HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Az innovatív fejlesztések haszna Magyarországon

2015.06.25. 14:02 | maroz | 7 komment

A napi.hu megírja, hogy mit kell tudnia a célközönségének a postai innovációkról:

Az ország egyik legrégebbi vállalatának számító Magyar Posta Zrt. magas fokú szakmai tapasztalatához immár innovatív szemlélet társul, éppen ezért a cég az elmúlt években folyamatosan fejlesztette szolgáltatásait. Hosszú ideig tartó mozdulatlanság után olyan innovatív megoldásokat vezetett be, korszerűsítéseket hajtott végre, amelyek időt spórolnak meg az ügyfeleknek.

Tehát ennyi a lényegi tudnivaló, később már csak a részletek lelkendező bemutatása jön, naja, fizetett cikk, bár ez tippem szerint nem sok embernek tűnik fel. Kedves ügyfél, akinek drága az ideje és sok postai szolgáltatást használsz neked ez jó lesz, és ha ennél nem kutakodsz tovább, akkor simán rábólinthatsz: íme, egy innovatív fejlesztés, amitől jó lett Magyarországnak.

Igen ám, de mi történt még közben olyasmi, ami esetleg fel sem tűnt neked?

Guglizd csak meg bátran azt, hogy "leépít a posta"! Mintha jött volna itt valami piacnyitás, liberalizáció, tehát a mi, addig zömmel állami postaszolgáltatásunkat "hozzá kellett igazítani" a piachoz. Csak úgy, találomra:

[2003] Az év végéig mintegy 3500 munkavállalót, a következő három esztendőben pedig további 4000 főt bocsáthat el a Magyar Posta Rt.
Az állami cég illetékese is elismerte, hogy a társaság üzleti tervének egyik változatában szerepel a létszámleépítés és több száz település állandó postaszolgáltatásának megszüntetése is.

És ezt egy, a nevében szocialista kormány alatt! De nézzük tovább:

[2010]A szóvivő hangsúlyozta, hogy a Magyar Posta Zrt.-nél 2009. december 16-án aláírták a 2010. évi bérmegállapodást és annak részeként az idei évre szóló foglalkoztatási tervet, amely a forgalom csökkenés miatt 442 fő kivonásával számol.

Kurva szocik, hát nem leépítenek még mindig! Nade sebaj, jön az emberek kormánya, majd az!

Közel ezer embert küldtek el a Postától
2013. 8. 15. 05:00|Utolsó módosítás: 2013. 8. 15. 07:00|Vállalatok
Bár a postai liberalizáció nem hozott új riválist a Magyar Postának, a vállalat a hatékonyabb működés érdekében így is jelentősen csökkentette a dolgozói létszámát.

Nem hozott riválist, de azért hatékonyítani kell, ergo: dolgozó, lapát! Tessék mondani, ez már az emberek kormánya, vagy lesz még rosszabb is? 

[2014]Rég nem volt ekkora leépítés a Postánál
2014. október 21. kedd 12:10:59Információ
Leépítések, Magyar Posta
A friss adatok szerint az idei év harmadik negyedévében közel 600 dolgozójától vált meg a Magyar Posta.

Hát, úgy látszik, hogy igen, csak még meg kell várni, hogy az innovatív fejlesztések meghozzák a maguk hasznát.

Nem nehéz tehát látni az egyenleget: egy szűk körnek, azoknak, akik mobilról csapatják a csekkelést és csomagautomatába kérik az ultimate edition önjáró dízelvibrátort, valamint akik magasan kvalifikáltak és például appleteket fejlesztenek, nos nekik jó lesz. Ezzel szemben akiket kirúgnak, akiket leépítenek azoknak nem annyira. Ráadásul itt nem csak embereket, hanem munkahelyeket építenek le, olyanokat, ahová akár egy szakközepet elvégzett gyerek is eséllyel kerülhetne be, ne ezentúl nem fog, mert elvégzi helyette a munkát az applet.

