HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

De ki nácitlanítja a nácitlanítókat?

2013.02.22. 18:51 | maroz | 40 komment

Címkék: társadalom

(Ez egy máshol megjelent, majd ott törölt poszt rekonstruált változata. Valószínűleg nem egyezik meg betű szerint az eredetivel, mert ugyan lelkes blogmotorgyűlölőként egy szövegfájlba szoktam írni a mondókáimat, de miután bemásolom szinte mindig alakítgatok rajta egy csöppet, és a kész változatot természetesen már lusta vagyok visszamenteni szövegfájlba. A lényeg remélem így is megmaradt, tényleg nem egy nagy durranás, de ha már megírtam és ha már törölték akkor biza én megint közzé teszem, posztot nem azért írunk, hogy a hiszterolib törléskényszerét kiszolgáljuk.)

Él itt közel tízmillió ember egy többé-kevésbé országnak, kevésbé-kevésbé nemzetnek tekinthető kockázatközösségben. Szerintem statisztikailag is szükségszerű, hogy egy ekkora populációban akadjon 500 olyan ember, aki valami hihetetlenül nagy ostobaságra van rákattanva. Változatosan hülyülünk bucira, van, aki egy reggel arra ébred, hogy ő az Apostoli Magyar Királyság Kormányzója,  és ebben a mániájában hajlandó vele több tucat ember is osztozni. Többféle ehhez hasonló trip is van, ilyen például az is, amikor furcsa rucikban, érdekes frizurával és katonásdit játszva gyűl össze ötszáz ember egy teljesen hétköznapi közterünkön, és olyasmire ropja, hogy a világ minden bajára az egyedüli gyógyír a nemzeti szocializmus valamiféle kortárs innovációja lenne. Tízmillió embernek kereken a 0,005%-a ez az ötszáz, ráadásul csak évente alig néhányszor szokták ezt a közteres parádét forszérozni.

A ballibnek, de talán most inkább nevezném kultúrliberálisnak a kabát hordóját erre az a reakciója, az az elvárása, hogy ő ezekről a jelenségekről ne szerezzen tudomást. Az nem zavarja, ha otthon, a négy fal között csinálják, mert ő ugye liberális, de köztéren, na, azt aztán mégse! „Nincs nekem bajom a buzikkal, csak csinálják otthon, a négy fal között, ne már, hogy vonulgassanak!” Tehát a kultúrliberális és a homofób is kielégül, ha valami hatalomnak, államnak nevezett entitás eléri azt, hogy az ő tág komfortzónájába ne hatoljon be olyan információ, amelyik ilyen megnyilvánulásokról számol be. Szíve joga, nem az az állításom, hogy miért ne tenné ezt, hanem az a kérdésem, hogy mi értelme ezt tenni. Miben reménykedik? Hogy amit nem lát, amiről nem hall, az már nem is létezik? Magyar Liberális Struccpárt?

A nagy probléma abból adódik, hogy hál’Istennek ma már nem lehet erővel megakadályozni azt, hogy az információ terjedjen. Azt persze el lehet érni, hogy a kedvenc, mainstreamnek gondolt csatornáink kedvünkre nácitlanítva legyenek, és azt is lehet követelni, hogy a nem kedvenceink is nácitlanodódjanak, mert ugye a kultúrliberális krédó azt is tartalmazza, hogy minden és mindenki a mi kedvünk szerint köteles eljárni, de mit érünk el azzal, ha nem jelenik meg a mainstreamnek gondolt csatornákban a szélsőség, a náci? Azt, hogy meg fog jelenni az alternatív csatornákban, hálózatosodik, és még erősebben fog hatni, hiszen megkapja a tiltott gyümölcs bukéját is, amitől még értékesebbnek fog tűnni az ilyesmire fogékonyak körében. Ráadásul az egész fű alatt fog zajlani, és a kultúrliberális már csak az eredményét fogja látni, és nem fogja érteni, hogy mégis, mitől lett ez ide, amikor én pedig olyan szépen homokba dugtam a fejem? Nem érti, de talán nem is nagyon akarja. Neki ugyanis hobbija a nácilesés, afféle speciális ornitológia ez, nála a noteszkéje és húzza a strigulákat: ma láttam egy közepes testalkatú fasisztát. Ez csoportosan is működik, mintegy versenyszerűen űzve: én eeeeeekorra náci láttam, bibibí, hol van ehhez képest az általad talált koszlott kis fasiszta? Mondják, hogy akinek kalapácsa van és arra erősen rákattan annak idővel minden szöggé válik. A hobbinácileső is ilyen, neki náci kell, vagy fasiszta, és bármi áron. Vele szót érteni nem lehet, kikéri magának, neki abszolút érzékenyre kalibrált nácimétere van, és akire ő rámondja, hogy náci, hogy fasiszta, az az is, és ha a beazonosított tagadni merészeli az újabb bizonyíték a nácisága mellett. Érve arra, hogy miért is náci, miért is fasiszta ma, 2013-ban egy szerepjátékot játszó zavart fiatal az, hogy hetven évvel ezelőtt Hitler kiirtotta a zsidókat. A nácitlanító ugyanis egy kicsit zsidófixált is, persze ha megszorongatják, akkor elismeri, hogy Hitler más entitásoknak is okozott némi kellemetlenséget, és hogy abban a csodálatosan humanista huszadik században azért ért másokat is némi málőr, de a zsidók, na, az azért egészen más!

