HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

A tudomány helye a neoliberális világrendszerben

2015.09.24. 12:29 | maroz | 49 komment

Kezdjük azzal, hogy hamarosan megdöglünk. Sokan és keservesen. Bármerre is nézünk mindenhol azt látjuk, hogy keményen odabasztunk magunknak. Nem, nem a természetnek, nem a Földnek, az nálunk nagyobb szemeteket is eltakarított és túlélt, hanem saját magunknak. Annyi mindentől döglünk megfelé, hogy azt már felsorolni is nehéz.

Pusztulunk a szennyezett levegőtől:

A légszennyezés rendkívül halálos, és alulbecsüljük az általa okozott károkat. A rossz levegőtől többen halnak meg, mint a HIV-ben és maláriában összesen

Most már közvetlenül is problémáink adódnak a klímaváltozástól, jönnek a migránsok!

Lassan már abban sem bízhatunk, hogy sebaj, felszámoljuk saját magunkat, de majd jönnek a delfinek, hiszen őket is kiirtjuk:

A WWF jelentése, a Living Blue Planet az eddigi legnagyobb léptékű kutatás a tenger élővilágáról. Ebből kiderül, hogy a vizekre nehezedő nyomás fenntarthatatlan: ha semmi sem változik, környezeti katasztrófákra és éhínségekre számíthatunk. 1970 óta a felére csökkent a tengeri emlősök, madarak, halak és hüllők egyedszáma, és a szardínia-, tonhal- és makrélapopulációk mérete 74 is százalékkal esett vissza. A túlhalászás, a klímaváltozás és az óceánok elsavasodása tovább rontja az amúgy is elkeserítő helyzetet. 

Itt hagyom abba, mert a végtelenségig lehetne folytatni. Nehéz lenne elvitatni, hogy mindezen dicső tevékenységeink során erősen támaszkodtunk a tudomány, és annak szolgálólánya, a technológia előállítmányaira. Mindezeket összevetve adódna a felületes következtetés, hogy hát akkor állj, rossz a tudomány!, de ha jobban megnézzük, akkor nem a tudomány a rossz, hanem az, ahogyan a tudomány a társadalom, a valóságunk szövedékébe beleilleszkedik. Próbáljuk a Volkswagenen keresztül megérteni azt a keretet, amelyikbe a neoliberális világrendszer a tudományt, a tudásgyarapítás művelését beleszuszakolja.

Gondolom a Volkswagen huncutságáról még felidézés szintjén sem kell írnom. Jönnek a finom kis részletek, péládul az, hogy Winterkorn valami 36 milliárd forintnyi ajrót vezérkedett össze magának a szekérgyár élén, amiért lényegében véve szinte korlátlan hatalom és eszméletlen erőforrások birtokában csak annyit kellett elérnie, hogy a részvényeseknek évről évre dőljön a minél vastagabb profit. Adott a kényszer, adott 36 darab elég komoly motiváció, és a tapasztalat az, hogy mindig kerül egy Winterkorn, egy végrehajtó, aki ezeknek a kényszereknek engedve fog cselekedni. Az, hogy csalni kell és mindenféle morális aspektust félre kell tenni alap, hiszen egyrészt ezek nélkül nem lenne akkora a profit, amekkora, másrészt pedig a neoliberális populizmus hatására az emberek egy jelentős része hallgatólagosan elfogadja, sőt, néha el is várja a csalást, tehát csalni fognak (Arról, hogy hűdemennyire meglepődtünk mi ezen a mostani csaláson nekem egy vicc jut az eszembe: -De hölgyem, ez az ötven eurós hamis!!! -Hamis??? -Hamis!!! -Atyavilág, de hát akkor engem megerőszakoltak!). A profit az egy szentség, hiszen a tőkés a hozamra alapozza a jólétét, és ha nincs elég hozam, akkor durcis lesz. 

Nem tudom, az megvan-e, hogy Alsó-Szászország 20%-ban tulajdonosa a Volkswagennek? Némi eltőzsdézés? Meg úgy egyáltalán: most akkor a neoliberális mantra szerint mi is a jó, el az államtól a vagyont, mert nem jó gazda, vagy ezzel csak a görögöket lehet szívatni?

Na, mindegy, nem ez a téma, hanem a tudomány integrálódása a winterkorni hatalmi struktúrákba. Elkezdtem megírni, de szerencsére hamar észrevettem, hogy megírták már helyettem mások, így nekem csak idéznem kell. Például Lovász Lászlótól, az MTA elnökétől, aki annak ellenére, hogy ő személyesen egész életét közpénzből fizetett kutatóként élte le és piacot legfeljebb hétvégén látott csont nélkül beleállt nyelvvel Winterkorn seggébe:

Az MTA és az Audi Hungaria együtt fejleszti a jövő autóit – együttműködés az alapkutatástól az innovációig

Az alapkutatások egy egységes világversenyben zajlanak, ezért a kutatóknak, kutatócsoportoknak szükségképpen világszínvonalon kell dolgozniuk. Az ideális az, amikor a fiatalok az oktatás és az alapkutatás során megismerkednek a legmodernebb műszerekkel, módszerekkel, és ezt a tudást az iparban tudják kamatoztatni A mostani együttműködéssel egy lehetséges pályát kívánunk kidolgozni, ami megerősíti az alapkutatások és a versenyszféra nagyon fontos kapcsolatát, és szeretnénk, hogy ennek eredményei minél jobban érvényesüljenek a magyar gazdaságban. Szeretnénk erősíteni az egyetemekkel és az innovációs folyamatok egészével meglévő kapcsolatunkat, ennek egyik példája az új kiválósági központ létrehozása. Köszönettel veszem, hogy az Audi részt vesz egy ilyen kísérletben. Biztos vagyok benne, hogy a kísérlet az összes résztvevő számára sikeres lesz, megerősítve a magyar alapkutatást” – mondta Lovász László, az MTA elnöke. 

