HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Baszni a szüzességért

2013.12.25. 10:06 | maroz | 112 komment

Címkék: hatalom civilek értelmiségi elit


Harcolni a békéért olyan, mint baszni a szüzességért. 
urbánus folklór

Az elmillásodás irányába legalább két erős tényező is tolja a honi civil-embriókat. Az egyik a hazai közgondolkodás azon sajátossága, hogy pártok nélkül még egy falusi dalárdát sem bír elképzelni, a másik pedig az ötlettelenséggel összemicsurinozott restség. A közgondolkodás teljesen pártfüggő, konkrétan pártújságok gyártják a véleményeket és ötödosztályú agitátor minőségű értelmiségiek lobogtatják a harci faszt. A leghangosabb és legagresszívebb hívek bunkósbottal terelnek mindenkit ebbe a pártakolba, a legerősebben azokat, akik pont kitörni igyekeznek ebből. Ennek következtében az ifjú mozgalmár számára a zümmögéséért jutalmat a legkönnyebben és a legkevesebb munkára pont a pártoktól, a pártok által uralt médiumtól és a leghangosabb, valamint a legagresszívebb párthívektől kapnak.

És akkor már össze is áll a brizáns elegy, hiszen ezeket a civil-csírákat zömmel és meghatározóan unatkozó úrigyerekek csinálják, a balliberális-unokák, akikkel nem az a baj, hogy balliberálisok, hanem az, hogy unokák. Unatkozó elit-csemeték, akik szeretnének ugyan valami kist, de lehetőleg úgy, hogy egy péntek esti romkocsmázásnál több munkát ne kelljen beletenni. Nekem róluk egy borzasztó régen olvasott, talán Bajor Andor által írt humoreszk-mese jut eszembe, a trópusi majmokról, akik az éppen szakadó esőben mindig eldöntik, hogy most már aztán tényleg építenek egy kunyhót a permanens ázás ellen, de amint eláll az eső elhevernek a hasukat süttetni a nappal és a kunyhóépítés legközelebb már csak akkor jut eszükbe, amikor megint szakad a trópusi eső. Tehát az elegy: unalom, vágy egy kis kalandra, úrigyereki státusz, ötlettelenség, lustaság, a pártorientált-pártdominált közélet nyomása, a könnyen jövő jutalom az elvárt viselkedésért a dominálóktól és a leghangosabb valamint a legagresszívebb domináltaktól. Mit eredményez, milyen irányba tolja mindez a civileket?

Hát abba, hogy tüntetést szervezzenek egy volt adóhatósági alkalmazott mellet, de pontosan úgy, ahogyan az a pártpolitikai alrendszernek a lehető legtökéletesebben megfelel. Így millásodik el ebben az országban minden, nem jobbról jövő civil kezdeményezés.

A Hallgatói Hálózat mára tökéletesen beleilleszkedni látszik ebbe a folyamatba. Perfektül beszéli a pártnyelvet:

Köszönjük, hogy eljöttetek a mai villámtüntetésre! December 28-án - egy nagyobb szabású eseményen - újra kiállunk Horváth András, az 1700 milliárdos áfacsalást leleplező volt adóhivatali dolgozó mellett, akit a hatóság a bűnösök helyett zaklat! Tartsatok velünk!

Kiállunk, mert tényként elfogadjuk azt, hogy leleplezte az 1700 milliárdos áfacsalást és őt a hatóságok a bűnösök helyett zaklatják. Na jó, de miért fogadjuk el ezt tényként? Elvileg egy civil szervezet arról szólna, hogy ezeket a dolgokat civil nyelven, kritikusan közelítjük meg, mert az a lassan több évtizedes tapasztalat, hogy a pártokban és a pártok által üzemeltetett államban nem igazán lehet megbízni. A civil ilyenkor gyanakodna és kérdezne. De válasz nincs, vita nincs, hanem az unalomig ismert pártnyelven elmondott vélemény van:

egy névtelen trollal ne vitatkozzatok, valószínűleg fizetik érte, hogy ilyen agyhalott hozzászólásokat írjon
Kovács Marcell

Ezt akár Szanyi is írhatta volna. És más nincs, vita nincs, a HaHa fészbúkja immáron egy a teméntelen és belterjes balliberális trolltenyészetek közül. Egyedüli funkciója az, hogy a balliberális média pártérdekű és pártorientált megmondásait egy tökéletesen elsajátított pártnyelven megírt két mondatos fejléccel tovább ossza, és boldogan nézze, amint az alatt a leghangosabb és legagresszívebb hívek egymást kényeztetik.

A blogjuk is tökéletesen PM és liberáliskonformmá vált, már a szándékról is letettek, hogy ott érdemi vita folyjék, pláne olyan vita, ahol maguk a mozgalmárok is tennék azt, amit egy civilnek tennie kéne: érvekkel vállalnak garanciát azért, hogy a megfogalmazott állításaik érvényesek és igazak. Erre ma már szándék sincs, megmondás van, alatta ugyanaz az unalmas trollkodás van, eggyel több pártblog, ami nem a párbeszédről, hanem csak és kizárólag az agitációról szól. A nyelvezet és a logika is tökéletesen alkalmazkodott ehhez:

Szerintünk nem fér bele a jogállam fogalmába, hogy ha valaki a rendszer visszásságairól, korrupcióról beszél, akkor az állam a feltárás helyett az illetőt kezdi üldözni. 

Nem fér bele a jogállam fogalmába. Oké. De akkor az hogy fér bele a jogállam fogalmába, hogy egy jó eséllyel mezei futóbolond puszta szavára adócsalásban közreműködőnek ordítjuk pont azt az intézményünket, amelyikkel szemben a közbizalom megléte roppant fontos lenne? Hogy fér össze a fenti állítás az igazsággal? A rendszer visszásságairól, korrupcióról elég sokan beszélnek, többen kifejezetten igényesen is, úgy, hogy látni, miszerint az illető mégiscsak belerakott egy csomó munkát a megértésbe, és semmi jele annak, hogy az állam őket üldözné. No meg azt az állítást is nehéz lenne megvédeni, hogy az állam ne igyekezne feltárni. Nahát, milyen érdekes szám, aszongyahogy a gazdálkodó szervezetek feltárt adóhátraléka 1700 milliárd forint! Meg hogy 2012 májusáig 134 800 céggel szemben rendelt el felszámolási eljárást az adóhatóság. És hogy igyekszik behajtani a hátralékokat. Szóval ez a "feltárás helyett" Szanyinál elmegy, a tízdekásainál úgyszintén, de egy civil diskurzusban? De nézzük tovább hogyan kommunikálnak a jogállam óhajtói:

Horváth Andrást, a NAV ezermilliárdosra becsült adócsalásának koronatanúját már hatósági eszközökkel próbálják elhallgattatni, nyomozók jelentek meg a lakásán, bizonyítékait lefoglalták.

A NAV adót csalt? Ezer milliárdot? Virág elvtárs, de hát ez már az ítélet! És akkor ugye Horváth András koronatanú! Izgalmas jogállam az, ahol a Hallgatói Hálózat koronáz meg egy tanút. Valamint az is érdekes, hogy a bizonyítékait foglalta le. Egy jogállamban ugye egy ennyire súlyos és a közbizalmat igen erős mértékben erodálni képes vád bizonyítéka az lesz, amire egy futóbolondnak látszó futóbolond rámondja, hogy az bizonyíték (reszkess Echelon!!!), és a pártseggből kikandikáló véleményvezér előéneklését követve a civil szervezet lelkes idiótaként rátercel erre az ostobaságra. 

Már kész az ítélet is, bűnös, az állam pedig cinkos, menjünk tüntetni.

Mert tüntetni az olyan fani dolog. Izgi. Meg lehet előtte beszélni, hogy ki viszi a kannásbort, lehet picit nyüzsögni, utána beülni ünnepelni magunkat egy romkocsmába, és fogadni a lájkokat valamint a balliberális média szerető vállveregetését. Lett az unatkozó úrigyereknek egy háromezeregyedik játéka. Ráadásul úgy lett, hogy munkát, azt speciel egy dekát sem kellett belerakni. Bónuszként ott az egyéni kibontakozás lehetősége, a sansz arra, hogy az illető bekerülhessen a pártszcénába, barabásricsik, szevasztok! Eddig rendben, illetve nagyon nincs rendben, de mondjuk azt, hogy de. Viszont mi a bánatnak ebbe belekeverni a jogállamot? Ráadásul úgy, hogy a jogállam óhajtását követő narratíva talán még a legsötétebb egypártrendszeri időkben is kínos lett volna? Jogállamot szeretnénk, pártállami módszerekkel? Baszni a szüzességért, ennyire unatkozunk?

De hát akkor meg már miért nem emeljük a tétet? Miért nem játszunk kontinentálisan? Miért egy lokális futóbolond kell nekünk, miért nem Algirdas Šemeta? Miért nem attól hangos a Hallgatói Hálózat, hogy Algirdas Šemeta évi 1000 milliárd eurós adócsalást leplezett le? Évi ezer milliárd euró! Micsoda demagóg szólamokat lehetne erre az évi ezer milliárd elcsalt adóra építeni! A kedves olvasó le tudja írni csak számokkal ezt az összeget? Át tudja forintra számítani? Hát lélegeztetőgépre? Bocs, az a régi szdsz volt, szóval át tudja-e számítani mondjuk tandíjra? Tüntetni Algirdas Šemeta mellett Brüsszelben nem lenne sokkal fanibb? Vagy mi a frászt várna el ma egy civil egy ilyen horváthandrási futóbolondkodás nyomán? Hogy induljanak meg a kormányzati autók, szép, nagy, fekete, elfüggönyözött autók, és akire Horváth András rámutatott azt már vigyék is egy félreeső laktanyaudvarra a légvédelmi ágyúk elé? Mi a répa köze van a jogállamhoz annak, hogy a pártpolitikai cicaharcokban a ribancok egymás haját tépve vizsgálóbizottságosdit játszanak? Ez abban a buzibárban így működik, hozzátartozik a show-hoz, de mi közöm nekem, a civilnek mindehhez? Láttam-e én, a civil olyant, hogy egy parlamenti vizsgálóbizottság másról szólt volna, mint az előbb leírt párt- és hatalompolitikai cicaharcokról? 

Akkor meg úgy mégis, mi a franc kezdeni valóm akad nekem ezzel az üggyel így, pártkonformra szopva? Lenne ettől a primitív, faroklóbáló lendülettől jogállamibb bármi is? Vannak valahol válaszok is kérdéseimre, vagy csak a letrollozásom van egy elvileg civil diskurzusra létrejött elvileg civil mozgalom hirdetőfala alatt? Vannak még valahol civilek? Vagy már megint az a játék, mint a Millával, hogy a szart lustán, ötlettelenül kavargató úrigyerekeket beszippantja a matéria azért, hogy a szar ellentéte is a szar lehessen? Azért, hogy Rákosi pajtás legnagyobb örömére lendületesen basszunk a szüzességért? Jogállam? Hofi tanácsa az unalom űzésére megvolt?  

112 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr935707829

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reaktivizmus 2013.12.28. 21:30:42

Egy olyan jelenségről szeretnék beszélni, aminek én is az áldozata voltam, és sajnos könnyen lehet, hogy leszek is még. Ez a jelenség a „reaktivizmus.” Reaktivizmusnak az aktivizmus azon formáját hívom, mely csupán a politikai történésekre (hazai viszo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kulcsar2011 2013.12.25. 13:11:09

És a jobbról jövő civil kezdeményezés milyen? BékAmenet? cöf?

A közérdekű bejelentővel kapcsolatos védelemről hallottál már?

maroz 2013.12.25. 13:33:42

@kulcsar2011: Fogalmam sincs, engem nem az, hanem ez vesz körül.

A második kérdésed nem tudom hogy jön ide. Kvízesdit szeretnél velem játszani? Én nem szeretnék veled ilyent játszani. Ha van egy, a témához kapcsolódó érdemi állításod légy szíves fogalmazd meg korrektül és akkor majd reagálok rá.

Deepblue Noir (törölt) 2013.12.25. 14:19:13

borzasztóan kíváncsi voltam, vajon fog-e maroz (akivel kommunikációt egyelőre nem folytatok, ezen a nicken sem) szenteste napján vagy karácsonykor valamilyen kétes hangnemű vagy tartalmú blogbejegyzést írni, esetleg hosszú kommentet.
26. már annyira nem is érdekelt, akkora már a többség kikarácsonyozta magát, meg dolgozó embernek akkor van ideje.
de nem, azt sem lehetett megvárni, kellett egy trágárságokkal teli,balliberálisozó blogbejegyzés.
bár az az egy bizonyos blog itt legalább nem jelenik meg, legfeljebb burkoltan. meg egyes etnikai csoportok sem.
hurrá.

maroz 2013.12.25. 15:17:11

@Deepblue Noir: Megkérdezhetem, hogy melyik az a másik nick, amelyiken ugyanúgy nem folytatsz velem kommunikációt, mint ezen? :)

Lovag Mihály 2013.12.25. 18:35:22

Gratulálok ehhez a poszthoz, eddig ez közelíti meg a legjobban a NAV-os HA-s témában a véleményemet.

tisztapista 2013.12.25. 23:25:59

Láttam egy gyilkosságot. Fotóim is vannak róla. De nem jelentem a rendőrségnek, hanem a helyi politikusokat zaklatom vele, akik szemlátomást nem tudnak mit kezdeni a helyzettel, és javasolják, hogy tegyek feljelentést.

Majd később. Előbb megszellőztetem egy-két lapban, hogy nekem bizonyítékom van a gyilkosságra. Persze ezt nem mutatom meg, csak egy dossziéval hadonászom. Aztán valamikor a feljelentés is megszületik. De azért szeretném, ha ezzel a politika is foglalkozna, és továbbra is üzengetek a sajtón keresztül.

Aztán egyszer csak megjelennek nálam a rendőrök, és keresik a gyilkosság bizonyítékait, amelyet én rejtegetek. És véget ér a kisded játszadozás a sajtóban, és a politikusok manipulálgatása. Miután a bizonyítékaimat elviszik, azért még utoljára megpróbálok mártírt csinálni magamból, aki évekig rejtegettem a gyilkosság bizonyítékait.

Igazam van, vagy igazam van?

Kámasuka 2013.12.25. 23:52:30

A jobboldalnak van közösségépítő hagyománya. Ha csak a módszerváltás utánit nézzük 2002 óta pógári köröztek, ebből mára már van még1 sikeres párt a Jobbik.

