HTML

Csoportterápia

  • francoska: Én is. Sajnálom, hogy így gondolod. (2018.01.13. 09:39) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék
  • komolytalan samu: Ismerek olyat, akinek egyáltalán nem futja tüzelőre. Fát gyüjt, lomtalanításkor bútort, bontott te... (2016.01.05. 13:47) Progresszió és közjó

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Falra, magyar!

2013.05.20. 12:11 | maroz | 145 komment

Címkék: érték szanyi tibor a létezés magyar minősége

Nincs is annál szebb, mint amikor a sötétség magyarázza az alagútból, hogy milyennek kéne lennie a világosságnak. Egyszerű ország a miénk, mégis kevesen értik, pedig. Vegyünk egy példát, egyszerű országban egy egyszerű példát:
-Kedves blogger, el tudná nekünk mondani néhány szóban, hogy miért kívánja pörsenésnek az ördög seggére az MSZP-t?
-Néhány szó??? Egy is elég!
-No, hát akkor egy szóban!
-Parancsoljon: Szanyi!

Tisztázzuk: mára a pártpolitizálásnak körülbelül annyi az ethosza mint a vásározásnak, persze ez úton is elnézést kérek a vásározóktól az összehasonlításért, pontosabb, ha azt írom, hogy annyi kéne legyen, mert azért ha már ethosz mindenképpen ide illő írnom a lényeges különbséget: a vásározók között is akad tisztességtelen, és a pártpolitikusok között is előfordul tisztességes. Nyilván, mindkét szakma igyekszik homogénnek lenni, ezért mindkét helyről iparkodnak kiszorítani a kisebbségben lévőket, a vásározók kivetik maguk közül a nagyon tisztességtelent, míg a pártpolitikusok..., na, de ezt a kedves olvasó is tudja, szóval a lényeg, hogy nincs nekem semmiféle lilaködös elvárásom, mára a pártpolitizálás is egy szakma lett, ethosza annyi, amennyi (semennyi), és a pártpolitikus is olyan, amilyen. Ha egy reggel el tud indulni úgy, hogy nem a fejére húzza az alsógatyáját az nekem már körülbelül elég. Seggfej, seggfej, de legalább igyekszik leplezni, és akkor ezzel meg is lennénk, nézzük, hogy mi dolgom lenne, lehetne nekem a pártpolitikussal. Mi az, amit tőle vennék, milyen olyan szolgáltatást nyújt, amire nekem igényem formálódna.

Nézzük. Kiinteget a mélység a gödörből, és azt kurjantja, hogy: Balra, magyar! Namost. Az a kibaszott helyzet, hogy speciel balra, arra én viszonylag szívesen mennék. Persze is, mert azért jobbra is mennék egy kicsit, meg középen is maradnék időnként. Ezt a drukkerek valószínűleg kifejtve sem értenék, másoknak meg még csak magyarázni sem kell, legyen elég annyi, hogy bizonyos életrajzi okok miatt és az ebből fakadó érzelmeim miatt nekem nem lehet olyant, hogy ne balra. Hasonló okokból olyant sem lehet, hogy ne legyek liberális. Is. Tehát mennék én, magyar, balra, de vajon belegondolt-e ez a szanyi (kisbetű, a szó valójában egy pejoratív jelző, etimológiája: Szanyi Tibor magyar pártpolitikus nevéből képződött, a XIX. század elején, nagyon nem ok nélkül), hogy ha én, no meg velem együtt a többi magyar is tényleg balra mennénk, az miért lenne neki, nekik jó? Olyan hülyén nézne ki egyedül, ottfelejtve, amint a baltácskáját rázogatja és arát választ magának a közeli óvodából ez az édes aranygyermek, mert ha mi tényleg elmennénk balra, akkor bizony nagyon magányos maradna szegény emeszpécske, az összes szanyiszerűségével egyetemben. Ott ugyanis ahol ők vannak, abban, amit ők csinálnak kereken lófasz van, nem baloldaliság.

Összeszedte ezt már Techet Péter a Mandineren, olyan sok minden hozzátenni való nincs, hacsak nem némi személyes. Pár szó, szavacska a vágyvezérelte gondolkodás erejéről és buktatóiról, ugyanis a fájdalmas való, amivel nekem szembe kell néznem sajnos mégiscsak az, hogy ennek a nagy népi átbaszásnak, amelynek során egy, a hatalmat a hatalomért megszerezni és megtartani óhajtó, impotens és inkompetens, ráadásul súlyosan korrupt (Mesterházy pártelnök szíves közlése, ami úgy múlt el fölöttünk minden reakció nélkül, hogy azt öröm nézni, pedig bennem azóta is ordít a kérdés, hogy Mesterházy úr, basszaalásan, neveket!!!) gyülevészt (az úgymond liberális párt, az SZDSZ is beleértendő, azzal a kitétellel, hogy: de mortuis...) hát, nehéz ezt leírni, de én is támogattam. Szóval, ami persze nem túl jelentős (önfelmentegetés!) és szavazattal, ami még kevésbé, de mégis, annyira, amennyire de mégiscsak az enkezem is benne van abban, hogy ezekkel mi jól öntökön böktük magunkat. Persze (önfelmentés plusz!) teszem hozzá rögtön, csak 2006-ig, tudják, három feles gallér mögé, iksz behúz, reménykedés győz a józan ész fölött, yes, we can, táncolj, Fletó! 2010-ben már heroinnal se ment volna, de addigra már a késztetés is elmúlt, hiszen 2010-re legalább érzésre már megvolt, hogy ez az iparosegyesület nyolc év alatt olyan messzire tolta ezt az országot attól, hogy itt baloldali értékek kimutathatóan előfordulhassanak, hogy azt egy picit valahol már Orbán is túltolásnak érezhette.

Mára ez már a számok nyelvén is világossá vált, ma már egészen jól lehet tudni is azt, amit 2010-ben még csak éreztem, jelesül, hogy a magát balliberálisnak mondók alatt a baloldaliság, mint választható és választott érték gyakorlatilag felszámolódott. Van ilyen. Ha a gazdálkodó kellően ostoba, kellően hozzá nem értő, és még kellőbben kapzsi és a tisztességet még csak hallomásból se ismeri, akkor néhány év művelés után még a legjobb minőségű földből is sivatagot bír csinálni, ahol aztán vagy évszázadokig nem terem meg semmi, vagy ha mégis, akkor azért másoknak oda kell rakni egy csomó vért, verítéket valamint könnyeket. 2010-re az ország értéktérképéről eltűnt a közép, a bal nyomokban még előfordul, és a jobboldali értékek olyan magasan állnak, hogy lyukat kell fúrni a plafonba, hogy a grafikon elférjen. Ezek a szanyik úgy szétkúrtak mindent, hogy ma már Orbán azt csinál, amit akar. És akad még hülye, aki azon rugózik, hogy miért, miért, miért csinál Orbán azt, amit akar, hogy orbánahibás, mert ha Orbán nem azt akarná, amit akar, hanem ha ő is lenne olyan szanyi, mint az mszp és derivátumai, és azt akarná, amit a szanyiszerűek hazudtak akarni, akkor. Na, akkor vajon mi lenne, de hát a hülye pont attól hülye, hogy képtelen két lépést gondolatilag átfogni, persze sokszor egyet is képtelen, szóval a drukker csulázza Orbánt, és közben eszébe nem jutna az az apróság, hogy Orbán pont azt használja ki röhögve, hogy a baloldali értékek helye felszántva és sóval beszórva. Aki nem hiszi, az találjon már nekem egy gramm szolidaritást ebben az országban, legalább mutatóba. Naugye. Vagy olyan embert, aki egyenlő szeretne lenni a többi emberrel. 

Jó, ne kérjünk lehetetlent, hozzon olyan embert, akit egyáltalán érdekel a másik ember. Annak a sorsa, a problémái, a fájdalmai, az, hogy mit remél az a másik ember az élettől, ha akad még itt olyan ember, aki remél.

Nincs, vége, megszűnt, de leginkább nem is volt soha, csak a látszata, a pofázás, a hamisság, ami főleg a pártpolitikusok hataloméhségét leplezte, de legalább ennyire súlyos oka a baloldali értékek szarrá válásának az is, hogy az önmagára ki tudja miért balliberálisként hivatkozó értelmiségi elit is pontosan annyira baloldali, mint a kedvenc szanyijai. Ülnek a kádári örökségként seggük alá kerülődött jólétben és hisztérikusan védelmezni próbálják a szinte teljesen érdemtelenül ölükbe pottyan kulturális dominanciájukat. Azt hazudják, hogy Alföldi az országnak jó, még talán a baloldalnak is, de szarnak arra a valóságra, hogy Alföldi lényegében véve csak nekik, a kedves balliberális elitecskénknek a jó. Idézek egy tanulmányból:

Összegezve tehát a színházba járásról mint kulturális szokásról megállapíthatjuk, hogy a jellemzők közül elsősorban az iskolai végzettség, majd a jövedelem és a válaszadó neme a legfontosabb befolyásoló tényezők, melyek továbbra is megerősítik az eddigi kutatásokból ismert tendenciákat. Színházba járónak leginkább azok a magas iskolai végzettségű, magas jövedelmű nők tekinthetők, akik dolgoznak, van jogosítványuk, legalább egy idegen nyelven beszélnek, és rendszeresen használják az internetet, legalább olyan egészségesek, mint a környezetében élő hasonló korúak.

Tessék a kedves olvasónak érdeklődőnek lenni és rákeresni, hogy számszerűen mennyien is vannak azok, akik színházba járnak, tessék vetni egy pillantást arra, hogy milyen a színházba járók megoszlása településtípusonként, és mindjárt jobban meg fogja érteni a kedves olvasó, hogy miről beszélek. Erre persze a balliberális értelmiségi elit löki a klasszikus kádári választ: igen, nekünk ez jár, mert mi vagyunk azok, akik az értéket hordozzuk, és ezért igenis igazságosak azok a milliárdok, amelyeket valójában a mi kulturális fogyasztásunkra költ az egész ország. A munkásosztály itala a konyak, amelyet... ugye, ismerős? És amikor az ember fel meri tenni a kérdést, hogy drága elitem, kedves öt százalék, a szerencsétlenebb sorsú vidéki emberke nem pontosan érti a folyamatot, nem világos előtte, hogy miért is jó neki az, hogy ti ott a körúton belül hetven színházból választhattok, hogy ti Alfölditől élveztek el a Spinozában egy croissant és egy haboskávé mellett, míg nekünk már egy kibaszott szárnyvonalunk sem maradt, amin úgy ahogy, de mégiscsak bebumlizhatnák a legközelebbi városba az akciós csirkefarhátért, akkor erre a válasz az, hogy nincsen válasz. Toppantás van, durcizás van, plusz a kérdező hülyének nézése, majd manifeszt lehülyézése.

Volt szerencsém egy nagyon-nagyon elittudatú elitistának egyszer, régebben, amikor még szeretett, megbecsült háziállatka voltam (a múlt századi dzsentritempó - mindenkinek akad egy jó zsidaja - továbbélése: az elitistának is kell néha egy jó cigány, egy jó vidéki, egy jó hajléktalan, akit etethet, megsimogathat, aki mutat neki pár kunsztot, akivel szimbolizálni tudja, hogy lám, milyen jó is ő, satöbbi)  egy olyan helyen, ahová már megint az a kibaszott vágyvezérelte gondolkodás hajtott nagy értékkereső buzgalmamban, szóval volt alkalmam finoman, a megértés reményétől hajtva feltenni a kérdést, hogy mégis, hogy a picsába lehetne például egy izsáki embernek elmagyarázni azt, hogy neki, az ő számára is jó mindez, tehát jó Alföldi és jó az, hogy a balliberális elit küzd a kulturális dominanciája megőrzéséért. Próbáltam eleinte finoman célozni arra, hogy az izsáki embernek nem nagyon esélyes bármit is elmagyarázni mindaddig, amíg a belvárosi balliberális elit nem veszi a fáradságot és nem próbálja meg legalább egy kicsit megismerni az izsáki embert, megérteni a gondolkodását, felfogni azt, hogy egy izsáki ember vágyai másképpen manifesztálódnak, más szimbólumok mentén kristályosodnak ki, mint a belvárosi balliberálisé, és hogy ennek talán egyik aprócska oka lehet az is, hogy Izsákon se hetven színház, se Alföldi Róbert, se Spinoza és még a haboskávé is olyan, amilyen.

