HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Jelenség és lényeg III.

2013.12.07. 18:41 | maroz | 14 komment

Címkék: hétvége

Volt nyáron egy úgynevezett mínuszos hír, ráadásul az is egy vidéki (ugye, milyen zamata van ennek a szónak egy olyan országban, amelyiket hosszában is át lehet biciklizni egyetlen nap alatt, ha nekidurálja magát az ember?) médiumban. Dupla botrány Kerekiben, lemondott a Horthy-szobor mentora, írja a Sonline. Idézek pár sort a riportból:

Én csak építeni akartam, de sokaknak a rombolás a jó, a romkupac tetején érzik jól magukat. Azt fogom tanítani a gyerekeimnek is, hogy semminek se álljanak az élére, mert megbecsülés nem, csak támadás jár érte. A lemondásom napjától minden közösségi segítséget beszüntettem.

És akkor meg is érkeztünk a lényeghez. 

A rendszerváltás után apránként lett igény az olyan közösségi létezési formákra, amelyeket a kádári rendszer érthető okokból akadályozott. A cikkben megszólaltatott önkormányzati képviselőhöz hasonlóan sokan éreztek késztetést arra, hogy ezért tegyenek is valamit. Ami nem egy egyszerű kihívás, hiszen pont a kádári ellehetetlenítés miatt nem nagyon, vagy inkább egyáltalán nem voltak kulturális mintáink arra, hogy az ilyesmit hogyan is kell csinálni. Jó lett volna, ha van egy elitünk, lehetőleg értelmiségi, amelyik legalább megpróbál segíteni megkreálni ezeket a mintákat, de mivel az elitünk a kádári rendszerben szocializálódott, és a rendszerváltás a lehető legcsekélyebb mértékben sem küldött számukra olyan üzenetet, hogy itt valamiféle elitváltásra is lenne igény vagy szükség így természetes, hogy maradtak azzal, amijük volt. Azzal, hogy a  fontos dolgok, a hatalmi játszmák úgyis ezután is majd csak és kizárólag az elit köreiben fognak eldőlni, tehát nekik arra kell, arra érdemes figyelniük, hogy az elit belső kis cicaharcaiban, a mindenkori kamarilla-politikában jól szerepeljenek. A polgár az ugyanaz maradt az ő gondolkodásukban ami volt Kádár alatt: a dolgozó nép, akiknek a nevében lehet beszélni, akikre lehet hivatkozni, de akikkel szóba állni, őket legalább megérteni egyáltalán nem fontos.

Ezt a mentalitást ráadásul pont az az erő sajátította el a legalaposabban (bár találóbb az, hogy ők csak szimplán képtelenek voltak elfelejteni a régi reflexeket), akik elvileg pont hogy a kisemberek, a Budapestről nem is látszó vidéki Átlag Jánosok pártja lenne fogalmilag. A budapesti, magát liberálisnak mondó értelmiségi elit pedig egy rövid kis finnyáskodás után szinte boldogan cuppant szimbiózisra a szocialistákkal, akiknek sajnos az utolsó olyan politikusuk, aki még értette is ezt az országot Horn Gyula volt. 1998-ban Horn ment, és a balliberális agyrém pedig jött. Egy furcsa konglomerátum, ma már szinte ember nincs, aki szét tudná őket emlékezetből szálazni, ki is volt közülük a szoci, ki a liberális, de ez teljesen lényegtelen, hiszen ha volt köztük bármiféle különbség is az csak árnyalatnyi. Tökéletes elittudatuk volt, magukra úgy tekintettek, mint felkentekre, akik az úgynevezett népet pont leszarva arra hivatottak, hogy Magyarországon egy fejlesztő államot működtessenek, melynek során ebből a balkáni sutyerákfészekből egy európai értelemben vettet csinálnak, pöpec kis kapitalizmussal, liberális demokráciával, és a produkció végén a nép majd örömködik és tapsol.

Pont ugyanaz a mentalitás, mint a komcsiké, csak ők nem a kapitalizmusból akarták a dolgozó népet a szocializmus nevű ideiglenes megállón keresztül a kommunizmus mennyországába átvezetni, hanem retúr.

