HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

A nagyobbik baj

2013.10.06. 14:52 | maroz | 121 komment

Címkék: oktatás hétvége civilek

miniorban.jpgTegnap kiment az utcára néhány tucat ember. Pedagógusok, akikhez csatlakoztak még mások is, hellyel-közzel tán még diákok is. Demonstrálásból kifolyólag mentek ki az utcára. A hírek szerint egy Lázár Júlia nevű ex-pedagógus volt a főkezdeményező, ő a Hálózat a Tanszabadságért nevű, tudtommal informális egyesület tagja. Elmondása szerint őt a Hálózat a Tanszabadságért felhatalmazta arra, hogy megalakítsa a Hívatlanul nevű titkos csoportot, amit meg is tett, ha jól értem a nyilatkozatát akkor azzal, hogy létrehozott egy titkos fészbúk csoportot, melynek, idézem: "meghívott tagjainak száma ebben a pillanatban 4981". Ez a csoport egy szeptemberi plenáris ülésen hálózattá alakult, azzal a céllal, hogy: "tájékoztassunk, tiltakozzunk, összefogjunk és cselekedjünk, elsősorban a közoktatás ügyeivel kapcsolatban". No, tehát ebből lett az, hogy tegnap kiment az utcára tiltakozni az a pártucat ember. Ezzel eddig semmi baj, sőt. Alakuljon, hálózatosodjon, tiltakozzon, fogjon össze, cselekedjen, mert ha lesz ebben az országban valamiféle apró változás a közös dolgaink vitelét illetően, akkor az leginkább attól várható, ha alakulnak, hálózatosodnak, tiltakoznak, összefognak és cselekednek.

Kiment tehát az utcára tegnap néhány tucat ember és tiltakozott. Hírét vette ennek Hoffmann Rózsa is és kapásból azt reagálta, hogy: "nem tudom, mi ellen irányul". Hoffmann Rózsa nem tudja, hogy mi ellen irányul, de ez a kisebbik baj. A nagyobbik baj az, hogy más se nagyon tudja. Többek között én sem. Ez a nagyobbik baj.  Az, hogy elfelejtettek minket, engem tájékoztatni, így szégyen, de nem az én szégyenem, hogy most, ebben a kérdésben közös platformra  kényszerítődtem Hoffmann Rózsával. Nem örülök a dolognak egyáltalán. 

Hangsúlyozom: az a nagyobbik baj, hogy meglátásom szerint nem csak Hoffmann Rózsa, hanem szinte senki más sem tudja, hogy mi ellen irányult a tegnapi tiltakozás. Az, hogy én nem tudom még beleférne, ha nagyon sokan mások tudnák, de mivel pont az ellenkezője tűnik valószínűnek ezért fontosnak tartom megemlíteni a saját tudatlanságomat is, hiszen magamról azt is tudom, hogy én legalább tudni szeretném, engem legalább érdekelne, míg szerintem a túlnyomó többséget a legkevésbé sem. A sikeres tájékoztatás egyik nagyon fontos feltétele ez, hiszen ha eleve fel sem tudjuk kelteni a megcélzott közönség érdeklődését, ha nem figyelnek ránk, akkor kiket is tájékoztatunk? Tehát engem érdekelne, de ennek ellenére szinte semmiről nem tudok meg semmit, mert pont azok felejtenek el tájékoztatni, akik erre összeszövetkeztek.

Mit csinálnak helyette, mivel gondolják letudottnak ezt a tájékoztatási munkát?

Tessék megnézni a szóban forgó csoportok által üzemeltetett közösségi médiát. Mi látszik? Az, hogy ezek a mindenféle hálózatok lényegében véve a pártpolitikai elit seggébe kioperálhatatlanul begyógyult véleményvezérek megmondásait osztják meg, félmondatos leadekkel. Bedobnak a fészbúkjukra egy hvg-cikket és írnak hozzá egy olyan félmondatos felvezetést, ami csak és kizárólag a pártpolitikai diskurzuskeretben értelmezhető. A csoporttal szimpatizálók pedig nyomnak egy lájkot, vagy odakommentelik az úgyszintén a pártpolitikai elit szaprofitái által a szájukba adott aktuális mémet. Ez pedig csapdahelyzet, hiszen így a civil diskurzuskeret megteremtése helyett a pártpolitikai diskurzuskeret emelődik át mondhatni egy az egyben. Az pedig sajnos egy nettó agybaj, azt nem reprodukálni kéne, hanem leginkább lehúzni a budin. Mit tesznek tehát ezek az elvileg pont a pártpolitikai túlsúly megtörésének a szándékával létrehozott civil kezdeményezések? A médiával szembeni bizalmatlanságot nagy bölcsen magukra húzzák. Így aztán úgy járunk, ahogyan a szovjet viccben a hűtőgépgyári munkás, három civil kezdeményezést is hazaviszünk darabokban, lelkesen elkezdjük összerakni, de kurva élet, hogy a végére mindig BajnaiGyurcsányMesterházy lesz belőle. Oda jutunk, ahonnan menekülni kéne: a pártpolitikai alrendszer diskurzuskeretébe, és persze ennek következtében szépen betagozódik civilkém is a pártpolitikai rendszer logikájába is.

Ami aztán súlyos patthelyzetet eredményez, hiszen már ez eleve lehetetlenné teszi azt a bizonyos tájékoztatást. Engem például több dolog is érdekelne, például ez az "iskolarendőr" is. De az nem igazán érdekel, hogy mit szeretne erről velem gondoltatni a pártpolitikai elit az ő véleményvezérein keresztül, mert tudom azt, hogy őket a legkevésbé sem maga a dolog érdekli, hanem az, hogy a dolgot mémmé konvertálva hogyan szerezhetnének maguknak hatalmat. Ha elfogadnám ezt az ostoba diskurzuskeretet, akkor azt is el kéne fogadnom, hogy nekünk, mezei civileknek nem az iskolarendőrségről kell véleményt alkotnunk, hanem arról, hogy Orbán tudja-e jobban a kérdésre a választ vagy Mesterházy. Esetleg Vona, Bajnai, Gyurcsány, vagy ezek kombinációi. Nem ügyekről beszélnénk hát, hanem megváltókról. Kinek a messiása lenne a jobb. Miközben, és ez valahol egy kicsit azért világröhej, lassan már nyíltan is a szemünkbe mondják egyes súlyosan bukott politikusok, hogy mindez egyáltalán nem az ügyeinkről szól, hanem szimplán csak az ő személyükről, az ő ambícióikról:

Azt gondolom, hogy a DK képes 7-8 százalékot szerezni. De ha mégsem jutunk be, akkor a Demokratikus Koalíciónak valószínűleg vége van, négy évet aligha lehet kibírni parlamenten kívül. Ha a DK-nak vége van, akkor valószínűleg nekem is, de ennek kicsi az esélye.

Ennyi, ez a mezei valóság, a pártpolitikai rendszer logikája így működik, minden ennek rendelődik alá. Ez a diskurzus tehát a hatalomról szól, nem az ügyekről. Személyekről, és arról, hogy a jól kiválasztott személy egyúttal garantálja is azt, hogy az ügy is jól lesz intézve. Namost. Nem tudom, hogy megvan-e a kedves olvasónak az az információ, hogy a manapság "demokratikus ellenzéki" körökben oly sokat csepült hallgatói önkormányzatiság, annak a mindenféle megjelenési formái, HK, HÖK, HÖOK, az egész úgy ahogyan van a balliberális kormány alatt született törvény alapján lett ide nekünk? Megvan az, hogy az SZDSZ-es Magyar Bálint "csinálta" ezt ide nekünk? Garancia volt-e a személye arra, hogy egy ügy jól intéződjék el? És ha a válasz az, hogy nem, akkor mennyire okos dolog most elfogadni azt, hogy sebaj, azért mégiscsak inkább jöjjenek vissza nagyjából ugyanazok, akik már korábban sem tudták jól intézni az ügyeket, mert hátha majd most? Mondják, hogy a második házasság az, amikor a remény diadalmaskodik a tapasztalat fölött. De vajon mit mondana a folklór azokról, akik sokadjára is ugyanazt a nőt veszik el, újból és újból?  

Nem tudok szinte semmit arról, hogy a tegnapi tiltakozók miért is tiltakoztak. Pedig érdekelne. És én olyan vagyok, hogy ha valami érdekel, akkor annak utánamenni is hajlandó vagyok. Kérdezgettem is a felháborodóktól, hogy van itt ez az iskolarendőrség, ami ellen tiltakoznak, és engem érdekelne, hogy mi is ez konkrétan és miért tiltakoznak ellene. Nem igazán kaptam rá érdemi választ. Mémeket kaptam, Orbándiktatúra, rendőrállam, de hát erről már beszéltem, ezeknek tudom a forrását és azt is tudom, hogy ki és milyen célból terjeszti, engem maga az ügy érdekelne. Arról viszont nincs sehol sem szó, legalábbis abban a körben, amelyik civilnek mondja magát és az ügyön felháborodottnak. Nincs egy kurva szó sem róla, és akkor most higgyem el, hogy tényleg tájékoztatni szeretnének. 

Amit a végén találtam arra meglepő módon mégiscsak a médiában bukkantam, konkrétan az Origón. Itt és itt. Ezek az írások már egészen közel állnak egy civil diskurzuskerethez, és nekem arra lenne igényem, hogy ebben a keretben magyarázzák el nekem, avagy tájékoztassanak, ha már ezt a nemes feladatot adták maguknak, hogy mi is a kifogásuk az iskolarendőrség ellen. Meg az összes többi dolog ellen, amelyek ugyancsak szerepeltek a "tiltakozunk!" című listájukon. Ez érdekelne, erre lennék kíváncsi, nem az, hogy képesek egy vicces Orbán-karikatúrát összefotoshopolni és lengetni a táblát a tüntetésen, lásd a képet az írás elején. De hiába érdekelne, válasz, tájékoztatás, hely és lehetőség a vitára nem nagyon van. Nincs civil diskurzus, nincs egy centi párbeszéd sem. Amit tessék úgy érteni, ahogyan kell: szimbolikusan. A párbeszéd ugyanis nem csak abból áll, hogy leülünk egy közös térben és mondjuk a magunkét. A szimbolikus párbeszédbe az is beleértetik, hogy a beszélés előtt saját magamat, a kérdésben megnyilvánulni szándékozó entitást is felkészítem. Megpróbálok a tőlem elvárható alapossággal utánanézni a dolognak, tájékozódni, megérteni, hogy miért lett az, ami, és persze azt is, hogy mások hogyan, miként vélekednek a dologról. Ehhez viszont dolgozni kell, az ilyesmikben munka szokott lenni és nem is kevés. Mernünk kell kilépni abból a megosztottságból, ami lényegében véve a saját fejünkben létezik. Mernünk kell elgondolni azt, hogy más emberek ugyanarról a dologról egészen másként gondolkodnak, és nem azért, mert ők aljadék hülye félrevezetett idióták, hanem pontosan ugyanazért, amiért mi is másként gondolkodunk hozzájuk képest: azért, mert ők más véleményvezérekre figyelnek teljesen más diskurzuskeretek között. 

A párbeszédnek az is szükséges, még ha nem is elégséges feltétele, hogy egy nyelvet beszéljünk. Hogy legyen egy közös diskurzuskeret, amelyben olyan fogalmakkal operálunk, amelyeken úgy nagyvonalakban és többnyire ugyanazt értjük. Na, ez az, aminek már a gondolatától is rezgőfrászt kap a párpolitikai elit, pedig egy ilyen diskurzuskeret, ilyen párbeszédek kialakulására ma még igen csekély az esély.

Ami van helyette, tehát ez, hogy a civil kezdeményezések is szinte pillanatokon belül passzentosan betagozódnak a pártpolitikai diskurzuskeretbe civil szemmel működésképtelennek tűnik. Nincs meg az a bizonyos civil szimbolikus párbeszéd, ennek következtében nekem, a mezei civilnek nincs mihez nyúlnom, nincs honnan eszközöket merítenem a saját, immáron valós párbeszédeimhez. Ülök azon a bizonyos, úgyszintén szimbolikus izsáki helyközi buszjáraton és hallgatom az aprószót. Nem vagyok túlzottan boldog attól, amit hallok. Ilyenkor el szoktam játszani a gondolattal, hogy mit is tudnék mondani, ha kedvem támadna bekapcsolódni a beszélgetésbe. Elképzelem, hogy mi lenne a reakció, ha továbbmondanám mindazt, amit azokon a bizonyos, civilnek gondolt szimbolikus párbeszédeken hallottam. Vagy azt, amit nekem ezek a szóban forgó civil kezdeményezések idetájékoztattak. Elképzelem, hogy mennyire lenne így működőképes a dolog, mekkora esélyem lenne így a valós párbeszédre, olyanra, amelynek a végén azzal válnánk el egymástól, hogy hű, a mindenit, erről kéne még nekünk beszélgetnünk.

Sajnos az a baj, hogy sokan még csak tudatában sincsenek annak, hogy mennyire is elképzelhetetlen, hogy így működni tudna a dolog, hogy ebből a szimbolikus párbeszédből merítve lehetne valós párbeszédeket folytatni. Azt már egyszer elpanaszoltam, hogy ebben engem az a régi elitem baszott segíteni, nagyjából azzal voltak el, hogy nem kell nekik felülniük arra a szimbolikus izsáki buszra, mert ők e nélkül is nagyon jól tudják, hogy mi a jó annak az úgyszintén szimbolikus izsáki polgárnak. Igen, ezek ennyire ostobák, ennyire arrogánsak, és ekkora az elittudatuk. Nekik nem is kell ismerniük, érteniük, de még csak szimpla tudomással sem kell bírniuk arról, hogy a saját tőgymeleg kis világukon,  diskurzuskeretükön kívül másmilyen is létezhet. Látni sem akarják. És akkor hurrá, mert a civil kezdeményezések is ugyanezt a mintát veszik át, többnyire tudatlanul és nem szándékoltan, de a hatása ugyanaz.

Néhány tucat fészbúk-civil boldog attól, hogy tájékoztat, tiltakozik, összefog és cselekszik, és közben észre sem veszi, hogy mindez azon a néhány tucat fészbúk-civilen kívül gyakorlatilag a kutyát sem érdekli, illetve akit mégis igen, azokat nem a civil ügyek miatt, hanem azért, mert van neki egy viccesnek gondolt Orbán képe és kedve támadt megszellőztetni azt. Persze ezek a szereplők is nagyjából ugyanabból a szűk fészbúk-körből kerülnek ki, szűk körű, belterjes szcéna ez, kicsit olyan, mint egy kamaradarab, ahol három színész egymásnak játszik egy színműben, közönség nélkül. Amikor valamelyikük éppen egy nagymonológot ad elő a másik kettő picit leugrik a nézőtérre megtapsolni a színpadon maradót. Ráadásul ez a fészbúk-civilkedés megadja azt a hamis illúziót is, mely szerint semmi munkával könnyedén lehet sikert elérni, jutalmat begyűjteni, lám, megosztottam a soros Tótavét, elé írtam, hogy orbanisztán!!!, és máris négyszázhetven lájk. No meg azt a másikat is, a "mindenki más is hozzám hasonlóan gondolkodik" illúzióját, hiszen a fészbúk-civil azt látja, hogy a környékén (értsd: az adott fészbúk-oldalon) tényleg mindenki hasonlóan gondolkodik, aki pedig mégsem, azt rövid úton közös erővel rojtosra ugatják.

