HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Az Index hírportálnak 19%-ban az orosz állam a tulajdonosa!

2015.10.22. 09:22 | maroz | 258 komment

Magyarország egyik vezető hírportáljának, véleménybefolyásoló szájtjának 19%-ban az orosz állam a tulajdonosa!

Mennyire érinti ez a hazai sajtószabadságot? El lehet-e hinni, hogy ez a hírportál alkalomadtán kritikusan is tud szólni a hazánkban tevékenykedő orosz cégek nem túl szép húzásairól? Vagy esetleg pont ellenkezőleg: ez a hírportál az orosz hatalmi és gazdasági érdekek ideológiai védelmezője, amelynek pont az a küldetése, hogy ezen erők számára előnyös módon puhítsa meg a hírportál a magyar közvéleményt?

Mi a véleményetek erről? Nem kéne ez ellen tiltakozni? Ismer valaki egy jogvédőt?

Működik még a Milla? Vannak még milliónyian a magyar sajtószabadságért? Mikor lesz tüntetés az orosz állami befolyás ellen?

Kommentekben várom a konkrét cselekvési javaslatokat. 

HELYREIGAZÍTÁS

Sajnos csak a poszt átolvasása után vettem észre, hogy két elírás is van a posztomban: ahol "Index" van az "Origo"-nak olvasandó, és ahol "orosz" az tessél kedves olvasó "német"-re cserélni, a többi stimmel. Elnézést, gyorsan gépeltem, van az úgy, hogy félreüt az ember.

258 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr968011349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maroz 2015.10.25. 19:32:21

@WiteNoir: Ezt írja dr. Gábor Elek, az MTA doktora október 24-én:

"Édes bóbitás Magyarországocskám, úgy áll rajtad az ötvenhat, mint tehénen a gatya. Tapsolsz te mindennek, ami mozog. Egy ideig csak hazudtad, hogy forradalmár voltál, de ma már hiszed is, mert úgy könnyebb. Pedig hogy beszartál, amikor a Jenőke megtalálta a munkásőr igazolványodat a pornógyűjteményed alatt."

Tehát Magyarország egy rakat fos, mert a fiacskája megtalálta a munkásőrigazolványát a recskagyűjtemény alatt.

Magyarország.

És nem név szerint, nem dr. Dömény Péter az a ponrógyűjtemény alatt megbúvó két lábon járó munkásőrigazolvány (nézd meg te is, oda van bejegyezve a bétéje, arra a címre, ami a komcsi pribék apja lakcíme volt, amikor ott dolgozott, ahol a tudósokat, a művészeket, a buzikat és a zsidókat figyelték meg), nem az a baj, hogy az állampárti elit átmentette generációsan is a hatalmát, majd milliárdok fölött rendelkezett és elbaszta, nem, kurvaélet, hogy nem a doktordöménypéterek és a gazdáik, a gyurcsányferencek a rakat fos, hanem Magyarország.

" Még megvan a kötött zokni, amelyet a jubileumra kaptál a pártbizottságtól, de már azt terjeszted róla, hogy abban lőtted a Konyev marsallt az Üllői úton. Szép, nagy Pozsgay Imre-fejet növesztettél magadra drága Bokrétám, pedig harminc éve még olvasói levelet írtál a Pajtás újságba, hogy mennyire meg akarod őrizni a Münnich elvtárs emlékét. "

Olvasd, ugye milyen szép, amikor egy közpénzből kitanított, évtizedekig közpénzből eltartott elitke a komcsi pribék fia által alapított blogon ilyeneket ír? Az ő szerzőtársa volt, akit még a bukása is után is beültettek pártkomisszárként a Népszabadsághoz, de ő Magyarországot köpködi, mintha ez valamiféle közös bűnünk lenne!

Hát egy kurva nagy büdös lófaszt! Nem!

Tessék néven nevezni, mert ez így gyalázat. Én is Magyarország vagyok, és kikérem magamnak, nekem az apám tisztességes négyosztályos falusi alkoholista volt, és nem pártállami pribék.

"Ha egyszer úgy adódik, hogy a fekete megint fehér lesz, de legalábbis szürke, akkor a mai napot fogod letagadni. Előveszed a kötött zoknit, amelyben egyszer majdnem csúnyát gondoltál az Orbán Viktortól, megbíráltad Bayer Zsolt hexameterjeit, kétszer is késve kapcsoltad be a Híradót, kiviszed a Jenőkét a Simicska újratemetésére és megfogadod, hogy mostantól tényleg rendes demokrataarcú ember leszel."

Mondja ezt Magyarországról a csúcstudósunk, az ország büszkesége egy olyan demokrataarcú ember blogján, aki még mindig a pártállami dácsában viszi a bétéjét.

És akkor te azt mondod, hogy ne vincentezzek!

Hát, mondd meg annak a beteg fasznak, hogy ő meg ne Magyarországozzon, hanem mondja el, hogy hogyan cuppant rá a doktordöménypéterére, mi vonzotta, és mi nem ereszti. De ez sem ígéret, hanem vitaalap.

Majd ezt a linket sűrűn kattintsd meg, és ha van változás, akkor gyere vissza, és újratárgyaljuk:

www.google.hu/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=d%C3%B6m%C3%A9ny%20site%3Aorulunkvincent.blog.hu

maroz 2015.10.25. 19:39:21

@WiteNoir: Miért lépnék tovább? Te kik vagy? Mitől lettél hirtelen többen? Küldtek? Ki? Mivel? Mi az ajánlatod? Kuss, fogjam be a pofámat, mert?

Egyébként igen, tovább tudok lépni, ha már kérdezed.

Mi lenne, ha megkeresnék egy, a politikai bulvárban utazó közírót és javasolnám neki, hogy tárja fel a pártállami hatalomátmentést egy könyvben, a címe lehetne mondjuk: A dr. Dömyén Péter-jelenség, avagy a pártállami elit útja a hatalomból a hatalomba.

Közben persze kitérhetne a blogra is, a közösségre, ő esetleg azt is megírhatná, hogy kik vannak a törzskommentekői nickek mögött, hová vannak bekötve, de mondom, ez csak egy rövidke fejezet lehetne ahhoz képest, ami ennek az embernek az ügyeiről még kiderülhet, ha valaki alaposan megkapargatja.

A borítót úgy képzeltem el, hogy rajta a doktordömény fényképe plusz a Gyurcsányé, hogy jobban fogyjon.

Húsleves 2015.10.25. 19:44:24

@Jean Sol Partre:
Például milyen törvénysértést követett el a kurucinfo? Ha az amerikai törvényeket megszegték volna, akkor valószínűleg elindult volna ellenük az eljárást. Az meg elégé kérdéses, hogy a magyar törvények vonatkoznak-e rájuk ott, mivel akár még azt is mondhatják, hogy nem a magyarországi magyaroknak, hanem a kintieknek szól. És valószínűleg nem is vonatkozik, mivel már kérték Magyarország részéről az intézkedést ellenük, és azóta se történt semmi.
És ezt nem azért írom mintha tetszene a "kommunikációjuk", de az Amerikai Népszaváé se tetszik.

Jean Sol Partre 2015.10.25. 19:46:12

@Húsleves: személyes adatokkal visszaélés, alapból.

Jean Sol Partre 2015.10.25. 19:49:26

@Húsleves: @Jean Sol Partre: ezen kívül pár olyat (uszítás faji, nemzetiségi alapon, meg hasonlók) amik engem kevésbé érdekelnek mert azokat nem törvényekkel kéne szabályozni, de attól még jelenleg törvények.

Történt intézkedés, körözték is őket, ha jól tudom, de nem emlékszem a részletekre. Mindegy, mert én nem tiltanám be egyiket sem, szerintem a szólásszabadság fontosabb.

maroz 2015.10.25. 19:51:17

@WiteNoir: dr. Gábor Elek blogol, az MTA doktora, évtizedekig a nemzet által eltartott tudós.

Ugyan, kérdezd már meg, hogy felveszi-e még ma is az államtól azt a havi 96 ezret, mert azért ez egy kicsit más megvilágításba helyezné a dolgot, nem?

De ha akarod: én, maroz, kijelentem, hogy ehhez a bloghoz sem korábban sem most nem fér hozzá egyetlen olyan személy sem, aki akinek a pártállamban a szülei pribékek voltak, aki magas állami tisztséget viselt, aki állami közintézményben a gyurcsányhatalom alatt funkciót töltött be, aki bármelyik párt alkalmazásában állt bármikor is, és aki ennek az ellenkezőjét tudja, az írja meg egy kommentben, lássuk.

Kérd meg, hogy dr. Gábor Elek is írjon egy ilyent, és vállalja, hogy nem törli ki, ha valaki tényleg ír ellenkezőt. Megkéred? És akkor tiszták lesznek a lapok, akkor már nem is marad semmi más, mint a múlt hibáit kielemezni: hogyan is fordulhatott elő, hogy ez a magas moralitású, a pártállami reminiszcenciákra ennyire érzéken dr. Gábor Elek egy pártállami komcsipribék fiával kezd el blogot írni. Mondja azt, hogy megtévesztettek a gazok, vagy bármit, csak ne hallgasson. Merjen ugyanolyan karakánul megszólalni, ahogyan azt Stumpf András esetében tette.

maroz 2015.10.25. 19:56:16

@Jean Sol Partre: Látod, vannak ám dolgok, amiben egyet tudunk érteni. ;)

Húsleves 2015.10.25. 19:57:55

@WiteNoir:
"ott az elmúlt egy évben 1, azaz egy ember blogol rendszeresen, jótündér. néha ír még valaki, elég ritkán, elég keveset. az nem egy vállalkozás, nem egy csoport, hanem, mint mondtam jó ideje egy db blogger akihez csatlakozik néhanapján valaki más is."

Pontosan erre írtam azt, hogy a jóízlés és a szólásszabadság határai mindig pontosan ott vannak, ahol ti meghúzzátok, és mindig ott húzzátok meg, hogy benneteket igazoljon. Veszel két, egymás mellé állított dolgot, megnézed a különbségeket, és azt mondod: ez nem ugyanaz! Ez még belefér, az már nem!

Piszkosul nem tetszene ha jótündért elkezdenék vegzálni, de attól még tudom, hogy szó nincsen itt arról, hogy az lenne a valódi ok, hogy vállalkozás vagy csoport, itt egyszerűen az a helyzet, hogy az Indexnek meg az Átlátszónak mi Az Öröktől Való Jó. Ha jótündér az ő szemükben valamiért "benáculna", nem cicóznának a levadászásával.

2015.10.25. 19:59:23

@maroz:

nézd, ezt részemről lezárom, mert ennyi erővel mehetek az indexre széljobbosokkal vitatkozni.

"dr. Gábor Elek" blogol, akkor és ott amikor kedve van hozzá, akinek tetszik olvassa, akinek nem tetszik, nem olvassa.
és nem, nem pénzért blogol
magyarországon a baloldal szinte mindegyike együttműködött vmilyen formában a "döménypéterekkel", a "vagyonthatalmatátmentettekkel", még én is, mikor szavaztam rájuk, egyszer, ill. helyi választáson.

sokmindennek másképp kellett volna történnie, nem történt.

én rendszerellenes vagyok, ballibet sem szeretem, de széljobbosokkal nem szeretnék összemosódni.
hogy te mit csinálsz, azt meg csak te döntheted el...

2015.10.25. 20:01:40

@Húsleves:

ez valami zavaros szöveg, de én köszi nem kérek belőle.

ha akarsz valamit jótündértől, menj a blogjára és mondd meg neki.
ha nem tetszik amit ír, ne olvasd.

ennyi.

