HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Román nap a zárt osztályon

2013.03.10. 14:28 | maroz | 9 komment

Címkék: románia társadalom egyetemfoglalás

Szeretettel köszöntjük az ideiglenesen hazánkban tartózkodó Victor Ponta elvtársat (hogy mi??? már hazautazott??? na ne bazz, hát a vadászat???), akinek a tiszteletére ma román napot tartunk itt, a zárt osztályon. Nosztalgiázunk egy kicsit, ez az egy dolog jó az öregedésben, hogy a világ egyre unalmasabbá válik, mert minden, ami történik egyre inkább olyasminek látszik, ami egyszer már megtörtént, ha nem is pontosan ugyanígy, de az apró különbségek már nem tudnak komolyabban izgalomba hozni. Tényleg igaz az a román közmondás, mely szerint nem ehetjük kétszer ugyanazt a puliszkát, csak majdnem. Valamint a következő román vicc is kifejezetten jól leírja azt, hogy egy idős ember számára a világ lassan elveszíti az érdekességét:

-Na mi van öreg, üldögélsz itt és töprengsz?
-Nem, én csak üldögélek.

(Victor Ponta kedvéért románul is:
-Ce faci, bade? Stai si cugeti?
-Nu, numa` stau.)

Szóval egy kis nosztalgia. Nem tudom, rémlik-e a kedves olvasónak, hogy olyan 23 évvel ezelőtt volt egy év, az 1990-es. Ma már nehezen hihető, de tényleg volt. Victor Ponta éppen a végzősök búcsúztatására készült és arra, hogy már csak egy röpke évecskét kell lehúzzon a Ion Neculce-ról elnevezett középiskolában az érettségiig. Az ország közben némileg ziláltnak tűnt, egyesek valami forradalomról beszéltek, másoknak inkább úgy tűnt, hogy puccs volt az, nem forradalom, a lényeg, hogy a helyzet igen képlékeny volt. Ez a "helyzet igen képlékeny volt" golan.jpgkörülbelül azt jelenti, hogy még éppen viszi a szippantós kocsi is, nem kell a markoló és a billencs. Tehát jó nagy szarban volt az ország, de hát mikor nem. És kik voltak azok, akik ez ellen a képlékeny helyzet ellen erőst berzenkedtek? A diákok, jóhogy. Plusz, ahogyan az már csak szokott, az értelmiségi elit liberálisabb része. Az megvan, hogy az akkori Victor Pontát minek hívták? Ion Iliescunak. Mivel ma már eléggé evidensnek tűnik, hogy az a bizonyos forradalom inkább mégiscsak puccs volt ezért érthető Iliescu ingerültsége és bizonyos fokú félelme is a diáklázongások láttán, hiszen milyen már az, hogy jönnek ezek a hosszú hajú, furcsa egyedek és megpróbálnak beleköpni az ő jó kis irányított demokráciájába. Bele is csapott gyorsan a populizmus húrjaiba, gyorsan lehuligánozta a tiltakozókat, akik a kirekesztő kirekesztése elvét alkalmazva magukra is vették a jelzőt, így lett Iliescu másmilyen értelemben is keresztapa. És így lett az Első Román Egyetemtérfoglalók egyre büszkébben és egyre öntudatosabban viselt jelzője a

GOLAN 

Nem, ez nem az a bizonyos fennsík, ez egy román szó és valami olyasmit jelent, amit Bencsiknél a nehezen definiálható alakok. Csavargó, huligán, csúnya, fúj. A kirekesztés ott és akkor is meghozta a maga ellenhatását, ráadásul kifejezetten komoly identitásképzőnek bizonyult ez a huligánozás, aprócska területi autonómiák jöttek létre szerte az országban, a legjelentősebb persze a fővárosi volt, a Piața Universității, azaz az Egyetem tér lett megszállva (április volt, kellemes meleg, az ember örült, hogy a szabadban lehet) és afféle enklávéként neokommunizmus mentes övezetté nyilvánítva. Április második felétől kezdetét vette a "Golaniada", ez valami olyasmi, mint a szpartakiád, csak akkor, az elején még nem kellett futni és verekedni. 

Még himnusza is lett a huligánoknak:

"Mai bine haimana, decât trădător
Mai bine huligan, decât dictator
Mai bine golan, decât activist
Mai bine mort decât comunist."


