HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Na jó, de akkor mit is vett el valójában Orbán?

2013.02.27. 10:54 | maroz | 72 komment

Címkék: elit

Most éppen Kálmán László nyelvészt olvasom. A vele készített interjú felütése: „Az ELTE-ről elbocsátott nyelvész szerint most bizonyosodott be, hogy senkit nem érdekel a minőség.” Ez a „senkit nem érdekel”, pláne a „most bizonyosodott be” kitétellel előtte számomra nyelvészetileg (milyen kár, hogy nem értek hozzá) úgy tűnik, hogy az nem csak a jelenről szól, hanem sokkal inkább azt mondja, hogy itten kérem a középszer, de leginkább a silányság akceptálása egy folytatólagosan elkövetett bűncselekmény lenne. És akkor helyben is lennénk.

Persze nem csak az ELTE-BTK az egyedüli homályzónája az országnak, nem csak ott derül ki, hogy a lakkozás alatt szétevett mindent a rozsda, hanem… ööö, hanem…, na jó, nem is „hanem”, hanem hol nem. Ezeknek a „kiderüléseknek” érdekes sajátossága, hogy az eseményhorizont nem zár 2010-ben, idézném egy félmondat erejéig Kálmánt:

Tulajdonképpen a rendszerváltás óta nem történt különösebb változás az egyetemeken, a döntések ugyanúgy születnek, mint a Kádár-rendszerben, amikor még én jártam egyetemre.

Öhmm. Akkor most orbánsátán, vagy nem orbánsátán? Nemrég Laczkovich Miklóst olvastam, és nem fogják elhinni, de ő is a felsőoktatást szidta. Idéznék tőle is egy félmondatot, mert mi errefelé félmondatokból is megértjük egymást:

ŠA szakmának arra a kérdésére, hogy tulajdonképpen a felsőoktatást miért is kell tömegessé tenni, a politika soha nem adott értelmes választ.  

Csókolom, osztán Orbán se? Vagy értsem úgy, hogy ő megakadályozta az értelmes válasz adását? A közoktatásról apránként 2010-re kiderült, hogy abban valójában nincsen túl sok olyan elem, amire egy ballib büszke lehetne, szinte alig alkalmas arra, hogy a hozott hátrányokat ledolgozza, így valójában egy konzervatív alrendszer, hiszen lényegében véve azt konzerválja, ami van: a jobb társadalmi státuszú szülők gyereke jó eredményeket fog benne elérni és végzettséget szerez, míg a hátrányosabb helyzetűek gyerekei szépen megbízhatóan kipotyognak, lemorzsolódnak. És ugyanezt látni az élet egyéb területein is, nem csak az oktatásban. Szinte mindenütt az derül ki, hogy a szegfűs-madaras fátyol alatt rozsdás, rothadó, bűzös kiborgok vannak, összegányolt gépekben bűzlenek az ezekhez idomult féltudású pancserek és csodálkoznak, hogy nem működik a szerkezet. A gályarabok ezt annyira nem is bánják, legalább nem kell evezni, mi az, hogy elsüllyedünk, ugyan már. Meg különben is, megígérték, hogy ha szépen mosolygok, akkor lehet belőlem is beosztott hajcsár.

Szóval ha picit lehiggadunk (három év talán elég volt rá), akkor be kell látnunk, hogy Orbán látszatokat vett el leginkább, durván és erőszakosan lecibálta azt a bizonyos fátylat és ennek következtében láthatóvá vált az, hogy valójában hogyan is néz ki maga a dolog. Amit a politikai osztály közösen építgetett az elmúltakárhányban, sajnos a civilek, a polgárok kiadós érdektelensége mellett. Csak a jegyzőkönyv miatt jegyezném meg, hogy ebben a nagyon elbaszottnak tűnő negyedszázadban tizenkét aprócska évecskén keresztül a ballib nevű izé csücsült a hatalmi piramis tetején, és hogy teljes legyen az egyensúly a három ciklusából egyben történetesen még kétharmadja is volt. Bal+jobb, 12+12, 2/3+2/3, és mi az eredmény? Rozsda és rothadás, szinte bármerre is nézünk. És persze mindezért senki nem szégyelli magát, senki nem jár kanosszát, sőt, a körúton belüliek még mindig azzal vannak, hogy minden pontosan úgy volt jó, ahogyan volt, ebben az országban senki semmiért nem hibáztatható, mert senki semmi hibát el nem követett, csak az a zorbán, mindig ő. De nézzük tovább Kálmánt, mert még mindig érdekes:

Nincs olyan tényező, akár gazdasági, akár politikai, amely az egyetemeket a minőségi produkció irányába nyomná.

Nincs olyan tényező. Pláne nincs olyan politikai tényező. Kedves népünk, ez van, nincs tényező, tessetek beletörődni, maradtok a szarban, mert nincs tényező. Oszt keziccsókolom, akkor az értelmiségi elitünk, az mi a jó büdös lópikulának van itten tartva? Mert dizájnosabb tőle a körút, vagy mert jól mutat az elefántcsonttoronyban? Lenne nekem egy ötletecském így, pápaválasztás idején. Kellene egy szép, nagy stadion. Jó, azt már vissza is vontam, hogy szép. Nagy legyen, csúnya és büdös. Na, oda be kéne terelni az értelmiségi elitet, belemondani az arcocskájukba, hogy talán negyed századnyi etatista csodavárás pont elég volt, tessetek szépen ottan bent valamit csinálni, mondjuk összeülni, beszélgetni, kiutat keresni, kitalálni, hogy mégis mi lehetne az a tényező, amelyik nyomna itten és irányba. Kapnának fejenként és naponta félkiló komiszkenyeret, tíz deka margarint és másfél liter vizet. Ja, meg egy fél köbméter forgácsot, a fehér füsthöz. Ha felszáll, felszáll, akkor kijöhetnek, ha pedig mégsem, akkor sincs semmi, legfeljebb kevésbé lesz mutatós a körút és az elefántcsonttorony, más téren valószínűleg észre sem fogjuk venni az értelmiségi elitünk hiányát. Ha nincs tényező, hát nincs tényező, majd valahogyan bele fogunk törődni, talán picit vigasztalni fog bennünket az a tudat, hogy ez a "nincs" számunkra már csak napi és fejenkénti félkiló komiszkenyérbe, tíz deka margarinba és másfél liter vízbe fáj. No meg egy darab Orbán tartós elviselésében, de hát ha nincs tényező, akkor nincs tényező, hoppá, ezt már mondtam, akkor marad a beletörődés és a pont.

72 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr485107768

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Alkotmánybíróság 2013.03.01. 11:29:43

Az Alkotmánybíróságról - 2013. március 1., péntekDr. Vincze Ferenc, Hódmezővásárhely Az Alkotmánybíróság egyre fokozódó intenzitású ámokfutása során minden jel szerint – felülemelve magát a választott népképviseleti rendszeren, azaz az Országgyűlés f...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2013.02.27. 12:45:26

"Na de könyörgöm, ki minősíti őket? Egymást minősítik."

Ne morogjál Maroz, ez igenis roppant korszerű társaság.

Tiszta Wikipédia! ... :)

(Egyébként ha má nyelvészes posztban idézel félmondatokat, akkor meg kéne fontolnod, hogy mennyire MINŐSÉGI munka a mondatok félségét a végükre biggyesztett pöttyel szimbolizálni.)

DarthVader 2013.02.27. 13:22:26

Ja. Úgy kellett már Orbán, mint egy falat kenyér. Hogy lássuk, milyen szar volt eddig. Na de maj'most!
Most jön a megtisztulás. Csak egy (néhány) maradhat. Nyilván a legjobbak. Vagy hasonló. Vagy más.