A baloldalt meg kellett szervezni MÁSNAK. Jórészt külföldieknek meg interballisztikus zsidóknak, magyarországon a baloldali szerevződésnek kizárólag ilyen formái voltak, felülről, ukázra/kivétel a gyenge egykori keresztényszocializmus/.

Ezért van most a qrvanagy tanácstalanság, nincs gazda. Mert szarnak, húgynak nincs gazdája.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.12.26. 02:40:20

@tisztapista:

Khmmm...

A gyilkosság kicsit más tészta. Ha azt megszellőzteted, akkor a kötelességed teszed. Ellenben adóügyek megszellőztetése nem lehetséges adóellenőr számára, mert akkor hivatali titokkal él vissza, márpedig azt nem lehet, akkor sem, ha bűncselekményt fedezett fel. Horvát ezért akarta az ügyészségnek átadni, mivel ők biztosan bizalmasan kezelnék azokat az adatokat.

Hogy miért nem történt meg az átadás, azt nem tudom. Gondolom nem lehetett biztos benne, hogy nem valami irgalmatlan korrupt csicska jelenik meg az ügyészségtől, aki azonnal eltűntet mindent, ahogy ő kikerül a látókörből.

eöeöe 2013.12.26. 04:46:03

Az érveket alá a retwitteket meg ki kellene húzni a bejegyzésből, utána közlendő hiányában tovább emészteni.

Pelso.. 2013.12.26. 07:29:11

"azt az intézményünket, amelyikkel szemben a közbizalom megléte roppant fontos lenne"

Igen, lenne. Csakhogy a közbizalmat nem adják ingyen, majd talán akkor lesz, ha mind a NAV, sőt az egész közigazgatás és államgépezet az állampolgár szemében kifogástalanul és hótisztán működik.

maroz 2013.12.26. 07:50:21

@Kámasuka: Van ennél jobb is:

magyarnarancs.hu/belpol/ujabb_fordulat_a_megfigyelesi_ugyben_a_lufi_ha_pukkan-60493

A megfigyelési ügy, a magyar Watergate. Olvasd el az írást, izgalmas, ahogyan mifelénk az újs... ööö, izé, a médiagecik működnek. Ahogyan lihegve igyekszik már a nyelvhasználat segítségével is bagatellizálni az ügyet, idézőjelbe teszi a 'megfigyelési' melléknevet, úgynevezettez, lám, lám, ott is lett koronatanú, akit a kedves médiageci olyan szépen cikire karikíroz, hogy nincs balliberális, aki elhinné, hogy egy ennyire ciki koronatanú lehet hiteles.

Plusz ott is lett vizsgálóbizottság, amitől aztán minden tisztázva is lett, minden törvénytelenség, ha volt kiderült és a jogállam fényesebben került ki a vizsgálóbizottság kezei közül mint Salamon töke a szidolozásból.

safranek 2013.12.26. 07:55:47

Jobbról ez PONTOSAN UGYAN ÍGY NÉZ KI. Sőt még demagógabb, még álszentebb, még öncélúbb, még átlátszóbb. Álkereszténységgel, álcivilséggel, stb.

safranek 2013.12.26. 07:58:21

Parancsra szervezett, majd feladatukat bevégzése után magukra hagyott, mára megszünt Polgár Körök?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.12.26. 08:05:54

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben): Szerintem Horváth jól csinálta... volna. Ha nem egy a politikusok által megcsócsált fásul országban élnénk. Gondoljunk bele, nem igazán telik fontos állam által ellátandó feladatok korrekt elvégzésére (stadionokra persze igen). Erre előáll egy kompetens személy azzal, hogy a mérleg közel 10%-át minden évben ellopják állami segítséggel.
A taktika nyilván az lett volna, hogy legyen közfelháborodás, hogy a korrupt csicska ne tudja elsikálni a témát. Nos, nem lett közfelháborodás, de ez már a birkává tett nép hibája.

Kámasuka 2013.12.26. 08:15:59

@maroz: Épp tegnap néztem meg az all the president's men - t D. Hoffmannal és R. Redforddal de még nem tudtam eldönteni melyikük legyen a Horvát úr.

maroz 2013.12.26. 08:21:58

@Pelso..: Olyan a világon sehol nincs. Mindenhol, érted, mindenhol mindig lesz bűn. Bernie Madoff megvan? A Vatikán? Az, hogy a világ legnagyobb cégei állítólag filléreket fizetnek csak Samu bácsinak az megvan?

Az a helyzet, hogy aki nem befőttesüvegben élt eddig, annak élettapasztalata, hogy a csalás napi rutin. Kicsiben és nagyban egyaránt.

Nagyjából nem tudsz bemenni kétszer egymás után egy raktárba úgy, hogy legalább egyszer ne kínáljanak meg valami tisztességtelen ajánlattal. Kamionról leesett, így-úgy került dolgok, aztán persze van, ahol a hét és fél tonnásodat is meg tudod rakni garantáltan számlamentes portékával. Amit simán megvesz tőled a számlafóbiás kiskereskedő, és szemrebbenés nélkül adja el a fogyasztónak úgy, hogy a fizetnivalót egy számológépbe üti be, tudod, olyanba, ami még ki is nyomtatja a számokat.

Persze ezek a szereplők mind-mind minimálbérből élnek, alkalmazottjuk ha van az négy órára van bejelentve, szintén minimálbérre, a vállalkozás nullszaldós, jóhogy, hiszen addig költségszámlázza, amíg az lesz. Ott a terepjáró és a felsőközép-kategóriás autó a garázsban, de az energiaártámogatást megigénylik. Az nekik jár, hiszen papíron alig keresnek valamit.

És akkor ugye ahogyan nő a vállalkozás mérete ez úgy szofisztikálódik. Egy bizonyos összeghatár fölött már befigyelnek külföldön alapított, helyenként offshore cégek, ide-oda számlázások, és ugye akkor még mindig csak arról a szektorról beszéltünk, amelyik igyekszik megőrizni a legalitás látszatát.

Akik meg nem, azok pont a jogállam adta előnyökkel élnek vissza, azzal, hogy egy szabad jogállamban a polgár azt csinál, amit akar. Azzal, hogy az állam is csak egy szereplő a sok közül, és ha olyan sejtése lesz, hogy a polgár törvénytelen utakon jár azt neki bizonyítania kell. Ez pedig borítékolja azt, hogy mindig lesz csalás, hiszen mindig lesznek ezrek, tízezrek, százezrek, sokszor milliók, akik azt lesik, hogy miként lehetne egy kicsit, vagy nem is csak egy kicsit a könnyebbiknek tűnő utat választani. Az állam tehát garantáltan midig futni fog a pénze után, és láthatod, hogy nem csak a magyar állam, hanem az egész unió. Te le tudod írni számokkal azt az ezer milliárd eurót? Forintban is?

Közben meg a pénz az meg kell legyen, mert a tanárt, az orvost, a rendőrt, a satöbbit dátumra pontosan fizetni kell. A polgár nem hülye, a polgár tudja, hogy nagyon sokan csalnak az országban, és emiatt nem nagyon akaródzik neki a saját részét befizetni. Biztosan hallottál a feltételes preferenciáról, ami kb. arról szól, hogy követném én a normát, de hát azt látom, vagy azt hiszem, hogy más sem követi, így arra jutok, hogy majd hülye leszek pont én követni.

És amikor jön egy ilyen futóbolondnak tűnő futóbolond, aki mond néhány eddig is ismert közhelyet és őt boldogan felkapja a pártpolitika és eszközül használja, olyankor nem az történik, hogy a jogállamnak lesz jobb, hanem az, hogy egy csomó ember "rakom a faszomat belé!" felkiáltással még intenzívebbre veszi a saját adóelkerülő stratégiáit. Ami az államot arra kényszeríti, hogy onnan vegyen el, ahonnan tud, mert nem teheti meg, hogy ne vegyen el, hiszen ugyanaz a polgár, aki nem fizeti be az adóját hatalmas szájjal követeli azt, ami neki az államtól jár.

Na, ebbe a bonyolult és nehezen elmesélhető történetbe szart bele nettó pártérdekből a pártelit, és a civilek ebben lettek nekik az eszközeik.

maroz 2013.12.26. 08:37:26

@Deepblue Noir: Nem bírok betelni a kommenteddel. Egészen egyszerűen nem tudom felfogni, hogy mi mozgathat téged, mi lehet az az erő, aminek a hatására kész vagy egy ennyire inkoherens állításhalmazt idehozni.

Te, aki szentestézel, karácsonyozol, tehát jelzed, hogy számodra fontos az ünnep és ezzel utalsz arra is, hogy elvárásaid lennének az ünnepi viselkedést illetően nem ám úgy cselekszel, ahogyan az a saját elvárásaid szerint helyes lenne, nem.

Te idejössz az én blogomra kukkolni, mert úgymond kíváncsi vagy. Ad analogiam: nem a templomban ülsz, nem a családi asztalnál, hanem állsz a kupleráj ablaka alatt és kukkolod hogyan basznak bent a népek.

Csak egy kicsit fancsali vagy, mert se anált nem látsz, se egy tisztességes double penetrationt. Pedig igényed, az lett volna rá.

És akkor ugye te vagy az erkölcsös, mert még be is kiabáltál az ablakon mielőtt elszaladtál volna: -Mocskos disznók!

Vicces, na.

irónika 2013.12.26. 09:18:36

Kedves posztolo!

Azt irod: "De akkor az hogy fér bele a jogállam fogalmába, hogy egy jó eséllyel mezei futóbolond puszta szavára... "
Ez nem minosites? Ez nem itelet?
Honnan veszed, hogy Horvath Andras futobolond? Kimondta birosag? Megvizsgalta elmeszakerto? Vagy Te ismeretlenul is meg birod allapitani? Akkor masoknak ezt miert nem hagyod?
Azt amit irsz ertem es azt is ertem amit a hatalom tesz Horvath Andrassal. Ezert nem zavar - annyira - amit a HaHasok tesznek.

Azt hiszem abban kulonbozunk, hogy nem ertek egyet a fenti idezettel sem. Igen is vannak esetek, amikor a bekeert harcolni kell. Mellesleg lehet a szuzessegert dugni is, es pont ugyanugy a dolog a masokrol, ha tetszik az utidokrol szol. Lasd pl. diktatorok elleni harcot.

gxzozo 2013.12.26. 09:42:01

Fura ez a bejegyés, részben egyetértek vele, hogy tényekre van szükség, nem állításokra - ez kb a bejegyzés első fele.

A második nagyobb lélegzetű állítás fura benne, miszerint ráolvassa a HaHa-ra, hogy "elmillásodott". Még ezzel is egyet lehet érteni, pusztán a felhozott érvek alapján, és valóban inkább látszik egy, a baloldali pártérdeknek megfelelő viselkedés, mint egy kritikus civil szervezethez illő, bár nem ismerem a hitvallásukat.
Viszont ez a blogbejegyzés is ebbe a sorba illik, csak ellentétes politikai térfélen. Csak itt éppen nem a feltételezett adócsalásról, hanem Horváthról fogalmaz meg ténynek beállított véleményt.

Továbbá ugyanúgy olyan politikai nyelven íródott, mint a HaHá-s idézetek, csak itt nem a retorika, hanem a jelzők és fordulatok olyanok, amik vezető fideszes politikusoktól ismerősek: pl. futóbolond, romkocsma; és egyfajta lenéző leereszkedés, szofisztikált, de goromba jelzők, amikor az ellenoldalról ír.
Elég furán hat a megfogalmazott kritika, miközben ugyanez jellemzi ezt az írást. Mindhatni, ezt Dajcstomi is írhatta volna, ha kiférne a Twitterre.

kacsa232 2013.12.26. 09:59:09

Kúrva gyenge az egész! Kár volt elolvasni...

maroz 2013.12.26. 10:01:17

@irónika: Kedves irónika!

De, minősítés, nem, nem ítélet. Az, hogy "futóbolond" az egy minősítés, és azt is megpróbáltam megmutatni, hogy miért. Ott a link, Molnár F. Árpád oldalára mutat, na, úgy néz ki egy futóbolond. De akár az Apostoli Magyar Királyság kormányzóját is említhettem volna, ő is tökéletesen illusztrálja a futóbolond fogalmát: index.hu/belfold/2013/01/02/elvittek_az_apostoli_kiralysag_kormanyzojat/

És igen, nekem ismeretlenül is lehet egy olyan sejtésem, hogy ez az ember egy futóbolond. "Jó eséllyel", ezt írtam, és azért írtam ezt, mert egy élettapasztalat van mögöttem, láttam sok ilyen esetet, láttam olyant, amikor valaki belehülyült egy ügyébe és szépen, szolidan, békésen megzakkant.

Felőlem mások is megállapíthatják róla, hogy futóbolond, miért gondolod azt, hogy én ezt ne hagynám?

Mit tesz a hatalom Horváth Andrással? Konkrétan.

Amikor diktátorok ellen harcolunk az egy dolog, amikor pedig az Echelon ellen vagy az Apostoli Magyar Királyságért az meg egy másik. Azt kéne megbeszélni, hogy most mi is van. Jelenleg Magyarország egy demokrácia, van egy szabadon választott és a megválasztása óta a legitimációját stabilan őrző kormányereje, ráadásul a 2014-es választások is közelednek és nem tűnik úgy, hogy betiltanák. Tehát aki ilyen viszonyok közepette úgy tesz, mint aki valami diktatúra ellen harcol, az legalábbis vicces. Pláne, ha van mellette egy Sancho Panza is.

De a lényeget nem értetted meg. Rosszul idéztél, nézd meg a mondatom második részét is: "...puszta szavára adócsalásban közreműködőnek ordítjuk pont azt az intézményünket, amelyikkel szemben a közbizalom megléte roppant fontos lenne?"

Neked nem szúrja ki a szemed az analógia? A radikális jobberek pontosan ugyanezt teszik a cigányokkal. A cigány az bűnöző (a NAV adót csal, a vállalkozó adót csal és korrupt), tehát ha valaki rámutat egy cigányra, akkor ott nem kell ám jogállamozni, hanem menni és agyonverni. A Hallgatói Hálózat ezt a mintát követi. Miközben a másik szájával meg jogállamozik. Ez hogy fér össze, ez az én kérdésem.

maroz 2013.12.26. 10:03:23

@gxzozo: Konkrétan milyen _tényt_ is fogalmaztam meg én Horváthról?

- duplagondol 2013.12.26. 10:04:41

Miért is nem 'pártkonform' módon lett megírva ez a poszt, ha 'balliberális, unatkozó úrigyerekekről', a gulyáskapitalizmusba belefingó 'futóbolondokról' (© D. Tompika) olvashatunk? Mi fáj az írónak, az, hogy egy tüntetésre hívó üzenetben nincs százoldalas elemzés az szja, az áfa befizetésének kiskapuiról, ami aztán kulturált polgári vitát eredményezne?