2015.10.25. 20:03:34

ha bűnözőt találsz, leplezd le, jelentsd fel
hogy a múlt rendszerben ki-mi-hogyan volt, az ma már egyre inkább érdektelen, plusz jórészt a széljobb malmára hajtja a vizet.
de felőlem mindenki azt csinál amit akar

2015.10.25. 20:05:58

gondolom itt mindenki kőkeményen harcolt a rendszer ellen 89 előtt, és ha volt vagy lett volna vagyona/egyéb erőforrása, azt nem mentette/volna át
hát persze

ettől még a tények tények maradnak, de ezt se hagyjuk ki

Húsleves 2015.10.25. 20:15:39

@Jean Sol Partre:
Nem ismerem a vonatkozó amerikai törvényeket. Az intézkedés kérésére emlékszem, a "részletekre" pedig valószínűleg azért nem emlékszik egyikünk se, mert nem voltak részletek. Orbánnak egy kijelentésére emlékszem, hogy azt mondta, ők megpróbáltak fellépni a kurucinfo ellen, lehet menni Amerikába panaszkodni.
Az uszítás és a faji alapú gyűlölködő szöveg szerintem is igaz a kurucinfora, bár ezek szerint Amerikában ez még nem lépi át a megengedett határt. Ahogyan az Amerikai Népszava olyan megnyilvánulásai se, hogy Magyarországot szőnyegbombázni kellene (erre még egy HVG-s is azt írta, hogy leliberálisozott lezsidózott ember létére felhorgad benne a szittya), meg az olyan magyarságot mocskoló szövegek, mint Kertész Ákos sztárvendégtől láttuk.

Húsleves 2015.10.25. 20:23:33

@WiteNoir:
Megjelölnéd, hogy pontosan mi volt a zavaros? Értetted amit írtam? Most függetlenül attól, hogy ismerem a Vincentet, hogy emnnyire lehet ott elmondani ha bajod van velük, de igazából semmi rosszat nem írtam jótündérre, nem tudom mi a fenéért kellene odamennem?

Olvassál mielőtt írsz, akkor kevésbé lesz zavaros.

Húsleves 2015.10.25. 20:31:30

@WiteNoir:
"gondolom itt mindenki kőkeményen harcolt a rendszer ellen 89 előtt, és ha volt vagy lett volna vagyona/egyéb erőforrása, azt nem mentette/volna át"

Ez nagyon jó duma haver. Napi huszonnégy órás orbánmaffiázás után amikor a saját szennyetekre kerül a sor, akkor hirtelen kiderül, hogy mindenki potenciális bűnelkövető volt a rendszerváltás pillanatában, mert ugyan ki ne mentette volna át a vagyonát, ha lett volna. Tényleg. Meg ennyi erővel azt is lehetne mondani, hogy ki ne lőtt volna a tömegbe ha lehetősége lett volna rá. Ki ne irtott volna zsidókat meg kulákokat ha alkalma lett volna rá. Meg lehetne folytatni, a jó kis relativizálós dumát, ami érdekes módon csak akkor kerül elő, ha a saját mocskotokat kell mentegetni.

maroz 2015.10.25. 20:49:39

@WiteNoir: Én '88 januárjában szabadultam és '89-re már lett is három lábosunk, és csak az egyik volt lyukas. Kapzsik vagyunk, még azt is átmentettük. Akinek bármi ellenkező tudomása van az mondhatja bátran.

maroz 2015.10.25. 21:04:47

@WiteNoir: "és nem, nem pénzért blogol"

De, azért. Ő az MTA-tól havi 96 ezret húz csak azért, mert közgondolkodó. 2010 óta ez már milliós nagyságrendű összeg. Ő konkrétan az én szolgám, és ha rosszul blogol, akkor szóvá teszem.

Ő nem egy buta ember, tudna okosan is írni, ha nem fogná a mispóche.

A népre, a nemzetre szabad, sőt, kötelező időnként haragudni, de nem helyes gyűlölni, mert az egyúttal öngyűlölet is, és az káros. Nézz meg egy gyűlölködő posztot:

"Édes bóbitás Magyarországocskám, úgy áll rajtad az ötvenhat, mint tehénen a gatya. Tapsolsz te mindennek, ami mozog. Egy ideig csak hazudtad, hogy forradalmár voltál, de ma már hiszed is, mert úgy könnyebb. Pedig hogy beszartál, amikor a Jenőke megtalálta a munkásőr igazolványodat a pornógyűjteményed alatt."

dr. Gábor Elek tehetségesebben ír, mint én, így ha nekem sikerülne ezt az idézett gondolatát valahogyan máshogy, haragosan, de nem gyűlölködően megfogalmazni, akkor neki is menne, sőt, neki kisujjból. Lássuk, megpróbálom, aztán kíváncsi vagyok, hogy átment-e a különbség a harag és a gyűlölet között:

"Kedves Népem! Baszki, te egy akkora geci vagy, hogy ki se férnél a Simicska száján! Hát hogy a bánatba' engedhetted, hogy ezek a doktordöménypéterek, a állampárti komisszárok, a háromperhármasok csemetéi még generációsan is átmenthessék a hatalmukat? Miért voltál olyan daltonista vakegér, hogy hagytad magad elvakítani a cifra hívságaikkal, miért nem használtad a józan paraszti eszed, miért nem vetted észre, hogy ezek ugyanazok, akik ellen te '56-ban harcoltál, miért hagytad, hogy kisajátítsák a forradalmi dühödet és kussban tartsanak a csahos lakájmédiájukkal?

Mekkora egy fasz vagy, te, Nép, de most már szedd össze magad, te ennél sokkal többre vagy képes, kezeld ki magadból ezt a mételyt , vedd elő a kuruc virtust, bassz oda kétszer és csak utána kérdezz, mert ha nem ezt teszed én úgy picsán rúglak, hogy a Marsig repülsz és eheted te is Matt Damon krumpliját!"

maroz 2015.10.25. 21:09:37

@WiteNoir: "plusz jórészt a széljobb malmára hajtja a vizet"

Mi nem széljobb neked? :)

Ezzel etette meg a népet a ballib hosszú időn keresztül: nyeljétek le minden aljasságunkat, mert különben jön a széljobb!

Vesztes stratégiát soha nem adunk fel? ;)

Jean Sol Partre 2015.10.25. 22:11:59

@Húsleves: Amerikában az uszítás és hasonlók nagyon helyesen nem bűncselekmények, a szólásszabadság mindenekfelett. Orbán nyilatkozott ugyan valamit, hogy majd ők elkapják, de aztán nem tettek semmit, illetve Amerika széttárta a karját, hogy náluk minden rendben.

Mindegy, annyit akartam mondani, hogy egyszer közzétettek egy listát, nevekkel, telefonszámokkal, ez mindenhol köztörvényes. Ezen kívül nem volt más olyan, ami szerintem bűn lenne.

Én nem szeretem a kurucinfót, de nem gondolom, hogy tudnom kéne ki csinálja és miért. Ha közpénz van benne, akkor érdekel, miért és honnan, ha nincs, csinálja aki akarja, ő dolga.
Engem még az sem érdekel, ha esetleg külföldi lenne a tulajdonosa, vagy egy állam, vagy bármi :)

Jean Sol Partre 2015.10.25. 22:27:51

@WiteNoir: nem arról beszélünk, hogy valaki a _saját_ vagyonát menti át, ezzel ugye tisztában vagy.

2015.10.25. 22:29:01

@Húsleves:

Pontosan erre írtam azt, hogy a jóízlés és a szólásszabadság határai mindig pontosan ott vannak, ahol ti meghúzzátok, és mindig ott húzzátok meg, hogy benneteket igazoljon."

ez mit jelent, mire írtad?

Piszkosul nem tetszene ha jótündért elkezdenék vegzálni,"

kicsodák?

de attól még tudom, hogy szó nincsen itt arról, hogy az lenne a valódi ok, hogy vállalkozás vagy csoport, itt egyszerűen az a helyzet, hogy az Indexnek meg az Átlátszónak mi Az Öröktől Való Jó. "

ez hogy jön ide, mi köze ehhez az átlátszónak meg az indexnek

2015.10.25. 22:29:43

@Húsleves:

milyen bűnt mentegetek, mesélj szépen, "haver"

2015.10.25. 22:30:50

@maroz:

ez szomorú. de leginkább az jön le, hogy mérhetetlenül irigyled azokat, akiknek több volt. nekem is kevés volt, most meg ne haragudj, de jóval kevesebb mint neked.
akkor?

2015.10.25. 22:31:52

@maroz:

De, azért. Ő az MTA-tól havi 96 ezret húz csak azért, mert közgondolkodó."

ez mit jelent?

Ő konkrétan az én szolgám, és ha rosszul blogol, akkor szóvá teszem."

kurvára nem a szolgája senkinek.

2015.10.25. 22:33:14

@Jean Sol Partre:

Amerikában az uszítás és hasonlók nagyon helyesen nem bűncselekmények, a szólásszabadság mindenekfelett. "

és ez bizony nem helyes.
nálunk pont a széljobb malmára hajtja a vizet, csak ezt nem mindenki veszi észre.
de ez csak egy megjegyzés volt.

2015.10.25. 22:35:21

@Jean Sol Partre:

hanem akkor miről?

én egy kőkemény támadást látok két blogger ellen, közülük az egyik garantáltan nem tett semmi rosszat, a másik meg jó ideje nem ír, meg különben sem érdekel, bár ő sem tűnik bűnözőnek, legfeljebb nem a legszimpatikusabb cv-jű úriembernek

2015.10.25. 22:38:21

@maroz:

széljobb minden, ami a mérsékelt jobbtól jobbra áll.
én utálom a ballibet, de ebben sajnos igazuk volt

szélbal nagyon gyenge, polgári bal szintén, zöldek szintén
egyedül a polgári baltól mérsékelten jobbos liberálisig terjedő "ballib"-tömb képviselt valami ellenerőt

nálunk normális mérsékelt jobb nemigen van

fidesz, jobbik: széljobb

ballib rossz, de ezeknél kisebb rossz.

én örülnék legjobban, ha lenne másmilyen tömegpárt de még ballib tömegpárt sincs, nemhogy másmilyen normális...

Jean Sol Partre 2015.10.25. 22:45:53

@WiteNoir: abban a pillanatban, hogy a szólásszabadságot bárhogyan is korlátozod, minden további lépés már csak arról szól, hogy hol húzod meg a határt. A szabadság akkor már elmúlt, a határok meghúzása pedig mindig önkényes.
(Ismered a viccet: "az, hogy Ön micsoda, azt már tisztáztuk, mostantól az árról vitatkozunk")

A szélsőjobbal vitatkozni kellene és értelmes alternatívát nyújtani, nem pedig betiltani és elhallgattatni. A töketlenség, balfaszság, hiteltelenség, érdektelenség hajtja a szélsőjobb malmára a vizet. Az, hogy a "baloldal" még a problémákat sem ismeri fel, nemhogy megoldásokat ajánlana rájuk. Szerintem nem is akarják felismerni, leszarják. Ez a szélsőjobb malmára hajtja a vizet, a szólásszabadság kurvára nem.

2015.10.25. 22:47:49

Ma már szinte vitán felüli az a vélekedés, hogy a balliberális oldalnak ez okozta a vesztét, az antipopulizmus, a népgyűlölet, ami az európaiuniós nácitlanítási parancs miatt átment nemzetgyűlöletbe. "

na ez pl. egy széljobbra hajazó szöveg.

nem, nem az okozta.

az okozta, hogy
-gyengék voltak és korruptak, ami persze önmagában nem sokat jelent, mert ellefeleik is , csak hát
-kurva nagyot buktak azzal, mikor az egyszeri polgár rájött, hogy a győzelmüket hozó "jóléti rendszerváltás" nem igazán tartható, helyette megszorítások jönnek
-alattuk jött a válság, meg azt megelőzően a hazai gazdasági problémák tetőzése
-a jobboldal hosszú időn át kőkeményen nyomatta, terjesztette mindenhol a féligazságokból meg néha nettó hazugságokból összetákolt " a ballib nemzetkiárúsító, hazaáruló, országrontó, meg persze cigánypárti, zsidó stb" mantrát ami azért nem kevés embernél be is jött.

kb. ennyi

2015.10.25. 22:51:03

@Jean Sol Partre:

1. ezen én nem fogok most vitatkozni, ez a poszt nem erről szól

2. az hogy önkényes, evidens, a humán világban majdnem minden az, és?
3. ez egy összetett kérdés, nem itt fogjuk megoldani.

