HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Mert elvisz a rézfaszú bagoly, azért!

2013.04.01. 13:45 | maroz | 26 komment

Címkék: társadalom elit kisember

Miért?, kérdi a gyerek, mert a gyerek olyan, hogy neki nem elég a határozott nem!, ő igényelne valamiféle magyarázatot is, és nem csak a gyerek ilyen, hanem mi, felnőttek is. Szeretjük magunkat azzal áltatni, hogy értjük azt, ami körülöttünk zajlik. Miért?, kérdi a gyerek, és a szellemi erőfeszítéssel beosztással bánó felnőtt már mondja is rá a választ, hogy: azért, mert különben elvisz a rézfaszú bagoly! A gyerek nem tudja, hogy mi lehet az a részfaszú bagoly, de ha elvisz, akkor az jó nem lehet, így ideig-óráig elfogadja ezt a magyarázatot és megnyugszik.

Miért?, kérdi a felnőtt, és az elit ugyanúgy spórolós üzemmódban igyekszik neki választ adni, azért, mert különben elvisz a rézfaszú bagoly. Na jó, ezt azért mégsem hiszem el, mondja a felnőtt, rendben, hagyja rá bölcs belátással az elit, akkor azért, mert a zsidók. De nem is, kontráz rá erre a másik elit, hanem azért, mert a nácik. Ja, és azért is, mert az orbánsátán. A felnőtt köszöni szépen, ki van segítve, ennek alapján ő már tudja is, hogy mit kell tennie: sót szór a kandalló elé, mert tudja, hogy a sátánnak meg kell számolnia szemenként és azzal elmegy a rosszalkodásra szánható ideje.

Persze mindeközben csodálkozunk, hogy miért megy nekünk közösen ennyire szarul, hogy miért nincs párbeszéd, miért nem a közös problémáink megoldásáról agyalunk, miért, miért, miért. Azért, mert ha azt tennénk, elvinne minket a rézfaszú bagoly, azért.

Én ezt nem értem, pedig szeretném. Látom, hogy van egy szint, ahol a dolgokról még kifejezetten nívósan, érdekesen, továbbgondolásra érdemes módon tudnak emberek beszélgetni. Olvasgatom a fiatal kutatók tanulmányait az MTA Szociológiai Kutatóintézetének a kiadványában, Gerő Márton és Kopper Ákos a civil társadalmunk anomáliáiról értekezik, és mintegy mellékesen nagyon fontos alapösszefüggéseket is magyarázni, leírni próbál, például azt, hogy mi a répa is az a politikai rendszer, hogy annak lenne egy logikája és döbbenetes módon úgy működik, hogy a saját logikáját követi és nem a rézfaszú bagolyét, és nem a rosszpolitikusbácsi/jópolitikusbácsi gyermeki struktúrái magyarázzák a legjobban a valóságot, hanem például:

Ennek a különbségnek a következménye, hogy míg a civil csoportok értékorientáltsága jól érzékelhető, a politikai szereplők gyakran különböző, egymásnak ellentmondó normatív szempontok között kénytelenek egyensúlyozni. A politikai logika szerint ezt az egyensúlyozást úgy kell végrehajtaniuk, hogy többségi támogatást szerezzenek az általuk felvállalt célok, problémák vagy megoldások mellett és győztesen kerüljenek ki a velük versengő politikai szereplőkkel folytatott küzdelemből. Ebből az következik, hogy a politikai szféra szereplői nem szükségszerűen ‘rosszak’, hanem egyszerűen csak a Rendszer működési logikájának megfelelően járnak el, a civilek pedig nem jók, hanem esetükben az Életvilág működési logikája domináns.

Tehát van egy szint, ahol szépen, igényesen, a megértés óhajától hajtva szálazzák a problémákat, keresik a válaszokat, a lehetséges magyarázatokat az aktuális miért?-re, öröm olvasni, öröm hallgatni és öröm elgondolkodni is az olvasottakon/hallottakon, köszönjük élet! áldomásidat, ez jó mulatság, férfi munka volt!, de akkor mi a büdös lóhimba magyarázza azt, hogy ha az ember lejjebb lép egy-két szintet, akkor mivé lesz ez az igényesség? Zsidózássá, nácizássá, orbánsátánozássá, a lehető legigénytelenebb címkézéssé. És akkor ugye már nem is nagyon érdemes azon csodálkozni, ha a földszinten már vígan mindenki és mindent ezzel magyaráz.