Lehet, hogy Horváthnak kevesebb bizonyíték van, volt a kezében, mint ami elég lenne, az ezermilliárddal pedig szándékoltan túlzott. Az is lehet, hogy a Fidesz-székház elfoglalóit megpróbálták a pártok befolyásolni, ami vitákat, egészséges ellenreakciót szült a HaHá-n belül, miközben nem tudták kinőni (eddig) a rájuk szabott gyerekbilit. De, hogy a hatóság ("akivel szemben a közbizalom megléte roppant fontos lenne") mit tett, egy hétvégés ellenőrzésekkel, rapid házkutatással, hogy milyenek a reflexeik, a működési elveik, az már mélyen a tények birodalmában is leszűrhető. Konkrétan emiatt megyek ki tüntetni, ha meg kevesen lesznek, rossz pillanataimban majd átkozom az unatkozó, úrigyerek bloggereket, akik fotelban ülve, értelmiséginek látszva lobogtatják a harci faszt.

irónika 2013.12.26. 10:26:18

@maroz: ertettem en elsore is amit irtal, irni akartal. Azt is ertem, amit a HaHarol irtal, de en inkabb gondolom bulvaros, gyenge marketingdumanak, minthogy elpartosodast lassak benne. Mindezek mellett egyetertek, hogy barmelyik is az ok, sajnalatos es szomoru.
Magyarorszagon szamos dolognak nincs kulturaja, igy a civil szferanak sincs.
Ami pedig a Horvath altal felhozott vadat illeti nem nagyon ketelkedek a valodisagaban, megalapozottsagaban. Mar 2001-ben megismertem ennek a modszernek a mukodeset. Altalam kizarolagos joggal Azsiabol importalt eszkozoket rendeltek tolem nagy tetelben, majd cca.6 het mulva 15-20%-kal olcsobban megjelentek a piacon (gyari szammal azonositani tudtam). Vegigjartam a teljes folyamatot, mert komoly piaci veszteseget szendvedtem el miatta, es az egeszet atadtam egy feljelentessel a rendorsegnek. A modszer ugyanaz volt, mint ami Horvath allit. Es az en ugyem en sem tortent semmi, a rendorseg lezarta 6 ev utan a nyomozast, mert a cegek vezetoit nem talalta. Erdekes modon a penzmozgast nem
Ellenoriztek, pedig akkor mind valodi erintettet megtalalhattak volna. Nem tettek...

gxzozo 2013.12.26. 10:27:26

@maroz: miszerint 'futóbolond', sőt: 'futóbolondnak látszó futóbolond'. Ez éppúgy egy ítélet: Horváth hazudik, vagy nem százas. És éppúgy politikai nyelv átvétele ez is, ezt a jelzőt Deutsch ragasztotta rá. Egy kritikus civiltől, épp az írás alapján, mást kellene várnunk, nemde?

harcospacifista 2013.12.26. 10:32:17

Hú, ez a poszt nagy gyenge... ferde, hazug, sovány.

Az utóbbi 3 évben a Kormány a Becsület, Tisztesség, Polgári Jövő, Nemzeti Együttműködés Rendszere nevében hadjáratot hirdetett:
elszámoltat, nekimegy a Bankoknak, Eu-nak, visszaveszi az évvégi jutalmakat, lecsukatja Gyurcsányt Sukoró miatt (bizonyíték mint kiderült NINCS), nekimegy Szilvássinak, lelibázza Bajnait, satöbbi satöbbi satöbbi...

Az "állampolgárok érdekeit képviselve" sárba tiporja a jogot, visszamenőleg rendelkezik ha kell alkotmányt módosít, ha kell törvénykezik, gátlástalanul bármit megtesz, hogy a saját ellenfeleit elítélhesse...

DE AMIKOR A RENDSZERVÁLTÁS UTÁNI LEGNAGYOBB ÜGY KIPATTAN (mert a NAV ügyhöz képest eltörpül a völgyhíd, Sukoró, Tocsik, Zuschlag és az összes korábbi stikli):
- elszabotálja a parlamenti vizsgálatot,
- elszabotálja a következő parlamenti vizsgálatot is,
- tapsikol egy kétnapos belső vizsgálatot követően,
- sunnyog, letagad, bagatellizál,
- eljárást indít a bejelentő ellen,
- házkutatás keretében mindent elvitet emberünktől ami gondot jelenthet,
- a jobbos (és köz)média hallgat vagy csak arról ír, hogy nincs is itten semmi kérem,
- az Elnök cinikusan azt javasolja, hogy HA fedje fel a lapjait (ami persze adótitoksértés)...

és akkor Te azt vagy képes írni, hogy amíg nincs ítélet, addig nincsen itten kérem semmi sem?!?!?!

Ez a poszt egy szentimentális kormányseggnyalás!

CSAK NEM GONDOLOD HOGY ÍGY REEAGÁL EGY KORMÁNY HA TISZTA A SEGGE?!?!

Nem mondom, kell ide bizonyíték, de ahogy a kormányzat reagál az mindent elárul. A legtöbb ballib disznóság kapcsán bármilyen bizonyíték vagy ítélet nélkül is azonnal elővették a késeket, parlamenti bizottság alakult, 1-2 képviselő feljelentést tett és azonnal harcias jelszavakat kezdett harsogni a papagájkommandó.

ORBÁN REAKCIÓJA EGYENLŐ EGY BEISMERÉSSEL!

Megjegyzem, ha én volnék Mr. Horváth, pont ugyanezt csinálnám, hagynám, hogy minden naracsbőrös lenyilatkozza a bullshitet és valamikor tavasz elején jönnek elő a tutival.

Akkor már elég meleg van, nem fognak fázni a Parlamentnél...

maroz 2013.12.26. 10:47:54

@- duplagondol: Szóval a posztírónak lehet, hogy igaza van abban, amit írt, de nincs. :)

Konkrétan mit tett?

Konkrétan mi annak az értelme, mi várható attól, ha kimész hőbörögni? Fidesz plusz két százalék, "demokratikus ellenzék" mínusz egy? Jól megadtuk nekik, Redzs!, ugye?

Én azt kikérem magamnak, hogy engem értelmiségizzenek. Nem vagyok értelmiségi.

maroz 2013.12.26. 10:59:13

@irónika: Én meg 1990 óta látom ugyanezt. Nem arról van szó, hogy minden rendben lenne, hanem csak arról, hogy amit Horváth András nagy-nagy leleplezésként el akar adni az egy közismert dolog. És ha az okát keresem, akkor arra jutok, hogy van neki számtalan, és ha valaki ezt nem veszi figyelembe, ha csak annyit lobogtat az okok közül, amennyi éppen pont a pártoknak megfelel a cicaharcaikhoz akkor az sajnos a probléma megértését lehetetleníti el.

Szóval én azt várnám el egy civil szervezettől, hogy civil diskurzust kezdeményezzen, amelynek során egyrészt azonosítani tudunk fontos problémákat, azok okaival együtt, másrészt pedig valamiféle közös gondolkodásra is tér nyílhatna, már ami a megoldást illeti. Ezzel szemben mi lesz, mi várható? Lesz egy kis hejehuja, amitől senki semmit alaposabban megérteni nem fog, sőt, és lesz néhány párt, amelyik esetleg arat belőle egy keveset, de ez se valószínű, illetve ha valaki arat, az a fidesz lesz, hiszen minden ostoba módon megfogalmazott kritika mostanság úgyis csak nekik fog kedvezni.

Akkor most én megkérdezném, hogy mi is az, amivel előrébb lennénk?

Kámasuka 2013.12.26. 11:05:22

@gxzozo:

Horváth a diktatra elleni szabadságharc elárulója, a forradalom szégyene! Lejáratja a forradalmat, ha a bajaividió után még van hová lejjebb adni!

maroz 2013.12.26. 11:06:30

@gxzozo: Marhaság, én hamarább mondtam, hogy szerintem egy futóbolond, tehát ha reklamálni szeretnél, akkor ne nálam, hanem Dajcsnál reklamálj, ő másolt engem.

Te például Molnár F. Árpádra és Borbély Józsefre mit mondanál? Szerinted rossz kifejezés rájuk a "futóbolond"? Én Gubcsi Lajosra is azt mondtam, hogy ez az ember egy futóbolond. És a kaszinótojásos ügyvédre, Dániel Péter menekültre is azt mondtam.

Mi is akkor a baj ezzel a jelzővel? Talán az, hogy Dajcs is használta? De hát Dajcs levegőt is vesz, és akkor most mi legyen, aki nem kedveli őt az többé ne vegyen levegőt? :)

Lovag Mihály 2013.12.26. 11:07:18

@harcospacifista: a 2007-es dátumról elfeledkeztél? szerinted ha bármi tény is lett volna amit előadott akár Rogánnak akár más kormányárti képviselőnek, nem csapnak le rá? HA saját bevallása szerint 2007-ben kezdődött az egész, az előző rezsim alatt. semmi kézzel fogható bizonyítékot nem mutatott se a politikusoknak, se nekünk. na meg persze, a házkutatás után kijelenti, h nincs másolata.. én drukkoltam neki, mert ha tényleg van ilyen akkor pártállástól függetlenül derüljön ki. de az eddig eltelt idő azt mutatja, h nincs semmi (nem csalás, mert az van, olyan csalás nincs, amiről ő beszél, vagy bizonyítéka nincs).

zFuly 2013.12.26. 11:08:18

A komménteket nem olvastam, csak a cikket.
Sorjában: az baj, hogy a HaHa politikai troll lett. Mondjuk, induláskor se volt nagyon más...
A politikai trollság felismerése helyes és nekem tetszett.
Horváth nettó futóbolonddá minösítése viszont azonos erejü, bár ellentétes meglátás a futóbolonddal.
Horváth állítását tény hegyek támasztják alá. Egyetlen példa a magyar-szlovák határt papíron átlépö kamionok száma, mely a valóságosnak mintegy tízszerese.
Egy tisztességes vizsgálatot mindenképpen megérne. Így civil szemmel, kritikusan, vitatkozva.

Kámasuka 2013.12.26. 11:08:29

@harcospacifista: 'DE AMIKOR A RENDSZERVÁLTÁS UTÁNI LEGNAGYOBB ÜGY KIPATTAN'

Nem pattant ki semmi. Éppen arra várunk úgy 2 hónapja hogy kipattanjon valami.

'az Elnök cinikusan azt javasolja, hogy HA fedje fel a lapjait (ami persze adótitoksértés)...' - na és azért nem jár életfogyt.

Horvát maga mondta 6 hete hogy a nyilvánosság elé áll a bizonyítékokkal ha a kormány nem lép.

Akkor hol van az? Odafigyejjetek má emberek! Mi folyik itt Gyöngyösön?

maroz 2013.12.26. 11:08:37

@harcospacifista:

"lecsukatja Gyurcsányt Sukoró miatt"

A te szádból az Úr fülébe, ahogyan azt a zsidók mondják!

- duplagondol 2013.12.26. 11:09:23

@maroz: De úrigyerek talán vagy, esetleg nem érted félre az iróniát.

Mi értelme egy tüntetésnek, ha a végén nincs felgyújtva legalább a Parlament? Tulajdonképp semmi, de ha civilnek tartod magad (ugye, ez stimmel?), tán nem kell vitákba belemennünk az állampolgári aktivitás fontosságáról. A HaHa vagy komollyá válik vagy eltűnik, Horváth vagy előjön a farbával, vagy nem. Ennél fontosabb, hogy az állami szervek ilyesféle eljárása mellett ne menjen el szó nélkül a súlyosan érintett adófizető. Aztán lehet, hogy másnap ugyanúgy felkel a nap, de legalább az egyszeri, feltétlenül naiv állampolgár fel tudott mutatni valamit a közös ellenséggel szemben.

Kámasuka 2013.12.26. 11:09:40

@zFuly: Nem baj holnapután lesz egy HaHás tünti, amin lesz még 20 másik futóbolond. Úgyhogy Horvát nem lesz magányos.

zFuly 2013.12.26. 11:09:51

@zFuly: Elírtam, javítok:
Horváth nettó futóbolonddá minösítése viszont azonos erejü, bár ellentétes meglátás a koronatanúval.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.12.26. 11:10:05

Nagyon ott van ez a cikk.

Kicsit csodálkozom is hogy címlapra tette az index a ballib fikatömeg mellé.

A HaHa-ról mindenki tudja hogy az MSZP-2 testvérszervezete és a támogatói köre se kishazánkból verbuválódott, viszont megeggyezik az MSZP-2 támogatóival.

Horváth pedig egy szereplésre vágyó majom.
Aki bilit borít az úgy csinálja, mint Snowden.
Előbb borít utána dumál.

Nem pedig általánosságok fingása közben, az egyetlen zöld dossziéval a hónunk alatt rohungálunk fel s alá, médiától midiáig, miközben semmit nem mondunk, ami tényszerűen megfogható.

Cégek, összegek, emberek, ...
Semmit.

Kámasuka 2013.12.26. 11:13:03

@- duplagondol: 'Horváth vagy előjön a farbával, vagy nem.'

- Nem fogadnék rá 10 ft-ban ha 5 éve gyüjti a bizonyítékokat és gondolom ő szerinte ezeket valakinek már meg is mutatta, sőt még a netre is feltett 20 oldalt

Mi folyik itt Gyöngyösön?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.12.26. 11:16:23

@Magyarország jobban teljesít:

Akkor csinálta volna jól, ha mondott volna Horváth Úr legalább egy konkrétumot.
De ilyet nem tett.
Semmi konkrétumot nem mondott ugyanis.

maroz 2013.12.26. 11:17:04

@zFuly: Horváthon kívül kismillió ember is tudja pontosan ugyanezt. Még olyan légypiszoknyi szereplője is a magyar gazdaságnak, mint én. Amint hogy azt is tudom, hogy ez mindig is így lesz, legalábbis nem nagyon hiszem, hogy akár az én, akár a gyerekeim élete során ez a probléma megoldódna.

Aki benne él és van életszerű tapasztalata az tudja miért. Aki pedig nem, mert mondjuk még túl fiatal annak szívesen mesélek. Civil diskurzus, haladunk az apróbb, személyes történetek irányából és egyszer csak elérünk a nagyobb, a teljesebb, a leíróbb történethez. Na, pont ezt akadályozza meg az, hogy már megint egy ostoba pártharchoz asszisztál a civil.

