HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Toposzokkal harcoló

2013.10.12. 10:42 | maroz | 52 komment

Címkék: hétvége

A recept: végy tíz deka párizsit és két zsömlét, add egy lehetőleg több generációsan is kiváló agitprop káder kezébe, és magyarázd el neki a dresszírozás nem túl összetett metodikáját: ha a sajtómunkás legyárt egy jó toposzt akkor füttyent, behív lábhoz, buksit megsimogat, öt deka párizsit plusz egy zsemlét odadob és biztatóan felmutatja a maradékot. Pici korbács is kell, de azt mostanság nem nagyon érdemes suhogtatni, éppen csak annyira, hogy azok a bizonyos háromperhármas reflexek ne kopjanak ki teljesen a kultúránkból. Ha ez megvan, akkor helyezz el pár másik agitprop kádert olyan, függetlennek látszó helyekre, amelyekkel szemben ma még esetleg akad némi közbizalom és add nekik feladatául azt, hogy érje el, miszerint ezek a függetlennek tűnő véleményátjátszó-állomások a sajtómunkásokkal legyártatott toposzokat terjesszék. Tuti recept, hiszen egy idő után a dolog önjáróvá válik, a függetlennek látszó helyek is elkezdik gyártani a toposzokat, amelyeket a sajtómunkások lelkesen átvesznek, olyan ez, mint a hadiipar, ha úgy komolyabban beindul: bárki gyártson bármit is az a végén úgyis olyasmi lesz, ami a frontra kell.

Ma az látszik, hogy az ország egy nem túl nagy, de annál nagyhangúbb része langyosháborúban áll egymással, nem is tudom milyen gúnyos jelzőt lehetne találni erre az ostobaságra, ami mostanság mifelénk zajlik. Mert ha legalább tényleg gyepálnák egymást, de nem, itt még a hangemberkedést is csak langyos üzemmódban űzik, uzsonnaszünetben megdobálják jól egymást toposzokkal, de ebédkor már nem, mert akkorra már visszavonulnak a sajátjaik közé a hősök, bezsebelni a diadal jutalmát és építeni a csapatszellemet. Kicsit olyan ez, mint egy nagyon elbaszott gengszter-vígjáték: a keresztapák katonái matracra vonulnak és makkos puskákkal lövik egymást, majd jön Rumcájsz és mindenkit kizavar a jicsini erdőből.

Zajlik tehát ez a langyosháború, készülnek a föld-levegő, vállról indítható toposzok és lövi egymást az ország nem túl nagy, ámde annál hangosabb része. Legyen bármiről is szó, menten ott terem néhány egységnyi langyiharcos és sorozza egymást toposzokkal. "Magyarország jobban teljesít!", durrant az egyik, "nem-megszorítás megszorítás!", pukizza vissza a másik, "igazi reform!", durrr, "látszatintézkedés!", redurr. A toposzokkal harcolás egyik igen kellemetlen mellékhatása, hogy megképezi azt a látszatot, mely szerint pofonegyszerű problémáink lennének, egyszavas, elméletben könnyen megoldható ügyek, és ezt sajnos nagyon sokan el is hiszik. Az érthető és belátható, hogy a bonyolult, összetett és sokszor nehezen átlátható valóság dichotómmá hazudása kinek az elsődleges érdeke (szavazz rám és minden jólesz!), de talán az is belátható, hogy ez a leegyszerűsítő szemlélet, amely az életünket toposzokkal megvívható langyiháborúnak igyekszik láttatni azért is veszélyes, mert ezt a szemléletet aztán viszi is magával a polgár haza, magánhasználatra. Hazaviszi és elkezdi kiterjesztve is alkalmazni, hiszen ha  országos ügyekben bevethető, akkor miért is ne működne a sufniban is? Így fogja aztán a hétköznapjainkat, az elvileg magánügyeinket is uralni az a szemlélet, hogy elég kilőnünk egymásra pár közepes hatótávolságú toposzt és már meg is oldódik minden.

Holott ha az ember elkezd tényleg utána menni bárminek is, vagy ha egyszerűen csak nyitott szemmel jár rádöbbenhetne arra, hogy a dolgok többnyire pont az apró részleteken múlnak. Idézném József Attilát, naponta háromszor megváltják a világot, de nem tudnak gyufát se gyújtani, idézném, mert találó, viszont látom, hogy valami Géfodor is idézi, de majd pont hagyni fogom, hogy egy toposzharcos elvegye tőlem József Attilát, szóval akkor mégiscsak idéztem, mert tényleg találó.

Olvasom a toposzt, tönkretették a magyar oktatást, plusz az ilyenkor szokásos kísérőket, kisunikum, nagy sör, szóval olvasom, és mellette persze olvasom a gyufagyújtók kifakadásait is, és azt látom, mert egészen egyszerűen nem tudok mást látni, hogy ez egy roppant bonyolult, nagyon nehezen átlátható dolog, és hogy itt a jóisten se tudna egyszerű megoldást találni. Talán pont azért, mert nincs is. A toposzokkal ellentétben ugyanis itt mintha inkább ilyen apró problémák sokaságának lenne egy csúnya eredője, mely iránya csak akkor bírna módosulni, ha az apró problémák is oldódnának megfelé. De az apró problémák sajnos csak nagyon lassan szoktak megoldódni, sokszor olyan lassan, hogy mire öt megoldódna addigra hat másik képződik helyettük.

Kis emberi gyarlóságok, például. Sokszor tapasztalom a magam munkája során azt, hogy küldök egy e-mailt, és vagy nincs rá semmi reagálás, vagy az elküldéstől számított öt percen belül csörög a telefon. Megkaptam a méljét, no, akkor beszéljük meg, azt írta, hogy... Na de a fene enné meg, az e-mail az nem egy trendi csengőhang a mobiltelefonhoz, én pont azért választottam ezt a kommunikációs formát, mert több szempontból is hatékonyabb, praktikusabb mint a telefon, hiszen már eleve arra késztet az írásbeliség, hogy átgondoljam a problémámat, érthető formába öntsem, plusz ugye a levéllel a címzett is akkor foglalkozik, amikor ideje és kapacitása van rá, és nem akkor, amikor csörög, no meg nem utolsó sorban egy jó bizalomépítő eszköz is, hiszen ott marad leírva minden, sokkal kisebb az esélye annak, hogy a kommunikáló felek mint ahogyan az a beszédnél elő-előfordul később "másként emlékezzenek" bizonyos részletekre. Apróság, önmagában véve talán szóra sem érdemes, de ezek sajnos összegyűlnek. Jön hozzá egy másik apróság is, például a teljesen értelmetlenül ronggyá frusztrált munkahelyi légkör. Kiléptem, inkább éhen döglök, de én nem bírom tovább elviselni ezeket a szarrá frusztrált klimaxos irodapicsákat, ahogy egész nap másból se állnak ki, csak az ajvékolásból, a rinyálásból és a pletykálkodásból, fakad ki egy ismerősöm, és mit lehet erre mondani? Apróság, ne törődjünk vele? Szinte naponta futok bele olyan alkalmazottba, aki a frusztráltsága miatt a lehető legdurvábban szarozza a munkahelyét kívülállóknak, és az interakció 90%-a erre megy el. Nézi az ember a főnököt egy másik helyen, és nem érti, hogy miért is ő lett a főnök ha csupa olyan személyes tulajdonsága van, amelyek totálisan alkalmatlanná teszik őt a vezetésre.