A műfordítói képességeimtől megkímélem a kedves olvasót, a fenti kis idézet lényege, hogy halottnak is jobb lenni, mint komcsinak vagy diktátornak, pláne komcsi diktátornak. Zajlottak hát kedélyesen az események, ahogyan manapság zajlanak az ilyen occupy whatever események. Petru Cretia professzor, TGM földije a bukaresti Egyetem térre néző Építészkar erkélyéről (ami ahogyan az illő előlépett a demokrácia szószékévé) olyan beszédet intézett az ifjú huligánokhoz, melynek igen könnyű kiragadni akár egy hosszabb részletét is úgy, hogy annak ma is és itt is könnyedén bírjunk némi aktualitást tulajdonítani:

În al treilea rând vă instig la dobândirea unui cadru constituțional, care să descătușeze forțele vii ale țării, pe oamenii buni, pe oamenii cinstiți, pe oamenii drepți și curați, talentați și pricepuți, pe cei care pot face o țara nouă mai dreaptă și mai curată. Este vorba de oamenii pe care nimeni nu-i poate nici minți, nici înfrica, nici cumpăra. Sunt aceia pe care-i reprezentați aici, cu atâta stăruință, cu atâta dârzenie și cu atâta lumină. Acești oameni dau în clipa aceasta și dincolo de orizontul ei sensul și noblețea acestei adunări. Trăiască Libertatea!”

(A demonstráción résztvevőket a hatalom előszeretettel minősítgette felforgató elemeknek, felbujtóknak, akik a társadalmi rendetlenségre buzdítják az embereket. Petru Cretia erre lelkesen lecsapott, hát még jó hogy buzdítunk, ha olyan az a rend, mint amilyent egy Iliescu és a hatalmukat átmentett kommunisták építenek, akkor bizony az ellen buzdítani kell.) Egy kísérlet a fordításra, ha valaki jobbat tud szóljon és javítom:

Harmadsorban egy olyan alkotmányos keret megteremtésére bujtogatok, mely széttöri a társadalmunk béklyóit, felszabadítva így azon erőket, a jó, a becsületes embereket, az igazakat és a tisztákat, a tehetségeseket és a hozzáértőket, mindazokat, akik képesek ezt az országot tisztábbá és jobbá tenni. Azokról az emberekről szólok, akiket senki nem tud hazugságokkal átverni, sem megfélemlíteni, sem megvásárolni. Ők azok, akiket ti itt most tiszteletre méltó kitartással, daccal, felvilágosultsággal képviseltek. Ők azok az emberek, akik miatt a jelen demonstráció a pillanatnyi célokon túl is értelmet, tiszteletre méltó értelmet nyer. Éljen a Szabadság!   

Tűrte a hatalom, ameddig tűrhette, de hát az irányított demokráciák már csak olyanok, hogy a végtelenségig mégsem tűrhet el ilyesmit. Mit tehetett hát Iliescu? Csak úgy simán szétveretni őket a rendőrökkel nem mutatott volna valami jól, Ceausescu teteme még ki sem hűlt rendesen, no meg valószínűleg az ex-szovjet elvtársak is inkább azt tanácsolták, hogy óvni kéne a látszatot, ezért Iliescuék az ilyenkor szokásos trükkhöz folyamodtak, nem a rendőrséggel, nem a hatalom formális erőivel verették szét az eltakarodni még mindig nem akaró demonstrálókat, hanem a Zsil völgyi bányászokkal. Bukarestben. Más városokban pedig az éppen kéznél levő egyéb, hát, hogy is mondjam csak, nem éppen Gandhinak kinéző entitásokkal. 

1990 június 13-án aztán bekövetkezett az, amiről Bencsik propagandista ma már csak legfeljebb álmodni mer, ha túl sok töltött káposztát tolt be vacsorára. A vonaton odautaztatott, kellően elhülyített és felpaprikázott Zsíl völgyi bányászok szabályos hajtóvadászatot rendeztek mindenki ellen, aki egy kicsit is szemüvegesebb, hosszabb hajú, szakállasabb kinézetű volt, mint amit ők még éppen elfogadhatónak tartottak. A friss román demokrácia legocsmányabb pillanati közé tartozott az a pár nap, Bukarest utcáin eluralkodott a terror, a bányászok az alábbi transzparensek általi szellemiség által vezéreltetve tették a dolgukat:

"Moarte intelectualilor!" - "Halál az értelmiségiekre!"

"Noi muncim, nu gândim!" - "Mi dolgozunk, nem gondolkodunk!"

Victor Ponta nem tudom mit csinálhatott akkor, valószínűleg a szünidőre készült éppen, egy másik Viktor pedig akkor még valami szabadság nevű izével fémjelzett izmus lelkes hívének tűnt, de erről utólag megtudtuk, hogy szegényt csak megtévesztették, de szerencsére a gaz csábító Fodor Gábor még időben ki lett rekesztve a bandából így mára ez a mi Viktorunk is minden további nélkül teljesen alkalmasnak mutatkozik a szabadság és az országvezetés iliescui értelmezésére. Ami önmagában véve még nem is lenne baj, mert a pártpolitikai rendszer logikája szerint az ilyen mindenféle Viktoroknak pont ez a dolga, a baj az, hogy amint hogy 1990-ben Romániában úgy sajnos a 2013-as év Magyarországán is igen erős a társadalmi támogatottsága annak, hogy halál az értelmiségre, sósav annak a pofájába, aki "dolgozás" helyett gondolkodna, és ha ezeket a huligánokat, a magyar "golan"-okat valaki végre jól szétverné annak a többség biza tapsolna.

