HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Progresszió és közjó

2015.10.30. 18:31 | maroz | 7 komment

Lett egy beruházás a Mátrai Erőmű Zrt.-nél, amiről az Index egy újságcikknek látszó valamit hozott össze, ezzel a felütéssel:

Kis lépés a világnak, de nagy ugrás nekünk a megújuló energiaforrások felhasználása szempontjából, hogy Visonta közelében hamarosan termelésre fogják hazánk legnagyobb naperőművét. Az eddig üzembe állított fél megawattos napelemparkok után a Mátrai Erőmű Zrt. 15 megawattos létesítménye valódi szintugrást jelent.

Természetesen teljességgel kizártnak tartottam hogy ezt a cikket ne a tőke írta volna, így gyorsan kattintottam kettőt a szerző után. Ezt találtam:
gotz.JPG

Ha törlik a blogomat, keressetek a facebookon. Ja, és ha valaki találkozna Colleen Bellel, akkor csapja már oda ezt is a panaszlistához, mert milyen sajtószabadság már az, ahol Götz Attila, az ELMŰ-ÉMÁSZ (tulajdonos: a német RWE, 54%-ban) píárosa az Index Tudomány rovatában elfogulatlanul tájékoztatja a közvéleményt a Mátrai Erőmű Zrt. (tulajdonos: a német RWE, 50,92%-ban) egyik beruházásáról. Na, mindegy, nem erről szerettem volna beszélni, bár ez is megérne egy külön történetet, de annyi már a külön történet, hogy hagyjuk, inkább megnézném ezt a beruházást úgy is, hogy nem az RWE píárosának a vakításait követem. 

Nézzük, mi is épült valójában és milyen pénzből:

Az elnökvezérigazgató a portálnak elmondta: idén a Mátrai Erőmű Zrt. 6,4 milliárd forintos költséggel felépít egy 15 megawattos fotovoltaikus erőművet. A 37 hektáron elhelyezkedő 73 400 napelem beruházási költségének felét az állam állja, a szektort terhelő Robin Hood-adóból 3,2 milliárdot leírhat a cég.

Tehát ahogyan azt sejteni lehetett, közpénzből épül a beruházás. Nemrég még volt egy linkem arról is, hogy a másik 3,2 milliárd pedig uniós transzferből érkezik, így végső soron ez az egész 6,4 milliárdos beruházás közpénzből lett ide nekünk. A kommunikációban is elénk tárt közjó a klímavédelem, azért kell napelem, mert így kevesebb fosszilis tüzelőanyagot égetünk el, tehát kevesebb lesz a kibocsájtott széndioxid. Ez a fő és szinte egyetlen érv, és ez első látásra elfogadhatónak is tűnik, de mi van akkor, ha úgy teszem fel a kérdést, hogy vajon 6,4 milliárd forint közpénzből más módon tudtunk volna-e még több széndioxid-kibocsájtást megspórolni? Nézzük az erőmű számait, a pillanatnyilag számomra elérhető leghitelesebb források szerint:

A megajánlott erőmű 72.480 db, egyenként 255W névleges teljesítményű polikristályos napelemből épül fel, melyeket fix tartószerkezetekre rögzítenek. A termelt egyenáramot 20 db nagyteljesítményű SMA gyártmányú inverter alakítja át váltóárammá, és a feszültség feltranszformálása után az országos 120 kV-os hálózatba jut a villamos energia.

A fenti napelemek tehát összesen 18,5 MW névleges teljesítményre képesek, a napelem gyártója szerint ez éves átlagban 23,1 GWh megtermelt áramot jelent. Tehát ha csak így nézem, akkor a napelem jó, mert ennyi áram megtermelődik úgy, hogy közben nincs széndioxid-kibocsájtás, és ez jó a köznek, hiszen így talán csak pár évvel később lesz belőlünk is klímamenekült. De mi van akkor, ha ezt a 6,4 milliárd közpénzt másként használom fel?