Mindeközben ott az a bizonyos nagyobbik baj, hogy a saját kis belterjes köröcskén túl senki, jellemzően a kutya sem figyel rájuk, így nem tudnak semmit se elérni abból, amit elvileg céljukul tűztek ki. Nem tudnak tájékoztatni, nem tudnak érdemben újabb polgárokat bevonni, ennek következtében az sincs, akikkel összefoghatnának, így a cselekvésre sincs sok esély, marad persze némi pótcselekvés, amiről egyre inkább az a gyanúm, hogy kontraproduktív, hiszen könnyen lehet, hogy ezek pont demotiválólag hatnak azokra, akik maguk is keresnék a közösségi cselekvés lehetőségeit. Nem nagyon látok más lehetőséget, mint azt, hogy alaposabban át kéne gondolni ezt a fészbúk-civilkedést. Nem azt mondom, hogy az internet, a közösségi média ne lenne egy jó eszköz, de azt igenis állítom, hogy pusztán önmagában egyáltalán nem elégséges is ez az eszköz. Tessék néha megnyomni az off-gombot azon a számítógépen, és kirándulni egy rövidet az irl-ben. Felülni egy helyközi járatra, egy vonatra, beülni egy nem-belvárosi romkocsmába (tele velük az ország amúgy), egy rendelő várótermébe, bárhová, ahol emberek beszélgetnek és hallgatni őket. Hallgatni, és közben elmerengeni azon, hogy ha nekem most kedvem támadna meggyőzni ezeket az embereket hogyan is foghatnék hozzá. Belátni, hogy ehhez mennyire, de mennyire szörnyen eszköztelenek vagyunk, majd ezzel a tapasztalással szépen visszamenni a civil köröcskébe és elmondani, hogy hú, basszameg, szembe jött velem a valóság és köpni-nyelni nem tudtam. Belátni, hogy a saját belterjes diskurzuskeretünkön túl totálisan működésképtelenné válunk. Az a nagyobbik baj, hogy tényleg a kutya sem figyel ránk, tényleg nem vagyunk képesek érdemben szinte senkinek sem elmagyarázni, hogy ha bajunk van valamivel, akkor konkrétan mivel is és leginkább azt, hogy miért. Hoffmann Rózsa pedig boldog, hogy a végén mégiscsak neki lett igaza.   

121 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr155553422

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.10.07. 13:52:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

játccótér 2013.10.07. 18:52:42

@maroz: igazad van. A hatalom átvétel megtörtént, az embereknek vallássá emelkedett a párt hovatartozás, az árokásás első vágása idevezetett. Ez több mint 10-12 év. Ha egy kicsit többet tanultak volna az emberek a történelemből, s pl. csak a görögöket tanulták volna meg, akkor tudhatnák, hogy a demokrácia mennyire törékeny, s mindig a jön a démosz köpenyéből kiváló "megváltó" uralkodó. S nem a jézusi értelemben. Azaz a langyos, egyéni érdekek mentén polarizált "anarchiát" felváltja egy központi uralkodás. És most tökmindegy kinek hívjuk. Most Orbán Viktor a neve. Máskor másnak hívták, pl a nagyon demokratikus szellemű egyik ide író blogger is használ ilyen kemény központosításra úgymond hajlamos egyén neveket, feltehetően iróniából(?).

Nincs új a nap alatt. Így én Orbán jóságában - nem mint magánemberében, mert pl. a lánya esküvői képén látszott, hogy van benne az is - nem azért nem hiszek, mert nincs benne, hanem mert egyszerűen nem teheti meg, hogy jóságos legyen. A nagy mű épül, s ki tudja mi lesz belőle? Persze a nem lesz nagy meglepetés, mi lehet belőle, szóval annyira nem nehéz kikövetkeztetni, mi lesz itt. Csak hát hagyjuk-e ebben az információs forradalomban ezt, mint anno, amikor semmi infónk nem volt eleinknek egymásról, max. a nagy utazók meséltek másról csodát? Birka-e az ember, ha van fészbúkja vagy a sivatagban tévelyeg hamis próféták után?

Van egy kedvencem, Szókratész védőbeszéde. Egyik blogon találtam, belinkelem. Érdemes elolvasni, hihetetlenül aktuális ma is. És vagy még százezer évig, amíg ember az ember, attól függetlenül, hogy vagy van mobilja és internetje, vagy írni sem tudó társadalomban él: mek.niif.hu/00400/00460/00460.htm

maroz 2013.10.07. 19:08:39

@odamegyünklakni: Uhh, lebuktam, beismerem, hazudtam. Valójában másfél millió ember tüntetett, és ennek a hatására szombat este már le is mondott Orbán, de még mielőtt fogta volna a kalapját minden törvényét visszavonta. Szombat este óta az országot Gyurcsány Gordon igazgatja, csak ezt még nem vetted észre, mert azok a bloggerek, akik ezt megírhatták volna neked hirtelen visszaszaladtak az államigazgatásba meg a pártba, de sebaj, mert akik bloggerek meg eddig ott voltak gyorsan át fogják venni a megüresedett helyeket és holnap reggelre már te is meg fogod tudni, hogy győzött a Hívatlanok forradalma.

Tudod, az a vicc, hogy én valójában rokonszenvezek ezekkel a mozgalmakkal, de ez a rohadék szájbabaszott ballib ezerrel dolgozik azon, hogy ez megváltozzék. Most őszintén, ennek fényében nem érthető meg egy picit sem az az egyre hisztérikusabb óhajom, hogy tűnjön már el végre végérvényesen és visszavonhatatlanul a közéletünkből ez a ballib?

buta_lúd (törölt) 2013.10.07. 19:22:59

@Evezős: Én speciel az egyik vagyok, aki elhisz sok mindent, ami itt a blogon le van írva és kétségbeesetten járok a kommentekbe fűzött linkek, említések után, amik megpróbálják ezt cáfolni. Kétségbeesetten, mert szeretném nem úgy látni a dolgokat, ahogy maroz*.
Ezért vettem a fáradságot és elkezdtem megnézni a HAT blogot és az a véleményem alakult ki -lehet, hogy a túl bőséges poszt-felhozatal miatt-, amit aztán maroz tollából is olvastam.
Szóval lehet, hogy tévedek, köszönettel venném az irányítást. (Persze ha vissza sem nézel, már megint pácban maradok.:)

*Bár, ő optimistább, mint én, mert hisz abban, hogy esetleg lassan lesz általa is kívántos változás. Bááár...végül is én is így vagyok vele: lám, nincs is már pallosjog.:)

odamegyünklakni 2013.10.07. 19:26:29

@maroz:
csak szóltam, hogy te sem vagy jobb a Deákné vásznánál.
Érzelmi alapon számolst, aztán kikiáltod racionálisnak az eredményt.
Nem a ballib miatt rossz ez, hanem a pedagógusok miatt.
Most én nem keltenék a pedagógusok ellen hangulatot. Van elég bajuk.
Azt a bioszos tanárnőt meg kár többedszer égetned. Igen, nem tudta felvenni a fordulatszámot. Sajnos.De pont abban a neves gimiben vannak csodás pedagógusok is.

maroz 2013.10.07. 19:37:38

@játccótér: "Csak hát hagyjuk-e ebben az információs forradalomban ezt, mint anno, amikor semmi infónk nem volt eleinknek egymásról, max. a nagy utazók meséltek másról csodát? Birka-e az ember, ha van fészbúkja vagy a sivatagban tévelyeg hamis próféták után?"

Nem birkaság ez, hanem így működünk. A legtöbbünknek sem ideje, sem erőforrása, és legtöbbször kedve sincs ahhoz, hogy sok-sok munkával alapos, kiérlelt saját véleményt állítson elő magának, hanem kerít néhány olyan embert, akiket szakértőnek gondol és onnantól az ő véleményükre fog hagyatkozni.

Az emberek felelőssége csekély a véleményvezérek felelősségéhez képest. Eszed-nemeszed, de az emberek a fentiek miatt úgyis mindig a véleményvezérekre fognak hagyatkozni, a valóságból úgyis csak azt fogják meglátni, amit az aktuális véleményvezérük nekik megmutat. Ha az általuk megélt, megtapasztalt valóság nem illeszkedik ahhoz, amit a véleményvezérüktől hallottak, akkor hajlamosak inkább a valóságot átírni, vagy ha mód van rá, akkor kizárni a tudatukból és inkább továbbra is azt hinni el, amit a véleményvezér mond.

Persze ez meg tud változni, de ahhoz idő kell és sok-sok durva hiba a véleménybefolyásolók részéről. Nézd meg, hogy a balliberális véleményformálókra már szinte a kutya sem hallgat, és ezért kit kövez meg az a maroknyi még létező balliberális? Engem, aki ezt le merem írni és próbálom keresni az okát. Ők még mindig inkább a véleményvezéreiknek szeretnének hinni, mint a valóságnak.

Pontosan az lenne a jó ezekben a mozgalmakban, hogy új véleményvezérek nőhetnének ki belőlük, olyan csoportok, akik hozzájárulhatnának ahhoz, hogy egy új diskurzuskeret alakuljon ki, olyan, amelyik alkalmasabb civil üzenetek megfogalmazására is, és amelyik esetleg tudna olyasmit is mondani, amire azok is odafigyelnek, akik eddig ívesen szarták le a mostani diskurzusokat és a mostani véleményvezéreket.

Az általad linkelt Bajomi-Lázár Péter írás is valami hasonlóról szól. Arról, hogy teljesen hiteltelen a tiltakozás akkor, ha annak a kommunikációs kerete pont olyan, hogy arra bármelyik Szíjjártó vagy Nyakó egy ínyencet csettintene. Tudomásul kéne venni, hogy a társadalmi folyamatok alakulását illetően nem annak van igaza, akinek igaza van, hanem annak, aki kellően sok emberrel bírja elhitetni, hogy neki van igaza. Ha ezek a mindenféle hálózatok és mozgalmak nem tudják még saját magukkal sem elhitetni, hogy nekik van igazuk, akkor a társadalmi folyamatokra is ezzel arányos lesz a hatásuk. És akkor most vitatkozzunk el a fórumharcosokkal, hogy lényeges-e miszerint nem százötvenen voltak a tüntetésen hanem hatszázan.

maroz 2013.10.07. 19:54:23

@odamegyünklakni: Például az, amelyik egy országos napilapban képes volt leírni azt, hogy a gyerekek 15-20%-át a szó legszorosabb értelmében rasszistának nevezhetjük? Könyörgöm, tíz-tizennyolc év közötti _gyerekekről_ beszél!!! Ha nem ez az agybaj, akkor mi? :)))

És a szóban forgó pedagógus akkora ballib, hogy olyant talán még a körúton belül is csak találomra lelnél! ;)

odamegyünklakni 2013.10.07. 19:58:32

@maroz:

Vedd már észre, hogy egy nagyon kiszolgáltatott "közmunkás" csoportot cikizel!

Ember szól 2013.10.07. 20:08:38

Engem az érdekel, hogy a poszt szerzője csak elkeseredett, vagy meg is sértődött azon, hogy nem sikerült a szükséges információkat megszereznie? Több útja is van ennek, kedves maroz, de nem voltak eredményesek, pedig nagyon helyesen próbálkoztál. Miután nem jutottál közelebb, úgy döntöttél, hogy a hiba a tájékoztatásban van, nem a tájékozódásban. Pedig lehettél volna körültekintőbb. Megkérdeztél valakit, nem tudott segíteni. Miért nem kérdeztél másokat is? Rákerestél a guglin, és az első találatokkal meg is elégedtél. Miért nem néztél meg még pár találatot? Azt mondod, érdekelne a válasz, de... miért nem mentél el a demonstrációra, hátha ott megtudod? A demonstráció talán pont azt takarta, amit számon kérsz rajta, a tájékoztatást. Nem lehet, hogy ha valóban érdekelt volna, akkor megtaláltad volna? És még valami: minden forrást beállíthatunk politikainak, ha nem akarunk róla tudomást venni, de ez az igazán politikus taktika módszere.
infopoly.info/szulok/2013/08/23/amit-minden-szulonek-tudnia-kell-tanevkezdes-elott/

játccótér 2013.10.07. 20:13:59

@odamegyünklakni: óh, azt hittem, hogy objektív kommentelővel van dolgunk.

Az a baj, hogy cikizni lehet őket. Mert a kontraszelekcióval idejutottak. Idejuttatták magukat. Nehéz a szembenézés, de azt hiszem, valamikor ezt is el kell kezdeni. Nem cikiz, hanem kritikát mond. És mert JOGA van hozzá! Nemcsak annak, aki okítja. Azért mert a pad egyik oldaláról át került valaki a másik oldalra, fel kellene nőnie, és nem burokban szemlélni a világot, s másokra haragudni, hogy megzavarták az elveiben, az ábrándjaiban! Ébresztő, a tantermen kívül Élet van, s nagyon kemény élet! Sajnálom, hogy a tanárok közé is beszivárgott, és hogy a saját bőrükön ők is érzik, de hát tudomásul kell venniük, s minél előbb, annál jobb!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.10.07. 20:27:56

@Evezős: @játccótér: @maroz:
Ha nem fogjuk megtudni, mi a franc baja van Evezősnek, már azon kívül, hogy megpukkad, azt sajnálni fogom.
- Tiltakozunk!
- Hogyan? Miért is?
- Mondom, TILTAKOZUNK! Szar, hazug poszt!
- Miért? Mondd el, mi a hézag.
- PUKKADJ MEG!!!
Hát így nem fog célba érni az üzenet. :(

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.10.07. 20:29:17

Egyébként meg milyen titkos csoport az, aminek ötezer tagja van. Tuti, van ott habonyista kém is...

játccótér 2013.10.07. 20:31:21

@maroz: Ezzel a résszel nekem bajom van:

"Tudomásul kéne venni, hogy a társadalmi folyamatok alakulását illetően nem annak van igaza, akinek igaza van, hanem annak, aki kellően sok emberrel bírja elhitetni, hogy neki van igaza."

Mert a mai világ, pont azért, mert széttagolt, és annyi mindent lehet tudni és ismerni, nehezen tudja elhitetni bárki sok emberrel, hogy neki van igaza! Annyira sok a próféta, illetve a magát annak kikiáltó próféta! Most vagy jó nagy demagógnak/populistának kell lennie, vagy Jézusnak/Buddhának. Ez utóbbiból 2-3 ezer évente születik 1-1, az se lesz rögtön próféta a saját hazájában...Marad az előbbi. Szóval nagy a gáz!

Ebből következően, azt gondolom - csupán a valószínűségszámítás szerint és a történelmi folyamatok sodrását ismerve, az alapján tippelve - 15-20 éven belül itt változás ebben az ügyben nem lesz. Ebből az is következik, hogy bár lesz és kell is ellenállás, annak átütő, és mindenkit meggyőző erejéhez kb. még vagy 10 év kell.

No most, ehhez kitartást kívánok mindenkinek, meg főleg majd érdekeknek, azok érvényesítésének következetes képviseletét sokáig! És összefogást, ami a legnehezebb ebben a széttagolt és ezernyi érdek mentén szabdalt világban.

Valóban, ami kiépült, az olyan átgondolt és - a többségnek: gonoszul - okos rendszer, amit úgy hívnak, hogy kapitalizmus! Marx is fog még feléledni, s nagyon jó időben vagyunk még, hogy újra felfedezzük, ám a tanításának kifutása még messzire vezet, s még biztos lesznek hozzá hasonló újak, akik nekifutnak ennek a "megváltás" témának. Egyelőre marad a hit, a remény és a szeretet. Amely utóbbiból van a legkevesebb! :(

maroz 2013.10.07. 20:33:01

@Ember szól: Könyörgöm.

