HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Na jó, de akkor mit olvassak?

2013.08.26. 13:11 | maroz | 26 komment

Címkék: média

Mert oké, ha nem kedvemre való egy juppi-lap, akkor a jó megoldás nem az, hogy olvasom és szinte menetrend szerint felháborodok rajta, hanem az, hogy nem olvasom. Kipróbáltam, és remekül működik. Mit veszítenék, hiszen ugyanazt csinálja az a lap is, amit az összes többi, veszi a hírt az MTI-től és még vagy féltucat egyéb hírgyűjtő szájtról és egy megbízhatóan juppikonform juppival íratnak hozzá valami nagy hangú címet/felkonferálást, olyant, amitől a megcélzott olvasó kezéből úgyszintén megbízhatóan kiesik a jópofira matricázott céges bögre, és hangos felröhhenéssel teszi elviselhetőbbé a reggeli mítinget, szóval ez a veszteség számomra egy elfogadható veszteség, pláne ha hozzávesszük azt, hogy amúgy én is követem az MTI-t, és persze nem mellékesen ugyanezt az újságírási modellt követi még tíz másik online orgánum is, így nem maradok le semmiről, például azt is megtudom, hogy felfalta a kroki az atomra bebaszottan az amúgy köztudottan krokodiloktól hemzsegő folyóba úszni becsobbant fiatalt, Ausztráliában, Darwintól 110 kilométerre, értik, Darwintól!!!44!!444!, hát ilyent, hát nem beszarás!444!!!444!!

Szóval nem háborogni, hanem egyéni problémákat egyénileg megoldani, linket fejben letiltani, na jó, de akkor mit olvassak, mi marad?

A hávégé online akkora pártlap lett, hogy a fal adja a másikat. Lendületből hazudnak már a tényeket illetően is, és még ami tényleg értelmes, elgondolkodtató, megírandó probléma lenne még azt is elbasszák a nagy balliberál igyekezetükben. Ma például olvasom ezt a szombathelyi esetet, mit mondjak, borzasztóan szomorú és elkeserítő. Arról van szó benne, hogy a mi adóforintjainkból működő rendőrség eléggé gyanítható módon bebaszott portásként viselkedik, és mintha ez nem kivétel lenne, hanem maga a rendszer. Ráadásul érintett is vagyok, mert az egyik gyermekem úgy szedi össze a kollégiumra valót, hogy a szombathelyihez hasonló fesztiválokon bohóckodik, én meg közben permanensen aggódok, hogy mikor viszi el kéttucat fogdmeg úgy, mintha ő lenne Al Capone legfrissebb reinkarnációja. Szóval érdekelne az eset, érdemes lenne kicsit bevinni ezt a köztudatba, hadd merengjünk el a rendpártiság vadhajtásain, de nem lehet, mert a nagy löttyös balliberált aberráció ezt is széjjelbassza:

Érdekesség, hogy ugyanezen a napon a Hősök terén a betiltott Magyar Gárda alapítására emlékeztek zavartalanul a különböző utódszervezetek. A rendőrség itt nem avatkozott közbe.

Tehát beszéljünk a jobber kormány rendpártiságának a vadhajtásairól, és tegyük egyből hiteltelenné a kritikánkat azzal, hogy ugyanabban a három mondatban egyúttal követeljük a balliberál rendpártiságot. Innen pedig teljesen reménytelen továbblépni, hiszen a jobbágy nem a rendpártiság ellen nyíg, hanem csak annyi a baja, hogy a gumibotot nem azok fogják, akik az ő szívéhez közelebb állnának. Hávégé online megy a tiltólistára, na jó, de akkor mi marad?

A Népszabadság onlájnját már hosszú hónapok óta nem bírom olvasni, egészen konkrétan nem bírom, odakattintok, nézem, ugyanazt az évek óta besült patront próbálják már megint és már megint elsütni, Orbán rossz, fúj, nácik rosszak, fúj, báncsák a zsidókákat, fúj, aláírás révészsándor, fúj. Némi változatosságot Szanyi bír vinni a rendszerbe, olyankor, amikor személyében sikeresen előállítja a jobboldali türhő paraszt baloldali pandanját és a gauleiteri hangot járási párttitkárira cserélve leosztja a pártlapot, amiért az nem engedelmesen a pártpropagandát tolja, a sajtószabadság nagyobb dicsőségére:

Nos, kedves Péter, hát így került szóba a pártom. Nem terefereként, hanem ti ácsingóztok nálunk finanszírozásért. Konkrétan pénzért, amelyből talán konkrétan már meg is vetted a mai tíz deka párizsidat, meg a két zsömlédet. S hogy végképp tiszta legyen a kép: azért beszélhetünk párt finanszírozta sajtóról, mert nem az én tereferémben, hanem a véres valóságban létezik az a tény, hogy az MSZP a pártalapítványán keresztül közvetetten a lapodat kiadó cég kisebbségi tulajdonosa. [...] És igen, kedves Péter, valóban azt szeretném, ha inkább hírekkel és azok hátterével szolgálnátok, mint sem a valóságtól elszakadó személyes véleményitekkel. (Határozottan azt gondolom, hogy a pártom által kifejtett álláspontoknak nagyobb a hírértéke, mint a köldöknéző újságírói letyefetyének.)

