HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Kell-e nekünk tudomány?

2015.06.14. 14:58 | maroz | 53 komment

Ezzel nyitja a Média 2.0 blog a szolidan a "A kormány halálba küldte a tudománykommunikációt" címmel megfejelt posztját:

Minden szakmai szempont, közösségi tiltakozás és nyilvánvaló társadalmi igény ellenére a kormány végül biztosan megszünteti a tudománykommunikáció mesterszakot - derült ki a Magyar Közlöny legújabb számából.

Érdekes dolgok derülnek ki ebből a fránya Magyar Közlönyből, én eddig úgy tudtam, hogy csak a jogszabályokat közlik, de hát változhatnak az idők, médiakettőpontnulla, lehet, hogy ma már a hozzáfűzött kommentárok is beleférnek. De nem is erről szerettem volna beszélni, hanem arról, hogy a posztom címében feltett kérdés "kell-e?" csak akkor válaszolható meg, ha előbb körüljárjuk egyrészt a "nekünk"-et másrészt pedig a "tudomány"-t. Könnyed, nyári, vízpartra való olvasmány jön, tartsatok velem!

Szóval: húdöfákkíz és mekkora ez a "nekünk"? A médiaszakemberek blogján a posztjukat azzal a nagyon erős érvvel kezdik, hogy a kormány nyilvánvaló társadalmi igény ellenére szünteti meg a tudománykommunikációt. Tehát már ebből is felsejlik, hogy ez a "nekünk" egy jó nagy csoport, hiszen amikor társadalomról beszélünk abba - vérmérséklettől függően - beleértjük vagy egy adott országon, vagy egy nagyobb transznacionális közösségen belül, vagy, horribile dictu: a világon élő összes embert. Elfogadhatjuk tehát azt, hogy ez a "nekünk" azt jelenti, hogy az összes Magyarországon élő embert jelenti? Kérlek benneteket, a poszt kontextusában ezt fogadjátok el.

Nézzük tehát a kijelentés alátámasztását. Mitől nyilvánvaló ez a társadalmi igény? Mivel támasztja alá ezt a tudomány iránt elkötelezett szerző? Azzal, hogy az elmúlt években Oxfordban és a világ más egyetemein is indult ilyen szak! Értitek a gondolkodás menetét? Veszünk egy anekdotikus példát, Oxfordban indult ilyen szak, tehát ha indult, akkor Angliában kell lennie társadalmi támogatottságnak a tudománykommunikációs képzés mögött, és ha az angol társadalom támogatja, akkor a magyar társadalomról is kijelenthető, hogy támogatja. Így lett ide ez a "nyilvánvaló társadalmi igény", tudománykommunikációs igényösséggel megérvelve. Aztán persze ez a fajta gondolkodás ágyaz meg az antipopulista narratíváknak, hiszen ha a folyamatok során kiderül, hogy a magyar társadalom mégsem úgy viselkedik, mint ha az angol lenne, akkor magasságos értelmiségi elkezdi ezt az általa valójában nem is ismert társadalmat tele szájjal suttyóbalkánozni, leköpi, alázza, ott rúg bele, ahol éri és miért? Pusztán azért, mert ez a társadalom úgy viselkedett, ahogyan és nem úgy, ahogyan azt a csúcsértelmiségi elvárná tőle.

Márpedig ha nem tudjuk, hogy van-e társadalmi igény, akkor azt előbb nem ártana kideríteni, vagy legalább spekulatív úton megtippelni, hogy lehet-e, van-e olyan ismert ok, ami miatt lennie kéne. Ismétlem, társadalom ebben a posztban: minden Magyarországon élő ember.

Szerintem pont fordítva lehet a dolog: jelentéktelen mértékű és jelentéktelen intenzitású az a támogatottság, amivel a társadalom a tudománykommunikáció nevű izét megkínálja. Tippem, hogy a társadalom 90+ százaléka még csak azt sem tudja, hogy mafasz ez a tudománykommunikáció. Miért gondolom ezt? Kezdjük azzal, hogy a tudományos kutatásra kell lennie valamiféle társadalmi legitimációnak, és többen is azt mondják, hogy ezt a legitimációt az az ígéret alapozza meg, mely szerint a tudományos kutatás áldásaiból a technológián keresztül előbb-utóbb mindenki részesedni fog. Ezt az emberek több-kevesebb kedvvel el is hiszik, és magukban hozzágondolják persze azt is, hogy ezekből az áldásokból az emberek többé-kevésbé egyenlő módon fognak részesedni. Probléma olyankor adódik, amikor elkezdik masszívan ennek az ellenkezőjét tapasztalni, lásd luddita mozgalmak.

Magyarország a hátrányos, félperifériás betagozódása miatt szinte folyamatosan szopóágon van, egyre több az egyenlőtlenség, az igazságtalanság, így egyre nehezebben hiszik el az emberek azt, hogy a tudomány nekik, és nem csak a kivételezetteknek pottyant áldást.
kodolanyi.jpgNo és ne feledjük: Magyarországon súlyosan magas azoknak az aránya, akik a felsőfokú képzésre, ennek az intézményeire nem úgy tekintenek, mint a tudás bővített újratermelésének kis- és nagyüzemeire, hanem ezeket olyan helyeknek tekinti, ahol meg kell küzdeni egy "diploma" nevű jószágért, mely aztán megadja a belépés lehetőségét a jobb életbe. Ezért aztán a struktúra is erre rendezkedik be, a diákok tipikusan nem tudást akarnak megszerezni, hanem a diplomát, és erre optimalizálják az erőforrásaikat, amivel szemben az intézmény reakcióként megpróbálja ezt számára megnehezíteni, és közben persze csak az a fránya tudás vész el, de az nem is lényeg, a fő a diploma és a jó állás ígérete. Hihető-e, hogy ilyen uralkodó attitűdök között az embereket úgy komolyabban érdekelné a tudás, a tudomány, a tudománykommunikáció? Szerintem nehezen. Akkor honnan is az a nagy társadalmi igény, könyörgöm?

És persze ha már elvette a gaz kormány azt a bizonyos értéket, akkor mit is vett el konkrétan?

Tán csak már nem megint az elit játékát? Azt, amikor az egyik elit értelmiségi magyarázza a tudományt másik öt elit értelmiséginek? Vagy azt, amikor egy tudománynépszerűsítő szeánszt csillogó szemmel néz végig harminc budapesti elitgimnáziumos? Hol volt itt, nálunk a Körúton kívül is érzékelhető tudománykommunikáció? Ha már ugye nyilvánvaló társadalmi támogatottságról beszélünk... 

Sajnos a "nekünk" után szót kell ejteni a "tudomány"-ról is. Az általános, naiv képzet az, hogy ül a tudós a maga kis elefántcsonttornyocskájában és várja, hogy a jobbnál jobb ötletek az eszébe jussanak. Ezzel szemben az igazság inkább az lehet, miszerint a tudomány, a tudományos tevékenység is nagyon erősen a társadalomba ágyazott, így sokkal inkább tekinthető strukturálisan meghatározottnak, mint szabadnak. Olvassátok el ezt az írást, én csak a konklúziót idézném belőle:

A botrányok hátterében szakértők a kutatókra nehezedő nyomást sejtik: előmenetelük, anyagi megbecsülésük, kutatásaik támogatása ugyanis a publikációs listájuk hosszával arányos. Ezért a kiadóknak még nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a csalások kiszűrésére.