Írod ezt a "tisztességes vizsgálatot". Most komolyan, el tudsz te képzelni egy ilyent? Neked megvolt az évszázad botránya, a magyar Watergate ügy? magyarnarancs.hu/belpol/ujabb_fordulat_a_megfigyelesi_ugyben_a_lufi_ha_pukkan-60493 Például. De mondj már egyet, ahol lett "tisztességes vizsgálat" és attól a szóban forgó probléma megoldódott!

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.12.26. 11:20:46

@harcospacifista:
Csakxólok, hogy Horváth legkésőbb 2007-re tette az adócsalások kezdetét.
Magyarul, ha léteznek ezek a minden kormánnyal lepaktáló adócsalások, akkor ezek az MSZP kormány idején, azon belül pedig, Gyurcsány és Bajnai idején ágyaztak meg maguknak, már ami a csalást és kezdetét illeti.

Kámasuka 2013.12.26. 11:24:22

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Hopplá, akkor senkineksemazérdeke hogy kiderüjjön, mindenkinekérdeke hogy csönd legyen.

Na és mi van a Kurucinfóval? Horvát nem ösmeri-e?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.12.26. 11:25:59

@maroz:

Olyan cégek vannak akiket a Fidesz soha nem fog vizsgálni, és elfektették az aktákat, mert haverok.

Olyan cégek is vannak akiket az MSZP soha nem fog vizsgálni, és elfektették az aktákat, mert haverok.

Olyan is van, hogy egy NAV-os (régebben APEH-os) hagy egy aktát a szekrény alján, mert látja, hogy akik eddig azzal az aktával dolgoztak, azokat kirúgták már.

Ezeket a sztorikat mindenki ismeri, aki beszélt már élő NAV-ossal, APEH-ossal.

Olyan cég viszont nincs, akit ne áldozna fel bármelyik párt, ha kiderülne róla tényszerűen az adócsalás.
Horváthra várunk ilyenformán mindannyian, hogy mondjon végre konkrétumot.

harcospacifista 2013.12.26. 11:29:24

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Ezt állítja a Magyar Nemzet meg a HírTV.

Horváth András több interjúban elmondta, hogy 2011 óta lett drámai a helyzet. tehát FIDESZ bűnökről van szó. Kálmán Olgánál ezt konkrétan kimondta.

maroz 2013.12.26. 11:31:55

@- duplagondol: Igen, én annyira úrigyerek vagyok, hogy még a kertvégi budira is piros szőnyegen jártam ki. :)

Az állampolgári aktivitás szerintem is fontos, de ha az abban nyilvánul meg, hogy leszopjuk kollektíven mondjuk Bajnait az aktivitásnak ugyan tényleg aktivitás, és persze utána elmondhatjuk azt is, hogy mi legalább tettünk valamit, de hogy ennek mi értelme, azt nem igazán tudjuk.

Tényleg annyira az ördögtől való az a gondolat, hogy egy cselekvés, mondjuk az állampolgári aktivitás lehet akár célracionális is? :)

kulcsar2011 2013.12.26. 11:32:21

Elemezzétek az írását és ez alapján mondjatok róla szakvéleményt!
(Mert már mindenféle mende-monda alapján írogattok hülyeségeket.)

atlatszo.hu/2013/11/08/horvath-andras-az-adocsalo-halozatok-elleni-fellepes-helyzete-magyarorszagon/

atlatszo.hu/2013/11/08/betelt-a-pohar-egy-adoellenornel-feljelentette-a-nav-ot/

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.12.26. 11:33:36

@harcospacifista:

És az index:
index.hu/belfold/2013/11/27/zold_dossziet_mutogat_a_volt_adoellenor/
"Horváth András úgy fogalmazott: 2007-től alakult ki a nagy értékű adócsalások „védelmi rendszere”, amikor az adóhatóságot regionális szintre szervezték, és olyan emberek kerültek magas vezetői posztokba, akik „a másik oldalról érkeztek”. Szerinte ezen emberek mögött olyan oligarchák állnak, akik érvényesíteni tudják az akaratukat bármely kormányon, ezért is működhet a rendszer a 2007 óta dolgozó mindhárom kormány alatt. Hozzátette: a legnagyobb kiskereskedelmi láncok és a nagy exportőrök a leginkább érintettek ebben a rendszerben."

kulcsar2011 2013.12.26. 11:42:29

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Ez nem mond ellent harcospacifistának. 2007-től alakult ki a rendszer. A fidesz már 2011-ben is foglalkozott vele.

Lovag Mihály 2013.12.26. 11:42:30

@harcospacifista: nem. azt mondja, h 2007-től alakult ki a nagy értékű adócsalások védelmi rendszere, és a fidesz 2011-től tudott a dologról.

- duplagondol 2013.12.26. 11:58:47

@Kámasuka: Mi a visszás a történetben? Öt éven át telt az éjjeliedény, nem volt senki, aki elvitte volna, közben járt néhány politikai potentátnál is, akik nem foglalkoztak vele. Nehogy már álszenteskedjünk azért, mert nem tett az első adandó alkalommal feljelentést, amint disznóságra bukkant, egy állami gigaszervezetnél, ahol a túléléshez, előléptetéshez a 'Hallgatni arany!' mondásnál kb. sokkal többre nincs is szükség. És mert taktikázik, ha komplett politikai, gazdasági érdekcsoportokkal kell szembemennie.

De legyen ez csak feltevés, legyen az illető 'futóbolond'. Az állami szervek reakciója az, ami önmagáért beszél, ahogy írták azt már fölöttem is; ez az, ami megér néhány utcán töltött félórát.

Silent Bob 2013.12.26. 12:07:53

@maroz: Fidesz plusz két százalék, "demokratikus ellenzék" mínusz egy? Jól megadtuk nekik, Redzs!, ugye?

Ez nem lenne így, ha a magadfajta magukat civilnek hazudó fideszszoponcok nem tennének meg mindent ennek érdekében.

Fekete Pestis 2013.12.26. 12:14:41

Na, helyben vagyunk.
A kedves blogger több legyet akar ütni egy csapásra: (a) diszkreditálni a NAV-os whistleblowwert és (b) diszkreditálni a HaHát.

A dolog annál is inkább szerecsés az ö szempontjukból, mert nyilván vannak olyan jobboldaliak [fidesz szimpatizánsok], akik ugyan elhinnék a NAV-os pofának, amit mond [mert intuitív], de utálják a kommunistákat, gyurcsányistákat és hasonlóakat. Nos, ezt az ellenszenvet felhasználva próbálja meg a jelen blog diszkreditálni a NAV-os bácsi állításait.

Amelyek -hangsúlyozom- legalábbis hihetöek, annál is inkább, mert a fidesz részéról [de az mszp-röl is] igen nagy energiákat ölnek bele, hogy eltusolják az ügyet. Véleményem szerint nem hiába finanszírozták a Lázár fivérek az ellenzéki 8 évet a fidesznek, most a CBA-nak vissza kell fizetni a visszafizetendöket.

Ez egy ilyen helyen, mint M.o, nem meglepö.
az a meglepö, hogy ú.n. demokratikus [hehe, nem úgy mint a magyar ellenzék ;)] országokban is nem egyszer megtörténik.
P.l. a dilissé nyilvánítás és az adóhivatali zaklatás Hollandiában is megtörtént a Spijkers ügyben:

www.deondernemer.nl/binnenland/179192/word-geen-klokkenluider.html

mindezt azért, mert Spijkers 198X-ben felfedte, hogy a hadsereg nem megfelelö aknákat használt. Cserébe egészen 200X-ig (20 éven át) ellehetlenítették.

Nos, nem mondhatjuk el, hogy a Fidesz nem tanul nyugat-európai, "demokratikus" országok példáiból ;).

- duplagondol 2013.12.26. 12:18:06

@maroz: A legutóbbi tüntetésen elküldték Schiffert, aki pedig Bajnaival ellentétben még miniszterelnök se volt a történtek idején. Azt gyanítom, ha pártzászlókkal megjelenik valamilyen csoport 28-án, ugyanezt fogják tenni.

Bajnaiék konkrétan megpróbáltak beletenyerelni a HaHa ügyeibe (www.facebook.com/bjulesgregory/posts/10200956062850809), a tagságuk egy jelentős részénél ez ellenállást szült, már a tandíjellenesség miatt is jellemző rájuk valami szociális vonal, ami BG-re nem igazán. Egy éve valamennyire bíztam bennük, kb. abban, hogy egy diákmozgalom széles társadalmi mozgalommá képes válni, de ehhez ők alighanem kevesek. Nekem elég, ha egy tüntetés szervezőjeként elhatárolódnak a pártoktól, a civil pedig megmutathatja magát az ismert módon eljáró állammal szemben. Hogy nem 'célirányos'? A tüntetések 99 százaléka valószínűleg nem az, vagy éppen igen, ha eleget tesz annak, ami a nevében rejlik: demonstrálják magukat az emberek.

Kámasuka 2013.12.26. 12:24:31

@- duplagondol:'Az állami szervek reakciója az, ami önmagáért beszél, ahogy írták azt már fölöttem is; ez az, ami megér néhány utcán töltött félórát.'

Egyedül a NAV alelnök reagált 'állami szervtől', teljesen normálisan, nem mondott Horvátról rosszat.

De ez 2 hónapja volt azóta már 99% hogy a faszi félnótás.

Kámasuka 2013.12.26. 12:25:40

@Fekete Pestis: Horvát nem whistleblower hanem whistle nemblower.

Vagy lemaradtam valamiről?

R.T. Flakfizer 2013.12.26. 12:30:02

-ez a futóbolondozás nagyon félrevisz
-úgy általában véve az állami intézményekbe vetett bizalom nem túl erős - ez köszönhető a pártoknak, a mindenkori kormányoknak, a holdudvaruknak. HA kb egy olyan sztorit mesélt el, ami simán életszerű, hihető, logikus. MFÁ-t idekeverni...
-az éppen hatalmon lévő párt vagy sunnyog, vagy mellébeszél, vagy támad - vagy kurvára rossz kommunikációt folytat. ez segít a NAV (esetenként) félrenézős habitusát megerősíteni a kétkedőkben
-a HAHA esetén kifelejted a fiatalságot (a józan megfontolás kevésbé domináns, mint mondjuk majd kicsit később) - a romkocsmás hasonlat nem annyira ül, már ha a jorábbi akcióikat is idevesszük (székház-, egyetemfoglalás, stb), aminek sajtója, ereje is volt, meg kockázata is
-hogy erre az amúgy impotens (ellenzéki? léhűtő!) pártok rátelepednének az más dolog - hogy ezt a HAHA hagyja e, az meg megint más.

amúgy a poszt nem rossz, segít kicsit más nézőpontot is bevinni ebbe a katyvaszba (még ha nem is feltétlen értek vele egyet) - nekem legalábbis, ezért köszi.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.12.26. 12:44:48

@- duplagondol:

A HaHa egyértelműen a PM fiókszervezete.

Ez a támogatási körön túl megmutatkozik pl az itteni blogokban is
Pl ezen blogban rendszeresen publikálnak HaHa-sok és PM-esek is.

y-gen.blog.hu/2013/11/26/fenebe_maradjak_itthon

"Az Együtt-PM-ben azt gondoljuk, "
szöveg felett HaHa-s fiatalok képe virít.

Pelso.. 2013.12.26. 12:53:15

@maroz: Saját tapasztalatból tudom, hogy -fogalmazzunk így-: a világ rohadt, de ennek semmi köze pl NAV és közbizalom viszonyához. Attól még, hogy valahol a magánszférában, egy raktárban számla nélkül megpakolnak egy kamiont, állami szolgáltatóknak, a közszférának (akiket mi, igenis mi tartunk el) a jelenleginél jóval szeplőtelenebbnek kellene lennie.

- duplagondol 2013.12.26. 13:41:42

@Kámasuka: Micsoda? Ez talán baráti vállveregetés: index.hu/gazdasag/2013/11/28/nav_sajtaj/? A rendőrök is csak háztűznézőben voltak nála?

maroz 2013.12.26. 13:43:13

@Silent Bob: Nyilván, és amikor elkenik a kedvenc focicsapatod száját akkor is azzal vigasztalod magad, hogy az nem lett volna úgy, ha az ellenfél szurkolói nem buzdítanak olyan lelkesen.

Na, de hát ezt már minimum ezer drukkertársadnak megírtam már, és tudod mennyi eredménye lett? Naugye.

maroz 2013.12.26. 13:44:56

@Fekete Pestis: Éberség, elvtársam, éberség!

Fekete Pestis 2013.12.26. 13:46:50

@tisztapista:
természetesen nincs.

1. feljelentést megtette
2. abból, hogy elöször a fideszt figyelmeztette 2011-12ben, látszik, hogy a realitások talaján mozog [t.i. fü alatt, rendörség kizárásával elintézve a dolog eredményesebb], és már csak ezért is sántít az a narratíva, hogy üldözési mániás bolond.

Ja tényleg: miért nem lehet tételesen megcáfolni az állításait? Vagy a "bolondozás" pont a tételes cáfolat HELYETT lenne, ugyanis NEM lehet megcáfolni amit mond - p.l. azért, mert igaz?

Egyébként a fidesz nyugodtan húzhatná a komcsikra a vizes lepedöt, hiszen a dolog 2007ben kezdödött, és vlsz a madasar meg a madár nélküli tescoknak akartak a kommancsok kedvezni, még anno. A CBA-s szál hogy ugy mondjam, collateral gain/damage ;)

Fekete Pestis 2013.12.26. 13:48:19

@maroz:

na, ez aztán a cáfolat.
Sajnos igaz : magyar baloldali vita- és érveléskultúra = magyar jobboldali vita- és érveléskultúra = ln(1.00)

Erre adsz egy ujabb bizonyítékot, "elvtársam" ;)

maroz 2013.12.26. 13:51:21

@- duplagondol: Mondom, ha az a cél, hogy semmi munkával hepajkodjunk egy kicsit egy unalmas szombat délutánon, akkor szavam nincs, lásd a majmos hasonlatot a posztban. Tán még újabb barabásricsiségek is befigyelhetnek, szóval kispályának jó ez, és én majd unottan vállat vonok: ezek a majmok se fognak soha a büdös életbe' kunyhót építeni. Kár, és még csak azt se tudom, hogy lehetett volna-e másként. Attól tartok, hogy nem, lásd a poszt elején leírtakat. Majd, ha 2014-ben végre eltűnik a ballib maradékának a maradéka is, és még tíz év, hogy az emléke is. Akkor, talán.

Fekete Pestis 2013.12.26. 13:59:21

@maroz:

Bocs, 1 dolgot nem értek : a ballib maradéka hogy függ össze azzal az állítással, hogy az APEH szemet húny(t) egy több százmilliárdos ÁFAcsalás-sorozat felett ?