És így tovább, nekem lassan már padlásnyi gyűjteményem van az ilyen apróságokból, olyasmik, amelyekről a nagy toposzháborúban még csak beszélni sem érdemes, meg persze nem is nagyon lehet, de ahányszor az ember elkezd kicsit is mélyebbre ásni mindig arra jut, hogy ezek az apróságok a valódi okai annak, hogy ha közösen kéne bármit is csinálnunk azt csak rosszul tudjuk. Nagyon alacsony hatékonysággal, megkérdőjelezhető minőségben. Ezen változtatni pedig csak úgy lehetne, ha türelmesen, sort sor alá araszolva beazonosítgatnánk ezeket az apróságokat és megnéznénk, hogy vajon ezek  az okok nem-e egyúttal okozatok is, és ha azt találjuk, hogy de, akkor az is világos, hogy az eredeti okkal kéne kezdeni valamit. Nekem például feltűnt, hogy az e-mailre nem válaszoló partnereim azért viselkednek így, mert egészen egyszerűen funkcionális analfabéták. Képtelenek írott szöveget érteni, vagy ilyent alkotni és ezt szégyellik. Erre pedig ha van is megoldás, az is csak évtizedes távlatban működik. De még csak keresni se lehet ezeket a megoldásokat, hiszen az emberek nálunk a toposzágyúhoz vannak szokva, durrbele, utána egy kis szőnyegbombázás és másnapra már minden rendben is lesz. Ez megy nagyban és sok helyen ugyanez megy kicsiben is. A munkára, a sok-sok napi apró gyufagyújtogatásra már se erő, se kedv de motiváció sem marad. Minek baszakszol te gyufagyújtogatással, gyere, itt az új toposz, "legyen világosság!", gyere, és segíts, lőjük fel az égre, hagyd azt a hülye gyufát másra, lőjük fel, utána pedig mérjük meg az eget és bólintsunk. Mit lehet erre mondani? Fusson, ki merre lát, kérjen valahol menedékjogot, mondja el, hogy egy toposzháború-sújtotta övezetből pattant meg és ha visszaküldenék veszélybe kerülne a józan esze, akkor meg már inkább a halál.

52 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr655564744

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.10.12. 12:00:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DarthVader 2013.10.13. 15:59:37

Na akkor itt egy újabb toposz:

Azért folyamodik az elit és siserehada a toposzok jól bevált alkalmazásához, mert a magyar átlagfogyasztó a második mondatig még csak-csak eljut, de utána feltétlen bealszik. Egy toposz - egy mondat. Sőt, elég egy hiányos mondat is. Rezsicsökkentés! Kész. Mindenki tudja, miről van szó. A nagyobb résznek: whoá, te vagy az isten. Ha a parasztnak elkezdem magyarázni, hogy pl a gáz köbmétere 2008-ban 105 forint volt, 2010 januárjában 120 forint, most az októberi rezsicsökkentéses gázszámlámon meg 140 forint, és ez mit jelent, az már nem éri el az agykérgét, valahol a híd-nyúltvelő határon elakad.
De ugyanez a másik oldalon is: Diktatúra! ennyi bőven elég, nem kell magyarázat, sőt,ellenjavalt. Úgyhogy amíg a tömeg (a választópolgárok nagyobb része) nem képes vagy nem hajlandó analitikai gondolkodásra, addig toposz van és lesz.

takarítónő: hát, milyen gusztustalan ez az Orbán-fej rugdosás. Mondom, ja. De a Gyurcsány-bábu égetésnél valahogy kevéssé voltak aktivak a mostani jobb-és baloldali megmondóemberek. Takarítónő: "ja, tényleg, az is volt. Akkor meg mit óbégatnak?" Nekem pölö mindkettő belefér a buliba, nyugotan lehet égetni meg rugdosni - mármint szobrot/bábut/fényképet, de akinek az egyik nem fér bele egyfelől, mindjárt belefér másfelől. És a zemberek többsége ennyire mélyen gondolkodik. Ugyhogy ha a zembereknek akar üzenni, akkor sajnos a politikai elit és spannjai toposzokat fognak hajigálni. Az egyébként érdekük is, mert ha a zemberke neadjisten gondolkodni kezdenek, akkor még kiderülhet, hogy nem is annyi az annyi. (ld Hogy teljesit a gazdaság? Jól. Bővebben? Nem jól.)

maroz 2013.10.13. 17:16:14

@DarthVader: De hát ha elkezded magyarázni, akkor te sem azt teszed, hogy kivonod magad a toposzok hatása alól, hanem pont az ellenkezőjét, terjeszted.

Ez a "rezsicsökkentés" egy hatalompolitikai kommunikációs trükk. Úgy gyártották le, hogy megnézték, hogy mi az, amire az emberek igen erősen rezonálnak. Te például tudod azt, hogy a rezsi fizetése milyen rengeteg embernek okoz problémát? Na, ez a kommunikációs trükk arról szól, hogy adjunk egy kis reményt ezeknek az embereknek. Erre civilként nem nagyon lehet mást mit mondani, mint azt, hogy hát, igen, tényleg jó lenne, ha az embernek nem lenne minden hónap végén egy hatalmas zabszem a seggében a kifizetendő számlák miatt.

De ha te a "rezsicsökkentés" toposzt elfogadod és használod, akkor azzal mintegy automata módban is részese leszel a kampánynak. Tolod a fidesz szekerét. Az a helyzet ugyanis, hogy neked nincsenek működőképes ellenérveid, mert az a pártpolitikai elit, amelyikre te odafigyelsz töketlen, nem tud neked ilyesmit adni. Milyen ellenérv már az, hogy ma nincs rezsicsökkentés, mert 2010-ben 120 forint volt, 2013-ban meg 140? Hát nem minden drágul évről évre? Inkább azt nézd, hogy most ugyan 140, de ha a kamanyisták és a júdeoplutokraták lennének hatalmon, akkor 180 lenne! Mit gondolsz, a libásnak kiért fájna a szíve, kinek fogná a pártját, a kisembernek vagy az energiamultinak? Naugye. És ebből lehetetlen jól kijönni, ezért sem érdemes belemenni.

Beszélgessünk helyette inkább a passzívházakról, meg az aktívakról. Jó kis civil téma, és az a járulékos haszna, hogy ennek kapcsán egyéb jó témák, jó civil témák is előhozhatóak, oktatás, kutatás, csöppnyi kitekintés a provincia kerítésén túlra, tiszta nyereség.

DarthVader 2013.10.13. 17:49:55

@maroz:

beszélj az átlagembernek aktívházról meg passzivházról. próbáld ki, csak a vicc kedvéért. (Bajnaiék próbálják, természetesen egy hang eredmény nélkül, valamint a DK programjában is szerepel, ha jól emlékszem). Mondd meg neki, hogy vegyen fel némi támogatott hitelt 10 évre, hogy passzívháza legyen, amit aztán kb 10 év alatt kifizethet a rezsi megtakaritásából, onnantól neki termel. Jobban működik a "rezsicsökkentés". Persze azt a zátlagember nem tudja, hogy ez egy ordas nagy blöff.

