HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Hökkle

2013.02.23. 08:40 | maroz | 52 komment

Címkék: oktatás társadalom hallgatói érdekképviselet

"Itt egy nép kirekedt a saját életéből."
Illyés Gyula   

Tán még most sem bírtuk abbahagyni a csuklást úgy meglepődtünk ezen az ELTE BTK HÖK történésen. Hogy van valami lista, de nincs is, mert az nem hivatalos lista, csak úgy kikerült, tessék, mondja az érintett hallgatói önkormányzat, bizonyítsa be valaki déenesvizsgálattal, hogy azt a tintaceruzát ők nyálazták meg, amelyikkel a belpesti zsidó picsát odaírták. Ha tényleg komolyan gondoljuk a jogállamot, akkor igaza van, viszont azt a jogállam is megengedi nekem, a polgárnak, hogy prejudikáljak. Meg is teszem: én ezt a listázós dolgot minden további bizonyítási eljárás nélkül is hajlandó vagyok elhinni. Miért? Azért, mert azt az értékrendet, azt a viselkedési mintát, amelyik ezt a szóban forgó listát kiizzadta magából naponta megtapasztalom szinte bárhol az országban. 

Nyilván, egy ilyen üggyel mindenkinek foglalkoznia kell, a mainstream ellenzéki sajtó addig koslat, amíg nem talál két nyilatkozót, akik munkamegosztásban kimondják azt, amit a sajtómunkás hallani szeretne: itten kérem nincs demokrácia, és ugye a nácikártya, mert a nélkül hogy nézne már ki a riport. Az első a demokrácia alapvető félreértéséből adódik, azt hiszik sokan, hogy a demokrácia az, amikor egy adott országban semmi csúnyaság nem történik meg, és lehetőleg mindig pont az van, amit mi szeretnénk. A második pedig azért veszélyes, mert a címkézés egyúttal az érdemi munka végét is jelenti, "náci!", mondja, és ezzel le is tudva, tovább már nem is kell keresni az okokat, nincs miért töprengeni azon, hogy hogy a francba lett ez ide nekünk, no meg a megoldáson sincs miért komolyabban töprengeni, hiszen kimondtuk, hogy náci, és ez már hozza is a pavlovit: lerúgni a fejét, kirekeszteni, mert ezek csak ebből értenek. Érdekes mód most a kötelezően megszólalók közül pont a gyurcsánypárt dobott egy hárompontosat, idézem is:

A Demokratikus Koalíció (DK) csütörtökön megfontolásra érdemesnek tartotta, hogy a politikát szabályozott, nyílt és átlátható módon beengedjék az egyetemekre. Molnár Csaba független országgyűlési képviselő a felvetést az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Kara (BTK) hallgatói önkormányzatán (HÖK) készült hallgatói listákkal indokolta.

Megfontolásra érdemesnek tartotta. Gyönyörű. Most, amikor éppen egyszázalékos pártocska. Osztán tessék mondani, amikor hatalmon teccettek lenni, akkor miért is nem fontolgatták meg ugyanezt? Talán azért, mert annyira idiótáknak méltóztattak lenni tisztelt ballibék, hogy elhitték, hogy ha és amennyiben ők nem engedik be a politikát (szabályozott, nyílt és átlátható módon), akkor az nem is fog bemenni? Tisztelt DK, az megvan, hogy a gyereket nem a gólya hozza?

Valójában a politika az úgy ment be az egyetemekre, hogy soha ki se jött onnan. De hát ugye hazudtunk mi már magunknak ennél nagyobbat is, belefér.

A politikának az a szegmense, amelyik ezt a mostani listázást is nemzette úgy ment be az egyetemre, ahogyan az ilyesmi többnyire szokott: egy mozgalmon keresztül. A Jobbik ugyanis, és ezt jó lenne nem elfelejteni, nem politikai pártként, hanem mozgalomként indult. Szépen, apránként építkezett, eleinte még finomkodóan, leginkább a visszaszorított nemzeti érzések megélésére törekedett, de szerencsére megkapta azt, amitől egy mozgalom igazán jól növekedésnek tud indulni: a ballib, és a ballib hatalom hisztérikus tiltakozását és represszív reagálását. Egyfelől voltak azok, akik valamiféle nemzeti identitástudatot szerettek volna megélni, érzelmeket ápolgatni szimbólumokkal, búsongani sérelmeken, erőt meríteni valami múltba vesző, misztikus nagyságból, és büszkének lenni, bármi áron. Másfelől viszont az őrjöngésig terjedő hisztéria, reszketőfrász egy nyamvadt nemzetiszínű zászlótól, pocskondiázása, kiröhögése, nevetségessé tétele mindennek, amit a mozgalmárok elő bírtak húzni a kezük ügyében lévő készletből. Mindezt a ballib hatalom lelkes támogatása mellett. 

Miben bízott, miben bízhatott akkor a ballib, pláne a ballib hatalom?

Sejtésem szerint nem jól mérte fel, hogy picit gyorsabban változik a világ, mint Kádár alatt. Azt hitte, hogy a hatalom még mindig a médiában van, így ha ők megpróbálják uralni a médiát, akkor a hatalmuk is biztosítva van, ha legalábbis nem örök időkre, de hosszú távra mindenképp. Na, ez az, amiben piszkosul elszámolták magukat. A hatalom mostanság ugyanis nem a médiáié, hanem az információé, a hálózatosan terjedő információé, és akik kiterjedt, jól működő ilyen hálózatot kiépíteni és a megfelelő szimbólumokkal, manipulációkkal, hívószavakkal, emblematikus alakokkal telepakolva üzemeltetni is tudja az mindezzel egy igen jelentős szeletet hasíthat ki és tarthat meg a hatalomból. A Jobbik pedig mozgalomként pontosan ezt tette. A személyközi kapcsolatokra alapozva szépen, lépésről lépésre építkezve kialakította a maga hálózatát, és ebben igen nagy mértékben segítette őt a ballib kirekesztő viselkedése, hiszen a mozgalmárok még ha akartak volna sem tudtak megjelenni a ballib által uralt, mainstreamnek tekinthető médiumban. Sebaj, a szükség nagy úr, építettek maguknak alternatív médiumot. A ballib pedig pedig büszkén feszített: kizártuk a mocsadék nácikat! Aham, persze. Valójában saját magukat zárták ki egy olyan folyamatból, amelyiket sem megakadályozni, sem pedig (a valóságtagadás, a kizáródás szükségszerű következményeként) irányítani, vagy befolyásolni nem voltak képesek.

