HTML

Csoportterápia

  • francoska: Én is. Sajnálom, hogy így gondolod. (2018.01.13. 09:39) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék
  • komolytalan samu: Ismerek olyat, akinek egyáltalán nem futja tüzelőre. Fát gyüjt, lomtalanításkor bútort, bontott te... (2016.01.05. 13:47) Progresszió és közjó

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Miért tévút a „társutasság”?

2013.07.29. 11:40 | AtomLéda | 27 komment

Ahhoz, hogy erre a problémára rátérjek, végig kell zongorázzak egy-két alapvetést. 

A civil kontroll lényege az, hogy úgy próbáljuk megregulázni a politikai és gazdasági döntéshozókat, hogy mi nem helyezzük magunkat egy rendszerbe velük, nem válunk olyan mechanizmusoktól függővé, mint ők. Ez azt jelenti, hogy nem indulunk a választási versenyben, nincs szükségünk szavazatokra ahhoz, hogy tudjuk végezni a dolgunkat, és nem fogadunk el pénzt sem pártoktól, sem olyan gazdasági szervezetektől, amelyek hatással lehetnének a tevékenységünkre. (Mondjuk egy gyári dolgozók jogaiért küzdő szakszervezet esetében nem fest túl jól, ha a Mercedestől rendszeres támogatást kap.) Így lehetünk egy független köztes erő, amit „harmadik szektornak” hívnak. A harmadik szektor minden, ami a gazdasági szféra és a pártpolitikai szféra között terül el: azaz minden állampolgár közéletre kiható cselekedetei (amelyeket közösségben vagy egyénileg végez, de nem profit- vagy szavazatszerzés céljából). A harmadik szektor szerveződéseit (melyeket néhányan „negyedik szektornak” is hívnak) hívjuk civil szervezeteknek. Ez a kontroll-keresés tehát a „civil út”, mely, el kell ismerni, kibicsaklott már párszor Magyarországon, így a bizalmatlanság érthető (ezért lehet álcivilezést hallani sokszor – jogosan – amikor a Milláról vagy a Civil Összefogás Fórumról van szó). De ez nem jelenti azt, hogy ez ne működhetne, sőt, merem állítani, hogy Kelet-Európában ez a változás igazi útja, így lehet hosszú távon ügyek mellett megmaradni, s elérni valamit. Ugyanis ha a másik két út valamelyikét választod (főleg, hogy a piaci „erős emberek”, mint Csányi, Simicska, Puch, Demján, Nyerges, Széles egyúttal politikai erős emberek is, és ez fordítva is így van), akkor kiteszed magad az ottani játékszabályoknak, amelyek jó eséllyel kiherélnek, és az ügy, ami miatt eredetileg elindultál, elvész.

Mindezt kimondva, elfogadható és járható út az, hogyha a rendszer alternatíváját szeretnéd létrehozni – azaz alakítasz egy pártot, amely nem oligarchák pénzén mászik fel, nem demagóg, valódi képviseletet gyakorol, vagy olyan vállalkozást indítasz, amely az adócsalás, egymásra kacsintás, közpénz-lenyúlás és korrupció játékait elutasítva működik. Nem könnyű ez sem, de végső soron próbálkozásra érdemes.

Van azonban még egy-két dolog, amire oda kell figyelni. Az egyik az, hogy ezeket nem szabad keverni. Aki párt munkájában vesz részt, pártoktól válik függővé (azaz fontos számára, hogy az a párt nyerjen a választáson), avagy olyan piaci erővel kapcsolja össze magát, aminek anyagi érdeke, hogy befolyással legyen a politikára, az nem civil, egyszerűen nem lehet az. Ha ezt egy okból vagy másból meglépi a „civil”, akkor olyan játékszabályok szerint kezd játszani, amelyekben nem tarthatja tovább a korább vállalt szabályokat. Legyen ő bármennyire elkötelezett, őszinte és tisztességes, ahhoz, hogy elérje a céljait, olyan eszközöket kell igénybe vennie, amelyek magát a célt is megváltoztatják, úgy, hogy ő ezt észre sem veszi. Aki a munkáját, számára fontos ügyért való harcát egy párt sikerességével köti össze, annak fontos lesz, hogy az a párt minél befolyásosabb legyen, s nyerjen a választásokon, különben nem tudja szolgálni az ügyet. Emiatt viszont a közjóért küzdő ember lassan olyan kompromisszumokba megy bele (egy-két „részkérdést” ejt inkább, mert eltántorítaná a szavazókat, felvállal olyan ügyeket és feladatokat, amelyeket korábban nem vállalt volna fel, lenyel sok békát és mosolyog sok problémás dologhoz, megcsinál gázos dolgokat, hogy cserébe az ügye is haladjon előre), amelyek a felismerhetetlenségig eltorzítják az eredeti vállalását, s így az ügy elhal, a helyzet változatlan marad. Hasonló a helyzet a markát tartó, pénzeszsákjának bezárásával fenyegető üzletemberrel is – onnantól kezdve, hogy a civil elfogadja a dellát, a pénz gazdájának piaci érdekeiért is kénytelen küzdeni, s nem civil többé.

