HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Kerülő utakon

2013.06.24. 14:51 | maroz | Szólj hozzá!

Címkék: civil társadalom jövőkép

Legyen világosság!, mondta az úr, és hát, tudom, hogy ez eléggé vitatott, de állítólag lett is. Mindegy, most nem a kreacionista ostobaságokat ostoba módon csesztetőket akarom ostoba módon csesztetni, inkább csak utalni szeretnék arra, hogy ez a modus operandi, ez a "legyen!" milyen régi és mennyire a szívünkhöz nőtt.

Legyen!, mondjuk és miközben szidjuk az ostoba kreacionistákat mi magunk is elhisszük, hogy lesz, mert mi azt mondtuk, hogy legyen!. Legyen újra nagy Magyarország, és elhittük, hogy pusztán a mondástól lesz. Legyen kommunizmus, és elhittük, hogy pusztán a mondástól lesz. Legyen liberális demokrácia, és elhittük, hogy pusztán a mondástól lesz. Pusztán a mondástól, tehát a mondás a legfontosabb, és ebből következően aki nem mondja, vagy nem elég lelkesen mondja az nem is akarja, hogy legyen, illetve pont azt akarja, hogy ne legyen. Hogy ne legyen világosság. Áruló? Meg kell kövezni? Ja. Lásd még: extra ecclesiam...

Pedig még népmesénk is van arról, hogy a "legyen!" imperatívusza helyett mennyivel célravezetőbbek a kerülőutak. A szerencsétlenkedő szegény családnak sem azt mondják a mesében, hogy kelj fel idejében és dolgozz többet, hanem azt, hogy hallgasd meg a hajnali madár énekét. Sokszor még ennyi sem kell, van az úgy, hogy csupán az idő telése is elhozza a változást, csak türelmesnek kell lenni.

Nézegettem a napokban az Ipsos felmérését arról, hogy hogyan vélekednek mindenféle nációk, köztük a magyarok is az azonos neműek párkapcsolatának a jogi szabályozásáról. Az érdekes az, hogy az iskolázottabbak megengedőbbek, "a házasságkötést az alapfokú végzettségűek 23, az érettségizettek 31, a diplomások 40 százaléka fogadja el". Ha jobban megnézzük, akkor azt is látjuk, hogy nálunk a végzettség nem egyenletesen oszlik el, hanem az van, hogy az idősebb korosztályokban jellemzően az alacsonyabb végzettség dominánsabb, míg a fiatalabb évjáratokban lényegesen több az érettségizett és a diplomás. Míg a 85 éven felülieknek csupán alig 10%-a rendelkezik érettségivel addig a 20-24 éves korosztálynál ez az arány már közel 60%-os. Mire lehet mindebből következtetni? Arra, hogy ezt a problémát, tehát azt, hogy az életmód-tolerancia egyik igen jó markerének számító azonosnemű-házasság megítélését nálunk a biológia fogja apránként megoldani: szépen engedelmesen kihalnak a kevésbé iskolázott kohorszok, így a fiatalabb, magasabb iskolázottságú egyének súlya idővel meg fog nőni, tehát az össztámogatottság is apránként nőni fog, ismétlem, csak azért, mert telik az a kurva idő. 

Nyilván, ez az okfejtés feltételezi azt is, hogy az idő óhatatlan telése közben nem történnek nagyon drasztikus változások, mert az azért felül tudja írni a dolgokat, de rögtön hozzátenném azt is, hogy az ilyen "Orbán happens" dolgot ebből a szempontból egyáltalán nem gondolom drasztikus változásnak. Nekem ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy a fiatalokat az életmódok elgondolásában olyan nagyon nem befolyásolja se egy Orbán, se egy Gyurcsány, de megkockáztatnám még azt is, hogy talán a balliberális értelmiség krémjének a tetején cseresznyeként trónoló Farkasházy sem. Esszük-nemesszük akkor is részei vagyunk egy nagy kultúrkörnek, van egy olyan társadalmi berendezkedésünk, amelyik a lényegét tekintve olyan, amilyen azé a kultúrköré, amelyiknek a részei vagyunk, és én hajlandó vagyok elhinni azt, hogy nagyjából azonos társadalmi berendezkedés úgy nagyvonalakban azonos viszonyulásokat eredményez. Jön napnyugatról a métely, igen.

