HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Ócsa, avagy az úton végig kell menni?

2014.02.03. 11:02 | maroz | 55 komment

Címkék: társadalom építészet

Szomorúan olvasom az Indexen Falusy Zsigmond szomorú beszámolóját az ócsai szociális lakóparkról. Dupla a szomorúságom, mert egyrészt bármibe lefogadtam volna, hogy a dolog nem fog működni, másrészt a 2010 környéki közhangulatot ismerve abban is eléggé biztos voltam, hogy Orbánéknak mindenképpen meg kell csinálniuk ezt ahhoz, hogy kiderülhessen, miszerint tényleg nem működik. Sajnos ilyen volt, és még sajnosabb, hogy jó eséllyel még ma is ilyen a közhangulat. Orbándorfi történet, de ezek a történetek sajnos már csak ilyenek, a képviseleti demokráciában a politikus az az iparos, aki a közhangulat, az uralkodó értékek és attitűdök közepette minél több megrendelőt igyekszik magának összegyűjteni. Az ár nem számít, hiszen azt úgysem ő fizeti meg.

zsakutca.jpgSzóval Ócsa. Szerintem meg kellett csinálni ahhoz, hogy esetleg (igen, sajnos nincs bizonyosság ebben sem) azok is belássák, hogy a dolog tényleg nem működik, akik eddig lelkesen hittek benne, hogy mégis. Rémlik valami bonmó, talán Churchillnek tulajdonítják, és valahogy így szól: bizton lehet számítani arra, hogy az amerikaiak helyesen döntenek, miután az összes többi lehetőséget végigpróbálták. Attól tartok, hogy Ócsa is ilyen, félek, hogy időnként az úton végig kell menni, és pusztán csak azért, hogy kiderülhessen: tényleg járhatatlan. Az Index írásának a felütését ("Kormányzati kudarccá vált végül a devizahiteleseknek épített ócsai telep") sajnos másként látom, szerintem ez a kudarc valójában társadalmi kudarc, csak hát ugye nem szívesen nézünk szembe ezzel, így inkább fintorogva tovább toljuk: ők voltak, nem mi!

Nem nagyon szeretnék abba részletesebben belemenni, hogy miért tűnik járhatatlannak az ócsai út, mert akkor ez egy roppant hosszú írás lenne, mesék feszülnének meséknek, és tán még az is elképzelhető, hogy megint balliberálisoznék egy picit, meg eliteznék, azt meg már lassan én is unom, így ez legyen inkább egy képes poszt, pictura est laicorum literatura, jöjjön tehát az az idézet Falusy Zsigmond írásából, ami erősen megfogott:

Később a tőkéket kivágták, és kurvák vették birtokba az út szélét, pont arrafelé, ahol most egy tábla jelzi: szociális lakópark. Egy pillanatra felkapjuk a fejünket. Van valami értelmezhetetlen ebben a szókapcsolatban, a lakópark kivagyi grandezzájához odatapasztani azt a bálásruha-szagú előtagot, amely egyből visszaránt a földre.

Jó reggelt. Tehát apránként el kéne kezdeni belátni, hogy a szegénység, a rászorultság tényleg stigmatizál. Ráadásul az ócsai szociális lakóházaknál azért lássuk be, akadnak az országban klasszisokkal randábbak is, lepukkantak, melyekbe még annyi komfort se fért bele, mint amennyi a nagy ócsai álom végére megmaradt. Ócsa is stigmatizál. Az ócsai gettó. Rezervátum. Vadaspark. A stigmával pedig nem az a legnagyobb baj, hogy liberális, humanista széplelkünket zavarja haboskávé-ivás és croissant-majszolás közben, hanem pont az, hogy amit ma a túlnyomó többség igen erősen elvárna a szegénységbe, a rászorultságba beleszorultaktól a stigma miatt sokkal nehezebben teljesíthető. Ez az elvárás az lenne, hogy lám, én is kidolgozom a belem, hajtok látástól vakulásig, hát akkor szíveskedjenek ezek a rászorultak is iparkodni, nehogy már az én nyakamon élősködjenek. Na, ez az iparkodás megy igen nehezen a stigmatizáltság miatt. Ki a fene áll szóba szívesen egy gettólakóval? Hát ezek ott ölik egymást! A városokban ez aztán sokszor beindít egy öngerjesztő folyamatot, a szociális lakások környékéről a picit is tehetősebbek igyekeznek elköltözni, a helyükre pedig olyanok jönnek, akik már elindultak lefelé a lejtőn, és számukra már csak az erősen nyomott áron értékesített ingatlan a megfizethető, így aztán szépen ki is alakulnak a városi gettók, lehet évtizedeket agyalni, rengeteg pénzt elkölteni arra, hogy egy általunk okozott problémát miként is oldjunk meg.

