HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

A náci és a tabu

2013.08.30. 16:57 | maroz | 107 komment

Címkék: háború szíria náci értelmiségi elit

Nehéz lenne vitatni, hogy a rendszerváltás utáni korszakunk egyik jól megfigyelhető értelmiségi szerepjátéka volt az, melynek során a szerepjátékos egy tetszőleges eseményt megvizsgált, majd miután úgy találta, hogy az esemény mutat analógiákat a nemzetiszocialista ideológiával az egyszerűség kedvéért nácinak minősítette azt, és igyekezett elérni, hogy a tetszőleges esemény tabuvá váljon, az összes körülményre tekintettel. Tehát ne csak mondjuk a kimondott, leírt szó, hanem aki kimondta, a hely, ahol leírták, aki elolvasta és nem az elvárt rituálét végezte el az olvasás után, és persze határ a csillagos ég, talán még a zöldségesre is kimondatott a tabu, aki az inkriminált gondolatot kimondónak félkiló cseresznyét adott el egy unalmas júniusi délelőttön. Az értelmiségi szerep gyakorlója pedig belepistult abba, hogy neki ez a tabusítás valamiféle küldetése lenne, morális kötelesség, a nácit tabusítani über alles, ahonnan nem is annyira nehéz eljutni oda, hogy a "mindenek előtt" helyét átvegye a "minden egyéb helyett".

Pech, hogy ez a tabusítás nem pont így működik, ezért úgyszintén pech (itt most ironizáltam), hogy az értelmiségi szerepjátékosok tabusító törekvése mára valamiféle kínos paródiává fajult, Pomádé király grasszál pucéron és lassan már csak ő maradt egyedül, így az sincs, akitől a figyelmeztetést várhatná, né, öreg, kopasz a segged, térjél már magadhoz. El van baszva, el lett baszva ez a tabusítás súlyosan, holott maga a dolog nem teljesen reménytelen, csak kicsit jobban át kellett volna gondolni, kicsit később kellett volna ráütni a rabbi tréfli (azaz: náci!) bélyegzőjét azokra a valamikre.  Sőt, szerintem egyáltalán nem kellett volna ráütni semmiféle bélyegzőt, mert az másra úgysem jó, mint arra, hogy utána ugyanazzal a mozdulattal a "tabu!" is rákerüljön. És ha rákerült, azzal már tilos tovább foglalkozni, tehát a szimbólum alatt bátran el is veszhet a lényeg, hiszen az kinek fáj? Például nekem.

Kezdjük azzal, hogy így tabut csinálni nem tudunk. Az egy hosszú folyamat, és kell hozzá az, hogy a tapasztalás, a megfigyelés, tehát valamiféle megértés is közre hasson, például fel kellett ismerni azt, hogy a szexuális aktus és a terhesség között ok-okozati összefüggés van, és arra is rá kellett jönni, hogy ha Vértesszőlősi Sámuel a kedves mamával hetyeg annak is vannak súlyos melléktünetei. Nehéz azt gondolni, hogy ezek a szaporodással összefüggő tabuink ne évezredek, talán évtízezredek alatt alakultak volna ki, hanem mondjuk időszámításunk előtt 27 912-ben egy akkori értelmiségi kihirdette volna és azóta van. Inkább hiszem azt, hogy tabut kihirdetni nem lehet, tehát ennek következtében az értelmiségi szerep játszója sem alkalmas ilyesmire, de arra, hogy jelezze, miszerint tabura szükség lenne már nagyon is. Ráadásul ez a jelzés, a tabu igényélése nem is annyira reménytelen vállalkozás, hiszen gondoljunk bele, ma már nem feltétlenül kell tízezer évnek eltelnie ahhoz, hogy azokat az összefüggéseket feltárjuk és megértsük, amelyek a tabu létrejöttét indokolják.

És pont ez lenne a dolga annak, aki értelmiségi szerepet játszik. Tehát legyek jól megértve: nem a tabu kihirdetése, hanem az összefüggés feltárása, és a jelzés, hogy a talált dologra indokolt lenne egy tabu.

A nácizás pont ezt a feltárást, jelzést, elmagyarázást lehetetleníti el. A nácizó ugyanis nem egy összefüggésre, hanem egy analógiára alapozva mondana tabut: csúnya, tilos, és azért, mert mutat hasonlóságokat valami másik csúnya dologgal! Nem igazán lehet érteni, hogy akkor most konkrétan mire is mondanánk tabut? Náci, mert ha akarom, analógiásan ott van benne valamiféle führerprinzip? Na jó, de akkor mire mondjuk a tabut? Ne legyen benne führerprinzip? Ugyanaz president-prinzippel már mehet? "Világossá kell tenni, hogy milyen középosztályt akarunk. Népi gyökerű nemzeti középosztályt akarjunk." - írja Csurka egy elhíresült tanulmányában, és ő ettől már náci, hiszen a nemzetiszocialisták is valami ilyesmit akartak. Mintha nem találnánk tucatnyi másik példát arra, hogy más világmegváltók, más Csurkák pedig másmilyen közép-, vagy akármilyen osztályt szerettek volna, és mintha nem találnánk azok között az akarások között is jópár, finom szólva is meglehetősen érdekeset. Nem beszélve arról, hogy: és akkor mi van, ha valaki népi gyökerű, nemzeti középosztályt akar? Népi gyökerű, nemzeti középosztályt akarni egyenlő náci? Én speciel még csak azt se tudom megmondani, hogy mit is értek mindebből. Ha ilyen óhajtással találkoznék, akkor első dolgom lenne visszakérdezni: cukorral, tejjel? Másodikra pedig ezt: egészen pontosan mit is szeretnél te? Talán sok-sok kávézás során kiderülhetne, hogy valójában mit is szeretne.

Valamint talán az is, hogy hogyan szeretné azt elérni, és ez a "hogyan" a fontos szerintem. Ez az, ahol lehet és van is tér az értelmiségi szerep eljátszására, hiszen itt lehet arra rámutatni, hogy miért is lenne rossz egyik-másik "hogyan". Teszem fel: a sűrű kávézás során kiderülne, hogy Csurka a "népi gyökerű, nemzeti középosztály" létrejöttét imádkozással és böjtöléssel szeretné elérni. Lehet-e erre vállat vonni, hogy oké, hajrá, próbálkozz bátran? Szerintem lehet. De mi van akkor, ha Csurka mindezt "bármi áron" elérendőnek mondja, és ebbe a "bármi áron"-ba beleérti az erőszakot is? Első körben: a célt, a bármilyen célt elérni bármi áron, akár erőszakkal is náci-e? Oké, persze, analóg, hiszen a nácik is bátran éltek az erőszakkal, mint a cél érdekében legitim módon használható eszközzel, de miért pont őket választanánk ki? A tatárok például buksisimogatással és dorombkísérettel előadott mondókákkal érték el a céljaikat úgy nyolcszáz évvel ezelőtt? Ha mégsem, akkor Csurka miért náci, és miért nem inkább kutyafejű tatár?

Ha már tabu-jelölő fesztivált tartunk, akkor miért a náciságot és miért nem az erőszakot javasoljuk tabusítani?

Sokkal tisztább lenne a kép. Akarj, amit akarsz, mert azt nem tudom, hogy jó-e egyik, másik vagy harmadik akarás, de szólok, hogy a céljaidat bizonyos eszközökkel elérni tabu. A háború: tabunak jelölve. Az erőszak: tabunak jelölve. És én itt nem állnék meg, de nem is folytatnám olyan nagyon, ugyanis ezzel már túl is lépném azt a szerepet, aminek az eljátszására magamat alkalmasnak gondolom. A problémám az, hogy magamra nem tudok értelmiségiként gondolni, hanem csak olyanra, aki éppen ebben a pillanatban eljátszik egy értelmiségi szerepet. Utóbbi abból áll, hogy a magam kültelki erudíciójával és eszközeivel elmakogom, hogy lenne itt valami, ami nem nagyon felel meg az én olyan, amilyen, de mégiscsak az igazságról alkotott elképzelésemnek. Ennyi az, amit az én  szerepem elbír. Az értelmiségi dolga pedig az lenne, hogy szépen, türelmesen, érthetően, a visszacsatolásokra is figyelemmel elmagyarázza az összefüggéseket, elmagyarázza, hogy miért, milyen ok-okozati láncolatok miatt lenne helyes és indokolt ma a háborút, az erőszakot tabusításra javasolni. Nem mellékesen neki lennének erre eszközei is, nekem viszont nincs.

Jeleztem, hogy nem állnék meg, mert az a helyzet, hogy én mást is javasolnék tabusítani. Az erőszakon túl javasolnám még azt is tabusítani, hogy minden ember egyenlő jogú és méltóságú. No meg hát nyilván, azt is, hogy minden ember: szabad. És persze még lennének ötleteim, de pont azért jeleztem, hogy annyira nem is folytatnám, mert ha úgy tennék, akkor már túlterjeszkednék a szerepemen, amire ugye: se-se. Azt gondolom, hogy ha a "náci"-tabu helyett az általam javasoltakat javasolnánk tabusítnai, akkor értelmét vesztené a nácizás is, hiszen nem az lenne az érdekes, hogy valaki népi gyökerű, nemzeti középosztályt akar, hanem hogy hogyan. Azt is gondolom, hogy ha a "hogyan"-ra koncentrálnánk erősebben, akkor nem járnánk úgy, ahogyan a mesebeli okos juhász, aki hisztérikusan és babonásan félte a farkast, de annyira ám, hogy nem hogy háromszor, kiáltva, viccből, de még egyszer, suttogva se merte kiejteni a nevét, és akkor egy szép napon, amikor a folyóban fürdött egy golyóharapó hal leharapta a tökeit és elvérzett. A "farkas állat" az egy analógia, amire simán lehet ugyan tabut javasolni, és még az is belefér, hogy ez a tabu ideig óráig működik, de mi történik akkor, ha a farkas időközben kipusztul, miközben mi még mindig tőle rettegünk, rá figyelünk, őt próbáljuk meg tabusítani? Könnyen meglehet, hogy leharapják a tökeinket. Talán jobb lett volna a "farkas állat" helyett a harapásra figyelni? Talán.

Az uszuló új ordas eszmékben benne van az is, hogy újak. Talán annyira újak, hogy észre sem vesszük őket, amikor megjelennek és elkezdenek hízni, főleg akkor nem, ha a figyelmünket görcsösen a régi ordas eszmékre szegezzük, pláne, ha ez a szegezés már-már mániákus. A sikeresen tabuvá avanzsált tabu-jelöltek sokkal hatékonyabban védenek meg minket az új uszulóktól, hiszen ha a bármilyen akarás útjába oda tudjuk tolni könnyedén a tabut, mondjuk az erőszak tilalmának a tabuját, akkor olyan nagy baj már nem lehet. Persze kérdés az, hogy van-e nekünk közös akarásunk például arra, hogy az erőszakot, mint a cél elérésének oly sok időn keresztüli egyik legkézenfekvőbb eszközét elvessük, tabusítsuk. Kérdés az, hogy van-e akarásunk az egyenlőséget elfogadni. A szabadságot. A testvéri szellemet, a szolidaritást. Nem tudom. De azt tudom, hogy boldogabb lennék, ha az értelmiségünk, pláne az értelmiségi elitünk arról beszélne, arról győzködne, hogy miért is lenne az jó, ha ezek a dolgok idővel ugyanolyan erős tabuvá válnának, mint az ölés tilalma. Hangsúly a "miért"-en. A magyarázáson. Nagy kockázatot nem igazán látok, hiszen szemmel láthatóan a szinte permanens nácizástól se lett jobb (rosszabb talán lett), így akár abba is lehetne hagyni végre. Legalább a nagyüzemit.