Kohn-nak mondja a segédje:
- Kohn úr, a szomszédban Grünék akciót tartanak, leszállitott árakon árulnak!
- Igen? Akkor mi is akciózni fogunk.
Odalép a kirakathoz, bevesz egy árcédulát, amin az áll: 6 800 Ft. Föléirja, hogy 7 600 Ft, majd áthúzza.

De ha megmutatod a zembernek, hogy a rezsicsökkentés mennyire is rezsicsökkentés, hátha megtanul legalább egy kicsit is - ha nem is gondolkodni, lehetetlent ne várjunk - de legalább gyanút fogni. Már siker.

DarthVader 2013.10.13. 17:58:05

@DarthVader: jut eszembe:

"Ez a "rezsicsökkentés" egy hatalompolitikai kommunikációs trükk."

Ja.

"ez a kommunikációs trükk arról szól, hogy adjunk egy kis reményt ezeknek az embereknek."

Lószart, mama. Ha arról szólna, akkor már két évvel ezelőtt nekiálltak volna olyan megoldásnak, amelyik nem lehetetleniti el a szolgáltatókat,megosztja a terheket pl az MVM és az elosztók között, stb,stb, sőt mi több, ujra bevezethették volna a fogyasztáshoz kötött támogatást, mint volt annó. Nem a sokat fogyasztók reszketnek a rezsiszámla miatt. Ez a kommunikációs trükk arról szól, hogy egyfelől megmutasuk, hogy mi mondjuk meg,mi a stájsz, mert kemények vagyunk, mint a vídia, másfelől kipasszirozzuk a szart a szolgáltatókból, hogy önként és dalolva ingyen átadják nekünk a cégeket, harmadrész pedig nehogy veszitsünk annyi szavazót, hogy veszélybe kerüljön a 2/3. És akkor milyen kurva jól jön már, ha valaki erre rámutat, azt rögtön lehet leügynöközni. Ez már csak a járulékos haszon.

DarthVader 2013.10.13. 18:13:01

" A toposzokkal harcolás egyik igen kellemetlen mellékhatása, hogy megképezi azt a látszatot, mely szerint pofonegyszerű problémáink lennének, egyszavas, elméletben könnyen megoldható ügyek, és ezt sajnos nagyon sokan el is hiszik."

Mit hisznek el nagyon sokan? Magukat a toposzokat? Persze. Ld mint fent. Vagy azt, hogy pofonegyszerű problémáink lennének, egyszavas, könnyen megoldható ügyek ? Hát persze. De ez nem a toposzok miatt van. Pont fordítva. (Te szoktad mindig az ok-okozatot emlegetni) Emlékszel? Van az egészségügyben pénz, csak a szocik ellopják. A zemberek legnagyobb része elhitte. Az összes politikus tudja, hogy a zemberek elhiszik, és vágynak arra,hogy a problémák nagyon egyszerűen megoldhatók legyenek. Azért harcolnak toposzokkal. Nem hiszem, hogy Te ezt ne tudnád. Hogy hogyan kéne ezen változtatni? Hát nem biztos, hogy úgy, hogy elkezdesz passziv házakról beszélni. Az emberek akkor fognak figyelni a hosszabb, nehezebben érthető magyarázatokra, ha megtanulnak kételkedni. Mindig, mindenben. Először ezt kell megtanitani nekik. Ne higyjenek senkinek és semminek. Főként annak ne, aki a legegyszerűbb megoldást kínálja. Ha majd ezt megtanulták, akkor könnyebb lesz kicsit hosszabb, kicsit nehezebben érthető magyarázatokkal tágitani a horizontot.

maroz 2013.10.13. 18:13:36

@DarthVader: "beszélj az átlagembernek aktívházról meg passzivházról. próbáld ki, csak a vicc kedvéért."

Megvolt. :)

Nézd meg ezt:

www.solardecathlon.gov/

És a mi gyerekeink ezen a versenyen most csak látogatók. És a 2014-es európai versenyen is csak látogatók lesznek, illetve aki bekapcsolódik, az valamelyik külföldi csapatban teszi ezt. Holott ugye a régióból mi voltunk az elsők, akik ebbe bekapcsolódtunk, na jó, ez így nem igaz, mert a románokkal együtt voltunk az elsők, de akkor is. És ahhoz képest egyáltalán nem szerepeltünk rosszul, a hatodik helyet szereztük meg tavaly Madridban.

Nekem meg lett egy csomó tapasztalatom, több napon keresztül tudnék beszélni arról, hogy miért alakult ez így. Miért van az, hogy jövőre román csapatból lesz több is az indulók között (ez nem ország-alapon szerveződik, hanem elvileg egyetem-alapon, tehát egy országból mehet akár több csapat is), míg magyar egy sem. Neked még csak fogalmad sincs, hogy mennyit tudnék én erről beszélni, többek között az általam feltárt okokról, de nem igazán tudok, mert a faszt se érdekli.

Te úgy érzed magadról, hogy "tudsz" gondolkozni? Nem érzed azt, hogy ebben a "rezsicsökkentés" témában neked is inkább csak kérdéseid vannak, de válaszod az nem sok, vagy inkább egy se? Én pont ezt érzem magammal kapcsolatban.

maroz 2013.10.13. 18:14:58

@DarthVader: Nem is mondtad, hogy szakember vagy az energetikát illetően. Is. ;)

DarthVader 2013.10.13. 18:15:06

@DarthVader:

Még egy. Mondjál a zelmúltháromévből olyan kormányintézkedést, amely személy szerint Orbán Viktort és közvetlen sleppjét hátrányosan érintette.

DarthVader 2013.10.13. 18:23:16

@maroz:

"több napon keresztül tudnék beszélni arról, hogy miért alakult ez így. Miért van az, hogy jövőre román csapatból lesz több is az indulók között (ez nem ország-alapon szerveződik, hanem elvileg egyetem-alapon, tehát egy országból mehet akár több csapat is), míg magyar egy sem. Neked még csak fogalmad sincs, hogy mennyit tudnék én erről beszélni, többek között az általam feltárt okokról, de nem igazán tudok, mert a faszt se érdekli. "

Egyrészt a faszt se érdekli, hogy miért alakult ez igy, másrészt azért alakult ez igy,mert a faszt se érdekli. Mert a "rezsicsökkentés" mellett pl már nincs motiváció se.

Miért alakult ez igy? (Csak hogy le ne keseredj végképp).

"Te úgy érzed magadról, hogy "tudsz" gondolkozni? "

Legalábbis kételkedni igen.

DarthVader 2013.10.13. 18:25:19

@maroz:

Már hogy érted, hogy nekem a "rezsicsökkentésre" válasszal kéne szolgálnom?

DarthVader 2013.10.13. 18:26:14

@maroz: nem az a baj,ha az ember mindenhez ért, hanem az,ha mindenhez jobban ért :)

maroz 2013.10.13. 18:29:46

@DarthVader: Valóban, itt jobb lett volna ha úgy fogalmazok, hogy a vitán felül dichotómmá egyszerűsített üzenetek nem megképezik, hanem sokkal inkább csak ráerősítenek azokra a meggyőződésekre, hogy minden pofonegyszerű.