Vannak tehát utak, vannak utakhoz tartozó feladatok, szerepek, és szabályok. Ezeket be kell tartani, mert a keveredés esetén – minden jó szándék és tudatosság ellenére – előbb-utóbb három szék között a földre pottyan az idealista.

Ez úgy általában a világon mindenhol igaz, ahol választott politikusok, üzletemberek és állampolgárok vannak. Van azonban egy magyar (illetve inkább kelet-európai) oldala is a kérdéskörnek. (És itt jött el az ideje, hogy nevekkel beszéljük dolgokról.) Az a helyzet ugyanis, hogy az államhatalom környékén itt mindig is olyan erők ólálkodtak, amelyeknek nem volt ellensúlya. Legyen az a dualizmus pártjai mögött vigyázó Habsburg-monarchia, a Horthy-rendszer, vagy a szovjetek által megtámogatott Rákosi- és Kádár-rendszer, a népnek nem volt intézményesített (se másmilyen) beleszólása a dolgok folyásába. Így hát azok a valamilyen erőforrással rendelkező, tenni vágyó emberek (jórészt értelmiségiek), akik változtatni szerettek volna a fennálló rendszeren, két dolgot tehettek: elutasítják az egész felállást, és kívülről támadják azt, vagy megpróbálják „belülről változtatni a rendszert”. Ez utóbbi lehetőségnek különösen nagy vonzereje van akkor, amikor úgy látszik, hogy lazul a szorítás, „és valami változást csak el lehet érni”. Ilyen felkiáltással ragadtak kopját az 1953-as Nagy Imre-kormány mellé felsorakozó reformértelmiségiek, vagy 1988-89-ben a reformkommunistákhoz csapódók. Ilyen volt Illyés Gyula is, és (rajta keresztül a népi írók nagy része) aki maga mindvégig úgy látta, hogy „harcolt” a rendszerrel, a valóságban viszont betörte Aczél György folyamatos kézivezérlése. Így tudták kordában tartani a népi írók ügyét. A rendszerváltás után nem változott sokat a helyzet. Ma elvileg van kontroll, és van szabad választás, de voltaképpen két, egymástól nem igazán különböző, erős, politikára és gazdaságra is kiterjedő hatalommal bíró érdekcsoport tusakodik eséllyel: a Fidesz és az MSZP (virágnevén: Együtt2014). Ők tehát az a hatalom, akik fölött nincs igazán kontroll, így az egyszeri tenni vágyó megint két dolgot tehet: beépül, vagy kint marad.

És megint egy ilyen ponthoz közeledünk, ahol úgy tűnik, hogy „valami változást csak el lehet érni”. Sokan elhiszik, hogy most igenis meg lehet változtatni a játszmát, és összefogva az MSZP-vel meg lehet regulázni a hatalmasokat. (Nem meghallva, ahogy a csöbör és vödör csörömpöl.) Ez pedig tragikus, mert nem csak a civil lét buktatóiról van szó, de a pártpolitika buktatóiról is, s egyáltalán, a bárminemű haladás, felülemelkedés, tisztánlátás, fejlődés buktatóiról.

