HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

A tudománykommunikáció, mint a kollektív öngyilkosság eszköze

2015.11.21. 14:42 | maroz | 3 komment

A velünk élő köztudatban az van benne, hogy a tudomány az egy magasban lebegő önálló valami, ami függetlenül létezik minden egyéb létezőtől, nagyon okos, nagyon képzett tudósok kutatják a valóságot, nagyon függetlenül és nagyon objektív módon. A kortárs tudománykommunikációnak azzal ágyaztak meg, hogy elhitették a kicsit is jobb módban élő kisemberrel, hogy ő ezekből a többnyire szórakoztató tudománykommunikációs élményfolyamokból helyesen fogja megismerni a valóságot. Kiölték belőle a legcsekélyebb kritikai érzéket is, hiszen ha merne kritikus lenni, akkor rá kéne döbbennie arra, hogy semmi eszköze nincs a tudása ellenőrzésére, így inkább nem is gondol arra, hogy kritikus is lehetne, sőt, rőzsehordó buzgalommal máglyára küld bárki mást is, aki merne kritikusan közelíteni a jól megkommunikált témához. Például ehhez:

Szélsőségek mindig is voltak

Sokszor hallani, hogy a 21. század eleje a klímaváltozás kezdetének időszaka. Még a régi öregek sem emlékeznek ilyen, manapság tapasztalható szélsőségekre. Emlékezzünk csak a 2013. március 15-i hatalmas hóra, a nyári rekkenő forróságra vagy a rengeteg csapadékra.

A klímaváltozás azonban mindig is a földtörténet velejárója volt, és az már egy másik kérdés, hogy az ember mennyire gyorsítja ezt fel. Rendszeres meteorológiai mérés csak 1880 óta létezik, így csupán kicsit több, mint 100 éves tudományos értékű adatsor áll rendelkezésre az időjárási jelenségekről.

Ez a tudománykommunikációnak álcázott írás keményebb indoktrináció, mint a Lenin-összes vídiába karcolva.

Az Origo a német Deutsche Telekom lapja, tehát azt fogja mondani, ami a német gazdasági lobbi érdeke. Persze ezt nem mondhatja közvetlenül, hiszen az valahogyan így nézne ki: "Tudjuk, hogy a profittermelésünk nagyon kevés embernek nagyon sok hasznot hajt miközben nagyon sok embernek nagyon súlyos károkat okoz, de mi mégis a több profit mellett döntöttünk". Ezt nem lehet leírni, tehát misztifikálni kell. El kell hitetni, hogy a többletprofit az egy közös érdek, és a járulékos károk nem is akkorák. Persze ezt nem tudja a gazdasági lobbi közvetlenül elmondani, ezért vesz magának tudományt, mert tudja, hogy az emberek ma a tudományban bíznak.  

Például megveszik Craig Idso-t, aki csinál egy Center for the Study of Carbon Dioxide and Global Change névre hallgató intézményt, ez már olyan szép tudományos és olyan szép civil, hogy a lényeget, miszerint ezt az egészet az Exxon Mobile nevű olajgiga finanszírozza fel sem tűnik. Vagy ha igen, és megírják, akkor a kispolgár vállat von, na és, akkor mi van.

Sajnos a kispolgár nem veszi észre, hogy milyen súlyosan át van verve. Megképeznek iszonyú pénzekből mindenféle ideologikus elméleteket az olajpénzen megvett professzorok, mint például a középkori felmelegedés-elmélet, azért hogy egyrészt ezzel alátámasszák azt a gazdasági szempontból lényeges üzenetet, hogy lehet itt fogyasztani, nincs itt semmi baj, csak a klímahisztisek tolják túl, másrészt pedig azért is, hogy keletkező vitát megtartsák ebben a keretben, ami parttalan, hiszen lehet érvelgetni ellene, mellette, alig vannak róla érdemi adataink és azok is ezerféleképpen értelmezhetőek. Ez a langymeleg posvány pont arra jó, ami ebben a sorban rejtve ugyan, de benne van: A klímaváltozás azonban mindig is a földtörténet velejárója volt, és az már egy másik kérdés, hogy az ember mennyire gyorsítja ezt fel. Rendszeres meteorológiai mérés csak 1880 óta létezik, így csupán kicsit több, mint 100 éves tudományos értékű adatsor áll rendelkezésre az időjárási jelenségekről

A kommunikációs trükk az, hogy arról szeretné a "tudománykommunikátor" elterelni a figyelmünket, hogy az 1880 óta gyűjtött adatok nagyon is érdekesek, és azok az érdekesek, nem az, hogy mi volt 1880 előtt. Érdemes pár apróságot, mintegy szemléltetésül megnézni.

co2ppm.JPG

Például a légkör széndioxid-koncentrációját. Ezt ppm-ben, azaz részecske per millióban adják meg, vagyis azt, hogy hány milligram széndioxid van egy literben. A grafikonon azt látni, hogy ez az érték évszázadokon keresztül a 285-ös érték környékén imbolygott, egy alig tíz pont szélességű sávban. Láthatni, hogy 1880-ban még alig tért el az évszázados értéktől, tehát hátrafelé nézegetni teljesen fölösleges, elég megnézni azt, hogy ez az érték 1950-re felment kb. 310-re. Évszázados +/-5-ös ingadozás után kileng a mutató felfelé +25 értékkel. De ez még szolid, a rakéta 1950 után gyúlt be, 2015-re az érték már 400 ppm.  Hetven év alatt 25 pontos növekedés, majd újabb szűk hetven alatt 90 pontos. 

