HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

El vagyok bizonytalanodva

2014.01.25. 21:20 | maroz | 10 komment

Címkék: kisember

A minap autózunk éppen átfelé a városon, főtér, a fal tövében ül egy koldus, előtte a pléhdoboz az aprónak plusz egy szakasz rendőr és közterület-felügyelő, akik szemmel láthatóan intézkedéseket foganatosítanak. Szabadságszerető nép lennék, ezért kapásból a liberális kisördög horgad fel bennem először: miért vegzálják hatósági eljárásból kifolyólag azt a szegény embert, szabad országban igenis koldulhasson bárki ott, ahol akar! Persze menten el is szégyellem magam, hiszen baloldali is lennék, tyúkól mellett ringott a bölcsőm, első kézből tudom mi a nélkülözés, így a szocialista kisördög is színre lép: de hát miért is kell Krisztus után 2014-ben koldulnia egy embernek? De ez még mind nem elég, ugrik az újabb ördögöcske, a sokat látott emberé, aki tudja, hogy ezek a koldusok sokszor nem is saját maguknak kéregetnek, hanem az emberi létezés legalján létező koldusmaffiát működtető szörnyek számára, ami persze a fal tövén rezignáltan ücsörgő szerencsétlen szánalmas sorsán mit sem változtat, ámde a negyedik, a konzervatív patás is beszáll a buliba és óvatosan szóvá teszi, hogy ez a mi keservvel megkeresett adóforintjainkból fenntartott szakasznyi egyenruhás miért nem azokat vegzálja, ha már? 

El vagyok én már teljesen bizonytalanodva. Pedig van remény! Épp most olvasom, hogy Mesterházy Attilát valami soros kumbayázáson 99,7%-os többséggel választották Orbánná, titkos szavazáson. Mondom, van remény! Számszerűsíthető remény: 0,3%-nyi. Hangsúlyozom, ez remény, nem bizonyosság, hiszen még az is lehet, a száz százalék csak valami apróbb málőr miatt nem jött össze, otthon felejtett szemüveg, funkcionális analfabetizmus, az éppen elégségesnél kettővel több feles, effélék. Nulla egész három tized. Nem sok, de ekkora elbizonytalanodásban mégiscsak több a semminél.

Lett hát egy újabb léthazugságunk, illetve rögtön kettő is: az egyik az, hogy lenne itt valamiféle Orbán-váltó összefogás, amit helyből megkérdőjelez, hogy akkor hol is van ebből a jelentős támogatottsággal bíró Jobbik és a sorozatos önlábonlövése ellenére mégiscsak létezőbb, ismertebb párt, az LMP. A másik léthazugságunk pedig az, hogy lett valamiféle megújulás a balliberális oldalon. Pardon, elszámoltam, három: az is egy brutális füllentés, hogy itt a komolyabb hatalommal bíró potentátok Orbántváltani szeretnének. Hazugság. Magukat átmenteni szeretnék, bármi áron. Talán erre jöhetett rá az a 0,3%-nyi, Mesterházyt titkosan nem támogató szavazó? Reménykedjünk. Miben másban?

Hogy lenne ezeknek bármiféle elképzelése, ötlete, üzenete, mondanivalója azon túl, hogy Orbán takarodjon? Hazugság, nincs. Az persze, hogy Orbán takarodjon jól hangzik, de hát ez nem az én ügyem, ugyanis nem én ültettem oda. Ma már sokkal jobban megértem azokat, akik 2010-ben oly lelkesen bólintottak rá, hogy egy hatalmas, mindent vivő kaszával takarítsa el a balliberálisokat, és azt is megértem, hogy most közülük többen is fájdalmasan élik meg, hogy manapság mintha az ő kaszájukkal verné a csalánt. Bíztak benne, hogy nem így lesz, aki pedig bízik az sajnos időnként csalatkozik, együttérzésem, de tényleg, viszont ettől még kedves jobboldali barátaim és semlegeseim az van, hogy Orbán a ti problémátok. Oldjátok meg magatok, ahogyan tudjátok. Viszonyuljatok ti Kerényihez, a jobboldali kurzusművészek alkotásaihoz, a paksi atom kvantumállapotaihoz, hajrá, én ebben a ti nemes harczotokban több okból is csak csöndes szurkoló lehetek. Tán még az is meglehet, hogy Orbán tényleg az, aminek én sejtem, azaz reálpolitikus, akit ha párszor pofánkúrnak akkor igazodik. Csülökre!  

Én most egy kicsit inkább maradnék is elbizonytalanodottnak.