Ha elkezdek a passzívházakról beszélni, akkor öt perc után az képződik meg a hallgatókban, hogy hú, basszameg, de bonyolult egy dolog ez! Tehát implicit módon ahhoz is hozzájárulok, hogy ráébresztem az embereket a világ bonyolult voltára és arra, hogy nem igazán vannak egyszerű válaszok. :)

maroz 2013.10.13. 18:30:52

@DarthVader: Nem értettél meg, de hagyjuk, mert megint lebasznak, hogy mennyit írok. ;)

maroz 2013.10.13. 18:32:42

@DarthVader: ???

Ki olyan idióta, hogy saját maga ellen dolgozzék??? Miért is lenne ez elvárás??? :-o

Na jó, a ballibek, de azok is csak mezei ostobaságból, nem valamiféle hogyan is értelmezett altruizmusból. :)))

DarthVader 2013.10.13. 18:35:24

@maroz:

"öt perc után az képződik meg a hallgatókban, hogy hú, basszameg, de bonyolult egy dolog ez! "

Ja. Meg még drága is, majd hoz hasznot 10 év után. bezzeg a "rezsicsökkentés". (Látod, te is elfogadtad azt a fidesz-es narrativát, hogy ez a rezsicsökkentés a szögin emberek megfagyása ellen van) Ha az emberekben felébred a gyanú, hogy ez nem az, aminek mondják, akkor talán jobban figyel majd a bonyolultabb dolgokra is. Csak a gyanút felébreszteni is viszonylag egyszerű mondatokkal, "toposz"okkal lehet.

"Nem értettél meg, de hagyjuk,"

Hát fogalmazz világosabban :)

maroz 2013.10.13. 18:41:28

@DarthVader: Ez egy hosszú történet, nem nagyon lehet kommentben elmondani. Még posztban se nagyon, legalábbis nekem semmi motivációm posztban elmondani. Minek? Idejön a Gumicukron meg a Homáron szocializálódott netpolgár és ideköpi, hogy: hosszú!, vagy mit szoktak, ezért?

Komoly helyen nem tudom elmondani, mert ahhoz nincs meg a státuszom, akinek meglenne azt nem tudom rávenni, hogy foglalkozzék vele, mi marad? Vállat vonni, leszarni. Csak sajnos mindeközben azt is látom, hogy úsznak el a lehetőségeink, alulteljesítünk ott is és akkor is, amikor látszatra ezt semmi nem indokolja, és nekem időnként adódik olyan kényszerképzetem, hogy látni vélem azt is, hogy miért. Lobotómia kéne, na, az lenne a megoldás. ;)

DarthVader 2013.10.13. 18:45:57

@maroz:

Hát, csak egyetlen példa: a második Gyurcsány-kormány rászorultságelvűre módositotta a gázártámogatást. A nagyobb fogyasztók ebből kiestek. Többek között a jól kereső establishment is. (Természetesen gazdasági szükségszerűségből, de szerinted most olyan kurva jól állunk, hogy megengedhetjük magunknak, hogy pl Lézer Janó évi többszáz ruppót megtakaritson? )

DarthVader 2013.10.13. 18:50:22

@maroz:

"Csak sajnos mindeközben azt is látom, hogy úsznak el a lehetőségeink, alulteljesítünk ott is és akkor is, amikor látszatra ezt semmi nem indokolja, "

Ez egy ilyen ország. Egyre ilyenebb.

"és nekem időnként adódik olyan kényszerképzetem, hogy látni vélem azt is, hogy miért. "

Na látod, ez a legszarabb az egészben, komoly frusztráció alapja.

" Lobotómia kéne, na, az lenne a megoldás. ;)"

Ja. Lobotómia, és máris átlagpolgár leszel. Vigasztalhatna a tudta, hogy töbmilliomodmagaddal vagy.

maroz 2013.10.13. 19:03:02

@DarthVader:

"Ja. Meg még drága is, majd hoz hasznot 10 év után."

Most akkor mi is van??? Te meséled nekem az én tapasztalataimat??? :)))))))

"Látod, te is elfogadtad azt a fidesz-es narrativát, hogy ez a rezsicsökkentés a szögin emberek megfagyása ellen van"
Ezt a hülyeséget meg honnan vetted??? :)

Olyan furcsa vagy ma... ;)

DarthVader 2013.10.13. 19:10:19

@maroz:

<"Látod, te is elfogadtad azt a fidesz-es narrativát, hogy ez a rezsicsökkentés a szögin emberek megfagyása ellen van"

Ezt a hülyeséget meg honnan vetted??? :)>

Várjá', visszaolvasok. Aszondja hogy:

"Ez a "rezsicsökkentés" egy hatalompolitikai kommunikációs trükk. Úgy gyártották le, hogy megnézték, hogy mi az, amire az emberek igen erősen rezonálnak. Te például tudod azt, hogy a rezsi fizetése milyen rengeteg embernek okoz problémát? Na, ez a kommunikációs trükk arról szól, hogy adjunk egy kis reményt ezeknek az embereknek. "

Lassan mondom, hogy te is megértsd,mit mondtál: :

"Na, ez a kommunikációs trükk arról szól, hogy adjunk egy kis reményt ezeknek az embereknek. "

Nem én vagyok furcsa :)

" Te meséled nekem az én tapasztalataimat?" Nem, én az én tapasztalataimat mesélem. Merthogy a zátlagpolgár igy reagál. (35 éve beszélgetek átlagpolgárokkal)

maroz 2013.10.13. 19:11:20

@DarthVader: Nem kéne, de szolgálsz. Azt mondtad, hogy te ambíciót érzel magadban ahhoz, hogy az orvosi értelemben is mentálisan sérültnek tekinthető földművesnek elmagyarázd a rezsicsökkentést. Azt mondtad, hogy ezt te olyan szándékkal teszed, hogy benne előidézz egy attitűd-változást.

Nem tudom, tisztában vagy-e azzal, hogy ez egy komoly szaktudást igénylő munka. Ha valaki ezt tudatosan, a siker reményében végzi, akkor nem ésszerű rákérdezni, hogy ember, elég képzettnek, tájékozottnak érzed-e te magad ehhez? Mert ha nem, akkor két dolgot lehet tenni, vagy megszerzed az ehhez szükséges képességeket és készségeket, vagy szakemberhez fordulsz, aki megmondja neked, hogy mit kell tenned.

Érzésem szerint számodra az utóbbi lenne a pálya, hiszen ha jól tudom van tisztes szakmád, ami gondolom, hogy elég jól kitölti az idődet, tehát neked egy olyan csapat kéne segítsen, ahol rendelkezésre áll a fent említett tudás, és ők kéne téged meginstruáljanak azt illetően, hogy mit és hogyan mondj, ha hatni szeretnél. Így értettem.

maroz 2013.10.13. 19:15:16

@DarthVader: Én nem értek az energiapolitikához és nem tudom, hogy te most hogy állsz, de én nem panaszkodom: mint a cövek! :)

Arról van szó, hogy a hatalmat csak hatalompolitikával lehet megszerezni és megtartani. Aki nem a saját hatalmáért dolgozik, az egy idióta, az semmit nem értett meg a pártpolitikai rendszer logikájából és jó eséllyel még csak egy nótafa se lesz belőle Karakószörcsök-Alsón.

