HTML

Csoportterápia

  • Kopó: Annak a paradox helyzetnek mi a feloldása, hogy a felújításhoz tőke kell, az meg az önkormányzatna... (2021.12.21. 01:47) Faszádizmus
  • ATCG: Csak a csönd (2019.07.30. 00:21) Outdoor
  • maroz: @KUNTYI: Ötmillió forintot azért nem akkora kunszt elhasználni, például felteszed a ruletten a pir... (2016.11.25. 05:42) A napelem haszna Magyarországon
  • maroz: @annamanna: Nézd meg, hogy kik és mire használhatják ezt a bringát. Nézd meg a motorját: 0,25 kW a... (2016.04.19. 12:51) Zöld rendszám
  • bontottcsirke: @dr Smittpálelnökúr: Ezaz! Rekesszz ki mindenkit, aki nem a haverod! Így szép a demokrácia. (2016.02.07. 13:02) Demokratikus ellenzék

Egy másik segglyuk

segglyukbanner.png"A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra."



Irl kommentelnél? Gyere a Gólyába!

golya.jpg

Ambulánsan kezeltek száma

Címkék

alföldi (2) államadósság (1) államcsőd (1) államforma (1) ami még egy blogon is ciki (1) aranyszalag minőség (1) a létezés magyar minősége (15) ballib (13) balliberális értelmiségi elit krémje (2) bizalom (4) bloglossza (31) bürokrácia (1) chiken game (1) cigány (1) civil (17) civilek (6) civil politizálás (1) demokrácia (1) égés (1) egyéb ápoltak (7) egyetemfoglalás (1) életvilág (4) elit (20) ellenzék (1) emlékezés (1) emlékezés-biznisz (1) eperjes károly (1) építészet (1) erkölcs (6) erőss zsolt (1) érték (15) értelmiségi elit (6) etatizmus (2) felelősségvállalás (1) fellegi (1) felsőoktatás (1) fidesz (1) fogyasztóvédelem (2) gasztroezmegaz (1) gasztronómia (4) giró szász (1) gyereknevelés (1) győzelmi jelentés (1) gyurcsány (3) g pont (1) háború (1) hallgatói érdekképviselet (2) hatalom (6) hazugság (1) helyreigazítás (1) hétköznapi apróságok (2) hétvége (17) homofóbia (1) horsefuckers pride (1) igazságosság (1) indulatposzt (1) jobbik (2) jogállam (5) jövőkép (17) kisember (10) kiss péter (1) konzervativizmus (1) kormány (1) kormányzás (3) kövér (1) középosztály (1) kreativitás (2) kultúra (2) lányomnak mondom (1) lázár (1) lengyel lászló (1) levelező tagozat (3) liberális demokrácia (1) lmp (1) magánügy (1) magyar gasztronómiai egyesület (1) magyar narancs (2) matolcsy (1) mazsihiszti (1) média (11) migráció (1) milla (1) mszp (5) munka (1) náci (2) nacionalizmus (1) nemzeti középosztály (1) nyitottakvagyunk (1) oktatás (13) orbánizmus (10) palotaőrség (1) pártállam (3) pártpolitizálás (11) pénzért bármit (1) pintér (1) plágium (2) polgár (1) polgárosodás (3) pozsonyi ádám (1) progresszió (1) rendszerváltás (2) románia (5) schmitt pál (6) selmeczi (1) szabadság (1) szanyi tibor (6) szíria (1) szőkenő (1) tarlós (1) társadalom (25) TGM (1) tudomány (3) tv2 (1) ünnep (4) vágó istván (1) választás (1) vallás (1) vélekedéseink (1) vendégposzt (1) vicc (2) vidéki tanácselnök (1) zárszó (1) zászlóégetés (1) zombiszdsz (1) zsidó (3) Címkefelhő

Házirendetlenség

Csak úgy, miheztartás végett

-Doktor úr, nagyon fog fájni?
-Igen. Mégis, mit képzel, ha jól esne akkor magunknak csinálnánk!

Ezt a blogot magamnak csinálom, hogy jól essen. Ne vedd el ezt tőlem. Ne agitálj, mert nem érdekel. Ne mondd el nekem, hogy elfogult vagyok, mert ezt én is tudom. Igen, ezen a blogon elfogultan írok, ezt nem is tagadom. Azt gondolom ugyanis, hogy jobb, ha felismerem és figyelek a saját elfogultságomra, mint ha letagadnám és állítanám, hogy az elfogult véleményem elfogulatlan.

Ne agitálj, ne próbálj meg legyőzni, hanem beszélgess velem. Ha akarsz. Próbáld megismerni a gondolkodásomat, cserébe én is igyekezni fogok megismerni a tiedet. Attól még nem dől össze a világ, ha ugyanarról a szeletkéjéről te meg én másként gondolkodunk. 

Ha beszélgetni szeretnél velem, akkor vedd figyelembe, hogy engem a dolgok érdekelnek és nem annyira a vélemények. Épeszűbbnek tartom magukról a dolgokról beszélgetni, vitázni, mint a véleményekről.

Nem különösebben zavar, ha minősítesz, nem szeretnék innen semmit se kitörölni, se kitiltani senkit, de arra kérlek, hogy a többi ápoltat ne minősítsd. Szeretném, ha ez egy komfortos diliház maradna, zártosztály nélkül.  

Köszönöm, és érezd rosszul magad nálunk!

Kihívásposzt emberségfronton...

2015.09.29. 15:10 | maroz | 205 komment

...avagy mire költöttünk el közel egymilliárd forintot. Ezt a pénzt még Gyurcsányék alatt ítélték oda a TÁMOP–5.5.5/08/1 kódszámú pénzszórás keretében, az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak, hogy:

A hatóság a TÁMOP–5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és a hatósági munka erősítése című programjával arra törekedett, hogy a hatósági jogalkalmazáson túl a diszkriminációs folyamatokba a projekt eszközeivel is beavatkozzon.

Az EBH az Európai Uniós támogatású program kezdeményezésével a hatósági részvétel erősítését vállalta a diszkrimináció elleni küzdelemben.Az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos szemléletmód társadalmi szintű megerősítését az EBH megyei ügyfélszolgálati hálózat fejlesztésével, sajáttananyag-fejlesztésű képzéssorozattal, a diszkriminációs mechanizmusok feltárására irányuló kutatásokkal és az integrált kommunikáció eszközeivel valósította meg.

Lássuk tehát, hogy mi van ma, hat évvel és egymilliárd elköltött közforinttal később. Lássuk, mennyire erős a hatósági munka, de leginkább azt, hogy ki hogyan tud hozzáférni ehhez a hatósághoz. És mennyire egyenlően. Lássuk a kihívást!

Első körben meg kell próbálnunk beleélni magunkat egy átlagos ember helyzetébe, aki annyiban tér el az átlagtól, hogy nyomorék. Éljen mondjuk Izsákon, képzettsége szakmunkás, van egy egyszerű számítógépe, a fia okosított neki tanyasi internetet, és az emberünk úgy átlagosan el is boldogul ezekkel. Van neki ügyfélkapuja, és többé-kevésbé használni is tudja. Nem veti fel a pénz.

Második körben képzeljünk el egy olyan szituációt, ahol egy szolgáltató őt a fogyatékossága miatt hátránnyal sújtotta. Ez gondolom megy simán. Képzeljük el, hogy az emberünkben feldemhedt az igazságérzet, és nem szeretné annyiban hagyni az ügyet. Megtudja valahonnan, hogy létezik egy Egyenlő Bánásmód Hatóság, amelyiknek van honlapja: http://www.egyenlobanasmod.hu 

Innen jön a harmadik, a közös kör. Szeretnélek bevonni benneteket egy kísérletbe: nézzük meg együtt, hogy ez a képzeletbeli emberünk milyen módon tudja megkeresni ezt a hivatalt úgy, hogy ennek során a fogyatéka miatt ne kerüljön hátrányba. Számomra teljesen ésszerűnek tűnik az, hogy ez az ügy online is elintézhető legyen, hiszen egyrészt elköltöttünk egymilliárd forintot, másrészt pedig furcsa lenne, ha pont az Egyenlő Bánásmód Hatóság mondana olyant egy nyomoréknak, hogy öregem, ha panaszod van írd le egy papírra és fuss el vele a postára! Tehát a kihívás: próbáljátok meg az izsáki polgár bőrébe beleélni magatokat, és az EBH nyitólapjáról kiindulva eljutni oda, hogy a panaszotok szabályosan megérkezik a hatósághoz! 

Kommentekben megbeszélhetjük a fejleményeket, hajrá!

205 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kakukkfeszek.blog.hu/api/trackback/id/tr337863746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maroz 2015.10.12. 17:35:23

@Jean Sol Partre: "jutalmat (ha a cég elért valami fontosat) viszont ugyanakkorát kapott a vezető mérnök és a takarítónő is (és persze az igazgató is), merthogy mindenkinek a munkája fontos volt ahhoz, hogy az eredményt elérjük"

Na most akkor képzeld el, hogy van egy "cég", ahol nincs vezető mérnök, nincs takarítónő, pláne nincs igazgató, hanem vannak munkatársak, akik felváltva és együtt oldanak meg feladatokat. Ha mérnöki munka akkor azt, ha vécépucolás, akkor azt. Ebben az esetben már sokkal könnyebb a közösen elért jövedelmet szétosztani, hiszen az egyenlő elosztás elvét már eleve megalapozza, hogy a munka is egyenlő volt, amit elvégeztek. Innen már könnyebb ezt az "egyenlőt" pár egyéb szemponttal is súlyozni, és ebben a helyzetben már elérhetőbb egy "igazságosabb" elosztás is.

"Akkor értettem meg, hogy sok ember nem azért nem csinál "kreatívabb" munkát, mert ne lenne képes rá, hanem egyszerűen nem akar. "

Kismillió más magyarázata is lehet annak, hogy nem jelentkeztek sokan. Lehet, hogy észre se vették a hirdetményt, lehet, hogy az iskolában már beléjük raktak annyi frusztrációt, hogy önfeladóan legyintettek, ehhez én biztos nem vagyok elég okos, de az is lehet, hogy tényleg nem elég okosak hozzá, mert a közpénzből fenntartott közoktatásban nem kaptak semmit, otthonról meg nem volt mit hozni, szóval ezer és egy oka lehet annak, hogy nem jelentkeztek, de hogy sok ember ne akarna kreatívabb munkát csinálni, ez egészen egyszerűen már csak azért sem igaz, mert mi a szösz ez a "kreatív munka"?

Gondolj arra, hogy ha egy programozónak elmondanád, hogy az adatrögzítés kreatív munka, akkor hogyan rohanna el a gyógyszere után. ;)

Minden munka kreatív, mert kreál, létrehoz, és teljesen önkényes az, hogy egyik munkát kreatívnak nevezzük míg a másikat csak simán munkának. Adj nekem tíz, találomra kiválasztott munkást, adj fél évet és 24 millió forintot, és be fogom neked bizonyítani, hogy ezzel a kollektívával fél éven belül tudunk olyasmit csinálni, amire tízszertízszertíz, azaz ezer ember vitán felül azt fogja mondani, hogy ez igen, ez egy kreatív munka terméke!

maroz 2015.10.12. 17:58:36

@Jean Sol Partre: "De az élet maga verseny, még a növények is versenyeznek, ez az élet velejárója."

A természetben nincs verseny, az csak az ember fejében van. Megfigyel bizonyos természeti jelenségeket, és megkonstruálja a maga magyarázatait, de ettől még a természetben sehol nem létezik maga a verseny. Megfigyelhető jelenségek vannak, de verseny, az speciel nincs.

"A túlélésért versenyzünk mindannyian."

Ez sem igaz. Ma, azokban az országokban, ahol a versenyt istenítik pont hogy ennek az ellenkezője az igaz, a túlfogyasztásért versenyzünk. Ma Magyarországon emberek milliói bizonyítják be évről évre, hogy még harmincezer forintból sem lehet meghalni. Élni sem, de meghalni se.

Hol versenyez az a munkásarisztokrata a túlélésért, aki hajtja az alája beosztottakat azért, hogy az év végi jutalmából lecserélhesse a hároméves középkategóriást egy új felsőkategóriásra? És az alája beosztott bérmunkásnak mi a fenéért kell hajtania a túlélésért, ha a munkájának a gyümölcse nem a halál elkerülése, hanem az, hogy az igazgató januártól S8-assal jár?

"de persze ez is a verseny miatt jó ám, csak nem a fajon belül folyik, hanem a fajok közötti versenyben előny"

Elnézést, de mondanál nekem egy olyan fajt, amelyikkel mi, emberek versenyben vagyunk? Jó, a levéltetű megvan, de valami komolyabb? ;)

"A fajon belül pedig, mint általában, az alkalmazkodóképesség adja a versenyelőnyt. Itt számít az, hogy mennyit tanul valaki, mennyire képes elsajátítani valami újat, bonyolultat. "

Az emberi faj versenye a helyzet mai állása szerint farkasra, mint fajra lefordítva így nézne ki:

A faj 10 százaléka fogyasztja el a közösen levadászott zsákmány 90 százalékát, és a populáció tagjai úgy néznek ki, hogy tíz százaléka háromméteres benga óriás, húsz százaléka kutyaméretű, negyven százaléka nem nagyobb, mint egy menyét, és a populáció harminc százaléka egy nyeszlett cickánynál is kisebb.

Igen, az állatvilágban egy fajon belül vannak örökletes különbségek, és ez eredményez a populáción belül igazságtalan elosztást, de ennek komoly korlátja van. A genetikai lottón jót húzó alfahím ugyanis _a falkával együtt vadászik_, ő szalad elől, ő kockáztatja a legtöbbet, ő az, aki _személyesen_ nekimegy a falkát veszélyeztető más fajhoz tartozó ragadozóknak, és igen, ő az, aki először jóllakik a _közös_ zsákmányból.

De az emberi fajjal ellentétben a vezérfarkas, ha jóllakott akkor félreáll, és hagyja a többieket is enni. Az emberi faj alfahímjei pedig ráülnek minden olyan közösen elejtett zsákmány 90%-ára, aminek az elejtésében valójában nem is vettek tevőlegesen részt. Lám, a kapitalizmus még az emberi őstermészettel is ellentétes, így a mai kizsákmányoló elosztási mód koránt sem természeti, hanem emberi törvényeken alapszik.