A szokásos rendőrállami reakció: csalnak, tehát növeljük meg a bűnüldöző apparátust, és el ne töprengjünk azon, hogy vajon miért is csalnak ezek a komoly, tudós, ethosszal tökig tele emberek. Mi van, ha azért csalnak, mert ezt megköveteli tőlük a rendszer? Ha ez a publikációs huncutkodás nem oka az anomáliának, hanem csak egy megjelenési tünete egy nagyobbnak? A tudomány úgy ágyazódott be a neoliberális világrendszerbe, hogy közben nagyon durván intézményesült, bürokratikussá vált, roppant kirekesztő, hiszen ma az a mainstream nézet a tudomány művelői között, hogy ilyesmihez csak olyanok férhessenek hozzá, akik hosszas előkészületi és beavatási procedúrákon átestek, a többiek még csak meg sem érthetik a tudomány problémáit, hozzászólni már ne is merészeljenek, hiszen az a "szakértelem" kiváltsága. A tudomány csinálói nagyon sokszor maguk is bürokraták, vagy rákényszerülnek a bürokratikus viselkedésre, valamint az intézmények is hierarchiákba szerveződnek, így a tudományos kutatók élete jelentős részben a hierarchiához igazodásról, az előmenetelről, az újabb és újabb címek, rangok, mutatók, indexek megszerzéséről fog szólni.

Ezt a struktúrát - milyen meglepő - a pénz, a tőke tartja fenn. Neki az érdeke az, hogy ne csak a saját pénzén kutathasson, hanem ahhoz a társadalom, tehát minden egyes ember is tegye oda a fillérkéjét, aztán majd a hozamot elosztják közösen. Úgy, ahogy. De nem csak a tényleges, érdemi kutatás miatt kell a tőkének a tudomány, hanem azért, hogy az általuk előállított termékeket, szolgáltatásokat könnyebben megvegyük. A megújuló energiaforrások, a napelem, a villanyautó, a fenntarthatósági bla-bla, a csodálatos, csilivili-hiperszuper "zöld" irodaházak és egyéb köz- és ipari monstrumok azért lettek, azért lehettek, mert mi meg lettünk dolgozva arra, hogy ezt a zöld-dumát csont nélkül benyeljük. Ez azért sikerülhetett, mert a tudomány, a köz és a piac kooperált: a piac megbízta a tudományt azzal, hogy kutassa ki, miszerint ezek a zöldizék a társadalom, az emberiség, földanyácska, az egész kibaszott univerzum holisztikus érdeke, és nem Elon Muské. A tudomány ezt engedelmesen ki is kutatta, majd a piac ezt világgá kürtölte, és nem mellékesen odaállt az állam elé: nézd, öreg, tudományos kutatások százai bizonyítják, hogy a villanyautó meg a zöld minősítésű ingatlan-gigaberuházás össztársadalmi érdek, így te is megtehetnéd, hogy egyrészt adsz még egy kis dellát arra, hogy tovább kutassák mindennek a jóságát és a társadalmi hasznosságát, másrészt pedig ugyan, adjál már egy kis közpénzt azoknak, akik képesek lennének amúgy is megvenni ezeket az áldásokat, és... mi van???... hogy honnan lenne neked erre pénzed??? de hülye egy állam vagy, hallod: hát vedd el azoktól, akiknek kevés van! Azok úgysem tudnának napelemes rendszert venni, nem mindegy?

Ma a tudomány igen jelentős részben tehát arról szól, hogy a tőke a profitnövelés érdekében kőkeményen meghatározza azt, hogy a tudós mit kutasson (más megközelítésből: ráirányítja a figyelmét valamire, amivel egyúttal el is vonja azt az egyéb dolgokról), illetve arra is, hogy abból egy roppant hatalommal bíró tőkekoncentrátum piaci előnyt tudjon magának kovácsolni, és akkor még nem is beszéltem arról, hogy a társadalomtudományokat hogyan használja fel hasonló trükkökkel a fennálló világrend fenntartása érdekében, de ez egy külön poszt lenne, legyen most elég ennyi.

Tehát a kérdés immáron némileg letisztítva: kell-e nekünk, Magyarországon élő embereknek ez a tudomány?  

53 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr87542650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.06.14. 21:36:28

Tudomány volt van lesz. Emellett volt egy rövid időszak, amikor nem csak tudomány volt, hanem valakik kommunikálták is aaa... mit is? ;-)

egysmás 2015.06.14. 21:45:57

Dehogy kell ide tudomány!
Ezért zárják be a gimnáziumokat, és építik le az egyetemeket.
Magyarországon nem tudósokra van szükség, hanem esztergályosokra.

Aki meg tanulni akar, annak ott van Svájc.
Meg a saját lába.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.06.14. 22:00:52

Nézzük a tényeket!
A Felvi adatai szerint tudománykommunikáció a természettudományban mesterszak csak az ELTE TTK-n indult tavaly. 52 jelentkező volt, ebből 12 első helyen jelentkezett és 6 embert vettek fel. Ebben benne van az állami és a költségtérítéses is.

Szalay Miklós 2015.06.14. 22:10:31

Emberek! Aki akar egy objektív, pártatlan képet a világról, annak itt lesz ez a könyv:

egyvilag.hu

Nem kimondottan tudomány, de elmondja, hogy mi micsoda, és hogyan működik.

Tyreo 2015.06.14. 22:28:58

Egészen mókás dolog ez a tudomány elleni kikelés egy az INTERNETEN kitett cikkben amit SZÁMÍTÓGÉPEN írtál és sokan olvasnak OKOSTELÓRÓL amik mind bizonyítják azt, hogy mennyire nem részesül senki a tudomány áldásaiból...
és természetesen ebben az országban nincs szükség a tudományos nézetek terjesztésére, amire például a tudománykommunikáció éppen alkalmas lenne, hisz ebben az országban senki nem hisz a chemtrailben, haarpban, gyógyító gömbökben, homeopátiában és senki nem keresi a víz DNS-ét...
mindmeghalunk.com/2015/02/02/a-viz-dns-e/

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.06.14. 22:55:00

Tudomány nélkül nem lenne új ifony, még nagyobb pladzmatíví, új autó! Nem lenne jólét! A tudomány tett minket a világtörténelem legokosabb, legbölcsebb nemzedékévé! Még egy nemzedék se jutott el a világtörténelem során oda, hogy elpusztíthassa a saját bolygóját, miközben átbulizza az életét a brutális jólétben, ifonnyal a kezében, verve a mellét, hogy "mi vagyunk a világtörténelem legokosabb és legbölcsebb nemzedéke".