Ja igen : APEH-os barátunk, ha jól ki akarna szúrni veled, akkor követné Lézer Janó példáját, és rendörséggel kéretné ki IP címedet az Index-töl, becsületsértés miatt. Ugyanis emberünk nem közszereplö, így nem is kötelessége türni a posztban olvasható "bolondozást". [ugyanez áll a rendkívül tehetséges jogász hírében álló dajcsfürtomival kapcsolatban is]

csaxólok ;)

Kámasuka 2013.12.26. 14:01:05

@Fekete Pestis: 1. feljelentést megtette

- Hát ez így nem igaz, a feljelentés kiegészítését rendelték el, most már vagy 2x meghosszabbítva a határidőt.

'miért nem lehet tételesen megcáfolni az állításait?' - mert semmi olyat nem állít amit tételesen meg lehet cáfolni. Cáfold meg hogy Magyarország kemény hely.

maroz 2013.12.26. 14:03:04

@R.T. Flakfizer: A futóbolondozás tökéletesen magyarázza a jelenséget. Molnár F. Árpádnál és az Apostoli Magyar Királyság kormányzójánál is magyarázta, sőt, Gubcsi Lajos esetében is magyarázta. Van ilyen. Ideges időket élünk, csomó átmenet, csomó új és szokatlan élethelyzet, nem csoda, ha emberek időnként becsavarodnak. Te még nem láttál ilyesmit folyamatában? Nem láttál olyant, hogy egy ember ráhülyült a maga vélt vagy valós igazára? Kohlhaas Mihály megvan?

"-úgy általában véve az állami intézményekbe vetett bizalom nem túl erős - ez köszönhető a pártoknak, a mindenkori kormányoknak, a holdudvaruknak."
Plusz a törököknek, a földesuraknak, a labancoknak, a... Vegyük már észre, hogy ez egy évszázados hagyomány, nekünk szinte soha nem volt semmi közösünk, ami pedig volt fölöttünk azt szinte mindig ellenségként kezeltük, akit át kel baszni, ki kell játszani.

Horváth sztorija attól érdekes, hogy azt rajta kívül csak ketten mesélték még el eddig: boldog és boldogtalan. Körülbelül annyira whistleblower ő, mint ha egy bolti eladó kiállna a nyilvánosság elé azzal, hogy Magyarországon a boltokban kímélik a pénztárgépet. Nagy leleplezés, mondhatom.

A HaHa éppen csak egy dolgot felejtett el. Rájönni arra, hogy ő miért is van. Abban pedig, hogy lett volna bármiféle valós és komoly kockázata annak, amit csináltak, beleértve az egyetemfoglalást és a székházfoglalást is nem értek egyet. Akkor sem értettem egyet, és akkor is ezt mondtam, amikor ezek az események zajlottak, így nem mondhatod, hogy ez utólagos bölcsesség lenne.

maroz 2013.12.26. 14:06:22

@Pelso..: Keller Tamás szerint van köze. Szerintem is van köze. Tucatnyi olyan társadalomtudóst bírnék ideidézni, akik szerint is van köze. De te már egyszer megmondtad, hogy te úgyis jobban tudsz mindent mindenkinél, tehát ha neked semmi kérdésed, semmi igényed semmiféle külső kontrollra, mert mindennel elbírsz saját kútfőből is, akkor hidd azt, hogy nincs.

maroz 2013.12.26. 14:10:56

@Fekete Pestis: Elnézést a pikírt beszólásért, elragadott a lendület. Az a helyzet, hogy van nekem itt egy sajátnormám, ami abból áll, hogy a diskurzusetika elvárásainak legalább minimálisan megfelelő megszólalásokra reagálok, a többit átlépem. Törölni nem szeretnék (már úgy értem, hogy a saját, szükségtelenül pikírt, mert szükségtelen hozzászólásomat), így csak szimplán elnézést kérek tőled a beszólásért.

- duplagondol 2013.12.26. 14:11:13

@maroz: Én is csak ismétlem magam: csak másodsorban érdekel, ki szervezi a tüntetést, ha deklaráltan elhatárolódik a pártoktól.

És igen, tűnjön el, ha kínkeservesen, lassan, akkor is.

R.T. Flakfizer 2013.12.26. 14:41:40

-MFÁ elég erősen klinikai esetnek tűnik, HA meg igencsak messze áll ettől szerintem, ezért érzem, hogx óriási az aránytévesztés
-az állam intézményei többszörösen bizonyították korrumpálhatóságukat, ha úgy tetszik, a bizalmat ki kéne érdemelni. nem, nem hiszem, hogy a basszunk ki a ránk telepedővel attitűd (nav, törökök ? értem én, de mégsem) mozgatná az embereket, vagy nem jobban, mint másutt (csalnak adót mindenütt, ahol van). szerintem az emberek fejeket akarnak látni - talán joggal! ez a történet szépen illik a képbe, nincs benne új, csak annyi, hogy bentről beszél kifelé egy ember, hogy ez tényleg igaz. ő a futóbolond. én pl inkább a Végvárit szoktam analógiaként emlegetni. ő is futóbolond volt? mind a mai napig páriaként éli életét.
HAHA ügyben annyira nem vagyok otthon, fiatalos vehemenciát, kiekégítetlen igazságérzetet láttam náluk - nekem ez szimpatikus. ha politikusokhoz csapódnak (ennek is lehet értelme), sokat zuhannak a szememben. kb ennyi. székházfoglaláskor a hatalom packázását kockáztatták, és ha nem is putyini volumenben, de azért kaptak belőle. az nem kockázat? az egy romkocsmányi koraeste?

harcospacifista 2013.12.26. 15:01:02

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: hát igen.

tehát a MÁSIK oldalról érkeztek... éééééérteeed, ugye? szerinted mit jelent az hogy másik oldal? másrészt kik azok az oligarchák akik kormányokon átívelnek? hm. nicsak pl ott van a közgép, amelyik a 70-30-as felosztásban létezése óta benne van...

vagy szerinted gyurcsány másik oldalára gondolt?

harcospacifista 2013.12.26. 15:07:03

@Lovag Mihály: nem pont ezt mondta. Pártok feletti összefonódásokról beszélt, akik 2007 óta vidáman nyúlnak. KONKRÉT bizonyítékokat 2011-től tud prezentáni HA (Olgánál ezt mondta...)

--

El kéne már felejteni azt, hogy van jó meg rossz párt. Mindegyik pártban vannak gazemberek - akik sajnos bármelyik eddigi kormányban meg tudták mondani hogy mi az az igazi összefogás.

Sajnos úgy tűnik, hogy a FIDESZ hatékonyabban dolgozik a gazemberek keze alá, módszeresen szétverték a korábbi fékeket, a gazemberek érdekcsoportja tehát dúskálhat.

Tetszik vagy nem tetszik:

Fidesz = MSZP = Gazemberek gyülekezete

(és sajnos aki ezt megérti, általában szélsőjobbra tántorog, ami pedig egyenes út a szakadékba)

maroz 2013.12.26. 16:07:32

@R.T. Flakfizer: Nézd úgy, hogy ha nekem van igazam, akkor én már a kezdeti fázisában is felismertem a futóbolondságot. Elég sok ilyent láttam, és többet folyamatában is. Lásd még: Kohlhaas-szindróma, de ezt már mondtam.

A "bizalmat kiérdemelni" dolog nem igazán működik, mert valójában az attitűdjeink olyanok, hogy úgy komolyabban nincs is bajunk a csalással. Azt még csak-csak elfogadjuk úgy általában, hogy adót csalni nem szabad, de ha konkrétabban rákérdezünk, akkor már az lesz a válasz, hogy azért mégiscsak szabad.

Például az is egy érdekes dolog, hogy mifelénk a társadalmi előrejutást a többség passzív módon képzeli el (például jó családba kell születni, jó kapcsolatokkal kell rendelkezni), és az látszik nemzetközi összevetésben, hogy amely országokban ez a domináns attitűd ott a normakövetés normája is gyenge.

Ezzel szemben ahol az előrejutás aktív módjában hisznek inkább (például abban, hogy a megfelelő képzettség egy jó eszköze az előrejutásnak) ott - milyen meglepő - a normakövetés normája is erősebb.

Tehát a HaHa akár erre is felfűzhetné a saját tiltakozását, mondhatná, hogy van itt egy éppen aktuálissá, akuttá vált krónikus problémánk, és ha már szóba került, akkor ennek kapcsán elmondanák ők is a magukét, például azt, hogy a képzettség, tehát az oktatás azért is jó dolog, mert ahol a képzettség, mint érték kellően preferált ott az adócsalás is kevesebb.

Pont arra nincs semmiféle esély, és nem is egy túl értelmes elvárás, hogy majd a Jó Politikusok, a Kiváló Államférfiak megoldják nekünk jól. Ők ebben egyáltalán nem érdekeltek, ez a civilek érdeke csak, tehát az ő ügyük, és a politikus akkor fogja ezt elfogadni, ha rákényszerítik. De amíg a politikus kutya csóválja a civil farkat addig ez nem fog menni, és sajnos ebben a konkrét esetben is ez történik.

"székházfoglaláskor a hatalom packázását kockáztatták, és ha nem is putyini volumenben, de azért kaptak belőle. az nem kockázat? az egy romkocsmányi koraeste?"
Pontosan. Abban a packázásban az ég világon semmi kockázat nem volt. A hatalom sokkal, de sokkal gusztustalanabbul packázik egy csóringerrel, aki egy szakadt autóval közlekedik, vagy egy tetszőleges underclass állampolgárral egy tetszőleges hatalom-állampolgár interakció során. Az a packázás inkább röhejes volt, kábé olyan, mint amikor Margitka tanárnéni odafeni magát, hogy majd ő jól rendbe teszi azt a 16 éves korára már hétpróbás gazembert, aki persze a seggével is röhög a tanárnéni felbuzdulásán. Hidd el, mert nekem van viszonyítási alapom, hogy abban a packázásban semmi, de semmi ijesztő nem volt. Kínos, röhejes, de kockázat, az speciel semmi nem volt benne.

Pelso.. 2013.12.26. 17:29:00

@maroz: Nem emlékszem, mikor írtam olyat, hogy mindent jobban tudok mindenkinél. Kezdek ugyan hozzászokni, hogy nem lehet önálló tapasztalati véleményem, kinyilatkoztatnia is bárkinek lehet, kivéve engem.
A különböző egyének, csoportok, intézmények jogsértései nem képezhetnek egymással s egymásra hivatkozási alapot, ezeket összefüggésként, netán következményként tekinteni súlyos hiba, ezért írtam fentebb. Természetesen homogénebb a világ, ha együtt s egyformán rohad minden, miért is ne. (persze csak szerintem, amúgy minden a legnagyobb OK,ugye)
-------
Oly sok demonstráció volt már nálunk a legkülönbözőbb okkal s céllal, ezek a HaHások nem sok vizet zavarnak ezzel, s amíg nem nyernek az eredeti becsült érték felett jóval magasabban, mint "legkedvezőbb ajánlattevő" sorba közbeszerzéseket, - addig akár rendes társaság is lehetnek.

maroz 2013.12.26. 18:27:09

@Pelso..: A Mandineren mondtad, nem is olyan régen.

Az önálló tapasztalati véleményhez. Nézzük meg akkor picit tüzetesebben:

Saját tapasztalatból tudom, hogy -fogalmazzunk így-: a világ rohadt, de ennek semmi köze pl NAV és közbizalom viszonyához. Attól még, hogy valahol a magánszférában, egy raktárban számla nélkül megpakolnak egy kamiont, állami szolgáltatóknak, a közszférának (akiket mi, igenis mi tartunk el) a jelenleginél jóval szeplőtelenebbnek kellene lennie.

Nos. Azt, hogy a világ rohadt akár saját tapasztalatból is lehet tudni, mert ez történetes nem egy tudás, hanem egy értékelés. Lásd még: "A hajnal szép." De legyünk kooperatívak, tegyük fel, hogy a 'fogalmazzunk így' azt jelenti, hogy ennek a 'világ rohadt'-nak van egy konkrétabb jelentése, és az az, hogy a gazdasági erkölcsösségünkre a nagyon csekély mértékű normakövetés a jellemző. Csalunk, mint állat és ezzel jól elvagyunk.

És akkor már van is egy állításod, ami így, ebben a formában igazolható. És igazolt is, kismillió attitűdkutatás bőszen alátámasztja ezt, plusz ugye a puszta tények is erre engednek következtetni. No meg nagyon nem utolsó sorban az embernek a személyes tapasztalatai is nagyjából ezzel vágnak egybe. Biztosan meséltem már neked arról a vállalkozó ismerősömről, aki az egyik pillanatban még nagy elánnal mutogatta, hogy csuklóból vágná le minden politikus kezét, aki belenyúl a közösbe, ámde két perc múlva meg már nagy mosolygások közepette azt mesélte, hogy hogyan nyúlt le egy hatmilliós pályázatot. És ez a kettő nem okozott semmiféle disszonanciát benne, mert ő azzal van, hogy "hát ezt így kell, mert ezt csak így lehet". Tehát az, hogy teméntelen a csalás egy hihető állítás.

A probléma innen kezdődik, amikor megteszed a következő állításodat, jelesül, hogy a csalásnak, úgyismint a világ rohadásának semmi köze a NAV és a közbizalom viszonyához. Az a nagy helyzet, hogy ilyen állítást már egy olyan ember, aki egy picit is híve az etikus diskurzusnak nem tehet, mert tudnia illene, hogy ez a kijelentés túlmutat a tapasztalati véleményen. Megfogalmazol egy általános érvényű ok-okozati állítást, X nem lehet oka Y-nak, holott gyaníthatnád, hogy ez az állítás pusztán az egyén tapasztalatai alapján nem igazolható. Talán még azt is illene tudnod, hogy ennek az állításnak az ellenkezője igaz, és nem azért, mert az én tapasztalatom azt mondja, hanem azért, mert ez egy tudományos igényességgel vizsgált és igazolt állítás.

Pláne a második része a közlésednek, na, az aztán végképp nem származhat a tapasztalataidból, hiszen ott nem is egy állítást fogalmazol meg, hanem egy óhajt. Azt mondod, hogy olyannak kéne lennie, és ezzel nincs is semmi baj, már ugye azon túl, hogy egy súlyosan hibás elvárás, mert azért azt lássuk be, az elvárásainknak is akadnak korlátai. Például elmondhatjuk mi, hogy a farkasnak nem kéne megennie a bárányt, de ennek az elvárásnak ellent mond az az igazolt vélemény, azaz tudás, mely szerint a farkasnak inherens tulajdonsága, hogy bárányt eszik. A te elvárásodnak is ellent mond egy ugyanilyen tudás, amely igazoltan állítja azt, hogy ha a magánszféra nem szeplőtelen, akkor a közszféra sem lesz az.