Szóval a nácitlanító nácitlanítana ezerrel. Mi a módszere? Megkeres, megjelöl, rekeszd ki!, határolódj el!, majd este összeül a sprottársaival egy haboskávéra egy körúton belüli cukrászdában és egy omlós croissant mellett megbeszélik, hogy ma is tettek valamit a nácik ellen. Szinte legfrissebb köztársaságunk kikiáltása óta űzik ezt a sportot és eszük ágában sincs ránézni arra, hogy lett-e ennek bármiféle, a nem mániákus nácitlanítók által is eredménynek tekinthető akármi, jutottunk-e közelebb ahhoz a kultúrkörhöz, amelyikben jóval kevesebb szükség van a nácitlanítókra, hiszen a polgárok az értékeik alapján saját maguk is képesek felismerni és kezelni a problémát. Ha a számok mégis inkább azt mutatják, hogy nem, akkor jajj a számoknak. De hát végső soron ez érthető is, a nácitlanító célja nem az, hogy a társadalom szelídebbé, az ország élhetőbbé váljon, hanem hogy ő az „Idén ki talál több nácit?” versenyben dobogósközeli helyezést érjen el.

nacitlanitas.jpg

Jeeee! Kirekesztettük a sok mocsadékot, juhéééé!

Ezért aztán ha véletlenül azt látja, hogy valahol valakik végre kurvára ráunva erre a teljesen ostoba és eredménytelen szerepjátékra valamiféle, a „címkézd meg, rekeszd ki, határolódj el” nácitlanító szentháromságtól eltérő választ próbál meg adni egy olyan kihívásra, amelyikben a mániákus nácitlanító szokása szerint csak a vérbő fasizmust látja, akkor gyorsan beleszarik a ventilátorba és maximális fordulatra kapcsolja, mert mi az már, hogy itt nem az ő szög-kalapács módszerét használja valaki. Hogy az nem hatékony és kábé semmire sem vezetett az elmúlt 23 évben, az mellékes, Hitler, zsidófájdalom, címkézd meg, rekeszd ki, határolódj el, pont. Azaz inkább felkiáltójel. Azzal sem foglalkoznék most különösebben, hogy ezen a harczon a politikai elit, és persze az értelmiségi elit is szépen keres, így az sem meglepő, ha ők egyáltalán nem mutatnak szándékot arra, hogy ezt az aranytojást tojó tyúkot levágják, sőt, ha azt látják, hogy nem elég eltökélten folyik a küzdelem diszkréten elkezdik lazítani a nadrágszíjukat és elindulnak a ventilátor irányába.

Mindeközben fel se tűnik a lelkes nácitlanító kultúrliberálisnak, hogy lassanként ő lett a kisebbség, ráadásul egy olyan kisebbség, akivel úgy nagyjából bárki akkor törli ki a khmmm…, szóval akivel a többség pont azt csinál, amit akar, mert se állama nincs, aki őt megvédené (holott ugye a 23 évből elvileg 12 éven keresztül az ő favoritjai építgették azt), se szervezettsége, se semmiféle formális vagy informális hatalma. Pofája van, például simán odadobna tizenéves gyerekeket védtelenül olyanok elé, akikről ő maga terjeszti, hogy hú, de mennyire veszélyes állatok. Menjél, öcsém, nácitlaníts, és ha esetleg szarrá vernek, akkor tudd, hogy mi veled voltunk lélekben! Nagy áldozat ez, de a nácitlanító még ezt is bátran meghozza az Ügye érdekében. Ha pedig minden kötél szakad nagy duzzogva bejelenti, hogy ő most már aztán kivándorol Izraelbe, vagy menedékjogot kér Kanadától. Persze onnan is visszakiabál, biztatja a harcostársait a címkézésre, kirekesztésre, elhatárolódásra, áldozat nem számít, neki annyit bőven megér. Ha egy egész ország megy rá, akkor is. Fő a harc.

Megoldás nem nagyon van, legalábbis rövid távon. Acsarog egymásra a nácitlanító és az, akinek a nácitlanító a maga nácija, és ha bárki valami mást szeretne, mint ezt a sehová se vezető acsargást, akkor rottyantanak egy nagy közöset a ventilátorba, a nácitlanító meg az ő pandanja, feltolják a legmagasabb fordulatra és megdicsőült arccal nézik, ahogyan elborítja az országot a tengermély szar.

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr365098983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sfi 2013.02.23. 09:47:44

Azért van, ahová már nem tudok veled együtt menni.
Nem gondolom, hogy egyenlőségjelet lehet tenni a nácik és a nácitlanítók közé. Nem gondolom, hogy a Holocaust és más mészárlások, népirtások közé egyenlőségjelet lehet tenni. Nem azért, mert az előbbi éppen a zsidóságot érintette, hanem ha úgy érintett volna más népcsoportot, ahogy őket, akkor azokra lenne igaz. Tudom, a Holocaustban más népcsoportok is érintettek voltak, de nekem mégis szembetűnő közöttük a különbség. A zsidóság volt az, akinek a kiirtása mögött nem húzódott meg valójában racionalitással magyarázható ok. A történelem népirtásaiban rendre volt olyan, ami felmentést nem, de érthetőséget adott. Legyen az területfoglalás, legyen az egy valahol valamiért kirobbant és elmérgesedett vita. Ezekre fel lehet készülni, alkalmazkodással esetleg el lehet kerülni. Ám Hitler zsidógyűlölete mögött semmiféle racionalitás nem húzódott meg. El nem fogadható, de érthető, s eséllyel kezelhető a somogyi emberek cigány-gyűlölete. S persze némely nácitlanító hozzáállása teremthet némelyekben alapot zsidógyűlöletre, de azért nekem az a gyanúm, hogy ezeknek nem volt szüksége ilyen ösztönzésre. Enélkül is remekül elvoltak, ez legfeljebb olaj az ő tüzükre.
Tehát az egyenlőségjel nálam nem áll meg a felelősségben.
Persze lehet, hogy Te sem raksz, csak én értelek félre. Akkor viszont szerintem félre is érthető.

maroz 2013.02.23. 10:38:53

@sfi: Miért ne lehetne egyenlőségjelet tenni? Én például megtettem, és meg is magyaráztam, hogy miért tettem. Tehát azt az állításodat már megcáfoltam, hogy nem lehet. De, lehet.

