HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Néhány gondolat az ember táplálkozás célú felhasználásáról

2013.06.03. 18:24 | maroz | 6 komment

Címkék: elit jövőkép kisember

Hisztérikus egy állat, csak a gond van vele, alig alkalmas bármiféle komplexebb felhasználásra, ez így nem mehet tovább, megoldást kell találni. Az alapprobléma az, hogy sok van belőle. Illetve ez relatív, nem is igazán sok, hanem pont ott, ahol van, ott van belőle sok. Ha nem pont ott lenne, ahol, akkor nem is lenne semmi baj, illetve mégis, mert akkor valahol máshol lenne, és így nem ott lenne vele a baj, hanem amott. Például ha az egyetemen van, akkor az ember, mint olyan már pusztán a mennyiségével is csak a gondot, a bajt, a problémát okozza, ahogyan erre örök kedvencem, Laczkovich tanárúr is volt szíves rámutatni:

Az egyetemi oktatók idejének, energiájának és szellemi kapacitásának túlnyomó részét egy tudatlan, motiválatlan, érdektelen, tanulásra és munkára képtelen hallgatói tömeggel való vesződés köti le.

Hát tessék, a sok rohattpolitikus, a kamanyisták, meg a fasisztákok beterelték a csürhét a Szent Egyetem földjére, és olyanok, mint a nő az ágyban szex után: csak zavarnak. Mi lenne a megoldás? Hogy ne legyenek ott, ahol? De hát amint azt már az előző bekezdésben is írtam ez se jó megoldás, mert ha nem ott vannak, ahol, akkor valahol máshol. Hol legyenek hát? Szakiskolában, a franc az alkalmatlan pofáját ennek a mocsadék tömegnek! Illetve hoppá. Nézzük, mit ír erről a szakiskolák Laczkovicha:

Az utóbbi két dolog azért is rendkívül fontos, mert a hazai túlképzés egyik óriási bűne, hogy még azokra a diákokra sem jut kellő energia, akiket érdekel ez a mesterség. "A 36 gyerekből van 6, akivel érdemes foglalkozni, mert érdeklődő, és van affinitása a dologhoz. Másik 4-5 olyan, hogy ha lenne energia foglalkozni velük, valamit ki lehetne hozni belőlük. A többit egyáltalán nem érdekli ez az egész" - mondta lapunknak korábban Vomberg Frigyes oktató. A rengeteg motiválatlan diák rendkívüli módon megnehezíti az oktatást, a tanárok idejének és energiájának nagy része fegyelmezéssel megy el a tanítás helyett.

Amerre csak nézünk mindenhol ez lesz: rengeteg motiválatlan fiatal, akik csak zavarják a létezésükkel a Laczkovichokat és a Vombergeket, márpedig be kell látni, hogy ez a rendszer nem a csürhéért van, hanem a Laczkovichok és Vombergek drága idejének és energiájának a lehető legigényesebb kiteljesedéséért. Persze ha szisztematikusan végigmennénk a teljes vertikumon, akkor eljutnánk oda is, hogy ez a sok ember, elitpedagógusi szakszóval: csürhe nem csak az egyetemen zavar, és nem is csak a szakiskolákban, hanem vélhetőleg a Blaha Lujza téri hajléktalan- és kukázóképzőben is ugyanezt mondaná róluk valamelyik senior alkoholista, aki mellékállásban az utánpótlást is képezni szokta időnként. 

