HTML

Csoportterápia

  • francoska: Én is. Sajnálom, hogy így gondolod. (2018.01.13. 09:39) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék
  • komolytalan samu: Ismerek olyat, akinek egyáltalán nem futja tüzelőre. Fát gyüjt, lomtalanításkor bútort, bontott te... (2016.01.05. 13:47) Progresszió és közjó

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

A rózsadombi liberális bomlástermék

2013.04.13. 10:00 | maroz | Szólj hozzá!

Címkék: elit

Németh György szociológustól idéz egy félmondatot a szinte teljes hazai, félmondatközvetítésekre szakosodott iparág. Illetve még azt se nagyon tudni, hogy fél-e, az egyik díler azt a pakkot hozza, amelyik szerint: "A rózsadombi liberális bomlástermék, nem része a nyugati kultúrának", míg a másik ugyanezt egy kicsit már másként idézőjelezi, "Én úgy tekintek a rózsadombi liberálisra, mint egyfajta bomlástermékre", de ha megpróbálja az átlagolvasó kideríteni, hogy valójában mi is hangzott el ott áll, ahol a part szakad, azaz: elé köpik a szájmelegre megcsócsált falatot, nesze, te fogatlan dög, zabáld! Nincs előző mondat, nincs következő mondat, nincs szövegkörnyezet, valójában mondat sincs, csak a felmutatása a  17/B* jelű, "Így elégítsd ki a kultúrharcosodat!" táblának: mondott valamit, mi tudjuk, hogy csúnya volt, te, k(ibaszott)edves olvasó ezt elhiszed, és fejben már hozod is az elvárt viselkedést: határolódjon el!

Az, hogy Németh György utálja a rózsadombi liberálist eléggé ismert, utálta ő már évekkel ezelőtt is, és mint minden, nagyon tömeges utálat esetében gyanítható, úgy itt is hihető, hogy van azért ennek az utálatnak némi alapja. Egy ilyen kibeszélő rendezvénynek, amilyenen Németh György is megengedte magának ezt a - alap ide, alap oda, de mégiscsak - provokatív fél(?)mondatot pont az lenne a lényege, hogy az értők és az érdeklődők megpróbáljanak már végre, egyszer, kalandból a félmondatok mögé is eljutni, de hogy ez sikerült-e, azt nem tudjuk, mert a honi hírterítő szisztéma 17/B* jelű sablonjába ilyesmi nem építhető be. Mert rendben, a rózsadombi liberálisra lehet úgy tekinteni, mint bomlástermékre, és úgy is, mint valami, ami nem része a nyugati kultúrának, illetve a közvélekedést ismerve sajnos ma már szinte csak így lehet tekinteni rájuk, de ezzel még a probléma nincs megoldva, mert nem ad semmiféle kapaszkodót ez a megbélyegzés (már ugye ha az, de nincs szöveg, így nem tudhatjuk, hogy tényleg az-e) a kiútkereséshez.

Nehezen vitatható, hogy a rózsadombi liberális szegregálódása nem csak a társadalom sara, nehezen hihető, hogy csak a többségi társadalom tehető felelőssé a sorsukért, és ezt szerencsére ma már egyre többen felismerik, lám, Babarczy Eszter is némi presszió hatására képes túllépni ezen a leegyszerűsítésen: „nincs semmi baj, ha a többségi társadalom nem rózsadombi liberálisozik, máris megoldódna minden.” [Ám Babarczy rögtön hozzátette: Igaz ez az állítás? Nem igaz. Az alapvető konfliktusok nem oldódnak meg, ezt nyilvánvalóvá tette az elmúlt tíz-tizenöt év, viszont nagy igény keletkezik rasszizmusra a politikában is, úgyhogy nem kis részben a liberális szenteskedésből lett a Jobbik. A szerk.]

Az is nehezen vitatható, hogy a rózsadombi liberális nem akar integrálódni. Asszimilálódni pláne nem akar, a kádári időkből (meg persze még annál is régebbről) hozott elitista kultúrája számára mind az integrációt mind az asszimilációt lehetetlenné teszi. Az elitizmus, a mindenkin felülállás kultúrája az, ami teljesen reménytelenné tesz bármiféle integrációs törekvést, sőt, ha ezek a törekvések időnként határozott formát öltenek annak csak az lesz a következménye, hogy a rózsadombi liberális a felülállás kultúráját a tényleges kívülállás kultúrájára cseréli, kisebb vagy nagyobb csinnadrattával elhagyja az országot, többnyire családostól és fogcsikorgatva integrálódik egy idegen társadalomba, a frusztrációit pedig kezeli, ahogyan kezeli, ki azzal, hogy idegenből még intenzívebben osztja azt a társadalmat, amelyiket annyira gyűlöl, hogy még csak integrálódni sem hajlandó beléje, vagy alkoholizmussal, meg persze ahogyan az ilyen kvázi felsorolást poénosan be szokták fejezni: vagy és. 

Persze nem lenne azzal baj, ha egy bizonyos csoport az asszimiláció, az integráció helyett a kívülállás kultúráját választja, már ugye abban az esetben, ha ez az adott többségi társadalomnak nem okoz súlyos problémákat. Ma már kevesen vitatják, hogy a rendszerváltás utáni átmenetnek többnyire kudarcos volta miatt a felelősség nagyon nagy mértékben a rózsadombi liberálist terheli, és az is világosnak tűnik, hogy annak, miszerint a rózsadombi liberális sorra, szinte minden téren csúfos kudarcot vallott nem csak szociális, nem csak társadalmi okai vannak, hanem bizony erősen kulturális is ez az ok, jelesül az, hogy a rózsadombi liberális nem része a nyugati kultúrkörnek, hanem annak inkább csak valamiféle nehezen meghatározható bomlásterméke, és az is egyre nagyobb közelfogadottságnak örvend, hogy ez a csoport a maga kulturális hagyományaival nem nagyon fog tudni beilleszkedni a többségi társadalomba. A rózsadombi liberálisnak változnia kell, nem vezethető le a jövője a múltjából. 

Pont az ilyen, kemény, provokatív véleményeket is integrálni bíró konferenciákra lenne szükség, hiszen ezek azok, ahol mód és alkalom lenne végre azon, amúgy hatalmas társadalmi támogatottságnak örvendő vélekedéseknek a megvitatására, továbbgondolására, mint amire Németh György is kifuttatta a maga provokatív, de nem minden alap nélkül való eszmefuttatását:  "a rózsadombi liberálisoknak a nyugati civilizáció alapértékeit kell elfogadnia". Illetve szerintem a megvitatásnak nem is a kijelentés igaz/hamis voltára kéne fókuszálnia, hanem végre a valóban fontos kérdésre, arra, hogy: hogyan.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr985220558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.