De vajon tényleg szükségszerű-e, hogy egy szociális lakás, avagy akár egy szociális lakópark úgy épüljön meg, hogy az már pusztán a kinézetével is stigmatizáljon? Szükségszerű-e, hogy már újonnan is a lepukkantság, a szegénység, a rászorultság, a kilátástalanság látszatát sugározza? Egyesek szerint nem szükségszerű. És most jöjjenek a képek. Öt, de aki többet is szeretne látni olyan, eleve szociális lakás jelleggel tervezett és épített épületből, amelyeknél szempont volt az, hogy már a küllemével is kerülni igyekezzenek a stigmatizálás látszatát is itt nézegethet annyit, hogy a végén már ő is unni fogja. Tehát akkor öt kép, olyan épületekről, amelyekben olyan emberek laknak, mint az ócsai szociális lakópark stigmatizáltjai: 

A képek forrása: archdaily.com

Nem, kedves olvasó, ebben a posztban nincs semmi "bezzeg ott, miközben itt", nem szeretnék semmi löttyös nagy általánosítást megmondani, pláne azért nem, mert közben tudom, azért egy kicsit nálunk is vanogat már ez a személet, lásd a Práter utcai szociális bérházat, vagy a most megbokrétázott százlakásos angyalföldi passzívházat, pláne nem szeretnék aktuálpolitikát ebbe a posztba, maradjunk annyiban, hogy ez most csak egy kis merengés azon, hogy milyennek szeretném én látni a honi közgondolkodást. Tudják, mesék feszülnek meséknek, de végső soron ezeket a meséket mi meséljük, egymásnak, dünnyögünk ezt-azt, majd a meséink hatására elindulunk ilyen-olyan utakon. Amelyeken sajnos időnként akkor is végig kell mennünk, ha néhányan, de nem elegen már az út elején látjuk, hogy zsák. Talán emiatt sem mindegy, hogy milyen meséket mesélünk és hogyan, mennyire hihetően, mennyire meggyőzően.  

55 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr515795466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buta_lúd (törölt) 2014.02.03. 19:39:11

"időnként az úton végig kell menni, és pusztán csak azért, hogy kiderülhessen: tényleg járhatatlan" -Kiderülni kiderül, aztán jól el szokjuk felejteni. Ez itt nem Amerika! :)

A szociális lakásépítés a boldogabb országok többségében sokkal szélesebb réteget érint, mint nálunk -tehát nem csak a legcsórókabbat: Fr.o-ban például kb. a lakosság 2/3-a van azon jövedelem alatt, aki -csak ennek figyelembe vétele esetén- jogosult lenne szociális, tehát közösségileg támogatott (építés és/vagy bérleti díj) lakásra. Holladiában kb. 2 millió lakás "szociális". Ezekben az országokban ezért (is, és bár sokszor sikertelenül) törekednek arra, hogy egy-egy környék ne gettósodjon. Ennek egyik módja szerintem a képeken látható "vagány" arculatú házakkal való csábítás.
Az idézett hazai "jó" példák -mivel itthon más mennyiségben épülnek szociális lakások- sejtésem szerint inkább másról szólnak, mint a vagyogatról, pontosabban arról, hogy ez egy rendszer magja lenne. Sajnos.

Még hazai, nem stigmatizáló: epiteszforum.hu/116-szocialis-berlakas-pecsett
Kíváncsi is lennék, kik és miért kapták meg ezeket -vagy a Práter utcai- "szociális" lakásokat.

maroz 2014.02.03. 22:24:32

@buta_lúd: A Práter utcai épülettel kapcsolatban hallottam pár érdekes történetet, többek között arról is, hogy hogyan használták akik megkapták és az milyen problémákat okozott. :)

2014.02.03. 23:58:52

"Az Index írásának a felütését ("Kormányzati kudarccá vált végül a devizahiteleseknek épített ócsai telep") sajnos másként látom, szerintem ez a kudarc valójában társadalmi kudarc, csak hát ugye nem szívesen nézünk szembe ezzel, így inkább fintorogva tovább toljuk: ők voltak, nem mi!"

LOL. eddig tudtam olvasni...

Kis ember 2014.02.04. 00:03:39

"Szerintem meg kellett csinálni ahhoz, hogy esetleg (igen, sajnos nincs bizonyosság ebben sem) azok is belássák, hogy a dolog tényleg nem működik, akik eddig lelkesen hittek benne, hogy mégis."
Épeszű ember előbb tervez és számol és csak aztán cselekszik. A nem épeszűek meg előbb cselekszenek aztán számolnak.
Csak az a baj, hogy ezt nem a saját pénzükön tették.

Gera 2014.02.04. 00:36:10

A szakértelem bolsevista trükk, mint tudjuk, úgyhogy a látszatát is el kell kerülni. Építkezni nem számok meg elemzések alapján kell, hanem ötletszerűen. Persze lehetőleg olyan ember ötletéből, aki a büdös életben semmilyen műszaki-gazdasági témával nem foglalkozott, mert akkor nem viszi félre holmi racionalitás, nyugodtan szárnyalhat. Ezért feltétlenül ki kellett próbálni, hogy sikeres lehet-e egy szociális bérlakás projekt a semmi közepén, ahol a zéró munkalehetőség zéró tömegközlekedéssel párosul, a lakóegységek meg kisméretű önálló házak óriási telkekkel, hogy egy huszárvágással egyszerre maxolhassuk ki az egy négyzetméterre eső területfejlesztési költséget, lakásépítési költséget és a fenntartási költséget is.