Amit pedig ember alkotott azt ember le is tud rombolni. A feudalizmust is megfingatták, a kapitalizmust is meg fogják, idő kérdése.

maroz 2015.10.12. 22:18:47

@Jean Sol Partre: "Az országgal viszont elégedetlen, mert a vezetőik nem értenek semmihez, lopnak csalnak és rombolják még a meglévő dolgokat is."

Ja, és ma reggel jött meg az értesítés, hogy a nyrt-t mostantól úgy hívják, hogy: eljárás alá vont. ;)

Jean Sol Partre 2015.10.12. 23:46:01

@maroz: "ne az atipikus kis helyeket nézzük"
Mindegy, hogy atipikus, mert nem arról akartam beszélni, hogy a közszférában van-e verseny, hanem hogy hogy működik egy olyan hely, ahol nincs.

Jean Sol Partre 2015.10.12. 23:48:07

@maroz: "Tehát jól értem, neked a globalizált neoliberális világrendszerrel nincs is amúgy bajod?"

van, de nem alapvető, a legtöbb probléma javítható. illetve minden amit helyette tudnék, rosszabb.

Jean Sol Partre 2015.10.12. 23:53:40

@maroz: "van egy "cég", ahol nincs vezető mérnök, nincs takarítónő, pláne nincs igazgató, hanem vannak munkatársak, akik felváltva és együtt oldanak meg feladatokat. Ha mérnöki munka akkor azt, ha vécépucolás, akkor azt. "

Most már kezd idegesítő lenni ez a baromság. Képzelj el egy kórházat, ahol épp a takarítónő csinálja szívátültetést, mert a múlt héten elmagyarázta neki a sebész, hogy azt hogy kell.

"mi a szösz ez a "kreatív munka"?"
Amihez gondolkodni kell. A konkrét esetben nemk ellett, de ezek a fiúk ezt nem tudták, nekik gondolkodás (és nehézség) volt az is, hogy a gép kezelését megtanulják.

Ugye nem voltál katona? Ott nem "hirdetmény" volt, hogy ne lehessen észrevenni, és a laktanyához képest a civil ruha és az otthon lakás maga volt a paradicsom. Ha ott valaki ezért nem vállalt el valamit, ahhoz komoly ok kellett.

Jean Sol Partre 2015.10.12. 23:57:10

@maroz: "A természetben nincs verseny"

Akkor definiáld már a versenyt, szerinted mi az? És mi az, amikor a gyengébbet megeszi az erősebb, amikor a növények agymást nyomják el a fény felé törekedve, amikor az állatok verekszenek a vízért és amikor az evolúció próbál a körülményekhez jobban alkalmazkodó egyedeket teremteni? A hétpettyes katica nem versenyez a harlekin katicával? A vadkacsa a hattyúval? Ne szórakozz velem, mondj egy olyan definíciót, ami szerint ez nem verseny.

maroz 2015.10.13. 05:27:42

@Jean Sol Partre: Oké, így már értem, félreértettelek, azt hittem, hogy nem csak a megfigyeléseidet mondod el, hanem egyúttal általánosítasz is. De így már kerek :)

maroz 2015.10.13. 05:54:42

@Jean Sol Partre: Oké. Akkor most nézzük meg ezt közelebbről.

Van csak Magyarországon kábé nyolcmillió ember, aki alkalmas arra, hogy munkát végezzen. Te hoztál egy olyan esetet, ahol a torz egészségügyi ellátó rendszerünk miatt olyan túlszakosodás jelent meg, ami ma indokolttá teszi, hogy abba a munkakörbe egy túlképzett munkavállalót tegyünk. Ez szerintem egy rossz struktúra, én nagyon nem támogatom az ilyen egészségügyet, de ez most mindegy is.

De egyrészt: ettől még a sebész nem hülye a budipucoláshoz, tehát simán megtehetné, hogy amikor rá kerül a sor, kipucolja. És egy kórházban kismillió egyéb munka van, amit el kell végezni, köztük adminisztratív is, tehát semmi komoly akadálya nem lenne annak, hogy azokat a munkákat, amelyek nem igénylik a magas fokú specializációt közösen végezzék.

Másrészt: ennek a mi nyolcmilliónyi, munkát végezni képes népünknek csak elenyésző hányada tudna ilyen komplex tudást igénylő munkákat végezni, mert kurvakevés az ilyen munka.

A valóság ezzel szemben az, hogy a mai, mérnök végzettségű bérmunkások 90%-ának a munkáját simán el tudná végezni bárki, akinek van egy alapfokú erudíciója, és ha egy érettségije is, akkor meg még annál is inkább simán.

De a rendszer nem így van felépítve, hanem a tíz százalékra hivatkozva, az ő igényeik szerint. Ez a réteg a munkásosztály elárulója, ők a munkásarisztokraták, akik egy plusz szelet kenyérét elárulják a saját osztályukat és a tőke zsoldjába állva segítenek elnyomni őket. Sajnos az ilyen narratívák, amelyek azzal csúsztatnak, hogy az úgynevezett magasan kvalifikált munkákat a szívátültetésen keresztül mutatja be, és nem mondjuk egy ennél ezerszer tipikusabb álláson, a pr-menedzseren, a kommunikációs szakemberen, a marketing-menedzseren, a hr-esen, a tanszékvezető egyetemi elekgáboron, éééés hogy teljes legyen a kép: a Civilházat vezető Dr. Dömény Péteren keresztül. A logika első ránézésre megáll, hiszen valóban, ki szeretné, hogy a szívét ne a legmagasabban képzett orvos baszkurálja, de alaposabban nézve nem áll meg, mert a magas képzettségű munkahelyek _túlnyomó többsége_ nem olyan, mint a sebészé, hanem pontosan, hogy azzal ellentétes.

Márpedig ha egy rendszerről el szeretnék mondani valamit, akkor nem szép dolog a rendszer tíz százalékáról beszélni és úgy tenni, mintha az a teljes rendszer lenne.

"Amihez gondolkodni kell. A konkrét esetben nemk ellett, de ezek a fiúk ezt nem tudták, nekik gondolkodás (és nehézség) volt az is, hogy a gép kezelését megtanulják."
Jó, akkor mondj egyetlen olyan célracionális cselekvést, ahol nem kell gondolkodni! :)) Na, ez az, ami számomra a baloldaliságot jelenti. Én az egyenlő méltóság híve vagyok, és emiatt nehezemre esne a saját gondolkodásomat anyagilag is honorálandó magasabb minőségnek elgondolni, mint a másokét. "Amit én csinálok, ahhoz gondolkodás kell, amit más, ahhoz meg nem." Naja, ha a gondolkodás az, aminek én kinevezem, akkor tényleg. De ebben az esetben a fogalmi elhatárolódás nem a pusztán formai megkülönböztetést célozza, hanem ez egy hatalmi eszközzé válik: "mi, gondolkodók megérdemeljük, hogy többet kapjunk a közösből, mert a mi gondolkodásunk magasabbrendű, mint azoknak a gondolkodása, akik kárára a jövedelmi-vagyoni többletünket meg szeretnénk kapni.

Sajnos a közoktatás, a formális képzés mai jellege pont ezt az elnyomó struktúrát építi újra, az egyre több diploma nem azért kell, mert kellene a tudás, lószart, annak a tizede sem kell tipikusan, hanem azért, hogy legyen egy olyan formális intézmény, amelynek a segítségével a munkások többsége alemberré tehető, a munkája gyümölcse elvonható és az újraosztható a munkásarisztokrácia között.

maroz 2015.10.13. 06:02:54

@Jean Sol Partre: Nem szórakozok. Ha felidegesít, inkább hagyjuk.

A válasz a konstruktivizmus, verseny nincs, az csak egy emberi konstrukció.

Tudom, hogy ezt nehéz befogadni, ezért nem is erőltetném, mert elhiszem, hogy számodra úgy tűnik, mintha szórakoznék, minta dacból csakazértis számodra triviálisnak tűnő kérdésekben is ellentmondok, holott nem így van. Én amit itt leírok azt mind-mind úgy is gondolom, és azért, mert meggyőződtem róla, hogy így igaz.

Például levetted-e, hogy mindazt, amit egy nem versenyre, hanem kooperációra és egyenlő méltóságra alapuló munkaszervezési módnak mutatok be az valójában egy két éve futó modellkísérlet tapasztalatai? A valóságot mesélem, nem a fikciót. :))

De mondom, ha úgy véled, hogy szórakozok, amikor azt állítom, hogy a természetben nincs verseny, akkor inkább haggyuk, mert nem szeretném, ha azt hinnéd, hogy csak öncélúan bosszantalak.

maroz 2015.10.13. 06:48:57

@Jean Sol Partre: Magyarország ma egy neoliberális állam. Soha '90 óta nem volt ennyire neoliberális. Nem viccelek, neked most örülnöd kéne, és reménykedni abban, hogy ez jó sokáig így is marad. Szerencsére az van, hogy a neoliberalizmusnak te a nyertese van, így érthető, ha nincs vele bajod, de az nem érthető, hogy akkor miért van vele bajod itt, Magyarországon, hol még Németországot is lekörözzük neoliberalizmusban? Ők hozzánk, a mi neoliberális államunkhoz képest nem hogy szocialisták, de egyenesen komcsik! :)

maroz 2015.10.13. 09:16:52

Egy másik:

"Hogyan nyújtható be panasz, illetve bejelentés a Gazdasági Versenyhivatalhoz?

Beadványát eljuttathatja postai úton (1391 Budapest 62. Pf.:211.) vagy elektronikus formában (bejelentés esetén elektronikus úton csak abban az esetben, ha rendelkezik fokozott biztonságú elektronikus aláírással), valamint átadhatja személyesen hétfőtől-csütörtökig 8:00 órától 16:30 óráig, pénteken 8:00 órától 14:00 óráig (1054 Budapest, Alkotmány u. 5.) a Gazdasági Versenyhivatal munkatársainak."

Remek, tehát lehet kinyomtatni a weboldalakat, az e-maileket, irány a posta, tértivevény, na, ilyen könnyedén hozzáférhetőek a kapitalizmus fékei és ellensúlyai. Ennyire jó a verseny a kisembernek. Minden további nélkül lenne rá nulla filléres megoldás, hogy a kisember is jobban hozzáférhessen ehhez az intézményhez, de nincs. Ő nyomtasson, borítékoljon, gyaljon a postára. Na, ez a verseny egy kisember habitusából!

maroz 2015.10.13. 09:35:53

@Jean Sol Partre: Nézd a versenyt konkrétan is, ahogyan én találkozok vele.

Tegyük fel, hogy meg szeretnék szerkeszteni és be szeretnék adni egy beadványt a GVH-nak. Van rá 40 percem. Ez elég is, gépleni gyorsan tudok, fogalmazni még annál is gyorsabban, mondjuk három fájlt kell csatolni, két kattintás, és már küldhetném is.

De nem küldhetem, mert engem a hivatal kirekeszt azon polgárok köréből, akik elektronikusan is beküldhetnék a dokumentumaikat, holott az állami infrastruktúra és a jogi keret adott lenne ahhoz, hogy én is elküldhessem a beadványomat akkor is, ha nem rendelkezem havi több tízezer forintokat kóstáló elektronikus aláírással.

Tehát nekem ki kell nyomtatni, 12 oldal, és ugye a minimum, hogy rendelkeznem kell nyomtatóval. Mert igen, a levelet kézzel is meg tudnám írni, de a becsatolt dokumentumokkal mi a szöszt kezdhetnék? Üvegezzem át skiccpauszra? ;)

És akkor bábaszik az, ami időnként mindenki másnál is: kifogy a nyomtatóból a tinta! Igen, tartalékpatron, tudom, és ez az alap, de bárkivel előfordul az, hogy nincs kéznél tartalékpatron.

Namost, adj tanácsot, mit tegyek. Nyilván, hibáztam, tehát a hibám helyrehozása érdekében hajlandó vagyok némi ésszerű költséget bevállalni, mondd, hogy mit tegyek. Hogyan oldjam meg gyorsan és hatékonyan ezt a patronproblémát, hogy versenyben maradhassak legalább azokkal a beadványszerkesztőkkel, akik számára ugyanúgy nem elérhető az elektronikus ügyintézés mint a számomra, akik szintén nyomtatni kényszerülnek. Mit tegyek itt, most, ebben a konkrét helyzetben, hogyan oldjam meg a problémámat?

Jean Sol Partre 2015.10.13. 10:12:41

@maroz:
1. ha a sebész budit pucol, az nemes cselekedet, de minden perc amit nem szívátültetéssel tölt, elvesztegetett idő. Ergo ne pucolja a budit, hanem ültesse a sziveket át.

2. alapból azt gondolom, csinálja mindenki azt, amihez a legjobban ért. Természetesen igazad van, vannak végzettségek és pozíciók, amik nagyjából ekvivalensek, amit egy adott munkahelyen bárki el tud végezni, és egyre több az olyan munkahely, ahol ezt ki is használják. Lásd startupok, új kis cégek, sok fiatal és mindenki mindent csinál amit éppen kell.

3. minden munkához gondolkodni kell. A katonaságos példámból azt az egyetlen mondatot nem idézted, hogy a fiúknak az volt a "félelmetes", hogy megtanulják kezelni a számítógépet.
Nem vagyunk egyformák, nem egyforma környezetből jövünk, nem egyforma oktatásban részesültünk és nem egyformák a tapasztalataink. Van, aki kalandvágyóan áll hozzá a dolgokhoz ("próbáljuk meg, biztos sikerül"), és van akik félnek az újtól, az ismeretlentől, van akik meg csak lusták új ismereteket elsajátítani. Ezekkel nem tudsz mit csinálni, ha ők nem akarnak, akkor nem kényszerítheted őket.