Lassan már azt se tudom, hogy hány ördög, ördögöcske viaskodik bennem és miért. Álmomban két..., á, kinek van manapság errefelé már álma?

Mit gondoljak, amikor liberális szeretnék lenni? Hogy Orbánt le kell váltani?  

Mit gondoljak, ha a baloldali lényem érzi összezavarodva magát? Hogy Orbánt le kell váltani?

Mit gondoljak nyakas puritánként, amikor látom, hogy az államom egyenruhásai basszák el a pénzem látványosan? Hogy Orbánt le kell váltani?

Mit gondoljak arról, hogy hogyan is célszerű a paksi atomot hasítani? Hogy éles székely bicskával, amerikai lézerrel, sarlóval és kalapáccsal avagy nokedliszaggatóval? Ja, nem, hanem azt, hogy Orbánt le kell váltani!

Mit gondoljak civilként arról, hogy rövid időn belül bármi, ami civil és a közügyekhez szeretne hozzászólni önmaga paródiájává válik? Tudom, tudom: hogy Orbánt le kell váltani.

Mit gondoljak szülőként arról, hogy a gyerekeim, akik pillanatokon belül kilépnek abba a kibaszott nagybetűsbe mibe lépnek ki? Mi biztatót mondjak nekik, amikor még magamnak se tudok? Hogy Orbánt le kell váltani?

Teljesen el vagyok bizonytalanodva.

Mert jó, tegyük fel, leváltják -juk. És másnap? Akkor mi lesz? 

"A korrupciógyanús ügyekben jogállami igazságtétel lesz."

Keller László lesz? Már megint? Nem volt elég egyszer?

"Beteljesítjük a rendszerváltás álmát, amely arról szól, hogy mindenki jobban éljen."

Tizenkét kibaszott évük volt rá. Jó, ebben akadtak részsikerek, mindenki nem él ugyan jobban, de néhányan azért igen. Ők viszont tényleg sokkal, nagyon sokkal. Baloldali énem... ehhh, hagyjuk.

"Nullára csökkentjük a gyermekéhezést!"

Hihető. Nagyon. Bár a 0,3 talán picit hihetőbb lenne.

"A szegény ember jusson feljebb!"

Egyszer, kalandból végre megnézhetnének már egy szegény embert is. Ha már baloldaliak. Jutott-e az alatt a bizonyos 12 év alatt a szegény ember a baloldal által feljebb? A tartós vizit Szent Péternél nem ér. 

"Mindenkinek legyen fedél a feje felett."

Tudom, tudom, például az aluljáró födémje vagy a híd. Liberális énem..., ehhh, hagyjuk.

"Visszaállítjuk a jogállamot."

Még azt se hiszem el, hogy azt, ami volt, tehát a jogállam látszatát képesek lennének visszaállítani. Illetve picit szigorúbban: még azt se, hogy a töküket, akár kottából lesve is képesek lennének megvakarni. 

"Lesz újra független közmédia."

Újra??? Független??? Közmédia??? És kik fogják azt csinálni? Szanyi tízdekásai? Na, ha csak úgy nem! 

"Visszaállítjuk a Kúria függetlenségét."

Annál csodálatosabb nincs is, amikor politikai oldalak marakodnak azon, hogy ki állítgatja az egyik roppantul fontos hatalmi ág váltóját oda és vissza.

 "Arra fogunk törekedni, hogy akik nem ránk szavaznak, ők is békében és félelem nélkül élhessenek."

Na, ez az egy szerintem tutira be fog jönni. Rájuk szavazni? Félni? Öt perc spontán röhögés.  

El vagyok bizonytalanodva. Miben reménykedjek? Abban a bizonyos 0,3%-ban? Mert a 99,7%-ban nem tudok. Rendben, Orbánnal kéne kezdeni valamit, de ezek? Kizárt dolog. Kedves jobboldali barátaim, ellenségeim és semlegeseim, lehet, hogy jobban tenném, ha inkább bennetek bíznék? Tudom, kissé pofátlan az álláspontom és némileg cinikus is, de én tényleg komolyan gondolom azt, hogy ez, az orbánizmus a ti problémátok lenne, és én tényleg nem mondhatok mást, mint azt, hogy: oldjátok meg! Hogy hogyan? Fogalmam sincs. Nem tudom, említettem-e, de én most egy kissé el vagyok bizonytalanodva. Pardon, és hajrá!