Tehát te most körülbelül azt mondtad, amit a múltkor is, hogy a te "tapasztalati véleményed" über alles, az mindent felülír, akár még tudományos igényességgel igazolt és mondhatni kanonizált állításokat is. És innen nincs hova tovább, hiszen ha te mindent tudsz, akkor semmire sem vagy kíváncsi, ha mindent értesz, akkor semmit sem akarsz megérteni, így teljesen fölösleges neked bármit is mondani.

A HaHásokkal tényleg nem az a baj, hogy sok vizet zavarnak, sőt, pont az a baj, hogy keveset, vagy egyáltalán semennyit. Kicsit besegítenek a fidesznek, hogy tutira meglegyen az a kétharmad, de hát istenem, ennek én most pont örülök, szóval baj, az speciel nincs velük. Baj talán csak annyi van, hogy már megint elúszik egy lehetőség, már megint zajlik egy milla-folyamat, és ez engem elszomorít, mert azt hittem, hogy ez nem törvényszerű. Ezek szerint mégis az. Kár.

maroz 2013.12.26. 18:48:47

@harcospacifista: A fidesz pontosan ugyanazt csinálja, amit bármelyik párt csinálni szokott. A különbség csak az, hogy a kibaszott balliberális töketlenek miatt 2010-től Orbán nettó király lett, és ez azért lássuk be, erősen megnövelte a mozgásterét.

A ballibeknek meg amikor ők voltak hatalmon úgy komolyabban nem szúrta a szemét az, hogy a saját oligarcháik sem pont szende szűzkislányok:

index.hu/belfold/nepsz3398/

2005-ben Kapolyi "5,5 milliárdom van" László, a kommunista rendszer egykori minisztere Gyurcsány és Hiller teljes egyetértése mellett pénzelte a Népszavát. Ízlelgessük ezt egy kicsit: egy fekete öves ex-komcsiból lett milliárdos oligarcha egy ex-kisztitkárból, egy ifjú komcsiból lett miniszterelnök-oligarcha egy ex-komcsi minisztere társaságában örvendezett azon, hogy megvesznek kilóra egy napilapot.

Tetszettünk ezen akkor kiakadni? És a hasonló kismillió geciségen? Azon, amikor takonygerincű ex-háromperhármas szt-tisztek még a kétezres évek közepén is minisztériumokban ügyködtek? Ugye, hogy nem? Na, hát ennek a nemkiakadásnak a következménye az, hogy most Orbán nagyban játszhat és az, hogy akik utálják ezt az egészet a szélsőjobboldalra kerültek. Hová kerülnének? A balliberális oldalra? De hát ott az szt-tisztek gyerekei vannak, akik számára apuka átmentette a hatalom egy részét, és ők most nem Orbán ellen, nem a lopások, aljasságok, jogtalanságok ellen ágálnak, hanem csak a saját kis előjogaikat követelnék vissza! A komcsi elit apuka elbaszta a szocializmusnak nevezettet, az elit-státuszt tőle ajándékba megkapott gyermeke elbaszta a rendszerváltás utánit, és ez még nem elég, miután elbaszta még neki állt feljebb, még ő köpte le mindazokat, akik még voltak olyan hülyék, hogy a balliberális oldaltól reméltek bármit is. Hová mehetne itt az, akinek van egy csöppnyi esze és akad hozzá némi morális érzéke is?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.12.26. 19:44:42

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: A-ha, akkor meg itt folyna egybe a taknyod-nyálad, hogy a nyomorult adótitkokat szivárogtat... főleg, ha például az ABC betűk visszafelé sorrendben (de kreatív) is szerepelnének a listán. Mindjárt motyognád, hogy ezt is a Soros pénzeli, mint a világon mindenkit, aki nem kántálja, hogy: Viktor, Viktor...

maroz 2013.12.26. 21:19:33

@Magyarország jobban teljesít: És hogy kéne konkrétan elképzelni egy ilyen dokumentumot? Skacok, a következő cégekre rá ne merjetek nézni: lista, majd aláírás: Orbán Viktor?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.12.26. 21:22:24

@maroz: Tőlem kérdezed? Nem készítettem még ilyen dokumentumot.

Pelso.. 2013.12.26. 21:34:07

@maroz: Ezt, szó szerint, ugyan hol?
Többit hagyjuk, elbeszélünk egymás mellett.

Az "etikus diskurzus" különösen tetszett..:)

harcospacifista 2013.12.26. 23:21:43

@maroz
a jelenséget jól látod, ezzel nem is vitatkozom.

amikor viszont azt írod, hogy nem akadtunk ki, akkor nincs igazad. Egy rakás ügy kapcsán volt médianyilvánosság, parlamenti vizsgálódás, indultak eljárások.

Amúgy pedig van még néhány szempont:

- a szocik aprópénzekkel játszottak, gondold végig a számokat (völgyhíd 52milliárd, Margit híd 33, autópályák, Kapolyi 5.) stb., a FIDESZ itt sokkal jobban teljesít (nyugdíjpénztár 3000, trafik 500, NAV 1000)

- az szt tisztek nem kockáztattak: a gyerekeik ott vannak mind a két nagy pártban. Tehát ugyanazok a keresztapuk a két párt mögött és ők valszeg elégedettebbek Orbánnal, hiszen sokkal jobban tejel, nincsenek tüntetések, nincs ribillió.

- hova mennének? hát ez jó kérdés. Mielőtt ezt eldöntenék, fel kéne ébredniük! Rá kell jönniük, hogy nem az a kérdés, hogy Orbán vagy Gyurcsány, MSZP vagy FIDESZ. Az a kérdés, hogy államférfiak vagy nettó maffiózok kezelik a közös ügyeinket.

Az ébredéshez pedig sajnos meg kell oldani néhány gondolkozós feladványt (csak címszavakban): pártfinanszírozás, ügynöklista, Horváth András, közbeszerzés, stb. stb.

szóval meglehetősen szar a helyzet :(

maroz 2013.12.27. 07:14:45

@Pelso..: Akkor már inkább hagyjuk az egészet, ahogyan eredetileg is javasoltam, rendben? Szerintem elsőre is egy korrekt ajánlat volt a részemről, fogalmam sincs, hogy miért nem fogadtad el.

maroz 2013.12.27. 07:52:30

@harcospacifista: Amikor azt írom, hogy "nem akadtunk ki" az azt jelenti, hogy az ügy nyomán nem volt érdemi civil felháborodás. Az, hogy a pártpolitikai szektor cirkuszkodott az teljesen más, annak semmi köze a "kiakadáshoz", azt úgy tudnám ábrázolni, mint amikor simlis lókupecek csalózzák egymást és esküdöznek, hogy ők mennyire becsületesek. Szerepjáték.

A pénzeket én nem tudom végiggondolni, mert egyrészt nem értek hozzá, másrészt nem adtál szempontokat. Mit nézzünk? A szinte egészen biztosan korrupcióvezérelte gazdaságpolitikai döntéseket? A klientúraépítési törekvéseket? A megoligarchásodásokat? De leginkább: minek néznénk ezeket?

A közt nem nagyon "akasztja ki", azaz nem szül morális felháborodást, mert nincs olyan mélyebben rögzült attitűd, de leginkább érték, amit sértene. Pont azt teszik a hatalmasok, amire vártunk, amire számítottunk, így megy, ehhez vagyunk szokva. Az állam ellenség, az állam működtetői ellenségek, akikről tudjuk, hogy lopnak-csalnak-hazudnak, de mi ravaszak vagyunk ám, jól átverjük mi is az államot.

A pártok elkötelezett támogatóit pedig csak látszatra akasztja ki, pont olyanok ők, mint a drukkerek kemény magja, nem a szabálytalan szereléssel van bajuk, hanem csak azzal, hogy ezt az ellenfél csapata csinálta. Próbálj meg egy elkötelezett balliberálisnak a kezébe adni egy borítékot azzal, hogy: nézd meg bátran, ott a borítékban a teljesen egyértelmű bizonyíték arra, hogy a kedvenckéid aljas disznók. Mit fog csinálni? Mindent el fog követni annak érdekében, hogy legalább saját maga számára megmagyarázza, hogy miért is nem nyitja ki a borítékot. Próbálva. ;)

Az szt-tisztek ügyében attól tartok, hogy ha alaposabban megvizsgálnád nem lenne igazad. A megoszlást én a következőképpen tippelem: szt-tisztek az mszp környék, az általuk beszervezettek pedig a fidesz környékén. Talán ez lehet az egyik oka annak, hogy nem működött nálunk a lusztráció. Az egyik rámondaná a másikra, hogy háromperhármas spicili voltál, mire a másik az egyikre, hogy baszd meg, az voltam, de neked jelentettem, mire az egyik, hogy naja, nekem jelentettél, tény, de az is tény, hogy akkora élvezettel tetted, hogy bottal nem bírtunk elverni a spicliskedéstől.

A 2010-es balliberális pofára esés pont ezeket a komcsi-hercegeket lőtte meg a legjobban, hiszen ők mostanra kerültek abba a korba, amikor már simán lehetett volna belőlük befutott ember, apuka mindent elrendezett, és akkor tessék. Most képzeld el annak a komcsi elitcsemetének az arcát, aki a rendszerváltáskor a komcsi elit apukától megkapta az élet császárává váláshoz szükséges mindent, hamarább lett belőle igazgató, mint a Vitézy gyerekből, kábé 2006 környékére már azzal volt, hogy lassan illene neki már államtitkárnak lenni, és akkor jön Gyurcsány és elbassza. Nem csoda, ha mára ezek a komcsigyerekek ennyire utálják Orbánt, mert nagyon úgy néz ki, hogy nem csak az ő biztosnak látszó tányérkájuk lesz oda, hanem a mostanra felcseperedő komcsiunokák számára se lesz mit átmenteni, és ez tényleg frusztrálóan hat.

Szerintem a pártpolitikusban mindkét jellemző benne van, maffiózó is és államférfi is, és az fog dominálni, amelyiket a választópolgárok kikényszerítenek. Mi a francért lenne államférfi, ami azért mégiscsak strapás, ha nincs semmi komolyabb baja a választópolgárnak a maffiasággal? A rendszer logikáját kéne megérteni, azt, hogy a hatalom mit jelent, hogy hogyan lehet hatalmat szerezni és megtartani, no meg azt, hogy hatalmat nem csak a pártpolitikai szféra szerezhet magának, hanem a piaci szereplők is és a civil szereplők is, és az egyensúly ennek a hármasnak a harcaiból fog következni.

Csak hát ugye nálunk a civil nem hiszi el, hogy van, létezik civil politizálás is, ezért a lehető legidiótább módon beáll csicskának a pártpolitikai aktorok mellé. A piac egy része úgyszintén szimbiózisban él a pártpolitikai alrendszerrel, egy másik része kiegyezett egy kölcsönös meg nem támadásban, lásd a kecskeméti Mercedes ceo-jának a nyilatkozatát, a harmadik része pedig berendezkedett egy permanens trükközési is kijátszási stratégiára. Tehát az államhatalom birtokosainak, a pártpolitikai elitnek gyakorlatilag nincs ellensúlya, mert sem a piac nem tud ellensúlyként működni sem a civil szektor.

Nincs mire várni. Tényleg, mire is lehetne? Hogy Simicska és Puch megtérnek, visszahordják billencsekkel azt, amit elhordtak és megesküsznek, hogy innentől államférfiak lesznek?

buta_lúd (törölt) 2013.12.28. 20:16:29

Egyetértek azzal, hogy nem kéne egyből bizonyítottnak venni az adócsalós állításokat. De azért nem egy sima mezei futóbolonddal van dolgunk -könnyen feltételezhető, hogy ötleteivel megkönnyíthetné egy vizsgálat menetét. Szóval az ap.m.kir.korm.-t sem lehetne egy szusszanásni szünet nélkül lefutóbolondozni, ha nem Borbély, hanem Horthy Józsefnek hívnák.
Azt meg nem értem, hogy az egyik oldalról evidensnek veszed a sarkiközértesek és a mindenkiáltal tudott csalásokat, a másik oldalon meg azzal „véded” meg a NAVot, hogy azért nono, nem kell ám bedőlni a népi folklórnak. „Az a helyzet, hogy aki nem befőttesüvegben élt eddig, annak élettapasztalata, hogy a csalás napi rutin. Kicsiben és nagyban egyaránt.” Ez a NAVra is ugyanígy igaz.
„amit Horváth András nagy-nagy leleplezésként el akar adni az egy közismert dolog. És ha az okát keresem, akkor arra jutok, hogy van neki számtalan, és ha valaki ezt nem veszi figyelembe, ha csak annyit lobogtat az okok közül, amennyi éppen pont a pártoknak megfelel a cicaharcaikhoz akkor az sajnos a probléma megértését lehetetleníti el.” Tehát HA ellehetetleníti a megértést, azzal, hogy (tőlem akár futóbolond) bennfentesként kiakadt? Vagy a mondat lényege a valaki (aki nem HA?) CSAK annyit lobogtat? (Ami azt jelenti, hogy „elitként” ismertetett egy „jobbágyként” is ismerhető folyamatot, de nem rakja oda az „elit”-ségéből fakadó információ-, csak az abból fakadó státusztöbbletet?)
zFuly-nak: „Írod ezt a "tisztességes vizsgálatot". Most komolyan, el tudsz te képzelni egy ilyent?” Én speciel nem igazán, de erről nem (az esetleg tényleg futóbolond) HA tehet. Sőt úgy vélem, ha véletlenül mégis lenne, akkor az köszönhető lenne HA fellépésének is.
„A rendszer visszásságairól, korrupcióról elég sokan beszélnek, többen kifejezetten igényesen is, úgy, hogy látni, miszerint az illető mégiscsak belerakott egy csomó munkát a megértésbe, és semmi jele annak, hogy az állam őket üldözné.” Ha a TÁRKIsokról feltételezhető lenne, hogy elméleteiket rá akarnák vinni konkrét (nagy)ágyúkra, akkor nem kérdés, hogy rohadtul kicsinálnák őket: addig, amíg „csak” értelmiségiskednek, addig meg hadd csinálják -van nekik ippeg elég dolgunk az ilyen HA félékkel...
„No meg azt az állítást is nehéz lenne megvédeni, hogy az állam ne igyekezne feltárni. Nahát, milyen érdekes szám, aszongyahogy a gazdálkodó szervezetek feltárt adóhátraléka 1700 milliárd forint! Meg hogy 2012 májusáig 134 800 céggel szemben rendelt el felszámolási eljárást az adóhatóság. És hogy igyekszik behajtani a hátralékokat. Szóval ez a "feltárás helyett" Szanyinál elmegy, a tízdekásainál úgyszintén, de egy civil diskurzusban?” Nyehehehe. Átlagban 1,3 millió forint. Ezek mekkora cégek lehetnek? Mi számít igyekszik behajtaninak? Küldenek leveleket meg néha egy-egy tojásfejet helyszínre? Oszt vajh’a HA féle cégekre átlagba mennyi jutna?
Számomra pont az jön le áttételesen HA szövegéből, hogy kurvára hatékonyabb lehetne a behajtás, ha jó helyen akarnának behajtani.
Ne igyekezne feltárni…bameg: de hát te emlegetted a feltárni akarás eltussolásaként a vizsgbiz-ok felállításának díszleteit. Ja, meg a ballib is igyekszik megbuktatni a zorbánsátánt…Nem lehet itt némi párhuzamot vonni. (Dohog)

