HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Miben reménykednek?

2014.01.05. 21:59 | maroz | 3 komment

Címkék: oktatás civil

Nem fogják elhinni, januárban már megint lesz egy civil tüntetés. Minimum. De ez immáron lassan egy szokványos tüntetés lesz, kezdeményezi a franc se tudja, hogy ki, majd csatlakozik a demonstrációhoz körülbelül harmadannyi szervezet, mint ahány ember az eseményen várhatóan megjelenik. SZABAD OKTATÁSÉRT DEMONSTRÁCIÓ, hirdeti a meghívó, és a továbbiakból megtudhatjuk azt, hogy a hirdetőtábla megírói még nem jutottak el oda az informatikai tanulmányaikban, hogy üzembiztosan ki bírják a Caps Lock gombot nyomni, valamint azt, hogy az eseményhez a következő szervezetek csatlakoztak eddig:

Demokratikus Nevelésért és Tanulásért Egyesület
Hallgatói Hálózat
HAT - Hálózat a Tanszabadságért
Hívatlanul Hálózat
Középiskolai Hálózat - KIHA
OktpolCafé
Történelemtanárok Egylete

No és persze azt is, hogy lennének nekik követeléseik. Nekem az utolsó tetszett a legjobban: Legyen szabad tankönyvpiac! A szabad tankönyvpiac, az roppant fontos, már egyenesítem is a kaszát és reszkess, gaz Orbán, mert annyi neked!

tankonyv.jpgDe most komolyan: ki az, aki nem szarja le ívesen ezt az úgynevezett szabad tankönyvpiacot? És miért is ne tenné? Volt valaha is ilyen? Ha volt, jó volt? Kinek? És miért? Mi a fenéért kell hülyítenünk már megint magunkat valami olyasmivel, amiről mi magunk is tudjuk, hogy a legcsekélyebb mértékben sem érezzük fontosnak? Elmondanám, hogy erre a tankönyv-dologra 1994 óta vagyok érzékeny, ettől az évtől van ugyanis folyamatosan mind a mai napig gyerekem a közoktatásban, és láttam pár dolgot. Gondolom a kedves olvasó is, ha van/volt iskoláskorú gyereke. Apróságok, például olyasmi, hogy az iskola megvette központilag az X tankönyvet, majd a tanár rögtön az első órán kinyilatkoztatta, hogy márpedig ő abból a szarból tanítani nem fog, akár elő se vegyék a gyerekek. Jó, rendben, de hát akkor miért kellett ezt megvegyük, miért nem egy másikat? Nincs válasz. Mint ahogyan arra sincs válasz, hogy miért kell piszkosul drága tankönyveket megvenni akkor is, ha már az előző két gyereknél is az volt a tapasztalat, hogy még csak ki se nyitották. Az a tanár nem szólt egy szót sem, ő azt a stratégiát választotta, hogy csöndben szabotál.

Plusz még olyan apróságok is, hogy hosszú éveken keresztül értetlenül néztem azt, hogy a szinte tökéletes állapotú használt tankönyvre nincs semmiféle másodlagos idézőjeles piac. Én például szívesen odaadtam volna akár ingyen is a kinőtteket, de a kutyának sem kellett és az iskola ebben nem látott semmiféle problémát. De mondom, sorolhatnám a tankönyv körüli nem túl szívderítő élményeimet hosszan, hiszen minden évben voltak sűrűn problémák, ezzel szemben nem túlzottan emlékszem olyan esetre, amikor tanár, diák, szülő uniszónó énekelte volna meg valamelyik tankönyvet. Akkor meg most mégis, ki a fene és mi a bánatért várja el tőlem, hogy felizguljak a szabad tankönyvpiac miatt?