Milyen jó is nekünk, hogy a tudomány és a versenyszféra nagyon fontos kapcsolata erősödik, ugye? Majd lesznek nekünk még erősebb, még pörgősebb, még sűrűbb ciklusonként eladható autóink, amivel még hatékonyabban ölhetjük meg tüdőrákban magunkat, és lesznek okos, a versenyszféra igényeinek megfelelően kiképzett szakemberek, akik majd innoválnak valami csipet, amitől elhazudhatóvá válik minden, a profit útjában álló akadály. 

De nem újkeletű ez a buli, szerencsére itt van egy pompázatos fénykép, nehogy már a feledhetetlen emlékű Csillag akárki és a balliberális progresszió ne legyen itten megemlítve:
wnt.jpgNo meg a szöveg is:

Dr. Martin Winterkorn, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke, ünnepélyes keretek között június 11-én vette át a Budapesti Műszaki Egyetem tiszteleti professzora címet. Az átadáson részt vett Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter és az Audi AG igazgatótanácsának tagjai is. A BME hagyományosan elismerésben részesíti az egyetem olyan támogatóit, pártfogóit, akik kiemelkedő mértékben járulnak hozzá oktatási és kutatási feladatok jobb ellátáshoz, nemzetközi elismertségének öregbítéséhez. Ezért az Egyetem Tanács létrehozta a BME tiszteleti professzora címet, melyet az egyetemmel jogviszonyban nem álló személy nyerhet el. 

Így illeszkedik tehát a tudomány, ilyen a struktúra, és ahogyan mindig fog akadni egy Winterkorn, aki elhárít bármit a profit útjából mindig fog akadni egy Lovász László is, aki készséggel integrálódik a nyelvén keresztül bármilyen Winterkorn seggébe, ami fenn fogja tartani azt a folyamatot, amelynek során a tudásunkat közösen, közös erőforrásokból gyarapítjuk, de a tőke érdekében és a saját apránkénti megdöglődésünket is előidézve, mintegy mellékhatásként. De ne aggódjunk, mert lesz majd egy csip, amit ha beüzemelnek már nem is fogjuk látni mindezt ilyen sötéten, visszaáll a fejünkben minden érték a még megengedettre és vígan toljuk tovább a szekeret, mindaddig, amíg.

49 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr347815986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.09.24. 12:40:40

Te beteg vagy. Keress pszichiátert, de sürgősen!

Alonee 2015.09.24. 13:13:15

@Hóhér az utolsó barátod: Ez a legkönnyebb, idehányni valami idétlenséget. Mit vitatsz?

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.09.24. 13:58:40

@Alonee: hogy épeszű vagy. Abba már rég belefáradtam, hogy ilyeneknek megpróbáljam elmagyarázni, mekkora ökörséget írt.

maroz 2015.09.24. 14:26:53

@Alonee: A kommentelő a saját értékei szerint precízen látja a helyzetet. Ma a mentális egészségügyi ellátó rendszer, már ugye ami romokban még létezik belőle leginkább azt a célt szolgálja, hogy beteggé nyilvánítson és a meggyógyulásra presszionáljon mindenkit, aki a jelen világrendszerben meri nem jól érezni magát és fel meri vetni, hogy ennek talán a világrendszer is lehet az oka. Ha bővebben érdekel a téma, akkor ajánlom szíves figyelmedbe a kritikai pszichológiát.

maroz 2015.09.24. 14:29:00

@Hóhér az utolsó barátod: Általában amikor valami nagyon eltérő véleményen lévő embernek megpróbálod elmagyarázni, hogy a te állításod a hihetőbb, akkor mekkora a hatékonyságod? Mekkora százalékban sikerült eddig meggyőznöd az ilyen embereket?

emhem 2015.09.25. 09:38:48

lovász lászló nem egész életét közpénzből fizetett kutatóként élte le.
ezen kívül egészen kizárt, hogy lekötelezettje lenne az audinak. ha ezt nyilatkozta, azt meggyőződésből mondta.
ha pedig a tudomány tisztességtelenségét akarod illusztrálni, rossz embert választottál.

maroz 2015.09.25. 10:22:51

@emhem: Félreértesz. Nem a tudomány tisztességtelenségét akartam illusztrálni, hanem megmutatni azt, hogy a tudomány a neoliberális struktúrák miatt a kevés kivételezettek érdekeit szolgálja miközben mellékhatásként hozzájárul ahhoz, hogy az erőforrásainkat emberi léptékű időn belül feléljük.

Lovász László választása ebből a szempontból szerintem nem egy rossz választás. Én nem arra céloztam, hogy valami korrupcióközeli magánérdek miatt nyalt volna be az Audinak (is), hanem pont arra, amit te is írsz, hogy meggyőződésből. Nekem ugyanis pont ezzel a meggyőződéssel van bajom.

Gondolom az a meggyőződés, amit Lovász megnyilatkozásiból megismerhetünk előtted is világos. Többször, több helyen elmondta, hogy a tudástermelés finanszírozásába be kell vonni a tőkét is, ebbe a narratívába csatlakoz az, amit a posztban is idéztem, szóval az ő álláspontja ismert: a tudástermelés neoliberális-közeli finanszírozása: a még komolyabb arcpirulás nélkül alapnak mondható struktúrát finanszírozza az állam, de a többit oldja meg a piac.

A személye viszont ehhez a narratívához hiteltelen. Ő 1948-ban született, budapesti, elit családba, és 1966-ban lett 18 éves. Mivel szerencsés helyre született így beszippanthatta az elit matematika, és ennek köszönhetően felnőtt élete első 34 évét annak szentelhette, hogy egy hihetetlenül elitisztikus tudományterületen érvényesüljön. A köz pénzén, gondtalanul. Miközben a melós kalapálta a gyárban a vasat ő összeszedte 34 év alatt azokat az alapokat, amelyekkel belőle 1990-ben Yale-professzor és Microsoft-fejlesztő válhatott. A melósból pedig munkanélküli. Lovász ezek szerint jól integrálódott a neoliberális világrendszerbe, a vasgyári melós meg elbaszta. Igyekezett volna jobban.