Na, ez legalább izgalmas, felfeslik egy kicsit a valóság szövete, picit jobban kibontódik az igazság egy újabb szelete, én csak két dolgot nem értek. Az egyik az, hogy de hát köztudott, miszerint a szocialista pártnak van rezidens pártkomisszárja a Népszabadságnál, tudtommal pont a szóban forgó pártalapítvány delegálta oda, és akkor most Szanyi miért nem a szóban forgó apparátcsikot állítja a szőnyeg szélére és bassza le, mint a pengős malacot amiért hagyta, hogy ide zülljék három év alatt ez az amúgy szarrá vert sereg? Fülön fogni az illetőt és áthelyezni, holnaptól már nem igazgatósági tag, hanem nótafa a baktalórántházai alapszervnél, tíz deka párizsi plusz két zsömle napi ellátmánnyal. Miért nem ezt teszik, miért kommentelget Szanyi elvtárs, hát hogy lesz így sötétség délben???  A másik amit nem értek, hogy egy ilyen Szanyi-féle beszólás után (nota bene, ő mégiscsak a baloldal egy szem reménységének, a Magyar Szocialista Pártnak - mely párt tagja a Szocialista Internacionálénak és az Európai Szocialisták Pártjának - az elnökségi tagja) a hazai baloldal miért is nem tombol magából kikelten? Talán azért mert valójában ez a jobbágy úgyszintén nem sajtószabadságot szeretne, hanem azt, hogy az ő szívének kedves párt mondhassa neki a frankót és dönthesse el, hogy ki beszélhet és ki nem? 

Szóval Népszabadságot csak akkor, ha Szanyi is van benne, de akkor mi marad?

Vannak lapok, amelyeket már hosszú évek óta nem. Vannak köztük olyanok, amelyeket olyan rég nem látogattam meg, hogy azon se döbbennék nagyot, ha kiderülne, hogy ma már nem is léteznek. A 168 óra van még egyáltalán? Vagy osztozott az SZDSZ sorsában? A Népszava is csak akkor érdekes, amikor éppen a hatalmon lévő Gyurcsány felkeresi és ígér neki Kapolyi alapítványán keresztül néhány százmilliót, valamint amikor a sajtószabadság megszüntetéseként értékeli és üres címlappal válaszol arra, hogy Orbán nem fizeti le őket ugyanúgy, ahogyan Gyurcsány. A Magyar Narancs online is addig temette befelé a lövészárkot, amíg saját maga is bennefelejtődött, ma már elég tíz másodperc a kiolvasására, végigfutom a címeket és már tudom is, hogy mi van az írásban. Mindig ugyanaz. Mi marad? Az Index és az Origo megbízható bulvár, megbízhatóan szürkén egyensúlyozgatva az unalom és a pina között, nem egy nagy élmény, de legalább nem is bosszantóak. Te hát mi marad?

Lennének még a blogok, mert ez a blogolás olyan trendi, 2012-re ezt már a feltörekvő pártok mindig feltörekvő reménységei is felfedezték, kicsit megkésett felvilágosodás, de inkább örüljünk annak, hogy egyáltalán, szóval felfedezték és pont arra használják, amire az összes többit is, amire még a printmédia és az mszmp-kb sajtófőosztálya szocializálta őket: hoppá, ha ez egy újabb csatorna, akkor nosza, gyorsan teleszarjuk ezt is, mert hát az a fontos, hogy minden kommunikációs csatornát csak és kizárólag az ő szaruk dugaszoljon el. A napokban Dorosz Dávid blogjára tévedtem oda (igen, trollmadzag, bevallom), és én hülye, egy egészen rövid ideig azt hittem, hogy a Párbeszéd Magyarországért ifjú és szemmel láthatóan feltörekvő üdvöskéje tényleg valami óment hall ki a nómenjükből és tényleg párbeszélni szeretne. Aztán gyorsan megnéztem a leltárát: "Dorosz Dávid 60 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban." Oppardon. Lennének még az úgymond civil blogok, biztosan akad köztük érdekes is, de én egy idő után ráuntam arra, hogy most akkor nekem kelljen eldöntenem, hogy melyik is nyeri ezen a héten közülük az "Én már rájöttem arra, hogy Orbán hűje!!!"-vetélkedőt, ráadásul teszik mindezt valami szörnyű nyelvezettel, hogy ha már a tartalom élvezhetetlen hadd igazodjék hozzá a forma is.

