HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

A szomszéd Simonja mindig zöldebb...

2014.02.06. 18:00 | maroz | 21 komment

Címkék: civil románia erkölcs

Az egészben azt imádom a legjobban, hogy nekünk mindent meg lehet magyarázni

Jóhiszeműen hibáztam, amikor a vagyonnyilatkozatomat nem kellő alapossággal töltöttem ki.

Ó, hát akkor szóra sem érdemes, aprócska vesszőhiba, lemaradt egy ékezet, most mondja meg a kedves olvasó, szabad ilyesmiken fennakadni? Negyedmilliárd forintocskát, most őszintén, pénz ez, vagyonnyilatkozatban nem feltüntetni hiba, hibácska, amire a nem kellő alaposság pont elégséges magyarázat. Akár még a télikabát zsebében is benne maradhatott volna tavasszal, és csak ősszel veszi megint észre, amikor újból előkerül: nahát, nézd már, a fene enné meg, ha tavasszal úgy rakom el a kabátot naftalinba, hogy kellő alapossággal átnézem a zsebeit akkor nem pang fél évig ennyi pénz a szekrényben. 

És ő, ők az állam. Övék a hatalom, ítélkeznek elevenek és holtak fölött, most akkor képzelje el a kedves olvasó azt, hogy a saját ügyeinek az intézése során elír egy rohadt vesszőt, elfelejti kitölteni az egyik rubrikát egy olyan adattal, ami a hatóságnak amúgy is megvan, és merészel olyasmit felvetni az ügyintézőnek, az állam képviselőjének, hogy hoppácska, hát hibáztam egy picit, na, bárkivel előfordul, hogy nem kellő alapossággal jár el, javítsuk ki és haladjunk.

Alapjában véve nem is Simonról akartam beszélni, ő most csak kapóra jött, valójában arról akartam pár sort írni, hogy ez a megmagyarázhatóság sokkal univerzálisabb, mint azt mi gondolnánk. Romániában pont a napokban lépett hatályba az új büntető törvénykönyv, és vele együtt a büntetőeljárásról szóló is. A román Orbán, aki történetesen szocialista, de ez egy tényleg teljesen lényegtelen szempont azzal érvelt, hogy ez a kódex-megújítás már nagyon szükségszerű volt, hiszen az euroatlanti integráció, az uniós tagság, a nyugati értékek, valamint az ésatöbbik miatt milyen már az, hogy Romániában ilyen 1968-as komcsi, Ceausescu kezétől iszamós büntető törvények vannak hatályban. Lett tehát új kódex, ami a mély európai humanizmus jegyében az addigi drasztikus büntetési tételeket jelentősen mérsékelte. Zárjelben jegyezném meg, hogy ezzel nekem semmi bajom, én nem nagyon hiszek a szigorú büntetésben, nem vagyok arról meggyőződve, hogy ez a bűnelkövetéstől visszatartaná az embereket, de ez itt most mellékes, a lényeg, hogy Romániában jelentős árleszállítás lett, például a csalás egyik minősített esetét, a különösen nagy kárt okozót egyenesen törölték is a bétékájukból, így csalásért az eddigi 15-20 év helyett immáron csak öt év a kiszabható maximum.

A hivatali visszaélés 15 évét is leakciózták 5 évre. Miközben ugye a polgár ott is azt látja, hogy bármerre néz csak Simonságokat lát, plusz egy nagyságrend.  

És persze látja azt is, hogy mi a mellékese, járulékos haszna ennek az új kódexnek. Az, hogy a büntetési tételek leszállításával egyrészt most egy csomóan pikk-pakk, kiszabadulnak, de ennél talán lényegesebb az, hogy a folyamatban lévő ügyeknél is az elévülési idő az új büntetési tételekhez fog igazodni, és jó néhány irritáló pofa többek között millió eurós sumákolásokat is röhögve meg fog úszni. Nyilván, a civilek ezen ott is háborognak, és még nyilvánabb, hogy ott is mindent meg lehet magyarázni nekik. Az, hogy ott az ilyesmit most az európai mesével magyarázzák pusztán a véletlen dolga, majd lesz, amit a keleti széllel magyaráznak ők is, a lényeg, hogy nekünk mindig mindent meg lehet magyarázni.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr865801902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buta_lúd (törölt) 2014.02.07. 10:47:41