Tudják mit válaszolt nekem erre a szóban forgó űber-elittudatú elitista szanyiszerűség?

Azt, hogy ő volt már életében kétszer is Izsákon, olyan huszonöt-harminc évvel ezelőtt, így ő még mindig jobban képben van Izsákügyileg, mint az ország 99%-a. Először azt hittem, hogy hülye, hogy nem érti, miszerint Izsák ebben a történetben csak egy jelkép, egy szimbólum, mondhattam volna helyette Kerekit is (mondtam is), vagy Gyömrőt, vagy bármit, ami a négyeshatos vonalán túl van, de aztán megkaptam azt a kiegészítést is, ami világossá tette, hogy nem hülye, hanem aljas. Azt mondta ugyanis, hogy neki egyáltalán nem kell Izsákra mennie, nem kell izsákiakkal beszélnie, ő e nélkül is nagyon jól tudja, hogy mi kell az izsákiaknak, és neki szíve-lelke azért ég, hogy az édicuki izsákiaknak (plusz a tündibündi kis cigányocskáknak és persze a mindenféle szegénykéknek, hajléktalanocskáknak, és egyéb házi- és nemháziállatfajtáknak) ó, de milyen jó legyen. Na, ez a mi elitünk balliberális része, és ezek miatt van és jó eséllyel marad meg még 2014 után is a hatalomban (elenyésző százalékkal ellenzékiként benne lenni a tutiban is hatalom!) a szanyiság, mert őket pont ezek a számukra hasznos idióták tartják el, akik azért valahol mégsem annyira idióták, hiszen nem simán, érdek nélkül szeretik az mszp-t és annak a derivátumait, mert azért bármennyire is gyenge és folyamatosan gyengül a honi balnak gondolt oldal politikai képviselete annyira még mindig erős, hogy a belvárosi balliberális elitnek némi koncocskákat vetni bírjon, ami legalább az illúziót meghagyja számukra, hogy igenis megőrizhető az a bizonyos kulturális dominancia.

Tehát kezd összeállni a kép, kezd a nyilvánvalóbbnál is nyilvánvalóbbá válni, hogy a szanyiszerű mszp, a nyolc évig a hatalmat birtokló és ez alatt a baloldali értékek szinte teljes erodálását unottan végignéző ballib és annak mai derivátumai, a balliberális elit, szóval hogy ezeknek így, együtt pont annyi közük van a baloldalisághoz, mint demokráciának a népi demokráciához. Fiatalabbaknak: mint baszásnak a kibaszáshoz. Hogy ezek valójában a hatalmukat, a jólétüket, a kulturális dominanciájukat védenék, ami hagyján, de ne hazudják magukat baloldalinak. Üljenek vígan a kutatóintézeteikben, az igazgatósági székecskéikben, a szerkesztőségekben, a sóhivatalokban, rakják zsebre az államtól, tehát többek között az izsáki polgárok adóforintjaiból származó járandóságaikat, mert hát az nekik a haza üdve érdekében jár, művelgessék kertjeiket, adjanak meg a kölkeiknek minden olyan jólétet, ami egy izsáki számára leginkább elképzelhetetlen, bármit, leszarom, de azt kikérem magamnak, hogy engem azzal hülyítsenek, hogy ők lennének a baloldal. Vagy a liberális. Netalántán a közép. Ők ugyanis nem mások, mint a szanyik. Ugyanaz az arrogancia, a kioktató pökhendiség, a valódi törekvéseik baloldali, balliberális mázzal történő egyre röhejesebb leplezése, és igen, ha valakiknek ebben az országban tényleg fontosak a tényleg baloldali értékek, akkor legelőbb és elsősorban azt kellene elérniük, hogy a köz, a szélesebb nyilvánosság, horribile dictu: az izsáki polgár számára világossá váljék, hogy ha akad az országban bármi baloldali, ami érték, az bárhol, mindenhol keresendő, kivéve az ilyen szanyik környékén. Persze ez egy nagyon nehéz harc, hiszen ezek a szanyik még mindig szinte minden olyan fontosabb csomópontjait uralják annak a hálózatnak, amelyik segítségével meg lehetne szólítani a baloldali értékeket egyre elkeseredettebben kereső emberkéket, de én nem vagyok türelmetlen, bízok Orbánban, bízok a féktelen gyűlöletében, abban, hogy bosszúállóbb ő, mint tíz beduin együttvéve, és majd a 2014-es győzelme után megteszi nekem, nekünk, a baloldali értékek után sóvárgó embereknek azt a szívességet, hogy ezt a szanyiszerű trutymót, a kádárizmus utolsó bűzös leheletét végképp eltörli. 

Ha ezen túl leszünk meg lehet nézni, hogy miként fordítható újból termőre az a homoksivatag, ami a szanyiszerűek után marad, vér, veríték és könnyek meg majd csak kerül valahonnan, ez van, úgy látszik ez a mi sorsunk, de hátha egyszer, végre megtörik az az átok, amelyik miatt mi sem tanulni, sem felejteni nem tudunk soha, és talán, egyszer, kalandból nem azzal baszunk el egy évszázadot, hogy az előbbiben elkövetett hibákat újból elkövetjük.  

145 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr565307870

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Atikám világa (béta) 2013.05.27. 11:13:09

Atikám világa Mesterházy barátunk a minap kikelt a kormánypártok reklámadó-, illetve kampányfinanszírozási elképzelései ellen. Rossz hírem van: ezt a szopórollert magatoknak barkácsoltátok, picinyem, így hát tessék szorgalmasan hajtani most már (saj...

Trackback: Falra, magyar! 2013.05.24. 11:26:02

A magát balliberálisnak mondók alatt a baloldaliság, mint választható és választott érték gyakorlatilag felszámolódott.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maroz 2013.05.21. 17:05:37

@Forgó morgó: Miért ne lenne összeegyeztethető? A demokrácia a procedúrákról szól, tehát teljesen demokratikus az, ha olyan képviselőket választunk, akik mutyiznak. Nekünk a mutyival semmi bajunk, nekünk azzal van bajunk, ha nem azok mutyiznak, akiket valami furcsa észjárással a mieinknek vélünk. :)

Amúgy meg nem igazán hiszem, hogy pusztán a mutyizás miatt kiábrándulnának a fideszből. Emiatt a szocikból sem ábrándultak ki, ehhez még kellett az is, hogy pontosan olyan béna, töketlen idiótáknak lássák őket, mint amilyenek voltak. Ezzel szemben Orbánéknál azt látják, hogy amit akarnak azt meg is csinálják, és ez az, ami kifejezetten imponál nekik.

Tudod-e te azt, hogy a fidesz hárdkór támogatóinak az informális hálózatában miként reagálják le például ezt a trafikmutyit? Ha konkrétan nem tudod, meg tudod tippelni?

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.05.21. 17:54:05

@maroz: "Ma a polgárok politikai-
ideológiailag durván
rendpártiak, nemzeti
érzelműek és konzervatívok."
Mondod te. Szerintem meg durván ki vannak ábrándulva úgy a jobb-, mint a bal oldali ideológiákból. A politikából, mint olyanból. Jóformán mindenből.
Amúgy a jelenlegi kurzus mitől rendpárti? Már túl azon, hogy "Mindenkinek kuss!".
Egyébként mennyiben vettem át az ún. ballib tematikáját, és milyen infót hagytam figyelmen kívül?

Forgó morgó 2013.05.21. 18:11:08

@maroz: Mert erkölcsi normák nélkül nincs demokrácia. Egy politikai rendszer, aminek annyi az erkölcsi értéke, hogy amit nem tilt a törvény azt szabad (ha meg tiltja, akkor a törvény rossz és meg kell változtatni azt) az nem lehet demokrácia. Ha úgy veszed a szocialista rendszer is demokrácia volt, papíron. Illetve minden kelléke megvolt hozzá, választások, parlament stb. mégsem mondanám annak.

Szerintem még 4 év és a fideszböl is ki lesz ábrándulava :) Ha meg nem akkor nekünk löttek! (lehet, hogy szó szerint ;) )

Nem tudom pontosan, hogy éli meg ezt egy "hárdkór" fideszes, de a plakát a tüntetésen sugall valamit :)

maroz 2013.05.21. 18:12:16

@agresszív kismalac: Hát persze, hogy én mondom, ott a szöveg fölött a nickem, de azt hittem, hogy ezt a fícsört már ismered. :)

Én mondom, de ez nem egy olyan vélemény, amivel szembeállítható lenne egy pontosan ugyanannyira értékes vélemény. Hogy a fenébe lehet ezt ilyen súlyosan nemérteni?

Most őszintén, te építtetnél magadnak házat arra alapozva, hogy minden egyes vélekedés teljesen egyenértékű? Jönne az ács, és azt mondaná a "2+2=4"-re, hogy mondod te, szerinte meg kukoricagölödin. Ennek így, ebben a formában van értelme? Mert ha igen, akkor tudok ám én is ilyent: szerintem meg durván kiábrándultak, hanem colos közcsavar. Van még kedved beszélgetni? :)

Abban vetted át, hogy te is helyesnek véled azt a megközelítést, hogy csak a szalmabábudat kell meggyőzd és már minden rendben is lenne. Próbálj már meg elképzelni egy hús-vér polgárt, egy echte izsákit, egy olyant, aki nagyon másként gondolkodik, mint te, horribile dictu egy olyan embert, aki rokonszenvez a fidesszel, és próbáld meg elképzelni azt, hogy neki mit mondanál akkor, ha célod lenne az, hogy meg is hallgasson és el is gondolkodjon mindazon, amit mondtál neki.

Álkérdésekre nem válaszolok, még úgy sem, hogy "már azon túl". :)

maroz 2013.05.21. 18:25:54

@Forgó morgó: Erkölcsi normák mindig vannak, most is van, neked valójában az a bajod, hogy azok mostanság nem olyanok, amilyent te szeretnél. A demokrácia pedig arról szól, hogy az legyen, amit többé-kevésbé igazságosnak tekinthető eljárások során a többség legitimál.

A jobboldaliak azt mondták, hogy a ballib alatt nem voltak erkölcsi normák, te most mondod ugyanazt, és akkor szerinted mi is lenne a demokrácia? Ha az általad elvárt erkölcsi normák miatt azok lennének hatalmon, akikről a többi választópolgár pontosan azt gondolja, amit te a mostaniakról, hogy lófaszuk van azoknak, nem erkölcsük? De hát ott volt a lehetőség, meggyőzhetted volna őket 2010-ben, hogy inkább neked van igazad és ne a fideszt válasszák, hanem. Ez a demokrácia lényege. Te most mit is szeretnél, hogy ne azok legyenek hatalmon, akik 2010-ben a durván legtöbb támogatást kapták és még mindig kábé kétszer annyian támogatják őket, mint az összes többit együttvéve?

Te ezek szerint nem demokráciát akarsz, hanem ideológiai alapú diktatúrát. Legyen akkor is az, amit te szeretnél, ha történetesen 3/4 szavaz ellene.

A fideszesek azt mondják, hogy nagyon helyesen van intézve ez a trafik-dolog, éppen ideje volt, hogy a mocsadék nemzetietlen kamanyisták helyett végre a mifélénk, a rendes, nemzeti érzelmű, igaz magyar emberek kerüljenek pozícióba. És örülnek, hogy ezt is végig tudta vinni Orbán, a maffiabaloldal meg csak vernyákoljon, olyan jó hallani, szóval milyen kiábrándulásról beszélsz te itt? :)

maroz 2013.05.21. 18:36:46

@maroz: Na, ez egy kicsit félreérthető lett, kapkodok.

Tehát a lényeg: amiről briliánsan felismerted, hogy én mondom, az nem egy olyan vélemény, ami az én fejemben képződött meg. Leginkább azért nem, mert nincs hogyan megképződjön ilyesmi az én fejemben. Honnan a fenéből tudhatnám én pusztán a rációmra támaszkodva azt, hogy ma milyen politikai-ideológiai értékeket kedvelnek az emberek?