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr985781344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sapika 2014.01.28. 22:45:08

"99,7%-os többséggel választották Orbánná, titkos szavazáson. Mondom, van remény! Számszerűsíthető remény: 0,3%-nyi.
Az a 0,3% sztem maga Mesterházy, aki, vélhetőleg tartózkodott a szavazáson ;-)
----------------
Van itt egy szép adatsor, vszínűleg megbízható forrásból:
index.hu/chart/2014/01/28/oecd/
Sajnos az eredeti OECD Survey Hungary csak pénzért kapható, kénytelenek vagyunk az index kivonatával beérni. De az is tanulságos.
Például az első ábra. Mely szerint a szegények aránya a 2006-os 21%-ról 26%-ra nőtt. Miközben Lengyelországban és Szlovákiában csökkent (14 ill 11%-ra).
Azt nem vitatom, hogy ebben a szoclilbek is sárosak. De nekem úgy tűnik, az orbánizmus a felsőközéposztály helyzetbe hozásával rátett még pár lapáttal. Közhelyek, nem részletezném. Bár a az éhező gyerek és a gazadag gyerek támogatásának különbözősége (az utóbbiak javára) annyira morbid, hogy azt nem lehet eléggé ismételni.
=========
A Paks ügy. Az ÉS-ben most vki lehozta a 2009-es szoclib törvényt erről. Nem másolom ide szó szerint, de a lényeg:
A kormány folytasson szakértői konzultációkat, kezdjen társadalmi vitákat, készíttessen gazdasági számításokat, és az eredményt terjessze be a parlamentnek.
Azaz nem arról volt szó, ami most realizálódott.
==========
Közben azonban történt valami Fukusimában, ami alapjában rázott meg sokunkat. Többek között a teljes német energia-stratégia megváltozott.
=========
Sorolhatnám vég nélkül.
=========
Ceterum censeo: az OV kormány káros és veszélyes. Nincs olyan két hónap, hogy ne rukkolnának elő valami újjal. A szocik legalább nem voltak ennyire fantáziadúsak és termelékenyek.
Jobb lett volna, ha kifejlődik vmi szebb és jobb ellenzéke, de nem történt meg. Az okokról eltérnek a nézeteink, sztem az értelmesebbje elment külföldre. Mint azzal már többször untattalak.

maroz 2014.01.29. 11:50:17

@Sapika: "A kormány folytasson szakértői konzultációkat, kezdjen társadalmi vitákat, készíttessen gazdasági számításokat, és az eredményt terjessze be a parlamentnek.
Azaz nem arról volt szó, ami most realizálódott."

Ez szerintem az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb léthazugsága nálunk. A "folytasson szakértői konzultációkat" hazai fordításban úgy néz ki, hogy a már meghozott politikai döntéshez (amelyeket ugye mondanom sem kell lényegében véve lobbiérdekek, hatalompolitikai érdekek, vagy mezei küldetéstudatos ostobaság motivált) keresse meg azokat a "méltán híreseket", akik némi ezért-azért (egy kis hatalom, egy kis kinevezésecske, egy kis pénzecske) hajlandóak szakértőként is kizárólagosan helyessé szakérteni a már meghozott politikai döntést.

A "kezdjen társadalmi vitákat" pedig azt jelenti, hogy az egyik oldal tízmillióval kitömöttje acsarkodjon a másik oldal tizenkétmilliósával.

Én nagyon nem kedvelem ezt az egyik jobb volt, mint a másik összevetést, mert szerintem ez pont a lényegről tereli el a figyelmet, arról, hogy valójában nincs is egyik és másik, hanem van egy alrendszer, amelyik az államunkat működteti és 24 éve látjuk, hogy ez diszfunkcionálisan működik. Aminek okát sokan abban látják, hogy a társadalom is hordoz magában egy csomó diszfunkciót, és hogy az állami működés szükségszerűen következik a társadalmi működés diszfunkcióiból, és hogy ezek a diszfunkciók nem számolhatóak fel pikk-pakk, hanem csak kellően hosszú idő alatt és akkor is csak abban az esetben, ha működnek bizonyos szinergiák. Ajánlom figyelmedbe, akár alapos elolvasásra is Sajó András egy 2008-as esszéjét erről: www.epa.oszk.hu/00000/00017/00150/pdf/04.pdf

Én inkább azt látom problémának, hogy nálunk nem nagyon tudnak kialakulni komolyabb civil diskurzusok például pont az energia-felhasználásról. Például arról, hogy a rezsicsökkentés mellett/helyett mekkora tere lehetne a passzív- és az aktívházaknak. A diskurzuskeretek megteremtésére vannak próbálkozások, de elenyésző a hatásuk, mert egyrészt nem túl jól csinálják, akik csinálják, másrészt pedig iszonyú nehéz áttörni azt a falat, mely szerint semmi sem érdekes, amiben nincs benne az állam, illetve az államot működtető alrendszer, azaz a pártpolitika. Sajnos ennek a témakörnek egy egészen apró kis szegmensében még azt is meg tudnám neked mutatni, hogy még Romániában is jobbnak tűnik a helyzet az érdeklődést és az ambíciókat illetően. És azt aztán elég nehéz lenne hihetően állítani, hogy a pártpolitikusok ott sokkal jobbak lennének. :)