1. Ha te nem tudsz mindig mindent megmagyarázni, akkor csak a mázlidon múlik, ha sikeresnek tudod magadat.
2. Egyik gyereked sem volt soha ilyen mindent megmagyarázós? Esetleg már leszoktak róla? Vagy még most is olyan(ok)? :)

maroz 2014.02.07. 14:59:49

@buta_lúd: Talán jobb lenne, ha a cső másik oldalát néznéd. Ha én mindig mindent meg tudok magyarázni, akkor min múlik, hogy mennyire leszek sikeres? Jó-e az, ha a sikerességemnek csak a saját morális érzékem szab határt? Nekem talán jó. ;)

Nem lehet, hogy mégiscsak jobb lenne egy olyan világ, ahol az ember nem tud mindig mindent megmagyarázni? Azért szülőként nagyon szarul éreztem volna magam, ha a gyerekeim egy ilyen kaliberű svindlit ilyen módon próbáltak volna meg megmagyarázni.

buta_lúd (törölt) 2014.02.07. 15:36:49

@maroz: Szerintem jobb lenne.
A gyerekeket azért kérdeztem, mert nálunk ebben a mindent-megmagyarázósban vannak. Azt azonban nem tudom eldönteni, hogy jó-e, ha ebből kinőnek. Az biztos, hogy én jobban érezném magam, de ha igazán jót akarok nekik itthon -akkor már kételyeim vannak. ;)
Meg különben is: mi az, hogy ilyen módon? Az idézett mondat nem magyarázat. A gyerekem fajábbat kerekített volna

maroz 2014.02.07. 18:21:07

@buta_lúd: A kérdés inkább az, hogy te meg tudsz-e mindent magyarázni a gyerekeidnek. Ha igen, akkor kezdj el aggódni. ;)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.02.08. 14:18:17

"Jóhiszeműen hibáztam" = "az ott nem az én pénzem".

Szerintem ez az egyetlen olyan értelmezés, amelyben SG mondata nem hazugság. Tehát vagy hazudik, vagy elszólta magát, és pártja pénzét, vagy valaki nála nagyobbnak a pénzét őrizgeti.

maroz 2014.02.08. 14:58:17

@Holger Hartland: Lehet, hogy mikor betette olyan nagy volt a jövés-menés a szocik háza táján, hogy valahogyan elfelejtődött ez a pénz, már ugye az, hogy ezt Simonnal tetették el a nehéz időkre, és Simon abban bízott, hogy ha ez így is marad, elfeledve, akkor egy idő után az az övé lesz.

Persze az igazi az lenne, ha összedobnánk úgy százezer forintot és kiírnánk egy novellapályázatot és a három legjobbat díjaznánk. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.02.09. 14:02:11

@maroz: Lehet, hogy Simon vagy a szocik már kiírtak egy zárt körű mesepályázatot... :)

maroz 2014.02.09. 17:35:11

@Holger Hartland: Nagyon hiányozhat az a pénz, vagy a fene se tudja, hogy mi hiányzik, de megnéztem ezt a két videót és nem igazán értem, hogy miben reménykednek:

kecskemet-mszp.hu/portal/heti-uzenet

Mire játszhatnak, a szánalomra? Dobjunk nekik is egy voksot, ha már ennyire szerencsétlenek? :)

Sapika 2014.02.11. 12:09:04

@Holger Hartland: @maroz:
Én meg azon tűnődöm, hány ilyen ügylet lehet még bespájzolva az igazságügyben, ha ezt a zsírosat nem sajnálták ellőni már az atomszavazásra.
Gondolom, lesz valami dramaturgia, fokozódás, stb. április 6-i csúcsponttal.
=====
Tavaly állandóan láttuk a Gyurcsány-Bajnai plakátokat, némelyik már az abszurd humor kategóriájába esett. ("Újra el akarják venni a családi adókedvezményeket" például. Hehe.)
Már akkor tűnődtem, hogy Mesterházy miért nincs mellettük? Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni?
Mostanra kiviláglott az ok: feltehetőleg elég anyag volt tartalékolva az mszp kinyírására, így a taktikai cél az Együtt-PM és a DK népszerűségének csökkentése lehetett, nehogy véletlenül Bajnai kerüljön a lista élére.

maroz 2014.02.11. 13:55:26

@Sapika: Valójában én ebben az egész spekulációban egyetlen lényeges momentumot nem látok számba véve: mi és hogyan magyarázza azt, hogy a balliberális oldal 2010-ben elveszített egymillió szavazója az eltelt négy év alatt sem kerülődött vissza.