Ez komolyan egy utánozhatatlan projekt. Szerintem ötévesen jobban megcsináltam volna :)

dr kíváncsivagyok 2014.02.04. 01:27:24

Vajon mikor ismerik be , hogy elbaszták ezt is ?
Kiszámoltam , nem volt nehéz. 2.7 milliárdból 1000 - azaz egyezer- vidéki ingatlant lehetett volna venni,...ráadásul ezzel élénkítették volna némileg az ingatlanpiacot is !
MIKOR ISMERIK BE , hogy elbaszták ?

Nyilas Mise 2014.02.04. 01:28:52

az ócsai projekt tökéletes siker volt...
minden a terveknek megfelelően rendben zajlott

számláztak...
köszpénzt átutalták...

dr kíváncsivagyok 2014.02.04. 01:31:06

@csentecsa:
"Először is Ócsa nem egy isten háta mögötti hely ahogyan azt sokan gondolják."

Te kretén,..te nem a szellemvárosban laksz , hanem Ócsán. láttad hogy néznek ki azok az egyenházak ? Ennyi pénzért még gáz sincs...

dr kíváncsivagyok 2014.02.04. 01:33:45

@csentecsa:
"(Azért azt a figyelmébe ajánlom az itt lakóknak, hogyha nem lenne ez a lehetőség-minden hátrányával együtt-akkor most az utcán éjszakáznának, esetleg rokonoknál húznák meg magukat...) 2

...vagy lakhatnának elfogadható árú lakásban tizedannyiért...
Te szarosszájú fideszseggnyaló kretén , számolni , gondolkodni nem szoktál ???

béla a görög (törölt) 2014.02.04. 02:42:18

@csentecsa: de sajnos Ócsa relatíve a világ végén van a többi pest (értsd Bp.) környéki - pest határától 10 kilométerre lévő faluhoz képest. Mondjuk azt, hogy a vonat jár (igy óránként azonos időben egész emberi) a buszt azonban felejtsük el. Járok arra.
Az írás pedig jó volt. Én is akkor gondolkoztam el, hogy hogy még Bajcsy-Zsilinszky. Nagymamám még ott lakott a háború alatt. Valahol Ócsát ismerve furcsa.

A fő gond pedig az, hogy az Á.G. földjén teljesen értelmetlenül csináltak egy zöldmezős beruházást ahelyett, hogy felvásároltak volna olcsón házakat és felújították volna és kiadták volna. És akkor olcsóbban meg lehetett volna úszni mint így.
Mert hogy állami pénzről beszélünk.
Lopni úgy is lehet, hogy valamit ésszel csinálsz. Az nem volt jó. Ezeknek eszetlenül kellett lopni.
És akkor a bérlők mehettek volna a reggeli vonattal Pestre vagy ahol van munka.
És lepusztult, felújitandó vagy csak simán üres ház van dögivel. Hogy miért éppen Ócsa? Keresd a főfideszes(eke)t! :)

nu pagagyí 2014.02.04. 06:14:22

A ócsai lakópark a közpénz lenyúlás iskolapéldája. Kell egy méltányolható ok, amire állami pénzt lehet adni, ki kell jelölni a klientúrából azokat, akik névlegesen kaszálhatnak, beleömleszteni a pénzt, majd a végén elszámolni a háttérben maradó kedvezményezettekkel. Felesleges vizsgálgatni a végeredményt, nincs mihez. Nem volt itt semmiféle hatástanulmány, nem volt szabályos közbeszerzés, nincs semmi támpont megérte-e, vagy sem.

Miközben ezen a filléres lehúzáson tépelődünk, dübörögnek a gigaprojektek. Százmilliárdokért újítják fel a vasúti pályákat Simicska érdekeltségei, melynek végeredménye az ugyanolyan lassú vonatközlekedés ugyanolyan koszos vonatokon, mintha mi sem történt volna. A kiemelkedő hatékonyságú kormányzati/állami reklámtevékenységet pedig igazi csúcstechnikává fejlesztették, néhány érdektelen papírfecni áráért milliárdokat lehet szétosztani a klientúra arra érdemes tagjai közt.

doominogame · http://www.doominogame.com 2014.02.04. 06:28:05

Klasszikus példa arra, hogy az állam nem jó gazda. Ezt egyébként már a szocializmus nevű agyelborulás is bebizonyította, erre nagy vezérünk ismét ezt erőlteti. Állami, tehát hozzájuk közeli, nem számít ha szar, lásd KLIK. Gyönyörű jövő elé nézünk.

zuluzulu7 2014.02.04. 07:20:44

@dr kíváncsivagyok: Szerintem soha!!! A fidesz tévedhetettlen!!!