(mindenesetre a széljobbos nézetek zöme könnyen cáfolható, ha nagyon hagyják kiterjedni, az oda vezet mint amit nálunk láthatunk, addig nyomatják amíg a lehető legtöbb arra fogékony embert be nem hülyítik vele, komoly liberális-demokratikus országokbeli helyzet nem vethető össze pl. a kelet-európaival. itt bizony sokkal inkább korlátozni kellett volna, nem lett, meg is van az eredménye)

Jean Sol Partre 2015.10.25. 22:51:24

@WiteNoir: a vagyonátmentés a _mi_ vagyonunk átmentéséről szól, valaki más zsebébe. És a politikai hatalom átmentéséről, ami aztán álságos, ha utána másokat olyanokért ostoroznak, amiket maguk is elkövettek.

2015.10.25. 22:58:15

@Jean Sol Partre:

továbbra sem értem, ez hogy jön ide.

pl jótündér mit követett el?
a drdömény meg jó ideje nem blogol, nem is emlékszem így fejből egyetlen politikai posztjára sem, pedig biztos volt.

vagy miről beszélünk? szokásos, részben jogos ballibezés? akkor amikor sehol sincsenek, nem ők garázdálkodnak?

hiába igaz ez részben, ma már mégsincs sok értelme mondani...

Jean Sol Partre 2015.10.25. 23:06:04

@WiteNoir: ne keverd össze az állami propagandát a tiltás hiányával, a mai helyzet a propaganda eredménye, nem pedig annak, hogy valami nincs tiltva. Főleg, hogy amúgy tiltva van, hiszen van törvény az uszításra, a holokauszttagadásra, a jelképekre, minden lófaszra, látod, mi az eredménye. Értelmük semmi.

A szólásszabadság a nevével ellentétben nem arról szól, hogy mindenki elmondhatja a véleményét, hanem hogy mindenkinek _lehet_ más véleménye. Akkor is, ha ellenkezik a miénkkel, vagy az államéval, vagy bármivel. És ha nem tetszik a véleménye, akkor vagy meggyőzzük (ha tudjuk), vagy elviseljük, hogy neki ez és kész, hiszen biztosan oka van rá.
Ha egy véleményt betiltasz, akkor a szabad véleményformálás jogát tiltod be. És ha ez megtörtént, onnan kezdve az aktuális hatalom dönti el, melyik véleményt tiltja majd be. Nem emlékszel, valahogy így volt ez régen, amikor volt egy párt és annak a véleménye, a többieknek meg kuss.

Nézd meg, hová vezetett a fasiszta jelképek betiltása. Lett nagy vita, hogy akkor a vörös csillagot is, meg a tököm tudja mit is, méricskélés, ki mikor mennyire, miért. Aztán a Heinekenen mégis lehet csillag, a Marxim sörözőn is (mert az ferde), az egésznek semmi értelme, hisz nem a jelképek követték el a bűnöket és ma sem azok fogják. Minek betiltani?
Minek betiltani a holokauszt tagadást? Attól nem fogják tagadni? AZ evolúciót is törvényileg fogjuk majd ratifikálni? Hol a határ, ha egyszer elkezdjük?

Ezt ismerte fel Amerika és nagyon helyesen nem tilt semmi ilyesmit. Őket többek között a vélemény szabadsága tette naggyá, ez adja meg a vita és a gondolkodás szabadságát, a lehetőséget, hoy a világ egyre jobb legyen.

Jean Sol Partre 2015.10.25. 23:08:50

@WiteNoir: amennyire maroz-t megismertem, arról szól, hogy így nem is lesz soha tisztességes baloldal. Ezek elszívják a levegőt.

2015.10.25. 23:09:43

@Jean Sol Partre:

az uszítás ellen jó érvek vannak.

ettől függetlenül: a szólásszabadság annyit tesz, hogy a nem tiltott dolgokat valahol elmondhatják.
ma is el lehet mondani a legundorítóbb féregségeket is.

nem is ezért sír a széljobb, hanem a nagy médiafelületekről való kizárást nehezményezte, hát valóban volt idő, amikor a köztévében vagy akár még az index fórumon:) sem mehetett korlátlanul minden mocsok
ezek az idők elmúltak. sajnos.

2015.10.25. 23:11:48

@Jean Sol Partre:

de nem fognak eltűnni. mert még jó idő, mire kihalnak, vagy végleg nyugdíjba mennek, sokan nem mennek külföldre (ha igen akkor az a baj, ugye), stb.
ennek nem nagyon lehet mit csinálni.

az óriási igényt sem látom sajnos "baloldali" pártokra, de ez megint más kérdés.

Jean Sol Partre 2015.10.25. 23:41:27

@WiteNoir: "a szólásszabadság annyit tesz, hogy a nem tiltott dolgokat valahol elmondhatják."

lófaszt

Jean Sol Partre 2015.10.25. 23:42:39

@WiteNoir: nézegesd kicsit a közvéleménykutatásokat, ha gondolkozol is kicsit, meg fogsz lepődni

2015.10.25. 23:48:10

@Jean Sol Partre:

lófaszt
ha gondolkozol is kicsit, meg fogsz lepődni "

további jó szórakozást marozzal

maroz 2015.10.26. 06:37:10

@WiteNoir: Mérhetetlenül irigylem azt, hogy nekik több van. De nem javakból, hanem hatalomból, és nem azt szeretném, hogy nekem legyen olyanból több, hanem azt, hogy mindenkinek.

Adott egy blog. Egy mszp-pártpolitikus alapította, és ez a blog az mszp egyik belső köre köré szerveződött. Te azt nem tudod, hogy a háttérben ott a mispóche. Van egy űbertitkos belső levelezési listájuk, és azon beszélik meg, hogy mi menjen a blogon. Ez a nagyobb közösség zömmel az mszp-hez bekötött szereplőkből áll, és nem csak egyedül a ballibek Szalai Annamáriája, a doktordöménypéter viselt fontos állami hivatalt, de még a mezei rajongók is az mszp fizetési listáján voltak sokáig, amíg a córesz be nem baszott és a dömlényeknél kevésbé masszívan kapaszkodó patkányokat rá nem bírták, hogy elhagyják a süllyedő hajót.

Dr. Gábor Elek közpénzt kap, nem is keveset. Neki az akadémiai doktori járandósága 2010 óta havi 96 ezer forint. Ez ma már kitesz közel 6 milliót. A köz pénzéből kapta, a néptől, tőlem, és lehet, hogy te elfelejtetted, de én nem, hogy én lennék a szuverén, tehát amikor valakit 6 millió forinttal etettem öt éven át akkor bizony én szóvá teszem, ha aljas.

Nálam ez afféle vízválasztó: aki a nép kenyerét eszi, azt jogomban áll kritizálni. Ha dr. Gábor Elek az őrségben kecsketartásból keresné a kenyerét, és pont azokat a gyalázatos szarságokat írná, amit ír akkor egy szót se szólnék. Tucatnyi más blogon is írnak hasonlókat, és ott se szólok.

De ez az ex-szoci fészek, ez azért más. Ezek évtizedekig a mi kenyerünket zabálták, ki egy kicsit csak belőle, hiszen azért egy Köztársaság téri munkahely még nem akkora nagy kajálda, ki többet, ki pofátlanul sokat, és ami a legfontosabb, durván elbaszták.

Könyvet kéne írni róla, ahogyan. És persze arról is, hogy hogyan alakulnak az ilyen titkos, rejtett mispóchék, milyen az ilyen hálózatok a szerepe az érdekérvényesítésben, hogyan, milyen módszerekkel tudják ilyen kitartóan elleplezni a kitartó hívek előtt, hogy ez a blog egy akkora komcsifészek, hogy nyihog, és nem, kurvára nincs igazad, hogy ez csak dr. Gábor Elek blogja lenne, mert ott posztol még Kettes is, aki szintén zenész, de vele nem foglalkoznék, mert neki van jó felmentése, de publikált még egy "ulloiut" nicken író szerző is, és most látom, hogy a Népszava szerkesztőségéből is érkeznek még posztok a Vincentre, és mit tesz isten, alig megyek vissza nyárig és mit látok? Hogy az ex-köztársaságtérialkalmazottak is posztolnak!

Ez eddig 5, azaz öt darab blogger, és már ez lefedi a Köztársaság tértől a Népszava szerkesztőségéig terjedő szeletet.

Vicces ez az intranszparencia, nem? Téged tényleg nem gondolkodtat el az a tény, hogy a Vincet posztjait a Népszava szerkesztőségéből is írták, és nagyon úgy tűnik, hogy még mindig írják onnan is?

maroz 2015.10.26. 07:01:59

@WiteNoir: Ki húzza meg a határokat, ki figyeli meg a valóságot, ki számol be róla és ki dönti el, hogy az a határon belül vagy kívül áll? Ki mondja meg a valóságunkról, hogy abban mi a széljobb és milyen mérce alapján?

"szélbal nagyon gyenge"

A baloldal ma érdemben csak Budapesten, csak onnan, csak a feltörekvő elitre alapozva újulhat meg. Ahhoz, hogy ez a folyamat beinduljon, közösségi terekre van szükség, olyan közösségi terekre, amelyek alacsonyküszöbűek, tehát minimum napi 12-16 órában annyira nyitottaknak kell lenniük, hogy oda bárki bármikor bemehessen és csinálhasson kábé azt, amit akar.

Ezeket a közösségi tereket, a valósakat is a virtuálisakat is a ballib törmelék foglalja el Budapesten. dr. Dömény Péter ezt az intézményt vezeti:

www.zugloicivilhaz.hu/

Nézd meg milyen programok mennek:

www.zugloicivilhaz.hu/?content=mmct&ctid=512&pn=silver-akademia

És nézd meg, hogy milyen pénzből, milyen elvárások mentén szervezik ezeket a programokat:

zuglo.silvercity.eu/pressroom

"Magyarországon, Budapest Főváros XIV. kerületében, Zuglóban a Silver City pilot projekt keretében a Zuglói Korközpont megvalósítása áll be a nemzetközi példák közé. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló programsorozat lehetővé tette, hogy Zugló Önkormányzata a Zsigmond Király Főiskolával (ZSKF) tudásbázisára építve létrehozza és működtesse a Cserepesház (Vezér u. 18/b) falai között a Zuglói Korközpontot."

Na, ez az, amiről beszélek. Ez az, ami ma gátja, de legalább nehezíti a baloldal, illetve a markánsan baloldali értékek megjelenését. Két elgondolkodtató idézet egy tanulmányból:

" Elemzésükből azonban hiányzik a Nyugat azon szerepének a felismerése, amelynek során az 1989-es események főszereplőit „megszelídítették”, és beterelték őket az utcákról a civil szervezetek egyre kényelmesebb irodáiba (Lipshutz 1996; Mendelson és Glenn 2002; Wedel 1998; Olivo 2001). A politika ilyen értelemben vett professzionalizálásának a legerőteljesebb befolyásolási szándéka az amerikai külügyminisztérium (Lipschutz 1996), valamint az Európai Közösség (a mai EU) részéről jelentkezett. "

Ahogyan csinálták és amit az okozott:

"Steven Sampson (2002) leírása szerint a posztszocialista társadalmakat a civil szervezetek és az EU projektjei révén „projekttársadalmakként” próbálják fejleszteni. Diagnózisa szerint a társadalom ezáltal nyugati színvonalon fizetett és a nyugati adományozók felé elszámolási kötelezettséggel bíró szakértői gárdára, valamint a projektek logikáját és céljait a saját, mindennapos problémáitól távolinak tartó, ezáltal az előbbieket megérteni nem is kívánó közvéleményre szakad szét."