107 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr225484771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.31. 08:55:29

@maroz: Én már akkor szidtam és cikiztem a balliberálisokat, amikor te még a bárjukban zongoráztál. Ezért nem okoz gondot, hogy ha náci szöveget látok, például Csurkáét, akkor nyugodtan nácinak nevezzem.

maroz 2013.08.31. 09:12:44

@Holger Hartland: Nem ezt kérdeztem. Megírtál egy közepesen Stürmer-konform írásocskát, Göbbels is büszke lenne a módszerre, így kell, édes ecsém, jól kigúnyolni a neofita faszkalapot, kihangsúlyozni, hogy csak az aljas természete beszél belőle, a sértettség, a bosszúvágy, szóval létrehoztál egy komplett náci propagandaírást, eddig oké. De miért pocsékoltad el ide, kommentbe?

Morgan kapitány (törölt) 2013.08.31. 09:29:11

@maroz: Jaj, jaj, Maroz barátom...axiómákat próbálsz bizonyítani :)
Hogy a HVG a kritikátlan, objektivitását a szélsőliberális propaganda oltárán rég feláldozott sajtótermék, az olyan egyértelmű, hogy már nem is beszélünk róla. Mint hogy felkel a nap. Egyes országrészekben köszönésként használják:
- Mekkora szar, hiteltelen lap ez a HVG!
- Neked is!

Sajnos volt honnan zülleniük, én a zöld papiros kiadástól olvastam jó darabig. Egy szelet nyugati értékrend volt a sok komcsi pártlap közt.

maroz 2013.08.31. 11:37:33

15:08-kor, ugyanazon a napon:

magyarnarancs.hu/narancsblog/a-jobboldali-antiszemitizmus-nyilt-vallalasa-tarlos-teljesiti-be-a-jobbik-almat-86343

Csoda, ha lassan a magyarok 98%-a úgy véli, hogy faszom már a zsidókba, faszom már azokba az ajrópai értékekbe, amelyeket ezek a zsidófixáltak kínálgatnak nekünk?

Morgan kapitány (törölt) 2013.08.31. 12:52:35

@panelburzsuj: Nem az értéket degradálja le, hanem a mennyiség irritáló sokaknak. Még egy olyan szórakoztató műsort is sikerült izraeli propagandának lezülleszteni, mint a 30 perc alatt a föld körül, ahol Járai Judit a muzulmán szélsőségesekről elmélkedik, soha nem marad ki Izrael a 2-3 megszólaltatott külföldi tudósító közül és témaként is elviszi a műsoridő harmadát.
Na, erről van szó. A lakosság századrészének vallása-származása-félelmei tematizálják a média mondanivalójának 20 százalékát. Nem csoda, ha sokan azt mondják, kicsit sok mára a zsidó.
Még ha amúgy személy szerint jó fejnek tartasz zsidóságukat nyíltan valló embereket és legtöbb ismerősödről nem is tudod/nem is érdekel, hogy milyen vallású és mennyire aktívan gyakorolja ezt a hitet.
Szóval itt is a szélsőség és a szádba rágott propaganda irritál.

Egyébként mivel soha nem lesz kiegyezés ebben a témában, Márait idézem és ajánlom Maroznak is a témakereséshez:
"Az öltözködésről
Az öltözködéssel egyáltalán nem kell törődni".
Ugyanez a helyzet az örvendetesen visszaszorult liberális hangadókhoz. Egyáltalán nem kell velük törődni.

buta_lúd (törölt) 2013.08.31. 13:17:41

@Morgan kapitány: Te elhiszed, amikor mondják, hogy Heller Á. micsoda jó kis tanulmányokat írt, vagy olvastad őket?

Morgan kapitány (törölt) 2013.08.31. 14:00:26

@panelburzsuj: Miért nézem? Például mert szerettem a fent említett műsort. A hetenkénti zsidócigány-holokauszt megemlékezés is reklámyhelyre gyúr szerinted, amin kötelező részt venni a gyereknek? A politikusok gyakori "rejtett erőforrás, nemhiábaszületett, eltérő kultúrájú" nyilatkozatai után ne hallgassak híreket sem?
Ennyi nagyjából elég is volt a parttalan vitából. Márai.

Morgan kapitány (törölt) 2013.08.31. 14:02:41

@buta_lúd: Itt többszörös iróniaparadoxon lehet. Heller egy féreg, mert felnyomta a férjét a pártbizottságnál. Munkásságát nem ismerem, de ahogy hallom, jórészt kimerül holokausztban, tehát nem érdeklős a dolog.
Lévai Katalin a Nagy Szociális Munkás és Írónő sem kent meg soha egy szelet kenyeret egy hajléktalannak, csak írta a tanulmányokat, hogy jaj, a mélyszegénység, segélyt, segélyt!

maroz 2013.08.31. 14:32:36

www.origo.hu/itthon/20130830-alfoldi-ellen-tuntettek.html

Aszongyahogy: százan tüntettek ellene, százan mellette. Tehát elmondhatjuk, hogy Alföldi megítélése: kiegyensúlyozott. :))))

buta_lúd (törölt) 2013.08.31. 16:33:49

@Morgan kapitány: Szóval ahogy hallod. Én meg a nácizást ahogy hallom.

maroz 2013.08.31. 17:06:01

@buta_lúd: Azt gondoltad volna, hogy ez olyan nagyon borzasztóan másként működik? Frászt. Minden ugyanaz, csak egyik oldalon ezt, a másikon azt danolásszák. Szerinted a hümmm oldal (most tényleg, hogy a picsába utaljak azokra, akik a véleményüket a népszabi-hvg-magyarnarancs által körülrajzolható érték- és érdekközösségtől kapják ;)) tagjai közül hányan jutottak volna saját maguktól arra a vélekedésre, hogy Tarlós a Hírtévében zsidózott? Akár kéttucatnyi is elképzelhető? Ugyanaz ez, akárhonnan is nézed: azért véli azt a polgár, mert az illetékesek gondoskodtak róla, hogy ezt vélje és ne mást. :)))

buta_lúd (törölt) 2013.08.31. 17:20:11

@maroz: A poszt szerintem megint nagyon jó.

De ez a végsőkig hajtott link-copyzás már olyan kispályás (noha értem illusztrációs jellegét). Mert még ha csak annyiról szólna a cikked, hogy egy antiszemitázós hír hogyan terjed villámgyorsan a médiában, míg ugye más nem... (ami egyébként igaz), de nem, sokkal jobb-több annál.
Szóval ez a hsz-szurkálódás már kezd szerintem kontraproduktív lenni: kb. úgy fedi el a posztban felvetett igazi és igaz felvetéseket*, mint Tarlós témaindítója a hajléktalanüggyel kapcsolatban.
(Megelőzlek: Nem, nem azt sugallom, hogy antiszemita vagy, de azt állítom, hogy a főpolgi szavai azok. És legalább olyan bonyolult konstrukció után keveredne oda, mint CSIstván összeesküvés elmélete. De neeeem baszki, így nyit egy teljesen más jellegű témában. És utána meg ártatlanul pislogó nyilatkozatot ad ki. Hát csoda, ha azt a következtetést vonom le, hogy ez teljesen hülye?)

*Tökre úgy vagyok ezzel, mint a, bocs "A" posztoddal voltam. Vagy most hergellek és olyan vagyok mint a ballib sajtó? :)

buta_lúd (törölt) 2013.08.31. 17:24:38

@maroz: Az maradt meg legjobban a TilosazÁ beli EfZámbó koncertekből, hogy az volt a pólójára írva: "Minden ugyanaz másképpen."
Ja nem is. Még Gryllus Dorka bociszemei is megvannak. :)

maroz 2013.08.31. 18:05:48

@buta_lúd: Az a baj, hogy itt mindenki hajtja az attribúciós-rollert. Minden áron okát akarja adni, hogy _miért_ írom én azt, amit. Sértődés, neofita buzgalom, kompenzálás, ezek még a jobbak, benáculás, és társai, ezeket hagynám is. Én meg csak nézek ki a fejemből. :)

Mert valójában az van, hogy én ezeket a folyamatokat érdekesnek tartom. Egy jó ideje erősen foglalkoztat az, hogy hogyan keletkeznek, terjednek, és hogyan működnek, tehát hogyan hatnak ránk a vélekedések. Nekem az élethelyzetem miatt megadatott az a szerencse, hogy van némi rálátásom arra, ahogyan egyrészt a fidesz, másrészt pedig a tőle jobbra állók hálózatai működnek. Sőt, nem csak hogy rálátásom van, hanem kommunikálok is több olyan személlyel, akik ennek a hálózatnak a részesei és működtetői. Köztük olyan csomóponti személyekkel is, akiknek a személyében keresztezik egymást a hálózatok, a fideszé és a - jobb szót most nem találok rá - a szélsőjobb formális és informális szervezeteké.

Ez pedig megadja nekem azt, hogy jobban meg is értsem a folyamatokat. Látom, hogy hogyan csapódik le ugyanaz az esemény itt és hogyan ott. Látom, hogy ezeket a hálózatokat milyen intenzíven igyekeznek uralni a hálózatok tulajdonképpeni létrehozói, a pártok, és hogy ez milyen roppantul könnyedén megy is nekik. Ez a Tarlós-eset pedig ennek egy gyönyörűszép, tankönyvbe való példája. Pontosan az történik, ami a pártok szempontjából a lehető legelőnyösebb, amiből mindegyik profitálni tud, és ehhez a résztvevő civilek hasznos idiótaként (ne sértődj meg, ne vedd magadra ;)) asszisztálnak.

Nem Tarlós a hülye, ő nagyon is okos. Ő ugyanis, nem tudom, ez neked megvan-e, a jobboldal, jelesül a fidesz politikusa, még ha sokan őt afféle önjáró janinak is szeretnék beállítani. Neki nem a drágabolgárúr hallgatóit kell meggyőznie, hanem azokat, akik őt odaválasztották, akik az ő szavazóbázisa. Ha ők elhiszik azt, hogy ő még mindig jobb, mint a ballib, akkor Tarlós okosan oldotta meg a dolgát. És itt jön képbe az, hogy nekem van némi rálátásom amarra a netvörkre is, ugyanis látom, hogy ugyanazt az eseményt hogyan látják ők.