NemNick 2014.02.04. 07:41:38

@csentecsa: Hm. Ha jól látom, nem Ócsáról szól a cikk, hanem a lakóparkról.
.
Gondolom, kocsival jársz, mert ez a kettő nem ugyanaz - mondjuk, a vasútállomás több, mint 5 kilométere gyalog majdnem egy óra, de úgy általában a faluközpont és a benne található szolgáltatások.
Igen, télen is, esőben is, hajnalban is.
.
Jó, hogy a fő gondot a napi kétszeri buszjáratban látod, és nem abban, hogy 2,7 milliárd forintért, luxuslakás négyzetméteráron szerény (fafűtéses, C energiahatékonyságú, beépíthetetlen padlásterű éssatöbbi) hajlékot adtak - cirka 40 családnak.
Természetesen felelős nélkül.
.
Akiknek leereszkedően a figyelmébe ajánlasz olyasmit, amivel, tudomásom szerint, maguk is tisztában vannak, mert nem ők zúgolódnak, mielőtt teljesen elmennél a málnásba.
Márcsak azért sem, mert kezdetben azért még ideológiai alapon is volt szűrés a jelentkezők "rohamában", kéretik nem elfelejteni...
.
De igazad van: a legfőbb gond, hogy a buszjáratot nem szervezték meg rendesen.
.
Édes Istenem.

Netuddki. 2014.02.04. 08:00:26

Kisfácán! A lakópark elsősorban a lenyúlásról szól. Az adófizetők megérdemelnék, hogy miután befuccsolt forintra elszámoljanak az összes költségekkel. Fővállalkozótól alvállalkozóig. Ezek után ez a minimum! De csak kenegesd a szart szerteszéjjel!

sw_engineer 2014.02.04. 08:20:47

@Kis ember: Akkor Paks2-t is meg kell csinálni ugye, hogy kiderüljön, vajon működik-e?

M_R 2014.02.04. 08:36:58

"luxuslakás négyzetméteráron szerény (fafűtéses, C energiahatékonyságú, beépíthetetlen padlásterű éssatöbbi) hajlékot adtak "

Inkább D az a C... De ez lenne a legkisebb gond.
A gond az, hogy ezek a barakkok négyzetméter áron számolva olyan áron épültek, mint egy rózsadombi villa. Mindezt a "zemberek" adójából.

GonoszMostoha 2014.02.04. 08:58:22

A kormánynak eltökélt szándéka, hogy aki nem velük=ellenük, és aki ellenük, annak stigma. Így könnyű lesz az összes agymosott hülye seggnyalójuknak felismerni, ki tartozik közéjük és ki nem.
A megbélyegzés pedig nem Ócsánál kezdődött, de ez is egy pont.
Viszont a telkeket nagyon jó pénzért adta el valaki, a házakat nagyon jó pénzért építette fel valaki (az ott dolgozó munkásokat azért megkérdezném az órabérükről és a bejelentett fizetésük nagyságáról), a többi pedig nem fontos. A lényeg: a Valaki is közéjük való, tehát nem stigmás, viszont annál gazdagabb lett - közpénzből.

maroz 2014.02.04. 09:29:03

@Kis ember: Orbánék pontosan ezt tették: megnézték, hogy hatalompolitikai szempontból mi éri meg nekik jobban: elindítani ezt a projektet, vagy igazat adni azoknak a - jellemzően ellenzéki - hangoknak, amelyek szerint ez egy hülyeség és nem fog működni. Számoltak és arra jutottak, hogy inkább hadd menjen. Bejött a számításuk? Nagyon úgy tűnik, hogy igen.

gyalog.galopp 2014.02.04. 09:39:04

@jóeznekem?:

Ez nem jó senkinek, ezért hunyd be a szemed és gondold végig csak az elmúlt kb 15 év nagy beruházásait, azokat is ,ahol kivitelező vállalkozók már 5-8 éve pereskednek a pénzükért.
(hidak, autópályák, stb)

Mikozben szépen beültetnek bennünket a hintába az egyik előlről, a másik hátulról lök bennünket, jót röhögnek a hisztieinken és nem hagynak kiszállni...

Fulek 2014.02.04. 09:48:39

Sírva röhögök, hogy Ócsáról mi mindent írnak, megkérdeztétek már az ott lakókat? Sokaknak ez volt a menedék, igaz, hogy nem lett teljesen kihasználva, de talán azt is jelenti, hogy másképp oldódott meg az életük, például az árfolyam gáttal..., de az ott lakók elmondhatják, jó választás volt, inkább ide jöttek rendezett otthonaikba, mint az utcára..

