HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Apró megjegyzés a "wtf baloldal?"- tematikához

2015.10.26. 12:35 | maroz | 4 komment

Szevasz Józsi,

öröm volt olvasni, jól összeszedted, gratulálok, de engedd meg, hogy egy mondatodat egy picit árnyaljam, ezt:

A baloldalnak tehát vissza kell szereznie a kezdeményezőkészséget. Meg kell tanulnia élni a Szabadsággal, és meg kell tanulnia alulról szerveződni is.

Ezzel az "is"-sel szemben lenne pár megjegyzésem. Érteni vélem az üzeneted: nem csak alulról szerveződve, hanem is, de ezt az "is"-t érdemes lenne picit jobban körüljárni, megnézni, hogy lehet-e, amit kell, és miért nem, és miután ezt már láttuk, csak akkor lehetne elgondolkodni azon, hogy miként lehetne mégis, amikor nem lehet. Hogyan lehetne új utakat kereseni "is"-fronton?

Alulról szerveződni nagyon nehéz, mert akik lent vannak azoknak nincsenek erőforrásaik. Ahhoz, hogy egy alul lévőnek egyáltalán eszébe jusson (hamis tudat), hogy szervezkednie kéne ahhoz ezt az egyént hatások kell érjék. Ehhez interakcióba kell lépjen, lehetőleg sűrűn olyan más, az ő habitusától távolibb egyénekkel, akik kiváltói lehetnek egy gondolati változásnak, de az egyén minél inkább alul van annál kevésbé képes részt venni ilyen interakciókban, és ennek ismert strukturális okai vannak. A munkamegosztás egyenlőtlenségein túl még egyéb tényezők is roppant költségessé (olvasóknak megjegyzés: nem csak a pénzre gondolok) teszik azt, hogy az egyén eljuthasson olyan interakciós közegekbe, például a nagyfokú centralizáltság (ha létrejön ilyen közeg az úgyis Budapesten lesz) és a centrumok nehéz megközelíthetősége.

Nekem, aki 79,2 kilométerre él légvonalban Budapesttől ha részt szeretnék venni egy budapesti beszélgetésen, ahol esély lenne arra, hogy új dolgokat ismerjek meg el kell indulnom itthonról 14.45-kor és ha a hatkor kezdődő előadás picit elhúzódna, akkor már futnom is kell az utolsó vonathoz, amivel ha szerencsém van elkapom az utolsó buszt, és akkor már este 11-re itthon is vagyok. Persze ha van autóm, akkor mehetek azzal is, de az se egy leányálom. És akkor ugye ehhez vegyük hozzá még azt is, hogy az átlag vidéken élőhöz képest én még egy szerencsés helyzetű ember vagyok.

De ha még el is jutok, meg is értem az új dolgokat kinek mondjam tovább? Hogyan induljon be az alulról szerveződés, amikor az alul lévőknek se ideje, se erőforrása ilyesmire nincs, és úgyszintén hiányoznak az interakcióhoz szükséges közösségi terek is? Vidéken már a kocsmák is zárnak be, piára úgysem telik, herbálozni meg lehet otthon is, mi marad?

Szerintem "alulról" elvárni nagyon keveset lehet, bocs, de visszabasznám a dolgot egy kicsit: nagyon erős a gyanúm, hogy itt most az értelmiségünknek kéne valamit lépnie. Te tudod, de az olvasóknak azért elmondanám,  hogy valójában olyan nincs is, hogy értelmiség, mert ez is egy annyira tagolt valami, hogy egyetlen szóval csak súlyos veszteségek árán tudjuk leírni a fogalmat. 

Az értelmiségen belül is vannak pályák, vannak életakarások, a fiatal értelmiségi sem tipikusan az újjal, a forradalmi okossággal a fejében érkezik meg a pályája elejére, hanem azokkal az életakarásokkal, amelyeket a kultúránkból szinte tudattalanul is átvett. A probléma abból adódik, ha befigyel valami kis szűkösség, pimf kis válságocska, és az addig életutak, életakarások beszűkülnek. A fiatal értelmiségi hirtelen azt veszi észre, hogy a mamutok mellett immáron nincs kislegelő, a mamutot kibillenteni a helyzetéből lehetetlen, így a fennálló korlátok miatt ezek a fiatal, pályakezdő értelmiségiek elkezdenek új utakat keresni. Újrafelfedezik az akadémizmus ellenszerét, a műhelyt, és történelmi szükségszerűségből (bocs) a mamutokhoz képest más témákkal kezdenek el foglalkozni, más megközelítésből, amelyik, nahát, milyen érdekes ez a világ, véletlenül pont támadni fogja a mamutok értékeit, így aztán eljutunk oda, hogy lesznek a fennálló világrendszert részben vagy egészben balról kóstolgató, egyre koherensebb elitnarratívák. 

Most már a kérdés csak az, hogy miként jut el ez a narratíva "alulra". Ebben azért már lenne az elitnek egy kis többletfelelőssége, hiszen látni, hogy alulról az elithez még száz kilométeren belülről is bruttó hat óra az út, oda-vissza. Giuseppe Arrighi, a Gruppo Gramsci mozgalom alapítója így reflektál az akkori szerepére: "Gramscii terminológiával élve úgy fogtuk ezt fel, mint az értelmiség organikus kifejlődését a harcoló munkásosztály kebelében." 