Ez a Koolhaas hasonlat most csak HA-ra, vagy marozra is vetítendő? :)
Aki üldözési mániás, azt még nem biztos, hogy nem követik.
Szóval „ez a futóbolondozás nagyon félrevisz”. (R.T. Flakfizer) -pont te háziállatkázol le valakit, aki valamit, valahogy (akár futóbolond módra, de) próbálkozik?
Még egyszer: feltételezem, hogy a lényeg arról akar szólni, hogy a pártpol.cicaharcok mennyire gázak és mindent összesároznak. Ebben egyet is értek, csak közben te meg...

buta_lúd (törölt) 2013.12.28. 20:24:36

@buta_lúd: jav.: "-van nekik ippeg elég dolgunk..." helyett "-van a hatalomnak ippeg elég dolga..."

maroz 2013.12.28. 21:16:08

@buta_lúd: Szinte szakmányban értesz félre. :)

Futóbolond: Nekem az a sejtésem, hogy ez a HA egy olyan ember, aki belecsavarodott abba, hogy nem sikerült beilleszkednie egy nagyon erősen bürokratikus és hierarchizált szervezetbe. Láttam már ilyent, ismerem a folyamatot. Kábé olyamsi mondaná el a jelenséget dramatizáltan, ami egy megrambósodott rendőrről szólna. Tehát nem azért futóbolond, mert leleplezne, vagy ilyesmik, hanem azért, mert azzá vált a szervezettel folytatott - érzésem szerint - rosszul felfogott és rosszul folytatott harcában. Ismétlem, minden jel, minden körülmény erre utal, és az élettapasztalatom is arra ösztönöz, hogy inkább ezt higgyem.

Csalás: eszem ágában sincs semmi olyasmit állítani, hogy ne lenne, és hogy ne működne a korrupció. Csak annyit állítok, hogy ezen a már eddig is köztudott dolgon túl semmi mást nem lepleztek le. Igen, az is benne van a "köztudottban", hogy a hatóságok, tehát az adóhatóság is érintett a korrupcióban, és az is "köztudott", hogy a pártpolitikai elit is. Azért az idézőjelezés, mert utalni szerettem volna arra, hogy ez egy meglévő, és mélyen bennünk gyökerező tudás, és mint olyan jó eséllyel még azt is túlélné valamennyire, ha egy csoda folytán máról hónapra patyolattiszta lenne minden.

De ettől még van egy csomó egyéb tényező is, ami árnyalja a képet. Például az, hogy az adóhatóság miért is nem _tud_ jobban igyekezni. Meg az is, hogy miért is olyan bonyolult és összetett az, ami skandálva egyszerűnek tűnik. Hogy milyen nehéz egy ilyen ügyet _jogállami_ keretek közt kezelni. Ezekhez én nem értek, de az élethelyzetem és az élettapasztalataim miatt elég sokat tudok. Ha ezeket elmondanám, akkor azzal szerintem hozzá tudnék járulni egy érdemibb, árnyaltabb, tisztességesebb vita kialakításához, és akkor ugye mire lenne képes egy olyan ember, aki mindezeken túl ért is hozzá!

A Tárkit pont ezért hoztam fel példának, mert tudom, hogy ott vannak olyan kutatók, vannak olyan elvégzett munkák, amelyek segítenék jobban megérteni mindezt, és szerintem egy civil szervezetnek inkább lenne ez a dolga, tehát az _értő_ tematizálás, mert annak _esetleg_ lehetne társadalmi hatása is. Mondtam is egy HaHa-konform példát: ott, abban a társadalomban, ahol elhiszik az emberek, hogy a társadalmi előrejutásnak nem csak passzív, hanem aktív módja is van, és emiatt a tudást, a képzettséget komoly értéknek tartják ott a gazdasági normakövetés normája is erősebb. Tehát a HaHa akár erre a szálra is rávarrhatná, azért követelünk jobb és mindenki számára elérhető oktatást, mert ettől kevesebb lesz az adócsalás.

Így viszont, ahogyan most lement a tiltakozás a hatása szerintem nulla, vagy pont ellentétes a szándékolttal. Legyintés, á, már megint hőzöngenek, árpádsávos, ehh, menjenek a sunyiba, mi közöm nekem ehhez, mondja a politikailag el nem kötelezett polgár. Ki járt tehát ezzel is jól ?:)

buta_lúd (törölt) 2013.12.30. 12:13:21

@maroz: "Szinte szakmányban értesz félre." Csak azért nem fordulok zokogva a sarokba, mert -még ha a fidesszoponcozókat nem veszem figyelembe, akkor is- jópáran vagyunk így ezzel ;)
A futóbolond státusz tőlem ez is lehet -de mondandóm szempontjából ez kb. tökmindegy.
Röviden csak annyit akartam mondani, hogy a szarul_lett/van_ez_az_áfacsalás_téma_elővezetve és a még_szarabb_a_haha_ráugrása_ilyen_módon mondanivalód (amivel egyetértek) a futóbolondozással, a TÁRKIsokat_lám_nem_üldözik, a NAV_márpedig_dolgozik_a_behajtáson (egyébként igaz) oldalvágások miatt számosan félreértik -> lásd fidesszoponc.
Szóval szinte szakmányban értesz félre...akarom mondani: fogalmazok nem elég pontosan.
(Mellesleg ha leírásod -is- belefér a futóbolondba, akkor te, és még igen sokan is kb. azok -vagyunk:)

maroz 2013.12.30. 14:07:42

@buta_lúd: De hát ez a "félreértesz" nem egy leszólás, amiért a sarokba kéne fordulni, hanem csak egy jelzés, hogy az általad elmondottak alapján én azt gondolom, azt sejtem, hogy nem sikerült a kommunikációnk során jól átadnom azt, amit tényleg gondolok. :)

Legfeljebb bolondok vagyunk, de nem futunk. :)

Ahhoz ugyanis kell valami olyan cselekvés, ami eléggé ésszerűtlen. Blogolni, kommentelni pedig egyáltalán nem az. Még akkor sem az, ha mondjuk nettó baromságokat írnánk, mittomén, például arról, hogy az ivóvízbe rakott flór mit okoz bennünk. De ha a precious bodily fluids miatt kirobbantjuk a harmadik világháborút, akkor már futóbolondok vagyunk. ;)

zFuly 2013.12.30. 16:19:47

@maroz: Eddig nem tudok tisztességes vizsgálatról, sem Fidesz, sem MSZP idöben.
Üdítö színfolt lenne, ha elkezdödne.

zFuly 2013.12.30. 16:26:26

@maroz: "Így viszont, ahogyan most lement a tiltakozás a hatása szerintem nulla, vagy pont ellentétes a szándékolttal. Legyintés, á, már megint hőzöngenek, árpádsávos, ehh, menjenek a sunyiba, mi közöm nekem ehhez, mondja a politikailag el nem kötelezett polgár. Ki járt tehát ezzel is jól ?:) "
Ezzel értek egyet, nagyon. A HaHa csatlakozása kellett, mint ablakos tótnak a hanyattesés...
Más kérdés, hogy miért nem mer senki más csatlakozni. EBBE nem merek belegondolni. :(

maroz 2013.12.30. 16:55:45

@zFuly: Tartok tőle, hogy nem jól tetted fel a kérdést. Szerintem helyesen úgy lenne, hogy: miért nem csatlakoznak mások is?

És így megfogalmazva már eléggé egyértelmű, hogy a "mert nem mer" nem _a_ válasz, hanem csak egy a lehetséges válaszok közül. Ráadásul szerintem nem is érdemes vele komolyabban foglalkozni, mert nagyon nem hinném, hogy ez magyarázná azt, hogy miért nem csatlakoztak mások is.

zFuly 2013.12.31. 14:16:59

@maroz: "Így viszont, ahogyan most lement a tiltakozás a hatása szerintem nulla, vagy pont ellentétes a szándékolttal. Legyintés, á, már megint hőzöngenek, árpádsávos, ehh, menjenek a sunyiba, mi közöm nekem ehhez, mondja a politikailag el nem kötelezett polgár. Ki járt tehát ezzel is jól ?:) "
Ezzel értek egyet, nagyon. A HaHa csatlakozása kellett, mint ablakos tótnak a hanyattesés...
Más kérdés, hogy miért nem mer senki más csatlakozni. EBBE nem merek belegondolni. :(

harcospacifista 2014.01.02. 13:40:55

@maroz:

Köszönöm a megtisztelően kimerítő választ.

Civil felháborodás.
Te magad is leírtad nagyon helyesen, hogy nincsenek valódi civil mozgalmak. Igény lenne rájuk, de a finanszírozás kapcsán a politikailag gründolt szervezetek jobbról is, balról is kiszorították a valódi civileket. Ma már mindenből kettő van. Szerepjáték - egyetértek.

A pénzeket minek néznék? - kérded.
Hát például, mert a miénk! Ideális esetben a választó az alapján hozza meg a döntését, hogy a lehetőségekhez képest a politikusaink mennyire jól bánnak a rájuk bízott javainkkal. A Náci-Kommunista vita Kuruc-Labanc merengés és minden más kamudiskurzus pedig csak arra jó, hogy a javak kezeléséről még csak véletlenül se legyen szó. És még te is képes vagy ezt válaszolni... :( ez elszomorít.

A pártok elkötelezett támogatói pont olyanok, mint a drukkerek kemény magja....
Egyetértek.
én is próbáltam ;)

Az szt-tisztek ügye.
Szerintem rossz a becslésed az eloszlást illetően. A diktatúra lebontásakor egyszerűen nem kockáztathattak! A Fideszről at írod, hogy ott inkább az áldozatok vannak... Ez konkrétan tévedés!!!
444.hu/2013/10/23/a-kommunizmus-gyozelmerol-ir-egy-fideszes-kepviselo/

És engedj meg csak néhány nevet:
Stumpf, Járai, Matolcsy, Martonyi, Pintér, Boross, Pozsgai, Szűrös, Mikola, Fónagy Ők nem kis komcsik voltak, komoly poziban voltak már 89 előtt is!
és akkor néhány KISZ titkár:
Varga Mihály, Deutsch Tamás, Orbán Viktor - KISZ titkár...

De a kedvencem a komcsifaló Kövér, aki amellett, hogy KISZ titkár volt olyan családban született, ahol minden férfi tag minimum párttitkár lett! Sőt nagypapa a Tanácsköztársaságot is végigcsinálta! Kövérnek 88 előtt komolyabb volt a beágyazottsága komcsi körökben, mint Gyurcsánynak (mindketten pápaiak, ahogy én is). És ha már pont a Vitézy Dávidot említetted... nocsak ki is a nagypapa?! Ó, csak nem erdős Péter a komcsi pop-cézár!!!
Mondom, óriási tévedés bármilyen módon eloszlásról beszélni! A diktatúra működtetői egy picit se kockáztattak. Egyik gyerek ide, a másik meg oda. Mindenhova jutott :)

Mint civil szervezet tagja is teljesen egyetértek veled abban amit írsz a civil mozgalmakról.

Egyetértek abban is, hogy "Nincs mire várni".

Ez viszont teljesen ellentmond a cikkednek, ahol nem igazán vagy lelkes HA kapcsán. Pedig tényleg nincs mire várni, támogatni kell minden olyan törekvést, amelyik ezt a kétpólusú maffiát kizökkenteni képes. Hogy ez pont Horváth András vagy majd más lesz? Viktorék reagálásából egyértelműen érződik, hogy valami nagyon komolyan bűzlik!

Akkor Te miért vársz még? Mire várnál még?

Jogállamra igenis az a jellemző, hogy a hatalom bírálható, a felelős törvény elé citálható. Nem gondolom, hogy mindenki megbűnhődik, de ha más nem, ez az ügy megmutathatja hogy a Fidesz valójában hogyan viszonyul saját hatalmához és az állam polgáraihoz.

Ez a lényeg. Szerintem

maroz 2014.01.03. 14:49:52

@harcospacifista: "A pénzeket minek néznék? - kérded."

Kérdem, és te nem válaszolod meg. :)

Minek néznénk, de tényleg? Ez a "minek néznék" azt jelenti, hogy miért is foglalkoznánk vele érdemben. Azt, hogy a közpénzeket egyrészt dézsmálják másrészt gyalázatosan gazdaságtalanul bánnak vele úgyis mindenki tudja, de mivel ehhez annyira hozzá vagyunk szokva így úgy komolyabban nem is háborít fel senkit. Ezért is gondolom én azt, hogy ezzel sok értelme így foglalkozni nincs, hiszen hiába derítenél ki és hoznál nyilvánosságra egy csomó csalást, sumákolást, a kutyára se lenne hatással. Akkor meg minek?

A besúgó/szt-tiszt megoszlást tényleg nem tippelni kéne, hanem mondjuk kutatni.

"Pedig tényleg nincs mire várni, támogatni kell minden olyan törekvést, amelyik ezt a kétpólusú maffiát kizökkenteni képes."

Így van, csak én következetesebb vagyok ebben a kérdésben. Nézd meg amit írtál: abból is az következik, hogy akkor és csakis akkor kell támogatni, ha _képes_ kizökkenteni a pártpolitikai alrendszert a jelenlegi szerepéből. A vita közöttünk így már csak abban lenne, hogy a szóban forgó esemény és annak a főszereplője valóban _képes_-e erre. Szerintem se egyik, se másik nem képes erre.

"Nem gondolom, hogy mindenki megbűnhődik, de ha más nem, ez az ügy megmutathatja hogy a Fidesz valójában hogyan viszonyul saját hatalmához és az állam polgáraihoz."
De nem mutatja meg. Akár meg is mutathatná, de így, ebben a formában csinálva nem. Quod erat demonstrandum.