944263_503560046397464_186989166_n.jpg

Misetics Bálint, aki A Város Mindenkié nevű, hajléktalan emberek jogaiért küzdő, nagyrészt önsegítő (tehát hajléktalan aktivistákból álló) csoport egyik alapítója, képzett szociálpolitikus, az elnyomottak és kizsákmányoltak helyzetének ismerője, aki a polgári engedetlenség és Gandhi nyomában járva valódi civil jogvédelmmel foglalkozott (alkalomadtán szocialista polgármesterek ellen is), most olyan szövegekkel próbálja racionalizálni a Bajnaival való nagy összeborulást, hogy „most olyan a helyzet, hogy az ellenséggel is össze kell fogni”. Így, ilyen önhazugságokkal jut el lassan oda a jó szándékú ember, hogy ex-MSZMP-s arcokkal, Puch-féle oligarchákkal, és egyéb vállalhatatlan arcokkal kényszerül véd-és-dacszövetségbe, kénytelen menteni a hibáikat, lenyelni a számtalan béna dolgot, amit csinálnak.

Az a politikai kultúra, gondolkodás, logika, ami szerint ezek a pártok mozognak, betörhetetlen. Nem lehet „belülről” megváltoztatni, alakítani, „kihozni belőle a legjobbat”. Aki mégis megpróbálja, az tevékenyen hozzájárul ahhoz, hogy 2014-ben még mindig azt jelentse a demokrácia, hogy két maffia közül válasszuk azt, amelyik már régen volt soron. Aki pedig komolyan úgy gondolja, hogy élhető, előremutató, változást hozó közéletet szeretne teremteni, valódi demokráciát és valódi fejlődést, az vagy próbálja meg egy sártól nem csepegő pártban, vagy próbálja meg egy civil mozgalomban, vagy esetleg egy tisztességes vállalkozásban – vagy ne is próbálja sehogy.

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr355430666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.07.29. 18:12:12

"AtomLéda?" Látom, maroz megválogatja a csapatát! :D

Jó poszt, csak kicsit hosszú, de azt itt megszoktuk. :) Szegény Misetics Bálint, vagy nem tudja, hogy mibe mászik bele - vagy pedig tudja, de akkor nem mondom, hogy szegény.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.07.29. 18:53:56

Én meg végig egy maroz-cikként olvastam.
Mint ahogy lehetne az is.

Halálosztó Babgulyás 2013.07.29. 21:52:14

Üdvüzletem! Örülök, hogy megtaláltam ezt a blogot, jók az írások, a szerő pedig kommentekben is aktív, nem csak úgy odávág valamit, oszt jónapot.
Egy kérdés: mi a véleményetek Tomcatről, és a Tolvajkergetőkről (elég civilnek tűnik, bár nem tudom, hogy TC -nek nincsenek e egyéb céljai is), valamint az MKKP-ről?
Tán még egy postot is megér! :)

Halálosztó Babgulyás 2013.07.29. 21:53:18

@Halálosztó Babgulyás: bocsánat, elírtam picit.
*szerző
*odavág

maroz 2013.07.30. 08:38:30

@Halálosztó Babgulyás: A két tébetűst nem ismerem, a kétfarkú kutya tetszik és szurkolok nekik, hogy el tudjanak indulni, végső soron az ilyen proteszt-pártoknak pont az a dolguk, hogy jelezzék, miszerint az adott országban elmosódni látszanak a határvonalak a komoly és a groteszk között, és ezzel nem árt szembesülni is néha.

tarackos 2013.07.30. 14:05:58

Elméletben sztem meg lehet belülről is változtatni csak többséget kell szerezni párton belül. Erre mondjuk a PM pont alkalmatlan, a fideszben lehetetlen, Feri meg rendesen belebukott az mszp esetében.

Egyébként simán meg tudna finanszírozni a társadalom egy "független" pártot és médiát csak nincs aki talpaljon érte.

maroz 2013.07.30. 18:22:30

@tarackos: Viszont azzal ugyanott lenne, ahol most, mert ha párt lenne az a "független" (és most tekintsünk el attól a részletkérdéstől, hogy mitől is lenne független ez a párt) új formáció, akkor a párpolitikai rendszer logikája szerint kéne tevékenykedjen, tehát körülbelül ugyanúgy kéne kinézzen, viselkedjen mint az összes többi párt, akkor meg mit is oldottunk meg? :)

Halálosztó Babgulyás 2013.07.30. 22:05:57

@maroz: Nekem ez fura, hogy nem hallottál Tomcatről, elég érdekes figura. hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Tam%C3%A1s

maroz 2013.07.31. 06:48:21

@Halálosztó Babgulyás: Hallani hallottam, de nem ismerem. Mint ahogyan még jó pár hazai bulvársztárról úgyszintén hallottam, ha szóba került tudom ki az illető, de nem ismerem őket. Egészen egyszerűen nem érdekelnek.

