HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Egy kis riszájkling

2014.10.22. 09:57 | maroz | 33 komment

Kár lenne veszni hagyni. Vagy nem. Franc se tudja, ezért idehordom, döntse el az olvasó. A történet: Szanyi. Az mszp egyik emblematikusa. Aki időnként még ide, a blog.hu-ra is leereszkedett (-ik?) kommentelni. 2013 januárjában is ezt tette, nem tudom, rémlik-e még a kedves olvasónak egy Hallgatói Hálózat nevű mozgalom, illetve itt most nem is az az érdekes, hanem az, hogy a pártpolitikai elitünk balliberális része kínjában megpróbálta a saját maga fényezésére használni a mozgalmat, leheletfinoman fogalmazva: begyűrni őket a saját ótvaros segge alá. Ez ellen a mozgalom egyes tagjai erősen tiltakoztak, persze akadtak olyanok is, akik a tiltakozás ellen tiltakoztak és futottak is tolni valamelyik SZDSZ-roncsdarab szekerét. Hátha úgy tényleg gyorsabban elmennek a picsába.

A jelenlegi pártpolitikai elit en gros picsába küldése ellen Szanyi Tibor elég vehemensen tiltakozott, miközben megfogalmazott néhány érdekes állítást, tett pár jóslatot, és úgy gondolom, hogy eléggé izgalmas majd' két év telt el azóta, van tehát okunk egy kis visszaolvasásra. Zömmel idézgetni fogok a fentebb linkelt poszt kommentjeiből. 

Szanyi azzal nyitott, hogy a mozgalmár diákok csupán tudatlanságból nem bírják felfogni, hogy ők valójában az mszp programjáért küzdenek:

Szanyi Tibor 2013.01.27. 12:50:27

[...] Mégis, gyorsan leszögezem: az MSZP tavaly októberben megfogalmazott oktatáspolitikai téziseit szinte egy-az-egyben megismételték a decemberi diákmegmozdulások szónokai, kiáltványai. Elhiszem, hogy csupán véletlen az egybeesés, sőt, szinte fogadni mernék, hogy a diákok nem olvasták a szocialisták programját. Ezt annál is inkább így gondolom, mert amikor szembesültek a tényekkel, úgy néztek vissza, mint borjú az újkapura. Majd hozzátették: akkor is menjetek a p...ba! [...]

Buta diákok, nem hatódtak meg attól, hogy az mszp-nek vannak oktatáspolitikai tézisei. Életünket és vérünket egy kis jóféle tézisért, ugye. Nos, talán nem meglepő módon engem nem hatott meg a programírás, és ezt szóvá is tettem:

maroz · http://kakukkfeszek.blog.hu 2013.01.27. 13:17:18

@Szanyi Tibor: Programot írni a hülye is tud. A te pártod az elmúlt 22 évből 12 éven át kormányon volt. Írtatok gyönyörűszép programokat, voltak nagyívű szövegeléseitek, és közben úgy elkúrtátok, hogy egy kétharmados Orbán lett a vége, plusz egy ciki, röstellni való mszp, akinél még mindig, még ennyire szar kormányzás után is népszerűbb tud lenni Orbán. Én a rühes kecskémet sem bíznám rátok, nem hogy a jövőmet. Ne programot írjatok, mert azt a hülye is tud, hanem hitessétek el velem, hogy ti vagytok a jövő. Előre szólok, hogy az a bizonyos eddigi teljesítményetek, amiről már szóltam nagyon megnehezíti a dolgot, ha tényleg komolyan vennéd ezt az elhitetős munkát.

Karcos, elismerem, de legalább őszinte. Innen a beszélgetésünk kicsit félrecsúszott, Szanyi úgy tett, mint aki nem akarja érteni, hogy a politizálás fogalmilag azért némileg több, mint a pártpolitizálás, és arra akart mindenáron kilyukadni, hogy aki a pártpolitikusokat utálja az valójában a politikát is utálja, és ez érthető is, hiszen egyetlen pártpolitikus sem szívesen szembesül azzal, hogy bizony, itt érdemben őt utálják. Hát, én úgy gondoltam, hogy már csak azért is szembesítem Szanyit ezzel:

maroz · http://kakukkfeszek.blog.hu 2013.01.27. 14:16:02
@Szanyi Tibor: Nem a politikát utálja, hanem benneteket. Ne a politika menjen el a picsába, hanem ti, ahogyan azt már a koalíciós partneretek emblematikusa is megmondta.

Politikát képes csinálni a civil szféra is, például azzal, ha rákényszerít benneteket, a pártpolitikai elit elitjét, hogy vagy tegyétek végre a dolgotokat vagy menjetek el a bús picsába. A pártpolitikai alrendszer ránk oktrojált gondolkodásmódjából, megközelítéseiből van elege valamennyi embernek, például abból, hogy a köz dolgairól érvényesen csak úgy lehet beszélni, ha az arról beszélő valamelyikőtök seggéből lóg ki és lehetőleg egy másik beszélővel acsarkodik, aki pedig egy másik párt seggéből türemkedik elő.