Szóval ez van, ez a nagyon elszomorító, hogy ebben az országban mindenki halálos ellenségének tekint mindenféle empíriát, a gyengeség súlyos jelének, itt az a menő, aki bármelyik pillanatban bármilyen újságot ki tud szopni a faszából, vagy fordítva, bármilyen faszságot ki bír szopni az ujjából. Én ezt értem, csak azt nem értem, hogy ilyen hozzáállás mellet mi értelme beszélgetni? :)

maroz 2013.05.21. 18:57:42

Na, erről beszélek:

magyarnarancs.hu/narancsblog/orbanek-es-a-kultura-84832

Hogyaszongya:

"Világos beszéd: a papa kinn a meccsen szotyizik, a mama csápol Attisnak – így élnek Magyarország első polgárai.
Akkor min csodálkozunk?"

Tehát a belvárosi ballibsit nem csak az érdekli, hogy neki meglegyen a mindennapi betevő Alföldije, hogy ő arra csápolhasson, akire akar, nem. Ő azt is elvárná, hogy senki más semmi mást ne kedvelhessen, csak azt, amit szerinte kedvelnie kellene.

Na, ezt a pökhendiséget elégelte meg a társadalom, ezt az indolens lenézést, ezt a zsigeri vágyat a kulturális szupremációra. Hát, van egy rossz hírem: gém óver, kicsinyke űbermenscheim.

maroz 2013.05.21. 19:12:01

Egyenesen ömlik:

nol.hu/belfold/toth_levente__munkatarsunk_celkeresztben?ref=sso

Aszongya a Népringier, hogy:

"Szerkesztőségünk minden ilyen ügyet a lehető legkomolyabban vesz, hiszen számunkra elsőrendű fontosságú, hogy munkatársaink feddhetetlenek, függetlenek legyenek, tevékenységüket politikai és gazdasági befolyástól mentesen végezzék."

Tehát a 27,69%-ban mszp tulajdonú lap finnyás arra, hogy az ő újságírója politikai befolyástól mentesen végezhesse a munkáját. A "birtokunkban lévő tények"-et most hagynám is, bár az is megérne egy futó röhögést, de ez, hogy a pártlap finnyás a politikai függetlenségére, ez priceless.

maroz 2013.05.21. 21:05:03

@agresszív kismalac: Érted a problémámat? Akarod érteni? :)

A tudás teljesen értelmetlenné és értéktelenné válik, ha beleolvad a véleménybe, illetve ha a vélemény és a tudás szépen összeolvad, mint teszkós pizza tetején a műsajt. Az persze igaz, hogy a tudás is csak egy vélemény, de figyelembe kéne venni, hogy egy speciális vélemény. Egy olyan vélemény, amelyet bizonyos evidenciakritériumok alapján társadalmilag igazoltnak tekintünk.

A "2+2=4" is egy olyan vélemény, amelyiknél eszedbe se jutna, hogy ne tekintsd tudásnak, mert ennél elég jól átlátható, hogy melyik az az evidenciakritérium, amelyik ezt a véleményt igazoltnak tekintjük. És igen, az, hogy "Ma a polgárok politikai-ideológiailag durván rendpártiak, nemzeti érzelműek és konzervatívok." úgyszintén egy olyan vélemény, amelyiknél szintén megvannak a szükséges evidenciakritériumok, és ezek alapján ez a vélemény igazoltnak tekinthető. Magyarán ez már tudás, és erre nagyon, de nagyon irritáló dolog azt mondani, hogy: "mondod te".

Most gondolj bele, ha ez a számomra alig felfogható viszonyulás lenne mindenben az általános, hogy minden csak vélemény és minden vélemény darab-darab, akkor ki a fenének lenne kedve/érdeke küszködni azért, hogy kemény munka árán hozzájusson a tudáshoz? Ha az a mainstream hozzáállás, hogy bárki fejéből kijövő akármilyen output ugyanannyit ér az inputtól függetlenül, akkor ki az a hülye, aki mondjuk tanul, kutat, effélék, amikor helyette zenét is hallgathatna, vagy vicces youtube-videókat is nézegethetne, elvégre az eredmény ugyanaz, függetlenül a befektetett munkától. :)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.05.21. 21:34:37

@maroz: Erre alszom egyet. Nem mintha nem lenne határozott... véleményem arról, amit leírtál, csak már túl fáradt vagyok ahhoz, hogy ezt elfogadható szinten formába öntsem.

Forgó morgó 2013.05.21. 21:41:59

@maroz: "Erkölcsi normák mindig vannak, most is van, neked valójában az a bajod, hogy azok mostanság nem olyanok, amilyent te szeretnél."

Hát igen ebben igazad van, pontosan ez a bajom.

"A demokrácia pedig arról szól, hogy az legyen, amit többé-kevésbé igazságosnak tekinthető eljárások során a többség legitimál."

Ez meg a másik problémám, leginkább a többé-kevésbé, ill. amit most csinálnak, arra senki sem legitimálta öket. Max. arra amit választási programmként elmeséltek. De mint tudjuk az sem a "többség" volt, hanem az érvényes szavazatok többsége (itt jön be megint a többé kevésbé igazságos).

Amit én szeretnék olyan a mesében sincsen, nemhogy ezen a tetves világon, de semmi köze a diktatúrához!

Képvislöket, akik a "többség" érdekét képviselik nem a sajátjukat. Politikusokat, akik nem azért nem lopnak csalnak hazudnak, mert félnek a következményektöl, hanem mert elegendö erkölcsi tartásuk van, hogy ezt ne tegyék.
.....

Mivel tudom, hogy ilyen nem lesz, hajlandó lennék kompromisszumra ;), föleg, ha az tényleg a "többség" akarata. De ami most van, számomra elviselhetetlenebb mint a szocialista rendszer anno. Ha ez "többség" akarata, akkor nekem tényleg game over, mert akkor Magyarország csak volt!

maroz 2013.05.22. 07:38:15

@Forgó morgó: Na, akkor most már csak annyira lenne szükség, hogy kellően számos polgártársad úgyszintén elfogadja azt, hogy lehetne akár egy másmilyen moralitással is fogyasztani a hétköznapokat. :)

Én csak azt nem értem, hogy miért a pártpolitikai elittől várod el azt, hogy a társadalmat olyanná gyúrja, amilyennek te szeretnéd látni. Miért nem mondjuk inkább a civilektől, a civilek elitjétől, az értelmiségi elittől? A civilek egy részének ráadásul az erkölcs mintegy munkaköri kötelessége, de az egyházakon túl mintha a kultúrát is azért szopogatnánk időnként, mert úgymond "van a műben erkölcsi tanulság". Ezzel szemben a pártpolitikai rendszer kifejezetten a prostitúcióról szól, a képviseleti demokrácia lényege ugyanis a képviselés, annak a képviselése, ami és ahogyan éppen van. Ha neked a moralitás a problémád, akkor miért azokkal foglalkozol, akiknek nem funkciója, nem tiszte azt baszkurálni, és miért nem foglalkozol intenzívebben azokkal, a civilekkel, akiknek viszont igen?

A képviseleti demokráciában a legitimáció ennél azért némileg összetettebb. Egyrészt. Másrészt pedig nem egy pillanatnyi aktuson múlik, hanem a legitimációnak meg kell lennie lehetőleg folyamatosan. Ezt bejáratottabb demokráciákban már tudják, és ahol azt tapasztalják, hogy az aktuális hatalom nagyon népszerűtlen, ott azt feltételezik, hogy a legitimitás megszűnőben, ezért fogják magukat és lemondanak. Nem azért, mert ők annyira erkölcsösek, hanem a tapasztalat miatt. Tudják ugyanis, hogy ha nem mondanának le, akkor úgy járnának, mint Gyurcsányék, és az nem pont a legjobb alku, ha plusz két év "béna kacsa"-hatalomért gyakorlatilag felszámolják a pártjukat.

Nehéz ott legitimitási válságról beszélni, ahol az aktuális hatalmat birtoklóknak folyamatosan közel kétszer annyi támogatójuk van, mint az összes többinek. A "többé-kevésbé igazságos" egyáltalán nem jön ott, azzal be, ha elkezded ezt a teljesen értelmetlen fordítva számolóst, amivel az orbánfóbok időnként előjönnek. Az eljárás igazságosságába ugyanis az is belefoglaltatik, hogy mindenki a legbelsőbb meggyőződése szerint, szabadon kifejezheti az akaratát azt illetően, hogy ki képviselje őt a következőkben, és neki szabad úgy is döntenie, hogy ő ebbe nem akar beleszólni. Egy, a demokráciát elfogadó embernek illik ezt is tiszteletben tartania.

"Ha ez "többség" akarata, akkor nekem tényleg game over, mert akkor Magyarország csak volt!"

Na, én ebből látom, hogy te szívből utálod a demokráciát. :)

Pont erről szól ez a poszt is, persze csak részben. És igen, erről szól a "belvárosi liberális", és a ballib is, arról, hogy ők jobban utálják a demokráciát, mint a legvéresebb szájú jobbikos, akit ugye fejbe kell verni egy söröskorsóval Kettes patentje szerint, mert ő csak abból ért. Ők is, és vélhetőleg te is egy olyan diktatúrát szeretnétek tehát, ahol ők/te lenne a diktátor, és ők/te mondhatná meg, hogy mi a morál, hogy mit szabad akarnia a többségnek, és persze azt is, hogy ki az, akit fejbe kell vágni egy söröskorsóval, akit ki kell rekeszteni, ésatöbbi. Hisztis kisebbség, akik nem bírják elviselni azt, hogy immáron látványosan és kulturálisan is kisebbségbe kerültek, nem képesek kisebbségként viselkedni, nem fogják fel, hogy az alig-alig valami hatalmacskájukhoz igen röhejesen passzol ez a mértéktelen pökhendiséggel kevert indolencia, amivel a többségi társadalomhoz viszonyulnak. Én inkább azt látom, hogy nem Magyarországnak gémóver, hanem csak a ballibnek, pláne a belvárosi liberálisnak. Nagy kaland, majd fognak még egy kicsit hisztériázni a svájci elefántcsonttornyocskájukból, esetleg a következő generációjuk abból az európai nagyvárosból, ahová a kedves szülék "kimenekítették" őket innen, ebből a megvetett, lenézett, utált "többségből", ez van, ez a mi elitünk, illetve nem az elitünk, csak az elit egy része, és nem ők a hülyék, hanem mi, akik tőlük vártuk a bármit is.

maroz 2013.05.22. 09:04:28

@agresszív kismalac: Az alvás jó dolog, mondják, hogy az ékszaka jó tanácsadó, de ez butaság, hiszen be lehet ám sötétíteni nappal is a hálószobát és így már függetleníthető is napszaktól az alvás. ;)

Laser Johnny 2013.05.22. 09:07:33

"A demokrácia pedig arról szól, hogy az legyen, amit többé-kevésbé igazságosnak tekinthető eljárások során a többség legitimál."

Tévedés. Ez a könnyen elvezetne a többség diktatúrájához. Vannak értékek, elvek (pl. szabadságjogok, kisebbségi jogok), amelyek a többség akarata, elvárásai fölött állnak, és kész. Nekem kínos, hogy ezt magyaráznom kell.

maroz 2013.05.22. 09:11:50

@Laser Johnny: Á, ne érezd kínosnak, ha elmesélném neked, hogy mi mindent magyaráztak már el nekem blogon egészen biztosan elmúlnának a frusztrációid. Magyarázzad csak bátran, belefér. :)

tarackos 2013.05.22. 11:29:49

Szvsz az, hogy a 4 milla szegény ember és a leginkább rájuk nézve negatív intézkedések sorozata ellenére a bal támogatottsága nem nő az világosan jelzi, hogy semmiféle baloldali alternatíva nincs itt.

Másrészt tény, hogy milliókat hagyott magára a rendszerváltás után az ún. ballib ráadásul leginkább az egykori vélt bázisát, a melósokat. Rájuk nem hat a demokráciáról meg a jogállamról szóló mese.

Visszafogotabban de uazt művelték, mint most a fidesz. Ezért is nem működik ahogy most tk. fidesz szólamokkal akarják legyőzni a fideszt.