Jó, ha szerző lennék, szerkesztő, vagy kiadó, akkor igen. Ha anyagi érdekem lenne, akkor én is erre biztatnák teli torokkal mindenkit, de nem van anyagi érdekem. Nekem csak kérdésem van, újfent csak kérdésem: miben reménykednek az ilyen hobbidemonstráció-szervezők, hogy permanensen olyan ügyek támogatására hívnak az utcára, mely ügyeket eddig se éreztem a sajátomnak, és most se nagyon igyekeznek meggyőzni arról, hogy ez számomra fontos lenne? Hogyan akarnak így civil mozgolódást elérni, ha a civilt csak egy megsétáltatandó alattvalónak tekintik? Körülbelül úgy, ahogyan a gyerekeim tanárai is afféle hivatalnak tekintették magukat és engem morcos alattvalónak, aki nem érti a rendszert és pampog, tehát közölni kell vele, hogy kuss, ezt így kell csinálni. Amíg ezen nem sikerül túllépni addig félő, hogy ugyanaz lesz, ami eddig is: néhány száz ember szépen eljátszadozik egymásnak, társadalmi hatása kereken nulla, a hatalom pedig lassan izomlázat kap a sok röhögéstől. Vesztes stratégián nálunk valami természeti törvény miatt tilos változtatni? Legalább azt érteném, hogy miben reménykednek... 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr545736858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

___________________________ (törölt) 2014.01.07. 13:46:09

Jó cikk. Van egy olyan folyamat a magyar közgondolkodásban, hogy abszolút nem normális piaci folyamatokat annak hazudnak, így aztán ellenhatásképpen a közhangulat piacellenes lesz.

Ezt valahogy úgy lehetne megakadályozni, hogy folyton rámutatni, hogy mi az, amit normális piacnak hazudnak, de jellemzően nem az. Ezt a következőképpen lehet felismerni: a normális piac jellemzően választási lehetőséget ad a fogyasztónak a "kisembernek". Ami választási lehetőség nélkül a fogyasztótól a vállalkozó zsebébe lapátolja a pénzt, az nem az, az hazugság.

Tehát akkor lett volna valaha is normális tankönyvpiac, ha teljesen természetesnek számított volna, hogy féláron megvesszük őket jó állapotú használtan a Vaterán. Ez a piaci _minimum_, mert ezt megtehetem a biciklitől a babacipőn át mindennel, amire csak egy gyereknek szüksége lehet. A maximum úgy nézett volna ki, hogy maga az iskola szervez használt tankönyvvásárt, optimális esetben a leggazdagabb szülőket egy kicsit arra noszogatva, hogy a legszegényebb családok gyerekeinek ingyen adják. Pl. úgy hogy, hogy rajzórán megköszönő képeslapot rajzolnak, vagy ilyesmi.

nudniq 2014.01.08. 01:48:18

@Shenpen: Amit a legutolsó mondatodban leírsz (súlyosbítva a szegény gyerek rajzórán kivitelezett hálálkodó képeslapjáról), szerintem megalázó lenne. (Én legalábbis megalázónak éreztem volna, ha kegyelmeséknek kellett volna hálálkodnom az ingyen tankönyvemért. Tudom, ez a magamból kiindulás nem épp Maroz-kompatibilis, de nehezen tudok eltekinteni tőle.)

Amúgy szerintem Maroz picit többre gondolhatott annál, mint amit te írtál.

nudniq 2014.01.08. 02:05:06

@Shenpen: viszont amit az utolsó mondatod előtt írtál, azzal persze egyetértek. Sokmindent neveztünk "szabadpiaci megoldásnak", amire ez nem volt igaz, aztán csodálkozunk, hogy nem népszerű a piac. (Ami igazából szabadpiac, az sem kell amúgy, hogy törvényszerűen népszerű legyen.)

A tankönyvpiac "szabadságába" amúgy nemcsak az tartozna bele, hogy az adott tankönyvet szabadon meg lehet venni bárhol (és nem az iskola rendezi monopolhelyzetből a tankönyvvásárlást), hanem az is, hogy sokféle tankönyv közül lehessen választani... node akkor itt a kérdés, hogy kit illessen meg ennek a szabad választásnak a joga? A szülőt? A diákot? (És egy osztályban tanuljanak sokféle tankönyvből.) Vagy a tanárt? (Akkor mitől is szabad a tankönyvpiac, hisz a szülőnek elő van írva, hogy mit vegyen meg.)
süti beállítások módosítása