Tehát itt ez az elit, a nép számukra csak hivatkozási alap, viszont erős elitista küldetéstudata van, létrehozni egy új struktúrát, de ezt felülről, a polgárokat ebbe nem is kell bevonni, ők majd megkapják készen és örülnek. Ismétlem, ahhoz voltak szocializálva, hogy a dolgozó nép az csak üljön a seggén, ne kezdeményezgessen csak semmit alulról, sőt, ha ilyesmit tenne, akkor azt sürgősen el kell nyomni, mert az ilyesmi veszélyes lehet az ő hatalmukra. A pór pedig olyan, hogy időnként akadnak neki az elitnek, a hatalomnak nem tetsző ötletei is, például szeretne a falujában, a környezetében valami kis közösségi dolgot csinálni, alulról, apróságokat, ami pont az eszébe jut. Ez volt a lényeg Kerekiben is, de ez egy elég hosszú folyamat vége volt csupán, a lényeget a jelenség sokkal régebben megkezdte már elfedni. Benne voltam, tudom, emlékszem.

Akkor, amikor Horn idején egyre masszívabban jelentek meg a kisemberi igények a kicsivel több közösségi létezésre. Itt voltunk mi, azok, akik a rendszerváltás környékén vagy picit korábban cseperedtünk felnőtté, akik még nem csontosodtak teljesen bele a régi reflexekbe és akik a '90-es évek második felére eljutottunk oda, hogy a mi kulturális örökségünk szerinti életpályánkon már egészen jól álltunk, volt egzisztencia, volt ház, volt autó, a gyerekek elkezdtek apránként önjáróvá válni, tehát minden feltétel adott lett ahhoz, hogy immáron egy kicsit tágabb körben is megpróbáljuk jól érezni magunkat, nem csak a családon belül. Lett igényünk arra, hogy valami közösségit, vagy annak gondoltat csináljunk, de nem voltak minták, így szükségszerűen elkezdtünk ötletelni. Például volt nekem egy barátom, aki a maga ügyetlenke módján elkezdett a múlthoz nyúlni, hátha onnan tud valami ötletet meríteni. Nagy-Magyarország, nemzeti öntudat, dicső régmúlt, ősi igazságok, Pap Gábor, vagy amit akartok. Toltuk a jóféle kemény drogot, és ahogyan az a pálinkázáshoz dukál osztottuk ugyanolyan keményen az igazságokat. Elmondta, hogy ő komolyan ambicionálja azt, hogy a háza elé rakjon egy zászlórudat és arra minden nap felvonja a nemzeti lobogót. És mit reagáltam erre én?

Azt, amit az elitemtől mintaként kaptam. Attól az elittől, amelyiknek én a legkisebb mértékben sem voltam a része, de pont a küldetéstudatuk miatt voltam képes azonosulni velük, hiszen én is egy olyan államot, egy olyan berendezkedést szerettem volna, amilyenről ők beszéltek, és honnan a fenéből sejthettem volna akkoriban, hogy olyant kvázi-diktatorikus módon nem nagyon, vagy inkább nagyon nem lehet csinálni. Tehát lett nekem ez az elitem, és ahogyan az illik tőlük vettem véleményt. Ők lettek a mintaadóim és már futottam is a barátomhoz, hogy leugassam, hogy rámondjam, hogy magyarkodó, sőne álte cájte, ugye, akkoriban még ilyen szolidan ment. Meg persze ki is kellett őt röhögnöm, Pap Gábor, höhöhö, de gyík vagy, és aláznom, gúnyolnom is kellett, zászlófelvonás, aham, mint egy idióta iowai redneck, még egy ekkora tirpákságot, mucsa, balkán, európasegíccs! Csoda, hogy elváltak az útjaink? Aztán persze ez csak fokozódni tudott, a magyarkodókból apránként náci lett, jött az árpádsávos-hiszti, nyilas!, rekeszd ki!, mondta az elitem és én engedelmesen kirekesztettem. Csak hát meg közben egyre súlyosabb disszonanciát okozott az, hogy minél erősebben rekesztek ki annál jobboldalibb, és annál radikálisabb lesz az ország. A bizonytalankodásomra az elitem rögtön mondta is az elvárható választ: azért, mert nem elég erősen rekesztünk ki, de éreztem én, hogy valami nem stimmel ezzel a valóságmagyarázattal, olyan ismerősnek tűnt, hol is olvastam én ilyent, hol is, megvan! Orwell, Állatfarm. 

Át kellett gondolnom az alapjaitól mindent.