Azok a plakátok, amelyekről beszélsz szerintem leginkább a fidesz keménymagos törzsszavazóinak szól. Hihető lenne, hogy egy ex-ballib szavazót abból a bizonyos millióból pont egy ilyen plakát tántorítana el? Vagy egy bizonytalant?

No meg azt se nagyon látni, hogy mit is kéne a fidesz csökkentsen? A balliberálisok mijét is, egészen pontosan? A népszerűségét? Én kérek elnézést! ;)

Amíg nem fogadjuk el azt a fájdalmas és valóban deprimáló felismerést, hogy a balliberális oldal agonizálásáért elsősorban és leginkább a balliberális pártpolitikai és civil elit a hibás, addig maradnak a romok, marad Orbán és marad a remény, hogy hátha a következő ciklusban a jobboldal képes őt egy picivel jobban megdomesztikálni.

maroz 2014.02.11. 17:26:23

@Sapika: Azért ne higgyük már azt, hogy nekünk annyira speciálisak lennének itt a problémáink:

foter.ro/cikk/20140120_madalina_mihalache_inscop_felmeres_a_romanok_fele_visszasirja_nicolae_ceau_escut

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.02.11. 18:52:51

@Sapika: Hány ilyen ügylet lehet: sok. Elvennék-e a családi adókedvezményt: miért, nem vennék el? Az egykulcsos helyett pedig nem hoznának vissza egy középosztály-szívató SZJA-rendszert, amilyen 2009 előtt is volt?

Sapika 2014.02.11. 21:09:08

@Holger Hartland: A hehe az "újra" szónak szólt.
Egyébként nem könnyű elvenni bármit is, maximum az elinflálással lehet kísérletezni.
----
De azt hittem, ezeket már réges-rég megtárgyaltuk egymás között, vagy ti Doommal a maninder.blog.hu-n.
Végül is az történt, hogy stagnáló ill. csökkenő GDP mellett a középosztály többet kapott. A lopás nem csökkent, az államadósság nem változott. A pénzmegmaradás törvénye értelmében akkor valakik kevesebbet kaptak. Az OECD statisztikák szerint a nagyon szegények aránya a társadalomban nálunk nőtt, Szlovákiában és Lengyelországban pedig csökkent. (A szegények százaléka nálunk 26, Szlovákiában 11, Lengyelországban 16 ezen a skálán.)
Újra van tömeges fizikai éhezés, stb.
Ha növekvő GDP mellett a növekményből biztosították volna a középosztály jobb anyagi helyzetét, kevésbé lennék kiakadva.
Egyébként emlékezetem szerint a mandiner.blog.hu-n még a középosztály fogalmában sem sikerült a társaságnak közös nevezőre jutnia. Nekem úgy tűnik, hogy akiknek javult a helyzete, az a felső középosztály (upper middle class). Történetesen a mi családunk (nejem, gyerekeim és én) ide tartozunk, a mi jövedelmünk nőtt a stagnáló GDP ellenére. Nem is értem, miért nem szavazunk a fideszre, nyilván osztályárulók vagyunk.

Sapika 2014.02.11. 21:26:35

@maroz: "A balliberálisok mijét is, egészen pontosan? A népszerűségét? Én kérek elnézést! ;)"
Sztem a mai világban a népszerűség olyan mennyiség, mint a fényerő, vagy a hangerő, van belőle pici is, nagy is. Amit mérnek, az persze nem népszerűség, hanem szavazási hajlandóság, vagy, a politikusok esetén egy szimpátia-antipátia tengelyen a pozíció.
Szóval ebben az értelemben használtam.
Amikor Bajnai feltűnt, háta mögött egy még nem lejáratott PM csapattal, meg egyéb fiatalokkal is, egy pillanatra felcsillant a remény, hogy most történik valami. A leges-legelső közvélemény-kutatás ezt vissza is igazolta, de gyorsan lecsengett.
-----
Végül is a fidesz-kreálta választási rendszer még a régebbinél is kevesebb lehetőséget kínál egy új társaság elindulásához.
=====
Az alapkérdés természetesen az, miért lett ilyen a politikai elitünk?
Az egyik választ a fél-hatos bejegyzésed tartalmazza, melyre reagáltam is egy másik csatornán.
A másik válasz pedig az, hogy sajnos a mi régiónkban nem fontos a lakosságnak a jogállam, a demokrácia, a sajtószabadság, nem is igen értik, miért van ezekre szükség. És emellett a köztől való lopás is évszázadok óta megszokott.
Sztem ezért viseljük el ezt a jobbiktól a fideszen át az mszp-ig terjedő szörnyű társaságot.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.02.12. 00:42:41