3. a közoktatás borzalmas, ebben egyetértünk. Ráadásul egyre rosszabb, mert megint az elnyomás, a nevelés és a propaganda irányába halad. A diploma viszont nem azért kell, mert a konkrét tudásra szükség van. A mai világ nagyon gyorsan változik, és a gépek/technológiák egyre bonyolultabbak, egész egyszerűen a tanulás technikáját kell megtanulni, képesnek kell lenni új ismereteket befogadni. Egy pénztárosnak az új pénztárgépet, a lakatosnak az új robotokat, a takarítónőnek az új gépek, a kávéfőző, ésatöbbi. Ehhez nem elég a szakiskola, szövegértés kell, sokkal pallérozottabb agy, nem az "elitnek", hanem mindenkinek.

Jean Sol Partre 2015.10.13. 10:15:01

@maroz: nem tudom, ha lettél volna, nem beszélsz hirdetményről, meg érted, mennyire fontos ott mindenkinek, hogy a szabadságáért küzdjön, ne rohadjon bent a laktanyában. Hogy ölni tudna azért, hogy pár nappal többet töltsönt kint, tehát ha nem vállal el valamit azért, hogy _állandóan_kint_legyen_ ráadásul _civil_ruhában_, akkor annak nyomós oka van (lehet, kismillió, de nem piszlicsáré).

Jean Sol Partre 2015.10.13. 10:16:36

@maroz: mindaddig azt gondolom, szórakozol, amíg nem tisztázod, mit értesz verseny alatt és miért állítod, hogy az természetben nem létezik.

Egyre erősebb a gyanúm, hogy valami teljesen mást értünk verseny alatt.

Jean Sol Partre 2015.10.13. 10:32:55

@maroz: "nem versenyre, hanem kooperációra és egyenlő méltóságra alapuló munkaszervezési módnak mutatok be az valójában egy két éve futó modellkísérlet tapasztalatai?"

A kettő nme mond ellent egymásnak, szerintem. Egyrészt annak, hogy egy munkahely hogyan szerveződik, semmi köze a világrendszerekhez, például a neoliberalizmushoz.
Továbbra is a munkahelyemmel példálózok, nálunk a te fogalmaid szerint akkor nincs is verseny (ha jól értem). Egyenlő méltóság van, van ugyan ranglétra, tudás és tapasztalat függvényében, de nem jelent fölérendeltséget a hierarchiában az, hogy valaki magasabb kategóriába tartozik. A gyakorlatban magasabb fizetést és sokkal több felelősséget jelent, de nem leszel "főnök". Egymáshoz nem mérnek, egymással nem versenyzünk, a projekt van és hogy ki mivel tud hozzájárulni a sikerhez. Takarítani persze nem takarítunk, mert hülyeség lenne, arra van takarító, tök jó fej, ugyanazzal a méltósággal mint bármelyik másik dolgozó. Nincs taposás, intrika, senkinek nem lesz jobb, ha másoknak rosszabb.
De verseny az van, abban az értelemben, hogy érdemes fejlődnöd, tanulnod, javulnod, mert többet keresel, mrert jobban tisztelnek, vagy minimum megtartod a helyed. Nem lehet ellustulni, állandóan tanulnod kell, mert a technológiák elavulnak, amiben ma profi vagy holnapra nem kell senkinek, haladnod kell a korral. A körülményekkel versenyzel, a túlélésért, nem a többiekkel.
És ugyanígy versenyez a munkahely maga, mert ha nem halad ő is, ha nem szerez jó projekteket, ha nem nyújt jó fizetést, munkakörülményeket, akkor az emberek elmehetnek máshová, főleg a jobbak. Tehát érdeke, hogy igyekezzen, figyelje a többi hasonló céget és reagáljon, ha kell.

Ezt hívom én versenynek. Ha ez nincs, akkor nincs munka, nincs teljesítmény, akkor visszatérünk a létező szocializmusba (ahova amúgy is tartunk most).

Jean Sol Partre 2015.10.13. 10:40:39

@maroz: mi köze ennek a versenyhez és pláne a neoliberalizmushoz? Ez egy elcseszett informatikai rendszer és egy még elcseszettebb bürokrácia, gyakorlatilag pénz nélkül minimális gondolkodással és pár intézkedéssel meg lehetne oldani.

Nyomtatópatron kifogyásra pedig a CISS (az Epson gyárilag csinál ilyet, de lehet kiteket kapni sok máshoz is) nyomtatókat tudom ajánlani :)

maroz 2015.10.13. 10:51:44

@Jean Sol Partre: Nemes cselekedet? Miért lenne az? Elvégez egy munkát, amit a közössége érdekében el kell végezni. Szerintem ez egy természetes cselekedet. És nem, ne ültessen szívet, hanem nézze azt, hogy a közössége miként tudja elérni azt, hogy a rendelkezésre álló erőforrást úgy használja fel, hogy abból mindenki igazságosan részesedjen. Ebbe már a minél több átültetett szív nem fér bele, tehát nincs ok arra, az legyen a prioritás, amit te írtál.

"alapból azt gondolom, csinálja mindenki azt, amihez a legjobban ért"
Oké, de az ember alapból csak ahhoz "ért", hogy addig ordítson, amíg a szájába tömnek egy kívánatos női melle (Zárójelben: ekkor viselkedett értelmesen utoljára életében a kisemberke, a helyzet innen már csak romlani fog. ;)). Az összes többi "értés" ez után rakódik rá az emberre, és ez a folyamat kábé az élete végéig tart. Tehát van az embernek egy csomó értése, ami lett és ami folyamatosan átalakul, de akkor ki mondja meg, hogy ezek közül az értések közül melyik a jobb? Ott az ember, egy csomó mindenhez ért, és ha a helyzet úgy hozza újabb csomó mindenekhez is érteni fog, de hová mehet ő ezzel ma?

Beállíthat egy mai értelemben vett munkaközösségbe, hogy sziasztok, kukkmál, ez én vagyok, csomó mindenhez értek, szeretnék veletek együtt dolgozni, mert izgi, amit csináltok, mikor kezdhetek? Hol csinálhatja ma egy átlagember azt, amihez a legjobban ért? Még csak lehetőséget sem kap semmi ilyesmire.

"Ezekkel nem tudsz mit csinálni, ha ők nem akarnak, akkor nem kényszerítheted őket."

Már hogy ne tudnál, hiszen te magad írtad le a megoldást:

"Nem vagyunk egyformák, nem egyforma környezetből jövünk, nem egyforma oktatásban részesültünk és nem egyformák a tapasztalataink."

Tehát ha egyforma környezetből jönnénk, ha egyforma oktatásban részesültünk volna, ha azonosak lennének az élettapasztalataink, akkor a többiek is akartak volna, hiszen ha ugyanolyan háttérrel érkeztek volna akkor ugyanúgy reagáltak volna a lehetőségre, de mivel ők már eleve hátránnyal érkeztek így számukra az a lehetőség a hátrányuk miatt meg sem nyílt. Te pedig mintha valami olyasmit sejtetnél, hogy ezért ők a hibásak, akarhatták volna erősebben és akkor sikerült volna, meg is érdemlik a sorsukat! Ha tényleg így gondolod, ahogyan azt a szavaidból kisejteni vélem, akkor ezzel én nagyon nem tudok azonosulni.

A diploma igazolhatóan a kiszorítás miatt kell. Több kutatás is volt ebben a témában, több tanulmány is igazolta, hogy a diploma az elsősorban a kiszorítás eszköze. Ennek egyik leglátványosabb bizonyítéka az, hogy a diplomások közül mennyien dolgoznak olyan állásokban, amihez szükséges a diploma. Látható, hogy egyre kevesebben, és a diplomás tömegek az olyan munkahelyeket foglalják el sorra, amelyekhez elég lenne a középfokú végzettség is. Ez persze árlehajtó hatással jár a bérpiacon, hiszen a diplomások közül a kevésbé kiváltságosak rákényszerülnek arra, hogy rosszul fizetett állásokban alacsonyabb társadalmi presztízsű munkákat végezzenek, a középfokú végzettségűek versenyezhetnek a szak- és betanított munkásokkal, míg a képzetleneket elhajtják, eriggy már, nyolc osztály?, hát hülye vagyok én, amikor ezért a pénzért egy okj-st is kapok???

Ennek hatására aztán a sok alulfoglalkoztatott diplomásban megjelenik a státuszfeszültség, hiszen ő azzal van, hogy a végzettsége miatt jogosult lenne egy, a diplomások elképzelt státuszához közelebbi jólétre, de azt a jövedelmei nem teszik lehetővé, és kilátása sincs, hogy ez legalább középtávon megváltozzon.

Ez az emberke, ez a diplomás, aki ugye elvileg a középosztály gerince kéne legyen frusztrált, ideges, fél, kilátástalan, és emiatt fogékony a felületesen ígérgető aktorok bül-bülszavaira. Van az a frusztráltság, ahonnan már bármit szívesen hallanak, mindegy, hogy ki, csak ígérjen már valamit, mert ez nem állapot, és ígérnek is. Lesz erős tömegbázisa a szélsőségeknek. Na, ennyit a Jobbik törzsszavazóiról, lépjünk tovább. :)

maroz 2015.10.13. 10:57:56

@Jean Sol Partre: "nem beszélsz hirdetményről, meg érted, mennyire fontos ott mindenkinek, hogy a szabadságáért küzdjön, ne rohadjon bent a laktanyában"

De hol van ez az "ott"?

Hol végezted te ezeket a megfigyeléseket? Remélem nem akarsz megint abba a hibába esni, hogy túláltalánosítasz. Igen, ahol te a megfigyeléseidet végezted ott nem volt hirdetmény, de remélem nem akarod ezzel egyúttal azt is állítani, hogy sehol, semelyik másik laktanyában sem volt hirdetmény, és akinek mégis ezzel ellentétes élettapasztalata lenne, az nem is volt katona.

Ez az érvelés megállna akkor, ha a megfigyeléseink terepe tényleg egybeesne, tehát ha én ott láttam volna hirdetményt, ahol te nem, akkor jogos lenne a kritikád. Ezért kérdeztem, hogy hol van ez az "ott", mert mit lehessen tudni, még az se kizárt, hogy egy helyen voltunk és én csak rosszul emlékszem a hirdetőfalas rendszerre.

maroz 2015.10.13. 11:00:18

@Jean Sol Partre: Tehát ha megesküszöm Luhmannra, hogy nem szórakozom, hanem a legmélyebb, legkiérleltebb meggyőződéseimet mondom teljesen őszintén, akkor te el is tudod fogadni ilyennek?

Mert akkor rendben, de nem szeretném, ha azt hinnéd, hogy szórakozok veled, amikor nem ez a helyzet.

A témáról posztot szeretnék írni, eszembe jutott egy jó megközelítés.

maroz 2015.10.13. 11:06:14

@Jean Sol Partre: "mi köze ennek a versenyhez és pláne a neoliberalizmushoz?"

A neoliberalizmus az a világrendszer, ami miatt a verseny van. A GVH az az intézmény, amihez a polgár fordulhat, ha azt tapasztalja, hogy sérül a verseny tisztasága. Magyarországon ezek az intézmények a rendszerváltás óta egyre elérhetetlenebbek a kisemberek számára, és ami 25 éve csak folyamatosan romlik az szerintem arcpiruáls nélkül nem nevezhető javíthatónak.

Látod, te az én összes eddigi kisemberi problémáimra, amelyeket idehoztam, tehát valójában az egész életemre azt mondod, hogy jó, jó, vannak még hibák, elvtársak, de majd kijavítjuk, a rendszer jó, azzal semmi baj!

PG-512, Canon. Hogyan oldjam meg a problémámat, ezt segíts nekem kielemezni. Versenyképes szeretnék maradni, te azt mondtad, hogy a neoliberális rendszer jó, tehát akkor mutass rá, hogy hogyan kéne én ezt a felmerült problémámat úgy megoldanom, hogy versenyképes maradjak!

Jean Sol Partre 2015.10.13. 11:15:29

@maroz:
"szívsebész"

ha nincs átültetendő szív akkor nyilván csinálhat bármit, de ha van, akkor foglalkozzon azzal.

"Beállíthat egy mai értelemben vett munkaközösségbe, hogy sziasztok, kukkmál, ez én vagyok, csomó mindenhez értek, szeretnék veletek együtt dolgozni, mert izgi, amit csináltok, mikor kezdhetek? Hol csinálhatja ma egy átlagember azt, amihez a legjobban ért? Még csak lehetőséget sem kap semmi ilyesmire."

Ezt hogy érted? Miért ne dolgozhatna bárki bármit? Illetve nyilván nem, de ennek megint mi köze a gazdasági rendszerhez? Ha sok mindenhez értesz, elmész dolgozni bárhová, ha pedig mondjuk mozgássérült vagy, akkor csak pénz kérdése (nem a tiéd, az államé és a cégeké), hogy lehessen munkahelyed/eljuss oda/stb. Nálunk például dolgoznak sokan ilyenek, remekül elvannak.

"Te pedig mintha valami olyasmit sejtetnél, hogy ezért ők a hibásak"

Fittyfenét, egyrészt semmi olyasmit nem mondtam, hogy "hibásak", másfelől azt se gondolom, hogy hátrány érte őket. Annyit mondtam, hogy _nagyon_ nem vagyunk egyformák, ami egyikünknek érdekes és kihívás és könnyűnek tűnik, a másikunknak nem az. Fordítva is így van, valószínű, hogy ha nem adatrögzítés lett volna a feladat, hanem vadlovak betörése, akkor én rohadtam volna a laktanyában és ők lovagolnak vidáman civilben. A mondandóm lényege, hogy ezek a határok nagyon nehezen átjárhatóak, nem tudsz mindenkit mindenre alkalmassá tenni. És ez akkor rossz, ha valakinek a képességeire épp nincs szükség, nem biztos, hogy át tudod irányítani más posztokra, mert esetleg nem csak nem képes, hanem nem is akar ott megfelelni.