DarthVader 2013.10.13. 19:17:53

@DarthVader: Még egyszer fussunk csak neki.

Szóval nem a fidesz-es narrativát etted meg, márminthogy a rezsicsökentés a szegin embereknek fagyás ellen van,hanem azt etted meg, hogy ez a kommunikációs trükk szól arról. Hogy reményt adunk. Ugyanis a Fidesz szarik a zemberek reményeire. A kommunikációs trükk arról szól, hogy elhitetjük velük, hogy sokkal jobban járnak.
Ugyan nem tudják, mitől, és miért, de jobban járnak. És ezért hálásak lesznek.

maroz 2013.10.13. 19:27:44

@DarthVader: Elmagyaráztam neked, hogy hogyan működik egy kommunikációs húzás. Van ilyen. Mibe, hogy te is el tudod nekem magyarázni hogyan működik a szappanoldatos abortusz (a Vera Drake megvolt?)? Szépen elmondod, hogy mit hova és annak milyen lesz a hatása, de jelenti-e ez az elmagyarázás egyúttal azt is, hogy te egyetértenél vele?

Én azt mondtam el neked, hogy hogyan működik ez a kommunikációs húzás, és nem azt, hogy el is hiszem az üzeneteiket. Se nem hiszem, se nem nemhiszem, egészen egyszerűen felteszem a kezem, hogy nekem erről fogalmam sincs, egészen egyszerűen nem tudom, mert nem tudhatom megítélni, hiszen se makroökonómiai, se vállalatgazdaságtani, se energetikai tudásom nincs ehhez, no meg információim sincsenek.

"Nem, én az én tapasztalataimat mesélem. Merthogy a zátlagpolgár igy reagál. (35 éve beszélgetek átlagpolgárokkal)"
És kifejezetten passziv- valamint aktívházakról beszéltél velük, ráadásul valamilyen mértékben strukturáltan is? Vedd már észre a dolog vicces voltát. Te írtad ezt: "beszélj az átlagembernek aktívházról meg passzivházról. próbáld ki, csak a vicc kedvéért." Mire elmondtam neked, hogy én ezt nem csak a vicc kedvéért próbáltam ki, és elég szép tapasztalataim lettek. Mire te hogyan reagálsz erre? Leszarod, nem is érdekelnek az én tapasztalataim, hiszen olyanok vannak neked is, és darab-darab, te is beszéltél velük ilyesmiről, én is, mi újdonságot, mi érdekességet mondhatnék én neked, mi olyasmit, amit esetleg te ne tudnál, ugyan már, ki van zárva.

Na, ez az a tipikus ballib mindentjobbantudás, amiről beszélek.

DarthVader 2013.10.13. 19:28:19

@maroz: 35 éve azzal foglalkozom, hogy hatok a zemberekre. Úgyhogy ismerem is őket, meg azt is tudom, hogyan kell az attitüdjüket megváltoztatni. Nem indig sikerül - egy alkesz attitüdjét pl elég nehéz - de ott is értem el sikereket.

Amúgy a "rezsicsökkentés" népe nem mentálisan sérült. Csak wahn-állapotban leledzik.

A "rezsicsökkentés"t meg nem magyarázom. Csak kételyt ébresztek a paciensben :) hogy ez nem az, aminek látszik. Kissé egyszerű módon, nem túl körmönfontan, hogy be is tudja fogadni.

(Anno amikor Medgyessy-ék felemelték a közalkalmazotti béreket 30%-kal, rögtön megkérdeztem, csak úgy, a levegőbe: Péter, lesz erre lé? Nem lesz. Előbb-utóbb megszívjuk. De addig eltesszük az emelt zsét. A zemberek is eljuthatnak arra a szintre, hogy ez ugyan nem az, aminek láttatni akarják velük, de attól még a lét eltehetik. Csak tudják azt is, hogy előbb-utóbb ebből is szívás lesz)

maroz 2013.10.13. 19:37:38

@DarthVader: Honnan tudod, hogy a fidesz szarik az emberek reményeire? Ez már megint a durkkerség hatása, amelyik meggátol abban, hogy gondolkodj.

A fidesz pont abban nagyon jó, hogy reményt tud adni az emberek egy jelentős hányadának. Pont akkorának, amelyik bőven elég ahhoz, hogy 2014-től olyan 75-80% százalékos jobboldali többségű legyen az új országgyűlés. A jobboldal reményt tudott adni 2010-ben is, mert ők voltak azok, akik tudtak jól követhető, érzelmi azonosulásra is alkalmas értékeket kínálni, de nem csak hogy kínált, hanem hihető ígéretet is tett arra, hogy hatalomra kerülve ezen értékeket állami eszközökkel is terjeszteni fogja. Ezért is kapta meg 2010-ben a jobboldal a leadott szavazatok 70 százalékát.

És most ott tartunk, hogy sanszos, hogy ez még feljebb srófolódjon, hogy a jobboldal még nagyobb arányú támogatottságot még erősebb legitimációra válthasson 2014-ben. De te ettől még csak ragaszkodj bátran a szokásos pártharcos megközelítésedhez, és mondogasd nyugodtan, hogy "de hát mit adtak nekünk a rómaiak? semmit!". ;)

DarthVader 2013.10.13. 19:37:39

@maroz:

"Mire elmondtam neked, hogy én ezt nem csak a vicc kedvéért próbáltam ki, és elég szép tapasztalataim lettek."

Ezt ugyan igy nem mondtad, azt mondtad,

"Ha elkezdek a passzívházakról beszélni, akkor öt perc után az képződik meg a hallgatókban, hogy hú, basszameg, de bonyolult egy dolog ez! "

Azt nem mondtad, hogy ezután kinyilik a fülük,és isszák az igét, a végén pedig vállra emelnek.

" Mire te hogyan reagálsz erre? Leszarod, nem is érdekelnek az én tapasztalataim, hiszen olyanok vannak neked is, és darab-darab, te is beszéltél velük ilyesmiről, én is, mi újdonságot, mi érdekességet mondhatnék én neked, mi olyasmit, amit esetleg te ne tudnál, ugyan már, ki van zárva."

Pasziv házakról nem beszélgettem velük, viszont számos alkalommal olyanról, ami most kiadás,meg kellemetlen, majd a távoli jövőben lesz hozadéka. Nem kellett. A zembereknek, hangsúlyozom. Érdekes módon a "ballib értelmiség" sokkal fogékonyabb ilyesmire. Nem érdekes? (Sőt, lehet, hogy a nem ballib értelmiség is. )

maroz 2013.10.13. 19:46:48

@DarthVader: Te mondtál valami olyasmit róluk, hogy agybeteg parasztok. Számomra már ez is a ballib toposz része, aki valamit másként gondol, mint azt a saját kánonjuk szerint gondolni kéne az már nem is ember. Te már fejben el is kezdted dehumanizálni, naná, hiszen így erkölcsi skrupulus nélkül legyőzheted akármilyen eszközzel.

