HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Az értelmiségi elit diszkrét bája

2013.06.11. 09:24 | maroz | 50 komment

Címkék: oktatás társadalom elit

Rien, mondja TGM a szintén hárombetűsben, riennöváplü, kontráz rá az ELTE, majd hogy kellően abszurd legyen az abszurd folytatja a Corvinus: fetvoázső. És akkor még szörnyűlködjünk egy kicsit azon is, hogy Klinghammernek nincs olyan izéje, impakt faktora, amely helyzet mindenképpen szükségszerűvé tesz minimum egy ruzsenoárt. Rien, mondja TGM, és azt hiszi, hogy érti, nincsen Klinghammernek impaktja, mondja az értelmiségi, és ő is azt hiszi, hogy érti. Nos, lehet, hogy impakt faktorja az tényleg nincs neki, viszont van valami egyebe, jelesül hatalma, és az értelmiségi elit leginkább azt nem érti, hogy a hatalom az olyan, hogy az mindent visz. A ruzsenoárt, a fetvoázsőt, a riennöváplűt, de még az impakt faktort is. Alkalomadtán még az értelmiségi elitet is. 

Rien, mondja TGM, és ebben a "rien"-ben mintha benne lenne az is, hogy volt, amikor nem "rien" volt, hanem... ööö, hanem valami más. Nemrien. 

És nekem itt megy el a kedvem ettől az egésztől. Mi a bánatos lófaszért figyeljek én az elit értelmiségire, amikor szemmel láthatóan ő sem érti, és csak anekdotáz, mint a Szippantós Józsi a Pikádó presszóban három kevert és két sör után? Hogyaszongya:

A munkáslakásokban népes családok hallgatták esténként a családfőt, aki fölolvasott a Népszavából. Mivel egy-egy lappéldányt négy-öt családnak is továbbadtak – tágabb családom egyik idősebb tagja ezen nőtt föl Miskolcon a kilencszázharmincas években – , némely régi hírlapok példányszámát magas szorzóval kell újraszámolni.

De hát ilyen anekdotáim nekem is vannak, én is elmondhatnám, hogy szűkebb családom engem is hallgatott esténként amint igyenest alkotmánybírósági határozatokból olvastam fel, és ezzel akár azt is sugallhatnám, hogy bezzeg régen, persze a valóság ezzel szemben mindösszesen csak az, hogy az én családom udvarias és nem mellékesen pragmatikus: hadd olvassa, szemmel láthatóan jót tesz neki, akkor meg? 

Ha már a hatalomról és a hatalom megszerzésének valamint megtartásának az eszközeiről szeretne mondani valamit TGM, akkor miért nem teszi ezt valamivel igényesebben? Mit is akar mondani? Hogy a hatalom a kommunikációban van, és a kommunikáció hálózatosan terjed? És hogy mindez összefügg azzal, hogy az emberek miről, mennyit és milyen forrásból szeretnének tudni? De akkor miért nem erről beszél? Mi volt akkor, amikor galambok ültek verebekhez, de nem ám anekdotikusan, hanem tudományos igényességgel? Műveltebbek voltak az emberek? Tájékozottabbak? És az hogyan működött? Hogyan lett nekik a tudásuk, kik alakítgatták a véleményeiket, és mi az, ami ahhoz képest mára olyannyira más lett, hogy egy TGM-nek busongania kell egyet a sőne álte cájte fölött? Mesél-e nekem TGM bármit is például a tudásszociológiáról? Mesél egy faszt. Anekdotázik, mint a Józsi a presszóban. De akkor legalább TGM is szippantana szart, vagy vezetne targoncát, vagy végezne bármi, Józsi-konform munkát, mert így tényleg semmi értelme őt tudósként, filozófusként etetni.

Szóval nem mesél, pedig engem érdekelne. Volt-e valaha úgy, hogy a munkásosztály elzavarta az elitet, mert nem találta elég kósernek az impakt faktorát? Hogyan alakul nálunk a tudás, hogyan képződik meg? Miért lesz az, hogy az ELTE, amelyik mégiscsak az ország egyik legjelentősebb egyeteme a pedagógusképzést illetően elküldetik a susnyásba egy exkomcsi apparátcsik által és ezt úgy nagyjából mindenki szinte teljes egészében rendjén valónak tartja? Talán azért lenne, mert az apparátcsikot értjük, az impakt faktort viszont nem? És ugyan, miért nem értjük? Mégis, kinek a dolga lett volna megértetni velünk, jómunkásemberekkel, úgyismint a társadalommal? Lám, a Corvinus legalább már kezd valamit érezni ebből az egészből, ha nem is racionálisan de legalább intuitívan már mégiscsak:

A rektor levele szerint most abba a helyzetbe kerültek, hogy az egyetemnek a volt hallgatók segítségét kell kérnie, hogy anyagi lehetőségük szerint támogassák az egyetemet.

No, innen már csak egy aprócska lépés lenne annak a belátása, hogy az egyetemnek talán arra is lenne lehetősége, hogy a társadalommal, a polgárokkal közvetlenül kommunikáljon, hogy velük próbáljon meg valamiféle szövetségszerűséget kialakítani, mert jól jönne az, ha pont alkudoznia kell a hatalommal, egy ügyeletes apparátcsikkal. Persze ez is egy hosszú folyamatnak ígérkezik, hiszen az ősöreg rutin az, hogy az elitünk saját magával és a hatalommal bizniszel, és a népet, a társadalmat, azokat a bizonyos zembereket csak valamiféle szükségszerűnek szükségszerű, de nagyon zavaró entitásnak bírja csak felfogni, olyasminek, mint a rossz táncos a tökeit, valami, amire rá lehet fogni, ha nem mennek a dolgok. Ő a hibás, mert miért nem nő fel az értelmiségihez. Bezzeg régen, ugye. Föl se érnek a filozóf bokájáig sem, most mondja meg, Thasszilo, haath ehhzek szohhakozni akahhnak, valami Dzsimmi menyéhhől néznek ehhotikus képeket!, fintorog a magát időnként néptribunnak látni akaró értelmiségi. Hát ezekkel tényleg nem lehet, summázza, és erre én csak bólintok: hát, ezeknek, így, ilyen módon tényleg nem fog sikerülni.

Ez ugyanis egy adottság, a nép már csak ilyen, per definitionem. Csöcsös menyecskéket nézegetne lehetőleg pendely nélkül, és mivel tízmilliónyian vannak és állítólag lenne valamiféle demokrácia ezért ha ők csöcsös menyecskéket akarnak nézegetni, akkor lesznek, akik csöcsös menyecskéket mutogatnak nekik, doszt és persze pendely nélkül. Ja, és jut eszembe: ezek az aljadékok is szavaznak! Most mondd meg, kedves elit, hát nem botrányos? Hát itt már minden mehet? Anything goes???