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.06.14. 23:18:41

Hahaha! Nagy örömmel látom, hogy újra beindult az európai értelemben vett cheguevaraista forradalmi civil mérsékelt szélsőbaloldal anti-antipopulista blogja. :) Jó kis poszt ez: provokatív és elgondolkodtató.

Csak egy kicsit úgy jártál, mint szegény Laczkovich prof a sok "motiválatlan és tehetségtelen" diákkal. Mintha nem értenéd a rendszert.

Azt mondod, a tudomány művelői egymás hasznosságának orális méltatása helyett menjenek ki a nép közé, ott magyarázzák el a sok adófizetőnek a hasznosságukat? Ez pont olyan idealista elképzelés, mint hogy a diákok nagy része nem a diplomáért jár főiskolára vagy egyetemre, hanem a tudásért.

A tudósoknak nem a nép rokonszenve kell, hanem pénz. A pénzről nem a nép dönt, hanem a politikusok. A politikusokra néha lehet hatni egy kis tiltakozással vagy nyomásgyakorlással (lásd az ELTE TÁTK ügyét, a tüntetés után maradhatott a nemzetközi kapcsolatok szak, a kormány gyakorlatilag visszavonult). A nép közé menni macerás és bizonytalan, a többi értelmiségit egy kis közös tiltakozásra és nyomásgyakorlásra összetrombitálni könnyebbnek és célravezetőbbnek tűnik. Nem vetném rájuk az első követ.

Ha nálatok a vasárnapi ebédhez nem áldást mondotok, de nem is azt, hogy jó étvágyat, hanem valaki mondjuk felolvas egy Piketty-fejezetet, akkor nem árt szociológiailag átgondolni a bírált intellektuell bloggerek viselkedését sem. :)

"és akkor még nem is beszéltem arról, hogy [a tőke] a társadalomtudományokat hogyan használja fel hasonló trükkökkel a fennálló világrend fenntartása érdekében, de ez egy külön poszt lenne"

LEGYEN. KÖVETELEM! Eh, bocsánat, akarom mondani: társadalmi igény van rá! :)

steery 2015.06.14. 23:38:20

Az emberiség mindent a tudománya segítségével akar megoldani, mivel a nyers erővel és butasággal önmagában nem boldogulunk. Ezért a tudománynak köszönhetünk minden megoldást és minden új problémát is, amik vele járnak. A tudománnyal élünk és az is fog végezni velünk.
A tudás már régen messze túlnőtt az egyénen. Sokkal több a tudásunk, mint amennyit egy ember képes lenne befogadni. És most jutottunk el odáig, hogy már a társadalom egésze sem tudja a rendelkezésére álló tudást befogadni. Vagyis a tudásunk egyre jobban elszakad tőlünk, elkezd önálló életet élni és végül semmi közünk nem lesz már hozzá. És akkor végünk...
(Az oktatás permanens válsága csak tünete a kórnak, nem oka.)

kvadrillio 2015.06.14. 23:54:13

RTLKLUBON MOST..., HEGYES - JE3GYES.SAULFIJA FASZIVAL POR...TRÉÉÉÉÉ MŰSOR...HÁÁÁÁT, HA ENNEK A GYEREKNEK MÁR NEM HIÁNYZIK AZ AGYSEJTJEINEK A FELE DROGOZÁSTÓL....AKKOR ÉN VAOK A DALAI LÁM----A,,,,,,

varisztor 2015.06.15. 06:04:17

@Tyreo: Legközelebb lassíts, elvetted a kenyeremet! :D Pont így akartam a cikk olvasása után posztolni...

midnight coder 2015.06.15. 07:15:48

@Tyreo: Ne keverd a hitet a tudománnyal. Másrészt a tudomány is elég nagy részben hit. Lásd Pl. a táplálkozástudományt ahol kb. hetenként változik hogy a tojás egészséges vagy a fogyasztása felér egy kisebb öngyilkossággal. Csak ezt itt úgy hívják hogy újabb eredmények, a tudomány fejlődése. És közben elfelejtik, hogy amit még két héttel azelőtt hittek, az pont olyan relációban volt a fizikai valóssággal, mint amikor a Gyurcsók távgyógyítja az öreglányokat a TV-ben.

vérmiki 2015.06.15. 07:16:56

Nincs vele baj, amennyiben ugyanúgy kezeljük, mint a többi vallást.
...és nem magoltatják az éppen aktuális dogmáit állami intézményekben, miközben a fanatikus híveik mocskolják azokat, akik kételkedni merészelnek a jelenlegi meséiben.

Csak sajnos ez nincs így, jelenleg ennek a szektának a legerősebb a lobbiereje, így kötelező elhinni az igazolatlan hülyeségeit.
hogy miért? pénzért

midnight coder 2015.06.15. 07:20:44

@endike: Az emberiség már többször pusztította el a saját élőhelyét tudomány nélkül is. Sőt, a bolygó élővilága egyszer már saját maga is megtette ugyanezt pedig akkor még nem hogy ember, de gerincesek sem voltak. Most legalább elvben tudjuk a megoldást a problémára, más kérdés hogy a társadalom túl hülye hozzá. És a probléma forrása nem az ájfón hanem a grínpísz. A másik problémája az emberiségnek hogy szaporodnak mint a nyuszikák. Persze itt sem az ájfónos csapat. Viszont amikor ökológiai lábnyomot számítunk, akkor az etióp néger is egynek számít.

midnight coder 2015.06.15. 07:27:16

@vérmiki: Azért a tudomány elég nagy mértékben megalapozott dolgokat állít (kivéve egy-két területet ahol ma még elég bizonytalan talajon állnak), míg a legtöbb vallás meglehetősen agyatlan baromságokat. Ráadásul, ha valami hülye azt hitte hogy látott valamit és ezt elég meggyőzően adja elő pár másik hülyének, az elég lehet ahhoz, hogy kontinensekről irtsanak ki embereket.

maroz 2015.06.15. 07:28:21

@Holger Hartland: De hát könyörgöm, nem én mondom, hanem az idézett, belinkelt poszt mondja! Én semmi olyasmit nem mondok, hogy mit "kéne", csak egyrészt rávillantottam az illegalitásban használt jó kis elemlámpámmal arra, hogy a média 2.0-ás posztban állítottal szemben jó eséllyel a tudománykommunikációnak nincs nem hogy jelentős, de szinte semmiféle társadalmi támogatottsága.

Namost, akkor innen mi van?

Meg lehet próbálni továbbra is azt hazudni, hogy van, de akkor ne lepődjenek meg, ha amikor ennek a támogatásnak manifesztálódnia kéne (bezárják a tátkot, pld., ami egy kis elitberzenkedést okozott, valamiféle kiegyezéssel a végén, lehettek vagy kétezren, akik tényleg bevonódtak?), olyankor csak valamiféle szolid kis elitberzenkedés jön, de lényeg a néma csönd.

Meg lehet próbálni azt is, hogy közlik őszintén az álláspontjukat a tudásgyarapító szakmunkások: kuss, ez egy elit-dolog, úgy csináljuk, ahogyan nekünk tetszik, te hülye vagy ahhoz, hogy ebbe belepofázz, hidd el, hogy jó lesz neked is és kussolj.

