HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Rendnek kell lenni...

2015.09.18. 11:46 | maroz | 12 komment

Megszoktuk a Rendet. Az olyant, amilyent, de mégiscsak Rendet. Megszoktuk, hogy a problémáknak van megoldása, illetve hogy még éppen hihetően meggyőznek minket arról, hogy megoldódott a probléma. A Rend az egy furcsa dolog, ugyanis önmagában véve nincs, azt létre kell hozni, meg kell konstruálni. Az Európai Uniót (lánykori nevén: Németország) a bürokratikus Rend szeretete jellemzi, szabályok, rendeletek, szép, könnyen bürokratizálható ügymenet, és ennek folyományaként a rajongás azért, hogy minden életjelenséget hivatali ügyként kezeljenek.

Ez működik mindaddig, amíg az élet, amíg az emberek hajlandóak a pozitív, a bürokratikus Rendhez igazodni. Illetve a hajlandóság még nem elég, mert hiába lenne meg a szándék az igazodáshoz, ha nincs meg a lehetőség. Ha nagyon sok olyan ember kerül egy adott társadalomban olyan helyzetbe, hogy a fennálló Rend szerint már képtelen az érdekét érvényesíteni, akkor új utakat fog keresni. Ezt a Rend fenntartói a szokványos eljárásoktól való deviáns eltérésnek élik meg és újabb szabályok megalkotásával igyekeznek a felborulni látszó Rendet helyrehozni. Mi pedig, akik megszoktuk a Rendet egyre ingerültebben toporgunk, hogy csináljanak már az illetékesek valamit, hozzanak még szigorúbb normákat és legyen végre megint Rend, a kutyaúristenit neki!

A gond csak az, hogy így nem lesz ebből rend, mert nem is lehet. 

Jelenleg a Rend látszatát igyekeznek a hatalmak fenntartani, egyre nehezebben és egyre súlyosabb kockázatok árán. Nem azt látni, hogy a problémák megoldódnának, hanem inkább azt, hogy a kommunikáció elrejti a probléma megoldatlanságát. Például azzal, hogy időről időre átnevezi. Egyszer Szaddámnak hívják, majd táliboknak, de hívták már PFSZ-nek is, hogy aztán ugyanazt nevezhessük Al-Kaidának, manapság pedig ISIS-nek. A probléma marad, a név változik, hurrá. Aztán ugye a nyugati érdekeknek megfelelő afrikai és közel-keleti rezsimek összeomlását elnevezte Arab tavasznak, hadd higgye el a sok buta fiatal, hogy hozzá is eljövend a nyugati értelemben vett, és onnantól jó lesz neki is.  

Az emberek pedig, ahogyan az törvényszerű, egy idő után ráuntak arra, hogy ebben a Rendben ők semmit nem tudnak elérni, és elindultak egy alternatív úton. Ez aztán okozott egy csomó újabb problémát, és mivel első körben nem a Rend fenntartóinak az országában ezért szokás szerint a kis és szegény államokat a nagyok magukra hagyták, de előtte még a fejükre olvasták a Rendet: tessetek a Dublini akármi szerint, három példányban, iktatva! És Jürgen tapsolt nekik, ami természetes is, hiszen neki a vérében van, hogy problémát megoldani három példányban, iktatva kell. Mivel ezek az amúgy is rohadék balkáni államok nem úgy jártak el, ahogyan a Rend őrzői szerint el kellett volna járniuk rendre megkapták a maguk kiátkozását. 

Akik végső soron eleinte tették azt, ami a józan ész szerint tehető: egy nem szokványos, nem bürokratizálható jelenségre igyekeztek egy nem-bürokratikus választ adni. Magyarország ebben az esetben teljesen ésszerűen járt el, hiszen belátta, hogy a centrumországok által elvárt normákat követve a probléma nem kezelhető, és tette, ami a legésszerűbb: szemet hunyt és átengedett mindenkit. Aztán jött az, amikor az első fecskerajok megérkeztek a Rend letéteményeseihez is, és ez némileg megváltoztatta a hozzáállásukat, hogy finoman fogalmazzak. 

Persze ennek sem az lett az eredménye, hogy belássák végre, miszerint ez a probléma nem kezelhető bürokratikus úton, így ha valaki ezt tényleg kezelni szeretné, akkor annak bizony politikai, súlyos politikai döntéseket kell meghoznia. Ezt érthető módon minden politikus kerüli, hiszen nem öngyilkosnak szegődött ő, hanem politikusnak, így maradt az, hogy a genya balkáni államokat presszionálták arra, hogy a meglévő, de a problémára megoldást nem adó normákat még erősebben tartsák be. 

