HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Ellenzékváltó hangulat van

2013.07.16. 19:29 | maroz | 75 komment

Címkék: civil elit jövőkép

Durva. A választópolgárok 65%-a gondolja úgy, hogy inkább az elkúrás irányába megy az ország, kormányt 52% váltana, de ami vicces, hogy ellenzéket meg 62%. Osztok-szorzok és kijön, hogy a választók többsége pont oda kívánja a pártpolitikai elitet, ahová az való. Igen, oda.

Valamint ami még úgyszintén érdekes adat, hogy a mai állás szerint 32% azon polgártársaink aránya, akik úgy gondolják, hogy el is mennének és tudnának is kire szavazni. Kíváncsi vagyok, hogy ha ez nem, akkor mégis, mi a rosseb jelzi azt, hogy akadódik mifelénk egy egészen elenyészőcske elitválság?

Amire ugye az elit válasza leginkább az, hogy mindent ugyanúgy, ahogyan eddig, csak egy picivel még harsányabban! Helyes. A fal bírja, a fejnek pedig be kell végérvényesen törnie, mert néhány púpból mi nem tanulunk, ilyen a magyarok istene, virtus is lenne a világon, ugye.

Végső soron ez egy út, amin egyszer úgyis csak végig kell menni, olyan nagyon tartósan megúszni nem lehet. Viszont ez a végigmenés nem tűnik egy gyors folyamatnak, sőt. Most olyan kicsit kapkodósnak látszik ez az egész, sokan keresik a dolog értelmét, sokan a helyüket benne, még többen pedig mintha eljutottak volna abba az állapotba, ami a kádárizmust is jellemezte, jelesül, hogy ez a politika egy úri huncutság, és a hétköznapi ember jobban teszi, ha oda se figyel, mert kiterítik úgy is. De még a nagy löttyös indulatokra is az a leginkább jellemző, hogy nagyon okosan kioltják egymást. A pártok drukkerei amint az helyén is való egymást ostoba barmoknak, gerinctelen, amorális véglényeknek tekintik, mondanom sem kell kölcsönösen és engesztelhetetlenül, és még csak azon sem gondolkodnak el, hogy ha a 32%-nyi drukkernek igaza lenne, akkor mi a faszt remélünk egy olyan országban, ahol ennyien meg vannak győződve arról, hogy az ország negyede egy gyógyíthatatlan seggfej. 2,56 millió felnőtt emberről van szó. Ez a kölcsönös hülyének nézés a magyar kohézió, a nemzeti összetartozásunk gránitszilárd alapja. Erre kellene nekünk valamit építeni. 

Szóval a drukkerek szerint minden jó lenne, ha a másik drukker végre fogná magát és a kedvenc pártjával együtt szíveskedne megdögleni a francba. 

Aztán vannak, akik zsigerből rendszertagadók. Nemtetszikarendszer, sállálálá. No meg persze kéne valami más, valami igazi, mert a képviseleti demokrácia, a pártok és ez az egész, ahogyan most megy fúj. Dobjuk ki tehát a pártokat és legyen helyette olyan izé, na, mi is? Na, mi is? Hát, erre nem nagyon találni nem hogy vitára alkalmas, de leginkább semmilyen elképzelést sem. Kicsit mára ez a Millás bolondéria is leülni látszik, ma már kevésbé intenzíven, de azért mégiscsak lehet hallani olyan hangokat, hogy jöjjenek ezek az aranyos, kedves, ártatlan civilkék, és majd ők! Érdekes, hogy amikor Kulka János és Csákányi Eszter is valami ilyesmit feszegetett nem nagyon kapta fel senki a fejét, inkább elmondták páran Kulkával kapcsoltban is a jereváni rádió viccét (igaz, de mi nem azért szeretjük), holott:

[riporter] Nem éreznek csalódottságot a Millával kapcsolatban?

Cs.E.: De igen, mindenki érez. Mára már ki kellett volna termelniük egy hatékony, fiatal vezetői csapatot. De amikor a legutóbbi Millán láttam a Hallgatói Hálózat aktivistáit, először éreztem, hogy most nő fel egy új generáció. Tőlük nagyon sokat várok, még akkor is, ha még nagyon fiatalok.

Ebből nagyon jól látszik, hogy ők is csak csinálják, meg beszélnek róla, de nem értik. Ha már eleve azzal voltak, hogy a Milla, úgyismint civil szervezet azért van, az lenne a funkciója, hogy kitermeljen egy hatékony, fiatal vezetői csapatot, akkor már eleve rosszul álltak hozzá, és így persze már nem is akkora csoda, hogy mára a Milla is egy felejthető epizód lett a magyar politika amúgy sem felejthetetlen időszakában. Lám, a Fidesz vezetői is relatív fiatalok, hatékonyak is, és mégsem tudunk nekik osztatlanul örülni, és akkor egészen biztos, hogy repetázni szeretnénk belőle? Miért gondolja egy véleményformáló civil értelmiségi azt, hogy ha egy fiatal akárki beszáll egy olyan rendszerbe, amelyiknek megvan a maga szigorú logikája, akkor az az illető ott majd pont a rendszer logikája ellen fog ténykedni és annak lesz eredménye is? Miért nem látja meg, hogy valójában azok az értelmiségi elit arcok hiányoznak, akiknek lenne valamiféle civil tekintélyük a saját jogukon is, és ez olyan tekintély lenne, amire a pártpolitikai elitet ignoráló vagy elutasító kétharmados többség is odafigyelne? Akik a siker reményével próbálhatnák meg a kultúránkon keresztül megváltoztatni azon vélekedéseinket, amelyek szinte kizárttá teszik, hogy itt egy élhetőbb országot, egy vállalhatóbb társadalmat és egy működőképesebb, hatékonyabb államot építgessünk? Miért nem azon agyal a civil elit véleményformálója, hogy hogyan lehetne a civil elitet megújítani, akik aztán majd a civil szférát erősítik meg úgy, hogy annak a hatalma előtt a pártpolitikai elit is meghajlásra kényszerüljön alkalomadtán? 

Aki pedig tényleg azt mondaná, hogy a krumplileves az legyen krumplileves, a civil civil, a pártpolitikus pártpolitikus és játssza mindenki a saját szerepét jól azt az összes többi fél intenzíven lehülyézi. A drukker azért, mert összekeveri a zsigeri és átgondolatlan rendszertagadóval, a rendszertagadó azért, amiért a civil nem tagadja a rendszert, a többséget meg vagy nem érdekli, vagy nem is érti hogy miről van szó, mert megzavarja ez az intenzív és összevissza hülyézés. 

A pártpolitikai elit pedig teszi a dolgát, és kaszál. Otrombán és gusztustalanul. Ja, és persze bőszen eteti a saját drukkereit, egyél, nekem nősz nagyra, szentem!, és azok kétpofára.

Hát, körülbelül ez van szűk évvel a soron következő választás előtt. A kormányváltó hangulatnál már csak ellenzékváltó hangulat a nagyobb és mindeközben talán nem is értjük, hogy miért is mennek szarul a dolgaink, miért is érzi úgy a túlnyomó többség, hogy balfasz ez a kormány is, de leginkább az érdekelne, hogy mégis, ki és miben reménykedik? És ugyan, miért, mire fel? 

75 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr595408409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hungarisztan 2013.07.17. 10:41:19

Durva, de főképp az, hogy ha invertálod a statekot, akkor kijön, hogy 35% nem gondolja úgy, hogy az elkúrás irányába megy az ország, 48% pedig nem váltana kormányt.
Na ez a durva.

A kérdés persze jogos, hogy kire, mire, miért. Válasz nincs is, vagy legalábbis a pártos seggnyalók univerzumán kívül. Szerencsére ebből azonban nincs hiány, s mivel a maradék nem megy el, mert kvázi nincs kire, mire, miért, akár 10%-os választási részvétel is eredményes lesz és sikeres, és akár 6%-nyi választóval is lehet majd játszani a „kétharmad akarata! kétharmados felhatalmazás!” című bohózatot. (Picit más számokkal, de ma is ez megy.)

Szerző elmélázik azon, hogy a társadalom bizonyos csoportjai oda-vissza komplett idiótának tekintik az inverz halmazaikat és hogy ez mennyire tré.
Erre annyit tudnék mondani, hogy nem elég nemhülyének lenni, annak is kell látszani. Márpedig aki tűzbe meri tenni a kezét gyurcsányokért, mesterházykért, orbánokért, vonákért (+ csatolt részeikért), az per definitionem patológiás eset, nincs mit szépíteni. És ugyebár hány ilyet ismerünk saját környezetből?! Naugyehogynaugye.
Tehát az van, hogy a társadalom jelentős része VALÓBAN komplett idióta, épp csak nem azok és nem úgy, hogy azt az egyes individuumok látni (és láttatni) szeretnék.
Sopánka, nem sopánka, ez van.

Pedig olyan egyszerű lenne ez az egész: mindenki arra szavazzon, aki jót tesz neki. Csak hát ehhez kéne ismerni a matekot ált. isi harmadik osztályos szinten, meg a törit ált. isi nyolcadikig bezárólag, esetleg hébe-hóba kéne olvasni híreket, ja és igen: a sorok között is. Csak ez macerás, mert ugyebár a 26%-os funkcionális analfabetizmussal mit csináljunk? Hoppá. Íme egy szép kis korreláció a társadalmi butaság témakörben.
Már ha nem tűnt volna föl, hogy évi max. 6000 forint vizitdíjért utcára lehet vinni embereket, miközben az, aki utcára vitte őket, fejenként többmillióra kizsebeli őket mindenféle megvédések ürügyén. No, kábé ilyen szinten lehet a szavazók eszére apellálni. És ezt mostanra már nem csak a felcsúti deriválta le, hanem kezd ráébredni az összes.

Kormányt lehet váltani, népet nem.
A választási lehetőség kábé ez: vagy marad a lefele pörgő populizmusspirál, vagy irány a mosogatás Angliában.

maroz 2013.07.17. 19:54:36

@hungarisztan: Nem az a tré, hogy egymést idiótának tekintik, hanem az, hogy mindeközben reménykednek valamiben. Mégis, miben, persze ha komolyan veszik azt, hogy ebben az országban minden bajnak a legfőbb oka az, hogy 2,56 millió felnőtt magyar állampolgár egytől egyig mind menthetetlenül hülye, aljas, ésatöbbi.

Azért furcsa ez, amit mondasz, mert közben meg az van, hogy a társadalom folyamatosan okosabb lesz, egyre többen egyre több mindent tudnak, ha jobban belegondolunk ma egy középiskolás többet tud, mint százötven évvel ezelőtt egy egyetemi tanár. Úgy általában.

No meg arra se ártana figyelemmel lenni, hogy a döntéseink zömét koránt sem az eszünkkel hozzuk meg, tehát nem racionális alapon, hanem vagy érzelmileg, vagy csak szimplán követve a többi embert. Szóval nem áll össze nekem sehogy ez a "buta a társadalom"-valóságmagyarázat. Más oka kell lennie annak, hogy nem nagyon vagyunk képesek hatékonyan működni közösségként.

DarthVader 2013.07.17. 19:58:53

"Miért nem látja meg, hogy valójában azok az értelmiségi elit arcok hiányoznak, akiknek lenne valamiféle civil tekintélyük a saját jogukon is, és ez olyan tekintély lenne, amire a pártpolitikai elitet ignoráló vagy elutasító kétharmados többség is odafigyelne? "

Na oszt ha lenne ilyen? Odafigyelnének rá, és? Mit tudna tenni. Mivel a választásokon pártok vesznek részt, igy vagy pártot kellene gründolnia, a létező 6-7 mellé, vagy becsatlakozni valamelyikhez. Ha egyet létrehozna, menne a fintorgás, hogy " ő is a pártelit része akar lenni" ha meg beállna valamelyik mögé, dettó.

Olyan naivak vagytok. Nincs olyan, hogy eleddig ismeretlen független véleményformáló értelmiségi megnyeri a választást. Nincs. Majd ha pártot csinál, (már büdös!) és maga mögé állit x embert. (Nagggyon büdös). Mert ez esetben egy lesz a Bajnaik-Gyurcsányok-Orbánok-Vonák között.

DarthVader 2013.07.17. 20:03:17

@hungarisztan:

" mindenki arra szavazzon, aki jót tesz neki." Ja. Most éppen Felcsútnak Orbán. Mindegy, milyen áron. Vagy a nyugdijasnak a rezsibajnok.