Nyilván a beteget úgy lehet az állapottyának súlyosságára ráébreszteni - teszem azt, van valami belső kórsága - hogy levágjuk a lábát. Akkor rá fog döbbenni ő is meg a környezete is, mennyire súlyos az ő baja. Na, ezt a szakmában is fogom alkalmazni :)

Jut eszembe, Kálmán és Laczkovics hol voltak eddig? Mondjuk, akkor, amikor az előző banda az általuk bevezetendő tandíj egyik érvének azt találták mondani, hogy a fizető diákok könnyebben léphetnek föl szolgáltatásvásárlói igényekkel, egyáltalán igényekkel? Valahogy nem hallottam, hogy milyen szar a felsőoktatás.

imflor 2013.02.27. 13:46:36

"A közoktatásról apránként 2010-re kiderült, hogy abban valójában nincsen túl sok olyan elem, amire egy ballib büszke lehetne, szinte alig alkalmas arra, hogy a hozott hátrányokat ledolgozza, így valójában egy konzervatív alrendszer, hiszen lényegében véve azt konzerválja, ami van: a jobb társadalmi státuszú szülők gyereke jó eredményeket fog benne elérni és végzettséget szerez, míg a hátrányosabb helyzetűek gyerekei szépen megbízhatóan."

Orbánék ezt egységes tananyaggal, tantervvel, tanmenettel, tankönyvvel gyógyítják, a hátrányos helyzetű és fogyatékosokat nevelő, oktató speciális iskolákat bezárják stb.

Kutyaharapást szőrével. A rosszat tovább rontják, ami jó volt, azt megszüntetik. Koncepció nuku, csak anyagi szempontok érvényesülnek, gyerek, szülő, oskola nem számít, vesszen, ami pénzbe kerül..
Örülünk, maroz?

Hát én ezt nem tudom ünnepelni.

maroz 2013.02.27. 14:03:29

@panelburzsuj: Megfontoltam, és arra jutottam, hogy biztosan lesznek majd, akik ebbe belekötnek, de talán többen lesznek olyanok, akik elértik, akik olvastak már olyasmit, hogy "kitért rá egy félmondat erejéig" és tudják, hogy ez nem igazán a pont, vagy a nagy kezdőbetű hiányát jelenti.

maroz 2013.02.27. 14:06:48

@DarthVader: Írtam én arról, hogy mi jön most? :)

Ja, végső soron írtam. Valami olyasmit, amit te is pedzegetsz. Hogy hol is volt eddig a n.b. elitünk. Meg talán azt is írtam, hogy aminek jönnie kéne, az mintha irányukból kellene érkezzen. Illetve ha nem jön, hát nem jön, de akkor ideje elkezdeni hozzászokni Orbánhoz.

maroz 2013.02.27. 14:11:27

@imflor: Arról beszélek, hogy ami jó volt az egy lófasz volt, nem jó. Illetve nem én beszélek erről, hanem az elitünk. És mikor beszél erről az elitünk?

Ha a szarfolyam behömpölyög a kicsiny tornyocskájuk kicsiny ablakocskáján is, immár.

Na, ekkor egyből megvilágosodnak, egyből rájönnek, hogy bazze, itt minden szar, és hirtelen roppantul kritikusak lesznek _visszamenőleg is_.

Igen, ha az elitnek nincs ötlete rá, hogy mit kéne vagy mit lehetne, akkor marad Orbán és ő gyógyít. Akár örülünk neki, akár nem.

maroz 2013.02.27. 14:16:48

Ez is tök jó írás:

mandiner.blog.hu/2013/02/27/bolcseszoktatas_alszentsegrol_es_felelossegrol

Kábé ugyanarról szól, ugyanúgy kiakad Karsaira, ahogyan én kiakadtam Laczkovich faszságára, miszerint itt a gyerekkel van a probléma. A sok kibaszott kis köcsög nem motiválja, nem készíti fel, nem "neveli" meg saját magát, hát láttak már ilyent? És ezt ugye az elitünk mondja, ennyit ért az egészből, benne kellene bíznunk, hogy ő majd megoldja.

panelburzsuj 2013.02.27. 15:20:43

@maroz:

Ahá, Antall-féle "írói munkásság" ... :)

(Egyébként tapasztaltad már, hogy a "kötözködés-kultúra" általánossá válása milyen váratlan módokon és helyeken tud rövidzárlatokat csinálni - akár pont e kultúra atyamestereit is megperkelve?)

maroz 2013.02.27. 15:25:07

@panelburzsuj: Fogadjunk, hogy te nem hiszed el, hogy nekem tényleg megfordult írás közben a fejemben az, hogy ebbe a félmondatos izébe valaki bele fog kötni? :)

panelburzsuj 2013.02.27. 15:37:12

@maroz:

Te elhiszed, hogy alapvetően nagyon is hasonló észjárásunk van - és éppezért eléggé pontosan érzékeljük mindketten, hogy egy-egy közzétett megnyilvánulásban mi a valóban "önkéntelen", és mi a tudatos "duplagondol"? :)

panelburzsuj 2013.02.27. 16:02:11

Egyébként ha már "minőség"...

Te ismered - nem szakemberként, hanem "tájékozódó és véleménymondó" civilként - mondjuk a kirugdalt oktatok munkásságát?

És a bennmaradókét?

www.e-nyelv.hu/munkatarsaink/

Tudsz-e arról, hogy ezen a honlapon három éve Balázs Géza atyamesteren kívül talán 3-4 segéd neve árválkodott?

Ki tudod-deríteni: milyen pénből, milyen elvek mentén milyen célokért "küzd" ez a társaság?

Hogy milyen a viszonyuk Nádasdyval, Kálmánnal?

Hogy a "nyelvészet, mint tudomány" és "nyelvészet, mint nemzetépítés" mennyire öszegyeztethető, mennyire egymást kizáró elképzelések, statégiák és cselekvésmódok?

Hogy ebben a katyvaszban akkor ki is a minőség, ki a kókler - és kinek milyen erőforrások "jutnak" egyetemen belül és kívül, hogy ezek a dolgok tényleg "tisztába legyenek téve"?

panelburzsuj 2013.02.27. 16:17:49

Ad notam "minőség"...

Te mit gondolsz arról, hogy a Laczkovich-duma első két tézise - ordas csúsztatás?

(Átjárhatóság. Mobilitás.)

maroz 2013.02.27. 16:42:30

@panelburzsuj: A legkisebb mértékben sem. Én csak azt látom, hogy a minőség, mint érv mindig akkor jön elő, amikor éppen kikerül onnan az illető, ahol pont az lett volna a dolga, hogy a minőségért tegyen. A ballib is a hatalomból kikerülve vette csak észre, hogy mekkora egy fos ez az ország. Míg 12 évig benne ült addig ez nem igazán tűnt fel neki.

maroz 2013.02.27. 16:52:40

@panelburzsuj: Mond egyáltalán valamit? Minden jóvót úgy, ahogyan régen vót, isten álgya Jani bátyánk szép emlékét!

Az írása alapján szakbarbár, elefántcsonttoronyban élő antiértelmiséginek tűnik az ipse, már úgy értem, hogy a public intellectual értelemben, kábé ilyen nagyívű szarságokat olvastam Makovecztől is, csoda, hogy egyre elitellenesebb leszek? :)

panelburzsuj 2013.02.27. 17:09:14

Te miből következtetsz arra, hogy politikának (mint olyannak) égető szüksége lenne a minőségre, (mint olyanra)?