Sajnálom, hogy Ócsáról ez jut eszébe mindenkinek, és nem a csodálatos műemlék temploma, vagy a skanzenje, a híres pince sorai, a környezeti gazdagsága, pedig egész napot el lehet tölteni ott...

maroz 2014.02.04. 09:49:37

@csentecsa: Bocsáss meg, ha az jött volna ki az írásomból, hogy leszólom a vidéket, semmi ilyen szándékom nem volt, én még Ócsánál is távolabb élek a fővárostól, és az utcánk is csak vagy három éve van leaszfaltozva, addig nem ritkán voltak olyan időszakok, amikor a kisbótig csak gumicsizmában lehetett elmenni. :)

Igen, talán működhetett volna ez a projekt, ha jól át van gondolva, jól elő van készítve, és persze jól is van csinálva, folyamatában. Működhetett volna, csak éppen semmi értelme. A kulcsmondatodat idézném:

"Azért azt a figyelmébe ajánlom az itt lakóknak, hogyha nem lenne ez a lehetőség-minden hátrányával együtt-akkor most az utcán éjszakáznának, esetleg rokonoknál húznák meg magukat..."

Kedves csentecsa, gondolj arra, hogy a számítások szerint a felépített házak bekerülési költségéből az állam simán vehetett volna lakóingatlanokat ott is, ahol ezek az emberek addig éltek. Például Tokodon, és azt adja ki Ofelláéknak szociális alapon bérbe. Olcsóbb is lett volna, és nem kényszerül rá az az ember, hogy kiszakadjon az addigi környezetéből, hogy elveszítse a teljes kapcsolati hálóját. Ami roppant fontos egy ember számára, és egy új helyen a hazai bezárkózottságot ismerve elég nehezen építhető újból fel.

Szóval Ócsa lehet, hogy működött volna, de az nem egy jó válasz lett volna a devizahitelesek problémájára, hanem egy érdekes társadalommérnökösködő kísérlet.

GonoszMostoha 2014.02.04. 09:50:56

@gyalog.galopp:
Ez azért van, mert MINDIG hagynak a törvényhozó manipulálható fejesek egy kiskaput, mivel a többség érdekelt ebben.
Ahol rendet akarnak tenni, ott lehet is, ahol pedig nem, marad a zavaros, mert így lehet egymásra mutogatni.
Ez egy olyan ország, hogy a kisembertől erkölcsi bizonyítványt kérnek, ha takarítani akar valahol, a örtöntöltelék pedig az egyetemen tanít, mert neki aztán van mondanivalója és mutatnivalója a kiválasztott csemetéknek.

maroz 2014.02.04. 09:53:34

@dr kíváncsivagyok: Szerintem akkor, amikor Gyurcsány és az összes többi a saját elbaszásait. Együtt fogják majd mondani, kórusban. Medgyessy a jóléti rendszerváltást, Gyurcsány azt, hogy sikeresen felszámolta a balliberális oldalt, és így tovább.

A politikus egyik fő erénye a beismerés. Sőt, erről ismerszik meg. Szemben ugye az átlagemberrel, aki ha hibázik, ha bűnt követ el fogja magát, és mint az állat, letagadja. Bezzeg a politikus! ;)

maroz 2014.02.04. 10:01:38

@dr kíváncsivagyok: Kérlek szépen, próbáld már emberszámba venni a beszélgetőtársad. Más a véleménye, és gondolj bele abba, hogy ennek akár oka is lehet. Nagyon tág és nagyon egyénileg értelmezhető ám ez az "isten háta mögötti hely". A Nagykörúton belülről nézve például már Szombathely is az. Tényleg szépen kérlek, hogy ezen a blogon próbálj már meg inkább a beszélgetőtársad állításaival foglalkozni és ne a személyével. Köszönöm.

Gera 2014.02.04. 10:11:14

@Fulek: Engem tökre nem érdekelnek a lakók. Ők minden bizonnyal örülnek, hogy semmi pénzért van egy új házuk. Engem, aki ezt részben fizette, az érdekel, hogy milyen hatékonysággal sikerült elkölteni a pénzünket és ez ebben az esetben valahol nulla közelében van, ezt a pénzt erre a célra gyakorlatilag csak értelmesebben lehetett volna elkölteni.

maroz 2014.02.04. 10:11:35

@gyalog.galopp: De legalább viadukt- és alagútszakértővé vált a fél ország. Meg persze balneológussá. Mit hagytam ki, mit hagytam ki... megvan! A négyes metrót! ;)

csorsza 2014.02.04. 10:23:11

@Kis ember: nem érted. ez nem matek kérdése a posztoló szerint, hanem társadalmi elvárás, h a kilakoltatott családoknak legyen fedél a fejük felett. ez nem 100%-ig racionalitás.

Flaggx 2014.02.04. 10:55:43

@Fulek: 2.7 milliárd forintocskából, amit így behajigáltak a kútba lényegében, hány devizahiteles rászuroló kecóját vehették volna meg?

Ha csak átlag 5 millás tartozással számolsz, az 540 család. Melyik a több, a 80 vagy az 540? És ennek a 40nek se kellett volna hátrahagynia mindent, barátokat, családot, munkalehetőséget, de fizethették volna ugyanezt a bérleti díjat állam bácsinak.