Na, ez a bajom a doktordöménnyel, hogy ő a szakértői gárda. Mindig. Az apja is az volt, '57-től kezdődően (nyilván, így, ránézésre felmerülhet akár némi steppelt kabát is, ezt sem ártana tudni), ő is az lett, még meg se száradt a seggén a diplomája máris a CD-Hungary kereskedelmi igazgatója lett, naná, hiszen a háromperhármas papa a külügyben kavart, jóhogy.

A CD-Hungaryról azt mondják, hogy mintapéldája a kormányokon átnyúló korrupcióknak.

És akkor most én hagyjam mindezt szó nélkül, azt, hogy ezek a kontarszelektált spiclifik még ma is ott ülnek a székekben, nem a milliárdosban immár, csak a félmilliósban, de ott ülnek és még mindig ugyanazt a hülyeséget csinálják, amit 25 éve folyamatosan: elnyomják a társadalmi akarásaink közül azokat, amelyeket a pénzelőjük, a nyugat elnyomni rendel. Én vagyok az ízléstelen, amiért ezzel foglalkozom, ugye?

maroz 2015.10.26. 07:04:51

@WiteNoir: "na ez pl. egy széljobbra hajazó szöveg."

Hehe, ez szélbalos szöveg. El vagy te úgy dezorientálva, hogy szerintem nem hogy a bal-jobbal, de még a fent-lenttel sem boldogulnál el. ;)

maroz 2015.10.26. 07:10:00

@WiteNoir: "akkor amikor sehol sincsenek, nem ők garázdálkodnak?"

Zuglói Civil Ház:

www.zugloicivilhaz.hu/?content=dct&did=29

maroz 2015.10.26. 07:17:41

@WiteNoir: "ettől függetlenül: a szólásszabadság annyit tesz, hogy a nem tiltott dolgokat valahol elmondhatják."

A puding próbája: arra kérlek, hogy tedd fel ezt az alábbi kérdést kommentben a Vincenten. Nem tiltott, hiszen nem is állít semmit, csak kérdez. Ha ezt a kérdést fel tudod tenni ott úgy, hogy a kommented meg is maradjon, akkor elmondhatjuk, hogy annak a blognak tényleg fontos a szólásszabadság, mint érték.

Tehát kopipészteld oda, kérlek, és lássuk. Nézzük meg, hogy egy liberális helyen nemtiltott kérdés feltehető-e!

"Szevasztok! Olvastam valahol, hogy a ti blogotokat egy dr. Dömény Péter nevű, erős mszp-s háttérember alapította. Ha ez tényleg így van, az elég kínos. Mondanátok nekünk, kommentelőknek erről pár szót, hogy valamivel jobban képbekerüljünk mi is? Itt olvastam a dologról: kakukkfeszek.blog.hu/2015/05/10/a_doktordomenypeter_mint_jelenseg "

Húsleves 2015.10.26. 08:00:53

@WiteNoir:
Most akkor magyarázzak el neked mondatokat? Miért nem kérdezed meg a szüleidet? Azt akarod előadni, hogy ez a mondat "Pontosan erre írtam azt, hogy a jóízlés és a szólásszabadság határai mindig pontosan ott vannak, ahol ti meghúzzátok, és mindig ott húzzátok meg, hogy benneteket igazoljon"?
Az rendben van hogy nem tetszik meg hogy nem értesz vele egyet, de ha annyi eszed van hogy te nem értesz mondatokat, akkor átfogalmazva se fogod érteni. Íratkozzál be valami kisegítő iskolába.

Rákárdeztél erre:
"Piszkosul nem tetszene ha jótündért elkezdenék vegzálni, kicsodák?"
Meg külön erre:
"de attól még tudom, hogy szó nincsen itt arról, hogy az lenne a valódi ok, hogy vállalkozás vagy csoport, itt egyszerűen az a helyzet, hogy az Indexnek meg az Átlátszónak mi Az Öröktől Való Jó."

Na akkor figyelj, most jön a csoda. Összerakom a két részt, ahogy eredetileg írtam, így:
"Piszkosul nem tetszene ha jótündért elkezdenék vegzálni, de attól még tudom, hogy szó nincsen itt arról, hogy az lenne a valódi ok, hogy vállalkozás vagy csoport, itt egyszerűen az a helyzet, hogy az Indexnek meg az Átlátszónak mi Az Öröktől Való Jó."
Látod ennyit kellett tenni, hogy kiderüljön belőle hogy kikre értettem hogy ha vegzálnák, és mielőtt még folytatod azzal hogy honnan veszem hogy vegzálnák, ez egy feltételes szituáció, nem megtörtént dolog. Csak hogy értesd amit egy ötödikes már szokott érteni. Az meg hogy annyi eszed van hogy nem értesz egy csepp szarkazmust, az a te hiányosságod, egy ötödikes gyerek már össze tudja rakni a szöveget, mert tudja, hogy a kiragadott szövegrészek együtt állnak össze szöveggé, és nem külön külön. Azt hogy kontextusfüggő szöveg, már meg se említem, mert ha mondatokat se értesz külön, akkor gondolom neked az is valami "trendi" vagy menő dolog, hogy nem érted mit mondanak.

Húsleves 2015.10.26. 08:12:35

@WiteNoir:
"milyen bűnt mentegetek, mesélj szépen, "haver""

Kérdezzél még vissza olyan dolgokra, amiket teljesen egyértelműen megfogalmaztam. Kezdjük elölről? Másoljam ide az egészet amit fent írtam? Vagy megtalálod felfele lapozással?

Kiollózod az utolsó mondatot, és előadod mintha nem lenne egyértelmű a teljes szövegből hogy miről van szó? Nálatok már menő dolog hülyének lenni és visszakérdezni olyanra ami félreérthetetlenül meg volt írva? Vagy már azt se érted amit te írtál és amire választ kaptál?

Tudod a kommunikációnak alapja, hogy értsed a szavakat, mondatokat és össze tudd rakni szöveggé. Az hogy te még kérkedsz is azzal hogy nem ütöd meg ezt a szintet, lehet hogy nálatok menő, de máshol nem. Azt elhisszük hogy nem tetszett amit olvastál, de ha nem értesz mondatokat, szövegeket, akkor a szüleiden kérd számon az eredményt amit a tükörben látsz.

Húsleves 2015.10.26. 08:29:52

@Jean Sol Partre:
Ebben a szólásszabadság kérdésben nem érzem hogy nagy távolság lenne a véleményünkben, én azt gondolom, hogy természetesen valahol kell legyen a szólásszabadságnak korlátja, de:
- bűnözők és népellenes bűncselekmények elkövetőinek személyes szabadságánál és "jó hírhez való jogánál" legyen erősebb
- egyformán vonatkozzon mindenkire
- plusz még gondolom lenne egy-két apróság, ha nem hirtelen firkantanám le amit gondolok, de ne legyen sok kivétel, tehát a szólásszabadság ne legyen egy érdekek mentén összevissza hekkelt dolog, hanem alapvetően tényleg legyen szabad

Mondom nem érzem hogy ebben a kérdésben nagyon távol lennénk, csak egyértelműsítés végett írtam le hogy ezt gondolom

maroz 2015.10.26. 09:02:40

A szólás szabad, épp most ordítottam egy hatalmasat, mert a szomszéd macskája már megint a mi teraszunkra szart, ezzel nincs semmi baj, a sajtó nem szabad.

Illetve egészen pontosan: ma már nincs is a szó klasszikus értelmében vett sajtó, hiszen ma a médiumok nem a hírek és a hírértelmezések eladásából szerzik a jövedelmeiket, hanem termékeket segítenek eladni, a pénzt a termékek gyártóitól kapják, az pedig a polgártól veszi el, például tőlem, amikor évente háromszor megiszok egy üveg márkás szagosszódát.

Ebben a rendszerben a tartalom az már másodlagossá válik, csak azért van ott, mert kell valami a reklámok mellé, mert csak önmagában a reklám elég hülyén nézne ki. Elsődlegessé válik a szórakoztatás, a hírt felváltja az infotainment, és a valóság bemutatása helyett a média a valóság olyan szeletkéit tárja elénk, amelyekről úgy gondolja, hogy "szórakoztatónak" tartjuk, és olyan formában, amivel szórakoztatni igyekszik.

És ez a struktúra már bőven elég ahhoz, hogy szólni ugyan szabad, de az, hogy ez mennyire lesz hallható nem a szólón múlik, hanem a struktúrán. Ha nem illeszkedsz passzentosan ahhoz, nem úgy szólsz és nem azt, amit elvárnak akkor kiabálhatsz a kerted végében, legfeljebb jön egy sixx és rád szól, hogy kussoljálmár.

maroz 2015.10.26. 09:43:58

@Húsleves: @Jean Sol Partre: Megengedtek egy rövid esettanulmányt a szólásszabadságról? Épp most jött velem szembe, és érdekesnek találtam:

index.hu/gazdasag/2015/10/26/jon_a_szabad_cukorpiac/

Ránéz az ember, és azt mondaná, hogy igen, minden rendben.

"Az uniós kvóta kivezetése után összehangolt munkára van szükség a hosszú távon fenntartható magyar cukoripari termelés érdekében - nyilatkozta a Magyar Idők hétfői számában Berki Gyula, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke
Berki Gyula elmondta: a Kaposváron működő egyetlen magyarországi cukorgyár tonnánként 26,29 eurós minimál árat fizet a termésért, amelyet 1 eurós kompenzációval egészít ki a felvásárló."

A "magyar cukoripari termelés"-t elegánsan nem bontja tovább az újságíró, nem kérdezi meg, hogy egészen pontosan ki is termel, milyen formában, mekkora területen, ilyesmik. Ni, mi van tudás erről nekem a fejemben:

"A cukor – a rizs és a tej mellett – az egyik legtámogatottabb agrártermék. Az OECD országok körében, az OECD 2002. évi kimutatása szerint, a termelői jövedelem több mint 50%-a támogatás formájában keletkezik."

Az kurvasok pénz. Közpénz. Hogyan oszlik el ez a cukoriparon belül? Kérdés.

Aztán meg itt van ez is: "a Kaposváron működő egyetlen magyarországi cukorgyár". Ó, de szömérmesek vagyunk! Magyarországi! De itt már bátrabb:

"A korlátozás 2017-es kivezetése után a szabad piac feltételei szerint termelhet a magyar gyár, ahol nemrég adták át a mintegy hétmilliárd forintból megépült 7000 négyzetméteres cukorcsomagoló üzemet, amelynek kapacitása többszöröse a jelenlegi termelésnek."

A magyar gyár. Ami az osztrák Agrana csoportnak a többségi tulajdona. Egy kis osztrák multi, évi picsa 800 milliárd forintos forgalommal, de övé a magyar gyár, ő az óber, elé kell járulni kézcsókra a termelőnek, ha részesedni szeretne az uniós támogatásból:

"A szakember hangsúlyozta, hogy a termelők korábban ígéretet kaptak arra, ha a gyárnak sikerül az idén növelnie az értékesítésből származó bevételét, abból a cukorrépa-termelőknek is juttat majd."

De itt egy másik fohász is a tőkések istenéhez:

"Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a termelőknek nyújtott agrártámogatásnak köszönhetően a magyar gazdálkodók elfogadható felvásárlási áron megfelelő mennyiségű alapanyagot biztosítanak a kaposvári gyár számára."

kaposvarmost.hu/videok/kaposvar-most/2014/09/23/h_13425.html

Nyaljuk az egy szem osztrák cukorgyár seggét, ő az óber, ő dönti el, hogy mennyiért veszi meg a cukorrépát, amit amúgy zömmel zöldbárók állítanak elő, gépesítve, hatékonyan, profitorientáltan, 50%-os közpénztámogatottság mellett, a munkát effektíve végző emberek 98%-a örül, ha átlagbért kap, a sógor hazaviszi a profitját, az államtitkár örül a hatalmának, és közben már a kutya sem emlékszik arra, hogy volt nekünk valamikor tán vagy három cukorgyárunk is, de meggyőztek minket, hogy nekünk pont az a jó, ha egy van és az is osztrák tulajdonban.