Én (55), már tudom, hogy nem gólya hozza gyereket.

Neked ez új?

panelburzsuj 2013.02.27. 17:17:31

@maroz:

Egyébként meg pontosan úgy jársz el, mint egy vérbeli politikus.

Lövésed nincs a konkrét tárgyról - hát ugrasz egyszerre legalább két emeletet az nagy büdös általánosságok mennyei felé.

Ha konkrétan csődöt mondok - egérútként még mindig ott a lehetőség, hogy "mi meg "ti" kérdéssé transzformáljam a csődömet.

Mi civilek - ők elitek ...

DarthVader 2013.02.27. 21:04:37

"A közoktatásról apránként 2010-re kiderült, hogy abban valójában nincsen túl sok olyan elem, amire egy ballib büszke lehetne, szinte alig alkalmas arra, hogy a hozott hátrányokat ledolgozza, így valójában egy konzervatív alrendszer, hiszen lényegében véve azt konzerválja, ami van: a jobb társadalmi státuszú szülők gyereke jó eredményeket fog benne elérni és végzettséget szerez, míg a hátrányosabb helyzetűek gyerekei szépen megbízhatóan kipotyognak, lemorzsolódnak."

Persze, hogy az oktatásban borzasztón nehéz bármihez hozzányúlni. De igen, azt látjuk, hogy nem egyenlően osztja a tudást széjjel. Valamelyikötök mondta, az mégis csak ... a legnagyobb igazságtalanság, kérem szépen, hogy a magyar oktatási rendszer egyik oldalról a köztünk lévő társadalmi különbségeket fölerősíti, nem gyengíti, aztán meg szegregál is. Hát ez az igazi nagy probléma, ez a nagy gond. És az a nagy gond, hogy azoknak adjuk az ingyenes állami oktatás, kérem szépen, akik a legjobb családokból jönnek. Hát ehhez képest nem az a botrány, hogy ki kell fizetni 3 százalékonként. Ha van társadalmi botrány, akkor az, hogy a felső tízezer termeli magát újra közpénzen. Mi meg ezt nem merjük kimondani, és be vagyunk szarva, hogy azt mondjuk, hogy egyébként a 7 százalékot akkor tessék fizetni."

DarthVader 2013.02.27. 21:05:29

Nyitó idézőjel lemaradt.

maroz 2013.02.27. 22:05:03

@DarthVader: Tudták, hogy szar és nem bírtak kezdeni vele semmit. Ami nem baj, de olyankor le kell mondani.

Vagy rá hét évvel nézni, amint a teljes baloldal beleáll az iszapba, mint a horgony. Láttad a friss pártpreferencia-adatokat?

DarthVader 2013.02.27. 22:34:45

@maroz: Tudták, hogy szar, valamit elkezdtek kezdeni, és bölcs népünknek nem volt jó.

A pártpreferencia? Láttam. Hagy álljanak. Lesz még 4-8-12 év Orbán. Legyen is. Hiszen a bölcs népnek szemmel láthatóan ez tetszik. Majd rendbe jön a felsőoktatás is. Feltehetően frissítőleg hat rá a csonkolás.

De vajon mitől van olyan érzésem, hogy nem a tehetséges, nagy nevű oktatók maradnak a rendszerben, hanem pont az a középszer, amelyikről Kálmán beszélt?

Jut eszembe: a bölcs nép már csak ilyen. Olaszországban ki volt a favorit? Aki beigérte a 30 órás munkahetet. Szerintem itthon is kapna vagy 70 %-ot.

DarthVader 2013.02.27. 22:40:13

Mit olvasok máma? A deákok azt mondták, amikor a HaHa megszavaztatta az előadóban levőket arról, hogy óra helyett "megbeszéljék-e az ügyeket", sokan szavaztak volna arra, hogy igen, de a teremben ott ült a HÖK-ös gyerek is, és nem merték, féltek, hogy a különböző juttatások elosztásánál hátrányba kerülnének emiatt. Nabazz. Annak idején azért akár ott ült a KISZ-titkár, akár nem, nem nagyon érdekelt bennünket. (Meg őt se.) Ez volt '75-'80 között. Csak nézek, mint a moziban.

imflor 2013.02.27. 23:01:06

@DarthVader:
Az Öszödön még botrányosnak minősített helyzetnek a fenntartása ma, a rendszerváltás óta először Magyarországon kormányprogram lett.

imflor 2013.02.27. 23:08:25

"Majd rendbe jön a felsőoktatás is. Feltehetően frissítőleg hat rá a csonkolás."
Minek ide egyetem? Akinek szánva van a tanulás lehetősége, az majd külföldön tanul.

maroz 2013.02.28. 06:58:48

@DarthVader: Nem lenne egyszerűbb belátni azt, hogy a ballib elkúrta? Hogy egészen egyszerűen nem tudott kormányozni? Jó ez a népre mutogatás, olyan tipikusan ballib-elitista: mink kérem tuggyuk, hogy mi lenne jó a népnek, de hát ez a kurva nép, ez csak bezavar. Le kéne váltani.

maroz 2013.02.28. 07:05:55

@DarthVader: Mire számítottál? A mainstream ellenzéki mindenfélék, újság, rádió, tévé, blog, pletykafészkek mind-mind egymással versenyt ajvékolva ríjja, hogy itt nincs demokrácia, sőt, diktatúra van, Orbánrezsim, maffiaállam, elvisz a fekete autó akkor is, ha a kerted végében egy hangosat káromkodsz.

Mi a fene képződne meg más egy gyerek fejében? Te azt hiszed, hogy egy húsz év körüli határeset az ilyesmit a saját fejéből húzza elő? Francokat. Otthonról hozza. Meg a médiából. Érted már, hogy miért voltam/vagyok olyan mérges erre a diktatúrázásra? Hát ezért. Kibaszunk azokkal, akik mégis csinálni szeretnének valamit. Ravasz egy csapat vagyunk, ugye? ;)

DarthVader 2013.02.28. 08:03:18

@maroz: "a ballib elkúrta? Hogy egészen egyszerűen nem tudott kormányozni? "

Hát, a mostaniak fényében ez igy kicsit másként fest. Az, hogy béna volt, igaz. Az, hogy lehetett volna másként is csinálni, és az jobb lehetett volna, az is igaz. De az, hogy "szar a fidesz, de nincs nála jobb" egyszerűen baromság. Mert nemhogy a Bajnai-féle "mentőkormány" tevékenysége volt sokkal jobb, mint a mostanié, de még a második Gyurcsány-kormányé is. (Nem volt jó, de a mostaninál jobb volt.) (Arról már nem is beszélek, mi lett volna, ha a kormánypárt nem fúrja hátulról a programot.)

Emlékszünk, ugyi, az "el lehet menni"-re?

Gyurcsány mit mondott a nagytőkének:

a tőkés/vállalkozó el tud menni külföldre, ha sokallja a megszoritásokat, de akkor a nyugdijak nem lesznek kifizetve.

A Hír-Tv interpretálása: a tőkés/vállalkozó, ha nem tetszik neki, elmehet a picsába.