Egy mozgalom csak akkor tud hatást elérni, ha minél több emberhez el tudja juttatni az üzeneteit, és lehetőleg úgy, hogy a megszólítottakban valamiféle vagy attitűd-változást, vagy megerősödést idézzen elő.

Ehhez képest ma már te vagy legalább a hatodik, aki azzal jön, hogy előadja nekem a Galaxis útikalauz stopposoknak két igen mókás fejezetét. Én vagyok a hibás, amiért nem kerestem elég alaposan, mert a szükséges információ ott volt kiállítva egy pincében, egy használaton kívüli vécében, amelyiknek az ajtajára rá volt írva, hogy: Vigyázat! A leopárd harap!

Te tényleg nem érzed azt, hogy mennyire ciki ez az érvelés?

"És még valami: minden forrást beállíthatunk politikainak, ha nem akarunk róla tudomást venni, de ez az igazán politikus taktika módszere."
Nem a forráson van a hangsúly, hanem a diskurzuskereten. A pártpolitika kialakított egy olyan diskurzuskeretet, amelyik tökéletesen alkalmatlan a civil beszélgetésre. És aki intenzíven osztogatja meg a hvgonline-os meg a Magyar Narancs Online-os tartalmakat, az pontosan azt teszi, amit mondtam: magára húzza a pártpolitikai diskurzuskeretet.

maroz 2013.10.07. 20:35:13

@Holger Hartland: Hát valami olyasmi, mint amikor Rejtő Ellopot futárjában megindul a fél külváros teljes titokban, élükön Babette anyó a lavórral. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.10.07. 20:38:50

@játccótér: Nabazz. Olvastam a Bajomi-Lázár-cikket. SZDSZ...

maroz 2013.10.07. 20:40:49

@odamegyünklakni: Most tényleg nem azért, semmiképp ne vedd hencegésnek, holott az, de ha cikizni támadna gusztusom szerinted nem tudnék ennél sokkal, de sokkal epésebb posztot is írni?

Ismétlem, én ezekkel a mindenféle mozgalmakkal valami furcsa perverzió miatt rokonszenvezek. Tippem szerint nem túl sokan éreznek így manapság, és akkor ebből mi is következne? Hogy bármi áron de el kell érni, hogy inkább utáljam? :)))

játccótér 2013.10.07. 20:43:01

@Holger Hartland: úgy majdnem 5000 ezer, hogy beszipkázták őket "önként" , hogy egyszer csak ott voltam. Hívatlanul hívtak és "odaragasztottak". Én is csak néztem, mi folyik ott. Ha volt más, és nem ellen(!)véleménye valakiknek no, egy-két időben bővelkedő nyugdíjas - az egyik régi szakszervezeti szaki -, és harcias, magát potentátnak hívő szülő jól kiosztották őket, csak néztem, mi van???? Aztán az adminok el kezdtek szántani, s így lett a népszavás cikk is. Én már írtam, mikor szálltam ki belőle. És ezek értelmiségnek hiszik magukat...Döbbenet.

Ember szól 2013.10.07. 20:43:42

maroz: téged miért érdekel ez a téma?

játccótér 2013.10.07. 20:49:06

@Holger Hartland: hát igen. A töltött káposzta receptet feltevő és laptopon hoffmanrózsit néző macska tulajdonos vitája valóban nagyon magvas volt a "titkos oldalon"! Mecsoda kormány elleni konspiráció! Főleg, hogy a macska ment, a káposzta maradt! Mekkora nagy vita volt belőle, gratulálok! Sorra tűntek el a más véleményen lévő értelmes emberek. Szóval, eltenyészet ez is, szóval kár a szadeszra mutogatni. Kimondta egy értelmes ember a tutit, s persze, szadesz. Itten meg narancskommanderek vannak. Persze, persze...Címkézni könnyebb, gondolkodni az meg fáj.

Ember szól 2013.10.07. 20:49:42

Amúgy a te érvelésed is sántít, amit én is alá tudok támasztani egy idézettel, ami - bár nem Adams, de - szintén angol, az egyik Folytassa filmből:
...
- Mondja, maga mindig olvas?
- Másképpen hogyan tehetnék szert tudásra?
...
Tudom, a sült galamb.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.10.07. 20:53:08

@játccótér: Nálam az "SZDSZ" csak egy szitokszó, ne akadjon fönn rajta senki. Annyi, mintha bazmegeltem volna (még) egyet, lehet nyugodtan továbbmenni, nincs itt semmi látnivaló... :)))

játccótér 2013.10.07. 20:59:52

@Holger Hartland: ennyire lebecsülöd a vitapartnert? Ez nem a vitapartnert minősíti! És magvas, tényekkel alátámasztott érvrendszert olvashattunk megint. Csaknem pedagógus? Aki b+gel?

Megjegyzés: a szadesz annak idején a rendszerváltás egyik kulcsa volt. Nem vagyon velük szimpatizáns, mert ha a szadesznak egy kis érzéke lenne a PRhoz, felhasználná, hogy azért tartunk itt, mert ő sehol sincs.

DarthVader 2013.10.07. 21:11:40

Én megértem a posztíró ballibfóbiáját, de azért szomorú látni, hogy milyen simán át tudja vennni pl. a Hírtv módszerét.

"hogy mindez egyáltalán nem az ügyeinkről szól, hanem szimplán csak az ő személyükről, az ő ambícióikról:" és egy idézet. Az nem érdekli, hogy az idézet egy kérdésre adott válasz, a kérdés pedig lemaradt. A kérdés emigyen hangzott:

"Mi lesz 2014 után, ha kiesik a parlamentből?"

Erre 2 válasz van: faszom se tudja , vagy az idézet. Szerintem az idézet korrektebb. És lényeglátó. (Esetleg van, aki mást tippel afelől, hogy mi lesz 2014-ben, ha a DK nem jut be a parlamentbe? )

Jelzem, ezek után nem éreztem késztetést, hogy tovább olvassak. Pedig addig még érdekelt is. :)

maroz 2013.10.07. 21:16:15

@Ember szól: Mert azt a vélekedést tartom hihetőnek, mely szerint egy társadalom akkor működőképesebb, ha fennáll benne valamiféle egyensúly, úgy körülbelül három fontos és nagy szereplő között. Az egyik a piac, a másik az állam, a harmadik pedig a civil szféra. Azt látom, hogy nálunk ezek a szereplők még valamiféle ősrobbanás utáni állapotban leledznek, afféle poszt-totalitárius őslevesként. A piac egy része még csak-csak, de sajnos egy meghatározó hányada bűnös szimbiózisban él az állammal, valamint a civil szféra is meglehetősen olyan képet mutat, amit az ember jobbágyfelszabadítások után szokott látni.

Azt gondolom, hogy ezek a mozgalmak, pláne azok, amelyek egy olyan borzasztóan fontos szocializációs tereppel foglalkoznának, mint amilyen az oktatás is apránként hozzájárulhatnának ahhoz, hogy ez a csíráiban is alig létező civil szféra megerősödjön, annyira, hogy megkerülhetetlen hatalmi tényező legyen idővel.

No, hát úgy körülbelül ezért érdekel ez engem annyira.

maroz 2013.10.07. 21:23:11

@Ember szól: Helyben vagyunk. Magyarország szerintem egyik igen súlyos problémája, hogy döbbenetesen kevesen vannak azok, akik szerint a tudás, a tudás megszerzése fontos dolog lenne. Még a pedagógusok sem érzik azt, hogy rájuk férne némi többlettudás, talán valamelyik kommentemben már elmondtam azt, hogy egy 16 tételes problémalistán csak a 13. helyre pontozták a módszertani megújulás szükségességét, amikor arra kérték őket, hogy rangsorolják azokat a problémákat, amelyekről úgy gondolják, hogy akadályozzák őket a munkavégzésben.

És akkor te valami olyasmit inszinuálsz itt, hogy szarni rájuk, miért nem igyekeznek mégis megszerezni azt a tudást. Apatikus egy bolygó, meg is érdemli a sorsát, ugye? ;)

játccótér 2013.10.07. 21:26:35

@maroz: Ezt egy magyar pedagógustól (igazgató) hallottam: "Nem írok, nem olvasok. Magyar pedagógus vagyok. "

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.10.07. 21:28:05

@játccótér: Milyen vitapartnert? Olvastam, hogy mit írt Bajomi-Lázár a sejtben szerzett élményeiről, és bazmegeltem egyet, hogy de hülyék ezek a titkos forradalmárok, hogy már most eszdéeszesednek...

Nem vitatkozom én itt senkivel. Azt szeretném megtudni, mi a fene baja van Evezősnek. Mert amúgy a poszt rendben volt. Kicsit hosszú, de rendben.

maroz 2013.10.07. 21:33:56

@DarthVader: Hát, igen, komoly kockázatokkal bír ám az járni, ha valaki beleszerelmesedik Gyurcsányba. :)

Látod, kábé ez lenne a vízválasztó a civil és pártpolitikai alrendszer között: egy civilt, egy civil diskurzusban egy hangyafasznyit sem kéne az érzelmileg megérintenie, ha egy pártpolitikusról egy másik civilnek nincs túl jó véleménye. Olyan ez, mint ha flamandok megharagudnának egymásra azért, mert az egyik rosszat mert mondani egy vallonról. Vagy katalánok és spanyolok, és még tudnék pár kombinációt.

Ha nincs meg egy erős civil sajátcsoport-tudat, amelyik úgy működne, ahogyan kell, tehát lenne egy határozott vonal a "mi" és az "ők" között, és ami a "mi"-n belül van az nem annyira fontos nekünk, bármilyen gyüttment "ők" éket tudjanak verni közénk, akkor az már régen rossz.

játccótér 2013.10.07. 21:43:37

@Holger Hartland: ja bocsesz. Mea culpa! Mindent értek. Még Evezőst is. Megszokta a vén szaki, hogy leugatja az osztályt, azok kussba vannak és azt, hiszi így neki van igaza. Biztos tornatanár.

Ember szól 2013.10.07. 22:50:25

@maroz: akkor miért nem az egész civil szférát ekézed? Szóval jól gondolom hogy csak elméletben érdekel a dolog, nem vagy érintett az ügyben?

Ember szól 2013.10.07. 22:59:25

@maroz: értem, tehát nem szeretnél megdolgozni a tudásért, hanem módszertani változtatásokat szeretnél, azaz sült galambot. Ha te ezt rágalmazásnak tartod, akkor nem tudom, mi benne a burkolt, szerintem egyébként csak ténymegállapítás. Ezek után mégis miért kellene elhinnünk, hogy valóban érdekelnek a válaszok? (amit be is linkeltem már amúgy, mert nem voltam rest megkeresni)

DarthVader 2013.10.07. 23:03:06

@maroz: a probléma azzal van, amit mondtam: kontextusból kiragadsz szövegeket, hogy a magad (vélt) igazát bizonyitsd. (Függetlenül attól, hogy ki mondta. ) Ez a HírTv metódusa. És én Hírtv-t sem nézek.

játccótér 2013.10.07. 23:16:50

@DarthVader: akkor honnan tudod, mi a metódus? Annyira szánalmas...:( Titkon Hír-Tv függő vagy, ne is tagadd!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.10.07. 23:32:37

@Ember szól: Én elolvastam, amit belinkeltél, de továbbra sem értem, hogy mi lenne a baj ezzel a poszttal. Tiltakozás esetén a tiltakozó feladata (és érdeke), hogy a nagyközönség ismerje meg az ő álláspontját és érveit. A jelek szerint a tiltakozóknak ez nem sikerült. Ha igazuk van, akkor ez még rosszabb rájuk nézve, hiszen akkor egy igaz ügy mellé nem tudtak tömegeket állítani.

Amit belinkeltél, ott se minden esetben világos, hogy mi is a baj, pl. az iskolarendőrrel vagy az iskolából ellógó diákok visszakísérésével. Sok esetben pedig sem a szülőknek, sem a diákoknak nem esik le, hogy egy-egy intézkedéssel mi (lesz) a baj, amíg nem szembesülnek a következményeivel. Pl. a pedagógusok leterhelése pár hónap után fog majd érződni (a gyerekek felé), és a 4 óráig tartó kötelező bent maradás ellen sem fog tüntetni az a szülő, aki úgy gondolja (pláne ha joggal), hogy semmi az egész, ír egy elkérő papírt és el van intézve.

Ha még ráadásul pártpolitikai színezetet is kap a dolog, akkor pedig végképp el van cseszve. Ha ez az új oktatási rendszer mindenkinek rossz, akkor a fideszes szülőnek és az ő gyerekének is rossz, meg a politikailag közömbös szülőnek és az ő gyerekének is. Elvileg tehát ők is tiltakozhatnának, de a pártpolitika lehet, hogy éppen elriasztja őket. Sok más dolog is riaszthatja persze, például a retorziótól való félelem. De minek arra rátenni még egy lapáttal?

DarthVader 2013.10.08. 07:51:59

@játccótér: Addig néztem a Hírtv-t, amig - több alkalommal is - bebizonyosodott, hogy hogy dolgozik. Ne legyél már annyira okos :)

maroz 2013.10.08. 08:59:13

@Ember szól: Mit jelent ez az elméletben/gyakorlatban dolog?

Az építőiparban tudom. Ott amikor azt mondja a szaki, hogy: jaaaaa, kérem, hát elméletben lehet, hogy úgy kéne, na de gyakorlatban ez máshogyan néz ki!, az teljesen egyértelműen azt jelenti, hogy egy hozzá nem értő kóklerrel futottam össze és jól teszem, ha menekülőre fogom.

De az egyéb tapasztalataim alapján is leginkább arra jutottam, hogy ez az elmélet/gyakorlat dichotómia ott jön elő, ahol durván nem értenek ahhoz, amit csinálnak. Ha valaki pedig szóvá teszi, hogy kérem, itt nem csak a szakmai tudásnak, de sokszor még a józan észnek is ellent mond az, ahogyan dolgoznak, akkor jön az, hogy hja, kérem, mi gyakorlatban tudjuk, maga meg csak elméletben!

Tessék mondani, a 90 fok, és a 2+2=4 az most gyakorlat vagy elmélet?

És akkor a másik, a szokásos: de miért erről ír a kedves posztoló és miért nem amarról? Ez engem arra a kisiskolás purdéra emlékeztet, akit Margit néni éppen ellát néhány körmössel, amit a kölök azzal a lamentálással próbál meg hárítani, hogy: de miért engem, amikor a Pityu a múlt héten kukoricacsutkát kötött a macska farkára?

Nos, azért nem "ekézem" most a teljes civil szférát, mert most nem a teljes civil szféra szervezett megmozdulást, hanem konkrétan néhány hálózat, hogy melyik abba nem mennék bele, mert elég misztikus, kicsit már követhetetlenebb, mint a CÖF, de a lényegi szereplőket azért elég jól beazonosítottam, gondolom én. Rosszul teszem? Nem így az ésszerű?

Persze van még az is, hogy az egész civil szférát nincs is értelme "ekéznem", mert abban vannak olyan dolgok is, amelyeket szinte vitán felül pozitívnak gondolok, és köztük olyan is, amitől ezek a mindenféle hálózatok nagyon sokat tanulhatnának.

És akkor a legfontosabbat a végére: nem is "ekéztem". Olvass el néhány olyan posztomat, amelyekben például a pártpolitikai szcéna szereplőit osztom:

kakukkfeszek.blog.hu/2013/10/04/egy_holokauszt-bohoc_pofaraesese

kakukkfeszek.blog.hu/2013/09/26/kiakadas_egy_bunko_folyamatos_napi_performanszain

kakukkfeszek.blog.hu/2013/09/24/az_a_bizonyos_vajszinu_arnyalat

Na, ezek tényleg ekézések, és azt hiszem, hogy némi kereséssel még ennél durvábbakat is találnánk.

