HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Az interfészek hatalma

2015.08.25. 13:11 | maroz | 12 komment

Kezdjük azzal, hogy Lázár János úgy járt ezzel a közigazgatással, mint a rossz táncos a tökeivel: erősen zavarja a táncban. Lázár is belátta, hogy a kormányablakok tisztességes működtetéséhez se pénze, se tehetsége, ezért gyorsan el is vernek kétmilliárd forint közpénzt egy olyan kampányra, amelynek során a rossz táncos megpróbálja meggyőzni a közönségét, hogy az a vicces vonaglás mégiscsak tánc, ráadásul a jobbfélékből való. 

Közben meg a polgár, akinek ugye elviekben szolgáltat az állam többnyire szív, és lassan már örülne, ha nem szolgáltatna, mert az a régi, a hivatalnok-állam legalább úgy, ahogy, de mégiscsak működött. Ez a mostani nem annyira működik:

Egy másik szülő, Kata, mesélte, hogy augusztus elején a lánya osztálytársának anyukája hívta fel a figyelmet arra, hogy ők sem kaptak családi pótlékot. "Három gyerekem van, az egyiknek a nyári szünetre esik a 16. szülinapja. A mi esetünkben a legutoljára folyósított összegből még nem hiányzott a 16 éves gyerekemre eső rész, de az ördög nem alszik alapon felhívtam a fővárosi kormányhivatal családtámogatási osztályát" – mondta Kata.

Az ügyintéző a taj szám alapján megnézte, hogyan áll az ügyük. Ekkor derült ki, hogy dokumentumhiányt jelez a rendszer, így a következő esedékes családi pótlék már csak két gyerekre érkezik, ha nem nyújtom be az iskolától beszerzett dokumentumot. 

Ma így működik a közigazgatás. Nem a törvény, nem a végrehajtási rendelet, de még csak nem is Lázár az irányadó, hanem a rendszer. A Sacred Engine. Ha az dokumentumhiányt jelez akkor ugrik a családi pótlék, és lehet menni rimánkodni a Szent Interfésznek, ha hiányozna a családi költségvetésből a pénz. De mit is mond erre a törvény?

A törvény ésszerűen szabályozná az ilyen helyzeteket, hiszen ha az államnak a kívánt adatok már úgyis megvannak, akkor egyrészt sokkal egyszerűbb, másrészt ügyfélbarátabb, és talán még olcsóbb is, ha nem ugráltatjuk a polgárt, hanem átvesszük az adatot onnan, ahol az államnak házon belül megvan. Például az Oktatási Hivataltól. Ezt amúgy az állam egy másik szája el is ismeri:

„a családtámogatási ellátások ügyviteli rendszerében interfész kapcsolat került kialakításra az Oktatási Hivatallal annak érdekében, hogy a tankötelezettség megszűnését követően a tanulói jogviszony fennállásával, illetve megszűnésével összefüggésben kontrollálni lehessen az adatokat.” 

Nomármost, ha került kialakításra, akkor miért nem működik? Zavarják a tökei? Esetleg nem inkább az van, hogy ha két, vagy akárhány töketlen rendszert akárhány interfasszal is kötök össze abból úgyis csak egy újabb, komplexebb és ezért még annál is töketlenebb rendszer jön létre? De az igazán nagy probléma az az, hogy a rendszer, a gép az átvette a józan ész és nem mellékesen a másik, a fontosabbiknak tartott rendszer, a jogrendszer felett az uralmat. A családtámogatási törvény végrehajtási rendelete precízen előírja, hogy miként kell eljárni tanévváltáskor:

7. § (1) A családtámogatási kifizetőhely a tanulói jogviszony fennállásának igazolására szolgáló 9. számú melléklet szerinti adattartalommal rendelkező formanyomtatványt augusztus 31-éig küldi meg a jogosultnak. Az igazolást szeptember 30-áig kell benyújtani a családtámogatási kifizetőhelyhez.

(2) Amennyiben az a gyermek, aki után vagy aki részére a tárgyév augusztus hónapjára iskoláztatási támogatást folyósítottak, a tanulmányokat folytatók Oktatási Hivatal által közölt állományában nem szerepel, a fővárosi és megyei kormányhivatal a 9. számú melléklet szerinti adattartalommal rendelkező formanyomtatványnak a jogosult részére történő megküldésével hiánypótlási felhívást bocsát ki a tanulmányok folytatásának igazolására.