Most rendesen tökön vannak fogva a vállalkozások, mégse nyavalyog senki. (Lehet, hogy fű alatt mégis elmennek, de ennek nincs jele. Nem érzi a nép. Max a munkanélküliségen, ami soha nem látott szintre emelkedett, a kormány pedig önti a foglalkoztatási adatokat, ami a kurva drága közmunka miatt olyan, amilyen, pedig ha a nettó 47-ből 20 embernek fizetnénk nettó 23-at segélyt, a 20*23-ból meg felvennénk nettó 90-ért 5 embert, akkor árban pont ott lennénk, az 5 ember bőven elvégezné a 20 lapáttámasztó munkáját, mert akarna dolgozni. Nyilván a társadalmi érzékenység azt mondja, hogy dolgozzon a paraszt, de ezt sikernek beállitani leglábbis érdekes. )

Tandíj:

a gyurcsányi tandíj maga volt a nemzethalál, a jelenlegi ellen meg egy maroknyi diák tiltakozik. Pedig az sokkal racionálisabb volt. De nem hallani - mármint a széles tömegek részéről - hogy megnyomorít. Mari néni is buzgón bólogat: semmi sincs ingyen. Akkor meg? Mari néni is csóválta a fejét: hát ezek, szegény diákokat ellehetetlenítik.

ÁFA: csökkentették,majd visszaemelték. Nyilván baromság volt, és populista választási akció, de a végén ugyanott tartottunk, mint az elején. MA mennyi az ÁFA? És köhög róla valaki valamit?

Üzemanyag: 300 Ft-os benzinnél mindenki -főként az ellenzék -sipákolt az adó miatt. Ma?

Deviza árfolyam: Gyurcsány 230-as EURO árfolyamnál: "Megöl bennünket az erős forint" . Fuj. A mocsok, gyengiteni akarja a forintot. Ma? "Minket is megölne, de teszünk róla. " És fogja a fejét valaki?

És ez volt az egész 4 év, minden szinten dőlt a mocsok, az emberek meg ették nagykanállal, hogy milyen szar minden, és bele fogunk dögleni. Ma meg? Ez még szarabb, de nincs jobb? Ne má'!

A kórházak adósságállománya nagyobb, mint valaha. Sajnos kénytelen voltam több osztályon megfordulni apám betegsége miatt, mindenhol a kollégák azzal nyitottak, hogy ez szörnyű. Bel osztályon a folyosón sorban az ágyak, és minden tele, mint a frontkórházban. Van erről szó valahol? És 4-5-6 éve? Lehet, hogy a vizitdíj nem oldotta meg az egészségügy problémáját, de egy lépés volt egy másik irányba. Láttuk, mi lett a vége. Ugyanez az ágyszámleépités: végünk van, oda a kórház, piszkos Gyurcsány. Ma? További ágyszámleépités, kórházak bezárása, és mi van? "Hát szar, de nincs jobb" ?

Mi van a köztudatban? Bedobják a tóba a témát -
egyszer! -, és még csak nem is csobban. 4-5 éve pedig minden nap fel lett emlegetve minden negativum.

(Arról már nem is beszélek, hogy az átlag parasztnak mennyire nem esik le, hogy akkor és azt kúrták el, ami miatt újraválasztották őket. És az lett volna a jó irány, ami miatt buktak.
Az, hogy mennyire volt a korrekció iránya jó, az nagy viták tárgya lehet, de olyan szar nem lehetett, ha a mostaniak is nagyjából azokat tudják csinálni, csak még jobban csavarnak a présen.)

Úgyhogy óvatosabban kéne ezzel a "nem tudtak kormányozni"-val. Ebben az országban csak a Gyurcsány-kormány kúrt el, a többi mind offé? Pedig mind elkúrt valahol valamit. Ja, csak közben működött az ország. Most kezd szétesni.

Az előző kormány(ok) elindultak volna egy másik irányba, de -több okból - nem tudtak eljutni sehová, mert bénák voltak. A mostani pedig öles léptekkel halad egy rossz irányba.

DarthVader 2013.02.28. 09:36:37

@maroz: És te nem tartod elképzelhetőnek, ugye, hogy az ott ülő HÖK-ös gyerek zokon veszi, ha ellenükbe megy valaki? Merthogy ő meg úgy szocializálódott. Ugye, ilyen nincsen? Teljesen indokolatlan a félelem. Persze.

panelburzsuj 2013.02.28. 15:05:25

@DarthVader:

Valahol vicces dolog, hogy a kádári diktatúrában a szociális és atanulmányi ösztöndíjak is úgy "osztattak" el, hogy rendeleti szintű normák alapján kaptunk egy lajstromot, hogy kinek mi "járna" - és csoportszinten kaptunk egy 20-30 százalékos "diffrenciálási teret", hogy ti tudjátok legjobban, valójában kinek milyen a helyzete, illetve ténylegesen mennyi érdemi munkát végez.

Szóval 20-25 fős társaságnak kellett egy zárt összkeretet "személyre szabnia". Érveléssel, anyázással, taktikázással - és azzal a tudattal, hogy az "emberi egymásrautaltságunk" ettől még szemernyit se fog csökkeni. (Jegyzetcsereberétől a "hozd má föl vacsimat" szintig...)

HaKohen 2013.02.28. 18:20:33

@maroz:

A posztodban kifejtettekkel (szörnyű elit stb.) végülis egyetértek - ha érdekel egyáltalán valakit, hogy én vagy más mivel ért egyet.

Ám azt hiszem, hogy úgy próbálod helyrebillenteni a világ megzakkant rendjét, hogy átesel a kötbullarba bekerülő paripa másik oldalára (remélem, díjazod eme képzavaromat, ha mást nem is).

Szóval: @DarthVader: ma reggeli méretes szösszenetén azért érdemes lenne elgondolkoznod. Abban is van igazság, nem is kicsi. És ez sem fekete-fehér. És tényleg azt gondolod, hogy valamelyik kormánynak mentséget ad az, hogy a másik is elkúrta? Attól még a saját felelőssége (így a jelenlegié is) fennáll.

Amint az egyetemi oktatókat sem raknám egy nagy zsákba. Vannak kiválóak, jók, közepesek és gyatrák. Mint a bloggerek, politikusok, orvosok stb. között is. Ismerek olyanokat, akik kiválóak, lelkesen terjesztik rögeszméiket (a szakmájukat); közben azért ebben a világban élnek, és még azt is tudják, hogy a tecsó pénztáránál nem tudnak lelkesedéssel vagy éppen gerincdarabokkal fizetni. Hadd ne folytassam, nem becsüllek le annyira, hogy a szádba rágjam...

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.02.28. 18:22:32

@maroz: A ballib először a közoktatáshoz nyúlt hozzá, és a PISA-eredmények tükrében nem is feltétlenül eredménytelenül. Emellett megváltozott a felsőoktatási akkreditálási rendszer is. Megszünt a merev különbségtétel az állami és magán egyetemek között. Akartak mást is, de az befulladt (a tandíjból tellett volna rá).

HaKohen 2013.02.28. 18:22:43

@panelburzsuj:

Na ja, ezt a mikro- vagy lokális demokráciát már jó régen feltalálták, és most rácsodálkoznak, hogy nahát, jé?

panelburzsuj 2013.02.28. 19:00:41

@HaKohen:

Hívhatjuk szubszidiaritásnak is.

Szóval nagyon idétlenül hangzik, meg nem is lenne könnyű dokumentálni, de az a sejtésem, hogy kádári rendszerben egy nagyon durva monolit külső keretben sokkal több valóban "helyi" döntés született, mint a későbbi "plurális" keretek között.

Szóval valószínúnek látom, hogy sokkal gyakoribb és intenzívebb élmény volt, hogy egy "közösségi döntés" hogyan hat aztán vissza magukra a döntéshozókra.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.03.01. 14:25:14

@maroz: www.kir.hu/okmfit/files/OKM_2011_Orszagos_jelentes.pdf A 7. és 8. oldalt tessék elolvasni. Ezúttal a valami leeresztve laposra a felfújt nagy semmi helyett?

maroz 2013.03.01. 18:01:50

@Kuviklacz: "Ezúttal a valami leeresztve laposra a felfújt nagy semmi helyett?"