Például megnézem, hogy Magyarországon hol keletkezik nagyon sok széndioxid. Egy összességében véve millió sebből vérző tanulmányból megtudhatjuk, hogy nálunk a lakóingatlanok 76%-a 1992 előtt épített önálló családi ház, és ezeknek az éves fűtésienergia-követelménye 300 kWh/m2, évente. Ez egy átlag 80 négyzetméteres ház esetében 24 MWh energiakövetelményt jelent. Sajnos ezek a házak zömmel a szűkösség éveiben épültek, sokszor úgy is hivatkoznak rájuk, hogy az építész nélküli házak, hiszen itt a terv az csak afféle javaslat, jótanács volt, a kivitel azon múlott, hogy mit tud a család kalákában, egy kőműves irányítása alatt megvalósítani, no meg azon is, hogy mit lehet éppen beszerezni a Tüzépről, vagy bárhonnan. Mesélte nekem valaki, hogy neki az orosz kiskatonáktól lett téglája, paritásos alapon: egy üveg vodka, egy teherautó tégla, és így építette fel a víkendjét. Ez persze azzal járt, hogy ezek a házak ma már kifűthetetlenek, viszont pont ezek azok a lakóingatlanok, ahol kis ráfordítás mellett is nagy energianyereség érhető el.

Szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy ha szakítanánk a berögzült technológiai gyakorlatokkal, és azt kutatnánk, hogy milyen elérhető és megfizethető technológiákkal lehetne ezeknek a lakóingatlanoknak az energiaigényét 30%-kal, 500 000 forintból csökkenteni, akkor találnák megoldásokat. Erre a kutatásra vannak nekünk intézményeink, egyetemein, kutatóintézeteink, tehát a lehetőség adott, a feladatot kell delegálni: harminc százalék, félmilla, és lehetőleg ne legyen benne szükség specializációra, lehessen kalákában, esetleg egy-két iparos bevonásával megoldani a kivitelezést, és ha a technológia abból áll, hogy csirizzel keverjük a papírhulladékot, vagy hogy hulladéklemezből barkácsolunk hőcserélőt a csikóspórra akkor abból fog állni, legfeljebb az Austrotherm és a Siemens kiröhög, de kit érdekel.

Ez a 30% megtakarítás egy lakásnál  évi 7,2 MWh energiaigény-csökkenést jelent. A 6,4 milliárd forintból  12 800 ilyen lakást lehetne hatékonyabbá tenni, így az éves megnyert energiaigény 92 GWh lenne.  Annyival kevesebb gázt, fát, szenet, impregnált hulladékot, műanyagpalackot, gumicsizmát, és mindent, ami csak egy kicsivel is jobban ég mint a víz kellene elégetnünk, amennyiből 92 GWh fűtési energiát nyernénk, és egyúttal az ennek megfelelő széndioxid-mennyiséget sem kúrnánk ki a légkörbe. 

Ráadásul a naperőmű által megtermelt áram pont a leginkább rászorultakat nem segíti, hiszen hiába kapnák meg ők mondjuk tíz százalékkal olcsóbban az áramot, azzal fűteni úgysem tudnának, mert árammal direktbe' fűteni horror-gazdaságtalan, és sajnos az ilyen ingatlanokban többnyire olyan szociális helyzetű emberek élnek, akik nem tudnak megengedni maguknak egy milliós nagyságrendű hőszivattyús fűtési beruházást. Az olcsóbb árammal pont hogy a jobb anyagi helyzetben élők járnak jól, hiszen az ő fogyasztási kosarukban jelentősebb tétel az áram, náluk van klíma, sok elektromos háztartási gép, szórakoztatóelektronika, és egyebek. 

A Mátrai Erőmű napelem-beruházása tehát kiváltott 23,1 GWh energia előállítását kísérő széndioxid-mennyiséget, míg ha az általam javasolt módon költik el a pénzt az 92 GWh megtakarítást eredményezne. Ugyanannyi befektetés, és minimum négyszeres haszon ha másként csinálnánk. És ez még csak a széndioxidról szólt.

