HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Magyar Államkapitalista Izétársaság

2013.05.31. 10:36 | maroz | 13 komment

Címkék: társadalom elit jövőkép

Lassan tényleg már csak az nem érti, aki nem akarja. Kacarászunk itt mi ketten, Orbán és én a Véleményvezéren, akivel nem az a baj, hogy kiszámíthatatlannak mondja a rendszert, hanem az, hogy azt sugallja, mintha ez valami hibája lenne nekije, tehetségtelenségből fakadó bug, holott ez valójában fícsör. A modell roppant egyszerű: egyrészt a költségvetési pénzekből élő intézményeknél vissza kell vágni a normatív keretet a még éppen elégséges összeg 80%-ára, és nyilvánvalóvá tenni, hogy van még pénz, de ahhoz már nem normatív alapon lehet hozzájutni, hanem kézcsókért. 

Osztán ebben mi kiszámíthatatlan lenne, kedves Véleményvezér? Évszázados rutinunk van nekünk erre kiépülve, pontosan tudjuk, hogy milyen intenzitással, iránnyal kell érdeket érvényesíteni: lefelé taposni, felfelé nyalni. Egyetemi autonómia? Ja, persze, teljesen autonóm módon szabad nekik nyalniuk, és taposniuk is, még csak az irány kijelölésére sincs szükség, mert ugyanaz az évszázados rutin kiépített bennünk egy sokadik érzéket, amelynek segítségével mi már akkor is tudjuk, hogy mit vár el tőlünk a gazdánk, amikor még meg se szólalt. És még csak olyan nagyon panaszkodni sincs miért, nálunk ez a módija a társadalomszervezésnek teljesen közelfogadott, lásd ehhez az általam többször idézett Laczkovich-jeremiádot, amelyikben azon siránkozik, hogy az állam, tehát a hatalom nem magyarázza el nekik elég érthetően, hogy hogyan kéne tanítaniuk és egyetemet csinálniuk. Rí a jobbágy a kegyúr pontosabb instrukcióiért, és akkor ugye ne röhögjük ki a seggünkkel is azt, amikor az egyetemeink a szájukra veszik az "autonómia" szót. No, hát ha valaki jobbágy szeretne lenni, az igyekezzék felfelé jobban nyalni, lefelé jobban taposni, és ha ügyesen csinálja, akkor megkaphat valamit abból, amit szeretne. Hol itt a kiszámíthatatlanság?

No meg ugye a másrészt, a piac. Ott a teljes elvonás és újraelosztás nem igazán működik, ezért ott is arra kell figyelni, hogy a teljes helyett csak annyit vegyenek el, amennyitől már éppen nem éri meg csinálni a dolgot. Ja, és ott is nyilvánvalóvá tenni, hogy aki hajlandó egyszerre lépni, az megkapja rétesként estére a lehetőséget, hogy neki maradjon valamennyi hasznocskája is. Persze feltétel a kézcsók, de hát nekünk arra már évszázadok óta rááll úgyis a szánk, hol itt a kiszámíthatatlanság? 

Például: igen, kicsit sárga, kicsit savanyú ez az útdíjrendszer is, de tessék csak megnézni, hogy mennyire rendszerkonform. A jelenlegi állapot szerint úgy látszik, hogy mindenkinek bé fog baszni, rínak a szakmai szervezetek, hogy csődbe mennek, hasonlók. Igen ám, de már körvonalazódik is a konform megoldás: elvonunk, majd újraosztunk, hogy mégis érje meg, hogy mégse menjenek csődbe a fuvarozók, de persze csak azok, akik arra érdemesnek mutatkoznak. Majd a Nemzeti Fuvarozók Egyesülete szépen visszaosztja az állami visszaosztandókat, junó, kézcsók és már meg is éri fuvarozni. És persze ugyanígy megy ez az élet kismillió másik területén is, épül-szépül az államkapitalizmus, a korporatív-etatista állam, és nem mondhatni, hogy Orbán rosszul csinálná. Kiegyezik azokkal, akiket jó eséllyel nem tudna legyűrni, folyamatosan versenyezteti egymással a hozzá lojálisokat, már ugye lojalitásban, és hetedíziglen elpusztítja azokat, akik az útjába állásnak még akár csak a gondolatával is kacérkodni merészelnek.