Pont ez a baj, hogy mindenki arra szavaz, aki NEKI és nem a közösségnek (az országnak) tesz jót. (Ami előbb-utóbb neki is jót fog hozni).
A szavazatvásárlás megy 23 éve.

maroz 2013.07.17. 21:30:15

@DarthVader: Tudná alakítani a vélekedéseinket. Próbáld meg elgondolni azt, hogy politikát nem csak a pártok tudnak csinálni. Ha van egy hiteles véleményformáló elit és teszi is a dolgát, akkor a pártpolitika eszi, nemeszi kénytelen számolni vele.

maroz 2013.07.17. 21:38:57

@DarthVader: Szerintem ez egy rossz megközelítés. Idézhetném Esterházyt: „Jót akarnak az országnak.” Pedig a jót az országnak kell akarnia, de már megtettem korábban, így csak arra próbálnék meg utalni, hogy "az ország jója" is egy roppant diverzifikált valami, ahányan vagyunk kábé annyi "jót" képzelünk el az országnak, tehát aki azt mondja, hogy a civil az ne a saját érdekeit és értékeit nézze, hanem az "ország jóját" az ezzel egyúttal azt is tanácsolja neki, hogy a saját érdekeit és értékeit ne tekintse olyasminek, ami erkölcsileg önmagában is megáll, hanem inkább azonosítsa azokat valami magasabb kategóriával, mondja azt, hogy az az ország, a nemzet érdeke.

Ez oda vezet, hogy minden ügyünk nemzeti ügy lesz, és ha minden ügyünk nemzeti ügy, akkor nincs is nemzeti ügyünk egy se.

Miért kell annyira rettegni attól, hogy az embereknek érdekeik vannak, hogy eltérőek az értékrendjeik és ezt alkalomadtán a képviseleti demokrácia szabályai szerint szeretnék politikai képviseletre is váltani? Miért félsz te demokratának lenni? :)

maroz 2013.07.17. 21:39:41

@maroz: Az Esterházy-idézet korrekt módon:

„Jót akarnak az országnak.” Pedig a jót az országnak kell akarnia.

DarthVader 2013.07.17. 22:38:33

@maroz:
" az embereknek érdekeik vannak, hogy eltérőek az értékrendjeik és ezt alkalomadtán a képviseleti demokrácia szabályai szerint szeretnék politikai képviseletre is váltani? "

Itten abszurdisztánban az a baj, hogy lehet, hogy máshol is érdekeik vannak az embereknek, de nálunk ezek az érdekek kizárólagosak. Ami a paraszt érdeke, az jó. A többi le van szarva. (Ld pl. Köröshegyi völgyhíd.)

Az értékrendekkel is az a baj, hogy ami az enyém, az jó, a többi pedig igazán megdögölhetne már.

DarthVader 2013.07.17. 22:50:30

@maroz:

" aki azt mondja, hogy a civil az ne a saját érdekeit és értékeit nézze, hanem az "ország jóját" az ezzel egyúttal azt is tanácsolja neki, hogy a saját érdekeit és értékeit ne tekintse olyasminek, ami erkölcsileg önmagában is megáll, hanem inkább azonosítsa azokat valami magasabb kategóriával, mondja azt, hogy az az ország, a nemzet érdeke."

Ne keverjük az értéket az érdekkel. Egyiknek az az érdeke, hogy ingyen legyen a bor. A másiknak hogy a sör legyen ingyen. A harmadiknak meg a pálinka értékes. És mind a hárman szeretik - mondjuk - a mulatós nótát. "Értékeik" azonosak, érdekeik merőben különbözőek. És korántsem biztos, hogy értékeik egybeesnek a nemzet érdekével. Pontosan az lenne a lényeg, hogy valakinek a saját érdeke/értéke nem biztos, hogy egybeesik az ország érdekével/értékével. Hogy az lenne a magasabb érdek/érték. (Pontosan itt tartunk most!) A demokrata pontosan arról ismerszik meg, hogy képes felismerni, ha az ország érdeke/értéke más, mint a sajátja. De nálunk nem erről van szó. (Mégcsak nem is a szekértáborokról beszélek, hanem az individuumokról) Parciális érdekek vezérlik a nagy többséget, és le van szarva a következmény. Mikro- és makroszinten egyaránt. (Ld rezsicsökkentés. 23 éve folyamatosan)

maroz 2013.07.18. 08:13:19

@DarthVader: De hát ez az alap, attól az enyém az az érdek, hogy nem a másé! Amikor például rezsit fizetek nekem az az érdekem, hogy kevesebbet fizessek. Ez az én kőkemény érdekem, mert a valóság az, hogy a rezsi szinte a teljes jövedelmem elviszi, akkor meg mire kéne tekintettel lennem? Az energiaszolgáltató profitjára? És ugyan, miért? Én kapom abból luxusautó és elegáns kurva juttatást? :)

"Az értékrendekkel is az a baj, hogy ami az enyém, az jó, a többi pedig igazán megdögölhetne már."
Igen, pont erről beszélek, hogy ezt pont így gondolja sajnos nálunk a többség. Jellemzően azok, akik stabilan tudnak maguknak pártot választani, tehát a pártok törzsszavazói. A mai állás szerint 2,56 millió ember vélekedik úgy határozottan, hogy csak egy értékrend van és akkor lenne jó, ha a többi lehetőleg megdöglene, vagy átmenne hüllőbe, vagy bármi, de a lényeg, hogy szűnjön meg létezni. Plusz ugye ezen túl a képviseleti demokráciát élből elutasítók a pártválasztókról gondolják azt, hogy ők minden baj forrása és ha megszűnnének, akkor lenne csak itt juhé.

maroz 2013.07.18. 08:22:50

@DarthVader: Én az "érték"-et a szó társadalomtudományi jelentésében használom, nem a köznyelviben, tehát ebben a kontextusban a pálinka az nem is lehet érték, még ha a köznapi értelemben használva a kifejezést rá is lehet mondani, hogy "értékes".

Na de ha az egyik demokrata úgy ismeri fel, hogy az ország érdeke X, míg a másik demokrata ezzel szemben úgy, hogy Y, és mondjuk X nagyon, de nagyon nem egyenlő Y, sőt, akár még az ellentétei is lehetnek egymásnak, akkor most melyik is az ország érdeke? X vagy Y? És miért az? Miért nem a másik?

Mi a fene baja van itt néhány embernek ezzel a rezsicsökkentéssel? Mintha lenne egy szűk réteg, amelyik egyenesen imádna többet fizetni valamiért... Hát miért nem lehet azt elfogadni, hogy az emberek, pláne ha ráadásul alig van jövedelmük igenis érdekeltek abban, hogy egy természetes monopóliumtól kapott termékért/szolgáltatásért kevesebbet fizessenek?

buta_lúd (törölt) 2013.07.18. 11:36:10

@maroz: Nekem pl. az a bajom, hogy azoknak a véleményeknek hiszek -igen, a mítoszok ereje-, akik szerint az ilyen módon végrehajtott rezsicsökkentésnek utóbb kemény ára lesz. Azért hiszem el ezt a mítoszt, mert számomra hihetőbben indokol a nem-kaptunk-telefont korszakkal való párhuzammvonással, mint a mostani rezsicsökkentők indoklása a de majd most másképp lesz-szel. (Ja, bocs, tulképp. nem is láttam, hogy magyarázkodni akarnának egy ilyen párhuzam miatt.)
Szóval igen, igazuk van, amikor a merjünk nagyok lenni szlogent nyomják. :)
...
OFF abból a szempontból, hogy nem a mostani poszt miatt kérdezem, de ON abból a szempontból, hogy a témaválasztásod bátorított fel, hogy mint tornyocskámban ücsörgő belbudainak, kérlek, hogy ismertesd, te miért úgy fogsz dönteni a következő választáskor, ahogy. Nem ikszelsz, mert egyik kutya-másik eb? Fideszékre szavazol, hogy minél hamarabb falnak fussunk, aztán hátha? A jobbik felmerülhet, mert... lehet, hogy neked van más érved, nekem csak az előző ugrik be. A majdani közvkutokra alapozva a gyengébb táborra szavazol, hogy a nyerő kétharmadának a lehetőségekhez képest ellene dolgozz? Vagy rosszul értelmeztem eddig, és van pro érved valaki mellett?
Igen, érzem, hogy meredek a kérésem, ezért le is dorongolhatsz.
Elébe vágva kérdésednek, hogy de miért érdekel engem a te véleményed: mert az sok dologban olyasmi, mint nekem, csak neked (legalább is, úgy adod elő:) kevésbé épül, avagy több darab mítoszra épül a véleményed, mint az enyém -és kíváncsi vagyok, hogy ilyen háttérrel mire jut egy ember, hátha új adalékokat kapok saját döntésemhez. (Tudom, tudom: kissé lusta jobbágy attitűd, meg minden -de akkor is:)
Akár már most is -mert szerintem nem lesz meghatározó új csapat a ligában-, de persze mondhatod azt is, hogy majd később -csak akkor ne feledd szavad.

maroz 2013.07.18. 12:34:58

@buta_lúd: Képzeld el, hogy te akarnál mást meggyőzni arról, hogy a te vélekedésed a helyesebb. Hát nem te is olyan hasonlatokkal, párhuzamokkal operálnál, ami a hallgatóidban olyasmiket pendítene meg, amitől egyből hihetőnek éreznék azt, amit állítasz? :)

Ősöreg és elég jól működő módszer: állíts fel egy olyan párhuzamot, amelyik érzelmileg hat a hallgatóra. "A rezsicsökkentés miatt olyan lesz a szolgáltatás, mint Kádár alatt!" Akarja épeszű ember azt vissza? Nem akarja. Tehát a rezsicsökkentés rossz, meg vagyok győzve! Oszt közben meg ugye azzal már nem is foglalkozom, hogy vajon helytálló-e a párhuzam? Vajon tényleg ez lesz-e a következménye? És ugye a legfontosabb: meg tudom-e ítélni én, van-e hozzá kellő tudásom, ismeretem, hogy vajon valóban úgy van, ahogyan azt a véleményvezéreink állítják? Én speciel tudom magamról, hogy nem tudom ezt a kérdést eldönteni. Bizonytalan vagyok, mert mi van akkor, ha azoknak van igaza, akik szerint a természetes monopóliumok birtokosai sumák módon eddig is igencsak zsíros hasznot húztak rajtunk? Tehát nem nagyon hihetek mást, mint azt, hogy a rezsicsökkentés egy teljesen legitim igény, és ezt azért hiszem, mert tudom, hogy a kutatások is azt igazolják, hogy nagyon sok embernek igen súlyos problémát okoz a rezsi kifizetése, és ha ezt az igényt valakik kiszolgálják hát kiszolgálják, mi van ebben annyira elviselhetetlen, hogy ostoba módon hülyéznem, birkáznom kéne azokat, akik a rezsicsökkentést igénylik ilyen természetes monopóliumoknál?

off
Még nem tudom, kábé akkor fogom eldönteni, amikor odaértünk az eseményhez. Nem annyira kutyaság ez, hanem inkább az, hogy nem látom, hogy a pártpolitika bírna számomra olyan jelentőséggel, amiért megérné elmennem és megérné vállalnom az elköteleződést, hogy én ezt és ezt támogattam. Mert sajnos ez visszahat, ha valamelyikre szavazok, akkor jó eséllyel meg fogom győzni magam, hogy az a formáció jobb, mint az összes többi, és ez kockázatokat rejt magában, például félő, hogy oda lesz vele szemben az objektivitásom.

Az a baj, hogy amint már azt párszor körülírtam engem ügyek érdekelnek. Illetve ügyek nem érdekelnek. Például szimbolikus szarakodások nem érdekelnek, tőlem ülhet akárhány isten is a teljesen mindegy, hogy minek nevezett alkotmány preambulumában, nem érdekel. Ezzel szemben érdekel például az oktatás. De hol mond nekem bármi hihetőt is bármelyik párt arról, hogy rövid/közép/hosszútávon mit kezdene ő az oktatással? Miért bíznék egyikben, vagy másikban? Lám, Bajnai is kormányon büfé-ruhatárazott, kábé azt sulykolta, amit Orbán hatalmon meglépett, ő is visszavágta volna a jogászképzést, tehát kvázi ő is kibaszott volna velem, akkor meg miért is szavaznék rá, mi okom lenne bízni benne?