Ennek kb. két kimenete lehet:

A, Ja, jó, mondja a nép, rendben, bocsika.

B, Hát az apátok faszát, azt!!!

Na, engem az érdekelne, hogy az elit elefántcsonttorony-konform részének a bé válaszra van-e valamiféle, többé-kevésbé működőképesnek elgondolható stratégiája.

Amúgy meg tök jól látod, ma egy vidéki, felületes ránézésre értelmiséginek tűnő embertől ciki, ha Pikettyről beszél. Kicsit olyan, mint ha valaki a Körúton kívül merészelne húsból készült hamburgert enni. Ilyesmi nem létezik, vagy ahol mégis, ott gyanús, roppant gyanús. ;))

Szóval nekem azzal van bajom, hogy napjainkban a tudományhoz hozzáférni csak a nagyon szűk elit tud, egy hosszadalmas, beavatási rítusokkal tarkított akadálypályán végigmenve, ez a tudomány nem szabad, hanem roppant erősen determinált, és egyre inkább az a meggyőződésem, hogy az áldásaiból a társadalom roppant egyenlőtlenül részesedik. Igen, van egy nem idealista, hanem utópisztikus sejtésecském arról, hogy hogyan lehetne úgy kinyitni a hozzáférést, hogy az minél több embernek minél jobb legyen, de pontosan tudom, hogy az tényleg nem más, mint utópia, és talán egy elérhetetlennek is nevezhető utópia, na pont ezért nem írtam egy szót sem arról, hogy mit kéne, hanem csak arról, hogy szerintem mi van.

gmihaly 2015.06.15. 07:34:45

A tudálék aztán tényleg nem kell!!!

maroz 2015.06.15. 07:39:35

@midnight coder: Egynek számít, de egy olyan világban, ahol az átlag amerikai fehér ember ötször annyi széndioxidod juttat ki, mint egy átlag afrikai. Számomra ésszerűbb, gazdaságosabb megoldásnak tűnik környezetvédelmi szempontból egy fehér amerikait likvidálni, mint öt etióp négert.

vérmiki 2015.06.15. 07:40:53

@midnight coder: a vallás is "elég nagy mértékben megalapozott dolgokat állít", nem véletlenül több ezer évesek... ellentétben a tudománnyal...
Másik különbség, hogy míg a vallást, ha jól használod, boldogabb leszel az életben, ha pedig rosszul, akkor is legfeljebb embereket teszel tönkre, és nem az egész bolygót.... ellentétben a tudománnyal....

"ha valami hülye azt hitte hogy látott valamit és ezt elég meggyőzően adja elő pár másik hülyének..."
ez teljesen jellemző a tudományra, mondhatnánk az evolúció, vagy az ősrobbanás elméletet, amikben ma tilos kételkedni

vérmiki 2015.06.15. 07:43:59

@vérmiki: ja bocs, nem teljesen igaz, amit írtam:
""ha valami hülye azt hitte hogy látott valamit és ezt elég meggyőzően adja elő pár másik hülyének...""

a tudományban még látni sem kell azt a valamit, amit aztán szent igazságként terjesztünk tovább

midnight coder 2015.06.15. 07:51:04

@maroz: A tudományhoz vezető út bizony elég rögös. Pl. nem lehet úgy megérteni a fizikát hogy ne tanulj egy rakás csúnya matekot hozzá.

És bizony az átlagpolgár elég sokat profitál ebből. Tudomány nélkül Endike és Vérmiki ma jó eséllyel írástudatlan jobbágyok lennének akik nem az észt osztanák hanem kapálnának a földeken napestig, és este örülnének ha valami kaját látnak. Ha pedig megfájdul a foguk és van akkora mázlijuk hogy fogorvoshoz jutnak, akkor az érzéstelenítés nélkül húzza ki nekik egy olyan fogóval amivel ma jóérzésű ember szöget sem.

Az persze ettől függetlenül kérdés, hogy mennyire van szükség kis hazánkban tudománykommunikációra. Szerintem ezt a szerepet már nagyon régóta nem Öveges professzor tölti be, hanem a Spectrum, National Geographic és a többi hasonló csatorna.
Ahhoz, hogy nálunk is gyártsunk olyasmit ami ezen a téren labdába rúg, elsősorban három dolog kell: pénz, pénz és pénz. És ha ez van, akkor a tudománykommunikációs szakembert már csak összeszedjük valahonnan. A gond ott van, hogy ez a három dolog viszont hiányzik, és nem hiszem hogy ez hosszú távon változna. Ahogy amúgy azt sem, hogy ez a kis csóró Magyarország feladata lenne ezen a világon. Így viszont a frissen kiképzett tudománykommunikációs szakemberek vagy külföldön fognak dolgozni, vagy idehaza valamelyik gyorsétteremben.

midnight coder 2015.06.15. 07:53:57

@maroz: Az amerikai nem fogja 20 év múlva megötszörözni a széndioxid kibocsájtását. Az etióp néger a létszámát igen, már persze ha nem hal éhen a felesleg. Mit gondolsz, miért van ott annyi éhező néger ? Nézd meg hányan voltak mondjuk az 50-es években ebben a térségben, és hányan vannak ma.

vérmiki 2015.06.15. 07:56:48

@midnight coder: ah személyeskedés, és feltételezések...
minden elvakult tudományhívő ultimate érvelése...
ez tényleg cáfolhatatlan, mint maga, a szent, és tévedhetetlen tudomány!

maroz 2015.06.15. 07:58:36

@Tyreo: Ez nem "a" tudomány elleni kikelés, hanem kísérlet arra, hogy a tudományról társadalmi összefüggésekben beszéljek.

Nem állítottam, hogy senki ne részesülne a tudomány áldásaiból, hanem azt, hogy ezek az áldások roppant egyenlőtlenül vannak elosztva. Igen, nekem jó a sorsom, szerencsés voltam, így írhatok posztot számítógépen, azt újraolvashatom okostelefonon, mert nekem a középosztálybeli helyzetem ezt megengedi. De ne feledd, hogy amikor a társadalmi támogatottságról beszéltem kikötöttem, hogy társadalom néven az egész országról, minden polgáráról beszélünk, arról az 1,3 millióról is, akik nem hogy a tudományhoz via internet vagy okosteló, de a mindennapi betevőhöz, fedélhez, vezetékes vízhez, áramhoz sem férnek hozzá. És akkor ott vannak azok a milliók, akik szűkösen ugyan hozzáférhetnének, de a napi 16 óra meló után pont ilyesmihez van kedvük, ugye.

