HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

What you see is what you get

2013.03.21. 13:43 | maroz | 40 komment

Címkék: gasztronómia

Hetek óta szeretnék írni pár szót az életünk egyik talán legfontosabb mozzanatáról, az evésről. Nehezen szánom rá magam, mert ez megosztóbb téma bír lenni, mint Szaniszló izédíja (hú dö fákk íz Szaniszló, de mindegy, most nem ez a téma) és akármennyire is igyekeznék én erről a témáról (tehát az evésről, nem a nácigyűjtögetésről) nagyon kiegyensúlyozottan írni, úgyis félre fogják sokan olvasni, na mindegy, caveat emptor. Az íráshoz a késztetést némi kerülőúton szereztem meg, a napokban mínuszos hír volt a médiában, hogy bizniszegyházak aljaskodnak, az egyik arról szólt, hogy a Hit gyülekezete nyomul Debrecenben, olyan sok információm nincs a dologról, de majd az ATV, a jogállam aktuális fárosza ki fogja nyomozni, az kurvaisten, a másik pedig még megdöbbentőbb, Örkény-egyperces is lehetne már pusztán a címe is: Szcientológusokhoz került a Műegyetem hotelja. A debreceni óvónő le van szarva, mint ahogyan úgyszintén le van szarva az a millió sorstársa is, akik nap, mint nap ki vannak téve hasonlóknak, legfeljebb aprócska kis töltelékhírnek jók ők két combos nácizás között, szóval nézzük inkább ezt a bizonyos szállót, Hotel Uni, és néddmár, van neki étterme is!

etlap.pngTessék megkattintani a linket, ott a jobb oldalon a csábítás: Séfünk ma ezt ajánlja! Ott egy kép is, sajnos annyira lebutított, hogy sok minden nem vehető ki rajta, de aki valamelyest már jártas az éttermek világában annak egyből feltűnik, hogy ez bizony egy csúcsgasztronómiában nyomuló étterem tányérjára hajaz, eléggé egyértelműen. Hümm. Hogy a pitlibe lehetséges az, hogy a Hotel Uni éttermének a séfje ilyen tányért ajánl és én nem tudok róla? Nos, rövid kutakodás után már meg is van a válasz: úgy lehetséges, hogy a kép szinte teljes bizonyossággal nem a szóban forgó étteremben készült. 

Ma már nem nehéz az ilyesmit kinyomozni, belöki az ember a képet az első keze ügyébe kerülő képkeresőbe és már meg is van, ha nem is az eredeti, de minimum féltucat klón. Így legalább végre megnézhetjük tisztességesebb felbontás mellett is azt a bizonyos tányért:
tanyer.jpgHát, ha tényleg ezt kapom az Uni Hotel éttermében, akkor vállalom, hogy megeszem tányérostul, asztalostul, és még a fél Balaton vizét is kiiszom rá. Pedig az egyik legjobb szűrő számomra, és valószínűleg sok másik hozzám hasonlóan lelkes gasztroturista számára is a fotó. Már persze az olyan fotó, ami tényleg arról a portékáról készül, amit a séf tényleg ajánl. What you see is what you get. Nyilván, önmagában a fotó nem garanciája annak, hogy az a fogás tényleg úgy van elkészítve, amit a kép sugall, de ilyen alapszintű szűrésnek számomra már megteszi: olyan étterembe a lábamat se be, amelyik idegen képekkel ékeskedik. Ott az egyéb aljasság nem esély, hanem bizonyosság.

Amitől persze bárki más juthat arra a meggyőződésre, hogy neki igenis piszkosul bejött az az étterem, és ez így is van rendjén, mert a gasztronómia egy olyan műélvezet, ami hihetetlen eltéréseket is kibír. Mondjuk mi nem, egy operarajongó valószínűleg sikítófrászt kapna a technótól, holott ugye zene-zene...

Gasztronómiáról beszélni, éttermet ajánlani egy roppant nehéz műfaj. Tudnál-e nekem Budapesten egy jó éttermet ajánlani, kérdezi tőlem egy távoli ismerősöm, nem, sajnos nem tudnék, válaszolom, amire egy komoly adag értetlenkedés a viszontválasz, de hát miért, nem ismered a budapesti éttermeket? De, azokat még csak-csak, a problémám az, hogy téged nem ismerlek. Ajánlani ugyanis csak úgy lenne értelme, ha ismerném az illető ízlését, elvárásait, azt, hogy ő alapvetően miért is megy étterembe. Nagyon nagyok a különbségek, és biza itt is az van, hogy amitől az egyik ember beájul attól a másik el. Éppen ezért szeretem én a szikár, tömör, száraz, tényekre koncentráló étteremajánlókat, és ezért lapoztam át ingerülten a Magyar Narancs "étel, hordó" rovatcímen futó, étteremajánlónak tűnő szépprózáin akkor, amikor még érdemesnek tartottam a lapot arra, hogy megvegyem és olvassam. Találomra belelapoztam egy régebbi példányba:

A tepertőt (850 Ft) kiállíthatnák a szentendrei skanzenben, s a szilvás-szarvasgombás libamell (3300 Ft) is nagyfokú kreativitásról tesz tanúbizonyságot, olyan mint az erdőtűz: egyszerre ropog és omlik.

Olyan, mint az erdőtűz. Kösz, így már mindent tudok. What you see is what you get. Szereti ön az erdőtüzet? Hát a kiállítási tárgyakat? Ha igen, önre vár a Véndiák étterem! 

Nos, mivel én kifejezetten az étel miatt megyek étterembe, a többi dolog szinte alig érdekel, így számomra azok a kalauzok, leírások, beszámolók az érdekesek, amelyekből az ételről tudok meg lényeges információkat. Mivel ebben a műfajban is vannak divatok, irányzatok, így nem árt, ha az a kalauz már indulásból tisztázza, hogy mi is az a keret, amelyikben ő az ajánlásait megteszi. A Michelin gájd és Gault&Millau ebből a szempontból már kellően bejáratott, ha azokból tájékozódom annyira nagyon nem tudok mellényúlni, viszont ezek a kalauzok eddig nem nagyon foglalkoztak Magyarországgal, illetve ha mégis, azt eléggé szűkre szabottan tették. Molnár B. Tamásnak hála a Gault&Millau lokalizált változata már igyekszik mélyebben meríteni, de ettől még lenne helye a lokálisabb jellegű kalauzoknak, étteremajánlóknak is. 

No meg annak, hogy némiképp fejlődgessen a hazai gasztronómiai kultúra is, hiszen azzal is vannak bajok bőséggel. Ugyanaz a szubjektív megközelítés dominál a személyközi kapcsolatokban is, mint amit ez előbb idéztem a Narancsból. Ha például valaki étterembe hív, az szinte tipikusnak mondható módon a következőképpen teszi: -Gyere, menjünk a Bikmakk csárdába, mi már voltunk ott többször is és nagyon jónak találtuk. Amikor udvariasan hárítani próbálok jön a győzködés: de hát miért nem, mikor akkora adagok vannak, hogy még a kutyánkat is jól tartottuk a maradékból egy álló hétig? És így tovább. Az esetek egy jelentős részében még csak elképzelni sem tudják, hogy nekem mások a szempontjaim, mást keresek egy étteremben és ha nekem szeretnének kedveskedni a meghívással, akkor talán nem ártana, ha olyan helyre hívnának, amelyik nekem is tetszik. Sajnos a valamelyest objektív diskurzust itt is többnyire agyonvágja ez az érzelemorientálta megközelítés, az erdőtűz és társai, így igen jó eséllyel itt is kialakul a süketek párbeszéde: erdőtűz és skanzen, holott engem csak az érdekelne, hogy meg tudnak-e sütni egy szelet húst úgy, ahogyan azt én szeretem. What you see is what you get, nálam ez működik, és eddig egészen jól bevált, például még soha nem csalódtam olyan étteremben, ahol az étlapon kitüntetett helyen állt a "Pulyka gordon blue" (sic!) rizibizivel, eddig mindig beigazolódott, hogy nekem oda a lábamat se lett volna szabad betennem, még egy pohár hideg vízre sem. 