Pegig szvsz ebből a gödörből csak balos hozzáállással tudunk kivergődni. A kiművelt emberfőkre gondolok amihez először is meg kell nyitni társadalmi mobilitás catornáit nem pedig elzárni, mint most a fidesz.

Forgó morgó 2013.05.22. 11:30:31

@maroz: "Na, én ebből látom, hogy te szívből utálod a demokráciát. :)"

Ezt nem hiszem, megint félreértelmezed amit írtam.

Amúgy meg éppen azért mert demokrácia, nekem jogom van a többség véleményét kétségbe vonnom, és engedtessék meg nekem, hogy más véleményen legyek. Azért mert több milliárd légy szart eszik, nekem azt nem kötelezö megkóstolnom. ;)

Azért mert ez a szenny a többség akarata, nekem ezt nem kell magamévá tennem és mindent elvetnem amit eddig gondoltam, csak mert a többség másként gondolkodik. Szerintem ez hallgatás beleegyezés és minden másság badarálni akarása sokkal inkább diktatúra mint amit én írtam. (Aki nem velünk az ellenünk! Én még emlékszem rá)

Én örülök neki, hogy van még egy kevés "hisztis kisebbség" aki nem döl be az aktuális propagandának és vállalni meri a másságát, attól függetlenül, hogy azonnal pökhendi ballibsinek, "belvárosi liberálisnak" vagy a demokrácia ellenségének bélyegeztetik is.

Egyszer már írtam neked, de megismétlem:
Pontosan azt teszed a baloldallal, amiért az utóbbi idöben a baloldalt ostorozod. ;)

maroz 2013.05.22. 14:39:42

@tarackos: Elzárni? Mi az, ami _tényleg_ nyitva volt, és a fidesz elzárta?

Volt érdemi társadalmi mobilitás? Mert én pont az ellenkezőjét látom, akármerre is nézek. A középiskolások pályakövetéses vizsgálata is pont azt állapította meg, hogy a sok-sok baloldali szólam, 12 évnyi ballib kormányzás ellenére az oktatási rendszerünk csak arra jó, hogy a meglévő állapotokat konzerválja. Márpedig ha az oktatási rendszeren keresztül nincs társadalmi mobilitás, akkor hol máshol lehetne?

maroz 2013.05.22. 14:47:17

@Forgó morgó: Végső soron ja. Ha el tudod fogadni a többség akaratát, akkor nincs semmi baj.

Hisztis kisebbségnek lenni pedig szintén ja.

Végső soron akkor ez számodra egy win-win szituáció: a többség felőled akarjon, amit akar, te arra hatással lenni ezek szerint nem óhajtasz, neked tehát csak annyi az elvárásod, hogy szabadon lehess hisztis kisebbség. Ez akár belvárosi krédónak is elmenne. :)

Mit is teszek én a baloldallal, ami pontosan az, amiért a baloldalt ostorozom? Vettem volna újságírót kilencmillióért, írtam volna súlyos faszságokat mszp elnökségi tagként, vagy hülyíteném magam azzal, hogy ha Mesterházy összevissza fogdos Bajnaival, Gyurcsánnyal, a pimpekkel, és ha ehhez hozzáadom a Milla lájkjait, akkor a veres csillag megint szép lesz?

Forgó morgó 2013.05.22. 16:14:18

@maroz: "te arra hatással lenni ezek szerint nem óhajtasz"
?? Ezt honnan olvastad ki, mert én ilyet nem írtam.
Vagy szerinted, ha nem szeretnék beleolvadni a trutyiba, akkor nem is szeretnék tenni ellene?
Amúgy meg miért ne tennék ellene, nem látod hogy rázom az öklömet? :) Sokkal több hatásom úgysem lesz.

Hogy mit teszel a baloldallal? Pont azt amit a baloldal szerinted tesz veled.
Korábban azt hoztad fel, hogy a "ballibsi", "belvárosi liberális" stb. téged azonnal lenáciz, lejobboz stb. Hogy az említettek csak orbánahibásig jutnak stb.

Most görgessél vissza ezen a képernyön, és nézzd meg, hogy te hogyan reagáltál bármiféle baloldali szösszenetre. ;) Fleto, belvárosi ballib, mert azok a ... mit csináltak stb.

Biztosan megint bennem van a hiba, de ez a rugóból ballib nekem ugyanannak tünik mint amit te vetsz az öszemükre ;)

maroz 2013.05.22. 16:43:33

@Forgó morgó: Te azt hiszed, hogy engem valami üszökerősen köt az, hogy te hogyan, milyennek szeretnéd láttatni magad, és ha én nem nagyon akarok az a tükör lenni, aki a kedved szerint mondja neked vissza, hogy pont olyan vagy, mint amilyennek látni szeretnéd magad akkor ezért rendre engem hibáztatsz. :)

Amúgy ez egy szokványos történet. Ejj, de sok olyan emberrel, köztük nem kevés pedagógussal találkoztam, akik kábé hasonlóan nyilvánultak meg: magukat liberálisnak gondolták és mondták, majd egy-egy konkrét ügy kapcsán elővezették a szokásost: hát én liberális vagyok, meg minden ilyesmi, toleráns és nyitott, na de ezt, ezt azért már mégsem tolerálhatom! Természetesen hamar kiderült, hogy a liberális toleranciát ezek az emberek úgy értelmezték, hogy: mindent tolerálok, ami tetszik és amivel egyetértek, de ami nem és amivel nem, na, azt aztán nem! És amikor szóvá tettem, hogy ők talán mégsem liberálisak, akkor megsértődtek, "honnaveszedezt?"-eztek, és elkezdtek haragudni rám, amiért én nem látom őket annak, aminek ők láttatni szeretnék magukat. Nehéz ügy ez. :)

Inkább azt mondd meg, hogy mi az, amiben nincs igazam ezzel a mostani baloldallal, illetve a ballibbel kapcsolatban. Vagy úgy gondolod, hogy bár igazam van, de lehetnék méltányosabb is velük szemben? Hogy nem arányos a haragom azért, amit az országgal csináltak? A lenácizás egy hülyeség, mert ebben az országban komolyan vehető náci kábé pont annyi van, mint komolyan vehető kommunista, tán még egy közepes konferenciatermet sem töltenének meg. Ezzel szemben a ballib, a belvárosi liberális kézzel fogható valóság, ott ülnek, ahol már többször is szóvá tettem, hogy ülnek, és még mindig hatnak az országra, már egyre elenyészőbb mértékben, de azért annyira mégis, hogy miattuk a bal, és a liberális oldalon ne nagyon nőhessen semmi.

Ez egy kicsit olyan, mint a francia forradalom környéki anomália, amikor az Ancien Régime elitjéről kiderült, hogy a funkcióját betölteni, tehát a társadalmat működtetni már nem tudja, de a hatalmáról, a kiváltságairól lemondani még nem hajlandó. Na, ez a differentia specifica, mert Kerekiben tényleg nincs egy nyamvadt náci sem, ezzel szemben abban az igazgatósági fotelecskében ott az a belvárosi liberális seggecske, és ez egy olyan tény, amit te magad is realizálhatsz, ha akarsz, szemben ugye a "náci"-val, aki megfoghatatlan, mert ebben az országban az a náci, akire a belvárosi liberális az igazgatósági és szerkesztőségi és satöbbi székecskéjéből rásüti a bélyeget, hogy: náci!

buta_lúd (törölt) 2013.05.22. 17:09:48

@maroz: a mostani baloldallal kapcsolatban szerintem igazad van. meg pl. a 07.38-as kommented elején írtakat is jó lenne észbe vésni sokaknak.
de azért beláthatnád, hogy van némi igazság a kritikában, hogy te is többnyire az ellent ekézed a posztokban a civil-pártpolitika meccsen, ugyanakkor (jogosan) értelmetlennek látod, hogy sokan ezt teszik a ballibsi-fidesz pályán.
(mégha esetedben inkább az a jó hasonlat, hogy a focit szidod a triatlonnal szemben.)

Forgó morgó 2013.05.22. 17:55:14

@maroz: Megint visszaértünk az elejére. Megint félreértelmezed amit írtam (szerintem immár szándékosan), addig maszatolsz olyan dolgokkal amikröl szó sem volt, amíg be nem lökhetsz a bal sarokba és utána jön a reflex ballibsi szitok.
Ha meg megpróbálok szólni, hogy állj én ilyet nem mondtam, rámhúzod a "mert nem is veszi észre mennyire nem az mint aminek gondolja magát" lepedöt.

De most már világos, hogy én hülye tényleg azt gondoltam, hogy téged komolyan érdekel amit mások idefirkálnak, közben te meg csak a lehetöséget keresed a saját propagandadumád kürtölésére. :(

tarackos 2013.05.22. 18:38:55

@maroz: Már szvsz inkább nem volt -különben nem nőtt volna a szegények száma- de pl. a tankötelezettség korhatárának leszállításával vagy a felsőokthoz való hozzáférés szűkítésével már papíron sincs.

(A szegénység növekedése kapcsán érdekes az egyházak hozzáállása is, hallgatnak. Szvsz a szegénység magára maradt, nincs sem intézményi sem politikai képviselete, sőt, a kádári állami gondoskodástól függő középosztály egyenesen rajtuk taposva, őket megalázva képzeli el a fényes jövőt a többség közönye mellett. Úgy rémlik hasonló kilátástalanság volt az oka az első világháborút megelőző kivándorlási hullámnak is.)

maroz 2013.05.22. 18:55:50

@buta_lúd: Ööö, egészen biztos vagy te abban, hogy én a civil _versus_ pártpolitika ellentétről beszéltem valaha is? Előfordulhatott, de nekem nem rémlik. :)

Nekem az rémlik, hogy amikor én elkezdek a civilekről beszélni, akkor abból a kritikusaim szoktak valamiféle antagonisztikus ellentétet kicsiholni, hogy né, itt ez az idióta maroz, aki úgy gondolja, hogy a pártpolitikai rendszer _helyett_ kell hozni azokat a kedves kis civileket, és majd azok a maguk bázisdemokratikus módszereivel bármit is, amitől nekünk hű, de jó lesz és végleg elfelejthetjük a pártokat és a pártpolitikusokat.

Nézd meg mit írnak nekem a kommentelők:

"Te elköveted sorra-rendre azt a hibát, hogy valamiféle idealisztikus módon várod a messiást, a megváltó civil szervezeteket, akik majd jól odasóznak a korrupt politikusoknak, a zülledék haszonlesőknek."

És itt passz, széttárom a kezem, feladom, mert egészen egyszerűen nem tudok mit tenni. Beszélhetek én bármit, ha az olvasó úgyis csak ennyit ért meg belőle. Idealisztikus, messiásváró hülye vagyok, aki ilyen hülye mesékben hisz. Mit lehet ezzel kezdeni?

Elmondom ezerszer, aztán még ezeregyedjére is, hogy nem, én semmiféle civil vs. pártpolitika fightról nem beszéltem, mert marhaságnak tartom. Azt gondolom, hogy a társadalom, az ország akkor működik jól, ha a három jelentősebb hatalmi csomósodás, a piac, az államhatalom (tehát a pártpolitikusok) és a civilek egyensúlyban vannak, egyik sem tud komolyabb túlhatalmat szerezni a másik rovására. És persze azt is gondolom, hogy nem vehetik át egymás funkcióit, tehát az, hogy a pártpolitikusok _helyett_ jöjjenek aranybogár civilek és ők csinálják meg a pártpolitikusok dolgát szerintem úgyszintén hülyeség, leginkább azért, mert ha így lenne, akkor a civilek pillanatok alatt átalakulnának pártpolitikussá. No meg a képviseleti demokrácia a maga struktúráival szerintem egy egészen jól kitalált valami, csak annyi kéne, hogy jól működtessük.

Most pillanatnyilag az a helyzet, hogy komolyabban vehető civil erő nincs, sőt, sajnos nagyon sokan még csak elgondolni se tudják, hogy a pártpolitizálás mellett legalább annyira fontos lenne a civil politizálás is, mondom, elgondolni se tudják, mert fogalmuk sincs, hogy mi az, a zöm a politikára pavlovi reflexszel vágja rá, hogy fideszmaszopbajnai.

