HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Nemlétező normát számon kérni

2013.11.28. 16:00 | maroz | 8 komment

Címkék: ballib pártpolitizálás

Egy olyan valóságértelmezésről szeretnék pár szót szólni, amelyről ugyan többször is szóltam már, no meg sokan mások, nálam avatottabb személyek is, de úgy érzem, hogy erről nem lehet eleget beszélni, annyira beleégetődött a honi, leginkább magukat balliberálisnak elgondoló polgártársaink fejébe. A meggyőződésem szerint súlyosan hibás valóságmagyarázat arról szól, hogy a képviseleti demokráciában a megválasztott vezetőnek úgymond az egész nemzetet kell képviselnie, idézek egyet a témához hozzászólók tipikus kommentjéből: 

Csak azt felejti el az ilyenfajta kedves vezető, hogy neki nem az a dolga, hogy az őrá szavazókat képviselje. Neki a nemzetet kell képviselnie. Azokat is el kell fogadnia, képviselnie, tolerálnia, tűrnie, akik nem rá szavaztak.

A problémám az, hogy ez egy eléggé ésszerűtlen és életszerűtlen elvárás, ráadásul komoly akadálya tud lenni egy ésszerűbb, működőképes stratégia elgondolásának, és akkor most néhány szóban elmondanám azt is, hogy miért.

Öreg cinikusként egyre jobban kedvelem a neokantiánus van/kell megközelítéseket, így az ilyen "kell képviselnie"-kijelentéseket is, hiszen ezek olyan szépen leírják a valóságot: jó, ezt kell képviselnie, és akkor mi van? Nos, akkor az van, hogy egyáltalán nem kell. Leginkább azért nem kell, mert nincs olyan tényező, amelyik erre a kell-re rá bírná szorítani egy képviseleti demokráciában a hatalmat, hiszen ha lenne ilyen erő, akkor már nem is képviseleti demokráciáról beszélnénk, hanem diktatúráról. Sajnos az a helyzet, hogy amikor egy társadalomban egy tetszőleges közös döntést úgy hozunk meg, hogy azzal a nagy többséggel szemben csak egy kisebbség ért egyet azt bizony nem nagyon lehet másnak nevezni, csak diktátumnak. Időnként vicces, időnként elkeserítő, hogy pont a balliberálisok ápolgatnak magukban ilyen diktatorikus törekvéseket, a vicces részét most hagynám, az elkeserítő része pedig az, hogy ezek miatt az árgondolatlanságok miatt képtelenek valami működőnek látszó stratégiát elgondolni.

Az alapvető hiba, amit a "kell" hívei elkövetnek abból áll, hogy a képviseleti demokráciát, mint fogalmat önkényesen behelyettesítik a liberális demokráciával, holott az sokkal inkább csak egy sajátos fajtája a képviseleti demokráciának, de semmiképpen sem a szinonimája.

A képviseleti demokrácia elnevezés is hordoz magában némi anomáliát, hiszen mára már nem szó szerinti képviseletről van szó, és sajnos ezt is elég sokan félreértik, amikor azt hiszik, hogy de. Nem gondolnak bele, hogy a szó eredeti jelentése szerinti képviseletre esély se lenne, hiszen hol van manapság arra fizikailag lehetőség, hogy egy képviselő az őt megválasztó tíz-húszezer emberrel közösen precízen és mindenre kiterjedően megegyezzék azt illetően, hogy hogyan és miként is fogja őket képviselni? A politikának ez a része mára hivatásossá vált, profi (annyira, amennyire, de mégiscsak) cégek hivatásosai végzik a munkát, akiket mi pártoknak és pártpolitikusoknak nevezünk. Ennek a rendszernek az a logikája, hogy minden egyes cég megpróbálja a maga vevőkörét megtalálni, a vevői lojalitását elmélyíteni, és persze lehetőleg a hűségüket a lehető leghosszabb ideig megtartani. Ebbe a logikába nem igazán fér bele az, hogy ne a saját vevői igényeit elégítse ki, hanem a konkurens cégek elkötelezettjeit ajnározgassa, hiszen azok, akik őt támogatják azok éppen pont azért támogatják, hogy az ő elképzeléseiket tekintse elsődlegesnek, ne a másokét.