A blogokhoz járnak még a kommentek, na, ez azért hordoz magában egy egészen kevéske izgalmat, ugyanis látni valami olyasféle állapot-szerűséget, mely szerint lassan már a magukra jobboldaliként és a mostani kurzus támogatóiként gondolóknak is kezd kínosan zavaró lenni az a dzsinn, aminek az elszabadulását még lelkesen ünnepelték akkor, amikor úgy látszott (és úgy is volt), hogy ezek a furcsa lények a gaz ellent, a komcsikat, a balliberáncsokat falják fel, de mostanra az elsődleges dzsinn-táplálék megfogyatkozásával a szörnyecskék már falnak válogatás nélkül, olyasmiket is, ami lassan már a magukra jobboldaliként gondolókat is elgondolkodtatja. Lassan eljön az az idő, amikor nekik kell valamit kezdeniük ezekkel a furcsa entitásokkal és a még furcsább vélekedéseikkel. Mit fog mondani egy magára jobboldaliként gondoló egy olyan kommentelőnek, aki például azt görgeti szorgalmasan, hogy a magyarságot pár éven belül megeszik a zsidók és az általuk támogatott cigányok, hogy néhány évtized és több lesz az országban a cigány mint a fehér ember, és lesz majd akkor olyan elnyomás, hogy ha a magyarok közül nem emelkedik ki egy Martin Luther Gádzsó, hogy a fehér emancipációs harc élére álljon, akkor lesz itt még fehér rabszolgaság, cigány rabszolgatartókkal, mindez zsidó tőkéből finanszírozva. Érdekes lesz a lecsapódásokból figyelni azt, hogy mit bír majd kezdeni ezekkel a meglehetősen érdekes vélekedésekkel a magukra jobboldalikként tekintők, pláne azért is, mert külön izgalmas lesz összevetni azzal, ahogyan ugyanezt a problémát a magukra balliberálisként tekintők (el)kezelni igyekeztek. Nehéz lenne tehát azt állítani, hogy ez már valami lenne, de a semminél azért egy picivel több.

Hát, körülbelül ennyi, más nem igazán jut az eszembe. A fölösleges körök elkerülése végett: irodalmat, igen, meg szakkönyveket is, de hát ezt eddig is, szóval ez meglenne, nem kell ajánlgatni. A hobbi-dolgok is meglennének, köszönöm szépen. Arra nem nagyon van ötletem, hogy az ilyen pimf szarságokról, mint közügyeink, nagy, közös vélekedéseink hol lenne érdemes olvasni. Becs' szóra, még fizetnék is érte. 

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr475477298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgan kapitány (törölt) 2013.08.26. 16:34:35

És a Kuruc.info, az sehol?
A hippi ballib fasságokhoz még hozzáírnám a cink.hu-t is.

maroz 2013.08.26. 17:05:56

@Morgan kapitány: Ez egy szubjektív megközelítés, azt a portfóliót vettem végig, amit eddig én viszonylag fogyasztottam, és abban a kuruc nem volt benne, bármennyire is nehezen hihető. :)

A Cinket vagy kétszer-háromszor megnéztem, kellett egy kis idő, mire rájöttem, hogy az már nem az én korosztályomnak való és ahhoz már az elejétől sem fűztem semmiféle reményt, várakozást, szemben Uj Péter új szájtjával. Az azért elég nagy csalódás, és ott még azt se mondhatom, hogy "ezek a fiatalok!", mert azért Uj Péter nem olyan nagyon sokkal ifjabb, mint én.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.08.26. 17:16:10

"Dorosz Dávid 60
bejegyzést írt és 1
hozzászólása volt az általa
látogatott blogokban. "
Én Fodor Gábornál (és Szabó Tímeánál) jártam így.
Mondjuk, az elég mulatságos volt, mikor Ádert kérlelte, hogy ne nevezze ki a Fidesz házi ügyvédjét a médiahatóság élére. Szerintem a Holdon él.

maroz 2013.08.26. 17:24:49

mandiner.blog.hu/2013/08/26/somon_air_az_elso_tadzsik_magan-legitarsasag

Na, valami ilyesmiről beszélek: ergé szemmel láthatóan szeretne mondani valamit, de még neki se nagyon áll össze, hogy mit, a házitrollok pedig óvatosan kóstolgatják, miszerint azt mondod-e, amit gondolunk, mert akkor csuláznánk egyet, ha már úgyis ráérünk és semmi jobb dolgunk nincs. Mi lesz itt, ha a helyzet fokozódni fog? :))))

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.26. 20:37:25

"az ilyen pimf szarságokról, mint közügyeink, nagy, közös vélekedéseink hol lenne érdemes olvasni"

Hát itt van pl. egy "Kakukkfészek" c. blog...
(Ha nincs mit olvasnod, írhatsz is.)