Na, ez az, amit kéne tudni végre valahára feldolgozni. Hogy a nép az nép, az ilyen, az nem is akar öt nyelven írni-olvasni-beszélni, pláne nem számára érthetetlen, dögunalmas ezeroldalas könyveket, ötflekkes újságcikkeket, negyvennyolc oldalas kisesszéket, mert ő a nép, és a népnek erre bizony előjoga van. Amit azzal vásárol meg, hogy eltartja az elitet, akiknek emiatt nem kell szart szippantaniuk és targoncát vezetniük, hanem olvashatnak kedvükre ezeroldalasakat öt nyelven. Viszont ha az elit nem tudja a nép számára is érthetően, az érdeklődésüket felkeltve elmagyarázni, hogy mi is az, amire a sok-sok olvasás után jutott, és miért lesz rossz (jó) a népnek, ha nem hallgat rá, az elitre, akkor bizony ez a hallgatólagos alku az elit részéről meghágattatotnak minősül, és már csak idő kérdése, hogy mikor baszik rá erre csúnyán a tisztelt értelmiségi elit. Mostanság ebből a szempontból mintha egy kicsit gyorsabban látszik telni az idő. 

Igen, lehet háborogni azon, hogy a felső... oppardon a fölsőoktatásból elvonják a pénzt és a hazai oktatást, kultúrát, tudományt olyan izgalmas alakok alakítgatják, mint amilyen ez a Klinghammer és Hoffmann tandem is, de be kéne látni, hogy ezek azért tehetik meg mindezt, mert nekik van, lett hatalmuk. És azért lett nekik, mert ők, szemben az elit önmagát a felhőkben lebegni gondoló részével ők igenis megtalálták a közös hangot a néppel, bár ezt így nehéz összemérni, mert az elit gazsikonform része még csak odáig se jutott el, hogy nekik egyáltalán kommunikálniuk, szóba állniuk lenne szükségszerű a sok aljadék, csöcsösluvnyát nézegető pórral. Vicces, de tényleg az van, hogy a "demokratikus ellenzék" (hogy oda ne...) kevésbé érti a demokráciát és emiatt sokkal rosszabbul viszonyul hozzá, mint a kormánypárt, pláne annak az értelmiségi holdudvara. A "demokratikus ellenzék", ha jobban megkapargatjuk sokkal inkább autoriter, diktatorikus hajlamokat ápolgató faszkalapok gyűjteménye, mint a nemdemokratikus nemellenzék. Könyörgöm, hogyan gondolhatja el magát demokratának egy olyan értelmiségi elit, aki a lehető legbicskanyitogatóbb stílusban és módon lenézi a népet???

Igen, lehet háborogni, de ha az értelmiségi elit valami mást is szeretne azon túl, hogy megírják egymásnak a leginkább csak általuk olvasott, néhány ezer embert elérő csatornákon a háborgásaikat, akkor sajnos le kell küzdeni ezt a kibaszottnagy elitista viszolygást a nép iránt és el kell kezdeni kommunikálni velük. 

Megkeresni, ha nincs, akkor létrehozni azokat a csatornákat, ahol nem csak egymásnak és párezer kibicnek szajkóznak csúcsfaszkáim, hanem százezreknek-millióknak.

Segget lerakni és tényleg igyekezni megérteni, hogy hogyan is működik ez a mi mai világunk, és nem anekdotázni arról, hogy ha az egyszervolt-sohasevolt visszajönne, akkor!

Majd ha már ők értik, akkor megkeresni a módot arra, hogy ezt százezreknek-millióknak is elmondják, de úgy, hogy egyrészt megértsék másrészt elfogadják.

Mert nem az az érdekes, hogy elvonnak a felsőoktatásból, hanem az, hogy ez miért rossz a Szippantós Józsiknak. Nem az az érdekes, hogy Klinghammernek nincs olyan izéje, impaktja, hanem hogy miként lehetne ennek a kínos voltáról az embereket is meggyőzni. Hogy miért kínos vicces dolog az, ha az oktatásról nem a legnagyobb egyetemünk szava a döntő, hanem egy exkomcsi agitkáé. És így tovább, bezárólag azzal, hogy talán végre el kéne tudni magyarázni a kedves népnek, hogy mi a francnak egyáltalán ez a sok furcsa úri huncutság, egyetemek, kutatóintézetek, elefántcsonttornyocskák a csúcsfaszoknak, mert szemmel láthatólag nem értik, és mivel nem értik nem is tartják ezeket a dolgokat annyira lényegesnek. Így ha jön egy olyan csapat, aki a maga igazságát el tudja magyarázni és el is magyarázza, akkor - éljen és virágozzék a pszichózis ereje - ott az lesz az igazság, az összes következményével egyetemben.

És ha egyszer csak eljutunk oda is, hogy a nép arról győzetik meg, hogy faszba már ezzel az egész izével, az oktatással, az egyetemekkel, pláne a mindenféle elefántcsonttornyokban tespedő csúcsfaszokkal, akkor mit fog majd mondani az éppen ügyeletes TGM? Egy újabb "rien"-t? Ennyi a teljesítmény, ennyi a potenciál az elitnek ezen részében? Rien?   

50 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr625354653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.11. 10:35:00

Szerintem nem értetted a TGM-cikket. Ha jól emlékszem, a lényege az, hogy miközben régebben a sajtó ráirányította a figyelmet a közügyekre, most éppen eltereli róluk.

Klinghammer és Hoffmann megtalálták a közös hangot a néppel? Maroz, te már a butaságig tolod ezt az elitellenes biciklit. Nézd már meg, hol van Hoffmann a politikusok népszerűségi listáján.

K. és H. nem a néppel találták meg a közös hangot, hanem Orbán Viktorral. Ma ugyanis ez az út a hatalomhoz. O.V. sem a néppel találta meg a közös hangot (ld. 2002, 2006, ld. közv.kut. eredmények), hanem a saját táborával, és ajándékként hullott az ölébe, hogy 2010-re a másik tábor eredményesen szétverte magát.

buta_lúd (törölt) 2013.06.11. 11:11:08

1. fetvozső, á nélkül, miként az átírást rejtő jenő akadémikus úr óta illik ismerni!
2. ez a k&h közös hangja a néppel még nekem is feltűnt.
3. egyébként ez az elefántcsonttoronyból a nép közé máshol van/működik? vagy ott nincs rá szükség?
a régi idők példái (oroszország anyácskában a szovjet forr., ill. itthon a 2.vh. körüli próbák -igaz, nem túl széles ismereteim alapján, de) nem úgy épültek belém, mint sikersztorik -hanem inkább úgy, hogy addig működött valahogy, amíg a politikai elit céljait szolgálta/nem ellenkezett vele, utána felülről baromira gyorsan le tudták építeni a próbálkozásokat.

maroz 2013.06.11. 12:08:23

@Holger Hartland: Igen, ez érdekelne, hogy ez akkor pontosan hogyan is volt régen, hogyan van ma, junó, tudásszociológia, és úgy érzem, hogy erről TGM is fillérre annyira megalapozottan beszél, mint a posztban is megidézett Szippantós Józsi.