"A diploma igazolhatóan a kiszorítás miatt kell"

Nem hiszek az összeesküvéselméletekben, tehát a "kell" ami azt sugallja, valakik valamit akarnak, céllal, szerintem nem igaz. Az ember azért szerez diplomát, mert a saját vágyait meg akarja valósítani, szeret tanulni és szeretné azt a munkát végezni, amit a diplomával lehet. Plusz a saját versenyképességét javítani, hiszen tudjuk, diplomával többféle munkát el tud majd végezni, hiszen papírja lesz arról, hogy tud tanulni, új képességeket elsajátítani.
Ha túlkínálat van, akkor nyilván árleszorító hatású, de ez nem a neoliberalizmus vagy bármi más hibája. Ha van elég munka, akkor kell rá ember, ha kevesebb van mint ember, akkor nem. Ezt a kisközösségeid sem oldják meg, mert ha nem jut ennivalóra akkro nem fognak bevenni még egy embert akire nincs szükség. És ők is a "képességesebb" embereket fogják bevenni, hogy rugalmasabban oszthassák el a munkákat.

Jean Sol Partre 2015.10.13. 11:18:00

@maroz: "De hol van ez az "ott"?"

A katonaságban a laktanyában. Ott parancskihirdetés van, nem szabadon kószálás meg hirdetőtábla nézegetés, önkéntes érdeklődés. Legalábbis az én időmben így volt, és minden ismerősöm hasonlókról számolt be. Manapság meg nincs is katonaság :)

Jean Sol Partre 2015.10.13. 11:19:12

@maroz: mondom, akkor hiszem el, ha megindokolod :) Írj posztot, ha az kell, csak legyenek érveid.

Jean Sol Partre 2015.10.13. 11:29:21

@maroz: "A neoliberalizmus az a világrendszer, ami miatt a verseny van. A GVH az az intézmény, amihez a polgár fordulhat, ha azt tapasztalja, hogy sérül a verseny tisztasága. Magyarországon ezek az intézmények a rendszerváltás óta egyre elérhetetlenebbek a kisemberek számára, és ami 25 éve csak folyamatosan romlik az szerintem arcpiruáls nélkül nem nevezhető javíthatónak."

A hűtőmben van egy doboz tej. Már amikor vettem, savanyú volt kicsit, és azóta egyre csak romlik. Szerintem javíthatatlan. Most csak azt nem tudom, az Electrluxot kell-e porig rombolni, vagy leölni az összes tehenet. Egy biztos, ez a rendszer tarthatatlan.

Értem én, hogy pont a GVH rendszeréről beszélünk, ami tényleg "verseny", de a rendszere nem ettől szar. Igen, tulajdonképp azt mondom, hogy "vannak még hibák de majd kijavítjuk", de nem ezt mondom.
Azt mondom, hogy ami hibákat te most látsz, az a te elképzelt utópiádban ugyanilyen szar lehet, semmi köze ahhoz, hogy neoliberalizmusban, vagy szocializmusban vagy hol csinálják.
Ha hozzáértő, nem korrupt emberek hozzák a törvényeket, ha odaigyelnek az emberek igényeire, ha hozzáértő informatikai céget bíznak meg a kivitelezéssel és az üzemeltetéssel, akkor jobb lesz. Ha viszont nem, akkor lecserélheted a neoliberalizmust bármire, ugyanezt a portált kapod.

"PG-512, Canon"
Cserepatron. SZlovákiából futárral lehet hozatni, ha nincs a közelben bolt, a webcímet nem tudom. Régebben (még a létező szocializmusban) a szódáspatronnal jártam így, azt megoldotta a rendszerváltás, azóta nincs szifonom.

maroz 2015.10.13. 12:08:04

@Jean Sol Partre: "Egy biztos, ez a rendszer tarthatatlan."

Ugyan már. Van egy olyan rendszered, amelyikben erőforrásként neked csak egy gyenge teljesítményű hűtőd van és rendelkezel egy tejellátóval, aki egy, a tiedéhez hasonlóan gyenge teljesítményű hűtőrendszer miatt csak már alvadásnak indult tejet tud neked szállítani.

Mi a megoldás? Egyszerű: akinek csak ilyen erőforrása van, az ne a "ki iszsik több friss tejet?" versenyben versenyezzék, mert abban nyerni nem tud, hanem keressen más versenyt, például a "ki iszik több kefírt" versenyt, mert ő az adottságai miatt csak abban tud győzni. Egy hűtő teljesítménye nem javítható a végtelenségig, nagyobbra nincs pénz, tehát számunkra versenyhelyzet sincs.

"Azt mondom, hogy ami hibákat te most látsz, az a te elképzelt utópiádban ugyanilyen szar lehet, semmi köze ahhoz, hogy neoliberalizmusban, vagy szocializmusban vagy hol csinálják. "
A mostani hibák a neoliberalizmus miatt vannak, hiszen ez az a rendszer, amelyik a félperiférián nem ad elég pénzt ahhoz, hogy a rendszert működtetni lehessen. Amúgy nekem nagy rendszerekről nincs utópiám, csak arról van, hogy én hogyan szeretnék élni. Nekem nem hiányzik a verseny, így nekem a versenyhivatal sem hiányozna egy olyan rendszerben, ahol eleve nincs jelen a piaci verseny.

"Cserepatron. SZlovákiából futárral lehet hozatni, ha nincs a közelben bolt, a webcímet nem tudom."
De hát az több nap! A konkurencia a Bercsényi utcából leszalad Rufuszékhoz, 5300 forint, belefér, tíz perc alatt megoldotta, ő már postázza is, én veszítettem! Most konkrétan: jó nekem a verseny? Tegyük fel, hogy én tízszer olyan jól szövegezek beadványt, mint a Bercsényi utcai kolléga, de mégis az övé lesz ott hamarább! Az első beküldőé az ügy, verseny van, mit kezdjek magammal? Sokkal jobb vagyok, sokkal jobban "értek" hozzá, mint a konkurencia és mégis én bukok! Mit tegyek?

Jean Sol Partre 2015.10.13. 12:20:17

@maroz: "a neoliberalizmus miatt vannak, hiszen ez az a rendszer, amelyik a félperiférián nem ad elég pénzt ahhoz, hogy a rendszert működtetni lehessen"

nem, _nekünk_ nincs elég pénzünk. Miért adna az EU? Mert beléptünk? A két szép szemünkért (ha a tiéd is szép akkor 4)? Miért kéne neki a saját szebéből megfinanszírozni, hogy pont ugyanannyink és ugyanúgy legyen, mint neki? Amikor beléptünk, szegények voltunk, ő segít valamivel, de még ez sem kötelessége, fejlődjünk, ahogy tudunk aztán kész.

Ha én belépek dolgozni a közösségedbe, először veszel nekem lakást meg kocsit?

A tejproblémámra pont magad mondod, ha nincs pénzünk hűtőre, együnk kefírt. Nem rohangászhatunk se az electroluxhoz, se a tejtermelőhöz, hogy ha azt akarják, nekem legyen finom tejem akkor adjanak egy jobb hűtőt.

"Sokkal jobb vagyok, sokkal jobban "értek" hozzá, mint a konkurencia és mégis én bukok! Mit tegyek?"

Mit tennél, ha az utópiád már megvalósult volna?

maroz 2015.10.13. 13:08:39

@Jean Sol Partre: Pontosan erről van szó! Nekünk nincs elég pénzünk, és nincs honnan pénzt szereznünk, ezért kiszolgáltatottak vagyunk. A mi munkánk hasznát a német (többek között) állam sajátítja ki, ott halmozódik fel, ott konvertálódik át a profit tőkévé és azzal a tőkével kéne nekünk versenyeznünk abban a neoliberális világrendszerben, amelyikben a több tőke komoly és behozhatatlan versenyelőnyt jelent.

Nem tudunk nyerni a versenyben, mert nincsenek erőforrásaink. Nem tudunk felhalmozni, mert a munkánk hasznát kiviszik az országból. Nem tudunk külső forrást bevonni, mert hitelt nem kapunk jó feltételekkel, a transzfer pedig tudottan, megtapasztaltan csak a még nagyobb káoszba taszít minket.

Van egy rendszer, amelyikben nem tudunk nyerni, a rendszerre nincs érdemi hatásunk, és a játékból nem tudunk kiszállni. Láttad a Snowpiercert?

"Ha én belépek dolgozni a közösségedbe, először veszel nekem lakást meg kocsit?"
Neked nem, mivel te a neoliberalizmus híve vagy. Téged, mint kiszolgáltatottat ugyanúgy ki fogunk harminc éven át zsákmányolni, ahogyan a centrumországok kizsákmányoltak minket. Te fogsz minden aljamunkát elvégezni, és ezért neked csak a mi juttatásainknak az ötödét adjuk, de azt is csak minden harmadik alkalommal, és majd mi mondjuk meg, hogy mire és hogyan költheted el.

Ha nekünk eszünkbe jutna, hogy nemet váltanánk, akkor azt kifizetjük a közösből, ámde ha neked trombózisos lesz a lábad akkor jó pénzért eladunk neked egy szikét és kapsz hozzá egy surgeon for dummies kötetet.

Mi elvesszük egymást oda-vissza mindenféle kombinációban, majd ha meguntuk akkor bevonjuk a kecskét is, de neked nem adunk egy sarkot a házunkban, hogy odahozhass egy asszonyt, helyette inkább elviszünk tüntetni a "mindenki szabadon házasodhasson a meszelő nyelével!" megmozdulásra.

Ha mégis összehálsz valakivel az árokban, akkor a te kölyköd játsszon csak szépen kavicsokkal, míg a mi gyerekeinket felküldjük az űrbe, mert azt hallottuk, hogy a tág perspektívák jót tesznek a fejlődő gyerekléleknek. Ha ügyesen gyűjti a gyerek a kavicsokat, és három egymást követő héten hozza a 110%-ot, akkor jutalmul integethet a rakétakilövő állomás közönségnek kialakított lelátóiról a mi asztronauta gyerekeinknek.

Természetesen ahogyan majd szaporodnak és sokasodnak a gyerekeid kezdenünk kell velük valamit, tehát megengedjük nekik, hogy a budijainkat takarítsák. Másra úgysem képesek. Cserébe ott a patak végében, ahová a kunyhódat felhúztad ott fogjuk lerakni a szemetünket és úgy döntöttünk, hogy a szart közvetlenül a patakba engedjük, és csak szólunk, hogy a patak felső folyása a miénk.

De persze folyamatosan biztatni fogunk, te pedig majd továbbmondod a gyerekeidnek is a biztatást, hogy csak szorgalmasan, csak magas hatásfokkal, mert ha egyszer valamelyikőtök eléri a 210%-ot is, annak megígérték, hogy onnantól ő már a verandán, értitek, A VERANDÁN!!! alhat!

Na, így fogadnánk mi téged, hiszen az általad jónak mondott neoliberális világrendszer is így fogad be minket, a periférián vagy a félperiférián élő kisembereket. Szeretnéd? :)

"Mit tennél, ha az utópiád már megvalósult volna?"
Egy konkrét, valós, dokumentálható helyzetet mutattam meg neked és arra kértelek, hogy mutass rá, miszerint erre a problémára ma van olyan, számomra is elérhető megoldás, ami segítségével nem kerülök versenyhátrányba.

Ne utópiázzunk, mondd, hogy mit tehetek én ebben a versenyhelyzetben? A konkurencia a problémát 10 perc és 5300 forint erőforrás ráfordításával megoldotta. Mit tegyek én?

Jean Sol Partre 2015.10.13. 14:29:16

@maroz: " Nekünk nincs elég pénzünk, és nincs honnan pénzt szereznünk, ezért kiszolgáltatottak vagyunk. A mi munkánk hasznát a német (többek között) állam sajátítja ki,"

Nem, nem a mi munkánk hasznát sajátítja ki. A mi munkánk hasznát megkapjuk a fizetésünkben, az a miénk. Annak a pénznek a hasznát sajátítja ki, amiből itt gyárat épített, technológiát hozott ide, betanított minket és termelünk. Ő adja a pénzt, a tudást és a nyersanyagot, jogos, hogy haszna is legyen belőle. Nekünk meg itt a fizetésünk, a tudás amit megtanultunk, és az adók amit fizet. Deal. Lehetett volna jobb deal, de a _mi_ vezetőink elbaszták, ez van.

"Ha nekünk eszünkbe jutna, hogy nemet váltanánk, akkor azt kifizetjük a közösből,"

haha, milyen közösből, üres a kassza :) És ha engem nem vesztek be, vagy így bántok velem, az is marad :D

De látod, bevettek, és még valami pénzt is adnak, pedig megtehették volna, hogy nem vesznek be, az jobb lett volna? Ebben hibáztak?

"A konkurencia a problémát 10 perc és 5300 forint erőforrás ráfordításával megoldotta. Mit tegyek én?"

Tarts otthon cserepatront :) Vagy ha jobban fel akarsz készülni a jövőre, vegyél olyan nyomtatót, amibe több tinta fér, amit után lehet tölteni. Vagy szerezz elektronikus aláírást, akkor nem kell nyomtató.

AZért kérdezem, hogy a te utópiádban hogy menne ez, mert a versenyt és a neoliberalizmust hibáztatod, tehát kíváncsi lennék, nálad hogy oldódna meg egy ilyen helyzet nyomtatópatron nélkül.

maroz 2015.10.13. 16:28:42

@Jean Sol Partre: "A mi munkánk hasznát megkapjuk a fizetésünkben, az a miénk."

Az a bérünk. A munkánk haszna a megtermelt profit. Alapfogalmakat ne keverjünk, mert úgy nehéz lesz.

"Ő adja a pénzt, a tudást és a nyersanyagot, jogos, hogy haszna is legyen belőle."

Hülye lennék azért dolgozni, hogy a német állam és a német tőkés hízzon rajtam! Én nem hívtam ide, én nem kértem, hogy háziasítson meg, húzzon el ahová akar, engem ne zsákmányoljon ki! Még hogy jogos! Hát egy frászt! Rabszolga vagyok, süsd meg? :)

"és az adók amit fizet"
Na, ez az amiből mi nem tudunk közügyeket tisztességgel vinni.

"Lehetett volna jobb deal, de a _mi_ vezetőink elbaszták, ez van."
Az az ő bajuk. Velem nincs semmiféle díl, én utálom őket, mert kizsákmányolnak és ezt egyáltalán nem tartom jogosnak, mert van egy méltóságom, és nem hinném, hogy aljább ember lennék mint egy német, és milyen jog az, ahol ugyanaz az ember ugyanazért a munkáért a töredékét kapja, mint hatszáz kilométerrel arrébb egy másik? Hogy tudnék én egy ilyen rendszert támogatni? Hát egy frászt! Velem nincs díl! Így nincs!