De akkor is vicc, hogy amikor az ország tele van üresen álló, eladhatatlan ingatlanokkal, építenek még 80at!

Költői kérdés: hány stadion árából lehetne az összes, magyarországi devizahiteles rászoruló családot megmenteni?

Kis ember 2014.02.04. 11:18:09

@csorsza:
Na itt lép be a matek: ennyi pénzből vehettek volna nekik egy fasza már kész házat és még maradt volna egy csomó tartalék.
De hát a szakértelem ugye...

mrZ (törölt) 2014.02.04. 11:41:39

Még öt év és világraszóló sikerként írhatod újra.
Finom leszek: nagy barom vagy poszter.

csorsza 2014.02.04. 12:21:43

@Kis ember: dehogyis. ebből tényleg nem lehetett jól kijönni. hol vesznek? kitől? miért pont ott, és pont azt? miért annyiért, amikor gazdaságosabban is lehetett volna? és miért annyit fizettek az értékbecslőnek? és pont annak ? st., stb. És jöttek volna az okos, szaértő beruházási szakemberek (pl. Kis ember...), hogy miért nem építettek inkább nekik, mikor pl. Ócsán olcsó a telek, és 120000 Ft/m2-ből már fel lehet húzni egy házat.... Érted, vagy még mindig nem (akarod)... ? Ez egyfajta haszonáldozat a kormányzat részéről.

Kis ember 2014.02.04. 12:33:40

@csorsza:
Ha 120.000/nm lett volna, lehetne vitázni. De nem annyira jött ki, hanem több, mint dupla annyira. Szar dolog a matek, ha ellened van, nem?
Ennyi pénzből sok-sok szép házat lehetett volna venni ott, ahol ezek az emberek laknak. A ház marad az államé, a kedves bérlő meg bérleti díjat fizet.
De ne elméletekről vitatkozz, hanem tényekről: megbukott a projekt? Meg. Sokba került? Sokba. Megmondták az okos emberek, hogy ez lesz? Meg.
A tények makacs dolgok - ahogy Potocsni elvtársnő mondta.

a nemzet fogatlan provokátora 2014.02.04. 13:06:10

@dr kíváncsivagyok: Szerinted 2.74 millió forintból lehet lakást venni? Ezért Pest-megyében még telket sem kapsz. Viszont 150-200 lakást lehetett volna venni az amúgy is pangó lakáspiacot kissé felpezsdítve.

gyalog.galopp 2014.02.04. 13:42:32

Bp. kb 20-30 km -es körzetében 10-15 millióért csak olyan házat lehet kapni, amit beköltözés előtt fel kell újítani, minimum kifesteni. Na most akinek bedőlt az élete az mi a fenéből újítgat?

Másik kérdés, a pangó lakáspiac felpezsdítése lett volna olcsóbb, gazdaságilag hasznosabb, vagy a pangó építőipar lélegeztetőgépre tétele ?

Ha volt túlárazás, az legfeljebb 20% kölüli lehet, vagy nem sokkal több.

Kis ember 2014.02.04. 14:02:41

@gyalog.galopp:
Nem muszáj házban élni, lehet lakásban is.
A túlárazás mértékéet egyelőre senki nem tudja. De mond neked az a szó valamit, hogy infrastruktúra? Na azt nem kellett volna k. drágán kiépíteni a semmi közepén, ha normálisan nyúlnak a dologhoz.

gyalog.galopp 2014.02.04. 14:20:20

@Kis ember:
Természetesen mond, ebben nincs is közöttünk vita, én sem értem mért kellett házat építeni lakás helyett.
Várjuk ki, lehet, hogy megtudjuk. Már úgyis mindegy.
Azért szóltam, mert a lakópark lehet elhibázott ötlet, lehet valami más, de tuti, hogy nincs benne túlzott, nagy enyúlás.

Kis ember 2014.02.04. 15:52:51

@gyalog.galopp:
Hát,azért nekem nem mindegy, ki tapsolt el felelőtlenül milliárdokat.

a nemzet fogatlan provokátora 2014.02.04. 15:54:31

@gyalog.galopp: Azért érdekes lenne egy kalkuláció, hogy egy 80 lakásos társasház építése mennyibe kerülne tokkal vonóval? Biztos hogy a közüzemi hálózatok kiépítése olcsóbb lenne.

buta_lúd (törölt) 2014.02.04. 16:57:27

@maroz: "Bejött a számításuk? Nagyon úgy tűnik, hogy igen." Ezt hogy érted? Úgy, hogy még így is vannak akik a jónak tartják a lakóparkot? (Arról meg nem tudunk semmit, hogy mit szóltak volna a zemberek, ha lefújják. Vagy igen?)

gyalog.galopp 2014.02.04. 17:44:56

@Kis ember:
Nincs eltapsolva, az épületek ott vannak.
Maj meglátjuk mi sül ki az egészből, nincs ennek még vége.

maroz 2014.02.04. 20:38:53

@buta_lúd: Így értem: "megnézték, hogy hatalompolitikai szempontból mi éri meg nekik jobban"

Hozhatnám a mostanság kedvenc idézetemet: "A történelemben nincsenek kontrollcsoportok."