Ők úgy látják, hogy Tarlós egy 16 perces tévés szereplésben szakszerűen és tényszerűen beszélt Budapest problémáiról, a közlekedésről, a tömegközlekedésről, a dugódíjról, és nem utolsó sorban a hajléktalanokról. No meg odaszúrt egyet a komcsiknak, jól kioktatta őket arról, hogy a Bibliát ne hivatkozza az, aki hülye hozzá. És persze látják a másik oldal reakcióját is: miközben Tarlós szakszerűen beszélt az érdmei problémákról ezek mivel jönnek már megint, és már megint, és... ezt még ezerszer, már megint? Hát mivel, hát mivel, hát a nácikártyával. Mert ezek semmi másból ki nem állnak, csak abból, hogy mindenben a zsidózást, az antiszemitázást keresik.

És ez egy olyan vélekedés a részükről, amivel nem nagyon lehet mit kezdeni, mert onnan, abból a nézőpontból tényleg ez látszik. Nézd meg te is: ez az ószövetségi utalás ha zsidózás (felőlem akár az is lehet, én pont leszarom, mert ha az, akkor mi van? mitől lesz ez ma egy olyan súlyos probléma, hogy egy álló hétvégén kellejen rajta hisztizni? de tényleg, mitől is?), akkor ez egy kódolt zsidózás, ami azt is jelenti, hogy valakinek meg kellett fejtenie a kódot.

Holott tehetett volna úgy is, hogy nem fejti meg. Mutatok erre is egy példát, amit ugyan már mutattam egy évvel ezelőtt is, de ettől még én vagyok a neofita, akit most kapott el a buzgalom:

"Mr. Garrison: Who was in charge of the feminist movement of the early '60's?
Cartman: A bunch of fat old skanks on their periods?
Mr. Garrison: Right. But who was the fattest, oldest skank on her period?"

Simán minden további nélkül figyelmen kívül lehetett (és kellett) volna hagyni Tarlós ószövetséges sútkáját, pláne, hogy erősen gyanítható, hogy ő azt szándékosan helyezte el, pont arra számítva, hogy ezek a faszok pavlovi reflexszel pont azt fogják rá reagálni, amit. Ha, ismétlem, ha itt azoknak, akik azt a bizonyos értelmiségi szerepet játsszák az lenne a fontos, hogy az antiszemita jellegű diskurzusok mennyisége csökkenjen, akkor pont hogy hallgatniuk kellett volna. De hát amint már többször leírtam nekik nem az az érdekük, így nem is az a szándékuk, hogy csökkenjen, hanem pontosan az ellenkezője, hogy nőjön, hiszen ők arra építenek identitást és persze egzisztenciát is, hogy ők azok, akik a tengermély antiszemitizmus elleni küzdelem letéteményesei, alappillérei, akármijei. Említettem a drogháborút, mint analógiát, de említhetném a bürokráciát is: sűrűn előfordul ám ott is az, hogy az egyszerűsítés pont a bürokraták érdekein bukik el, hiszen ők ebből élnek.

mórka 2013.08.31. 20:17:49

@panelburzsuj:
A múltkoriban még egész jól voltál.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.31. 21:13:32

@maroz: Mert itt a helye. Párperces viccentyű, ennyit ér.

maroz 2013.08.31. 21:18:46

@Holger Hartland: Hát, röstellem, hogy komolyabbra nem bírtalak inspirálni. ;)

buta_lúd (törölt) 2013.09.01. 07:04:50

@maroz: "kioktatta őket arról, hogy a Bibliát ne hivatkozza az, aki hülye hozzá."
Ez most irónia, vagy tényleg lehet így érteni, és én már úgy megbűvölődtem a bibsimédia delejes szorításában, hogy csak annak értelmezési kereteiben gondolkodom.
Fontos lenne a válasz, látod, mert vasárnaphoz képest kora reggel kivetett az ágy emiatt...

buta_lúd (törölt) 2013.09.01. 07:57:07

@maroz: Ha elhiszem, hogy TI tudatosan „oktatott ki”, nekem akkor sem a szavazóknak való megfelelés jut eszembe, hanem pont az, hogy „beszólok, nehogy azt gondolják főnökék, hogy túl önjáró vagyok”. Mert ha nem, és ez a Pista olyan penge, és nem szolgalelkű, hanem populista, akkor miért nem valami elmúltnyolcév-szerű beszolás volt? Miért pont, khm…ószövetségezés? Hát nem hajóhosszal nyerte a választásokat és nem a budapesti, tehát a választói által lakott település körutjain belüli az a bizonyos elit?
És hogy kiszámították a hatást: akkor még biztosabbnak gondolom, hogy zsidóztak, mert az már igaz, hogy egy sima komcsizás nem borítaná a bilit.
„Simán minden további nélkül figyelmen kívül lehetett (és kellett) volna hagyni Tarlós ószövetséges sútkáját” –ehhez csatlakozom, de nekem azért kurvára nem tetszik a sútka maga.
Hogy „miért is?” Mert „a magam kültelki erudíciójával és eszközeivel elmakogom, hogy lenne itt valami, ami nem nagyon felel meg az én olyan, amilyen, de mégiscsak az igazságról alkotott elképzelésemnek. Ennyi az, amit az én szerepem elbír.” De ha ennél kicsit részletesebben, akkor „Az erőszakon túl javasolnám még azt is tabusítani, hogy minden ember egyenlő jogú és méltóságú.” És ebbe egyáltalán nem fér bele a szándékos kezezés.

maroz 2013.09.01. 08:13:49

@buta_lúd: Nem az a kérdés, hogy lehet-e, mert lehetni sok mindent lehet. Az Ószövetségben mi van? Éhínség van, ezek a rohattkomcsik meg hát nem azt olvasgatják! Tarlós ukránozott egyet, lám, már megint fenekednek ezek a mocsadék sztálinisták, szándékosan csinált éhínséggel akarnák kiirtani azokat, akiket az ellenségüknek vélnek! Seres a hávégében: Nekünk Holodomor kell??? (Tényleg, ha borzalom, ha állam által a nép ellen elkövetett szörnyűség, akkor legalább időnként miért nem mondjuk pont az ukrán holodomorral példálózunk? Vagy az csak ilyen futó kellemetlenség volt, ami egy hétvégi fogfájás az igazi szenvedéstörténethez, a zsidók szenvedéséhez képest? Szabad-e erről beszélni, mit gondolsz? Mert én ezzel a "szabad"-dal szemben tudom, hogy: lehet. És hogy beszélnek is. Sokan, sokat, és egyre többen fognak. Érthető, hogy miért? Szerintem igen. Van racionálisan is és morálisan is elfogadható magyarázata? Szerintem van. Szabad-e róla beszélni? Ne feledd: lehetni lehet!)

Nem az a kérdés, hogy lehet-e így érteni, hanem az, hogy így értik-e. Akkor most próbálj meg elképzelni egy tucat embert, akiket én az évek során (tizenöt-húsz év, basszam, az már annyi, mint két átlagos házasság! ;)) rendes, tisztességes, jólelkű, jóérzésű embereknek ismertem meg. Megbízunk egymásban, bármikor hátat merek nekik fordítani, mert tudom, hogy nem ártanának nekem. Most akkor mit tehetek, ha látom, ha elmondják, hogy ők tényleg így értik? Hülyézzem le őket, hogy á, ezt nem is így kell érteni, hanem amúgy? :)

És még csak nem is az a kérdés, hogy akadnak-e akik így értik, hanem az, hogy vajon kik vannak meghatározó többségben, akik így értik, vagy akik úgy? Mert ha picit is jobban megnézzük, akkor azt látjuk, hogy 2010-ben ez a nép 70%-os többséggel olyan pártokra szavazott, akik jól érthető, jól követhető olyan értékeket kínált nekik, amely értékekhez érzelmileg is elég jól lehet azonosulni, és nem csak hogy kínálgatta, hanem azt is megígérte, hogy mindezen értékek terjedését állami eszközökkel is biztosítani fogja. És akkor ugye ott a másik oldal is, hogy mire nem szavazott. Mi meg hosszú ideig csak azt a szűk szegmenst, a harminc, de még annyi se százalékot néztük, és elhittük, hogy a többi az csak valamiféle múló rosszullét, tovatűnő deviancia, majd jön a bajnaiattila és miután bevette a Gyurcsányt, a Fodort, a Schmukkot fogja magát és hipp-hopp! visszaállít mindent, helyére zökkenti a by mistake kizökkenteket. Hát, van egy rossz hírem...

És most sipirc a templomba! ;)

maroz 2013.09.01. 08:45:51

@buta_lúd: "Miért pont, khm…"

Most képzeld el, hogy van egy ellenséged, aki kitesz magára egy háromtenyérnyi villogó piros gombot, rajta tábla: ezt nyomd meg és én felrobbanok az idegtől! Képzeld el, hogy ötszázszor kipróbáltad, és azt tapasztaltad, hogy már meg se kell nyomjad, elég, ha ránézel és felrobban. És akkor te kérded, hogy miért pont azt a gombot nyomja meg. Hm. :)

A "zsidózás" az önmagában nem értelmezhető. Az egy kód, amit valaki elhelyez és egy másik valaki megfejt. Tarlós egyedül nem tud "zsidózni". Nyilván, ki tud állni és el tudja mondani, hogy éppen ideje lenne végre az összes metéltfarkúnak felverni a seggébe a dávidógem-mógemét, de ez nem zsidózás, hanem ez uszítás. Ismétlem, a zsidózás az olyan, mint a brókerkedés, egyedül nem lehet csinálni. Kell hozzá a kód megfejtője. És itt jön képbe a véleményformáló: kérdeztem tőled, hogy szerinted a hávégé (és a később menetrendszerűen becsatlakozó követői) megfejtése nélkül hány polgártársunk jutott volna arra, hogy Tarlós zsidózott? De mondok mást: itt van ez a Lattmann Tamás nevű jogászember, oktat, ír, van neki neve, és akkor odamegy a szartapicskába és elmondja, hogy háhá, de tudjuk ám, hogy ez a "körúton belüli értelmiségi" egy zsidózás!!! Upsssz, nabasszameg, hát, én speciel ezt nem tudtam. Nekem tényleg nem volt meg ez a dekódolás. De úgy látszik, hogy a lattmanntamásoknak pont az a fontos, hogy mindig legyen zsidózás, és ha nincs, akkor is legyen, és ha ehhez az kell, hogy a "jó napot, kaphatnék egy pohár vizet?" kommunikációs fordulatról kimutassák, hogy az egy kódolt zsidózás, akkor kimutatják.