És itt vége a dalnak, nincs már hová hátrálni, el kell fogadni, hogy a Laczkovichok, a Vombergek és a többi, vélhetőleg Istentől küldetésként kapott csúcspedagógusi feladatukat éppen ellátókat ebben az ellátásban zavarni a csürhével Isten ellen való vétek, így jobb híján el kéne gondolkodni azon, hogy az immáron sehová, semmire sem alkalmas embereket, azaz a csürhét hogyan lehetne táplálkozás céljára hasznosítani. Ez még mindig egyszerűbb lenne, mint az elitünket rávenni egy pillanatnyi gondolkodásra, annak a belátására, hogy ez a motiválódás talán egy picit mégiscsak másként működik, mint ahogyan azt az elit elefántcsonttornyaiból gondolni vélik, és hogy igen nehéz ott motiváltságot elvárni vagy remélni, ahol minden egyes csúcsfasz csak rinyál és mindegyik valaki mástól várná el a probléma megoldását, ráadásul úgy, hogy még csak meg se fordul a fejébe, hogy mi a szart kezdjünk azokkal, akiket ők létszámfölöslegnek minősítve mint szart a szőnyeg alá besöpörnének valahová, mert kell itt a rend nagyon. 

Meg hogy azért ezek a történések, tehát a csürhe egyre súlyosabb fölöslegessé válása az elit számára nem annyira egy légüres térben történik meg, hanem ebben a mi kicsinyke országunkban. Ahol - hogy ne mindig csak Laczkovich-csal baszakodjak - egy Vomberg is beláthatná, hogy szakácsból el tud helyezkedni jól mondjuk a szakácsok tíz százaléka, mert kábé ennyi az aránya (szerintem jóval kevesebb, de ez most mindegy) azon éttermeknek, amelyek tényleg helyet tudnak biztosítani egy vombergi értelemben is jól képzett szakácsnak, és akkor ott a kérdés, hogy mi a fasz pálya áll a maradék 90% előtt? Borzasztó és szörnyű helyek, amelyek abból élnek, hogy tényleg kreatív módon átalbasszák hivatásszerűen azokat, akiket vendégnek kéne tekinteniük, meg persze ezek a helyek úgyszintén átalbasszák a pláne fiatal, pályakezdő munkavállalókat is, pincér, szakács, mosogató, egál. És a gyerek nem hülye, ő nagyon is jól tudja, hogy mi vár rá kurvaországban, ő a lehető legjobban tisztában van azzal, hogy a szűk kiváltságosokon túl a zömnek, tehát a csürhének leginkább egy ilyen átalbaszós, szar élet kínáltatik, mint pálya, és akkor ugye forgassuk csapágyasra a szemünket, hogy miért is motiválatlanok.

Persze tudom, vannak, akik ezen szeretnének változtatni, és ez a vágy hajtja őket, de ettől még tényleg lerakhatnák a seggüket egy kis időre valami puha és kényelmes berendezési tárgyra és átgondolhatnák szépen konzekvensen azt, hogy az átgondolatlan nagyot akarások hányszor eredményeztek már borzasztó dolgokat nálunk szerencsésebb sorsú országokban is. Vagy ha nincs kedvük erre az átgondolásra, akkor legyenek következetesek és dolgozzuk ki végre a fölösleg ésszerű felhasználásának a legcélravezetőbb módját: találjuk ki, hogy milyen módon lehetne az embert táplálkozás céljára hasznosítani.  

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr615342283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.07.10. 14:09:13

Maroz, ezt ki ne hagyd:
444.hu/2013/07/10/erdos3/
Arról ír, amit te is feszegettél felsőoktatás, elit, stb kérdéskörben.

maroz 2013.07.10. 18:55:12

@Holger Hartland: Köszönöm, elolvastam.

Ez a megközelítés már valamivel jobban tetszik, hiszen itt már valamelyest átjön az, hogy a matematikát afféle élsportnak tekintjük és nem azonosítjuk a teljes oktatási rendszerünkkel. Mindazonáltal itt is vannak súlyos definíciós problémáim:

"A középiskolai matematikaoktatás erősségét semmi sem illusztrálja jobban, mint hogy szinte az összes nagy magyar matematikus középiskolai tanulmányi versenyeken tűnt föl: maga Erdős Pál (egyébként édesanyja és apja is gimnáziumi matematikatanár volt) és Turán Pál is részt vett versenyeken a huszas években."

