HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Amikor nem látni az erdőtől a fát

2014.02.07. 18:03 | maroz | 10 komment

Címkék: oktatás tudomány

Lengetjük a lobogót, óriásplakátra írjuk, tüntetni megyünk érte, álmunkból felverve is skandáljuk, hogy tudásalapú társadalom, oktatás, képzés, kutatás, életünket és vérünket érte, valamint vesszen, aki mindezt el akarja venni tőlünk. Remek. Csak az a baj, hogy amikor valami konkrétum lenne, amikor az előbbiek valahogyan manifesztálódnak arra már a kutya sem kíváncsi. Még nagyobb baj, hogy ezt maguk a konkrét cselekvők is teljesen rendjén valónak gondolják, ezért nem is törik úgy komolyabban magukat, hogy legalább pár kutyát kíváncsivá tegyenek. 

Egy ilyen konkrétumról értesültem én a napokban, de ez is csak úgy, mintegy mellékesen történt, jött a papír, mert vagyunk mi papíralapú társadalom is, hogy lesz esemény, és kéne egy kis pénz. Persze megértik, ha nekem nincs, de azzal is sokat segítenék, ha tovább tudnám a lejmolást passzolni valami olyan cégnek, amelyik adna is, magyarán vagy pénzt kérnek tőlem vagy egy kis protekciót, egy kis kijárást, mert hát így megy ez. Legyen, de akkor legalább hadd lássam már, hogy miről van szó, onlájn entitásként élő emberkék lennénk, keressünk tehát egy linket, linkecskét, egy megosztható fészbúk-oldalt, két és fél milliót kéne összetarhálni, pár levelet megírnék én is, ismerek pár lobogólengetőt, csak nem lesz pofájuk azt válaszolni, hogy életet, vért doszt, de a zabbal hagyjam őket békén. Keresem, kutatom, sehol se találom. Erdő van, de a fát, nos azt nem nagyon látni. 

Az esemény konkrétan a Tudományos Diákkörök XIV. Országos Konferenciája. 

Ennek van egy honlapja, illetve nem ennek, hanem a Kutató Diákok Mozgalmának, és aki szeret nem túl jól strukturált, MTI-közlemény-jellegű információk után kutakodni, az megpróbálhatja kideríteni, hogy mi a szösz is valójában ez a konferencia, de szólok előre, hogy idő és türelem kell hozzá. Az viszonylag hamar kiderül, hogy - nomen est omen - diákok, középiskolás diákok kutatnak. Az is átjön, hogy voltak regionális selejtezők és lesz országos döntő. De hogy az hol lesz, és mikor, nos, nekem a linkelt szájton nem sikerült fellelnem. Bezzeg a határainkon túl, meg a másik irányban is túl! Tehát némi nyomozás után kezd kiderülni a titok, tavasszal lesz és Kecskeméten, pssszt, maradjon köztünk!

Vajon egészen biztos, hogy ez teljesen rendjén van így? Ha az erdő fontos, akkor lehet a fa ennyire lényegtelen? A dilemma még csak nem is az, hogy a rész felől az egész felé, vagy inkább az egész felől a rész felé, hanem az, hogy a rész többnyire nem is látszik. De ha nem látni a részt, miért is higgyem el, hogyan is hitessem el másokkal azt, hogy van egész, és az tényleg fontos lenne?

Be kéne látni azt, hogy a mai világban dübörögni kell, nincs más lehetőség. Ömlik ránk az információ, naponta ezer és ezer aktor akar minket meggyőzni erről vagy arról, már réges rég unjuk azt, hogy nekünk csak úgy szimplán híreket szolgáltassanak, elvárjuk a szórakoztatást is, infotainment, durranjon, tocsogjon, hadd mulassunk rajta. Hogy ez jó vagy rossz, ez most teljesen mellékes, a fontos az, hogy: ez van. Ehhez kéne alkalmazkodni. Nincs ebben a kutató diák mozgalomban semmi történet, amit élményszerűen is el lehetne mesélni? Nincsenek mögötte emberek, érdekes arcok, akiket be lehetne mutatni? Kis színes ez meg azok, fénykép, videó, infografika, bármi, ami szinte akaratlanul is odarántaná sok ember szemét? Vajon tényleg megengedhetjük ma magunknak azt a luxust, hogy ne is akarjuk mindezt eladni? A válasz jó eséllyel az, hogy nem, hiszen az a két és félmillió az kéne, és nem valószínű, hogy Simon Gábor pont nekik ajánlaná fel a talált pénze egy százalékát. 

No meg lennének nekünk a zászlólengetőink, a mindenféle hálózatok, hallgatói, oktatói, és valahány név a naptárban, ők hol vannak ilyenkor? Lelkesen Orbánoznak, jóhogy. Holott megtehetnék, hogy a kapcsolati hálójuk segítségével tematizálják, ráirányítják a figyelmet az ilyen eseményekre is, mint amilyen ez a kutató diákok munkálkodása, a hálózatok szívének kedvesebb szóval: mozgalma. Hogy ne 800 ember tudjon erről az egészről, hanem nyolcezer. Vagy nyolcvanezer, esetleg merjünk nagyot álmodni és lépjünk még egy nagyságrendet! Hátha így, konkrétumokon keresztül, arcokkal, sorsokkal, történetekkel bemutatva több ember számára is érthetőbb lesz az, hogy mi a répa is a lényege annak, hogy tudás, hogy képzettség, hogy kutakodás a világ ismeretlen összefüggései után. Még az se kizárt, hogy az erdőt is könnyebb lesz majd megkedveltetni az emberekkel úgy, ha már a fákat kedvelik. 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr925803913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sapika 2014.02.11. 12:22:18