A mozgalomból aztán egy erős identitásmozgalom lett, mely identitás úgyszintén szükségszerűen a folyamat során egy nagyon erős rezisztens identitássá alakult. A mozgalom ellenségképe szinte magától adódott: ha a ballib a liberális demokrácia, a nyugatos értékek, a mindig kéznél levő zsidókártya kijátszásával igyekezett gyepálni a "nácikat", így teljesen érthető, hogy amazok pont a liberális demokráciát, a nyugatos értékeket és a zsidókat tették meg a legfőbb ellenségeikké. Mivel a ballib nagy bölcsen a kirekesztés stratégiája mellett döntött, így a mozgalomban ezek a nézetek úgy tudtak terjedni, hogy szinte egyáltalán nem volt meg a lehetősége annak, hogy párbeszédek, érdemi és lényegi viták alakuljanak ki. A ballib elvolt azzal, hogy ami a szőnyeg alatt van, az nincs is, a mozgalom pedig mivel ellenségének tekintette a ballib irányítású hatalmat pont hogy leszarta annak a szabályait. Bevitte a politikát az egyetemekre, ahol az hála a ballibnek megkapta a tiltott gyümölcs zamatát is, és persze hogy terjedt, hatott, hódított. A fiatal, aki odakerült ki tudja milyen családi háttérből pedig ezt találta és nem nagyon talált mást. Zuschlag Jánost találta, aki bemutatta számára, hogy mennyire komolyan is gondolja a ballib a liberális demokráciát, a nyugatos értékeket és a zsidók fájdalmát. 

A kultúrharcnak idővel nagy lökéseket adott az, hogy a ballib kormányzásképtelenségének kézzel fogható, bőrön érezhető, nagyon látványos jelei mutatkoztak. Nyilván, erre a ballib részéről úgyszintén kézenfekvő volt a magyarázat: a nácik, a fasiszták, és mindezek egyszemélyi megtestesítője miatt nem tudnak ők jól kormányozni. Az, hogy esetleg ők is elkövettek volna apróbb, egészen elenyésző, szóra sem érdemes hibákat az kizárt dolog, és ez még ma is evidencia, szíveskedjen meghallgatni a kedves olvasó az Index egyáltalán nem vicces videójában Gyurcsányt:

Naugye. Orbán, Orbán, nácik, Orbán, Orbán, Orbán. Ja, majd elfelejtettem: nácik. Az, hogy mi lett rosszul gondolva, mi a ballib felelőssége abban, hogy mára szinte mainstream lett mindaz, amiről az a bizonyos lista árulkodik szó se essék. Orbánahibás. Meg persze a nácik. Hogy a kirekesztés helyett esetleg meg lehetett volna próbálkozni az inklúzióval, igen, aranyapám, lengeted azt a fránya árpádsávost, de hát több vagy te annál, mint az a lengetés, ember vagy, és én elfogadlak emberként, gyere, lássuk hát, mi az, amiért valójában lengeted a zászlódat és nézzük meg, hogy mi, együtt mit és hogyan tudnánk csinálni ahhoz, hogy itt egy erős, tökös, sikeres Magyarország épüljön, amit tisztelnek mások és amire mi büszkék lehetünk.

Nincs érdemi okkeresés ma sem (már ugye a baloldalon, milyen érdekes, hogy a posztom elején linkelt, igencsak elgondolkodtató írás is a Mandineren jelent meg, a "nácitenyésztőknél", jóhogy), van viszont címkézés, persze oda-vissza, mindenki kirekesztene mindenkit, a szélsőjobboldali szerepjátékos indulatosan enkezével vágná el minden szarfaszú ratyi libsibibsi nyakát, a kultúrliberális is emberkedik, hogy le kéne rúgni a mocskos nácijának a fejét, mert az ilyen csak ebből ért, persze ő már finnyásabb, valójában valaki mással szeretné lerúgatni, állammal (etatista a lelkem, mondd már, nálunk ilyen a liberális), európasegíccsel, bárkivel, csak le legyen rúgva. Közben megy a csudálkozás, hogy nahát, ennyi a fiatalok között a radikális jobboldali eszmék támogatója, és hogy nahát, ki gondolná, ilyesmik mennek a mi csudálatos egyetemeinken? Hát hová lett az a szép, humanista, nyugatos értékektől áthatott liberális demokráciánk?

Hová lett, hová lett, hát elvitte a zorbán! Meg persze a nácik. De mi, na, mi aztán soha, semmit rosszul nem csináltunk, nem gondoltunk, és aki mást mer mondani, annak lerúgjuk a fejét. Az elit, a ballib elit pedig még mindig nem érti, hogy miért is csuklik a mama mostanság olyan sűrűn. Pedig egyszerű: egyre többen emlegetik, és egyre súlyosabb kontextusokban. Talán ideje lenne, hogy végre magába szálljon, lecammogjon az elefántcsonttornyából,  elrebegejen egy aprócska bocsikát, és nekilásson végre annak a munkának, amiért az elitet tartjuk. Persze dönthet másként is, de akkor ne ríjon, ha egy csúnya napon egyszer csak kikapják alóla a tornyocskája fundámentomát.

