HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

A hiedelmeink és az értelmiség felelőssége

2013.08.04. 09:05 | maroz | 14 komment

Címkék: média értelmiségi elit progresszió

Lássuk először hogyan is működik a dolog. Olvasom a pártlapban (az egyikben, mondjuk melyik nem az, szóval esetemben a "pártlap" kitétel azt takarja, hogy: hazai politikai napi/heti/egyéblap) Hegyi Gyula kommunizmusmosdató szólamait, a tartalom most nem érdekes, hanem a felütés és a bevezető. Azzal nyit, hogy Magyarországon van a progresszió letéteményese, a baloldali és a liberális, akiknek van az a bizonyos küldetése:

A magyar progresszió hívei az elmúlt negyedszázadban elvesztették vagy inkább feladták a történelem értelmezése körüli küzdelmet, s most riadtan látják, hogy ennek szükségszerű politikai következményei vannak és lesznek.

Tehát a magyar progresszió híveinek szent kötelessége értelmezni, mert különben jönnek a másikok, akiket gyorsan lemáraizunk en gros: 

Márai Sándor 1944-es Naplója utolsó oldalain így ír az általa is idézőjelesen említett „jobboldali, keresztény magyar emberek” felelősségéről: „amíg ezeknek szavuk van, vagy befolyásuk, Magyarország nem lesz nemzet”.

Klasszikus kirekesztő eljárás: idézőjelesen említem, összemosom, kizárom: ezekkel nemzetet építeni nem lehet, és nem csak, most, hanem mindörökké, ámen:

Ez a mondat akkor pesszimizmusnak hangzott, de mára irigylésre méltóan optimista kicsengésű. Hiszen a második világháború végén joggal lehetett várni, hogy az új rendszer, akár polgári demokrata, akár szocialista lesz, előbb-utóbb olyan embereket nevel fel, akik bizonyosan nem „jobboldali érzelmű, nácibarát magyarok”, hogy ismét Márait idézzük. A mai fiatalok, s különösképp az itthon maradó, humán szakos egyetemisták és kezdő értelmiségiek jelentős részére gondolva ebben már nem lehetünk olyan biztosak.

Most tekintsünk el attól az ősbolsi kiszólástól, hogy embereket a rendszer nevel fel, bár nem könnyű, pláne, annak, aki volt, mert muszáj volt lennie úttörő és akkor szó se essék arról, hogy a KISZ milyen Gyurcsányokat nevelt fel nekünk, nézzük inkább csak ezt a bizonytalanságát a szerzőnek, hogy jajj, istenem, itt a tökig érő barna veszedelem a fiataljaink között. A szerző persze nem írja le, de mi tudjuk, hogy mire alapozza ezt a mítoszát. Az Aktív Fiatalok nevű kutatócsoport készített egy tanulmányt, amit aztán boldogan elkezdett értelmezni minden egyes véleményvezér, pláne a pártlapoknál. Tarol a Jobbik, az egyetemisták körében az LMP veri a Fideszt, írja ugyanaz a szoci pártlap, és persze rímel rá az összes többi is, tehát kezdetét veszi a mítoszgyártás. Az eredeti írásban még megemlítik, hogy ennek a kutatásnak lenne módszertana is,:

(Az adatfelvétel – amelynek keretében 1700 egyetemistát kérdeztek meg – módszertani leírása elolvasható az aktivfiatalok.hu weboldalon.)  

de persze ezt csak így, zárójelesen, holott a lényeg pont a módszertanban lakik. Ha az a tárgy, aki a pártlapnál a cikket írta történetesen újságíró lenne és nem valami kopipésztre szakosított interfész akkor pont neki lett volna a dolga elolvasni azt a módszertant, megkérdezni egy hozzáértőt, hogy vajon egészen biztosan minden rendben van-e vele, és ha felmerül némi disszonancia addig járni utána, amíg meg nem érti, hogy mi is ezzel a kutatással a probléma, és miután megértette már úgy interpretálja, hogy minimum a felmérés hitelességi lövésnyomait is bemutatja, de nem, a pártlap ilyesmire nem való, oda a "megdöbbentő adat" kell, mert a pártnak az a fontos, hogy a tengermély barna veszedelem orrba-szájba hangsúlyozva legyen. És ha a pártnak ez az érdeke, akkor a pártlap megbízhatóan szállítani is fogja, és ha már szállította, akkor a magára, mint a progresszió felkent apostolára tekintő baloldali értelmiségi, úgyismint közíró a soron következő megmondásában már szigorú tényként fog visszautalni a közlésre, így lesz a fiataljaink zöméből szarfaszú náci idézőjeles jobboldali idézőjeles magyar, akikkel tudvalevőleg nem lehet nemzetet építeni, tehát kapára, kaszára kedves elvtársak, mert csak mi maradtunk! Ezt aztán egyre többen át fogják venni, tényként fogják továbbadni és már meg is képződött a ballib fejében, a hazai progresszió egyedüli letéteményesében a mítosz, hogy a fiatalok azok zömmel jobbikos nácik.