Tehát amikor én a civil erő, a civil politizálás hiánya miatt ajvékolok, akkor kábé mindenkit szidok, beleértve a civileket is, akik nem látják be ennek a szükségességét, de nem szidom a pártokat, ugyanis nekik a civil az inkább egy ellenfél, és hülye logika lenne elvárni azt, hogy valaki az ellenfelét erősítse. A pártpolitikát nem szidom, hanem megállapítom, hogy az a saját logikáját követi, tehát tör a hatalomra és próbálja azt minél tovább megtartani, ebből következően olyan ügyeket, amelyek számomra fontosak nem lehet tőlük várni, mert azok civil ügyek, és csak akkor lehet ezen ügyekben előrelépés, ha a civilek ügyesen politizálva kellő hatalmat szereznek maguknak ahhoz, hogy _kikényszerítsék_ a pártpolitikai rendszeren keresztül a változást.

maroz 2013.05.22. 19:11:33

@Forgó morgó: Mondasz dolgokat, amelyeket nagyon nehéz nem úgy értelmezni, ahogyan arra én kísérletet teszek. Például:

"Ha ez "többség" akarata, akkor nekem tényleg game over, mert akkor Magyarország csak volt!"

Aki ilyent leír, az tippem szerint semmit se értett meg ebből az országból, és aki nem ért valamit, az hogyan lehetne célracionálisan részese a valami megváltoztatásának? Olvad el Balázs Zoltán kritkáját, amit a Beszélős Kis János-esszére írt reagálásként: ő is azt mondja, hogy valami pusztán attól, hogy más, mint amit mi megszoktunk még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az katasztrófa is, aka: "Magyarország csak volt!", hanem egészen egyszerűen csak más. Magyarország tehát nem "csak volt!", hanem Magyarország van, és lesz is, csak az már elképzelhető, hogy egy valamelyest, vagy nem csak valamelyest egy másmilyen Magyarország lesz.

Ha te azt akartad ezzel a "Magyarország csak volt!" felkiáltásoddal mondani, hogy neked az a Magyarország, amelyik jó eséllyel a jövőben lesz nem fog annyira tetszeni, akkor egyrészt miért nem azt mondtad, miért kell ilyen patronokat pufogtatni, másrészt meg ha te is rébuszokban, lózungokban beszélsz, akkor ne csodálkozz, ha úgymond propagandát kapsz válaszul. :)

maroz 2013.05.22. 19:24:24

@tarackos: Látom, nekem ez egy komoly dilemma: melyik a jobb, ha papíron megvan, tehát ha azt hazudjuk, hogy létezik, amikor valójában mérten és igazoltan nem létezik, vagy ha a hamisságot, az alibizést, tehát a papírt eltöröljük, és akkor tiszta helyzet előtt állunk: ez van, aki peches helyre született az ott dögöljön meg szépen, engedelmesen, és ha ez a módi valakinek nem tetszik, akkor tegyen ellene. Teccedjünk például forradalmat csinálni, vagy bármit, de lássuk be, hogy ez a kamuzás, tehát hogy papíron megvan (mint a viccbéli tizenegy malaca a téesz kocájának) az sehová sem vezet.

Nekem három gyerekem van és 1994 óta folyamatosan iskolába járnak, így elég jó rálátásom lett a rendszerre. Pont azt láttam/látom én is, amit az Educatio kutatás is igazolt, hogy az elit gyerekei a köz pénzén szinte pofátlan módon sokkal, de sokkal jobb körülmények/feltételek között tanult, mint a mezei pórok kölkei. Az elit szinte trambulinról húgyozva a medencébe sajátította ki magának a jobb közoktatást, a kisgimnáziumokon, a korai szelekción, a csóringerek és problémás rétegek szegregálásán keresztül. Miközben ugye a balliberális elit pusztult meg az igyekezettől, hogy neki hűdemennyire fontosak a mindenféle baloldali, humanista értékek. Az elmúlt lassan negyedszázadunk szinte csak arról szólt, hogy "papíron legalább megvan".

Hát, lehet, hogy ebben nincs igazam, de én úgy gondolom, hogy jó az, ha ezt a hamis illúziót Orbán kidobta a ganéjra.

buta_lúd (törölt) 2013.05.22. 20:14:09

@maroz: ööö, biztos nem voltam benne, csak nekem így jött le (tudod, nickname est omen:), de a kommented 1001x elmondott része most már számomra is fényt gyújtott a véleményedről -amellyel elléggé egyetértően bólogatok.
(a civil politikáról: egy 3tucat albetétes társasházban eltöltött 10+ év közös képviselőség után egyre gyakrabban kapom magam a süvegbolt kirakatát nézegetve:)

tarackos 2013.05.22. 20:19:39

@maroz: Nekem ez nem dilemma mert elég régóta foglalkozom szabályozással és ellenőrzéssel ezért empirikus alapokon áll az a meggyőződésem, hogy ez esetben jobb ha papíron legalább létezik. Ettől függetlenül a következtetéseddel "nem vezet sehova" egyetértek de nem is papír vezet minket vhova, az ugye mindent elbír, hanem a kultúra.

Én azt tapasztaltam szabályozás terén, hogy azokat tárgyakat amik kapcsán a várható(!) haszonról (megtérülési ráta, EBIT, EBITDA, etc. ki mit mér), ráadásul vszínűleg a vezetés mandátumán átnyúló időszakban realizálható, kell meggyőzni a szabályozót az ká nehéz. Különösen stratégia nélkül amihez legalább lehetne illeszkedni amihez legalább lehetne igazodni de min. lehetne rá hivatkozni. (Már ha komolyan is veszik. Egyébként önkényes.)

A társadalmi mobilitás pedig pont ez az eset.

Ellenben, statisztikai alapon kihúzatni vmit mert pl. "amikor valójában mérten és igazoltan nem létezik" ráadásul pénzbe is kerül fénysebességgel megy.

A fentiek miatt ezt a leegyszerűsítést "ha ezt a hamis illúziót Orbán kidobta a ganéjra" egy vállalat esetében elfogadhatónak tartom, és alkalmazom is, de most a társadalomról beszélünk(!) ezért az előbbi bekezdés nagyobb súlyozást kap.

Összességében én nem úgy fogalmaznék, hogy nincs, hanem úgy, hogy nem működik. Vagyis javítani kellene rajta. Nem forradalmból hanem kötelezettségből!

Pusztán azért mert: tikitaki taktika...;)

Forgó morgó 2013.05.22. 20:41:52

@maroz: Na látod megy ez. Szóval tudom bennem is van a hiba, ha elragad a hév nem olvasom el mégegyszer amit írtam, és akkor ilyen rébuszok lesznek belöle.
Csak azt nem értem, hogy ha ennek ellenére megértetted -mert most pontosan értelmezted-, akkor miért nem azt mondod, hogy kapd be a faszom írjál normálisan vagy menj a picsába? Hidd el nekem jobban értékelném mint a ködösítö általános mellébeszélést.

A másik dolog, hogy pontosan azt érzem amit leírtam. (Mellesleg ezzel nem vagyok egyedül) Az életem során kialakult bennem egy elképzelés a magyarságommal kapcsolatban és mindig büszke voltam rá, hogy magyar vagyok. Tudom, hogy sok minden történt itt amire nem vagyok büszke, de legalábbis bebeszéltem magamnak, hogy összességében büszke lehetek rá. Ezt az érzést veszi el tölem a mai jobboldal kb 15 éve egyre nagyobb mértékben. Aljas módon kihasználja az emberek nemzeti öntudatát, hitét egyszerü választási fogásra. Az emberek meg nem veszik észre, hogy szemfényvesztés az egész. Mi több örömmel tapsolva támogatják.
Lehet, hogy igazad van és csak nem bírom elfogadni az ország világ változását és foggal körömmel szeretnék fogvatartani valamit ami már régen nincs.
De ezt én így élem meg. A büszkeségem már eltünt. Egyre inkább szégyenlem, hogy magyar vagyok. Az ami számomra szeretetre méltó volt ebben az országban eltünik és leváltja valami harsogó, olcsó, fényes üresség. Ha ez így folytatódik !számomra! (ez sajnos hiányzott az elözö kommentböl, bocs) Magyarország csak volt! Mert ami marad, az csak egy politikai határok által bekerített terület amit hivatalosan úgy hívnak, ahol mindenki ugyanannak az államnak a polgára.
Ha ez ezen polgárok többségének az akarata, ám legyen, de akkor ez nekem már nem hazám, hanem csak a lakóhelyem.
Biztos bennem van a hiba, de lehet, hogy már túl öreg vagyok megváltozni. Azt is tudom, hogy ez az érzelgösség semmin nem változtat, de nekem mégsem mindegy, hogy a hazámban megy szarul vagy a lakóhelyemen.

Bocs ha megint túl hosszú és rébuszos lett.
Mindentöl függetlenül, ugyan balra mennék én is, de nem érzem magam egyik politikai oldalhoz tartozónak sem. Viszont azok közé tartozom akik nem tudják elképzelni, hogyan gondolod azt a civil-szférás politikát ;)

maroz 2013.05.22. 21:38:51

@buta_lúd: Na, legalább eszembe juttattad, hogy mi is az az apróság, amit már hetek óta meg szeretnék írni egy rövid posztocskában. :)

maroz 2013.05.22. 21:51:15

@tarackos: Azért a papíron létező dolgokkal szembeni zsigeri ellenérzésemhez számítsd hozzá azt is, hogy ejj, de sokáig olvasgattam én papíron azt, miszerint minden hatalom az enyém, és én lennék az uralkodó osztály. ;)

Komolyra: attól tartok, hogy egy papír megléte, tehát ha valamire már van szabály az mintegy valahol az út végét is jelenti, letudtuk, kész, ezzel megvolnánk, és ez erősen vissza tudja vetni a további útkeresést. Erre én a közterület kialakítását szoktam példaként felhozni. Egy jó mérnök papíron kitalál egy jó elrendezést, itt lesz pázsit, itt lesz gyalogút, itt mehetnek a bringások, etc, majd a megvalósítás után a népek elkezdik használni. És láss csodát, nem ott akarnak menni, ahová a jó mérnök az utat tervezte, hanem a pázsiton. A bringások pedig a gyalogúton, és emiatt a köztér egy idő után rútul fog kinézni.

Na, ehhez képest hozhat jobb eredményt az organikusabb térépítés: első körben levetjük a füvet és lerakunk egy minimális járdát. Majd megnézzük, hogy az emberek merre taposnak nyomokat, a bringások merre tekernek, és oda tesszük a többi járdát, bringautat.

Én nagyon erősen tartok attól, hogy mi azzal basztuk el, hogy 1990-ben nem egy olyan rendszer alapjait raktuk le, aminél lehetőséget hagytunk volna erre a szolid, organikus fejlődésre, hanem egy véglegesnek szánt, hisztérikusan kidolgozottat, ami akár jó is lehetett volna, ha ezek a kurva emberek nem kezdenek el mindenfelé összevissza járkálni. Ezért gondolom én azt, hogy talán nem lesz az annyira rossz, ha Orbán felszántja a nem működőt és ezzel mintegy megteremti a lehetőséget arra, hogy létrehozzunk organikusan egy működőbb valamit.

tarackos 2013.05.22. 22:46:59

@maroz: Akkor nézd a jogállam oldaláról. Csak azzal szemben tudsz bíróság előtt fellépni ami hazai vagy aláírt nemzetközi egyezményben szabályozva van. (Épp ezt használta ki anno a demokratikus ellenzék -a fidesz- is!)

Te inkább a "megalvadt struktúrákról" beszélsz. (magyarnarancs.hu/belpol/megalvadt-gondolatok-82385)

A felkavarás talán még rendben is van, kell vmi ami stimulálja a társadalmat. Ez még mindig jobb mint egy valódi forradalom de ettől még inkább legyen papíron meg. Egy féltudású elit nem a szegénységért hanem a hatalomért meg a zsákmányért fog küzdeni.

Szvsz a mai fejemmel azt gondolom, hogy az egyenlőség csak egy maréknyi libsit meg libsi konzervet érdekelt.

tarackos 2013.05.22. 23:07:12

@tarackos: Neked több gyered is van, a posztjaid alapján meg feltételezem, hogy következetes szülő vagy. Azaz ha elcsór vmelyik sarj egy rágót repül a pofon mindegy, hogy melyik sípjáról van szó az orgonának.