Tehát a lényegre: vannak ügyeim és ha lenne olyan formáció, amelyikről elhiszem azt, hogy képviselni tudja, akkor esélyes, hogy rájuk szavaznék. Mert akkor lenne esély arra is, hogy a számomra fontos ügyhöz akár a pártpolitikán, ezen a speciális rendszeren belül is közelebb jutnék, de ismétlem, mivel a pártoknak se ügyeik nincsenek, csak marketingjük, és megbízni se lehet bennük, így nem látom értelmét annak, hogy én bármit is reméljek ettől a rendszertől. Egészen egyszerűen számomra nem éri meg a várható haszon a belefeccölt erőforrást. Akkor meg minek? :)

hungarisztan 2013.07.18. 16:58:14

@maroz: „az van, hogy a társadalom folyamatosan okosabb lesz, egyre többen egyre több mindent tudnak, ha jobban belegondolunk ma egy középiskolás többet tud, mint százötven évvel ezelőtt egy egyetemi tanár.”
Meglehet. Csak az a kérdés, hogy közben mennyit KELLENE ma tudni. Merthogy az egyetemi tanár sem annyit tud, amennyit 150 éve! (Jó esetben.)

„a döntéseink zömét koránt sem az eszünkkel hozzuk meg, tehát nem racionális alapon, hanem vagy érzelmileg, vagy csak szimplán követve a többi embert.”
Hát, az elég nagy baj, ha nem racionális alapon hozzuk meg az olyan horderejű döntéseket, mint hogy ki határozza meg az elkövetkező 4-8 stb. évben a lehetőségeinket, jogainkat, kötelességeinket, körülményeinket és közérzetünket.
Persze nem akarom a hülyét adni, mert valóban nem racionális alapon hoznak ilyen döntéseket a választók – de szerintem éppenhogy itt van a kutya elásva. Ez maga a tünet, maga a betegség.
Ha valaki elhiszi, hogy attól jó (jobb, legjobb, kizárólagosan választható) gazdasági (politikai, társadalmi, kulturális stb.) irányító lesz, hogy pirosfehérzöldre mázol mindent, az nem pusztán érzelmi politizálás. Az konkrétan ostobaság, abból a fajtából, amivel nem igazán lehet mit kezdeni. És ha valaki még azt is gondolja pluszban, hogy rendjénvaló és támogatandó az, hogy irracionális szlogeneket, bemondásokat, handabandázásokat mindenvivő kártyalapként kell kijátszani és ettől halad előre az ország szekere – hát, az már-már megüti a hazaárulás klauzulát.
Az a rossz hírem van, hogy a felelős politikai gondolkodáshoz fel kell nőni, máskülönben szar sem lesz itt, nemhogy nemzet. És ez nem a jövő. A legjobban hazaárulózóknak lenne a legtöbb okuk rá, hogy magukba szálljanak, mert ők azok, akiknek ezzel a szlogennel a felpántlikázott szart is el lehet adni – és el is adják nekik!

„Szóval nem áll össze nekem sehogy ez a "buta a társadalom"-valóságmagyarázat.”
Hát, pedig azért vannak gyanús korrelációk a világban. Meg kék nézni, hol a legjobb élni (nagyjából lehet tudni: Skandinávia, Kanada, Új-Zéland, Ausztrália, Japán, pár ázsiai kistigris), hol a legrosszabb élni (világ háta mögötti banánköztársaságok, diktatúrák, nyomortelepek – felsorolni is fölösleges őket, mert ezekből van több), és ezeket össze kék vetni azzal, hol van kiváló oktatási rendszer és ezzel összefüggésben kialakult állampolgári felelősségtudat, társadalomban való, közösségi gondolkodás. Egészen nyilvánvaló korrelációkat fog kidobni a gép – és hát persze nem is nagyon van mit meglepődni ezen, már azoknál, akik a gondolataikat nem pártközpontokból kapják.
Élhető állam és felvilágosodott polgárok oda-vissza hatnak egymásra. És természetesen a visszafejlődés is törvényszerű: ahol a peremfeltételek a durván individualista mentalitásnak kedveznek (erősebb kutya baszik), ott bizony előbb-utóbb a túlélésre lesz kénytelen játszani mindenki. Ott eltűnik az irodalom, eltűnik a kultúra, eltűnik a szórakozás, eltűnik a boldogság, eltűnik a szabadság, eltűnik minden, ami az életet élhetővé és élendővé teszi. Ezeken a helyeken nem jó élni. És lehet mindenféle nyugat-európai alkonyokról, meg keleti nyitásokról vizionálni, csak hát ugye minek. Egyszer már próbálkoztunk vele, nem jött be. 30 évvel ezelőtt valahogy még mindenki tudta, hogy hova vágyik: ha a legvérmesebb, legvonalasabb pártfunkcinak azt mondták, hogy sajnáljuk, Kovács elvtárs, az NSZK jutalomút nem jött össze, de szívesen elküldjük helyette a festői Türkmenisztánba, nos, még ez a pártmocsadék is elküldte a feljebbvalóit a kurva anyjukba, mert valahol még ő is érezte, hogy kibasztak vele. Pedig. És akkoriban még valahogy evidens volt, hogy a fejlett nyugat az nem egy (tévesen) állandósult szóösszetétel, hanem az bizony egy jelzős szerkezet. Ma meg megy a tagadás ezerrel: ha az a rohadék fejlett nyugat ezt csinálja (például jól képzi és felelősségre neveli az állampolgárait), akkor mi ennek csakazértis hátat fordítunk, és azt mondjuk, hogy ez marhaság, keleti nyitás. Mert ott ugyan se oktatás, se életszínvonal, se életminőség, se semmi – no de cserébe legalább kurucok vagyunk.

És a magyar az olyan, hogy ezt kajálja. Elvették a nyugdíját, pocsékul tartják a tanárait, orvosait, rendőreit, tűzoltóit, közszolgáit, tönkrevernek mindent, elveszik az összes pénzét, már nem tudnak újabb sarcokat a nyakába akasztani, de abban a pillanatban, hogy lendül a vezér ujja és rábök, hogy mindezért a multik, az EU, az IMF, a ballibek, a zsidók, a cigányok, a romkocsmában merengő bölcsészek és/vagy egyéb bűnbakok a felelősek, mindent elfelejt, és boldogan sorakozik fel a birkamenetek mögé, ahol megkapja az évi 5ezer forint rezsicsökkentését – cserébe azért, hogy elvettek tőle 50milliót. És nem látja a fától az erdőt.

Na itt a kapocs a tömeges idiotizmus és a nem létező jólétünk között. Az ország jelentős része bizony javíthatatlanul, menthetetlenül buta. Cserébe legalább még büszke is rá.

hungarisztan 2013.07.18. 17:46:22

@DarthVader: „Pont ez a baj, hogy mindenki arra szavaz, aki NEKI és nem a közösségnek (az országnak) tesz jót. (Ami előbb-utóbb neki is jót fog hozni).
A szavazatvásárlás megy 23 éve.”

Hidd el, ha mindenki csak arra szavazna, ami NEKI jó, azzal a közösség is jól járna. Feltéve, hogy az illető távolabb lát a vacsoraidőpontnál.
Én senkit nem kényszerítenék arra (még morálisan sem), hogy érdekei ellenében szavazzon. Van olyan – igaz, meglehetősen szűk – réteg, amelyiknek például ez a kormányzat is jót tett. Mert mondjuk van három gyereke, jól keres, brancsbeli, az apja a kerényi, most még többet visz haza, mint korábban stb. (A jogköreinek a szűkítését, a demokratikus értékeknek és azok hozadékainak az erodálását, a közjavak lerontását és ezáltal az életminőségének a közvetett értelemben vett romlását az egyszerűség kedvéért kapcsoljuk ki egy pillanatra.) Ő szavazzon bátran a fideszre, hiszen számára betartotta, amit ígért. Cserébe viszont az, akitől mindezt elvették, az ne szavazzon a fideszre, ha mégoly mézesmázasan magyarázza is a bizonyítványt, és mutogat emútnyócévtől a romkocsmákban merengő bölcsészeken át az EU-ig mindenkire. És máris helyben lennénk: 3-5% menne a kormányzó pártnak, a többin osztozna mindenki más.
Csakhogy a valóság az, hogy nem ez történik, hanem az, hogy ilyenkor belépnek az „érzelmi” tényezők, meg az egyéb irracionális ostobaságok.
És az, akitől elvették az utolsó forintját is, aki tényszerűen, számszakilag bizonyíthatóan pocsékabbul él, mint korábban (a járulékos, nehezebben mérhető károkról még mindig nem is szóltunk egy szót sem), az szintén leszavaz arra, akinek az egészet köszönheti. Na ez a poltergeist, nem az asztaltáncoltatás!

Sajna, aki nem akarja látni, hogy az államnak semmi keresgélnivalója nincs a magánzsebekben, az azt mondja, hajrá rezsicsökkentés, ez az én érdekem, itt a szavazatom. Ugyanezen ember ugyan a végletekig fel lenne háborodva, ha az ő cégét terhelnék meg egy jó kis különadóval, csak úgy pofára, merthogy kell a zsé szavazatot vásárolni. Akkor valahogy nem érzékelné a saját érdekének ugyanezen kormányzat ugyanezen cselekedetét.
És megint visszaérkeztünk oda, hogy empátiakészség, szolidaritás, közösségben gondolkodás nélkül nem lehet társadalmat csinálni. Amíg ezt a magyar nem tanulja meg, addig újra és újra beleveri a saját orrát a szoaréba, aztán rajta múlik, hogy milyen gyorsan tanul, meddig tart, míg másokra mutogat a saját hibáiért, és mikortól képes szembenézni önmagával, és azt mondani, hogy menj a picsába a rezsicsökkentéssel, populista hülyegyerek, azt te nem a sajátodból osztogatod, hanem a mienkből.

És láss csodát, azzal, hogy jót tenne magával, egyből jót tenne az országgal is.

maroz 2013.07.18. 17:53:25

@hungarisztan: Azt mondják, hogy ma nem annyira az a lényeges, hogy mennyit tudunk, tehát ebből a szempontból irreleváns ez a "mennyit kéne tudnunk". Azt mondják, hogy ma az a képzett, aki bír azokkal a készségekkel és képességekkel, amelyekre támaszkodva magát szükség esetén bármikor újraprogramozza, tehát nem az a fontos, hogy mennyit tudunk, hanem hogy képesek vagyunk-e szükség esetén a tudást hatékonyan megszerezni. Ebből a megközelítésből sajnos nem állunk valami túl jól, köszönhetően annak, hogy a közoktatásunk csak nagyon nyögvenyelősen áll át a tudásátadó oktatásról a készség- és képességfejlesztőre. Plusz erre még rájön az is, hogy nem tekintjük a képzettséget fontos értéknek, így amint megtehetjük el is kezdünk baszni rá mindenre, eszünkbe se jutna, hogy azért az iskola után is illene magunkat képeznünk. Persze hogy ez mennyiben járul hozzá ahhoz, hogy a közügyeinket nem igazán tudjuk hatékonyan vinni nem tudom, de nem lepne meg, ha hozzájárulna.

Racionális vs. érzelmi: akik a mostani kormányt támogatják azok nagyon is racionálisnak vélik a szlogeneket, és ez passzol is az emócióikkal: érzelmileg egy erős nemzetet preferálnának, tehát a piros-fehér-zöld nagyon fontos nekik, és ha hihetőeknek tűnnek az ehhez passzoló szlogenek akkor miért is ne tűnhetne számukra úgy, hogy bölcs dolog a fideszre szavazni? Vagy mitől lenne másmilyen a szekfűs vagy a szabadmadaras szlogen? Azok is pontosan ugyanúgy egy politikai marketing elemei, amelyek ugyanúgy az érzelmekre igyekeznek elsősorban hatni, és ugyanúgy nem következik belőlük semmi kiszámítható, mint a kormánypárt szlogeneiből. Most őszintén, nem teljesen mindegy számomra, hogy Bajnai büfé-ruhatározik és ő gondolja megszüntetendőnek az egyetemen a jogász és politológus szakokat, mert majd megmondja a szentséges piac, hogy mit is kell képezni, vagy ha ugyanezt Orbán csinálja? Nem mindegy, hogy melyik beszélőgép mondja a számomra idegesítő hülyeségeket a felsőoktatásról? Gondolkodnék én felelősen, de ha azt teszem, akkor csak egyetlen cselekvési stratégiám marad: vállat vonni és ignorálni a teljes pártpolitikai elitet.