Amitől - és ezt nem győzöm hangsúlyozni - másnak minden további nélkül bizonyulhatott az a hely istencsászárnak, és én ezt nem is akarom tőle elvitatni, nekem már az is bőven elég lenne, ha lennének sűrűbben (nincsenek) olyan helyek, amelyek nekem is kedvemre valóak és a párbeszéd (a tágabb értelemben vett párbeszéd) a témában olyan lenne, amit én is értek és kedvvel követek. Kevesebb skanzen, kevesebb erdőtűz és kevesebb kamufotó.  
 

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr275157936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.21. 14:16:46

Hát az nincs odaírva, hogy a séf a saját étterméből ajánlja, héló!
Amúgy ez ilyen étvágycsináló falatka, amit addig adnak míg készül a rendelés, vagy mi?

maroz 2013.03.21. 14:23:49

@agresszív kismalac: Nem, ez egy rendes fogás. Ha jól látom, akkor a "mar i muntanya" vonalból, ez azt jelenti, hogy valami hal vagy tengeri herkentyű plusz hús, ugyanazon a tányéron.

acs63 2013.03.21. 15:43:59

A linken ez is szerepel:

Étterem
Értesítjük kedves Vendégeinket, hogy szállodánk étterme szeptember 23-tól csak a reggeli ideje alatt tart nyitva! Félpanziós ellátással sajnos nem foglalható szállás.
Köszönjük megértésüket!

Ezek szerint - jelenleg - séf sincs... Nem mindegy, mit ajánl egy nemlétező személy?

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.21. 15:49:06

@maroz: Te mit vélsz felfedezni a tányéron? (Valamelyik kép nem tartalmazza a megfejtést?)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.21. 15:53:42

Amúgy van egy olyan sejtésem, hogy Magyarország népességének mintegy 98%-a egy ilyen kép láttán nem rohanna hanyatt-homlok az étterembe.
(Nekem is jobban bejött a múltkori gázpalackos cucc.)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.21. 16:02:56

Mondjuk, olyan helyre én se megyek, ahol gordon blue van feltüntetve az étlapon (pulykától függetlenül).
Bächer Ivánnak volt egy nagyon jó írása a brassói aprópecsenyéről (ööö... bocs, maroz), melyben azon (is) búsongott, hogy valahol megkérdezték, milyen körettel szeretné a kedves vendég.
Hát ide jutottunk, feleim. Az értékválság már a konyhába is betette a lábát.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.21. 17:23:32

Amúgy minek a Műegyetemnek balatoni szálloda?

Mail Undelivered 2013.03.21. 18:09:49

@maroz: imádom ezeket a könnyed kütyüket, ami a képen van. Sajna, főleg külföldön lehet ilyesmikre vadászni, gasztronómiailag, bár való igaz, az ételhordóból egy-két helyet én is levadásztam. Pl. azok jók voltak. Akkor.
Pl. még decemberben megálltunk Brüsszelben a Vincent vendéglő előtt, tanakodtunk, aztán csak fénykép lett belőle, de azzal szemben volt egy helyre kis Michelin guidos étterem. A következő az lesz. Aztán Krakkóban meg 300 méteren belül van 3 jó étterem, ebből 2 MG-dos, de amit kipróbáltunk az király volt. Amit írtál (Gault&Millau) annak majd utána nézek, mert szeretem gourmand ajánlásokat. Főleg a helyi spec. dolgokat, ahol az aperitif , a bor esetleg sör is az élmény része.

