HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Faszádizmus

2015.11.19. 12:42 | maroz | 1 komment

Szép magyar szó, ugye?

Faszádizmus: így hívják a műemlékvédők azt a gyakorlatot, amely a pár éve megerősített, hatvanas évekbeli Velencei Charta szerint szigorúan tilos. (Angolul és franciául a facade épülethomlokzatot jelent.) A tudományos alapokon nyugvó charta azt szorgalmazza, hogy az eredetit megőrizve kell egy épületet modernizálni, megújítani. Az Erzsébetvárosban kibontakozó gyakorlat viszont egyfajta kulisszaként kezeli az eredeti épület, arcát, azaz a homlokzatot megtartja, és valami egészen mást, megjelenésében és méretében is eltérőt épít mögé.

Mutatva egyszerűbb:

hg.jpghg.hu

A jelenség látszatra építészeti, de szerintem ennél jóval több van a faszádizmus mögött.

Lesz még egy videó is:

A történet lényege, hogy  megy a faszádozás. Elbontják a régit, a szépet, a hagyományosat és a látszat kedvéért megtartják a homlokzatot, fogalmam sincs, hogy az irányzatot miért nem potemkinizmusnak hívják, de mindegy, szóval megtartják a homlokzatot - vagy annak a fröccsöntött mását - és a faszád mögött mehet a lényeg.

Érdemes itt azt megfigyelni, hogy miként reagálnak erre a különböző tudatok.

A neoliberális tudat: megtartjuk a homlokzatot, bár kötelezni nem köteleznek minket, de mivel tudományosan is meg fogjuk nemsokára kutatni, hogy a munkavállalók szívesebben dolgoznak faszádozott irodaházban ezért itt a közjó találkozik a magánérdekkel: lesz ódon homlokzat és lesz busásabb profit. Drága ugyan, de mi azt szeretnénk, hogy a patina odavonzza a bérlőket, mert ettől lesz többletprofit. 

A balliberális tudat: a piac mindent megold, nagyon helyes, ez a progresszió, faszádot, ezeret!

A konzervatív-esztétizáló tudat: klasszicista, 170 éves értékek, Pollack Mihály munkássága, és mindez elvész. De hát ez van, progresszió, nincs mit tenni, talán egy-két lépcsőházat, gangot megmenteni? Beruházó nemérdeke? Ó, de kár. Esetleg egy kevés patinát a fröccsöntött dór-oszlopfőkre? Hálásan köszönjük!!!

A baloldali tudat: igazolatlanul hiányzik.

Pedig mondhatna ő is pár dolgot. Például felhívhatná a figyelmet arra, hogy ezek a városelemek évszázadokon keresztül betöltöttek bizonyos funkciókat. Emberek éltek bennük. Ilyenek is, olyanok is, például a polgárnegyedben polgárok (esztétizáló konzervatívok, szevasztok!), a prolinegyedekben munkások, de ezek az emberek ott voltak, szervesen beleépülve a városba, ezernyi szálon kötődve ahhoz. Laktak ezekben az épületekben, a földszinten boltokat, szolgáltatóegységeket üzemeltettek, kis emberek kis pénzei forogtak egymás között és ez az idők során kialakított egy organikus, működő rendszert, egy struktúrát, amelyikben aztán ki-ki kereshette a maga igazodását és hol megtalálta, hol nem, de volt valami.

Amit a neoliberális tudat lát és láttatni akar az valójában a tőke érdeke. Ezeket az ingatlanfejlesztéseket kolosszális méretű multinacionális cégek mozgatják, minden az övék, ami a faszád mögött van, és nagyon durván profittermelésre használják. A magyar városok szövedékeit, magyar tervezőkkel megterveztetve, magyar munkásokkal megépíttetve, magyar munkavállalókkal üzemeltetve, de a megtermelt profitot kivonva és a rendszer fölötti befolyást, hatalmat immáron saját részükre monopolizálva. 

Ez az érdek fogja aztán alakítani a teljes további viszonyulást. A jegyző elmondja, hogy na és, lebontották, akkor mi van, hiszen

"gyakorlatilag erre minden technológiai lehetőség adott"

és ezzel már el is van leplezve az, hogy ez a technológiai lehetőség nem "adott", nem egy természeti törvény, hogy ez lett nekünk ide, hanem ezeket a technológiákat a tőke fejleszttette ki, zömében velünk, és a mi pénzünkön. Persze ez a technológia másra is használható lehetne, de még ha erre is, akkor sem magyarázza pusztán a technológia azt, hogy miért is ne lehetne ugyanezt használva ezeknek a régi házaknak a régi funkcióját visszaállítani? Visszaadni a teret az embereknek, önkormányzati lakásokat építeni a homlokzat mögé, a földszintre pedig olyan üzleteket és szolgáltatóegységeket, amelyeket a házban élők bérelhetnének ki tisztes áron.