És, teszem hozzá mindannyiszor, mert ezt az "és"-t ezt nem lehet eleget hangsúlyozni, és ez nálunk kifejezetten népszerű, a legmagasabban támogatott társadalomszervezési modellnek tűnik. 

De miért is lenne ez másként? Mire kéne manapság izgulni? Olyan elvont marhaságokra, mint liberális jogállam, normatív, szektorsemleges finanszírozás, intézményi autonómiák, ésatöbbi, ésatöbbi, ésatöbbi? Osztán miért? Részei-e mindezek a mi kultúránknak? Hát részei a lófaszt! Kádár apánk, az része, nem a jogállam! Ez van, a kultúra már csak így működik, ha nem gyomlálják-ganyézzák rendesen, akkor biza csak ugyanaz a félparlag örökítődik tovább, amin az őseink is vért-verítéket nem kímélve csókolgatták a kezeket és nyalták a nyalni valót. És ugye akkor már csak fel kell tennem a költői kérdést, hogy kik is működtették a kultúrát az elmúlt emberöltőcskében...

Ami pedig mindebben a legfájdalmasabb az sajnos az, hogy működik. És az idő múlásával egyre jobban fog működni, mert csak a leghülyébb elitünk leghülyébbjei hiszik azt, hogy a világ meg fog állni, ha Orbán nem az ő szájuk íze szerint irányítgatja azt. Hát, nem fog. Az emberek ugyanis nem nagyon szeretnék eltenni magukat spirituszban és kivárni, amíg Debreczeni József immáron végleg megbuktatja Orbánt, vagy amíg valaki végre megokosítja a Farkasházy által nekifutásból lehülyézett 90%-ot, hanem bizony ők boldogulni szeretnének ma is, és holnap is. Őket aztán a legkevésbé sem lehet olyasmivel valamiféle dacra, tiltakozásra, ellenállásra ösztönözni, hogy legyen mégis inkább a Puch a Simicska, vagy a Farkasházy a Kerényi, esetleg a Veres Jani a Matolcsy, tesznek ők ívesen minderre, őket az érdekli, hogy a saját kicsinyke, ámde számukra annál fontosabb problémácskájukat hogyan tudják megoldani. Ha kézcsókkal, hát azzal, ismétlem, nálunk ma ennek van komolyabb kulturális beágyazódása, nem a bármi másnak. Szépen elkezdik használni a korporációkat, és persze a kvázi-korporációkat, az informális csatornákat, és ezzel mintegy saját magukat is érdekeltté teszik az orbáni rendszer fenntartásában, hiszen ha valakinek már van egy bejáratott segge, akkor a francnak sincs kedve azt megbolygatni, ki tudja mi jönne helyette, még az is lehet (a rendszerváltás tapasztalata, jó reggelt!), hogy egy sokkal rosszabb, ahol ráadásul a barna dolgokra még kötelező is azt mondani, hogy nutella.

Mi kiszámíthatatlan lenne ebben? Semmi. Illetve ami bizonytalanság ebben a rendszerben van, az a rendszer inherens része, és végső soron az is kiszámítható, a formulája is egyszerű: ha rosszul csókolsz kezet megdöglesz. Mi lehet ennél is kiszámíthatóbb? Ami ebben az egészben az igazán elkeserítő az egyrészt az, hogy ennek a rendszernek komoly a támogatottsága, másrészt pedig, hogy akik állítólag ennek ellene lennének, aka: az ellenzék minderre a következőket tudja érdemben válaszolni, igyekszem szó szerint, betűhíven idézni:

.

.

.