Tehát jog szerint a folyósítás csak akkor állítható le, ha a polgár bejelentett olyan változást, ami alapján a jogosultság megszűnik, vagy akkor, ha a felszólításra a rendelkezésre álló határidőn belül a jogosult nem küldi meg a kért igazolást. Ismétlem: jog, törvény szerint nem szüntethető meg a családi pótlék folyósítása, persze ennek ellenére megszüntetik, ezt a forgatókönyvet velem is eljátszotta párszor a folyamatosan és egyre inkább szolgáltató állam. A hivatalnak ugyanis lassan már nem is kell figyelembe vennie a törvényt, persze ha akarná, sem tudná, mert nincs ott ember, aki az interfészimádaton túl is képes lenne látni, bármekkora elánnal is húzná ki a fejét a seggéből ehhez.

Ezt hozta el nekünk az olcsó és autoriter állam, ennyire futja ma, kontraszelektált, bürokrata-birkává lebutított, korbáccsal hajtott, egy értelmes mondatot leírni képtelen hivatalnokokat, akik az eszük, a tudásuk és a tisztességük helyett a rendszert, a gépet, Lázár interfaszát imádják, és ha a kisember valamit el szeretne érni, akkor vagy rájön, hogy valójában nem is szeretne ő elérni semmit, vagy...

(Lapzárta után olvastam, hogy Orbán elégedetlen a közigazgatás átalakításával. Így talán még jobban érthető ez a kétmilliárdos médiakampány...)

 

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr447732870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annamanna 2015.08.26. 01:03:08

csak az Asterix-videóhoz tudok hozzászólni: www.youtube.com/watch?v=INnwxpboe1A

ditor 2015.08.26. 18:10:05

"Szeretem", ha valaki olyasmiről értekezik, amiről nincs fogalma.

"hogy dokumentumhiányt jelez a rendszer, így a következő esedékes családi pótlék már csak két gyerekre érkezik"

Teljsen korrekt. Ha nincs meg egy igazolás, akkor jól működik a rendszer, ha nem utalt.
Az, hogy a dokumentumnak hogy kéne odakerülnie, egy másik kérdés.

"Nem a törvény, nem a végrehajtási rendelet, de még csak nem is Lázár az irányadó, hanem a rendszer."

A rendszernek a jogszabályokra alapulva kell működnie. Ha a fejlesztőknek volt elég erőforrásuk (információ+idő+fejlesztő), akkor úgy is működik. Nem az ügyintézőnek kell a végtelenül komplex jogszabályrendszert tudnia és az alapján döntenie - ember hibázhat/hibázik -, végképp nem Lázárhoz kell bárminek is igazodnia; az lenne még csak szép.

"A törvény ésszerűen szabályozná" - igen? Melyik törvény(ek)? A törvények sosem ésszerűek, hanem valamit szabályozni akarnak, miközben interferálnak más jogszabályokkal, ellentmondásba kerülnek egymással, ill. hézagokat hagynak némely esetekre nézve; ill az is előfordul, hogy gyakorlatban betarthatatlanokká válnak.
A felsőoktatásból tudok egy olyan példát, amikor egy hallgató az adatvédelmi biztosnál "feljelentette" az intézményét, mert bekérte tőle egy egyébként ártatlan adatot; a hallgatónak lett igaza vmi adatvédelmi törvényre hivatkozva.
A jogszabály sosem ésszerű, max véletlenül. Nem az a célja (sajnos), hogy ésszerű / jól végrehajtható legyen.

"az ilyen helyzeteket, hiszen ha az államnak a kívánt adatok már úgyis megvannak"

Mi az állam? Egy állami fenntartású felsőoktatási intézmény az állam? Pl. a cikben is említett oktatási hivatal NEM ADHAT ki olyan adatokat - adatvédelmi jogszabályok miatt -, amelyek esszenciálisak lennének ahhoz a döntéshez, hogy mely kampuszra milyen létszámmal, milyen szakokat érdemes meghirdetni, fenntartani. Sőt, a saját adataik között is törölni kell az adatok egy bizonyos részét, ami miatt idősorosan nem vizsgálható a (potenciális) hallgatók "viselkedése", tehát nem lehet rendesen trendeket megállapítani.

"Nomármost, ha került kialakításra, akkor miért nem működik?"
Mi a "működés" definíciója? Honnan tudod, hogy a problémás esetben az iskola időben és helyes adatokat adott meg az oktatási hivatal számára?

Az a nagy bajom ezzel a posttal, hogy az informatikára akarja kenni a problémát, pedig az sokkal-sokkal mélyebben gyökeredzik.