A gond az, hogy a mai kor technológiája végtelen ártó potenciállal bír és a technológiát a tőke uralja. Uralja, és arra használja, hogy a faszádizmussal elleplezze, miszerint a háttérben az összes létező organikus szövetet elpusztítja a profit érdekében.

Jelen esetben a városét. De egyúttal a nemzetét is, hiszen amint láthatjuk le tud menni egy olyan hét perces diskurzus, amelyikben az ember, tehát a nemzettudat hordozója még csak szóba sem kerül. Nem a proli, hanem a polgár, mert ez egy úgymond konzervatív videó. Fel sem merül, hogy mi lesz így a közösségeinkkel? Hogy immáron nem organikusan terelődünk össze kisebb fészkekbe, hatan-nyolcan egy-egy kisvendéglőbe, nem a sajátunkban dolgozunk a boltunk, varrodánk, akármink generációs gyarapításán, olyan munkát végezve, ami életcélt és önbecsülést ad, hanem ezt az organikus városi milliőt einstandolja a tőke és egyenvilágot csinál belőle. 

A faszád mögött elit bérmunkások termelik a tőkének a minél több profitot, az ő frusztrációik és szabadsághiányuk elleplezésére megjelennek a többnyire egyenszórakozóhelyek, a tőke figyel arra is, hogy az elit bérmunkása meg tudja magát győzni arról, hogy mégiscsak szabad ember és jól érzi magát ezért egyre több élményintézményt telepítenek az új funkciójú városrészekbe, hadd unatkozhasson változatosan az elit bérmunkás, pláne ha még fizet is érte. A régi lakosok eltűnnek, és a franc se tudja, hogy mi lesz velük. Hol fognak felbukkanni öt-tíz év múlva, melyik városrészből lesz az oda beszorított szűkösség miatt egy újabb "bűnfészek", amit újból meg lehet bélyegezni, és igény esetén újból a tőke kezére adni.

No meg az országét is, hiszen a honi építészet abba az irányba fordul, ahol a nagy mozgások történnek, és ez az ingatlanfejlesztés. Ennek rendelődik alá minden, és ez eredményezi a hazai építészet eget rengető elitizmusát is. Ha megnézzük a vezető építészeti lapokat akkor azt láthatjuk, hogy megy az üres esztétizálás a többnyire gigaberuházásokról, a lelkendezés néhány szimbolikus épület körül, valamint az elit esztétikai irányultságának a fenntartása néhány nyaraló és hiperszuper családi ház bemutatásával.

A műszaki vonalon is hasonló a helyzet, az irodaházak igényei szerint folynak a kutatások és az implementáció is erre az irányra figyel. Hogyan lehet egy irodaházba még több milliárdnyi technológiát belerakni, mert ez most a bérbeadói versenyben előnyt jelent, hiszen előtte már elterjesztették azt, hogy ennek előnyt kell jelentenie, tudományosan is megkutatva. A munkahelyek építészete ma úgy néz ki, hogy félperc alatt kiosztom, hogy a gyárban hány budi hány melósra jut, majd az idő fennmaradó 99,99%-ában arról folyik a diskurzus, hogy milyen újabb kamufejlesztésekkel lehetne még inkább elhitetni az irodaházi elit bármunkásokkal, hogy de jó is nekik.

A hazai építészeti gondolkodásból ma alig hiányzik valami, van benne neoliberális harácsolás, balliberális agyrém, konzervatív esztétizálás, de nincsen benne ember, nincs benne az ország 90%-a. Nem fejleszt a kutya sem technológiát azoknak a millióknak, akik a behúzó hideget faszádoznák el valahogyan, és azt a tényt, hogy a házat ma már gumicsizma-tüzelőanyag bevetésével is csak hetente háromszor tudják kifűteni. Nem láthatóak azok a köz- és magánépületek, amelyek az utóbbi 20-25 évben épültek és gyakorlatilag okádék szintig szét vannak rohadva. Semmi nem látható számukra, amit nem a multinacionális tőke ural. 

Erre, ilyesmikre fejlesztjük a technológiát. A faszádozásra, arra, hogy elleplezzük azt, ami mögötte folyik. A tárgyi és az élő organikus szövedékek szétrombolását. A neoliberális tudat a faszád mögött számolja a profitot, a balliberális a kapuban megugat mindenkit, aki csúnyán néz a profitszámolóra, a konzervatív-esztétizáló kér még két csík tizian-vöröset majd látványosan felszívja, a baloldali a legravaszabb, az fogja magát és nem is létezik. Csak az emberek maradtak.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr298091008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kopó 2021.12.21. 01:47:45

Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatnak vagy az államnak nincsen kellő mennyiségben, ha pedig a magánszektor újítja fel az épületet, az minél magasabb megtérülésért cserébe teszi?
süti beállítások módosítása