Elkezdtem beszélgetni, figyelni azokra az emberekre, akiket nekem ki kellett volna rekesztenem, és miután a legkevesebb diszkomfortérzet nélkül átléptem az árpádsávoson, Horthyn, és mindenféle egyéb szimbólumon észre kellett vennem, hogy ezek az emberek semmi tisztességtelent nem akarnak, semmi mást nem keresnek ők, csak azt, ami tényleg eléggé hiányzott az országból. Közösséget, az emberi összetartozás valós és szimbolikus elemeit. Nem fasizmust, nem zsidóirtást vizionálnak, amivel az elitem engem hülyített, hanem keresnek valamiféle olyan jövőképet, víziót, ami elviselhetőbbé, megélhetőbbé teszi a vidéki szürkeséget. Persze elmondtam ezt az elitemnek is, aki erre elkezdett tombolni, tagadni körömszakadtáig, hülye és aljas érveket elővezetni, hogy miért pont az árpádsávost meg Horthyt találták meg, miért nem valami mást, és időbe tellett, amíg megértettem, hogy ez az érv inkább hülye, mint aljas, hiszen az én elitem a kétezres évek végére eljutott oda, hogy már fogalmai sem voltak arról, hogy mi megy ebben az országban. Azt vetítették ki, amiben ők éltek: mi a faszért nem választanak mást szimbólumnak Kerekiben, amikor tessék, mi minden további nélkül tudnánk mást választani! Eszükbe sem jutott, hogy míg egy belvárosi értelmiségi tucatnyi színház, kulturális esemény, mozi, szórakozóhely, és még mi minden egyéb közül válogathat addig Kerekiben ez egy egészen aprócska mértékben másként van. Történetesen az van, hogy vidéken tipikusan semmi nincs, és ez az, amit a belvárosi értelmiségi, pláne a liberális se nem ért, de ha értené is, a szocializációja miatt leszarja, hiszen ahogyan nekem is elmondták nekik nem kell ismerniük az izsáki polgárt, az se baj, ha évtizedek óta ki se húzták a belüket a körúton belülről, ők e nélkül is nagyon jól tudják, hogy mi kell annak a vidéki bugrisnak. Hát, kurvára tévednek. Mára már oda jutott ez a szellemi kör, akiket az egyszerűség végett balliberálisoknak hívok, hogy még csak a nyelvet sem értik, amit az ország nemkörútonbelüli részén beszélnek. Ezért sem tudnak ma már elitként funkcionálni, mert egyre többen ébrednek rá arra, hogy ezek mindabból, ami az egyszerű polgárt körülveszik semmit sem értenek. Márpedig ha nem értik, akkor megmagyarázni sem tudják, és ha nem tudják megmagyarázni, akkor nem lesznek képesek számunkra, számomra valamiféle működőképes mintával szolgálni, ami alapján itt, az alvégen el tudnánk többé-kevésbé boldogulni.

Elbasztak mindent, elkúrtak az életünkből közel negyed századot, a projekt megbukott, a liberális, polgári demokratikus fejlesztő állam nem működött, és közben egyre súlyosabban húzta le ezt a szellemi kört a hamisságok spirálja. Morálisan eléggé necces azt a toposzt követni, mely szerint a cél szentesíti az eszközt, de ez igazán kínossá akkor tud válni, ha még azt a kurva célt sem sikerül elérni. Ilyenkor hirtelen nagyon felértékelődnek azok az aljasságok, amelyeket még akkor, amikor hittünk a cél elérhetőségében figyelmen kívül tudtunk hagyni. Az elitünk hibái felnagyítják az elitünk bűneit. És abból aztán van, bőséggel. De ami mindennél inkább felháborító, az a felelősség totális lerázása. Sőt, még csak nem is értik. Olyan a korosztályombéli komcsi kádergyerek, mint a hirtelen meggazdagodott vállalkozó gyereke, csak ő tizennyolcadik születésnapjukra nem egy csillió forintos luxusautót kapott, hanem az országot és a hatalmat, de ugyanúgy értetlenül vonogatja a vállát és ugyanúgy nem érti, hogy miért is baj az, hogy összetörte. Nagy ügy, hát apuka majd vesz másikat, és akkor mi van?