Nagyon, de nagyon furcsa látásmódra utal az, amikor például Orbántól várnák el, hogy balliberális értékeket képviseljen, vagy balliberális normák szerint cselekedjen, amikor 2010-ben a választók közel 70%-a arra szavazott, hogy most már mégiscsak inkább jöjjenek azok a nem-balliberális cégek és tegyünk egy próbát velük is, hátha jobb lesz. Milyen logika az, amelyik szerint a hetven százalékos támogatottsággal szemben a harminc százalékost kéne előnyben részesíteni? Vagy egyáltalán figyelembe venni?

Igen, a liberális demokrácia logikája lenne ez, de nem kéne elfelejteni, hogy a liberális demokrácia normája sem a priori adott, hanem abban is a képviseleti demokrácia logikáját követve egyezett meg egy társadalom. Az, hogy a kisebbségi értékeket és érdekeket is figyelembe vegyük a közös ügyek vitele során egy megegyezésen alapuló norma, és most tekintsünk el attól, hogy ezt a normánkat, amikor még úgy tűnt, hogy létezik mennyire vettük komolyan, inkább nézzük azt, hogy ez a norma 2010 óta nem létezik. Nincs olyan értelmű közmegegyezés, hogy létezne (szerintem előtte se volt, csak egy pillanatnyilag jó ötletnek tűnő oktroj miatt volt meg a látszata) és nincs semmiféle erő, amelyik ki tudná kényszeríteni ennek a nem is létező normának az érvényesülését. Persze hiedelmek vannak, például az, hogy az a bizonyos nyugati világ, na, az majd kikényszeríti, és ennek a hiedelemnek akár még alapja is lehet, mert elképzelhető, hogy tényleg kikényszeríti, de erre térjünk vissza majd olyan hatvan-hetven év múlva, mert érzésem szerint ez a kényszer csak igen lassan fejti ki a hatását, már ha egyáltalán.

Tudom, tudom, most jönne az az ellenvetés, hogy de hát 2010-ben nem is a teljes magyar társadalom hetven százaléka, de még csak nem is választásra jogosultaké, hanem. Igen, ez is egy fontos szempont, de ez sem annyira egyszerű, mint ahogyan sokan meghivatkozzák. Nem túl értelmes a győztesek érvelése, akik azt mondják-sugallják, hogy a választástól távol maradók is hozzájuk tartoznak, de a veszteseknek sincs semmi okuk arra, hogy a véleményt nem nyilvánítók ki nem nyilvánított véleményét a sajátjukéhoz sorolják és fennen hivatkozzanak erre. A választáson részt nem vevők lényegében véve a pártoknak egyszerre jelentenek kockázatot és lehetőséget is, hiszen a hatalmat gyakorlóknak úgy kell tevékenykedniük, hogy azzal ne nagyon piszkálják fel maguk ellen a tartózkodókat, az ellenzékben lévőknek pedig ők jelentik azt a potenciális többletszavazót, akikre támaszkodva akár le is győzhetik a hatalmon lévőket egy következő országos nagybevásárláson.  

Tehát azok, akik Orbántól, a mostani hatalomtól várnák el azt, hogy ő alkalomadtán inkább úgy döntsön, ahogyan az a nem rá szavazóknak tetszene azok egy nemlétező norma érvényesülésében reménykednek, és emiatt egy rossz stratégiát követnek. Be kéne látniuk, hogy ők most egy nemlétező normára hivatkoznak, arra, hogy a valóságnak úgy kellene működnie, ahogyan azt ez a nemlétező norma előírná, és azt se ártana belátni, hogy ez a hivatkozás, ez a furcsa követelőzés nem a legjobb stratégia. A nemlétező norma követésének a követelése helyett talán üdvösebb lenne a meggyőzés. Megpróbálni minél több embert rávenni, rábeszélni arra, hogy mégiscsak inkább tegyük létezővé azt a bizonyos normát, de ehhez egy másmilyen stratégia dukál. A liberális demokrácia normája leginkább a konszenzusról szól, és igen nehéz hinni egy kikövetelt, kikényszerített konszenzus hitelességében, pláne tartósságában, ezért azt gondolom, hogy a követelés helyett tényleg jobb lenne a meggyőzés stratégiájára áttérni. Elkezdeni végre a balliberális oldalról is azt a bizonyos konszenzust keresni, aminek egyik első lépése akár az is lehetne, hogy ez az oldal leszámol élete egyik legnagyobb léthazugságával, azzal, hogy ő eddig is kereste. Hozzálátni a bizonyítottan nem működő stratégiák helyett működőket kifundálni. Elképzelni azt, hogy hogyan lehetne a siker reményét is szem előtt tartva bölcsebben árulni azokat a bizonyos értékeket. No meg őszintébben, talán ez sem egy utolsó szempont.