52 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr35099115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.02.23. 11:02:52

"A Demokratikus Koalíció prominens tagjai pedig- méltón politikai súlyukhoz- a padsorok alatt masíroztak föl-alá kicsiny síppal, kicsiny dobbal, kicsiny nádihegedűvel. Még jó, hogy rájuk nem lépett valaki. "

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.02.23. 11:37:54

@maroz: Azért csak megkérdem, mert érdekel: valóban érdemes ezt a vonalat azonnal- kvázi dühből- tovább vinni? Nem volna-e célravezetőbb valami semleges téma mellett ücsörögni, nagyokat színi a szivarból el-eltűnődve, és nézni, ahogy játszik a fény a pár korty Hennessyn az öblös pohárban?
Nem? Mindegy. Csak kérdeztem.
(Lehet persze, hogy azonnal autóba kell ülni, miután rommá törted a verdát, mert különben sose leszel a régi.)

maroz 2013.02.23. 11:52:48

@agresszív kismalac: Visszakérdezek: szerinted nem botrányos, ami ebben az országban zajlik? Mi a fenét kell olyankor csinálni, amikor valami botrányos? Haikukat írni a virágzó zöldhunyorról? :)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.02.23. 12:58:53

@maroz: De, botrányos. Szinte minden szempontból.
Viszont, ahogy a kultúrliberálisok se mentek semmire a kalapácsukkal, szerintem te se fogsz vele semmire menni. Vagy talán egy kisebbel. Vagy most lehet más szerszám kéne. "...ki ekével, ki kalapáccsal, tollal..." Nem tudom.
Fújd ki magad, nézz körül. "Most mentél át egy falon." Hogy egy másik klasszikust idézzek.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.02.23. 13:21:31

@maroz: (Bármit, csak haikukat ne, mert sikítok!)

maroz 2013.02.23. 13:42:08

@agresszív kismalac: Oké, de arra azért legyünk mér figyelemmel, nem ilyen fisi-fosi blogokkal megyünk valamire, mint amilyen ez az enyém is. Ez legfeljebb csak arra való, hogy elbeszélgessünk bennük arról, hogy mi lenne az, amivel jó eséllyel lehetne előre menni.

Én erre tettem itt egy próbálkozást, az elbeszélgetésre. Például arról, hogy mi, és az a társadalmi szereplő, akiket mi a szavazatunkkal és a hangunkkal - meg ki mivel még, ami a magánügye és emiatt ne is foglalkozzunk vele - támogattunk milyen súlyos hibákat vétett. Miért követte el ezeket a hibákat, mi miért nem vettük akkor észre, mire nem figyeltünk eléggé, milyen tudás az, amit nem szereztünk meg, pedig ha megszereztük volna akkor talán bölcsebbek lettünk volna, illetve melyek azok a társas viselkedési tényezők, amelyek szinte meggátoltak minket abban, hogy felismerjük akkor az akkori kedvencünk hibáit. Önostorozás is ez, hiszen én is benne voltam, én is elkövettem egy csomó hibát, tehát amikor a többest használom, az kurvára nem csak retorikai fordulat, hanem biza nagyon erősen felköpés és alája állás is egyúttal.

Tehát a blog az beszélgetés, a cselekvés pedig a blogon túl van. A kettő között van átjárás, de nem csereszabatos egyik a másikkal. Nyilván, aki csak a blogoszférában él, az hiheti azt, hogy az a másik, kinti világ a virtuális, és ez a valódi, és ennek következtében vívhat velem élethalálharcot itt a nem is tudom hogy minek a jegyében, csak hát ez olyan kicsit viccesnek tűnik akkor, amikor az ember lecsukja a gépe fedelét és kimegy az utcára.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2013.02.23. 16:39:56

Kellenek ezek a kifakadások... nem is maradt más lehetőség, mint a monitor előtt elmondani. Az élet valóban úgy zajlik, hogy józan ésszel már fel sem fogható: miként süllyedhettünk idáig? Erre én is szoktam saját verzióimat (megfigyeléseimet) elővezetni - blogon és a való világban is, de sajna egyik sem elég hatékony :). Volna e kettővel szemben a személyes példamutatással való üzérkedés is, csakhogy éppenséggel ezt teszi lehetetlenné jelen világunk, amely annyira torz már, hogy az igazban kételkedik a leginkább és szívest örömest követi az álszent és hazug mintákat. No, erre kéne valami hathatós megoldást találni, hogy miként lehetséges visszafordítani a jóembereket A HÉTKÖZNAPOKBAN IS, hogy bátran szólják le a helytelen megoldásokat és még bátrabban adják áldásukat a helyes és kívánatosra!!! Maróz, te mit tennél ez ügyben? És kedves agresszív kismalac? - mert a hallgatás és elfordulás szerintem a lehető leggyalázatosabb megoldás lenne azoktól, akik még kurvultak el...

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2013.02.23. 16:41:54

@térfél: akik még NEM kurvultak el - így helyes :) (valahogy mindig lemarad a nem)

maroz 2013.02.23. 19:38:12

@térfél: Ezzel a leszólással mindig csak a bajok vannak. Sokszor a baj pont azzal kezdődik, hogy úgy istenigazából azt sem tudjuk, hogy mit szólunk le _valójában_. Rákattanunk egy gesztusra, egy szófordulatra, hisztériás rohamot kapunk három szótól, mert megtanították nekünk, szinte pavlovi reflexként működik bennünk, hogy azokra a szavakra rohamot kell kapnunk.

A társas befolyásolás sokkal könnyebben megy, ha előbb megismerem, hogy ki is a másik, mit is akar, milyen céljai, milyen értékei vannak, és azokat milyen eszközzel próbálja meg elérni. Figyeld meg, hogy nagyon, de nagyon sokszor olyanok is eljutnak a kölcsönös csapkodásig, akiknek amúgy a céljaik közösek. Sajnos sokszor összekeverjük az eszközt a céllal, és így az eszközvitát a célvitával: aki nem pontosan ugyanazokkal az eszközökkel akarja elérni a célt, az nem is akarja elérni a célt, sőt, pont hogy a cél ellen van.

Ezzel kábé tönkre is vágtuk a közös diskurzuskeretet, hiszen ja nincs közös cél, akkor annak ez eléréséhez közös eszközt sincs értelme keresnünk.

Szóval hasznos előtte megérteni alaposan, hogy valójában a másik mit is szeretne, és ha a célja elfogadható (ez azért nem nagy kockázat, mert a legtöbbször az), akkor lehetőleg békén kell hagyni az ő eszközeit, nem cikizni, nem alázni, nem beszólni, még ha úgy is érezzük, hogy helytelen, mert ezzel csak bizalmatlanná, ellenségessé tesszük. Ha leszólom, akkor visszaszól, ebből vita lesz, és ha valaki elkezd érveket keresgélni a saját álláspontja mellé, az egyúttal meg is győzi saját magát az álláspontja helyességéről. Minél erősebben vitatod, annál erősebb lesz ez az önmeggyőzés.