És ez nem arról szól, hogy ki mennyi embert gyilkolászott le a múltban (különösen aranyos az a kitételed, miszerint egy népirtás, ha racionálisan megmagyarázható az már attól frankó is, mintha nem lenne kurvára mindegy azoknak a legyilkolt millióknak, akiknek volt szerencséjük fűnek lenni ott, ahol az elefántok basztak), hanem arról, hogy ma mit is akar elérni a nácitlanító.

Meg akar nyerni egy hullaszámháborút, addig akar toporzékolni, amíg mindenki más is el nem fogadja ezt az ő mániákus "nem lehet! a zsidófájdalom über alles!"-viszonyulását, vagy képes a hisztériáján túllépni és partner lenni egy, a mai problémáink megoldását kereső párbeszédben. A hobbista az utóbbiról szemmel láthatóan hallani sem akar, neki a kultúrharc a mindene, és ha ebben egy nemzet veszik el, egy ország roppan meg, hát mondd már, kit érdekel, a fő, hogy ő címkézhessen, kirekeszthessen, és mindig, mindenhol, hatalmon, kisebbségben ő mondhassa meg, hogy mit "nem lehet". Aki pedig nem ért vele egyet, azt is ki kell rekeszteni, azt is pofán kell baszni egy söröskriglivel, mert ezek csak ebből értenek. Na, ez a vicces, erre reagálj valami, ha akarsz. A nácitlanító fasisztára. Az mitől jobb?

sfi 2013.02.23. 11:22:13

@maroz: "különösen aranyos az a kitételed, miszerint egy népirtás, ha racionálisan megmagyarázható az már attól frankó is,"

Biztos vagy benne, hogy írtam ilyet?

maroz 2013.02.23. 11:45:43

@sfi: Ezt írtad:

"A történelem népirtásaiban rendre volt olyan, ami felmentést nem, de érthetőséget adott. Legyen az területfoglalás, legyen az egy valahol valamiért kirobbant és elmérgesedett vita. Ezekre fel lehet készülni, alkalmazkodással esetleg el lehet kerülni."

És ezt:

"Ám Hitler zsidógyűlölete mögött semmiféle racionalitás nem húzódott meg."

Én pedig használtam itt egy fogalmat, a nácitlanítót, és igyekeztem elmagyarázni, hogy mit is értek alatta. Azt, aki minden megnyilvánulását, minden cselekedetét arra építi, hogy abszolutizálja a holokausztot és a zsidók szenvedését teszi meg alfává és ómegává, és mindent csak és kizárólag e köré rendezne.

Ő az, aki az emberi szenvedést relativizálni igyekszik, minden más szörnyűség, fájdalom, tragédia másodrendű, mert Hitler és a zsidók, na, az az igazi! És ebből számukra egyenesen következik is a mai viselkedésük. Minden csak a nácikról szóljon, lófaszt se érdekli őket, hogy egyáltalán hol a viharban is lehet az a szaros település és ott milyen emberek, milyen gondokkal küzdenek, nem, ők azért toporzékolnak, hogy ott, abban a faluban ne lehessen Horthy Miklósról jegenyefát elnevezni, mert a zsidók, mert a nácik, mert csak.

Na, ezért is gondolom én, hogy mivel tényleg tehető egyenlőségjel a náci és a nácitlanító közé (hiszen egyenlőek ők, két, a gondolkodás nevű játékot művelni képtelen szerepjátékos), ezért én teszek is.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.02.23. 11:50:07

...hanem arról, hogy ma mit is akar elérni a nácitlanítótalanító.

Meg akar nyerni egy szájháborút, addig akar toporzékolni, amíg mindenki más is el nem fogadja ezt az ő mániákus "nem lehet! a zsidófájdalom unter alles!"-viszonyulását, vagy képes a hisztériáján túllépni és partner lenni egy, a mai problémáink megoldását kereső párbeszédben.

sfi 2013.02.23. 12:16:32

@maroz: Ühüm. És amit tőlem idéztél, oda az van írva, hogy frankó. Biztos, hogy te beszélgetni akarsz? Mi a te valódi vágyad? Mert ezzel nem megyünk egymással sokra.

sfi 2013.02.23. 12:18:14

@maroz: Pedig Isten látja lelkem, szeretnék én veled eljutni valahova, mert kedvellek. De ehhez az kellene, hogy a hangulatkeltést tedd félre.

maroz 2013.02.23. 12:24:55

@sfi: Oké, akkor ezt a frankót visszavonom, tényleg túlzás, tényleg nem gondolhatod úgy, hogy bármelyik vérnősző tömeggyilkolászat frankó lenne.