@Sapika: Miért ne vehetnék el csak úgy simán a családi adókedvezményt? 2002 után nem vették el? (Nem figyeltem, akkor még nem voltam érintett. :)) 2009-ig, a Bajnai-féle (későn jött) SZJA-reformig nem egy középosztály-ellenes SZJA-rezsim volt érvényben? Mert az nézőpont kérdése ám, hogy a Fidesz elvett-e a szegényektől és odaadta a középosztálynak, vagy a keményen dolgozó, gyereket nevelő, produktív közép volt eddig lerabolva, és most csak helyrebillent a mérleg.

Sapika 2014.02.12. 10:22:09

@Holger Hartland: A "hehe" szó tévedés volt részemről. Most megnéztem a wikiben:
hu.wikipedia.org/wiki/Els%C5%91_Orb%C3%A1n-korm%C3%A1ny#Csal.C3.A1di_ad.C3.B3kedvezm.C3.A9ny
volt családi adókedvezmény az első Orbán-kormány idején, csak ezt már elfelejtettem. (Mivel akkor nem voltam érintett.)
====
Ami a mérleg billentését illeti: mintha a fokozatosság szó hiányozna fideszék szótárából.
====
Végül van itt egy hitbéli kérdés:
melyik gyereknek kell többet adni az erősen korlátozott forrásokból:
(i) aki éhezik, nyomorog
(ii) aki gazdag, mert belőle hasznosabb állampolgár lesz
(iii) alanyi jogon minden gyereknek ugyanannyi jár
(iv) az előbbi, de a HHH gyerekek hatékony oktatására az eddigieknél sokkal több pénz és odafigyelés szükséges (hogy ne kelljen börtönökben őrizni őket majd felnőttként, mivel az drága)

Most ezek hitbéli kérdések. Az én hitvilágom szerint az (iv) a legjobb, az (ii) pedig a sátánizmus egyik formája.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.02.12. 18:51:27

@Sapika: A (ii)-es pontnál frissen elegyengetett talajt látok, amiből kutyaszőr áll ki. Szóval itt van elásva. :)

Mégpedig így: ki számít "gazdagnak"? Ha az, aki a felső SZJA-kulcsba tartozik, akkor én világéletemben "gazdag" voltam. Amire akkor most én mondom, hogy hehe. :)

maroz 2014.02.12. 20:10:31

@Sapika: Lehet, hogy hitbeli kérdések, de amikor ezek a kérdések manifesztálódnak abból társadalompolitika, szociálpolitika, adópolitika, ésatöbbi lesz. Ott pedig már bejönnek egyéb szempontok is, például az, hogy működik-e.

Nézzünk egy "gazdag" embert. Ha jól tudom Gyurcsányék 500 000 forinttól hoznák be a 30%-os kulcsot, tehát valahol itt kezdődne a gazdag ember. Ő ma alapesetben 327500 forintot visz haza, és a munkáltatójának összesen 642500 forintjába van. Igen, lehet erre azt mondani, hogy hú, ez már jó sok pénz, de nem biztos, hogy azoknak is ugyanez a percepciója, akik ennyit keresnek. Sőt, valószínűbb, hogy ők ezt inkább kevésnek élik meg, és valahol ezt is meg lehet érteni, hiszen miket mond, milyen érveket sorol ez a gazdag ember? Hogy bizony, ő ezért a pénzért tanult egy csomót, majd lehúzott 5-10-15 kemény évet, és nem napi nyolc óra volt az a munka, hanem a duplája, no meg átszámolja euróra és még depriváltabb lesz, hiszen azt látja, hogy 1100 eurónál a német kartársa minimum kétszer annyit kap.