Az elitet szeretem ekézni. A pártpolitikait örömmel, az értelmiségit fájdalmamban, de hogy lelkifurdalás nélkül, azt elhiheted. Az elitre ugyanis egyrészt ez ráfér, másrészt pedig ők pont azért kapnak nagyobb tányér krumplilevest, hogy alkalom és szükség esetén bátran ekézhetőek legyenek.

Ez a poszt nem ekézés volt, hanem egy olyan írás, amelyben leginkább azt jártam körül, hogy mi az, amit szerintem rosszul gondolnak ezek a civil mozgalmak, és emiatt teljesen hatástalan marad az, amit csinálnak. Nézd meg, hogy lassan lett 57 komment, és közben alig foglalkozott valaki azzal, amiket a posztomban állítottam.

Gondolom te követheted a csoport fészbúkját is, és akkor ott is láthattad, hogy miket eresztettek rám. Agymosott fidesznyik, vagy még annál is rosszabb, NÁCI!, így, csupa nagybetűvel, ostoba cinikus, aki csak ír, de nem olvas, "idegesítő szarság" - írja a friss értelmiségi, ökörikra, mitugrász, nekünk ide csak gondolkodó, felelős EMBEREK - így, szintén csupa nagybetűvel - kellenek, hülyeség, amit át kell lépni és a Fontos Kérdésekkel kell foglalkozni, kormánypárti figura szánalmas cikke, és akkor a nagy kedvencem, amikor egy régiúj szereplő megírja, hogy amikor még a Vincenten írtam, akkor ejj, de jó dolgokat írtam, de aztán megbolondultam és a Vincentesek - figyelem!!! - "udvariasan kitessékelték maguk közül", szó szerinti idézet volt, és hát azóta a sértettség beszél belőle, és így tovább.

Érted te ezt??? Van egy ügy, amelyik számomra rokonszenves, de ezt az ügyet úgy kell támogatnom, hogy közben ahány kanyar, ahány utcasarok szembejön velem mindegyiken elém ténfereg egy csomó ilyen ember, olyanok, akiket ez a kibaszott pártpolitika tett ilyenné, és nekem le kell küzdenem azt, hogy miattuk ne utáljam meg az ügyet is. Kérdezte Evezős, hogy lenne-e kedvem elszégyellni magam. Ha beszélő viszonyban lenne velem, akkor megkérdezném tőle, hogy vajon ő nem röstelli egy picit ezt a régiúj csapatát amiért így nyilvánulnak meg? De nem kérdezem, mert rám csapta az ajtót, idejött, megmondott, és odaírta alá, hogy szarok a válaszodra! Érted te ezt, érted ennek a súlyosan parodisztikus voltát? Olyan ez az egész, mint ha a legdurvább viccfilmekből idézgetnének. Mintha a Brian életébe csöppentem volna a Galaxis útikalauzból. Ez így vajon teljesen rendben lévő dolog, szót sem érdemel?

maroz 2013.10.08. 09:19:45

@Ember szól: Félreértetted.

Az emberek, azaz a társadalom olyan, hogy nem értékeli sokra a tudást. Én igen, de ezzel kisebbségben vagyok. Súlyos kisebbségben.

Nálunk sajnos az az uralkodó attitűd, hogy a tudás nem sokat ér, a boldogulás útja nem ez, hanem a jó kapcsolatok, amihez ugye jó helyre kell születni. Az oktatási rendszerünk pont emiatt nem érdekli különösebben a társadalmat, hiszen egy olyan eszközt lát benne, amit a boldoguláshoz csak alig tart szükségesnek.

A fentiek miatt tehát még tizedannyira se fog figyelni arra, hogy mit is akarnak itt egyesek ezzel az oktatás nevű úri passzióval, mint én. Na jó, század, ezredannyira sem. Erre pedig azt reagálni, hogy hibás mindenki, aki nem búj honlapok mélyére, nem olvas át hetvenkét blogbejegyzést, nem próbál meg elsajátítani egy számára teljesen érthetetlen diskurzusnyelvet azért, hogy megértse sok-sok munkával, hogy valójában mi a répát is szeretnének ezek a demonstráló emberek nos, hát, hogy is mondjam csak, hogy ne legyen nagyon sértő... maradjunk annyiban, hogy: hiba. Súlyos hiba.

"Ezek után mégis miért kellene elhinnünk, hogy valóban érdekelnek a válaszok?"
Ez meg már valahol a nevetségesség határát súrolja. Egy mozgalom, amelyiknek szólnak, hogy né, erőtlenül, érthetetlenül kommunikáltok, úgy, hogy annak nincs semmi hatása rajtatok kívül senkire az erre mit válaszol? Azt, hogy: Levizsgáztattunk és megbuktál, nem adtad a katekizmusunk szerinti Egyedüli Helyes Válaszokat a kérdéseinkre, így nem találtunk méltónak arra, hogy a Szent Titkainkat megismerd!

És akkor hangsúlyozzuk ki, hogy ez a közösség elvileg pedagógusokból, diákokból, diplomás emberekből, a jelenlegi és a jövő értelmiségijeiből áll. Ők lennének a mi társadalmunk működtetői, a mintaadóink, ők a meghatározói annak a terepnek, ahol a gyerekeink másodlagos szocializációja zajlik. Az előbb feszegetted, hogy elméletben vagy gyakorlatban érdekel-e engem ez az egész. Nem tudom, mondtam-e már neked, hogy akad nekem három gyerekem és akárhogyan is nézem, ez nem elmélet, hanem gyakorlat. Konkrét három darab gyerek, nem elméleti, oda tudsz menni hozzájuk, meg tudod fogni a kezüket, annyira gyakorlati ez, hogy nincs az a pedagógus, amelyik elméletinek tudná hazudni őket. Namost, akkor én is visszakérdeznék: egy pedagógusnak egy gyerek az elmélet vagy gyakorlat?

maroz 2013.10.08. 09:22:04

@DarthVader: Ez a te problémád, nem az enyém. Válj el Gyurcsánytól és megoldódik. :)

DarthVader 2013.10.08. 11:20:58

@maroz: érdekes meglátás. Tehát az, hogy a szövegkörnyezetből kiragadással hamis szinben tüntetünk föl valamit, az akkor rendben van, ha a többségnek megfelel. Hát igen, akkor tényleg van a "Te igazságod", meg van az "én igazságom". Az erősebb kutya baszik, ugye. Nem baj, ha én ebből nem kérek? Gondolom, nem.

maroz 2013.10.08. 11:46:24

@DarthVader: Jó, de azt még mindig nem mondtad el, hogy:

1. Mitől hamis? Pusztán attól, mert egy kérdésre válaszolva mondta el azt, amit? Szerintem a lényegen semmit sem változtat, attól még, hogy kérdésre válaszolta úgyis az a tartalma, jelentése, ami, tehát az, hogy a válaszoló tudatában van, a stratégiájában lényeges elem, hogy ez számára egy deathmatch, tudja, hogy ha ezt elveszíti, akkor neki vége. No meg: adtam linket a szövegre, a teljes szövegre? Szerintem igen.

2. Neked, a szintén civilnek, aki velem vagy egy sajátcsoportban miért is bántó, miért is okoz benned érzelmi diszkomfort-érzetet az, ha - feltéve, de nem megengedve - én egy kicsit méltánytalan vagyok a pártpolitikai elit egyik szereplőjével?

Meg tudnák válaszolni ezeket a kérdéseket is, ha már? :)

buta_lúd (törölt) 2013.10.08. 13:21:06

@maroz: "köztük olyan is, amitől ezek a mindenféle hálózatok nagyon sokat tanulhatnának" Megemlíthetnéd melyek azok, hátha... (Ha már a konkrét infókat hiányolod másoknál:)

Meg a Gyurcsányon vágás? Függetlenül attól, hogy igazad van-e erről, igazán nem kapcsolódik szorosan a témához -már ha a téma az, hogy mekkora baj, hogy nem tiszta, hogy mi ellen tüntettek a tanarak. És ezt írod elsőre, hogy nem világos, mi ellen álltak ki -holott könnyen elérhetően le vannak írva, hogy a Pedagógus Kar ellen, etc...- noha szerintem a miértek -szavaddal élve- civil kifejtését hiányolod. Persze én utóbbit szeretném kiérteni írásodból és ezért azokat a részeket türelemmel kivártam, ahol már tényleg ezt fejtegeted -igazán kb. a 8. bekezdéstől-, de lehet, hogy én is fölháborodottként hagynám abba az olvasást, amikor már jóval előtte rávághatom, hogy de hát nem is igaz, hogy nem lehetett tudni -pláne ha nem csak érzelmileg, de egzisztenciálisan is érintett vagyok.
Szóval azért az utcasarkokon nem is próbálod elkerülni a ténfergőket. :)
Ez a komment nem ekézés, hanem egy olyan írás, amelyben leginkább azt villantom fel, hogy mi az, amit szerintem rosszul csinál ez a maroz, és emiatt teljesen hatástalan marad az, amit csinál. :)

maroz 2013.10.08. 14:51:35

@buta_lúd:

"Megemlíthetnéd melyek azok, hátha..."
De hát olyan sokat beszéltem már erről! Az akár tankönyvinek is beillő példa az, ahogyan a honi gasztronómia elkezdte teljesen civil módon megújítani saját magát, az MGE, Molnár B. Tamás, ne mondd, hogy nem beszéltem erről sokkal többet, mint amennyit bárki is hallani szeretne. :)

"Meg a Gyurcsányon vágás?"
Az azért elengedhetetlen, mert fontosnak tartom érzékeltetni permanensen azt, hogy más a pártpolitikai és más a civil alrendszer logikája. A civileknek ügyeik lennének, például az oktatás, nekik elvileg azok megvalósulásáért kellene politizálniuk, míg a pártpolitizálás a nettó hatalomról szól. Gyurcsány ügye Gyurcsány, és hát tehetek én arról, hogy pont ő az, aki ezt még ennyire nyíltan be is ismeri? :)

"noha szerintem a miértek -szavaddal élve- civil kifejtését hiányolod"
Pontosan. És nem azért, mert nekem ilyen a gusztusom, hanem azért, mert máskülönben nem működik a dolog. Olvasd el Holger Hartland kolléga kommentjét, persze ne azt, amelyikben olyasmit ír, hogy kicsit hosszú a poszt, azt én sem olvastam ám el ( ;))), hanem emezt: @Holger Hartland: Ha ő ezt még a poszt megírása előtt idekommentelte volna, akkor ezt is belevettem volna a posztba, hogy még hosszabb legyen. ;)

Azt látom, hogy ezek a hálózatok mintha nem is akarnának mást megszólítani, csak és kizárólag azokat, akik a ballib diskurzuskeretein belül léteznek, akik ismerik és beszélik ezt a nyelvet, holott ahogyan HH kolléga is írta ez ha igaz az állítás, hogy súlyos probléma, akkor mindenkinek az, nem csak a ballib szcénában előfordulóknak.

"hogy mi az, amit szerintem rosszul csinál ez a maroz"
Veszett fejsze nyele után nem kapkodunk. Meggyőződésem, hogy ez a ballib teljesen menthetetlen. Az elitjével és a hárdkór drukkerekkel egyetemben. Én tényleg komolyan gondolom ezt a francia forradalmas analógiát: ennek az elitnek (nota bene: nem a teljes elitünknek, tehát én nem totális elitváltásról beszélek, az egyes Mandinereseknek a kedvenc hólabdája) mennie kell, el kell tűnnie. Ebben az eltűnésben jelentem elég jól állunk, ha Isten és Orbán megsegít minket, akkor 2014-ben jó eséllyel földindulásszerű lesz ez az eltűnés, és akkor majd az a kevéske, az a félmaréknyi drukker is vagy keres magának más elfogultságot, vagy megszólítható lesz, és akkor majd meglátjuk, hogy velük mire lehet menni. De sajnos pillanatnyilag az van, hogy az a jó, ha ezt a kört meg lehet tartani ott, ahová magukat nagy bölcsen bezárták: a ketrecükben. Ráadásul ez még erőfeszítésbe sem kerül, hiszen pont ők azok, akik már nem is elégszenek meg a sima ketreccel, hanem leköltöztetik azt mindenféle obskúrus kazamatákba, és erre a szellemi teljesítményre még büszkék is, amire mit mondhatok én? Váljék kedves egészségükre, mi mást? :)

pátyi 2013.10.08. 15:22:12

Alapvetően egyetértek maroz véleményével, ami a rendszeres fórumozók politikailag meghatározott diskurzuskereteit illeti.
A mai "civil" szervezetek többsége politikai pártok szatellitjei.
Nem értek egyet a pedagógusokra vonatkozó általánosításával. Igen népes csoportot alkotnak, sokféle van közöttük. Szülőként, nekem is három, ma már felnőtt gyermekem van, mindig ahhoz tartottam magam, hogy a pedagógusnak mindig igaza van. Akkor is, ha nem. Mert szerintem ez a gyerek érdeke. A tanulás többnyire kemény munka. A gyerek is szeretné ezt megúszni. Nem adok számára kibúvót a munka alól, csak azért, mert "hülye a tanár". Mellesleg a feleségem is tanár. Könnyű őket kritizálni kívülről, van is miért, de érdemes lenne a szülőknek néha megfigyelni egy-egy órát, hogy viselkednek a gyerekek.

Amikor politikai véleményünket megfogalmazzuk, jó lenne, ha tudnánk valóban civilként viselkedni, ha valóban azok vagyunk, és nem egyik, vagy másik párt fizetett, vagy fizetetlen fórumharcosai. Félelmetes, milyen vehemenciával, gyűlölködve és trágár módon szidják egymást, a mások oldal politikusait ezeken a fórumokon. Nagyon leegyszerűsített világkép ez a fekete-fehér, jó és rossz, pusztuljon a másik oldal majd a mieink megmutatják hogyan kell kormányozni.

Nem a politikusokban, pártokban van a hiba. Közülünk választották őket. Ha nem vesszük észre, hogy mi magunk vagyunk az akadálya a változásnak, a tisztább közéletnek, akkor semmi nem fog változni. Mi mindig csak a mások hibáit, bűneit vesszük észre. Bajunk van a feleségünkkel, gyerekünkkel, szüleinkkel, kollégáinkkal, szomszédainkkal, csak mi vagyunk tökéletesek. A változást magamon kell elkezdeni, ha azt akarom, hogy megváltozzon a környezetem, gyerekem, feleségem, stb. Mást úgysem tudok megváltoztatni, anélkül hogy én nem változok.
Talán azzal kellene kezdeni, hogy megpróbálom elfogadni a másik embert, megpróbálom tisztelni, akkor is, ha más a véleménye, mint az enyém.

buta_lúd (törölt) 2013.10.08. 16:54:10

@maroz: Mint hű előfizetőd, én sejthettem, hogy a gasztro-őrültekre gondolsz, de esetleg a méltatlankodók nem. Persze így, hogy veszett fejsze nyele után nem kapkodunk, így már értem a nem pontosítást -csak akkor meg "az 57 kommentes csodálkozást/dühöngést" nem értem, de ez tényleg tök lényegtelen.
Kicsit azért sajnálom, hogy a legtöbb "ballib" talpast elmarod magadtól, pedig...

maroz 2013.10.08. 18:45:06

@pátyi: Általánosítani pedig muszáj, mert különben nem tudnánk érdemben beszélni sem a dologról. Az általánosítás ugyanis arról szól, hogy veszünk egy csoportot és megnézzük, hogy egy fontos és lényeges állítás milyen arányban igaz az adott csoportra. Például ha arról szeretnék beszélni, hogy milyen a magyarok idegennyelv-ismerete, akkor nem tehetem meg, hogy név szerint felsorolom az összes magyart és mindegyikről elmondom, hogy ezé ilyen amazé meg amolyan, hanem például olyant mondok, hogy a 15-29 éves korosztály 80%-a a saját bevallása szerint legalább alapszinten beszéli az angol nyelvet.