maroz 2013.02.23. 12:29:49

@sfi: Annyit vegyél még figyelembe, hogy a posztomban szereplő "náci" és a "nácitlanító" is egy sajátos jelentéssel bír. Amint hogy az, akire a "náci" címkét ráragasztják nem náci valójában ugyanúgy a "nácitlanító" címkével megjelölt sem egy olyan személy, aki valójában a szélsőséges eszmék ellen küzdene. Két szerepjátékos, és pont ez az, amiért egyenlőségjel tehető közéjük. Mint amikor a gyerekek számháborúznak, az egyik csapat a "Sasok", a másik a "Sólymok", de valójában se nem sasok, se nem sólymok ők, hanem játszó gyerekek.

sfi 2013.02.23. 12:42:13

@maroz: No ebben viszont teljesen igazad van. Ez - legalábbis a mi kis játszóterünkön - szerepjátékká silányult. A baj viszont az, hogy valódi félelmek vannak a háttérben. Hogy a valódi félelmek ma mennyire indokoltak egy-egy jelenség okán, arról persze lehet és kell is beszélni. De ebben helyzetben a zsidajozás okkal kelt rossz reflexeket. Persze nem akarlak én a Vincent-bloggal összeboronálni, csak értelmezem a történteket.

maroz 2013.02.23. 13:28:05

@sfi: A félelmekkel akkor tudunk érdemben foglalkozni, ha azzal foglalkozunk, ami ma, most, itt van. Mit akar valójában a szerepjátékos? Ezt pedig mindaddig nem nagyon lehet megtudni, amíg nem állunk vele szóba. De aki szóba szeretne állni, annak tisztában kell lennie azzal, hogy biza, ezek az emberek, és sajnos egyre több ember nagyon csúnya dolgokat mond. Puhapöcsű cserkészduma az, amit én ebből bevittem az elefántcsonttoronyba, ahhoz képest, amit ma szinte bárhol az országban néhány perc fülelés után hallani. Ez az eddigi, kultúrharcos-erőszakos hozzáállás eredménye.

Igen, ma az ilyen sznob hisztériázáson, hogy jajj, istenem, kimondta azt, hogy bibsi, meg hogy a seggedbe dugják a dávidcsillagodat túl kell tudni lépni, ez a büntetés azért, amiért nem léptünk túl évekkel ezelőtt sokkal szelídebb, sokkal szalonképesebb szövegeken, és szóba kell állni ezekkel az emberekkel. Ha másért nem, hát azért, mert lassan ők lettek a többség. Lassan létérdek lesz ez a szóba állás, ilyenkor azért talán nem is annyira indokolatlan duzzogni azokra, akik ennek inkább az akadályai, mint az előmozdítói. Vagy a másik megoldás: türelmesen kivárni, amíg négy-öt éven belül tényleg bezúzzák a ballibet, tényleg kirántják az alapot az elefántcsonttornya alól, és majd akkor. De hát ugye szerintük nem süllyed a sziget...

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.02.23. 14:02:56

@sfi: A holocaust kőkemény területfoglalás volt. Részben szellemi, részben gazdasági.
Ebben az értelemben ugyanannyi "racionalitás" volt mögötte, mint bármely más népírtás mögött.

maroz 2013.02.23. 19:04:48

@oOoOoO: "S ez ok a reményre, de egyben rámutat arra, hogy az elefántcsonttoronynak vége. Az egyetemi campusok nem a kolostorok kerengői, ellenben a vita terepei, műhelyei. Az különbözteti meg ezeket minden más helytől, hogy itt a jobb argumentum az úr."

Oké, de talán azt is fel kéne vetni, hogy a vita az azért nem olyan egyszerű műfaj, mint ahogyan azt sokan gondolják. Például egyes dékánhelyettesek:

http://www.facebook.com/notes/első-magyar-egyetemfoglalás/mi-történt-pénteken-pál-ferenccel/208340739308059

Aztán ha György Péter elég sokat vitázik, akkor lehet, hogy idővel rájön ő is arra, hogy a nemet mondásnak, a mindig a másik portáján való söprésnek olyan túl sok értelme nincs. El kéne kezdeni lassan igeneket is mondani. A Jobbik rezisztenciájában sem nagyon maradt már erő, arra túl hosszú távon nem lehet tömegesen identitást építeni, hogy ha belül maradok a fejemben akkor minden rendben van. Észre kéne venni, hogy az oktatás ügye, a tudás és a tudás segítségével történő boldogulás egy olyan igen, egy olyan téma, amelyik a Jobbik szimpatizánsainak is szimpatikus, ha azon a nyelven van előadva, amelyet ők beszélnek. Abba kéne a civileknek hagyni ezt a jobbikozást, nácizást, radikálisozást (oszt tessen mondani, az egyetemfoglalás az mi? vasárnap délelőtti matiné?), hogy legyen mód a nemzeti érzelemtől fűtött, most a Jobbikra figyelő fiatalokat (és nem csak fiatalokat, szülőket, nagyszülőket) egy másik nemzeti ügy, az oktatás, a tudomány, a tudás ügye mögé odacsábítani, csak ugye ehhez sokszor el kell mondani, sőt, a legtöbb megszólalást egy ideig azzal kezdeni, hogy magyar vagyok, szeretnem a hazámat, és azért küzdök, hogy ez egy erős, sikeres ország legyen, amire büszkék lehetünk, és ennek az útja az oktatás, a képzés. Ez azért egy elég jó téma a párbeszédhez.

DarthVader 2013.02.23. 20:10:26

@maroz:

"Észre kéne venni, hogy az oktatás ügye, a tudás és a tudás segítségével történő boldogulás egy olyan igen, egy olyan téma, amelyik a Jobbik szimpatizánsainak is szimpatikus, ha AZON A NYELVEN VAN ELŐADVA, AMIT ŐK BESZÉLNEK."