"És ha engem nem vesztek be, vagy így bántok velem, az is marad :D"
Nem értelek: a neoliberális multinak ugyanígy termelsz és boldog vagy. Nálunk miért lennél ugyanilyen relációtól szomorú?

"Vagy ha jobban fel akarsz készülni a jövőre, vegyél olyan nyomtatót, amibe több tinta fér, amit után lehet tölteni. Vagy szerezz elektronikus aláírást, akkor nem kell nyomtató."

Látod, erről van szó. Ez az elit arroganciája a kisember habitusával szemben, ez az, ami engem a baloldalon tart. Te is állandóan a nagy dolgokat emlegeted, a kormányt, meg a pártokat, de amikor én a kisember habitusából a segítségedet kérem csak elvicceled.

Tehát a rendszer adott, és mint minden rendszerben így ebben is van előre bekalkulálható hiba. Nem volt itthon cserepatron, ez a rendszerhiba. Ritkán, de előfordul. Normális hiba. Erre kellene egy ad hoc megoldás, hogy versenyben maradhassak.

Akármilyen jól fel is készülnék, egy rendszerből soha nem lehet kiküszöbölni a hibát, az a rendszer része, terveznek vele. Tehát a probléma adott, ad hoc megoldást igényel, mert nincs rá rendszerszintű strukturális. Nincs tartalékpatron. A tintából a több is elfogyhat, az utántöltő is beszáradhat. Teljesen normális, rendszerszintű üzemmenet mellett is adódhatnak hibák.

Az elektronikus aláírás havidíját ismered?

Tehát nézzük, milyen lehetőségeim vannak nekem, és milyenek másoknak. Mondtam neked, hogy aki a Bercsényi utcában dolgozik, az leugrik a sarki boltba, 5300 forintot otthagy, tíz perc, és dolgozik tovább. Egy beadványt megszerkeszteni nekem 40 perc, tegyük fel, hogy ez a konkurencia legjobbjának is csak 80 perc alatt sikerül. A versenyt az nyeri, aki hamarább elküldi a beadványt.

10.15-re elkészültem. Tegyük fel, hogy egyszerre kezdtük el, tehát a konkurenciának még van 40 perce. Ő 10.55-re fog elkészülni. Tehát elkészültem, és bosszankodva tapasztalom, hogy kifogy az első lapnál a tinta. Ugyanezt a Bercsényi utcában dolgozó konkurencia 10.55-kor fogja megtapasztalni a saját nyomtatójával.

Én 10.15-kor elkezdem vakarni a fejem. A faluban hiába szaladok ki bárhová, nincs bolt. Be kell mennem a városba, de ma nincs autóm. A legközelebbi busz 10.45-kor indul, szerencsére a városban van patron, megnéztem, 5900 forint, tehát már itt bukok a konkurenciához képest 600 forintot. Buszjegy oda-vissza 670 forint. Eddig én a problémámat a Bercsényi utcában dolgozókhoz képest 1270 forint többlettel tudtam csak megoldani, de ami a legfájdalmasabb, hogy nekem nem 10 percem ment el erre, hanem 10.40-től 12.20-ig 1 óra és 40 percem.

Tehát a veszteségem a Bercsényi utcai versenytárssal szemben 1270 forint plusz másfél óra munkaidő, amit számolj ki, beadványszerkesztés, saccolj egy óradíjat, és akkor meg is kaptad a tételes veszteségem. És mindezt pusztán csak azért, mert én vidéken élő kisember vagyok, akinek nem telik elektronikus aláírásra, akinek nincs az utcájában tintabolt, és akinek nem teszik lehetővé, hogy mindezeket úgy kompenzálja, hogy az amúgy törvényileg lehetséges és műszakilag már létező eszközöket kéne csak engedni használni.

És akkor elbuktam a verseny, mert a Bercsényi utcában dolgozók 11.05-re már meg is oldották a problémát, tíz perc alatt kinyomtatták és 11.15-re készen voltak mindennel. Én éppen akkor szálltam le a buszról és kezdtem el futni, mert ha nem rohanva teszem meg a távot a buszmegállótól a boltig és vissza, akkor várhatok egy újabb félórát. De rohanva, szerencsés esetben teljesíthető.

Elbuktam, pedig én sokkal jobb vagyok. És akkor nézd meg mit csinál az én államom és az én unióm:

www.rufusz.hu/

Görgess a lap aljára, mit látsz ott? Új Magyarország Fejlesztési Terv, Befektetés a jövőbe! Sajnos a link már nem él, a kapott támogatásért csak egy ideig kell publikusan is hálálkodni, így nem tudhatjuk meg, hogy mennyit kapott, de hát ez így helyes, támogatni kell, mert így lesz verseny. A közösből a Bercsényi utcai konkurenst támogatom. Jó nekem?

maroz 2015.10.13. 16:30:27

@Jean Sol Partre: "AZért kérdezem, hogy a te utópiádban hogy menne ez, mert a versenyt és a neoliberalizmust hibáztatod, tehát kíváncsi lennék, nálad hogy oldódna meg egy ilyen helyzet nyomtatópatron nélkül."

Nem lenne ilyen helyzet, mert nem lenne verseny, tehát versenyhivatal sem kéne. Ez a probléma az én utópiámban úgy oldódna meg, hogy nem is létezne. :)

maroz 2015.10.13. 16:34:29

@Jean Sol Partre: A román alföldre munkaszolgálatra elvitt ismerőseid is pontosan ugyanerről számoltak be? Hát a bányákba, és az építkezésekre elvittek miről meséltek? Pontosan ugyanerről?

Jean Sol Partre 2015.10.13. 17:03:11

@maroz: "Az a bérünk. A munkánk haszna a megtermelt profit. Alapfogalmakat ne keverjünk, mert úgy nehéz lesz."

Mivel semmi mást nem fektettünk be, a mi hasznunk az a bérünk. Az a hasznunk, hogy van bérünk. Plusz az egyebek, amiket soroltam.
Ha ezt nem akarod, vállalkozz, fektess be te, és tiéd lesz a haszon. Ha nincs mit befektetned, keress befektetőt és győzd meg.

"Hülye lennék azért dolgozni, hogy a német állam és a német tőkés hízzon rajtam! Én nem hívtam ide, én nem kértem, hogy háziasítson meg, húzzon el ahová akar, engem ne zsákmányoljon ki! Még hogy jogos! Hát egy frászt! Rabszolga vagyok, süsd meg? :)"

Akkor csinálj saját céget és élj abból :) Vagy csináld meg a kisközösségedet, végülis az is egyfajta cég. Minden más esetben rabszolga vagy.

"Nem értelek: a neoliberális multinak ugyanígy termelsz és boldog vagy. Nálunk miért lennél ugyanilyen relációtól szomorú?"

Nem, nem így termelek neki. Jó körülmények között dolgozom, a bérem versenyképes minden hazai bérrel. Ha ez nem lenne elég, odamehetnék dolgozni az ő országukba és ugyanannyit keresnék mint egy ottani. És ez mindenkire érvényes, ha beszél nyelveket és tud valamit, amire szükség van. Sajnos én hátrányos helyzetű vagyok, nem tudok kiköltözni mert nagy a család és itthon kell lennem velük.

"Az az ő bajuk"
Nem, az a te bajod is, meg az enyém is. Mi nem győztünk meg elég embert hogy ne szavazzanak rájuk, és te még dícséred is őket, milyen jól csinálják. Felelős vagy!

"Ez az elit arroganciája a kisember habitusával szemben"
Nem vagyok elit, és ebben nincs semmi arrogancia. Nem vicceltem, nem tudok ad hoc megoldást ami megoldaná a problémádat. Van ilyen, ha az ember elindul esernyő nélkül a mezőre, ott bizony vizes lesz ha jön a vihar. Rendszerhiba. Olyan megoldásokat tudok javasolni, amik ezt a hibalehetőséget csökkentik.

"Nem lenne ilyen helyzet, mert nem lenne verseny, tehát versenyhivatal sem kéne. Ez a probléma az én utópiámban úgy oldódna meg, hogy nem is létezne. :)"

Tudtam, hogy kijátszod ezt a kártyát, akartam is írni, hogy ne a GVH-t vegyük (valahol írtam is), de gondoltam adok egy esélyt. Elviccelhetjük, de sokkal többet kell gépelnem :D
Tegyük fel, nem a versenyhivatalnál intézel ügyet, hanem valami más intézménnyel, ugyanilyen szar portállal. Ott szerinted mi lenne a különbség?

maroz 2015.10.13. 17:10:43

@Jean Sol Partre: "ha nincs átültetendő szív akkor nyilván csinálhat bármit, de ha van, akkor foglalkozzon azzal"

De ne foglalkozzon azzal, mert arra nem elegendőek az erőforrásaink. Szűkösségben pedig nem járja az, hogy a szűk kiváltságosok olyan ellátáshoz jussanak, aminek a költségeiből egy egész falut egy éven át lehetne kezelni. A szív iránt érdeklődők kutassanak és fejlesszenek olyan módszereket, amelyek segítségével egy átültetést igénylő szív meggyógyítható vagy az átültetés elvégezhető annyiból, amennyi egy átlagos gyógyítás költsége.

"Ha sok mindenhez értesz, elmész dolgozni bárhová"
Na jó, de hová? Tegyek egy pár próbát? Mondj egy helyet és én bemegyek! Jónapot, jöttem, értek egy csomó mindenhez, mikor kezdhetek? Mondj egy helyet!

"másfelől azt se gondolom, hogy hátrány érte őket"

Engem sem ért hátrány a versenyben pusztán csak azért, mert vidéken élek és nincs elég jövedelmem? Ember, én egy isten háta mögötti kis faluból jöttem, és ha nincs meg az a pár véletlen, aminek köszönhetően onnan kitörhettem, akkor én is pont olyan leszarós baka lettem volna, hiszen az én környezetem nem ösztönzött arra, hogy kreatív legyek, hanem pont fordítva. Ha kikerülök ebből a közösségből honnan a fenéből tudnám én, hogy egy másik közösségben miként kell viselkedni? Nem tanultam meg, mert oda pottyantott a gólya, ahová. Tehát én szerinted leírható lennék, ha nem jön össze nekem ez a kitörés, hiszen nem ért hátrány, biztosan én tehetek róla, nem igyekeztem eléggé?

"A mondandóm lényege, hogy ezek a határok nagyon nehezen átjárhatóak, nem tudsz mindenkit mindenre alkalmassá tenni."

Ez nem igaz. Az emberek túlnyomó többsége fogyaték nélkül születik, tehát alkalmas mindenre. alapból alkalmas, nem kell azzá tenni.

"És ez akkor rossz, ha valakinek a képességeire épp nincs szükség, nem biztos, hogy át tudod irányítani más posztokra, mert esetleg nem csak nem képes, hanem nem is akar ott megfelelni."

Ez a probléma az én utópiámban kiküszöbölhető azzal, hogy nincsenek posztok. Feladat van és munkaközösség, ahol mindenki dolgozik a közös célért, a képességei szerint. Nincs olyan, hogy szükségtelen munkatárs, mert az én munkaszervezési utópiámban ilyen nem is lehet, hiszen a szövetkezés alapja az, hogy a tagok munkát végezhessenek. Az ember, mint a munkát végző entitás a fontos, minden ennek van alárendelve. Nincsenek posztok, tehát nem lehet szükségtelen munkatárs sem. Nincs feszkó, nem kell egymást fúrni, hogy ki bizonyítsa jobban a saját szükségességét, nincs verseny a munkatársak között, hanem kooperáció van. Lám, máris megoldottam az egyik problémádat! ;)

"Nem hiszek az összeesküvéselméletekben, tehát a "kell" ami azt sugallja, valakik valamit akarnak, céllal, szerintem nem igaz. "

Ez nem összeesküvés, ez strukturális kényszer. A globális neoliberalizmus működési elvéből teljesen nyilvánvalóan következő kényszer. És ez a kényszer dolgozik, hat, ellenőrizhető a következménye. Minimum tíz tanulmányt átolvastam, nemzetközi kitekintésben is, és sajnos a számok azt mutatják, hogy kiszorítás van. Magyarországon különösen jelentős. Ismerd meg te is az adatokat, és be fogod látni, hogy igazam van.

"Ha túlkínálat van, akkor nyilván árleszorító hatású, de ez nem a neoliberalizmus vagy bármi más hibája. Ha van elég munka, akkor kell rá ember, ha kevesebb van mint ember, akkor nem."
Ki dönti el a neoliberális világrendszerben, hogy hol lesz elég munka? A mai rendszerben a globális munkaleosztás a megszokott. A multinacionális tőke dönti el, hogy hol legyen munkahely és hol ne. Tehát nem én, a munkás, az ember, hanem egy menedzsment, tőlem 9000 kilométerre. Én saját magamtól nem dolgozhatok, mert nekem nincs érdemi erőforrásom és minimális az, ahol a multik mellet el tudnám adni az általam előállított javakat. Ki a fene hibája lenne ez, ha nem a neoliberális világrendszeré, amelyiknek az ember az pusztán csak egy erőforrás?

"Ezt a kisközösségeid sem oldják meg, mert ha nem jut ennivalóra akkro nem fognak bevenni még egy embert akire nincs szükség. És ők is a "képességesebb" embereket fogják bevenni, hogy rugalmasabban oszthassák el a munkákat."

Kibaszottul jó, hogy most már a két éve futó modellkísérletről is te mondod meg, hogy miként kezeli ezt a problémát, kijelented, azt vesszük be, és kész. Nem kérdezel, nem vagy kíváncsi a felgyűlt empirikus ismeretekre, nem vagy kíváncsi arra, hogy ezt a valós, ténylegesen is felmerülő problémát hogyan lehet egy modellkísérletben alternatív módokon kezelni, nem, te kijelented, hogy azt fogják bevenni aki képességesebb, mert szerinted, a te rendszered szerint így kéne, tehát mindenki más is vagy így csinálja, vagy nem legitim a megoldása, annyira nem, hogy te azt még csak meg se akarod ismerni. Miért rettegsz ennyire az újtól, miért nincs benned semmi kalandvágy, semmi kíváncsiság? Legalább gondolati szinten! Kihívás, élmény!