@maroz: Majdnem írtam oda egy kóstolgató kommentet, aztán látva, hogy kik írnak oda, inkább mégsem - ezek szerint így úsztam meg a házitrollságot. :)

@agresszív kismalac: Miért kellene Dorosz Dávidnak névtelen trollokkal szóba állnia? Vagy éppen bárkinek, aki a nevét is adja a blogjához. Egy-két értelmesebb kommentre adott válasz persze még talán-talán elvárható. De nézd meg akár a mandiner itt emlegetett kommentelőit - ki az a hülye, aki a rendes nevén szóba áll azokkal?

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.08.26. 20:46:22

@Holger Hartland: Szerintem így viszont semmi értelme az egésznek: én kinyilatkoztatok, aztán marakodjatok rajt'.
Vitatkozni, beszélgetni, érvelni, meghallgatni a másikat- ez a mi munkánk.
És nem is kevés.

maroz 2013.08.26. 20:50:16

@Holger Hartland: Hát Szanyi! :)

(Például odatesz egy gyakornokot. No meg azért már elnézést, de ez a "Dorosz Dávid" azért mintha mégse lenne egy akkora nagy brand...)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.26. 21:02:56

@agresszív kismalac: Olvasol te kommenteket? Szerinted a kommentelők hány százaléka olyan, hogy érdemes vele komolyan szóba állni? Nem így, hogy "kismalac" beszélget "Hartlanddal", hanem a rendes neveden. Kikkel állnál szóba? Na ugye. :)

@maroz: Már megbocsáss, de a "maroz"-hoz - vagy ha úgy jobb, a "Holger Hartland"-hoz - képest a "Dorosz Dávid" kurva nagy brand, ugyanis beazonosított, létező személyt jelöl, nem csak egy akárkit. Kocsis Máté a facebookon odatette a gyakornokot, meg is lett az eredménye.

maroz 2013.08.26. 21:13:03

@Holger Hartland: Tehát ha én Takács Tihamér néven írnék, akkor én is kurvanagy brand lennék? :)

maroz 2013.08.26. 21:26:51

@Holger Hartland: Amúgy meg azért elég tiszta az előttem, hogy ezek azért nem válaszolnak kommentre, mert nem éri meg. Ugyanis kommentet olyan kevesen olvasnak, hogy az már talán se nem oszt, se nem szoroz. Nézegettem én kitartóan sokezres látogatottságú blogok statisztikáit is és az a megfigyelésem, hogy a posztot még csak-csak, pláne, ha ott a trollmadzag, de kommentet már a több ezres lájkolóval büszkélkedő blogoknál is csak alig egy-két tucat ember olvas. Ha én lennék Dorosz Dávidnak a kommunikációs tanácsadója én se nagyon tanácsolnék neki mást, mint azt, hogy bátran szarja le a kommenteket.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.08.26. 22:31:37

@Holger Hartland: Hogy olvasok-e kommenteket? Hogyafenébene!
Mellesleg hiszek benne, hogy szinte mindenkivel érdemes szóba állni.
Ha nicknéven, úgy. Ha face to face, akkor meg úgy.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.26. 22:54:23

@maroz: Ha ellenőrizhetően ez az igazi neved, akkor igen, kurva nagy brand lehetnél, már persze a mostanihoz képest. :) Akkor lehetne feléd, idézem, "egy olyan elvárás, ami érdemben csak egy irl személytől várható el, egy nick erre fogalmilag is alkalmatlan. Tehát nem úgy általában mondtam, hogy ne lehetne egy nicket megismerni az irl személy ismerete nélkül, hanem azt állítottam, hogy bizonyos tevékenység, bizonyos fajta viszonyulás egy nicktől nem várható el, mert ahhoz elengedhetetlenül szükséges a valós interakció."

Vagyis ha az IRL-eddel írnál, amögött ott lenne minden az IRL-edből is, ami egy nicknél nincs. Nicken is lehet jót írni persze, de akkor olyan jól kell, olyan alaposan vagy olyan jó érvekkel, hogy mindegy legyen a szerző személye. Amikor valaki a saját nevén ír, akkor nem árul zsákbamacskát. Pontosan tudjuk, hogy kicsoda-micsoda, mihez ért és mihez nem. A nick viszont akárki lehet, vagyis alapjában véve komolytalan - csak az adhat neki bármiféle "tekintélyt", amit a nickneve alatt olvashatunk tőle.