"Az AGRANA többséget szerzett a társaságban, és ezzel a
lépéssel a cég megindult az európai fejlődés útján."

Ez a cukor-ügy gyakorlatilag a világmaffia húzása arra, hogy a monopóliumát fenntartsa. Lehetne erről írni egy jó cikket, tudnék is, mert sokat olvastam róla, például ilyesmiket: www.gvh.hu/data/cms1024195/print_elemzesek_gvhtanulmanyok_cukorpiac_2007_05.pdf , de ez nem jelenhetne meg az Indexen cikként, mert már maga a maffia sem támadható ott, hiszen.

Jean Sol Partre 2015.10.26. 12:11:16

@maroz: " a cukorrépát, amit amúgy zömmel zöldbárók állítanak elő, gépesítve, hatékonyan, profitorientáltan, 50%-os közpénztámogatottság mellett, a munkát effektíve végző emberek 98%-a örül, ha átlagbért kap"

És ugyan ki adja most épp a zöldbárók kezébe a földet szinte végleg? Talán a nyugat? Neeeeem! Talán a neoliberalizmus? Neeeem! Hát akkor kiiii?

maroz 2015.10.26. 12:46:01

@Jean Sol Partre: Orbán, a neoliberális kényszerek miatt. De ez már csak rábólintás a létezőre. Tudod, mint a házasság három hónapos terhesen.

A probléma akkor kezdődött, amikor liberalizáltunk, és ennek a vége az lett, hogy a teljes magyar cukorágazat fölötti kontroll ma egyetlen osztrák tőkés kezében van. Mi csak kérni mehetünk hozzá, kinyalhatjuk a seggét, ha megengedi. Ennek természetes következménye, hogy a föld is követni fogja ugyanezt a struktúrát, bár ebben az esetben egy szempontból teljesen mindegy, hogy a tulajdonos külföldi-e vagy magyar, mert a földet így is, úgy is remekül fogjuk majd tudni visszaállamosítani, ha győz a forradalom. A zöldbáróknak meg majd meghagyunk egy egészen aprócska parcellát, nem tudom, sejted-e, hogy mekkorára gondolok. ;)

2015.10.26. 12:49:23

@Húsleves:

magyarán továbbra is csak hadoválsz. na ehhez nincs kedvem, tőled is búcsút veszek:)

2015.10.26. 12:53:21

@maroz:

"Adott egy blog. Egy mszp-pártpolitikus alapította, és ez a blog az mszp egyik belső köre köré szerveződött. Olvastam valahol, hogy a ti blogotokat egy dr. Dömény Péter nevű, erős mszp-s háttérember alapította”

tudomásom szerint az egy jobbára volt indexesekből szerveződött, egymást javarészt ismerő társaság blogja volt. igen, voltak köztük mszp-s kötődésű emberek, nézeteiket tekintve liberálisok. ÉS? ezek ugyanúgy ott voltak az index fórumán, de saját nevükön ott lehetnek a közéletben, különféle helyeken, ahogy számos mszp-s, dk-s stb. ír nyilvános felületen.
ezt lehetett tudni, téged zavar, engem nem.
más kérdés, miben értek egyet velük, miben nem

Dr. Gábor Elek közpénzt kap, nem is keveset”

nem látom, hogy bármi olyat tenne, amiért el akarnám venni tőle a járandóságát, mindaddig még magyar állampolgár. számos közszférabeli dolgozó mond-ír olyat, amivel nem értek egyet, vagy éppen ízléstelennek tartom. most vegyük el a fizetését vagy mit szeretnél???

Ki mondja meg a valóságunkról, hogy abban mi a széljobb és milyen mérce alapján?”

ezt azt hiszem, te magad sem gondolod komolyan.

Orbán, a neoliberális kényszerek miatt”

nagyon veszélyes vizekre téved, aki a széljobbat vagy konkrétan orbánt mindig legitimálni próbálja, ennyire azért nem egyszerű, neoliberalizmus ide vagy oda

nem értek egyet azzal, hogy a neoliberalizmus elvetése miatt a ballib lesz a főellenség, a széljobb meg hát csak a szörnyű világrendre reagáló, megbocsátható képződmény.
hát francokat

Jean Sol Partre 2015.10.26. 13:07:35

@maroz: "a neoliberális kényszerek miatt"

was???
Mi a neoliberális kényszer azon, hogy a trafikok után a földet is a haveroknak adják? Mi a neoliberális kényszer abban, hogy a legnagyobb vagyont konkrétan Orbán személyi strómanja kapja közvetlenül az államtól? Annyi okosat írsz, ne nevettesd ki magad ilyen butasággal.

maroz 2015.10.26. 13:56:57

@Jean Sol Partre: A trafikoknál a neoliberális kényszer napnál világosabb: az ország kiskereskedelmi forgalmának 57%-án hat multi ül. A lokális hatalomnak nem marad más választása, mint a szűkös maradékot úgy újraosztani, hogy abból hozzá erősen bekötött támogatói réteg jöjjön létre.

Ha nem lenne a külföld kezén a piac, akkor az állam még ha akarna se tudna ilyen eszközökkel élni, tehát a kényszer egyértelmű.

A földet is valószínűleg hatalompolitikai okokból kell odaadni. Ma a politikai hatalom a tőkétől kapja a hatalmát, nem a nép választja, a választás csak egy olyan folyamat, amelyikben egy demokratikus mázt kap egy már eldöntött kérdés. A politikai hatalom a hazai tőkést ki kell szolgálja, szimbiózisban élnek, hiszen mivel a hazai lehetőségek túlnyomó többségén a külföldi multik ülnek így a hazai tőkésnek és a hazai vállalkozónak nem marad más terep, mint az állam lerablása, a transzferpénzek kisajátítása.

Ha nem liberalizáltunk volna, ha nem adjuk át a termelési eszközeinket és a piacainkat a külföldi befektetőknek, akkor lenne tér a hazai vállalkozásoknak, ahol játszhatnának, és nem kényszerülnének rá az állam lerablására. Ma a korrupció kényszer, hiszen érvényesülni egy ambiciózusabb hazai aktornak nélküle nem lehet, az állam az oligarchák kegyén él, itt a földet nem odaadták, hanem elvették, és bizony ennek az az oka, hogy a neoliberális fordulat miatt, a dereguláció és a liberalizáció miatt nem maradtak hazai pályák a hazai törekvőknek, illetve piaci nem maradt, így jobb híján összenőttek az állammal, gyakorlatilag nettó maffiává.

Jean Sol Partre 2015.10.26. 14:18:15

@maroz: de ennek semmi köze a neoliberalizmushoz. Ez tiszta hatalomtechnika, a hazai vállalkozásoknak pedig nem azért nincs tere mert itt vannak a külföldiek, hanem mert ott is a hatalom doktál, aki nyal és fizet, annak van üzlet. És már rég nem csak az állami megrendelések, hanem minden más is. Egész egyszerűen maffiamódszerekkel elveszik vagy ellehetetlenítik a jól menő vállalkozásokat. Kormányzati és ömkormányzati szinten is.

"Ha nem lenne a külföld kezén a piac, akkor az állam még ha akarna se tudna ilyen eszközökkel élni"

miért is? nme látom az összefüggést.
Amúgy a trafikok 100%-a volt magyar kézben, mégis simán elvették és újraosztották.

2015.10.26. 15:00:26

@maroz:

kezdem azt gondolni, hogy ipartelepnek igaza volt...

maroz 2015.10.26. 15:03:57

@WiteNoir: Szeretnél beszélni róla? ;)

maroz 2015.10.26. 15:18:58

@Jean Sol Partre: "a hazai vállalkozásoknak pedig nem azért nincs tere mert itt vannak a külföldiek"

reality check: csupán a kiskereskedelemben a piac 57%-án 6, azaz hat darab cég ül. A piac ezen szegletén saccolásom szerint 20 000 kistulajdonos osztozhatna, és ehhez a struktúrához simán kötődhetne több tízezer úgyszintén kisvállalkozó is, akik a hat nagy multi struktúráihoz nem férnek hozzá.

De ha csak ezt a 20 000 vs. 6 arányt nézem, ráadásul egy olyan ágazatban, ahová tényleg a lószar sem indokolta, hogy beerisszük a külföldit akkor hogy a francba mondhatnám azt, hogy a hazai vállalkozásoknak NEM a multi miatt ne lenne tere, hanem mittomén, mert korrupció van.

Gondolj bele, hogy van 20 000 ember, akiben élnek mindenféle ambíciók, vállalkozó szeretne lenni, sok pénzt akar keresni, de mihez kezdjen? A kereskedelem, a szolgáltatások lenne a legkézenfekvőbb, és ismerjük el, hogy a kereskedelemhez alapból még olyan sok ész, iskolázottság sem kell, de mit lát? Hogy a piac 57%-án ott terpeszkedik hat darab multi, akikkel kurvanehéz versenyezni. Mi mást tehetne az, aki erről a piacról kiszorul, de mégiscsak vállalkozó, azaz gazdag ember szeretne lenni ő is?

A hatalom azért tudta újraosztani a trafikokat, mert ma egy kisvállalkozás érték. Nagyon nagy érték. Gondolj bele: ha a kiskereskedelemben ez a hat gigász nem foglalja el a pálya 57%-át akkor a trafikok sem értékelődnek fel. Cicózhat ugyan a hatalom valamennyit a mindenkori kényes termékekkel, alkohol, dohány, de ha van más pálya is bőséggel, ha a 6 nagy külföldi multi helyett 20 000 hazai kistulajdonos lenne, plusz a hozzájuk bekötött több tízezer másik, akkor lennének pályák bőséggel, és nem értékelődne fel egy ilyen pimf semmiség, mint a trafik.

Akkor nem lehetne a trafikok újraosztásával érdemi politikai hatalmat szerezni, sőt, magának a kísérletnek is nagyon súlyos következményei lehetnének, így a hatalom valószínűleg nem vállalná fel a kockázatot, de mivel a hazai vállalkozóknak nincs terük, így az a kicsi, ami megmaradt sokkal értékesebbé válik, és az újraosztásával jelentős hatalom keletkeztethető, és naná, hogy ezzel valakik élni is fognak.

maroz 2015.10.26. 15:35:15

@WiteNoir: "tudomásom szerint az egy jobbára volt indexesekből szerveződött, egymást javarészt ismerő társaság blogja volt. igen, voltak köztük mszp-s kötődésű emberek, nézeteiket tekintve liberálisok. ÉS?"

Valójában ezt a blogot a ballib Szalai Annamáriája alapította, de ezt eltitkolták. Mit szóltál volna, ha ez (isten nyugtassa szegényt) Szalai Annamáriával és a Mandinerrel derül ki? Egészen biztosan nem azt, hogy: ÉS? :))))

"most vegyük el a fizetését vagy mit szeretnél???"
Ez azért már haladás, eddig mintha még azt se fogadtad volna el, hogy közpénzt kap. De én elmondtam, hogy mit szeretném kár kiforgatnod a szavaimat, mert azok egyértelműek: a pénzt csak azért hoztam fel, mert az közpénz, és nekem az a meggyőződésem, hogy aki közpénzt kap, azzal szemben lehetek kritikus, amikor közértelmiségiként, public intellectualként nyilvánul meg.

Sajnálom, hogy ilyen bendőlénynek akarsz látni, akit csak az elvevés érdekel, nem így van, nekem ma többem is van, mint elég, mert újrakonfiguráltam a szükségelteimet, tehát én nem a pénzét irigylem, csak irritál, ahogyan a közpénzből felhízlalt, részben közpénzen tartott, ráadásul Angliában élő elitünk olyan gyűlölettel beszél a népről, azaz rólam, ami már valahol pofonért kiált.