Jean Sol Partre 2015.10.13. 17:12:40

@maroz: igen, egytől egyig utálták, mindnek parancsoltak és mindenki szeretett volna minél többet otthon lenni.

Jean Sol Partre 2015.10.13. 17:36:23

@maroz: "Tehát én szerinted leírható lennék, ha nem jön össze nekem ez a kitörés, hiszen nem ért hátrány, biztosan én tehetek róla, nem igyekeztem eléggé? "

Ennél sokkal egyszerűbb esetekben is ér hátrány, nem tetszel annak a nőnek aki neked tetszik, mert bármiért, nem tudsz olyan gyorsan futni mint mások, vagy akármi. Én nem tudom, hogy lehet ezt megoldani, szerintem csak úgy, hogy az ember fejleszti magát, hogy (igen) versenyképesebb legyen. És ha impotens akkor nem lesz gyereke, ha nincs hallása akkor nem lesz operaénekes, ha rossz az egyensúlyérzéke akkor nem lesz kötéltáncos. És ha nem szeret tanulni, akkor nem lesz tanult, és ha nem erős akkor nme fog zsákokat hordani. Akkor sem, ha kedve lenne hozzá.

Az élet kegyetlen, alapból, az embernek tulajdonképpen szerencséje van, hogy sok mindenben tud ezen segíteni, gyógyítunk egy csomó betegséget, próbálkozunk sok mindennel, hogy szolidárisabb legyen a társadalmunk, egyelőre nem kielégítő az eredmény. Ettől még a tanult szülőknek könnyebben boldogulhat a gyereke az iskolában, a városiak könnyebben juthatnak festékpatronhoz, a vidékieknek finomabb hús jut az asztalára és sokkal egészségesebbek mert kisebb a környezetszennyezés. Vagy mittudomén, de nem a kibaszott neoliberalizmus tehet arról, hogy vannak falvak és városok és ezekben más körülmények között élnek az emberek.

De te most már összevissza beszélsz, a szívsebész azért pucoljon vécét, mert nincs erőforrás a szívátültetésre (ez honnan jött? ki a faszom beszélt erőforrásokról, mikor neked mindenre megvan, ha végre nem a rohadt nyugattól várjuk?), akkro dögöljön meg a szívbeteg, vagy nagy hirtelen a takarításhoz legjobban értő majd kitalálja a gyógyítás módszerét, hogy a szívsebész végre tudjon szarlapátolással is foglalkozni... Most vagy van erőforrás mindenre és nincs verseny, élünk mint marci hevesen, felveszünk mindenkit és senki sem hal éhen, sőt még értenie se kell semmihez, hisz csak a munkavégzés a lényeg, gondolom az is munkavégzés, hogy színes üvegekkel vakarja a tökét, ha épp máshoz nem ért (de persze ért, hisz a szívsebész az imént mutatta meg neki, hogy kell átültetni, és mivel nem született fogyatékkal, érdekli is ez a dolog, ahogy az informatika és a tánctanítás is), vagy nincs elég erőforrás, akkor meg rohadjon meg a nyugat, hogy nem ad pénzt, és dögöljön meg a szívbeteg, mert nincs verseny. Kezdem nem érteni, szerintem mégiscsak szórakozol velem.

"Nem kérdezel"
Lófasz a seggedbe bazdmeg, egyfolytában azt kérdezem, mit hogyan csinálnál, mi hogyan lenne, te meg folyton azt mondod, fogalmad sincs, de kurva jó lenne. Ha van kísérlet értelmes eredménnyel, módszerekkel, tapasztalatokkal, csak mondanál már valamit róla, nem?

maroz 2015.10.13. 17:56:29

@Jean Sol Partre: "Mivel semmi mást nem fektettünk be, a mi hasznunk az a bérünk."

Na, ez például egy nagyon durva vízválasztó baloldali és nembaloldali között.

Ez, hogy mi nem fektettünk be semmit ez az egyik legaljasabb, öngyarmatosító, önalázó neoliberális hazugság.

De, igenis mi befektettünk, és rengeteget. Az én párom például három erőforrást állított elő, összesen 48 órát vajúdva, vérben és mocsokban világra hozva azt a hármat, akikbe mi közvetlenül is befektettünk.

Szétdolgoztuk magunkat, hogy ez a három erőforrás fel tudjon nőni. Huszonkibaszott hét éve folyamatosan fektettünk be ezekbe az erőforrásokba, fejlesztettük őket, újabb és újabb szkilleket vásároltunk nekik, miközben egyúttal fizettük a közterheket is, hogy a többi hasonló cipőben járó sorstársunk is fejleszteni tudja a saját erőforrásait, és közben a közös fejlesztőintézményektől ki-ki annyit kapott, amennyit. De azokat is mi fizettük. Mindeközben fizettük a köz fenntartásának a költségeit is, hiszen erőforrást csak egy olyan országban lehet jól fejleszteni, ahol többé-kevésbé van valamiféle rend.

Szóval kifejlesztettünk három erőforrást, vigyáztunk arra, hogy a telek rendben legyen (apropó: a telek nem befektetés? az meg még mintha a miénk lenne, legalábbis formailag, nem? ontottak érte elég vért az ősök, a vér befektetés?), és most te azt mondod nekem, hogy a feleségem kínjai, a kettőnk 27 évnyi megfeszített munkája, a sok lemondás, a rengeteg, sokszor kilátástalan küzdelem iszonyú erőkkel, mindez egy darab szart se ér, dobjam oda a gyerekeimet a multinak, és találjam jogosnak azt, hogy kizsákmányolja őket, hiszen a munkaerő az olyan, mint a budi mellet a csalán, az csak úgy nyől, a gyereket nem kell megszülni, nem kell felnevelni, nem kell rá költeni, nem kell taníttatni, gyógyítani, ha beteg lesz, az ember a neoliberális rendszerben egy darab híg fos, akinek nincs értéke, és ha kizsákmányolnak minket, akkor erre a saját értéktelenségünkre hivatkozva tartjuk a saját kizsákmányolásunkat jogosnak.

Hát egy frászt! Számomra az ember az érték, nem a kapitalista igénye a munkaerőforrásra. Ha eltűröm, hogy a befektetésem hasznát egy kapitalista vagy egy nyugati állam fölözze le, ráadásul azzal a magyarázattal, hogy ez jogos, mert az én gyerekeimnek, mint munkaerőnek nincsen értéke, hiszen mi a feleségemmel abba nem fektettünk be semmit, akkor ívesen szembeszarom magam, a 27 évnyi munkám, és beleszarok a reményeimbe, a vágyaimba is, hogy majd a sok-sok befektetett munkám hasznaként öregkoromra láthatom majd azt, hogy ha nekem nem is, de legalább a gyerekeimnek jobb lett.

Ha a német állam érdeke úgy kívánja engedjem át őket táplálkozási célú felhasználásra is? Úgyis értéktelenek, nincs bennük semmi befektetés, ez is jogos lenne.

Ezt várod tőlem, hogy én is így gondolkozzam?

maroz 2015.10.13. 17:57:51

@Jean Sol Partre: A hirdetőtábláról volt szó. Nem esküszöm meg, hogy van fényképem róla, de kizárni sem tudom.

Jean Sol Partre 2015.10.13. 18:06:54

@maroz: dehogyis, a gyerekeid azt csinálnak, amit akarnak. Ők a ti befektetéseitek és jogotok van akár megszabni is (nem), hogy dolgozhatnak-e a neoliberális piacon egy nyugati cégnek. Egy kanyit se kell, hogy a nyugat profitáljon belőlük.

De ennek mi köze van ahhoz, hogy az Audi gyár hasznot húz abból, hogy nálunk csinált és működtet egy gyárat?

"A hirdetőtábláról volt szó. Nem esküszöm meg, hogy van fényképem róla, de kizárni sem tudom."

Ha azt mondod, bárhol bármikor bármelyik katonaságnál hirdetőtáblákon közölték a katonákkal, hogy kinek mit kell csinálnia, körberöhöglek esküszöm.
Faliújság az volt, propaganda, hírek, a kantin nyitvatartása, meg talán még apróhirdetések is.
De hogy szolgálati feladatok??? Ki lesz a konyhás holnap, tépj egy cetlit? Fel kéne mosni a folyosót? Kéne egy őr éjjelre a fegyverszobához, jelentkezni lehet este nyolcig? Vagy hogy?

maroz 2015.10.13. 19:30:07

@Jean Sol Partre: Na, mindegy, nem lesz poszt, mert túl macerás, rengeteg videó kellett volna bele, meg kép, meg minden, és jobban átgondolva már nem is tűnt annyira jónak az ötlet.

Tehát ott tartottunk, hogy tettem egy számodra furcsa kijelentést: a természetben nincs verseny. Hogy értem ezt?

A "verseny" az nem egy önmagában létező valóság, ezért nem is figyelhető meg közvetlenül. Amikor mi a természetben zajló "verseny"-ről beszélünk, akkor megkreálunk egy modellt, amelyikről úgy gondoljuk, hogy elég pontosan leírja a valóságot. De a valóságban a fák nem versenyeznek, hiszen a versenyzés az csak egy emberi konstrukció, a fának nincs tudata, ő csak reagál az őt érő környezeti hatásokra. Mi ezt a reagálást leírjuk egy konstrukcióval, azt elnevezzük "verseny"-nek és ettől sokan sajnos már azt fogják tévesen hinni, hogy a verseny az egy létező, a megfigyelőtől független valami. Nem, ez óriási tévedés: a verseny csak a megfigyelő tudatában létezik, és nagyon könnyű olyan másodlagos megfigyeléseket tenni, amelynek során megtapasztaljuk, hogy az elsődleges megfigyelők ugyanazt a szituációt teljesen másként írnak le, attól függően, számukra a "verseny" modell tűnik valószínűbbnek avagy inkább egy másik. Nehéz létezőnek elfogadni egy olyan valamit, amiről ennyire homolokegyenest ellentétes megfigyeléseket tehetnek különböző megfigyelők.

Ez azért fontos, mert ha beláttuk, hogy a verseny az csak egy emberi konstrukció, és nem ősmisztérium, akkor bátran nekiállhatunk a kritikai elemzésének, a dekonstruálásának, és ezáltal felszabadíthatjuk saját magunkat egy, az életünket pokollá tevő téves tudattól, attól, hogy a verseny jó nekünk.

maroz 2015.10.13. 19:31:54

Azon gondolkodom közben, hogy vajon azok, akik olvasgatják a posztjaimat és kommentjeimet, azok vajon tudják, hogy mit értek neoliberalizmus alatt? :))

maroz 2015.10.13. 19:59:06

@Jean Sol Partre: "Akkor csinálj saját céget és élj abból :) Vagy csináld meg a kisközösségedet, végülis az is egyfajta cég."

Csinálnék, de nincs tőkém és a liberalizáció meg a piacnyitás miatt elveszítettem a piacom 90%-át. Tőkéhez nincs honnan jutnom, nem halmoztam fel, hanem a három gyerekemre fordítottam, ami szerinted nem befektetés, így most itt állok kilátástalanul. Pedig én sokkal jobb voltam, mint azok, akik kiszorítottak, csak nekik több pénzük volt. Elméleti esélyem sincs a győzelemre az én konkrét helyzetemben. Gondolj bele, ha te kerülnél ilyen szituációba nem mutatkoznál te is nyitottabbnak az újszerű alternatívákra? Nekem most van más utam?

"Jó körülmények között dolgozom, a bérem versenyképes minden hazai bérrel."
A munkád hasznából a német állam működtet közoktatást. Jót. A német nyugdíjas megy el belőle évente háromszor a Bahamákra. A norvég tininek fizetik a nemváltó műtétjét belőle, miközben akad olyan magyar falu, ahol minden embernek több füle van, mint foga. A te munkád hasznát elviszi a német és ott épít belőle tömegközlekedést, miközben a magyar települések zömébe délután öt után lehetetlen tömegközlekedéssel eljutni. És még sorolhatnám. Tehát amikor azt mondod, hogy neked elég, amennyit adnak, és nem érdekel, hogy a munkád hasznát elviszik az országból, akkor ezzel egyúttal azt is bevállalod, hogy nem vagy velem szolidáris, hogy téged nem zavar, hogy nekem a szűkösség miatt nem jut piac, nem jut a tudásomhoz, a képességeimhez méltó jövedelemszerzési lehetőség, nem zavar, hogy nálam nincs járda, alig van a faluban burkolt út, nincs közigazgatás, mert azt bevitték a városba egy austerity során, nincs közösségi ház, szar a tömegközlekedés, és így tovább, és így tovább, és mindez csak azért, mert a közösen elvégzett munkánk hasznát elviszi a multi, elviszi a német állam, de mindez téged nem zavar, mert te jó fizetést kapsz tőlük. Kezded már érteni, hogy mi az a baloldal? Én szóltam: neked ott az érdekeid miatt nincs helyed. ;)

"Rendszerhiba."
Tehát a neoliberális rendszernek a hibája miatt én általad is ellenőrizhető módon hátrányba kerültem, illetve egyenesen veszítettem. A Bercsényi utcai konkurencia nyert, pedig én kétszer olyan jó vagyok, egyedüli hátrányom, hogy vidéken élek. Mi a jó nekem abban a versenyben, amelyik így, számomra nagyon hátrányos módon működik? Miért kéne én támogassam azt a rendszert, amelyikben én már akkor elbuktam, amikor kiléptem a portám kapuján?

"Tegyük fel, nem a versenyhivatalnál intézel ügyet, hanem valami más intézménnyel, ugyanilyen szar portállal. Ott szerinted mi lenne a különbség?"