Tudom, hogy nincs sok realitása, de mégis olyan jó lenne megérni azt, hogy a mindenféle civil mozgalmak kitapossák a beleiteket, már ugye képletesen, olyan értelemben, hogy munkára, érdemi és haszonnal kecsegtető munkára kényszerít benneteket. Mert ti magatoktól úgysem fogtok teljesítményt felmutatni, hiszen miért is tennétek, nektek pont az az érdeketek, hogy bárki, aki benneteket teljesítményre ösztökélhetne begyűrettessék a mocskos ülepetek alá.

Én abban reménykedem, hogy legalábbis elindul egy folyamat, egy igazodás, amelynek a végén a civil is és a politikai elit tagja is megtalálja a maga helyét, és a maga szerepét. Hogy idővel a civilek tényleg teljesítményre fogják kényszeríteni a politikával hivatásszerűen foglalkozókat. Az ijedtség, amit látok rajtatok bizakodással tölt el: azért valahol, a lelketek mélyén ti is tudjátok, hogy mennyire megkoptatok, mennyire nincs semmiféle megújulási kapacitás, innovációs potenciál, ötlet, kreativitás, bármi bennetek. Szaladnátok a gyerekek után és élveznétek, ha sütkérezhetnétek abban a szeretetben, ami feléjük irányul. Szegény, szegény politikai elitünk, itt tart ma.

Nem sikerült előrébb jutnunk, Szanyi valamiért azt hitte, hogy én csak egy kekec ismeretlen vagyok, aki öncélúan szívózik velük, így arra gondoltam, hogy bemutatkozom neki:

maroz · http://kakukkfeszek.blog.hu 2013.01.28. 13:05:30
@Szanyi Tibor: [...] Csak jelezni szeretném, mert biztosan nem ismertél meg, hogy én vagyok a ti vevőtök. A választópolgár, aki egészen 2006-ig mindig rátok, a ballibre szavazott. Igaz, 2006-ban már kellett az a bizonyos három feles a bőr alá, de legyűrtem és ti bejutottatok. 2010-ben már nem volt a világon annyi pálinka, hogy újból rátok bírtam volna szavazni. A mostani itteni szereplésed, az, ahogyan te egy purpárléban az én kibaszott adómból eltartott képviselőként megnyilvánulsz, az az igényesség, az a szellemi teljesítmény, amit itt és máshol felmutatsz igazolta számomra a 2010-es döntésemet és egyúttal megalapoz a 2014-esnek is, annak, hogy legyen bármi, jöjjön akár több Orbán-ciklus is egymás után, mindegy, de ti semmiképp. Add át az üdvözletemet Mesterházynak is, azt írta ma, hogy "Másra, többre, jobbra vagyunk képesek.", mármint hogy Magyarország képes többre jobbra, amiben én is szeretnék bízni, de abban nem tudok, hogy veletek lennénk többre, jobbra képesek. Talán egy kiadós 2014-es zakó, talán az végre észhez térítene benneteket. Rajtam nem fog múlni, azt megígérhetem, és azt is, hogy amint hogy 2006-ban is hoztam még legalább két embert most is azon leszek, hogy úgyszintén legalább kettőt eltérítsek attól a felelőtlen szándékától, hogy rátok szavazzon. Mondd meg Mesterházynak, hogy ha szeretné, 2018-ban keressen meg újból, de lehetőleg ne téged küldjön, mert nekem nagyon nem jöttél be.

Tényleg, emlékszik még valaki arra, hogy ki is az a Mesterházy? Szanyi sem akarta vállalni a postás szerepét, és ezt ki is fejezte:

Szanyi Tibor 2013.01.28. 13:19:34
@maroz: Ha jól értelek, akkor te 2006-ban az akkori ballib szocialista pártra szaaztál, de a 2010-es baloldali szocialista párt már nem jött be neked. 2014-ben viszont egy még karakteresebben baloldali szocialista párttal fogsz találkozni.

Viszont elég nagyfiúnak látlak, hiszen már legkevesebb 7 éve van szavazati jogod, s eszerint igazi régi motoros lehetsz a hallgatói világban , tehát a felvetéseidet saját magad is megteheted Mesterházynak, nem kellek én ehhez neked fullajtárnak. ;)

Nos, közel két év távlatából azért bizonyos dolgok a helyükre kerülnek. Például az, hogy miért is ódzkodott Szanyi attól, hogy egy választópolgár üzenetét eljuttassa Mesterházyhoz. Hát azért, mert neki egyéb megbeszélnivalói akadtak vele!

"Tibor indult az MSZP elnöki tisztségéért. Mesterházy nyert, de a választás után politikai megállapodást kötöttek, hogy Tibi nem lesz a "belső ellenzék" vezéralakja, támogatja és nem kritizálja Attilát, cserébe megkapja az EU listavezető pozíciót" - írta az ominózus hozzászólásában Lamerth Mónika. Szerinte a Mesterházyval kötött alku "mindkettőjüknek előnyös volt", mármint a volt pártelnök és Szanyi számára is.