Tehát Lovász tisztességtelensége valójában neki nem is nagyon róható fel, hiszen az ő habitusából, az ő track-recordjával nem is várható el tőle az a fokú önreflexió, amelynek segítségével felismerhetné, hogy a meggyőződése rossz, hogy egy szörnyű struktúrát támogat és hogy MTI-elnökként súlyos morális felelőssége van a tudomány nem szándékolt, de előreláthatóan és szinte szükségszerűen bekövetkező pusztító hatásaiért is. Ha neked úgy könnyebb, akkor szívesen hozzáteszem a kritikámhoz azt is, hogy: bocsásd meg neki, Uram, mert nem tudja, hogy mit cselekszik.

ATCG 2015.09.25. 23:35:42

Ma van a kutatók éjszakája.
A diákok és a fiatal kutatók éjszakája.
Gondolom őket azért még nem sorolod a gonoszok közé pusztán azért
mert itt és most válnak kutatóvá, tudóssá, amikor a világnak abban az állapotában lesznek egy rendszer (bűn?)részeseivé,
amikor "nem a tudomány a rossz, hanem az, ahogyan a tudomány a társadalom, a valóságunk szövedékébe beleilleszkedik"

Dr. Martin Winterkorn éppen a jövő héten fog előadást tartani a Budapesti Műszaki Egyetemen: A gépjármű jövője? Kihívások és megoldások a Volkswagen szemszögéből.-címmel.
Ez az események ismeretében eléggé érdekes cím.
Egyelőre úgy hírlik az előadást megtartják.

"Mivel szerencsés helyre született így beszippanthatta az elit matematika, és ennek köszönhetően felnőtt élete első 34 évét annak szentelhette, hogy egy hihetetlenül elitisztikus tudományterületen érvényesüljön." írod Lovászról a matematikusról.

Unokatestvérem unokatestvére egy öcsödi, de a fővárosban, pl. a Körszállón is dolgozó, a hétköznapokat munkásszállón töltő, hétvégeken hazautazó vasbetonszerelő fiaként lett matematikus, és él családjával Venezuelában, tőle hallottam először Rejtőről, ő olvasta föl nekünk Potrien megpróbáltatásait abban a bizonyos tanteremmel egybeépített házban ott, azzal az iskolával szomszédos telken, ahová József Attila is járt.

Aztán itt van egy másik magyar.
Párom barátnője meséli a történetet, akinek féltestvére matematikus. Ő sem éppen elit családban nőtt fel.
A nagymama kérdezi T.-t a matematikust:
'-Mit olvasol gyerekem?
-Egy érdekes könyvet.
-Ki írta?
-Őt nem ismerheti nagymama, ő a világ egyik legnagyobb koponyája volt.
-Hogy hívják?
-Neumann János.
-A Neumann Jancsit!, dehogynem ismerem, mindig ő írta meg a számtan leckémet.'

Azután itt van ez a hír a teleportálásról, kvantumszámítógépekről, ezeket a távoli jövőben nagy valószínűséggel már nem az elérendő legnagyobb profit érdekében fogják alkalmazni, hanem azt próbálják meg a segítségükkel megtalálni hogyan oldhatná meg az emberiség az egyre súlyosbodó problémáit.
index.hu/tudomany/2015/09/25/na_de_mi_az_hogy_kvantumteleportalas/

maroz 2015.09.26. 07:27:45

@ATCG: Ha egyszer ez a struktúra, akkor aki ma kutat vagy tudománnyal foglalkozik ebben a struktúrában kénytelen tenni azt. A diákoktól és a fiatal kutatóktól ma nem elvárható, hogy saját maguktól felismerjék, miszerint ma érdemben nincs kutatói szabadság, nincs a tudomány művelésének a profit növelésén túl semmi ethosza.

A felzárkózási lehetőség nem azt jelenti, hogy soha, egyetlen vasmunkás gyermekéből sem lehet matematikus, hanem azt, hogy ez egy teljesen atipikus út. Igaz, a régi érában erre sokkal több lehetőség volt, a társadalom átjárhatóbb volt, de annyira azért nem. Ma még kevésbé. Aki ma diákként, fiatal kutatóként megjelenik a képben arról egészen jó megbízhatósággal el lehet mondani, hogy az elitből jött. Nem mondom, hogy alapos, de azért valamekkorácska rálátásom van a "fiatal kutatókra", és talán ez is szerepet játszik abban, hogy ezeket a posztokat rendre megírom.

De, ha a világrendszer nem változik meg, és erre nem látszik sok esély, akkor a legnagyobb profit elérésére fogják használni. Gondold el: a kutatásokat a transznacionális tőke irányítja. Legyen szó teleportálásról, kvantumszámítógépről, napelemről, elektromos autóról, halászhajóról, bármiről. Még a társadalomtudományokban is a tőke irányítja a kutatásokat, és elérte, hogy ül a társadalomtudós az elé tett, teljesen lényegtelen és semmi nagyobb keretbe bele nem illeszthető téma mellett és vakbuzgalommal kutatja, gépeli a rabulisztikáit, publikál, mert csak így lesz, csak így lehet belőle adjunktus.

Az emberiség a tudomány segítségével ma is minden további nélkül dolgozhatna azon, hogy a legnagyobb problémáit oldja megfelé.