"és ezeket össze kék vetni azzal, hol van kiváló oktatási rendszer"
Emlékeim szerint a PISA-felmérések alapján nem is állunk annyira rosszul, hirtelen csak a 2000-es van előttem, és nagyon úgy tűnik, hogy annak alapján kifejezetten "okosak" vagyunk, a természettudományokban előzzük Németországot, Belgiumot, Svájcot, és összesítésben is elég jó helyen vagyunk, előrébb, mint Németország, szóval nagyon nehéz azt elfogadni magyarázó tényezőnek, hogy azért szarabb itt élni, mert mi sokkal tudatlanabbak lennénk. A te interpretációd szerint, az általad vélt korrelációk megléte esetén be kéne látnunk, hogy Magyarországon jobb élni, mint Németországban, majdnem olyan jó, mint Dániában és csak egy icipicivel rosszabb, mint Svájcban. Hát, gusztus dolga...

"Ma meg megy a tagadás ezerrel: ha az a rohadék fejlett nyugat ezt csinálja (például jól képzi és felelősségre neveli az állampolgárait)"
Csak halkan jegyzem meg, hogy egyrészt az előbb is említett PISA-összevetésekre is legyél figyelemmel, másrészt pedig ha egy nyugati társadalomtudósnak azt mondanád, hogy jó nektek, mert benneteket felelősségre nevel az államotok igencsak furcsán nézne rád és jelezné, hogy eltévedtél, ez itt a nyugat és nem Észak-Korea, itt nem szokás az állampolgárokat "nevelgetni".

Te látod a fától az erdőt? Te látod azt, hogy akik ma a fideszt támogatják, azt miért teszik? Szerintem nem. Te azt látod, hogy azért, mert birkák, mert idióták, mert tök hülyék. Birkamenet, aham. És ugye a legfőbb rossz, a minden baloldali véres kardja, a rezsicsökkentés. Imádom. Elvtársak, mi követeljük, hogy inkább többet fizethessünk ugyanazért, mert nekünk a tőkés profitja az szent! És ugyan kitől vettek el 50 milliót, a 120 ezer forintból élő Kovács családtól, akinek tényleg a létet is jelentheti akár az az 5000 forintos csökkentés?

És magad ha jól gondolom akkor ugye az okosak közé sorolod? Miért? Miért gondolod magad különbnek, mint azon néhány millió honfitársad, aki pusztán azért támogat más pártot, mint te, mert mások az érdekei és alkalomadtán az értékei? Mi az okosság kritériuma nálad? Az, hogy okos az, aki ugyanazt a választ adja minden kérdésre, amit te is? És mi van akkor, ha te is tévedsz? Mi van akkor, ha tudod rosszul, vagy sehogyan sem, csak te is mondod birkamód azt, amit a te véleményvezéreid a szádba adtak? Mi van akkor, ha pont te vagy az, aki menthetetlenül buta? Mit lehet erre a hozzáállásra építeni? Mi következhet mindebből?

buta_lúd (törölt) 2013.07.18. 19:13:49

@maroz: "A rezsicsökkentés miatt olyan lesz a szolgáltatás, mint Kádár alatt!" Akarja épeszű ember azt vissza? Nem akarja. Tehát a rezsicsökkentés rossz, meg vagyok győzve! -írod.
Csak én foglaltam össze hasonlóan a bennem lecsapódottakat és nem akarok meggyőzni másokat: arról írtam, hogy én milyen mítoszoknak dőlök be -mert kérdezted. ("Mi a fene baja van itt néhány embernek ezzel a rezsicsökkentéssel?")
...
"És ugyan kitől vettek el 50 milliót, a 120 ezer forintból élő Kovács családtól, akinek tényleg a létet is jelentheti akár az az 5000 forintos csökkentés?" Akarja épeszű ember ezt? Nem akarja. Tehát a rezsicsökkentés jó, meg vagyok győzve!
Hát, így megy ez.

hungarisztan 2013.07.18. 19:19:45

@maroz: a tudás vs. tudásmegszerzés/átprogramozás témában egyetértünk, mikor tudásról beszélek, akkor sokkal inkább értem alatta a 3L-t. Itt nem érdemes szőrszálhasogatni, mert a tudás megszerzése/szelektálása/elemzése/feldolgozása is tudás. (És egyre inkább az.)

A PISA jelentéseket viszont nagyon sajátos kontextusban értelmezed.
Felhívnám rá a szíves figyelmed, hogy Németországban volt oktatási miniszter, aki LEMONDOTT egy rossz eredményeket felmutató PISA jelentés után. Nem csak azért, mert ez volt az elvárás, hanem azért is, mert ő maga úgy érezte, rosszul csinálta a dolgát.
(Hogy aztán a PISA jelentés még mi minden egyéb demográfiai problémát maszkolt, abba most ne is menjünk bele. Elég az hozzá, hogy ott egy PISA jelentés is elegendő botrány a lemondáshoz, itt meg – hm... látott valaki minisztert lemondani? Bármiért? Legalább úgy látszólag önként?)

Az, hogy Magyarország jól teljesít-e a PISA jelentéseken, avagy sem, az már sokkal ingoványosabb talaj, pláne egy olyan országban, ahol mindig mindenki megnyerte a meccset, a választást, a megmérettetést. (Igen, az is, akit úgy elvertek, mint szódás a lovát.)
Mi magyarok amúgy is szeretjük magunkat áltatni a világhírű oktatási rendszerünkkel (amely egészen Felsőszölnök és Garbolc között világhírű), különös tekintettel az egy főre eső Nobel-díjasok számára, ami máris mutatja a megítélésbeli kompetenciát. Nem részletezem, tudod magadtól is, ez hány sebből vérzik.
S bár a PISA teszt nagyon jó komparatív eszköz, az eredményei ennek is csak annyit érnek, ahogy értelmezik őket. Te például kiragadtál egy olyan sort, ami a te igazadat támogatja. 2000-ből, három országgal.
Ha megnézed a 2009-es adatsort, mindhárom általad kipécézett ország, minden mérési kategóriában előttünk helyezkedik el, nem is kevéssel:
en.wikipedia.org/wiki/Programme_for_International_Student_Assessment#2009
Akkor most ez (és még azok, amiket lejjebb majd érintek) mit jelent? Te is tudod értelmezni, meg én is. Rólad nem tudom, ki vagy, milyen háttérrel próbálnál elemezni. Én 6,5 évig dolgoztam Belgiumban, konkrétan egy nemzetközi, tudományméréssel, -evaluációval és -elemzéssel foglalkozó kutatócsoportnál. Előtte három évig oktatásügyi szakújságíróként elég sokat olvastam és írtam oktatásügyről. Alatta is és utána is elég sok oktatási rendszerbe nyertem hol felületes, hol még felületesebb belátást. Az elég sok, az kábé 40 ország. Nem biztos, hogy ez sok, bár szerintem még a minisztériumban is kevés olyan szakértő futkározik, aki legalább feleennyit magának tudhat.
Ezt nem felvágásból mondom, s mindettől nem kell hasraesni sem (nyilván nem is fogsz), nem is akarnék itt tekintélyelvre hivatkozni (rendes akadémikus ilyet nem is tesz). Csak annyit szeretnék ezzel mondani, hogy nem teljesen a pálya széléről ugatom az oktatási rendszer és a polgári demokráciák közötti korrelációkat.

Innen csatlakoznék vissza ahhoz, hogy nem mintha a PISA jelentésnek önmagában bármiféle jelentősége lenne. Említettem már a szabad értelmezhetőséget (amivel él is mindenki), és ott van az is, hogy lehet a harmadik helyet is pocséknak értékelni és az utolsó előttit is kiválónak – azt hiszem, az utóbbira ismerjük is a példákat.

Továbbá – ha rendesen akarunk dolgozni – megnézhetjük, hogy a PISA jelentés milyen mintavételezéssel dolgozik, és az mennyire reprezentatív egy ország oktatási rendszerére nézvést. (Amit ők egyébként teljesen korrektül fel is tüntetnek!) Egy nagyon szűk korcsoportból válogatják a mintát.
Ami még hagyján, de a PISA jelentés az égvilágon semmit nem mond el az iskolarendszerből kiszóródókról, a leszakadókról, a társadalmi-oktatási mobilizációról, a deprimáltakról. Persze nem is feladata, de ha már őt citáljuk, érdemes ismerni a limitációit.

Amúgy nem akarnék én övön aluli ütéseket bevinni, de tényleg azon vitatkozom veled, hogy az oktatási rendszernek köze van a felelős, társadalomképes polgárok kialakításában?
Ez így meredek vita lesz! (Nem lesz, mert annyi időm nincs, hogy ennyire az alapoktól induljunk.)

„Most őszintén, nem teljesen mindegy számomra, hogy Bajnai büfé-ruhatározik és ő gondolja megszüntetendőnek az egyetemen a jogász és politológus szakokat, mert majd megmondja a szentséges piac, hogy mit is kell képezni, vagy ha ugyanezt Orbán csinálja?”
Ez egy ordas nagy csúsztatás, mert eddig egyes-egyedül Orbán mondta meg, mit szüntet meg. És ez is pusztán annak fényében otromba cselekedet, hogy a) ez nem egy felelős felsőoktatási koncepcióba illő cselekedet volt, b) ellenzékből ők voltak a tandíj legnagyobb ellenségei.
És igen, a szentséges piac bizony diktál, ha beleszakad valaki az ellenkezőjének a szajkózásába, akkor is. Nyugat-Európában élek (fúj de komcsi vagyok!), minden nap a bőrömön érzem, hogy a piac beáraz. Pedig én még azt tanultam, amit úri kedvem diktált (faszt, ez már akkor is mese volt habbal), nem azt, amit valakinek a hagymázas gondolatai előírtak.

folyt. köv.

hungarisztan 2013.07.18. 19:52:33

„ha egy nyugati társadalomtudósnak azt mondanád, hogy jó nektek, mert benneteket felelősségre nevel az államotok igencsak furcsán nézne rád és jelezné, hogy eltévedtél, ez itt a nyugat és nem Észak-Korea, itt nem szokás az állampolgárokat "nevelgetni".”
Hát, ez a végletesen egyszerűsítő, és őszintén szólva valóban egyszerű elgondolás, miszerint a nevelés = Észak Korea, hát... minimum megmosolyogtató. Tekintettel továbbá arra, hogy nyugati társadalomtudósokkal vagyok körülvéve immáron 13 éve (vegyesekkel, egy csomó országból), velük publikálok, konferenciázok, adok elő, sőt, szerintem lassan engem is emilyenszámba vesznek, szerintem eléggé tudom, hogy mit gondolnak és mit nem.
No, ők olyat pont nem gondolnak, hogy egy oktatási rendszer feladata ne lenne nevelés. De ha nagyon zavar a nevelés szó (mert számodra északkoreai konnotációja van – ezt mondjuk nemigen tudom értelmezni), cseréld ki orientációra, terelgetésre, értékátadásra, bánom is, ami szimpatikus. Szeretném én látni azt az elismert oktatáspolitikust és/vagy társadalomtudóst, amelyik azt mondja, hogy nem, ez az ő oktatási rendszerüknek nem feladata, mert észak-koreai.

„Te látod azt, hogy akik ma a fideszt támogatják, azt miért teszik? Szerintem nem.”
Ebben igazad van, nem látok ma olyan érvet, amely RACIONÁLISAN indokolja a fidesz támogatását.
Leszámítva egy maroknyi kedvezményezettet, akik valóban jól járnak a fidesz politikájával. A többire nincs magyarázat.

„Birkamenet, aham”
Igen. Egészséges kormányzatnak nincs szüksége önfelszopásra, egészséges polgár nem szop kormányzati faszt. End of conversation. Ja, és egészséges értelmiségi (vagy magát értelmesnek tartó) ember mindig, minden körülmények között ellenzéki.

„Imádom. Elvtársak, mi követeljük, hogy inkább többet fizethessünk ugyanazért, mert nekünk a tőkés profitja az szent!”
Az elvtársazás egyszerű mocsadék tempó, szíves engedelmeddel a drága jó anyukádat elvtársazd, azt, aki erre tanított.
A többi pedig klasszikus érvelési hiba: mintha bárki is azért érvelne, hogy többet fizethessen.
GOTO első osztály, olvasástanulás.
Addig is átmeneti segítségnek itt az értelmezés (istenem, bár lenne annyi millióm, amennyiszer én ezt már leírtam...): az úgynevezett rezsicsökkentéssel alapvetően a következő problémák vannak:

1) Kiszámíthatatlanná teszi az üzleti tervezést az ad hoc sarcolás.