Nem tudjuk, hogy mi lett volna, ha lefújják, én arra emlékszem, hogy akkor ennek a mesének (vidéki élet ethosza, művelgetik a kertjeiket és minden heppi lesz, stb.) igen erős volt a társadalmi támogatottsága. Hatalompolitikai szempontból megérte ezt kiszolgálni. Mit értek konkrétan ez alatt? Azt, hogy kisebb megingásokkal ugyan, de szinte a teljes ciklusuk alatt megőriztek egy akkora fokú támogatottságot, ami valószínűsíti, hogy áprilisban repetázhatnak.

Kis ember 2014.02.04. 21:11:53

@gyalog.galopp:
A épületeket fenn kell tartani, kereslet nincs rájuk. A közműfejlesztés felesleges volt, az egy főre jutó ára így az egeket verdesi. A devizahitelesek problémáját nem oldotta meg.
Tehát eltapsolt pénz.

gyalog.galopp 2014.02.05. 06:19:48

@Kis ember:
Persze , hogy nincs, mint szociális lakópark. Maga az ötlet hungarikum. De 80 db tipp-topp kis lakás még jó lehet valamire, fantázia kérdése.

buta_lúd (törölt) 2014.02.05. 09:52:37

@maroz: Bocs, hogy értetlenkedem, de mi a "jobban"? Szerinted mi(k) volt(ak) a másik opció(k)? Egyáltalán voltak-e?
Mert szerintem inkább ez volt*: A balneológiai bizottság alelnöke titkárának a barátnője reggeli közben azt mondta, hogy hát milyen jó lenne ha minden szegény zember valami szép kis lakban lakhatna. A titkár a bizottság ülésén bedobta, hogy neki van egy jó kis ötlete: szociális lakópark. Ez a szó megragadt az elnökben és amikor a földvédelmi bizottságban ment a brainstorming a devizahitelesekről, akkor beugrott neki, beköpte. Az ottani elnök tudta, hogy ez jó kis szó, még az 1 oldalas összefoglalót sem kell a kormányülésen végigolvasni, ha bold-al kiemelik a szövegben. Így is lett: a gesztuspolitika héroszai rá is csaptak, mint tyúk a takonyra, hátrafordultak Árpihoz, aki egyből tudta, hogy ez nagyon jó szó, és bólintott.
A malomkő el lett hajítva.
Jöttek mindenféle széplelkek és ellenzékiek a kifogásaikkal.
És EKKOR nem nézték meg "jobban" a dolgot, még hatalompolitikai szempontból sem, nemhogy szakmailag -mert úgy tudják: a habozás, visszavonulás a gyengeség jele és a gyengéket lerúgják a pályáról.
Megnézték. Jobban. Nyehehe.
Amikor egy ilyen pimf ügyben eredetileg döntenek, akkor nem hatalompolitikai kérdések játszanak, mivel pimf ügy.
Amikor eldöntöttek már valamit, utána már -egy ilyen porbafingó ügyben meg pláne!- már nem néznek, csak harcolnak.

*Alaptézis: ez a lakótelep egy gudvanc kis leágazása a devizahiteles ügynek.

buta_lúd (törölt) 2014.02.05. 09:59:02

@gyalog.galopp: Ha ezt gunyorosan mondtad, akkor: hehehe.
Ha komolyan: Tipp-topp? Ilyen gépészettel? Az ONCSA időkben talán az lett volna.

maroz 2014.02.05. 13:42:20

@buta_lúd: (Francba már, erre válaszoltam egy hosszabbat, de küldéskor elszállt.)

Szóval röviden a lényeg: nekem tudomásom van arról, hogy nézték hatalompolitikai szempontból is, figyeltek a feedbackre, és nem mondtam én azt, hogy Ócsán évekig töprengtek, hanem csak annyit, hogy figyeltek arra, hogy hatalompolitikai szempontból racionális Ócsát bevetni. Gondolj arra, hogy milyen jól illeszkedett ez az akkor csúcson járó kertmagyarország-meséhez, Hegedűs Zsuzsához, a vidéki élet idealizálásához, effélékhez. A feladat az volt, hogy képezzék meg a látszatát annak, hogy ez a kormány foglalkozik a devizahitelesek ügyével, és ezt a látszatot biza hatalompolitikai szempontból kellett megképezni. Ebbe illeszkedett szépen, pásszentosan Ócsa is.

buta_lúd (törölt) 2014.02.05. 17:12:07

@maroz: Ezt érteni. Megnézték. Na de, hogy jobban?????
"figyeltek arra, hogy hatalompolitikai szempontból racionális Ócsát bevetni" -hát ez az, CSAK erre figyeltek.