Ezt nem értem. Arra célzol, hogy amiket mondtam azok felfújt nagy semmik? De hát azoknak gondolod, akkor miért foglalkozol velük? :-o

maroz 2013.03.01. 18:09:34

@DarthVader: Elkezdtem olvasni. Ugye én arról próbáltam meg elmélázni, hogy mi volt a ballib felelőssége az elmúlthuszonhárom évben.

Olvasom a kommented, és még csak a negyedénél tartok, de már el is jutottál oda, ahonnan én már egészen egyszerűen nem is akarom tovább olvasni: jó, jó, elvtársak, történhettek apróbb hibák, amiről akár még beszélni is lehetne, és akkor most beszéljünk a fideszről. Egyrészt-másrészt, már megint. Bocs, de neked még csak közelítő fogalmad sincs róla, hogy én ezt mennyire unom. Elnézést.

maroz 2013.03.01. 18:14:45

@DarthVader: Nem, sőt, ha ezentúl engem megkérdez egy szülő, hogy el merje-e engedni a gyerekét egy HaHás vagy bármilyen, nem a kormány és a korporációi által szervezett bármire, akkor azt fogom neki mondani, hogy semmiképp se tegye, mert ebben az országban okkal kell rettegni, tehát ha bölcsen akar dönteni, akkor kushadjon, lapítson, alázkodjon meg, tartsa oda a másik pináját is a hökösöknek, szarja le a szabadságot, faszom luxus dolog az egy jobbágynak, nem érték. Meggyőztél, így fogok eljárni.

maroz 2013.03.01. 18:31:52

@HaKohen: Tisztelettel: én erre a másikra nem szavaztam, míg amarra igen. Kaptak tőlem többször is egy nagy tál bizalmat. A fideszre haragudjon az, aki beszavazta a parlamentbe, vagy ha tetszik neki akkor ünnepelje, mi dolgom nekem vele/velük?

Az egyetemi oktatókat nem vettem egy kalap alá. Amint hogy az elitet sem vettem egy kalap alá. Szerencsére nekem nem is kell ilyen kalapolós dolgokkal foglalkoznom, mert megteszi ezt helyettem mindenki más. A viccbéli Ali is csak egyszer közeledett nem megengedhető módon ahhoz a szegény négylábúhoz, mégis egész további életében mindenki Kecskebaszó Alinak hívta. Az elitünk pedig, hát, hogy is mondjam csak... szóval mintha ő nem csak egyszer és nem csak egyetlen kecskét. De értelek, és igen, ez is egy komoly probléma, amit valahogyan kezelni kellene. Mi a jutalma annak az egyetemi oktatónak, vagy annak az elitnek, aki belátja, hogy rengeteg a szar, és tenni is szeretne valamit érte a maga helyén? Kábé semmi, hiszen ha az egész csoportról lesajnáló a vélemény, akkor ő is abból fog részesedni, legfeljebb lesz egy egészen szűk kör, amelyik talán tud neki adni némi csoporttámogatást, talán nem. Ez az a következménye annak, hogy mi szinte betegesen utálunk az "igen"-ekről, az ügyekről beszélni, viszont a "nem"-ekről kitörő lelkesedéssel. Minden szar, és aki ki szeretné takarítani a szart az is szar.

DarthVader 2013.03.01. 23:21:37

@maroz: "Egyrészt-másrészt, már megint"

Lószart, mama. Nem "egyrészt-másrészt". Te azt mondod, a ballib baromi szar volt. (Erről szól a poszt). Én meg azt, baromi egyszerűen, hogy nem volt az olyan szar, mint amennyire lefestődik. Szarnak szar volt, de nem annyira - nem "nem annyira, mint a FIDESZ", hanem "nem annyira, mint amennyire gondolod". Azaz kevésbé szar, mint amilyennek tűnik. A FIDESZ szarsága pusztán megerősiti ezt, de sui generis is megáll: a szoci
(ezen beül a Gyurcsány-féle) kormányzás messze nem volt annyira tragikus, mint amennyire pl Te is látod. (Nem mellesleg mindent valamihez viszonyítunk. A szoci kormányzást is. És elég nehéz valamit önmagához viszonyitani.) Persze lehet más a véleményed, de ez pusztán annyiban releváns, hogy Te vagy a blog-gazda :)

A FIDESZ pusztán azért került a képbe - ha nem jött volna át - hogy akkor a nemzethalál viziója lebegett a vizek felett, ma pedig minden szarság 1 napig téma. (Mármint úgy általában a választópolgárok számára. Természetesen a judeo-
bolsevik értelmiség ajvékolását leszámítva. ) Függetlenül az egyes szarságok egymáshoz való arányától.

DarthVader 2013.03.01. 23:47:00

@maroz: Értem az indulatodat, és bennem is bennem van, de be kell látni, hogy vannak - és egyre inkább lesznek - szituációk, amikor a kussolás célravezetőbb. Egy bikacsökkel hadonászó Zagyva Gyulával szemben kevés racionális érvvel lehet operálni. Vagy egy kidagadt erekkel moderátori szerepet önként vállaló ultrával szemben. Kb mint a kerítés túloldalán habzó szájjal csaholó dobbermannal szemben. Persze meg lehet próbálni, csak meddő igyekezet, és akkor még keveset mondtam, bár igaz, hogy a fogászati sürgősségi ellátás még ingyenes. Ja, a nagybetűsben, pl munkaerő fronton, köz statusban is lehet keményen kiállni az igazság mellett, ha van a háttérben kellő anyagi biztonság. Ha nincs, akkor jöhet a nunkaügyi központ. (Emlékszel, hogy basztak ki 3 nappal a szerződés alírása után mégis egy pedagógust egy olyan állásból, amire hónapok óta nem volt jelentkező, azért, mert a testvére volt fasirtban egy polgármesterrel? )

Nem hiszem, hogy csak az igazam melletti harcos kiállás, meg a sunyítás lenne a tanítható alternatíva. Az életben vannak olyan szituációk, amikor a meghátrálás a túlélés záloga. Én ezt tanítanám meg a gyereknek. Egyrészt tudja, mikor kell meghátrálni, és mikor érdemes harcolni, másrészt ne okozzon lelki problémát egy ilyen szituációban a meghátrálás. Többre menne vele.

maroz 2013.03.02. 08:41:44

@DarthVader: "És elég nehéz valamit önmagához viszonyitani."

Máshoz viszont nincs értelme. Egy szoclib kormányzást csak ahhoz van értelme mérni, hogy a szoclib értékekhez kerültünk-e közelebb, hogy szoclib célok valósultak-e meg. Annál nagyobb furcsaságot el sem tudok képzelni, mint mikor valaki azzal jön, hogy jó, jó, szar, de tessék nézni, a konzervatívok, na, azok aztán még távolabb jutottak a szoclib céloktól!

Hát bazze, az a dolguk!