És Magyarország, mint egy jó hülye ebbe bele is állt. 

A probléma a mi szemszögünkből megoldódni látszik (bár ma még nem olvastam híreket), de jó lenne odafigyelni arra, hogy ez mivel jár, milyen mellékhatásai lehetnek a kezelésnek.

Ott, ahol az állam külföldi nyomásra egy, a saját hatáskörébe nem tartozó problémát kényszerűségből normatív eszközökkel is kezelni igyekszik ott nem jó polgárnak lenni, hiszen félő, hogy ezekből a kezelésekből idővel rendszer lesz, és mi van akkor, ha egyszer én kerülök a kerítés rossz oldalára? Ha egy hatalom szinte kontroll nélkül használhatja a köz intézményeit idegen politikai akarások érdekében, akkor ott nagyon kell az embernek igyekeznie, hogy le ne csússzon a depriváltak osztályába, mert könnyen kaphat egy kerítést ő is.

De nem jó élni egy olyan országban sem, ahol az embereket ahhoz szocializáltak, hogy a problémák mindig megoldhatóak, és már nem is igazán tudják ezek az emberek elképzelni sem azt, hogy valami egészen egyszerűen csak van, lett, létezik, velünk él és mi vele kényszerülünk élni, és nincs megoldás, hanem új viszonyulások lesznek csupán. Nyilván, egy, a permanens progresszió hazugságában élő világban eretnekség felvetni azt, hogy a problémák időnként nem megoldhatóak, így marad az önbecsapás, no meg a keserű önmegcsalattatás.

Nem jó élni egy olyan országban, ahol a polgártársaim zöme olyan élethelyzetben kényszerül tengődni, amilyenből nagyon, de nagyon könnyű gyűlölni. Szinte pillanatok alatt bárkiből ellenség képezhető, és mindez nem is fog megváltozni mindaddig, amíg az élethelyzet nem javul érdemben minél több ember számára. Ehhez viszont a világrendszer meghatározó alakítóinak kéne úgyszintén öngyilkossággal felérő politikai döntéseket hozni, nyilván, ehelyett könnyebb és jobb nekik ujjal mutogatni ránk és a rezidenseikkel Hitler-bajszot rajzoltatni Orbán fényképére.

Bosszantó látni azt, amikor az elitünk úgyszintén még csak szólni sem akar a problémáról, de hát ezt már megszoktuk, számára a probléma csak arra való, hogy a saját elit voltát legitimálja, de ettől még Gyurcsányt ott lehetett volna hagyni a kerítés mögött.

Leginkább pedig az szomorít el, hogy még ezt a nyamvadt, recsegő-ropogó, sokunk számára már szinte teljességgel használhatatlan Rendet féltjük, ehhez menekülnénk vissza, bármi áron, jöjjön akár egy erős ember is, aki megoldja végre azt, amiről némi merengés után mi is beláthatnánk, hogy nem megoldható. Mert Rendnek kell lenni... 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr407797700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JuAn 2015.09.18. 21:57:17

A poszt számomra egy darabig ( majd utána is) rendben. Máskor is így szok' lenni, de akkor az elsőre elfogadhatatlannak tűnő folytatás második olvasatra már elgondolkodtat annyira, hogy nem ragadtat billentyűzet használatba vételére. Most nem így van.
Hogy az országom, a hazám a helyzetre hogyan reagált?
Attól függ, honnan nézzük. Még az sem kizárt, hogy minelnökurunknak lesz igaza, de az még sok-sok évnyi másik oldalbeli tesze-toszaság ellenére sem esne jól.
Hogy én jobb megoldást tudtam volna-e kitalálni? Talán. De ahhoz szükség lenne a másik oldal belátására is, ami egyáltalán nem biztos, hogy meglett volna és ilyen helyzetekben én is keményíteni szoktam (vagy legalábbis megpróbálom).
Véleményem szerint ebben az esetben szinte csak keményítés volt (vagy nem hagytam lehetőséget az igazság minden szeletének kibontakozására ;) ).
Rendnek pedig muszáj lennie, mert szerintem az ember nélküle nem tud az állatvilág csúcsán maradni.

maroz 2015.09.19. 06:42:56

@JuAn: Nekem kényelmesebb dolgom van, mert én már nem látok egyik oldal - másik oldalt, csak egy olyan elitet, amelyik szinte egységesen leszerepelt, és most ne arra gondolj, hogy a probléma "kezelésében", mert ez most egy olyan jelenség, amit kábé senki nem fog tudni "kezelni", mert ezt a problémát nem lehet megoldani. Az elit az eligazodásban tudna segíteni, abban, hogy felkészít minket arra, ami várható.