De oké, legyen, mindent tudsz és mindent jobban, eddig világos. Nincsenek kételyeid, nincsenek kérdéseid, ez is világos. Ezek tükrében viszont már csak az nem világos, hogy miért jársz ide? Miért olvasod az írásaimat, miért szólsz hozzá? Mi a motivációd, mik a céljaid? Ezt nem értem én.

DarthVader 2013.10.13. 19:50:15

@maroz:

"A jobboldal reményt tudott adni 2010-ben is, mert ők voltak azok, akik tudtak jól követhető, érzelmi azonosulásra is alkalmas értékeket kínálni, de nem csak hogy kínált, hanem hihető ígéretet is tett arra, hogy hatalomra kerülve ezen értékeket állami eszközökkel is terjeszteni fogja. "

"És most ott tartunk, hogy sanszos, hogy ez még feljebb srófolódjon, hogy a jobboldal még nagyobb arányú támogatottságot még erősebb legitimációra válthasson 2014-ben."

Rendben. Legyen.

A Fidesz reményt kinált a zembereknek. Értékeket kinált. Igéretet tett, hogy ezt állami eszközzel is terjeszteni fogja. És sanszos, hogy ez feljebb srófolódjon. Azaz ebben az országban minden okay.
Akkor minek erőlködsz te is?

Ha csak igy nem... .

maroz 2013.10.13. 19:53:54

@DarthVader: "Azt nem mondtad, hogy ezután kinyilik a fülük,és isszák az igét, a végén pedig vállra emelnek."

Nem, ezt a baromságot tényleg nem mondtam. Azt mondtam, hogy a témát illetően sok és súlyos tapasztalataim vannak. Amire te vállat vontál, kinek nincsenek, és hát ugye darab-darab.

Na, mindegy, tényleg nem értem a motivációdat, nem értem, hogy ha se kérdéseid nincsenek, se semmiféle kétely benned elő nem fordul, akkor mégis, mit keresel itt, de akkor ez maradjon az én problémám, eggyel több olyan kérdés, amit nem értek, mondd már. :)

(Arra kérlek, hogy félre ne érts, ez a "miért vagy itt?" egyáltalán nem olyan hangsúlyú, hogy "húzz el innen", engem egyáltalán nem zavarsz, hanem tényleg az van, hogy nem igazán értem. A tippem az, hogy azért, mert harcolni szeretnél velem az Igaz Ügyért. :))

maroz 2013.10.13. 19:54:44

@DarthVader: Mit értesz azon, hogy erőlködök?

DarthVader 2013.10.13. 19:58:43

@maroz:

a parasztot én átlagember minőségben értem semmi pejorativ. Paraszt=zemberek. Híd-nyultvelői információelekadás pedig simán gátlás következménye. (Ld. Hofi: nyugati altatószer: mák, magyar altatószer: dumák. "Az üzemi demokrácia éves szinten.... hrrrrr, hrrrrr")

"a ballib toposz része, aki valamit másként gondol, mint azt a saját kánonjuk szerint gondolni kéne az már nem is ember"

Mi van, jobboldali site-okat nem szoktál olvasni? Az a baj, hogy ez a toposz már mindentől független. Ez az ország.

Jut eszembe: nem gondolod, hogy egy kicsit - na, igazán csak egy kicsit - te is úgy vagy vele valahogy?

Hogy minek járok ide? Fingom sincs. Talán mazochizmus :)

DarthVader 2013.10.13. 20:04:14

@maroz:

" Amire te vállat vontál, kinek nincsenek, és hát ugye darab-darab."

Lószart, mama. Nem vontam vállat. (nincs is webkamerám, honnan láttad, ember! :)

Hanem pusztán megerősitve láttam az ÉN tapasztalatomat, mert az ÉN tapasztalatom szerint IS hasonló súlyú és bonyolultságú problémára a zemberek igy válaszolnak. "Bonyolult" (te) "drága, meg soká lesz" (én). Tehát szó nem volt vállvonogatásról.

Ha te nem ezt gondoltad, akkor mint mondottam, irj érthetőbben :) (meg ne akarj az én fejemmel gondolkodni. Hogy én mit gondoltam, amit nem irtam le. Meg hogy mit vonogattam. :)

DarthVader 2013.10.13. 20:05:23

@maroz:

"Mit értesz azon, hogy erőlködök? "

"A tippem az, hogy azért, mert harcolni szeretnél velem az Igaz Ügyért. :)) "

Minek akarsz harcolni? Igaz ügyek százai hevernek körülöttünk.

maroz 2013.10.13. 20:32:40

@DarthVader: Azért beláthatod, hogy nehéz nem pejoratívnak érteni, de ha te nem olyan szándékkal használtad, akkor elnézést kérek a gyanúsítgatásért.

Nem, sajnos nem szoktam jobboldali szájtokat olvasni. Megtanított az elitem, hogy azok úgyis csak agyatlan jobberek, nácik, meg mindenféle taktaharkányi főiskolás senkik, nulla publikációval, most meg szezon végén már minek kezdjek el, szóval én csak arról tudok beszélni, amit ismerek, és az a ballib "oldal".

"Jut eszembe: nem gondolod, hogy egy kicsit - na, igazán csak egy kicsit - te is úgy vagy vele valahogy?"
De, gondolom, sőt, mi több: tudom. Értsd már meg, én is ebben a ballib fészekben nőttem fel, ugyan, miért is lennék én másmilyen? Küzdök ellene, dolgozok rajta, hogy ez megváltozzék, de ez egy kurvanehéz munka.

DarthVader 2013.10.13. 20:39:37

@maroz:

"Küzdök ellene, dolgozok rajta, hogy ez megváltozzék, de ez egy kurvanehéz munka. "

Inkább igyál, az is ilyen lesz, de legalább közben jobban érzed magad :)

maroz 2013.10.13. 20:48:07

@DarthVader: Igyekezni fogok.

Tehát ha visszaolvasod azt a kommentemet, akkor láthatod, hogy a passzívházról beszélést pont azért hoztam fel példának, mert ezt is egy jó eszköznek gondolom arra, hogy indirekt módon ébresszük rá az embereket a világ bonyolult voltára.

Nem mondtam, hogy azt reagálják rá az emberek, hogy "bonyolult", hanem azt mondtam, hogy ez képeződik meg bennük. Azaz: én, a kommunikátor elértem a célom, hiszen elértem azt, hogy egy bonyolult dologra a közönség bonyolultként tudjon gondolni. Egyébként a leghálásabb közönség a 10-14 éves korosztályból került ki, és ez is egy nagyon érdekes megfigyelés, ami akár még továbbgondolásra is érdemes.

maroz 2013.10.13. 20:49:53

@DarthVader: Azzal nekem lehet valami komoly bajom, mert ha iszom, attól csak rosszabbul érzem magam, ezért aztán nem is iszom, mert így minek? ;)

maroz 2013.10.13. 20:57:06

@DarthVader: Még mindig nem értem, hogy mi az, amin én erőlködnék.