"ezt azt hiszem, te magad sem gondolod komolyan. "
Na, látod, ez a tipikus balliberális maszatolás. De, én komolyan kérdeztem, és légy szíves vegyél komolyan, mert amikor viccelődök, azt jelzem. És nem, az se fog bejönni, hogy "úriember tudja, a többinek meg minek", vagy mi, szóval ha itt van valami gondod egy állításommal, akkor hagyd a francba a szokványos vincentes harci táncot, mert attól én már meg nem rettenek, de, komolyan gondolom, innen pedig marad nálad a labda, válaszold meg kérlek a kérdésem:

"Ki mondja meg a valóságunkról, hogy abban mi a széljobb és milyen mérce alapján?"

Írod: "nem értek egyet azzal, hogy a neoliberalizmus elvetése miatt a ballib lesz a főellenség, a széljobb meg hát csak a szörnyű világrendre reagáló, megbocsátható képződmény."

Akkor újfent: Ki mondja meg a valóságunkról, hogy abban mi a széljobb és milyen mérce alapján?

maroz 2015.10.26. 15:36:40

@WiteNoir: Na, ez is olyan ballibes:

-hűűűje vagy!!!
-öö, miért is???
-csaaaaaak!, bibibííí!

De oké, akkor nem beszélünk róla, igaza volt, lapozzunk.

2015.10.26. 15:40:16

@maroz:

no, itt végeztünk is.

te azt sugallod, hogy politikai céllal alapították a vincentblogot, ami egyrészt nem igaz, másrészt már jelentősége sincs, persze egyértelmű állítást nem teszel, mert minek

az is egyértelmű, hogy bármikor lehet kritizálni a bloggereket, csak nem mindegy hogyan miért mennyit, persze semmi sincs tiltva, ami nem alkotmányellenes.
a többi a szokásos széljobbra hajaz, jaj, bántják a népemet országomat a magyargyűlölők---persze te ezt sem mondod ki nyíltan.

ki mondja meg? a politikatudomány mondja meg, vannak egyértelmű és vannak homályos esetek, ahogy a széljobbnak is több típusa van.

na mindegy, nekem ennyi elég volt, sok értelme nincs a társalgásnak, sajnos.
búcsúzom.

Jean Sol Partre 2015.10.26. 15:53:02

@maroz: a trafik azért lett érték, mert kizárólagos jogokat kapott. 20000 ember pedig ennek a kormánynak nem tétel, nem félt volna jobban.

maroz 2015.10.26. 16:06:25

@WiteNoir: Sugallom???

A ballib Szalai Annamariaja altal alapitott blogrol sugallni kell barmit is? Milyen vilagban?

Es hogy bucsuzol, tehat le vagyok szarva, idecsaztal, a velemenyemre nem vagy kivancsi, az allaspontomat nem probalod megismerni, hanem bucsuzol es visszamesz az elit komfortzonadba. Na, ez az, ami a balliberalizmust megbuktatta, ez a felulrol jovo, lesajnalo, megmondo, majd itthagyo mentalitas.

Oke, de akkor meg ne csodalkozz, hogy a nep sem fog szeretni teged es azt a kort, amelyikkel te fundamentalisan azonosulni tudsz. Pontosan te tolod jobbra a nepet, amikor a bukott es aljas elittel azonosulsz es nem azokkal, akiknek artottak. Kihez forduljak en most? Kergessem el Orbant, hogy aztan jojjon vissza a doktordomenypeter meg a kettes meg a dr. Gabor Elek? Ezek visszajonnek, hiszen ma is ott vannak a hatalom kozeleben, es miert is lenne jo az nekem, ha visszajonnenek?

Na, de akkor menj bekevel, kettes, aki ugye mar nincs is ott majd elmagyarazza neked, hogy hogyan fogja majd o egy szal soroskorsoval elkergetni a nacikat, es elvezkedhettek kozosen azon, hogy az almaitokban egy szal vietnami papucsban menekul a szijjarto a mi elol is.

nudniq 2015.10.26. 16:14:05

@Jean Sol Partre: nem tudom igaza van-e abban Maroznak, de amint látom, azt állítja,h ha nem multik kezén lenne a kiskereskedelem, akkor a trafikmonopólium létrehozása által keletkeztetett plusz érték (amit most jól el lehetett osztani korrupt módon), az hiába keletkezett volna, nem lett volna akkora nagyságú (a többi áru forgalmához mérten), amekkoráért érdemes lett volna megcsinálni.

Nem tudom jól értem-e. (Szóval ez tulajdonképpen nem is neked válasz, hanem Marozhoz egy tisztázókérdés.)

Amúgy az a 20.000 ember az inkább 20.000+10.000 család. És lehet,h pont ennyin múlik pár választókerületben a többség. Szóval a politikusoknak ezzel azért számolni szoktak.

Jean Sol Partre 2015.10.26. 16:22:16

@nudniq: én is így értelmeztem, de mivel nem általános kereskedelemről volt szó, hanem dohányról, amit monopóliummá tettek, a pluszérték ebből adódott szerintem.

Jean Sol Partre 2015.10.26. 16:30:21

@WiteNoir:
Kicsit sértődősnek tűnsz, pedig helyénvaló válasz volt. De akkor lassabban és bővebben, hogy értsd:

"a szólásszabadság annyit tesz, hogy a nem tiltott dolgokat valahol elmondhatják."

Állításod szerint Rákosi pajtás idején is szólásszabadság volt, sőt, Észak Koreában is az van ma is, hiszen a _nem_tiltott_ dolgokat _valahol_ el lehet mondani. Érted már, miért reagáltam úgy ahogy?

nudniq 2015.10.26. 16:50:07

@Jean Sol Partre: igen, a dohánykereskedelem monopolizálása teremtett egy plusz "értéket" (az idézőjel egy hosszadalmas magyarázkodást kerül ki, amire most nincs időm).

Ugyanez az "érték" persze akkor is megképződött volna, ha amúgy nem multik kezében van a kiskereskedelem java. De az egyes kiskereskedők számára lehet,h a trafikjog elvesztése/elnyerése nem lett volna akkora veszteség/nyereség a többi áru forgalmához viszonyítva, ha amúgy az övéké lenne a tesco/auchan/cba/stb. teljes összforgalmának egyhúszezred része.

Nem tudom,h ez így van-e. Nem számoltam utána, nem is tudom,h hogyan kellene utánaszámolni. De ha így van, akkor lehet,h ezzel viszonylagosan mégsem keletkezett volna akkora érték, aminek az elosztásáért érdemes volt az egészet megcsinálni.

2015.10.26. 17:57:21

@maroz:

azért ehhez még egy megjegyzés, bár még ha akarnék sem tudnék egy ideig aktívan társalogni:

akármennyire problémás is megértened, sajnos az tény, hogy ha a nagyon is aktuális és helyénvaló rendszerkritikát látványos egotripekkel, személyes ellenszenveid hangoztatásával ill. a magyar széljobb különféle arcpirító intézkedéseinek mentegetésével, az azért eléggé sokat levon az ember hiteléből.

és nem a vincent kritizálásával van baj, hanem annak módjával.

de még egy utolsó: mit jelent az hogy azt a blog drdp alapította?? úgy beszélsz arról a helyről, mintha egy konkrét politikai céllal létrejött vállalkozás volna, amit X személy megalapít majd alkalmazottai ott aktívan blogolnak a cél elérése érdekében.

2015.10.26. 18:00:23

@Jean Sol Partre:

ha én azt állítom, hogy a cigányság a legkártékonyabb nép a földön és erről akarok blogolni akkor

-ha nincs szólásszabadság, törlik a blogomat, esetleg engem perbe fognak
-ha van szólásszabadság, hagynak működni és nem tesznek semmi DE ha pl. egy nagy országos szintű politikai fórumon jövök elő a rasszista uszításommal, úgy vágnak onnan ki mint macskát szarni, vissza a blogomra.
ez a szólásszabadság.

a széljobbosok egy részét a legutóbbi zavarta néha, hogy nem engedték mindenütt mocskolódni, uszítani, okádni őket. hát sajnálom, ezzel nem sérül a szólásszabadság.

2015.10.26. 18:04:16

@WiteNoir:

létezik persze egészen szélsőséges szólszabértelmezés, de azt én elvetem, nagyon sokan elvetik itt meg nincs értelem vitatkozni róla részben azért mert off, részben más okok miatt.
és nem is probléma jelenleg, legalábbis nem abban a formában ahogy a széljobb nyavalyog miatta.

Jean Sol Partre 2015.10.26. 18:23:00

@WiteNoir: "ha nincs szólásszabadság, törlik a blogomat, esetleg engem perbe fognak"

Ha mondjuk egy holokauszttagadó posztot írsz, ez történik ma.

Akkor van szólásszabadság, vagy nincs?

De (csak hogy ne nézzen ki úgy, mintha a szélsőjobbot védeném) nézd csak meg, a Marxim nevű söröző milyen sokáig kellett küzdjön a vicces vöröscsillagjáért, mire végre elfogadták. Az egy vicces hely, gyakorlatilag egy paródia. És képzeld, nem ezt az érvelést fogadta el a bíróság hogy maradhatnak, hanem azt, hogy ferde a csillag.

"hát sajnálom, ezzel nem sérül a szólásszabadság"

miért nem?

2015.10.26. 18:34:47

@Jean Sol Partre:

?
ennél már nem tudok világosabb lenni.

szólszab1: a szólszab legszélsőségesebb értelmezése szerint minden sértés, amit valahonnan eltávolítanak. vannak akik ezt gondolják, én nem, nagyon sokan nem így értelmezik, vannak erről viták, oldalak ezrei, én nem vitázom erről.

szólszab2: a szólszab valamivel korlátozottabb értelmezése esetén bizonyos dolgok tiltása + adott területről (marozblog, indexfórum, vincentblog, mszp-s honlap, stb) való kitiltás tökéletesen belefér, ez a gyakoribb álláspont.

ez idáig ténykérdés.
te lehet hogy az első értelmezést fogadod el, sokan mások a másodikat, ennyi.

magyarán te metaszintű vitát szeretnél folytatni arról, hogy csak a "szólszab1" a helyes, a "szólszab2" már nem.
de mint mondtam, én erről nem vitázom, aki akar, tegye.

Húsleves 2015.10.26. 18:35:46

@WiteNoir:
Akkor figyelj hülyegyerek.

Nem fogok neked mondatokat újrafogalmazni, mert nincs arra időm meg kedvem, hogy egy értelmi fogyatékos állatot felzárkóztassak. Ha nem értesz mondatokat, akkor kérdezz meg másokat, mivel hogy előtted ilyen problémája senkinek sem volt. Az hogy más is van akivel nem értünk egyet, az egy teljesen más dolog.
Nyilvánvalóan azért kínlódsz, mert beégtél, a hülyeségeidből nem tudsz kijönni, ezért nekiálltál mondatokon rugózni, amiket "nem értesz". Ahogyan az is látszik, hogy a hülyeséged végtelen szorgalommal párosul, így teljesen mindegy hányszor fogalmaznám át a mondatot, a végtelenségig fogod "nem érteni".

Ne felejtsd el, hogy elbúcsúztál, ami azt jelenti hogy elhúztál a faszszopó anyádba akinek a "tehetségét" örökölted. Vagy mégse?

maroz 2015.10.26. 19:07:10

@nudniq: Az alapinformáció az volt, hogy a 6 darab multi által 822 kereskedelmi egységgel uralt 57%-os piacrész éves forgalomban 2000 milliárd forintot jelent.