Ez a mítosz ugyanúgy megállíthatatlannak tűnik, mint a progresszívek legtöbb hasonló mítosza. Hiába mondják el a hozzáértők, hogy az a bizonyos kutatási módszertan eléggé necces, hogy annak a mintának az alapján amivel dolgoztak nem igazán lehet komolyan vehető állításokat megfogalmazni a teljes sokaságra, tehát a magyar egyetemistákra és főiskolásokra, amikor közben a pártlap már sans géne azt írja bolddal, hogy:

Felsőoktatás – Megdöbbentő kutatási adatokat tettek közzé a fiatalok pártpreferenciáiról

Így kell már a címben hazudni. Nem, nem a fiatalok pártpreferenciáiról tettek közzé, hanem a magyar egyetemisták és főiskolások preferenciáiról. Nem mindegy, hiszen ahogyan nem minden rovar bogár ugyanúgy nem minden fiatal egyetemista. De ki nem szarja le a részleteket, a pártnak kell a náciveszély, a pártlap megbízhatóan szállítani fogja a mítosz-alapanyagot, a progresszív értelmiség elitje pedig szorgalmasan nekilát, hogy belelapátolja a véleményvezérek és mindenféle multiplikátorok szájába, akik aztán majd lelkesen tovább fogják mondani, és amikor rákérdezek egyiknél, hogy ember, honnan van neked ez a tudásod hisztérikusan rám fogja baszni az ajtót azzal, hogy ilyent kérdezni is blaszfémia, az ő tudása van, volt és lesz, mert az nem egy lett tudás, hanem olyan, mint valamiféle istenhit, ami mindig is volt, és ahogyan azt nem illő megkérdőjelezni ugyanúgy nem szabad a magyar progresszió letéteményeseinél sem firtatni azt, hogy honnan lett a hiedelme, mire alapozza, hogyan keletkezett. Credo, qui...

(Hegyi Gyula írásával érdemben nem szeretnék foglalkozni, pedig talán megérné. Benne van ugyanis ebben a kis szösszenetben annak a summázata, hogy miért is taknyolt el ilyen csúfosan ez a honi progresszió. Azért, mert ilyenek a letéteményesei. Így gondolkodnak. Ilyen a küldetéstudatuk. Igen, kedves Lengyel László, ez az, amit te, ti elbasztatok az elmúlt akárhány évben, hiszen nektek nem Orbánnal kellett volna foglalkoznotok, mert arra úgysincs semmi hatásotok, hanem a Hegyi Gyulákkal, a pártlapokkal, a mítoszokkal, azzal, hogy a honi progressziónak a legsúlyosabb károkat nem a fidesz, nem Orbán, nem a Jobbik, nem a jobboldali értékekre ácsingózó fiatalok okozzák, hanem a hamis és sokszor ostoba mítoszok gyártói. Azok, akik annyira a honi progresszió letéteményeseinek vélték magukat, hogy a nagy akarás közepette még csak észre sem vették, hogy a balliberális pártpolitikai elit érdekei szerint ugráló csicskákká silányultak, sokadrangú mítoszgyártókká, Gyurcsányok és Mesterházyk, újabban pedig Bajnaik és Szanyik felszopóivá, időnként jól-rosszul fizetett táskahordóivá, mikrofonállványaivá, szócsöveivé. Erről kéne már lassan beszélni, mert azt, hogy Orbán rossz jelentjük, húsz év alatt sikerült megértenünk, többet már nem kéne mondogatni. Illene most már egy kicsit tisztába tenni azt a bizonyos progressziót is, értelmiségiként, felelősen, különben maradnak a hülye hiedelmeink és akkor annyi a honi progressziónak néhány évtizedre.) 