Ja, mindezt nem a te fikázásodra írom, te jól állsz ilyen szempontból (csak túlcsicsázod néha, mikor lehetne velősebben is, na, így már jobban áll az a nyakkendő :)). Hanem olyan esetekre gondolok például, mikor véletlenül tudom, hogy kikről van szó (egyre több ilyen van, és veszi el a kedvem), és látom, hogy az angolul publikáló nemzetközi jogász vitatkozik egy poszt alatt a nemzetközi jogról nyilvánvalóan ostoba trollokkal. Ilyenkor legszívesebben szólnék az illetőnek, hogy nemár bazmeg, erre baszod el az idődet ahelyett, hogy a cikkedet írnád - aztán hagyom a fenébe, végül is ő ment bele a játékba, meg én is belementem a játékba, és ha nem tetszik a játék, nem kell részt venni benne. Ki kel szállni.

Dorosz Dávidnál persze azt is el kell ismernem, hogy alapkövetelmény az IRL, végül is ő politikus. Tőle nem az a szép, hogy IRL-en ír, hanem az lenne a csúnya, ha nem úgy tenné.

"ezek azért nem válaszolnak kommentre, mert nem éri meg"

Szerintem pedig ezzel vigyázni kell. Néha, főleg az értelmesebb kommentekre akár érdemes is lehet. Sosem lehet tudni, kinek (nem) válaszolsz. Ha politikus lennék, a gyakornokomat arra állítanám rá, hogy a trollkodásfolyamból válogassa ki azt a néhány hozzászólást, amire érdemes lehet rászánnom pár percet. Persze kezdjük ott, hogy ha politikus lennék, megbuknék...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.26. 22:55:33

@agresszív kismalac: Oké, máshogy látod, belőlem pedig elég egy. :)

maroz 2013.08.27. 08:13:34

@Holger Hartland: "Ha politikus lennék, a gyakornokomat arra állítanám rá, hogy a trollkodásfolyamból válogassa ki azt a néhány hozzászólást, amire érdemes lehet rászánnom pár percet."

Erről beszélek. :)

Különösen akkor, ha a fiatal, feltörekvő politikus történetesen pont arról posztol, hogy na most mondják meg, egy azért mégiscsak valamivel elfoglaltabb kollégája igyekszik elkerülni azt, hogy egy mégiscsak fesztiválon kelljen szembesülnie ugari trollok kérdéseivel. Aszongyahogy:

"Az internet az, ami részben meg is buktatja Orbánt. Mert a világháló nyilvánosság. Egy olyan nyilvánosság, amelyet nem tud kontrollálni, nem tud megvenni, nem tud elásni felcsúti kertjében a „budi” mellé."

És akkor jön az ugari troll odakommentelni, hogy Orbánnak minden kérdésre válaszolnia kell, mert neki ez a dolga, blabla, de addig már nem jut el, hogy ha ez egy elv, akkor ez egy elv és az elvek nem úgy néznek ki, hogy személyre szólóak. Ha Orbánnak kell válaszolnia, akkor talán Dorosznak is illene. Mert az internet már csak ilyen, nyoma marad annak, hogy kérdezve lett és nem lett rá válaszolva. Aztán ki tudja, lehet, hogy egyszer valakinek jó lesz valamire...

De persze ehhez azt is vedd hozzá, hogy nincs nekem küldetéstudatom, nem fogok én erre ennyinél több erőforrást pazarolni, meg különben is, hol hallgatnának rám ezek? Dorosz témájában már akkor sem hallgatott rám az szdsz, amikor még kifejezetten jó és hasznos dolgokat mondogattam nekik, névvel, címmel, telefonszámmal. :)

Lattmann Tamásnak ez évtizedes hobbija, talán mára már egyenesen függőség, van ez így, mások bélyeget gyűjtenek, festenek, néptáncolnak, vagy egyéb szörnyűségekkel cseszik el az idejüket, ne cikizzük a másik hobbiját. :)

buta_lúd (törölt) 2013.08.27. 09:30:31

"tegyük egyből hiteltelenné a kritikánkat azzal, hogy ugyanabban a három mondatban egyúttal követeljük a balliberál rendpártiságot"
Számomra a cikk zárlatából nem az jön le, hogy azzal értenének egyet, hogy szét kellett volna verni a gárdás bulit, hanem csak egy jó erős kontrasztként van odatéve.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.27. 09:48:46

@maroz: Bizonyos szint fölött nyilván nincs ideje a politikusnak, hogy kommentelőkkel társalogjon, de Orbán pl. nem is vezet blogot. Egy Dorosz Dávid szintjén álló fiatal képviselő viszont, ha már blogol, néha válaszolhat is.