Hát, azt hiszem, itt bukott meg a dolog. Olyan nyelven nem lehet racionálisan beszélni. Van egy ismerősöm, (akinek a kizárólagos hírforrás a Kurucinfo), ha azzal megpróbálsz beszélni - nekem időnként muszáj együtt lennem vele 24 órán keresztül - , és 10 témából egyben hajlandó neked igazat adni, akkor elismerem, hogy nyertél.
(Hogy a zsidózást is érintsem: legutóbb azt találta mondani, hogy a cigányok és a zsidók azért utálandók, mert mind munkakerülő ingyenélő. Ennek aztán magyarázhatsz bármit. )

Van az az ősöreg mondás, hogy a németeknek három fő tulajdonságuk van. Okosak, bátrak, és hitleristák. A háromból viszont mindig csak kettő jut érvényre. Ugyhogy amelyik bátor és hitelrista, az nem okos, amelyik okos és hitlerista, az nem bátor, amelyik pedig bátor és okos, az nem hitlerista.

Na most ez nem feltétlenül csak az akkori és csak a német népre áll. Az okos és bátor - ne nevezzük nácinak, nem akarlak frusztrálni :) - széljobber az oxymoron. Az okos széljobber, akivel , mert okos, lehetne az általad vázolt párbeszédet lefolytatni, az tudja, hogy az ő poziciója azon az oldalon attól függ - merthogy ő van pozicióban, nem csak egy a sok közül - hogy mennyire eltökélt széljobber. (Egy párbeszéd pedig nem párbeszéd, ha a felek elbeszélnek egymás mellett.) A bátor széljobberrel pedig - mint az ismerősöm - nem lehet "párbeszédet" folytatni. (Ld. az "ultrák" viselkedése, amikor megzavarták a diákokat. Egyik esetben sem voltak kiváncsiak a másik álláspontjára. Elmondták a magukét nagy bátran, oszt jónapot. )

Én is szeretnék hinni a szavak erejében, csak attól tartok, hogy egy ilyen párbeszéd folyamán adott esetben hamarabb kivernék a fogadat, minthogy ki tudd fejteni az álláspontodat.

DarthVader 2013.02.23. 20:32:55

Jut eszembe. Most olvasom Richard J. Evans-nak a Harmadik Birodalom születése cimű könyvét. Még nagyon az elején tartok, de kezd deja vu érzésem lenni :)

maroz 2013.02.23. 21:01:00

@DarthVader: Én még évekkel ezelőtt azt a felismerést importáltam be ámerikából, hogy munkaügyekben jobb az e-mail, mint a telefon. Homlokomra csaptam, bazze, nahát, tényleg. Ugye ha e-mailt kapsz abban a partnered már rá van kényszerülve, hogy a mondandóját egy kicsit összeszedetten, átgondoltan írja meg, valószínűleg neki sincs korlátlan ideje, így hosszúra sem fog nyúlni, ráadásul a telefonnal szemben ott az az előnye, hogy akkor foglalkozol vele, amikor időd van.

Szóval ez nekem nagyon megtetszett és elkezdtem implementálni. Volt, aki helyből vevő volt rá, mert belátta, hogy ez mindenkinek jobb, aztán volt, akit hosszan és kitartóan kellett győzködni, de idővel elfogadták ők is, és persze volt, mert mindig van olyan is, aki konokul elutasított, nem, ő aztán nem fog ímélezni, kikéri magának.

Nem hinném, hogy egy módszerről, vagy egy elképzelésről pusztán azért ki lehet jelenteni, hogy megbukott, mert találunk olyan alanyt is, akikkel szemben működésképtelen. Igen, sajnos lesz ilyen is, és ez az ország sajnos olyan, hogy itt nagyon nehéz álláspontot revideálni, hiszen mácsók vagyunk rettenetesen, és a mácsó inkább meghal, de fel nem adja. Nem csak a széljobberes szájkaratés ilyen, pontosan ugyanígy nem tudsz meggyőzni egy elborult liberálist sem, ha ő már komoly munkát feccölt abba, hogy neki legyen egy jó kis meggyőződése.

Mit lehet tenni ilyenkor? Megvonja az ember a vállát és odafordul egy olyanhoz, akiből inkább kinézi, hogy vele kialakítható egy bizalmibb viszony. Kurucinfó mindig is lesz, és olyan is lesz, aki úgy rákattan, hogy ollóval sem lehet róla leválasztani. Ez van, ezzel nagyon szépen együtt lehet élni. Azzal nehéz együtt élni, amikor a kurucinfóságokra százerek, ha nem egyenesen milliók fogékonyak egy fostos kis tízmilliós országban. Azt viszont nem hiszem el, hogy százezrek és milliók közül ne találna olyanokat az ember, akik igenis kezelhetőek partnereinkként.

Btw, nem csak az ultrák viselkedtek így, hanem ugyanezt csinálta az elte btk dékánhelyettese is. Bement a foglalt terembe, elmondta, hogy ő mit szeretne, és utána rettenetesen bepöccent azon, hogy a diákok nem csinálták azt. Ez pedig szimpla szocializációs különbség: a dékánhelyettes meg van szokva azzal, hogy az ügyeit tekintélyelv mentén intézi, ő megmond, és a hatalomalattiak végrehajtják. Aztán amikor belecsöppent egy olyan helyzetbe, ahol a partnerei már nem voltak hajlandóak elfogadni azt a tekintélyelvű, egyenlőtlen, nyers hatalmi modus operandit, amihez a dékánhelyettes szokva volt jött egy nagy félreértés, abból egy nagy löttyös indulat és mindennek következtében hozott pár rossz döntést. Valójában ha jobban belegondolunk, akkor ott is az volt, hogy ugyanaz a szituáció, de mindkét fél másként értelmezi, mert azt, hogy hogyan értelmezünk egy helyzetet nagyon erősen meghatározza a szocializációnk is.