Nekem ezzel sajnos még mindig bajom van. Adott ugye egy rendszerünk, a középiskolai matematikaoktatás. És akkor hogy ez erős lenne, vagy sem. Kezdjük ott, hogy fontos-e a matematika az átlag, hétköznapi ember számára is. Ez lényeges kérdés, hiszen ad analogiam: vízilabda. Tudtommal abból is a világ élvonalában vagyunk, ami remek dolog, de ettől még úgy gondolom, hogy az átlagember számára egyáltalán nem fontos az, hogy ő mennyire jól tud vízilabdázni. Lehetünk akár úgy is vízilabda-nagyhatalom, hogy a társadalmunk 95%-a vagy csak éppen hogy, de még az se nagy baj ha egyáltalán nem tud úszni.

Ezzel szemben úgy gondolnám, hogy a matematika az fontos a hétköznapi ember számára is. Tehát nem elég, ha az a nyolc-tíz csapatunk és az azokból összerakható válogatott világklasszist tud, hanem jó lenne, ha a hétköznapi ember is bírna legalább valami jó átlagos matematikai műveltséggel.

És akkor meg is érkeztünk a dilemmámhoz: a közoktatást ebből a szempontból mikor tekinthetjük jónak, ha kitermel kohorszonként egy-két világklasszis matematikust, vagy ha eléri azt, hogy legyen egy elfogadható átlag és ne legyen teszem azt 25%-nyi totálisan analfabéta az outputban. Mondhatjuk-e arcpirulás nélkül jónak akkor, ha csak az egyik kimenet teljesül? Van-e olyan stratégia, amelyikben mindkét elvárás szerepel és hihetően szerepel?

Van az a tudásszociológiai nagy igazság, a szakállas bácsi igazsága, mely szerint a lét határozza meg a tudatot, junó, a hollét. Ha én egy pöcc kis edu-környezetben vagyok, körülvéve pengeagy emberkékkel, akkor hihető, hogy könnyebben ráizgulok a magyar matematikaoktatás elit aspektusaira, sokkal könnyebben tudok büszkülni az Erdősökre meg a Szemerédikre egy ilyen módon szituált énnel, semmint úgy, hogy napi kapcsolatban vagyok gyakorlatilag funkcionális analfabétákkal. Minden, így matematikai értelemben is analfabétákkal. Megértheted, hogy amennyiben az én tudatomat ez a lélekpusztító élettapasztalat határozza meg, akkor innen miért is megy nehezebben a büszkülés. Miért is foglalkoztat engem sokkal inkább a teljesen képzetlen alsó negyed, semmint a világklasszis felső tizedszázalék. És nem, nincsenek olyan, proletár (vagy van az a ma divatosabb szélsőbalos kifejezés, a prekarióta, amit nem szeretek, mert mindig összekeverem az egysejtűvel) indulataim, hogy tépjük ki az erőforrásokat az elit kezéből és osszuk szét az elnyomottak között. Én csak egy tisztességes diskurzust szeretnék, jól körülírt, alaposan átgondolt fogalmakkal, és annak a szándékával, hogy ha van az outputot illetően win-win szituáció, tehát amikor az elitképzés is jóllakik, de az alsó negyed káposztája is megmarad, akkor az legyen.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.07.10. 20:14:39

@maroz: Nemhogy egyetértek, de én (könnyen beszélek, nem vagyok matematikus) akár lazán oda is adnám a matematikai elitképzést egy elfogadható tömegképzésért. (Tehetséggondozást persze mindig lehet külön szervezni.) Azért is linkeltem a cikket, mert ebből talán jobban megértheted, miért fakadt ki úgy Laczkovich: ő az olimpiai bajnok vízilabdázó, aki maga is bajnokokat nevelt, majd a nyakába sóztak egy halom béna fakezűt (fenét, átlagosat, csak ő a bajnokok után béna fakezűeknek látja őket), hogy most akkor velük legyen szíves ugyanazt.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.07.11. 08:06:53

@maroz: Aha, szóval ez is egy összemérős szám, csak ebben a kisebb a jobb. :)
süti beállítások módosítása