Ebből kiindulva már az is eredmény lenne, ha a zelmúltnyóc hazugságaira lopásaira hivatkozva most is lekevernénk azt a 2010-es pofont. Máris előrébb lennénk mert 8 év helyett 4 év alatt is felismernénk és merjük, tesszük.

A következő szinten meg talán már 4 év se kellene hozzá.

Persze ez még nem baloldal viszont progresszió...;)

maroz 2013.05.23. 06:59:59

@Forgó morgó: Értem, és megértem, hogy ezt érzed, csak az a furcsa, nem tudom, mondtam-e már, hogy én elég sűrűn beszélgetek olyan jobboldaliakkal, akinél jobbakat már Jótündér akasztana és Kettes is hisztérikusan kapna a kriglijéhez, szóval az a furcsa, hogy ők is pontosan ugyanezeket panaszolták nekem a szoclib érában.

És igen, én is valami ilyesmit éreztem, csak nálam állandóan volt ebben az érzésben egy jó adag disszonancia is, ami nem hagyott nyugodni. Aztán ahogy jobban utánamentem rá kellett jönnöm, hogy valójában nekem az illúzióim elvesztése fájt, az, hogy szembesülnöm kellett a ténnyel, miszerint az az ország, egy olyan ország, amilyent én szerettem volna soha nem is volt, csak egyrészt a látszatok, az önbecsapások, másrészt pedig az, ami mégis volt az egy igen-igen szűk réteg viszonylag zárt világában volt, és ha az ember elfogadja azt a kegyetlenül fájdalmas valót, hogy a Körúton túl is van Magyarország, akkor biza azt is el kell fogadnia, hogy ez a teljes Magyarország sajnos nagyon nem olyan volt, mint amilyen a Körúton belüli szemüvegen keresztül látszódott.

No meg én azt se tudom elfogadni, hogy ami van, ami lett az a jobboldal sara lenne. Erősen azt gondolom, hogy ez az elitünk sara, abból is leginkább a balliberális elité. Elkövette ugyanis azt a nagyon súlyos hibát, hogy magát halhatatlannak gondolva, a hatalmát örök érvényűnek tételezve nem foglalkozott azzal, hogy lett egy baszottnagy diszkrepancia az ő kisded kis elitkultúrája és a tömegkultúra között. Ez pedig (és ez megint nem az én véleményem) bizony a Kádár-kor hagyatéka, hiszen ott volt az jellemző, hogy az elit a státuszát a kulturális dominanciával (is) igyekezett fenntartani.

Ott lett elbaszva, a kétezres évek elején. A balliberális elit nem vette észre, hogy az éppen hogy megszületőfélben lévő középosztály fél, reszket, mert pont a ballib elit irányából érez egy hatalmas identitásfenyegetést, és erre törvényszerűen hisztérikusan reagál. A ballib elit, különösen az értelmiségi elit - bájdövéj, összenőve és megvezetve a politikai elittel/től - erre a félelemre hasonló félelemmel reagált, és átment egy konok tagadógépbe. Nem azt mondta, hogy ó, kedves polgártársim, hát rendben, hogy számotokra fontos lett a nemzeti azonosulás az identitásotok építgetése során, és hát ha az lett, akkor az lett, nézzük, hogy hogyan lehetne építgetni erre is tekintettel egy közös identitást, nem. A balliberális értelmiségi elit permanensen mondta a nemet, virtuálisan pofán vágta a keresőket, alázta, gúnyolta, kiröhögte és mindent megtett azért, hogy kiközösítse, hogy a domináns kulturális terekről kiszorítsa őket.

Na, ezek a súlyos hibák bosszulták meg aztán sorra magukat, és akárhogyan is nézzük sajnos ezeket a súlyos hibákat nem jobboldal követte el, hanem azok, akikről én úgy gondoltam, hogy a mieink.

maroz 2013.05.23. 07:37:13

@tarackos: Én annyira abolicionista vagyok, hogy nagyon. :)

Pont fordítva gondolom ezt is: nem a szülő nevel, isten ments, hogy pofonnal, vagy büntetéssel, nekem roppant mód ellenszenves az, amikor olyan viszonyokat is átalakítunk ilyen furcsa hatalmi viszonyokká, rabszolgatartó-rabszolga, földesúr-jobbágy, etc, amelyek meggyőződésem szerint sokkal jobban működnek, sokkal jobb eredményre vezetnek ha meghagyjuk őket egyenlő emberek partneri viszonyává. Ezért én a nevelést is organikusan képzelem el, együtt a gyerekkel megyünk belefelé egy mindkettőnk számára új szituációba és együtt, kooperálva próbáljuk meg a felmerülő problémákat megoldani, azokhoz a megfelelő struktúrákat kialakítani, köztük a szükséges visszacsatolásokét is, mert én inkább abban hiszek, hogy hibák követődnek el és nem bűnök, és a hibákat kijavítani kell, nem büntetni.

Nekem ugyanez volt a javaslatom a zelmútnyócévvel kapcsolatban is, erről írtam többször is, hogy kéne az a kibaszott jó könyv a baloldalról, de kegyetlenül őszintén. Én azt látom, hogy a ballib pont ezt a visszacsatolást spórolta meg, a hibák megkeresését, a tanulságok levonását. Helyette még ma is azzal hülyíti magát, hogy orbánahibás.

esernyősEvezős 2013.05.23. 09:41:24

@maroz: Roppant megtisztelő, hogy előléptettél ügyeletes hülyének, akitől lépten-nyomon idézel, de most úgy tűnik (kommentekből), sőt, egyenesen az a látszata (új posztodból), hogy nem voltam egyedül azzal a dilemmával, hogyan kell értelmezni a mindenható civilséget a te interpretálásodban. Mert nem az jött le eddig, mint amit most megpróbáltál összeszedni, hanem az, amiről ezek szerint nem csak én, hanem más is értekezni próbált - már ameddig bírta cérnával. Azon most nem elmélkednék, hogy ennek mi az oka, mert biztosra veszem, hogy pont nem az lenne, amire végkövetkeztetésként jutnék.
Ezt csak pontosítás végett jegyzőkönyvezném ide.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.05.23. 10:24:47

@maroz: Nekem úgy tűnik, a középosztály-gyűlölet a balliberalizmusnak nem valamiféle sajátos magyar specifikuma, hanem egyetemes és központi eleme. Nem vagyok biztos benne, és most az egyszer kivételesen sajnálom, hogy nem vagyok eszmetörténész. :) De mintha ez a "körútonbelüliség" és "-kívüliség" más országokban is meglenne. Apropó, Tropa de Elite megvolt? :)

Forgó morgó 2013.05.23. 11:01:03

@maroz: Elgondolkodtató amit írtál, köszönöm. Már ezért megérte egy kicsit csatázni ;)

buta_lúd (törölt) 2013.05.23. 11:45:36

@maroz: az a fajta szántás, amit mostanság átélhetünk, leginkább a monokultúrákra jellemző.
meg a 89-90-es rendszerváltás is szántás volt, aztán meg ugye...–ezért aztán ebben nem reménykednék. tagadhatatlan különbség, hogy most úgy tűnik, hogy a talajjellemzőkhöz jobban illő fajtát választanak,de a talajjavítás most sem része a gazdálkodási tervnek.
az organikus parképítés meg szerintem akkor működik, ha időben rögzítik az utak helyét, különben mindig egy kevésbé poros részt keres a járókelő, és lassan mindenhol kitapossák a füvet.

tarackos 2013.05.23. 12:16:30

@maroz: Alapvetően egyetértek, én még a hangomat sem szoktam felemelni elég ha látványosan elszomorodok és máris szent a béke.

Viszont most más a reláció: elit vs társadalom. Két receptet ismerek a történelemből, az elit önként enged és felelősséget vállal vagy "meggyőzik" arról, hogy engedjen.

Az elsőre hajaz a rendszerváltás és úgy tűnik nem jött be, sőt, ahogy telnek az évek egyre inkább elszalad velük a ló. Na itt lehetne helye a makarenkóinak.

Másrészt, szvsz ugyan azt fújja a bal mint a narancsok. Ezért tűnhet úgy, hogy nincs is valódi alternatíva. Ha innen nézem abban is van logika, hogy pusztuljanak aztán hátha kisarjad a jövő a hamu alól.

buta_lúd (törölt) 2013.05.23. 14:06:07

meg még az egyik kutya, másik ebségről:
"fuhur 2013.05.13. 15:59:11: A szocik hoztak valami törvényt, majd azt megszegve stikában lenyúlták a lét. Most viszont hoznak egy törvényt, ami arról szól hogy ők lenyúlhatják a pénzt, és Ők ezt teljesen nyíltan, és törvényesen meg is teszik.
mire te: Tehát a ballib törzsszavazó nem csak ahhoz ragaszkodik, hogy aljas és balfasz politikusok őt meglopikálják, hanem elvárják, hogy még átal is bassza jól a fejüket."
hát szerintem: nem –bár lehet, hogy persze nem, mert nem tudom, hogy ballib vagyok-e-, szóval nem a ragaszkodás a lényeg, hanem annak a reménynek nem elvétt állapota, hogy akár valaki jog szerint ki is boríthatja a bilit.

Wintermoots (törölt) 2013.05.23. 14:29:07

@Holger Hartland:

Nekem úgy tűnik, a középosztály-gyűlölet a balliberalizmusnak nem valamiféle sajátos magyar specifikuma, hanem egyetemes és központi eleme."

ez még harmadik nekifutásra is értelmezhetetlen. mert még ha azt írnád, hogy szocialisták, szociáldemokraták előítéletesek a "burzsoáziával" szemben, akkor érteném, de hát nem azt írtad

maroz 2013.05.23. 15:10:32

@Holger Hartland: Sajnos még nem, mindig közbejött valami, meg ez a hegymászóbaleset is eléggé megviselt, de itt a film és talán a hétvége alkalmas lesz rá, hogy meg is nézzem.

maroz 2013.05.23. 15:20:39

@buta_lúd:

"de a talajjavítás most sem része a gazdálkodási tervnek."

Idéznék neked egy kis Hofstedét:

„Soha ne higgyünk a politikusoknak, vallási vezetőknek vagy vezető üzletembereknek, amikor azt ígérik, hogy megreformálják a nemzeti értékeket. Ezeket adott tényként kell kezelnünk, ugyanúgy, mint egy adott ország földrajzi helyzetét vagy időjárását.”

Szóval az ilyen tervszerű, kampányszerű, központosítptt talajjavítástól én inkább rettegnék, lásd a mindenféle kulturális forradalmakat.

Az organikus térépítésben éppen az az érdekes, hogy idővel beáll egy egyensúly, és ahhoz már lehet/érdemes masszív, tartós szabályozókat építeni. Amelyek sokszor inkább csak jelzésértékűek, hiszen ha már kialakultak a csapások, és azokat leburkoltuk, akkor a túlnyomó többség már magától sem fogja a füvet taposni, kényszer nélkül is a járdán fog közlekedni, az elenyésző kisebbséget pedig vagy visszatartja a normára való apró figyelmeztetés, vagy ha néhányan mégis átvágnak a füvön azt a fű már röhögve kibírja.

maroz 2013.05.23. 15:23:52

@tarackos: Így van, pillanatnyilag egy kisebb baloldali forradalomhoz nekem kifejezetten nagy kedvem lenne, tudod, olyan lájtos fajtához, dobálunk némi kockakövet, szétverünk ezt-azt, látványosan kifejezzük, hogy nagyon mérgesek vagyunk. Aztán az illetékesek vagy értenek belőle, vagy nem. Ha nem, jöhet a komolyabb figyelmeztetés. :)

maroz 2013.05.23. 15:29:10

@buta_lúd: És mire megy vele? :)

A biliborításnak ott van értelme, ahol ez kivált bármit is. Nálunk olyan negyedóráig csámcsognak rajta a médiafogyasztók, majd szinte teljesen nyomtalanul megy a süllyesztőbe.