Ha intézményesülni kell, akkor azt én úgyszintén az ember felől közelíteném meg. A portál a neoliberalizmusban kell, hiszen a portál a költséghatékonyságot célozza, ami nálam nem elsődleges szempont. Tehát az én rendszeremben elsődleges szempont lenne, hogy ne legyen ügy, de ha mégis van, akkor az az ember ügye, és nem az ügyé az ember, mint ma. Ha intézményesülni kell, akkor azt úgy csinálnám, hogy az intézmény alacsony küszöbű legyen, olyan távolságra a polgárok 95%-ától, ami egy könnyed sétával legyűrhető, az ügyek csak olyan mértékben lehetnének bürokratizálhatóak, amely mérték még nem személyteleníti el az eljárást, és az ügyeket közsegítők intéznék, akik az ilyen munkára vágyók közül kerülnének ki, ha többes a jelentkezés akkor rotációval és sorsolással, ésszerű forgási időszakokkal.

Jean Sol Partre 2015.10.13. 20:14:14

@maroz: baszki, te direkt magyarázol félre mindent.

1. "a három gyerekemre fordítottam, ami szerinted nem befektetés"
lassan anyázni fogok. NEM mondtam, hogy nem befektetés a 3 gyerek(amúgy ténylge nem az, de ez más lapra tartozik). Egyáltalán nem is mondtam semmit a gyerekek és a befektetések kapcsolatáról, te adsz a számba faszságokat. De akkor beszéljünk erről, és mondd meg nekem, miért lenne a TE 3 gyereked az AUDI befektetése? Mert az Audi a saját befektetése utáni hasznot viszi haza, NEM a gyerekeidet. Ha így folytatod, le foglak hülyézni.

2. "Tehát amikor azt mondod, hogy neked elég, amennyit adnak, és nem érdekel, hogy a munkád hasznát elviszik az országból, akkor ezzel egyúttal azt is bevállalod, hogy nem vagy velem szolidáris"

Lassan tényleg nem leszek az. Az én fizetésem az az én munkám utáni haszon. Az utak a cég hasznából kell, hogy épüljenek, ami a befektetései (a munkahely, a projektek...) után keletkeznek. Én a fizetésemmel elégedett vagyok. Ahhoz, hogy a cég mennyi adót fizet, semmi közöm, ez a kormányunk és a cég dolga. Ha balfasz kormányunk van, kevés az adó. Ha magyar cégnél dolgoznék ugyanilyen körülmények között, akkor is elégedett lennék. Mindenesetre az én adómból szerintem elég szolidáris vagyok (és nem teszek mosolygós szmájlit, mert dühös vagyok, nem az adóm miatt, hanem mert direkt terelsz).

3. "nincs közigazgatás, mert azt bevitték a városba egy austerity során"

a rohadék nyugatiak, mi?

4. "Tehát a neoliberális rendszernek a hibája miatt én általad is ellenőrizhető módon hátrányba kerültem, illetve egyenesen veszítettem"

baszki, a neoliberális rendszer nem vett neked időben patront??? ez a TE rendszerhibád.

5. "Ha intézményesülni kell, akkor azt én úgyszintén az ember felől közelíteném meg"

Gyanítom, hogy éhenhalna az a sok intézményi dolgozó. Ha csak ki nem fizettetnénk a nyugattal az egészet.

maroz 2015.10.13. 20:36:35

@Jean Sol Partre: "a vidékieknek finomabb hús jut az asztalára"

Nem igaz. Ennek pont az ellenkezője az igaz.

Mint ahogyan az sem igaz, hogy az élet kegyetlen és az egyenlőtlenségek igazságosak, mert ezek újfent nem természeti törvényszerűségek, hanem emberi konstrukciók. Az élet nem kegyetlen, hanem mi tesszük azzá azáltal, hogy egy kegyetlenségeket szülő igazságtalan rendszert elfogadunk. Nekem semmi érdekem elfogadni egy olyan rendszert, amelyik nekem csak a vesztes pozíciót kínálja, holott én is pont ugyanolyan ember vagyok, mint akit a Bercsényi utcába szart le a gólya, nem érzem alacsonyabbrendűnek, kevesebbnek, alábbvalóbbnak magam nála, ezért nem tudom elfogadni azt a rendszert igazságosnak, amelyik az egyik embernek adja a jólét nyolcvan százalékát, miközben a másik embert leszólja, hogy lehetne neked is jobb, de nem igyekeztél, megérdemled! Én egy ilyen rendszert tagadok, még akkor is, ha nem tudok helyette jobbat, mert ez nekem rossz, tehát nem mondhatom rá azt, hogy jó és hadd menjen.

"Vagy mittudomén, de nem a kibaszott neoliberalizmus tehet arról, hogy vannak falvak és városok és ezekben más körülmények között élnek az emberek. "
De, az tehet róla. A világrendszer globális feloszlása, a centrum-félperiféria-periféria lejtő lokálisan/regionálisan is megjelenik és elindít egy borzasztó folyamatot. Kialakulnak ugye regionális központok, ahol egyre több erőforrás koncentrálódik, egyre nagyobb a jólét, egyre több a fejlesztés, és ez beindítja azt a folyamatot, amit a közgazdászok a tőke perverz áramlásának hívnak. A tőke az elmaradottabb részekről elindul a fejlettebb centrumok felé, így kialakul országon/régión belül is egy lejtő, Budapest a csúcs, a megyeszékhelyek átlagosan a félperiféria, és ami ezen túl van az átlagosan és tipikusan a periféria. Igen, apróbb eltérések vannak, én is jártam Hévízen, de ettől még a domináns az, amit elmondtam.

Tehát beindul az elvándorlás, akik mobilisak azok felfelé vándorolnak: faluról/kisvárosból a megyeszékhelyekre, onnan pedig a fővárosba. Ennek következtében a lejtő lefelé egyre síkosabb lesz, hiszen a periférián élők közül az agilisabbak már elmentek, így a maradóknak semmi érdekérvényesítő képességük nem marad, sorra veszítik el a hozzáférést a közjószágokhoz, leépül a tömegközlekedés, bezárják a közintézményeket, és ez csak fokozódik.

Miközben a centrumok mágnesként vonzanak mindenkit, hiszen egy nagy és gazdag közösség hulladékán még a guberáló is jobban elél, mint a tanyasi szemetesen. Dőlnek az emberek a nagyvárosokba, és ez újabb problémákat okoz, lakhatási, megélhetési konfliktusokhoz vezet, kulturális összezördülések lesznek, és ha szűkösség jön, akkor akár polgárháború is. pontosan ez történt Szíriában is, egy aszály miatt megszűnt a vidék eltartóereje, milliók mentek be a nagyvárosokba, amiből forradalom lett és ennek a következménye özönlik most át rajtunk szépen csöndben.

De Magyarország még csak hallgasson, mert hol vagyunk mi a tizenhárommilliós gigapoliszoktól? És sajnos ez a neoliberális rendszer hozadéka, hiszen az emberek nem jókedvükből mentek el vidékről, hanem azért, mert nem volt más választásuk. Mindenki ment a tőke után és a tőkének ez a centralizáció az érdeke. Az, hogy mi itt maradtunk vidéken nagyjából a faszunkkal a kezünkben és az, hogy a fővárosba fog lassan özönleni mindenki (igen, az én hármam is), aki megteheti és idővel az is, aki nem és az, hogy emiatt súlyos feszültségek lesznek Budapesten a szegények és a gazdagok között (airbnb, ugye, albérlet meg nincs, megyünk lopni, mi a faszt tehetünk mást?), nos, ez mind-mind a neoliberális rendszer sajátossága miatt van így. Erről jó kis előadások voltak a gólyában, ajánlom figyelmedbe a Kritikai Városkutatás Műhelyt, ők dolgozzák fel az ilyen településszociológiai megközelítésű témákat: tek.bke.hu/kritikai_varos/rolunk

"De te most már összevissza beszélsz, a szívsebész azért pucoljon vécét, mert nincs erőforrás a szívátültetésre (ez honnan jött? ki a faszom beszélt erőforrásokról, mikor neked mindenre megvan, ha végre nem a rohadt nyugattól várjuk?)"
Nincs, honnan lenne? Van egy adag erőforrásom, amit gyógyításra fordíthatok. Mondjuk van 100 egységem és egy szívátültetés ebből a mai módszerek szerint 90 egységbe kerülne, és van 100 betegem, akit el kell látnom. Hogy döntsek? Az erőforrás korlátos, 100 van, nincs több. Adjak oda 90 egységet egy ember életének a meghosszabbításáért és tíz egységből oldjam meg az összes többi gyógyítását? A mai rendszerben egyeseknek szívet ültetnek át, míg mások egy szem aszpirint sem kapnak. Miért lenne az én rendszeremben különleges prioritása a szívátültetésnek, és miért ne az aszpirinnak? Tehát beláthatod, hogy ha az én rendszeremben megszűnik a szívsebész kiváltságos státusza, akkor ésszerű, ha róla ugyanúgy gondolkodom, mint bármely más emberről, és nem látok abban semmi ördögtől valót, ha ez az ember is elvégez időnként olyan munkát a köz érdekében, amit mindenki utál elvégezni. Hol látsz te itt ellentmondást?

maroz 2015.10.13. 20:48:28

@Jean Sol Partre: "Kezdem nem érteni, szerintem mégiscsak szórakozol velem."

Akkor ha továbbra is ezt hiszed szerintem fejezzük be, mert ha nem tudod az ellenkezőjét elfogadni, pedig én teljesen őszintén mondom, hogy nem szórakozok veled, akkor inkább hagyjuk. Azt nem bánom, ha kicsit rosszul érzed itt magad, mert azért mégiscsak egy diliház, de nem szeretném, ha nagyon rosszul éreznéd magad. Én tényleg nem szórakozok veled, ezek a részemről tényleg sokszor átgondolt gondolatkísérletek, de elismerem, hogy számodra nagyon szokatlanok és megértem, ha hülyéskedésnek gondolod, de mondom, nem az.

"Lófasz a seggedbe bazdmeg, egyfolytában azt kérdezem, mit hogyan csinálnál, mi hogyan lenne, te meg folyton azt mondod, fogalmad sincs, de kurva jó lenne. Ha van kísérlet értelmes eredménnyel, módszerekkel, tapasztalatokkal, csak mondanál már valamit róla, nem?"

Hiába udvarolsz, nem pucsítok be neked! ;)

Tehát a félreértés abból adódik, hogy nekem egy modellkísérletről van információm, de ez a modellkísérlet nem arról szól, amiről te gondolod, hogy egy egész államot modellezünk, GVH-val együtt, francokat, ilyesmire sem képes, hanem én azért figyeltem fel rá, mert a legalapvetőbb egységünket, a munkahelyünket próbálta meg újragondolni. Ez az a hely, ahol aktív életünk zömét leéljük, a munka az, ami emberré tett bennünket állítólag, de az biztos, hogy az ember egyik lényege a munkája, és emiatt roppant fontos, hogy a munkahely, mint közeg hogyan szerveződik. A modellkísérlet tehát egy olyan munkahely megteremtését célozná, ahol az ember az első, nem a verseny. Erről tudok beszélni, erről kérdezz, mert tudok válaszolni, van bőséges információm.

De arra nekem semmi ötletem, hogy egy nagy rendszer hogyan működhetne a kapitalizmus után, milyenek lennének abban a viszonyok, mert ez meghaladja az én képességeimet, nem tudok egy ilyen elméleti rendszert összerakni, tehát arról ne kérdezz, hogy hogyan működne a GVH az én utópiámban, mert fogalmam sincs.

maroz 2015.10.13. 21:16:06

@Jean Sol Partre: Nem működtet, hanem mi dolgozunk benne, a munkánknak megképződik egy haszna, amit az Audi hazavisz és a 20%-át egyből odaadja az államának.

A munkánkról te azt mondtad, hogy az ehhez az egészhez nem sokat ad hozzá, hiszen a mi munkánk befektetés-értéke csekély, szemben az Audi technológiai jellegű befektetésével. Ezt én kifogásoltam, megpróbáltam megmutatni, hogy ennél nagyobbat már nem is tévedhetsz, hiszen a mi legtöbb eddigi befektetésünk pont hogy a mi munkaerőnk megteremtésébe lett belerakva, a szüleink, a családunk, a közösségünk részéről, és én ezt nem tudom úgy felajánlani az Audinak, hogy itt van a munkaerőnk, szart se ér, használd, gazdagodj rajtunk, mi úgysem érdemlünk ennél többet.

Elég sokszor megmutattam neked, hogy milyen csekély a számunkra is nyitott pálya. Zömét ráadásul még csak nem is olyan multik foglalják el, mint az Audi, aki tényleg olyasmit hozott, ami nekünk csak korlátozottan volt, hanem például a kiskereskedelmi multik. Hányszor elmondtam már, hogy csak ez a hat mamut elfoglalja húszezer kistulajdonos/önfoglalkoztató polgártársunk elől a piacot. Milyen jó is az, amikor mi eladunk egymásnak tíz deka párizsit, és azért, hogy ezt megtehettük átengedünk egy valag pénzt a teszkóknak.

Nincs érdemi pálya, tehát legalább annyi, hogy a munkaerőnk szaré' húgyé' odaadásának a kényszerét ne ünnepeljük, ne mondjuk ár erre az aljas kényszerre, hogy jogos, hanem legalább gondolatban lázadjunk.

"Ha azt mondod, bárhol bármikor bármelyik katonaságnál hirdetőtáblákon közölték a katonákkal, hogy kinek mit kell csinálnia, körberöhöglek esküszöm. "

Velem teljesen fölösleges ezt a stílust gyakorolnod. Elmeséltem egy élettapasztalatom, ezt te hiteltelennek tartottad, ez van, lépjünk már túl rajta.

Jean Sol Partre 2015.10.13. 21:57:45

@maroz: ha a versenyt mint tudatos küzdelmet érted, akkor valóban nem biztos, hogy minden verseny a természetben amit annak hívunk. De az biztos, hogy így sem igaz, hogy nincs verseny. A táplálékszerzés, a dominancia, falkavezérség (ahol van), a párválasztás, mind-mind verseny, abban az értelemben is, hogy céllal és szándékkal küzd érte az állat.