Az általánosításnak megfigyeléseim szerint két kockázata is van. Az egyik az alaptalan általánosítás, tehát az, amikor kis számú és nem reprezentatív módon kiválasztott elem megfigyelése alapján a teljes sokaságra is kiterjesztem a tapasztaltakat. A másik pedig akkor jelentkezik, amikor valaki egy helyes módszertannal általánosított állítással találkozik. Az emberek hajlamosak nem odafigyelni arra, hogy az általánosítás nem azt jelenti, hogy a kijelentés a szóban forgó csoport _minden_ elemére igaz, hanem azt, hogy a _meghatározó többségére_ igaz. Nem figyelnek erre, hallják az általánosítást és arra jutnak, hogy az állítás egészen biztosan nem igaz arra a néhány elemre, amelyet ők ismernek és ebből tévesen azt a következtetést vonják le, hogy egyrészt az állítás generálisan sem igaz, másrészt pedig azt, hogy hiba általánosítani. Gondolj bele, ha valakinek a környezetében csak és kizárólag olyan fiatalok élnek, akik egy kurva szót sem karattyolnak angolul, akkor ők is hajlamosak lesznek íveset legyinteni erre a 80%-ra, hiszen hogy is lehetne ez igaz, amikor ők legalább harminc fiatalt ismernek és azok közül nem hogy 24, de egyetlen egy sem beszél angolul!

Szóval én azzal lennék, hogy az általánosítás nem ördögtől való, tehát nem megtagadni kell, hanem csak megkérdőjelezni. Lehetőleg sűrűn. És fülön csípni azt, aki nem korrekt módszertannal általánosított állításokat fogalmaz meg.

"Nem adok számára kibúvót a munka alól, csak azért, mert "hülye a tanár"."
Ebben azért én érzek némi ellentmondást. A kibúvót másként is vissza lehet utasítani, nem csak ezzel az érvvel. Például: igen, tényleg hülye a tanár, de sajnos ilyen az élet, van úgy, hogy hülye irányítók hülye utasításait is teljesíteni kell, tehát csülökre! Vagy: igen, hülye a tanár, de mi próbáljunk meg ennek ellenére is kihozni valami jót ebből az élethelyzetből, lássuk, hogy hogyan lehet megoldani a feladatot úgy, hogy abban egy adott és megváltoztathatatlan feltételnek tekintjük ezt a "hülye tanár"-t. Ésatöbbi.

No meg ha már belemennénk a "gyerek érdekébe": az sem mindig biztos, hogy azt a tanár tudja jobban. Mi szolgálja jobban a gyerek érdekét, az ha mechanikusan bebiflázza azt, amit neki Babi néni szerint Berzsenyi szerelmi lírájáról gondolnia kell, vagy az, ha a South Parkot néz eredeti hanggal?

De a legfontosabb: ha a szőnyeg alá söpörjük azt, hogy a gyerekben megképződött ez a vélemény a pedagógusról, akkor ezzel mit oldunk meg? Nem inkább annak kéne utánamenni, hogy miért gondolja hülyének, mi az, ami őt erre a meggyőződésre eljuttatta? Könnyen meglehet, hogy a gyereknek igaza van, és még az is előfordulhat, hogy ez a visszajelzés még a pedagógust is segítené abban, hogy jobban végezhesse a munkáját. Most képzeld el ugyanezt felnőtt fejjel: kapsz egy szolgáltatást, de nem teheted szóvá, hogy az a szolgáltatás bizony szerinted szar. :)

"Könnyű őket kritizálni kívülről, van is miért, de érdemes lenne a szülőknek néha megfigyelni egy-egy órát, hogy viselkednek a gyerekek."
Könyörgöm, azért gyerekek, hogy "hogy" viselkedjenek. Ha nem viselkednének "hogy", hanem ha már eleve képesek lennének a felnőttek által elvárt "helyes" viselkedésre, akkor meg mi a fenét keresnek az iskolában? Sajnos az a megfigyelésem, hogy az ilyen panaszkodások leginkább csak azokat a vélelmeket erősítik, melyek szerint a pedagógust a munkájában legfőképpen csak a gyerek zavarja. Amúgy olvastad, amit pár kommentel korábban a módszertani megújulás szükségességének a pedagógusok által minősített fontosságáról írtam? Mi erről a véleményed? Nem érzed te is a súlyos ellentmondást? :)

maroz 2013.10.08. 19:00:16

@buta_lúd: Kommentben írtam neki, amire eddig nem reagált. Lehet, hogy később fog, lehet hogy nem, láthatod te is, hogy van, aki néha ideevez, megmond, odaríja a végére, hogy ne is válaszolj, mert szarok rád, és vissza se jön mindaddig, amíg újból szükségét nem érzi egy, a saját erkölcsi fölényét megtámogató idepetélésnek.

Egy dolgot talán nem vethetsz a szememre, jelesül azt, hogy ne reagálnék sokszor kifejezetten ésszerűtlen terjedelemben is a kommentekre. Esküszöm neked, hogy ha a kolléga rákérdez, akkor nagyon boldogan elmondom neki, mert tényleg úgy vagyok vele, hogy szívügyem. A gasztronómia is, a civilkedés is, és pláne így a kettő együtt. :)

"Kicsit azért sajnálom, hogy a legtöbb "ballib" talpast elmarod magadtól, pedig..."
Ez sajnos egy énblog, bár néha írnak bele mások is, de nem olyan mértékben, mint amit szeretnék, de ez van, szóval énblog, és akarom-nemakarom, de rólam _is_ szól. Benne a saját gyengeségeimről, gyarlóságaimról, arról, hogy milyen sokszor nem találom meg azt az eszközt, amelyikkel jobban is meg lehetne oldani egy problémát. Elmarom, igazad van, és azért, mert olyan dolgokat hoz ide, ami elől a hajamat tépve menekülök. Eléggé nyilvánvaló, hogy erre nem csak az elmarás lenne az egyedüli megoldás, de az a tömény igazság, hogy többnyire nem sikerül megtalálnom azt az eszközt, ami nem az elmarás, de mégis megoldja az én problémámat is, tehát azt, hogy ne jöjjön ide utánam mindaz, ami elől sikítva menekülök. Ez az én gyengeségem, dolgozok rajta, de többnyire kudarc a vége.

Ember szól 2013.10.08. 19:30:49

@maroz: azt hiszem, nem értettél meg. Nem kértem, hogy bizonyíts, csak kérdéseket tettem fel, amire igen nehezedre esik egyenes választ adni. Sajnálom, hogy ennyi energiát fordítasz egyetlen szó magyarázatára, feleslegesen kiemelve a szövegkörnyezetből. Talán pont azért, mert azt hiszed, hogy vizsgáztatni akarlak, pedig nem erről van szó. Végre kibökted, hogy van 3 gyermeked, tehát elmondhatjuk, hogy érintett vagy, ugye?
Iskolába járnak? Közoktatási intézménybe? Nem tapasztaltál furcsa anomáliákat? Talán pont a tanáraitoknak köszönhetitek, ha nem.
Vannak pedig, amik a te gyermekeidre is hatással lesznek, ha közoktatásban tanulnak.
El lehet mondani, hogy az emberek többségét nem érdekli, mert úgy látja, minden rendben, úgy érzi, nem érinti, úgy hallja (talán fizetett nyilatkozóktól), hogy jobb lett minden. Nem találnál ennyi értelmiségit, aki nem ért ezzel egyet, ha igaz lenne (feltéve, hogy értelmiségiek a tanárok, hallgatók). De ezt nem lehet minden embernek elmondani, mert az sem érdekli, amit szemtől szembe mondasz. Mindenkit csak az érdekel, ami érinti, és ez független attól, hogy tudásról van-e szó, vagy másról. Ebből következően nehéz lesz mindenkinek átadni az információt, de akit igazán érdekel, az tájékozódik, ebből indultam ki én. Ha akarod, cáfolhatod, legfeljebb nem fogunk ebben egyetérteni.
A stílusodról pedig: a szarkazmusod érzelmeket gerjeszt, ami egyeseket bánthat, de mégsem fogja elérni a várt hatást, mert ez is azok közé a dolgok közé tartozik, ami nem érdekli az embereket. Téged nem fognak ettől okosabbnak gondolni az emberek, engem - és más hozzászólókat - pedig nem fognak butábbnak, ha mégis lenne 1-2 ilyen delikvens, hát marhára nem nyertél te sem vele, és nem vesztett a másik fél sem. Csak azt éred el vele, hogy bántasz másokat, és ők is bántani fognak téged. És ez így megy körbe, mert mindenki jól meg van sértve, beleértve téged is. Ez nem lehet cél.

maroz 2013.10.08. 21:01:59

@Ember szól: "Végre kibökted, hogy van 3 gyermeked, tehát elmondhatjuk, hogy érintett vagy, ugye?"
Kiböktem volna hamarább is, ha közlöd velem, nálad az érintettségnek ez a kritériuma. Ez számomra nem annyira triviális, de haladjunk inkább.

"Nem tapasztaltál furcsa anomáliákat?"
De, 1994 óta, amióta folyamatosan akad legalább egy gyerekem a közoktatásban azóta folyamatosan tapasztalom a furcsa anomáliákat. Amit viszont nem tapasztaltam az az, hogy ez úgy komolyabban korrelálna azzal, hogy éppen pont ki van kormányon. Valamint azt sem tapasztaltam, hogy manapság több és súlyosabb lenne az anomália, mint eddig.

"Vannak pedig, amik a te gyermekeidre is hatással lesznek, ha közoktatásban tanulnak."
Igen, ez érdekelne, erre lennék kíváncsi, erről kéne engem meggyőzni, mert én azzal vagyok, hogy pillanatnyilag képtelen vagyok megtippelni azt, hogy a mostani átalakításoknak mi lesz a következménye. Szívesen követnék olyan civil diskurzusokat, ahol komoly emberek komoly, kiérlelt véleményeket ütköztetnek egy tisztességes civil nyelven. Az a bajom, hogy nem igazán találok ilyen helyeket.

"úgy érzi, nem érinti, úgy hallja (talán fizetett nyilatkozóktól), hogy jobb lett minden"
Igen, és ennek az ellenkezőjét is pontosan ugyanígy el lehet mondani. El lehet mondani, hogy egyes marginális csoportok azt állítják, hogy semmi sincs rendben, azt sugallják (Soros pénzén, ugye), hogy rosszabb minden. Ez a pártpolitikai alrendszer diskurzusa, egyik oldalon a kormánypárt érdekét szolgáló propagandaszöveg másik oldalról pedig az ellenzék érdekében terjesztett, fillérre hasonló, csak ellenkező előjelű duma. Én meg azt mondom, hogy nekem ez nem kell, mert egyrészt halálosan unom, másrészt semmi értelme.

"Nem találnál ennyi értelmiségit, aki nem ért ezzel egyet, ha igaz lenne"
Uhh, ez így nem világos, átfogalmaznád egy kicsit?

"(feltéve, hogy értelmiségiek a tanárok, hallgatók)."
Én azt az értelmiségi-definíciót fogadtam el, amelyik szerint nem automatikusan, tehát attól még, hogy tanár nem lesz értelmiségi is. De gondolom ez itt mellékszál, meg félek is, hogy megint leszúrsz a hosszú válaszért, szóval hagyjuk.

"Mindenkit csak az érdekel, ami érinti, és ez független attól, hogy tudásról van-e szó, vagy másról."
Ez így ebben a formában nehezen hihető. A tudás például érinti, és mégsem érdekli. Justin Bieber sérója sem érinti a kamaszt, de ha beszólsz rá akkor azért ölni tud pontosan ugyanúgy, ahogyan egy Gyurcsányista, ha rosszat merészelek mondani a Nagy Fletóra. Valamint a társas befolyásolást kutató tudományág is azt mondja, hogy azok is meggyőzhetőek, akiket konkrétan nem érint az, amiben az attitűdjeikre hatni szeretnének. Annyira érdemes odafigyelni, hogy ilyenkor a meggyőzésnek más útjait kell keresni, mint olyankor, amikor érinti is.

"de akit igazán érdekel, az tájékozódik, ebből indultam ki én"
Nem jó megközelítés, mert ez valójában egy önfelmentés. Itt értelmezésem szerint arról lenne szó, hogy akadt egy maroknyi csoport, aki meglátta azt, amit a többség nem, és civil kötelességének érzi, hogy az általa feltárt összefüggésekre minél több embert ráébresszen, hiszen a kívánt változás is csak úgy következhet be, ha minél többen vannak azok, akik úgyszintén ráébrednek és készekké válnak a változásra. Ehhez képest tartom én meggondolatlannak a védekezést arra az állításomra, hogy szörnyen rossz a mindenféle hálózatok kommunikációja. Mit is mond ez a védekezés? Azt, hogy: de nemis, mert aki nagyon akarja, az megtudhatja, hogy mi mit gondolunk miről!!!

A szarkazmus az azért van ott, mert te azt akarod odalátni. Akarj helyette mást látni, mondjuk csipkelődő iróniát, és akkor azt fogod látni. Meg amúgy is: elérni ilyen posztokkal, pláne kommentekkel nem lehet semmit. De ezt leírtam a posztban is, kár, hogy nem szenteltél nagyobb figyelmet ennek a résznek, pedig szerintem fontos dolgokat feszegettem ezzel a netes/irl dologgal, illetve azzal, hogy mit lehet így és mit amúgy, pláne, hogy mit _nem_ lehet.

"jól meg van sértve"
Időnként akad ilyen is, igen, de azért ez nem annyira általános, mint amennyire ezt a szigorúan titkos fészbúk-kazamatákban a Vincent blogról odakerülődött hárdkór rajongók odafüllentették. Igen, akad bennem sértettség is, de mára már azt is beláttam, hogy ha nem rekeszt ki maga közül az én kis ballib elitkém, akkor arra se lett volna módom, hogy nagyon fontos és nagyon súlyos igazságokra ráleljek. De kár lenne ezt túllihegni, mert annyira azért ez nem általános. Vannak, akiktől még a nettó sértést sem veszem sértésnek, nem haragszom, hanem csak szimplán szomorú vagyok, amiért így viselkednek. Viszont ma már egyre jobban értem, hogy miért viselkednek így, aminek következtében egyre kevésbé is zavar, ma már nem bosszant annyira, nem leszek ingerült és nem próbálom meg türelmetlen és izgága módon elérni, hogy ne legyen ilyen, mert ma már tudom, hogy erre esélyem sincs. Azt, hogy mégis, miért írok egy picit megpróbáltam elmagyarázni a legfrissebb posztomban, olvasd el, ha gondolod.

DarthVader 2013.10.08. 22:05:31

@maroz:

ad 1: szóval mivel tudatában van annak, hogy ha nem jutnak be a parlamentbe, akkor "neki vége van", akkor ezek szerint bármit mond, az hamis. Mivelhogy minden az ő személyes ambiciójának van alárendelve. De hát akkor miért nem a rezsi 1200 %-os csökkentéséről hadovál, miért ismét a vizitdíjról meg a tandíjról?

ad 2: "miért is okoz benned érzelmi diszkomfort-érzetet az, ha - feltéve, de nem megengedve - én egy kicsit méltánytalan vagyok a pártpolitikai elit egyik szereplőjével?"