És akkor most az van, hogy jön a mi, a rendszerváltás körén felnőtté váltak gyerekeiből álló generáció, és nagyon úgy tűnik, hogy ez a súlyosan bukott és a bukásból semmit nem tanult balliberális elit őket is ugyanabba az ostoba harcba akarja belerángatni, amibe az én, a mi szegény hülye fejünket is belerángatta. Gyanítom, hogy nem fog nekik sikerülni, de mégis aggódok. Vajon lesz-e nekik, a mi kölkeinknek több eszük, lesz-e szemük arra, hogy a jelenségek mögött meglássák a lényeget és a lényeghez illő válaszokat adjanak azokra a kihívásokra, amelyekre mi agyatlan idiótákként reagáltunk? Pedig utólag olyan egyszerűnek tűnik minden. Mi a fenéért kellett nekem azt a falumbélit kiröhögnöm, kigúnyolnom és az elitem tanácsára kizárnom, mára már tudom, hogy valójában csak a saját életemből csak azért, mert ő zászlórudat akart a háza elé állítani és arra felvonni a lobogót? Mit kellett volna tennem? Olyan egyszerűnek tűnik utólag: -Ó, milyen érdekes. És mondd csak, miből szeretnéd csinálni azt a rudat, acélból? Mert van ám nekem jóféle flexem, profi, és fasszoltam hozzá príma kis vékony darabolókorongokat, szívesen kölcsönadom, csak szólj.

Ennyi, ezt kellett volna, mint ahogyan Kereki esetében is csak annyit kellett volna, hogy no, hát itt egy ember, vagy kettő, vagy akármennyi, akik szeretnének valamit. Lássuk hát, mit szeretnének. Odafigyelni, megérteni a lényegét annak, amire ők vágynak. De ez olyan mentalitással, amilyen az én egykori elitemnek van nem menne. Szakítaniuk kellett volna azzal az elittudatos létezéssel, amelyik szerint bőven elég, ha egymást értik, bőven elég, ha egymással beszélik meg a dolgokat és az is elég, ha a kultúrateremtés napszámosai csak nekik, csak az ő fülük számára hallható módon muzsikálnak. Ez a bajom például Alföldivel, hogy ő elvileg a nemzet színházát vezette, de csak ehhez a szűk elithez tudott szólni. Lehet, hogy szépen és igényesen, de az a baj, hogy ez a szólás nem volt képes kitörni az elit szűk köreiből, és nem keletkeztek a hatására semmi olyan kulturális minták, amelyek Kerekiben is használhatóak lettek volna, így kurvára semmi erkölcsi alapja nem volt ennek a szellemi körnek leszólni azt a nyamvadt Horthy-szobrot, mert az bizony leginkább azért lett, mert ők rossz, hibás stratégiát választottak, amikor tovább vitték a kádári elitista mentalitást és emiatt nem is tudtak hihető, elfogadható alternatívát nyújtani. 

Mindig lesz olyan, amikor a jelenség elfedi a lényeget, és mindig lesznek olyanok, akik arra biztatnak, hogy maradjunk csak meg a jelenségnél, hiszen nekik sokszor a létérdekük az, hogy mi, a nép, a hivatkozási alap a jelenséggel foglalkozzon. Sajnos el is szoktuk a lényeglátástól, mert közben azt se feledjük, hogy van egy olyan erő is az országban, amelyik úgyszintén nem a lényeggel házal, hanem csak egy hihetőbb és befogadhatóbb jelenséggel, hogy ez az erő, ez a másik elit ugyan érti az emberek által beszélt nyelvet, érti az országot, de mint minden elit ő is leginkább profitálni szeretne ebből, vágyik arra, hogy ő is megmutathassa, hogy semmivel sem kevésbé úrhatnámabb ám ő, mint a komcsi szülőktől az országot és a hatalmat tizennyolc éves korára puszira megkapott ballibsi, és talán érez magában némi dacos késztetést arra, hogy adva a dzsentritempónak legalább egyszer összetörhesse ő is. Kérdés, hogy akkorára a mi gyerekeink jutnak-e közelebb a lényeghez, bírják-e egymással fenntartani a beszélőviszonyt, ráébrednek-e addig arra, hogy nekik tudniuk kell a párbeszédet akadályozó jelenségeket félresöpörni, átlépni, és a lényeggel foglalkozni. Például közösen közösséget építeni ott, ahol erre igény mutatkozik, mert ha ez a dolog működne, akkor a jelenségekkel házalóknak is nehezebb dolga lenne. 