Van úgy száz kisbolttal olyan húsz éve személyes kapcsolatom, és a megfigyelésem az, hogy ezek a kisboltok átlag évi 50 milliós forgalom mellett vígan elélnek. Olyan 6-7% tiszta haszon még legálishoz közeli módon is megmarad, és ez egy viszonylag szabadon elkölthető pénz lesz, hiszen a kisvállalkozó csomó személyes fogyasztását már elszámolta a vállalkozásban, telefon, autó, tankolás, számítógép, aminek a szégyen nem szab korlátot és nem tűnünk szégyellősöknek.

Ezt az ötvenmilliót megdupláztam, legyen száz, mert az már egy teljesen legális megélhetés is megad egy tulajdonosnak. 2000 milliárd osztva százmillióval az ha jól számoltam 20 000.

Ekkora szeletekre lehetne porciózni azt a tortát, ami most 6 darab szeletre van, és ráadásul a tulajdonosa tán még azt sem tudja pontosan, hogy hol van Magyarország, nem hogy a csornai teszkó.

Tehát máris van pálya 20 000 olyan embernek, aki érez magában kedvet, késztetést a többre, és nem is hajlandó ennek ellenállni. Nyilván, a számok egy alaposabb írásban másként néznének ki, hiszen még azt is meg kéne vizsgálni, hogy egyáltalán elbírna-e település-struktúrailag az ország ennyi boltot, ezt nem tudom, de azt hiszem, hogy a példám legalább érzékelteti az arányokat, ha nem is írja le pontosan.

És ugye vegyük még figyelembe azt is, hogy ez húszezer darab kisbót, ami minimum átlagban 3-5 másik embert is odaköt, jellemző a családtag, a rokon, vagy a közeli ismerősi körből egy-két alkalmazott. Egy kisbolt pont emiatt nem tudja azt megcsinálni, amit egy multi, hogy egy córesz idején visszavág, leépít, elbocsájt, mert a kisboltoshoz személyesen is kötődik az alkalmazott (aminek azért súlyos negatívumai is vannak, de ezt most nem részletezném), egészen egyszerűen nem teheti meg, hogy kirúgja, hanem beáll átvészelő üzemmódra, és ez az ország gazdaságát is stabilizálja. Olyan jó lenne, ha eszembe jutna, hogy melyik tanulmányban olvastam ezt, mert ott országpéldák is voltak, de csak homályosan emlékszem, talán Olaszországot hozta fel a szerző példának, hogy őket pont ezt a kiskereskedői réteg egyensúlyozta ki valamelyest a válságban.

De ez még nem a vége, hiszen a kisbótoshoz a beszállító is másként van bekötve, mint a multihoz. Oda bejutni egy kistermelőnek/gyártónak szinte lehetetlen, az állami korrupció ahhoz képest kishal, ezzel szemben a kisbótos és a kisbeszállító könnyedén egymásra talál, kialakulnak évtizedes kapcsolatok, együtt nőnek fel a gyerekek, tán még egy-két közös eriszdelahajam is előfordul, pajzánabbalnak lyuksógorság, aztán egy ilyen kisbótba jöhet a multi vigéce, hogy ő olcsóbban adná tíz százalékkal, kiröhögik.

Szóval csak ez a 2000 milliárd egy másmilyen struktúrában leosztva már önmagában azt eredményezné, hogy óvatos becslések szerint is kisvállalkozók tízezrei előtt nyílna meg egy addig zárt pálya, hozzájuk a multikhoz képest sokkal nagyobb biztonsággal csatolódna be közvetlenül újabb több tízezernyi munkás, és ez már önmagában teremtene egy csomó valós és elfoglalható pályát az olyan életakarású emberek számára, aki a beletett munkájuk révén valami előrelátható, előre eltervezhető, biztonságos módon gyarapodni tudnának.

Ne feledkezzünk meg, hogy ez még csak a kiskereskedelem volt. Sajnos tudok egyéb pályákat is mondani, hasonlót, ahol a külföldi tőke egészen egyszerűen elfoglalta azt a pályát, amit mi bejátszhatnánk magunknak. Ipar, mezőgazdaság, szolgáltatás, bármelyik területen.

Megy a reklám éjjel-nappal, azt sugallja, hogy nem vagy ember, ha nem mutatod ki státuszjavakkal is helyed a hierarchiában, óriási a kulturális nyomás arra, hogy gazdagodj meg, mert az életnek csak a gazdagok számára van értéke, tehát várható, hogy lesz egy csomó olyan életakarás, amelyek erre fognak reagálni, neki szeretnének látni annak, amire a globális kultúra őket biztatja, de nem találnak valós, számukra is elérhető pályákat, így mi a francokat tehetnének mást, bekacsolódnak az állam és a közösségi források lerablásába, ebben az unió a kezükre játszik a lokális hatalmaknak a transzferrel, hiszen ők is tudják, hogy ez a megvesztegetési pénz a piacokért cserébe, bezárul a kör, teszi mindenki azt, amire a késztetése viszi, az életakarása, és persze úgy, ahogyan lehet.

maroz 2015.10.26. 19:17:24

@Jean Sol Partre: Mijafaszt akar??? Minapólijum???? Hát vigye a picsába a bótomból a kibaszott dohányát, ponnleszarom, ezer másik termékem is van!!!

Miiii? Hogy majd mások nyitnak trafikbótot, ahol csak a bagót árulhatják? Oszt még kalickába is zárják őket, letakarják viaszkosvászonnal az ablakot, a bótos meg ül bent, gubbaszt, mint a lóripapagáj? Meg még rájuk is pingálják, hogy nemzeti kutyaól?

Hádebasszameg, nyisson, legyen a csóricigánynak is valamije, nem irigylem én tőle, de hogy engem bezárni egy kalickába! na, húzzon a picsába, vigye a dohányát, ne röhögtessen már, mert dógom van!

maroz 2015.10.26. 19:21:49

@WiteNoir: Figyelj, engem a multiorgazmus irritál. Vagy elmész egyszer, de akkor nagyon, vagy egyszer se, de akkor nem is búcsúzkodsz. Irigy vagyok azokra, akik ennyire rövid időn belül többször is el tudnak menni, ne provokálj ilyesmivel. Döntsd el, mész vagy maradsz, és akkor válaszolok.

2015.10.26. 19:27:25

@maroz:

20 órakor távozom.

Húsleves 2015.10.26. 20:32:51

@maroz:
Na akkor most már nyugodtan beszélgethetünk a hüvelygombáról :)

Jean Sol Partre 2015.10.26. 20:58:31

@WiteNoir: nem érted. Én arról beszélek, hogy vannak dolgok, amikről _sehol_ sem beszélhetsz, se köztévén, se blogon, de még a kocsmában sem. Ilyen például a holokauszt tagadás. És vannak dolgok, amiket nem viselhetsz/használhatsz nyilvánosan, ilyen a horogkeresz és a vöröscsillag.
És azt mondom, hogy ez nem szólásszabadság. Mert ezek vélemények, akkor is, ha ellentétesek az aktuális hatalom vélemyényével, vagy a tudomány véleményével, vagy bármivel. És ha ezeket betilthatjuk, akkor csak a jóérzésünk fogja megakadályozni, hogy bármi más véleményt is betiltsunk. Az pedig nem vezet semmi jóra, ezt látjuk, a jóérzés gyakran hiányzik a hatalomból.

Az, hogy egy magánblog cenzúráz, azt pont leszarom, mindenkinek a magánügye, mit enged, mit nem, ugyanígy az Index vagy az Origo, mindenki a saját szája íze szerint csinálhat amit akar, magáncégek. A köztájékoztatás már bonyolultabb, ott osztályozni kell, mi hír és mi nem, nehéz bizonyítani, mi cenzúra és mi a sima válogatás.

Jean Sol Partre 2015.10.26. 21:06:04

@maroz: a vicc az, hogy sok helyen tényleg így történt, nem megy a trafik. De azt tudjuk (én nem, mert nem dohányzom), hogy a szenvedély nagy úr, cigi kell, és ha választ a dohányos, hol vásároljon, oda megy, ahol cigit is kap. Nem véletlen, hogy a cigi mellett alkoholt is árulhatnak és hogy éjjel nappalivá is könnyebben válhatnak.

Jean Sol Partre 2015.10.26. 21:09:56

@maroz: ebben tökéletesen igazad van, csak ennek szerintem semmi köze (vagy csak igen minimális) ahhoz, hogy miért nyúlhatták le a trafikokat. A magánnyugdíjat is lenyúlták, pedig ott nincsenek multik, a földeket is lenyúlják, pedig ott sincsenek. Lopnak, mert lophatnak és kész. Na például ezért is lehet szidni a ballibet, egyrészt mert elbaszták, másrészt mert most úgy hagyják, hogy szerintem még jó is nekik.

Húsleves 2015.10.27. 07:42:14

@Jean Sol Partre:
A magánynyugdíjakat már akkor lenyúlták, amikor az állam helyett kötelező jelleggel magánzsebekbe irányították. Ez a módszer, hogy az állam kötelezővé teszi hogy magánzsebekbe kelljen fizetni a pénzt, egyébként jól mutatja annak a hazugságnak a fonákságát is, hogy mennyire "szabad" a neoliberális piac. Ez egyébként magára az EU-ra is igaz, egy hatalmas bürokratikus vízfej rendelkezik a pénzek elosztása felett és azt büntetésre, jutalmazásra használja, tehát szó nincsen piacról, ez hűbérúri rendszer. Arra sincs semmi garancia, hogy azt a magánnyugdíjpénztáraknál keletkezett pénzt valóban visszafizették volna, mivel láttuk már, hogy a neoliberális tetvek fenntartják a jogot arra, hogy ha valami nem tetszik nekik, akkor a szerződésben vállalt kötelezettségük alól csak úgy simán elálljanak úgynevezett "szankciók" címén, ahogyan az Oroszországnak szállítandó hajótestek esetében is történt. Arra sincs semmi garancia, hogy amikor az ember eléri a nyugdíjat, akkor tisztességes elszámolásban lesz részed. Amikor vissza kellett fizetni a pénzt a magánynyugdíjpénztáraknak, akkor a sikereikért a menedzsmentjét kurvákkal jutalmazó AXA biztosító például alig fizetett valami profitot az ügyfeleiket. És ezekről szerinted minden további nélkül el kellene hinni, hogy amikor eléred a nyugdíjat, akkor majd tisztességes elszámolásban lesz részed, ugye? Lenne lehetőség önkéntes magánynyugdíjpénztárakban takarékoskodni, óriási a választék, a magam részéről még hajlanék is rá, egy baj van - nem bízom bennük. Ahogy más se, mivel alig vannak ügyfeleik. Na ennek a bizalomhiánynak az áthidalása volt a kötelező magánnyugdíjpénztár, ennyit ezeknek a "vállalkozásoknak" meg "piaci szereplőknek" a valódi lényegéről.
És még hab a tortán: és mi van azokkal, akik önhibájukon kívül estek ki az egész nyugdíjrendszerből, mert soha nem jelentették be őket az állam csendes aszisztálása (gyilkosok közt cinkos aki néma) mellett? Az ő nyugdíjukat nem lopták el?

A FIDESZ korrupt dolgaival kapcsolatban egyébként általában igazad van, csak hiányzik a mérleg másik nyelvéről, hogy a másik nyelvén ugyanolyan gátlástalan enyveskezű rablóbanda van, csak ők nemzeti helyett neoliberális hazugságokban utaznak, és az utóbbi károsabb, mert a neoliberálisok az idegen gazdáik pénzszivattyúit is jobban kiszolgálják (lényeges, hogy nem fekete-fehér a különbség, mert a FIDESZ is kiszolgálja, csak kevésbé), és olyan dolgokban is ártanak a magyarságnak, amiben közvetlen hasznuk nem is keletkezik, lásd például a migránsválságban játszott szerepüket. Ez azért van, amit korábban írtam, hogy ők egy szinttel feljebb vannak, távolabb a saját népüktől.