Mert ettől intelligensebbnek véltelek eddig, mint hogy ilyen Hirtv-s módszerekkel élj. De hát emberből vagyunk. Te is, én is :)

maroz 2013.10.08. 23:58:16

@DarthVader: Te valamit itt nagyon félrevittél. :)

Ez a hamisság-dolog tőled indult. Te mondtad azt, hogy az én idézési módszerem hírtévés és hamis. Erre kérdeztem én rá, hogy mitől hamis az én idézési módszerem, vagyis mitől hírtévés. Erre kéne válaszolj, mert olyant én sehol nem írtam, hogy amiről hadovál Gyurcsány az hamis lenne. Ilyesmit amúgy sem írunk le, nehogy már minden útszéli evidenciát állandóan leirkáljunk. ;)

Szóval újfent kérdem, mert érdekel: konkrétan mitől is hírtévés az én módszerem? Olvasd el megint a posztnak az inkriminált részét, az idézet előtti és utáni bekezdéseket is. Mely állításom nem igaz, hol a hamisság bennük?

maroz 2013.10.08. 23:59:54

@DarthVader: Nem mellékesen: amikor a Vincenten tényleg aljas módszerekkel ekéztem Orbánékat, akkor lelkesen veregetted a vállam, így kicsit hiteltelen, hogy most meg pontosan ugyanazért megszólsz.

DarthVader 2013.10.09. 08:06:27

@maroz:

Pápai követet figyelmeztetik, egy ujságíró fogja várni a repülőtéren, vigyázzon vele, be tudja vinni az erőbe. A reptéren a riporter interjút készit a követtel, első kérdése:
- Mi a véleménye a városunk kurváiról?
A pápai követ zavarában visszakérdez:
- Miért, vannak itt kurvák?

Az ujságban a cikk ordító címe:
"A pápai követ első kérdése városunkban: vannak itt kurvák? "

Na szóval erről van szó. Sapienti sat.

DarthVader 2013.10.09. 08:07:10

Melyik i@maroz: mellik is volt az a poszt? Nem emlékszem, bár ettől még lehet.

maroz 2013.10.09. 08:31:26

@DarthVader:

"Sapienti sat."

Na, ez az, amitől ütni tudnék, amit a legjobban gyűlölök a ballibben és ami elől ki tudnék futni a világból.

Figyeld ezt füzérben. Megírtam azon a kibaszott ballib elitblogon egy posztot. A magyar tudományos elit egy tagja egyetlen szó nélkül kizárt. Utána a mispóche és a többi elitke gyakorlatilag sakálként lakmározott belőlem. De mind a mai kibaszott napig nekem senki konkrétan meg nem mondta, hogy mi is volt a baj azzal az írással. Pontosan ugyanazt csinálták, amit te is: sapienti sat, és ha nem értem az az én bajom.

Ha szóba kerül az, hogy immáron az országban úgy zsidóznak, cigányoznak, olyan készség szinten, mint ahogyan unatkozó politikusok az orrukat túrják, és erre mi az én ballibkém válasza? Elismétli debileknek szánt artikulálással: Nem zsi-dó-zunk! És amikor az ember rákérdezne, hogy jó, de miért, akkor mi a válasz? Sapienti sat!

Idejön egy másik ballib, idepetél egy megmondást, amelyikben felszólít arra, hogy szégyelljem magam, de egyúttal azt is odaírja a végére, hogy hiába is kérdezném a miért?-ről, úgysem fog válaszolni. Sapienti sat, gagyogja és eragyog.

És akkor idejössz te, állítasz valamit, ami nem túl szép, de engem különösebben nem zavar, viszont érteni szeretném. Elmagyarázod, hogy mi is konkrétan a problémád az állításommal? Egy frászt. Mellébeszélsz, fabulázol, majd kivágod a ballib royal pimpőkét: sapienti sat!

Tudom, hogy ez a fajta viselkedés nem a sajátod. Tudom, hogy az ilyen diskurzuskeretekhez és ehhez a diskurzusnyelvhez, viselkedési mintákhoz a kedves véleményvezéreink szocializáltak téged hozzá. Tudom, mert engem is ők. És hát sajnos az a nehezen elfeledhető valóság, hogy egy ideig én is azok között voltam, akik ezt a ballib mételyt terjesztik.

Ezt csak azért mondom el, hogy tudd, miszerint nem rád haragszom, hanem az elitemre, a véleményvezéreimre, azokra a kötözni való idiótákra, elitista szaralakokra, erkölcsi hulladékokra, akiknek köszönhetően ma te így beszélsz, így gondolkodol.

Ez a "sapienti sat" a ballib egyik legaljasabb és egyúttal legostobább megnyilvánulási formája. Ők a mindentjobbantudók, az egyedüli igazság birtokosai, olyan magasan járnak ők minden és mindenki fölött, hogy nekik magyarázni, vitázni, esetleg netalántán meggyőzni másokat nem kell, ők csak annyit mondanak, hogy kuss!, mi, bölcsek értjük, hogy miért, ti meg fogjátok be a pofátokat, mert ha nem, akkor vagy betapasztjuk, vagy ott hagyunk benneteket a szarba és elvonulunk a kis kibucunkba összetartani.

Amikor diskurzuskeretekről beszélek erről is beszélek. Arról, hogy sem baller, sem jobber diskurzuskeretben civil beszélgetni nem tud. Játszmázni tud, mémeket cserélni tud, a vélt kulturális fölényt szimbólumok szórásával megvédeni próbálni tud, de beszélgetni, azt speciel nem.

Közéleti funkcionális analfabétává tett téged az elited. Nem vagy dühös rájuk emiatt? Mert én nagyon.

maroz 2013.10.09. 09:13:08

@DarthVader: Én aztán annak a helynek még csak a közelébe se megyek, még bottal se piszkálom meg, de ne tegyél már úgy, mint aki nem érti.

Nem rólad van szó, nem rád van kihegyezve a történet. Ez egy általános viselkedési minta. Nyilván, létezik a jobberek között is, de én a ballibsi-bibsi változatát ismerem, arról tudok beszélni. Ez a klasszikus eszdéeszesedés-jelenség, és nem is én írtam le először, vagy a leghitelesebben, olvass egy kis Pető Ivánt. Arról szól, hogy elkezdek mondani valamiket, amiből mások érteni vélnek valamit. Egy jó részük még csak nem is azt, amit közölni szerettem volna, hanem amit ő hallani szeretett volna. Veregetik a vállam, én vagyok a legjobb haver, aranyszájú bülbülmadár, Jehova áldása legyen a pennámon.

Aztán ez egy furcsa spirált indít el.

Legyünk kegyetlenül őszinték, ahogyan azt Magyarország legszánalmasabb hazudozója mondta. Ki az az ember, akinek ne esne jól az ilyesmi? Ki az, aki ne fogadná boldogan ezt a jutalmat? Ki az, akit ne csapna be ez a hirtelen jött lelkesedés az amúgy porbafingóan hétköznapi személyecskéje iránt? Naugye. Ilyenkor elkezdjük elhinni, hogy bazze, mi itten tényezők vagyunk! Belecsapunk a lecsóba még jobban, mert már azt is elhitettük magunkkal, hogy van miért, hogy lenne egy cél, és mi vagyunk azok, akik a cél felé vezető utat satöbbi.

És nézzük izgatottan, hogy gyűl körénk a nép. Mester, mondd meg mit tegyünk! És mi jeleket adunk, amit a nép felkap és boldogan imád: az ő töke, az ő szent töke! És látánk, hogy ez jó, elválasztánk a világosságot a sötétségtől, és lőn reggel, második nap.

Amikor is kerülénk vala igazi dilemmába, mely a következő: lett egy olyan véleményünk, amiről tudjuk, hogy a hallgatóságunk nem fogadná örömmel. Mit tegyünk? Ha elmondjuk, akkor oda a mítoszunk, kivettetünk a balliberális paradicsomból, de ha nem mondjuk el, akkor egyrészt sanszos, hogy meghasonulunk önmagunkkal, másrészt pedig ha nem mondjuk el, akkor ott mindenáron hazudni kell. Vagy szóval vagy hallgatással, ez is, az is hazudás.

Úgy döntök, hogy elmondom, lesz, ami lesz. És mi lesz? Az a nép, amelyik addig a tenyerén fuvarozott hirtelen égető parázsként hajít el. Ő ezt tanulta az elitkéjétől, hogy ezt így kell csinálni: rekeszd ki, kárálták, és ki is rekesztették. A nép pedig lelkesen átvette a mintát, és jóféle neofita buzgalommal elkezdett minden egyes számára nem tetsző félmondatot megfogalmazót kirekeszteni.

Majd elkezdte ezt magának és időnként másoknak is megmagyarázni. Hírtévés módszereket alkalmaz! - köpi oda az egyik, miközben amíg súlyosan aljas módszerekkel azt mondtam, azt írtam, amivel egyetértett a ballib közönség addig senkinek közülük eszébe sem jutott szóvá tenni a tényleg aljas modus operandit. Érted? Nem azért veszik elő ezt, mintha olyan nagyon zavarná őket egy kis demagógia, á, nem, az egyáltalán nem baj, feltéve, ha valami közösnek elgondolt ellenségre irányul. Erre szoktam én azt írni, hogy olyanok ők, mint akik a szopást morálisan csak akkor tartják elfogadhatónak, ha ők vannak a bráner boldogabbik végén.

Ez van, sajnos ez a ballibnél így működik. Amíg pontosan azt mondod, amit hallani szeretnének addig te vagy a császár, de ha mered a saját véleményedet mondani, akkor véged. Nem a véleményeddel szállnak vitába, még csak azt se mondják, hogy hát, igen, mondott most egy furcsát, szokatlant, de inkább túllépek rajta, mert nem értem, viszont figyelek, hátha később érteni fogom. Nem, ilyenkor beindítják a jó kis attribúciót, és elkezdik okát adni a viselkedésemnek. Akarsz látni egy ilyent egy régi, hárdkór rajongómtól? Ezt írta abban a bizonyos szupertitkos kazamatában, egyúttal szemléltetve is, hogy milyen ott a diskurzusnyelv, hogyan beszélnek egy olyan helyen, ahol elvileg azok vannak túlsúlyban, akik a mi gyerekeinket oktatják:

"Jackie mindent pontosan leírt, csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy maroz Vincent-es korában egészen kiváló dolgokat írt, aztán -- fogalmam sincs, hogyan, de -- megbolondult, kitalálta ezt a "ti csak romkocsmás gettó vagytok" őrületet, hosszas kínlódás után a Vincentek nagyon udvariasan kitessékelték maguk közül, és azóta szerintem is mindenütt ugyanazt látja sértettségében. Nagy kár érte."

Így működik a ballib, így eszdéeszesedik el minden hely, ahová a ballib beteszi a lábát. És sajnos mintha te is ugyanezt a mintát követnéd. Hírtévés módszereket használok, mert megbolondultam, írod. Na jó, nem állítod, hogy teljesen, de láthatod, hogy te is a személyemben keresed az okot, régebben intelligensebb voltam, amiben ugye ki nem mondottan, de benne van az az állítás, hogy ma már kevésbé intelligens vagyok. Megbolondultam, csappan az intelligenciám, fidesznyik lettem, fizetett bértollnok, széljobber, náci, és ha vissza merek kérdezni, hogy miért is mi a válasz? A "sapienti sat", az elvonulás felcsapott farokkal, vagy a kirekesztés.

Na, pontosan ugyanezt a mintát követed te is. Mit tehetek én erre? Van esélyem ráébreszteni téged arra, hogy ez milyen szörnyű? Gyakorlatilag kizárt dolog.

DarthVader 2013.10.09. 09:51:12

@maroz:

Azért ennyi leütést nem ért, de akkor utoljára.

"És akkor idejössz te, állítasz valamit, ami nem túl szép, de engem különösebben nem zavar, viszont érteni szeretném. Elmagyarázod, hogy mi is konkrétan a problémád az állításommal? Egy frászt. Mellébeszélsz, fabulázol, majd kivágod a ballib royal pimpőkét: sapienti sat!"

Hogy nekem mi is a bajom az állitásoddal.

"már nyíltan is a szemünkbe mondják egyes súlyosan bukott politikusok, hogy mindez egyáltalán nem az ügyeinkről szól, hanem szimplán csak az ő személyükről, az ő ambícióikról:

< Azt gondolom, hogy a DK képes 7-8 százalékot szerezni. De ha mégsem jutunk be, akkor a Demokratikus Koalíciónak valószínűleg vége van, négy évet aligha lehet kibírni parlamenten kívül. Ha a DK-nak vége van, akkor valószínűleg nekem is, de ennek kicsi az esélye. > "

Ebből az olvasó számára világos, hogy (szerinted) az inkriminált politikus az emlitett kijelentést teljesen spontán tette az ő ambicióit felvázolván. Valahol, valamikor. Holott egy kérdésre: "mi lesz, ha nem jutnak be a parlamentbe" válaszolt, felvázolva a lehetséges jövőt, amúgy teljesen jól látva a dolgokat. (A kérdésre amúgy mit kellett volna válaszolnia szerinted? )
És nem hiszem, hogy ne tudnád, hogy miről beszélek.

A sok egyféle igazság közül Te is csak a tiédet látod igazságnak. :)

DarthVader 2013.10.09. 09:57:36

@maroz:

ezt a "megbolondult"-at honnan vetted? Összekeversz valakivel :)

"régebben intelligensebb voltam"

Nem. Intelligensebbnek véltelek. Hogy az voltál-e, csak mostanra elkutyulódtál, vagy akkor se voltál intelligens, az ebben a kijelentésben teljesen nyitott. :) Ezt még magam sem döntöttem el :))

mórka 2013.10.09. 10:00:16

@maroz:

Halkan, csendben, kelletlenul emlékezetdbe idézam, hogy a @DarthVader által emlegetett hírtévés módszerrel sziporkáztál egy erősen ekéző posztot Alföldiról egy éber gonddal megtalált és kiragadott félmondata alapján. Bocs.!

maroz 2013.10.09. 10:04:57

@mórka: Mely állításom nem volt igaz abban a posztban és miért?

Vagy ez már mellékes, sapienti sat?

Ügyész úr, ez az ítélet, valaki összekeverhette, nem lehetne helyette mégis a vádiratot kérni? :)

maroz 2013.10.09. 10:16:53

@DarthVader: Linket adtam a teljes interjúra és kontextusba is helyeztem. Az én szándékom arra irányult, hogy a kedves olvasó előtt világossá váljék: pontosan az a legfőbb motivációja és jutalma, tehát emiatt a legfontosabb szempont, amire egy pártpolitikusnak figyelnie kell, amit Gyurcsány is elmondott.

És te valamit nagyon félreértesz, mert ezt nem úgy mondtam, hogy ez egy bug lenne, hanem pont fordítva: ez egy feature. Ilyen a rendszer logikája, és ezzel nincs is semmi baj. A baj azzal van, ha mi, a civilek ezt másminek látjuk, ha mi azt látjuk, hogy ezek a mi pártpolitikusaink nem mezei jómunkásemberek, akik csak elvégeznek egy nem is annyira magas presztízsű munkát, hanem valamiféle félistenek, akiknek a személye azért fontos, mert a személyük, az a félisteni lény a garancia arra, hogy nekünk, civileknek ha őket hatalomhoz juttatjuk jó lesz.

