HTML

Csoportterápia

  • francoska: Én is. Sajnálom, hogy így gondolod. (2018.01.13. 09:39) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék
  • komolytalan samu: Ismerek olyat, akinek egyáltalán nem futja tüzelőre. Fát gyüjt, lomtalanításkor bútort, bontott te... (2016.01.05. 13:47) Progresszió és közjó

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

A világ legtehetségesebb emberei

2013.03.23. 12:02 | maroz | 7 komment

Címkék: kreativitás bloglossza

És egy apró gondolatkísérlet arra, hogy ez a tehetség hogyan hozható elő belőlük. Adott egy rajz:

pict.JPG

A feladat pedig az, hogy a rajzot mindenki egészítse ki úgy, ahogyan azt ő jónak gondolja. Az alábbi videó azt kísérli meg bemutatni, hogy hogyan oldják meg ezt a feladatot a világ legtehetségesebb emberei akkor, ha a munkára 10 másodpercet kapnak és hogyan abban az esetben, ha ugyanerre a munkára 10 perc áll a rendelkezésükre. Azt hiszem, hogy a tanulságok levonását nyugodtan rábízhatom a kedves olvasóra, jöjjön tehát a videó:


7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr415163869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.23. 12:50:40

A tanulság: ha az ember nincs (bizonyos mértékű) nyomás alatt, akkor a figyelme könnyen szerteszéjjel kalandozik, ahelyett, hogy a feladatra koncentrálna.
üdvözlettel
agresszív kismalac a kakukkfészek szkeptikus platformja nevében
(Amúgy a kísérlet erősen QED-szagú.)

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2013.03.23. 13:25:43

@agresszív kismalac: pedig ki is mondod a lényeget: bizonyos mértékű nyomás alatt. Itt is volt time pressure, csak épp bővebb keretek között. Szerintem abszolút végrehajtották a feladatot: kreatívok voltak, alkottak, használták a fantáziájukat, és egyáltalán nem mondanám, hogy nem koncentráltak a feladatra.
Keretek (idő/szabályok/fizikai/stb) kellenek, mert akkor könnyen lehet belőle never ending story. De ha jól megválasztottak azok a keretek, akkor pont segít a fókuszálásban, de nem öli meg a kreativitást.
Szerintem, ofkorsz :-)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.23. 13:44:51

@xcrow: Nincs köztünk vita, csupán a jól megválasztott keretek határait illetően. A videó végén feltüntetett következtetés akár az én előző kommentemben leírttakkal megegyező is lehetett volna.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.23. 13:45:44

@xcrow: @agresszív kismalac: Persze itt a feladat meghatározása nem volt túl precíz.

maroz 2013.03.23. 15:04:53

@agresszív kismalac: Hát igen, a kreativitást jellemzően ösztönözni szokta a precíz feladatmeghatározás, például azok a tanár nénik és bácsik, akik olyan 99,99%-os pontossággal meghatározzák, hogy miként is kell megírni egy olyan kreatív fogalmazást, amelyiknek a címe valami olyasmi, hogy "én ebből a versből/novellából/regényből, stb., ezt és ezt értettem". ;)

A feladat precíz meghatározása viszonylag könnyedén megy olyan kihívások esetében, mint a "kapáld meg a kukoricát". Nálunk pont az a gondok egyik forrása, hogy a magyar ember erősen azt érzi, hogy ő nagyon sokat dolgozik (ez igaz is), de ennek ellenére mégis jóval rosszabbul él, mint a nyugati sorstársai, és mivel az emberek szükségesnek tartják racionálisan is megmagyarázni azt, amit nem értenek szorgalmasan hozzá is lát ehhez a "racionalizáláshoz". Gondolom az eredménye számodra is ismert, lásd még: a nyugati karvalytőke rabszolgái, és hasonlók.

Holott a magyarázat inkább az, hogy sokat dolgozunk ugyan, de nem elég hatékonyan. És ennek a hatékonytalanságnak leginkább a kreativitás hiánya, az innovációs készségek és képességek igen szűken mért volta az oka.

Az is baj, hogy többnyire egy ember nem nagyon tud innovatív lenni. Én például évek óta küzdök a telefonálás ellen. Próbálom rávenni a partnereimet, hogy a problémáikkal, különösen a pofonegyszerű, jól bürokratizálható problémáikkal ne telefonon keressenek meg, hanem írjanak egy e-mailt. Úgy sokkal hatékonyabbak lennénk, kezdve azzal, hogy aki rákényszerül a problémája leírására az egyúttal arra is rákényszerül, hogy kicsit alaposabban át is gondolja, tehát már ezzel sikerült megspórolni tipikusan egy öt percnyi telefonbeszélgetést. Plusz ugye így sokkal jobban be tudod osztani az időmet, nem kell állandóan felkapkodjam azt a csörgő micsodát, félbehagyva azt, amivel éppen foglalkozok, az e-mail tud türelmesen várni félórát-órát is, vagy addig, amíg szükséges.

Namost, hiába ismerem én fel ezt és hiába próbálom meg kezelni hazai viszonyok közepette innovatívnak mondható módon, ha a partnereim ebben nem partnerek. És, hát, hogy is mondjam, csak finoman...

maroz 2013.03.23. 15:07:13

@maroz: "be tudom osztani az időmet", helyesen

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.23. 15:49:53

@maroz: Mint aféle "lépcsőházi gondolkodó" teljesen igazat adok neked. Válaszodat elolvastam, reagálni is fogok rá alkalomadtán.
(Addig ne telefonálj!:-))