2) Nem, ezt a gyakorlatot nem teszi elfogadhatóvá, ha nem téged sarcolnak, hanem valaki mást, akit úgy ábrázolnak, mint a plakátokon a gonosz tőkést, szivarral, pocakkal és az összes propagandista kellékkel.

3) A gonosz kapitalizmus úgy működik, hogy idehoznak befektetést (jelen esetben termelő egységeket, elosztóközpontot, szabályzást, hálózatot, egyéb infrastruktúrát, valamint szervezetfejlesztés keretében munkát adnak egy csomó mérnöknek, adminisztratív dolgozónak, melósnak, közgazdásznak, portásnak és járművezetőnek, ezek után mind sarcot fizetnek a kormányzatnak, amelyik egészségügy, oktatás, közbiztonság és hasonló bagatell ügyek helyett elveri azt stadionra, TEK-re és Közgépre), majd az ún. nyereséget (ami egy csomó ideig nem is realizálódik, de mellesleg a gazdaság motorját képezi) bezony kivenné a saját gyarapodására. Ezt nevezik kapitalizmusnak, ahol mindenki aszerint részesül a lovettából, hogy mennyire dolgozik meg érte. A többi rendszert, ahol az állam mondja meg ugyanezt, azt többnyire komenyizmusnak, vagy valami hasonló csököttségnek szokás nevezni, és állítólag a magyar utálja aztat. (Gyakorlatilag meg rezsit csökkentene, azaz kivenné a profitot a jó édes anyja zsebéből is a ravatalon, ha megfelelő piros-fehér-zöld mázba van csomagolva, hogy a hullarablás miért nemzeti erény.)

4) Namármost ha a fönti lecke már megy, mármint hogy a pénzek körforgása az, hogy idehozzák, fialtatják, elviszik, amiért megdolgoztak, akkor azt is hamar le lehet deriválni, hogy miért nem jó az a rendszer, amiben valaki idehozza a pénzét, fialtatja, majd más lefölözi belőle a hasznot. Ez ugyanis nem csak azt kommunikálja, hogy a büdös életben ide többet ne hozzon pénzt, ne építsen infrastruktúrát, ne alkalmazzon munkaerőt (azaz a tisztelt bölcs választópolgár a hajára kenheti a rezsicsökkentést, ha egyszer leáll a hőerőmű, vagy ellopjáj a vezetéket), hanem azt is, hogy a kieső nyereséget másképp pótolja. Például leépítéssel. Például a fejlesztések elmaradásával. (Igen, baszod, 2080-ban sem lesz intelligens mérőórád. Ami neked extra veszteség lesz Jürgenhez képest, akinek nem kell bürokráciával baszakodnia a pénzkeresete vagy a szabadideje rovására). Például a karbantartás elmaradásával. Kurva sokat fog érni az 5000 forintos rezsicsökkentés, ha napjában kétszer elmegy az áram. Olcsó lesz, az biztos, csak kérdés, ki telepít majd ide árammal működő vállalkozást.

folyt. köv.

maroz 2013.07.18. 19:53:24

@buta_lúd: De én másoktól is kábé ezt hallom ám! Hogy jajj, jajj, szegény szolgáltató multi, nem lesz neki profitja és nem fog beruházni, és akkor itt leszünk a kora középkori sötétségben a szakócánkkal és a kecskénkkel, Tádzsikisztán, Tádzsikisztán! :)))

És erről nekem rögtön eszembe jut az, hogy ha én lennék a milliárd eurók fölött diszponáló multi, akkor én is pont valami ehhez hasonlót íratnék meg a szolgáimmal.

Vedd figyelembe, hogy a rezsicsökkentés egy közvetlen érdek. Nekem fog csökkenni a rezsim, Kovács XIII. Jánosnak, és az nekem jó. Erről nem kell engem meggyőzni, mert legyünk már komolyak, ki az, akit huzamosabban győzködni kellene, hogy száz helyett fizessen valamiért csak kilencvenet? Én azt nem értem, hogy ezt miért nem lehet megérteni. Miért kell hülyézni azokat, akik örülnek és támogatják a rezsicsökkentést. Egészen egyszerűen nem értem. Illetve a multikat értem, mert nekik érdekük, és azt is értem, hogy a bérmunkásaikkal ilyen rezsicsökkentés-ellenes dumákat íratnak/mondatnak, de mi oka lenne egy egyszerű állampolgárnak a rezsicsökkentés ellen ágálni és hülyézni azokat, akik üdvözlik?

hungarisztan 2013.07.18. 20:08:15

A baj az, hogy most azt hiszed, nyertél 5000 forintot a rezsin. És közben nem veszed észre, mert sosem tudod meg, hány mérnök veszítette el a bruttó 500ezres munkáját, amiből havonta lenyúl az állam SZJA-t, egészségbiztosítást (muhaha), nyugdíjbiztosítást (muhaha), ilyen-olyan kisadókat,hozzájárulásokat, illetékeket, minden egyes fizetésnél becsengeti a 27% ÁFA-t, minden tranzakciónál, kamatnál, telefonálásnál, gépkocsiátírásnál, öröklődésnél, vagyonszerzésnél, tökömtudjaminél fizet a telhetetlen, korrupt, hatékonytalan, szabadrabló államnak.

Sosem tudod meg, hány embert rúgnak ki az 5000 forint pluszodért. Sosem tudod meg, mennyi fejlesztéstől maradsz el. Sosem tudod meg, hogy ha 5 év múlva egy hirtelen áramszünettől eldurran a számítógéped tápja, oda lesz a vinyód az összes fotóddal, és keletkezik 150ezer forintnyi károd, akkor az attól volt, mert a rezsicsökkentést álló cég nem cserélte ki a transzformátorállomást, ami túláramot csinált a teljes lakótelepen. Azért nem cserélte ki, mert be volt tervezve 2014-re, de mit ad isten, 2013-ban bölcs politikusok és a rájuk szavazók elrekvirálták a lovettát, így 2014-ben 18ezer lakásban okoz átlagosan 70ezer forint kárt egyetlen túláram – megérte rezsit csökkenteni.
Soha nem tudod meg azt sem, hány cég fordul vissza Magyarországtól pusztán azért, mert úgy hírlik, itt bármelyik percben elvehetik tőle a pénzét, ha a királynak olyan kedve szottyan. Soha nem tudod meg, hány ember nem kap így munkát, illetve milyen életminőségjavító termékekről, szolgáltatásokról maradsz le a harmadik világba visszacsúszó országodban. Megéri államilag elrekvirálni pár százalék azonnali pénzt hozó rezsirészletet, tényleg!

Sorolhatnám még, de minek. Aki óvodás korában nem tanulta meg a vonatkozó meséből, hogy az aranytojást tojó tyúkot nem vágjuk le (értsd: hosszútávú előnyöket nem áldozunk be pillanatnyi, rövidtávú előnyökért vagy azok látszatáért) az semmit nem ért a kapitalizmusból, továbbmegyek, az őt körülvevő világból.

maroz 2013.07.18. 20:43:37

@hungarisztan: "látott valaki minisztert lemondani? Bármiért?"

Nógrádi László lemondott, biztosan emlékszel a balesetére. Katona Kálmán lemondott, mert nem értett egyet a KVHM feldarabolásával. Kövér László lemondott, mert pártelnök lett. Hirtelen ezek jutottak az eszembe, de talán akad lemondó a nemjobboldalról is. Szóval igen, látott.

"Csak annyit szeretnék ezzel mondani, hogy nem teljesen a pálya széléről ugatom az oktatási rendszer és a polgári demokráciák közötti korrelációkat."
A te állításod volt, hogy nálunk azért mennek rosszul a közügyeink, mert földbuták vagyunk. Én csak arra akartam rávilágítani, hogy ez is egy az ostoba mítoszaink közül. Ott a PISA-felmérés, az is azt támasztja alá, hogy okosság dolgában a nemzetek közötti összevetésben egyáltalán nem állunk rosszul. Tehát nem ez az, ami magyarázza, hogy miért nem tudunk mi társadalmat, államot hatékonyabban működtetni. Nem látni a korrelációt. Ennyi.

"Amúgy nem akarnék én övön aluli ütéseket bevinni, de tényleg azon vitatkozom veled, hogy az oktatási rendszernek köze van a felelős, társadalomképes polgárok kialakításában?"
Nem, te azt állítottad, hogy azért csapnivalóak a politikai intézményeink, mert a polgáraink földbuták. Én csak arra akartam rávilágítani, hogy ahol és ahogyan ez nemzetközi összevetésben mérhető és láthatóvá tehető, ott ez az állítás nem igazolódik be, hanem pont az ellenkezője. Oké, akkor próbáld meg te valahogyan igazolni az eredeti állításodat, jelesül azt, hogy azért nem tudunk jól működtetni egy politikai berendezkedést, mert földostobák vagyunk. Magyarázd el hogyan operacionalizálod a "buta" változót, hogyan méred, hogyan hasonlítod össze más országok adataival, és mutass rá, hogy hol az ok-okozati összefüggés, milyen erős korrelációs együtthatóval. Ha már.

"Ez egy ordas nagy csúsztatás, mert eddig egyes-egyedül Orbán mondta meg, mit szüntet meg."
Parancsolj: www.youtube.com/watch?v=TJJ28OSQlpg
Büfé-ruhatár tanszék, túl sok jogász és politológus, inkább képezzünk mérnököket, programozókat, etc. Tóta pontosan ugyanolyan faszkalap demagóg, mint Orbán bármelyik tetszőleges seggfeje. És ugye Tóta Bajnai ajánlásával faszkalap demagóg:
m.cdn.blog.hu/ma/mandiner/image/1212/Bajnai_Gordon_Modern_Kepmesek_level.jpg

És pontosan ugyanúgy az iskolákon keresztül a gyerekeinket agymosta volna vele, ahogyan azt Orbánék tették. Hol is itt a csúsztatás, hm? :)))))

"És igen, a szentséges piac bizony diktál, ha beleszakad valaki az ellenkezőjének a szajkózásába, akkor is."
Mit diktál, hol diktálja, érdekelne. Például melyik agyonszopott nyugati államban mondja meg, hogy akkor most kedves egyetem, te leszel szíves kipicsázni a jogászokat, politológusokat és egyéb büfé-ruhatár szakosokat és mérnököket meg programozókat képezni? Érdekelne.

"Szeretném én látni azt az elismert oktatáspolitikust és/vagy társadalomtudóst, amelyik azt mondja, hogy nem, ez az ő oktatási rendszerüknek nem feladata, mert észak-koreai."
Emlékeztetnélek, hogy mit mondtál:

"ha az a rohadék fejlett nyugat ezt csinálja (például jól képzi és felelősségre neveli az állampolgárait), akkor mi ennek csakazértis hátat fordítunk, és azt mondjuk, hogy ez marhaság, keleti nyitás."

A fejlett nyugat, aki felelősségre neveli az állampolgárait. Én egy elsőéves tátkosra is görbén néznék egy ilyen mondatért, de persze ha te akadémikus vagy, az más. Azoknak szabad. :)

"Az elvtársazás egyszerű mocsadék tempó, szíves engedelmeddel a drága jó anyukádat elvtársazd, azt, aki erre tanított."
Nem tudom, megvan-e az, hogy a baloldali pártoknál nem annyira szokatlan az, hogy elvtársazzák egymást a párttagok. A nálad idegrángást kiváltó mondatomban az "elvtárs" arra próbált meg utalni, hogy itt elvileg baloldali pártok küzdenek a rezsicsökkentés ellen. Izgi, mi? :) Bónusz az elvtársazáshoz:

www.youtube.com/watch?v=pUAjMeqHH3A

Föl föl, te éhes proletár! 2009, Anno Domini.