Ilyenkor a terelés a célszerű. Bevonni semlegesebb témákba, ha például szereti a hasát akkor sokat beszélni a gasztronómiáról (persze ehhez magunkat ki kell kupálni nagyon jól az adott témából, hogy piszkosul hitelesek legyünk), sztéket sütni közösen, küzdeni azzal, hogy ki tud jobb ossobucot készíteni, építgetni egy kölcsönös bizalmat, és ha ez megvan, akkor nagyon finoman, lehetőleg úgy, hogy esélyt se adjunk a vitára már el lehet mondani apróságokat.

Csodát nem nagyon lehet várni, hiszen úgy vagyunk mi, emberek behuzalozva, hogy napi szinten meggyőzzük magunkat arról, hogy amit mi gondolunk, az tökéletesen helyesen van gondolva, és ezen nagyon nehezen változtatunk. Pláne ha már egy csomó energiát belefeccöltünk abba, hogy úgy gondoljunk valamit, ahogyan gondoljuk. Ki szeret azzal szembesülni, hogy hülyeség volt az, amiért tíz éven keresztül keményen küzdött? :)

DarthVader 2013.02.23. 20:50:35

1, "amikor hatalmon teccettek lenni, akkor miért is nem fontolgatták meg ugyanezt? "

Hát mert 1990-ben volt egy népszavazás, ugyi. Négyigen. És eddigelé konszenzus volt ebben.
Ha már ekézed őket, akkor pontosabb találat lenne azt ekézni, hogy felrúgnák a konszenzust. Akkor meg önmagaddal kerülnél konfliktusba :)

2, a náculás nem a Jobbikkal kezdődött. A MIÉP-et létrehozták az öreg nácik, a fiatalok nevetségesnek és ódivatúnak találták őket, ráadásul mindenki leszarta, és ezért marginalizálódott, ezért aztán a fiatalok létrehozták a saját szélsőjobb mozgalmukat, amit már nem lehet leszarni.

DarthVader 2013.02.23. 20:56:36

Jut eszembe, ez valami titkolt és csalódásba torkolló szerelem Gyurcsány iránt? A kedves, aki elhagyott? :)) Olyan kiterjedten foglalkozol vele, holott 1 %-on álló párt vezetője, közutálatnak örvendő pojáca. Szóra se lenne érdemes, mit mond. Sokkal fajsúlyosabb szereplői vannak a magyar közéletnek. Beszéljünk inkább a Párbeszéd Magyarországért Pártról :)

maroz 2013.02.23. 21:34:02

@DarthVader: Én nem hiszek az újratárgyalhatatlan konszenzusokban. Junó, az alkotmány sem egy öngyilkos paktum, és ha azt látjuk, hogy egy normát úgysem akar úgy komolyabban senki sem se betartani se betartatni, hanem jobb esetben csak valamiféle látszattal igyekeznek tessék-lássék leplezni a dolgot, akkor ott jobb újragondolni a szabályozást. Mondjuk ebben speciel nekem elég régóta az a véleményem, hogy ez a tiltás pont szart sem ér, és egyedüli hozadéka a normakövetés normájának az erodálódása.

A miép nem mozgalomként indult, és azt se nagyon tudom értelmezni, hogy nácik lettek volna. Ők tán még radikálisok sem voltak, és az sem igaz, hogy le lettek volna szarva. Pont hogy inkább az volt, hogy a ballib a jelentőségén túlmutató mértékben foglalkozott velük, ez szülte aztán meg a maga ellenhatását a Jobbikon keresztül.

Gyurcsánnyal azért foglalkozom, mert én konkrétan rájuk szavaztam 2006-ban, tőlem kapta a legitimitását és azzal nem számolt el felém. Nem azzal foglalkozom, amiket most csinál (ez a jelen posztban lévő idézet azért kivétel, mert ebben az esetben speciel pont jó helyen kapirgálnak), hanem azzal, amit nem csinált meg, és aminek ilyen súlyosak lettek a következményei. A felelősségéhez képest úgy érzem, hogy túlzottan is könnyedén túl tudott lépni a múlton.

A pimpek meg azért egyenek meg még egy kevés sót, majd csak aztán foglalkoznék velük. Lehet, hogy mire megjegyezném néhányuk nevét is már rég eltűntek valamelyik süllyesztőben. :)

DarthVader 2013.02.23. 21:47:50

@maroz:

"Gyurcsánnyal azért foglalkozom, mert én konkrétan rájuk szavaztam 2006-ban, tőlem kapta a legitimitását"

Sejtettem én... :)))

"ott jobb újragondolni a szabályozást."

Ja. Stimmel. Csak kissé igaztalannak érzem, hogy lebaszod őket, hogy miért most, és miért nem előbb. (Látod magad előtt, ha kormányon elkezdik, mi történt volna? )

"Mondjuk ebben speciel nekem elég régóta az a véleményem, hogy ez a tiltás pont szart sem ér"

Nekem már 1990-ben is ez volt a véleményem.

DarthVader 2013.02.23. 21:50:37

@maroz:

"A miép nem mozgalomként indult, és azt se nagyon tudom értelmezni, hogy nácik lettek volna. "

Hát, markáns antiszemitizmussal két politikai formáció bírt eleddig, egyik larváltan, a sztálinizmus, a másik nyíltan, a nácizmus. Igaz, Csurka bátyánk besúgó volt anno, de szerintem eszmerendszere a másodikhoz állt közelebb :)

maroz 2013.02.24. 08:53:44

@DarthVader: És ugye mit voltunk mi, meg a mi kedves ódalunk hajlandóak meglátni a miépben? Csak az antiszemitizmust. Na, erről gondolom én most azt, hogy hiba volt. Pláne a kezelése. Hiba, súlyos hiba és a társadalmi folyamatok olyanok, hogy a hibák, pláne a súlyos hibák szépen, lassan, idővel visszaütnek. Ezt a visszaütést élvezzük most. Fincsi, mi? :)

DarthVader 2013.02.24. 11:25:58

@maroz: és szerinted a MIÉP-ben az antiszemitizmuson kivül mi volt még, ami megkülönböztette a többi keresztény-konzervatív párttól? Amit még észre kellett volna venni? A MIÉP azért volt egyáltalán észrevehető, mert nyiltan antiszemita volt, ami ugyan megvolt az elmúlt 40 évben is lappangva, mert van olyan érzésem, hogy még Rákosi is utálta a zsidókat :) de elmúlt40évben ezt megjeleniteni nem volt komilfó. A MIÉP ezzel szakított, ettől lett érdekes.