Orbán kitalálja, hogy a közigazgatást át kell alakítani, hogy jobb legyen. Van rá egy év mondjuk.
Megkapja Lázár. Igent mond, mit mondhatna? Szűkös az egy év, dehát... Nyilván nincs nála a bölcsek köve, jó esetben nekiáll egy szakmai brancsot összeütni, akik kidolgozzák, hogy mit kéne csinálni.
Jó esetben kompetens emberekre bízzák, van 3 hónapjuk, mert még végre is kell hajtani... dehát vállalják, valami csak lesz belőle.
Az előző lépésben feléíptett rendszert gyakorlatba kell átültetni. Ennek egy (kis!) része, hogy informatikai rendszerekre van szükség. Még eggyel lejjebbi szinten informatikai igények születnek, dokumentálódnak.
Aztán közbeszerzéssel súlyosbítva vmi cég nekiáll fejleszteni. Maradt 3 hónapjuk... nagyon húzós, de vállalják, mert meg kell élniük.
A fejlesztő meg ott ül az elkapkodott specifikáció előtt, kódolás során kerül szembe azzal, hogy X jogszabály alapján A dolgot kéne csinálnia, Y jogszabály alapján meg B-t; ráadásul van 3 hónapja egy 2 éves fejlesztésre. Biztos jó lesz a rendszer.
Összefoglalva: a probléma az, hogy az egész rendszerben nincs egyetlen komponens (személy, szervezet), amelyik az eggyel feljebbi szintnek vissza merné mondani, hogy ENNYI IDŐ ALATT BAZMEG EZT NEM LEHET MEGCSINÁLNI!
Vagyis nincs tere a szakmai döntéseknek. Orbánon kívül mindenki elvárásoknak kell, hogy megfeleljen. Irreális elvárásoknak.

Az említett család a családi pótlék elmaradásával nem az informatika miatt járt rosszul, hanem amiatt, mert bármely szinten politikai döntések vannak, szakmaiak meg nincsenek.

Boka1 2015.08.26. 18:35:35

A hópehely is azt mondja, hogy semmi köze a lavinához. Az ügyintéző a minisztériumra mutat, a minisztérium az ügyintézőte. Nagy állam, kis hatékonyság.

maroz 2015.08.26. 19:30:12

@ditor: Ennyit írni, ahelyett, hogy két percnyi munkával megértenéd a poszt üzenetét... :)))

Na, de ne cikizzük a másik grafomániáját. ;))

ózdi cigány 2015.08.26. 21:17:48

Ahogy nézem egy dolog működik normálisan az a nyugdíj rendszer. Igaz hogy a megyei végeit levágták, de a központi részhez nem nyúltak, az meg elég jól működik.
Persze szerintem nem is mernek, mert nyugdíj ügyekben fejetlenséget okozni az kész politikai öngyilkosság. Gondolom az sem véletlen, hogy ugyanarra az emberre bízták a vezetését aki 1998-2002-ben vezette az első Orbán kormány alatt.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2015.08.26. 23:39:54

@ditor: "oktatási hivatal NEM ADHAT ki olyan adatokat - adatvédelmi jogszabályok miatt -, amelyek esszenciálisak lennének ahhoz a döntéshez"
Ez nettó baromság. Ugyanis nem kell neveket kiadnia, összesített, illetve anonimizált adatok a döntéshez elegendőek.
És ettől még, ha van törvényi alapja, kiadhatja az adatokat a családi pótlék folyósításához (ráadásul ez a magánszemély jogainak érvényesítéséhez szükséges, tehát külön törvény nélkül is van jogcíme az adatvédelmi irányelv szerint.

maroz 2015.08.27. 07:12:57

@Kuviklacz: Ráadásul teljesen ésszerű és életszerű is, hogy a közigazgatás ne a polgárt használja fullajtárnak olyan információ továbbítására, amit minden további nélkül hivatalból is be tud szerezni. Már ha be tudja egyáltalán üzemelni a Szent Interfészt.

De ha nem tudja, akkor arra tessen fordítani a kétmilliárdot, és nem arra, hogy reklámozza azt, ami mégsem működik.

sas70 2015.08.27. 10:40:18

A magyar reformok működnek! Vagy nem? Akkor is működnek köcsög, mert azt mondtuk!