maroz 2014.02.05. 17:34:56

@buta_lúd: Valahol nagyon félrecsúszhattunk ezzel a "jobban"-dologgal. :)

Tehát a jobban úgy értettem, hogy dönthettek volna úgy is, hogy a másmilyen szempontok miatt nemet mondanak az ócsai projektre, például szakpolitikai szempontok alapján. Vagy gazdaságossági szempontok alapján. De ők meggyőződésem szerint azt találták, hogy Ócsa esetében simán eltekinthetnek minden egyéb szempontból, és bátran koncentrálhatnak csak arra az egyre, a hatalompolitikaira. Sőt, a rendszer saját logikája szerint nem is nagyon volt más választásuk, legalábbis ha elhisszük azt, hogy a devizahitelesek problémája akkor (sem) tűnt olyasminek, amit rövid távon érdemben kezelni, netalántán megoldani is lehet.

Tücsök1 2014.02.05. 22:07:02

Kedves Maroz!Emlékszel, amikor még dakota közmondások voltak divatban, akkor hallhattuk a nagyfőnöktől ezt az örökbecsűt: Ha észre veszed, hogy a ló megdöglött, szállj le róla! Ma a döglött lovat sarkantyúzza, vagy húzkodja maga után ide-oda, mert nem bírja elengedni a gyeplőt.Ennyi év alatt belenőtt a markába.Nagyon fájdalmas műtétsorozattal csak le kell majd választani a gazdát a döglött lóról.

maroz 2014.02.05. 22:24:53

@Tücsök1: Nem igazán értem a hasonlatodat. A napokban mutatta meg, hogy nincs az a dzsentritempó, amit ne engedhetne meg magának. Elment Putyinhoz és vodkázgatás meg gondolom halk balalajkaszó mellett úriasan megkötöttek egy számunka felfoghatatlan mennyiségű milliárdokról szóló üzletet. Ki tudja mi jön holnap, ha vérszemet kap? Elmegy Monacoba és felteszi a piros tizenhetesre az ország valutatartalékát, majd miután veszít legyint egyet: könnyen jött, könnyen ment?

Mi az a döglött ló a képes beszédedben? Ma Orbán körülbelül király, és minden jel szerint két hónap múlva is az lesz. Bár lehet, hogy akkor már inkább istencsászár. Miről kéne _ő_ leszálljon egészen pontosan? :)

buta_lúd (törölt) 2014.02.06. 09:41:18

@maroz: Így kb. ok.
(De: "Orbánék pontosan ezt tették: megnézték, hogy hatalompolitikai szempontból mi éri meg nekik jobban: elindítani ezt a projektet, vagy igazat adni azoknak a - jellemzően ellenzéki - hangoknak, amelyek szerint ez egy hülyeség és nem fog működni. Számoltak és arra jutottak, hogy inkább hadd menjen.", ill. "Tehát a jobban úgy értettem, hogy dönthettek volna úgy is, hogy a másmilyen szempontok miatt nemet mondanak az ócsai projektre".
Ezekből nekem úgy jön le, mintha azt feltételeznéd, hogy volt rendes előkészítése a sztorinak, csak ők így döntöttek. Ez egy racionális -bár nekem nem tetsző- döntés lett volna. Én viszont pont abba kételkedem, hogy e projekt melletti kiállást meg-e-lőz-te volna a hatalompolitikai számításon és a lelkes gimnazistákhoz méltó álomképeken kívül más is. Utána meg már...)

maroz 2014.02.06. 10:06:04

@buta_lúd: A sztori a hatalompolitika, nem a szakpolitika, vagy bármi más. Annak pedig volt rendes előkészítése.

Én csak arra szerettem volna rámutatni, hogy sokan hibáznak, amikor a fidesz egyik-másik húzását irracionálisnak, ostobának nyilvánítják, és ebből ugye szükségszerűen arra jutnak, hogy hát ezek milyen ostoba idióták, holott ha a megfelelő kontextusban nézzük, akkor az a húzás, az a döntés egy teljesen racionális döntés volt, és még azt is elmondhatjuk, hogy egy jó döntés volt.

Ettől még hozhatunk harminc egyéb szempontot, amelyek szerint vizsgálva juthatunk arra, hogy szörnyen elbaszott döntés volt, de ez nem írja felül azt, hogy hatalompolitikai szempontból jó volt a döntés, ez a lényeg, ez az igazi probléma, ezt kéne észrevenni, ennek az okát keresni, meg azt, hogy milyen válaszok adhatóak erre a kihívásra.

gyalog.galopp 2014.02.06. 10:18:27

@maroz:
fogadjunk, hogy olvasod Daniel Kahnemant!

maroz 2014.02.06. 11:37:55

@gyalog.galopp: Direktben sajnos nem, de hivatkozva elég sokszor találkoztam más olvasmányaimban a dolgaival. Amúgy meg már Hamvas Béla is megmondta: "Azt hiszik a realitás önmagában értelmes.". :)
süti beállítások módosítása