Kérdés, hogy milyen lesz ennek az értelmiségi frakciónak az útja, keresnek-e organikus szövetséget valamilyen társadalmi osztállyal, és ha igen, megtalálják-e, ha megtalálták, akkor vajon lesz-e megint újabb útja az értelmiségnek a közhatalomba, lesznek-e idővel ők az új mamutok, ezt persze úgysem tudja megmondani ma senki, de azt erősen gyanítom, hogy az alulról szerveződés csak akkor valósítható meg, ha - pszichológus-vicc! - ezt az értelmiség egy része is nagyon erősen akarja.

Ennek az akarásnak, ha megjelenne szerintem csak egy útja lehet, erre szorítja rá a kényszer, és ez nem más, mint a radikalizmus. Írtad, hogy:

A baloldal (és annak pártjai), kénytelenek újra definiálni magukat mint baloldali pártok, miközben egyfelől az európai értelemben vett baloldal eszmei áramlataitól már évtizedek óta elszakadtak, másfelől pedig a saját potenciális választóikkal is komoly gondban vannak.

Sokan felvetik, hogy az az európai értelemben vett baloldal eszmei áramlata az sokkal inkább volt "európai értelemben vett" (ez szerintem ma már egyértelműen pejoratív jelző), mint baloldali. Nézd meg te is, de nekem erős a gyanúm, hogy ezekkel az üzenetekkel ma már egy pókhálót sem lehet átszakítani, nem hogy a közöny falát. Ahhoz, hogy ma egy szolid, szépen felöltöztetett baloldali beszédre az emberek odafigyeljenek sajnos meg kell vásárolni a figyelmét, amire az alulról jövőknek nincsenek forrásai, így mást nem nagyon tehetnek, azzal törik át az érdektelenség falát, hogy valami meghökkentőt, valami figyelemfelkeltőt mondanak, tehát valami radikálisat. Mozgalom, párt, mindegy, a lényeg az, hogy úgy mondjon radikálisat, hogy az egyrészt baloldalról morálisan még vállalható legyen, másrészt pedig érthető, befogadható, érzelmi azonosulásra alkalmas formában jusson el az alul lévő emberekhez.

Aztán ez a radikális baloldali aktor megszülné a mérsékelt balt is, hiszen rákényszerítené a szereplőket arra, hogy magukat egyre többször hozzájuk képest határozzák meg, ami mellékhatásként azt eredményezné, hogy a baloldali radikális megközelítések, a radikális témák is többször megjelenhetnének a közvéleményben, alakítva, formálva azt, és ahogyan a Jobbik mozgalom esetében láttuk ezek a témák akármilyen erős ellenállásba is ütközzenek előbb-utóbb úgyis meg fognak jelenni a közgondolkodásban és alakítani fogják azt. A mérsékelt bal pedig amikor a tőkével alkuszik simán gengszterkedhetne: engedjetek, alkudjatok meg inkább velem, mert ha nem, jönnek a radikálisok! 

No, hát, ezek lettek volna a megjegyzéseim.

elvtársi üdvözlettel,

maroz

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr248022882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nudniq 2015.10.26. 21:31:03

Ha én azt akarnám írni,h "nem csak alulról szerveződve, hanem is" (és fölülről szerveződve is) azt nem így fogalmaznám. Nem a mondat végére tenném az "is"-t, hanem az "alulról" szó után:

"és meg kell tanulnia alulról is szerveződni." (Így foglalná magába kimondatlanul azt,h nemcsak alulról.)

Ezzel szemben az idézett mondat ezzel ellentétes értelmű a számomra: "Meg kell tanulnia élni a Szabadsággal, és meg kell tanulnia alulról szerveződni is."

Én ezt úgy értem,h meg kell tanulni ezt is, meg azt is. Az egyik,h "élni a szabadsággal" a másik meg "alulról szerveződni".

Szóval lehet,h a mondat írója igazából azt gondolja, amit kritizálsz benne, de számomra nem azt mondja.

maroz 2015.10.26. 21:36:52

@nudniq: Régi szép idők, amikor még volt olvasószerkesztő! ;)

nudniq 2015.10.26. 21:42:24

@maroz: persze vágom,h az írás javarésze nem is ezt az "is"-t kritizálja. Csak abba nem tudtam belekötni. :)

maroz 2015.10.30. 06:45:19

No, ez a poszt nem kevert túl nagy vitát. Mondjuk arányaiban nem sokkal rosszabb itt a helyzet, mint a Kettős Mércén, mert ez a poszt legalább tetszett 7 embernek, ez a Kettős Mércén nulla, és lett három komment, ami úgyszintén pont hárommal veri a Kettős Mércét. Érdemi különbség, hogy azt 500 emberrel több kattintotta meg, mint az én reagálóposztomat, de ennek az lehet az oka, hogy valamelyik stixx véletlenül kitette trollmadzagra, ez van, hibáznak ők is, szóval a többlet onnan jön.

Valójában a baloldal, a baloldal sorsa a faszt sem érdekli, Orbán, az igen, az érdekes, meg a civilkék, amint civilkednek az is, egy kis buzika, egy kis cigányka, egy kis szegényke, de persze közben minden Orbánba csomagolva, a Kettős Mércén már csilingel a Donate-gomb, már szakért a szakértőjük az ATV-ben, épül az új, a friss, az üde balliberális akármi, ami pont annyira bal amennyire liberális, de hát ez van, tehetetlenség, ellenállhatatlan kényszerek, itt már szólni sem érdemes, mert minek, haladjunk, nincs itt semmi látnivaló, boldog halottaknapját mindenkinek.
süti beállítások módosítása