Szóval nem érzi magát különösebben gazdagnak, de tegyük fel, hogy jólelkű és szolidáris. Azt mondja, hogy kurva élet, nekem tényleg több járna, de mivel látom, hogy vannak nálam nyomorultabbak is így fogcsikorgatva bár, de lemondok a jövedelmem egy részéről azért, és ez a lényeg, ez az "azért", szóval azért, hogy itt bizonyos súlyos veszélyekkel fenyegető társadalmi problémák kezelve legyenek.

Na, innen jön már az, ami nem hit kérdése. Innen jön az, amikor ez a gazdagnak gondolt polgár azt látja, hogy a szociálpolitika semmiféle társadalompolitikát nem szolgál, tehát nem igaz az, amit te is felvetettél ("hogy ne kelljen börtönökben őrizni őket majd felnőttként, mivel az drága"), nem igaz az, hogy az elvett és újraosztott pénzek érdemben hozzájárulnának a problémák megoldásához.

És itt ér véget a történet, mert nem nagyon lehet mit mondani ennek a gazdagnak tartott embernek, nem lehet azt állítani arcpirulás nélkül, hogy téved, hogy nincs igaza, mert sajnos igaza van. Ma, a rendszerváltás után 24 évvel azt látni, hogy tényleg nem működött, és ilyenkor nem nagyon kéne elfelejteni azt sem, hogy ebből a 24 évből 12 a ballib sara.

Sapika 2014.02.12. 21:35:05

@Holger Hartland: @maroz:
Tök mindegy, hitbéli kérdések ügyében nem érdemes vitatkozni. Sztem nincs jól, hogy a gyerekek tömegei éheznek, szerintetek nincs jól, hogy az értelmiség jövedelme így el van maradva a nyugati kollégáktól. Stb. Kijavíthatnám a pongyolán odavetett "gazdag" szót "módosabb"-ra, de minek.
=============
Van viszont egy másfajta, aktuális kérdés most.
Nagyon nyüzsög szeretett vezérünk a keleti zónában így választások előtt. Januárban Putyin segge volt soron, most kínai és iráni valagak jönnek éppen.
Egyetlen ésszerű magyarázatot tudok elképzelni: fidesz-jobbik koalíció külpolitikai előkészítése folyik éppen.
Mire alapozom ezt a gyanút:

(i) mindig eszemben van, hogy már 2002-ben félrehordott 10-12%-ot a közvélemény-kutatás. Nulladik közelítésben felezhetün ugyanennyi füllentő/elhallgató megkérdezettet most is, és nulladik közelítésben az eloszlásukat is gondolhatjuk fele-fele arányúnak a jobbik és az összefogás között. Lehet, hogy OV már sejti: ha a most várható módon futnak le a választások, akkor a jobbikkal együtt lesz csak meg a többsége. Ha viszont kölcsönösen visszaléptetnek a jobbikkal egymás javára egyéni jelölteket, akkor a koalíciójuknak 2/3-a lesz.

(ii) Viszont a világ a jobbikot másként ítéli meg, mint mondjuk Jan Slotát ítélte meg a szlovák kormányban. A szlovák szélsőségesek Le Pen kategória, a jobbik viszont a görög arany hajnal szintje a világ szemében. És a jobbik még ráadásul Irán-barát is. Úgyhogy egy ilyen koalíció esetén várható válasz erősebb lesz, mint az eddigi ejnye-bejnye, meg az általatok oly sérelmesnek tartott nagyköveti levélkék. Már csak azért is, nehogy utána a görögök is vérszemet kapjanak az aranyhajnalukkal, a többi balkáni sötét pártról nem is beszélve.

(iii) Azt ugyan nem hiszem, hogy azonnali büntetőintézkedések jönnének. Viszont a forintot gyerekjáték bedönteni, különösen hogy az eszelős Matolcsy még mindig kamatcsökkentésről beszél. Ehhez még kormányzati hátszél sem kell, elég egy nagyobb pénzpiaci szereplő spekulatív magánakciója. Itt a sikeres spekulációhoz elég annyit tudni, hogy nevezett koalíció esetén az EBRD nem lesz fürge megvédeni a forintot, az IMF-el pedig ezek a faszok már rég megszakították a kapcsolatot.

(iv) De ha a (iii) nem is következik be, a lakosságot már az eddigieknél erőteljesebb rosszallások is zavarnák. >1000 éve a nyugathoz akarunk tartozni, és az ezzel ellenirányú orbáni propaganda csak nem rég kezdődött, még szinte semmi eredményt sem ért el.