Amúgy az a bizonyos sarokcsiszoló, szép magyar szóval flex még mindig megvan. Nekem már nem nagyon kell, így ha valamelyik gyerekem kérné, viheti. Ha másért nem, hát azért, hogy alkalomadtán tudjon mit kölcsönadni. Tényleg jóféle, profi gép, fém házzal, fém fogaskerekekkel, erős, masszív, szerintem alig van ma olyan jelenség az országban, amit ne darabolna pillanatok alatt forgáccsá.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr685680015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.08. 14:41:07

Hossz... öhm, elnézést. A feléig már megvan. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.08. 15:12:41

Kész. Tartottam egy szünetet a közepén, de most megvan. Esetleg egy vágott verzió a köznépnek? ;)

Nekem gójmotoros szomszédom is volt, jól ki lehetett vele jönni, az egyik legjobb szomszéd volt, sajnálom, hogy már elköltözött. Ja, politikáról nem beszélgettünk. :) Előbb-utóbb szóba került volna, és nem is bántam volna, érdekes lett volna, de addigra elköltöztek.

A te kis faludba könyvtár kell normális könyvekkel, nem papgáborossal, az internetre meg szintén valami normális. Pl. Mindentudás Egyeteme történelmi szekció, a tévébe is, de hát az egész ME elhalt valahogy, nemhogy a történelmi része.

Az a ballib elit, amiről írsz, tényleg nem érti ezt az országot. Ezért is érdemes olvasni a nemíromleanevét blogot, a kommentjeivel együtt, mert érdekes látlelet a tág értelemben vett ballib elit mentális állapotáról. Frusztráció, értetlenség, düh, kétségbeesés. A parancsnoki bunkerben készlethalmozás, páncélajtó-tesztelés és teljes cinizmus.

A talpasaikat még sajnálom is. A középiskolai tanárokat, az iktatóban eltévedt kezdőket, a vidéki művházigazgatókat, akiket a tisztikar a mentőcsónakról, sőt mentőyachtról buzdít reményre, harcra és kitartásra. Ők nagyot szívnak majd, a vezetés pedig a yachton egy koktél mellett megbeszéli, hogy ők jól csinálták, csak jött az a szemét Orbán.

maroz 2013.12.08. 16:20:35

@Holger Hartland: "Esetleg egy vágott verzió a köznépnek? ;)"

Az ebédnél rájöttem a megoldásra. A legkisebbik gyermekem iszonyatosan hadar. Felolvastatom vele a posztot és felteszem empéháromban. ;)

"Pl. Mindentudás Egyeteme"

Próbáltunk ilyent lokálisan is csinálni, a falusi könyvtárban. Meghívtunk okos embereket, akik meséltek nekünk okos dolgokról és utána mi kérdezgettünk, beszélgettünk. Valamikor 2001 környékén lehetett, mert emlékszem, hogy téma volt a terrorizmus is és egy biztonságpolitikai szakértő meg egy obsitos tolta az arcunkba a frankót, hogy le kell lőni minden potenciális terroristát előre, más megoldás nincs. Kérdeztük, hogy de hát honnan lehet tudni, hogy ki a potenciális terrorista. Onnan, hogy lelőttük, hülye kérdés. Na, mindegy, megrohantak az emlékek, a lényeg, hogy ez is elkúródott, és már megint a politika. Mindenki, aki ennek a környékén volt hurcolt magában valami kis politikai ambíciót, és az a vicces, hogy többekből lett is valami, csak pont az ilyen beszélgetések múltak el nyomtalanul.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2013.12.08. 21:55:25

Szép hosszú, olyan igazi marozos :)

Igazad van maroz, de nagyon nehéz lesz! Főként, ha nincsenek túl sokan, akik ez ellen, vagy ezt meglovagolva ténykednek.
Üdv. Misi

:)

Ez volt a kötelező gyakorlat.

Egyébként pedig lenyűgözően összehoztad, szinte csak irigykedni tudok. Ha fa-jobber olvassa, tán orgazmusig is tolja a szöveg, nem nagyon olvasni ilyen minőséget a napi sajtóban :)

Mivel az ilyen szépen elkerekített ballibber szövegekre, amelyek nem az és-ben jelennek meg, nehéz a válasz, ezért én is időt kérek rá, hosszabban. Szópárbaj nélkül, "lássuk mire megyünk ketten" attitüddel, ha sikerül.
:)
Üdv. Misi

maroz 2013.12.09. 08:43:42

@Mihint: Köszönöm, és várom! :)

___________________________ (törölt) 2013.12.09. 10:50:17

Roger Scruton írta az édesapjáról, hogy az a fajta ritka szocialista volt, akit nem a haladás érdekelt, hanem a nép, és ezért eltérő nézeteik ellenére is tisztelni tudta - valami ilyesmi érzésem van most.