Az, hogy "tudományos nézetek terjesztésére" szükség lenne, furcsa óhaj, hirtelen nem is tudom értelmezni.

bölcsbagoly 2015.06.15. 07:59:37

A tudománnyal nincs baj, a művelőivel sem, sőt a tudománykommunikációval sem (ha figyelemebe vesszük azt a sok sületlenlenséget amiket a médiában olvashatunk, láthatunk), a baj a tudományra rátelepedő és rossz irányba eredményesség méréssel (sceintometria) van. A fizetett publikálási lehetőségek, a nem éppen elfogulatlan referensi tevékenység, a mainstream vonalak kiméletlen dominanciája, az impakt faktorok körüli bonyodalmak és egyenlőtlenségek, a bálvárosodás, sőt a tudomány prostituálódása, stb, stb, igencsak jellemzői napjaink tudományos életének.

midnight coder 2015.06.15. 08:03:30

@vérmiki: "nem véletlenül több ezer évesek..."
Az, hogy valakik több ezer éve beszélnek hülyeségeket, az mitől lesz igaz ? Másrészt messze nem minden vallás több ezer éves, ma is alakulnak szekták amik aztán vagy kinövik magukat vallássá vagy nem. Ahogy tűnnek is el vallások, különösen ha jön egy agresszívabb, térítő vallás.

"Másik különbség, hogy míg a vallást, ha jól használod, boldogabb leszel az életben, ha pedig rosszul, akkor is legfeljebb embereket teszel tönkre, és nem az egész bolygót.... ellentétben a tudománnyal...."
A vallás ha jól használod akkor olyan mint a kábítószer. Jól érzed magad tőle és függetlenít a tényleges valóságtól.

Az, hogy képes-e a bolygót elpusztítani, még nem lett kipróbálva. Igazán hatékonyan terjedő vallás eddig csak a kereszténység volt, az elég volt ahhoz hogy lényegében minden más kultúrát elpusztítson a bolygón kivéve az iszlámot, ami viszont úgy néz ki hogy a kereszténységnél is jóval hatékonyabban terjed és pusztít. És nem biztos, hogy az emberiség nem fog előbb-utóbb kitalálni egy még sokkal toxikusabbat.

vérmiki 2015.06.15. 08:08:15

@midnight coder: "Az, hogy valakik több ezer éve beszélnek hülyeségeket, az mitől lesz igaz "
az oké, hogy te, mint bölcs bagoly, a tévedhetetlen tudomány szent nevében kijelented, hogy valami hülyeség, csak attól még nem lesz igaz.

Normális emberek körberöhögnék, jó lenne az állításodra valami bizonyíték...
persze jó kérdés, hogy mit nevezünk bizonyítéknak...
elvileg, a tudomány nevű szekta ezen alapul, oszt mégis, aki ért a tudományhoz tisztában van vele, hogy a tudomány az aztán tényleg folyamatos hülyeségek (hazugságok) sorozata

maroz 2015.06.15. 08:12:24

@midnight coder: Ha megötszörözi, akkor annyi fog változni, hogy az egy főre jutó etióp üvegházgáz-kibocsájtás 5 tonna per fő per év lesz, hanem egy, miközben Amerikában vagy marad a 25 tonna/fő/év, vagy nőni fog. Éhező néger meg pontosan ugyanazért van, amiért éhező magyar is: ez a mostani világrendszer csak úgy tud működni, ha az egyik oldalán ott az átlag fehér, centrumországbeli polgár, aki a periféria emberkéjéhez képest nagyságrenddel jobban él, és persze a két véglet között ott vagyunk mi, a félperifériás országok között, rosszabb helyzetben, mint a centrumállamok, de még mindig jobban a perifériás államoknál. Ismétlem, ez a rendszer csak így tud működni, tehát kell mind a három szint hozzá, és nem nagyon van érdemi átjárás, mert ha lenne, akkor már működésképtelenné válna a rendszer.

Illetve van, de csónakkal.

maroz 2015.06.15. 08:13:26

@maroz: "üvegházgáz-kibocsájtás 5 tonna per fő per év lesz"

helyesen: NEM 5 tonna per fő per...

Mérnork 2015.06.15. 08:27:38

@maroz:
A CO2 kibocsátás egyetlen és napjainkban baromira túlmisztifikált mérőszáma a környezetpusztításnak.
Az elszaporodó sáskák pl. hibahatár alatti mértékben járulnak hozzá a CO2 kibocsátáshoz, viszont sivatag szintjére zabálják a vidéket, ahol elvonulnak. Ugyanez a probléma az exponenciálisan szaporodó négerekkel/indiaiakkal/cigókkal.

maroz 2015.06.15. 08:42:48

@Mérnork: Lehet, hogy túlmisztifikált, de azért azt vedd figyelembe, hogy a légkörbe bekerült széndioxid igen lassan kerül ki, így ha mégis kiderülne, hogy számunkra problémát okoz a túl sok légköri széndioxid, akkor hosszú évtizedeket kellene várjunk az arányok visszaállására még akkor is, ha mondjuk valami csoda folytán holnaptól 99%-kal csökkenne a kibocsájtás.

A négerek/indiaiak/cigók mi más tehetnének, milyen egyéb lehetőségeik maradtak? Nyissanak inkább Bécsben cukrászdát? ;))

Mérnork 2015.06.15. 09:41:17

@maroz: Nem tudom mit kéne tenniük, esetleg abbahagyhatnák az osztódással szaporodást... De az hogy letarolják maguk körül a még érintetlenül megmaradt természetet szerintem messze nagyobb probléma, mint az, hogy a CO2 kibocsátás miatt melegszik a Föld éghajlata. Amúgy én úgy olvastam, hogy az utóbbi 1 millió évben az egymást követő jégkorszakok/meleg periódusok váltakozása során a meleg periódusokban simán melegebb volt az éghajlat a mostaninál, utána meg pár 10k év alatt visszaesett fagyos szintre. Ez nekem jóval nagyobb változásnak tűnik a klímában, mint amit mi produkálunk.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.06.15. 09:53:10

@maroz: Igen, a belinkelt poszt mondja, hogy van társadalmi támogatottsága, miközben a társadalom nagy részét valószínűleg hidegen hagyja a dolog. Egy kicsi, talán nem is olyan kicsi részét viszont nem. Én arra szeretném felhívni a figyelmedet, hogy az a poszt nem véletlenül nem foglalkozik ilyen dolgokkal, hogy mekkora is a tényleges társadalmi igény, ugyanis az a dolgok jelen állása szerint nem számít.

Az számít, hogy tudnak-e hatni a döntéshozókra. Mikor azt mondják, "van erre a szakra társadalmi igény", az valójában azt jelenti, "akárhány embernek is van rá igénye, ők elegen vannak és elég nagy a hangerejük ahhoz, kedves kormány, hogy ne érje meg neked ilyen dolgokkal feldühíteni őket".

Látod, a TÁTK-val is mi történt. Bezárták? Nem. Na ugye. :) Persze nyilván nem csupán az ezer-kétezer fős tüntetés hatott, hanem közben folytak a tárgyalások a felsőoktatást képviselő rektorokkal is, akik közvetítették a dékánok álláspontját, stb. Az ELTE TÁTK-n tartott fórumon ott volt az ELTE rektora, Mezey Barna is, aki aztán gyorsan lelépett, pontosan azért, mert egy ilyen érdekmegtárgyaló és -érvényesítő konferenciára kellett mennie.