Na, hát körülbelül itt tartunk, a kilenctized hülye országában, így szervezünk magunknak társadalmat és ilyen elitet tartunk el. Lehet reménykedni 2014-ben. 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr125337113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emhem 2013.06.01. 09:49:54

nem nagyon releváns itt, de már régóta kikívánkozik belőlem a laczkovichozásoddal kapcsolatban, hogy itt jelentős részben egy félreértésről van szó: a félreértés tárgya pedig az, hogy mi az az egyetem. számodra az egyetem egy oktatási intézmény, amelybe gimi után járnak a diákok. laczkovich számára az egy tudományos műhely, ahova a tudomány iránt érdeklődő diákok mennek.

hagyományosan valóban ez utóbbiról van szó, a 12-13. századtól kezdve a kutatás volt az egyetemek fő profilja, de azzal, hogy egyre többen egyre több oktatásban vesznek részt, egy kicsit eltolódott a dolog. összeolvadt a köz- és a felsőoktatás. ennek pedig számos hátránya van a kutatóműhely működésére nézve, ezt tette szóvá laczkovich.
az egyetemek egyébként nem igazán "oktatás"központúak, inkább "tudásátadás"-központúak, és ezzel szerintem nincsen baj. (persze törekedni kell a minél hatékonyabb tudásátadásra, jól felépített és értékes anyagot tartalmazó kurzusokra) egyszerűen nincs idő és energia többre - az egyetem nem erről szól.

ami pedig a tanárképzés politikai vonatkozásait illeti (meg hogy az államtól vár segítséget): amíg a tanárokat az állam alkalmazza és fizeti, ráadásul a felvételi rendszer (aka. érettségi) is az állam kezében van, addig baromi kicsi mozgástere van az egyetemnek.
az meg hülyeség, hogy bárkiből lehet jó tanárt csinálni. te magad példálóztál azzal, hogy nem lehet megtanítani mindenkinek, hogy csak a hozzáértők véleményében bízzanak, ne a "tekintély"-ében. ha ilyen egyszerű dolgot sem lehet, akkor hogy lehetne olyan rendkívül összetett dolgot, mint a tanítás? pláne az adott időkeretek között.

maroz 2013.06.01. 11:20:45

@emhem:

"addig baromi kicsi mozgástere van az egyetemnek"

Na, ez az, amit az istennek se akar senki se megérteni. :(

Ez meggyőződésem szerint pont fordítva működik. Nincs semmi olyan félreértés, amiről te beszélsz, ugyanis én nem azt vetem Laczkovich (és a hozzá hasonlóan gondolkodók) szemére, hogy ilyen vagy olyan egyetemet képzelnek el, hanem azt, hogy az államot, a hatalmat baszkurálják azért, mert az nem képzel el helyettük egy olyan egyetemet, amelyik nekik tetszene.

És igen, úgyszintén meggyőződésem, hogy mozgástér az nem lesz, hanem azt bizony meg kell szerezni. A mozgástér nem más, mint hatalom: ha van hatalmam, akkor van erőm is ahhoz, hogy az általam elképzeltek szerinti viselkedést kikényszerítsem. Itt jön képbe a civil és a pártpolitika kettőssége, ugyanis ha az egyetemek jóféle civil aktorként politizálva igyekeznének hatalmat szerezni maguknak, akkor lenne mozgásterük is. De ők sajnos a kádári elit viselkedési mintáit viszik tovább, megpróbálnak a hatalmi elittel a kulisszák mögött mindenféle informális és gyakran tisztességtelen alkukat megkötni, és ha ezért megkapják a maguk jutalomcsontját akkor mélyen kussolnak, viszont ha nem, vagy nem elég nagyot, akkor meg rájönnek, hogy hú, bassza meg, de hát én autonóm kéne legyek, micsoda dolog már az, hogy a politika beleszól a dolgomba. Na, ez a kettősség az, ami szerintem nem megy: el kéne végre dönteni, hogy kurvák vagyunk-e vagy autonómok, és ehhez igazodni. Laczkovichnál én azt látom, hogy ő az elitkurvai státusát félti, és mintegy rinyál egy kiadósat a stricijének, hogy vele ilyent aztán már nehogy, mert! Hát, szíve joga, de nekem nem tetszik. Nagyon nem tetszik.

maroz 2013.06.03. 09:15:57

www.origo.hu/itthon/percrolpercre/20130603-nyakunkba-zudul-a-duna-percrol-percre.html#1

"Rekordméretű árvíz közeleg Magyarországon, akár 800 méteren is tetőzhet a Duna Budapesten. Közép-Európa többi részén is gondokat okoz a magas vízállás, Ausztriában vasútvonalakat mosott el a Duna."