És akkor még nem is beszéltem arról, hogy nálunk a közvélemény alakítói úgy néznek ki, hogy az egyik oldal kilencmilliósa vitázik a másik oldal tizenhárommilliósával, és természetesen mindegyik független szaktekintély, kiváló értelmiségi, ésatöbbi.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.05.23. 15:38:16

@Wintermoots: Mi értelmezhetetlen? A ballib középosztály-ellenessége? (Ha ez a gond, a "-gyűlölet" retorikai elem volt, pontosabb az "-ellenesség".)

@maroz: Persze, értem. Csak azért kérdeztem, mert a filmből úgy tűnik, Rio de Janeiróban is van "körút", valamint azon "belüliek" és "kívüliek".

Wintermoots (törölt) 2013.05.23. 17:27:44

@Holger Hartland:

igen. nem értem, hogy a bal(szociál)liberálisok mennyiben lennének miféle középosztály ellenségei?

tarackos 2013.05.23. 17:35:16

@maroz: Nem látom hogyan lehetne motiválni a tömeget. Sőt, abban sem vagyok biztos, hogy valóban ezt akarnák.

Sztem a potenciális bázis elsősorban rendet, stabilitást, kiszámíthatóságot akar. Ezek nem balos vagy jobbos jellemzők hanem egy konszolidált rendszeré.

Szvsz ezekből kellene összeeszkábálni a trójai falovat gyomrában a köztársasággal...;)

buta_lúd (törölt) 2013.05.23. 18:24:49

@maroz: miért rettegsz? az ilyen kampányszerű talajjavítások pedig meg szokták tanítani kesztyűbe dudálni az elitet, pláne a körúton belülit. jó, jó, mások is pórul járhatnak, de aki megfelelő környezetben jó kapcsolatok ápol, az hátha megússza. :)
na de úgy hallottam nem csak műtrágyával lehet talajjavítani. csak én nem ismerem kellően a szakirodalmat, pláne nem a gyakorlatot.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.05.23. 18:36:59

@Wintermoots: Progresszív adórendszer, demotiváló szociálpolitika, enyhe büntetőpolitika, romló közbiztonság, az oktatás lezüllesztése a követelmények és a fegyelem száműzésével, egyenlősdi, affirmative action, polkorrektség, dissenterek morális kiközösítése és lehetőség szerint kinyírása, esztelen bevándorláspolitika, demográfiai közöny, elnyomásnarratíva. Burokban élő emberek teljes érzéketlensége a burkon kívüliek problémái iránt, amennyiben utóbbiak nem tartoznak valamilyen áldozati szerepre kijelölt (vagyis jutalmazandó) csoporthoz. A csalán verése úgy, hogy attól nem a csalán lesz kevesebb, hanem csak azoknak lesz rosszabb, akik a csalánverés terhét viselik, persze a burkon kívül. (Mondom ezt félig-meddig a burokból, vagyis "osztályárulóként.")

1) Spóroljuk meg a "de a jobboldal...", "de a Fidesz..." kezdetű köröket. Attól, hogy az egyiket utálom, a másikat még nem kell szeretnem. Ld. a blogom harmadik mottóját. :)

2) Természetesen a ballib oldalon van kivétel, és akár lehetőség is a megújulásra. (Sőt, szükség.) Érdekes volt például, amikor az ex-SZDSZ-es Ceglédi Zoltán rájött, hogy a Jobbikot és a Magyar Gárdát éltető falusi néni nem náci, csak örül, hogy egy kicsit végre közbiztonság van a falujában. Tetszettek volna megadni neki korábban.

maroz 2013.05.23. 19:16:10

@Evezős: Nem értem a problémádat. Pontatlanul idéztelek volna?

Nem túl árnyaltan nyilatkoztál valamiről, és az engem irritált. Most meg azzal próbálsz meg védekezni, hogy azért fogalmaztál meg arról a valamiről irritálóan határozott véleményt, mert nem értetted. Persze azt fel ne merjem vetni, hogy ilyenkor talán inkább kérdezni kéne, mert akkor újfent én vagyok a fasz.

maroz 2013.05.23. 19:22:58

@Holger Hartland: Lehet, hogy úgy tűnik, de én egyáltalán nem vagyok elitellenes. Sőt, kifejezetten elitpárti vagyok, olyan értelemben, hogy például én a késeket is nagyon szeretem, holott ugye ölni is lehet velük. De nekem a kés eszköz és szerszám, így az elitet is azért tudom elfogadni és alkalomadtán kedvelni, mert az is egy eszköz.

Én elitizmus ellenes vagyok. Azt utálom, amikor az elit a kiváltságait köszöni szépen, de cserébe inkább nem adna semmit. Vagy azzal van, hogy majd ő megmondja mit ad és mit nem, és akinek ez nem tetszik, az menjen a picsába.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.05.23. 19:26:32

@Holger Hartland: Apropó- SZDSZ: tőlük lehetett hallani valami olyasmit, hogy "Kérem szépen, hibáztunk ebben, meg ebben..."?
Vagy csak csendben eltűntek a balfenéken?

maroz 2013.05.23. 19:27:55

@tarackos: Persze, én is csak poénkodok, azért azt lássuk be, hogy a világban nem annyira sűrű a forradalom, most nincs kedvem összeszámolni mennyi volt eddig, mert kéne már végre reggelizni is, de nem lepne meg, ha egy kétszámjegyű értéket kapnánk, és persze annak is a fele francia. :)

Nekem nincsenek nagy reményeim, erre a tötyörgésre kell berendezkedni és örülni, ha időnként véletlenül valami jól alakul. Majd az onokáink, esetleg.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.05.23. 19:44:18

@maroz: Az elitünk is mi vagyunk, avagy minden országnak olyan elitje van, aminőt megérdemel.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.05.23. 19:44:50

@maroz: Az elitünk is mi vagyunk, avagy minden országnak olyan elitje van, aminőt megérdemel.

maroz 2013.05.23. 20:03:44

@agresszív kismalac: Na, látod, ötven százalékban igaza is lett: az "esetleg"-ben. :)

maroz 2013.05.23. 20:29:29

@agresszív kismalac: Rég járhattál te a piacon... ;)

Wintermoots (törölt) 2013.05.23. 22:08:35

@Holger Hartland:

ja, hát ez így ebben a formában harmadosztályú neofita konzervatívocskák hülyeségének tűnik, én is vallottam ugyanezt, de hát ezt egy bizonyos életkor után ugyanúgy ki lehet nőni, mint az indiános filmeket vagy a supermant:).

a hazai "baloldal" persze nem jó, ahogy a balos/liberális túlzások sem.

Wintermoots (törölt) 2013.05.23. 22:10:39

@Wintermoots:

(persze én vagyok a hülye, hogy bármi újdonságra számítottam)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.05.24. 00:00:46

@maroz: A kontextusfüggetlen elitellenességnek nyilván semmi értelme. Elit volt, van, lesz. Ellenezni konkrét kontextusban konkrét módon viselkedő, konkrét elitet lehet.

@agresszív kismalac: Horn Gábortól egyszer mintha olvastam volna ilyet. A többség eltűnt, néhányan pedig vastag arcbőrrel másznának fel a Bajnai-szekérre.

@Wintermoots: Többek közt ez a fajta fölényeskedő értetlenség vitte a ballibet 2010-ben a levesbe, ahol amúgy jó helyen is van.

gono 2013.05.24. 12:03:14

"éppen hogy megszületőfélben lévő középosztály fél, reszket, mert pont a ballib elit irányából érez egy hatalmas identitásfenyegetést"

bazz!

ennél betegebbet én még nem olvastam.

kicsit zavaradottnak tűnsz te ecsém.

és ha jól értem még, akkor izsákon kommunizmusra vágynak az emberek és punktum. szépen vagyunk.

ghost recon 2013.05.24. 12:33:10

Hogy szeretnek téged most a mandineren, és hova kívánnának, ha tudnák, hogy valamikor milyeneket írtál...

Wintermoots (törölt) 2013.05.24. 16:23:24

@Holger Hartland:

a konzervatív-liberális igazságosságfelfogást követtem: "mindenki azt kapja, amit megérdemel". mitől lennének ezek "középosztályellenesek"? nem csak téves, hanem egyben uszító kijelentés is. ja, és hülyének ábrázolja a "középosztályt".

Wintermoots (törölt) 2013.05.24. 16:27:14

@Holger Hartland:

seres egy neokon (persze az is liberális)
néhány helyes megállapítás túlzón előadva, pár hülyeséggel vegyítve.
seresből tényleg ki lehet nőni egy idő után.

maroz 2013.05.24. 19:45:06

@ghost recon: No, de hát én arról vagyok híres, hogy atomerősen ambicionálom, hogy szeressenek! ;)

Nekem amúgy nem azzal van bajom, amiket régebben írtam, hanem azzal, amiket akkor nem írtam meg.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.05.24. 19:52:44

@Wintermoots: Mi lenne a középosztály-ellenesség? Az, ami a középosztályt szívatja. Felsoroltam tegnap.

Előbb-utóbb a kinövésből is ki lehet nőni, hidd el.

incze 2013.05.25. 02:23:19

"és a jobboldali értékek olyan magasan állnak, hogy lyukat kell fúrni a plafonba, hogy a grafikon elférjen"

Hát ez nekem igen meglepő megfigyelés. Én őpnt az ellenkezőjét tapasztalom. Az ún. jobboldali értékek (melyek részben tradícionálisak, részben szakrálisak lennének, ugyebár), nemhogy magasan állnának, hanem egyenest (a legotrombábban) meg vannak gyalázva.

maroz 2013.05.25. 06:29:20

@incze: Nyilván, mert te az a prototípusa vagy a ballibnek, amelyik egyrészt "tapasztal", azaz kis számú és távolról sem reprezentatív megfigyelései alapján fogalmaz meg állításokat a teljes sokaságra, másrészt pedig ő mondja meg, hogy mit is kéne egy jobboldalinak csinálnia ahhoz, hogy a ballib őt jobboldalinak tekintse. Például ballibnek kéne lennie, mert ez a prototípus csak akkor tekinti hitelesnek a jobboldalit, ha az ballib. :)

Te még a demokráciát sem értetted meg, ne bosszants már itt is az okoskodásoddal.

buta_lúd (törölt) 2013.05.25. 10:52:51

@maroz: nyilván nem véletlenül lett a magyar jobboldalnak (fidesz-kdnp-jobbik) olyan parlamenti többsége, amilyen, de mi a helyzet pl. az öngondoskodás értékével?
persze, ha figyelembe veszem az ajánlott irodalmad megjegyzését -"Tanulmányunk Magyarország szempontjából legfontosabb következtetése, hogy abban az esetben, ha a gazdasági erkölcsről általánosságban beszélünk, a magyarok erősen normakövetőnek számítanak."- akkor még az is kijöhet, hogy mint attitűd (aka. érték(?), az öngondoskodás fontossága is plafonlukasztó.

maroz 2013.05.25. 15:53:37

@buta_lúd: Nem annyira "aka", az attitűd az egy viszonyulás egy attitűdtárgyhoz, ami ha chilis málnafagyi akkor chilis málnafagyinak hívjuk, ha szabadság, akkor pedig értéknek. :)

Igen, szerintem nagyon jó helyen tapogatózol, olyan ez, mint a vallásosság kutatása, ahol ha azt kérdezed meg, hogy "mi az ön vallása?" akkor megkapod, hogy a magyarok 60%-a hívő. De ha alaposabban mögé nézünk, akkor valójában mi nem arra kapunk választ, hogy tényleg vallásosak-e ezek az emberek, hanem arra, hogy milyennek szeretnék magukat mutatni. Éppen ezért a komolyabb vallásszociológiai kutatások nem is ezt kérdezik, mert ott többnyire nem arra kíváncsiak, hogy milyen képet szeretnének magukról mutatni az emberek, hanem hogy milyenek, hanem feltesznek egy csomó kérdést, és az azokra adott válaszok alapján már sokkal jobban becsülhető a vallásosság mértéke és mélysége. Ha például valaki soha nem megy el templomba, vagy csak az ilyen nagyon kiemelkedő eseményekre, mint keresztelő, lakodalom, temetés, és ha az uralkodó vallások tanításaival, sokszor parancsaival ellentétes vélekedésekről számol be, akkor annak az illetőnek a vallásossága bizony eléggé kérdéses.