Azt viszont el sem tudom képzelni, hogy ballib ügyileg hogyan lehetett volna az utóbbi két ciklust még ennél is jobban elkúrni. A jóléti rendszerváltást, ami elvitt egy csomó olyan pénzt, ami nekünk nem is volt, tehát lett adósság. El lett tehát költve iszonyú mennyiségű pénz, hozomra, és mi lett mindennek az eredménye? Milyen társadalompolitika az, amelyik következménye nem a felzárkózás, nem az egyenlőtlenségek csökkenése, hanem mindezeknek inkább az ellenkezője? Mit ért el a baloldal nyolc év alatt a társadalmi kohéziót illetően? Az egyenlőtlenségek maradtak, a társadalmi kirekesztődés, a diszkrimináció csúcsra járatódott, mára lett egy olyan országunk, ahol a kreatív energiák zöme a puszta megélhetésre megy el.

És akkor nézd meg a baloldalt, a baloldali értékek támogatottságát. Romokban. Az mszp a jobbikkal küzd a második helyért, a baloldal pedig osztogatja egymás között lelkesen azt a támogatottságot, amelyik a biztos pártválasztók között kb. fele a jobboldal támogatottságának. Rájuk nézek, szóba állok velük és sikítva elrohanok: inkább a patás, mint ezek!

Könyörgöm, mi lenne ékesebb alátámasztása annak, hogy iszonyúan szarul működtek az elmúlt tízegynéhány évben mint az, hogy a céljaiktól, az értékeiktől egy csomó kölcsönpénz elköltése mellett is távolabb kerültek, a társadalmi kohéziót el lehet felejteni és ma a baloldalnak olyan a támogatottsága, hogy mindjárt még Torgyán is kedvet kap egy kis kámbekre?

maroz 2013.03.02. 08:52:14

@DarthVader: "Az életben vannak olyan szituációk, amikor a meghátrálás a túlélés záloga."

Így van, ezt mondom én is: erre kell nevelnünk a gyerekeinket, ezt a képet kell sugallnunk a környezetünkben, ezt kell sulykolnunk a blogjainkon, kommentjeinkben, a suttogó propaganda szárnyaira ezt kell ráapplikálnunk.

Jobbágy, tudd a helyed, felejtsd te el a szabadságot, lépjél szépen egyszerre, mert csak úgy kapod meg a réteskédet estére. Ha az egy számmal nagyobb vajaskenyér lehetősége és a szabadság eszméje mint értékek ütköznek, akkor te bátran és bölcsen válaszd az egy számmal nagyobb vajaskenyeret, hiszen minden bölcs szolga ezt választaná. Ne aggódj, majd jön az a Bajnai, vagy hogy híjják, esetleg egy másik király, és az majd jobb lesz. Az elhozza neked a szabadságot: elhiteti veled, hogy te immáron már szabadon csinálod azt, amit muszáj.

Most őszintén, ha te is elfogadod, hogy jobbágynak lenni jobb, mint a véleményünk hangoztatásáért esetleg megkockáztatni azt, hogy esetleg elvegyenek tőlünk egy ötezer forintos tanulmányi ösztöndíjat, vagy bármi más hasonló szörnyű retorziót megélni, akkor ehhez az attitűdhöz nem teljesen és tökéletesen passzolna az, hogy lelkesen kussolunk, ha Orbán a szánkba szarik? Csicskaország, amelyik egy tál lencse elvesztésének a lehetőségétől rettegve vígan és önként odadobja a szabadságát, és erre még büszke is, lám, milyen bölcs, pragmatikus vagyok. Pusztuljon, bazdmeg, pusztuljon!

DarthVader 2013.03.02. 14:31:59

@maroz:

"Egy szoclib kormányzást csak ahhoz van értelme mérni, hogy a szoclib értékekhez kerültünk-e közelebb, hogy szoclib célok valósultak-e meg."

Aha. Szóval az a baj, hogy szoclibnek hivják magukat.

Érdekes egy ország ez, egy baloldalinak mondott kormány konzervativ-liberális gazdasági programot valósít(ott volna) meg baloldali szociálpolitikával, míg ellenben a jobboldali konzervatívnak mondott kormány egy keményvonalas baloldali gazdaságpolitikát konzervativ jobboldali szociálpolitikával.

Evvan.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.02. 15:44:00

@maroz: És ha nem ötezer forintos ösztöndíjról van szó, hanem kétszázezer forintosról? Ezer dollárosról? A karrieredről? Az egzisztenciádról? A családodéról?

maroz 2013.03.02. 15:58:01

@DarthVader: Ne beszélj már olyasmit, ami nem igaz. 2002, jóléti rendszerváltás? Megvolt? Az megvolt, hogy a jövedelmi egyenlőtlenségünk a hatalmas mértékű szociális transzferek miatt nem mexikói jellegű? Az megvolt, hogy a teméntelen, hitelből elköltött pénz javarészt ilyen transzferekre ment el, de úgy, hogy semmiféle társadalompolitikai célt nem szolgált?

Nézd, nekem kurvára mindegy, hogy te mennyire szereted a ballibet, tőlem vérszerződést köthetsz ugyanazon a napon Gyurcsánnyal, Szanyival és Bajnaival is akár, te dolgod, én azt se rá, se le róla nem foglak téged beszélni.

De ha ezekről a dolgokról velem szeretnél eldiskurálni, akkor megkérlek szépen arra, hogy lépj túl az ilyen semmitmondó és ráadásul teljesen hamis paneleken, mert ezek engem egyrészt nem érdekelnek, másrészt pedig egy picit bosszant is, amikor ilyeneket hallok pufogtatni.

panelburzsuj 2013.03.02. 16:05:44

@maroz:

"semmitmondó és ráadásul teljesen hamis paneleken"

Célozgatunk, célozgatunk? :)

maroz 2013.03.02. 16:10:23

@agresszív kismalac: Nem tudom, figyeltél-e.

Onnan indult a beszélgetés, hogy a HaHások betlehemezését nem szavazta meg egy teremnyi diák, és erre valaki azt a magyarázatot adta, hogy azért, mert ott ült bent a HÖK egyik tagja, és féltek attól, hogy ha megszavaznák, akkor esetleg valakiket emiatt valamiféle jövőbeni, pontosan körül nem írt retorzió érhetné.

Erre én eléggé ingerülten megállapítottam, hogy remek, így kell ezt csinálni, automata üzemmódban össze kell szarnunk magunkat és másokat is össze kell szaratnunk, mert a jobbágy attól jobbágy, hogy önként összeszarja magát.

Amiről te beszélsz az pontosan arról szól, hogy egy alapértékünk, jelesül a szabadság mennyire is alapértékünk, mennyire is fontos nekünk. Nem tudom, megvan-e, hogy az alapérték attól alapérték, mert hogy azért bizony konfliktusokat is fel illik vállalni. Ha nem vállalunk fel érte szinte semmiféle konfliktust, akkor az azt jelenti, hogy nem is fontos az számunkra. Amivel nincsen baj, hiszen akkor valószínűleg egy másik érték szorítja ki, például a zsigeri túlélés ösztöne. Amibe aztán bármi belefér, odaadjuk azt a bizonyos szabadságunkat egy csomag ropiért is, nincs is ezzel semmi baj, csak akkor fogjuk be a pofánkat és jó jobbágyhoz méltó módon illedelmesen csókoljunk meg minden utunkba eső kezet. A kettő együtt viszont nem megy: a jobbágy ne pofázzon a szabadságról, ő a plusz egy csomag ropiról pofázzon, és arról, hogy melyik földesúrtól várhatja ő azt nagyobb eséllyel.

panelburzsuj 2013.03.02. 16:14:52

@maroz:

Lehet, hogy más a Maslow-piramis, a maroz-piramis, meg a kismalac-piramis?

Másként pakulódnak egymásra az értékek?