Ami a néppel folytatott párbeszédet illeti, az abban a formában, ahogy írod, nem létezik. A nép elsősorban a gyerekei tanulmányai révén találkozik a felsőoktatással, már akinek a gyereke tanul benne. Az lehet, hogy egy kisebbség, de azért elég nagy kisebbség. Nem 5%, hanem inkább 20-30, de most csak saccra írom, a pofáraesés kockázatát vállalva.

Nem igaz, hogy "napjainkban a tudományhoz hozzáférni csak a nagyon szűk elit tud". Kétségtelen, hogy vannak születési előnyök és hátrányok, időnként óriásiak, de hogy _csak_ a szűk elit férne hozzá, szerintem ez nem igaz. A te gyerekeid pl. hozzáférnek? Szerintem igen... A nagyon szűk elit részei ők (ti)? Szerintem nem... De folytassuk magánban, ha úgy jobb.

Pikettyről beszélned pedig nehogy már ciki legyen. És jöhet a poszt arról, hogy a tőke hogyan használja fel a társadalomtudományt a világrend fenntartására. Nagyon érdekesen hangzik!

maroz 2015.06.15. 09:58:33

@Mérnork: Mit értesz azon, hogy "letarolják maguk körül a még érintetlen természetet"? Kik, hol?

Így van, voltak jégkorszakok, voltak meleg periódusok az elmúlt egymillió évben, én a Földet egy csöppet sem féltem, nagyfiú, tud az magára vigyázni, én az emberek miatt aggódok. Ugyanis ilyen jószág nem nagyon volt az utóbbi egymillió évben, pláne nem ekkora számban és ilyen erős függőségben az erőforrásokat elosztó struktúráktól, és ez az ember az, aki már pár fokos melegedésre/lehűlésre is roppant érzékeny, mert már ennyi éghajlatváltozás is hozzá tud járulni ahhoz, hogy az erőforrások legalábbis lokálisan megcsappanjanak. Ami ugye beindítja a harcot a szűkösebb erőforrásokért, és hadd ne soroljam, hogy az ilyesmi mikkel szok járni.

Szóval a Földnek lószar az a pár fok, simán átvészeli, de mi, emberek jó eséllyel durván meg fogjuk szívni.

maroz 2015.06.15. 10:13:04

@Holger Hartland: A tényleges társadalmi igény _hiánya_ számít. Tudom, hogy mi van, tudom, hogy ma az az általános attitűd, hogy ez az urak dolga, nem vagyok naiv.

A csapda az, hogy így a tudomány és a tudástermelés az elitek játékává válik, ahol a nagy többség számára intranszparens módon vívják a maga cicaharcaikat olyasmikért, amiből a nagy többség nem is ért semmit. Miközben persze folyamatosan a közjóra hivatkoznak, lásd a tátk esetében. Hogy az mekkora egy közjó. Hát, tippem szerint a túlnyomó többség nem pont erről van meggyőződve. Na, ebbe az intranszparens, a társadalmat lényegében véve csak hivatkozási alapnak tekintő játszadozásba csaphat bele alkalomadtán egy-egy nagy hatalommal bíró spíler, például a pártpolitikai elit, és a társadalmi igény hiányára hivatkozva egy szűkösebb pillanatban elküldheti az egész eltét barackot válogatni. És akkor mi lesz? Akkor a szokásos lesz: az elit sugárban fog okádni a népre, amiért az nem társdalmitámogatta. A nép lesz a hibás.

Az én gyerekeim nem férnek hozzá a tudományhoz, holott a státuszuk közelebb áll - vagy állhatna, ha óhajtanák - az elithez, mint a középosztályhoz, pusztán csak azért, mert nekem volt olyan szerencsém, hogy fel bírtam törni. Ma a tudomány akadémikus, zárt, rideg, Jótündér-konform módon elitista, némileg nyitott műhelyt is alig találni benne, szóval tartom, hogy ma a tudomány az egy elitsport.

bölcsbagoly 2015.06.15. 11:02:46

@maroz: a probléma ne az amit írsz, hanem az lassan több az eszkimó mint a fóka, másrészt a mainstream dogmák nem tűrik az alternativ vagy unortodos kutatások létedzését és azok művelőit! Vagy beállsz a sorba, vagy ki vagy rekesztve! A mainstream pedig prostituálódik a pénz miatt. Így a kreativitás csak akkor pozitívum, ha a fővonal szolgálatában van, ha nem akkor áltudománynak van cimkézve. Ennek az eredménye, hogy a szorgalmaskáké a világ.

Uma Thurman férje 2015.06.15. 11:11:49

A faszé kell _A_tudomány működésének belső ellentmondásaira rávilágító cikknél felhozni a vallás vs tudomány topikot.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.06.15. 13:45:05

@maroz: Azért "az urak játéka" és az "én egész népemet fogom, nem középiskolás fokon" között vannak átmeneti fokozatok. Most kb. 300 ezren tanulnak a magyar felsőoktatásban, az családtagokkal együtt minimum egymillió érintettet jelent, a gyereküket még nem egyetemre járató diplomásokkal és az oktatókkal együtt lehet az kétmillió is.

Ezért nem lehet (egyelőre :)) az egész eltét barackválogatásra küldeni, és látod, amikor nemrég csak egy részét próbálták, az sem sikerült. Fúrni-farigcsálni, nyírni egy kicsit emitt, vágni amott, azt lehet. Az folyamatban is van.

Nem tudom egyébként, hogy a népnek mekkora részét kell, vagy inkább: lehet bevonni ezekbe a dolgokba. Az említett 10-20%-ot vagy valamivel többet lehet és kellene is. Talán föl lehet tornászni 30-40%-ig. Százig meg biztos nem.

maroz 2015.06.15. 14:12:01

@Holger Hartland: Persze, vannak átmeneti fokozatok, de ez egy blog és nem a journal of énlökömafrankót, így talán a mondandóm lényege úgy is megérthető, ha hagyjuk a fokozatokat másra, engem vigyen fel a padlásra. ;))

Amúgy meg ha így operacionalizálod, akkor már nem ugyanarról beszélünk. Én ezekről az intézményekről abban az értelemben beszéltem, mint a tudás bővített újratermelése szempontjából nagyon fontos intézmények. Meggyőződésem, hogy annak a 300 ezernek csak a kis hányada kötődik azért ezekhez az intézményekhez, hogy ezeken keresztül a tudáshoz hozzáférjen, a zöm csak a diplomát akarja. A szülői kötődést is ehhez kapcsolnám, szerintem ott is a diploma megszerzésének az intézményeként van többségében elgondolva az egyetem, a kötődés nem lehet mély, sőt, és ez a diploma megszerzése után nyomtalanul el is múlik.