Húsleves 2015.10.27. 07:48:14

@Jean Sol Partre:
És még valami. Ha bármit úgy gondolsz, hogy az "nem a neoliberalizmus", akkor semmi gond, javasolj egy nevet, és úgy foguk nevezni. Ha jobban tetszik az hogy 'pitypang', akkor annak fogjuk nevezni. A lényeg az, hogy maroz pontosan definiálta hogy mit ért alatta, és így ugyanarról beszélünk, de annak nevezed aminek akarod.
A fogalom meghatározásra csak azért van szükség, hogy ne beszéljünk el egymás mellett. Tipikus példa a "van-e cigánybűnözés" álvita. Ilyenkor mindig elmondja az egyik oldal, hogy van, mert a cigányok körében magasabb a bűnözési arány. És elmondja a másik, hogy nincs, mert attól hogy valaki cigány, nem potenciális bűnelkövető. Alapból látszik hogy nem ugyanazt értik alatta, de jól elvitatkozgatnak. Pedig teljesen mindegy lenne hogy melyik definíciót fogadják el, megszűnne a vita, sőt nem is lenne miről vitatkozni.

Húsleves 2015.10.27. 08:01:23

@Jean Sol Partre:
És még az is eszembe jutott a magánnyugdíjpénztár rendszerrel kapcsolatban, hogy úgy emlékszem volt azóta egy pár csendes beismerés, újságok is megírták, hogy mi volt a rednszerrel a probléma. Persze messze nem volt olyan hangos, mint az "államosítás" körül csapott műbalhé. Ha jól tudom azóta Lengyelországban is volt hasonló visszavétele a magánnyugdíj pénzeknek, mivel az egész rendszer, ami államilag "szabad piaci"-nak hazudott élősködő tetvek zsebébe irányította a pénzt, óriási károkat okozott a gazdaságnak. Mivel az állam korábban nem megőrizte, hanem az aktív keresőképesektől elvett jövedelemből fizette a nyugdíjasokat, és ezt az elvont jövedelmet szigorúan bürokratikus döntéssel (tehát szó nincsen piaci mechanizmusról) tetvek zsebébe irányították, ezért ez az állam bevételi oldalán óriási kiesést jelentett.
Ráadásul, ha megnézzük azt az oldalát, hogy mennyire "piaci" volt ez a rendszer a tagoknak, akkor rögtön eszembe jut, hogy amikor Varga a svéd típusú rendszerrel előhozakodott, tehát hogy az államnál is lehet az embereknek egyéni számlája, akkor a neoliberalizmusban utazó, "piaci szemléletű" ballibek naphosszat tépték a szájukat ez ellen a rendszer ellen. Tehát szó nincsen olyan szándékról, amivel takaróznak, hogy az egyéni felelősség, az egyén piaci szemléletű, saját jövőjére irányuló takarékoskodásának és annak a szemléletnek a csíráját akarták volna elvetni, ők csak azt nézték, hogy tömjék a gazdáik zsebeit, akik cserébe valamit ebből visszaosztottak és támogatták őket, ahogy támogatják most is.

maroz 2015.10.27. 08:01:49

@Húsleves: Sajnálom, hogy elment, pedig kíváncsi lettem volna rá, hogy tudjuk-e az álláspontjainkat közelíteni abban, hogy akkor most ki is a náci és kik mondják meg, hogy miért az.

Na, hátha még meggondolja, és visszajön.

Húsleves 2015.10.27. 08:17:48

@maroz:
Őszintén: te tényleg azt hiszed, hogy erre valaha is értelmes választ kapnál tőle? Neki nem kell ahhoz indok, hogy valakire azt mondja hogy náci. Ha mondasz neki valamit, ami nem tetszik neki, akkor "nem érti", és ne legyen kétséged felőle, hogy a végtelen szorgalommal párosult hülyeségével a végtelenségig képes folytatni, hogy ha belemész a mondataid megmagyarázásába, akkor mindig újabb dolgokat fog találni, amit "nem ért". Ugyanakkor az ő kijelentése az Kinyilatkoztatás, ami igaz marad addig, amíg te nem cáfolod. A cáfolataidat természetesen nem fogja érteni, hiszen mondatokból áll, amiket ő nem ért.

maroz 2015.10.27. 08:20:46

@Jean Sol Partre: reality chek: kiterelek tíz tehenet egy 1600 négyzetméteres legelőre. A legelő mellett közösségi kukoricás. A legelő dús. A barma persze a kukoricásba menne, de a kisbojtár suhogtat kettőt egy somfavesszővel és jószág belátja, hogy számára mégiscsak a legelő a jobb választás.

De mi van akkor, ha kiküldök a kisbojtárral tíz tehenet egy 160 négyzetméteres legelőre? És persze elvárom tőle, hogy este jóllakottan hajtsa haza őket. Honnan lakathatja jól őket? De a közösségi kukoricást meg őrzi a csősz. Mit tegyen? Rövid távon be-behajthatja a tehenet a kukoricásba, de csak idő kérdése a lebukás. Megkeresi a csőszt, megegyeznek: a kisbojtár lop neki a birtokról időnként egy fél tábla szalonnát, két rúd kolbászt, egy demizson bort, és ezért cserébe a csősz félrenéz alkalomadtán. A károkozásra pedig rámondja, hogy vadkár és nagy hanggal hajtóvadászatot követel, mert ez már tűrhetetlen, így nem lehet jól csőszölni a közös legelőt!

Tehát amikor csak lophatnak, akkor sokkal egyszerűbb elérni azt, hogy ne sokan lopjanak, viszont ha mást nem tehetnek, mint hogy lopnak, mert nincs más út, akkor ott lopni fognak. Magyarországon nincs más érdemi, kellően széles út, ezért nagyon sokan vannak olyanok, akik az életakarásaikat más módon nem tudják elérni, csak lopással.

Én tényleg nem értelek. Számokkal, adatokkal, húsz éves személyes megfigyelésekkel alátámasztva megmutattam neked, hogy csak a kiskereskedelemben konzervatív becslés szerint is minimum 20 000 kisvállalkozó-kistulajdonos elől foglalja el a piacot 6 darab multi. Megmutattam, hogy ez milyen társadalomstrukturáló hatással járt, ki kihez és hogyan van bekötve, ki dönt és kinek nincs semmiféle ráhatása sem az eseményekre. Hogy lehet azt mondani ezek után, hogy ennek minimális köze van a lenyúláshoz?

Jean Sol Partre 2015.10.27. 09:12:18

@Húsleves: a magánnyugdíj lenyúlás csak egy példa volt, hogy mindent el tudnak érni, függetlenül attól, hogy a manyup amúgy jó-e, vagy bármi. Megzsarolták az embereket és lenyúlták, pedig rengeteg sérelmet okoztak és mégis meg tudták csinálni, ennyiből érdekes a dolog most. Ehhez képest 20000 potenciális kiskereskedő bakfitty nekik, ellehetetlenítik a hangadókat, lefizetnek párat és megfélemlítik a maradékot, ennyi, a maffia nem válogat.

Persze, hogy előtte is ugyanilyen volt, megbeszéltük ezt már, nem védem az előző kormányokat sem. Bár Orbánék szintet ugrottak, de a hátam közepére se kívánom a régieket se, osztozom maroz dilemmájában, ha ezeket leváltjuk azok jönnek vissza, nem lesz jobb semmivel.

Jean Sol Partre 2015.10.27. 09:15:46

@Húsleves: nem vitatom, mi a neoliberalizmus, a nevével sincs bajom, használhatjuk. Azon vitatkozom, jelenlegi rossz helyzetünknek (az országénak, és a leszakadó valamint már rég leszakadt rétegek, régiók, a "melósok" helyzetének) egyedül és kizárólag, vagy akár csak legnagyobb részben a neoliberalizmus lenne a felelős.

Jean Sol Partre 2015.10.27. 09:18:46

@maroz: posztkádári emlékek törtek fel bennem tőle. Ő mondja meg, ki a náci, ez egyértelműnek látszik.

Jean Sol Partre 2015.10.27. 10:16:52

@maroz: ó bassza meg, írtam sok okosat és elszállt. Megpróbálom mégegyszer, de olyan jó már sose lesz, benne volt a boldogság és a világbéke képlete is, de nem tudom reprodukálni. Na mindegy.

Szóval a példád jó, a statisztikáidat is elhiszem. Abban is megállapodtunk már, hogy a kereskedelmi multik túl sokan vannak, nekem személyes fájdalmam, hogy a belvárosba is beengedtük őket (a plázáikat), mert tönkrement miattuk jópár nagyon klassz hely (nem bolt, hanem utca, környék).

De a trafik az trafik, ott a dohány monopóliuma a lényeg. A 20000 potenciális boltos pedig bakfitty ennek a kormánynak, nem félelmetes tömeg akitől megijed.
A tolvaj pedig tolvaj, nincs olyan előírva sehol, hogy egy kormánynak lopnia kell.

A környező országokban is neoliberalizmus van, mégsincs ilyen mértékű korrupció, vagy ha valahol mégis, akkor elkaphatók, büntethetők.

Valami ilyesmi, még írtam sokat de lusta vagyok újragépelni (meg el is felejtettem).

maroz 2015.10.27. 13:04:48

@Jean Sol Partre: "Megpróbálom mégegyszer, de olyan jó már sose lesz, benne volt a boldogság és a világbéke képlete is, de nem tudom reprodukálni."

Kérd el az NSA-tól a billentyűzetleütés-logot, nekik megvan. ;)

"ott a dohány monopóliuma a lényeg"
Tehát van egy bolt, aminek az egyik termékcsoportját a kormány baszkurálni akarta. A trafikot felejtsd már el, a dohányt jellemzően nem trafikban árulták. Jön a kormány, és azt mondja, hogy a százötven termékféleségedből elveszek egyet azért, hogy azt odaadjam hatezer kegyeltemnek. Oké, mondaná a kisbótos, csináld, de mi húszezren vagyunk, és a családdal-baráttal együtt százezren, és azt se feledd el pubikám, hogy mi naponta találkozunk annyi szavazópolgárral összesen, amennyi már a kétharmadhoz is elég, szóval akkor mi is van azzal a monoizével?

maroz 2015.10.27. 13:05:30

@Jean Sol Partre: Beszélgessünk kicsit Romániáról is? Benne vagyok! ;)

Jean Sol Partre 2015.10.27. 13:41:44

@maroz: a trafikot nem felejthetem el, hiszen a trafikokat osztották újra. Régen mindenhol lehetett dohányt kapni, most csak a trafikban. Azt gondolták, ez jó üzlet, hiszen a dohányosok függők, tuti vevők, biztos bevétel. Ziher ami ziher hozzácsapták az alkoholt, jól megy a cigihez és drága, tehát ha dohányos vagyok és buli van, a trafikba megyek sört is venni, mert cigit csak ott kapok.

És hány kis és nagyboltos volt akitől tényleg elvették és egy kurva szót sem szólt? Pedig még szavazókkal is találkozott minden nap.
És most hány kisgazda fog menni tüntetni traktorral vagy kapával-kaszával, hogy végleg megfosztják a földjétől?
És hány diák és szülő megy tüntetni amikor elbasszák az oktatást?

Szerinted mit csinált volna az a plusz húszezer kisboltos, ha lett volna? Mert szerintem ugyanazt, mint a többi akik voltak, meg amit a manyuposok, meg a diákok, meg a gazdák meg mindenki. Semmit. Kis hőzöngés aztán győz a posztkádári reflex. Ha mégsem, akkor rákapcsolunk a propagandára, lefizetjük a hangadók egy részét, megfélelmlítjük a többit és annyi.
Úgysincs alternatíva, nincs ellenzék, ők is beépített emberek, tehát mindenki kedvetlenül ül otthon, vagy összepakol és elhúz innen.

Jean Sol Partre 2015.10.27. 13:44:55

@maroz: felőlem nyugodtan. Ha már megoldottuk Magyarország minden gondját, baját, oldjuk meg az övéket is :)
süti beállítások módosítása