Így építette hát Mesterházy és Szanyi közös munkával azt a karakteresebb baloldali szocialista pártot. És persze nem mellékesen: ez, és semmi más manapság egy választás tétje. Az, hogy ki menjen Strasbourgba és ki legyen a párt elnöke. Szanyi személyes jóléte, semmi más. Na, mindegy, mellékszál, térjünk vissza a szövegmentéshez. Szanyi a bemutatkozásom ellenére sem akart megismerni:

Szanyi Tibor 2013.01.28. 13:55:56
@Khonsu: [...]

2) Nagyjából fogalmunk sincs, hogy maroz barátunkban kit is tisztelhetünk, de az bizonyos, hogy nem a bloggazdát, mert ő más néven szokott bekapcsolódni. Tartok tőle, hogy saját magát képviseli, mint kvázi véndiák, aki konkrétan nem kíván az MSZP-re szavazni. Lelke rajta.

Ez van, törhetem én magam ezerrel, ma már egy pártpolitikus oda jutott, hogy egészen egyszerűen képtelen felismerni a választópolgárt, még akkor sem, ha az bemutatkozik neki. Tettem egy újabb próbát, mit lehessen tudni:

maroz · http://kakukkfeszek.blog.hu 2013.01.28. 14:16:02
@Szanyi Tibor: Hogy-hogy fogalmad sincs? Hát nem bemutatkoztam, nem elmondtam, hogy nézz rám, én vagyok a ti vevőtök?!? Tibor, én alig valamivel vagyok fiatalabb, mint te, és elmondtam neked, hogy 2006-ig mindig rátok szavaztam. Azért legalább ezt a "mindig"-et érthetted volna. Én hosszabb ideig voltam a ti támogatótok, mint amennyi ideig egy átlagos házasság tart Magyarországon. És igen, teljesen igazad van abban, hogy én saját magamat képviselem, de gondolj bele abba is, hogy ti 2010-ben elveszítettetek legalább egymillió, de inkább 1,4 millió hozzám hasonlóan csak saját magukat képviselő választópolgárt, és Orbán borzasztóan szar kormányzása ellenére is kábé pont ott tartotok a felmérések szerint, ahol 2010-ben voltatok.

Tibor, mire gyúrsz? A tíz százalékot is elérni képtelen kispárti státuszra? Mire fel ekkora nagy a te arcod? :)

Tán még én sem hittem akkor, hogy igen, valóban erre gyúr Szanyi, és ez érthető is, hiszen neki a strasbourgi repülőjegy már a zsebében volt, és ha annak egy tíz százalékos támogatottságú mszp az ára akkor azt bizony egy Szanyi bármikor hajlandó megfizetni, ez részéről egy fájdalmas áldozat, de meghozza! Quod erat demonstrandum. És akkor jött a slusszpoén, az a megmondás, amiért lényegében véve ezt a posztot összeraktam:

Szanyi Tibor 2013.01.28. 14:31:37
@maroz:

Belátom, hogy potenciális vevő lehetsz, habár elég nehéznek gondolom azokat az ügyleteket, ahol a vevő indításból kioktat, fenyeget, lealáz, stb. 14 év képviselőség alatt viszont megszoktam, hogy aki a szavazatával kufárkodik, mint te, azaz ahhoz köti a szavazatát, hogy az adott párt úgy ugrál-e, ahogy ő fütyül, nos, az soha nem válik valós szavazóvá, úgyhogy nem is foglalkozom az ilyen riszáló, ámde reménytelen esetek meggyőzésével, számukra nem tudok többet adni, mint a véleményemet.

Riszáló, ámde reménytelen eset, én. Hát, kedves olvasó, ez volt az mszp attitűdje, így gondolkodtak ők a választópolgárról 2013 elején. Egy bő évvel a választások előtt. Ezt tudta nekem adni Szanyi, a véleményét, és közben Strasbourgra kacsintgatott. 2014-ben szarrá verték őket, pedig összeállt az egész balliberális roncsderbi, és a mai napig nem tudom eldönteni, hogy az országgyűlésin kapták a megalázóbb zakót, vagy az önkormányzatin. Lett megint orbáni kétharmad, miközben az mszp és a balliberális törmelékek zöme szemmel láthatóan azzal van elfoglalva, hogy pár politikusuknak még egy ideig ne kelljen visszamenni a fényezőműhelybe. A választópolgárok egy nem lebecsülendő hányadának ez még mindig egy támogatásra méltó cél, tehát úgy néz ki, hogy még egy ideig ott fognak ezen az amúgy is roppant szűk baloldali térfélen terpeszkedni a Szanyik és a Gyurcsányok, bár biztató jel, hogy Tóbiás lett az mszp elnöke, már ugye ha elfogadjuk azt az igazságot, hogy a balliberális pártokat kopasz elnökök szokták végelszámolni. Az, hogy ez mit eredményez nem tudom, de hallani olyan véleményeket, hogy amíg ezek el nem tűnnek végleg arról a bizonyos térfélről addig ott új fű nem fog nőni.

Hát, ennyi. Elismerem, nem túl érdekes, hiszen aki érti, az nélkülem is érti, aki meg azzal van, hogy az Orbánsátán azt semmi meg nem ingatja, tán még az sem, ha Szanyi az ő hátán lovagol ki Strasbourgba. Ja, és elnézést, amiért megszakítottam az adásszünetet, húzok is vissza a picsába!

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr646809589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Halálosztó Babgulyás 2014.10.22. 15:49:58

Maroz, a macska rúgjon meg, nem a megszakítással van baj, hanem az adásszünettel! :) Lehetne több megszakítás?

Szanyi nem túl jellemes, de még le is írja? :D

Deepblue Noir (törölt) 2014.10.23. 12:03:50

brendel mátyás elmagyarázza, miért hülye az aki nem szavazott most az ellenzékre és miért hülye az aki a fideszre

piroslapok.blog.hu/2014/10/15/hogyan_eljunk_egyutt_3_millio_idiotaval_egy_orszagban

nem csodát kell várni, hanem szavazni a kisebbik rosszra, akik nem fognak eltűnni

maroz 2014.10.23. 12:49:38

@Halálosztó Babgulyás: De hát van, mondtam, hogy fészbúkon szakítok a megszakítással! :)

@Deepblue Noir: Hát, a fene tudja, nekem az utóbbi időkben sok kedvem nincs arról beszélni, hogy úgy általában mi a jó, mi a rossz, hanem inkább konkrétan. Már úgy értem, hogy mi a jó nekem és mi a rossz nekem. Ebben egyúttal benne van az is, hogy ha másnak más a jó és a más a rossz, akkor az nem hülye, hanem más.

De tegnap egy előadáson hallottam egy ennél sokkal jobb választ erre a linkből kiolvasható (hogyan éljünk együtt 3 millió idiótával egy országban) felvetésre. A lényege:

Vannak itten az országban azok, akik nem (nagyon, de nagyon nem, helyenként patológiás mértékben nem) hívei az Orbán-kormánynak és a mostani hatalom gazdaság- és társadalompolitikájának, azt irracionálisnak, ostobának, értelmetlennek tartják, és mindenféle, leginkább érzelmi töltetű magyarázatokat adnak a mostani helyzetre, maffiaállam, state capture, valamint a legelborultabb vérlibsik magyarázata, mely szerint ezek egészen egyszerűen csak síkbuták, Marolcsy egy debil, és így tovább, tehát az ő helyzetértékelésük alapján az orbáni hatalomnak már régen meg kellett volna buknia, és tessék, a valóság ezzel szemben az, hogy újabb kétharmadot szerzett és az önkormányzatit is csont nélkül vette.

Az orbáni rendszer fent vázolt kritikusai tehát a rendszert irracionálisnak látják és láttatják, magukat ezzel szemben felvilágosult, européer, nyugatos, ésatöbbi embereknek, és emiatt erős kognitív disszonancia keletkezik bennük, hiszen hogy lehet az, hogy a nép nem őket, nem az ő valóságmagyarázatukat fogadja el, hanem az általuk irracionálisnak, ostobának, satöbbinek tételezettet. Hogy lehet ezt a kognitív disszonanciát oldani? Például úgy, hogy elkezdik lenézni azokat, akik nem értik meg őket, hülye a nép, hárommilió idióta, ehh, ezek meg se érdemelnének minket!

Közben meg sokkal inkább tűnik hihetőnek az az interpretáció, hogy a libsik azok azok, akik hibáznak, ők azok, akik rossz helyzetértékelést adnak, amikor azt állítják, hogy az orbáni politika irracionális, és nem a valós folyamatokkal magyarázzák a helyzetet, mert azt nem is értik, hanem olyan hamisságokkal, amelyekben azért akad bőven igazságmag, de a helyzet leírására teljesen alkalmatlan. Illetve nem magyarázza a különbségeket, mert ha elfogadom azt, hogy maffiaállam van, akkor azt is el kell fogadnom, ha alaposabban megvizsgálom, hogy nem 2010-től lett itt maffiaállam, hanem jóval régebb óta.

Tehát jelenleg kábé ez van: a ballibsik képtelenek megérteni az orbáni gazdaság- és társadalompolitika lényegét, ezért azt irracionálisnak mondják, de mivel a társadalom nem hallgat rájuk ezért a társadalmat hülyének mondják és közben nem értik, hogy miért nem működik a dolog, mi romolhatott el. Hát, én meg nem tudom eldönteni, hogy ez most akkor inkább vicces, vagy szomorú, de lehet, hogy egyszerre mindkettő.

Deepblue Noir (törölt) 2014.10.24. 12:28:34

@maroz:

szerintem mindkét álláspont helytálló, ugyanazon dolog két oldala.

maroz 2014.10.24. 14:33:27

@Deepblue Noir: Kérdés, hogy melyik ad jobb magyarázatot a jelenségekre. Biztosan ismered te is a poént a szereposztó dívánnyal, amikor a feltörni óhajtó színésznőcske megkérdezi a producert, hogy ha ő itt most olyasmit csinálna a producernek a szájával, amitől jó lenne neki, akkor előnyben lenne-e, mire a producer őszintén elmondja, hogy nem. Előnyben nem lenne, hanem inkább az van, hogy hátrányban sem.

Szóval ez van a balliberális, leginkább érzelmi alapú megmondásokkal is: maffiaállam, de hát mindig is az volt, és akkor innen kéne jöjjön az, hogy mi _más_ magyarázza az orbáni gazdaság- és társadalompolitikát, mert a maffiaállam az nem magyarázza, hiszen 2010 előtt is az volt, mi az hogy, nagyon is.

Btw, te találkoztál már olyan balliberális elemzéssel, amelyik legalább megkísérli ténylegesen is leírni az orbáni rendszer gazdaság- és társadalompolitikáját úgy, hogy az egy vitára legalábbis alkalmas keretbe van helyezve? (Az, hogy minden azért történik, mert az alcsúti traktoroshobbit egy zsebdúcse az nem egy alkalmas keret, mert ez a vitát kizárja, legfeljebb érzelmi azonosulásra ad lehetőséget.) Mert én nem nagyon.

Deepblue Noir (törölt) 2014.10.24. 18:40:15

@maroz:

nézd, ha egyenlőségjelet próbálsz tenni általánosságban a két oldal közé, az nem fog menni.
az egyik egy teljesen vállalható (bár általam elvetett) keretrendszerben és elvek alapján működik, sajnos igen gyengén, a másiknál meg már az alapelvek és maga a rendszer sem elfogadható.

a megoldás a "baloldal és a mérsékelt konzervatívok" szüntelen előremutató kritizálása, akár blogokban, akár sok más helyen, akik tudnak azoknak belépni pártokba és ott tevékenykedni, és végül szavazni 18-ban az akkori kisebbik rosszra.

viszont a mai bal (lmp, mszp, dk, együtt) nem fognak eltűnni, nem nő ki egy teljesen új, gyökeresen más formáció, erre várni illúzió.

egyébként nem tudom miért ne lehetne időnként kimondani, hogy egyesek bizony hülyék és szemetek, másik oldaltól függetlenül.
igen, a mai "lumpenjobboldal" (fidesz fősodra+jobbik) nagyrészt ilyen, hát ezen tudnának változtatni, nem akarnak, így maradnak a jelzők, hiába nem tetszik az nekik:)

Deepblue Noir (törölt) 2014.10.24. 18:41:50

Btw, te találkoztál már olyan balliberális elemzéssel, amelyik legalább megkísérli ténylegesen is leírni az orbáni rendszer gazdaság- és társadalompolitikáját úgy, hogy az egy vitára legalábbis alkalmas keretbe van helyezve?"

nyilván a régi tucatmegmondók elég silány módon értelmezik, de annyira nem komplikált az, viszont hiába írnák le mondjuk szerintem korrekt módon, ugyanúgy nem nyernének vele egyetlen szavazót sem.
viszont most lesznek próbálkozások a változásra, a következő mondjuk másfél év erről szól.

maroz 2014.10.24. 19:45:34

@Deepblue Noir: Nem általánosságban teszem, hanem kontextusban, ez a trükkje a dolognak, és így már működik is. :))

A kontextus a világrendszer-szemlélet, és az ehhez passzoló elemzés. Ha innen, tehát a globális szintről nézem, akkor szinte ordít az az egyenlőségjel. Sőt, még csak komolyabb törések sincsenek, hiszen ha innen nézzük, akkor azt látjuk, hogy Magyarország már a nyolcvanas évek derekától (illetve még ennél is korábbi időponttól, de ezzel most nem kevernék be) szépen engedelmesen betagozódott egy neoliberális gazdasági rendszerbe, mely betagozódás legalábbis egy erős kényszer volt, és nem nagyon látszik, hogy lenne az országnak túlzottan sok mozgástere.

Engem ez a big picture érdekel, mert ez tudja, ennek mentén lehet feltárni a lényeges struktúrákat, és így lehet meglátni azt, hogy nem a személyek, nem a lokális entitások, nem az ilyen vagy amolyan néven futó pártjaink határozzák meg az életünket, hanem ezek az amúgy rejtett és nagyon finom struktúrák. Ezekhez képest az, hogy egy Gyurcsány vagy egy Orbán mikkel bosszantja az arra fogékonyakat szinte csak egy futó nüansz. Alig van jelentősége.

És nem, sajnos én semmiféle megoldást nem látok, mert még ott se tartunk, hogy úgy komolyabban megismertük, megértettük volna ezeknek a meghatározó struktúráknak a működését. Sajnos számomra mindegyik hatalom egyszerre vállalható és vállalhatatlan is, mert mindegyik akar valamit, de egyrészt tippem szerint nem jól akarja, másrészt pedig esélye sincs a sikerre. Sajnos időnként kifejezetten vicces helyzetek is teremtődnek, például most Orbán a centrumállamokkal szembeni alávetettségünk ellen harcol kommunikációs értelemben, miközben valójában ugyanazt a neoliberális gazdaság- és társadalompolitikát tolja, amit a szoclibek is olyannyira szerettek, ezzel szemben pedig a szoclibek szinte könyörögnek azért, hogy de, de, igenis lehessünk gyarmat és ide nekünk még több gyarmatosítót, még több önalázást és öngyarmatosítást! Közben a neoliberális lényeg békésen zajlik, a gazdag gazdagszik, a szegény szegényedik, az ország egyre jobban reked ki a saját életéből, és én eléggé meg vagyok arról győződve, hogy ezen a jelenlegi keretek között nem igazán lehet változtatni. Ez van, éljen a reinkarnáció! :)

maroz 2014.10.24. 20:04:24

@Deepblue Noir: Nemrég egy előadáson valami olyasmit hallottam, hogy már csak azért sem árt tisztában lenni a helyzettel, mert így legalább tudni fogjuk azt is, hogy meddig terjed a szabadságunk. :)

A változtatásra addig semmi érdemi esély, amíg a helyzetet nem ismerjük. Ha jól rémlik tán Weber idézte von Clausewitzet, aki valami olyasmit mondott, hogy ha tényleg hasznos stratégiai munkákat szeretnénk olvasni, akkor menjünk vissza a klasszikusokig, mert akkor még nem az volt a módi, hogy mindent azonnal meg akartak javítani még mielőtt megismerték volna.

Deepblue Noir (törölt) 2014.10.25. 12:48:17

@maroz:

a baj az, hogy az általad leírt, domináns, "neolib" világnézettel egyelőre jobbára erőforrások és tömegtámogatás nélküli emberek "szállnak szembe", a választható alternatíva, a kisebbik rossz egyelőre fősodorbeli.
rossz, de jobb mint a kelet-európai demagóg jobboldaliság.
hogy mikor lesz normális, nyerési eséllyel rendelkező alternatíva, az kérdéses, belátható időn belül aligha.

Húsleves 2014.10.30. 11:55:08

@Deepblue Noir:
Én nagyon tisztelem marozt, de néha egy kicsit túl választékosan fogalmaz, ezért lefordítom neked a lényeget:
- nem vagytok kisebbik rossz, csak annak próbáljátok beállítani magatokat, de szerencsére már nem hisz nektek senki. A különbség az álszent duma és a valóság között jól látható mondjuk ezen a két linken: 1: hvg.hu/itthon.roma/20130113_DK_tuntetes/ 2: nol.hu/belfold/20120822-biztos__hogy_csak_negyen_voltak_-1326905
- abból, hogy a választók még ilyen FIDESZ kormányzás mellett is inkább azt választották, nem az következik (amire ti a végtelenül kifinomult intellektusotokkal jutottatok), hogy a választóban van a hiba, hanem az következik belőle, hogy a ti akkora kontraszelektált barmok vagytok, hogy a választók még mindig őket tartják kisebb rossznak.
- A nyerési eséllyel rendelkező alternatíva akadályai ti vagytok. Ideje lenne átültetnetek a gyakorlatba azt a nagyszerű gondolatotokat, hogy merjetek kicsik lenni, és húzzatok el a büdös picsába. Ti ne aggódjatok az ország sorsáért, nálatok csak jobb jöhet.

Húsleves 2014.10.30. 11:57:10

@maroz:
bár tudom ez nem szavazósdi, de csatlakozom az első hozzászólóhoz: nem a megszakítással van baj, hanem az adásszünettel.

Deepblue Noir (törölt) 2014.10.30. 13:31:39

@Húsleves:

elég hosszú időn át vizsgáltam a kérdést, ezért bármekkora pofával ugattok is, kivétel nélkül minden vitában alulmaradnátok és nem tudnátok igazolni hogy kisebb rossz vagytok, csak azt, hogy a nagyobb.
pitiáner, ostoba szarházi banda vagytok, húzz el te a jó kurva anyádba aki a fajtádat kiszarta.

Deepblue Noir (törölt) 2014.10.30. 13:38:56

chomsky nem csak nyelvész, hanem matematikus is"

kb. ennyi fogalmatok van a valóságról, az ilyen téves vagy félinformációkból építkeztek, minden mondatotokba bele lehetne kötni, de ugatni tudtok nagy pofával. hülye, félidióta barom.
Húsleves.

Húsleves 2014.10.30. 14:32:54

@Deepblue Noir:
Ennek a megnyilvánulásodnak őszintén örülök, mert ebből láthatja bárki - akinek még mindig nem esett le - hogy mennyire nincsenek érveitek, ostoba felsőbbrendőségérzés, küldetéstudat van. Annyira hülye vagy, hogy még azt sem fogod fel, hogy a választókat fikázni ugyanolyan, mintha Indiában "büdös cigányok"-nak vagy Izraelben "büdös zsidók"-nak deklarálva kívánnád "megszólítani" a potenciális választókat, és még csodálkoznál is a szerencsétlen homályagyaddal, hogy nem sorakoznak fel ilyen nemes jelszavak mögé.
Sajnos a kérésedet nem áll módomban teljesíteni, mert zene a füleimnek, amikor az álszent szarházinak habzik a szája. Ebből látják hogy kik vagytok ti valójában. Nem fogok elhúzni, sőt, köszönöm a pozitív visszajelzést, hogy még azon se tetted túl magad, amit korában valahol máshol írtam, másnak. A visszajelzés nagyon jó dolog, ha sírni kell, ne tartsd vissza.

maroz 2014.10.30. 15:21:06

Nahát, egészen elszoktam a bloghu-tól. :)

Javasolhatom, hogy próbáljátok meg ezt az évődést úgy folytatni, hogy nem egymást gyepáljátok, hanem azt az elitet, amelyik végső soron meghatározza, hogy mi az, amiket mi itt elgondolunk úgy, hogy közben meg vagyunk arról győződve, hogy az a mi saját véleményünk? ;)

Húsleves 2014.10.30. 16:28:40

@maroz:
Dehogy bántom én ezt, csak segítek neki, hogy felszínre törhessen a valódi énje, és még pénzt se kérek érte. Sokan mondták már, hogy az áldott jó lelkem áldozata vagyok, de nem tudok kibújni a bőrömből :)

Amúgy komolyan gondoltam, remélem nem ez az írás lesz a kivétel. Na és egyébként mit szólsz ahhoz, hogy Szanyi barátunk vendégül látta a gój motorosokat Brüsszelben? Mégiscsak tud ez a fickó valamit! Közel hozott két távol álló kultúrát.

maroz 2014.10.30. 16:43:26

@Húsleves: Hát, a fene tudja, el vagyok én teljesen bizonytalanodva, sokszor érzek kedvet az íráshoz, de legtöbbször el is megy, mert úgy érzem, hogy már én is halálosan unom saját magam. :)

Engem igen nagyon felháborított az, hogy Szanyi látta vendégül a gój motorosokat. Na jó, ne kerteljünk, nem csak az háborít fel, hogy Szanyiból európai parlamenti képviselő lett, hanem maga Szanyi, úgy ahogyan van. ;))

Húsleves 2014.10.30. 16:54:17

@maroz:
Azért ne essünk túlzásba. Szanyi ugyanúgy csak tünet, mint Orbán.

maroz 2014.10.30. 17:02:19

@Húsleves: Nem állítottam azt, hogy Szanyi fontos lenne, csak azt, hogy őt én a szükségesnél is jobban utálom, már ugye ha ez egyáltalán lehetséges. Mea culpa. :)

Húsleves 2014.10.30. 17:47:27

@maroz:
Addig nincs baj amíg tisztában vagy vele, csak ne járj úgy vele mint Puzsér Hajdú Péterrel. Bár könnyen lehet hogy Puzsér is tisztában van vele.
Az írásra visszatérve, azt, hogy mikor van kedved és témád az íráshoz, azt nyilván te érzed, de az azért látszik, hogy van egy bejáratott olvasóköröd (beleértve engem is), akiket biztosan nem untatsz, tehát ez ne befolyásoljon.

Deepblue Noir (törölt) 2014.10.30. 22:20:08

@Húsleves:

nagyképű, lekezelő stílusú, kb. a legócskább fideszhazugságokat érvelés nélkül ragozó böffenet kb. ennyit érdemel. hülye vagy, és az ilyen hülyék teszik tönkre az országot, nem csak az elit, a választók is. hát ez van, törődj bele.

az ebben a hozzászólásban adott analógiád is hibás, kb. itt tartotok, még így is túlértékeltelek.

Húsleves 2014.10.31. 08:12:06

@Deepblue Noir:
Te látod amit írsz? Mert más látja.
Ott vannak fent az érveim, pontokba szedve leírtam hogy mi a baj a hozzád hasonló kontraszelektált barmokkal. Az érvelés nélküli FIDESZ hazugságokról annyit, hogy beillesztettem két linket, az egyik HVG, a másik Népszabadság. Semmire se tudsz válaszolni, mert hülye vagy mint a segg, de még mindig hisztizel.
Az, hogy leírod hogy tanulmányoztad a kérdést és neked ezért igazad van, nem érv. Érv az, hogy leírod magát az érvet.
Szóval az a helyzet, hogy minden megnyilvánulásod tökéletesen igazolja, hogy az ilyen rakás szart, mint te, le kell húzni a vécén.

maroz 2014.10.31. 10:54:25

444.hu/2014/10/31/orbaneknak-nem-futja-repulore/

"A Blikk szerint azért, mert Orbán Ráhel közel 15 milliós tandíja a Lausanne-i École Hoteliere-ben (ékol otelier, a világ talán legnívósabb vendéglátó-ipari tanintézménye), annyira megterheli a családi kasszát, hogy nem futja repülőre."

Na, szóval Lausanne lenne az a hely, ahol összenő, ami összetartozik? :))))

Deepblue Noir (törölt) 2014.10.31. 14:22:26

@Húsleves:

igen, ennyi. nulla érv, nulla tartalom, a továbbiakban ignorállak, majd ha lesz valami tartalom, mások szólnak:)

Húsleves 2014.10.31. 17:55:18

@Deepblue Noir:
Dehogy ignorálsz, te hisztis hülye fasz, nem tudod te azt megállni :)))

Húsleves 2014.10.31. 18:10:44

@maroz:
Hát azt azért nem nagyon hiszem, szerintem inkább valami álszerénység, mint az, hogy Kádár az átlagfizetésnél alig nagyobb fizetésből élte az életét.
Az is lehet, hogy már készül a jól ismert rezsim change forgatókönyvre.

tarackos 2014.11.05. 17:21:23

"A gyurcsányi logika meg az orbáni logika megegyezik: állandóan kész helyzet elé állítani a társadalmat. Ez a két ember ugyanaz. Egyik sem demokrata, mind a kettő nélkülözi a párbeszédet. Nincs benne az eszköztárukban, még gondolatilag sem."

Egy demokrata torkából...;)

www.hir24.hu/nagyinterju/2014/11/04/szanyi-tibor-orbant-lazar-fureszeli/

maroz 2014.11.06. 09:08:42

@tarackos: Ez mekkora egy kibaszott strici. :)))

Es akkor most, 2014-ben se beszeljunk arrol, hogy azert van itt nekunk Orban, mert az egesz kibaszott ballib felsobbrenduseg mogott valojaban csak egy nagy, otvaros Szanyi van. Orban a hibas, ki mas. :))

Halálosztó Babgulyás 2014.11.12. 13:39:01

Nekem az egészből az jön le a magam egyszerű proli agyával, hogy az erdőt fel kell égetni, hogy helye legyen az új sarjaknak. Persze addig beszopjuk a faszt.

maroz 2014.11.13. 14:06:40

@Halálosztó Babgulyás: Valójában most még leginkább az látszik, hogy nem látszik semmi. A szokványos cicaharcok lényegében véve az elől veszik el a teret, hogy elkezdjük egyáltalán érteni a helyzetet. Ha jól emlékszem, akkor Weber idézte von Calusewitzet, aki valami olyasmit mondott, hogy ha az ember jó írásokat szeretne olvasni a stratégiáról akkor nyúljon vissza a klasszikusokig, mert akkoriban az emberek még nem voltak restek megérteni a dolgokat mielőtt nekiestek volna megváltoztatni azokat. Szóval igen nehéz gondolkodni arról, hogy mi lehetne a megoldás, ha még azt sem tudjuk, hogy mi a probléma. :))

tarackos 2015.02.02. 19:13:26

@maroz: Nem Szanyi hanem szanyik vannak. De mi is a szanyi? Sztem a szanyi úgy osztotta/osztja az észt kapitalizmusról, liberalizmusról, polgárosodásról(jobb oldalon), hogy közben végig vmilyen állami szerv vagy háttérintézmény etc. csecsére voltak rákötve. (Ahogy ezt vki nagyon jól megfogalmazta: közben ők megtartották a maguk kis jól bejáratott cocializmusát.) Mit rákötve, ráhegesztve! Szóval konkrétan semmi közük nem volt/nincs hozzá. Hallottak róla, olvastak róla. Aki netán nem az meg krónikus fasisztanácikomcsieunyugat fóbiában szenved, tehát beszámíthatatlan.

maroz 2015.02.03. 09:09:46

@tarackos: Miért, az én ex-bloggertársaim nem pont ugyanezt csinálják? Szopják fel hegyesre a neoliberalizmust miközben még az anyjuk csecse is állami volt, amit szoptak. Ebből a szempontból Gyurcsány puszipajtásai, hiszen a gyurcsányi baloldal-koncepciót tökéletesen elsajátították:

"Gyurcsány néhány szót szentelt a görög választásokat a hétvégén megnyerő Szirizának is. Szerinte nem szabad a baloldaliaknak az ő győzelmükbe kapaszkodni. "Az nem baloldaliság, hogy pénzt kérünk kölcsön, és nem adjuk vissza"."

Nálunk az a vitathatatlan baloldaliság, amikor a köz vagyonát átirányítjuk magánzsebbe, összeprivatizálunk pár milliárdocskát, állampárti főfunkci kapcsolatainkat kihasználva bekerülünk a tutiba, aztán onnan, évi százmilliós osztalékokat zsebre vágva osztjuk az észt, mondjuk meg, hogy mi is az igazi baloldaliság. Például az, amikor az elit által felvett és saját zsebbe igazított hiteleket azokkal fizettetnék vissza, akik sem bele nem szóltak sem részesedni nem részesedtek ezekből a hitelekből.

Sajnos én is nagyon hosszan félreértettem, hogy mi is a baloldaliság lényege, és hogy ezek a mai mainstream baloldali elbeszélések mennyire nem baloldaliak. Ott kerestem a baloldalt, ahol az fogalmilag sem fordulhat elő. Mentségem talán csak az lehet, hogy máshol, másmilyen nálunk nem nagyon látszott. Na de majd, idővel, talán.
süti beállítások módosítása