Egyik oldalon áll az egyik emberke és azt mondogatja, hogy azért nem lehet itt bármit is elérni, azért nem tud ő semmit tenni a saját, valamint a szűkebb és tágabb közössége sorsának a jobbításáért, mert a zsidók nem engedik. A jobboldali rézfaszú bagoly elvinné, ha egyáltalán eszébe jutna akár csak megpróbálni bármit is tenni.

Másik oldalon pedig áll Gerendás Péter, aki azt mondja, hogy azért nem lehet itt bármit is elérni, azért nem tud ő semmit tenni a saját, valamint a szűkebb és tágabb közössége sorsának a jobbításáért, mert a nácik és a fasiszták nem engedik. A balliberális rézfaszú bagoly elvinné, ha egyáltalán eszébe jutna akár csak megpróbálni bármit is tenni.

Emberileg megértem az emberkét is és Gerendást is, hiszen voltak nekem is súlyos küzdelmeim, és igen, volt már úgy, hogy nagyon nagyot taknyoltam, mondhatni minden elveszett, amiért addig küzdöttem, és ott álltam egy szál lengő utazótáskával, meg a fájdalmas igénnyel arra, hogy valaki magyarázza már meg nekem, valaki adjon már választ arra, hogy: miért? Mert válasz szinte mindig van, és az ember olyan, hogy igényli a magyarázatot. 

Gerendás sajnos valamiért a rézfaszú bagolyt fogadja el.  Érdemes elolvasni türelmesen a fészbúkos jeremiádáját, van abban minden, mint a szoljánkában Kátya módra. Egy csomó kiadott lemez, kitüntetések, lovagkereszt, ha ezt néznénk, akkor csettintene az ember, lám, egy sikeres művész, de persze ő nem ezt érzi, hanem azt, hogy ő itten alul lett értékelve, nem csinált belőle sztárt a nagybetűs Rádió, a rohadt aljadék plebsz nem őt, hanem - fúj, a sok kulturálatlan parasztja - valamiféle tehetségkutatók felleltjeit zabálja, hát ilyent. És persze sorra veszi azokat a problémákat, amelyekkel rajta kívül szinte senki nem szembesül ebben az aljadék országban, senki más nem küszködik megélhetéssel, nincs ember, akinek rosszul menne a bétéje és emiatt inkasszózná az Apeh, senki más emberfiának nem okoz problémát a gázszámla befizetése, a deviza alapú hitel törlesztése, valamint az ájfónja sem hibásodik meg senkinek, á, ugyan, de ha mégis, akkor is csak teszem azt néhány millió másik honfitársunknak, de hát ugye hol van az ő problémájuk súlyossága egy Gerendáséhoz képest, ugye.

Mit tesz tehát Gerendás? Nem, nem azt mondja, hogy hú, basszameg, ez így szar, változtatnom kéne, meg kéne újulnom, lássuk hát, hogy ha ez, amit eddig csináltam nem megy mit lehetne, nem. Ő előkapja a rézfaszú baglyát, és odalöki, hogy azért, mert ez egy fasisztanáci, rohadt aljadék ország lett, aki nem az Értéket (értsd: Gerendást) választja immáron, hanem a selejtet. Nagy duzzogva be is jelenti, hogy akkor ő inkább elmegy, mert náciországban éljen csak a maradék söpredék, az a közel tízmillió, akik közül sok-sok milliónak még csak esélye sem lenne arra, hogy Gerendáshoz hasonlóan lepattanjon innen, ha már nem pont úgy szopja a faszát ez a magyar csürhe, ahogyan azt ő elvárja. 