Sapika 2014.01.31. 22:49:31

@maroz: szomorú, és nem is igen tudok semmi vigasztalót. A Sajó esszét majd valamikor máskor olvasom el, de kösz.
Mindenesetre olyan azért létezik, hogy szakma, meg adatok, meg elemzések.
Például milyen jól ki lehetett kérni az MTA Történelemtudományi Intézetének a véleményét arról, hogy a Béke utca és a Béke tér elnevezésekben a Béke szó önkényuralmi-e vagy sem. (Biztos emlékszel, az index poénkodott, hogy Budapesten mindkét közterület még a monarchia idejében kapta az elnevezést.)

maroz 2014.02.01. 09:02:53

@Sapika: Igen, létezik szakma, vannak adatok és elemzések, csak az a baj, hogy mindennek nálunk nincs túl nagy presztízse. Önálló, saját jogán megszerzett presztízse. A presztízs, tehát az, hogy a nagy közvélemény tekintélyes, kompetens véleményadónak tekinti a tudományos elitet egyúttal hatalommal is jár, informális hatalommal, ami arra készteti a pártpolitikai szereplőt, hogy kalkuláljon ezzel a hatalommal, és így lenne egy akkora, amekkora, de mégiscsak fékje és ellensúlya a _mindenkori_ államhatalomnak. De ez a presztízs nincs meg. Különösen a humán tudományok esetében nincs meg, de most, Paks kapcsán nagyon úgy néz ki, hogy a természettudományok is eléggé karcsúan állnak.

És én nem tudok nem arra gondolni, hogy ebben hibás a tudományos elit is. Nem vette észre a paradigmaváltást, nem vette észre azt, hogy ő ma jobban jár, ha a tömegekkel próbál meg szövetkezni, mint ha csak a pártpolitikai elit egyik vagy másik szereplőjével alakít ki félfeudális viszonyt.

Itt egy rövid cikk erről, szerintem érdemes elgondolkodni az állításain:

magyarnarancs.hu/publicisztika/aki-a-tudast-nem-becsuli-82218

buta_lúd (törölt) 2014.02.01. 11:53:11

@maroz: "nem vette észre azt, hogy ő ma jobban jár, ha a tömegekkel próbál meg szövetkezni, mint ha csak a pártpolitikai elit egyik vagy másik szereplőjével alakít ki félfeudális viszonyt"
Ezt kifejtenéd jobban, mert elsőre csak wishful thinkingnek látom.
Sőt -jobban belegondolva-, a MA jobban jár szerintem konkrétan nem igaz.

maroz 2014.02.01. 13:45:35

@buta_lúd: Ez a "ma jobban jár" úgy értendő, ebben a korban. Tehát nem 2014, hanem a körülbelül a rendszerváltással egy időben lezajlott paradigmaváltás utáni korban. Az hogy konkrétan ma, 2014 elején nem jár jobban, sőt, ma konkrétan egy, a hatalom által tetszőleges időpontban és helyzetben megszopatható jobbágy, az ennek az észre nem vett paradigmaváltásnak, és ahhoz szükséges adaptív viselkedés nem-elsajátításának a következménye.

A régi, különösen az európai paradigma az volt, hogy a tudomány az egy olyan dolog, ami az elitre tartozik, és az átlagember nem is nagyon formált arra igényt, hogy a dolgokat értse, különösen azért nem, mert a modern korra a tudományos kutatás roppant bonyolulttá és összetetté vált, ki a francnak lenne ereje, ideje, kedve például megérteni a relativitás-elméletet. Ez a bonyolultság és ez az elitista attitűd aztán megszülte azt, hogy idézem: "A modern tudós szükségképpen az érthetetlenség kultuszának a híve." (Robert K. Merton). Persze a tudomány pénzbe kerül, a pénzt el kell venni valakiktől, igen, tipikusan az átlagpolgártól, és jobb helyeken pénzt úgy tudsz elvenni, hogy kerítesz mögé valami legitimitást. Az átlagpolgár azt mondta, hogy oké, adja a dellát, mert elhiszi, hogy azok a technológiai csudaságok, amelyeknek az áldásaiból (ezt, hogy áldás-e vagy átok most ne vitassuk, szerintem például a mosógép esetében okkal és joggal gondolhatták nők tízmilliói azt, hogy ez igenis áldás) ő is részesül ezekből a tudományos kutatásokból származik.