csakférfi 2013.08.01. 00:35:15

Na, mikor lmp nemet mondott a mennyegzőre, a gyerekeimet arra buzdítottam hogy ne itt,Mo.-on keressék a boldogulásukat munka terén,politika megszünt,semmi érdemi változást nem tudok elképzelni,a következő 12 évre.Már nem fáj.

maroz 2013.08.01. 08:07:55

@csakférfi: Mire mondott nemet az lmp??? :)

tarackos 2013.08.01. 11:30:50

@maroz: Igen úgy kéne tevékenykednie de egy sártól nem csöpögő új pártnak is úgy kellene. Én csak azzal vitatkoztam, hogy sztem meg lehet belülről is változtatni egy pártot és erre van is precedens, a fidesz. Van rá sikertelen is, Feri és az MSZP.

Az utóbbi miatt gondolom azt, hogy elméletben igaza lehet Miseticsnek a gyakorlatban egy marék szotyihéjjal nem fogadnék rá, hogy ha az mszp nyeregbe kerülne nem uúgy lovagolna, mint most a fidesz. Kicsit talán kevésbé táncoltatná a pacit de nem lenne érdemi változás. (ld. több koncessziót adunk nem ám újra az árulhat majd cigit aki akar)

maroz 2013.08.01. 12:16:12

@tarackos: Arra nem nagyon hinném, hogy találnál precedenst, hogy egy pártot belülről úgy változtatott meg valaki, hogy az párt maradt, és pártként működve bírt nem pártszerűnek látszani.

tarackos 2013.08.01. 14:52:21

@maroz: Az a baj, hogy az elmúlt 3 évben nem jött létre a fidesz-mszp mellett vagy szemben új pólus. Így tényleg az van amit írtál: beépülni vagy kint maradni a régiből. De csak a választásig van ilyen kényszer, hosszabb távon már nincs.

A jelen szituban, ha kormányváltást akarsz és a szavazáson kívül is tenni érte ld. Misetics, már nincs más lehetőséged, mint odaállni a virágnevű mellé.

Éppen ezért már régen arról kellene beszélni mi lesz utána. Mert nekem fogalmam sincs mi újdonság jönne. Egyáltalán, nem látom, hogy a nem jobboldal felfogta volna mi volt és mi velük a probléma, tanult volna belőle, megújult volna etc.

maroz 2013.08.01. 15:15:32

@tarackos: Feltettem magamnak a kérdést, hogy valójában akarok-e egyáltalán kormányváltást és ha igen, miért. Erre a "miért"-re nem tudtam válaszolni, így viszont értelmét veszti az egész, mert így annak sincs komolyabb értelme, hogy akarok-e vagy sem.

tarackos 2013.08.01. 16:53:04

@maroz: Biztos tudod, hogy miért. Inkább nincs realitása, nem?

maroz 2013.08.01. 17:10:33

@tarackos: Nem, nem tudok a "miért?"-re választ. Egészen egyszerűen nem látom okát annak, hogy én kormányváltást óhajtsak. Nem látom, hogy ez az eszköz mitől vinne közelebb ahhoz, aminek én örülnék, ha a közelébe kerülnénk, lásd még amiket az értékekről írogattam mindenfelé.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.08.01. 20:51:01

@tarackos: A Fidesz megváltozása pont nem az volt, amiről beszéltél, vagyis, hogy beépülve változtatták meg valakik. Ott egyszerűen a vezér szabott más, gyökeresen más irányt.
...és (majdnem) mindenki követte.

tarackos 2013.08.02. 12:27:02

@maroz: pl. attól mert példamutatásra alkalmasakat választunk?

tarackos 2013.08.02. 12:27:46

@agresszív kismalac: Igen de ennek a vezérnek korlátozva volt a jogköre viszont elére, hogy teljhatalma legyen. Belülről.

maroz 2013.08.02. 22:02:54

@tarackos: Arra mindegyik alkalmas. :)

AtomLéda 2013.08.03. 07:22:53

Akkor fogunk 'példamutatásra alkalmas' vezetőket választani, ha magunk is hajlandóak vagyunk követni azt a példát.

maroz 2013.08.03. 07:59:46

@AtomLéda: Na jó, de hogyan menjünk a picsába, Mester? ;)