Hát, ha 800 méteren tetőz, az tényleg rekordméretű árvíz. Dobogókőnek annyi. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.03. 16:50:07

@maroz: Nagyon nem érted te ezt a Laczkovichot.

maroz 2013.06.03. 17:27:23

@Holger Hartland: Én annyira értem, hogy még régen egy közös virtuális ismerősünknek át is fogalmaztam az állításait úgy, hogy azok korrekt, vitaképes és engem sem ingerlő állítások legyenek, és arra az átfogalmazásra még a közös virtuális ismerősünk is azt mondta, hogy ja, az tényleg jobb lett volna.

Nem lehetséges, hogy aki itt, ennek kapcsán nem van értve nagyon az pont én lennék? :)

(Most kezdtem el amúgy egy újabb Laczkovich-posztot írni... :))

maroz 2013.06.03. 18:33:10

@Holger Hartland: Jótündérnek, magánlevélben. :)

De tényleg nem egy akkora etvasz ez, nézzük például ezt a mondatot:

"Az egyetemi oktatók idejének, energiájának és szellemi kapacitásának túlnyomó részét egy tudatlan, motiválatlan, érdektelen, tanulásra és munkára képtelen hallgatói tömeggel való vesződés köti le."

Namost, amikor én ezt a mondatot megláttam egyből tudtam, hogy ez elkezd szépen dolgozni, idézni fogja jópár olyan, aki a cselédek és kanászok ivadékait legszívesebben kihajtaná az egyetemekről, illetve úgy en gors, a világból is. Ha egy kicsit is okos (nem a szakbarbári értelemben) a szöveg megalkotója, akkor erre talán magától is rájön, de ha nem, még akkor is jó lett volna, ha megkér valakit egy kis peer review-re, és az megtanácsolja neki, hogy Mikikém, értelek én, értelek, de ezt így mégse. Abban meg teljesen biztos vagyok, hogy az idézett mondatot átírni úgy, hogy a tartalma megmaradjon, de se bántó ne legyen, se olyasmi, amit mások véres zászlóként lebegtethetnek szinte bárkinek menne, aki alkotott már életében egy flekknél hosszabb szöveget.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.03. 23:01:02

@maroz: Magánlevélben? Ti tudjátok... :) A Laczkovich-dolgozat nyilvános - tárgyalható nyilvánosan. Ami az idézetet illeti: 1) L. okos, lehet akár hiperokos, de a matekhoz. Máshoz attól még lehet akár hülye is. Lásd szegény John Lukacs esetét az atomfizikával és a közgazdaságtannal. 2) Amikor L. ezt írta, mérges volt. Tudod, te is szoktál az lenni, és te is írsz olyankor... L. egy egész épületre való matematikus frusztrációját és jogos elkeseredését írta bele abba a dolgozatba. Nem kellett volna, mint ahogy nekem sem kellene a bölcs rabbit játszanom - de mindenkinek igaza van, fiam. :)

maroz 2013.06.04. 08:01:14

@Holger Hartland: Igen, magánlevélben, de még azelőtt, hogy meggyilkolt volna. Mióta ledöfött azóta nem járok vissza kísérteni. :)

A kettes pontod nagyon fontos. Igen, szoktam lenni, és meg is írom, van benne kurvaélet meg basszameg, és egyéb ínyencségek, meg nyilván van benne jó adag átgondolatlanság és vitatható, löttyös indulat szülte túláltalánosítás, meg minden egyéb csúnyaság. De vedd észre a lényegi különbséget: én amit írok azt "maroz" nicken írom, és egy olyan helyen, ahol teljesen nyilvánvaló mindenki előtt, hogy egyik unatkozó faszkalap írja a hülyeségeit a többi unatkozó faszkalapnak.