Anyagilag sem érdektelen a dolog, hiszen a Mátrai Erőmű Zrt. 72,62%-ban német tulajdonban van, ebből 50,92% az RWE-t illeti, míg 21,7% az ENBW Trust e.V.-t. Utóbbiról azt kell tudni, hogy majdnem-állami tulajdonban van, de az RWE 30%-a is német intézményi befektetők (városok, többnyire) kezén van. Így aztán a 100% közösségi forrásból megvalósított beruházás nem csak a széndioxid-kibocsájtás terén jelent hétszeres veszteséget, hanem az így megtermelt áram hasznának a  72,62%-a szépen kimegy Németországba, tehát a Mátrai Erőmű napeleme által  hajtott haszon 37%-a a nagy német városokhoz fog vándorolni, ott lesz belőle óvoda, iskola, egészségügy, közigazgatás, amit csak akartok, hiszen telik rá bőven. 2014-ben a Mátrai Erőmű Zrt. 10 milliárd forint osztalékot fizetett ki, ebből a magyar államé 2,6 milliárd, míg a német városoké 3,7 milliárd.

Ez az összeg megegyezik 5,5 Izsák méretű, kb. 6000 lakosú magyar kisváros egy éves közösségi forrásaival. Ha a továbbiakban is azt támogatjuk, amit az RWE píárosa az Index portálon, magát újságírónak kiadva a szovjet termelési eposzokat megszégyenítő alányalással támogatni javasol, akkor lényegében véve azt támogatjuk, hogy a mi pénzünkből, a mi munkánkkal ne az izsáki polgárnak legyen nagyobb jóléte, hanem a dortmundinak. Így lesz a progresszióból, a technológiai vívmányokból közjó, csak éppen nem nálunk, hanem Németországban.  
magyartermek.PNG

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr618036784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veder1 2015.10.31. 01:50:40

Én is a fenti gondolatmenet híve vagyok, de azért jó lenne tudni, hogy tényleg lehet-e 500e forintból 30%-os csökkenést elérni.

maroz 2015.10.31. 06:46:17

@Vödör: Egyetemeink, közpénzből fenntartott kutatóintézeteink vannak, akikkel ezt lehetne kutattatni.

Az a tapasztalat, hogy bárki bármilyen energiastratégiát ír, bármilyen forgatókönyvet lefektet ott azonnal látszik, hogy kik fogták a ceruzáját. Nyilván, a szigetelőlobbi azt fogja nyomatni, hogy az ő termékeikre alapozva dolgozzanak ki technológiát, mert az nekik hoz bevételt és profitot, de ha szakítunk ezzel az ostoba gyakorlattal, akkor megnyílik a lehetőség a kreatív fejlesztésre.

Pont azon viccelődtem tegnap egy kutatóval, hogy mennyire egyszerű is lenne a megoldás: ki kéne zavarni vagy húsz kutatócsoportot ilyen falusias-kisvárosias környezetbe, járják az utcákat, menjenek be házakhoz, mérjék fel, hogy mi az az anyag, ami elérhető, túrják fel a sufnit, a kert végét és addig törjék a fejüket amíg abból, amit ott találnak ki nem hoznak egy 30%-ot.

A csoportok versenyeznek egymással, a nyertes hazamehet. ;)))

maroz 2015.10.31. 09:05:16

@Vödör: De nézd meg a számokat: a napelemnél a tapasztalati korrekciós tényező Magyarországra az 1100-1250 kWh/kWp, ahol a Wp a névleges teljesítményt jelenti, és én nem közép, hanem a felső értéket vettem, így sanszos, hogy a megtermelt áram kevesebb lesz, mint amennyit én tippeltem. A megkérdezett szakemberek inkább olyan 20 körüli értékre tippeltek, és persze nem foglalkoztam azzal, hogy egy ilyen rendszernek az idő telésével csökken a hatásfoka.

Nézzük meg mi lenne, ha nem 500 ezret dobnánk egy házra, hanem a dupláját. Még így is kétszeres nyerésre állna az én javaslatom. De még házanként 2 milliós ráfordítás mellett is pariban lennénk. Ebbe még egy új mosógép és egy indukciós tűzhely is beleférne. :)

komolytalan samu 2016.01.05. 12:54:05

Egy "kicsit" későn láttam meg az írásod, de épp házfelújítás kellős közepén vagyok, lenne véleményem.