Tehát megint csak a szokásos: egy igen szűk réteg megkapja az instant hasznát az innovációnak, míg ezzel együtt ezrek veszítik el annak a lehetőségét, hogy egyetlen erőforrásukat, a munkaerejüket még akár iszonyúan silány cserearány mellett is eladhassák, valamint a túlnyomó többség megkapja a szokásosat, az ígéretet, hogy egyszer, majd, a végső ítélet napján lecsorog hozzá is valami az innováció hasznából. Furcsa egy dolog, de így ér össze a tudomány és a vallás, mindkettőnek van eszkatológiája, üdvtana, és mindkettő megegyezik abban, hogy a nagy többség az majd, egyszer, valami misztikus módon üdvözül, míg az elit mindig itt és most.

Újfent a kérdés: kell-e nekünk, Magyarországon élő embereknek ilyen módon ez az innováció?  

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr807572314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ATCG 2015.07.07. 11:10:08

Kedves @Maroz!
Hébe-hóba bekukkantok ide, megnézni hogy "feldemhedt"-e az írhatnékod: örömmel látom, hogy igen.
"ez már az emberek kormánya, vagy lesz még rosszabb is?" kérded.
...Azt is kérdezhetnénk az íróval együtt,
hogy ez már az a várva-várt eljövendő "szép új világ"?...

"Hát, úgy látszik, hogy igen, csak még meg kell várni, hogy az innovatív fejlesztések meghozzák a maguk hasznát." folytatod:

"akik magasan kvalifikáltak és például appleteket fejlesztenek, nos nekik jó lesz. Ezzel szemben akiket kirúgnak, akiket leépítenek azoknak nem annyira. Ráadásul itt nem csak embereket, hanem munkahelyeket
építenek le, olyanokat, ahová akár egy szakközepet elvégzett gyerek is eséllyel kerülhetne be, nem ezentúl nem fog, mert elvégzi helyette a munkát az applet."

"itt nem csak embereket, hanem munkahelyeket építenek le" mondod, igen és emberi kapcsolatokat tehetném hozzá, hiszen sok magányosan élő öregnek a kevés közvetlen nekik címzett emberi szó egy része a nyugdíjat, vagy olykor-olykor egy-egy levelet hozó postástól származott.
- Jó napot Juli néni, hoztam egy kis pénzt!
- Köszönöm lelkem.
Vagy:
-...levél jött a lányától...
ha egyáltalán, mert a kézírással írt levelek kora is lassan a "múlt idők" homályába vész. Juli néni pedig már nem akar a számítógéppel bajlódni.
Pedig, ha levelet írni nehezére esne is már, gyönge szemével, bütykös ujjaival lepötyögtetni a betűket,
de a Skype oldhatná a magányát, beszélhetne a felnőtt gyerekeivel, unokáival. Igenám, ha azok ráérnének, de ők már sajnálják Juli nénire (az anyára, nagymamára) pazarolni a drága idejüket: az Internet böngészésére, vagy a csetelésre nem sajnálják. Juli néni érzi ezt, és skype-olni sem akar már megtanulni. Neki a gép egy idegen misztikus világ marad egész hátra lévő életére.

Sok-sok év után persze a "a magasan kvalifikáltak" az
"applet fejlesztők" munkáját is el fogja majd végezni a mesterséges intelligenciájú jövőbeni "applet, egyre kevesebb emberi lényre (akár magasan kvalifikált, akár nem) lesz szükség a világ működtetéséhez...

Eljön Huxley, Asimov, Clarke világa.

