HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

A társadalom svájci bicskája: az állam

2013.04.20. 14:30 | maroz | 10 komment

Címkék: társadalom etatizmus

bicska.jpgGusztus, meg jórészt élettapasztalat dolga, ezért kérném a nemmegkövezésemet, de nekem nagyon nem jöttek be a komplex szerszámok. Talán azért, mert használni is szerettem volna őket? Nem tudom, a lényeg, hogy a "multifunkciós" jelző még intenzívebb pénztárcaelrejtésre ösztönöz, mint a napokban megénekelt "összefogás". Hangsúlyozom, hogy ez nem ideológiai alapon lett nekem, hanem tapasztalati úton. Ma is rohad pár ilyen multifunkciós cucc a lomtáramban, olyan komplex eszközök, amelyek vágásra, csavarozásra, reszelésre, kalapálásra egyaránt alkalmatlanok.

No, szóval az én szeretetemben sajnos nem nagyon tudott megmaradni a svájci bicska, a zsebben hordható ilyen jellegű alkalmatosságom egy darab penge, semmi kanyarfúró, semmi kalibrálható öntökönszúró, és igen, inkább cepeltem magammal a csavarhúzót, a papagájfogót, a vasfűrészt, tény, hogy macerásabb, de legalább működött a dolog. Ezzel szemben a társadalom úgy látszik nem szopott még eleget az ilyen univerzálisan multifunkci dolgokkal, mert még mindig az az erős meggyőződése, hogy bármilyen bajára ugyanazt az összetett csudaszerszámot kell használni, igen, az államot.

Legyen szó csirkevágóhídról vagy szerelemről, a megoldás: az állam.

Vannak ezek az izék, mindenféle kutatások, felmérések, megszámlálások, amelyekbe beleverünk egy jó adag erőforrást, eddig rendben, majd a kapott eredményeket nem ám hogy felhasználjuk a közös ügyeink épeszűbb viteléhez, hanem hisztérikusan kikelünk ellenük és eldöntjük, hogy mi márpedig megváltoztatjuk azokat, ha törik, ha szakad, és ez már nem nagyon lenne rendben. A képviseleti demokráciának ugyanis pont az lenne a lényege, hogy a polgárok állama a polgárok mindenkori igényeit és törekvéseit szolgálja ki, és nem az, hogy az állam vízióihoz igazítja a polgárokat. Ennek a mostaninak például van egy víziója arról, hogy mi is az a család, és van hatalma is, nem sok, de mégiscsak van ahhoz, hogy kisebb Prokrusztész-ágyakat fabrikáljon és azokkal kísérletezgessen. A polgárok a családról mindeközben pedig ezt gondolják:

grafikon.jpgHázasságban élők arányának a változása néhány korcsoportban, 1990=100

A fenti grafikon azt kívánja illusztrálni, hogy - bármennyire is meglepő, de - a dolgok változnak. Például 1990-ben még a 15-19 éves korosztály 3,9%-a házasságban élt, 2011-re viszont már csak a 0,3%-uk. A 20-24 éves korosztályban ugyanez az arány 39,3%-ról  3,5%-ra módosult. Nagyjából azt látni, hogy akik a rendszerváltás környékén lettek ivarérettek azok nem nagyon szeretnek házasságban élni, akik pedig a rendszerváltás után azok nagyon nem. Hogy miért, az egy érdekes kérdés, kutatják ezt is szaporán, de ha kicsit alaposabban beleássa magát az ember arra jut, hogy ez is egy olyan dolog, aminek számtalan és egymással kellően komplex módon összegubancolódott oka van, és még csak azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ennek a változásnak lenne valamiféle értékkel bíró iránya. Nyilván, akinek van egy szép, régi meséje az azt tapasztalja, hogy ez a változás nagyon nem igazodik az ő meséjéhez, és mivel zsigerileg konzervatívak lennénk mi, emberek így bármiféle változást nem annak fogunk fel, ami, hanem arra reflexből rámondjuk, hogy: romlik! Teszt: kérdezzen meg a kedves olvasó találomra egy ötven feletti embert, mibe, hogy azt fogja mondani, miszerint régen, az ő idejében még minden jobb volt. Ezek a mai fiatalok, ugye? 