Például az energia-kiszolgáltatottságunk terén. Lehetne úgy is kutatni, hogy feltesszük magunknak a kérdést: milyen módon lehetne innovatív eszközökkel elérni azt, hogy minél több ember minél jobb életminőségben élhesse az életét a házában. Ne kelljen a jövedelme 4/5-ét energiára költenie, télen ne fázzon, nyáron ne rohadjon ki a bele a hőségtől a lakásában, effélék. Vagy a napelemeket: lehetne az a kutatás-fejlesztés iránya, hogy a technológiát közösségi keretek között, nem piaci alapon integráljuk, és elsődlegesen oda kezdjük el beépíteni, ahol a legsúlyosabbak a problémák, de te is láthatod, hogy nem így történik, nem ezek a kutatás irányai, hanem elsődlegesen az elit, a tőke, a profit érdekeit nézik, ma arra van pénz, hogy az irodaházak és egyéb, csúcselit munkahelyek legyenek "fejlesztve", és ott még csak nem is szépelegnek, megmondják kerek-perec, hogy azért, mert egy ilyenre fejlesztett irodaházban több profitot fog termelni az elit bérrabszolga.

De nézz meg olyan technológiákat, amelyeket mondjuk negyven évvel ezelőtt mi még scifiként sem nagyon tudtunk elképzelni. Kifejlesztettek például olyan mezőgazdasági gépeket és technológiákat, hogy ha azoknak a terveivel 40 évvel ezelőtt találkozol, akkor úgyszintén juthattál volna arra a meggyőződésre, hogy no, ez már aztán tényleg nem a profitot fogja szolgálni, hanem az éhezést fogja egyszer és mindenkorra megoldani!

Nézd meg milyen technológiák állnak már ma is rendelkezésünkre. Írd be a youtube keresőjébe, hogy "harvesting" és nézz végig pár kisvideót. Például ezt:

www.youtube.com/watch?v=9P2nwhm0vPw

Vagy ha már szóba hoztam a halászatot, akkor ezt:

www.youtube.com/watch?v=xv9YbO51syk

És vég nélkül folytathatnám, kismillió példán keresztül be tudnám mutatni, hogy a tudástermelés, a megtermelt tudás implementálása mind-mind úgy történik, hogy az a tőkejövedelmek érdekeit szolgálják, miközben a járulékos károkat a nemelit helyzetű társadalmi rétegek között szétterítik. Mondj egyetlen okot arra, ami hihetővé tenné, hogy majd a kvantumszámítógépet nem a profitnövelés érdekeinek fogják alárendelni. Ha minden mást ennek rendelnek alá, napelem, villanyautó, mezőgazdasági technológiák, ésatöbbi, akkor a kvantumszámítógéptől miért is várhatnánk el, hogy kivétel legyen?

maroz 2015.09.26. 10:46:39

@ATCG: Viszont a Neumannos történet zseniális! :))

ATCG 2015.09.26. 10:52:53

"Mondj egyetlen okot arra, ami hihetővé tenné, hogy majd a kvantumszámítógépet nem a profitnövelés érdekeinek fogják alárendelni. Ha minden mást ennek rendelnek alá, napelem, villanyautó, mezőgazdasági technológiák, ésatöbbi, akkor a kvantumszámítógéptől miért is várhatnánk el, hogy kivétel legyen?"

Nem értek hozzá, de el tudom képzelni azt a helyzetet:
-amikor már nem a profitnövelés, hanem az emberiség fennmaradása a tét, mert felmerül egy olyan valami amit ha nem szüntetünk meg, akkor elpusztulunk és a megszüntetés módozatainak csak egyetlen olyan kimenete van, amelyik mellékhatásaiban hosszabb távon, vagy akár azonnal is nem járna a megoldandónál is pusztítóbb következménnyel, és ezt a kilábalási utat már csak egy ilyen kapacitású szuperszámítógép segítségével lehetne megtalálni és mondjuk úgy, hogy az "okos gép" előre közli velünk, hogy a végveszély elhárítása után semmi nem folytatható a régi módon, mert nem lehet fenntartható fejlődés, mert a fejlődés, amit ma ezen a fogalmon értünk: fenntarthatatlan. És ezt a figyelmeztetést olvasva és felfogva az okos emberiség, illetve az okos gép előtt álló okos tudósok és technokraták gyülekezete még mindig kétféleképpen dönthet: elfogadja, vagy elutasítja a gép által felkínált utat.
Vagy van egy harmadik lehetőség is: belebolondul a dilemma megválaszolásának kínjába, összeomlik az agya, lemerevedik, mint Asimov robotjának pozitronagya, amikor számára feloldhatatlan, megoldhatatlan problémával kerül szembe.
De és itt jön a derűlátó végkifejlet lehetősége, amit Fred Hoyle (az állandósult állapotú világegyetem hipotézisének a "nagy bumm" hirdetőivel szemben kisebbségben lévő, "eretnek" tudósa) ír le a "Fekete felhő" című tudományos fantasztikus regényében: ahol az óriási koponya, az akkori emberiség legsziporkázóbb tudósa agyának összeomlása után a helyére lépő kecskepásztor azonnal megérti és felfogja a magasabb rendű idegen civilizáció üzenetét, és ezt le is tudja fordítani az emberek számára érthető, világos és követendő példává.

Az biztos, hogy ez a vágyott 'szép új', élhető világ megteremtése nem csak a természettudomány művelőinek, a mérnököknek és a feltalálóknak a feladata és létérdeke kellene hogy legyen, hanem a társadalomtudományok művelőié, a humán értelmiségé, a művészeké és a szó hagyományos értelmében vett lelkipásztoroké, jó tanítóké is, meg valamennyiünkké nevezzük így: a megvezetetteké(?) a magányos tömegé(?)

Jó, valóban most még egyértelműen úgy látszik a kvantumszámítógép megteremtése az információtechnológián belüli egyeduralomért történő versengés része.
De az emberi genom feltérképezéséről, a nano-gyógyászatról azért nem állítható, hogy egyetlen és kizárólagos célja a profit lenne, vagy az olyan kutatásoké, mint a gyenyiszovai előember ujjpercéből kinyerhető genetikai információk feltárása.