Néha borzolódik a hátam, mert a gordonblö az nálam is checklist-on van, de nálam első a parkoló, ha van. Üres parkolójú étterembe nem megyek!
Aztán jön, hogy vannak-e helyiek. Még magasabb árfekvésnél se mindegy. (sajna, ez nem mindig jön be idehaza.)
És ha lehet, a kommersz étlapos éttermeket kerülöm.
Ahol általában (sacc/kb 95%) nem tévedek: az étterem tele van...az előző megszorításokkal együtt! Tetszett a poszt.

maroz 2013.03.21. 18:17:51

@acs63: Gondolom szezonális lehet a dolog, nyáron majd megint ajánlani fogja. :)

maroz 2013.03.21. 18:22:49

@agresszív kismalac: Annyira nem volt ráérésem sajnos, hogy ilyen mélységben lenyomozzam, így csak tippelgetni tudok, hogy valószínűleg valami hús, ott van mellette egy szép kinézetű pecsenyelé folt is, és talán valamiféle hal/rák, ahhoz ugye ott a világosabb mártás, plusz valami püré, de arra még csak tippelni se nagyon tudok.

De ha kéred linkelhetek pár olyan tányérról készült képet is, amelyiken tudom, hogy mi van. :)

maroz 2013.03.21. 18:26:09

@agresszív kismalac: Ez egy ilyen irányzat, de azért vannak bőven hazai séfek is, akik minőségben tudják azt hozni, ami a képen látható cuccosra jellemző, de baromira utálják az ilyen szépen megkoreografált tálalást, és szinte csak úgy odabasszák az ételt a tányérra, na, én az ilyen, jellemzően bisztrókonyhákat is nagyon szeretem.

maroz 2013.03.21. 18:27:39

@agresszív kismalac: Gondolom megörökölte még az átkosból, és csak a córesz ébresztette rá arra, hogy az valójában púp a hátán.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.21. 19:35:23

@maroz: Esetleg csinálhatsz egy ilyen posztot. Szarvasgomba, medvetalp, róka mája, tyúk epéje, megjött a jó Piri néne.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.21. 19:40:25

@maroz: Azért az evés mégiscsak az ízekről szól elsősorban, nem arról, hogyan tudok adjusztálni 3 és fél deka cuccot egy négyzetméteres dizájntányéron.
Már szerintem.

maroz 2013.03.21. 20:24:02

@agresszív kismalac: Igen, van egy ilyen irányzat is, sőt, mintha mostanság még erősödne is, itt ez a Bertrand Grébaut például, kifejezetten izgalmasnak tűnik az, amit ő képvisel:

buvosszakacs.blog.hu/2013/03/03/bertrand_grebaut_a_salzburgi_ikarusban

Viszont a másik oldal azzal érvel, hogy az étkezés perszehogy alapvetően az ízekről szól, de nincs olyan természeti törvény, amely miatt ne lehetne az ízeken túl a többi érzékszervre is hatni. Ennek az irányzatnak az egyik emblematikus képviselője Heston Blumenthal (en.wikipedia.org/wiki/Heston_Blumenthal ), na ő például még olyant is csinált, hogy egy tengeri menühöz olyan ájpodokat szervírozott, amelyeken a tenger morajlását hallgathatta a vendég. :)

Azért azt vedd figyelembe, hogy itt nem helyettesítésről van szó, tehát nem szokás olyasmi, hogy a látvány legyen a minőség helyett. A magyar gasztronómia igen hosszú időn keresztül pedig sajnos pont erről szólt, a csodálatosan megkomponált látványtálakról, amelyeket éppen csak megenni nem lehetett. :)

maroz 2013.03.24. 09:27:08

Na, azért itt is egy egészen picit tetten érhető a ballib mérhetetlen kiterjedésű picsaarca:

mandiner.blog.hu/2013/03/23/venesz_jozsef_a_nemzeti_konyvtarban_ilyen_orszag_pedig_nincs_ccclxxiv

A Mandiner megírja, tehát nem a ballib valamelyik zászlóshajója írja meg, hanem a Mandiner, szóval megírja, hogy azért ez a Venesz mégiscsak gáz. A ballib tulok meg odabőgi, hogy Orbán! Kész, vége, ennyi a teljesítménye, ennyire képes.