Mariann19 2015.08.27. 14:21:35

@ditor:
Kommentedet az informatika védelmében fogalmaztad meg, úgy érzem, némi érintettség mentén.
Te is tudod, hogy ilyen megbízásoknál két fél munkálkodik az ügyön, a sikeres együttműködéshez
mindkét oldalt profi szakembernek kell képviselnie. A megbízó pontosan defíniálja, hogy mit kér, az informatika képviselője a technikai megoldást kell, hogy teljesítse.
A harmadik elem egy ilyen szolgáltatásban a megbízó folyamatos kontrollja kell, hogy legyen, az üzemszerű működés során.
Ezen kívül hozzáteszem, hogy a rendszer nem bonyolult igénynek kell, hogy megfeleljen, hiszen nyilvántartási követelményeknek kell pusztán eleget tennie.
Az, hogy nem egy állami szolgáltatáshoz méltóan működik ez a rendszer, annak egyik oka a működtetők szakszerűtlen, amatőr, a monotóniába elvesző munkája lehet.
Pedig ez a terület empátiát, emóciót feltételez, hiszen az igénylők létfeltételeiről van szó.
Ilyen rendszernél elvárhatók automatizmusok, működési ellenőrzési pontok, amelyek kizárják az állampolgárok kiszolgáltatottságát, mert a nagy többség nincs tisztában a hivatali bürokrácia útvesztőivel.

Mariann19 2015.08.27. 14:42:51

@maroz:
"A közigazgatás ne az állampolgárt használja fullajtárnak."
Abban az országban, ahol az adott kormány szereptévesztésben szenved, ott az állampolgárnak ilyen helyzeteket kell elszenvednie.
Kormányunk nem szolgálatot teljesít a szociális szférában, hanem kegyet gyakorol, mert a szentséges kezével ő oszt, ő adakozik, miközben elfelejti, hogy az adóink felhasználásának technikájára adtunk megbízást számára.
Az általad a posztban jelzett anomália lelketlen állami irányítást mutat, mely az embert, a családot nem szolgálja.
Ennek egyik oka az, hogy mérhetetlen távolságban él az emberektől, azok mindennapi problémáitól. Nincsenek közvetlen tapasztalatai arról, hogy tömegeknek mit jelent időben megkapni az élet fenntartásához szükséges állami segítséget.

gyalog.galopp 2015.09.15. 13:48:59

A rendszer olyan szinten önjáró, hogy nem csupán a polgárt szívatja, hanem önmagát is.
Ma berendelt a hatóság ellenőrzés céljából, berendelésében felsorolta miket vigyek magammal. Az iratok között 3 olyan tétel volt, amit ezen ellenőrző hatóság állított ki, tehát egy példánya ott kell legyen őnáluk. kértek egy olyan határozatot, amit az ő határozatuk alapján állított ki egy másik állig hatóság.Néhány héttel korábban a másik hatóság is ellenőrizte a tevékenységem jogszerűségét, bekérte azt a határozatot, amit ő állított ki, illetve azt ami alapján ő kiállította azt a határozatot amit éppen ellenőrzött.

Mindkét esetben megkérdeztem mi értelme ennek az egésznek, mindkét esetben olyan pillantást kaptam az előadó hölgyek részéről, amit egy kölykét védő anyatigris is megirigyelne. Mindkét hölgy közölte, tiszában van vele, hogy ez egy bődületes baromság , nekik is égő...

maroz 2015.09.16. 07:11:39

@gyalog.galopp: Szerencsés vagy, csak ezt tudom mondani. Az én hölgyeim szentül meg vannak arról győződve, hogy ezt így kell, és úgy néznek rám, ha méltatlankodok mint egy szír menekültre.

Viszont a napokban újítottam, minden beadott alázatos könyörögvényemhez lábjegyzetben beteszem ezt az idézetet:

"van itt egy rossz magyar szokás (…). Ha egy magyarnak azt mondják, hogy a határidő 30 nap, akkor a harmincadik napon fog végezni. De az a legkésőbbi időpont, de lehet három nap alatt is elintézni valamit a hivatalban, meg négy nap alatt is, azt senki nem tiltja meg. És amikor az életünkért futunk, amikor arról van szó, hogy valóban a magyarországi jogrendnek akarunk érvényt szerezni, akkor nem lehet valamit határidőre végrehajtani, ha egyébként fizikailag lehetséges lenne korábban is. Ilyen értelemben a minisztert nem terheli felelősség, mert ő határidőre teljesítette volna a munkát, de én sokkal gyorsabb előrehaladást szerettem volna látni, és így aztán el kellett fogadnom a lemondását."

Aztán ettől majd úgy fog reszketni Lázár gatyaszára, hogy menten elintézteti az ügyem akár röpke három hónap alatt is!
süti beállítások módosítása