És talán ami a legfontosabb lenne: megtanulni legalább időnként azt mondani a kell helyett, hogy kérem. Nálam például ez utóbbi olyan, mint egy varázsszó, és az a gyanúm, hogy sokan mások is így lehetnek ezzel. Talán egy próbát megérne ez is. 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr655662002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buta_lúd (törölt) 2013.11.28. 18:07:15

Ezt a kérem dolog nálad új?
Mert nálam régi és rohadtul nem működik. (Sokszor még a családban sem:)
Én abba betegedtem-szótlanodtam bele, hogy úgy szeretném, ha a kérem működne, de látni azt látom, hogy a kell. De még inkább dumálni is kár, elég odalendíteni a bakancsot.

(A szavazástól távolmaradásról írtak miatt ízlelgetem az érvénytelen szavazat opciót. Nem mintha nagyon bíznék abban, hogy az esetlegesen hirtelen megszaporodott ilyen voksok töprengésre késztetnék a pártokat -de még mindig jobbnak tartom így kifejezni a véleményemet, mint egy sima leszarommal.)

maroz 2013.11.28. 18:49:32

@buta_lúd: Uhh, akkor már megint nem fogalmaztam kellően jól meg azt, amit mondani szerettem volna. :(

Kezdem azzal, hogy nem, annyira nem új, és igen, többnyire működik. A családban pláne, de jellemzően mindenki más esetében is, akikkel tartósabb kapcsolatban vagyok. Persze ebben rengeteg munka van, egyrészt én is nagyon megfontoltan kérek, másrészt pedig akik ismernek azok is eljutottak oda, hogy tudják, hogy mindenki számára előnyösebb, ha komolyan veszik a kérésem és ok nélkül nem utasítják el. Gondolj bele abba, hogy ez a "kérem-adom" hol kezd elbaszódni: figyeld meg, hogy milyen sok szülő hajtja el szinte oda se figyelve a gyerekét, amikor az kér valamit. "Nem! Mert csak! Hagyjál már békén, ne nyaggass!" De hát erről már elég sokat írtam, hogy melyik az az intézményünk, ahol legkorábban megkezdődik az egyenlők kooperatív viszonyának a hierarchizáltak hatalmi viszonyává alakulása.

De a poszt szempontjából az igazán releváns szituáció az, amikor gyakorlatilag semmi hatalmam sincs, tehát egyáltalán nem áll módomban a viselkedés kikényszerítése. Na, ilyenkor válik röhejessé a "kell" erőltetése, pláne ha az már egyenesen hisztérikus követelés. Aggyá', bazmeg, mert kell!!! Erre azért elég tipikus az a reakció, hogy: hát akkor már csak azért se! Holott ha kért volna, akkor még az is lehet, hogy kap.

Viszont a kérésnél pár dologra érdemes figyelni. Például arra, hogy hamarább kap az ember, ha a másik felet meg tudja arról győzni, hogy neki is jó adni, hogy ő is jól jár, neki is érdeke az adás. Olyan mókás, ahogyan ezt sokan nem látják át és úgy követelőznek nulla hatalommal bírva, hogy: adjál, és azért adjál, mert az nekem jó lesz! Hű, de meggyőző! :)

tarackos 2013.11.29. 07:01:21

Kérem, ez nem csak a libsi demokráciának a sajátja hanem ennek a nemzeti izésnek is annak kellene legyen. Hiszen ha ők a nemzetet képviselik, hovatovább ők egyenesen a nemzet, akkor a nemzet egészét benne a rájuk nem szavazókat is képviselniük kellene. Ezt egyébként önként vállalták és többször is hallottam már tőlük. pl. hogy azért nem kell érdekegyeztetés mert önmagukkal már egyeztettek és ők mindenkit képviselnek.