Holott ha a nácizáson és az orbánozáson túl is lennének neki legalább elvétve kompetenciái, akkor tudhatná, hogy pont a drágalátos ballib-kedvenckéi, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség az, amelyik Venesz-konform, és a fújabelemjönki orbanisták azok, akik egyúttal a tisztességesebb gasztronómiai irányzatok előmozdítói. De nem tudja, mert őt valójában kurvára nem érdekli a gasztronómia, illetve lehet, hogy még érdekelné is, de úgy beszorult a feje Orbán seggébe, hogy abba kívülről már csak annyi bír beszivárogni, hogy náci. Ezeken már tényleg csak a kihalás segít. :(

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.24. 11:40:44

@maroz: "...pont a drágalátos ballib-kedvenckéi, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség az, amelyik Venesz-konform, és a fújabelemjönki orbanisták azok, akik egyúttal a tisztességesebb gasztronómiai irányzatok előmozdítói."
Álljunk meg egy szóra! Melyik oldal rak tojást a lecsóba?
Magyarország, én így szeretlek!

buta_lúd (törölt) 2013.03.24. 12:00:02

@maroz: melyik konkrét komment bőszített ennyire fel?

maroz 2013.03.24. 12:21:03

@buta_lúd: Az, hogy itt vicces anomália figyelhető meg. Van egy jelenség (mozgalom a honi gasztronómia megreformálásáért), amelyik leginkább a jobboldalhoz köthető, de talán egyetlen olyan eleme sincs, amelyik ne lenne vállalható bárki polgár számára is. Vicces, hogy a Vernesszel szembeni törekvések mögött olyan nevek állnak, mint Orbán Viktor és Orbán Ráchel.

Az a különösen vicces, hogy már megint egy olyan dolognak lehetünk tanúi, ahol a jobberek építgetnek valamit, aminek a befogadásához nagyon ügyesen és szorgalmas, kitartó munkával igyekeznek a polgárokat is "megagitálni", ezzel szemben a ballib ugyanazt a lemezt járatja csapágyosra amelyiket évek óta: Orbán!

Nézd meg, hogy ki(k) azok, akik orbánoztak, és magad is rá fogsz jönni.

buta_lúd (törölt) 2013.03.24. 14:06:30

@maroz: hát nem tudom... számomra samott vagy kettes kommentje nem a gasztronómiáról szól, hanem arról, hogy nem kell csodálkozni, ha egy kétes szavatosságú pasast helyzetbe hozó hatalom kinevezettje kétes szavatosságú gasztronómiai értékeket próbál terjeszteni.
a ballibsik ott nem mondták, hogy a bűvös szakácsosok hülyék, mert orbán...
sokkal érdekesebb volt nekem, ahogy a kommentelőknél összekavarodtak az ideológiai eredtű frontok a hasuk kapcsán :)

maroz 2013.03.24. 14:27:22

@buta_lúd: Persze, Mórickának a gondolatai sem a ***** körül járnak, hanem neki is mindenről csak a baszás jut az eszébe, a ballib meg csak orbánozni tud, így csoda, hogy a mindenkori hatalom pont olyan seggfejeket nevez ki, amilyeneket ő akar? :)

Vedd észre, hogy most, ebben az esetben pont a jobberek lennének azok, akik esetleg elérhetnének valamit, de ha más nem, legalább moroghatnának egyet kedvükre, de nem, megy a kibaszott ballib és visszatereli őket a jó kis oldszkúl csaholásba ezzel a mániás orbánozással. Mondanám, hogy ostobák, de nem ez a helyzet, hanem sokkal inkább az, hogy pont olyanok ők, mint a jobbik tipikus szavazója. Kell nekik is valaki, valami, mihez/akihez képest magukat jobbnak érezhetik. MBT és társai tesznek valamit, építgetik magukat, tényleg jobbá szeretnének válni, ezzel szemben a ballib kinéz magának egy olyan szerencsétlent, akit fel tudnak mutatni, lám, itt ez a Kerényi, na, lássátok emberek, ennél mi azért mégiscsak különbek vagyunk! És valóban. Lehet büszkének lenni a teljesítményre.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.24. 14:49:27

De tk. mi közöm van nekem ahhoz, hogy egy gasztronómiai(!) társaság tagjai milyen politikai irányultsággal bírnak??? Hát mi a lófasz folyik itt, kezitcsókolom?!