ATCG 2015.09.26. 10:58:16

@maroz: Örülök neki, hogy tetszett, nekem is nagyon.
Van még egy hasonló a műegyetem egyik hajdani tanáráról Patyi (Pattantyús) bácsiról, azt ismered?

maroz 2015.09.26. 11:24:02

@ATCG: Na, akkor ezt a vetítést pont neked találták ki:

www.facebook.com/events/479012708924824/

Jövő héten, vasárnap, fél héttől a Gólyában. Állítólag el is magyarázzák a filmet. :)

A hagyományos értelemben vett lelkipásztort arról lehet felismerni, hogy nem létezik. Intézmények vannak, amelyek szépen integrálódtak a struktúrákba és ezért cserébe ellátják a rendszer eszmei védelmét.

Ma csak disztópiákat tudok elképzelni. Valószínűleg én már optimista csak az után leszek, miután teljesen kipusztultunk. ;)

maroz 2015.09.26. 11:24:33

@ATCG: Őt kapta el a rendőr kerítésmászás közben? :)

ATCG 2015.09.26. 11:37:28

Sajnos, nekem, a "hitetlennek" nem is lehet hagyományos értelemben vett lelkipásztorom, de néha azért odafigyelek egy két szerzetesre, papra amit mond: ilyen pl. Böjthe Csaba.
Köszönöm a linket, lehet, hogy elmegyek megnézni.

maroz 2015.09.26. 11:47:24

@ATCG: Aranyos az is!

Menj el e vetitesre, nekunk mar megvolt, öltánc jelleggel a vetites is es az eloadas is, es csak ajanlani tudom.

ATCG 2015.09.26. 11:54:46

@maroz: Ady ennél egy fokkal optimistább volt, amikor egy borgőzös éjszakán teljesen komolyan és komoran azt mondta Fülep Lajosnak: 'Sokszor azt érzem, én vagyok itt az utolsó élő magyar.'

egysmás 2015.09.26. 20:00:42

luddita-e vagy?

Meg, ha van egy tesztsor, aminek meg kell felelni, akkor a tesznek kell megfelelni.
Pont, mint az iskolában.
Ott sem arra kíváncsiak, hogy mennyire releváns a tudásod, mennyire tudod megoldani a problémákat, hanem, hogy teljesíteni tudod-e a tesztet, beseggelted-e az anyagot.

Ez nem egy (neo)liberális környezet, hanem egy tekintélyelvű, engedelmességet jutalmazó környezet.

Persze liberálisozni sokkal egyszerűbb.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2015.09.26. 20:04:08

Alapvető fogalomzavarral küszködik a poszt: az emberiség problémáinak nem a "neoliberalizmus", és még kevésbé a tudomány az okozója. Ennyi erővel azt is lehetne mondani, hogy a problémák oka a neokonzervativizmus. Ennek ugyan több köze lenne az igazsághoz, de még mindig elég nagy marhaság lenne. A fent említett két ideológia igencsak absztrakt, elméleti fenomén, nem sok közvetlen közük van a gyakorlati élet bajaihoz. A tudomány és a technika meg nagyon hasznos eszközök a világ megismerésében, és az élet jobbá tételében. Önmagukban, rossz irányú alkalmazás nélkül senkinek nem ártanak. Ha valakinek a tudománnyal van baja, akkor javasolt, hogy vonuljon el kőkorszaki remetének egy barlangba, ott nem lesz ilyen gondja.
A posztírónak egyszerűen (neo)liberalizmus-fóbiája van, azért beszél ilyen marhaságot.

A problémák okai szerteágazóak. Nyilván lehetnek ideológiai eredetűek, vagy természetűek is (pl. a fasiszta- náci ideológia eléggé sok problémát szokott generálni), de nem nagyon érdemes ideológiai szinten leragadni az elemzésükkel. Hanem a gyakorlat szintje felé kell közeledni. Ezen a terepközelibb szinten vannak például olyan problémakeltők, mint a kapitalizmus, a vallások, a nacionalizmus, vagy a rasszizmus. Mivel a dolgok természete olyan, hogy egy hosszú, (és persze szerteágazó-fa szerű) ok-okozati sort generálnak, ezekből tovább lehet vezetni a közvetlen okokat. Pl. a kapitalizmus (gazdasági- elosztási rendszere) rendszerspecifikusan generálja, és tartja fenn a munkanélküliséget, ez utóbbi a szegénységet, ez utóbbi az életminőség romlást, és halált.
Nem célom, hogy részletesen kifejtsem, elmeséljem az összes ilyen kiváltó okot, és sort. Csak az volt a célom, hogy megmutassam: a poszt toló nem igazán tudja, mit beszél.

colonel Tigh 2015.09.26. 20:06:59

Ha már ez az ügy kapcsán is liberálisozik valaki ott komoly bajok vannak.

Bambano 2015.09.26. 20:10:54

(Lovász) "ő személyesen egész életét közpénzből fizetett kutatóként élte le és piacot legfeljebb hétvégén látott": ez a legnyilvánvalóbb tévedés ebben a sajtószemlében (mert minek is nevezzem ezt a halom egymás után szórt hírt?).

nem igaz, hogy Lovász egész életét közpénzből fizetett kutatóként élte le.