Az antiszemitizmusnak két nagy történelmi vonulata van. Az egyik a korai, 19. századi, amely főként A vallási eltérésekre hegyeződött ki (Jézus-gyilkosság). (Ez persze nem gátolta meg a XIII. század végén IV. Szép Fülöp szétkergesse a párizsi zsidókat, és elkobozza javaikat, viszont az életüket meghagyja, mondván, úgyis visszajönnek, megint meggazdagszanak, és újra ki lehet őket fosztani. Ennyivel is okosabb volt sok késői utódjánál :) ). A második vonulat, a 19. század végén, a mai antiszemitizmus kialakulása. A módszer változatlan: gazdasági nehézségek miatt nagy tömegek nehéz helyzetbe kerülnek, és mivel baromi nehéz elfogadni, hogy az ész, a tehetség vagy a szorgalom hiánya, illetve ezek kombinációja, vagy külső körülmények miatt az egyén nem képes alkalmazkodni a gazdaságilag erősen változó környezethez, ezért roppant fogékony olyan hangokra, hogy az ő sanyarú sorsáért mások a felelősök. Nem kell önvizsgálat, nem kell tanulás a folyamatok megértéséhez, mások a hibásak, és kész. Minden olyan érv, ami ezt árnyalni igyekszik, ennek elentmond, kognitiv disszonanciát okoz. Mivel a kínált opció egyáltalán nem vonzó, a választott opció felértékelődik, a negativ következményei alulértékelődnek, figyelmen kivül maradnak, és az opció az egyedüli jó alternativa marad, igy oldódik föl a disszonancia. Tehát minden arra irányuló törekvés, hogy ez a hozzáállás változzon, meg fogja erősiteni magát az attitüdöt.

Ezért kecsegtet kevés reménnyel a párbeszéd a rasszistákkal. (Nem csak antiszemitizmusról van szó.) A tiltás/elhallgatás természetesen nem szünteti meg a jelenséget. A legjobb lenne talán teljes szépségében megjelenni hagyni a jelenséget, és a még nem rasszistákkal lefolytatni azt a bizonyos párbeszédet.

(Egyébként mivel rasszizmus létezik amióta az ember ember, valószinüleg létezni fog egészen adig, amig az ember ember lesz.)

DarthVader 2013.02.24. 11:26:53

@DarthVader: az első vonulat a 19. század előtti akarna lenni.

Forgó morgó 2013.02.24. 11:30:32

@maroz: Ezek után én azt kérdezem, ki ballibsinítleníti a ballibsinítlenítöket?

Ez egy agyrém komolyan. Nézzd meg az egy évvel ezelötti posztjaidat itt a a fészkedben. Indulatos, de akkor is általában tárgyilagos voltál. Most meg? Mi jut eszedbe mindenröl azonnal? Mert 'náciznak' meg 'Orbánoznak' stb. Ugyanúgy saját magadra is érvényes amit a 'nácítlanító' posztodban írtál. Jótündér rákattantant Hitler nevére, te meg újabban rákattansz a jobboldali kritikára. Amit a videóban Gyurcsány müvel, az ugyanaz mint amit a jobboldal müvel. Halgassál meg egy Orbán beszédet és strigulázzad hányszor köpköd Gyurcsányra meg emútnyócév meg Bajnai meg szemét kommunisták.

Én azt mondom, hogy a mostani kormány legnagyobb büne ez a kollektív cinikus agymosás. A legszörnyübb meg az, hogy már nálad is hat, és ez nagyon szomorú. Pontosan az volt a célja vele, hogy mindenki bizonytalan legyen. Lassan már akkora lesz a hasadék a két oldal között, hogy mindenféle átmenet eltünik. Osszd meg és uralkodj. És egyszercsak mindenkinek oldalt kell(!) választania, ha tetszik, ha nem (vagy marad még a szakadék, de azt kevesen fogják választani). Ha pedig nagyon sokaknak (pl. nekem is, anélkül, hogy bárkit is nácivá akarnék bélyegezni) a nácik jutnak eszükbe annak láttán ami most megy, az nem véletlen. Annak idején Hitlerrel is pontosan így kezdödött! 20 évig építgette a 3. Birodalmat pontosan úgy kezdve mint Orbán: Ellenségkép: megvan, Médiák:Zsebben, Törvényhozás:zsebben, Bíróságok, Ügyészség, Rendörség:már nem kell sok, Saját megbízható rendörség/testörség: megvan, új értelmetlen munkalehetöség a prolikat megnyugtatni: a közmunkából stadion lenne az, de ez még nem müködik, .... .Ismétlem nem akarok senkire semmiféle pecsétet helyezni, de ez nagyon szembetünö. Ha valakinek erröl a Hitleri Németország jut eszébe, ne vedd töle zokon. De ez pontosan igaz a másik oldalra is. Ha valakinek erröl a kommunista diktatúra jut eszébe azt se vedd zokon, nert arra is igaz.

Szerintem a szakadékot kellene betemetni nagyon gyorsan, ameddig lehet, nem pedig a másik oldalra mutogatni mindenféle bélyegzöket lóbálva. És ez is igaz mind a két oldalra.

maroz 2013.02.24. 11:51:01

@DarthVader: Na de ha nem volt más, ami megkülönböztesse, akkor nem lett volna jobb azt a vonalat hangsúlyozni, hogy ez egy keresztény-konzervatív párt, és lássuk hát, hogy mint olyan mit szeretne, mik a céljai?

Láthatod te is, hogy ez a minden áron való hangsúlyozása az antiszemitizmusnak sehová sem vezet, sőt, pont a szándékolttal ellentétes hatást váltotta/váltja ki. Láthattad azt a szociálpszichológiai kísérletet, amelyikben az egyik alany én voltam, és amelyikben tökéletesen előrejelezhetően működött a mechanizmus: belőlem is ugyanúgy antiszemitát csináltak, majd dehumanizáltak és kirekesztettek. Olyan ez, mint egy automata: bedobod a bélást, megnyomod a gombot és már szól is az igényelt sláger. Egy hibás, totálisan elbaszott mechanizmus, amelyik csak rontja azt, amit elvileg javítani szeretne.

maroz 2013.02.24. 12:10:29

@Forgó morgó: "Ezek után én azt kérdezem, ki ballibsinítleníti a ballibsinítlenítöket?"