Nem Lattmannra gondoltam, hanem olyasvalakire, aki szerintem nem is tudja, hogy én tudom róla, hogy ő kicsoda, és azt sem tudja, hogy néhány vele beszélgető trollról is tudom (amit ő nem). Kiábrándító, és nehéz az embernek magában tartani, de az elv - elv.

buta_lúd (törölt) 2013.08.27. 09:49:23

@Holger Hartland: Én nagyon bírom, hogy fogalmam sincs, ki írja ezeket a posztokat, így nem befolyásolja a "lakásának berendezési stílusa" az írottakkal kapcsolatos érzeményeimet. És igen, ezzel egyúttal azt is mondom, hogy IRL az ilyenek engem befolyásolnak* -meg azt is mondom, hogy aki az ilyen befolyásoltságát vehemensen tagadja, az nagyon-nagy valószínűséggel nem őszinte magával.

*Persze tudom, hogy ez cúnya dolog, ezért igyekszem ellentartani. De nem tudhatom, hogy nem kompenzálok túl-é?

maroz 2013.08.27. 11:08:59

@buta_lúd: Na jó, de akkor mi is az a kontraszt? Nekem úgy tűnt, hogy a következő: "Az utcazenészeket szétverik, bezzeg a gárdistákat nem!"

Arra lennék kíváncsi, hogy mely logika, mely elv az, amelyik alapján a közösségnek tűrnie kéne azt, hogy hajnali fél négykor közterületen öten-hatan kongadobot verjenek jelmezes fesztiválozók, de tilos tűrnie azt, hogy egy másik köztéren délelőtt tízkor jelmezes fesztiválozók sétálgassanak, sorbaállogassanak és egymásnak furcsa dolgokat mondjanak.

maroz 2013.08.27. 11:12:49

@buta_lúd:"De nem tudhatom, hogy nem kompenzálok túl-é?"

Keress néhány embert, akikben megbízol és ők majd szólnak, ha. Viszont ha szóltak, akkor azt vedd komolyan. :)

buta_lúd (törölt) 2013.08.27. 12:28:51

@maroz: Igen, így van. De ez konkrétan nem az, hogy "...pedig az milyen jó lett volna."
Persze ettől még lehet, hogy ezt hazánkban, a közügyeken edzett lelkivilággal így kell érteni.
De amennyiben a hvg egy félrehajló orgánum -most nem azt vitatom, hogy az-e-, akkor kell lennie az idézettnél pregnánsabb példának is.

Az arra lennék kíváncsihoz: bizos találsz nálam nagyobb rálátással rendelkező és okosabban fogalmazó véleményt, sőt szerintem tudod is, merre lehet keresni a kb. mindenféle oldali értekezéseket.
Én azt mondanám, hogy rossz a kérdésed, mert a kell tűrést állítod szembe a tilos tűrnivel. Ami még felmerül bennem az az arányosság kérdése, meg az, hogy minek milyen távon van/lehet társadalmi jelentősége.

maroz 2013.08.27. 13:13:09

@buta_lúd: Hozogattam én ide pregnánsabbakat is, emlékeim szerint. Viszont ami a legfontosabb: bennem kialakult egy összbenyomás az említett orgánumokról és ezt egy posztban elmondtam. Ennyi. Nem árulok én semmit, hogy bárkit is el kellene kezdenem győzködni. :)

A "tilos tűrni" egy eléggé síkos terep, én szívesen elkerülném, mert könnyen megcsúszik az ember, ha nem veszi észre, hogy lejt is az a terep. Végső soron a szüleit a festői Észak-Korea még festőibb lágerében feljelentő gyerek is a "tilos tűrni" parancsának engedelmeskedett, szóval én elkerülném ezt.

"Ami még felmerül bennem az az arányosság kérdése, meg az, hogy minek milyen távon van/lehet társadalmi jelentősége."
Így van, ezekről kéne beszélgetni. De nem mindenkivel lehet. Konkrétabban: van egy kör, akik annak ellenére, hogy ma már nem annyira jelentős a befolyásuk sajnos még mindig igen jelentős súllyal bírnak pláne pont azokra a dolgokra (napi-, heti-, és egyéb lapjaink egy része, online média egy része, intézményeink egy része, értelmiségi elitünk egy része, a fiatal, "wannabe" értelmiség egy része, stb.), amelyek engem időnként érdekelnének, és mivel ezzel a körrel az általad felvetett szempontok alapján minderről nem lehet beszélni így pont a hajamra kenhetem én a kérdésfelvetésem, mert úgysem azzal foglalkoznak, hanem eszelősen náciznak.