Nem akarok harcolni, pláne nem neten. Ha megfigyelted alig járok el más blogokra, ahová meg igen oda is lényegében véve inkább csak olvasni. A nagyobb harciblogoknak meg talán a környékükön se jártam, ha az ember három posztjukat elolvasta akkor az összeset elolvasta, úgy meg minek? Pláne minek kommentharcolni?

Szóval nem igazán értem a kérdésed, mi az, amiben erőlködni látszok.

DarthVader 2013.10.13. 21:25:24

@maroz:

No akkor fussunk neki még1x.

- A Fidesz reményt kinált a zembereknek. Értékeket kinált. Igéretet tett, hogy ezt állami eszközzel is terjeszteni fogja. És sanszos, hogy ez feljebb srófolódjon. (ebből következik, hogy sikeres volt). Azaz ebben az országban minden okay. Akkor minek erőlködsz te is?
- Mit értesz azon, hogy erőlködök?
- Azt mondtad, hogy "... harcolni szeretnél velem az Igaz Ügyért. :))" (Mármint én). Minek akarsz harcolni? Igaz ügyek százai hevernek körülöttünk. Gyk. ebben az országban minden okay. Itt nincsenek harcolni való igaz ügyek. Minden ügy a nép megelégedésére el van boronálva.

Remélem, igy világos.

DarthVader 2013.10.13. 21:29:28

@maroz:

"én, a kommunikátor elértem a célom, hiszen elértem azt, hogy egy bonyolult dologra a közönség bonyolultként tudjon gondolni."

Hiányzik a smiley. Olyannagyonnem fáradhattál el, mert a zemberek az egy mondatnál hosszabb magyarázatokra bonyolultként gondolnak. :)(Ezért müködnek olyan jól a toposzok.)

"a leghálásabb közönség a 10-14 éves korosztályból került ki, " Még nem rögződtek bennük sztereotipiák. És ők még képesek kételkedni (mindenben, ami a felnőttektől származik.)

maroz 2013.10.13. 21:54:09

@DarthVader: Tényleg nem értem a gondolkodásod.

Attól még, ha felismerem, hogy a jobboldalra az általam említettek miatt szavaztak annyian, attól még, ha belátom és elfogadom, hogy a demokrácia szabályai szerint a kormány azt teszi, amit kell attól még miért kéne azt látnom, hogy ebben az országban minden oké?

Na jó, próbálkozzunk egy analógiával, hátha. Vagyunk százan és eldöntjük, hogy közösen fogunk vacsorázni. De mit főzzön a szakács? Eldöntjük, hogy erről minden reggel szavazunk. Megtörténik, és kijön, hogy a sztrapacska nyert a véres hurkával szemben.

Procedurális szempontból minden rendben van, ugyanúgy, mint ahogyan a mi demokráciánkkal is, tehát ebből a szempontból tényleg minden oké.

De ettől én még mondhatom azt, hogy picsába már, nekem a véres hurka jobban bejön, tehát az én szempontomból egyáltalán nincs minden rendben, hiszen akkor lenne rendben, ha véres hurkát főznének vacsorára. De szidhatom-e a szakácsot, csulázhatom-e nekifutásból azért, amiért nem véres hurkát főz? Miközben a sztrapacskára sokkal többen szavaztak, nota bene.

Mit tehetek? Szerintem azt, hogy elkezdem a társaimat győzködni arról, hogy holnap este legyen inkább véres hurka.

Tehát így gondoltam, hogy demokráciailag minden rendben, úgy tényleg oké az ország, de máshogyan meg nem oké. És erre a "nemokéra" nekem megvannak a saját leírásaim, azok a problémák, amelyek engem zavarnak, amelyek miatt azt gondolom, hogy nemoké az ország. De hadd tudjam már azt én jobban, hogy mely problémákra gondolok, és pláne azt, hogy melyekre nem. Azt például én alig látom problémának, hogy ez a mostani ballib tényleg eltűnhet végre a balfenékbe kis szerencsével hamarosan. Sőt, valójában ezt egy nagy lehetőségnek látom a problémáink megoldódásához vezető úton.

DarthVader 2013.10.13. 22:13:28

@maroz:

nem kell a párhuzam, értelek én anélkül is. leglábbis ugy vélem.

De akkor vissza a kályhához:

"A fidesz pont abban nagyon jó, hogy reményt tud adni az emberek egy jelentős hányadának. Pont akkorának, amelyik bőven elég ahhoz, hogy 2014-től olyan 75-80% százalékos jobboldali többségű legyen az új országgyűlés."

De miért tud reményt adni? Mert a jól müködő toposzokkal operál. Amit te kifogásolsz. "Rezsicsökkentés". Erre nem lehet más válasz azok számára, akik azt a 75-80%-os többséget ismét meghozzák nekik, - mert csak a toposzokból értenek - , mint másik toposz. A többi az "bonyolult".

Akkor hagy kérdezzem már meg, hogy szerinted - azon kivül, hogy a ballibet elküldöd a sunnyogó picsába - sto gyélaty? Vagy egyáltalán van-e teendő? Mi az "igaz ügy? " Mert járkáljuk körbe-körbe, de ez egy percig se világos. Vagy ne vegyük el a zemberektől a reményt? Nekem 8 (na jó, 8:1).

DarthVader 2013.10.13. 22:27:53

@maroz:

"Tehát így gondoltam, hogy demokráciailag minden rendben, úgy tényleg oké az ország, de máshogyan meg nem oké. És erre a "nemokéra" nekem megvannak a saját leírásaim, azok a problémák, amelyek engem zavarnak, amelyek miatt azt gondolom, hogy nemoké az ország. De hadd tudjam már azt én jobban, hogy mely problémákra gondolok, és pláne azt, hogy melyekre nem."

Mégse értem a Te gondolkodásodat. Ha a Fidesz reményt kinált a zembereknek, igéretet tett, - amúgy demokratikussan - és most is igéretet tesz, és a zemberek ezért jutalmazzák, akkor nem kéne elfogadni, hogy a zemberek - a többség - számára jól mennek a dolgok, és itt csak számodra nem oké valami, csak azért, mert neked a véres hurka jobban bejön? Az eredmény - a zemberek itélete, mely voksokban teljesedik ki - nem igazolja azokat az eszközöket, amelyek hozzá vezettek?

Tényleg. Szerinted mi a "nem oké" ? Már a ballib szereplésén/létén kivül. Mi az, aminek megszüntével "oké lesz"?

maroz 2013.10.13. 22:29:25

@DarthVader: Dehogy kifogásolom, többször is leírtam, hogy a legcsekélyebb mértékben sem kifogásolom, akkor megint az van, hogy valami alap üzenetem nem mehetett át, pedig többször is elírtam, hogy nekem semmi bajom a pártokkal, nem tartom rossz dolognak a képviseleti demokráciát, nincs olyan bolondériám, hogy töröljük el és jöjjön helyette a mi is, ismétlem, elfogadom a pártokat, elfogadom azt, hogy ők a saját logikájuk szerint, az ahhoz alkalmas eszközökkel dolgoznak.

Önmagában véve még a toposzok használatát sem tartom eleve rossznak, hiszen azok végső soron afféle nagy, könnyen kezelhető igazságok, tehát eszközök, és nem vagyok én eszköztagadó, miért is lennék?