A média pedig felkapja az üzenetből azt, ami illeszkedik az általuk sulykolthoz: Gerendás emigrál, mert jönnek a nácikok és a fasisztákok. Egyik oldalon a nácifasisztákokkal magyarázzák a lényegében véve személyes kudarcokat, a másikon a zsidókkal, és szemmel láthatóan ezzel mindenki jól el is van. Valamiért nem jut egy centivel sem lejjebb az akadémiai szintnél az a vita, amelyik bátran és okosan megpróbálja meghaladni a rézfaszú bagoly minőségű valóságmagyarázatokat, és nem igazán értem, hogy miért. Talán a közvetítők, az értelmiségnek az a része tehet erről, akiknek pont az lenne az egyik és igen érdemi funkciójuk, hogy ezeket a különböző szinten zajló diskurzusokat egymással némiképp szinkronba hozzák? Az újságírók, a hivatásosak és a közösségi médiát hobbiból koptatók, azok, akik a státuszuknál fogva bátran tekinthetőek afféle public intellectualnak és, na jó, hogy komolyabb súlya legyen: ÉS amúgy is lépten-nyomon megszólalnak közügyeinkben is, meg úgy egyáltalán, az értelmiségnek az a része, amelyik tudja magáról és mások is tudják róla, hogy afféle véleménymultiplikátorként működik a saját helyén, szóval mindezek dolgoznak, mint bábák, és talán pont az ő kezeik között vész el az a bizonyos gyermek? Én meg csak állok, nézem, és nem értem. Bosszankodok, amikor az elvileg magasabbnak tűnő szintekről is olyan valóságmagyarázatokat hallok, hogy azért, mert Orbán olyan mint Hitler, mert itt ceausescui diktatúra van, és persze a nácik miatt, akik meg ugye Orbán miatt, aki mindeközben még olyan is, mint Schóber Norbert, szóval a rézfaszú bagoly tehet mindenről, kedves polgár, kedves emberke, az értelmiségi elited ezt tudja nyújtani neked, te pedig tedd, amit kell: szórj sót a kandalló elé, és reménykedj, hátha.

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr415187096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maroz 2013.04.02. 18:17:56

Höhö, láttam, hogy Indexkettő Gerendás-napot tart, ahová persze az én posztom nem fért már be, de legalább olyan címet adtak a válogatásnak, amivel akár fel is bosszanthattak volna:

m.cdn.blog.hu/ka/kakukkfeszek/image/maroz/kakukk.JPG

:)))

maroz 2013.04.02. 21:13:47

@agresszív kismalac: Neked van rá valami jó kis konteód? ;)

maroz 2013.04.02. 21:33:42

@agresszív kismalac: Hát hogy miért nem szeret minket a blog.hu, miért nem szemléz időnként tőlünk is. :)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.04.02. 22:27:05

Igazából azt akartam mondani, hogy jobban örülnék, ha a jódlicsocseszek mennének, és a gerendáspéterek maradnának.

Alonee 2013.04.02. 23:18:51

Tudom, hogy gyenge vígasz, de én Blog.hu nélkül is olvasom minden posztodat, bár néha a fejem verem a falba + néha többször is neki kell, hogy ugorjak.

maroz 2013.04.03. 07:39:21

@agresszív kismalac: Füstszűrőset kérsz vagy simát? ;)

maroz 2013.04.03. 07:46:53

@agresszív kismalac: Én meg annak, ha senki sem érezné azt, hogy mennie _kell_, hanem az menne, aki menni _szeretne_. Egyrészt.

Másrészt pedig annak is örülnék, ha végre krumplilevesnek hívnánk a krumplilevest. Ha azt mondanánk, hogy hát, kedveskéim, most nekem az életem egy picit zátonyra futott, meghoztam egy csomó rossz döntést, ráadásul szembesülni kényszerülök azzal, amivel a gyerekek olyan 13-16 éves koruk környékén szembesülnek, jelesül, hogy: a felnőtté válás nem azt jelenti, hogy mindig azt teszem, amit akarok, hanem pont a fordítottját: egyre többször csinálom azt, amit nem annyira akarok. Vagy nem annyira szeretek, mindegy is.

De ez, hogy az egyéni, ráadásul abszolút nem egyedi problémáimat egy laza mozdulattal ráakasztom egy éppen aktuális hájpra és magamat mint a tökig érő honi fasisztanáci hömpöly áldozatának próbálom meg eladni valami iszonyatosan visszataszító. Egy mélyen emberi, mélyen szomorú sorsfordulatot ezzel mintegy lehúz a szarba és persze közben magát a társadalmi problémát is inkább eszkalálja, semmint a megoldás felé tolja. Szomorú, nagyon szomorú ügy ez.

maroz 2013.04.03. 07:48:30

@Alonee: Ööö, miért vered a fejed a falba? Ne tedd, ilyen córeszos időkben kár lenne pénzt kidobni falfestékre. ;)

excenter 2013.04.03. 08:23:15

@maroz: Az a vicc megvan, hogy:
-Ééééén??? Hát maga rajzol mindig pinákat!
?

maroz 2013.04.03. 08:27:33

@excenter: Meg, csak ezt most hirtelen nem tudom integrálni ebbe az egyenletbe. :)

excenter 2013.04.03. 08:29:04

Lehet, hogy a náci vonalat nem kellett volna belevinni, de szerintem nem is erre van kihegyezve Gerendás mondanivalója. Inkább az általános értékválságra, ami nála úgy csapódik le, hogy ötvenhét évesen egyszercsak nem tudja eltartani a családját abból, amiről úgy gondolta, ér valamit.
Mert itt és most úgy tűnik, nincs rá szükség.
Én nem vagyok boldog ettől.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.04.03. 09:20:19