A problémám ezzel az, hogy a felmerülteket csak egy többé-kevésbé racionális diskurzusban lehetne átbeszélni, de az, hogy részt veszek-e egy racionális diskurzusban mégiscsak valamiféle döntésnek a folyománya. A döntéseinket pedig részben az attitűdjeink jelzik előre, befolyásolják. Azok pedig olyanok, hogy nem feltétlenül (sőt, inkább azt mondanám, hogy nem tipikusan) a ráció mentén képződnek meg. Hanem roppant erősen hat rá az emóció is és persze a környezet nyomása, a sajátcsoportból észlelt elvárás.

Amikor például Jótündér látta, hogy én egy ilyen racionálisabb, "felmerülős" vitába szeretném azt az általam említett csoportot bevonni, akkor erre ő kialakított velem, a vita kezdeményezőjével szemben egy attitűdöt. A dologban a legviccesebb az, hogy még ő is elismerte, miszerint ha csak racionálisan néznénk, akkor nekem kéne igazat adjon és helyeselnie kéne a kezdeményezett vitát, de elismerte, hogy erre egyrészt az érzelmei miatt nem képes, másrészt pedig jelezte, hogy akkora rá a csoportnyomás, hogy az már neki nagyon súlyos diszkomfort-érzetet okoz, és azt se bírja elviselni. Tehát kialakította azt az attitűdöt, hogy inkább menjek én a picsába a bennem felmerültekkel, és ettől kezdve az attitűdjének megfelelően is cselekedett, rátenyerelve a nagy del-gombra.

Ami az egészben a legviccesebb volt, az a csoportnyomás erőssége és jellege. Volt ott egy tököm se tudja honnan előkerült mispóche, aki úgy esett neki, mint a nyanya szegény Otik Rakosniknak amikor megtalálta a szobájában a fél pár fülbevalót: -Nem szégyelled magad, térdepelj le a szüleid fényképe elé és esküdj meg, hogy soha többet ilyet nem csinálsz! Nekem szinte a szemem előtt volt a jelenet, amint a fülön fogott Jótündér letérdel, és engedelmesen elkezdi magát szégyellni. :))))

Szóval az a bajom, hogy pont azokban a körökben, amelyek ezért, vagy azért, de engem foglalkoztatnának pont az ilyen érzelmi és csoportnyomásos izék miatt nem nagyon lehet (pontosítok: egyáltalán nem lehet) ezeket a szerintem szükséges vitákat lefolytatni, holott ugye ha valaminek lenne értelme, akkor pont az ilyen viták lennének azok.

buta_lúd (törölt) 2013.08.27. 15:22:39

@maroz: A sajtóról az összbenyomásom már -naivságom ellenére- nekem is hasonló. (És ha már én így gondolom, akkor tényleg durva a helyzet:)
Ha a tilos tűrni-t szeretnéd elkerülni (én is buzgón bólogatok), akkor nem így kellett volna fogalmazni: "Arra lennék kíváncsi, hogy mely logika, mely elv az, amelyik alapján a közösségnek ...tilos tűrnie azt, hogy..."
Mivel nem olvasol Jótündért, tájékoztatlak, hogy a "még ő is elismerte, miszerint ha csak racionálisan néznénk, akkor nekem kéne igazat adjon és helyeselnie kéne a kezdeményezett vitát, de elismerte, hogy erre egyrészt az érzelmei miatt nem képes" megint előfordult nála, konkrétan a HaHa-Koppány ügy kapcsán. (Lehet, hogy csoportnyomás is volt itt is, már nem emlékszem, csak arra, hogy megint volt pár egyébként fan, aki meglepődésének erőteljes hangú kommentben adott teret.) És linkelt téged!444!! (Bár tudom, ez téged hidegen hagy, mert te nem árulsz semmit:)

maroz 2013.08.27. 16:59:34

@buta_lúd: Ezt a "tilos tűrnie" szófordulatot szándékom szerint ironikusan használtam, de ezek szerint nem sikerült eléggé egyértelművé tennem, hogy az. :)

Valójában ez a "tilos tűrnie" egy más ragozásban akár még legitim is lehet: "tilos tűrnöm", és akkor rögtön hozzá is tenném, hogy ez egy belső, erkölcsi parancs, amiből nem automatikusan következik cselekvés, és nem csak egyféle cselekvés következhet belőle, hanem mindösszesen csak annyit jelent, hogy nekem ezzel a dologgal kapcsolatban lennének tennivalóim. De hogy mit kéne tenni konkrétan, az már nem egyértelmű, ahhoz már alaposabban is körül kéne járni a problémát.