Orbán Viktort tudtommal nem Leonyid Brezsnyev nevezte ki Magyarország helytartójává, hanem olyan izén, na, demokratikus választások, vagy mi a szösz választotta meg a magyar nép. Van az a játék, hogy beszélünk a néphez, kommunikálunk a néppel és az majd eldönti, hogy kinek ad hatalmat. Ebben a játékban nem az az érdekes, hogy ki mennyire népszerű személy szerint, lásd még a Dávid Ibolya-jelenséget, hanem az, hogy ki tudja megszerezni és megtartani a hatalmat.

De oké, minősítgessünk, legyek én a menthetetlenül buta biciklitoló. Biztos igazad lehet, de azért vedd figyelembe azt is, hogy én csak olyan biciklit tolhatok, amilyenem van. Ha hosszú-hosszú évek óta azt tapasztalom, hogy a fidesz és a jobbik igenis megtalálja a hangot a néppel (körúton kívüliség klauzulája érvényben!), és tud hatni rájuk, akkor én csak ezt a buta biciklit tudom tolni, és szóljon már, aki lát (körúton kívüliség klauzulája érvényben!) másikat is, mert megnézném magamnak.

És igen, megtalálja a hangot, még akkor is, ha te közben azt szeretnéd látni, hogy nem a nép 110%-ával találja meg, mert ismétlem, ebben a játékban nem az a lényeg, hogy minden egyes darab Nép Jánossal megtalálja, hanem csak az, hogy ő többel találja meg, mint bárki más versenyző. Az meg, hogy a másik tábor "szétverte magát" egy következmény, és miért is ne lehetne ennek a következménynek oka az, hogy nem tudta megtalálni azokat a hálózatépítési-kommunikációs módozatokat, amelyekre alapozva ő is meggyőzhette volna a népet arról, hogy inkább nekik adjanak hatalmat?

És végül: biztos vagy te abban, hogy az én elitellenességem a súlyos tünet itt, és nem az, ahogyan a hatalom az elittel, az elit nagyon fontos intézményeivel segget töröl ha éppen úgy hozza a kedve? Biztos vagy te abban, hogy itt én lennék a legnagyobb probléma, aki "érted haragszom!" az elitre, és nem az, hogy vélhetőleg a még egészségesnél jóval többen vannak olyanok, akik a vérbe kívánják az egész elitet, egyetemestül, intézményestül, elitkultúrástul, ahogyan vannak?

maroz 2013.06.11. 12:23:32

@buta_lúd: Ez a finnyás fintorgás bassza föl az én agyamat a legjobban, hogy fúj, a nép, a mocsadék, hát nem képes a disznója tömegkultúrát fogyasztani, most mondd meg, a Dzsimmi menyéről néznek pucércsöcsös képet! Amikor ugye itt van nekünk a jó kis elitkultúra, az Alföldi, meg a sok-sok színház, a fínom kis könyveink, a hochművészeti pörformanszok a haboskávé mellet, meg az ésatöbbi.

Meglátásom szerint itt az elitünk eléggé súlyosan beleragadt az elitizmusba. Azzal van, hogy neki csak saját magával kell foglalkoznia és a tömeg, a kilencven százalék ne is akarjon abba se beleszólni, se bekapcsolódni, illetve ha mégis, akkor azt csak és kizárólag úgy tegye, ahogyan azt az elit előírja.

Miközben meg a pór tényleg elhitte, hogy a demokrácia azt jelenti, beleszólhat ő is, hogy lehetnek neki is preferenciái, és hogy van az az izé, az egyenlőség, ami azt is jelenti, hogy ha a pórnak a csöcsök tetszenek, akkor ő a csöcsöket választhatja, szabadon, egyenlően.

Az elit egy része ezen finnyásan fintorog és kikéri magának, míg Orbánék és a Jobbik igenis le mert szállni az elitizmus piedesztáljáról és mert is és tudott is a tömegkultúra nyelvén szólni, megtalálta azokat az eszközöket, módozatokat, amelyekkel komoly befolyást bírt gyakorolni azokra, akikről az elit másik része még csak tudomást sem volt (van!) hajlandó venni. Én ebben élek, ezt látom.

És igen, teljesen megértem, hogy bizonyos helyekről úgy látszom, mint egy biciklijét szanaszét tologató idióta, mert tudom én is azt, hogy az információk feldolgozásában, a valóság megkonstruálásában erősen meghatároz minket a környezetünk, és elfogadom, hogy egy fővárosi, pláne egy akadémiai környezetből butaságnak tűnik mindaz, amiket mondok, de ismétlem, nekem ez vidéken napi tapasztalatom, nekem ez a környezetem, és abból tényleg ez látszik.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.11. 15:01:50

@maroz: TGM nem fog neked statisztikát prezentálni, hogy miről szólt a sajtó 80 éve, és miről ma. Nem is az a szakmája, mert filozófus. Olvas, gondolkodik, aztán ír. Ha nem hiszel neki, miért nem próbálod őt magát megkérdezni? Olvasói levél a HVG-nek? Hm?

De milyen alapon is kérnél TGM-től számokat, ha magad sem nagyon foglalkozol velük? OV-t ugyanis nem "a magyar nép" választotta meg, ahogy senkit sem, előtte Gyurcsányt sem, és Obamát sem "az amerikai nép" választotta meg, mint ahogy soha, sehol, senkit sem "a nép" választ meg. OV-t a magyar felnőtt lakosság kb. harmada választotta meg, 2,7 millió ember (én is, most szólj hozzá), miközben a többi jelölt persze még annyi szavazatot sem kapott. Hogy ez mit legitimál és mit nem (vö. "legális de illegitim"), az jó vitakérdés.

Hogy Hoffmann Rózsa mennyire találta meg a hangot a néppel, arra pedig van egy 0 és 100 közötti számom: 15. Ennyi volt a népszerűsége májusban (az áprilisi 12 után) - azaz a megkérdezetteknek ennyi százaléka mondta, hogy szívesen látná Hoffmannt fontos politikai szerepben. Vö. többek között Áder 46%-os, Orbán 35%-os, vagy éppen a Fidesz 29%-os támogatottságával.

"legyek én a menthetetlenül buta biciklitoló"

Ne legyél. Nem azt írtam, hogy buta vagy, hanem hogy a butaságig tolod. Igen, szerintem butaságot írtál, az mindenkivel megeshet, még John Lukáccsal is, de attól még nem vagy buta. Menthetetlen pedig pláne nem, hiszen akkor nem is írnék ide.

"Biztos vagy te abban, hogy itt én lennék a legnagyobb probléma"

Na, ilyet meg aztán végképp nem írtam. Bocs, de ahhoz neked még nagyon sokat kellene dolgoznod. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.11. 15:02:57

@maroz: Amúgy jó az a csöcsös kép? Hol van? :)))

maroz 2013.06.11. 15:14:22

@Holger Hartland: Nem az zavar, hogy lebutaságoztad amit írtam, hanem az, hogy 10:35-kor butaságoztad le. Miközben a posztot 9:24-kor élesítettem. Ez zavar.