"És ebbe egyáltalán nem fér bele a szándékos kezezés."
Na jó, de mi történt? Tegyük fel, hogy tényleg zsidózott. És akkor mi van? Miért lihegjük ennyire halálosan túl ma ezt a zsidózást? Miért nem azon horgad fel a ballib véleményközösség, hogy Tarlós azt merte mondani, hogy: bakfitty? Azt mondta kee', hogy bakfitty? Én azt!!! Vagy miért nem ordít a ballib azért, mert mondjuk Tarlós ateistázott? Mi okunk van ma arra, hogy a zsidó tematikára ennyire paprikajancsi-módon ugorjunk? Miért nem lehet ugyanúgy legyinteni rá, ahogyan legyintünk a párpolitikusok összes többi, hivatásszerűen elkövetett odaszúrásaira? Ha lefogadjuk, hogy a pártpolitikai csatározásokban legitim eszköz a másikat övközelben is (az elfogadott tűrés: +/- fél méter) megsorozni időnként (és ezt elfogadjuk, ez tény), akkor miért fogadható el a "csaló", a "hazug", a "tolvaj", a "kurvázó", hadd ne soroljam, és miért tabu a "zsidó"? Miért a zsidó a tabu? Ma, Krisztus után 2013-ban.

maroz 2013.09.01. 08:46:58

@maroz: nem le, hanem elfogadjuk, ehh...

buta_lúd (törölt) 2013.09.01. 13:12:17

@maroz: [„Vagy az csak ilyen futó kellemetlenség volt, ami egy hétvégi fogfájás az igazi szenvedéstörténethez, a zsidók szenvedéséhez képest? Szabad-e erről beszélni, mit gondolsz?” Azt gondolom szabad és, hogy a téma jellegénél fogva megkerülhetetlen, hogy legyen benne „zsidózás”.]

„Most akkor mit tehetek, ha látom, ha elmondják, hogy ők tényleg így értik?” Na ez az, erre az „így”-re vagyok tényleg kíváncsi, hogy ha nem az általam beszopott keretek szerint, akkor hogyan?
Hát peeersze -áhhhhh, uhhhhh, ohhhhh*!!444!! Úgy is lehet ételmezni, hogy mivel a GyNémeth féle vörösök csak mostanság próbálnak meg bibliai idézetekkel operálni, még azt sem tudják, hogy az együttérzésről valószínűleg hamarabb lehet találni idézetet az Újszövetségben, ami eleve csak 270 o. és nem kell elolvasni a könyv elejéből min. 493 oldalt.** De akkor miért nem ezt mondta?
A barátaid még másképpebbet is tudnak? Vagy csak nem is gondoltak bele, de „úgy” nem értelmezték?
És értem, hogy a 70+% meg a bajházy, meg minden ilyen ok. és igaz: de most tényleg csak a saját józannak gondolt paraszti eszem megítélése szempontjából érdekel, hogyan lehet másképp értelmezni egy szöveget.

*Látod ilyen élvezet nekem, amikor segítség nélkül fejtem le magamról a béklyókat.
**Kérdés 10millióért: milyen kiadású Bibliám van itthon?

buta_lúd (törölt) 2013.09.01. 13:15:58

@maroz: „Képzeld el, hogy ötszázszor kipróbáltad…”: én speciel kb. max 25-nél abbahagynám, ha mindig ua. történik. (Mondjuk itt a blogon nem mindig szokott ugyanaz ismétlődni, de most már közeledünk a kb. 25-höz:)
„És akkor te kérded, hogy miért pont azt a gombot nyomja meg.” Igen, és a válaszlehetőségek közül a magam képességeivel a „hülyét” meg a „szolgalelkű provokatőrt” tudom elképzelni, ehhez vezető, legitimnek gondolt kérdéseimet (Hát nem hajóhosszal nyerte a választásokat és nem a budapesti, tehát a választói által lakott település körutjain belüli az a bizonyos elit?) feltéve –esetleges ellen-magyarázó válasz reményében.
„…hány polgártársunk jutott volna arra, hogy Tarlós zsidózott?” -1. igazad van, kevés olyan, akit ez bánt; 2. de engem kon-kré-tan az esetleges nem zsidózott megoldás léte és milyensége érdekelt (igen,totál mellesleg, és igen, mindennek ellenére már annyi bitet foglaltunk az én személyes bánatomra).
De vagy nem megy át a kérdésem, vagy pedagógiai oka van, hogy nem kapok válasz. Amit persze lehet, hogy dicséretnek kéne vennem (kinézik belőlem, hogy tudok olvasni a sorok között), és akkor most lebuktattam magam. Ja, és azt is lehet ám nekem a sértődésem veszélye nélkül válaszolni, hogy na erre nincs időm. (Sorokköztösen: nem válaszolsz:)

maroz 2013.09.01. 14:48:43

@buta_lúd: Nem feltétlenül a barátaim, persze van köztük olyan is, akit én annak tekintek, hanem inkább olyan emberek, akikkel ilyen-amolyan okokból a szokványos "jó napot, de szép időnk van!"-kapcsolatnál azért határozottabb relációban vagyunk. De ez amúgy eléggé mellékes, nem is tudom miért mondtam el.

Ismétlem, ebben nincs semmi különös, ez egy ismert jelenség, és igen, ők pusztán amiatt nem veszik észre, mert a megfigyeléseiket, ahogyan az lenni szokott a helyzetük, a státuszuk, a csoporttagságuk is erősen befolyásolja.

Egy eseményt (mert az, hogy "csak" szövegeket elemeznénk az annak a [öncenzúra] Monteizének a baromsága) minden további nélkül értelmezhetünk különbözőképpen, sőt, az a nem szokványos, ha mindenki ugyanúgy értelmezné. A szituált énünk fogja meghatározni a vizsgálódás kereteit, az dönti el, hogy mi az, amire odafigyelünk az eseményből és mi az, amire nem. Ezért is van az, hogy a megfigyeléseink érvényességét mindig érdemes megkérdőjelezni, hiszen sokszor elkövetjük azt a hibát, hogy a rész megfigyelése alapján (és ugye az előbbiek miatt nagyon jó eséllyel az eseménynek csak egy részét fogjuk megfigyelni) az észlelteket önkényesen kiterjesztjük az egészre, és azt állítjuk, hogy amit parciálisan igaznak találtunk az univerzálisan is igaz.

A rész-egész dolog megértéséhez elmesélek egy vicces kis példát. Barátom, akinek az a hobbija, hogy ilyen közepes méretű vállalkozásokat vezet pont valami céges okból ment valahová, mindegy, a lényeg, hogy mellette az anyósülésen egy kollégája, hátul pedig két kolléganő ült. Megérkeztek, a barátom azonnal kipattant az autóból, kinyitotta a mögötte ülő kolléganőnek az ajtót és intett a kollégájának is, hogy tegyen ő is hasonlóan. Aki persze (főnöknek nem mondunk ellent, ugye) leutánozta, de közben nagyon forgatta ám a szemét, mert ő harcos feministagyűlölő volt, és emiatt azt az attitűdöt alakította ki magának, hogy ha annyira egyenlőek szeretnétek lenni a nők, akkor felejtsünk is el minden lovagiasságot, legyen mindenki egyenlő, mindig. A barátom persze észrevette a pofavágásokat és amint mód került rá odasúgta neki: -Figyelj, én megértelek, tudom mire gondolsz, de ne ítélj a látszat alapján, nem az van, amit te hiszel, hanem: gyerekzár. Szóval minden további nélkül belefér az, ha ugyanazt az eseményt különböző megfigyelő különbözően értelmezi. Ezért is érdemes időnként megkérdezni olyan embereket, akik a sajátunktól nagyon eltérő értékrendet követnek, hogy egy-egy adott eseményt hogyan értelmeznek ők.

Károli? (Kis esély, de a tízmillió az már nagy pénz, ennyit megér! ;))

maroz 2013.09.01. 15:02:45

@buta_lúd: De hát miért hagynád abba, ezt nem értem? Jó, legyünk profánok ennyi biblia után: ha rájövök, hogy a nő a csiklója birizgálásától vidám lesz, akkor miért hagynám abba a 25. esemény után? :)

Ez nem Tarlóséknak kínos, hanem a ballibenk. Olyanok ők, mint a pancser szülő, akit a dackorszakos gyerekük az őrületbe bír szekálni, mert megbízhatóan ugranak a kölök ócska kis trükkjeire. Ki a hülyébb, a gyerek, aki élvezi és vígan kihasználja ezt, vagy a szülő, akinek annyi esze sincs, hogy egy dackorszakos lurkót tudjon kezelni?

"2. de engem kon-kré-tan az esetleges nem zsidózott megoldás léte és milyensége érdekelt"
Ööö, de hát ezt próbálom magyarázni, hogy egyedül nem lehet zsidózni. Annak semmi értelme, hogy Tarlós zsidózott-e vagy sem, hanem annak van értelme, hogy Tarlós helyezett-e el a kommunikációjában olyan kódot szándékosan, amit szorgos kódfejtők ha akarnak, akkor zsidózásként is megfejthetnek. Szerintem igen, és azt is elmondtam, hogy tippem szerint miért tette ezt. De ahhoz, hogy az elhelyezett kódból zsidózás legyen szükséges volt még a kódfejtő is, és azt is elmondtam, hogy abban, hogy ebből az eseményből egy bizonyos csoport számára zsidózás lett szinte csak és kizárólag a kódfejtők a hibásak. Ad notam: él-e Schrödinger macskája, vagy már megdöglött? :)

buta_lúd (törölt) 2013.09.01. 19:39:46

@maroz: Ez jó kis összefoglaló és a hasonlat így már szerintem is elég pontos.

buta_lúd (törölt) 2013.09.01. 19:43:05

@maroz: Károli, Károli, de milyen kiadás?
Még viettnámi dongban sem kicsi a tét -ha már a zimbabwei dollárok befuccsoltak. :)

maroz 2013.09.01. 19:55:57

@buta_lúd: Nos, izé, az van, hogy én már ennyinek is örülök. Nekem valahogy a biblia kimaradt az életemből, felnőtt fejjel akartam venni egyet, be is mentem a boltba, mondom bibliát szeretnék, mire az eladó, hogy milyen kiadás, és én ettől a homlokomra csaptam, hogy hú, bassza meg, tényleg, és megköszönve a figyelmeztetést udvariasan elköszöntem. :)

mórka 2013.09.01. 22:22:49

@buta_lúd:

Segíts!
Károli vagy Káldy?
Azaz református vagy katolikus(Vulgáta-fordítás)?
Az is segítség, ha elárulod, hogy benne van-e az Énekek éneke?

buta_lúd (törölt) 2013.09.02. 07:57:48

@mórka: Károli, ésenne van az Énekek éneke. (Vagy az a Károliból már egyértemű? Én nem tudom.)

maroz 2013.09.02. 08:00:05

@buta_lúd: Mutatok még egy jellegzetesen olyan megközelítést, ami szükségszerűen vezet el oda, hogy ne is létezhessen egy többé-kevésbé közös diskurzuskeret:

kard.blog.hu/2013/09/01/kotelezo_napkozi_benyeljuk_ezt_is

Amikor egy ilyen intézkedést (kötelező napközi) az ember kellően felületesen, az idézett blogger módjára gondol végig, akkor elképzel egy alanyt, egy iskolást, de hogyan képzeli el őt? Idézem:

"Én ugyan jó 35 éve koptattam az általános iskola padjait, akkor az első évfolyamokban ez emlékeim szerint kötelező és természetes volt, de máig emlékszem, amikor ötödik végén szüleim úgy döntöttek, hogy az utolsó óra után nem kell bent maradnom, hazajöhetek, foglalkozhatok a leckével, vagy bármi mással, ami az eszembe jut, az micsoda felszabadult érzést adott."