És hát ha valami elromlott, akkor azt meg kell javítani, de hogyan, nos, ez nálunk nem kérdés, állammal.

A belvárosi liberális, a szólásszabadság, a mindenféle szabadságjogok bajnoka az állammal veretné pofán azt, aki olyant mer szólni, ami neki nem tetszik.

A kádári elit reminiszcenciája az állammal állíttatná vissza a megkopott kulturális dominanciáját. Szíveskedjen az állam kényszeríteni mindenkit, hogy a kedves elit preferenciáit szeresse. Ha erre az állam nem hajlandó, akkor ott diktatúrát kiáltunk, és követelünk egy másik államot, amelyik hajlandó erre a kényszerítésre, amit nevezünk vala igaz demokráciának.

A rengeteget, de sajnos igen kis hatékonysággal dolgozó magyar termelő úgyszintén az államtól követeli azt, hogy csináljon valamit, ami kipótolja azt, hogy ő nem képes és nem hajlandó hatékonyabban dolgozni sokat. Az állam ez ügyben mit tehet? Elvesz pénzt a polgároktól és odaadja azt elherdálásra azoknak, akik saját kútfőből képtelenek a hatékonyabb munkavégzésre. Ezt a kiterjesztett hatékonytalanságot nevezé vala összefogásnak és győzelemnek a kapitalizmus törvényei fölött.

A változás gondolatát elviselni nem képes matematikus professzorok pedig mindenféle elaborátumokban és rádiós interjúkban kérik számon az államtól, hogy miért is nem tesz meg mindent a változatlanság érdekében, hiszen azt ők már megszokták és ragaszkodnának hozzá. Bezzeg ezerkilenszázötvenkilencben, na, azt kérnénk üstöllést vissza, kedves állam!

No meg a csúcsok csúcsa, ez a vicces kis igény az állami búgatásra. 

Ha a fiatalok (és egyre inkább a kevésbé fiatalok is, lásd a grafikont) nem akarnak oldszkúl családban, azaz házasságban élni, akkor jöjjék az állam, ez a svájci bicskája a társadalomnak és oldja meg, hogy akarjanak. Az állam, tehát a hatalom, illetve azok birtokosai pedig követik a saját logikájukat és azt mondják, hogy no, ha erre van igény, hát teszünk mi valamit, amire rá tudjuk fogni, hogy az a megoldás része, mert ha valami szavazatot hoz, akkor azért bármit. Lesz tehát állami búgatás, a részletek még homályosak, gondolom lesz cukkolókanca is, de zene, az egészen biztosan, hiszen ilyesmire bármikor kapható egy tisztességben (annyi, amennyi) meghülyült celeb, és még ki tudja mi mindent bír kifundálni ez az államba szépen betokozódott KIM-es hűdekonzervatív aranyifjúság két csík kóla felszippantása után. Állami táncház, vagy ezt már írtam?  

Vicces kis paradoxonban élünk. Tökig járunk az etatizmusban, többnyire látjuk is azt, hogy az állam, mint mindent vivő svájci bicska jellemzően lószart se tud megoldani, sőt, leginkább még sima bicskaként sem bír funkcionálni, de az állam minden alkalmatlanságára gyógyírnak a még több államot óhajtjuk. Oldal, meg úgy egyáltalán bármifüggetlenül is. Agyrém. Gerjedelmünkre is lassan az államot hívjuk, kapja marokra a problémát, oldja meg, és ha valaki fel is merészelné vetni, hogy az egyénhez közelebb a jobbkeze, mint az állam, akkor azt uniszónó ordítják le a párt-, és ezen keresztül az államfüggők, nem!, ezt így, saját kezűleg nem lehet, majd a Bajnai! Az állam, a hatalom, illetve azok, akik azt birtokolják örülnek ennek, és ez érthető, ki ne örülne annak, ha vígan játszadozhat milliós legális és picivel nagyobb illegális jövedelmeket zsebre rakva a mások cerkájával, mindenféle elszámoltatás, felelősség, kockázat nélkül, ha pedig bedől a vállalkozás, akkor ott a soron következő garnitúra államfüggő polgár, aki majd lelkesen követeli, hogy a balfasz, semmire se jó állam helyett legyen még több balfasz, semmire se jó állam.