Ja, és még egy picit az is, hogy a reagálásod alapján roppant erős a gyanúm, hogy nem sikerült megértened azt, amiről én szerettem volna/szeretnék beszélni. Oppsz, de hát lényegében véve ugyanezt mondtam az előbbi bekezdésben is, akkor a duplázás stornó.

maroz 2013.06.11. 15:18:32

@Holger Hartland: Nem tudom, én az interneten vicces képeket, vicces videókat szoktam inkább nézegetni, meg persze csöcsöket is, de ezt muszáj letagadnom, hiszen a párom is olvassa időnként ezt a blogot. ;)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.11. 15:29:49

@maroz: Ne aggódj, nem tartott 1 óra 11 percig elolvasni... Szerintem értettem, hogy mit akarsz, de ha nem, akkor itten te vagy a blogger, vagyis az "elit", én meg az olvasó, vagyis a "nép", hát értesd meg magad! :)

maroz 2013.06.11. 15:36:46

@Holger Hartland: Nem aggódok, tudom, hogy három perc volt, tán még annyi se. Junó, figyelem az IP-címeket. Utóbbi mondat vicc volt. :(

Magam megértetéséhez:

"Olvasói levél a HVG-nek? Hm?"

Az a bajom, hogy innen már kurvanehéz. Vagy csak én fáradtam már bele ebbe cefetül, nem tudom. Mondjuk utóbbi esetben jó kérdés, hogy akkor meg miért csinálom. Ezt se tudom. :(

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.11. 16:01:11

@maroz: Volt az öt perc is. De akkor azt is látod, hogy körúton belüli vagy kívüli az IP-címem. TGM-hez: értsd meg, ez az ember filozófus, aki ráadásul inkább publicistaként működik, sokat olvas, aztán az alapján ír például arról, hogy szerinte hogyan változott a sajtó funkciója, és ez a cikke is publicisztika volt és nem tudományos mű. Amit te keresel, azt inkább a google scholaron fogod megtalálni, nem egy HVG-publiban.

buta_lúd (törölt) 2013.06.11. 16:31:25

@maroz: azt már első olvasásra is levettem, hogy az basz föl téged, amit ismét leírtál :)
csak azt akartam kérdezni, hogy tudsz-e példát mondani, amikor a toronyból-leszállás nem a mostani fidesz-jobbik elitre (amely valóban sikeres, ám úgy érzem szerinted sem az igazi) hajazó eredményt, vagy a mindenkori hatalmi elit általi ellehetetlenítést hozza?
(ez a "tudsz-e" most nem olyan, hogy "na ugye, hogy nem tudsz", hanem tényleg nem tudom, hogy van-e, lehet-e)

maroz 2013.06.11. 18:19:41

@buta_lúd: Ez azért nehéz kérdés, mert ilyesmire (tehát hogy az elit kénytelen legyen a tömegekkel közvetlenül és a saját jogán, a saját hasznára egyezkedni) nem nagyon szorult rá a mi elitünk. Eléggé újszerű dolog ez a demokrácia nálunk, és újszerű az is, hogy a tömegek igénylik a belepofázást olyan dolgokba, amelyekről meg voltunk masszívan győződve, hogy az csak az elitre tartozik, aka: az urak dóga.

De ez nem csak magyar sajátosság, pár hónapja olvastam egy esszét a káeurópai ellenzéki értelmiségről, tán Körösényi András írta, de erre nem fogadnék, szóval olvastam valamit, amiben valaki pont azt feszegette, hogy nálunk az ellenzéki értelmiség nem is kényszerült rá arra, hogy a tömegekből keressen magának szövetségest, hiszen az egész ellenzéki-hatalmi, rendszerváltást eredményező cicaharc végső soron szinte teljesen az elit játszmája volt, az elit térfelén. Szemben például Lengyelországgal, ahol az értelmiségnek masszívan együtt kellett működnie a melósokkal, a szervezett melósokkal, lásd még: Szolidaritás.

buta_lúd (törölt) 2013.06.12. 11:15:57

@maroz: a lengyel példát úgy is lehet nézni, mint ahol volt kivel együttműködni (aztán persze lehet, hogy azért, mert az értelmiség már korábban lejött a toronyból)
meg lehet, hogy tgm lenézi a népet (legalább is a posztból azt vettem le, hogy ezt -is- nehezményezed), de a linkelt cikkben konkrétan szerepel, hogy "Mivel a nép többsége (szemben minden ellenkező híreszteléssel) nem idióta, ennek a jelenségnek okát kell adni." -ebből meg nem a thasszilós attitűd jön le.
meg a holgerhartlandos 9:24-10:35 problémát sem értem.

maroz 2013.06.12. 18:40:37

@buta_lúd: Nem is igazán tudom értelmezni ezt a "volt kivel együttműködni"-dolgot. Gondolom te sem arra céloztál, hogy mi alábbvalóak lennénk, mint nép, genetikailag. :)

Nekem leginkább az jött át, hogy a Lengyeleknél volt egy erős "népi" aspektusa is a rendszer elleni berzenkedésnek, míg nálunk a rendszerváltás szinte kizárólag az elit biznisze volt. Lech Walesa gdnaski villanyszerelő, nekem ez az elős, ami a lengyel rendszerváltókról beugrik. A magyarokról meg valami belvárosi szamizdatos filozófusok. Kemény István Nyakkendők című verse megvan?

Egészen könnyen el tudom képzelni, hogy TGM magát tényleg valami nagyonszélsőbalos újprolinak (prekariótának) szeretné látni és láttatni, de ettől még akkora belvárosi ő is, hogy a fal adja a másikat.

A 9:24-10:35-ös probléma: ez is egy nyakkendőigazítás. ;)

Én is tele vagyok frusztrációkkal. Például egyszer, tán még évekkel ezelőtt Horger Hartland a lánykori nevén valami olyasmit szólt be nekem, hogy "én ezt most nem fogom neked elmagyarázni, mert ha azt tenném, akkor az nekem munka lenne". És ez bennem tüskét hagyott. Nem nagyot, de mégis. És az is tüskét hagy bennem, amikor itt elkezdi mondani, hogy mi a különbség a publikáció és a publicisztika között, és ilyen nyakkendőigazítós módon helyre tesz, hogy mi az, amit egy publicisztikától elvárhatok, és mi az, amit nem.