De nem ezt teszi, mert ő sem érti, hogy mi van. Ezért nem lesz olyan Rend, amilyen után ácsingóznak sokan, hiszen a hatalommal rendelkezők nem is akarják figyelembe venni, hogy ami most zajlik az nem valamiféle múló rendetlenség, ami a bétéká vagy az emtéká, vagy a bármi szigorításával, statáriális törvénykezéssel, és hasonló, bürokratikus-rendpárti eszközökkel megoldható lenne.

Pláne nem Magyarország fogja ezt megoldani, hiszen tudtommal nem magyar katonák harcolnak Szíriában Aszad oldalán...

Az állatvilágot már kiirtottuk, a rend ma már nem "természeti", pont ezért kezdtem azzal a posztot, hogy ma a rend egy konstrukció. Ez a rend nem azt szolgálja, hogy az ember az állatvilág csúcsán maradjon meg, hanem azt, hogy az emberek egy kis csoportja a világtársadalom csúcsán maradhasson. Hogy mennyire konstrukció a mai rend azt talán a legjobban a rend egyik alappillére, a növekedési paradigma példázza: ma aki rákérdez a gdp-növekedés misztifikálásának az értelmére azt eretnekként megégetik.

Isten mindenhatóságát a középkor végén meg lehetett kérdőjelezni, a gdp-növekedést, mint a Végső Mennyországba vezető utat ma még nem lehet. Hogy várhatunk itt új rendet, ha még mindig ilyen erős az inkvizíció? Kéne már egy második felvilágosodás...

JuAn 2015.09.19. 22:53:13

@maroz: Nekem (magyar belgának :) ) még létezik mindkét oldal, de hogy az elit leszerepelt az nem szinte, hanem teljesen biztos. :(

A rend szerepéről még mindig nem egyezik a véleményünk, mert szerintem ha iszonyú lassan, de csak eljut a pórnéphez is.

Isten mindenhatóságának megkérdőjelezhetősége a megnyilatkozó egyén életének hosszának tekintetében szerintem még ma sem túl jó opció, mondom ezt több évtizednyi hithű ateistaként. ;)

JuAn 2015.09.19. 22:56:34

életének hosszának helyett magyarul inkább

élete hosszának vagy életének hossza

ATCG 2015.09.19. 23:09:32

"...én nem igy képzeltem el a rendet." [József Attila]

JuAn 2015.09.19. 23:27:01

@ATCG: Beteg elme volt vagy sem, kit érdekel, döbbenetes ez a verse is.

maroz 2015.09.20. 05:54:19

@JuAn: @ATCG: A szabadság nem tud rendet szülni, mert akik leginkább szabadnak gondolják magukat azok valójában szinte rabszolgák, csak nem ismerik fel a valós helyzetüket.

A szabadságra épült rend tehát már az alapjaitól hamis, hiszen ezt a rendet olyanok védelmezik, akik még azzal sincsenek tisztában, hogy ők nem szabadok.

Szabaddá csak az tud tenni, ha felismerem, hogy milyen durva mértékben nem vagyok szabad, mert így legalább tudni fogom, hogy mi az, ami engem is mozgat és sokkal jobban meg fogom tudni saccolni azt a mozgásteremet, ami valóban rendelkezésemre áll. Persze szabad ekkor sem leszek, de legalább már tisztában vagyok azzal, hogy mennyire és miért nem, és így már nyilvánvaló lesz a mozgásterem.

maroz 2015.09.20. 06:10:38

@JuAn: A Rend kettősségét próbáltam meg domborítgatni: van egyrészt a pozitív rend, a németes, másrészt pedig az organikusan alakuló, velünk élő rend, és a probléma akkor jelentkezik, amikor a kettő között szinte minden kapcsolat megszűnik.

A pozitív rend azt jelenti, hogy a rendet jogalkotói hatalommal rendelkező aktorok jogszabályok és egyéb kötelező érvényű normák meghozásával próbálják meg megteremteni. Ez, amikor működik elég kényelmes, hiszen a hatalom birtokosainak nem kell állandóan politikai döntéseket hozniuk, baj esetén (tehát amikor azt látják, hogy a hatalomalattiak mégsem hajlandóak követni a normákat és nem igazodnak a rendhez) bőven elég a normára hivatkozni és követelni, hogy mindenki kövesse azt, mert a probléma csak úgy oldható meg!