A ballibsik. Kirekesztik őket, mert ők igenis jól érzik magukat ballibsiként. Amivel nekem amúgy sok bajom nincs, kicsit hülyeségnek gondolom, de hát ez van. Egyébként a ballibsik pandanjai, a jobberkák is ugyanezt művelik azokkal, akik közéjük tartozik, de szólni mer, hogy srácok, nem lesz egy így jó, ahogyan ti gondoljátok. So what, ezt túl lehet élni, nem egy akkora kaland.

"Indulatos, de akkor is általában tárgyilagos voltál."
Indulatos voltam _és_ nem voltam tárgyilagos.

" És egyszercsak mindenkinek oldalt kell(!) választania, ha tetszik, ha nem (vagy marad még a szakadék, de azt kevesen fogják választani)."
Miért gondolod, hogy "kell"? És te hol látod, hogyan látod az "oldalakat"?

"Ha valakinek erröl a Hitleri Németország jut eszébe, ne vedd töle zokon."
De miért ne vegyem, amikor én ezt egy téves analógiának gondolom, aminek ráadásul igen kellemetlen hatása is van? Miért ne próbáljam meg vitatni azt, hogy a reductio ad Hitlerum egy olyan butaság, ami inkább fokozza, semmint hogy megoldaná a problémáinkat? Gondolj bele, ha nem vették volna páran zokon azt, hogy sokan a Föld lapos volta mellett kardoskodnak, akkor hol lennének ma a GPS-ek? :)

Azon vagyok, hogy a szakadékot megkerüljük. Betemetni szerintem nem lehet, de el lehet menni mellette. Sok olyan embert ismerek, akiben van egy jó adag liberális és egy jelentős löket baloldali beállítódás is, fontosak számára a szóban forgó értékek, de ívesen szarnak a balliberálisokra. Ezen túlmenően sok olyan embert is ismerek, akikben van egy jó adag liberális és egy jelentős adag konzervatív beállítódás, és ők is szarnak mind a ballibsikre mind a jobberekre. A szerepjátékosok meg hadd játsszák a maguk kisded és elkeserítő számháborúját a szakadékban, ahogyan az a jobb sorsú nemzeteknél is előfordul.

DarthVader 2013.02.24. 13:16:37

@maroz: értelek, és az alapvetéssel egyet is értek. Szeretném remélni, hogy nálad a ballibsi mint "szitokszó" ugyanazon tőről fakad, mint a náci, sokkal szélesebb értelemben használatos, mint a valós tartalma, mert különben sértve kéne hogy érezzem magam :)
A nácit talán jobban meg lehet fogni - mármint a fogalmat - mint a balliberálist. Az utóbbi több körülirást igényel.
Lehet, hogy mindenkinek meg kéne fogalmaznia magában, mit ért náci/balliberális alatt, leirni, összevetni az egyes definiciókat, és kihajítani azt, ami legalább a definiciók felében nincs benne. És akkor megkapnánk - na nem azt, hogy mit gondolnak a filozófusok/történészek/politológusok az adott fogalomról, hanem a blogszféra általi náci/balliberális kvinteszenciáját :)

maroz 2013.02.24. 13:33:09

@DarthVader: Nem tudom, hogy mennyire bírod felidézni, de én ezt már évekkel ezelőtt is szorgalmaztam. Az volt rá a válasz, hogy nem!, a balliberális az igenis egy jó kategória, mert a balliberális igenis, hogy létezik, és ő a jófiú, szemben a jobberrel, aki a náci. :)

Na, de nézd a legújabb posztomat, abban se ballibsi, se náci, se Orbán, se Gyurcsány. ;)

Forgó morgó 2013.02.24. 14:44:46

A kirekesztés szerintem csak tüneti kezelés, talán (még!) nem az egyedüli.

Az oldalak egyre inkább tisztázódnak mint bal és jobboldal. Sokan rengeteget tesznek érte, hogy ez minél jobban mindenkinek bevésödjön a tudatába. Ez sokaknak jó, mivel sokkal egyszerübb a másik oldalra mutogatni: ök a rosszak és nekünk miattuk nem jó. Ha ez így marad, akkor mindenkinek jön egy pillanat, amikor el kell döntenie, hogy hova is tartozik a jövöben. Amúgy meg elég mélyre és hosszúra húzni, és akkor nem lehet kikerülni.

Szerintem mindenképpen egy diktatúra irányába megyünk, mert minden jel arra vall. Nekem tök mindegy, hogy Hitleri, vagy Sztálini mert egykutya. De ha valaki a bal oldalon áll, természetesen jobb oldali diktatúrát lát kialakulóban, a jobb oldalon meg mindenki a kommunistákat használja mumusnak.
A diktatúrán kellene kiakadni, nem pedig azon hogy melyik oldal jegyeit viseli magán!

A lapos föld példád arra utal, te úgy gondolod, neked van igazad és nem igazán hagysz teret a másik oldalnak. Pedig, ha már a példádnál maradunk, ma már azt is tudjuk, hogy a Föld se nem lapos, se nem gömb alakú (mint annak idején a kardoskodók hirdették), hanem valamiféle elipszoíd, tehát az igazság a kettö között van (még ha a gömbhöz közelebb is ;-) )

maroz 2013.02.24. 15:35:28

@Forgó morgó: Én meg pont azt látom, hogy vannak nem kevesen, akik csak úgy szimplán túl szeretnének lépni ezen az oldalas dolgon, és szinte undorodva küldik el azokat, akik vissza szeretnék őket terelni a kötelezőnek gondolt oldalválasztós világba.

Valamint a diktatúrába menéssel sem értek egyet. Én inkább azt látom, hogy egy olyan demokráciában fogunk tengődni, ahol az intézményeink nem hatékony működése miatt elég sokan elég szarul és szürkén fognak élni.