Azt kifogásolom, hogy a civilek miért fogadják el azt, hogy a pártok rájuk kényszerítik azokat a toposzokat, ezzel pedig belekényszerítik őket egy olyan diskurzuskeretbe, amelyik egyrészt csak a pártoknak jók, másrészt pedig ezzel mintegy ellehetetlenítik az érdemi civil párbeszédet.

A kérdésedre akkor tudok választ adni, ha előtte megpróbálom kispekulálni, hogy lenne-e érdemi hatása annak, hogy melyik párt nyer 2014-ben azokra a dolgokra, amelyeket fontosnak tartok. Megpróbáltam, és arra jutottam, hogy nem.

Igaz ügy nincs, hanem vannak olyan ügyek, amelyek szerintem fontosak. Ilyen a civil attitűd megerősödése, valamint az, hogy hogyan érhetnénk el azt, hogy a társadalmunk értékszerkezete némileg megváltozzék. De ezek nem négyéves ciklusos ügyek, hanem sokkal hosszabb távúak. Kérdés, hogy a mai kor embere képes-e még egyáltalán hosszabb távú ügyek mellé elköteleződni, ezt nem nagyon tudom, de számomra itt jön be az, amit az első bekezdésben írtam, tehát hogy a választásoktól így se, úgy se remélhetek semmit, így nekem pont kézenfekvő ez a hosszabb távú remény.

DarthVader 2013.10.13. 22:31:29

@DarthVader: képzeld el, ha a szakács a "sztrapacska" toposszal operál, és a zemberek minden nap sztrapacskát esznek - veled együtt - pedig a túró már rég megsavanyodott, és ha megemlited a véres hurkát, éppen csak neked nem esnek. :)

maroz 2013.10.13. 22:34:34

@DarthVader: Tehát: az, hogy elfogadom az azt jelenti, hogy legitimnek tartom. Ez van, kisebbség lettem, fejet hajtok.

De vannak olyan ügyek, vannak olyan dolgok, amelyeket szeretnék másmilyennek tudni, örülnék, ha megváltoznának, és engem csöppet sem érdekel az, ha ezt a változást Orbán alatt érnénk el. Például ha a tudást, mint értéket többre tartaná a társadalom. Ez egy attitűdváltozást feltételez, és ha bekövetkezne, akkor nekem semmi bajom nem lenne azzal, ha ez Orbán által következik be.

maroz 2013.10.13. 22:36:00

@DarthVader: Na, ilyenkor kell az embertársaimat meggyőznöm arról, hogy ne a szakácsra figyeljenek, mert az csak a saját érdekében operál toposzokkal. :)

DarthVader 2013.10.13. 22:49:21

@maroz:

"Azt kifogásolom, hogy a civilek miért fogadják el azt, hogy a pártok rájuk kényszerítik azokat a toposzokat, ezzel pedig belekényszerítik őket egy olyan diskurzuskeretbe, amelyik egyrészt csak a pártoknak jók, másrészt pedig ezzel mintegy ellehetetlenítik az érdemi civil párbeszédet."

Vannak ugye azok a civilek, akik nem fogadják el, ilyen vagy te, :) és mondjuk ilyenek a politikában a zöldek - legalábbis egy részük biztosan ezt próbálja. Vagytok 26-27-en. (Én mint civil, a magam részirül inkább hajlok arra, hogy a pártok toposzait más toposzokkal - ha ezek egybeesnek azokkal, amelyek más pártok toposzai, akkor akár azokkal - helyettesitsem. Már ha hatni akarok. Bár ugyan politikus nem vagyok, de pl én is jobban szeretem a véres hurkát, mint a szrtapacskát.) Szóval az amolyan, civil civilek. Hangjukat nem hallani. Nincsenek. Látszani nem látszanak, hangjuk nem hallani. Evvan. A civil attitüd peniglen nem fog megerősödni magyarországon vagy ötven évig. utána pedig már egy egész más attitüd fog érvényre jutni.

DarthVader 2013.10.13. 22:52:41

@maroz:

"az, hogy elfogadom az azt jelenti, hogy legitimnek tartom. Ez van, kisebbség lettem, fejet hajtok. "

Lószart. Ld alább.

"Na, ilyenkor kell az embertársaimat meggyőznöm arról, hogy ne a szakácsra figyeljenek, mert az csak a saját érdekében operál toposzokkal. :) "

DarthVader 2013.10.13. 22:54:38

Mostmá' mennyünk aludni :)

maroz 2013.10.14. 08:29:39

@DarthVader: Túl sok Montefiórét olvashattál... ;)

Az a helyzet, hogy nekünk körülbelül nulla a ráhatásunk arra, hogy milyen is a közbeszéd. Nem igazán tudjuk formálni, nekünk se párizsink, se zsemlénk, nem mi ülünk a szerkesztőségekben, és még sorolhatnám.

Mi egyet tehetünk: azt, hogy nem fogadjuk el ezt a nyelvet. Abbahagyjuk használni.

Amúgy a civil nyelvet meglepően sokan használják, megkockáztatnám, hogy az ország többsége azt használja. Na, ők azok, akiket nem lehet megszólítani ezen a pártnyelven, mert úgy köpnek ki, mint Füles a bogáncsot. Viszont egyúttal ők azok is, akik hallani sem akarnak közügyekről, ők azok, akik úgy vélik, hogy a "politika" nem tartozik a kisemberre, a participációnak semmi értelme, hiszen úgyis mindent a "nagyok" döntenek el kényelmes bőrfotelekben szivarozva és a kisembernek ha jó helyre született, ha vannak jó kapcsolatai akkor mákja van, ha meg nem akkor megszívta. És persze ez fordítva is működik, a pártnyelven beszélők sem értik őket, hiszen a pártnyelv beszélői azt várnák el tőlük, hogy "rezsicsökkentésül" beszéljenek, miközben ők a saját nyelvükön tudnak és akarnak ezekről a problémákról beszélni.

No meg észre kéne venni, hogy annak a bizonyos 15-29 éves korosztálynak sem igazán kedvence ez a nyelv. Olvastad Oross Dániel tanulmányát? Abban is az a megállapítás köszön vissza, hogy a fiatalok demokrácia iránti közönyét a családi és az iskolai szocializáció diszfunkcióival magyarázza. És akkor én ezt látom alulnézetből is, látom azt a konkrét küldetéstudatos barmot, aki nagy balliberális indulatában konkrétan bassza el, konkrét működtetője ennek a diszfunkciónak. És zömmel miért? Azért, mert ész nélkül, kritika nélkül átvette ezt a politikai bla-blanyelvet. Amikor egy tanár, egy pedagógus egy országos lapban bátran leírja azt, hogy a rá bízott gyerekek 10-15 százalékát a szó legszorosabb értelmében is rasszistának nevezhetjük az civil szemmel botrány. Akkora botrány, hogy egy ilyentől két megye kéne minimum harangozzon, de nálunk ez szóra sem érdemes. Pedig ezek az apróságok a tulajdonképpeni okok. Így baszódik el, ettől megy diszfunkcióba az egész. Ezért gyűlölöm annyira őszintén azt a kibaszott ballibet, mert ez az ő sara.
süti beállítások módosítása