És ez sajnos nagyon tipikus. A szerző ugyanis egy olyan gyereket képzel el, aki annyira hasonlít rá, hogy már majdnem ő. Tehát nem próbál meg egy medián gyereket odaképzelni, vagy nem próbálja meg átgondolni, hogy oké, vagyok itt én, a magam jó kis középpolgári, vagy még annál is jobb státuszában, és igen, esetemben valamint a hozzám hasonlók esetében akár érvényes is lehet mindaz, amit megállapítottam (szülők gondoskodnak a gyerekről, hazaviszik, figyelnek rá, hogy mit csinál iskola után, stb.), de egészen biztos, hogy ezt általánosíthatom, hogy ezt kiterjeszthetem _minden_ gyerekre?

Meg se próbálja elképzelni azt a gyereket, aki mondjuk nem pont olyan körülmények közé menne haza, mint amilyent ő ismer. Most nem kezdek el arról írogatni, hogy ezen a "hazavisznek, gondoskodnak rólam, felszabadultan foglalkozhatok ezzel-azzal"-viszonyuláson túl hány másmilyen, koránt sem ennyire idilli viszonyulás van, hány olyan gyermek él, akinek az a felszabadulás, ha nem otthon van, mert gondolom így is érthető, hogy miről beszélek.

Tehát látja a szerző, hogy egy új norma neki, annak az embernek, akinek a státusza hasonlít az övére nem annyira rokonszenves, és mit csinál? Nem, nem ezt mondja el, hanem túláltalánosít. Egyenesen emberi jogi üggyé próbálja meg felplankolni:

"Amennyiben az iskolák rendszerszerűen azt várják el, hogy a házi feladatok a 16 órás hazamenetel után, otthon készüljenek el, az bizony még - meglepő módon - az emberi jogok nyilatkozatát is sérti, és tényleg miért várnánk el egy gyerektől napi 8 óránál több irányított tevékenységet, ha felnőttkorban is ezt tekintjük irányadónak?"

Így lett egy rétegproblémából, egy rétegigényből globális ügy, univerzális magyarázattal. És vajon miért?

Naná, hogy azért, mert ha korrekt megközelítéssel menne neki, akkor korrekt módon vizsgálnia kéne, hogy ez az új norma hogyan hat majd a medián gyerekre, hogyan a mediántól eltérőkre, kinél mi várható, milyen értékeket sérthet, mennyire, mi szól mellette, mi ellene, ésatöbbi. Ha így tenne, akkor eljutna oda, hogy be kéne lássa, miszerint az ő problémája nem általános, hanem csoport-probléma. Tehát nem a világ kereke akadt ki, így nem is olyan stratégiát kell kialakítani, ami arról szólna, hogy valami nagy, univerzális igazságtalanságot kéne itten helyre tenni, nem, hanem arról, hogy egy általános normát jó lenne úgy (át)alakítani, hogy az kezelni tudja a parciális igényeket is.

A dolgok normális menete szerint ilyenkor a részérdekek hordozója, mint öntudatos civil összefog a hasonló cipőkben járó öntudatos civillel, és civilként nyomást próbálnak meg gyakorolni a norma megalkotójára azért, hogy az szíveskedjen az ő részérdekeiket is figyelembe venni. Ez persze macerás, szervezkedni kell, petíciókat írogatni, aláírásokat gyűjtögetni, esetleg demonstrálgatni, szóval a részérdekek érvényesítése kemény civil meló.

Nálunk ezt mindenki utálja, nem ehhez vagyunk szokva, itt inkább az a divat, hogy két másodperc alatt univerzálissá hazudjuk a részérdekeket és már követeljük is, hogy valami hatalmasság, valami párt, valami kutyaúristen, mindegy, hogy ki, de valaki oldja már meg a mi problémánkat, mert az annyira fontos nekünk, hogy mi magunk a tökünket se vakarnánk meg érte.

Hát nem, a politikai pártok nem a kedves civilke részérdekeit nézik, hanem a saját érdeküket. Azt fogják csinálni, ami annak megfelel. Ha történetesen a kötelező* napközi ellen politikai harcot vinni, akkor szerencse, de ők ebben a civilt nem partnernek, még csak nem is kiszolgálandó ügyfélnek tekintik, hanem eszköznek. Használják a saját érdekeik elérésére, aztán ha segget töröltek vele eldobják. A hülye civil meg még csak észre se veszi ezt. És mindezt azért, mert ragaszkodik a torzított valóságérzékeléshez, amit ő lát, vagy látni vél arról egyből el is gondolja, hogy az az általános, az az egyetemes. Holott ugye.

buta_lúd (törölt) 2013.09.02. 08:24:30

@maroz: Nem úgy ismertelek meg, aki egy kérdés után feladja. :)
Én a szóban forgó példányt becsöngetős papírgyűjtés során szereztem. Mikor az öregek, akiktől kaptam egy pakkot, odaadtak egy csomó könyvet-újságot, hogy vigyem, akkor még nem érdekelt, de a furikra föltornyozott zsákmánnyal egy zebránál megállva kiszúrta egy nő és meg akarta venni: csak ezt az egy könyvet! És akart adni érte 30 Ft-ot, amikor kilónként szerintem még 1 Ft-ot sem adtak a MÉH-ben az anyagért! Egyből összekapcsoltam ezt azzal, hogy ez a könyv konkrétan szóba került a pár között, akiktől kaptam: a mamzli rápirított a tatára -aki nem akarta odaadni-, hogy minek az neked. Szóval megsejtettem, hogy ez nem a Lenin összes egy kötete és tulképp. irígységből nem adtam el a nőnek. Itthon aztán elmagyarázták a tudd-hogy-értsd-et.

maroz 2013.09.02. 08:49:48

@buta_lúd: Hát, lehet, hogy most kölcsön kéne kérjem kicsit (amúgy van nekem is vagy öt ;)), mert revelációszerű élményem lett: lehet neten időpontot foglalni a tüdőgondozóba!!! Hogy működik-e a dolog nem tudom, de legalább van! Én azt tippeltem, hogy a magyar egészségügynek kell még vagy százhetven év, hogy felfedezze a telegráfot, erre fel tessék, netes időpontfoglalás! Mi atyánk, ki vagy a mennyekben... :)

maroz 2013.09.02. 09:02:12

És akkor a dolgok normális menete:

egyenlito.blog.hu/2013/09/01/hajlektalan-kerdes_kitiltjuk_oket_oszt_jo_napot

A pártblog már adja is ki az eheti, követendő véleményt:

"A főváros most egy tollvonással akarja megoldani a problémát: hoznának egy rendeletet, amely szerint a hidak, hídfők, játszóterek, parkok, nyilvános sportlétesítmények, egészségügyi szolgáltató- és gyermekjóléti intézmények, aluljárók, fő- és nagy forgalmú utak, azok kereszteződései és mindezek 50 méteres körzetében nem lehet majd életvitelszerűen élni. Azaz kitiltanák a fővárosból a hajléktalanokat. Lenne más, emberséges megoldás is. No persze csak akkor, ha lenne rá döntéshozói akarat."

Ez van, pénteken megtudhattuk, hogy Tarlós egy zsidózó náci, ma pedig megtudhattuk, hogy ezek a nácik egy tollvonással akarják megoldani a problémát. Mi ezt tudtuk meg, teszem hozzá. Aki viszont végig is hallgatta Tarlóst, az kapott egy kerek, árnyalt, a problémákat körüljárni igyekvő képet arról, hogy mit is szeretnének Tarlósék ebben az ügyben.

Ki az, aki ebben a diskurzusban teljesen feleslegesnek, mintegy zavaró elemnek tűnik? Hát persze, hogy az, akiről elvileg szó lenne: a hajléktalan.

"Nyúzzuk le a bőrét lobogónak!"

maroz 2013.09.02. 09:51:02

@maroz: Lemaradt a csillag magyarázata:

*Már ha egyáltalán igaz az, hogy kötelező. Nem tudom, nem néztem utána, így itt egy feltételezésre hagyatkoztam, arra, hogy: kötelező.

tarackos 2013.09.02. 12:03:40

@maroz: Főszabályként kötelező de lehet felmentést kérni az igástól.

(Ez is megér egy misét: sokan nem értik, hogy attól mert felmentést lehet kérni még kötelező.)

mórka 2013.09.02. 21:10:58

@buta_lúd:
A Kálvin-jubileum 1909-es kiadványára gondolok:

KÉPES SZENT BIBLIA
azaz
ISTENNEK Ó ÉS ÚJ TESTAMENTUMÁBAN
foglaltatott egész
SZENTÍRÁS
Magyar nyelvre fordította: Károli Gáspár.

Kiadó:
Hermann Emil:KÉPES SZENT BIBLIA ÉS VALLÁSOS-IRAT TERJESZTŐ VÁLLALAT, Budapest, Aréna u.2.

1909.

Ha nem képes Biblia, akkor a "Brit és kölföldi BIBLIA-TÁRSULAT" 1909-as kiadványa lehet.

(Ha egyik sem, akkor csakis az eltűnt, egyetlen példányú huszita Bibliát lökhették a mit sem sejtő öregek a talicskádra)))

maroz 2013.09.03. 07:48:20

@tarackos: Jah, mondjuk eddig se nagyon volt más rendszer, úri gyerekek az úri iskolákban például akkor mentek el sítáborba amikor akartak, csak szólni kellett az igazgatónak.

Épül egy erősen jobboldali, kellően korporatív-etatista oktatási rendszer, aminek tippem szerint a társadalmunk meghatározó többsége lelkesen tapsol, ellene úgy igazán érdemben nem szól senki, a HaHa komcsizik, de azt is csak azért, mert trollkodni necesse est, haladjunk, kérem, nincs itt semmi látnivaló. :(

maroz 2013.09.03. 10:04:22

magyarnarancs.hu/elso_valtozat/gyurcsany-levele-tarlosnak-86352

"Nem kell Tarlóssal levelezésbe bocsátkozni. Vagy ha már igen, elég négy szótag: Nem. Zsi. Dó. Zunk."

Na, erről beszélek. Ennyi a szellemi teljesítmény ma, amit egy elég jól körülírható és hála a magasságos telebaszott kurvaistennek még mindig befolyásos csoportnak. Ér-tet-té-tek, i-di-ó-ták? Nem. Zsi. Dó. Zunk. Ennyi, erre már lehet identitást, kisebb megélhetésecskét és olyan, amilyen, de mégiscsak presztízst építeni. És én hülye, egy időben ugyanígy gagyogtam a többiek után engedelmesen ugyanezt. Mea culpa. :(

buta_lúd (törölt) 2013.09.03. 10:12:26

@mórka: (Tokkk -[leeső áll koppanása]) A számlaszámodat nem kérem, mert ugyan "Brit és külföldi BIBLIA-TÁRSULAT", de nem 1909, hanem 1929. De lehet, hogy ez csak egy elég drága elütésed volt -esetleg a keresztényi felebarátság jegyében nem akartál kínos helyzetbe hozni. :)

tarackos 2013.09.03. 10:50:52

@maroz: Én nem emlékszem olyanra, hogy vkit ne engedtek volna el ha kérte a szülő és nem úri suliba jártam. Mondjuk a sítábor nem is volt jellemző de volt rá precedens.