És ez engem, be kell valljam őszintén, egy picit frusztrál. No meg bosszant is, mert ha nem csak három, na jó, öt percet szánna arra, hogy elolvassa és kommentelje a posztom, akkor lehet, hogy egy kevéske jóindulattal megspékelve tovább tudnánk jutni. Ha nem az elefántcsonttornyából nézne ki, akkor azzal a bizonyos picinyke jóindulattal talán megelőlegezhetne nekem annyit, hogy igenis tudom mi a differencia a publikáció és a publicisztika között, és talán még azt is tudom, hogy mit lehet elvárni egy HVG-publicisztikától, és ha mindezt elhinné rólam, akkor talán közelebb jutnánk ahhoz, hogy valóban megértse azt, amit én mondani akartam. De nem, ő rám szánt öt percet és igazított egyet a nyakkendőmön. Na, ez volt a 9:24-10:35-ös probléma, ami valójában nem is akkora probléma, csak nekem az. :)

maroz 2013.06.12. 22:00:54

@maroz: "Nekem leginkább az jött át, hogy a Lengyeleknél volt egy"

Hé, ármány, hogy lett oda az a nagy "l" betű??? :)))))

buta_lúd (törölt) 2013.06.13. 10:33:40

@maroz: Végül is...
Egy kézzel és -mivel nem "hivatásszerűen" használom a klaviatúrát- egy ujjal pötyögöm a kommentjeimet és a kakukkfészek blog előtt jellemzően egy-két mondatos hozzászólásaim voltak, ezért megengedtem magamnak ezt a kisbetűs nyegleséget. A hosszabbaknál mondjuk már egyből láttam, hogy a nagybetű jól tagolja a szöveget: gondoltam is, hogy a teljesen jogtiszta word-ombe kéne írni, ott van automatikus mondatkezdő nagybetű, meg gikszer esetén a szöveg sem száll el az éterben. De -amivel nem kezdünk mondatot- a nyelvtani szabályok zsigeri beépültsége néha felülírja a lustaságomat.
Így aztán jól kibukik mekkora modorosság is részemről ez az értelmiségieskedőnek gondolt kisbetűs kezdés. :)

maroz 2013.06.13. 10:41:32

@buta_lúd: Öööö, izé. Valamit nagyon félreérthettél, én a saját hüleségemen akadtam ki, hogy valami előttem is ismeretlen okból a "lengyeleknél" szót nagy kezdőbetűvel írtam, holott ugye kicsivel illő. :)

buta_lúd (törölt) 2013.06.13. 13:08:45

@maroz: Mondom, hogy lusta is vagyok, ezért nem néztem vissza a saját kommentemet, csak valami lengyelezésre emlékeztem, meg ugye "Mindenki sokkal nagyobb betűmennyiséget vesz magához, mint annak előtte, de alig olvas."(TGM) +frusztráció =előbbi kommentem és magamon erőtvevés.
Kis lépés az emberiségnek, de hatalmas lépés egy embernek.
Most már nem mondhatod, hogy nem volt hatása a blogodnak. :)

buta_lúd (törölt) 2013.06.13. 13:15:37

@maroz: Igazából nem tudom eldönteni, hogy az "értelmiség", vagy a "melósok" genetikailag alábbvalóak-e. :)
De ha ettől eltekintünk, akkor arra is kihegyezhető a felvetésem, hogy a polákoknál volt 2, azaz KETTŐ, alapvetően eltérő életvitelű csoport, akik akartak valamit, ami viszont legalább részben kb. hasonló lehetett mindkettőnél. Így nem lehetetlen együttműködni.
Itthon: ok, hogy a lib.értelmiség csak ajvékol, no de hol a magyar Solidarnosc? Azért nincs-e, mert nem jön a toronyból az elit, aki elindítaná -avagy azért nincs, mert nem jön az elit aki megtámogatná?
Nyakkendős versre meg rákeresek.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.13. 13:50:39

@maroz: Nem szóltam be neked, de ha hiányzik, akkor majd most. :) A nyakkendődet sem igazítottam meg, azt a vincentesek igazították meg, de még mindig rosszul áll. Vedd már le, parasztnak minek a nyakkendő, én se hordok. ;) Abban, amit "a nép" (?) és "az elit" (?) viszonyáról (?) írsz, van valami, de szerintem nagyon túltolod. Most nem fejtem ki, mert... hogy is írtad?... az munka lenne? :) Csak pár kérdés:

Kikből áll a nép? TGM, aki foglalkozási státusát tekintve jelenleg "nyugger", és nem kap valami sokat, a néphez tartozik? Te a néphez tartozol? És én?

Kikből áll "az elit"? Milyen elit? Simicska nem elit? Hát Habony? Demján? Vidnyánszky? Alföldi? TGM? Laczkovich? Professzorok Batthyány Köre? Az ELTE oktatói?

Kinek szól a HVG, ahová TGM írt?

Össze vagyok zavarodva itt a körúton kívül. :)

maroz 2013.06.13. 14:31:59

@Holger Hartland: A "nép" fogalmat azért használtam, mert aggódtam, hogy stilisztikailag odabasz, ha sokszor írom le az, hogy "társadalom".

A kérdezettek tehát a társadalomba tartoznak, mely kellően strukturált, bár olvasmányaim szerint ezt a strukturáltságot manapság kicsit nehezebb leírni, mint például a jó öreg Karcsi bácsi idejében. Az elitről zajló diskurzusokat állítólag az nehezíti, hogy nem túl könnyű az elitet definiálni, illetve inkább az, hogy túl könnyű, és emiatt negyvenen nyolcvanféleképpen definiálják, és csak akkor akadnak meg egy pillanatra, amikor egy földhözragadtabb kutató visszakérdez, hogy oké, szép a definíció, de ha én ennek alapján nekilátnék kutatni, adjon már egy kis kapaszkodót azt illetően, hogy az ön által leírtakat hogyan is lehetne operacionalizálni.

Az elit a hatalmi elitből, a gazdasági elitből, az értelmiségi elitből áll, nyilván, a jó magyar viszonyoknak köszönhetően ez nálunk időnként eléggé összeturmixolódik, de azért még pont felismerhető marad.

A HVG az érzésem szerint kettő: az onlájn - jobb elnevezés híján - a balliberális ajvékolóknak szól, azoknak, akik az orbángyűlölet nevű vallásból építgetnek maguknak valamiféle furcsa identitást, míg a print gondolom sokkal inkább az elit azon részének, akik nem akarnak dönteni a Népszava és a Magyar Hírlap között. :)

Tanárúr, leülhetek, megvan a kegyelemkettes? ;)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.13. 15:02:07

@maroz: Ha ez ilyen bonyolult, akkor miért írsz róla néha olyan egyszerűsítően? Ha a HVG eleve a balliberális ajvékolóknak szól (ha én is olvasom, én is az vagyok? ajvé!), akkor miért baj, ha TGM nekik szóló publit ír bele, és nem a népnek magyaráz? Kettest meg hogy adnék? Én kértem oktatást!

maroz 2013.06.13. 15:38:14

@Holger Hartland: Mert próbálok figyelemmel lenni a műfaji sajátosságokra. Bonyolult dolgokról is célszerű írni, lehetőleg egyszerűen, és én ezzel kísérletezgetek.

Nem tudom, hogy az vagy-e, mondjuk meglepne, de az azért furcsa lenne, ha ezt az állításomat (tehát hogy a villanyhávégé kit tekint célközönségének) azzal próbálnád meg kikezdeni, hogy nemisigaz, mert te is olvasod. ;)

Nem tudom, te ismételgeted azt, hogy ez baj, én semmi ilyesmit nem mondtam, így talán célszerűbb, ha a saját állításodat te magad támogatod/cáfolod meg...