"Kiszámíthatatlanná teszi az üzleti tervezést az ad hoc sarcolás."
Na, itt hagytam abba az olvasást. Oktatáskutató, újságíró, akadémikus, és most még az is kiderül, hogy közgazdász, gyakorló cégvezető, elemző. Ha pedig előhoznám a földkérdést, akkor agrárszakember. Mibe, hogy a halbiológiához is értesz? De azért kösz, okoztál nekem pár vidám percet. :))))

buta_lúd (törölt) 2013.07.19. 14:56:22

@maroz: "pont valami ehhez hasonlót íratnék meg a szolgáimmal" -ez így van. De képzeld, én még ennek tudatában is inkább elhiszem az érveiket, és nagyon nem értek egyet a rezsicsökkentés ilyetén módjával.
"mert legyünk már komolyak, ki az, akit huzamosabban győzködni kellene, hogy száz helyett fizessen valamiért csak kilencvenet?" -pölö engem. Mert a bankoknál személyesen tapasztaltak egybevágnak azzal a -nem ilyenformán- leírt multibérenc állásponttal, hogy ezek a kapitalisták olyanok, hogy ha az ajtón át kirúgják is őket, akkor is kiszedik a lehető legnagyobb profitot -csak az ablakon át. Idézhető megmondás: olcsó húsnak híg a leve.
"Miért kell hülyézni azokat, akik örülnek és támogatják a rezsicsökkentést." -igen, igaz: nem kéne. De nem azért, mert nem gondolhatom hülyének (aka. tájékozatlannak, stb, stb píszí kifejezések) őket, hanem mert ezzel csak dacot lehet kiváltani belőlük. (Hát persze, mert hülyék!:) És igen, azért sem kéne, mert lehetnek olyan kivételek is, akik más indokot is tudnak, mint hogy a multiknak úgy is belefér a csökkentés a profitjukba, mert kihasználják monopolhelyzetüket -csak én még nem találkoztam a véleményükkel. (Pl. kicsit jobban vakargatnám a fejem a lehülyézés előtt, ha az energiás különadókból szociális alapon akarnának támogatást adni. De nem zárom ki, hogy a multibérencek akkor is meggyőzzenek ennek értelmetlenségéről. Pedig azt is tudom, hogy részben érzelmi alapon akarnának hatni. A szemetek.)
Másképp: miért ne lenne hülye az ellenző szerint a támogató, amikor a támogató szerint meg az ellenző a hülye? Miért ne egyszerűsítsem bele a véleményemet a hülyébe, amikor más meg le energiaszolgáltató-bérmunkásozza azokat, akik írnak a rezsicsökkentés ellen?

maroz 2013.07.20. 07:23:29

@buta_lúd: Na, akkor pontosítsunk. Én nem azt mondtam, hogy a rezsicsökkentés jó vagy rossz dolog, és mindjárt visszatérek arra is, hogy miért nem ezt mondtam, hanem azt mondtam, hogy a rezsicsökkentést _akarni_ egy teljesen legitim, épeszű, vállalható óhajtás a polgár részéről. Tehát hogy az a megmondás a furcsa és nem is annyira könnyen kommunikálható, mely szerint birkák akik a rezsicsökkentést támogatják, mert tőlük elvárható lenne annak a bölcs belátása, hogy a csökkentés nem jó.

Holott ha jobban belegondolunk mitől lenne ez elvárható?

Mondod az olcsó húst. Igen, lehet ilyen analógiákkal operálni, de amint az előbb is mondtam ezekkel csak az érzelmekre lehet hatni, mert koránt sem biztos, hogy megáll a hasonlat. Pláne, hogy maga a toposz sem a legtökéletesebb leírás, hiszen nem beszél arról, hogy a drága húsnak milyen a leve. Jelentem: nálam híg, de valami rettenetesen. Ó, nem mindig, csak olyankor, ha fúj a szél vagy esik az eső. Ja, meg amikor süt a nap. És így megy ez, évek óta.

No meg figyelj arra is, hogy sokszor a tankönyvi példát mondják fel, de megállnak a lecke engedelmes visszaadásánál, a konkrét helyzet elemzése már elmarad. Elmondják, hogy egy cégnek azért nem jó elvenni a profitját, mert akkor nem fog tudni beruházni, fejleszteni. Oké, legyen. De vajon tényleg ez történik itt? Vajon tényleg a profitjukat veszik el olyan mértékig, hogy az már a működésüket is befolyásolná?

És ez az, amit érzésem szerint a polgártársaink 99+ százaléka üzembiztosan nem tud megítélni. Egyrészt hiányoznak neki a szükséges elméleti alapok, lássuk be, nem túl sokan értik például az árampiacot, de még az alapokat sem, azt, hogy hogyan is működik, gazdálkodik egy nagy cég, másrészt pedig hiányoznak a konkrét, megbízható ismeretek, így gyakorlatilag is esélytelenek vagyunk arra, hogy ebben mi saját kútfőből eljussunk valamiféle mégiscsak bizonyosságra.

Tehát vagy azt mondjuk, hogy passz, fogalmam sincs, hogy jó dolog-e vagy rossz a rezsicsökkentés, elég az, hogy egy legitim igény és ha kismillió polgártársamnak ez az igénye, hát ez, akkor leszek demokrata, ha ezt elfogadom és nem hülyézem le, hanem ha valós és átgondolt aggályaim vannak, ha úgy érzem, hogy sérül az érdekem azzal, hogy az ő érdekük érvényesül, akkor vitába szállok velük. De hát mivel sem alapos aggályaim nincsenek sem az érdekem nem sérül így minek vitázzak? Minek hülyézzem le őket? Mi értelme?

Persze lehetni lehet, jól jön az, ha néha az ember kiengedi a gőzt és mond furcsákat erről-arról, belvárosi liberálisról, például, csak arra figyeljen ilyenkor oda erősen az ember, hogy el ne higgye ő maga is amiket mond, mert az már baj. ;)

(Egy zárójeles ehhez a profit-ügyhöz. Azt mondják, hogy mifelénk a ker-szolg cégek kábé kétféleképpen mentenek profitot. A kicsik kímélő módban használják a pénztárgépet, vagy kamu gépekkel trükköznek, lásd a CBA egyik nagyobb játékosát, akinek a pincéjében találtak hat raklap (mondom: 6, azaz hat raklap) sehol nem regisztrált pénztárgépszalagot. A nagyok viszont úgy, hogy mindenféle nemzetközi céges hálózatukon keresztül kicsurgatják a pénzt mindenféle valós vagy kamu szolgáltatásokra, ilyen-olyan piackutatás, tanácsadás, ésatöbbi. Mondják azt is, hogy ezek az energiaszolgáltató multik is ezt csinálják. Hosszú-hosszú évek óta ezt csinálják, és ez is egy olyan dolog, ami egyáltalán nem tűnik hihetetlennek. Most nézd azt az egyenletet, amelyiknek az egyik oldalán egy olyan tétel áll, mint a milliárd eurók felett diszponáló francia óriásvállalat, a másikon pedig a kopaszseggű, ámde annál éhesebb magyar politikus. Próbáld meg vizualizálni ezt. Elképzelni, amikor egy ilyen, a műbőrkalapból éppen hogy kigyógyult, a Ladáját éppen tízéves Opelre cserélő lófaszjancsit a Gaz de France megpezsgőztet és elbeszélget vele egy kicsit a távlati lehetőségekről. Namost, ha az van, amiről sokan beszélnek, hogy ezeknek a cégeknek ugyan tényleg csak (teszem fel) két százalék a kimutatott profitjuk, de már az adózás előtti részből, tehát az adó alapjából kisíboltak egy húsz százaléknyit (teszem fel), akkor mi is történik abban az esetben, ha egy hasonlóan cinkelt lapokkal játszó kormány elveszi a kimutatott profitjuk felét? Nem-e az, hogy minden ellopott húsz forintból az állam visszalop egy forintot? :))

buta_lúd (törölt) 2013.07.20. 15:16:52

@maroz: 'Zannyát, még szombaton is de korán rugtad be a motort. ...Mondjuk magamnál azt tapasztaltam, hogy ilyenkor az egyik leghatékonyabb dolgozni...meg családi/kaja szünet sem szaggatja széjjel a menetet.
...
Nem kellett volna pontosítani, mert még számomra is egyértelműnek tűnik egy "Bizonytalan vagyok" kezdetű mondat.
A rezsicsökkentés igényének felvetődését a júzerek részéről én is legitimnek tartom. És pontosítsunk: az ÍGY helytelenségéről írtam és vagyok meggyőződve, nem A rcsökk. tényével kapcsolatban.
Az eszolg. multikat -és általában a multikat, hisz ezért lettek multik- annyira jó pókerjátékosnak tartom, hogy ha leül velük egy európai kultúrkörből származó 2/3-os kormány, hogy na, -összefoglalva a roppant hosszadalmas udvarias körmondatokat- ti is tudjátok, mi is tudjuk a tudnivalókat, de dumáljunk arról, hogy hogyan is lehetne a birkák hangulatán segíteni (mert abban bizonyos vagyok, hogy mindkét fél annak tekint bennünket, minimum a gyapjunk miatt), akkor nagy valószínűséggel felvetődhet egy konszenzusos megoldás (szintén nincs kétségem afelől, hogy az egyik fél fogcsikorgóbb bólintásával), aminek konszenzusos jellegével az ajvékolók egy részét le lehet szerelni és a népnyúzók sem az ablakon át oldják meg azt, amit meg akarnak oldani. (Ehhez, és a profitügyes megjegyzésedhez: testvérem egy multinál közép(?*)vezető és -bár lehet, hogy csak megjátssza, de akkor kurva hihetően csinálja- nagy rálátással az ügyekre, rendszerszintű, meglehetősen szenvtelen véleménnyel mind munkaadójáról, mind a júzerekről. Ja, és ritkán ugyan, de el is mondja ezeket a véleményeket. Ezért nem lepődtem meg, hogy jééé, hát ezek nem is grál-lovagok.)
Megmondásokról: szerintem meg arra, amit én gondolok a rcsökk. ilyetén megvalósításáról, arra tűhegyesen pontos az idézett mondás -mert nem a drága húsról és/vagy annak olcsósítási módjának és ennek a lére gyakorolt hatásáról nyilatkozik, csak egyfajta esetről.
A hülyéknek nevezésről én így írnám: Tehát az a megmondás NEM furcsa, DE nem is annyira könnyen kommunikálható, mely szerint birkák akik aZ ÍGY ELÉRT rezsicsökkentést támogatják, ÉS elvárható lenne -LEGALÁBB A TÖMEG RÉSZÉTŐL- annak a bölcs belátása, hogy a csökkentés ÍGY nem jó.
Egyébként nincs bajom se a hülyékkel, se a birkákkal, se a buta libákkal és ludakkal -amíg felmerül bennük annak a lehetősége, hogy nem feltétlenül van igazuk. Kb. utóbbiról, mint szükségszerűségről is írsz, nem?
"Minek hülyézzem le őket? Mi értelme?" -igen, én is ide lukadtam ki, hogy értelme -a gőzügyin kívül- nincs.
És lehet, hogy csak visszaloptunk egy forintot, de baszki: loptuk. Ha meg tőlünk lopnak, kurvára fel vagyunk háborodva.
Bár ez is legitim, épeszű, vállalható érzés -a hülye birkák szerint.

*Lehet, hogy még magasabb a hivatalos multi-zsargon szerint.

maroz 2013.07.20. 15:48:43

@buta_lúd:

"annak a bölcs belátása, hogy a csökkentés ÍGY nem jó"

Hát, lehet, hogy elvárható, nem tudom. Én azzal vagyok, hogy ha magamat felmentem, tehát ha elismerem, hogy nekem se tudásom se ismeretem belátni, akkor úgy tisztességes, ha ugyanezt mástól sem várom el.

Amúgy meg ha már adunk az energiának: vannak, akik azt mondják, hogy az embereknek azt is be kéne látniuk, hogy rossz vége lesz ennek a palaizének, a nem konvencionális módszerekkel bányászott gáznak és olajnak. Namost, én körülbelül akármibe lefogadom, hogy ezeknek az "így nem lesz jó"-hangoknak mindaddig semmi foganatja nem lesz, amíg minimum legalább féltucat olyan baleset, katasztrófa be nem fog következni, amelyeket teljesen egyértelműen a palagáz/palaolaj kitermelésének a számlájára írhatunk.

Egészen egyszerűen még csak működni sem működik ez a dolog, tehát az, hogy egy azonnal és egyértelműen jelentkező nyereségre nemet mondassunk a tömegekkel azért, mert a jövőben valamikor lehet, hogy lesz valamiféle konkrétan körül nem írható és esetleges módon fellépő veszteség. Egy hiteles* baloldali párt ezt a rezsicsökkentést kommunikációs szempontból úgy tudná kezelni, ha beleállna ő is, igen, szükséges a rezsicsökkentés, és üdvözöljük, hogy a kormánypárt is belátta, hogy a súlyos elszegényedést, a szociális létbizonytalanságot, a magyar családok élethalálharcát legalább így, ebben a formában támogatnia kell, ha már semmi jobb nem jut az eszébe.