Van egy nagyon érdekes és talán biztató folyamat. Miközben a ballib elitet egyre inkább csak a nácizás érdekli, és közben a jobbszélt meg egyre inkább csak a zsidózás, gyakorlatilag így elteniszeznek egymással, tehát azt akarom mondani, hogy a ballib elit leküzdötte magát a Fidesz ellenfeléből a Jobbik ellenfelévé, ha érthető, hogy mire célzok - hogy a témák, amik ma a ballib elitet a legjobban érdeklik, inkább a Jobbik tükörképei, mint a Fidesz tükörképei, ami a jelentőség csökkenését jelenti. Ugyanez a fordítva is igaz, a jobbszél az ellenzék ellenzékének szerepében találja magát és ez annyira nem hálás szerep.

Rövid távon persze ez veszélyes, mert praktikusan nincs ellenzék. Hosszú távon lehet, hogy ez a lehető legegészségesebb folyamat. Ha ballib elitek a jobbszéllel a jelentéktelenségbe teniszezik magukat, mert zsidó vs. antiszemita labdát passzolgatják, ami remélhetőleg egyre kevesebb embert érdekel, akkor egyrészt a Fidesz környékén, másrészt hosszú távon valamiféle teljesen új ellenzék környéként végre, harmadrészt meg valóban független (persze nem értékrend és világnézet nélküli: csak pártoktól független) módon végre, végre, végre valahára túl lehetne lépni ezeken a témákon.

Mert annyi, annyi fontosabb van! Mondok is egy jó példát. Tőkehiányos országnak nagyon konkrétan rá kellene feküdni a kevesebb tőkét igénylő, szövetkezeti jellegű szerveződésekre. Ennek két fajtája van, az egyik, amikor a szövetkezet kollektív tulajdonával csinálnak mindenfélét, erre kezd ráfeküdni a Fent és Lent blog. Ez balosokhoz jól illik, önkéntes kollektvizmus egy piaci versenyhelyzeten belül. Nekem persze jobban tetszik az a konzervatívabb szövetkezeti vagy céhes modell, amikor a családok megtartják a magántulajdonukat, és a szövetkezet arról szól, hogy azt együttműködve használják.

Ebben a témában azok az emberek tökéletesen használhatatlanok, akik semmi másra nem alkalmasak, minthogy a zsidó vs. antiszemita labdát passzolgassák egymásnak.

A legbiztatóbb, a leginkább reményt adó folyamat tehát az volna, ha sikerülne kölcsönösen marginalizálniuk egymást.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.09. 13:43:51

@maroz:

Ha már eszembe jutott, akkor "kimondom": Ismered Kundera Tréfa c. regényét? Szerinted te melyik karakter vagy abból a történetből?

maroz 2013.12.09. 13:56:23

@bbjnick: Szerintem nem olvastam, de nem vagyok benne biztos, hogy nem. :)

maroz 2013.12.09. 13:57:40

@bbjnick: Na, gyorsan utánanéztem és tényleg nem olvastam.

buta_lúd (törölt) 2013.12.09. 15:32:07

@maroz: Van naplód arról, hogy mit olvastál, mit nem?

maroz 2013.12.09. 15:41:11

@buta_lúd: Van, de az a napló, amelyikbe bejegyeztem, hogy hol találhatóak az ilyen naplóim valahol elkeveredett. ;)))

Volt egy "mintha" érzésem, ezért gyorsan meggugliztam egy könyvismertetőt és attól elmúlt. :)

maroz 2013.12.09. 18:04:26

@buta_lúd: Hát, nagyon úgy érzem, hogy mindennek ellenére nekem ezt a Tréfát el kell olvasnom, mert most már foglalkoztat, hogy melyik karakter is lehetek én. :)

maroz 2013.12.24. 20:10:26

@bbjnick: No, most már ismerem, és köszönöm, hogy ehhez hozzájárultál, tényleg kár lett volna ezt a könyvet kihagyni.

Viszont egészen biztosan "rosszul" olvastam, mert a kérdésedet így sem tudom megválaszolni. :)

Egy rövidke részt kimásoltam, ezzel lehet, hogy majd kezdek valamit:

"Olyan egyszerű volna nyugalmat találni a képzelet világában. De én mindig arra törekedtem, hogy egyszerre éljek mind a két világban, és egyiket se hagyjam el a másikért. Nem szabad elhagynom a valódi világot, még ha mindent el is veszítek benne. A végén talán elegendő lesz, ha egyetlen dolog sikerül. Az utolsó:
Átadni életem világos és érthető üzenetét annak az egyetlen embernek, aki megérti és továbbviszi."
süti beállítások módosítása