HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Isten és a Pista

2013.03.02. 11:04 | maroz | 11 komment

Címkék: erkölcs hallgatói érdekképviselet

Nehéz nem észrevenni, hogy Pistáék énképében jelentős vonás az, hogy ők nagy spanjai Istennek, sőt, ez a reláció még a hazát és a nemzetet is megelőzi. Tessék elolvasni egy pistás önéletrajzot, igen nagy valószínűséggel úgy fog kezdődni, hogy evangélikus/katolikus/bármicsaknemnagyorrú vagyok, hangsúlyozza a cserkészetet, esetenként az iskola is egyházi, szóval a Pistában ott az Isten, tövig. És erre azt mondják sokan, hogy ez így van jól, mert az erkölcs, az ugye onnan érkezik igazán.

Mennyből az angyal. Lejön, és bekopogtat gazduramnál.

Dicsértessék, békesség Istentől, gazduram! A Pista küldött és kérdezteti, hogy van e ke’enek olyan jóféle, szömrevaló süldőlánya? Templomba járó, néptáncos, igaz magyar fehérnép. Baszni vinnénk.

Szóval az van, hogy engem érdekelne minderről Isten véleménye is. Mit szólt volna ha mondjuk a saját fiát látja viszont egy ilyen listán? Názáreti Jézus – csúnya zsidó fejű, állandóan keveri a szart, Heródesnek majd jó lesz. Nekem nincs közvetlen vonalam Istenhez, mivel úgy különösebben nem is hiszek benne, de érdekelne, hogy mit üzen, már ha egyáltalán üzen azoknak, akik akár önszorgalomból akár munkaköri kötelességből napi kapcsolatban állnak vele. Tetszik-e neki ez az egész, hogy ott a neve olyan helyeken, ahonnan ilyen erkölcsiség türemkedik ki évek óta?

Ne értsenek félre, nem beleszólni akarok én a hívők belügyeibe, hiszen tudom, hogy erre hisztérikusan reagálnak, kuss, mi pont így szeretjük, szokták magyarázni, és ez ugyan furcsa, de hát ki-ki a maga hobbijával, így ezt én kénytelen vagyok elfogadni, tehát nem kritika, nem elvárás, csak kérés, afféle magyarázás kérése, mert érteni szeretném. No meg egyes hobbisták időnként azzal jönnek, hogy nekik igenis dolguk megmondani, hogy mit húzzak én, a nemhívő a farkamra ha pistázni támad ingerenciám, mert nekik lenne ilyen küldetésizéjük, hogy ők minden emberért felelősséget éreznének, vagy mi. Tehát nem belepofázni, csak érteni szeretném.

Egészen biztosan nincs ott semmiféle gond az ifjúság erkölcsi nevelésével, az ige, a hit terjesztésével, a cserkésztáborok jellemformáló voltával ahonnan rendre olyan korosztályi kiválóságok termelődnek ki, mint amilyen ez a Pista gyerek is? Lányos apaként (kettő) engem bizony feszélyez, aggaszt, ha az általam sok-sok munkával, törődéssel, odafigyeléssel felnevelt lánygyermekeket Isten hatalomhoz (annyi, amennyi) jutott hívei afféle szabadon pocsékolható prédaállatnak tekintik. Egy istentelen komcsi a pártszékház valamelyik hátsó szobájában is ezt tenné, gondolom én, és ezért is voltunk körültekintőek az istentelen komcsikkal, pláne, ha azok építőtábort szerveztek, ahol ha nem is annyira explicit módon, mint Pistáéknál, de mégiscsak az üzekedés volt az egyik meghatározó motívum. És most ugye itt a látványos különbség, ami mögött immáron nem a vörös zsolozsma áll, hanem Isten, a maga intézményeivel. Egyházi iskola, ministrálás, cserkészkedés, tessék mondani, nem lehetséges, hogy mégiscsak át kéne ott gondolni pár dolgot, ha az egésznek ilyen pistaszerű outputjai is vannak, ráadásul ennyire látványosan? Vajon nem fordulhat elő az, hogy akad némi módszertani hiba abban a képzésben, amelyiknek a végén a Pista az ismert módon sajátította el a „Ne paráználkodj!” parancsát?

Nem, én nagyon nem vagyok híve az ilyen ádáz egyházellenes kirohanásoknak, hogy ítélje el, közösítse ki, bélyegezze meg, mert ez valójában nem old meg semmit, ettől semmivel nem lesz kevesebb Pista az országban, hanem én arra lennék kíváncsi, hogy éreznek-e ebben a dologban valami felelősségfélét a hívők és a hívők intézményei. Mondjuk az egyházak. Gondolják-e azt, hogy így jutunk közelebb Istenhez, vagy ha nem, akkor kívánnak-e ez ellen tenni, és ha igen, akkor hogyan. Túl nagy a csend, túl nagy a hallgatás, és ilyenkor az ember hajlamos elbizonytalanodni, elkezd spekulálni, farizeusokról, hittel palástolt hitetlenségről, emberi és intézményi aljasságokról, ami talán lesöpörhető azzal az asztalról, hogy egy hívőt pont semennyire sem érdekli az, ha egy hitetlen nem bízik meg a hitben, de itt nem ez a valódi kérdés.