Azt pedig, hogy a társadalom (melyet a bonmó szerint az erényeink szültek) nem csak az állammal (melyet ugyanazon bonmó szerint a bűneink miatt kellett életre hívnunk), mint univerzális svájci bicskával tud problémákat megoldani, hanem sok-sok apró és kellően diverzifikált célszerszámmal is sürgősen felejtsük el, mert még liberálisnak néznének minket, aminél nagyobb szégyen embert ma Magyarországon nem igazán érhet.       

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr525236148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buta_lúd (törölt) 2013.04.20. 17:54:44

azt írod a grafikon előtt:"A polgárok a családról mindeközben pedig ezt gondolják" -> jav.: a házasságról. ha család, valszínüleg akkor is lejtenek a vonalak, de tán nem ennyire.

maroz 2013.04.20. 18:41:31

@buta_lúd: Igen, ez látszatra ellentmondás, de valójában nem is, hiszen a polgárok mostanság a családról egyre inkább azt is gondolják, hogy az nem feltétlenül igényli a házasság intézményét.

A grafikon a népszámlálás előzetes adatai alapján készült, és nem a de facto, hanem a de iure kapcsolatokat tükrözi: házas, özvegy, elvált, nőtlen/hajadon. Pont ez a mondandóm lényege, hogy a változás iránya pont oda mutat, hogy ma már nagyon sokan el tudják úgy is képzelni a családot, hogy azt nem egy jogi aktusból származtatják.

buta_lúd (törölt) 2013.04.21. 10:11:04

@maroz: értettem elsőre is, csak az idézett szöveg és a grafikon címe nem pásszentos. így olyan, mintha kdnp-s lennél, hiszen pont, hogy olybá tűnik (igaz, csak a poszt ezen részéből) mintha család=házasság :)
más off: esetleg javasolni lehetne egy társkeresői szerződés aláírattatását a delikvensekkel, hogy ha a zállami társkeresésben jönnek össze, akkor egy éven belül kötelesek házasságot kötni. és a felháborodás követően engedményként belemenni, hogy jó, akkor egyházi ceremóniától eltekintenek.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.04.21. 13:05:17

Sz'al a belvárosi liberális úgy aránylik a liberálishoz, mint a népi demokrácia a demokráciához. Ezt felírom.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.04.21. 13:10:03

Szvsz, akinek Balogh páter kell ahhoz, hogy megismerkedjen valakivel... az inkább ne szaporodjon.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.04.21. 13:12:28

Nekem leginkább az állami cirkusz teccik, amit abba' a nagy házba' szoknak előadni. Nagyon mulaccságos. A Zsóti bohóc a kedvencem.

maroz 2013.04.21. 16:13:43

@agresszív kismalac: A régi szép időkben meg az járta, hogy a demokrácia a népi demokráciához úgy, mint ahogyan a baszás a kibaszáshoz. :)

Amúgy meg tényleg igaz az, hogy nálunk európai viszonylatban is csúnyán alacsony a személyes kapcsolattartás rádiusza is és mélysége is, tehát addig oké, hogy ez egy létező probléma, csak az nem okés, hogy mi az, ami ennek a jobbítására tehető és mi lenne abban egy államnak, egy központi hatalomnak a szerepe.