Az oldalazás pedig ha már szóba jött, akkor számomra inkább úgy néz ki, hogy van a civil oldal, és van a pártpolitikai elit oldala. Na, az utóbbi az, amelyiknek szinte létérdeke, hogy elhitesse velünk, miszerint a határvonal máshol, valami jobber-baller vonal mentén húzódik. Én már választottam, nekem a civil oldal a szimpatikusabb és az ottani témák. A pártpolitikai elit jobber-baller témái nem érdekelnek, legfeljebb négyévente tíz percre, de most úgy néz ki, hogy a legközelebbi tíz perc egyáltalán nem fog érdekelni. És pillanatnyilag nem is látok olyan kényszert, ami engem arra próbálna meg rábírni, hogy mégiscsak válasszak a pártpolitikai elit oldalaiból.

Forgó morgó 2013.02.24. 16:02:21

Örvendetes, hogy van még remény, nem mindenki döl be a politikai csatározásoknak. Viszont szerintem akik "szinte undorodva küldik el azokat, akik vissza szeretnék őket terelni" elkezdtek egy új árkot/oldalt ásni/alkotni.

Azon, hogy pontosan hogyan definiáljuk a diktatúrát és mikor leht még rossz demokráciának nevezni felesleges vitatkozni. Papíron az átkos 40 év alatt is demokrácia volt, paralmenttel meg választásokkal. Eggyezzünk meg abban, hogy egy nehezen élhetö ország leszünk nemsokára és nem csak gazdasági alapon.

Ha meg már ott tartunk, hogy civil oldal van az általa választott/eltartott politikai elit ellenében, akkor az a demokrácia már csak a nevében az ;-)

maroz 2013.02.24. 16:20:50

@Forgó morgó: Az viszont egy teljesen indokolt árok lesz. A civil oldalnak pont az a szerepe, hogy a pártpolitikai elit "ellenében" legyen, de sokkal jobban lefedi a relációt az, ha inkább azt mondom, hogy a civil oldal a maga hatalmával kikényszeríti azt, hogy a pártpolitikai elit megfontoltabban éljen a saját hatalmával és rábírja arra, hogy az intézményeket nagyobb hatékonysággal, a civil elvárásoknak jobban megfelelve működtesse. Figyelj arra, hogy én azt a "civil" definíciót tettem a magamévá, amelyik szerint minden a civil oldalhoz tartozik, ami nem a piacé és nem a hatalomé, a hatalmi elité.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2013.02.25. 20:00:31

@maroz: jaja... leginkább ezt érzem általános hibánknak: "ha nincs közös cél, akkor annak az eléréséhez közös eszközt sincs értelme keresnünk." - és ez első sorban a médiapolitizálásra illik (mert csak a médiának szól a mai magyar politika), amit persze mintaként követ a sokaság, a munkahelyek, az álközösségek (mert a valódiban éppenséggel VAN KÖZÖS CÉL), és főként a fiatalság... Egyetértek amúgy a levezetéssel. (pont azért kellenek a személyes cselekvések, hogy közben lehessen értelmesen eszméket és tapasztalatokat cserélni - azért sokunknak megy ez :)a valóságban. A blogszférában viszont baromi nehéz... hisz nem is alkalmas erre)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.02.25. 20:50:51

@maroz: Azt elég rosszul teszed. Jelenleg ugyanis a pártpolitika éppen azon van, hogy a civil oldalt is lenyúlja. Lásd: CÖF (pl.).

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.02.25. 20:52:16

-De ez... pártos.
-Civil!
-Pártos.
-Nem nyitok vitát.

maroz 2013.02.25. 21:41:46

@agresszív kismalac: Vagy a Milla. De ez egyenesen következik a pártpolitika logikájából, számukra a civil lét önmagában is súlyos veszély, jóhogy megpróbálják vagy felszámolni, vagy bevonni a saját alrendszerükbe. Mindegyik párt ezt teszi, így ebből a szempontból nekem csak egyetlen választásom lehet: foglalod a kurvanyádat! ;)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.02.25. 21:49:57

@maroz: Vajon ez másutt is így van? Megkérdezhetnénk svájci tudósítónkat.:-/

maroz 2013.02.26. 08:18:49

@agresszív kismalac: Már hogy a pártpolitika mutat készséget arra, hogy einstandolja a civileket, vagy hogy kamucivil szervezeteken keresztül próbálja meg megtámogatni a hatalmi törekvéseit? Nekem kétségem sem fér hozzá.

Más kérdés, hogy mekkora ezzel a törekvéssel szemben a civil ellenállás. Plusz ugye ott vannak olyan pimf, semmi kis szervezetek, mint például az OEAV, az osztrák alpin klub, amelyiknek én is tagja vagyok, na ez egy 150 éves civil szervezet, 415 ezer taggal. Ha van egy csomó valódi, mélyen beágyazódott civil szervezet, akkor ott nem sok eséllyel próbálkozik a pártpolitika, ha kamuszervezetekkel szeretne operálni.

maroz 2013.02.26. 08:42:58

@agresszív kismalac: Nagyon nem van. A civilszervezeti kötődés szinte nálunk a legalacsonyabb Európában, van vagy két állam, ahol még ennél is alacsonyabb, de azok olyan államok, hogy még a nevüket sem sikerült megjegyeznem.

A másik csúnya mutatónk a barátainkkal, szomszédainkkal együtt eltöltött idő mennyisége. Abban is ott loholunk Európa seggében. Ezek pedig mind-mind abba az irányba hatnak, hogy kurta maradjon a bizalmi rádiuszunk.

maroz 2013.02.26. 09:43:12

@agresszív kismalac: Nézd meg a gazdák HÖK-jét:

vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20130226-tojtak-a-gazdak-az-egylistas-valasztasra.html

És akkor ugye a másikról, a Parragh-féle biznicről ne is essék szó. Így működnek, mert ennyire tudtak nálunk beágyazódni ezek a roppant fontos intézmények. Azt, hogy ezek nem igazán töltik be a funkciójukat hosszú évek óta lehetett tudni, de a pártpolitika szarta le, inkább igyekezett kliensévé tenni, kezes korporációvá alakítani, besorozni és szolgálatba állítani őket, és nem ez a baj, hanem az, hogy ez ellen nem nagyon hatottak civil törekvések. Miben lehetne reménykedni, hogy az az alrendszer, amelyik 23 éven keresztül szarta le ezt a problémát majd most magába száll és meg fogja ő oldani? Kötve hiszem. Ezért is gondolom én azt, hogy ma érdemesebb a civil oldallal foglalkozni, arra figyelni, mint a pártpolitikával/ra.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.02.26. 11:38:43