Látod, hogy a centrumországok is a normatív megoldást forszérozták, a kvótarendszert, ami azon túl, hogy egy nettó embertelenség még rendelkezik egy komolyabb negatívummal is: nem működne, hiszen olyasmit próbál meg a valóságtól teljesen elszakadt hatalom jogi eszközökkel kezelni, ami teljesen nyilvánvalóan leszarja a jogi eszközöket. Emiatt aztán a pozitív , a folyamatokat jogszabályokkal a régi mederbe visszaterelni igyekvő rend működésképtelen lesz, és helyette ott lesz majd egy organikusan kialakult rend, amihez a pozitív rend idővel majd vagy igazodik, vagy súlyos konfliktusok lesznek.

maroz 2015.09.20. 06:13:37

@ATCG: "...a rend pedig arravaló, hogy ne legyen a gyerek hiába s ne legyen szabad, ami jó."

Rendet nem mi csinálunk, azt mi kapjuk a nagyoktól. Ennek a kapott rendnek az a lényege, hogy akik adják azoknak jó legyen. Ha ebben akadályozná őket az, hogy nekünk is jó, akkor onnantól nekünk nem lesz szabad, ami jó.

ATCG 2015.09.20. 15:48:13

@maroz: Na igen:
"... okos
fejével biccent, nem remél." írja József Attila lemondóan.

"A szabdság a felismert szükségszerűség" mondja Marx.
Ancsel Éva "A szabadság dilemmái" c. könyvét - szerelmi bánatomra orvosságként - "írta fel" 73-ban egy tanárom.

És egy valós történet kb. tíz évvel ezelőttről, egy magyar főtiszttel esett meg a NATO főparancsnokságon.
Egy német tábornok nap mint nap több oldalas beadványokkal bombázza felettesét, aki történetesen egy angol tábornok.
Az aznapi beadvány egy lógó ablakszárnyról szól.

-Ordnung muß sein!- mondja a német, miközben átnyújtja a paksamétát.
Az angol a német válla fölött a somolygó magyarra néz, és ezt
válaszolja:
-But not here.

ATCG 2015.09.20. 21:52:49

@maroz: Köszönöm, legalább ő megmaradt nekünk,
tőlem legalábbis senki nem tudja elvenni...
epa.oszk.hu/00100/00181/00022/17.htm

Öcsödön születtem. Keresztanyámék két tantermes iskola-, egyúttal lakóháza telkének és iskolaudvarának hátsó kerítése határolja annak az ugyancsak ilyen célra szolgált épületnek a telkét, amelynek az utca felé eső oromzatán mindig elolvastam az emléktáblát, valahányszor nagymamámmal a falu közepén lévő házukból délutánonként elgyalogoltam ide a falu váncsodi szélére keresztanyámékhoz TV-t nézni:

"Én egész népemet fogom
nem középiskolás fokon
taní-
tani!"

Jelenleg ##ebben az épületben József Attila emlékház és helytörténeti gyűjtemény van.

##Most, hogy rákerestem Öcsöd honlapjára látom: azt az épületet 1980-ban lebontották, majd 1987-ben újra felépítették.
A keresztanyámék tantermekkel egybeépített háza ma lakatlan, szinte düledezik, a kertet felverte a gaz, az iskolaudvar üres.
Keresztanyámék még a hetvenes években Aszófőre költöztek, már nem élnek. Nagymamám is régen meghalt. A templom közeli régi ház még megvan, laknak benne. Öcsödnek, a hajdani nyolcezer lakosú falunak a lakossága mára kevesebb, mint a felére csökkent.

József Attila így emlékszik vissza Öcsödre: 'Öcsödön rossz volt...', én aki "csak" az iskolai szüneteket töltöttem ott,
meg egyszer a hatodik osztály két vakáció előtti hónapját, ugyanennek a létnek a boldogabbik végéről annyit írhatok erről: 'Öcsödön jó volt...', de nagy ritkán ha évtizedek múltával odamegyek (már temetni sincs kihez, csak a sírok) valami erősen szorít belül.

maroz 2015.09.21. 06:51:04

@ATCG: Milyen kár, hogy generációkkal utáltatták meg József Attilát, a "nagy proletár költőt". Nálunk például többnyire ez a sora volt kiírva túlontúl sok terem falára:

"dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, ugy érdemes"

Így. Persze a kutyát sem érdekelte, megszoktuk, hogy ott van, a szemünk elolvasta, de az agyunk nem, pedig utólag visszagondolva mekkora poén lett volna fölé írni lóbetűkkel az idézet első tagmondatát is:

"Bár a munkádon más keres"
süti beállítások módosítása