A kötelező délutáni foglalkozás lehet jó és lehet rossz is. Megint az a baj, hogy nem lehet mindenkire ráhúzni. Innentől az egész puszta képmutatás: legyenek egyen sulik, egyen tantervvel de aki nem akar egyenkedni annak megadjuk a lehetőséget. Ki szív ezzel? Kennyék, mert nekik nincs pénzük nem egyenkedni.

Nem tudom mennyire tapsol neki a társadalom sztem uolyan közönyös, mint eddig bármilyen témában. A tanárok akikkel beszéltem nem örülnek neki. A többiek szvsz fel sem fogják mi folyik. Az egészből az csorog vissza ami a többi témában is: végre történik vmi, Viktor meri és teszi, és hát ki oldaná meg jobban, mint a mi erős államunk. (amiben amúgy egyáltalán nem bízunk)

Tk. ez a legnagyobb csalódás nekem, a tanárok hozzáállása: 150 ezer ember képtelen párbeszédet folytatni a társadalommal, elmagyarázni miért jó vagy rossz ami folyik.

tarackos 2013.09.03. 11:11:56

@maroz: Nem volt rossz taktika az elitet kritizálni végül is nekik kellene példát mutatni. Ott követték el a hibát, hogy nem értékelték ki az eredményét. Már a kétezres évek elején látni lehetett, hogy ez a taktika bukó ha az elit egy része nemhogy nem tartja magát hozzá hanem egyenesen kihasználja a benne rejlő lehetőséget.

Egy másik taktika ha a suliban elmagyarázzák miért ne. Sajna úgy tűnik ez is kudarc, többen fröcsögnek a fiatalok közül, mint bármikor.

Fogalmam sincs mi lesz így, hogy az elit és a közokt is alkalmatlannak bizonyult. A fejétől bűzlik mondás viszont ilyenkor is beugrik...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.09.03. 11:59:41

Nem tudom, jól értem-e, de itt mintha maroz és többen mások azt várnák az "elittől", hogy hajoljon le a néphez, és magyarázzon el neki bizonyos dolgokat. Jól értem?

tarackos 2013.09.03. 13:03:29

@Holger Hartland: Részemről jól. Szvsz egy alig polgárosodott társadalomban, mint a mienek, az elitnek nagyobb a felelőssége, mint egy polgárosodott társadalomban. Az utóbbi meg tudja védeni magát az előbbi meg könnyen manipulálható.

De ettől még másnak is meg van a maga felelőssége.

mórka 2013.09.03. 13:57:21

@buta_lúd:
A keresztényi felebarátságom és szeretetem abban a kívánságomban nyilvánult meg, hogy legyen a Bibliád valami kuriózum - - ezért akartam a polcodra szuggerálni a Kálvin-jubileumos, akár képes, akár kép-telen 1909-es gyönyörű fedelű egykötetest.

Nekem 1930-as Szent István-Társulatos többkötetes Káldim van. Számomra ez kuriózum, mert rajta van a nagyapa kezemelege és kezeírása is. Kegytárgynak tartom.
(Azért nem emlegetem itt fel a nagyapám foglalkozását, mert védem még az emlékét is, hiszen Morvai K. ugyanilyen nagyapával szokott dicsekedni.)

De fogok szerezni családon belülről egy olyan igazi EGYKÖTETES, FEKETETÁBLÁS, TÖBBKILÓS, ÖREG Károlit, mint a tied..Rajta tartom a szemem, látványosan szeretgetem a tulajdonos szeme előtt, de még nem mertem kérni.

/Postscriptum:
Bár az évszám elengedhetetlen könyvészeti adat, de csak azt kérdezted, hogy milyen kiadás.)))))))))))))/

mórka 2013.09.03. 14:37:31

@buta_lúd:
Húúú! A se semmi, a tied, ha nem tudnád: Az is jubileumi:

"1929-ben, Károli születésének 400. évfordulójáról Reményik Sándor: A fordító – Károli Gáspár emlékezetének című költeményében emlékezett meg.
Szintén 1929-ben, Nagykárolyban a református templom bejárata fölött emléktáblát avattak, amin a következő felirat szerepel:
„Születésében megáldott, életében istenes, halálában halhatatlan
KÁROLI GÁSPÁR
gönci papnak a Vizsolyi Biblia fordítójának
Nagykároly város szülöttének emlékezetére
születésének négyszáz éves fordulóján
az Úr MCMXXIX esztendejének szeptember hava XV. napján
állíttatták a református anyaszentegyház gyülekezetei.”

A templom kertjében is áll egy Károli-szobor."

maroz 2013.09.03. 14:43:24

@Holger Hartland: Nem, ebben a formaban semmikepp. Hosszabban majd akkor, ha mar nem telefonrol kellene potyognom.

maroz 2013.09.03. 14:46:44

@buta_lúd: Azert ovatosan ezzel a bibliaval, most ugrott be, hogy Kim Dzsongun azert vegeztette ki a szeretojet, mert bibliat es pornot talaltak nala. Igy, egyutt. Brizans elegy, elkepzelem a szerencsetlen aldozatot Szent Peter elott...

buta_lúd (törölt) 2013.09.03. 14:56:07

@mórka: (Mellékszál: nem többkilós, csak 338 g. Jól éreztem, hogy bukó lenne a MÉH:)
Könyvészeti adatról: akkor -megelőzendő a további egyértelműtlen megkogalmazást- úgy kell mondani hogy milyen és mikori, vagy van egyszavas szakkifejezés?
A kézmelegről: ebben a könyben az van beleírva, hogy "Tulajdonos: nemes vitéz Tóth(?) Kálmán dr.", ennek okán ha jelentkezik egy magát bizonyító rokon, akkor szívesen odaadom, libellim fatajának rám vonatkozó, számomra emlékezetes része ellenére.
És ezt az ígérvényt nehéz másképp magyarázni, mint ami...bááár, végül is ilyen témáról bonyolódtam itt egy rugalmas elszakadással végződő beszélgetésbe. :)

buta_lúd (törölt) 2013.09.03. 15:09:18

@buta_lúd: Sőt, az értelmezési keretek jegyében: szerencsétlen csaj, lehet, hogy csak egy Michelangelo-képes könyvjelzője volt...

maroz 2013.09.03. 20:53:10

@Holger Hartland: Jobban belegondolva mit is kéne én hosszan kifejtsek? Nem jól érted, és kész. :)

maroz 2013.09.04. 08:22:20

@Holger Hartland: Nah, de inkább mégis. :)

Szóval az elit ilyen is, meg olyan is, tehát az simán belefér, hogy egy része ilyen, más része amolyan világot szeretne, míg persze akad olyan része is, amelyik pont leszarja. Nekem, amikor bajom van olyankor az elitnek, és itt rögtön pontosítanék is: az értelmiségi elitnek (tudom, operacionalizáljam ;))) azon részével van bajom, amelyik ordít, veri a tamtamot hisztérikusan, hogy ő egy másmilyen világot szeretne, és szid mindent és mindenkit amiért nem az a világ van. Kivéve ugye saját magát. Ez a része az elitnek magát kigyógyíthatatlanul demokráciafüggőnek gondolja, tehát úgy érzem, hogy okkal-joggal várhatnám el tőlük, hogy akkor a céljaikért is (legyen egy olyan világ, amilyent ők elképzelnek) a képviseleti demokrácia logikája szerint kapáljanak, azaz, és itt jön a "hajoljon le a néphez, és magyarázzon el neki bizonyos dolgokat" cáfolása: a polgártársait önmagával egyenlő jogúnak és méltóságúnak elfogadva igyekezzék azokat meggyőzni arról, hogy az őáltala elképzelt világ jobb lenne. Viszonylag egyszerű rendszer, átlátható működési logikával, lehet benne stratégiákat kitalálni, a meggyőzésre vannak eszközök, van minden, csak csinálni kéne. Na, hát ez az, ami engem zavar: amikor az értelmiségi elit nyíg, hogy milyen szörnyű világ van, de az, amit tesz nem a megoldás, hanem a probléma részévé emeli őt.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.09.04. 14:42:56

@tarackos: @maroz:
Nem tudom, ezek nem irreális elvárások-e.

maroz 2013.09.04. 15:15:49

@Holger Hartland: Az idősík a kérdéses. Az, hogy milyen lejáratra várom el. November végére irreális, de ha arra gondolok, hogy tíz éven belül akár konvergálhatna is a viselkedés az elvárásomhoz akkor talán nem. Talán. :)

Az a baj, hogy nagyon látom azokat a tényezőket, amelyek abba az irányba hatnak, hogy rövid távon tényleg irreális legyen ilyesmit elvárni. Aztán kérdés, hogy kinek mihez van türelme, hiszen ha jobban belegondolunk a polgári demokráciába nem csak rendszerváltással lehet eljutni, hanem vonattal is. ;)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.09.04. 15:43:02

@maroz: Időintervallum? Én úgy gondoltam, hogy amíg csak időben ellátsz. De ez most hosszú. Talán egy posztban, aminek a megjelenéséhez hasonló időbeli elvárásokat kérek. :) Most épp a Kósa-beszédről írnék, de lehet, hogy mire lesz annyi időm, nem lesz már aktuális. Kb. ma vagy soha.

mórka 2013.09.04. 23:32:18

@buta_lúd:
Nekem ez egy kellemes kutakodás,jó játék volt. Köszönöm, hogy részt vehettem benne.

maroz 2013.09.05. 08:20:08

@Holger Hartland: Szóljon most, vagy hallgasson el mindörökre. ;)

Végső soron akár már ma is tudok példát hozni arra, amire várok, amiben reménykedek. Úgy látom, hogy a honi gasztronómia pont az általam várt módon kezdett bele egy ígéretes megújulási folyamatba. Voltak, akik ráébredtek, hogy ami van az nekik eléggé fúj, és nem álltak meg itt, hanem hazai viszonyok között teljesen szokatlan módon eljutottak oda is, hogy egy idő után azt is el tudták mondani, hogy mi és miért fúj. Viccesnek tűnik, de hazai viszonylatban szerintem ez egy merőben szokatlan teljesítmény.

És akkor ennél a problémafelismerésnél nem álltak meg, hanem elgondoltak egy stratégiát a változtatásra, amiben jelentős szerepet kapott az is, hogy meg kell győzni embereket arról, hogy az a jó ahogyan ők látják. Lett a dologba belerakva egy csomó munka, és a megoldás irányába inkább közösségi, semmint individuális megküzdési módokkal tolták a fakanalat. Ja, és ami fontos mára már lett a dolognak eredménye, látszata is. Én azt mondanám, hogy egészen jelentős.