"A kérdésre amúgy mit kellett volna válaszolnia szerinted?"
riporter: Mi lesz 2014 után, ha kiesik a parlamentből?
fletó: Az én személyem mellékes, itt az ügyek a fontosak. Ha én kiesek az nem is érdekes, az a fontos, hogy felépítsünk egy olyan pártot, amelyik nélkülem is képes lesz hosszú távon is fennmaradni, képes lesz a demokrácia és a hazai progresszió ügyét szolgálni.

És azért nem ezt mondta, hanem azt, amit, mert alkalmazott egy aprócska kommunikációs trükköt. Emelte a tétet, vagy-vagy fordulóponttá írta át a 2014-es választást: ha nem szavaztok rám, akkor engem már nem is láttok többet, akkor ezzel engem ki is végeztek, akkor nekem végem. Kisded és szubtilis érzelmi zsarolás, ami arra jó, hogy a rajongókat még odaadóbb munkára késztesse.

maroz 2013.10.09. 10:29:04

@DarthVader: Nem keverlek össze, elmondtam, hogy a te viszonyulásod koránt sem egyedi, junó, ez olyan, mint amikor az orvos elmondja a megijedt betegnek, hogy másoknak is volt már ilyen nyavalyája és lám, azok is kigyógyultak belőle, szóval elmondtam, hogy mások is pontosan ugyanígy viselkednek, és ennek alátámasztására idéztem neked egy régi hárdkór rajongóm megmondását, aki úgyszintén arra tippelt, hogy megbolondulhattam, vagy mi.

Amúgy meg a legtöbb ember tükörnek használja a másik embert. Nem azt nézi elsődlegesen, hogy én mennyire vagyok intelligens, hanem a saját intelligenciáját szeretné bennem visszatükrözve látni. Ha a saját vélekedéseit visszaigazolom, akkor azt mondja rám, hogy hű, de intelligens, ami valójában azt jelenti, hogy saját magát tekinti intelligensnek, ezzel szemben ha belém néz és mást lát, akkor kijelenti, hogy rossz tükör vagyok, elromlottam, hiszen már nem mutatom neki vissza hűen a saját intelligenciáját. Ezt tekintsd egy "pro bono" diagnosztizálásnak, legfeljebb egyszer majd lebarterezzük. ;)

Ember szól 2013.10.09. 10:51:15

@maroz: veled nem lehet párbeszédet folytatni (nem sértésnek szánom). A párbeszédhez 2 ember kell, akik meghallgatják egymást, értik egymás mondandóját, és a lényegre próbálnak reagálni. Nálad ez nem így van, te inkább nyelvészkedsz, részleteiben támadod a mondandót, ezzel igyekszel a saját felsőbbrendűségedet bizonyítani, egyszersmind ellehetetleníteni a párbeszédet, ledegradálva a partneredet. Ez már nem párbeszéd, hanem párviadal. Ne vedd zokon, ha így nem óhajt senki kommunikálni veled!

maroz 2013.10.09. 11:18:10

@Ember szól: Valójában azt állítod, hogy _te_ nem tudsz velem párbeszédet folytatni, hiszen azt nincs honnan tudd, hogy más tud-e, így azt sem állíthatod, hogy nem lehet, hiszen ha más mégiscsak tud, akkor ugye már nem igaz, hogy nem lehet.

Tehát azt mondod, hogy te nem tudsz velem párbeszédet folytatni.

De hát keblemre, testvér, hiszen én is pontosan ugyanezt mondom! Nem tudunk párbeszédet folytatni, mert én nem vagyok hajlandó abban a diskurzuskeretben beszélgetni, azon a nyelven, amelyiken te és az általad is követett szellemi csoport hozzám szólni próbál, és persze ez fordítva is áll, te (ti) sem vagy hajlandó kilépni és egy más, egy civil nyelvet beszélve diskurálni.

"Ne vedd zokon, ha így nem óhajt senki kommunikálni veled!"
Látod, ez már megint az a szörnyű balliberális mentalitás. Ha mi, a Jók és az Igazak nem óhajtunk veled kommunikálni, akkor senki más sem óhajt veled kommunikálni, állítod. És kész, ezzel le is van tudva, lezárjuk a csatornákat, igen, ez a kirekesztés, de!

De ez ma már valójában egy önkirekesztés, mert a valóság ezzel szemben az, hogy pont a ballibbel óhajtanak egyre kevesebben kommunikálni, és pont ezért az általad is bemutatott mentalitásért. A mindentjobbantudás, az übermensch-önkép, a felülről odapetélős megmondás és a pottyadék duzzogva otthagyása, ezek azok a súlyos gondolkodásbeli hibák, amelyek miatt a ballib és annak a stílusához szocializálódott emberek ma már alig tudnak megszólítani bárkit is.

A saját tábor olyan csekélyke, hogy ha azt meg is szólítja a ballib az az ország sorsára semmi lényegi hatással nem lesz.

A jobboldalt így nem lehet megszólítani, azok helyből sikítófrászt kapnak a ballib nyelvtől és úgy dobják el, mint kolhozparaszt a kapanyelet.

Az elköteleződéssel nem rendelkező tömegeket sem lehet megszólítani, hiszen azok pont azért maradnak kívül, mert herótjuk van ettől a nyelvtől, ettől a diskurzuskerettől.

Hogyan akar hát ez a mozgalom hatást elérni, ha nem hogy meggyőzni, de még csak kommunikálni sem akar? Miben reménykedik? Mi a stratégiája? De most komolyan.

DarthVader 2013.10.09. 13:01:11

@maroz:

"Amúgy meg a legtöbb ember tükörnek használja a másik embert. Nem azt nézi elsődlegesen, hogy én mennyire vagyok intelligens, hanem a saját intelligenciáját szeretné bennem visszatükrözve látni. Ha a saját vélekedéseit visszaigazolom, akkor azt mondja rám, hogy hű, de intelligens, ami valójában azt jelenti, hogy saját magát tekinti intelligensnek, ezzel szemben ha belém néz és mást lát, akkor kijelenti, hogy rossz tükör vagyok, elromlottam, hiszen már nem mutatom neki vissza hűen a saját intelligenciáját."

Tűéles. Pontos. Javits ki, ha tévedek, de elmondásod szerint régebben a baloldalra szavaztál.

Sapienti sat :))

mórka 2013.10.09. 15:46:04

@maroz:

Nem szándékszom tovább ficánkolódni nálad, mert aki itt huzatot csinál, annak hamar befellegzik.
Annyit viszont ismét leírok, - ha tudatosan el is siklottál eddig felette,- hogy kiragadott félmondattal operáltál z Alföldi című posztodban.
Tehát a MÓDSZERT emlegettem.

Tudom, hogy fölösleges veled erről már-már kalamajkává, azaz egymás mellett való humoros(?)elbeszéléssé váló nempárbeszédet folytatni.
Vannak dolgok, amiket ha úgy döntenél, sem tudnál te már magadba visszagyömöszölni, mert sajnos olyan keményen, vastagon és olyan végérvényesen megképződtek /ezt a szörnyű szót tőled tanultam/ benned.

Ezt én fájlalom.

közösperonos átszállás 2013.10.09. 15:55:37

@maroz: Ha ez egy pszichiáteres film lenne, DarthVader lenne a pszichiáter, és ennél a pontnál dőlne hátra jelentőségteljesen.

Ha érted.

maroz 2013.10.09. 18:02:56

@DarthVader: Igen, arra szavaztam, de ezt én nem gondolnám jellemgyengeségnek. Az ember leszavaz, túl van rajta, foglalkozott vele négyévente tíz percet, jelentősége amúgy is nulla, lapozzunk.

A súlyosabb sajnos az, hogy nem csak hogy a baloldalra szavaztam, hanem a drukkerük is voltam. Hajjaj, de még mennyire. Egyszer kis híján még az szdsz-be is beléptem. Osztottam ám én is az eszet, hirdettem az igét, ugattam le mindenkit, akit kellett és akit nem, védtem a védhetetlent, és ha az eszme azt várta volna el tőlem, hogy kardélre hányjak és nőket erőszakoljak, akkor kardélre hányok és nőket erőszakolok. Szinte tökéletes balliberális seggfej voltam én is sajnos, és elég hosszú ideig.

Most meg mint afféle tünetmentes alkoholista próbálom a tapasztalataimat megosztani másokkal is, azokkal, akik kíváncsiak rá. Mert sajnos nekem volt szerencsém saját magamon keresztül megfigyelni, hogy ez a drukkerség mennyire jellem- és személyiségromboló, milyen súlyos károkat okoz az ember szociális kapcsolathálójában, és így tovább. Hátha lesznek olyanok, akik az én rossz példámból tanulnak, és ők még képesek lesznek leállni a második pohár után.

maroz 2013.10.09. 18:10:14

@mórka: Értem, kiragadott mondattal operáltam, ez az ítélet.

Indoklás nincs, mert nincs, mert sapienti sat. Mivel indoklás nincs, érv sincs, tehát ez az el sem kezdődött diskurzus azzal már véget is ért, hogy kimondtad a bűnösségem.

No, akkor ezt meg is beszéltük.

maroz 2013.10.09. 18:12:48

@közösperonos átszállás: Sapienti sat?

De miért pszichiáter? Arra utalsz, hogy orvosi értelemben vett elmebeteg lennék? Itt, a Kakukkfészek blogon? Hihetetlen.

Ember szól 2013.10.09. 18:20:19

Köszönöm, hogy megerősítetted, hogy helyesen írtalak le! :D Szó szerint és képletesen is. :D

maroz 2013.10.09. 18:44:19

@Ember szól: Bevallhatnád őszintén, hogy te már leírtál engem még az előtt, hogy idejöttél volna.

Ez egy ócska és dögunalmas fórumos trükk. Te most azt játszottad el, hogy no, hát én majd teszek egy kísérletet arra, hogy szót értsek ezzel a szerencsétlen fasszal, de valójában ez egy kamuzás, csak arra jó,hogy saját magadat érezhesd erkölcsi győztesnek és még arra is, hogy a klubban felmutathasd: látjátok, én, a jó megpróbáltam, de hát ezzel nem lehet! És akkor a virtuális kurkásztársaid jutalomból vakarnak rajtad egyet, igen, Bélám, te megpróbáltad, derék ember vagy, és hát tényleg nem lehet. Meg is érdemli azt, amit tőlünk kapott.

Hány száz ilyent láttam én már...

mórka 2013.10.09. 19:15:01

@maroz:

"Értem, kiragadott mondattal operáltam, ez az ítélet.
Indoklás nincs, mert nincs,"

Még játszásiból sem játszom végig veled a múltkori játékot.)
Mert minek, minek, minek?

maroz 2013.10.09. 19:32:23

@mórka: Egy tipp: mert meg szeretnéd érteni azt, amit én erről a dologról gondolok.

Amúgy vannak ám áthidaló megoldások is, amelyek tényleg beszélgetéssé tudnak változtatni egy játszmát. Ilyen az, amikor deklaráljuk, hogy ez köztünk nem vita, hanem csak egy pertraktáció, és nem az a célunk, hogy bármit is eldöntsünk, hanem az, hogy megismerjük egymás véleményét.

Erre egy remek módszer az, amikor kísérletet teszünk arra, hogy mi magunk fogalmazzuk meg a beszélgetőtársunk véleményét. Ha megvagyunk vele, akkor előadjuk és megkérdezzük, hogy: így gondoltad? És ha a válasz nem, akkor addig kérjük a pontosításokat, addig tisztázgatjuk a még homályos részleteket, amíg mindketten arcpirulás nélkül rá tudunk bólintani, hogy igen, a másik helyesen mondta el az én véleményemet.

DarthVader 2013.10.09. 20:18:42

@maroz:

"Ha a saját vélekedéseit visszaigazolom, akkor azt mondja rám, hogy hű, de intelligens, ami valójában azt jelenti, hogy saját magát tekinti intelligensnek, ezzel szemben ha belém néz és mást lát, akkor kijelenti, hogy rossz tükör vagyok, elromlottam, hiszen már nem mutatom neki vissza hűen a saját intelligenciáját."

Ezt vajon melyik SZDSZ-es mondta (rólad) ? :)))

mórka 2013.10.09. 20:32:22

@maroz:
Egyrészt:
Ezt már eljátszottad velem, amikor számba adtad az általam soha nem gondolt és nem hangoztatott véleményt, hogy a színházakat tartsa el a közönség.
Amikor ezt a rámfogott véleményt én hárítottam, te arcpirulás nélkül elmulasztottad az illendő, elvárható pontosítást, tisztázgatást.

Szóval veled már a pertraktáció is kudarcot vallott. Ezért semmi lelkesültséget nem érzek erre.

Ha már a latin most itt a menő, hát:
"Timeo Danaos et dona ferentes."

/remélem jól írtam, sok év volt ugyan rá, de elég régen) /

Másrészt:
Az erről való vélekedésedet - azt hiszem - pont eléggé értem. Félek a gondolatodat jobban érteni.(Ez elég latinosta sikerült, úgy nevezik, hogy ACI, accusativus cum infinitivo, alárendelő mellékmodat kiváltására szolgál,)
Már így is túl nagy bennem a részvét irántad.(((

maroz 2013.10.09. 20:50:50

@DarthVader: Na várj. Lehet, hogy nem jól értem, de hátha mégis: te itt most arra próbálsz célozgatni, hogy én is csak olyan gyarló, emberi alapanyagból lennék, akire ugyanúgy hatnak ezek a társas létünket igazgató szabályok, mint bárki más emberre???

Hát ha így gondolod, akkor felejtsd is el gyorsan, mert ez teljességgel ki van zárva! ;)

maroz 2013.10.09. 20:54:39

@mórka: Újraolvastam azt a topikot, poszttal-kommentekkel együtt. Utólag is örülök, amiért Kisával sikerült egy jót beszélgetnünk. Az, hogy ugyanez veled nem jött össze szomorú, de hát ilyen az élet.

"Már így is túl nagy bennem a részvét irántad."
Ez roppant kedves.

mórka 2013.10.09. 20:56:36

@maroz:

Dehogy vagy te tünetmentes alkoholista. Most te egy folyamatosan hadakozó, elégtételt hajhászó kényszeres absztinens vagy,

Most is osztod az észt, hirdetted az igét, ugatsz le mindenkit, akit kell és akit nem, véded a védhetetlent, és ha az eszme azt várná el tőled, hogy kardélre hányj és nőket erőszakolj, akkor kardélre hánynál és nőket erőszakolnál.

Ezt nevezik a ló túloldalának.
Elég tipikus folytatás ez válóperrel végződő nagy-nagy szerelmek után.
.

maroz 2013.10.09. 21:11:51

@mórka: Elégtételt? Ööö, mégis, kin tudnék én elégtételt venni? Vagy kin akarhatnék?

Igen, erről a leugatásról nem könnyű lejönni, pláne annyi év ballib ugatólénykedés után. Pont emiatt próbálok meg másokat is figyelmeztetni a veszélyre, hátha másnak sikerül elkerülni ezt a drukkerré válást, vagy ha már benne van, akkor még időben kilép.

Az észt meg ugyan, miért ne osztanám, hiszen az ész az, amiből olyan rengeteg jutott nekünk, embereknek, hogy bátran pazarolhatjuk. Hallottál te már valakit azért panaszkodni, mert érzése szerint neki kevesebb jutott volna belőle? Naugye. :)

De ez az "elégtételt hajhászás" érdekelne, mert ezt nem nagyon értettem. Viszont ha megkérhetlek, akkor te már ne írd le itt azt, hogy "sapienti sat", mert attól tartok, hogy erre a hétre bőven kitart az eddig összegyűlt toposz-készlet is. ;)

mórka 2013.10.09. 22:21:48

@maroz:

Te kezdtél egy toposszal gurigázni, én meg azt gondoltam, hogy hadd legyen több guriga...