___________________________ (törölt) 2014.01.03. 17:51:51

Szerintem az elmillásodásba főleg az játszik bele, hogy azért azt nekem is be kellett látnom, hogy nehéz a Fidesszel szemben semlegesnek lenni, ugyanis a Fidesz egész narratívája arról szól, hogy azért kénytelen kemény lenni, azért nem engedheti meg magának, hogy szolid polgári párt legyen, mert a legkülönfélébb maffiákkal, háttérszervezetekkel, értsd, nem direkt politikai, hanem másféle, informálisabb hatalommal bíró szervezetekkel-maffiákkal harcol. Ehhez nemigen lehet semlegesen hozzállni. Két eset van, azok szerint, akik ilyen maffiák, magyar posztkommer és nemzetközi üzleti érdekekből álló hálózatok nincsenek, azoknak nyilván a keménykedés öncélú, pusztán hatalommegragadó, és akkor onnan már csak egy lépés a szokásos ballib jajademokrácia orbándiktatúra vinnyogás. Ha viszont elhiszed, és elfogadod, hogy ezek a szerveződések annyira gázok, hogy tényleg legitimálják a keménykedést, mert finoman nem lehet legyőzni őket és ugyanakkor nagyon kártékonyak, tehát valahogy le kell, akkor meg kénytelen vagy melléjük állni. Mert ha egy kemény államügyész nekiáll birkózni Al Caponéval, még ha nem is egészen törvényes eszközökkel, akkor rendes ember perszem, hogy mellé áll.

Szóval a Fideszt tényleg vagy csak támogatni vagy gyűlölni lehet, semleges középút nemigen van.

Mert a támogatás vagy gyűlölés végül is arról szól: létezik-e egyáltalán A Polip(ok), amivel/amikkel állításuk szerint harcolnak, vagy sem? És erre nincs középutas válasz, nem hiszem, hogy lenne olyan semleges válasz, hogy hát vanogat valami, valamicske, de nem olyan komoly, nem nagy maffia, csak olyan kis polipka, amit nem ártana legyőzni, de ez csak amolyan harmadlagos fontosságú. Ilyen válasz szerintem nemigen létezik. Ha nem hiszel A Polipban, akkor a Fidesz hatalmi ambíciói tűnnek magasan a legveszélyesebb társadalmi problémának, ha pedig igen, akkor meg maga A Polip.

Na ezért rohadt nehéz civilnek, semlegesnek vagy bármi ilyesminek lenni. Nekem is állandóan ilyeneken kell gondolkoznom, amikre csak vagy-vagy válaszok vannak, mittomén, amikor nekiálltak rászállni a nyelviskolákra, akkor azon kellett agyalnom, hogy ez most egy normális piac-e, mert akkor ez gáz, vagy pedig lelkiismeretlen, félbűnöző sufnivállalkozók maffiája, akiket a velük szövetséges - szándékosan túl laza szabályokat hozó - szoclib törvényhozás hozott létre mert ők is érdekeltek benne, sógorkomájuknak nyelviskolája van, és csak a normális rend és minőség helyreállításáról van szó, mert akkor viszont oké. Egyvalami nincs erre: középutas, szakmai, civil válasz.

Ezért volt valahol igaza annak, aki azt mondta, hogy a szakmaiság trükk. Mert mindig ez az első kérdés: tényleg egy szakma van-e egy adott területen, vagy egy maffiapolip? Honnan tudod, hogy aki szakvéleményt fogalmaz meg, nem egy érdekhálózat tagja-e?

Mivel nincs szakmaiság, civilek sem lehetnek.

Sapika 2014.01.04. 16:42:01

Most jutottam csak a poszt elolvasásához.
A 101 komment elolvasásához még nem.
Egy másik poszton vmi olyat írtál nemrég, hogy mi Magyarországon általában nem termelünk jól és hatékonyan.^1 Sztem ez is abba a kategóriába tartozik. Ha a vevő nem elég kukacos, akkor a fal görbe lesz, a vízvezeték-szerelés silány, a politika meg ilyen.

------------
^1 Bocs, most nincs érkezésem szó szerint kikeresni, biztos jobb volt az eredeti megfogalmazás.

maroz 2014.01.04. 19:26:34

@Sapika: Valójában ez a "nem termelünk hatékonyan" számomra abból az aspektusából érdekes, hogy 1. nincs túl sok pénzünk ( lásd a medián kereseteket, meg az egy főre jutó gdp-t) és 2. kevés a szabadidőnk.

Erről többek között Keller Tamás (www.tarsadalomkutatas.hu/kkk.php?TPUBL-A-920/publikaciok/tpubl_a_920.pdf ) írt, állítva, hogy a kevés szabadidő, tehát a túlterheltség oka annak, hogy az értékszerkezetünk olyan, amilyen. Aztán meg mások arról írtak, hogy a bizalmatlanság oka a kevés személyközi interakció, aminek egyik oka úgyszintén a túlterheltség, míg egy másik, szintén eléggé hihető oka a kevés jövedelem. Én csak ezeket a dolgokat próbálom meg továbbgondolni, összevetni a nyomasztóan sok élettapasztalatommal, az aktuális megfigyeléseimmel és megpróbálom érteni azt, hogy mi az, amitől görbe a fal és silány a politika. No meg azt is, hogy miért nem eléggé kukacos a vevő.

Sapika 2014.01.04. 22:26:50

@maroz: Első ránézésre jó kis sárdobálásnak tűnik: bármi lesz is az eredmény, Átlag Ágoston magyar tévénéző csak vmi negatívra emlékszik majd.
Viszont a dolog többesélyes. Mivel a felhánytorgatott ügyek még a szoclibek alatt kezdődtek, valószínűleg azt fogja majd pártatlan ügyészség kihozni, hogy Gyurcsány a hibás.
De az sem zárható ki, hogy az éppen most feltárandó ÁFA visszaélések vezetnek majd Bajna bilincsben való elvezetéséhez a választási kampány közepén. Mire azután kiderül, hogy neki személy szerint ehhez nem volt köze, már rég vége lesz az önkormányzati választásoknak is.

maroz 2014.01.05. 07:41:12

@Sapika: Most nézek egy 2009-es felmérést, az volt a kérdés, hogy mennyire tart Átlag Ágoston korruptnak bizonyos területeket. Egytől ötig ment az osztályzás, öt a legkorruptabb. A két legmagasabbra osztályozott terület:

-üzleti élet 4,2 pont
-politikai pártok 4,1 pont

A legkevésbé korruptnak a bíróságokat tartottuk, de azért az is kapott 3,1 pontot.

Ezért nem lehet itt Horváth Andrással robbantani, mert amit ő mond arra Átlag Ágoston azt válaszolja, hogy aham, tudtam eddig is.

És nyilván inkább az várható, amit te mondasz, hogy a korrupció újfent ürügy lesz párt- és hatalompolitikai machinációkhoz. Csak ugye ilyesmiben civilként nem túl bölcs dolog részt venni.

buta_lúd (törölt) 2014.01.05. 11:20:45

@maroz: "És nyilván INKÁBB az várható": akkor a nagy számok törvénye alapján bedobálni kell, mert a sokból hátha bejön egy? Vagy pont, hogy ne, mert ne kiállts mindig farkast, mert ha tényleg, akkor...? Az eddigiek alapján én azt szűrtem le, hogy te egyértelműen az utóbbi mellett állsz. Vagy csak INKÁBB az utóbbi mellett állsz?

maroz 2014.01.05. 15:23:53

@buta_lúd: Inkább megfontoltan kéne bármit is bárhová dobigálni.

Gondolj bele, hogy mekkora lehet a korrupciós percepció, ha ötös skálán 4,2 az átlag. Miket lehetne itt dobigálni? Azt az információt, hogy a vállalkozások adót csalnak és ennek elleplezésére korrumpálják szakmányban a hatalmat? De hát ez a 4,2-es átlag pont azt jelenti, hogy kábé mindenki tudja ezt és azzal van, hogy így megy ez.

És nehogy azt higgyük, hogy a saját ügyeink intézése során mi annyival, de annyival különbek lennénk. Számla nélkül tíz százalékkal olcsóbb, mehet? Vagányság, élelmesség okosított cuccot beszerezni. Az állami újraelosztásból sumák módon meríteni úgyszintén olyan dolog, amivel társaságban hencegni szokás. Átverni a biztosítót úgyszintén. És még sorolhatnám oldalakon keresztül.

Lehet, hogy viccesnek tartod, de szerintem a Horváth András féle varieténél még az etikaoktatásban is többet lehetne elérni, például azzal, ha hagynánk a gyerekeket okosan irányítottan arról diskurálni, hogy a csalásnak milyen morális aspektusai vannak.

buta_lúd (törölt) 2014.01.05. 17:29:02

@maroz: És a jó öreg "dögöljön meg a szomszéd tehene"+"rohadt miliárdosok/nagy cégek" attitűd sem vezethet véletlenül eredményre? (Most függetlenül a HA ügytől) Felvetésedet nem tartom viccesnek, de sajnos kb. annyi esélyt adok neki, mint a véletlenül bejön valamelyik bedobigálás.

(Tárki kutatás 2. ábrája [korosztály<35] nem azt bizonyítja, hogy majd a következő generáció... -az olló minimum nem szűkül az "él"csapattól... Igaz, a 3. [diplomások] már jobb...kicsit nem is értem, hogy ez hogyan jön ki. A nem-diplomás -35ösöknél drasztikusan visszaesik az amúgy sem izmos zárt/nyitott gondolkodás mutató? Na mindegy, Hajrá Magyarország, Hajrá Magyarok!:) vagy inkább :(

maroz 2014.01.05. 18:19:10

@buta_lúd: Mi lenne az eredmény?

Már eleve ezen csúszik el sok minden. Most nagyon sokan, akik erre a HA-féle izére figyelnek valójában ezt _is_ csak egy szokványos eszköznek látják arra, hogy a nem preferált hatalmi szereplőt megbüntethessék. Tehát még csak nem is nagyon van olyan manifeszt cél, hogy a gazdasági erkölcsösség javuljon, hanem csak olyan, hogy takarodjon Orbán (Gyurcsány, etc.).

Miközben nincs semmi komolyabb alapunk azt hinni, hogy a takarodástól javulna a moralitás. Eddig eltakarodott hány kormány is, bocs, rest vagyok megszámolni, és lett tőle érdemi változás? Ezek sajnos tényleg olyan dolgok, amelyek csak igen hosszú távon tudnak változni, és nagyon sokszor inkább közvetett módon, tehát még csak nem is arra hatsz, amit közvetlenül meg szeretnél változtatni.

(Ezt nehéz előrejelezni. Sokszor hiába van meg a késztetés és a készség egy-egy fiatalban a nyitottabb attitűdök iránt, mert olyan az élethelyzete, hogy idősebbek között dolgozik, akik irányából roppant erős a csoportnyomás. Én például elég sok ilyent látok magam körül. És ugye kell tudni azt is, hogy az ember hajlamos az attitűdjeit kiigazítani, ha azt látja, hogy a csoporttól jelentősen eltérő attitűdökkel nem boldogulna. Tehát nem csak az van, hogy csöndben fejet hajt, hanem az, hogy hozzá is igazítja a saját attitűdjét a csoportéhoz. Szóval ami reményeim nekem vannak azok tényleg csak remények, percig nem gondolom és nem állítom, hogy egészen biztosan az lesz. Sanszosabbnak gondolom azt, hogy mi is elmozdulunk a nyitottabb irányba, de nem garantálhatom. ;) Végső soron talán még azt is megkockáztatnám, hogy a rengeteg orbánerre-gyurcsányarra helyett ha ezekről a folyamatokról beszélgetnénk többet, ha több, alaposan átgondolt személyes történet lenne elmesélve, ha intenzívebben osztanánk meg a tapasztalásainkat, akkor talán bátrabban garantálhatnám. Például én most hallottam egy aranyos történetet egy fiatal építészhallgatóról, aki elment egy nyugati sztárirodába gyakornokoskodni, és nem győz méltatlankodni azon, hogy milyen durva, erőszakos, leugató, tajtparaszt az a bizonyos sztárépítész, aki a szóban forgó iroda arca. Namost, erről a fiatal építészhallgatóról azt kell tudni, hogy _mielőtt_ elment volna hát hogy is modnjam csak finoman, szóval ő sem az a matyóhímzés volt a saját csapatával szemben. De ő ezt ma már belátja és komoly, tiszteletreméltó munkát rak abba bele, hogy a saját személyiségét is "hozzáfejlessze" ehhez a felismeréshez. Én meg azon töprengek, hogy milyen jó lenne, ha ő ezt sokszor és minél több embernek elmesélné. Legfeljebb HH kolléga levizesnyolcasozná, monddmár. :))

maroz 2014.02.15. 19:04:09

@buta_lúd: "Ha konkrétumokat várnak tőlem, azt várják, én végezzem el az adóhatóságok és a titkosszolgálatok munkáját. Adjanak hozzá íróasztalt, számítógépet és jogosultságokat, és megcsinálom – mondta."

hvg.hu/gazdasag/20140215_NAV_Horvath_Andras_tuntetes

Lassan újranyithatnánk ezt a "futóbolond-e HA?" vitát... ;)

buta_lúd (törölt) 2014.02.16. 11:13:50

@maroz: Persze, erről is vitatkozhatsz akár, de én nem ezt szándékoltam cáfolni/megerősíteni, hanem csak azt állítottam, hogy akár egy futóbolond kapálózása is felboríthat egy bilit, különösen ha csak ő mozog és ráadásul a zátlagembernél jobban rálátHATott a biliiparra.
Az esélye persze nullához közeli (ennyi idő után meg már pláne), de én lottót is veszek néhanap, szóval hiszek a véletlenekben -sajnos nem a csodákban.
(Te meg abban bízol, hogy majd évtizedek alatt, pedig az a sansz sem különbözik jobban a nullától:)

maroz 2014.02.18. 20:15:49

@buta_lúd: És akkor ugye az ilyen hírek még azt a kevés esélyt is szépen erodálják, ami talán hosszú távon meglehetne:

index.hu/belfold/2014/02/18/horvath_andras_az_utolso_pillanatig_vacillaltam/

Na, tessék, ez se akar mást, mint politikusnak állni, mondja az egyszeri ember, haladjunk, nincs itt semmi látnivaló. Én nem szoktam lottózni, de erre a forgatókönyvre már vagy két hónappal ezelőtt is komoly pénzzel lettem volna hajlandó fogadni.
süti beállítások módosítása