Azt nem tudom, hogy tudod-e, hogy a végén a diákoknak sikerült a drukkerekkel tisztázniuk a dolgot, és nem csak Debrecenben, hanem az eltén is. Mi lett volna, ha azt a szörnyű és vállalhatatlan "tanácsot" követik a diákok, hogy ezt csak erőből lehet elintézni? Szerintem semmit nem oldott volna meg az emberkedés, sőt.

DarthVader 2013.02.23. 21:54:56

@maroz:

"a diákoknak sikerült a drukkerekkel tisztázniuk a dolgot, és nem csak Debrecenben, hanem az eltén is."

Na. Ez új. Mesélj. (Vagy linkelj, a szó internet-kori értelmében :)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.02.24. 00:41:34

@DarthVader: Hát csak olvasd tovább. Az érzésed erősödni fog. Nincs új a Nap alatt.

emhem 2013.02.24. 05:13:44

@maroz: na ez az az üzenet, amivel egyet tudok érteni. csak az zavar, hogy nem jön át teljesen egyértelműen a posztból, hogy a szerző erre az értelmezésre gondolt, ami emiatt fölösleges és értelmetlen anyázást generál.

maroz 2013.02.24. 07:57:35

@DarthVader: Ez az egyik: ultrasliberi.hu/?p=25694

Az eltén csövezőkhöz meg visszamentek többször is, kis adagokban és velük is sikerült szót érteni.

maroz 2013.02.24. 08:33:12

@emhem:

"De hát doktor úr, ha maga mindig olyasmiket mutat nekem!"

Biztosan ismered azt a viccet, amelyiknek a fenti mondat a csattanója.

Ugyanez áll ezzel az általam felvetett tematikával is. Olyan helyen vetettem fel, ahol azért valamelyest már ismernek, egyesek jobban, mások kevésbé, de annyira mindenképp, hogy tudható legyen, miszerint nekem is célom az, hogy a szélsőség és a hisztéria csökkenjen, hogy élhetőbb legyen az ország.

A vita az eszközökön ment, nekem elegem lett abból a protofasiszta arcoskodásból, mely szerint ezt a problémát erőből kéne megoldani, lábkirúgással és söröskorsós fejbevágással, ráadásul nem ám saját kezűleg, á, dehogy, a liberális hangember az állammal - érted, az oly sokat szidott, diktatúrázott, maffiarezsimezett Orbánállammal!!! - veretné meg mindazokat, akikre ő rámondja, hogy náci. A másik hangember még jobb, ő a titkosszolgálattal végeztetné el ugyanezt. Orbán titkosszolgálatával. Nájsz, ugye? :)

Szóval mondogattam én, hogy párbeszéd, hogy abbafejezni ezt a kirekesztős hisztit, eltekinteni ettől a teljesen ostoba és kilátástalan szimbólumharctól és párbeszéd, párbeszéd, párbeszéd, valamint inklúzió. Erre kaptam sorra azt a reakciót, hogy á, hülye vagy te, hát ezekkel az állatokkal, cihopata barmokkal, véglényekkel - és még kéttucat dehumanizáló jelző -, na, hát ezekkel aztán nem lehet!

Tehát a kultúrlibsi elvárná, hogy az általa alkalmazni rendelt etatista erőszaktól a szélsőséges eszmékkel kacérkodó szerepjátékos belássa, hogy ez nem jó dolog, magába szálljon és megváltoztassa a véleményét, az attitűdjeit, és a liberális demokrácia, a tolerancia ha nem is lelkes, de legalább semleges hívévé váljon. Miközben ugyanez a kultúrlibsi képtelen három nyamvadt kifejezésen túltennie magát egy olyan szövegben, amely szöveg amúgy pont a megoldást keresi. Szabályos hisztériás rohamot kap és beélesíti az atomágyút. Akkor most ki is az, akivel nem lehet párbeszédet folytatni? :)

Ráadásul ez a szimbolikus harc most tök kontraproduktív, hiszen pont annak a harcoló félnek alacsony a támogatottsága, aki tiltani és kirekeszteni szeretne. Láthattuk Gyömrőn is, hogy ez a küzdelem bizony csak a polgártársaink alig tíz százalékát bírja megmozdítani. Eléggé nyilvánvaló, hogy ilyen esetben a betiltós-megakadályozós-kirekesztős szimbólumharc pont az ellenkezőjét éri el a szándékoltnak: juhhhú, na, ha a libsik és a bibsik erre ennyire ugranak nosza, törjünk más helyeken is borsot az orra alá! Kell ez, ugye, mint egy falat kenyér... :((

maroz 2013.02.24. 08:38:16

@agresszív kismalac: Csak annyi, hogy ez itt most nem egy vérnősző barom agresszor diktatúra lesz, hanem egy küszködő, vissza-visszacsúszó, éppen csak elviselhető szarszagú kis demokrácia. És minél távolabb élsz a belvárostól annál elviselhetetlenebb, annál szarszagúbb. Amire mi a "náci" válasza? Kezedbe nyom egy zászlót, lengesd! És a "nácitlanítóé"? Tépd ki a "náci" kezéből a zászlót és akadályozd meg, hogy lengesse!

Hát kösz.