Ez pedig még 1990-ben talán érthető is volt, pláne a Magyarországnál lényegesen többet szenvedett, társadalmilag jobban kivéreztetett Romániában, de hogy nálunk ma, 2013-ban is ugyanez a modus operandi a hatalom részéről és ez ugyanúgy komoly társadalmi támogatottságot élvez, nos, ez nagyon elszomorító és sajnos megkerülhetetlenné teszi azt a kérdést, miszerint hol a faszban volt a mi elitünk az elmúlt huszonhárom évben. Tényleg, hol is?

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr65125903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sapika 2014.01.14. 18:15:26

Megrendítő poszt.
Bár nem könnyű olvasni annak, aki nem tud románul.
Én anno nagyon más dolgokkal voltam elfoglalva abban az időben. Például a legszörnyűbb bányászjárás idején a föld túloldalán voltam. De sohasem túl késő, hogy az ember pótolja tudásán a lukakat.
----
Kérdésem: azok a megrendítő keresztek és sírhelyek a második videoban mik? (Pontosabban nagyjából kik fekszenek alattuk/bennük). Csak annyit találtam így magamtól a neten, hogy a Ceaușescu elleni forradalomban 162-en vesztették életüket, az utána következő évben, már az FSN hatalomra-kerülése után pedig kb. ezren.
----
További kérdés: Van egy szép fotó a posztban Victor Roncea-ról. Keresgéltem utána, de csupa román nyelvű találat jött ki. Merre ment-ő később? Merthogy ugyanilyen szép fotók készültek akkor a mi Viktorunkról és barátairól is 89 körül, aztán meg mi lett belőlük.

Sapika 2014.01.14. 18:38:12

Közben megnéztem az index.hu cikket is a Ponta látogatásról. Érdekes, hogy szöveg nem volt összhangban azokkal a képekkel és képaláírásokkal, melyek csak a képgyűjteményben jelentek meg.
Túlságosan átsütött a cikken az mszp utálata. Ami lehet, hogy az adott esetben jogos, de ennek a cikknek nem tesz jót. Apró példa: a szövegben HM ironizál a kevés emberen, a képek viszont egy jól megtelt hodályt mutatnak. Egyrészt ebben a nagyságrendi tartományban tök mindegy, hogy hányan vannak, másrészt pedig az egész cikk megbízhatósága romlik. Más példa: A cikkben Victor Ponta leghülyébb mondatait emelik ki, hihi-haha alapon, a képtárban viszont már a kisebbségek megbecsülése szerepel Ponta képe alatt. Na most ha ez nem igaz, mert ő otthon nem becsüli meg a saját kisebbségeit, sőt, akkor inkább ezt kellett volna felhánytorgatni, nem pedig a foci-mondat bornírtságát.

maroz 2014.01.14. 19:13:46

@Sapika: A bányászjárás után is volt egy szokványos számháború, a kereszteknél a filmfelirat a nagy hirtelenjében eltemetett több tucatnyi áldozatra utal.

Nem sokat tudok Roncea további sorsáról. A neten felületesen utánaolvasva úgy tűnik, hogy újságíró lett, aztán valami Basescu-affér során valakik masszívan elkezdték sározni, de nem nagyon vannak emlékeim, hogy olyan túlontúl sok vizet zavart volna ő.

Ez a poszt akkor született, amikor a székházfoglalókat a demokrácia nagyobb dicsőségére a labdarúgóipari szakmunkásokkal pakoltatták ki fideszék. Most meg egy picit azért érzem aktuálisnak, mert szóba került ugye Bayer Zsolt HH kolléga blogján, és én csak utalni szerettem volna ezzel a poszttal arra, hogy miért is nem tartom BZS-t _önmagágan akkora problémának_.

Valamint az analógia miatt is: most akkor a román nép, amelyik egy ilyen ocsmányságot megcsinált náci-e. Vagy inkább az van, hogy a tömegekből bizonyos körülmények fennállása esetén bárhol, bármikor előhozható az ilyen viselkedés, és ha mi állandóan csak a nácikártyát emelgetjük fel, állandóan csak a zsidóüldözésre vezetünk vissza mindent, akkor vajon nem kockáztatjuk-e azt, hogy a mélyebb összefüggések megértésének a híján pont mi járulunk hozzá ahhoz, hogy ilyesmik, ha nem is ugyanabban a szörnyű formában, de megismétlődhessenek.