Bambano 2015.09.26. 20:35:20

@maroz: ha a tudománykodás tényleg csak a profitot szolgálná, megfordítva: ha nem lenne olyan tudománykodás, ami nem szolgálja a profitot, akkor tőled semmit nem olvasnánk itt.

ugyanis az az infrastruktúra, amit arra használsz, hogy ezeket a posztokat megírd és publikáld, fele részben nonprofit cuccokból jött létre.

vilagpolgar 2015.09.26. 20:51:46

@maroz: Teljes tévedés, amit írsz. Mi az amit nem a profit vezérel? Ha nem lenne hajtóerő (a gazdagodás), még mindig barlangban élnénk.
A társadalmi feljutásról meg: saját szememmel láttam nem egy esetben, ahogy egy szegény, értelmiséghez semmilyen formában se köthető diákból a műszaki elit szerves része lesz. Egy dologtól függ, a TEHETSÉGTŐL. Aki nagyon tehetséges, és az akarata is megvan, eléri a célját. A gyári munkás gyereke azért nem jut előbbre, mert olyan géneket visz nagy valószínűséggel, ami nem teszi lehetővé az értelmiségi pályát. Az értelmiségi meg fordítva. Persze kis eséllyel bejöhet a véletlen, ezt írtam feljebb.
" Ne kelljen a jövedelme 4/5-ét energiára költenie, télen ne fázzon, nyáron ne rohadjon ki a bele a hőségtől a lakásában, effélék."
A tudomány mindhárom problémát megoldotta: van fasza szigetelés, profi kazánok, LÉGKONDI (USA-ban a házak 90%-ban alap, majd nálunk is az lesz pár éven belül)
A kvantumszámítógép meg nem olyan szerkezet, amit józsi a vasgyárból összerak: hihetetlen pénz és tudáskoncentráció kell hozzá, szerencsére azért támogatják a multicégek.

Punxsutawney Mormota 2015.09.26. 20:52:06

@Alonee: Tényleg egy barom vagy. Fogd a Werbőczi Hármasönyvet, és hagyj magad mögött mindent, amit neoliberális tudomány készített.
Vagy válagasd ki magadnak, hogy mit talált fel konzervatív tudós, aki nem csalt.
Ennek a neolibárilis tudománynak köszönheted, hogy a marhaságaidat közszemlélre teheted!

Punxsutawney Mormota 2015.09.26. 20:53:44

@Alonee: Bocs'. Nem neked szólt. Félrement a "válasz".

Punxsutawney Mormota 2015.09.26. 21:02:45

@maroz: ...Mivel szerencsés helyre született így beszippanthatta az elit matematika, és ennek köszönhetően felnőtt élete első 34 évét annak szentelhette, hogy egy hihetetlenül elitisztikus tudományterületen érvényesüljön. A köz pénzén, gondtalanul. Miközben a melós kalapálta a gyárban a vasat ő összeszedte 34 év alatt azokat az alapokat, amelyekkel belőle 1990-ben Yale-professzor és Microsoft-fejlesztő válhatott. A melósból pedig munkanélküli. Lovász ezek szerint jól integrálódott a neoliberális világrendszerbe, a vasgyári melós meg elbaszta. Igyekezett volna jobban."

Iszonyatosan demagóg hülye vagy, vagy csak most csodálkozol rá, hogy ember járt a Holdon??? az emberi történelem arról szól, hogy vannak kivételezett helyzetben levők. Ezek egy része magától emelkedett fel, más része születés jogán volt jó helyen. Azonban az is igaz, hogy ezeket a poziciókat meg kell tartani, különben elbuksz, ha hülye vagy!

A legtöbb vasgyári melós, azért lett és maradt vasgyári melós, mert

a) ennyire volt szellemi kapicitása,

b) ugyan magasabb szellemi kapacitása volt, de lusta volt és esti iskola helyett inkább a restiben sörözött.

A szocialista rendszer legnagyobb "erénye" az volt, hogy soha annyi, hozzá nem értő ember kerülhetett pozicióba mint az azt megelőző 200 évben. Vagy 1000 évben. Ebben a környezetben relatíve könnyű volt kiemelkedni, elég volt, a vasgyári munkás ideológiailag megbízható volt és máris mehetett egyetemre, főiskolára.
Ugyanakkor az is a rendszer sajátja volt, hogy aki az előző rendszerben "jó helyre született" az hirtelen a tornasor végén találhatta magát csupán azért, mert a családja nem volt megbízható a rezsim számára, ezért aztán nagyon sok embernek esélye nem volt arra, hogy egyetemre jusson.

Értelek, hogy irigyled Lovas pozicióját vagy fizetését vagy intellektusát, de akkor támadj arról az oldalról és ne dumálj a vasgyári munkásokról!

maroz 2015.09.26. 21:05:02

@Bambano: Ez már felmerült itt, ezt válaszoltam rá:

"A személye viszont ehhez a narratívához hiteltelen. Ő 1948-ban született, budapesti, elit családba, és 1966-ban lett 18 éves. Mivel szerencsés helyre született így beszippanthatta az elit matematika, és ennek köszönhetően felnőtt élete első 34 évét annak szentelhette, hogy egy hihetetlenül elitisztikus tudományterületen érvényesüljön. A köz pénzén, gondtalanul. Miközben a melós kalapálta a gyárban a vasat ő összeszedte 34 év alatt azokat az alapokat, amelyekkel belőle 1990-ben Yale-professzor és Microsoft-fejlesztő válhatott. A melósból pedig munkanélküli. Lovász ezek szerint jól integrálódott a neoliberális világrendszerbe, a vasgyári melós meg elbaszta. Igyekezett volna jobban."

maroz 2015.09.26. 21:05:46

@Bambano: És akkor mi lenne? :)

maroz 2015.09.26. 21:07:46

@vilagpolgar: "A gyári munkás gyereke azért nem jut előbbre, mert olyan géneket visz nagy valószínűséggel, ami nem teszi lehetővé az értelmiségi pályát."

Nocsak, az evolúciós pszichológia híve lennél? ;)

vilagpolgar 2015.09.26. 21:09:58

@maroz: ez nem hit, tényekkel felesleges vitatkozni.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2015.09.26. 21:10:55

Tudomány = folyamatos hazugságok sorozata
ezért szükségszerűen ott a helye az ezen alapuló ateista, materialista, liberális világnézetben.
Egyébként a liberalizmus (mint ahogy a tudomány is) már a neve is hazugság, hiszen épp ők mocskolják a legjobban azokat, akiknek más a véleményük a világról.