Hanem az, hogy egy hitetlen mennyire bízhat meg egy hívőben. Nem Istenben, hanem egy Istenes Pistában. Kedves mindenféle vadakat terelő juhászok, erről ha hallhatnék tőletek pár megnyugtató szót, azt bizony én örömmel venném.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr605112900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.03. 11:25:34

Rétvári Pista szerint a világ:
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke az Oviparádé címmel szombaton a fővárosban tartott kerekasztal-beszélgetésen kifejtette: a magyar lakosság több mint 90 százaléka nyitott a vallás iránt, az elkötelezettség - amely a misén, istentiszteleten való részvételben nyilvánul meg - 10 százalék felett van. Kiemelte: az oktatásnál a valós vallási viszonyok jelennek majd meg, a szülők szabadon dönthetnek. Ebben a rendszerben minden a családok igényei szerint alakul, az állam csak a kereteket biztosítja majd.

maroz 2013.03.03. 11:50:11

@agresszív kismalac: Na, én meg onnan nem bírtam továbbolvasni, hogy "Horn Gábor oktatáspolitikus". Maximális a cikk purgáló képessége. ;)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.03. 11:54:46

@maroz: Amúgy ezt a Horn Gabit melyik cég delegálta vajon?

maroz 2013.03.03. 12:33:34

@agresszív kismalac: Talán valamelyik nyugdíjasklub? :)

Nekem az a kép ragadt be a retinámba róla, amikor kihajt valami helyről és ívesen szarva arra, hogy kamerahegyek szegeződnek rá lazán mobilozott és áthajtott egy piroson.

Amit ugye kismillió polgártársunk naponta elkövet, de legalább közülük csak viszonylag kevesen tartják magukat oktatáspolitikusnak. Szóval nálam ott kezdődnek a dolgok, hogy egy olyan ember, aki trambulinról, dobszó mellett, nagy sugárban az ne foglalkozzon mások erkölcsével. Semmilyen formában. Süket ember legyen grafikus, de ne legyen zenekritikus.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.03. 13:05:41

@maroz: Oktatáspolitikus- micsoda jó kis szó ez!
Aki tudja- csinálja.
Aki nem- tanítja.
Aki tanítani sem tudja- az igazgatja.
...aki mindehhez teljesen hülye- na, az a politikus.
Amint azt a mellékelt ábra kiválóan mutatja.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.03. 13:08:23

"...a magyar lakosság több, mint 90%-a nyitott a vallás iránt..." kitételt még nem sikerült értelmeznem.

maroz 2013.03.03. 14:13:46

@agresszív kismalac: Vevő valamiféle spiritualitásra. Ez ilyen posztmaterialista fícsör, csak persze a megjelenési formái annál kicsivel összetettebbek, mint ahogyan azt a történelminek aposztrofált egyházak látni és láttatni szeretnék. Persze ez a kilencven százalék valójában semmit nem mond, mert ebből nem látszik az, hogy mennyi az olyan ember, akit komolyabban is érdekel, hogy ilyen spirituális izéket megéljen. Azt inkább az a másik érték, a tíz százalék körüli mutatja meg, lényegében véve ennyi az olyan ember, akit tényleg komolyan foglalkoztat ez a hit nevű izé.

panelburzsuj 2013.03.03. 15:33:25

@maroz:

"lényegében véve ennyi az olyan ember, akit tényleg komolyan foglalkoztat ez a hit nevű izé"

Lehet, hogy az is éppen tíz százalék, akit fogalakoztat a hit nevű izé (senki se mérte meg...) - de a templomba járók tíz százalékával ez csak véletlen egybeesés, semmiképp se "egy-az egyben megfelelés".

(Urambocsá - az a bizonyos nyócszázezer párttag is épp a felnőtt népesség tíz százaléka... Abból mennyit érdekelt igazán "a hit" maga - és mennyit a "templompadi láthatóság"?...)

maroz 2013.03.03. 16:33:46

@panelburzsuj: Valójában amikor egy vallásszociológus kérdez, akkor arra próbál meg választ kapni, hogy mennyire erősen megélt az a bizonyos hit. Ennek a templomba járás csak az egyik aspektusa, feltesznek még egy rakat olyan kérdést is, azaz olyan értékekre kérdeznek rá, amelyek a hívő embernek a hite erősségétől függően fontosak.

A vallásosság mértékével visszaélni úgy szoktak, hogy egy teljesen más kérdésre adott választ (például: mi az ön vallása?) próbálnak meg úgy interpretálni, mint ha az pont arra kérdezne rá, hogy mennyire erősen éli meg a megkérdezett a vallását. Így jönnek ki a százalékok, például az, hogy Magyarországon (erre a mutatóra most konkrétan nem emlékszem, de kábéra jó) az emberek 60%-a vallásos, de ha alaposabban utánamegyünk, akkor a vallásukat ténylegesen gyakorlók aránya olyan 10-15%. Ez van, mi semmit nem szeretünk komolyan csinálni, se a kamanyizmust se a vallást.

panelburzsuj 2013.03.03. 16:56:42

@maroz:

Ennél sokkal több trollméreg van a mondókámban.

A "vallásgyakorlás" és "hitben járás" standard szociológia eszközökkel talán nem kellő mélységben feltárható különbségeire célozgattam.

Mint te a posztban.
süti beállítások módosítása