* hiteles = az, akinek elhiszik, amit mond

buta_lúd (törölt) 2013.07.20. 19:58:23

@maroz: Igen, elég fura a szitu: tulképp örülnék, ha kiderülne, hogy azok voltak -beleértve magamat- a birkák, akik aggodalmaskodtak. Viszont akkor újra kéne installálni a személyiségemet. :) vagy :( ?

maroz 2013.07.20. 20:09:07

@buta_lúd: Kérdés, hogy ki fog-e ez egyáltalán valaha is derülni? Lehet, hogy fél év múlva úgy elfelejtjük ezt az egész rezsiizé dolgot, mint a kettős állampolgárságot. Azzal is ugye mekkora cirkusz volt, aztán ma már a kutyát se érdekli. :)

Mondjuk én nagyon boldog lennék, ha akármilyen okból kifolyólag de nőne a rezsi, mert az meg az én ügyeimnek kedvezne, de hát ugye ez nem az "ország" érdeke, csak az enyém, azt meg nekem nem ígérte senki meg, hogy mindig minden az én szájam íze szerint fog történni. Az mondjuk egy kicsit biztató, hogy Amerikában a palahiszti ellenére drágult a gáz, de hát hol vagyok én attól, hogy ebből bármilyen következtetést is le tudjak vonni. Marad a szurkolás, hogy dráguljon még jobban! :)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.07.20. 21:23:28

@buta_lúd: Talán nem véletlen, hogy a kormány így vezérelte le ezt a rezsicsökkentést, és nem másként. Ez a kurzus ugyanis nagymértékben épít az erőfitogtatásra (l. még: koki, saller...).
Rezsicsökkentés? Megcsináltuk! Illetve, megcsináltam én O.V.
Oszt jónapot!

maroz 2013.07.21. 09:58:56

@agresszív kismalac: De hát láthatod, hogy remekül csinálták, működik, mi az hogy, nagyon is, akkor meg? Én tényleg nem értem ezt a fanyalgó iróniát. Miért nem lehet elismerni azt, ha egy játékos egy játékban nyerőt lép?

buta_lúd (törölt) 2013.07.21. 12:20:09

@maroz: Ez a drágulás annyira hülyének (érted:) tűnik, hogy utána néztem. Itt akadtam érthető okosodásokra: www.eia.gov/forecasts/aeo/MT_naturalgas.cfm
Ez kb. amiről beszélsz?
Még lényeges az értetlenségem megértéséhez, hogy 2011 USD árakról beszél, meg 2,4%-os áremelkedésről. A zinfláció meg szintén kb. 2%*, szóval nem hozzáértőként, első látásra, pláne amit az olajjal hasonlítva hadoválnak- nem úgy tűnik, hogy nagyon elszabadulnának az árak. (Ha csak egy jobban sikerült repesztés miatt össze nem dől a Capitolium:) Vagy tényleg komoly a drágulás? Van erre színes-szagos linked? (Azt nem várom el, hogy részletesen írjál, csak szeretnék tájékozottat játszani, ha ez a palagáz téma szóba kerül. Meg nehogy előhozz nekem még egy témát, mert akkor már végleg elveszek a bitekben:)

*www.usinflationcalculator.com/inflation/historical-inflation-rates/ adat. (Mondjuk a fenyőfa sebessége mellett az is feltűnt, hogy önmagában az alacsonyabb éves inflációs adat nem jelent gazdasági fejlődést... Na, de ez a gazdaság, hát ez tényleg olyan téma, amihez lövésem sincs, de tényleg.)

maroz 2013.07.21. 12:44:32

@buta_lúd: Sajnos fogalmam sincs, én is csak hírolvasó vagyok, aki még csak ambicionálni se ambicionálja, hogy megértse. Egy időben ugye arról szóltak a hírek, hogy fűrészeltek a hagyományos energiahordozóknak, tehát mindenki arccal az alternatívák felé (megújuló, etc.), majd jött egy erősnek tűnő váltás a hírekben, hogy á, lófaszt, van ám hagyományos is még doszt, és az új technológiákkal azokat ki is lehet termelni, tehát jöhet egy újabb ipari kor.

Ami lehet, hogy jó, lehet, hogy nem, fogalmam sincs, viszont az én érdekeimet sérti. Nekem az lenne a jó, ha nem jönne, hanem inkább jelentősen drágulnának a fosszilis energiahordozók. Ezt csak azért mondtam el, hogy érzékeltessem, miszerint minden további nélkül működik az, hogy valaki nem nagyon ért valamit, de van érdeke. Tehát fogalmam sincs, hogy jó dolog-e a rezsi csökkenése vagy rossz, de azt tudom, hogy ez az én érdekeimmel szembe megy. Nekem az lenne a jó, ha nem csökkenne, hanem határozott ütemben nőne. És ugye ahogyan a csökkentést óhajtóknak is legitim és megalapozott az óhajuk a csökkenésre úgy az enyém is legitim és megalapozott a növekedésre. Ha innen közelítenénk meg, akkor talán eljuthatnánk oda is, hogy nem csupa hülyék élnek ebben az országban, hanem inkább eltérő érdekű és értékekre differenciáltan izguló polgárok.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.07.21. 12:54:14

@maroz: Aztán vannak az altruisták (ugyan nőtt a jövedelme, teszem azt, az egykulcsos adó miatt, de mégis azt mondja, hogy Orbán egy balfasz), meg az idióták (pl. kirúgták a kaszinóból, mert az megszűnt egyik napról a másikra, de azért teli torokból üvölti a békemeneten, hogy "Csakafidesz!").

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.07.21. 13:00:15

@maroz: Remekül csinálták, működik. Azt mondanám, zseniális, csak közben borzasztóan szégyellem magam, hogy ilyen egyszerű megvezetni Átlag Béla szavazópolgárt.

maroz 2013.07.21. 13:47:54

@agresszív kismalac: Honnan _tudod_, hogy Átlag Béla meg van vezetve?

Amúgy meg honnan _tudod_, hogy Átlag Bélát egyszerű lenne megvezetni? Gondolj bele: ha tényleg egyszerű lenne, akkor a szocikáknak miért nem sikerül? Vagy Bajnaiéknak. Miért nem sikerült Gyurcsányéknak 2006 után? Pedig beleadtak ők is apait-anyait, nekem a napokban hívták fel a figyelmemet a Tótavé-féle vérdemagóg, populista és persze ezek miatt teljesen ostoba kis kampányszkeccsre, és azóta se bírok betelni a gyönyörűséggel, hogy mennyire igaz az, miszerint itt a pártok tényleg együtt tették tönkre az országot, na jó, in concreto: együtt érték el azt, hogy az oktatásról normálisan ne is lehessen beszélni:

www.youtube.com/watch?v=TJJ28OSQlpg&list=PL9F7D80888C2CFCD7

Ha te Átlag Béla miatt szégyelled magad, akkor én meg Tóta és Bajnai miatt. És ugye Átlag Béla, nomen est omen egy átlag senki, míg az előbbiek sajnos mégiscsak a mi elitünk.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.07.21. 14:07:57

@maroz: Nem tudom, csak gondolom. A Fidesz más pénzéből (jelesül a közműszolgáltatókéból) adott 10% rezsicsökkentést, amit minden elképzelhető fórumon nagy hangon reklamíroz, miközben mély kussban van arról, hogy a számtalan ilyen-olyan közvetlen (pl. csekk, biztosítási, telefon), avagy közvetett (áthárított) adó miatt mennyivel többet fizet a polgár. Ha nem rónál meg azzal, hogy honnan veszem az adatokat, még azt is ide írnám, hogy a mérleg erősen negatív.
Hajrá Magyarország!
Hajrá magyarok!

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.07.21. 14:15:53

Ja, az ÁFA terén is világcsúcstartók vagyunk, úgy emlékszem. De a dobogó, az tuti.
Megvédjük az ÁFA-emelést!
Meg valahogy Szíjjártó barátunk se veri most a nyálát (mint tette azt néhány éve), hogy miért nem csökkenti a kormány az üzemanyag adótartalmát.
Ki érti ezt?
Á. B. ezekszerint nem.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.07.21. 14:22:01

Ha benézel a Palacsintálózóba, a bal oldali ajtófélfán, mindjárt a képem alatt (Ugye szép vagyok?) látsz egy C.A.F.B. idézetet.
Ez van.:-/
Függetlenül Tóta Wétől, Bajnaitól, Gyurcsánytól, vagy Matuska Szilviótól.
Tőlük majd holnap hányok.

maroz 2013.07.21. 14:23:30

@agresszív kismalac: És ugye Amerikában meg verik a négereket. Miközben.

Btw, a fidesz a saját pénzéből kéne adjon szerinted? :)

De akkor most hogy is van ez, baj, ha többet fizet a polgár? Elvesztem. A rezsinél még az volt, hogy a baloldali polgárnak meg kell értenie, hogy többet fizetni jobb, mint kevesebbet. Vagy ez úgy lenne, az lenne a logikája, hogy ha a fidesz azt mondja, hogy legyen kevesebb, akkor a több a jó, ha azt, hogy több, akkor meg a kevesebb? :)

De ha már itt vagy: Mit szólsz ahhoz, hogy Tóta és a baloldal szinte fillérre ugyanazzal a demagógiával etette meg a baloldalt, amivel Orbán és csapata a jobboldalt? Te egészen biztos vagy abban, hogy nekünk feltétlenül követnünk kell a pártjaink megmondóembereit? Nézd meg mennyire leegyszerűsödött mára ez: ballerkák: Orbán rossz, tehát bármi, amit Orbán alatt csinálnak rossz. Jobberkák: komcsik rosszak, tehát ésatöbbi. Jó ez nekünk? :)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.07.21. 14:23:59

Asszem kell vennem egy nagyobb vödröt.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.07.21. 14:32:23

@maroz: Nem segít itt már csak a piócás ember!
...vagy a Kétfarkú Kutyapárt.
...vagy a Nagyvilági Főcső.

maroz 2013.07.21. 14:44:41

@agresszív kismalac: Nézd, én örülök neki, ha egyre többen felismerik azt, hogy a pártpolitikában kábé annyi az ethosz, mint a sertéstartásban, vagy még annyi se. Nahát, ezek a cuki kismalacok moslékot esznek és kéjesen fetrengenek a saját szarukban, ki hitte volna?!? A mesékből ez nem derült ki.

Namost, ha az ember eljut oda, hogy sikerrel lefejti a pártpolitizálásról a rápakolt misztikumot, akkor miért is ne tenné már meg azt az egészen elenyészőnek tűnő lépésecskét, hogy akkor már a diskurzuskereteinket se a pártok határozzák meg? Mondod, hogy szégyelled magad amiért Átlag János a pártpolitika diskurzusait követve ingadozik. De én meg azt látom, hogy te is fillére pont ugyanazt teszed. Továbbmondod a ballib véleményvezérek toposzait. Nem érzed úgy, hogy inkorrekt vagy Átlag Jánossal amikor elmarasztalod azért, amit te magad is csinálsz?

maroz 2013.07.21. 16:09:35

@agresszív kismalac: Például hogy van rossz adó, meg jó adó. Rossz áfa meg jó áfa. "A" polgár összességében többet fizet. A fidesz a "közműcégek pénzéből" csökkentette a rezsit. Ésatöbbi.

Én, polgár, például közben meg azt se nagyon tudom, hogy én, egész konkrét polgár most akkor összességében többet fizetek-e, vagy kevesebbet, esetleg ugyanannyit, mint. Az élettapasztalatom az, hogy az elmúlt lassan 24 évben is kábé mindig ugyanez volt a helyzet. Mivel viszonylag sok dologban forgok mindig egyszerre így folyton azt tapasztalom, hogy kormányok jönnek, kormányok mennek, de ez nekem _összességében_ kábé mindegy is. Ha az egyik itt lazít egy kicsit, akkor emitt pedig szorítani fog, és a vége úgyis az lesz, hogy számomra kormányfüggetlenül is mindig ugyanannyi lesz az annyi.