Fentiek miatt kellene most villámgyorsan valami keleti hátteret tető alá hozni, tudatni Kínával, milyen előnyöket ajánlunk neki, ha támogatják a koalíciót. Putyinnal ez már megvolt (lásd például a jobbik lelkesedését atomerőmű ügyében.) Irán pedig sztem komolyabb pénzt is áldozna, ha egy vele szövetséges párt végre kormányra kerülne egy NATO országban.

Mit gondoltok ezekről a dolgokról?

maroz 2014.02.12. 22:19:31

@Sapika: "Sztem nincs jól, hogy a gyerekek tömegei éheznek, szerintetek nincs jól, hogy az értelmiség jövedelme így el van maradva a nyugati kollégáktól."

Hát, ez elég furcsa értelmezése mindannak, amit írtam, és még csak nem is karcolja a lényegét. Szerintem az nincs jól, hogy az éhező gyerekek gyerekei is éhezni fognak, és az éhező gyerekek gyerekeinek a gyerekei is éhezni fognak, miközben a megtermelt és a meg sem termelt erőforrásainkból igen jelentős hányadot feccöltünk bele abba, hogy ez ne így legyen. Na, ez az, ami nagyon nincsen jól.

A második részéhez: szerintem túlbonyolítod, egyrészt, másrészt pedig üdítően rokonszenves naivsággal viszonyulsz a nagypolitikához. :)

Nézd meg például ezt az "ezer éve nyugathoz akarunk tartozni" narratívát. Elárul-e ez ma bármit is arról, hogy ma, most hogyan viszonyul ehhez nyolcmillió magyar választópolgár? Mi van, ha inkább olyanok az attitűdjeik, amelyek kifejezetten elutasítják a nyugat értékeit, például az értékek pluralizmusát, és ők igenis magyar értékeket óhajtanak, bármi is legyen az, és ha a nyugathoz is akarnak tartozni, akkor azt független magyarként képzelik el?

Mi van, ha hozzánk is "betört" a glokalitás? Mi van, ha Orbán és a Jobbik azért kap együtt 70%-ot megint, mert az, amit képviselnek tényleg egybevág a társadalmunk uralkodó értékeivel és attitűdjeivel? Ezzel mit lehet kezdeni?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.02.12. 22:56:07

@Sapika: 2008-ban két SZJA-kulcs volt. Az alsó 18%, a felső pedig évi 1,7M ft-tól 36%. Íme:

nav.gov.hu/nav/szolgaltatasok/adokulcsok_jarulekmertekek/adotablak

2008-ban az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 198.741 ft volt. Íme:

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli012b.html

Egy átlagos alkalmazott Magyarországon 2008-ban tehát évi bruttó 2.384.892 ft-ot keresett, vagyis a felső adósávban volt. Ő volt a "gazdag", vagy ha úgy jobban tetszik, a "módosabb". Ha egy kicsit többet merészelt keresni, mert pl. több munkát vállalt, akkor még jobban megbüntette őt a 2010 előtti adórendszer, aminek még a gondolatára is heves mocskoskomcsizhatnékom támad, pedig amúgy nem szokásom.

A szegény gyerekek éhezését pedig az a rendszer sem oldotta meg, sőt, az a rendszer úgy kezelte félre a problémákat, hogy lett belőle tizenszázalékos Jobbik és a parlamentben kétharmados Fidesz. És most annak a rendszernek az emberei akarnának visszajönni, hogy bocs, megpróbálhatnák-e még egyszer. Illetve nem bocs, hanem igenis támogassuk, hogy még egyszer megpróbálják. Különben antidemokraták, az orbánrezsim szekértolói, balkáni, mucsai, ázsiai szarok vagyunk.

Ráadásul a szegény gyerekek éhezését nem feltétlenül csak azzal lehet megoldani, hogy kizsigereljük az átlagos alkalmazott szintjének megfelelő jövedelmű embereket (a középosztályt, ha úgy tetszik). És akkor most visszafogtam magam, és még nem is mondtam semmi csúnyát a szegény éhező gyerekek szüleiről, meg arról, hogy mit nevelnek a szegény éhező gyerekeikből egy olyan állam támogatásával, mint az akkori.
süti beállítások módosítása