Persze ettől még a gyakorlatban nem létezik.

Egyébként ez ne lenne libsi demokrácia? Ez, ahol már a lányok is fizethetnek belépőt? :)

buta_lúd (törölt) 2013.11.29. 11:24:56

@maroz: (Uhh, akkor már megint nem fogalmaztam kellően jól: viszonylag ritkán kerül elő itthon a bakancsom:)
A probléma nem ott van, akikkel tartósabb kapcsolatban vagyok, hanem ezen kívül. És a megalopoliszban azért ez sok esetet jelent. Nekem az a tapasztalatom, hogy itt csak akkor működik a kérem, ha a kezemben látszik a bikacsök*. Na jó, csak a lóvé. Bár sokszor még akkor sem megy szép szóval -ilyankor marad az agresszió. (Szerencsére olyan körben mozgok, ahol elég ennek verbális változata...)
Nincs ezzel különösebb gyakorlati gondom, de rohadtul utálom, hogy sokkal többször kényszerülök idáig, mint szeretném.
Költözzek kis közösségbe? :)

*És még attól is rosszul vagyok, hogy ha valakinél bunkó van, eszébe sem jut, hogy nem muszáj egyből hadonásznia vele.

maroz 2013.11.29. 11:42:03

@buta_lúd: Na, akkor áperté: a "kérem" létjogosultsága akkor kéne felmerüljön, ha semmi, de az ég egy adta világon semmi nincs a kezedben.

Nyilván, az, ha valakinek van hatalma elvenni, de mégiscsak inkább kérje egy ízlésbeli kérdés. Ha nem kéri, csak elmarja azon lehet göcögni, lehet azt mondani, hogy milyen lelke van már ennek, de nem nagyon lehet azt mondani, hogy az illető hülye lenne.

Ezzel szemben az, akinek semmi, de semmi nincs a kezében, még egy használható blöff sem, hiszen minden blöffje már unalomig kiismert és ennek ellenére nem kér, hanem követel, nos, az az illető ne cifrázzuk: hülye. Én erről az illetőről beszéltem, arról, aki úgy követel, hogy: vagy adtok, vagy ha nem, akkor szarrá pofoztatom magam veletek! :)

___________________________ (törölt) 2013.12.04. 13:28:20

Edmund Burke ezt úgy fogalmazta meg (némileg moderniziáltam), hogy nem szócsőnek, szavazógépnek választottatok meg, hanem hogy a saját eszemet, ítélőképességemet a ti szolgálatotokba állítsam. Azért baszogathattok, ha úgy látjátok, hogy nem gürcölök, nem veszem komolyan, elhanyagolom, de azért nem, ha más a véleményem a dolgokról, mint nektek. Ugyanis éppen azért választottatok meg engem és nem a sarki hentest, mert úgy vélitek, hogy jobban tudok véleményt formálni a politikai dolgokról, mint ti.

Szerintem is ez valahogy így van. Vannak rendszerek, ahol a kötött mandátum van és visszahívhatóság.

Ahol nincs, ott egy dolgot lehet elvárni a képviselőről, mégpedig hogy saját legjobb tudása szerint tényleg igyekezzék tenni a dolgát. Az viszont nem probléma, ha tök más a véleménye a dolgokról, mint a szavazóinak, az meg pláne nem, ha tök más, mint az ellenzékének. Azért választották meg, hogy ezekben a dolgiokban helyettük gondolkodjon, elemezzen és döntsön. Nem azért, hogy nyomogassa a gombot aszerint, mit mutat a közvéleménykutatás.

Kicsit egyszerűbben fogalmazva: a képviselet annyit jelent, hogy az arisztokrácia leváltható, nem azt jelenti, hogy nincsen, csak a nép szócsövei vannak! Persze nem képviseleti demokráciának kéne hívni, hanem demokratikusan választott képviseletnek...

Természetesen a másik oldalon persze ez azt is jelenti, hogy a választópolgárnak is szíve joga ezért szívből gyűlölni és ezt mindenféle módon kifejezni.
süti beállítások módosítása