Lólábfi Horgász SC. 2013.02.24. 10:20:34

Úgy nézem, itt sem tudod eladni, a szar, ha a stelázsi polcára teszik, kkor sem lesz befőtt belőle. (még ha annak képzeli is rögtön magát.)
Nem csak az a baj, hogy borzalmasan nem tudod megírni, amit moöndani akarsz, hanem amit mondani akarsz, az kórság. De itt legalább nem vagy zem előtt.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.02.24. 12:03:19

@maroz: Nyílván teljesen más körülmények állnak fent, mint anno a Weimari Köztársaságban. És (amint Evans is rámutatott) ott sem volt szükségszerű a történet ilyen kifutása. Az események számos ponton más irányt vehettek volna.

maroz 2013.02.25. 09:12:35

@acs63:

1. Minden emberi fájdalom egyenlő, de azért vannak egyenlőbbek.

2. A miniszter üzenete: „ne gyűlölködjünk”. A mi válaszunk: de!

A kultúrliberális szépsége akkor figyelhető meg leginkább, amikor a zsidó tematikát csapatja, de a teljes pompája olyankor bontakozik ki, ha a cigányokról van szó. Ezekhez képest amikor a hajléktalanságról áradozik az már csak afféle kis en passant villantás. :)

acs63 2013.02.25. 09:28:44

@maroz: Már többször megbeszéltük, hogy más rugóra jár az agyunk...
Mindenkiben van/lehet gyűlölet és mindenkinek a saját gyűlölete a fontosabb. Nekem elég a sajátom ellen küzdeni. A vicc az, hogy nem is vagyok vallásos, ellentétben a leghangosabbakkal.

maroz 2013.02.25. 09:47:31

@acs63: Én csak az általad ideidézett blogposzt mondanivalóját foglaltam össze két pontban. :)

acs63 2013.02.25. 09:54:00

@maroz: Akkor én is összefoglalnám:

1. Mindenkinek a saját fájdalma a legfontosabb.

2. A miniszter ezt nem tudja, nem érti és tiszteletadás gyanánt baromsággal szítja a tüzet. (Olvasd el a blog alatti kommenteket is!)

3. Ha tudja, érti, akkor viszont...

4. A blogger is alkalmas miniszternek.

maroz 2013.02.25. 10:22:37

@acs63: Mondom, tudom, értem, ugyanaz a nóta, mindenkinek a saját fájdalma a legfontosabb, de a szóban forgó bloggernek az egyik fájdalom fontosabbnak tűnik, mint a másik. És én ezt tartom egy értelmetlen, sehová sem vezető, lényegében véve luxuspicsogásnak. Vettünk legutóbb Párizsban egy pöpec kisplasztikát és milyen jól mutatna mellette a polcon egy kis humanista picsogás, hol egy cigány vagy egy hajléktalan, hadd öleljem virtuálisan a keblemre!

Szerinted ha a miniszter megkérdezi a társadalmat, hogy kedves társadalom, szerintetek melyik fájdalom a nagyobb, de őszintén ám, akkor milyen választ kapna? Szerintem azt, hogy csúnya dolog mindegyik, de mégiscsak az olaszliszkai fájdalom a nagyobb. Namost, szerintem ha a miniszter egy _nagyon_ ezzel ellentétes üzenetet mond, pont akkor szítja a tüzet. Pontosan ugyanolyan ez is, mint a zsidóhiszti: minél jobban toporzékol valami dávidógem-mógem szarság miatt, annál jobban megutáltatja magát a többséggel. Persze ha ez a célja, és nem a probléma kezelése, akkor ehhez tényleg ez a tökéletes eljárás.

A többségi stratégiában is csúnyán mutat egy "picsán leszel rúgva, ha nem!", de egy kisebbségiben ha nem is teljesen szuicid, de legalábbis röhejes.

acs63 2013.02.25. 10:39:34

@maroz:

5. Te is alkalmas vagy (más bloggerekkel/régi kollégákkal együtt) miniszternek. :-P

maroz 2013.02.25. 11:02:28

@acs63: Na hallod, percek alatt szétlopnék mindent, jóhogy! Mi más ma egy ilyen munka jutalma? :)

Az a baj, hogy ebben az esetben is azt várják el egy minisztertől sokan, hogy ne politikusként, hanem civil (értelmiségiként) nyilatkozzon meg. Holott ő most nem az, még csak nem is pap, hanem miniszter, azaz politikus.

Te még soha nem kerültél olyan helyzetbe, amikor kénytelen voltál azt mondani, amit lehet és nem azt, amit szeretnél?

acs63 2013.02.25. 11:27:15

@maroz:

-Öt év letöltendő alsó hangon... :-)
-Várja a rosseb, a poszt elvállalásakor kellett volna átgondolni a szerepet/feladatot.
-Olyankor inkább hallgatok, vagy másra bízom, esetleg célozgatok. Abból is lehet érteni.

maroz 2013.02.25. 11:36:39

@acs63: Na, ezt teszi Balog is. Inkább célozgat.

De ha már idehoztad kicsit én is utánamentem:

hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20130225_Embertelensegek_kicsiny_miniszteriuma

A lényeg: nácifideszorbánfúj.

Na, lapozzunk.

acs63 2013.02.25. 11:51:38

@maroz: Én célozgathatok, nem vagyok miniszter.

A HVG-s vélemény az utolsó előtti bekezdés nélkül nekem megfelelne, úgy az utolsó is nagyobbat ütne.

Lapozzunk!