Bónusz: a progresszió hívei, amint éppen hódítják vissza a történelmet:

14 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr505444304

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.08.04. 12:26:07

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buta_lúd (törölt) 2013.08.04. 11:53:19

A módszertan -vagyis egy- benne van a linkelt pdf-ben is.
"ha felmerül némi disszonancia addig járni utána, amíg meg nem érti, hogy mi is ezzel a kutatással a probléma"
Felmerülni felmerült, hogy kicsit sok a közelítés benne, de lehet, hogy ez általános a közvkut.-oknál. Azt is levettem -helyesen?-, hogy még így is jelzik, hogy azért csak óvatosan az eredményekkel. (Mondjuk én is írnék minden ilyenhez egy kellően dodonait:)
"de nem, a pártlap ilyesmire nem való"
Na, majd hátha itt kapok egy linket a disszonanciáról -mert utána nem járok, de ha már összefutok vele, akkor megnézem magamnak.

maroz 2013.08.04. 11:54:16

És akkor végszóra a hvg onlájn is bemutatja, hogy tud ám ő is a progresszió híve lenni:

hvg.hu/itthon/20130804_Jobbikos_fegyvereseket_kaptak_el_egy_auto

A felkonferálás a legjobb az egészben:

"Alapos a gyanú, hogy a négy férfi romák ellen akart támadást elkövetni - írta egy meg nem erősített Facebook-poszt."

És a cikkben linkelik is a Sümegi Hangok nevű fészbúk akármit, ahol az "Egy Demokrata" (nagy "D"-vel, göcó, mert ekkora nagy demokrata vagyok, baszdki!) aláírással ellátott posztban leírnak egy pletykát és persze kirakják négy ember nevét/címét, mert ezt a demokraták így szokják.

Namost, ha erre a fészbúk-posztra alapozva a HVG cikket írt, a posztot belinkelte, akkor mitől különbek ők, mint a kurucinfó? Progresszió, az, a faszom.

maroz 2013.08.04. 12:10:13

@buta_lúd: Ott a lényeg a kutatás módszertanában, oda van írva, csak el kéne olvasni:

"A minta reprezentativitásának legnagyobb – ám nem számszerűsíthető – korlátja, hogy a
kitöltés már eleve feltételez bizonyos szintű hallgatói aktivitást. Nem is elsősorban az internetes aktivitásra gondolunk – hiszen az már szinte mindenkire jellemző, aki részt vesz a felsőoktatásban –, hanem egy fokozott politikai-közéleti érdeklődésre."

Ez egyáltalán nem dodonai, ez konkrétan azt jelenti, ami oda van írva, jelesül, hogy valójában nem _a fiatalokról_, de még csak nem is _az egyetemista és főiskolás_ fiatalokról állítanak a tanulmány szerzői valamit, hanem azokról, akikről ők úgy gondolják, hogy fokozott a politikai érdeklődésük. Persze még ez is necces, mert ha erről a csoportról akarok valamit mondani, akkor illő lenne kicsit precízebb csoportképző ismérvet alkalmaznom azon túl, hogy kitöltötték a kérdőívemet, tehát ők a politikailag érdeklődők.

Nem annyira a kutatással van baj, mert az elmén ilyen útkereső/próbálkozgató valaminek, hanem azzal, amit ebből a véleménygyárosok levesznek és továbbmondanak. Tippem: ha azt hozták volna ki a kutatók, hogy a fiatalok pártpreferenciája az úgy körülbelülre megegyezik a teljes felnőtt populáció preferenciáival akkor erről a kutatásról egy kurva szó hír sem lett. Azért lett belőle hír, mert a mondanivaló jól illeszthető a ballib mitológiába.

panelburzsuj 2013.08.04. 14:25:04

@maroz:

"A felsőoktatásban résztvevő radikáljobbos érzelmű fiatalokban a legellenállhatatlanabb a késztetés arra, hogy még egy ilyen idióta felmérésre is rácuppanjanak és kimutogassák a preferenciájukat."

Egy efféle kutatási konklúzióval boldogabb lennél?

maroz 2013.08.04. 19:36:10

@panelburzsuj: Különösebben nem, mivel egyrészt nem gondolom azt, hogy a felmérés idióta lenne, másrészt pedig nem vagyok arról meggyőződve, hogy ez a konklúzió köszönő viszonyban lenne a valósággal.