Én valami ilyesmiket írtam:

"Igen, lehet háborogni, de ha az értelmiségi elit valami mást is szeretne azon túl, hogy megírják egymásnak a leginkább csak általuk olvasott, néhány ezer embert elérő csatornákon a háborgásaikat, akkor sajnos le kell küzdeni ezt a kibaszottnagy elitista viszolygást a nép iránt és el kell kezdeni kommunikálni velük. "

Meg ilyent is:

"Mert nem az az érdekes, hogy elvonnak a felsőoktatásból, hanem az, hogy ez miért rossz a Szippantós Józsiknak. Nem az az érdekes, hogy Klinghammernek nincs olyan izéje, impaktja, hanem hogy miként lehetne ennek a kínos voltáról az embereket is meggyőzni. Hogy miért kínos vicces dolog az, ha az oktatásról nem a legnagyobb egyetemünk szava a döntő, hanem egy exkomcsi agitkáé. És így tovább, bezárólag azzal, hogy talán végre el kéne tudni magyarázni a kedves népnek, hogy mi a francnak egyáltalán ez a sok furcsa úri huncutság, egyetemek, kutatóintézetek, elefántcsonttornyocskák a csúcsfaszoknak, mert szemmel láthatólag nem értik, és mivel nem értik nem is tartják ezeket a dolgokat annyira lényegesnek."

Miért nem ezekről kérdezel, ha már? Miért olyan állításokat kérsz rajtam számon, amelyeket én nem tettem meg?

Nézd, én készséggel és bármikor elismerem, hogy nagyon könnyen tévedhetek. Elmondtam már többször is, hogy nekem ez nem munkám, én se értelmiségi, pláne sem elit nem vagyok, akkor baszakodok ezekkel a dolgokkal, amikor az amúgy teljesen piaci megélhetésem érdekében az összes szükséges szart már ellapátoltam, mondhatni hobbiból. Időnként arra verem, hogy én ezeket a dolgokat talán jobban meg bírom érteni, mint azok, akiket még hobbiszinten sem érdekel, és talán szeretnék eljutni oda, hogy viszonylag hatékonyan el is tudjam magyarázni a nem annyira érdeklődők azok részének, akik valamelyest mégiscsak nyitottak. Úgy nagyjából azt is tudom, hogy egy ilyen ambíciónak melyek a korlátai és a buktatói, és elfogadom, ha szólnak, hogy korlátba ütköztem, vagy hogy történetesen pont buktam. De nem tudok olyan elvárásoknak, belelátásoknak, hasonlóknak megfelelni, amelyekre meglátásom és szándékom szerint sem okot sem alapot nem adtam. Ismétlem és hangsúlyozom: nem vagyok elitellenes, fontosnak, szükségesnek tartom az elitet, hiszen ha nincs elit, akkor nekem sincs kitől nótákat tanulnom, hogy majd afféle igricként azokat továbbdanoljam jártamban-keltemben. Én csak annyit szeretnék, hogy az elit, pláne az értelmiségi elit, és nagyon pláne a mindenféle egyetemek körül sertepertélő értelmiségi elit viseltessék velem szemben (jelkép, tehát nem "velem", hanem a társadalom azon sokaságával szemben, amely nem elit, hülye szóval: a nép) egy egészen elenyésző alázattal és talán némi érdeklődéssel, nyitottsággal.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.13. 16:57:19

@maroz: Milyen "értelmiségi elit"? Kik tartoznak oda? Ha van olyan, hogy "értelmiség", az TGM-től Radnóti Sándoron, Gerő Andráson és Alföldi Róberten át egészen Klinghammerig, a PBK-ig, Lánczi Andrásig, Vidnyánszky Attiláig és GFG-ig terjed. Nyilván lehet mit mondani egy ilyen heterogén társaságra is, de mit?

Nem tudok azok nevében nyilatkozni, akik mindenféle egyetem körül sertepertélnek, de feltételezem, hogy naponta kommunikálnak a néppel, amennyiben a nép gyerekeit oktatják. A nép egy nem kis része is érteni látszik, hogy mire jó az egyetem és a főiskola, mivel oda küldené tanulni a gyerekeit. A népnek persze mindig is volt és lesz olyan része is, amelyik szerint ez az egész csak úri huncutság.

Nem értem, hogy mit vársz a nem tudom, milyen "elittől", pedig nem ez az első maroz-poszt, amit olvastam, elhiheted.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.13. 17:13:21

@maroz: Kiegészítés: ha neked az ún. "balliberális értelmiséggel" van bajod, azt értem. Azok hülyék. De 2013-ban ez kinek újság? :)

maroz 2013.06.13. 18:19:18

@Holger Hartland: Nekem a független, ami alatt ne azt értsd, hogy világnézetileg független, mert az marhaság, hanem úgy, hogy a pártfüggetlen (se nem ballib, se nem jobbkonz, de a hazai értelemben vett ballib és jobbkonz) értelmiségi elittel van bajom. Azokkal, akik nem a pártpolitikai, tehát a hatalmi elittől kapták a hírnevüket és az országos ismert- valamint elismertségüket. Akik ha megszólalnak, amit szükségszerűen nem túl gyakran tesznek, akkor annak komoly súlya van. Akik a saját jogukon tényezők, és a pártpolitikai elit, a hatalom által sem megkerülhető tényezők.

buta_lúd (törölt) 2013.06.13. 18:22:03

@maroz: Engem nem is az elit, hanem az "értelmiségi" definíciód érdekel. Azt simán el tudom képzelni, hogy nem vagy véleményformáló (széles körben), de azt nem, hogy nincs diplomád. Ettől még mondhatod, hogy a diplomás nem =értelmiségi, sőt valszíneg mondod is majd (és én hajlok rá, hogy ez igaz), de akkor mi számít annak?

maroz 2013.06.13. 18:35:21

@buta_lúd: Én azt a definíciót érzem magamhoz a legközelebb, amelyik valami olyasmit mond, hogy értelmiségi az, aki nem csak használja az adott közegben összeszedett kultúrát, hanem bővíti is, tehát saját maga is hozzájárul valamivel. Erre olyan példákat hoznak fel, mint: a pedagógus akkor értelmiségi, ha nem csak tanít, hanem igyekszik az oktatáshoz, de inkább írnám azt, hogy a pedagógiához, mint tudományhoz is legalább valamit hozzáadni. Tehát inkább ez, a kultúra bővített újratermelésében való legalább valamekkorácska részvétel az, ami teszi az értelmiségit, és nem a diploma.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.13. 18:39:24

@maroz: Akkor végképp nem értem. Ilyen ember gyakorlatilag nincs. Ma országos (el)ismertséget a politikától vagy a tömegmédiától lehet kapni. A szakmai elismerés a szakmán belül marad. Ami jól is van így, mert ha a szakmájában jó ember elkezd a szakmáján kívüli dolgokról beszélni, abból tudjuk, hogy mi szokott kisülni.

maroz 2013.06.13. 18:46:00

@Holger Hartland:

"Ilyen ember gyakorlatilag nincs."

Erről beszélek. Évek óta. Most nem akarom beidézni egy idevágó korábbi posztomat, mert az olyan helyen van, amit a következő kétszázhetven évben nem akarok felkeresni, de ha olvasgattál tőlem írásokat, akkor lehet, hogy még emlékszel is. Abban viszont nem értünk egyet, hogy ez jól lenne így, de hát erről is írtam már egy jó csomót.