Persze nem mindegy, hogy milyen gyorsan jön. Vannak dolgok, minták, működőnek látszó modellek, amelyeket akár egy picit fürgébben is átvehetnénk, csak itt is az a hátráltató, hogy a közfigyelem nem igazán alkalmas a kerülőutak fontosságának a felismerésére, így többnyire az igazán fontos dolgok alig, vagy éppen semmi figyelmet nem kapnak, mert mindenki a nagy löttyös "legyen!"-eket várja. Rögtön mondok egy példát is: a hétvégén zajlott két esemény, az egyik viszonylag nagy publicitást kapott, holott a várható hatását tekintve súlytalanabb, mint fókasóhaj a sarki éjszakában, ezzel szemben a fontosabbik eseményről jó eséllyel senki nem tud semmit, holott.

A szárszói veterántalálkozó értelmetlenségéről éppen eleget írtak mások, én most kihagynám, meg különben is belterjes ügy, és engem úgy különösebben nem is érdekel az, ha a balliberális értelmiség elit krémje és az őket ímmel-ámmal néha seggtörlésre használó balliberális pártpolitikai elit úgyszintén krémje hogyan foglalkozik saját magával. Kis társas masztiparti, remélem élvezték. 

Ezzel szemben szintén a hétvégén zajlott a második magyar betonkenu kupa.

Betonkenu, igen. Így, elsőre hülyeségnek hangzik, ugye? Pedig több benne a ráció, mint Teddy BMX-ében. És igen, ez a métely is nyugatról jött/jön, Amerikában a '60-as években kezdték viszonylag szűk körben, mára pedig már annak rendje és módja szerint nemzetközivé vált. A buli lényege viszonylag egyszerű: betonból kenut kell építeni és azzal megnyerni az éppen aktuális versenyt. Na jó, de mi ebben az akkora etvasz, hogy fontosabbnak merem gondolni, mint a balliberális izé izéjének az izéjét?

A kerülőút.

Itt ugyanis a manifeszt cél, tehát maga a betonkenu megépítése, a "legyen kenu!"-imperatívusza mögött egy csomó olyan látens hatás is megfigyelhető, amelyek jó eséllyel járulnak hozzá ahhoz, hogy a mi társadalmunk is egy toleránsabb, elfogadóbb, és azok számára, akiknek ezek a dolgok fontosak egy élhetőbb társadalommá váljék. Az ilyen projektmunkák során ugyanis az abban résztvevők óhatatlanul átvesznek bizonyos szemléleteket, például odafigyelnek arra, hogy mik történnek a határainkon túl (rombolva ezzel a provincializmusunk posványát, ejj, de szép képzavar), de ami talán még ennél is fontosabb rákényszerülnek, hogy a projektben résztvevő társaikat jobban megismerjék, hiszen a sikerhez, a győzelemhez elengedhetetlen a kooperálás, és ahhoz a megismerés. Az pedig igazolt állítás, hogy akit alaposabban ismerünk, azt elfogadni is jobban el tudjuk fogadni. Rákényszerülnek ezentúl arra is, hogy mások gondolkodásmódját alaposabban megértsék, hiszen például ha finanszírozót, szponzort kell felhajtani, akkor ez nem nagyon képzelhető el anélkül, hogy ne törnék magukat azért, hogy a potenciális pénzelővel egy nyelvet beszéljenek. És így tovább, tessék csak alaposan végiggondolni, mi mindent ad nekünk egy ilyen nyamvadt betonkenu, talán a legfontosabbat, a közösséghez tartozás megélésének az élményét mintha ki is felejtettem volna.

Még annyit szeretnék zárszóként hozzátenni, hogy ez a betonkenu csak mintegy szimbolikusan lett általam említve. Teljesen mindegy, hogy mi a manifeszt cél, a fontos, hogy sok-sok ehhez hasonló dolog történjék, szivárogjék be hozzánk, és úgyszintén fontosnak gondolom, hogy minél több ember vonódjék be ezekbe a bulikba, amire meglepő módon akad igény. Egy-egy ilyen projekt, mint ez a betonkenu is sokszor a szigorúan vett projektcsapaton túl érdeklődők tucatjait tudja magához vonzani, ennek az összes járulékos hasznával egyetemben. És itt jelenik meg az, ahol az átlagember, a leghétköznapibb civil is tud tenni valamit, ha mást nem legalább annyit, hogy a figyelmével, a visszajelzéseivel ad egy jó adag megerősítést a projektben részt vevőknek, ami ugyan tűnhet semmiségnek egy olyan közegben, ahol a Bajnai vagy Mesterházy áldilemmán való kérődzés tűnik a közérdeklődés egyedül értelmes manifesztálódásának, de valójában pont fordítva van. De talán az idő ebben is elhozza az óvatos változást, talán egyszer képesek, képesebbek leszünk közösségként, társadalomként is belátni azt, hogy van, amikor a kerülőút lényegesen célravezetőbb, mint az, amelyik direktnek látszik. 

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr515375450

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.26. 13:41:20

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása