HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Osztán savat a pofájukba kínáltatok-e?

2013.04.21. 20:32 | maroz | 36 komment

Címkék: bloglossza

Két esemény. Két menet. Két "eseményt megzavaró esemény". Két reagálás az eseményt megzavaró eseményre. Különbség köztük? Érdemben semmi.

Első esemény: Békemenet, 2012. októberében. Teljesen legitim célokért vonult sokezer ember, lehet velük egyetérteni, vagy nem, a lényeg, hogy a vonulásuk minden további nélkül tolerálható.

Az első eseményt megzavaró esemény: néhány fiatal, akik magukat a Hallgatói Hálózat nevű, teljesen informális szervezet aktivistáiként azonosították néhány molinót akasztottak ki, a vonulás útvonaláról jól látható helyre. A molinók teljesen legitim üzeneteket tartalmaztak, és az is hihető, hogy azok az üzenetek kifejezetten provokálták a vonulókat. Kép:
haha.jpg

Második esemény: Az Élet Menete, 2013. áprilisában. Teljesen legitim célokért vonult sokezer ember, lehet velük egyetérteni, vagy nem, a lényeg, hogy a vonulásuk minden további nélkül tolerálható. 

A második eseményt megzavaró esemény: Egy kopasz férfi egy molinót akasztott ki, a vonulás útvonaláról jól látható helyre. A molinó teljesen legitim üzenetet tartalmazott ("Simon Peresz izraeli elnöknek: foglalod a kurvanyádat, de nem ám a mi hazánkat!"), és az is hihető, hogy ez az üzenet kifejezetten provokálta a vonulókat. Kép:
egyik.jpg

Eddig tehát semmi érdemi, lényegi különbség nincs a két esemény, illetve a két eseményt megzavaró esemény között. Lássuk a folytatást. 

Ahogyan az várható volt, minkét vonuló tömeg üzembiztosan provokálódott, mindketten fillére azonosan reagáltak, jó alaposan megcímkézték a provokátorokat, az egyik helyen antimagyarnak, lefizetett provokátoroknak, a másik helyen nácinak. A hatóság is mindkét helyen a vonulók elvárásai szerint járt el: igazoltatott, majd eltávolított. 

Békemenet, Életmenet, mi a különbség? Semmi. Jobbágyok, akik csak annyit szeretnének, hogy az ő földesuruk verje meg azt, akire ők rámutatnak. Szabadság? Ilyen népnek? Ehh... Savat egymás pofájába, oszt jónapot. Igen, Gyurcsány is ott volt.

36 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr495238042

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az Élet Menete és a tejbegríz 2013.04.22. 11:12:09

Már-már zavarban érzem magam, mert az ízlésem szerint túl gyakran írom le, hogy ez nem politikai blog. Csakhogy az Élet Menete, ahonnan nemrég értem haza, nem a politikáról szól, hanem az emlékezésről és a fasizmusnak való ellenállásról. Tudniillik, a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emhem 2013.04.21. 20:48:29

hát igen. meg van még néhány ilyen: budapest pride, critical mass.
bár ez utóbbi kicsit kilóg a sorból, mert nem politikai tengely mentén oszt, és ellentüntetők sem nagyon vannak, csak az anyázó kommentek.

maroz 2013.04.22. 09:46:05

1. "Kézivezér Úr! Engedje meg, hogy őszinte tisztelettel megköszönjem egyenes válaszát és nagyon határozott intézkedését."

Dr. Steiner Pál, MSZP

2. Tarolt a Fidesz az időközi választásokon

index.hu/belfold/2013/04/21/barcson_nincs_mszp-s_jelolt/

"Öt helyen rendeztek időközi választásokat. Ahol a Fidesz elindult, ott nyert is. Barcson még jelöltet sem állítottak a szocialisták."

Probléma? Egy szál se!

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.04.22. 11:36:06

Akartam már kérdeni, hogy elfogadta-e anno a választ. (Igen, lusta vagyok utánanézni.)

maroz 2013.04.22. 11:44:53

@agresszív kismalac: Nem, ő nem kézivezér úrnak, hanem miniszterelnök úrnak szólította. :)

"DR. STEINER PÁL: - Miniszterelnök Úr! Engedje meg, hogy őszinte tisztelettel megköszönjem egyenes válaszát és nagyon határozott intézkedését. Remélem, hogy a Belügyminisztérium vezetői is levonják a tapasztalatot, hogy ezekben a kérdésekben hogyan kell majd mérlegelni és hogyan kell dönteni.

- Miniszterelnök Úr! Valóban többször beszéltünk a parlamentben ezekről a rendkívül fontos ügyekről, amely meggyőződésem szerint igazán nemzeti ügy. A Magyar Szocialista Párt és annak frakciója és jómagam számtalanszor kínáltuk fel segítségünket, együttműködésünket annak érdekében, hogy együtt a demokratikus erők, szorítsuk ki a közéletből ezeket a nézeteket és ezeknek a nézeteknek a képviselőit. Ezt javasoltam egy nemzetközi sajtótájékoztatón is, én nagyon remélem, hogy a miniszterelnök úrnak ez a válasza ezt az együttműködést fogja köztünk a jövőben létrehozni.

Köszönöm szépen a választ. (Taps az MSZP padsoraiból.)"

www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_naplo.naplo_szoveg?P_CKL=39&p_uln=266&p_felsz=104&p_szoveg=&p_stilus=

Mi, demokratikus erők, ugye. Tehát Orbán utasítja a belügyminisztert, a ballib ragyog a boldogságtól, Steiner megköszöni, az mszp megtapsolja, és közben ahol választás van, ott tarol a fidesz, második a jobbik és a szoci már el se mer indulni, annyira cikinek érzi saját magát is. De persze én vagyok a hülye, a náci, a rohadék, a satöbbi, tegnap is ketten tenyereltek rá ingerülten a dislike gombra. Szerintem minden jó lenne, csak engem kéne végre betiltani. :))))

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.04.22. 13:08:55

Akkor most ott tartunk, hogy: Ceterum censeo, Mesterházy húzzon a picsába, és vigye magával Steinert, meg a többi világtalant is.
Felkészül: Bajnai.

emhem 2013.04.22. 19:11:57

@maroz: a módosított útvonalú és elnevezésű menetet egyáltalán nem is értem, hogy miért kellett betiltani.
mert az eredeti szerintem olyan, hogy nyílt provokációnak szánták, amit a rendőrségnek alapból nem szabadott volna elfogadnia (persze ha már elfogadták, akkor nem megengedhető, hogy a miniszterelnök csettintésére álláspontot változtassanak). de a módosítás nekem úgy tűnik, pont kiküszöbölte ezt a hibát (feltéve, hogy nem találkozott volna a két menet, az útvonalakat nem néztem meg), szóval a priori nem látok vele problémát..

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.04.23. 17:03:50

(TGM meg egyre inkább egy liberális bayerzsoltinak tűnik.)

maroz 2013.04.25. 05:19:51

@agresszív kismalac: Csodálod? Itt a jó idő, lehet menni a fődekre dógozni. ;)

Alonee 2013.04.25. 10:15:53

Az a különbség a Békemenet és az Életmenet között, hogy az Életmenetre elmennék, bizonyos feltételek megléte mellett, de a Békemenetre semmiképpen sem. Biztosan csak az én pórias gondolkodásom miatt látom úgy, hogy nem volna szabad, összemosni a kettőt. Ja és TGM-et, sem Bayer Zsolttal. Rohanok vissza a fődre dógozni.

maroz 2013.04.25. 17:40:41

@agresszív kismalac: Engem most egy ideig csak az érdekel, hogy a nyulaim ne dögöljenek, mert az katasztrófa lenne. :)

maroz 2013.04.25. 17:43:59

@Alonee: Én meg így, gumicsizmásan már csak azt nézem, hogy mi a cél, amit egy ilyen tömeges menéssel el szeretnék, és mi az, amit el lehet érni. Így nézve nem igazán látok különbséget a két masír között.

Amúgy meg a hasonlóságot abban látom, hogy mindegyiken vonul egy csomó olyan ember, aki a saját vélt igazát hétszentségnek gondolja, a másik csapatban vonulót pedig egy aljas disznónak, és mindegyik akkor lenne a legboldogabb, ha a másik leginkább megdöglene.

Alonee 2013.04.25. 18:14:06

@maroz: A Te nyulad? Az semmi, de az én paprika palántáim, na az bizony ad okot az aggodalomra, a globális aggodalomra. Méghogy nyúl.
Hidd el Maroz, nekünk paprika palántásoknak van igazunk és Ti, igen Ti nyulasok döntitek romba az országot, nem beszélve Trianonról, mert azt is romba döntöttétek. Állj át, még nem késő.

maroz 2013.04.26. 16:32:58

@Alonee: Azért viccesen alakul el, ismerjük el. Még pár év és a kultúrnövények azon túlnyomó hányadának ami nem kaktusz lesz egy kéthetes ablaka arra, hogy kihajtson, virágozzék és beérlelje a termést. Április elejéig még a hó meg a fagy nem engedi nyőlni őket, április végétől meg a kánikula. Meg is rendelem sürgőn a tevetartók kézikönyvét.

maroz 2013.04.26. 16:46:08

@agresszív kismalac: Nem annyira most, de nem is olyan régen küzdöttem egy autóelektromossági problémával. As usual, a márkaszerviz se nem tudott, se nem akart vele tisztességesen foglalkozni, és néhány szopóág-kör után találtam egy szakit, aki az addigi összegekhez képest nevetséges áron megcsinálta. De előtte korrektül megmondta, hogy ő számlát adni nem tud és kurvára nem is akar, őt annyit szopatták már mindenféle fassággal a hatalomék, hogy besokallt.

Végső soron most is az járt jól, aki a cigaretta feketekereskedelmében szerzett jó pozíciókat, mert tőle a bótot el nem veszik, legfeljebb másik portiklaborcznak fizet védelmi pénzt, de azt meg ki nem szarja le.

Tanulság? Az állam az ellenségünk, mint évszázadok óta mindig.

acs63 2013.04.27. 09:36:05

@maroz: Apró megjegyzés és egy kicsi Off:
Autóelektromossági probléma nem létezik. Vannak autóelektromossági hibák, amelyek kezelése lehet problémás. :-)
(A rendszert valamire tervezték. Gond akkor van, ha nem látja el maradéktalanul a tervezett feladatot, vagy nincs beletervezve, amit szeretnénk. Az első eset hiba, a második, ami sűrűn előfordul. Itt állítanék emléket egy FIAT-szerelőnek: "Egy magyar szerelő ne akarjon okosabb lenni egy olasz mérnöknél!")

maroz 2013.04.27. 10:01:51

@acs63: Lássuk, hogyan cáfolható ez. Black swan módon? :)

A Peugeot csinált egyszer egy olyan "fejlesztést", hogy a kartergáz visszavezető csőbe beépített egy fűtőpatront. Mert állítólag voltak olyan reklamációk, hogy téli indításkor problémák jelentkeztek az elfagyott és emiatt eltömődött visszavezető cső miatt. Tehát beépítettek egy fűtőpatront, csak éppen szabályozni felejtették el, így egyrészt soha ki nem kapcsolt, másrészt pedig a zárlat ellen is elfelejtették biztosítékkal védeni.

Ennek következtében egyszer csak elkövette azt, amit egy állandóan bekapcsolt rezsó jó eséllyel elkövet, zárlatos lett és annak rendje-módja szerint szabályosan felgyújtotta az elektromos kábelek egy részét, és csak a hatalmas szerencsének köszönhetem, hogy nem lobbant lángra az egész autó.

Namost, lehet, hogy ez nem probléma, hanem hiba, de akkor miért is épít be a gyár eleve hibát az autóba? Ez már nevezhető problémának, ugye? ;)

acs63 2013.04.27. 11:03:10

@maroz: Nem ismertem ezt a gondot, de cáfolnálak!
Amit leírtál, az következmény. Ha probléma lenne, akkor a világ minden pontján égnének az autók és vagy visszavonás, vagy új fejlesztés (szabályozó beépítése) következne. Azt kell megvizsgálni, miért nálunk/nálad jelentkezett a gond?
A leírásodból következtetve vagy az olaj minősége, vagy az előírt technológia átlépése hozott létre olyan helyzetet, amire a tervező nem gondolt. (Gondolom, kiszámolta, hogy normál körülmények között nem melegedhet túl a patron. Ha leszűkül az áramlás lerakódás miatt, vagy/és megnövekszik az áramló gáz CO tartalma/hőmérséklete, akkor áll elő ez az eset. A biztosítás elmaradása tervezési hibának tűnik, de érdekelne a kigyulladások statja országokra lebontva! pl. érdekes, hogy a CDI motorok porlasztói hatványozottan a keleti országrészben, ill. Százhalombatta környékén mennek tönkre. Vajon miért? :-) )
A franciák hagyományosan alul tervezik az elektromos biztosítást és magasabb a szervizigényük. Mo. viszont pont ezen a téren van lemaradva (lásd: Még a márkaszervizekben is felülbírálják a gyári technológiát költségkímélés címén. Kihagyott előírások, utángyártott - sokszor kétes - alkatrészek, stb.)
Kicsit hasonlít arra, mint amikor összerakták az Alaptörvényt. Részeiben használható is van benne, de így, együtt...és nem értik, miért égnek. :-)

maroz 2013.04.27. 11:11:29

@acs63: Az volt, visszahívás, csak engem valahogyan elfelejtettek visszahívni. :)

maroz 2013.04.27. 11:18:40

@acs63: Még annyit, hogy ez egy 1998-as történet, és akkoriban még bizonyos autófajtákat nem elektronyizáltak agyon, finoman szólva. :)

acs63 2013.04.27. 11:23:48

@maroz: Mondtam én, hogy nem autóelektromossági probléma volt! Volt egy autóelektromossági (tervezési) hiba, a problémát az értesítés elmaradása okozta. :-P

acs63 2013.04.27. 11:33:59

@maroz: Hmmm... Lehet hogy a brizáns Alaptörvényt is visszavonta a gyártója, csak minket nem értesítettek róla? Mert a folyamatos update ellenére, még mindig gyúlékony a hibás tervezés miatt.
Kockázatosnak látszik ilyen körülmények között_gázt adni_, félő, hogy leégünk.
Az pedig probléma... :-P

maroz 2013.04.27. 11:43:52

@acs63: Most őszintén, amikor nem alaptörvény volt, hanem alkotmány, akkor azt úgy szépen, kerekdeden és elegánsan ki is nem szarta le telibe? :)

Valójában a lófasz sem akar itt jogállamot, mert egyrészt alig vannak, akik értik is, hogy az mi, másrészt pedig évszázados megszokásokat nem lehet piti két évtized alatt átírni. Térjünk vissza a kérdésre olyan ötven év múlva, hátha akkor lesz értelme, mert hogy ma nincs, az is egyre erősebb meggyőződésem.

acs63 2013.04.27. 11:57:37

@maroz: Volt egy 1200-es Zsigánk, amivel biztosan elértük az érdi emelkedő tetejét 110-zel. Valami hülye azt vette a fejébe, hogy átültet olyanba, ami tartja a végén is a 130-at, erre előjöttek egy Trabanttal.
Most is épp' tuningolják, rámegy a gatyánk is, pedig nekem jobb lett volna, ha a komfortot emelik meg. Kényelmesebben, csendesebben érnénk a tetőre...Most üveghangon visít a motor és kirázza belőlünk a lelket, lepkehálóval kapkodjuk az elhulló alkatrészeket, a fék kiszerelésével könnyítettek a szerkezeten...lehet, hogy bontójuk van a következő kanyar után?

maroz 2013.04.27. 12:20:12

@acs63: Teknősbékaleves. :)

Valójában az egyént nem igazán érdekli mifelénk az, hogy közösen mi merre. Nálunk úgyis annak van kultúrája, hogy majd megoldjuk egyénileg, okosba'. Most őszintén, ha valaki bevallja, hogy még soha nem evett teknősbékalevest, te nem adnál el neki bátran, ha busás hasznod származna belőle? ;)

acs63 2013.04.27. 12:36:06

@maroz: Én nem, de nem is vagyok_tehetséges_politikus. (Ezt már sokszor átbeszéltük...)
Egyrészt nincs hozzá gyomrom, másrészt, mi van ha füllentett és egy gasztroblogger inkognitóban?

maroz 2013.04.27. 12:48:27

@acs63: Ez nem a politikusságról szól. A normakövetés normája egy társadalmi jelenség és politikus csak kihasználja ezt, mint egy adottságot.

Persze nem csak a politikus, hanem szinte mindenki. Például az is a jogállam ellen hat, amikor szinte mindenki elnézőleg nyilatkozik a számla nélküli ez meg azról. Olvasom, hogy az autószerelés bő kétharmada teljesen sunyiban megy. Ahhoz pedig nem csak a Kapzsi És Tisztességtelen Szerelő kell, hanem bizony kell az a polgár is, aki vígan elfogadja ezt a szituációt. Plusz kell az a polgár, aki - ne maszatoljunk - megvesztegeti az orvost, hogy a többi beteghez képest előnybe kerüljön, pld egy várólistán, kell az a polgár, aki elfogadja, hogy neki az ismerősei kijárnak ügyeket, és talán még az a polgár is a jogállam ellen dolgozik, aki "szerez" színházjegyet egy olyan előadásra, amelyre már hónapokkal azelőtt beteltek a helyek, és még csak nem is érzi disszonánsnak ezzel hencegni.

Szóval én nem igazán vagyok vevő arra, hogy lennének a gonosz politikusok, akik elrontanak minket és mindent, ami minket körülvesz. Sajnos ez egy durva csapdahelyzet, a feltételes preferencia miatt szinte lehetetlennek tűnik kitörni belőle, és tippem szerint ha lesz is javulás, az is évtizedes távlatokban fog jelentkezni.

acs63 2013.04.27. 13:05:29

@maroz: ...és ez a polgár reklamál a leghangosabban, amikor a számla hiánya miatt nem tud garanciát érvényesíteni...
Fonák helyzet, mert az elszegényedés pont a sumákságnak kedvez, nagy(obb) értéknél lesz fontos a háttérbiztosítás. Komolyabb lehet a veszteség, mint az előny.

acs63 2013.04.27. 13:10:07

@acs63: folyt.
A teknősbékaleves-trükköt sem a komoly múlttal rendelkező, hosszabb távra tervező étteremben fogják eljátszani.
Aki meg egy faluvégi, lepukkant kifőzdében (Üvegtigris?) rendel ilyet...

maroz 2013.04.27. 16:55:16

@acs63: Pedig de. Ha azt látják, hogy megy (höhö, ez meg egy másik éttermes vicc: Kiviszi a pincér a számlát, a tételek között elrejtve van egy olyan is, hogy: meggy - 350 forint. A vendég kiszúrja, milyen meggy?, mi nem fogyasztottunk semmiféle meggyet!!! A pincér unottan vállat von, előkapja a golyóstollát, kihúzza a tételt, ha nem megy, hát nem megy.), akkor idővel a legtöbb komoly múlttal rendelkező is be fog próbálkozni.

A feltételes preferencia sajnos arról szól, hogy nem önállóan, nem pusztai magányunkban hozunk meg döntéseket. Valami híres közgazdász írta ezt le, és példaként egy lámpás gyalogátkelőt hozott, ahol viszonylag elenyésző az autósforgalom. Állnak az emberek a zebránál, piros a lámpa, a norma az, hogy piros lámpánál nem megyünk át, és amíg nem is megy át senki addig nincs semmi baj, áll mindenki, mint a cövek. De amint egy ember normát sért azonnal beindul a többiekben a spekuláció: bassza meg, én betartanám a normát, de hát lám, ha más sem, akkor hadd ne legyek már én a hülye. És az az érdekes, hogy az emberekben egészen eltérő a küszöb, van, aki már egyetlen szabálytalankodó példájára is hasonló viselkedéssel reagál, de van, akinek ehhez két, három, esetleg több normasértő kell, viszont könnyű belátni, hogy ha egy ember már normát sértett, akkor az igen könnyen beindítja a tömeges normasértést, hiszen ha kellően nagy az a tömeg, akkor lesz közte egy olyan, aki egy példára is elindul, így már ketten lesznek, akik átdzslatak a piroson, ami beindítja azt, aki egy példára még nem, de kettőre már igen, és akkor ugye már hárman vannak, ami...

Na, ez az nálunk, ami ezt a kurva csapdahelyzetet megképezi.

Ezt egy roppant érdekes hazai kutatás is eléggé alátámasztja. Megkérdezték az embereket, hogy ha találna egy brifkót az utcán

a, mit csinálna ő
b, mit csinálnának szerinte mások.

A magyarok 15%-a aszongya, hogy ő biza szó nélkül zsebre rakná, és úgy gondolja, hogy mások is ezt tennék.

A 20% azt mondja, hogy ő tisztességesen járna el, tehát leadná/visszaszolgáltatná/hasonlók, és azt gondolja, hogy más emberek is ugyanígy cselekednének.

Ezzel szemben a kétharmad úgy véli, hogy miközben ő tisztességes lenne a többiek egészen biztosan benyúlnák a cuccost. És itt eszi meg a fene az egészet, mert itt lép be a képbe az a bizonyos feltételes preferencia: én nem csalnék, de hát azt látom, mások meg igen. Hát hülye vagyok én??? Még a végén kiröhögnek, hogy mekkora egy élhetetlen fasznak adok enni.

Én elég sokszor beszélgetek ilyen nem túl nagy vállalkozókkal, és bizony, hosszú évek óta mindegyik sumákol, ahogy a csövön kifér. Az érdekes az, ahogyan a disszonanciát oldják. A politikailag orbánelkötelezettek az elmútnyócév alatt azzal, hogy ezeknek? adót? hát megakurvaanyát!, a másik oldal meg azzal, hogy á, ezek (a politikusok, tehát az állam) úgyis mindent ellopnak (igen, a mieink is, de azok emellett legalább ........, és ide jön egy obskúrus hazugság), de abban aztán mindkét prototípus megegyezik, hogy leginkább azért csal, mert hát hogy ezt másként nem lehet, csak így. Mire fel én időnként visszakérdezek, hogy de hát honnan tudod, hogy nem lehet, megpróbáltad? Á, nem, nem próbálta, de hát azt mindenki tudja, hogy csak lopva/csalva/hazudva lehet, mit értetlenkedek én itt...
süti beállítások módosítása