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.02.28. 18:35:19

@maroz: És komolyan gondolod, hogy - a romák vonatkozásában - a Jobbik és a Gárda csak szerepet játszik? És legfeljebb szarik arra, hogy van, aki komolyan veszi és gyilkolászni kezd?
Szvsz a zsidókérdés Mo-on álkérdés, viszont a zsidózás a kapitalizmus el nem fogadását rejti. És ettől ideges tőle sok ember, aki ideges tőle.

maroz 2013.03.01. 17:48:23

@Kuviklacz: Tényleg olyan nehéz ezt megérteni?

Van két csoport. Az egyik egyféle, míg a másik másféle szerepet játszik, és ezek a szerepek erősen rezonálnak egymásra, olyannyira, hogy az egész színjáték iránt elveszne az érdeklődés, ha nem végszavaznának egymásnak olyan lelkesen. Mint Konrad Lorenz kutyái a kerítés két oldalán, tudják a dolgukat és lelkesen teszik is.

Ezen túl pedig itt az ország, benne különféle emberek különféle gondolatokkal. Ezek a gondolatok sajnos eléggé délbalkán-konformak, és nem az van, hogy ez egy szűk kisebbség kiváltsága lenne, hanem minden jel szerint többségi. Ezt valahogyan a körúton belül és hangulatos egyetemek barátságos dolgozószobáiban nem igazán bírják felfogni a népek, de ettől még ez a helyzet. Aztán ezekre a szörnyű gondolatainkra mindenféle kufárok lecsapnak, ahogyan az már csak lenni szokott.

A két probléma nem ugyanaz. Az egyik egy ostoba bozótharc, buta, sehová sem vezető gyűlöletekkel. Illetve pardon: vezet az valahová, csak pont nem abba az irányba, ami számomra fontos lenne. Mert számomra ott jelenik meg legerősebben a különbség, ahol a célokat és a célhoz vezető eszközöket átnézzük. A szerepjátékosnak ugyanis egyáltalán nem fontos célja az, hogy a társadalmunk ne úgy gondolkodjon, ahogy, nem, neki a szerepjátszás az eszköz is és a cél is. Ennek rendel alá mindent.

És igen, sajnos lesznek szerepjátékosok, akik emberként csúnya dolgokat fognak elkövetni, mert a mindent elsöprő kölcsönös gyűlölet szükségszerűen aljasít. Ekkor jön az, amikor a játékosok kilépnek a szerepükből és konkrét cselekvésekkel konkrét károkat okoznak embereknek. Vicces, de nekem, személy szerint eddig sem jobbikos, sem semmilyen más szélsőjobb ideológiától elborult ember semmilyen konkrét kárt nem okozott. Szájkarate, egymás kedélyes ugatása igen, de károkozás semmi.

Ezzel szemben egy zsidó a zsidóságát harcifaszként suhogtatva igen. Konkrét kárt, konkrétan ellopta két évnyi munkám gyümölcsét, ráadásul több másik zsidó lelkes éljenzése közepette. Ide bír aljasítani a gyűlölet. És persze még tovább, ami úgy mégis, mit is old meg? Mert engem speciel inkább az érdekelne, hogy egy eszköz megold-e valamit. A gyűlölet úgyis csak gyűlöletet fog szülni, nekem speciel most minden emberi számítás szerint el kéne kezdenem utálni a zsidókat, és az, hogy ezt nem teszem elég sok munkámba kerül. De a hülye zsidaja vajon belegondol-e abba, hogy amikor nem engem, hanem egy másik embert rúg pofán elaljasulva az ő nagy gyűlöletében, szóval hogy vajon az a másik ember is fog-e majd küzdeni a természetes módon jelentkező érzelmeivel, vagy hagyja a francba és elkezdi ő is utálni lelkesen a zsidókat, mert az ráadásul trendi is?

Na, én ettől leszek ideges. A hobbinácitlanító fékevesztett gyűlöletétől, és az abból következő aljasságoktól.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.03.02. 21:33:20

@maroz: Eredetileg ide akartam írni, hogy más csoportokkal kapcsolatban ez valahogy nem merül fel (még az erdélyiekkel sem), meg hogy Neked valszeg most még túl érzelmi a konkrét ügy, hogy ki lehetne elemezni. De hagyjuk.
Amúgy a szenvedélyes nácitlanítók többsége nem zsidó, vagy legalábbis nincs zsidótudata, de leginkább nem lobogtatja a zsidóságát. Ennek jó oka van (itt jön a csavar:), ha zsidóként tiltakozna, azonnal hitelét vesztené, mert személyesen érintett.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.03.02. 21:40:08

@maroz: Ja, és pont azért írta, hogy a zsidókérdés álkérdés, mert mit tud az antiszemita tenni? A romáknak igenis nagyon sok konkrét kárt okoz a Jobbik, és az egész szemlélet.
De most őszintén, mi kárt lehet tenni a zsidókban a Jobbikosnak? Nem eszik Pick szalámit (Herzet sem), nem vesz Richter gyógyszert? Nem jár a Sportuszodába? Amit lehetett ártani azoknak a szidóknak, akiknek a békeéveknek szerepük volt, azt először a nácik, aztán a kommunisták már mind megtették. És a romák könnyebben felismerhetőek, sebezhetőbbek.
Azt hiszem, akit a zsidózás zavar, nem a konkrét embereknek, hanem a közmorálnak okozott kár zavarja, és az a romantikus antikapitalizmus, amit az tükröz. És ez utóbbi sokaknak ebben az országban okoz hatalmas közvetett kárt, merthogy kormánypolitikává lett.
süti beállítások módosítása