A napenergia megtérülésbe nem mennék bele, a hőszigetelésbe annál inkább. A kádárkockád szigetelését egész konkrétan meg lehet csinálni 500 ezer ft-ból, nem is rossz paraméterekkel (12cm vastag dryvit). Ehhez a jó beszerzésen túl kell pár családtag, haver, akik beállnak a kivitelező mellé a segédmunkákat csinálni (nyilván nem a vakolást). Okosan, melózva, szűkösen, de kijön.

Vidéken, régi főleg vályogházaknál, lehet szalmabálás hőszigetelést csinálni, az még olcsóbban kijöhet 100 ezer ft-al.

Ennél lejjebb nincs. Bármiből, bármilyen technológiával a szabályozás miatt nem lehet megoldani, az anyagköltséget és a technológiát nem tudod egy szint alá butítani, mert akkor pár éven belül elkezd tönkre menni a rendszer.

De a fő baj nem ez. Azok, akiken segíteni szeretnél, hulladékfával és petpalackkal fűtenek, jobb esetben vesznek egy-két köbméter tüzifát a leghidegebb időszakra (de általában nem). Az ő éves fűtési költségük a nullához közelít, max. 30-40 ezer ft. Őket semmiféle hőszigetelésre nem tudod rávenni, még egy 100 ezer ft-ra sem (ami ugye lehetetlen). Nincs rá pénzük, hitelt nem kapnak, de igazából nem is éri meg nekik, sosem térül meg.

A hőszigeteléssel a középosztályt tudod becélozni, talán a szegények felső rétegét. Pokoli fontos lenne az is persze, de a legrosszabb helyzetű vidékieket máshogy kellene segíteni.

maroz 2016.01.05. 13:16:31

@komolytalan samu: "Ennél lejjebb nincs."

Kizárt. 6,4 milliárd forint forrásról beszélünk. A szabályozást leszarjuk. Kizárt, hogy ne lehetne megoldani.

Figyelj arra, hogy a lakóingatlan-állományunk 75%-a egyedi fűtésű, és ezeknek alsó hangon is legalább a fele ergyafos energetikai szempontból. Most nem lelem az adataimat, de úgy rémlik, hogy összesen 4,4 millió lakóingatlanunk van. Akárhogy számolom arra jutok, hogy bő másfélmillió darab iszonyú szar energetikai mutatójú lakóingatlanunk van, így egészen biztosan akadna köztük tízezer olyan, amelyik megfelel néhány komplementer feltételnek, például rossz az energiahatékonysága, de nagyon, lakják, használják és fűtik, valamint a lakók valamekkora öntevékenységet hajlandóak vállalni az energetikai felújításban.

Középosztály ma nincs, az csak egy fikció.

komolytalan samu 2016.01.05. 13:36:57

Félreértettél. Nemhogy 10, de több százezer házat lehetne energetikailag korszerűsíteni. Annyit mondtam, hogy van egy komoly réteg, akiknek a legolcsóbb megoldás sem működik. Az indokaim fent.

Én egy 63-ban épült, mésztéglás házat újítok fel éppen. A hővezetése botrányos. Borzalmasan sok ilyen, vagy hasonló van. Támogatással, támogatott hitelekkel (inkasszóval kombinálva, hogy a bankok hajlandóak legyenek működtetni) azoknak értelmes, akik gázzal, tűzifával (igazából bármivel, ami pénzbe kerül) fűtenek, tehát értelmezhető megtakarítást jelent a hőszigetelés.

Állítólag tavasztól 40% támogatással és 40% kamatmentes hitellel akarják ösztönözni a dolgot. Ha megtörténik, valószínűleg robbanás lesz a hőszigetelési piacon.

komolytalan samu 2016.01.05. 13:47:47

Ismerek olyat, akinek egyáltalán nem futja tüzelőre. Fát gyüjt, lomtalanításkor bútort, bontott tetőszerkezetet. Nem szeméttel, műanyaggal fűt, mert tudja, hogy gallyra vágja kályhát.

Neki gazdaságossági szempontból (józan ésszel) teljesen értelmetlen hőszigetelésre költeni. A szomorú helyzet az, hogy az államnak is értelmetlen lenne.
süti beállítások módosítása