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.02. 16:43:00

@maroz: Elméletileg az elmélet ugyanaz, mint a gyakorlat.
Na, de gyakorlatilag...!

maroz 2013.03.02. 16:49:34

@panelburzsuj: Lehet, ki tudja. Mondjuk engem érdekelne közelebbről is az a piramis, amelyikben helye van olyasminek, mint például a hatalmi ágak szétválasztásának az elve, de a szabadság már csak lötyögősen fér bele. ;)

@agresszív kismalac: Úgyismint: he??? Tényleg nem értem, hogy mit akarsz mondani. Eddig ezt az elmélet vs. gyakorlat dilemmát csak olyanoktól hallottam, akik sem egyikkel sem másikkal nem tudtak elboldogulni, és ezt a kettő közötti maszatolással igyekeztek leplezni. Gondolom te nem ilyen vagy. :)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.02. 17:00:34

@maroz: Avagy meddig lehetünk önérzetesek, és mikor lehetünk megalkuvók?
Hol a határ?
A HaHások ötezer forintos juttatásától elindulva. Az előadóban ugyanis nem ér véget az élet.
Mindenkinél van határ.
Előtted a kép, ahogy Őze Lajos Az ötödik pecsétben eltartott kezekkel kilép a nyilasházból?

maroz 2013.03.02. 17:10:16

@agresszív kismalac: Igen, én ezt szeretem ebben az országban. Ha az aznap esti réteske esetleges megvonásáról, mint esetleges retorzióról beszélünk akkor kettő, azaz kettő darab mondat után a lehető legszélsőségesebb példával hozakodunk elő, és forgatjuk a szemet, hogy no, hát akkor hol a határ?

A határ vazze Záhonynál van. Meg egy másik mondjuk Szentgotthárdnál.

Mi a francért nem lehet belátni azt, hogy ezek a szörnyűséges értékeink a mi valódi problémánk? Hogy a saját szarunkból tíz dekáért cserébe bármikor odadobjuk a szabadságot? Nyilasház, uram-atyám. Egy csomag ropi, baszod, egy csomag ropi, de még az sem, mert annak is csak az elvesztésének a valószínűsége! Nyilasház, ehh!

maroz 2013.03.02. 17:12:52

@agresszív kismalac: Egyébként meg sokadjára mondom, ezzel nincs is semmi baj, csak annyi, hogy ezekhez az értékekhez nem a liberális demokrácia dukál, hanem valamiféle feudalizmus-szerűség, amivel történetesen egy Orbán nevű ember éppen pont kísérletezik is. Vagy-vagy. De ha már a jobbágyságot választjuk, akkor illene úgy is szájalni, ahogyan az egy jobbágytól elvárható.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.02. 17:13:11

@maroz: Tudok gyakorlatibb példát is. Noha az általad megénekelt szabadság abszolút érték, megenni sajnos nem lehet.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.02. 17:19:16

@maroz: Persze vitatkozhatunk itt demokráciáról, diktatúráról, feudalizmusról, meg mifenéről, de odakint az élet tombol, és az említett funkcionális analfabéta Egszeri Béla csak enni akar. És egyre több Béla van.
És nem, én sem tudom, mi a lópikulát kéne tenni, hogy ne így legyen.

panelburzsuj 2013.03.02. 17:26:11

@maroz:

Hogy haladjunk is:

"teméntelen, hitelből elköltött pénz javarészt ilyen transzferekre ment el, de úgy, hogy semmiféle társadalompolitikai célt nem szolgált"

Olyasmi(k)re gondolsz, hogy - szigorúan csak például! - ha egy már jócskán meglevő, közepesen butuska és lelkes tantónénit megdobnak ötvenszázalékos fizetésemeléssel, akkor az nem fogja automatikusan másfélszeresére emelni példatantónénink íkúját és motivációs indekszét?

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.02. 17:33:04

@maroz: Igazából azon gondolkodom, mit kellene itt tenni valakinek, hogy kipaterold a blogról.
Persze onnan indult a dolog, hogy nekem mikor kellene efajta késztetést éreznem.

panelburzsuj 2013.03.02. 17:38:38

@maroz:

(Lehet, hogy a mi "sajátosan magyar" értékpiramisunk a sajátosan magyar korfa-piramisra hasonlít: kicsit zilált, kicsit dülöngél - de amienk! ...

Remélem, kellően vizuális típus vagy...)

DarthVader 2013.03.02. 18:43:07

@maroz: nem kéne úgy csinálni, mintha a ballib kormányzás 8 éve folyamatosan és egyformán ugyanabban a mederben folyt volna.
Van 13. havi nyugdíj - nincs 13. havi nyugdij. Én speciel a második feléről beszéltem. A nincs 13. havi nyugdíjasról.

mind1, részemről lezártam a vitát, különben is, van másik poszt, abban úgyis maximálisan egyetértünk. Ahhoz meg minek hozzászólni. Képileg bólogatok, legyen elég ennyi :)

maroz 2013.03.02. 19:04:06

@agresszív kismalac: Nekem nem úgy tűnt, mint ha ezek a funkcionális analfabéta Bélák éheznének. Amivel nem azt mondom, hogy ne lenne korreláció a képzetlenség és a szegénység között, csak azt, hogy nem annyira erős, illetve nem úgy. Én pont hogy relatíve magasabb társadalmi státuszú emberekről vagyok kénytelen időnként megállapítani, hogy biza sajnos funkcionális analfabéták.

Valamint úgyszintén kifejezetten jól szituált, jó körülmények között élőekről, hogy azt a bizonyos "szabadság leszarva, üveggyöngy rulez!" stratégiát követik, holott erre nekik komoly maslowi okuk nincs. Nyilván cinikus és aljas dolog lenne egy olyan embertől elvárni a szabadság, mint alapérték abszolutizálását, aki azon dilemmázik, hogy rezsit fizessen vagy egyen, és ezért is vagyok ingerült, ha egy beszélgetés során engem ebbe az irányba tolnak, amikor eléggé egyértelmű, hogy én nem erről beszélek.

maroz 2013.03.02. 19:10:03

@panelburzsuj: Nem. Egészen konkrétan arra gondolok, hogy a baloldali forgatókönyvek szerint a masszívabb elvonás és újraelosztás valójában egy eszköz arra, hogy egy társadalompolitikai célt elérjünk. Nyomjuk tíz évig a rendszerbe a dellát azért, hogy a tíz évvel azelőtti hátrányok apránként elkezdjenek felszámolódni. Például az oktatás töltse be a társadalompolitikai funkcióját is, járuljon hozzá ahhoz, hogy a szegénység és a következményeként fennálló kirekesztettség ne termelődjön újra.

maroz 2013.03.02. 19:15:24

@agresszív kismalac: Csak a jegyzőkönyv végett: lassan fél éve már annak, hogy én se törölni nem töröltem, se kitenni nem tettem ki senkit. Nyilván ez semmit nem jelent, nincs nekem elvi kifogásom a kitevés ellen, de mostanság nem igazán érzek ilyesmire késztetést.

Azon viszont elég régóta töprengek, hogy hogyan lehetne ilyen fórumokon is moderált beszélgetéseket, ne adj isten, vitákat folytatni. Úgy gondolom, hogy tanulságos lenne, milyen kár, hogy nincs jó ötletem a kivitelezhetőségére.

panelburzsuj 2013.03.02. 20:43:44

@maroz:

Akkor most tényleg elakadtam a megértésedben, nem csak imitálom.

A szavaidból nem derül ki ugyanis egyértelműen, hogy

általában ("elvileg") is kiábrándultá az újraelosztásbón, mint tartós "tarsadalompolitikai" eredményeket generálni képes eszközben;

vagy aza gondod, hogy a "létező ballib" tökéletesen hülyén használja ezt az eszközrenszert?