The Silencing: How the Left is Killing Free Speech

maroz 2015.09.26. 21:11:10

@Punxsutawney Mormota: Például amelyikben beszámolok arról, hogy ugyanannak a tudománynak köszönhetően ma már feleannyi hal van az óceánokban mint negyven évvel ezelőtt?

Vagy szóvá teszem azt, hogy súlyos globális társadalmi válságok vannak/lesznek, és ez úgyszintén a tudomány nem szándékolt, de mégiscsak hatása?

És megkérdezem tőled is: szerinted mi lenne, ha nem számítógépen, blogon osztanám meg mindezt veletek?

maroz 2015.09.26. 21:15:10

@Punxsutawney Mormota: És mi lesz akkor, amikor a vasgyári munkás milliószámra az utcára kerül, mit mondasz nekik? Hogy ti ott jó helyen vagytok, mert genetikailag hülyék vagytok?

Oké, de ha erre azt válaszolják, hogy fejbe vágnak és elveszik tőled amid van, akkor ez hogy fog esni neked? Százezrek jönnek, de van nekünk saját kirekesztetti rétegünk is, milliós. Mit fogsz majd akkor csinálni, ha ők megunják azt a versenyszabályt, amelyikben ők vesztesek lehetnek csak?

egysmás 2015.09.26. 21:22:24

@vilagpolgar: ez butaság, nem tény.

Így nem tenyészthetők az emberek, mert ha lehetne így szelektálni, még mindig királyok uralkodnának rajtunk mert az arisztokrácia hatalomtechnikai-szociológia szenzitivitása olyan szintre fejlődött volna, ami megkérdőjelezhetetlenné tenné a státuszukat.

Punxsutawney Mormota 2015.09.26. 21:28:35

@maroz: Ha egy sípot faragsz ki magadnak, akkor már károsítod a természetet, mert

1.) egy fát magszabadítottál X mennyiségű ágtól és levéltől,

2.) feldúltad egy akármilyen énekesmadár fészkelőhelyét, ezáltal arrébb költözik, a környéken elszaparodnak a szúnyogok és egyéb kártevők, amellyel belenyúltál a táplálkozási láncba,

3.) a késnek, amellye a sípot faragod acél pengéje van, amelyet kohóban készítenek, amelyhez szenet kell bányászni.

Remélem érted mire akarok kilyukadni. Ha ez lenne a szempont, akkor még mindig állati bőrből varrt ruhákban járnánk és barlangban laknánk.

Punxsutawney Mormota 2015.09.26. 21:34:42

@maroz: Igen. Az és emberek elfogadják ezt, mert ha kielégíted a legalapvetőbb ösztöneiket, akkor már nem érdekli őket semmi más. Legyen kaja, legyen nő és boldogok.

Ha nem így lenne, akkor már az őskori társadalomban sem tudta volna senki sem elérni, hogy elhitesse a többiekkel, Ő a törzs varázslója, Ő majd szerencsét varázsol, amíg a többiek 30 kilométert gyalogolnak egy mamut nyomában. Pedig csak annyi volt a szerencséje, hogy talált valami szart az erdőben, amitől betépett és baromságokat beszélt.

Az "elnyomó" vagy "uralkodó" társadalom általában a teljes népesség 1-2%-át tette ki mindig (most sincs ez másképpen). Könnyű belátni, hogy ha ez olyan felháborító és elfogadhatatlan lenne a fennmaradó 98-99%-nak, akkor könnyedén elsöpörhetnék az "elnyomó osztályt".
De nem teszik. Mert az emberi psziché olyan, hogy kell neki az irányítás, hogy megmondják mit kell csinálnia, hogy "megvalósuljon csodálatos képességünk a rend!". (Ugyan nem teljesen erre írta, de ide illik).

maroz 2015.09.26. 21:53:52

@Punxsutawney Mormota: Nem értem. Van x mennyiségű kivágható fa, ennek a 90%-át már kivágtuk, és egészen hihető az, hogy harminc-negyven éven belül elfogy az összes.

Te erre azt válaszolod, hogy ha meg merészeljük kérdőjelezni ezt az irányt, akkor az olyan, mint ha a barlangot, az állati bőrt és efféléket sírnánk vissza. Na de könyörgöm, elég jól látszik, hogy ezen az úton hamarosan megint visszajutunk a barlangba, akkor meg?

Vállat vonsz, sebaj, kezdjük elölről az egészet? ;)

maroz 2015.09.26. 21:56:26

@Punxsutawney Mormota: Érdekes, milyen népszerű ma a szociáldarwinizmus. :))

Punxsutawney Mormota 2015.09.26. 22:11:52

@maroz: Hagyjuk a fákat, csak szimbólum volt. Azt akartam megértetni veled, hogy a legegyszerűbb, ártatlannak tűnő tevekénységgel is ártasz a környezetednek.

A környezetvédők azt modnják: éljen a megújúló energia! Legyen minden szél, és víz, és geotermikus energiávál fűtve és hajtva.

A szélsőségek környeztvédők ezt is lehurrogják, mert szerintük pl a szélkeré, napkollektor vagy napeelem gyártása során olyan súlyosan mérgező anyagokat használnak fel, aminél egy kínai szénerőmű is tisztább.

Kérdezem én: mi legyen? Arról már ne is beszéljünk, hogy ha valaki holnap reggel úgy ébredne fel, hogy feltalálta a hidegfúzót, amihez csak egy befőttesüveg, némi cellofán és egy 9Voltos elem kell, akkor ennek milyen politikai, társadalmi, gazdasági hatása lenne, még akkor is - és leginkább akkor - hogy kitenné a netre, mint ahogy az Angyal című filmben volt.