@maroz:
"Én meg annak, ha senki sem érezné azt, hogy mennie _kell_, hanem az menne, aki menni _szeretne_."
"Hiszek benne, hogy mindenkinek helye van itt, aki ide született."
Ebben nincs köztünk ellentét. De, ha már, akkor...

maroz 2013.04.03. 09:38:17

@excenter: Pont ez a lényege az egésznek, hogy egy _vélt_ értékválságot ő a nácisággal magyaráz, és ugye ezt még az is súlyosbítja, hogy sokan ezzel az "értékválság van"-megmondással sem értenek egyet a gerendási interpretáció szerint. Például én sem. De hála a nácifasisztázásnak ezzel ugye már nem is kell foglalkozni, nem kell a magánemberként elkövetett hibáinkkal szembenézni, nem kell újragondolni azt, hogy vajon nem-e mi vagyunk azok, akik ezt az "értékválság"-dolgot rosszul gondoljuk és revízióra lenne szükség, nem, helyette kimondjuk, hogy náci, fasiszta szar ország lett ez az ország, aki már nem értékel minket, a mi művészetünket, és akit emiatt úgy itt hagyunk, mint ökör a szarát.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.04.03. 10:53:01

Nem tudom, mennyiben számít, hogy azért nem jó itt élni, mert
-pangás van
-értékválság van
-náculás van
-balliberalizálódás van
-demokratúra van.
És ezen kívül még hülyének is néznek.
A lényeg, hogy rossz itt élni.
Majd akkor lesz jó, ha azon vitatkozunk, hogy hosszában, vagy karikára vágjuk-e a paprikát a lecsóba.
...és nem jut eszünkbe, hogy hívják éppen a miniszterelnököt.

maroz 2013.04.03. 12:32:08

@agresszív kismalac: Ha neked azért rossz, mert állandó hasmenést okoz az indítótáp, akkor talán nem egy utolsó dolog, ha a rossz közérzeted okaként ezt adod meg, és nem azt, hogy a szomszéd piroscsíkosra festette a másik kismalac óljának az ajtaját, nem?

Persze lehet egy olyan hozzáállás is, mely szerint nem baj, ha én fosok, a fő, hogy a szomszédnak se legyen jó, szóval igen, mégiscsak lehet abban valami, amit te mondasz. ;)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.04.03. 16:25:30

@maroz: Ezek valahogy együtt hatnak, érted. Nem mondtam, hogy egyenlő súlyúak.
Ja, a (közéleti) balfaszságot kifelejtettem.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.04.03. 16:28:09

Másszóval jómagam nem vagyok az a kimondott nácit kiáltó fiú.
De azért véleményem lehet a dologról, úgy gondolom.
Már, ha jól dekódoltam a képeidet.

maroz 2013.04.03. 18:12:38

@agresszív kismalac: Persze, hogy lehet. És ha az nem egyezik az én véleményemmel, hát nem egyezik, mondd már.

Az meg, hogy a paprikaszeletelésről vitázunk-e vagy Orbánról az leginkább rajtunk múlik. Látod, erről az Aranyszalag Minőségről is tök fölöslegesen írtam posztot, senki nem akar róla beszélgetni. Bezzeg ha Orbánról írok! Címlap, hatszáz hozzászólás, négyezer lájk. :)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.04.03. 19:53:34

@maroz: Aranyszalag? Az melyik volt, a címkézős?

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.04.03. 19:55:30

Azt a mondatot kihúztam a végéről, hogy "Annyi marhaságot olvastam össze mostanában.".
Kérném értékelni.

maroz 2013.04.03. 20:00:02

@agresszív kismalac: Ja, kíváncsi voltam, hogy fogják-e érteni, és nem szeretnék pletykálni, de még hozzám kifejezetten közel álló emberek sem értették. Az ilyen posztokat szeretem a legjobban. :)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.04.03. 23:02:36

@maroz: Én elgondolkodtam rajta, de nem az a kimondott kommentezős-riposztozós cikk szerintem.
Viszont este azonnal az eszembe jutott, mikor egy többéves posztban turkáltam, és kíváncsian nyitottam meg egy olyan oldalt, amit egy általam nagyon jól ismert (és becsült) kommentelő linkelt.
süti beállítások módosítása