Ezzel szemben Laczkovich a saját neve alatt írta, és az elte oldalára tette fel, így esetében atomra megtámogatta a véleményét a Magyarországon amúgy is nagyon szeretett haloeffektus: híres professzor egy híres egyetemről mondta, és ettől ő már egy fajsúlyos, hiteles kommunikátor lesz, és nem nagyon fogják azt nézni, hogy ért-e ő valójában az oktatáspolitikához meg mindahhoz, amiket leírt, hanem szépen szorgalmasan elkezd dolgozni a szövege, az üzenete, és kifejt bizonyos hatásokat, amelyekről én azt gondolom, hogy nem annyira kedvemre valóak.

Persze mindettől függetlenül engem tényleg zavar, bosszant, idegesít az a fajta etatista-elitista látásmód, ami Laczkovich írásából árad. Amint hogy - lásd a legfrissebb posztom - Vomberg Frigyes szakácsoktató elitizmusa is bosszant, pedig a gasztronómiát jobban kedvelem, mint a matematikát. ;)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.04. 10:03:53

@maroz: Azt gondoltam, hogy ez még _azelőtt_ volt, a meglepetésem arra vonatkozott, hogy magánban. Amit leírsz, abban természetesen igazad van (neked is... :)), viszont Laczkovich elsősorban nem elitista, hanem frusztrált, és joggal. Vö. székláb-faragás a falanszterben. Na, talán majd írok erről egy posztot, csak ahhoz idő kell, nekem meg most a fülemen is a munka jön ki, és már egy ideje csak kommentekre lopok magamtól perceket.

maroz 2013.06.04. 10:41:28

@Holger Hartland: Ma mindenki frusztrált és van olyan leírás, amelyikben mindenki joggal frusztrált. A raktári segédmunkás is frusztrált, és frusztráltságban a munkahelyén áll bosszút, kreatív módon. És valahol én megértem az ő lelkiállapotát is, de ettől még a probléma megoldására tett kísérletei nem tetszenek, ahogyan más entitások úgyszintén frusztrációból eredező nem túl átgondolt megoldásai sem. Nekem időnként tanácsot kell adnom ilyen problémák kezelésére, és általában azt szoktam mondani, hogy próbálják meg a frusztráltak a problémáikat úgy a köz elé tárni, hogy az inkább egy énprezentáció legyen, semmint egy teljesen fölöslegesen túláltalánosított nagyívű valóságmagyarázás. És ez időnként működni is szokott, mondjuk nem egy nagy etvasz, hiszen ha valaki nem azt sírja el, hogy a Nagy Globális Tohuvabohu fáj neki, hanem kis noszogatásra eljut oda, hogy a saját konkrét problémáit explicitté tegye, akkor az már majdnem egy fél megoldás, hiszen legalább van _mire_ keresni a megoldást. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.04. 16:53:13

@maroz: Maroz, én annyira igazat adok neked, amennyire csak igazat adni lehet, csak az a bökkenő, hogy közben Laczkovichnak is, de közben pont bölcs rabbi, az nem vagyok. Hanem akkor újabb filmajánló, ezúttal a "motiválatlan mai fiatalok" témájához: Szezon (Török Ferenc).

maroz 2013.06.04. 17:33:12

@Holger Hartland: Én nem ismerek olyan törvényt, amelyik kizárná, hogy akár mindkettőnknek is igaza legyen és persze az is belefér, hogy mindketten tévedünk. :)

Talán ha egy kicsit többet beszélgetnének az élet különböző színtereit belakó és ismerő emberek a fiatalok motiváltságáról az esetleg segítene abban, hogy árnyalódjanak egy kicsit a vélemények.

Kösz a filmajánlást, sajnos még a másik kettő is várólistán van, az egyedüli monitorom, amelyik úgy-ahogy filmnézésre is alkalmas jelenleg a szervizben várja, hogy ki tudják-e belőle költséghatékonyan szórni a belément villámot.
süti beállítások módosítása