Az elégtételről:

Kezdetben
totál elszántan és komolyan, minden lehetséges alkalmat megragadva folyamatosan szidtad, szapultad a volt elv-társaidat meg a te elitedet meg mindenkit, aki a ballibsi vagy csak általad annak volt billogozható.

Mostanság
(ez sem jobb) az előzőeket fenntartva
kicst játékosan - mint egy tremolázó hegedű -tertósan hangoztatod a mímelésnek tűnő nekik szóló hálát, köszönetet, hogy hozzásegítettek téged a tiszta látáshoz meg a helyed megtalálásához meg stb., stb.

Ezt a velük való bajlódásodat feltételezem én valamiféle elégtétel hajkurászásának.

(Talán én is valami hasonló történet miatt bajmolódok itt ennyit veled. Nem is irántad, hanem talán inkább magam iránt érzek részvétet, mert eltünt a régimaroz.(
Most rá ne kezdj a refrénedre, hogy te is csak addig bírtál engem, emíg azt írtam, ami neked teccett, mert ezt már többször, többeknek leírtad. Ez igaz is. Pont ez ebben a kacifánt.

Hát ennyi. Sajnos.

DarthVader 2013.10.09. 23:06:42

@maroz:

"te itt most arra próbálsz célozgatni, "

Én-e? Dehogyse :))

maroz 2013.10.10. 07:41:14

@mórka: Kedves mórka, egy nagyon fontos és számomra nagyon lényeges kérdésem lenne. Azt írod, hogy: "te is csak addig bírtál engem".

Kifejtenéd nekem, hogy mit értesz ez alatt? Mit takar az, hogy "bírtalak téged"? Jól értem, valami olyasmit, hogy kedveltelek? És ha ezt érezted, akkor azt is megkérdezném, hogy mi alapján, tehát mi az, amit én csináltam és te abból arra jutottál, hogy kedvellek? Már ugye ha ez a "bírtalak téged" tényleg kedvelést jelent.

Sokat segítene a helyzet tisztázásában az, ha sikerülne jobban értenünk a fenti kérdést. Előre is köszönöm a válaszod, remélem lesz is. :)

maroz 2013.10.10. 07:42:49

@DarthVader: Na mer' azér'! Kicsit engedékenyek vagyunk, oszt minnyá' még azt is mondaná kee', hogy bakfitty! ;)

DarthVader 2013.10.10. 07:49:46

@maroz:
Hát akkó': bakfitty! :) (Sapienti sat!) :))

közösperonos átszállás 2013.10.10. 08:54:40

@maroz: "Sapienti sat?"

Ne haragudj, nem beszélek belvárosiul. :-P

"De miért pszichiáter? Arra utalsz, hogy orvosi értelemben vett elmebeteg lennék? Itt, a Kakukkfészek blogon? Hihetetlen. "

Ha hihetetlen, akkor lehet, hogy nem is igaz. Mint ahogy tényleg nem.

Arra utalok (és eszerint tényleg nem láttál még ilyen filmet), amikor a díványos beszélgetés során, valamilyen semleges, bár az alanynak enyhén kellemetlen témából egyszer csak egy indulatos, hosszú monológ lesz valamilyen egészen más témában, amelyet azonban a páciens könnyedén köt az eredetihez.

maroz 2013.10.10. 09:12:27

@közösperonos átszállás: Nem, nem láttam. Hiszen mi más is lehetne annak az oka, ha nem értek meg egy utalást, mint az, hogy nincsenek meg az utalás megértéséhez szükséges alapvető élményeim, ugye.

Ja, és még olyan filmet sem láttam, amelyikben díványos beszélgetések során, valamilyen semleges, bár az alanynak kellemetlen témából egyszer csak egy indulatos, rövid odamondás lesz egészen más témában, amelyet azonban a páciens könnyedén köt az eredetihez.

Eredetileg amúgy mit is szerettél volna mondani?

közösperonos átszállás 2013.10.10. 10:37:12

@maroz: Sóhaj. Hát jó, bár rejtély, miért mímelsz ilyen látványosan együttműködést, mikor láthatólag nem igazán vagy rá hajlandó.

Nyilvánvaló, hogy kurva nagy tüske maradt benned, és nem gyógyul a seb. Még mindig elönti az agyad a vér, mikor eszedbe jut a dolog, és mivel a tüske nagy, gyakran jut eszedbe.

És ez neked se valami jó, kivéve persze, ha szeretsz indulatosan oldalakat teleírni, napi szinten felidegesíteni magad, de hát miért szeretnél? És másoknak sem jó, mikor látható alap nélkül gorombáskodsz velük, mert te már "arra" asszociáltál, holott ők meg nem.

Just my two cents, ha ez még nem túl belvárosias.

maroz 2013.10.10. 10:50:27

@közösperonos átszállás: Értem, hogy ez jutott valamiről az eszedbe a díványon és elmondod, ez eddig rendben, elmagyaráztad, ezt értem, neked ez jutott az eszedbe, te dolgod.

De eredetileg mit is szerettél volna mondani?

buta_lúd (törölt) 2013.10.10. 11:17:57

@DarthVader: (Úgy veszem észre szusszantok, így megpróbálom engem érdeklő irányba terelni grafomániátokat:)
Szóval nem tudom, hogy még megvan-e, de maroz és közted az eredeti probléma a GyF idézet kapcsán alakult ki, és bár nem egyszerűen -már jól összeöklelkeztetek-, de szerintem kaptál választ.
Idézem:
"A kérdésre amúgy mit kellett volna válaszolnia szerinted?"
riporter: Mi lesz 2014 után, ha kiesik a parlamentből?
fletó: Az én személyem mellékes, itt az ügyek a fontosak. Ha én kiesek az nem is érdekes, az a fontos, hogy felépítsünk egy olyan pártot, amelyik nélkülem is képes lesz hosszú távon is fennmaradni, képes lesz a demokrácia és a hazai progresszió ügyét szolgálni.
Idézet vége.
Szóval ehhez mit szólsz?

maroz 2013.10.10. 11:44:18

@buta_lúd: "engem érdeklő irányba terelni grafomániátokat"

Ó, bammeg, minek kellett nekem ezt elolvasnom? Most sunnyoghatok vissza meghúzni a legújabb posztom, brühühü. :(

;)

buta_lúd (törölt) 2013.10.10. 12:16:59

@maroz: Sőt folytatom.
Ha azt válaszolta volna, amit írtál, akkor roppant hideg fejjel gondolt volna arra, hogy vannak, akik ki vannak bukva a politikusokra globalice (maroz), de nyitottak bárkire (úgy tűnik maroz nem ilyen*), aki politikusként képes elszakadni az eddigi gondolkodásától.
Na most hány ilyen embert ismersz, akire gondolniuk lehetett volna? Mert én kb. senkit. Vagy leszarják a politikát és nem is fognak egyhamar "érdeklődőek" lenni, vagy már "eleve" van preferenciájuk. Szóval ha olyan számítóak minden pillanatban ezek a politikusok (hehe, pont fletó, aki öszödi beszélt), akkor nagyon nem vesztettek voksot, tüzelni viszont tüzeltek.
De én naív/megengedőbb vagyok ennél.
Nem lehet, hogy csak egyszerűen arra van kondicionálva bármelyik politikus, hogy pl. az idézett mondatai egy nem eleve gyanakvással hozzáállónak kb. ugyanazt jelenti, mint amit végül is leírtál?
Az persze külön kérdés, hogy egyébként jogos-e az eleve gyanakvás.
Meg persze, hogy jobb lett volna, ha úgy fogalmaz, ahogy írtad -nem Gyurcsány miatt, hanem mert az annak lenne a jele, hogy már zsigerileg benne van a politikusokban, hogy csak székféltés jön le, ha csak a pártról beszélnek.

*Nem mondom, hogy nem jogosan.

maroz 2013.10.10. 13:14:10

@buta_lúd: Bontsuk ketté, ami lehet, hogy három lesz. :)

Az, hogy Gyurcsány azt mondta, amit nem véletlen. Nem egy elszólás. Ez egy kommunikációs trükk, ráadásul teljesen hétköznapi. Érzelmi zsarolás, egyszerű a képlet: HA nem lesz ez és ez, AKKOR engem elveszítesz. Mi Gyurcsány üzenete, kik a megcélzottak, mi a kizsarolni szándékozott cselekvés? Az, hogy "nekem végem, ha 2014-ben kiesünk/nem jutunk be", a megcélzottak a hárdkór rajongók és az elvárt cselekvés: ha nem akarjátok, hogy elveszítsetek engem, akkor kampányoljatok még intenzívebben!

Ez a trükk abban az idézett bekezdésben. És nincs ebben semmi újszerű, Orbán is játszott már ilyent, no meg emlékeim szerint Gyurcsány is, rémlik valami párton belüli választás, ahol valamelyikük ahhoz kötötte a menését vagy a maradását, hogy meglesz-e a kétharmados, háromnegyedes, tizenhét tizenharmados, tökömtuggya mekkora támogatottságuk. Egy ócska kis kommunikációs trükkön rágódunk. :)

A másik gondolat, ami az általad elmondottakhoz kapcsolódna: nem jó az irány. Nekem eszem ágában sincs pártpolitikusra figyelni, ha gondolatokat keresek. Azért nem, mert ilyesmit tőlük én a saját rendszerük logikája szerint sem várhatok el, hiszen nekik nem abból lesz a jutalom, ha gondolatokat érlelgetnek kemény munkával, hanem abból, ha saját magukat egyénként és kollektív formában eladják.

A gondolatokat az értelmiségi elittől várnám, mert elvileg a gondolatgyártás az ő munkájuk, az ő kötelmük lenne.

A pártpolitikustól pedig azt várnám, hogy mondja el és győzzön meg engem arról, hogy pont ő lenne az, meg az ő pártja, aki oda bírna hatni, hogy azok a gondolatok idővel valósággá válhassanak. Ha elhiszem ezt róla, ha megszerzi a bizalmam, akkor megkaphatja tőlem a jutalmát is, a szavazatomat, amiből ha elég sokat összegyűjt akár hatalomra is szert tehet.

Nyilván, ez részemről csak egy illúzió, hiszen ehhez hiányzik egy csomó minden feltétel, például az az értelmiségi elit, amelyik képes lenne a pártpolitikustól függetlenül is gondolatokat gyártani és azokat jól eladni. Helyette mit csinálnak? Beállnak slapajnak a pártpolitikushoz, és annak a bármilyen érdekében született baromságait próbálja meg a gondolatok látszatával megtámogatni. És igen, abban is igazad van, amit írtál, hogy azt a szöveget a zöm úgyis csak úgy fogja olvasni, ahogyan mondtad.

Tehát értsd jól: nem kergetek illúziókat, eléggé tisztában vagyok azzal, hogy nem túl sokan gondolják ugyanúgy, ahogyan én gondolom, és azzal is, hogy talán az én életemben nem is nagyon fogunk sokkal közelebb jutni ahhoz az állapothoz, ami számomra elfogadhatóbb lenne, de valahol azzal is tisztában vagyok, hogy nekem se lenne sokkal jobb az, ha valamilyen ki nem mondott jutalomra ácsingózva inkább olyasmiket írnék, amit sokan olvasni szeretnének szemben azzal, amit valóban írni szeretnék.

közösperonos átszállás 2013.10.10. 16:03:06

@maroz: "De eredetileg mit is szerettél volna mondani?"

Eredetileg is ezt mondtam, most tartunk ugye háromnál.

"valamiről"

Ja, valamiről, hát vajon miről is, rejtély, talán az előzményen végigkattintgatva közelebb jutnánk ehhez, vagy mégse?

Valamiről, az hát. Mit nyersz azzal, hogy kommunikációképtelennek mutatod magad?

maroz 2013.10.10. 16:14:02

@közösperonos átszállás: Győzz meg arról, hogy fontos nekem az, hogy _te_ ne tarts kommunikációképtelennek.

buta_lúd (törölt) 2013.10.10. 17:37:30

@maroz: Ja, ja, mindent érteni.
Én nem GyF-ről próbáltam makogni, hanem arról, hogy mi vezethetett a nagyúr dühéhez.
Az, hogy fletó aljas indokokkal mindig ÍGY mondja, az nem jelenti azt, hogy a pógárnak, akarom mondani jelen esetben DWnek ne úgy jutna el kapásból a tudatáig, hogy potenciális pártunk=az értékek, amiket képviseltetni szeretnénk. (Ha jól értem, te is sokat bánkódsz ezen és ráadásul általánosságban.)
Ezek után DW első kommentjében foglaltakból nem a lényegre válaszolsz, hanem mert kiszórt alufóliára tüzelsz dühödten egy globál flamand-civilezős megoldást vágsz ki neki válaszként -ami tulképp hízelgő DW-re, hiszen azt feltételezed, hogy nem fordít öntudatlanul-, ahelyett, hogy leírnád, amit aztán a kb. 15. csörte után teszel meg, mikor már le hírtv-gyurcsányszerelmes-ballib-egykorinteligens-stbztétek egymást. Persze a kazamata-blog sem maradt ki! :)De ő kezdte!:)
De te meg botorul elmerültél a mocsárban. Szóval faszán bedühödtetek. De könyörgöm ne válaszolj, mert 1. én érteni vélem a te íráspontodat -ezért fordultam végül is a nagyúrhoz a KONKRÉT válasszal; 2. így is túl sokat foglalkozom kommentírással -pláne úgy, hogy más dolgába kontárkodom. :) És most még újabb poszt is van, ajajajjj...

maroz 2013.10.11. 08:17:03

@buta_lúd: Na, látod, nem érdekelte. A fontos dolgok többnyire nem szokta őket érdekelni, csak az, ahol lehet hőzöngeni.

Pedig érdemes lenne erre a gasztroizére odafigyelni, mert azon túl, hogy témájában is izgalmas még a történet önmagában véve is tanulságos. Most zajlik az ötödik Hagyomány és Evolúció szakácsverseny, most jelent meg a 2014-es kalauz, és hatalmas boldogságtól eltelve látom, hogy a honlap is átalakult, új funkciók lettek, amit immáron csak a kalauzt megvásárló felhasználók érhetnek el.

maroz 2013.10.13. 10:20:37

Tisztelt végzős hallgatók!

Két hírem van az önök számára, egy jó és egy rossz. A jó az, hogy önök immáron frissdiplomások lettek. A rossz hír is ugyanez. És most ünnepeljünk!

epiteszforum.hu/dobai-janos-diplomaoszto-beszede

maroz 2013.10.14. 21:27:09

hvg.hu/itthon/20131014_Gyurcsany_Ha_nem_jutunk_be_a_Parlamentbe

Mondom, hogy trükk:

"Az ellenzéki pártelnök azt is mondta, ha mégse jutnának be az Országgyűlésbe, akkor a párt felmorzsolódna, az ő politikai pályafutása pedig véget érne."

:)))

maroz 2013.12.03. 13:52:12

@DarthVader: Szóval akkor hogy is van ez, mi az, amit én nem láttam jól? :)))

hvg.hu/itthon/20131202_ellenzeki_vita_2018

"Bár hivatalosan mindhárom baloldali párt a 2014-es győzelemre gyúr, a hvg.hu-nak több MSZP-s és DK-s forrás is megerősítette, hogy a pártoknál a vereséget is bekalkulálják, és a harc már a 2018-as posztokért, a Fidesz kétharmadának megakadályozásáért folyik. Ez egyben azt is jelenti, hogy a felek egymással vetélkednek „az ellenzék vezére” pozícióért."
süti beállítások módosítása