Nyilván, azt is látom, hogy ez egy folyamat, és hogy még nagyon az elején vagyunk, és az is nyilvánvaló, hogy rengeteg a buktató, rengeteg a belátható időn belül leküzdhetetlen akadály, olyan berögzülések, konokságok, tipikusan zsigeri ellenérzések, a szinte pánikszerűen zárkózott magyar értékszerkezet, és még kismillió ilyen ellene ható egyéb tényező. Szóval semmi hurráoptimizmus, inkább csak egy kisebb bólintás az éppen elinduló folyamatnak: na így, na!

maroz 2013.09.05. 12:43:15

@Holger Hartland: Én is elkezdtem egy posztot, de elég nehezen haladtam, röviden nem ment, hosszan meg minek, azért úgyis csak beszólnak, de szerencsére közben meg úgy felkúrták az agyamat, hogy el is ment a kedvem az egésztől, így aztán maradunk még pár évszázadig autoriter társadalom, persze ha más nem ajánlkozik helyettem, hogy majd ő megvált minket. ;)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.09.05. 14:25:40

@maroz: Én egyet tudok, aki (már-már) megváltónak hiszi magát.

maroz 2013.09.05. 14:57:21

@agresszív kismalac: Látod, nekem most még gyurcsányozni sincs kedvem... :)

maroz 2013.09.05. 15:31:57

@Holger Hartland: Mezei perverzióból elolvastam egy ízig-vérig körúton belüli balliberálisnak a sokezredik mucsaizását:

nol.hu/lap/allaspont/20130905-kijarat_europaba

És ugye írja mindezt egy olyan lapban, amelyiket Szanyi finanszíroz és ezt nemrég a maga negédes stílusában (tíz deka párizsi plusz két zsemle) elő is adott. Na, ilyenkor vagyok hajlamos arra, hogy inkább veled értsek egyet abban, hogy lófaszt lehet itt várni ettől az elittől, nem mást. Pláne, hogy igen jó eséllyel ugyanez ugyanígy újratermeli saját magát.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.09.05. 18:13:35

@maroz: Rutinmeló. Mit vársz tőle? Meg kell dolgozni a tíz deka párizsiért plusz két zsemléért. Most épp olyan kedvem van, hogy ezt nem gúnyosan, hanem szánakozva írom. Mit csináljon szerencsétlen Révész Sándor? Ő csak egy a sok közül, egy vesztes csapat tehetetlen tagja.

maroz 2013.09.06. 07:46:50

@Holger Hartland: Hát, igen, közben meg mit látok? Hogy Szempontpuska blogja címlapon sajtózik. Már hogy egyáltalán van pofája a szájára venni a sajtót, már az priceless, mert amúgy az írást nem olvastam.

maroz 2013.09.06. 07:57:17

@agresszív kismalac: Ő úgy gondolta, hogy neki tizenöt deka is járna. Mire fel az orrára koppintottak, hogy lófaszt, mert a tízdekások közül öten ugranak a helyedre tizenegy dekáért. Tele van ez az ország szellemi izgalmakkal.

maroz 2013.09.06. 08:06:11

A Hetiválaszon egy Népszabadság-reklám fut. Mi, tízdekások tartsunk össze. :))))))

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.09.06. 10:13:02

@maroz: Én hülye meg szaladtam megnézni. Mi az, hogy Szempontpuska blogja? Einstand volt?
(A múltkor jotunder leírta azt a mondatot, hogy maroznak igaza volt. Hogy miben, arra már nem emlékszem, csak olyan furcsa volt.:-))
Amúgy dajcstompival Orbán Rási lagzija kapcsán összecsapni- na, az tényleg felemelő lehet.

maroz 2013.09.06. 10:41:39

@agresszív kismalac: Körülbelül ugyanaz, mint ha a Mandinerre mondanám bizonyos tízdekás kontextusban, hogy Balogh Ákos Gergely blogja. Nyilván, lehet a Mandinerrel is közösséget vállalni, akár még szerzőként is, de ha valaki azon a blogon nyígna a sajtószabacsság miatt azt pont ugyanannyira viccesnek találnám, mint amikor ennek a táncsicskának a blogján nyígnak.

Hogy mennyire felemelő, vagy mennyire nem, az engem egyáltalán nem érdekel, ez a mispóche belügye, jáccák le egymás között.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.09.06. 12:01:39

Visszafelé köpködni viszont biztosan nem felemelő.:-/
És nem is elegáns.
Ott voltam azon az ominózus napon a Vincenten. Tágra nyílt szemmel figyeltem, mennyi mocskot hordanak rólad össze hirtelen azok, akikkel addig egy csapatba tartoztál. Úgy gondolom, felemelt fejjel sikerült eljönnöd.
Ne rontsd el ezt.

buta_lúd (törölt) 2013.09.06. 12:15:22

@maroz: Igaz. De azért csak lesajnálóan nem kéne. nincs egyedül azzal, hogy a személyes arconrugódás jelentősen befolyásolja vélekedéseit.

maroz 2013.09.06. 12:35:49

@agresszív kismalac: Ez nem rólam szól. Ez arról szól, hogy kik is a honi sajtószabadság táncsicsai. Te tényleg nem érzed kicsit se viccesnek ezt a tíz deka párizsit és két zsemlét? Ez nem a múlt, ez a nagyon is fáking jelen. És talán nem pont akkora súlyú, mint az, hogy egy mezei blogger benácult...

maroz 2013.09.06. 12:52:20

@buta_lúd: Hát, én nem nagyon szeretném őt bántani, mert csöppet sem ismerem, de aki csak 2013. év június 30-án bírt rájönni arra, hogy ebben az országban khm... akadnak problémák a közszolgálati (és talán ez egyéb) médiával azzal én olyan súlyosan nem rokonszenveznék, valamit a bőrét se szívesen nyúznám le lobogónak, vagy ha más lenyúzza és lengeti, akkor kicsit viszolygok és ezt mondjuk egy kommenben el is mondom.

Külön élmény a lemondólevelében az, hogy nem elsősorban a cenzúrát említi, mint lemondási okot, hanem a meg nem kapott csontocska miatti duzzogást. Mire következtethetek én ennyiből? Miért is ne arra következtessek, hogy beduzzogott egy háziszolga, mert nem ő kapta meg az uraság levetett öltönyét, hanem más? Mi is akkor pontosan ennek az embernek a vélekedése? Cenzúra, elnyomás az, amikor már engem (értik, engem!, aki annyit tett a Hazáért, és világ életében jóelvtárs volt, engem!!!!, hát nem hallatlan!!!) is bántanak. Ettől hatódjunk mi meg? :)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.09.06. 13:03:49

@maroz: Várjál már! Hát nem most jött rá, hogy problémák vannak az ún. közszolgálati médiával:
kismalac.blog.hu/2013/09/05/igaz_igaz_vanyadt_vanyadtovics_vinyov

maroz 2013.09.06. 13:12:02

@agresszív kismalac: No, hát van ez így, illetve még pontosabban: így megy ez. Rájön, és csekély tíz év után már le is vonja a konzekvenciákat. Derék! :)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.09.06. 13:19:52

@maroz: Jó, hát, van az a pénz, amiért korpás a hajam!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.09.06. 13:32:05

@agresszív kismalac: Ő tehetett valamit, és tett is: kilépett a csapatból. Olvastam a cikket, szerintem a fazon anyját most kétfelől fogják szidni: az egyik oldalról azért, mert kitálalt és kilépett, a másikról azért, mert most és nem korábban.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.09.06. 13:39:53

@maroz: Az nem szempontpuska, hanem Kettes posztja, és a szokásos átkozódós odamondás, de rendben van, tulajdonképpen igaza van. Tudom, nehéz megmondani, ha nem olvastad el, de mi bajod vele? Attól, hogy a vincentesek és főleg jt bizonyos dolgokban elképesztő szarságokat műveltek, más dolgokban még lehet igazuk. Jt a múltkor egész pozitívan írt rólad, persze ha azt nézzük, hogy igazából egy bocsánatkéréssel tartozna neked, akkor elég szánalmas, de mondtam már: hagyd a fenébe.

maroz 2013.09.06. 13:42:20

@Holger Hartland: Neked mi bajod szokott lenni Balogh Ákos Gergellyel? Vagy a Mandiner bizonyos szerzőivel, akiknek mit is szoktál sűrűn a szemükre vetni? ;)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.09.06. 14:01:20

@maroz: A Mandinerrel az a bajom, hogy utólag szokott kiderülni, milyen megbízásokat kapott a főszerkesztő cége, illetve ha valamelyikük esetleg minisztériumi vagy önkormányzati állásból blogol. Van olyan bloggerük is, akiről ez "hivatalosan" nem köztudott, de a jólértesültek tudják. (Nem mondom meg.) Szerintem ilyenkor vagy egyáltalán nem kellene blogolni, vagy nyilvánosan vállalni kellene az ilyen kötődéseket, és nem utólag.

A másik bajom velük, hogy régen ez egy szimpatikus, tisztességes, okos és rendes társaságnak tűnt, az elmúlt években pedig az óvatos igazodás, a sorba beállás (elkurvulás?) jeleit vélem látni rajtuk. (Oké, legalább a lelkiismeretük rossz egy kicsit, ez látszik. :)) Francba, lehet, hogy régen is ilyenek voltak, csak nem volt rá alkalom, hogy kiderüljön?

Végül, ha konkrét posztjukkal van bajom, akkor azt odakommentelem. (A vincenten azért nem, mert nem megyek házhoz azért, hogy gennyládáskodjanak velem és kimoderáljanak, vagy fordított sorrendben.)

Válaszoltam, te jössz. :)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.09.06. 14:08:44

@Holger Hartland: És hányan vannak, akik tehetnének valamit, de inkább nem néznek tükörbe? És hányan, akik büszkén néznek bele? És hányan, akik teljesen fogalmatlanok?
Megannyi kérdés.

maroz 2013.09.06. 14:20:04

@Holger Hartland: Ugyanezt mondhatnám el én is, hozzátéve még azt, hogy igen, a személyes megbántottság is tényező, de nem az a jelentősebb. Azon könnyebben túl tudnám magam tenni, ha nem lenne közben ott az is, hogy akitől kaptam (többek között), annak nem kellene blogolnia, vagy ha mégis, akkor...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.09.06. 14:20:28

Ezt a szöveget pofozd ki egy kicsit, és írj rá valami zenét. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.09.06. 14:27:31

@maroz: Ugyanezt?? A vincentet vagy bármelyik szerzőjét megrendelésekkel pénzelik? Minisztérium és önkormányzat helyett mondjuk pártirodából írják? Anyagi haszonért igazodnak valamilyen "pártvonalhoz"? Nem hiszem.

A személyes megbántottság más kérdés. Részedről ez teljesen jogos, ugyanis téged valóban ronda módon megbántottak. Teljes joggal várhatnál egy olyan bocsánatkérést, amit sajnos valószínűleg nem fogsz megkapni. De attól még más dolgokban lehet a vincenteseknek igazuk.

maroz 2013.09.06. 16:43:27

@agresszív kismalac: "Nem hiszem."