Sweet And Full Of Grace 2013.08.04. 20:12:17

Hegyi Gyulára kultúrembernek még legyintenie is méltatlan. Olyan,mint a fekélyeiket mutogató koldusok, azzal kelt figyelmet, hogy próbál minél undorítóbb lenni.

tic100 2013.08.05. 10:19:29

Tisztelt Maroz. Több éve szívesen olvasom hol megfontoltabb, hol indulatosabb dolgozataidat, és lényegükkel többnyire, általam vélt szándékukkal szinte mindig egyetértek, és a Vincent-affér csak megerősítette ezt. Mostanában azért kezdek elbizonytalanodni. Mind gyakrabban tűnik úgy, hogy a szenvedélyesen de mindig okosan érvelő Maroz helyét időnként átveszi egy mérges Winnetou, aki minden irányba egyszerre lő. A poszt általában érdekes, de az összkép kezd torzulni. A sűrű lőporfüsttől időnként már nem is látszik, hogy mi a lövész célja, miért is folytatja ezt szellemes mészárlást. A túlfűtött, éles, nyers és elítélő jelzőkkel gazdagon kitömött, vulgáris kifejezésekkel színezett érvelésnek van egy olyan töménységi szintje, amely már nem erősíti a mondandót, csak a szerző hitelét és az írás erejét rontja le. Még akkor is, ha egyébként igaza van. Csak én látom ezt így? Vagy nem elég figyelmesen olvasok?

buta_lúd (törölt) 2013.08.05. 11:09:27

@maroz: És van valami felmérés a-nem-csak-felsőoktatott fiatalok pártszimpátiájáról, politikai aktivitásáról?

maroz 2013.08.05. 12:56:14

@tic100: "aki minden irányba egyszerre lő"

Ez mit jelent? Nem tudom értelmezni.

maroz 2013.08.05. 13:05:00

@buta_lúd: Pfff, megfogtál, hirtelen nem jut eszembe ilyen, de ettől még lehet. A pártszimpátiát időnként szokták életkori bontásban is vizsgálni, de az ugye még nem a politikai aktivitásról szól, hiszen abba egyéb, a pártpolitizáláson túli aktivitások is beletartoznak és szerintem az lenne az érdekesebb.

Ha a fiatalok jobbratolódásáról akarunk valamit megtudni, akkor szerintem egy elég jó kiindulási pont Rudas Tamás munkája:

www.tarsadalomkutatas.hu/kkk.php?TPUBL-A-932/publikaciok/tpubl_a_932.pdf

maroz 2013.08.07. 10:56:39

@tic100: Szóval én tényleg komolyan kérdeztem, nem álkérdés volt. Tényleg érdekelne.

Az a feneség, hogy amikor jön egy olyan kritika, hogy "régebben azért jobbakat írtál" az sajnos túl sokszor jelenti azt, hogy "régebben olyasmiket olvastam tőled, amivel jobban egyet tudok érteni". Ezért érdekelne ennek a "minden irányba lő"-hasonlatnak a feloldása.

panelburzsuj 2013.08.07. 15:28:34

@maroz:

És nem is igaz, hogy mindenfelé.

Bartussal például majdnem csereszabatos a mondókáid magva:

nepszava.com/2013/08/velemeny/bartus-laszlo-a-felcsuti-paraszt.html?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201308

Szinte fegyverbarátoknak látszotok! ... :)

maroz 2013.08.07. 15:42:30

@panelburzsuj: Most mit csináljak, ha a balliberálisoknak nem voltam eléggé zsidó? ;)

(Egy apróság: én egészen komoly munkát feccöltem abba, hogy kigyógyítsam magam a heveny orbánitiszből, és ha Bartussal nem szívesen feküdnék össze az részben azért is lenne, hogy vissza ne fertőződjek. No meg ugye én náci lettem, és az ámerikai népszava az mintha főállású náciirtó lenne, szóval egyre gyanúsabb nekem ez a liezon...)

maroz 2013.08.09. 08:42:48

Azé' ez a TG is egy remek arc:

magyarnarancs.hu/belpol/torok-gabor-politikai-elemzo-interju-85790

"Nagyjából 2006 volt a fordulat: akkortájt döntöttem el, hogy politikusoknak nem dolgozom. [...] Legrégebbi ügyfeleim: az OTP vezérigazgatója, Csányi Sándor és Hernádi Zsolt, a Mol első embere. Ügyfelem még Varga Mihály, aki a KÉSZ Holding vezetője, és aki onnan is beazonosítható, hogy a cége támogatja a blogomat."

Hiteles, ugye? Mintha T. Gizike mondaná el, hogy ő immáron szakított a legősibb mesterséggel, kamionosoknak többet nem dolgozik, mert lett három gavallér kitartója, és ugye a luxusprosti az azért mégiscsak más, az már hellyel-közzel tisztességes nő, vagy ha mást mersz mondani, göcó, leperelem a gatyádat!
süti beállítások módosítása