"Újfent a kérdés: kell-e nekünk, Magyarországon élő embereknek ilyen módon ez az innováció?" kérded a végén.
Ha a leépítések, meg a postamenedzsment, vagy a politikai elit melldöngetése oldaláról nézzük, akkor
az nyilvánvaló, hogy ez a fajta innováció ma itt Magyarországon sok ember életét teszi tönkre.
De van egy másfajta innováció is.
Ha nem akarunk félgyarmati sorba süllyedni, akkor
nem húzódhatunk vissza a Stanislaw Lem ábrázolta Summa Technologiae-ből.
Régebben pont Te hoztad fel jó példának a BME-s építészhallgatók által tervezett és épített - energetikailag önellátó - épületet.
Vagy itt van egy újabb BME-s innovációs siker a hálózatok hatékonyságának növelésére (pedig lehet, hogy ez már néhány "apple fejlesztő" munkáját fogja elvenni).
A tavalyi kutatók éjszakáján láthattam, hogy lelkes vegyészhallgatók az intelligens szerves vegyületekkel,
mesterséges izmok fejlesztésével foglalkoznak.

maroz 2015.07.07. 20:05:11

@ATCG: Sajnos félgyarmati sorban vagyunk, nem kell ehhez centit se süllyednünk.

Arra döbbentem lassanként rá, hogy mindazt, amit itt mi lelkesen innoválunk mások használják, másoké a haszon. Az önellátó épületen a First Solar és a Siemens nyer, és nem a magyar társadalom, illetve ha igen, annak csak egy egészen kicsinyke elit része.

Arra jutottam, hogy ma a tudomány (és a számunkra fontosabb, a tudomány mostohagyermeke, a technológia) precízen követi ezt a lassan tényleg brutálissá váló igazságtalan elosztást, ami a kapitalista gazdaságra jellemző. Ma már szinte minden technológiai innováció legalábbis részben azzal hirdeti magát, hogy segítségével növelhető a profit, hiszen az egyik legjelentősebb költségtényezőn, az élő munkán lehet spórolni.

Tehát a tudomány ma kifejezetten emberellenes és tőkepárti. De mi a lóhimbáért jó ez nekem, a kispolgárnak, aki tutira nem fog az elkövetkezendő hetven évben Teslát venni? Szóval igen, szép tudomány, jó tudomány, de nem így.

ATCG 2015.07.08. 14:32:38

@maroz: Ok. Rosszul fogalmaztam, inkább legyen ez:
...ha nem akarunk félgyarmati sorban maradni...
vagy ez:
...ha vissza akarunk emelkedni arra a szintre, amikor még nem voltunk félgyarmat...
...Vagy ilyen az utóbbi hatszáz évünkben nem volt?
Akkor itt lenne az ideje, hogy elkezdjük a gödör aljáról a fölfelé mászást.

Az emberiség óvóbácsijai és nénijei 1962-ben megkongatták a vészharangot.
A "fenntartható fejlődés" helyett egyre többen hirdetik közülük, hogy a "fejlődés fenntarthatatlan".
Ez a fajta manipulált, gerjesztett - fogyasztásláncreakció vezérelte - önpusztítás.

De az alig múlt egy éves unokám miatt is remélem, hogy létezik, léteznie kell egy másik útnak is.
Mert valóban, ahogy a másik posztodban írtad, itt nem a Földet kell félteni, a Föld, a növények, az egysejtűek majd jól elboldogulnak az ember nélküli világban, még az is valószínű, hogy az ember alkotta, időtlen-időkig működőképes robotok kolóniái sem fognak túl sok vizet zavarni az élővilág és Gaia ember utáni evolúciójában.
Ha az emberek világán belül az ember meg tudta teremteni a tudományt, a technológiát, akkor talán lesz annyi belátása, hogy észhez térjen, hogy változtasson, hogy az egészet más alapokra helyezve [ez a más alapokra helyezés lenne a nem profit-termelő, az új, a közjót hozó innováció] a távoli jövőben is az ember számára élhető környezetben emberi életet élő (és nem vegetatív módon tengődő) Földlakó maradhasson.

"De mi a lóhimbáért jó ez nekem, a kispolgárnak, aki tutira nem fog az elkövetkezendő hetven évben Teslát venni?"

Teslát is a tőke, a minél nagyobb haszon elérésének mohósága, meg Edison vette el tőlünk.
Pedig talán nem lenne ilyen rossz a helyzet,
ha az ő találmányait felhasználva lépett volna
tovább a "technológiai fejlődés".

Számomra az E.T.-ben ábrázolt űrtechnológia megteremtése, a fotoszintézisen alapuló energiatermelés (szerves anyagú napelemek),
és az emberi agyak analógiájára (biológiai elven működő) számítógéprendszerek építése a szimpatikus.

Nézd ezt a forróságot. Klíma a lakásokban, klíma a járműveken, vonatokon. Ördögi kör: minél nagyobb a forróság, annál több klímát telepítenek, kibocsátásuk nyomán a toronyházak hőburokban fürdenek, a nagyvárosok magjában pedig létrejön a "városklíma" jelensége, a forróság nő, ezért mindenki klímáért kiált...

Pedig:
A családi házak déli és nyugati oldala köré a helyiségklímák helyett kellemes hűsítő burkot vonna a közvetlenül a homlokzat előtt vezetett 50-60 cm széles vízmedence, és a medence mellé ültetett rekettyesövény.
A magas házakban pedig a hajdani arab-indiai-perzsa építészetben alkalmazott - mindenfajta segédenergia, épületgépészet nélkül működő - széltornyok tennék ugyanezt.

.

maroz 2015.07.08. 19:41:01

@ATCG: Igen, ezt egyformán látjuk, és én is boldogabb lennék, ha látnék legalább középtávon valami biztatót, de sajnos nem látok. Amíg a világrendszer azon fog alapulni, hogy a tőke minél több profitot hozzon, amivel a tőkét növelni lehet és újabb profittermelésre is befogható addig nincs kiút, mert addig minden jószág áru lesz, és amikor mi "megtakarításról" beszélünk akkor valójában nem az erőforrásainkból takarítunk meg, hanem a tőkénket gyarapítjuk, és ennek a hozamát további erőforrások elhasználására fordítjuk, szóval még inkább pazarlunk.

A helyes irány szerintem is az lenne, amit te javasolsz. Azt kutassuk közpénzből, hogy miként lehetne minél több ember életét minél jobban javítani. Tehát ne azt kutassuk, hogy hogyan lehetne még jobb negyedmilliós klímát gyártani, mert azt úgyis csak a társadalom felső tíz százaléka tudná megvenni, hanem azt, hogy mi a répát tehetne az a nyolc-kilencmillió ember, nekik mit lehetne kitalálni, hogy ők is jobban érezhessék magukat a rekkenőben, hála a tudománynak és a technológiának.

És így tovább. Ne a napelemekkel görcsöljünk, hanem azt nézzük meg, hogy mi frászt lehetne kezdeni azzal a 2,8 millió egyedi fűtésű családi házzal, amelyek fűtéséhez a pokol tüze sem lenne elég, annyira rosszak energetikai szempontból. Biztosan te is ismered a sátortetős házak történetét, te is tudod, hogy azok mindenféle terv nélkül épültek, vagy ha volt is, leszarták, mert abból kellett felhúzni a házat, ami éppen kikerült a Tüzépről. Rengeteg ilyen ház van, és a zömükben alacsony jövedelmű emberek élnek. Nekik mit okoskodik ki a tudomány? Tudom, tudom: lószart!

camilló 2015.07.12. 15:15:40

@maroz: Milyen házakra gondolsz?

maroz 2015.07.12. 15:36:03

@camilló: Az úgy körülbelül 2000 előtt épültekre. Nagyon sok köztük például a hatvanas évek környékén épült "sátortetős" ház, na ezek tisztességes kifűtésére a világ összes energiája nem elég.

camilló 2015.07.12. 17:01:14

Nem e tető szerkezete miatt nem tudod kifűteni:) Kedves testvérem az Úrban! Akkor más szabályok voltak érvénybe és akkor pont leszarta mindenki mennyibe kerül, mert bagóért volt a szén, gáz, stb. Szigeteléssel sok mindent meg lehet oldani, plusz nyílászáró csere. Én a prioritást a nyílászárócserére tenném, majd födém szigetelés úgy a falak! Persze akkor sem lesz passzív ház. A tető szerkezetének ehhez köze nincs!:)
süti beállítások módosítása