Ebben az esetben is mmindenki hazudik. Hazudnak a politikusok, akiket az energialobbi finanszíroz. Hazudnak a környezetvédők, akik hajlamosak arra, hogy feketítsék a tényeket. Nehéz nem arra gondolni, hogy őket meg a zöld lobbi finanszírozza.

A józanabbak megpróbálnak középen lavírozni és so-so állápontot képviselnek, mely szerint a Föld pályájának kilengései okoznak igazán komoly változásokat a környezetben. Pl. köszönhetően a jól szervezett angol adminisztrációnak igen pontos feljegyzések vannak arról, hogy az angolok a XII.-XIII. században bort exportáltak (!!!!) Franciaországba (!!!). Nos, ez mostanában nem tipikus, ugye? :)

Szóval a józanok álláspontja van valószínűleg legközelebb az igazsághoz, de mivel az az álláspont nem eléggé szélsőséges, nem jól illik az újságok címlapjaira így kevésbé kap figyelmet.

A Föld nélkülünk is átesett már néhány megakatasztrófán, volt úgy, hogy a kihalási ráta 97%-os volt, senkit nem érdekelt, mert éppen nem voltunk itt :)

Punxsutawney Mormota 2015.09.26. 22:16:57

@maroz: Te hoztad fel a vasgyári munkásokat :)

maroz 2015.09.27. 06:23:19

@Punxsutawney Mormota: Ártasz a francokat, azzal kezdtem a posztot, hogy a "környezetet", azaz a Földet ne féltsük, nagyfiú, tud magára vigyázni.

Ahogy már mondtam: saját magunknak ártunk, nem a környezetnek. Az, hogy Szíriában - feltételezhetően az emberi tevékenység hatásának betudhatóan - olyan súlyos aszály pusztított, ami miatt milliószám kényszerültek rá az emberek, hogy a földjeiket otthagyva a nagyvárosokba vándoroljanak, ahol aztán ez a beözönlés olyan súlyos társadalmi válságot okozott, amiből háború lett, és ennek a háborúnak a következményei már a mi határainknál is megjelentek.

És ez minden bizonnyal innentől csak fokozódni fog. Olyan alapvető dolgokkal akadnak majd egyre sűrűbben problémáink, mint a víz, a levegő, és persze az energia.

Amivel az a baj, hogy úgynevezett megújuló módon a mai tudásunk szerint még elméletileg sem tudnánk fedezni az energiaszükségletünket, hát még gyakorlatilag. Ezek mind-mind roppant korlátos eszközök, vagy az a bajuk, hogy csak igen kevés energia nyerhető ki velük, vagy az, hogy - bármilyen meglepő is, de - nem fenntarthatóak, vagy legalábbis roppant korlátos a fenntarthatóságuk, és erre az egyik legjobb példa pont az általad említett geotermikus energia.

Még a fúziós erőmű sem annyira fenntartható, mint amennyire hinni szeretnénk, hiszen ami ma elméletileg megvalósíthatónak gondolható, a deutérium-trícium reakcióval működő fúziós erőmű szűk keresztmetszete a lítium, amiből a tríciumot csinálják. Kevés van belőle, illetve elegendő mennyiség csak oldott állapotban van, az óceánok vizében. Tehát ha elfogy a bányászható lítium, akkor neki kell állni "kiszűrni" az óceán vizéből.

A deutérium-deutérium reakción alapuló pedig még scifinek is scifi.

A józanok álláspontja mi? Tán csak nem az, hogy vissza kéne fognunk azonnali hatállyal úgy 40%-kal a fogyasztásunkat? Mert hangsúlyozom, nem a Földet féltem, ebben egyezik a véleményünk, átesett az már sok csúnyaságon, de mi lesz velünk? És ez már nem egy mítikus, jövő néző "mi lesz?", nem az a kérdés, hogy mi lesz ezer, tízezer év múlva, hanem az, hogy mi lesz húsz év múlva?

maroz 2015.09.27. 06:36:21

@Punxsutawney Mormota: A vasgyári munkásokat sokféleképpen meg lehet közelíteni, nem csak fajvédő és szociáldarwinista módon. Én baloldali pozícióból közelítem, ami az evolucionista és annak a hétköznapi megnyilvánulása, a szociáldarwinista megközelítésnek nagyon, de nagyon erősen az ellentéte.

Olyannyira, hogy aki elkötelezte magát az evolucionista megközelítés mellett azzal még csak vitatkozni sem nagyon tudok, annyira nincsenek közös alapjaink, így nem nagyon tehetek mást, mint megállapítom, hogy a kommentelő valószínűleg Bereczkei Tamás lelkes honi követője, aki körülbelül akkora hülyeségeket mond, amekkorákat trollok szoktak kommentekben:

kakukkfeszek.blog.hu/2015/07/12/a_tudomany_es_a_kozjo_korunk_kapitalizmusaban

Szóval a szociáldarwinizmust lehet szeretni, csak vigyázni kell vele, mert visszanyalhat.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2015.09.27. 08:02:12

@Punxsutawney Mormota: Ha a tudomány nevű szekta, és a lobbijai annak idején nem tüntetik el Tesla ingyenenergia gépét, akkor nem lenne ilyen probléma.

www.gyartastrend.hu/gazdasag/cikk/oroszok_valositjak_meg_tesla_terveit

egysmás 2015.09.27. 09:50:08

@wmiki: Tesla pedig egy teológus volt, nem a tudomány nevű szekta egyik magas rangú papja...

maroz 2015.09.27. 11:55:42

@wmiki: Ennek az ingyenenergiának sok értelme nincs, mert az energia amúgy is ingyen van.

maroz 2015.09.27. 12:02:11

@wmiki: "Ez utóbbi helyet egyébként azért választotta ki a kutató, mert az El Paso megyei település egyrészt egy mérfölddel mélyebben fekszik, mint a tenger szintje,"

Durva egy hely. :))))
süti beállítások módosítása