Sapika 2014.01.14. 20:29:01

@maroz: "most akkor a román nép, amelyik egy ilyen ocsmányságot megcsinált náci-e."
A posztból úgy tűnt, hogy leginkább a román nép egy része verte a román nép másik részét a bányászjárásban. Emiatt én nemmel felelnék a kérdésre. Bár persze tisztában vagyok tudatlanságommal.
(((Apropó: nyelvileg a mineriadă nyelvi lelemény, vagy csak szokványos szóképzés?)))
----------
"állandóan csak a zsidóüldözésre vezetünk vissza mindent" Holott a nagyobb probléma Magyarországon a cigányok körül van. (Amint azt már többször említetted. Bár csak pici hányadát ismerem a kommentjeidnek/posztjaidnak.)
Viszont azért az antiszemitizmus is olyasmi, mint mondjuk a szervezetben a T=39°C: arra utal, hogy vmi nagyon nincs rendben. Amellett rosszul esik azoknak, akiknek szülei a holokauszt, és az azt megelőző üldöztetések ellenére is kitartottak Magyarországon, és magyarnak nevelték gyermekeiket.

Sapika 2014.01.14. 21:20:11

@maroz: "Vagy inkább az van, hogy a tömegekből bizonyos körülmények fennállása esetén bárhol, bármikor előhozható az ilyen viselkedés,... vajon nem kockáztatjuk-e azt, hogy a mélyebb összefüggések megértésének a híján pont mi járulunk hozzá ...."
Persze, ez itt a lényeg, az előbb elakadtam a felszínen. (Előbb kellene gondolkodnom, és utána írnom, nem pedig fordítva.)
De sztem a legtöbb dologban egyetértek veled, bár persze csak elhanyagolható hányadát ismerem működésednek. Meg van még itt 2 szivar, akik stílusuk és mondanivalójuk alapján meglepően hasonlítanak hozzád, vszínűleg velük is egyetértek a legtöbb dologban.

maroz 2014.01.14. 22:30:00

@Sapika: Ami a lényegesebb az az, hogy ezzel a veréssel szemben a román nép egésze nem nagyon mutatott masszív ellenérzéseket, és akkor még finom voltam. Volt egy csoport, akiket elég jól azonosítani lehetett, tényleg nem túlzás az a posztban, hogy a pogrom során már pusztán az értelmiségi kinézet is bőven elég volt ahhoz, hogy jól meggyepálják őket. A hatalmi narratíva az volt, hogy a jómunkásemberek megvédik az igaz demokráciát a fasiszta felforgató elemektől. Itt, ebben a történetben a diákok és az ellenzékiek voltak a fasiszta nácikok.

A "mineriadă" inkább egy ironikus nyelvi lelemény, áthallás a szpartakiádra.

Így van, de pont a létező ballib elit miatt szinte lehetetlen ezt a valójában szimbolikus antiszemitizmust leírni, lehetetlen elmondani, hogy itt nem a direkt párhuzamok felállítása a célravezető, mert itt aki antiszemita az valójában nem a zsidókat, mint zsidókat gyűlöli, hanem mint szimbólumokat, és igen, tényleg érthetőek a személye fájdalmak, de akármilyen borzasztóan is hangzik sajnos az van, hogy ezen hetven év után már kénytelenek kell lennünk túllépni, és muszáj a mával foglalkoznunk, mert ha nem azt tesszük, akkor csak romlani fog a helyzet. De hát ez egy hosszú és nagyon bonyolult történet, ami elnézve a balliberális oldal recens "megújulását" szerintem még egy ideig a nyakunkon marad, micsoda boldogság.

maroz 2014.01.14. 22:35:02

@Sapika: Hallottam egy bonmót: Ha négy osztrák két egymást követő hétvégén együtt megy el biciklizni akkor jó eséllyel alakítanak egy egyesületet.

Nekünk is ezt kéne tennünk. ;)

Amúgy meg engem pont az "gyógyított" ki a doktriner balliberalizmusomból, hogy egy idő után észrevettem, hogy milyen sok mindenben egyet tudok érteni még olyan emberekkel is, akiket az én akkori táborom szerint szinte betegesen gyűlölnöm kellett volna. Nem egyszerű ez.

Sapika 2014.01.14. 22:42:12

@maroz: Inkább fényképező egyesületet. Mivel nem tudok biciklizni. (Olyan helyen töltöttem a gyerekkoromat, ahol az életveszélyes volt. Mondjuk a lélegzés sem tett jót, de a bicikli gyorsabban vezetett volna a sírhoz.)

maroz 2014.01.14. 22:46:58

@Sapika: Az egy komoly közösségformáló erő, mi anno diapozitívokkal nyomattuk, már maga az előhívás is egy több órás procedúra, plusz ugye 30 évvel ezelőtt az Instagram is a diavetítés volt, utána obligát sörözéssel. :)
süti beállítások módosítása