Így aztán nem meglepő, ha az jön ki, hogy nálunk olyan 10-15% azoknak az aránya, akik komolyabban meg is élik a hitüket.

Az öngondoskodásra is ha direkt módon rákérdeznénk, akkor jó eséllyel sok olyan választ kapnánk, amelyet az határoz meg, hogy milyennek szeretné magát a megkérdezett láttatni. Ezzel szemben ha rákérdezünk például arra, hogy a boldogulást, az előrejutást milyen módon képzeli el, akkor domináns azoknak az aránya, akik sajnos csak a passzív módot bírják elhinni: jó helyre kell születni, vagy jó kapcsolatokkal kell rendelkezni, különben kakukk. Ezek azok az attitűdök, vélekedések, amelyek aztán valamelyest magyarázzák, hogy miért szarnak nálunk ennyire ívesen az oktatásra, a képzésre, valamint részben azt is magyarázzák, hogy miért ennyire kegyetlenül alacsony nálunk a vállalkozói kedv, pláne a fiatalok körében.

Szóval valami olyasmi dominál inkább, hogy elvárják az állami gondoskodást, de nem érzik át, hogy ennek lenne egy jelentős adóköltsége is. Kábé svéd típusú jóléti rendszert szeretnének az albán típusú béreink mellett egy olasz típusú adómorállal. Gondoskodjon rólunk az állam, de ezt ne a zemberekkel fizettessék meg. Na, ez az, amire például csak Orbán találta meg a választ, a többiek meg nézik, és még ma sem értik. :)

buta_lúd (törölt) 2013.05.25. 19:11:25

@maroz: ("Azoknak az aránya, akik szerint a gazdag családba születés az előrejutás KÉT legfontosabb tényezőjének EGYIKE." mármost engem érdekelne, hogy milyen tényező-listát tudnak felsorolni, ahova második helyre ne húznám be a gazdag családot.
igaz, előrejutás kontextusában én nem a medencepluszosokat hívom gazdagnak, hanem azt is, aki nem csak kétnaponta ehetne húst:)

maroz 2013.05.25. 20:46:38

@buta_lúd: Például az aktív tényezők manapság legfontosabbikát, a képzést.

Vagy a kemény munkát. Amit sokan fontosnak tartanak és mindenféle összevetésekből az látszik, hogy nálunk tényleg sokat dolgoznak az emberek, de ez csak egy újabb anomáliához vezet, áll a picit is világlátottabb melós és szentségel, hogy ő semmivel sem dolgozik kevesebbet, mint a német kollégája, sőt, és ennek ellenére ötödét keresi.

buta_lúd (törölt) 2013.05.26. 11:22:47

@maroz: a kemény munka ill. gazdag (anyagiakban és/vagy lelkiekben) családi háttér: ahol ezek bármelyike (pláne ha mindkettő) megvan, ott lesz képzés is.
ezért érdekelne, hogy vajh' miket kérdezhettek, ahol a két tényezőből kicsúszott a családi háttér.

a sok munkáról (de ez igaz a képzésre is): a mennyiség nem feltétlenül jelent minőséget, szóval a világlátott melós szerintem ezért ne a német, hanem a hazai kollégáit -a főnök is kolléga!- figyelje, és sokmindenre rájön!

maroz 2013.05.26. 12:18:58

@buta_lúd: Öööö, attól tartok, hogy kicsit másként értelmezed, mint ahogyan a téma szerint értelmezni kéne. :)

Ez inkább a társadalmi átjárhatóságba vetett hitről szól, tudod, az "amerikai álomról". Tehát hogy van-e az adott társadalomban olyan vélekedés, hogy kellő egyéni igyekezet mellett fel lehet-e törni, vagy nincs. Illetve ami úgyszintén lényeges: nem arról szól, hogy valójában létezik-e ez a lehetőség, és arról sem, hogy működik-e a dolog a valóságban, tehát vannak-e sokan olyanok, akiknek sikerül ez a feltörés, hanem csak arról, hogy mi ennek a lehetőségéről a közvélekedés. Ne feledd, hogy a döntéseink, az életstratégiáink alakítgatása során igen erősen alapozunk arra, hogy mi az adott kérdésben az általunk vélelmezett közvélekedés. Ha az, hogy á, ebben az országban nem lehet feltörni, akkor várható, hogy a feltöréshez szükséges eszközökkel se nagyon fogunk komolyabban foglalkozni.

A képzés pedig nem tévesztendő össze a képzés meglétét igazoló papír megszerzésével. Érzésem szerint nálunk valójában nem a képzés, hanem a papír az érték, például a diploma. Ez azért érdekes, mert nem ugyanolyan stratégiák vezetnek el egyikhez, mint a másikhoz. Plusz ugye a képzés jelenti az élethosszig tanulást is, az önmagunk informális képzését is, annak az elfogadását, hogy az időnkénti újraprogramozásra alkalmassá kell tennünk magunkat, különben leszakadunk.

Milyen minőségi különbséget vélsz felfedezni a kecskeméti Mörcédösz gyárban dolgozó melós outputja és mondjuk egy németországi autógyárban dolgozó német melós keze közül kikerült ótó között? ;)

buta_lúd (törölt) 2013.05.26. 14:49:00

@maroz: kecskeméti mercédesz: az output ugyanaz, csak a hazai gyárban is német a (nagyobb)főnök -ez meg azért van, mert az, hogy van/lehet output, azt németeknek köszönhető. vagyis kb. (de csak kb.) tökmindegy, hogy a HASONLÓ németországban dolgozó szaki mit-hogyan.

másként értelmezésről: lehet, de most elkeveredtem.
én csak annyit próbáltam mekegni, hogy az amerikai álom megvalósulása lehetőségének(!) KETTŐBŐL AZ EGYIK feltételeként biztos a családi hátteret mondanám. ha csak a LEGFONTOSABBAT kéne választani, akkor (mivel tudom, hogy ezt kéne válaszolni:) inkább a kemény munkát nevezném meg tényezőnek.

buta_lúd (törölt) 2013.05.26. 14:49:00

@maroz: kecskeméti mercédesz: az output ugyanaz, csak a hazai gyárban is német a (nagyobb)főnök -ez meg azért van, mert az, hogy van/lehet output, azt németeknek köszönhető. vagyis kb. (de csak kb.) tökmindegy, hogy a HASONLÓ németországban dolgozó szaki mit-hogyan.

másként értelmezésről: lehet, de most elkeveredtem.
én csak annyit próbáltam mekegni, hogy az amerikai álom megvalósulása lehetőségének(!) KETTŐBŐL AZ EGYIK feltételeként biztos a családi hátteret mondanám. ha csak a LEGFONTOSABBAT kéne választani, akkor (mivel tudom, hogy ezt kéne válaszolni:) inkább a kemény munkát nevezném meg tényezőnek.

buta_lúd (törölt) 2013.05.26. 14:51:01

@buta_lúd: annyira tetszett az okoskodásom, hogy kétszer is elküldtem :)

maroz 2013.05.26. 15:30:40

@buta_lúd: Kétszer ad, ki gyorsan ad. ;)

maroz 2013.05.26. 15:33:22

"A Demokratikus Koalíció megveti ezt a politikát, és a választási győzelem után újra erősíteni fogja a társadalmi szolidaritást és esélyt ad az új nemzedéknek."

Könyörgöm, ne! Győzzön a választáson Gyurcsány, pont leszarom, de könyörgöm, a társadalmi szolidaritást ő már ne erősítse tovább, pont elég, amennyit akkor erősítette, amikor hatalmon volt. Mondja azt, hogy gyengíteni fogja, és ezt a gyengítést kúrja el, de ő lehetőleg erősíteni már ne erősítse többet.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.05.26. 18:52:45

@maroz: Nem teljesen irreleváns, hogy mit mond a DK a választási győzelem utáni tevékenységéről?

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.05.26. 18:54:59

Hogy is mondta Major (azt hiszem Maklári Zoli bá'nak):
-Több alázatot!

maroz 2013.05.26. 21:35:37

@agresszív kismalac: De, az tényleg a vicc kategória, az viszont már tényleg nem irreleváns, hogy mit mond a társadalmi szolidaritásról. Illetve egészen pontosan: hogy mit hazudik arról, hogy "újra".

maroz 2013.05.26. 22:01:17

@agresszív kismalac: Ma én is leltem egy jó félmondatot:

A traumatikus kiábrándulás elleni védekezés fő eszköze az állandó illúziótlanság.

Már csak azt kéne kitaláljam, hogy mibe szőjem bele. :)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.05.26. 22:54:17

@maroz: Országomat egy kabátért!:-)
...vagy ugyanott gomb eladó.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.05.26. 23:13:13

@maroz: Úgy tűnik, Gyurcsány teljes mértékben híjján van annak a pragmatizmusnak, aminek Orbán a sikerét köszönheti. Véleményem szerint azon állampolgárok százalékos aránya az összes szavazati joggal rendelkező között, akik ezt a mondatot olvassák, és értelmezni is tudják, egy 0 és 1 közé eső számmal fejezhető ki.
...és ezek egy része egyet is ért vele.

maroz 2013.05.27. 07:51:17

@agresszív kismalac: És ha nem vigyázol, ha hagyod, hogy ez a baromira szűk réteg, plusz a bajnaiszopó kábé ugyanekkora hárdkór réteg és az a néhány gyógyíthatatlannak tűnő orbánfóbiás népek vegyenek körül, akkor csak nézel, és nem érted az ilyen híreket, mint ez is:

index.hu/gazdasag/2013/05/27/hihetetlen_hogy_mennyi_penz_jott_mo.-ra/

Na, ez a legnagyobb veszélye annak, ha egy blog, mint az a másik is átalakul virtuális kurkászdává, ahol sajnos megtévesztő módon tényleg értelmes emberek izgatják magukat és egymást a halálba azzal, hogy hátezekmilyenhülyék és hogy már rég meg is buktak, meg az ország is már rég csődbe is ment, ENSZ-csapatok állnak a határainkon, jön Merkel csőre töltött faszkorbáccsak és már csak két perc, és el is zavarja az alcsútit.

És akkor ugye ott az a másik jelenség is, hogy a baloldal rí a tőkésekért, rí a bankokért, rí a közüzemi szolgáltatókért, hogy jajj, jajj, szegénkéim, hát nem marad nekik profitkájuk, és milyen rossz is ez nekünk, mert majd nem fognak tudni beruházni, etc. És a baloldali drukker ezt beszopja jól, nyilván így kell lennie, hiszen a tőkések ezt mondják, és ha a tőkés azt mondja, akkor az úgy is van, pláne ha a baloldal is rákontráz.

Milyen vicces is lesz az, amikor még 2022-ben is ott fogja magyarázni egymásnak két nagyon okos ember azon a blogon, hogy na, de most aztán már tényleg végük, most aztán már tényleg össze fognak omlani! :)

maroz 2013.05.27. 18:50:17

hvg.hu/velemeny/20130527_A_kozony_diktaturaja

Azért lassan-lassan csak összeáll a kép ballib oldalon is, hogy nem az orbánsátán a mi legnagyobb, sőt, még csak nem is a második, harmadik, ... , legnagyobb bajunk.

buta_lúd (törölt) 2013.05.28. 15:10:57

@maroz: "És ha nem vigyázol, ha hagyod, hogy néhány gyógyíthatatlannak tűnő orbánfóbiás", ja nem, orbánmániás "népek vegyenek körül, akkor csak nézel, és nem érted az ilyen híreket, mint ez is":)
index.hu/gazdasag/2013/05/28/tokearamlasok/

maroz 2013.05.28. 18:22:32

@buta_lúd: Az a legnagyobb bajom, hogy én ezt nem értem. Azt viszont értem, hogy ha érteni szeretném, akkor:

1, Bele kellene pár évet (minimo calculo) feccölnöm, és talán megérteném saját erőből is.

2, Kéne találjak valakit, akiben megbízok, és aki el tudja nekem magyarázni.

Tehát mivel mindkét opció eléggé kizártnak tűnik marad az, hogy nem is akarom érteni. És persze nem örülök neki, hogy nem fogom érteni, de hát ez van, nincs egyéb ötletem.