Sokan azt mondják, hogy az állam részéről bőven elég lenne annyi is, hogy jó gazdaságpolitikával teremtse meg a lehetőségét annak, hogy a polgárnak legyen annyi jövedelme, amennyi mellett már mer másra is gondolni, nem csak a szűken vett megélhetésre, és a többit hagyja rá a társadalomra, mert tízmillió ember mégiscsak jobban meg tudja azt oldani, mint egy központi bizottság. Nekem ez az elképzelés tűnik rokonszenvesebbnek, és nem a Központi Búgatóhivatal.

Alonee 2013.04.21. 16:43:25

Szerintem ezt piszokul megbonyolították. Minden szinglinek a nevét bele kéne tenni egy nagy kalapba és összesorsolni a párokat. Mindent túlvariálnak. Innen már csak azt lenne nehéz kitalálni, hogyan lopjunk innen is sokat, lenne itt szaporulat. Én a sorsoláshoz, talán Dévényi diszkót tudnék elképzelni.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.04.21. 18:44:09

@maroz: "...jó gazdaságpolitikával teremtse meg..."
Aha. Minden kormány azt gondolja, hogy az ő gazdaságpolitikája (a) jó.
A múltkor elég sokáig gondolkodtam azon, lehetséges e ideológia nélküli, pusztán a gazdasági racionalitás mentén működő (jóléti) államot létrehozni.

maroz 2013.04.21. 19:50:58

@agresszív kismalac: Ilyesmiken én is elég sokat töprengtem, és arra jutottam, hogy nem igazán jó a kérdés. Gondolj bele: az állam valójában nem egy elvont valami, nem olyan, mint egy matematikai egyenlet, amit vagy meg lehet alkotni, vagy nem, hanem az mindig egy roppantul konkrét dolog, hiszen konkrét emberek egy konkrét helyen hozzák azt létre, így az a kérdés a jobb, hogy a mostani Magyarországon lehetséges-e ilyen, vagy olyan államot létrehozni.

Na jó, ez így nagyképűség, valójában nem én jutottam erre a következtetésre, hanem okos emberek okos tanulmányaiban olvastam. Hogy ez soha nem egy fiktív valami, tehát hiába találna ki bárki is egy nagyon jó modellt, ha egyrészt az adott társadalom állapota miatt esély sincs arra, hogy azt a modellt a polgárok interiorizálják, másrészt pedig az se nagyon van meg, aki azt a modellt működtetni tudná. Nem, nem egy személyről van szó, mert egy modell valójában csak akkor tud működni, ha a zöm tényleg alkalmas arra, hogy azt működtesse.

Nyilván, az ilyen pótcselekvések, mint amilyen ez a kincstári társkereső szolgáltatás is leginkább azt hivatott pótolni, hogy ma nálunk esély sincs egy gazdaság-, de ne aprózzuk el, mert valójában semmiféle szakpolitikára sem. Olyannak látom én ezt, mint a gázok fizikáját: ha a nyomást és a térfogatot baszkurálod, akkor a hőmérséklettel már nincs mit kezdjél, mert az adott lesz, az előző kettőnek a függvényében. Orbán sem tud szakpolitikát csinálni, mert azt alá kell rendelje a hatalompolitikának, mert ha nem rendelné alá, akkor úgy megbukna, mint a sicc. Így viszont a hatalompolitika már definiálni fogja azt, hogy milyen szakpolitikát vihet, és bizony, ha jobban belegondolunk kurvára nincs mozgástere. És azért azt is lássuk be, hogy nincs semmiféle észlelhető kényszer sem, amelyik abba az irányba tolná, hogy mégiscsak keressen mozgásteret, hogy a hatalompolitikát úgy alakítsa, hogy elférjen mellé még némi szakpolitika is. Vesztes ügy ez, sajnos, és nem nagyon látom, hogy rövid távon mitől is lehetne jobb bármi is.
süti beállítások módosítása