Hát, ez nem túl hízelgő rám nézvést, egyrészt, másrészt pedig utólag egy kissé hazavágja a bartert. ;)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.09.06. 17:00:25

@maroz: Szerintem ez nekem jött. Az "agresszív" még rendben van, a "kismalacot" kikérem magamnak. Vadkan, minimum.

Maroz, amit a mandinerről írtam, az nyilvános, bizonyított. Nyilvános, hogy a főszerkesztő cége milyen megbízásokat kapott, és nyilvános, hogy legalább egy, amúgy nem a saját nevét használó bloggerük KIM-es.

A vincentről soha nem derült ki hasonló. Amit a szerzőkről tudni lehet, Pásztörperc egy mezei MSZP-tag, és nyíltan vállalja. Jt-ről informálisan tudni lehet, hogy ki, és ugyan sok rosszat lehet mondani róla, azt nem hiszem, hogy pénzt fogadna el politikusoktól. Vagy összeállna olyanokkal, akik pénzt fogadnak el politikusoktól.

Ha van valami a biliben, vagy borítsd, vagy inkább ne szólj semmit.

maroz 2013.09.06. 17:28:00

@Holger Hartland: Sorry, a pollen kimarta a szemem, örülök, hogy legalább a blogot eltaláltam. :)

Félreértesz. Én mindenféle utánanézegetések nélkül is elhittem neked azt a kijelentésedet, miszerint: "Van olyan bloggerük is, akiről ez "hivatalosan" nem köztudott, de a jólértesültek tudják."

Miért hittem el? Azért, mert tudom, hogy benne voltál a csapatban, elhiszem rólad, hogy fel bírod mérni, hogy milyen reláció az, amelyikre nyugodt szívvel rámondható, hogy több, mint kínos és nem szívesen gondolnám azt rólad, hogy szándékosan hazudsz.

"Ha van valami a biliben, vagy borítsd, vagy inkább ne szólj semmit."
Borítottam. Elmondtam, hogy több, mint kínos, ha egy olyan blogon nyígnak a sajtószabadságért, ahol a személyi állomány ezt finoman szólva is hiteltelenné teszi. Nekem ez a tíz deka párizsi nagyon megfeküdte a gyomrom, illetve na jó, annyira nagyon talán nem, de annyira viszont igen, hogy a "ne szólj semmit" tanácsot ne bírjam megfogadni. Ez szerintem egy talán nem annyira szükséges, de egészen biztosan elégséges borítás. Jt csak rossz társaságba keveredett, vele ebből a szempontból semmi bajom, lehet, hogy ezt sem fogod elhinni, de ő azon Vincent-tagok közé tartozik, akikre már szinte egyáltalán nem is haragszom. P/c-re pedig soha nem is nehezteltem, egy csöppet sem. És még vannak ott néhányan, akikre úgyszintén nem. Nem olyan egyszerű ez...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.09.06. 19:15:05

@maroz: A kommentelés a félreértések tárháza. Azt írod, benne voltam a csapatban? Valamit tényleg félreértettél. Vagy evidenciának vettél valamit, ami nem evidens.

A "Van olyan bloggerük is..." kezdetű mondat alapja nyilvános információ, most megnéztem google-val, megvan, ebben a pillanatban is olvasható a neten. Könnyen lehet egyébként, hogy te is tudsz róla. Csak "hivatalosan" a Mandiner ezt nem ismerte el. Most azt is látom, hogy egyszer máshol egy régi kommentemben linket is adtam rá. Ma nem tenném, utólag azt mondom, hiba volt. Ha akarod, privát mailben elküldöm.

Hogy jót is mondjak a Mandinerről, a minap egy szerzőjük az erdélyi magyar politikai helyzet kapcsán parodizálta Bayer Zsoltot, a végére pedig becsületesen odaírta, hogy ebben a kérdésben ő nem csupán egy véleményét megíró polgár a sok közül, hanem korábban az egyik erdélyi magyar párt kampányfőnöke volt. Így kell ezt. Ez tisztességes.

Maroz, én nem tudok róla, hogy bármilyen csapatnak a tagja lettem volna, de ha te mégis úgy hiszed: gondolod, hogy utána odáig süllyednék, hogy szennyest teregessek? Oké, ha valaki egy olyan csapat tagja volt, ahol a többi csapattag rútul kibabrált vele, mint ahogy veled történt. Az más. De ha jól sejtem, hogy mit hiszel, akkor az én (én? :)) esetemben ilyesmiről szó sincs.

Nem, amit írtam, az nyilvános, linket tudok adni rá. Amit te írtál, az nem nyilvános, nem tudhatok róla semmit, az "olyan blogon nyígnak a sajtószabadságért, ahol a személyi állomány ezt finoman szólva is hiteltelenné teszi" pedig eléggé enigmatikus megfogalmazás ahhoz, hogy ne értsek belőle semmit. Én sem bírom a vincenteseket, pont a szarságaik miatt, de azt nagyon nehezen tudom elképzelni róluk, hogy a politika zsoldjában (szó szerint a zsoldjában) állnának, mint pl. az Egyenlítő blog (amin csak röhögök), vagy a Mandiner (amit sajnálok). Egyszerűen nem tűnnek olyannak, mint aki erre rá van szorulva. Ezért írtam, hogy "nem hiszem". Nem gondolom, hogy hazudnál, de azt könnyen elhiszem, hogy félreértettél valamit. Hiszen engem is félreértettél az imént. Na mindegy, a lényeg végül is az volt abban a posztban, hogy foglalkozhat-e a sajtó az Orbán-lány esküvőjével, és én bizony szintén azt gondolom, hogy foglalkozhat.

Na, mit értsünk még félre?

maroz 2013.09.06. 20:32:00

@Holger Hartland: Inkább csak annyit tisztázzunk még, hogy időnként neked vannak bizonyos elveid és nem nagyon vagy hajlandó tudomásul venni, hogy azok a _te_ elveid, és nem valamiféle erősen közelfogadott normák. Neked lehet elved az, hogy a nick az egy szentség, és tarthatod magad ehhez, de például nekem már nem elvem ez, és így nem is igazán érzek sziklaszilárd gátlást arra, hogy ha alkalomadtán úgy ítélném meg ne "teregessek szennyest", ha azt fontosnak gondolom.

Pillanatnyilag sajnos az van, hogy nekem ugyan nyílik a bicska a zsebemben bizonyos dolgoktól, de sajnos azt is látom, hogy ez nem annyira közügy, nem azért, mert ne lenne tanulsága a köz számára is, hanem inkább azért, mert lényegében véve se nem oszt, se nem szoroz. És igen, ha azt mondod, hogy jellemgyengeség célozgatni és nem borítani, akkor sajnos túl nagy meggyőződéssel nem tudlak cáfolni, mert van abban valami, amit mondasz, tényleg nem szép, de olyan jól esik. :)

Az esküvő nem érdekel. A honi sajtóról, pláne a balliberálisról pedig megvan a véleményem, amin ez az esküvőizé tán még csak árnyalni sem tud.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.09.06. 21:57:38

@maroz: Akkor lehet, hogy csak nekem tűnt visszásnak, mikor P/c leírta, mikor mindenki belédrúgott egyet, aki arra járt, hogy tk. félanalfabéta vagy.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.09.06. 22:42:17

@maroz: Tobzódunk a félreértésekben! Nem tartom jellemgyengeségnek, hogy célozgatsz, és megértem a dilemmádat, csak annyit akarok mondani, hogy ha homályosan célozgatsz, akkor légy szíves, fogadd el, ha nem értik és hitetlenkednek. De szemrehányás nincs.

A nick nem szentség, hanem személyes adat, és ilyenként nem az én elveim védik, hanem a törvény és a neten kialakult szokásjog. Bizonyos esetekben mégsem tudok felháborodni az IRL-ezésen, például ha a politika zsoldjában álló embert lepleznek le. Nem azért, mert a politika zsoldjában állni eleve rossz dolog, talán lehet ott is tisztességesnek lenni, de akkor tessék nem átlagpolgárt alakítani, hanem nyílt lapokkal játszani, ahogy az említett becsületes erdélyi exkampányfőnök. Annak idején a minisztériumi blogger leleplezésén nem is háborodtam fel. Az adjunktusén és a docensén igen, mert ott piszlicsáré szabadidős tevékenység keretében elkövetett mondatok miatt akartak befűteni két embernek - a munkahelyükön. Ha kiderült volna, hogy havi fél milláért adnak tanácsot a minisztériumnak, persze az már más lett volna.

De hogy ezek mennyire nem csak az én elveim, az abból is látszik, hogy mondani mondod ugyan, hogy ezek nem a te elveid, mégis, soha a büdös életben egyszer sem láttam tőled olyat, hogy ezeket a "nem a tiéd" elveket felrúgtad volna. (Pedig egyszer még egy polgármester nickjét is megtudtad, emlékszem. :)) Most sem rúgod fel, és nem mondod meg, melyik vincentes kap leütésenként száz forintot a Bajnaitól (most viccelek!!! ha eltaláltam az összeget és a forrását, az merő véletlen! :)), de ha olyasmiről van szó, ami nem oszt, nem szoroz, akkor "jellemerősség", hogy nem mondod el.

maroz 2013.09.07. 07:35:01

@Holger Hartland: "Tobzódunk a félreértésekben! Nem tartom jellemgyengeségnek, hogy célozgatsz"

Félreértettél, én tartom annak. Tudom, hogy nem lenne illő, de mégis csinálom. :)

No, ha nem szentségként, tehát ha nem valamiféle kanti abszolút értelemben képzeled el a nick védelmét, akkor ebben nincs is veled vitám. Én amúgy erre úgy tekintek, mint bármilyen más normára, hogy megsérteni meg lehet, amint hogy akár a "ne ölj!" sokkal súlyosabb parancsot is, feltéve, ha erre a normasértésre van morálisan is elfogadható indok. Csak ugye adódik néha olyan helyzet, amikor maga a státusz teszi nehézkessé az amúgy morálisan elfogadható indok megvédését: ha mondjuk megölöm a rám támadó idegent akkor némi magyarázkodás árán, de jól jövök ki a szituációból, ezzel szemben ha egy közismert haragosomat nyírom ki egy hasonló szituációban azt már sokkal, de sokkal nehezebb lesz megmagyaráznom.

maroz 2013.09.14. 12:08:34

index.hu/kultur/2013/09/13/kertesz_egy_holokauszt-bohoc_voltam/

"Arra a kérdésre, hogy nem vált-e "egy kicsit holokauszt-iparrá" az emlékezet kultúrája Németországban, azt válaszolta: "nem egy kicsit, hanem teljesen"."

"Kifejtette: az irodalmi Nobel-díjat azért kapta meg, mert dicsőíteni akarták "a tanúság irodalmát", előtte pedig meghívták Stockholmba, hogy tartson egy beszédet, de valójában azt akarták megtudni, hogy "jó benyomást keltek-e, vagy hogy kézzel eszem-e a rántottát"."

Uhhh. Kertész Imre is benácult. :)))))
süti beállítások módosítása