Ha vmilyen infot nem találok a neten, akkor én gyanakodni szoktam. Nem nyer-e majd vmilyen fontos elvtárs csemetéje érdemtelenül valamit, például?
Nem tudom, ott vannak-e még a Cifrapalota földszintjén az alaptörvény alkalmából kiírt nemzeti gyerekrajz pályázat nyertes művei? Ha igen, érdemes rá pillantásokat vetni újra, meg újra. Nehogy elfeledjük, hol élünk.
=======
Természetesen szurkolok minden olyan indulónak, aki a saját produktumát mutatja be, és a saját erejéből szeretne nyerni. (Kivéve persze, ha valami nagyon vonalas témát választott: történelemhamisítást, középszerű írók mennybemenesztését, stb.)

maroz 2014.02.11. 14:51:57

@Sapika: kutdiak.hu/

Szerintem inkább ez csak a sima, elitista attitűd továbbélése. Nem érzik, hogy nekik kommunikálniuk kéne a közzel is, mert a játszadozásukhoz a forrásokat úgyis az elittől kapják, tehát a köz le van szarva.

Mondjuk ilyen védnöki csatársorral nem is csoda, hogy szükségtelennek érzik a komolyabb kotkodácsolást:

Áder János
köztársasági elnök

Balog Zoltán
Emberi erőforrás miniszter

Pálinkás József
MTA elnöke

Hoffmann Rózsa
államtitkár

Amúgy most már felkerült a program is a honlapjukra:

"Döntő: 2014. március 28-29. Bányai Júlia Gimnázium, Kecskemét"

Ennyi.

Vannak itt is szekciók, humán, műszaki és élet. A műszaki szekcióban olyan címeket látok a döntőbe jutottaknál, hogy: "Mikrokontrolleres fűtésvezérlés", "Napcella Seebeck-féle termoelemmel", "Farostlemez és komponensei termikus tulajdonságainak vizsgálata újrahasznosítás céljából", szóval akár még érdekes is lehet ez az egész, csak éppen beszélni kéne róla, de sajnos úgy látszik, hogy ez náluk nem szempont. :(

Sapika 2014.02.11. 20:56:53

@maroz: Kösz a linket! Átnéztem a "Humán- és társadalomtudományi selejtező" programját.
El vagyok bűvölve tőle. Egyáltalán nem az, amitől féltem. Kispál és a Borz, Varró Dániel, Szabó Magda, Gender elmélet, Mémek, A női identitás kérdése napjainkban, A fehér ausztrálok és az aboriginalok közötti kapcsolat, Cigány dallamok ...
Egy ilyesmi címlista a világ bármelyik kultúrállamában megállná a helyét.
Csak azt nem értem, hogy maradhatott ki a Hoffmann Rózsából kisugárzó butaság, meg a mai szélsőjobb toposzok. Talán ezért nem lelkesek a propagandisták.
Szeretném azt hinni, arról van itt szó, hogy a magyar pedagógus társadalom még nem adta fel a kultúra ügyét.

maroz 2014.02.11. 21:26:33

@Sapika: "Talán ezért nem lelkesek a propagandisták."

Nekem nem ez volt a problémám, hanem az, hogy maguk a kutató diákok és az őket mentorálók sem lelkes propagandisták, és ugye ha ők nem csinálnak hírt saját magukból, akkor minek alapján találná meg őket mondjuk a hivatásos hírcsináló?

És az is erős meggyőződésem, hogy azért nem kommunikálnak intenzívebben, mert nem látják be ennek a szükségszerűségét. Ez egy ilyen régi rögzülés, a tudomány elitista voltához való viszonyulás továbbélése. Azzal vannak, hogy ez nem tartozik a közre, aztán amikor pedig a köz nem hajlandó fontosnak látni és támogatni az oktatás és a tudomány ügyét, akkor meg nem értik, hogy miért nem. Hát ezért nem.

Sapika 2014.02.11. 21:32:30

@maroz: Úgy általában igazad van. De ebben a konkrét esetben talán arról lehet szó, hogy megkapta egy csókos cég a propaganda feladatát, aki a pénzt eltette, tenni meg nem tett szinte semmit.

Sapika 2014.02.11. 21:38:27

@maroz: Ja igaz is, egy tök másik kérdés. Látom itt a számláló 72 most. A szomszéd Simonja bekezdésnél 140. A Hazai pályáknál viszont 1786. Hogy talált oda 1786 ember? Felizgult rá egy jobbikos csapat? Vagy bekerült egy nagyobb portál blogajánlójába? Vagy felkerült róla egy link a kurucinfóra?

maroz 2014.02.11. 21:52:43

@Sapika: Még pénzbe se kerülne a propaganda. Ezek a mai tizenéves gyerkőcök sokszor élvezetesebb dolgokat tudnak csinálni, mint a profik. Youtube, facebook és társai plusz némi kreativitás és mindjárt nem csak párszáz ember tudna róla.

maroz 2014.02.11. 21:59:43

@Sapika: Occam beretvája: Index blogketrec, plusz Mandiner ajánló. ;)

Sapika 2014.02.11. 22:09:00

@maroz: "Még pénzbe se kerülne a propaganda. Ezek a mai tizenéves gyerkőcök ..."
Igen, de akkor milyen alapon kapna pénzt a baráti cég?

maroz 2014.02.11. 22:20:38

@Sapika: Ahogyan az oroszok mondják, csak vodka legyen, okot majd találunk az ivásra, szóval ne féltsd te őket, kellően kreatívok, ha pénzt kell lenyúlni. ;)
süti beállítások módosítása