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.24. 14:53:27

Nekem csakis olyan postás hozza ki a Népszabóságomat, aki oltárt állított otthon Kéthly Annának, mer' különben hanyattlököm!

maroz 2013.03.24. 17:44:46

@agresszív kismalac: Írj a Népszabadság Igazgatóságának, szerintem elintézik neked.

Bár, ha jobban belegondolok Kéthly Anna inkább szocdem, így a Népszavát kéne rendeld, de nem akarok én ebbe jobban belegondolni, te csak írj bátran, vagy ide, vagy oda, aztán az illetékesek majd jó ballibhez méltón elosztják egymás között a feladatot.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.24. 21:12:35

@maroz: Mit nekem Népszabadság Igazgatósága! Egyenesen a Kádár-titkárságra megyek!
Jóhogynemmá'!
...szóval, mi az a finzerv? Ne terejjé'!

maroz 2013.03.24. 21:19:36

@agresszív kismalac: Jaaa, hogy azt komolyan kérdezted? Fogalmam sincs.

MBT nyelvi leleményein amúgy is derülök időnként, például az al dentét egyszer úgy próbálta elmagyarázni, hogy az szép magyar szóval "ress".

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.25. 10:26:30

@maroz: Ez pont nem MBT leleménye, éppen ő ostorozza.
Elvileg a duxelles. Most már legalább azt tudom. Mindig tanul az ember valamit.

maroz 2013.03.25. 10:50:17

@agresszív kismalac: Úgy értem a _nyelvi leleményt_, hogy "lel" érdekes kifejezéseket. :)

Furcsa ez amúgy, mert sokszor a "nyelvi lelemény" pont arra jó, hogy valamelyes mértékben átalbaszarintsák vele a szegény vendég buráját, például olyan helyre is csak hosszas megfontolás után érdemes beülni, már ugye ha egyáltalán, ahol egy kiemelt, táblára felírt ételt azzal egészítenek ki, hogy: "ahogy a konyhafőnök szereti". Én nagyon nem szeretek vendéglőben beszólogatni, de azért azon már elfantáziáltam, hogy egy ilyen helyen megkérdezném: bocs, de melyik napokon szoktak a vendégre, és nem a konyhafőnökre főzni, mert akkor én inkább azon a napon jönnék vissza.

Aztán meg vannak olyan ételnevek, amelyekkel azért barátkozok meg nehezen, mert állandóan szét akar esni a fejemben alkotóelemeire. Ilyen például a rántott pacalpörkölt. Valahogy reflexből rá akarom mindig mondani azt, amit a székely bácsika a zsiráfra, hogy ilyen állat nincs is!, holott de. :)

acs63 2013.03.25. 11:04:53

@maroz: Izé...
Nem kevered a zsiráfot a kacsasünpávával? :-P

(Rántott pacalPÖRKÖLT-re nincs igazán találat a guglin sem. Van rántott - esetleg töltött - pacal és létezik pacalpörkölt, de együtt???)

maroz 2013.03.25. 11:16:36

@acs63: Lehet, hogy keverem, de hát mit tegyek, olyan egyformák. ;)

Kerekes Sándornak hívják a séfet, ő az egyike azon hazai konyhafőnököknek, akik úgynevezett szerzői konyhát visznek kis pénztárcájú emberek számára is elérhetően. Most éppen a Gizella utcában küzd, Almárium bisztró a hely neve, és pont a múlt héten volt része az ebédmenünek a rántott pacalpörkölt. A séf kifejezetten kedveli a belsőségeket, így olyan szerencsés voltam, hogy a szóban forgó marhabendőnek egy nyúlragulevessel ágyazhattam meg, és akkor, ott, arra a félórára kifejezetten boldognak éreztem magam. :)

acs63 2013.03.25. 11:30:26

@maroz: Hát, ha tényleg pörköltöt paníroz, akkor létezik...
(Nem az én ízvilágom, engem belsőséggel és levessel a világból ki lehet kergetni.)
Az "ahogy a konyhafőnök szereti"-t meg akkor rendelünk, ha a séf ízlésére vagyunk kíváncsiak. Vagy az étel ismeretlen számunkra vagy a szakács. Ha csak opcionális és nem kötelező, az nem akkora baj.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.25. 13:39:51