@maroz: És le lehet váltani azokat a kinevezett civileket, akik el vannak látva pénzzel, paripával, fegyverrel, házi listával?
Minden vonalon létrehoznak egy kiemelt "civil" szervezetet (a "Makovecz" Akadémia kapcsán magam is siránkoztam ezen odahaza), a többit meg ellehetetlenítik.
Castro a kanyarba' sincs. Vesd össze: demokrácia.

maroz 2013.02.26. 12:15:47

@agresszív kismalac: Nem értem én ezt a leváltást. Ki váltaná le? A probléma pont az, hogy nincs igény a leváltásra, mert úgy nagyjából senkit nem érdekel ez az egész. Inkább azt gondolom, hogy a leváltás helyett az alternatíva megteremtése az, ami egy támogatható cél lehet.

Nézd meg az egyik nagy kedvencemet, a gasztronómiát.

Olyan 2006 (kábé) óta figyelem a hazai folyamatokat. Volt a "komcsi" civil szerveződés, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, és részben vele szemben, mindannak a tagadásaként, amit az MNGSZ képviselt létrejött a Magyar Gasztronómiai Egyesület, és ha az előbbi a ballib volt akkor az utóbbi a náci. A Magyar Nemzetben publikáltak, brrr!

Na, ami eredmény az utóbbi öt-hat évben elérődött abban, hogy a gasztronómiánk legalább egy kicsit becsatlakozzon az európai és a világ trendjeibe, hogy ne csak Battonyától Nemesmedvesig legyünk "méltán világhírűek", nos, ez lényegében véve az alternatív civil szervezetnek, az MGE-nek köszönhető, és annak a mozgalomnak, amelyik körülötte, az ő kitartó noszogatására bontakozott ki.

És ugye itt jön be a személyes érintettség, az én érdekem és értékeim, mert azokért egy ennyire fontos témában, mint az evés nem az orbángyurcsány, nem a ballibnáci, nem a fideszmaszop relációk tettek bármit is, hanem egy civil egyesület és a lelkes mozgalmárok. Persze egy időben ők is úgy tettek, mint aki harcolgat a másik, a korporációszerűbb civil szervezettel, de aztán belátták, hogy annak semmi értelme, nekik az a dolguk, hogy amit ők csinálnak azt kurvajól csinálják, és ha ez összejön, akkor lesznek bőven, akik inkább őket fogják választani.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.02.26. 13:36:59

@maroz: Ez kellene legyen az alap- civilek civil érdekeket képviselnek. Adott esetben tiszta körülmények közt kapott támogatás, pályázaton nyert pénzeszközök segítségével.
Akkor nézzük meg a másik oldalt: a MMA is hasonló civil szerveződésnek indult(?). Ma pedig a vezetője mindenhatónak képzeli magát.

maroz 2013.02.26. 13:57:53

@agresszív kismalac: A tiszta körülmények között kapható támogatásról mifelénk az embereknek úgy komolyabban még csak fogalmaik sincsenek. A múlt nyáron voltak nálunk fiatalok Gloucesterből, egy civil szervezet szervezésében. Az útra a dellát szabályosan összekalapolták, mindenféle akciókkal, kirakodóvásár, utcai tánc, amit el bírsz képzelni. Ezek a tiszta körülmények: civil kér a civiltől, és ha az egyetért és fontosnak érzi azt a civil ügyet, akkor ad.

Az állami pénzek leginkább pont a kívánt cél, a civil öntudat erősödése ellen hat, hiszen amint megjelenik a dologban az állami pénz egyből átalakul az egész egy járadékvadászattá, ahol is egyre professzionálisabb eszközökkel fogják a versenyzők átlényegíteni a közvagyont magánvagyonná. Az NCA lényegében véve erről szólt, és miért is szólna most másról.

Miközben az van, hogy egy szaros egyesületet létrehozni és fenntartani pusztán az adminisztráció költségei miatt is hát, finoman szólva sem könnyű.

Az MMA is inkább egy járadékvadász gyülevész, mint civil szervezet.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.02.26. 14:33:46

@maroz: "Miközben az van, hogy egy szaros egyesületet létrehozni és fenntartani pusztán az adminisztráció költségei miatt is hát, finoman szólva sem könnyű."
Még a ködös Albionban sem, hát még itt.

maroz 2013.02.26. 19:39:02

@agresszív kismalac: Hogy ne csak mi, itt beszélgessünk egy ennyire fontos témáról:

"Az egyetemfoglalás Szabadegyetem programja holnap is vár titeket!
14:00-től az álcivilekről és az "álcivilezés" politikai stratégiájáról tart előadást Gerő Márton, az MTA Szociológia Intézetének kutatója, 15:00-tól pedig a szentpétervári Chto Delat művészcsoporttal beszélgethettek. A helyszín: BTK 047, ahogy már megszokhattátok. :)"

www.facebook.com/events/330727887028408/

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.02.26. 20:45:24

@maroz: Holnap délután nem leszek Pesten. Vajon készül erről felvétel?

maroz 2013.02.26. 22:06:03

@agresszív kismalac: Amúgy is szokott, de akkor majd odaszólok, hogy erről mindenképp.

panelburzsuj 2013.02.26. 23:35:02

@agresszív kismalac:

Wow...

Emlékeztem, hogy mintha egyesületi horgászból több százezer lenne. (Pesze sok helyi egyesületben, de van valami közös szervük is.)

Tessék:

www.mohosz.hu/index2.html

Fölismered a kép közepén látható bácsit?

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.02.26. 23:59:32

@panelburzsuj: Valahol már láttam a pofát... Nem pócsmegyeri?

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.05. 17:39:56

@maroz: Végül készült felvétel a Gerő Márton-előadásról?

maroz 2013.03.05. 19:27:21

@agresszív kismalac: A végén az egyetemi rádió közvetítette, szer.elte.hu , tán van archívuma is, de én sajnos nem lelem azt az előadást. :(

Ha a maiakat is szeretnéd követni azok már képileg is tolódnak:
www.youtube.com/user/danielgszabo?v=mWHATdkmhUA
süti beállítások módosítása