Namost, ha nekem, "egy" polgárnak ezek a tapasztalataim, az pedig, hogy "a" polgárnak ezzel szemben a mérlege negatív egy ballib toposz. Melyiket tudom én hitelesen továbbmondani? Illetve miért mondanám én tovább a ballib toposzt? Pláne, ha ellenkezik a saját tapasztalataimmal.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.07.21. 17:01:13

@maroz: Azt írtam volna, hogy van rossz adó, meg jó adó (inkl. ÁFA)? Esetleg attól függően, hogy melyik kormány vezette be? Nem hiszem. Csupán azt mondtam, hogy a jelenlegi kurzus által képviselt gazdasági intézkedések kommunikációja hazug. Szükségszerűen, hiszen azok tényleges hatásait kommunikálni (pl. ahelyett a lózung helyett, hogy megvédjük a nyugdíjakat, vagy a bankok nem fogják áthárítani a különadókat) politikailag nem volna túl gyümölcsöző. Ez az én véleményem. Hogy egybecseng a baloldal által hangoztatottakkal, arról nem tehetek.
Mindazonáltal nálam okosabb emberek mondták, hogy ekkora mértékű adóprés káros a gazdaságra (meg a közérzetre).
A valaha lesajnált Szlovákia észszerűbb adópolitikával vígan robogott el mellettünk jónéhány éve. (Mindazonáltal azt nem nevezném adópolitikának, hogy ha pénz kell, akkor Matolcsy előhúz egy új adót a fiókjából.)
Gondolom, ez is afféle toposz. De ettől még igaz.
Ha sokan mondanak valamit, az még nem feltétlenül hazugság!:-)

maroz 2013.07.21. 18:20:38

@agresszív kismalac: Latod, milyen szerencse hogy en nem ertek a makrookonomiahoz, legalabb nem kell velemenyem legyen ezekrol a dolgokrol. ;)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.07.21. 18:53:12

Bár lehet, hogy értek, még nem próbáltam.
Melyik az a nyúl? Vagymi.

maroz 2013.07.21. 20:00:27

@agresszív kismalac: A, az egy egzakt mufaj, ott nem lehet toposzokra hagyatkozni, mert akkor konnyen dogles lesz a vege. :)

Viszont osszes adobaszakodasnal szamomra sulyosabb agyfasz az h ebben az orszagban csak igen korlatozottan lehet tomegkozlekedni. Evek ota az a csoda, ha nem kesik a vonat. Raadasul videk-videk relacioban ez azt is jelenti, hogy lekesem a csatlakozast. Es persze mar egy fore is kb annyiba kerul, mint autoval. Csak ugye ez nalunk egy piti tortenet, hiszen ebben alig van valami makrookonomiai nagy igazsag.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.07.21. 20:46:42

@maroz: Én konkrétan akkor fogadtam meg, hogy nem ülök többé itthon vonatra, mikor a helyi vicinális Püspökladánynál nem várta meg, hogy beérkezzünk, hanem elpöfögött két perccel hamarabb, kvázi üresen.

maroz 2013.07.21. 20:58:11

@agresszív kismalac: Ja, mert hát ugye rendnek kell lenni. :))))

A távolsági buszra meg nem lehet előre jegyet venni. A Volánbusznak van valamiféle online bohóckodása, de egyrészt csak végponttól tudsz venni jegyet, másrészt meg hiába kapsz helyre szólót kiröhögnek vele, ha nem einstandolod te előbb a helyet. Mondjuk ugyanez megy az IC-n is, három utazásból egyszer tutira van konflikt. Ja, és a buszon régebben volt wifi, és nem volt felár, legutóbb kétszer is egymás után azt tapasztaltam, hogy most már van felár, de cserébe nincs wifi. És olyan türhő paraszt a sofőr, hogy egészen egyszerűen nincs kedvem szóvá tenni, pedig azért én sem vagyok egy matyóhímzés kinézetre, szóval nem azért, mert félek tőle, hanem egész egyszerűen már meguntam.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.07.21. 21:05:01

@maroz: Hogy is mondta az olasz a Pál utcai fiúknak?
"Hát most drágább, hát most kevesebb."
Magyarország jobban teljesít.

maroz 2013.07.21. 21:09:01

@agresszív kismalac: Jó, de segíts már felidéznem, hogy mikor volt jobb? :)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.07.21. 21:21:09

@maroz: Hát, mikor Osztyapenko lépést váltott.

maroz 2013.07.21. 21:26:36

@agresszív kismalac: Jaaaa, azt hittem, hogy akkor, amikor a pannon puna dübörgött. ;)

maroz 2013.07.21. 21:28:33

@agresszív kismalac: Amúgy meg van ám, ami még a makroökonómiánál és a mávnál is súlyosabb:

trebag.hu/innovacios_kozpont

Comic sans. Miééééért, könyörgöm, miért? :))))

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.07.21. 21:52:32

@maroz: Tudod, mikor volt jó? A rendszerváltás hajnalán. Néhány pillanatig. Mikor Átlag Béla elhitte, hogy meg tudjuk csinálni.
Azóta mintha Teleki Pál szavait próbálnánk igazolni egyfolytában:
"...legpocsékabb nemzet..."

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.07.21. 21:57:23

@maroz: Mán hogy ez comic sans-nal van? Telefonon nem látom.
Nálam csak a mackó ír comic sans-nal, de ő még óvodás.
Mégis mindig beszól valaki, hogy milyen dolog ez már.:-)

maroz 2013.07.21. 22:12:46

@agresszív kismalac: Ja, Comic Sans plusz Új Széchenyi terv és Magyarország megújul banner. Nájsz. :)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.07.21. 22:22:56

@maroz: Tényleg nagyon kreatív. Biztos mindenki szalad hozzájuk.

maroz 2013.07.22. 09:56:45

@agresszív kismalac: Na, csak érdekességképpen:

magyarnarancs.hu/belpol/a-kivandorlas-korlatozasanak-eselyei-nagyon-kicsik-melegh-attila-szociologus-85748

És ugye ez csak a felszín kapirgálása, őszinte megmondás arról, hogy ezek a dolgok egy kibaszottul bonyolult és nehezen érthető dolgok, amire ugye a polgár menten rámondja, hogy lófaszt, mert ő eztet (is) jobban tudja, és előadja a kedvenc véleményvezérétől átvett toposzt (orbándiktatúra vs. nincs is itt semmi baj). Hát, így megy ez.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.07.22. 15:14:54

@maroz: Kicsit törökgáborosnak tűnik a dolog. Én csak azt látom, hogy az ismerősi/rokoni körömből rengetegen mentek el (pl. a gimnáziumi osztályom mintegy ötöde). Sokan vannak, akiket pl. csak az tart vissza, hogy idős szülőkről kell gondoskodniuk.
És nem vígasztal, hogy viszont rengetegen érkeztek Erdélyből, vagy Kínából.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.07.22. 15:23:45

Természetesen ezek saját tapasztalatok. Hiteles kimutatásokkal nem kívánok vitába szállni.
Mindazonáltal figyelmedbe ajánlom Sir Winston gondolatát a statisztikáról:
"I only believe in statistics that I doctored myself."
(Reménytelen vagyok, igaz?:-))

maroz 2013.07.22. 15:34:29

@agresszív kismalac: Toposzfüggő. :)

Látod, ez működik az Orbánt támogatóknál is, fillérre ugyanígy: a kis számok törvénye, a hamiskonszenzus-hatás, oszt ugye ők hülyék mi pedig helikopter. ;)

maroz 2013.07.22. 15:37:39

@agresszív kismalac: De akkor mutatok egy másikat is:

444.hu/2013/07/19/fogy-a-bun/

Ez is egy korrekt írás, mert elég jól érzékelteti, hogy mennyire nehéz egy tudományosan is megálló magyarázatot találni egy társadalmi jelenségre.

maroz 2013.07.22. 15:58:16

@agresszív kismalac: Egyébként ez a "törökgáboros"-kitétel is érdekes.

Most oké, ebbe tényleg belejátszik az is, hogy nevezettnek a masszív igyekezete ellenére is időnként akad egy kis szereptévesztése, nem mindig egyértelmű, hogy ő akkor most politikai elemző, vagy rendszerapologéta, de ettől függetlenül létezik az a jelenség, mely szerint a politikafüggők egy szelete agyrákot kap attól, ha egy elemző, vagy bárki, tehát akár egy újságíró is egy hírrovatnál akár csak a legcsekélyebb mértékben is megpróbál elemezni, vagy hírt közölni. Nem, szerintük mindenki aljas hazug orbánszekértoló, aki nem értékítéletet - és természetesen Orbángyalázó értékítéletet - közöl a nagyérdeművel. Nekünk kéremszépen ne azt tessék mondani, hogy mi van és miért, hanem azt, hogy orbándiktátor!

És aki erre nem hajlandó, azt kitépik a szívükből, mint egy gyomot. Na, az ilyenek miatt nem nagyon lesz még itt sokáig hírlapírás, elemzés, igény a komolyabb megközelítésre, és persze presztízse azoknak a hivatásoknak, amelyek ezzel foglalkoznak.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.07.22. 17:38:43

@maroz: Azért ebben sok igazság van:
fradyendre.nolblog.hu/archives/2011/11/22/Torok_Gabor_elemez/
(Ha még nem olvastad.)
Egy időben rendszeresen olvastam T.G. blogját. Aztán leszoktam róla. Lehet azt mondani, azért, amit te elmondtál. Hozzám közelebb áll Frady Endre meglátása.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.07.22. 17:44:44

@maroz: Vesd össze: "...nekem hiszel, vagy a saját szemednek???"

maroz 2013.07.22. 17:52:59

@agresszív kismalac: Igen, minden további nélkül elszórakoztathatjuk egymást az idők végezetéig ilyen bölcsességekkel. Szerva ott, fogadás itt: "Engem gyíkká változtatott. De már elmúlt."

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.07.22. 18:13:38

A foglalkozás elérte célját: az idő eltelt.:-)

buta_lúd (törölt) 2013.07.22. 20:22:40

@maroz: Utána járt már valaki annak, hogy a -felpumpált vízhez hasonlóan- egy báázikus súly helyzeti energiája alakítható delejjé? Nem ilyen hálózatba visszatáplálósan, hanem úgy, hogy húzza fel a zöldenergia (jellemzően nap, gondolom én) a koloncot és amikor meg kell az áram (pl. lift, lépcsőházi világítás), akkor az lesüllyed és forgat egy dinamót? Persze mindez társasházi méretekben: mert tetőfelület van, sok emelet sok helyen van (már megint csak a városi népek:), lichthof is sok helyen van a súlynak. Vagy az áttételek mellett kapásból látszik, hogy nem hatékony? (Mindig is utáltam a csigás-lejtős fizikafeladatokat:) Erre sem kell konkrét számítás-válasz, csak úgy elkurjantottam magam az éterbe.

maroz 2013.07.22. 21:35:57

@buta_lúd: Sok ilyen apróság van, csak ezeket kutatni-fejleszteni kéne egyfeszt. Például ott az egyre hatékonyabb napelem, és ha rafkósan pakoljuk egy házra, és az a ház úgy van megépítve, hogy passzívnak nevezhető, akkor a jól belőtt üzemeltetéssel az a ház+napelem kombó lehet akár aktívház is. Ez azt jelenti, amit, hogy akár több áramot is képes leadni, mint amennyit felvenni. Ja, és közben nincs akkumulátor.

Persze ehhez tényleg okos berendezések kellenek, például olyan mosógép, amelyiket a házat vezérlő kompjútör akkor indít el, amikor van áram doszt. Valamint az sem szükségszerű, hogy a hűtést nyáron csak ilyen több kilowattot zabáló klasszikus klímával lehetne megoldani. Ésatöbbi. Meg persze ez úgy nem annyira érdekes, hogy van egy házam a pusztában, benne volt százmillióban és azzal vagizok, hogy az mennyire aktív, mert közben meg az emberek jellemzően a városokban laknak és jellemzően nincs százmilliójuk egy házra/lakásra. Megoldásokat kéne keresni, illetve benne lenni abban a körben, ahol intenzíven keresik a megoldásokat. Csak egy példa a rengeteg közül:

www.youtube.com/watch?v=p28tFxd9MZY

Na, ilyesmi tetszene nekem, ha valahol a mi egyetemeink, fiatal értelmiségieink ilyesmikkel baszakodnának, csak ezt rövid távon visszavetheti a rezsicsökkentés. Nekem ez a legnagyobb bajom ezzel a csökkentéssel, nem a drágalátos multikák profitjának a féltése.

maroz 2013.07.24. 08:00:31

@agresszív kismalac: Na, így készülnek a toposzok, például a "más pénzéből":

"Az adósmentés a segélyezés kultúrájának kiterjesztése, valamint választási költségvetés a más pénzéből."

Tótavé toposzgyártó kisiparos felkonferálása a hávégén.
süti beállítások módosítása