Értem, és elfogadom, hogy nem érted, mert ez ténykérdés, de valahol mélyen bízok abban is, hogy egyszer, talán csak-csak megértem azt is, hogy miért nem érted. Mert én meg ezt nem értem. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.13. 19:03:11

@maroz: Olyan emberekkel van bajod, akik nincsenek is? Nekem ez túl szofisztikált itt a körúton kívül. :) Talán az a bajod, hogy nincsenek ilyen emberek? De akkor egy állapottal van bajod, és nem emberekkel. Emberekkel csak akkor, ha valakik hibáztathatóak ezért az állapotért. Már ha ez az állapot egyáltalán rossz.

maroz 2013.06.13. 19:27:29

@Holger Hartland: Olyan emberekkel van bajom, akik ahogy mondod, nincsenek, pedig vannak és lehetnének. És igen, valahol úgy gondolom, hogy ez egy olyan állapot, amely nem valamiféle engesztelhetetlen természeti törvény miatt következett be, hanem emberek miatt, akik meghoztak hibás vagy nem átgondolt döntéseket. Sok ember sok ilyen döntést, elég hosszú időn keresztül.

Próbálom kerülni ha lehet az ilyen "rossz", "jó", és hasonló minősítéseket, bár ez nem nagyon megy, mert azt mondom, hogy ezek a dolgok, jelenségek, akármik nem rosszak, nem jók, hanem csak egyszerűen vannak és mint ilyeneknek szükségszerűen lesznek hatásai is, akkor meg a hatásukról kell mondanom valamit, és előbb-utóbb úgyis eljutunk a jóig és a rosszig, szóval akkor rövidre zárva: szerintem ez az állapot rossz.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.13. 19:58:46

@maroz:
"nincsenek, pedig vannak"
Ehhez én Szippantós Józsi vagyok. :)

"meghoztak hibás vagy nem átgondolt döntéseket. Sok ember sok ilyen döntést"
KIK?

Attól tartok, lehetetlenre vágysz.

maroz 2013.06.13. 20:27:39

@Holger Hartland: Á, a Józsi három feles után már nem kérdez, hanem mindent ért és mindenben igazat ad nekem. ;)

Emberek vannak, nekem azzal van bajom, hogy nem olyanok, mint amilyeneknek szerintem lenniük kéne.

Név szerint kérded, hogy kik? :)
Például azok az elit értelmiségiek, akik megtehették volna azt is, hogy nem a pártpolitikai elittől járják ki maguknak az ismertséget és az elismertséget. Azok, akiknek lett volna lehetőségük autonóm módon viselkedni, de mittomén, talán restségből, talán megszokásból eltekintettek ettől.

Nem gondolnám, hogy lehetetlen, de erre térjünk vissza olyan harminc-negyven év múlva, tippem szerint akkorra már lesz némi jele annak, hogy elindultak-e a folyamatok olyan irányba, amelyik tetszene nekem is. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.13. 21:35:03

@maroz: Nem teljes felsorolásra gondoltam, de néhány név példaként segítene. Szerintem túlértékeled az egyéni döntések és alul a struktúra szerepét. A megmondás külön szakma, meg kell fizetni. Az egyetem körül sertepertélő emberek nem azért nem csöngetnek be a Szippantós Józsikhoz elmagyarázni a felsőoktatást, mert lenézik őket, hanem mert nem ez a munkájuk, munka után pedig ők is pihenni meg szórakozni szeretnének, vagy még egy kis munkát végezni még egy kis pénzért, hogy legyen szarvas az asztalra. Ha a megmondás iránt szinte csak a politika támaszt fizetőképes keresletet, akkor ott politika által fizetett megmondóemberek lesznek, és bármennyire is hibáztathatod őket egyénileg, nagy hiba volna megfeledkezned a struktúra szerepéről.

maroz 2013.06.13. 22:28:56

@Holger Hartland: Tessék: Dr. Sztachó-Pekáry István. ;)

De ha ismertebbet akarsz, akkor Ángyán professzor úr. Vagy a ballib némely Megkérdőjelezhetetlen Tekintélyű Művészura. Azt gondolnám, hogy a jelenség eléggé ismert és egyértelmű: az értelmiségi rájön, hogy a pártpolitikai elit tekintélyt tud neki adni, a pártpolitikai elit rájön, hogy az értelmiségin, az ő tekintélyén keresztül könnyebben el tudja adni a saját törekvéseit, és már ki is alakul egy beteg szimbiózis, ami akkor pusztít igazán, ha már a látszat szintjén sem találunk olyan tekintélyes értelmiségit, aki egyúttal független is.

Szerintem meg az van, hogy te folyamatosan olyan állításokat és gondolatokat tulajdonítasz nekem, amelyeket "gondol a fene". :)

Nem értékelem túl, nagyon is tudom, hogy mennyire súlyosan meghatározó a struktúra. De valahol azért azt is láttatni szeretném, hogy a struktúra sem csak úgy lössz a világra, hanem azt is végső soron emberek alakítják, és ezért talán valahol, ha nem túlértékelve, de legalább felvetve hadd legyen már szabad szóvá tennem az embert is, mint olyan lényt, akinek állítólag lenne szabad akarata.

A megmondásról: megint nem tudom, hogy kivel vitatkozol, mert hogy velem nem, az is biztos.

Én tudtommal nem állítottam olyant, hogy doktor iksz ipszilonnak, a neves tudósnak kéne személyesen járnia a zsákfalvakat és agitálnia a Józsikat a tudomány és képzés fontosságát illetően. Hidd már el, hogy tényleg raktam ebbe munkát, nem is keveset. Amikor azt mondom, hogy megmondani kéne, akkor lényegében véve két szóban összefoglalok egy nyolcoldalas esszét, mert kábé akkora minimális terjedelemben tudom én kifejteni, hogy nagyon nagyvonalakban mit is értek ezen a "megmondás"-on.

Valamint azt is hidd már el végre, hogy úgyszintén tudom, miszerint a megmondás egy szakma és én lennék a legboldogabb, hogy ha a tudománykommunikációt is tehetséges, agilis, jól képzett szakemberek csinálnák, és nem azok alibiznének, akik se nem értenek hozzá, se készségeik nincsenek, meg amúgy is lenne jobb dolguk is, csak éppen rájuk lőcsölték, mert ez most olyan trendi dolognak tűnik, és akkor már legyen nekünk is ilyenük.

Tényleg ennyire kőbunkó tájékozatlan fasznak látszok onnan, ahonnan te nézel? ;)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.13. 22:58:37

@maroz: Ők? Na ne...

"az értelmiségi rájön, hogy a pártpolitikai elit tekintélyt tud neki adni"
Pont azt nem. Pénzt és némi hatalmat. Tekintélyt is talán, de pont azok előtt nem, akik előtt értéke lenne. De nyilván jó a pénz is. :) GFG-nek milyen tekintélye van? Ne röhögtess. Van a docensi fizetése mellé egy századvéges állása, meg havi 750 ezer tanácsadóként. Ez van neki. De tekintélye?