@maroz: Elég érdekes helynek tűnik. Mondjuk, Kerekes Sándor nevű séf nincs feltüntetve a honlapon. Lehet, hogy VBTS.:-)

maroz 2013.03.25. 14:13:15

@agresszív kismalac: Hát, passz, pár hete még enszememmel is láttam őt az Almáriumban, de tény, hogy nehezen hagyja magát szeretni, izgága egy pasas. Egy ideig a Budafoki úton vitte a Gold bisztrót, aztán elköltözött valahová a rákba, nagyonbudára, na, az volt a Hold bisztrós kaland, majd ideodázott még egy kicsit és jött ez az Almáriumos dolog.

Mi az a VBTS? :)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.25. 15:18:25

@maroz: Valóságos Belső Titkos Séf.
Nem láttad az Én és a nagyapám c. filmet?

maroz 2013.05.04. 14:29:28

Na, a bulvár megszólalt:

index.hu/kultur/2013/05/04/18_fogas_145_ezer_forint/

Ráadásul ez igyenest a kultúr rovat. Gecire kell nekünk a kúltúra, bazmeg, mink kúltúráslisan alultápláltabbak vagyunk, mint egy zúzán felnevelt vak komondor, bazmeg.

Aszongyahogy: "Az utóbbi években a legmenőbb magyar éttermekben is feltűntek az ilyen menük, elég riasztó, 25-30 ezer forintos áron."

Az ilyen faszoknak olyan, de olyan szívesen adnék én teljesen barátságos és nemriasztó módon tíz forintért menüt. Gondolom szavuk sem lenne, tömnék, mint tanyasi kutya a zúzát, hiszen ha nekik csak az ár számít, és nem az ár/érték arány, akkor a tízforintos menünél már csak a kilenc forintos lehet a jobbabb. Kurvajó, amikor odatesznek egy fogalmatlan hülyét, hogy írjon már egy szerkesztőségi cikket valami uborkaszezonos témáról, de aztán jó sok kattintást hozzon ám! Ehh...

maroz 2013.05.05. 14:53:24

És akkor benevez az LMP is a heti lófasz vetélkedőbe:

hvg.hu/itthon/20130505_LMP_a_makoi_hagymat_es_a_gonci_barackot_s

"A politikus konkrét veszélynek nevezte a genetikai elszegényedést. A tájfajták közé tartozik például a makói hagyma, a szegedi és kalocsai paprika, a hajdúsági és vecsési káposzta, a nagydobosi sütőtök, a milotai dió, a gönci barack, a nagymarosi málna és a panyolai szilva. Ezek a kulturális örökség részei, amelyeket meg kell őrizni a jövő generációknak - jelentette ki."

Én ebből egy kurva szó nem sok, annyit sem értek. Most melyik makói hagymát is kéne megőrizni, a Makói CR-t vagy a Makói 104-est?

Bájdövéj, a Magyarországon méltán világhírű makói hagyma szinte teljes egészében szárítmányként megy főleg németországi levesporgyárakba. Ez kábé akkora presztízs, mint amekkorát a másik méltán híresünk, a gyulai kolbász elért, az meg szeletelve megy ki Angliába, ahol feltétnek használják a pizzagyárak. Ennél talán már csak egyetlen még magasabb presztízsű felhasználás létezik, az, amikor kutyakaját csinálnak belőle.

Mekkora öröm ez számomra, hogy tényleg Lehet Más a Gargarizálás a méltán híres magyar akármikkel kapcsolatosan.
süti beállítások módosítása