Így aztán a tudós lehetett elitista és lehetett azzal a meggyőződéssel, hogy neki a forrásokért (ami ugye megteremtette azt, hogy a maga helyén neki is legyen hatalma) a szűk eliten belül kell megküzdenie, ott kell stratégiákat kidolgoznia, szövetségeseket keresnie, és ugye alkudoznia, küzdenie az államhatalom mindenkori képviselőivel.

Aztán ugye ebbe a levesbe köpött bele a posztmodern. A felsőoktatás tömegessé vált, egy korábbi posztomban olvashatod, hogy míg 1920-ban a 25-29 éves korosztálynak csak a 0,4%-a volt diplomás, addig 2011-ben már a 35,3%-a. Ma már nem elég legitimáció az, hogy "hidd el, jó lesz neked, ha pénzt adsz a tudományra, és ne is akard érteni, mert buta vagy te ahhoz", hanem bizony nagyon sokan igenis elvárják, hogy valamilyen szinten őket is vonják be, magyarázzák el, hogy mi micsoda, ezért kéne "megteremteni a részvételi tudomány kereteit", ahogyan Sarlós Gábor fogalmaz a hivatkozott Narancs-cikkben. Ehhez viszont egy teljesen más viszonyulás, más stratégia és másmilyen eszközök szükségesek a tudományos elit részéről. Például másmilyen kommunikáció. Igen, értjük, tudjuk, hogy bonyolult, de tessék nekünk mégiscsak elmondani érthetően. No meg ha lehet, akkor szórakoztatóan is, mert mi már csak ilyenek vagyunk, élménytársadalomban élünk, ezt szoktuk meg. És így tovább.

Ezzel viszont megteremtődik az esély arra, hogy a tudomány művelői komoly civil támogatottságot gyűjtsenek össze közvetlenül is, ami ugye hatalmat jelent és a pártpolitikai alrendszer nem teheti meg, hogy ezzel a hatalommal ne kalkuláljon. Na, ha ez lenne, akkor lenne értelme erről a szakértői véleményről beszélni, mert akkor tényleg elhinnénk, hogy a szakértő egy hiteles kommunikátor, aki tényleg azt mondja, amit a szakmai meggyőződése szerint mondania kell, és nem azt, amit a pártpolitikai elittől beígért vagy elvárt pénzért vagy pozícióért mondania muszáj.

buta_lúd (törölt) 2014.02.01. 17:36:58

@maroz: Ja, ja.
De ez akkor nem magyar specialitás.
Itthon (sem?) leginkább a tudományosok tehetnek arról, hogy nem azokat -mert azért vannak- kérdezik meg egy témáról, akiknek szakmai álláspontját nem első sorban üléspontjuk határozza meg.
Ha a tudomány művelői a kommentedben leírtak szerinti módon bölcs előre- és átlátással cselekedtek volna, akkor a civilséget nem hiányolnád annyira, a politikusok is másképp működnének, hiszen a tudományosok ugyanúgy a zemberek körül kerülnek ki, mint a többiek.

buta_lúd (törölt) 2014.02.01. 17:45:15

@buta_lúd: Már a második kommentem rövid időn belül, amibő kimaradt egy "nem". Ehhh...

maroz 2014.02.01. 18:48:25

@buta_lúd: A magyar specialitás az, hogy nálunk nem nagyon (nagyon nem?) történt meg ez a paradigmaváltás. És hát az egy roppant delikát kérdés, hogy kik tehetnek erről, hiszen lehetne ugyan azt mondani, hogy "a" tudományosok, de hát az is egy eléggé sajátos alrendszer, kellően összetett és kellően pályafüggő. Akiké mostanság a hatalom azok még abban a régi jó rendszerben szocializálódtak, és ha a fiatalabbak oda is mennének hozzájuk, hogy ezt meg azt másként kéne csinálni jó eséllyel elhajtják őket. Persze sokszor inkább oda se mennek, mert már eleve az van benne a köztudatukban, hogy az ilyen paradigmaváltó harcok (meg úgy bármi, ami változást indukálna) esélytelenek.

A lényeg, hogy ezért nincs nálunk úgy komolyabban értelme az olyan kijelentéseknek, hogy "nem készült hatástanulmány", meg hogy "nem kérték ki a szakértők véleményét", mert ez valójában azt jelenti, hogy a hatalom az ő nagy arroganciájában még azt a kis pénzt is megspórolta, amivel mindezeket beszerezhette volna a szakértőnek beállított vazallusaitól.
süti beállítások módosítása