Nemrég olvastam valahol a Disznó-öbölbeli válság utólagos elemezgetéséről, arról, hogy milyen strukturális hibák vezettek el oda, hogy Kennedyék belehátráltak egy ekkora lomposba. Érdekes az, amit erről Chester Bowles, a Kennedy-adminisztráció külügyér-helyettese:

"Mindazok, akiknek szilárd meggyőződésük van arról, hogy a közerkölcsökben - legyen szó akár belföldi, akár nemzetközi ügyekről - mi a jó és mi a rossz, a helyes és a helytelen, a nehéz időkben igen nagy előnyben vannak másokkal szemben, minthogy ösztöneik világosan és azonnal megmondják mit kell tenni. Ha az ember nem rendelkezik a jóra és a rosszra vonatkozó erkölcsi vonatkoztatási kerettel, meggyőződéssel vagy érzékkel, akkor szinte kizárólag intellektusára kénytelen támaszkodni; bármely kérdés kapcsán összeveti a "pluszokat" és a "mínuszokat", és levonja a következtetést.
Normális körülmények között, ha nem kimerült vagy frusztrált, ez a pragmatikus megközelítés rendszerint a helyes oldalra állítja.

Ami engem aggaszt, az az, hogy milyen következtetésre juthat az adott személy akkor, ha fáradt, ideges, frusztrált vagy érzelmileg érintett. A kubai kudarc tanúsítja, hogy még egy olyan ragyogó képességű és jó szándékú egyén is, mint Kennedy, tévútra léphet, ha nincs alapvető erkölcsi vonatkoztatási pontja."

Valami ilyesmit érzek én mifelénk mostanság. Mostanság, azaz a rendszerváltás óta. Fáradtak vagyunk, idegesek, frusztrált mindenki, és persze az érzelmeink is dolgoznak ezerrel, ugyanakkor nem nagyon vannak alapvető vonatkoztatási pontjaink, és mindezt megfejeljük azzal, hogy az intellektusunkra is baszunk hagyatkozni.

Az a csoda, hogy mindezek ellenére olyan borzasztóan rossz döntéseket nem is hoztunk eddig... :)

buta_lúd (törölt) 2013.08.27. 20:25:45

@maroz: Pl. ez az idézet is milyen jó már!
(Viszont lehet, hogy ez 2x ment el.)

maroz 2013.09.17. 11:46:00

Milyen aranyos, amikor valami érzékenyebb adat lát napvilágot. Lássuk a címeket.

index: "Idén is kevesebb gyerek született
1722-vel kevesebb az újszülött az első hét hónapban."

portfolio.hu: "Végre nő a születések száma
Mélyről kapaszkodik fel a demográfiai mutató."

hvg.hu: "50 ezerrel kevesebb gyerek született
Tavalyhoz képest kevesebb gyermek született az év első hét hónapjában."

És ezt csak így lazán, első ránézésre. Mit tudhat meg a felületes, tehát a tipikus újságolvasó? Azt, hogy kevesebb gyerek született, és azt, hogy nő a születések száma. Nem könnyű, de nem is lehetetlen: ha mondjuk tavaly tíz nő szült tíz gyereket addig idén tizenkét nő szül nyolc gyereket.

A csökkenés nominálisan is bizonytalan, az 1722 az egyik véglet az ötvenezer a másik. Melyiket higgyem el? Hülye kérdés, mindegyiket. Miért is ne?

Na, ez a hozadéka a tíz deka párizsinak. Megéri, ugye? :)

___________________________ (törölt) 2013.09.24. 13:52:59

Mondjuk a helyzet akkor sem sokkal jobb, ha az ember más nyelveken próbál olvasni. A németeknek, osztrákoknak valami elképesztű érzékük van dögunalmasnak lenni. Képtelenek vagyok öt percnél többet eltölteni mondjuk egy derstandard.at-t, bealszok. Nincsenek izgalmas blogok. Az angol nyelvű online médiának legalább annyi előnye van, hogy iszonyat sok és sokféle van belőle, abból azért lehet szemezgetni. Mondjuk elég bizarr, hogy 90%-a amerikai, és 80%-a úgy ír, mintha nem egy világ olvasná, hanem csak ott.

Az igazság az, hogy a hírekről nyugodtan le lehet szokni. Nem hiányoznak, nem akarom igazából tudni, hogy mi történt tegnap, mert nagyjából már átlátom a mögöttes társadalmi, lélektani stb. folyamatokat, tehát mindig ugyanaz történik más ruhában. Nincs sok értelme híreket olvasni szerintem.

Innen kezdve maradnak az esszék.
süti beállítások módosítása