"állítólag lenne szabad akarata"
Vagy nem.

"Én tudtommal nem állítottam olyant, hogy doktor iksz ipszilonnak, a neves tudósnak kéne személyesen járnia a zsákfalvakat és agitálnia a Józsikat"

Ha nem is így, de kicsit másképpen: "az egyetemnek talán arra is lenne lehetősége, hogy a társadalommal, a polgárokkal közvetlenül kommunikáljon", és "le kell küzdeni ezt a kibaszottnagy elitista viszolygást a nép iránt és el kell kezdeni kommunikálni velük. Megkeresni, ha nincs, akkor létrehozni azokat a csatornákat, ahol nem csak egymásnak és párezer kibicnek szajkóznak csúcsfaszkáim, hanem százezreknek-millióknak". A csúcsfaszoknak pedig "el kéne tudni magyarázni a kedves népnek, hogy mi a francnak egyáltalán ez a sok furcsa úri huncutság, egyetemek, kutatóintézetek", mert különben "ha az elit nem tudja a nép számára is érthetően, az érdeklődésüket felkeltve elmagyarázni, hogy mi is az, amire a sok-sok olvasás után jutott, és miért lesz rossz (jó) a népnek, ha nem hallgat rá, az elitre, akkor bizony ez a hallgatólagos alku az elit részéről meghágattatotnak minősül, és már csak idő kérdése, hogy mikor baszik rá erre csúnyán a tisztelt értelmiségi elit".

Mekkora paródiát írhatnék belőled, ha nem fejeztem volna már be! :)

"Tényleg ennyire kőbunkó tájékozatlan fasznak látszok onnan, ahonnan te nézel?"

Nem, csak egy kissé monomániásnak. :)

buta_lúd (törölt) 2013.06.14. 10:12:42

@Holger Hartland: Én találok igazságot abban, amit maroz írt a tekintélyadásról: pl. Ángyánt biztos nem ismerné Sz.József, ha nem lenne politikus. Így meg -ha egyáltalán ismer agrárszakembert- jóval nagyobb eséllyel ismeri el a politika által szerzett ismertségen keresztül szakmai tekintélynek Á.-t, mint pl. Berde Csabát (találomra gugli keresés agrárokoskodóra).

buta_lúd (törölt) 2013.06.14. 10:20:51

@maroz: Akkor ez a blog a legcsekélyebb mértékben sem vesz részt az újratermelésben -mégis monomániás vagy-, vagy mégis értelmiségi vagy -legalább is a maroz nick, IRL lehet, hogy nem. :)
("Tehát inkább ez, a kultúra bővített újratermelésében való legalább valamekkorácska részvétel az, ami teszi az értelmiségit, és nem a diploma."+"én se értelmiségi...nem vagyok":)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.14. 10:55:00

@buta_lúd: Ángyánt politikusként ismerik, politikusként van tekintélye azok előtt, akik előtt van. Szakmai tekintélyt a politika nem tud adni.

buta_lúd (törölt) 2013.06.14. 11:58:53

@Holger Hartland: "Szakmai tekintélyt a politika nem tud adni." Ezzel egyetértek, ha a "szakma" előtti szakmai tekintélyről van szó. Viszont Szippantós úr nem feltétlenül húz éles határt a politikusi és a szakmai tekintély között.
Ebben a kérdésben én magam is gyakran Szippantós úr hibájába esem. De talán fejlődöm.

maroz 2013.06.14. 12:08:46

@buta_lúd: Ezek ilyen jó kis önbecsapások, mert ha akarom, akkor azzal is meg tudom nyugtatni magam, hogy ha én nem is, de a gyerekeim értelmiségiek, illetve a legjobb úton vannak afelé, hogy azokká váljanak, és ugye őket meg többé-kevésbé én neveltem, tehát ha közvetlenül nem is, de legalább közvetve hozzájárultam ahhoz a bizonyos bővített újratermeléshez. :)

De közben meg beugrott, hogy én több barlangot és több kilométernyi új barlangjáratot is találtam/feltártam, némelyekben olyan archeológiai/geológiai érdekességekkel, amelyek akár évekre is munkát adnak "komoly" kutatóknak, szóval ha már adtam hozzá valamennyit a karsztológiához, a geológiához, a hidrológiához, az archeológiához, akkor lehet, hogy mégiscsak inkább értelmiségi lennék? ;)

maroz 2013.06.14. 12:27:08

@buta_lúd: Ez a "szakmai tekintély"-dolog olyan elefántcsonttorony-kompatibilis. Én speciel kifejezetten nem a "szakmai" tekintélyről beszéltem, de HH eldöntötte, hogy igenis arról, és innentől mi a fenét tehetek én? Jó, egyszer, kétszer, háromszor még akad türelmem pontosítgatni, de amikor már látom, hogy itt úgyse velem, hanem a mittomén ki virtuális vitapartnerrel, démonokkal, szalmabábúval, hasonlókkal beszélget, akkor mi mást tehetnék, legyintek és hagyom a francba, írjon belőlem paródiát, butázzon le, mondja azt, hogy monomániás vagyok, tiltson ki a saját blogomról is akár, nem érdekel, meguntam, feladom.

Szóval: én egyáltalán nem szakmai tekintélyre gondoltam, és pont ez az, amit roppant veszélyesnek vélek, amikor az akadémiai elit azt hiszi, hogy ma is bőven elég a szűk szakmai elismertség, hogy ezeknek a kilométerrel fölöttünk járó, a seggüket is impakt faktorral törlő tudósistenségeknek szabad csak erre a roppant belterjes és kívülről lényegében véve láthatatlan szakmai tekintélyelvűségre hivatkozniuk. Persze abban igazuk van, hogy ez individuálisan tényleg elég, hiszen ha történetesen itthon kibasszák őket a hóra mert az intézményük helyett inkább a focit finanszírozzák akkor ezek a tudósistenek bevágják a durcit és könnyedén elhúznak egy tetszőleges svájcba ahol is vígan élik a tudósistenek szolid hétköznapi életét, aminek része az is, hogy pár évig még sűrűn visszacsuláznak virtuálisan erre a fosadék kis országra, erre a provinciális mételyre, amelyik meg sem érdemli, hogy ők akár a cipőjüket is belétöröljék.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.14. 12:34:16

@buta_lúd: Szippantós úrra ez teljesen igaz. De feltételezem, egy "értelmiségi" szakmai tekintélyre (is) vágyik, egyetem körül sertepertélő esetleg tanárira (is). Ángyánnak lehet némi tanári tekintélye is, ha megnézem, hogy miket írnak a diákjai a markmyprofessor.com oldalon.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.14. 12:37:23

@maroz: Ezennel kitiltalak, tűnés innen. ;)))

Különben is, egy senki vagy, impaktod sincs.

Húbazmeg, mégis van:

scholar.google.hu/scholar?hl=hu&q=maroz&btnG=

Akkor mégsem tiltalak ki, maradhatsz!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.14. 12:39:23

@maroz: De igen, értettem. Erre írtam, hogy lehetetlent kívánsz.
süti beállítások módosítása