De erről ne beszéljünk, beszéljünk inkább a vikingekről, teszünk bele képeket is, úgy lehet ám igazán elterelni a kispolgár figyelmét a lényegről és az üzenetünk lelkes hordozójává is csak így tehetjük. Fontos, hogy ezt az üzenetet hordozza, hiszen ha az életcéljait immáron szabadon tűzheti ki, nincs ott a károkozás csúnya képe a fogyasztása fölött akkor bátran fogyaszthat. Elégetheti az udvaron a gázolajat is, hiszen ráírta a forgalmazó, hogy az zöld. Vagy kék.

Ilyen cikkekből fogjuk megismerni a kortárs tudományt és így. És amikor az ember sok ilyent megnéz, akkor látni fogja, hogy ez egy mintába igazodik. Szemtelenül, hiszen ma például az Index tudomány rovatát az RWE píár-irodájából  töltik fel tartalommal, olyannal, amilyennel kell. A tudománykommunikáció ma a szemléletünk doktriner meghatározását szolgálja, azért, hogy a világlátásunk uralásával az akarásaink, az életcéljaink is uralhatóak legyenek, és azokban jelentős hangsúlyt kapjon a fogyasztás. 

Persze meg kell nyugtatni az embereket, hogy a tudomány jó kezekben van, tudjuk ám, hogy jár némi szmötyivel, de a hatalmasságok vigyáznak ránk, például mérik, hogy milyen is az a levegő, amit belélegzünk és ha baj van riasztanak meg intézkednek, és kommunikálják ezerrel, hogy ne féljünk fogyasztani, nincs itt semmi baj. Ez működik, hiszen még a kisember is inkább a médiának, a tudományosnak tűnő, sok grafikonnal megtámogatott magyarázónak hisz és nem a saját orrának. Aki megtehetné, még az sem teszi meg, hogy kicsit alaposabban is utánanézzen annak, hogy miben élünk, hogy valójában mekkora átverés, mekkora aljas szélhámosság ez a levegő minőség-monitorozás, hogy mennyire belebetegszünk és beledöglünk már ma abba, hogy "nincs itt semmi baj, a középkorban is volt ilyen, naésaztán", és akkor mi lesz holnap. 1950 óta a tengeri fitoplanktonnak, amelyik a termelt oxigén felét gyártja a 40%-a eltűnt, és hasonló ütemben tűnik el évente továbbra is. A tengerből iszonyú mennyiségű biomasszát, jellemzően halakat kiszedtünk, egyes fajok 1950 óta elveszítették a populációjuk 75%-át. 

Nem a vikingekről kéne fantáziálni és ezer évvel ezelőtti dolgokról, hanem arról, hogy az elmúlt száznegyven, vagy még inkább az elmúlt hetven év milyen - immáron mért - változásokkal járt együtt, ezek a változások milyen társadalmi hatással jártak, kik a haszonélvezői és kik a változások elszenvedői, és még sorolhatnám. De ez a gazdasági lobbinak nem érdeke, ezért ideologizálja, sokszor infantilizálja, "szórakoztatóvá" teszi a tudománykommunikációt, meggyőzi a kisembert, hogy a tudományt helyesen csak a nagyok, az elöl-hátul professzordoktorok tudják csak és kizárólag értelmezni, elhiszik, hogy a helyes értelmezés csak az ismert csatornákon jöhet és elolvasva a nagy véleménybefolyásoló szájtok tudománykommunikációs híreit, megnézve a mindenféle "channel"-ek "szórakoztató" műsorait már meg is vannak győződve, hogy értik a valóságot, és immáron teljes lelki nyugalommal fogják ők is továbbmondani, hogy nincs itt semmi baj, lehet fogyasztani nyugodtan, szélsőségek mindig is voltak, lám, a vikingek is, majd lehűl, ami felmelegszik, ilyen a történelem, éljenek a lemmingek!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr848096446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.22. 10:09:15

Jókat írsz, csak nagyon bő lére ereszted, elfárad az ember szeme mire a végére ér.:O

maroz 2015.11.22. 11:16:53

@látjátok feleim szümtükkel: Sajnos a bőbeszédűségnél túl van vagy öt, sokkal rosszabb tulajdonságom is és még azokkal se bírok érdemben foglalkozni. Elnézést a fölösleges dolgoztatásért. ;)

Messzi Vetek 2015.11.23. 14:17:44

@maroz: szerintem nincs ezzel baj, szórakoztató ez így. de ha ez "fáradság", akkor is simán kárpótol a gondolkodás íve, ahogy hónapok folyamán alakul, gazdagodik, változik.
süti beállítások módosítása