("Hülye" - lehet önző/álnok is, de lehet simán idióta is)

Szóval: melyik törött el benned?

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.03.02. 21:20:58

@maroz: A jelentésről van szó. A felfújt nagy semmi általában a politikai kommunikáció (sikerpropaganda, ha úgy tetszik). A felmérésben jelentkező pozitív tendenciák megmagyarázása, hogy nem is pozitívak, a leeresztett valami.

maroz 2013.03.02. 22:12:13

@panelburzsuj: Utóbbi.

De vedd azt is figyelembe, hogy igen sokan pont azért ábrándultak ki a baloldalból, mert ők pont hogy az újraelosztásból ábrándultak ki, és abból pedig azért, mert nem igazán látták a célját. És ebben sajnos nekik igazuk volt.

maroz 2013.03.02. 22:19:50

@Kuviklacz: Én az Educatio életpálykövetős kutatásról olvasgattam, az azért elég jó képet ad a folyamatokról. És ha baloldali értékekről beszélünk, akkor szerintem nem az átlageredmény az érdekes, hanem az eredmények szóródása. Ha mondjuk hetvenről nyolcvanra nő egy mutatónk nemzetközi összehasonlításban arra minden további nélkül lehet büszke egy konzervatív is, hiszen ez önmagában még nem baloldali érték, de ha e mögött a növekedés mögött az van, hogy az átlag a felsőbb osztályok esetében egy jelentős növekedésből, míg az alsóbbaknál egy aprócska csökkenésből tevődik össze arra már csak a konzervatív lehet büszke, a baloldali nem annyira.

panelburzsuj 2013.03.03. 00:09:09

@maroz:

Most már csak azt kell tisztáznunk: mikor ábrándultak ki a népek tömegesen a nagymértékű újraelosztósdiból, látván annak nem egyszerűen a hatékonytalanságát (közgazdász szakszó, ne tessék fintorogni!...), hanem a kifejezetten káros, romboló hatásait is?

Én ezt a folyamatot nyolcvanas évekre teszem: szerintem a "tömegekben" a "brezsnyevi pangás" aprópénzre váltott formája, a lógást, a sumákolást "dotáló"; a gürizést, a törődést, a gondolkodást "büntető" EGYENLŐSDI lassú, csöndes, de masszív megutálása ágyazott meg a rendszerváltásnak. Nem valamiféle "elvont" szabadságvágy, hanem sokkal egyszerűbb vágyakozás: a tisztes erőfeszítés méltóbb elismertetésének vágya.

(És mivel maradtak máig adósak az "eliteink"? ...)

maroz 2013.03.03. 07:36:14

@panelburzsuj: Szerintem valójában soha, a ballibből is azért lett elegük, mert róluk az a kép alakult ki, hogy az arra méltatlanoknak osztanak újra (cigányok, álrokkantak, stb.), ahelyett, hogy. Az egyenlősdi iránti igény ma is kifejezetten nagy, a jövedelmi egyenlőtlenség tűrése kifejezetten alacsony, és az államtól elvárják, hogy újraosszon.

panelburzsuj 2013.03.03. 11:03:32

@maroz:

Nem mondom, hogy nem maradt itt sóvár cseléd, méghozzá milliós nagyságrendben.

De érdekes lenne tudni, hogy mennyien kászálódtak ki állam bácsi öléből olyan módon, mint az az egykori traktoros munkatársam, aki vagy öt évig gyűjtögette az alkatrészeket, buheherálta otthon a majdnem roncsként vett markolóját - és amikor összerakta, kilépett a cégétől, és elment maszek markolni. A tömeges munkanélkülivé válás idején.

Nem lett krőzus, de a nyugdíjaskorig úgy dupláját azért megkereste havonta, mint a korábbi, díszplecsnivel is elismert, de állami gépkezelő önmaga.

(Végigbeszéltem vele: a tiszta munkajövedelme kétszereződött meg.)

panelburzsuj 2013.03.03. 11:13:42

@panelburzsuj:

Szóval én úgy emlékszem, hogy a "novhétre Marié legyen a jutalom, mer ő idén még nem kapott" típusú differenciálásból azért eléggé sokaknak tele lett a hócipője.

maroz 2013.03.03. 11:42:38

@panelburzsuj: Közel 90%-os az egyetértés azzal, hogy az államnak be kell avatkoznia és csökkentenie kell a jövedelmi egyenlőtlenségeket.

Azt a meggyőződést, hogy a gazdaság egy zéróösszegű játszma, ahol csak a mások kárán lehet meggazdagodni nálunk annyian bírják, hogy ebben szinte világbajnokok vagyunk.

Bizalmatlanságban is.

A boldogulás érdekében szabályokat gyakran meg kell szegni, ráadásul a boldogulás szempontjából nem tartjuk fontosnak a képzettséget, hanem inkább a kapcsolatokat, de leginkább azt, hogy jó helyre kell születni. És persze fontosnak tartjuk a szorgalmas munkát is, ami akár pozitívum is lehetne, ha nem pont azt takarná, hogy akár kiskanállal is hajlandóak vagyunk ellapátolni a sóderhegyet, aminek következtében két érzet képződik meg bennünk: kurvasokat dolgoztunk, ámde ezért cserébe nem élünk jobban. Minket kérem szépen itten kizsákmányolnak, gondoljuk.

És így tovább. Mindezek sajnos arra predesztinálnak minket, hogy a kapitalizmusból valami gulyásos változatot preferáljunk, nemrég olvastam arról, hogy a fiatalok mennyire elkeserítően alacsony arányban gondolkodnak el azon, hogy vállalkozásba kezdjenek. Betegesen irtóznak a gondolattól is, és sajnos ezt a megfigyelést a kismintás személyes megfigyelésem is visszaigazolja. Szóval kell nekünk a jobbágyállam, mint egy falat kenyér.

panelburzsuj 2013.03.03. 12:57:42

@maroz:

Belegondoltál már, hogy Grósz Károlytól mostanig majd ugyanannyi idő pergett le, mint Kun Béla és Szálasi országlása között? ("Nominálisan" is - hát még egy "gyorsuló időben" ... )

Azt gondolom - (normális kutatások híján mi mást tehetnék?) - hogy a "rendszerforduló" Magyarországának "lelki habitusa" messze nem azonos a maival. Nagyon sok bénázás, töketlenkedés, és szó szerinti árulás - (pl: mdf '92 (privatizáció, kárpótlás, "rokkantosítás"), szadesz '94, fidesz '94 - csak az elejéről) - "kellett" ahhoz, hogy ennyire beborultak legyünk megint.

És ha körömszakadtáig tagadjuk is - bizony nagyon sokan "megfutamodtunk" a hatalom "hathatós" kontrollásának feladata elől. Nem gondolom, hogy akár a "nép", akár az "elit" önmagában, erős, tömeges és "tárgyszerű" visszajelzések nélkül képes lenne egy nagyobbacska falunál komplexebb rendszerek "fenntartható játékszabályait" kiizzadni magából. Az csak sűrű oda-vissza iterálgatással megy - és leginkább ez maradt el az elmúlt negyedszázadban. Egy olyan "társadalmi párbeszéd", ami nem csak az aktuális pecsenye levadászásáról, meg az ehhez "szükséges intézkedésekről" és bandákról, hanem arról is szól, hogy tulképpen mi a fenének is gyötörjük itt magunkat meg egymást?

A pitiséget nem tudtuk kinőni.
süti beállítások módosítása