Abban neked teljesen igazad van, hogy a száz százalékos támogatottság még egy utópiában is illúzió, így amikor társadalmi támogatottságról beszélek, akkor azt úgy értem, ahogyan azt a szokványos formában érteni szokás. Nekem tényleg az a spurim, hogy ha alaposan utánajárnánk, akkor igen alacsony mutatót kapnánk. Na, ezért mertem azt írni, hogy csekély a társadalmi támogatottsága a tudománynak, a tudomány művelésének. Gondolj bele abba is, hogy ezek az attitűdök olyankor jönnek elő, amikor az emberek dichotóm döntés elé kerülnek: erre, vagy arra költsük el a pénzt? A posztmodern ember ingatag, attitűdjei hajlanak, mint a nád, így azokra fog hallgatni, amelyek mélyebben interiorizálódtak. Köztük van-e a tudomány szeretete? Szerintem csekély mértékben.

Tyreo 2015.06.15. 17:58:35

@varisztor: Bocsi :D
@midnight coder: De pont ez a lényegi különbség. gyurcsók soha nem fogja elismerni, hogy tévedett. És igazad van ez a táplálkozás dolog eléggé mellé megy sokszor, de itt szerintem az irreális levárásokkal van leginkább gond. Mert valamiért elterjedt az a téves nézet, hogy minden bajunk megelőzhető ha figyelünk magunkra. Pedig nagyon nem. Az ember nem tökéletes és időnként shit happens bármit is csinálunk.
@maroz: a tudományos nézetekre ott a konkrét példa amit írtam. Olyan hülyék vagyunk ország szinten a tudományhoz, hogy az valami döbbenet. Lásd chemtrail, oltásellenesség és társai. ezen kéne több tudománypárti kommunikációval megpróbálni változtatni.
Azok meg akik napi 16 órát melóznak ugyan úgy lógnak a neten mint mindenki más és ugyan úgy használják a tudománmy eredményeit mint mindenki más. Esetleg lassabban jut el hozzájuk, de eljut.

maroz 2015.06.15. 19:44:05

@Tyreo: Az, hogy lesz internetelérésük az a Deutsche Telekom számára tényleg áldás, de vajon az előfizetők számára is az? Erről én nem vagyok annyira meggyőződve.

Mi bajod azzal, miben zavar téged az, ha valaki hisz a Chemtrailben? Milyen érdeked sérti ezzel?

varisztor 2015.06.15. 19:51:55

@maroz: A felvilágosult és ezért hatékonyan, jól működő társadalomhoz való jogát. Középkori elmékkel csak ilyen feudális országot lehet üzemeltetni, amilyen most Magyarország. Okos emberek tudnak tenni a jó célokért, a hívők csak szajkózzák a szájukba adott marhaságokat és arra hivatkozva nem csinálnak semmit vagy ha csinálnak, az legtöbbször a többiek visszahúzása, gáncsolása, fikázása, sima gyűlölködés...mint látjuk.

Tyreo 2015.06.15. 20:40:29

@maroz: ha nem lenne az akkor nem fizetnének elő rá. hisz senki nem tart fegyvert a fejükhöz.
A Chemtraillel különösebb baj nincsen, az csak röhejes. (Bár az utóbbi időben már pedzegetik, hogy le kellene lőni a gépeket és hasonlók. az elmebaj mindig veszélyes...)
Az igazi problémákat nyilván az oltásellenség meg különféle gyógyító sámánok okozzák akik szerencsétlen embereket vernek át a gyógyulás ígéretével, húzzák le őket sok pénzzel és adott esetben miattuk nem jutnak el rendes orvosokhoz az emberek. ez ellen viszont jó lenne értelmes fellépés a tudományos oldalról. abszolút kedvenc ugye pl a homeopátia ami szerint minél hígabb valami annál jobban hat mert a víz emlékszik. és ez többmilliárdos üzletág az országban...

maroz 2015.06.15. 21:10:23

@varisztor: Meglepne, ha létezne ilyen jog.

Az emberek elhisznek mindenféléket, te például azt hiszed, hogy okos emberek tudnak tenni a jó célokért és őket csak a buta emberek húzzák vissza, tehát továbbgondolva arra jutsz, hogy minden jó lenne, ha a buta emberek megokosulnának.

Látod, te ezt hiszed, én pedig nem hiszem el ezt, és akkor most mi van? :))

varisztor 2015.06.15. 21:17:14

@maroz: Semmi nincsen. Buta vagy. Az van mindössze. De ez most a norma errefelé.

maroz 2015.06.15. 21:43:51

@Tyreo: Meglepne, ha az internetre előfizetők ezt a döntésüket racionálisan, hosszas, érdemi mérlegelés után hozták volna meg. Sokkal hamarább elhiszem azt, hogy egyrészt a reklám hatására, másrészt pedig annak a hatalmi eszközökkel is segített tudásnak az elterjedésével, mely szerint itt valamiféle információs izé lenne, amiből nem szabad senkinek se kimaradnia. Szóval oda van az a fegyver tartva, csak észre kéne venni.

Az alternatív gyógyítókhoz több kutatás szerint is azért fordulnak az emberek, mert nem férnek hozzá a hagyományos orvosláshoz, vagy azért, mert abban a rendszerben nem tudnak foglalkozni a sokszor lelki eredetű problémáikkal, tehát pont fordítva van, mint ahogyan sejtetted.

Szóval igen, az emberek odafordulnak, ahová tudnak és azt kapnak, amit. Sokszor tényleg súlyos vadbaromságokat. De nézd meg ugyanezt a jelenséget a hivatalos tudomány berkeiből:

"Australian scientists are developing wind turbines that are one-third the price and 1,000 times more efficient than anything currently on the market to install along the country's windy and abundant coast."

Ez a hír szépen körbejárta a világot, magyar oldalakon is olvastam, és úgy komolyabban senki fel nem kapta a fejét, én méltatlankodtam picit fészbúkon, ennyi. Miért is gyanakodnánk, hiszen ez a hivatalos tudomány?:

www.sciencealert.com/new-superconductor-powered-wind-turbines-could-hit-australian-shores-in-five-years

(Érdemes megnézni a videót, amint a faszi henteléshez beöltözve nagyon értelmesen néz egy köteg lágy kötözőhuzalt, valamint védőfelszerelésben baszkurál egy ceruzaelemet, egy propellert és öt centi, a két végén blankolt drótot.)

Ezerszeres hatásfokú, aham.

Egy ideig gyűjtöttem az ilyeneket, az ingyen áramról szólóakat, vagy azt, amelyik az autókat a levegőben lévő hidrogénnel hajtaná úgy, hogy ezt a hidrogént maga az autó vonná ki menet közben. Az újságok "tudomány" rovata tele van ilyenekkel. És akkor ugye arról már szót se ejtsünk, hogy társadalomtudományos témákban mennyi zöldség jelenik meg.

Nekem az a sejtésem, hogy ez sem véletlen, ez a polgár a videón valószínűleg nem jókedvében bohóckodott, hanem a kényszer miatt: nagyon erős a piac, neki már csak másfél hónapra van kutatói fizetése, kéne valami kis pénz, valami kis finanszírozó, pályázat, ilyesmik.

Szóval nehéz azt megítélni, hogy ki okoz itt "igazi problémát", inkább úgy gondolom, hogy a struktúra okozza a problémákat, amelyek aztán itt így, amott úgy manifesztálódnak. Gyurcsók a gyógyulás ígéretét adja el, az ausztrál kutató az ezerszeres hatásfokú szélerőműét, mindketten csalnak, mert ezt kívánja tőlük a rendszer.

maroz 2015.06.15. 21:45:35

@varisztor: Na jó, de ha én buta vagyok az neked rossz, mert akkor nem lesz szebb, jobb, élhetőbb a te országod, ha mi buták vagyunk és buták is maradunk, amire te mit lépsz?

Mi a stratégiád arra, hogy mégiscsak jobban élhess a hazádban?

maroz 2015.06.15. 21:55:21

@maroz: index.hu/tech/2014/11/28/ezerszer_hatekonyabb_szelturbina_keszul/

Nem tudomány rovat, hanem technika. De hogy ez az "ezerszer hatékonyabb szélturbina" így, ennyire csont nélkül átmenjen, szóval talán kéretik egy rövid ideig nem Gyurcsókozni... :)))

Tyreo 2015.06.16. 02:40:55

@maroz: Nem, a fegyver nincs odatéve. A fegyver akkor lenne odatéve, ha oda lenne téve. de nincs. ja, hogy ez az internet egy annyira király dolog, hogy mindenki használja? hát igen, valóban elég komoly hátránnyal jár erről lemaradni, de attól még senki nincs belekényszerítve.
az alternatív gyógyítókhoz nyugodtan linkelheted a kutatást is, de például a magyarországi oltáselleneseknél biztos, hogy nem állja meg helyét, hisz őket szó szerint üldözik, hogy kezelhessék.
Az kommented utolsó részében pedig te magad érvelsz a tudománykommunikáció és a tudományos világkép mellett. Ugyanis ezek nem tudományos kutatások, hanem áltudományos baromságok. de ma alig vannak az országban akik ezekre reagálnának, és az embereknek meg nincsen meg hozzá a tudásuk, hogy ezt átlássák.Ezen segíthet első körben az oktatás, második körben a tudománykommunikáció.
Visszaélések pedig mindig lesznek. De ez a jó a tudományos megközelítésben. Ha ez az ember kamuzott a szélerőművekről, akkor ezzel ő kaszálta magát. Kiesett a rendszerből és vége. Gyurcsók meg még mindig jól él.

maroz 2015.06.16. 09:03:38

@Tyreo: "Nem, a fegyver nincs odatéve."

Ajánlom szíves figyelmedbe Mannheim zseniális sorait az Ideológia és Utópia című könyvéből:

"Megnyugodhatnak azok is, akik attól félnek, hogy a determináló tényezők ismeretének bővülése megbénítja a döntést, és a "szabadságot" fenyegeti. Valójában csak az determinált, aki nem ismeri a leglényegesebb determináló tényezőket, hanem közvetlenül általa nem ismert determinánsok nyomása alatt cselekszik. Mihelyt tudatossá tesszük a bennünket addig vezérlő determinánsokat, azzal az öntudatlan motivációk szférájából máris lehoztuk őket a kezelhető és kiszámítható, az objektivált jelenségek körébe. Ez nem teszi feleslegessé a választást és a döntést, épp ellenkezőleg. Most már mi vagyunk urai az eddig bennünket uraló motívumoknak, mindinkább visszaszoríttattunk saját énünkre, s ahol eddig kényszerűségeket szolgáltunk, ott immár hatalmunkban áll, hogy tudatos szövetséget kössünk azokkal az erőkkel, amelyekkel képesek vagyunk fundamentálisan azonosulni."

Szóval igen, tényleg érdemes megismerni és felismerni azt a bizonyos fegyvert, mert akkor legalább esélyünk lesz arra, hogy a már megismert determináltságon túlléphessünk.

Az alternatív (de hívják őket még "komplementer"-nek is egyes kutatók - Ursula Sharma, Complementary and Alternative Medicines: Knowledge in Practice, 1996 -, jelezve, hogy nem alternatívája, csak kiegészítője a hagyományos orvoslásnak) orvoslásnak csak egy aprócska, és talán nem is annyira lényeges aspektusa ez az oltásmegtagadás, és ha a Thalidomid-botrányra gondolsz, akkor talán még érthető is, hogy megjelent ez a megtagadó attitűd.

Esett a frászt, jó eséllyel kapott valami kis grantot, és játszadozik tovább. De ismétlem, tucatjával gyűjtöttem az ilyen, és ehhez hasonló híreket, és koránt sem az van, amit te gondolni vélsz, hanem pont az ellenkezője, minél hitelesebbnek és minél hangzatosabbnak tűnik a propaganda, annál nagyobb az esélye, hogy kerül pénz az így megtámogatott kutatáshoz, és sajnos emiatt nem kiesni fognak a kamuzók, hanem egymással versenyezni a szűkös erőforrásokért.

Ezen pedig önmagában nem segíthet sem az oktatás, sem a tudománykommunikáció, szóval akkor mit is vett el a kormány, mi az a konkrét érték, aminek az elvonása miatt háborogni illene?

maroz 2015.06.16. 09:07:37

@varisztor: És alávalóbb lenne egy buta ember érdeke, mint egy okosé? A buta embernek is van érdeke, ami alkalomadtán lehet, hogy pont szembe megy az okos ember érdekével (tényleg, megkérdezhetem, hogy saját magadat hová sorolod? az okosak vagy a buták közé?), így már jelen is van az ellentét, amit valahogyan fel kellene oldani, de hogyan? Szerinted?

maroz 2015.06.16. 10:57:21

index.hu/gazdasag/2015/06/15/vegre_megjelent_a_tesla_a_magyar_piacon/

"A gyártó nagy érdeklődést tapasztal a régióban a modell iránt. A cég arra alapoz, hogy a tiszta autók iránt érdeklődő cégvezetők különösen nyitottak az új technológiákra.
A cégvezető az előzetes várakozások alapján a régiós piacon 2015-re 25, 2016-ra 80 autóval bővülő Tesla-portfólió kialakításával számol."

[...]

"Magyarországon az e-mobilitás terjedését a Jedlik Ányos Terv keretében támogatja a kormány, a program elkészültét június elején jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A kormány a közeljövőben tárgyalja a dokumentumot, ami ösztönzőket és szabályozási feladatokat tartalmaz az elektromos közlekedés elterjesztésének segítésére. A tervek szerint engedélyezik például az elektromos autók számára a buszsávok használatát, útdíj- és parkolási, illetve adókedvezményeket nyújtanak."

Tehát adókedvezményt kapnak a cégvezetők, stimmel. A polgár fizeti, és mit kap érte cserébe? Hogy majd 35 év múlva ő is felzárkózhat, persze az "előrejelzések szerint", amelyek ha mégis tévesnek bizonyulnak, hát így jártunk.

Kell-e nekem ez a tudomány, így? Nem kell.

Tyreo 2015.06.16. 11:55:56

@maroz: holnap (holnapután...) válaszolok majd, most dolgom van.
süti beállítások módosítása