Viszont, ha mindenáron azt mondod, hogy ez nem verseny, akkor nem értem, mi a bajod azzal, hogy pl. vidéken élve hátrányos a helyzeted. Az élet ilyen, nem kell versenyezni, a pechesebb növény fény hiányában elsorvad, kicsire nő, nem versenyzik, csendesen tűr. Nem szidja se a szerencsésebb nagyobb növényt, se a kertészt.

Jean Sol Partre 2015.10.13. 22:30:00

@maroz: "Mint ahogyan az sem igaz, hogy az élet kegyetlen és az egyenlőtlenségek igazságosak"

megint olyat adsz a számba, amit nem mondtam. Az élet kegyetlen és igazságtalan. Ezt mondtam. Mi emberek törekedhetünk rá, hogy javítsunk a természet természetén és valamennyire kiegyenlítsük az esélyeket. Feltaláltuk a szolidaritást (jó, az előfordul az állatvilágban is), az orvoslást, a push-up melltartót, sok mindent. De nem tudjuk teljesen kiküszöbölni, már csak azért sem, mert nincs konszenzus arról, mi az igazságos.

"megszűnik a szívsebész kiváltságos státusza"

Nem a szívsebésznek van kiváltságos státusza. A szívbetegek szorulnak rá, tehát előlük veszed el a lehetőséget, ha a sebész épp budit takarít. Valakit adott esetben megölsz azért, hogy tiszta legyen a vécé, illetve hogy igazságosan oszd el a munkát. És ha mondjuk a szívsebész úgy érzi, máshol több embert gyógyíthat, mert ott jobban hagyják operálni, akkor elmegy és a te kis közösségedben minden szívbeteg meg fog halni, és te leszel a felelős. És persze lehet, hogy a budi is koszos marad.

"megértem, ha hülyéskedésnek gondolod"

nem az idegesít, ha hülyéskedsz, hanem az, ha szándékosan félreértesz, a számba adsz olyat amit nem mondtam, illetve amikor a kontextustól függően egymásnak ellentmondó dolgokat állítasz. Mert vagy mindenki jöhet, hiszen van munka elég, ez esetben ugye ennivaló meg ruha meg szállás is lesz elég, és ez akkor nagyjából azt jelenti, hogy korlátlan erőforrásaid vannak, vagy nincsenek korlátlan erőforrásaid, mert például a szívátültetésre (vagy aszpirinre) nem futja. És ezeket váltogatod, attól függően, mi mellett kell érvelni.

"A modellkísérlet tehát egy olyan munkahely megteremtését célozná, ahol az ember az első, nem a verseny."

Mesélj róla, vagy adj linket, ez érdekel. De alapvetően szkeptikus vagyok, mármint azt gondolom, egy munkahelyet szuperül meg lehet csinálni bármilyenre, remekül működnek a kibucok, meg mindenféle más is, de társadalmi méretekben szerintem nem megy. De kíváncsi vagyok, arra is, milyen munkahelyet szerveztek meg, meg a tapasztalatokra is.

"Nem működtet, hanem mi dolgozunk benne, a munkánknak megképződik egy haszna, amit az Audi hazavisz és a 20%-át egyből odaadja az államának."

Hozza az anyagot, az alkatrészeket, fizeti a villanyt, a vizet, elég sokat rak bele menet közben is. A munkádért megkapod a fizetésedet, gondolom, az Audinál elég nagyot. Haszna az egész folyamatnak van, nem a munkádnak.

"a mi legtöbb eddigi befektetésünk pont hogy a mi munkaerőnk megteremtésébe lett belerakva, a szüleink, a családunk, a közösségünk részéről"

Egyrészt a gyerek nem befektetés, nem azért vannak, hogy nekünk hasznot hajtsanak. A munkaerőd megteremtésébe fektetett erőfeszítésekért cserébe pedig kapod a munkád és azért a fizetésed.

"például a kiskereskedelmi multik. Hányszor elmondtam már, hogy csak ez a hat mamut elfoglalja húszezer kistulajdonos/önfoglalkoztató polgártársunk elől a piacot."

Na ebben tökéletesen egyetértünk, abban is, hogy túl sokan vannak, abban meg pláne, hogy nem lett volna szabad a városok belsejébe engedni őket. De hát erről nem ők maguk tehetnek, hanem ismét az általunk választott vezetők, akik szerinted jól végzik a dolgukat, de ezt például szerintem elbaszták.

"Nincs érdemi pálya, tehát legalább annyi, hogy a munkaerőnk szaré' húgyé' odaadásának a kényszerét ne ünnepeljük, ne mondjuk ár erre az aljas kényszerre, hogy jogos, hanem legalább gondolatban lázadjunk."

Lázadjunk, szerintem szuper munkahelyeket lehetne csinálni, lehet szellemi tőkét is befektetni, ha nincs más, és legfőképpen neveljük meg a vezetőinket, hogy kössenek előnyösebb üzleteket, és ne lopjanak, addig is, amíg kitalálunk egy jobb világrendszert.
Tulajdonképp engem az sem érdekel, ha nulláról egy gyökeresen másmilyet, csak legyen jó. Nekem is 3 gyerekem van és azt szeretném, hogy élvezzék az életet.

maroz 2015.10.13. 22:33:02

@Jean Sol Partre: "Ha így folytatod, le foglak hülyézni."

kár lenne, mert szimplán csak félreértesz. Ezt írod:

"Mert az Audi a saját befektetése utáni hasznot viszi haza, NEM a gyerekeidet."

Én ezt így nem fogadom el, ez a te helyzetértékelésed. Az Audi idejött, és nálunk, a mi területünkön, a mi államunkban, annak az infrastruktúráját használva, etc, velünk együtt, közösen megcsinált egy beruházást. Ehhez ő a technológiát adta, mi a munkaerőt. Neki sok befektetése volt korábban a technológiában, nekünk sok a munkaerőben. Mivel mi vagyunk itthon, ezért számomra elfogadható lenne egy ilyen befektetés akkor, ha a profit 75%-a a miénk lenne, és a 25%-át hazavihetné az Audi. De nem így történik, hanem a közös befektetésünk hasznának a 100%-át az Audi viszi el. Tehát aki ezt elfogadja, az implicit azt is elfogadja, hogy mi ennyire értékeljük a saját befektetésünket, azt, hogy a mi munkákkal felépítettük ezt az országot és szintén a mi munkánkkal felneveltük a gyerekeinket, hogy azok munkaerőként elkezdhessenek dolgozni azért, hogy a saját hazájukban minél több ember minél jobban élhessen. Fillérre pontosan ingyen odadobjuk egy Audinak, egy teszkónak, egy Deutsche Telekomnak, bárhová ahová nézel csak azt láthatod, hogy a külföldi tőke használja az országunkat, amit mi építettünk fel, használja a gyerekeinket, akiket mi neveltünk fel, miközben a munkánk hasznát száz százalékban hazaviszi. Nulla százalékért adtuk el mindenünket, még a testünket is. Ennyit érünk saját magunknak. No, hát ez az, amivel én szakítani szeretnék. Nincs díl, részemről vége.

"Az én fizetésem az az én munkám utáni haszon."

Nem. Téged úgy hívnak a főkönyvben, hogy bérköltség. Téged év végén levonnak a bevételből az összes többi költséggel együtt, és az lesz a haszon. Amit valójában te állítottál elő, de egy fillért sem látsz belőle. Tehát a te fizetésed az a te munkád "hasznának" csak egy része, a munkád teljes hasznád akkor kapnád meg, ha a multi év végén osztozna veled a profiton is. Meglepne, ha ez lenne a rendszer.

"a rohadék nyugatiak, mi?"
Az IMF gyakorlatilag elrendelte a megszorításokat. A neoliberális gazdaságpolitika a megszorításokról szól: költségcsökkentés a közigazgatásban, mert kell a pénz a verseny felpörgetésére, tehát helyben közintézményt bezárni, központosítani, a vidék csak viszi a pénzt, racionalizálni, mintha te nem is ebben az országban éltél volna...

"baszki, a neoliberális rendszer nem vett neked időben patront??? ez a TE rendszerhibád."
Látod, megint én vagyok a rossz, és a rendszer a jó. Holott elmondtam neked, hogy nincs olyan... ööö izé, vagy itt értettelek félre? Szerinted van, létezhet 100%-os megbízhatóságúra tervezhető rendszer? Mert ha ezt gondolod, akkor ebben tévedsz. A rendszer része a számítható hiba is. Mindenkivel elő kell forduljon N idejű nyomtatóhasználat során, hogy legalább egyszer elfelejt patront venni és pont kelemetlen pillanatban fogy ki. Ez nem hibája az én rendszeremnek, hanem sajátossága, amivel ha van elérhető hibajavító lehetőség, akkor együtt lehet élni. Minden rendszerben lesznek hibák és az a kérdés, hogy hol mennyibe kerül az ad-hoc hibajavítás.

Tehát a kérdésem az, hogy ha az én rendszerem már elméletileg sem javítható, akkor a saját rendszerem hibájából adódó problémát mennyire hatékonyan tudom megoldani én egy neoliberális rendszerű országban. Bemutattam neked konkrét adatokkal, hogy ebben a nagy rendszerben, mint amiylen az ország is nekem ez a hibajavítás drasztikusan többe kerül, mint egy másik magyar állampolgárnak. A különbséget nem az eltérő képességeink adják, nem azért van ez, mert valamelyikünk képzettebb, mint a másik, ennek semmi más oka nincs, mint az, hogy a magyar állam különböző helyein élünk.

Ahol tehát én élek ott a rendszer miatt egy hozzám hasonló habitusú embernek már eleve nagyon durva hátrányból kell indulnia, és sokszor pont a lakóhelye az, ami teljesen meg is gátolja abban, hogy a versenyekben győzhessen. Tehát az én rendszerem jó, mert tovább már nem javítható, de mennyire jó az ország neoliberális rendszere, amelyik pusztán az eltérő földrajzi tartózkodási hely miatt egy olyan országban, amelyik egy nap alatt az átlója mentén is átbiciklizhető teljesen vesztes pozíciókba kényszerít embereket? Miért támogatnék én egy olyan rendszert, amelyik egy olyan módon szervezett versenyre alapul, amelyikben én, rajtam kívülálló okok miatt nem nyerhetek?

"Gyanítom, hogy éhenhalna az a sok intézményi dolgozó. Ha csak ki nem fizettetnénk a nyugattal az egészet."
Miért gondolod, hogy éhen halna? Miért kéne a nyugat fizesse?
Elmondtam neked, hogy

maroz 2015.10.13. 22:35:05

@maroz: Az a csonkmondat a végén csak úgy ottmaradódott, a kommentnek a kérdőjellel vége. :)

Jean Sol Partre 2015.10.13. 23:04:00

@maroz:
"Audi"

Mi befektettünk, hogy legyen munkaerőnk. Ő jött és épített egy gyárat, plusz üzemelteti. A mi munkabérünk a mi befektetésünk után járó hasznunk. Az Audinak nincs munkabére, neki a nyereség marad, amiből adózik a Magyar államnak is, cserébe azért, hogy az is hozzájárult a befektetéshez (a mi munkaerőnkhöz, hisz a területért remélhetőleg fizetett az Audi). Az ezen felüli rész az Audié, hisz valamit ő is rakott a dologba és fizetést meg nem kap. Ő meg elosztja a Német állammal, az ő dolga.
Ami ebből minket érint, az a mi fizetésünk nagysága és hogy mekkora adót fizet az államnak. Mindkettő alku kérdése, illtve az adó az korrupció kérdése is. Ha kevés, akkor valaki rosszul alkudott, vagy korrupt.
Ha az Audinak nem érné meg, mert túl sokat kérnénk, akkor nem jönne ide és baszhatnánk a befektetésünket, mert nem lenne hol dolgozni.

"Téged úgy hívnak a főkönyvben, hogy bérköltség"

Az Audi számára bérköltség, számomra a munkaerőm (a befektetésem) utáni haszon.

"Az IMF gyakorlatilag elrendelte a megszorításokat. A neoliberális gazdaságpolitika a megszorításokról szól: költségcsökkentés a közigazgatásban, mert kell a pénz a verseny felpörgetésére, tehát helyben közintézményt bezárni, központosítani, a vidék csak viszi a pénzt, racionalizálni, mintha te nem is ebben az országban éltél volna..."

Volt pénzünk??? Ha nem, mit ugrálunk, mi a fenéből tartjuk fenn a hivatalokat? Tudtál volna más megoldást, ahol nem takarékoskodunk?

"A különbséget nem az eltérő képességeink adják, nem azért van ez, mert valamelyikünk képzettebb, mint a másik, ennek semmi más oka nincs, mint az, hogy a magyar állam különböző helyein élünk."

De mi köze ehhez a rendszernek? Bármelyik másik államban ugyanez lenne a helyzet, mi köze ehhez a neoliberalizmushoz, a szocializmushoz vagy bármilyen más rendszerhez?

Biztosan van valami előnye annak, hogy az ember faluban lakik, mondjuk biztosan sokkal hamarabb jutsz lóhoz, vagy csirkéhez, mint a Bercsényi utcaiak. Adott esetben ad-hoc nagy előnyben lennél, ha pont arra lenne szükség.
A rendszerhiba lehet, hogy nem hiba, hanem sajátosság, de ha például a repülőn pont a levegőben lép fel egy ilyen sajátosság, akkor ad hoc lezuhan és mindenki meghal, míg a földön nyugodtan rendszerhibázhat. Ez így működik, ez esetben a rendszerhiba nyer és mi veszítünk, mert nem 100% a megbízhatóság, ez a repülés sajátossága. Rajtunk kívülálló okok miatt halunk meg és nem tehetünk semmit.
Illetve csökkenthetjük a kockázatot, a te esetedben azzal, hogy dupla adag patront tartasz otthon, vagy beköltözöl a Bercsényi utcába (ez esetben persze elveszted a verenyelőnyödet ló vagy csirke esetére) a repülés esetében meg fogalmam sincs.

Amúgy az is lehet, hogy aki a Bercsényibe indul patronért, az útközben kitöri a lábát és mégis te nyersz, rajtad kívülálló okok miatt.

"Miért gondolod, hogy éhen halna? Miért kéne a nyugat fizesse?"

Ha egyszer a szívsebészre meg aszpirinre sincs pénz, honnan lesz kajája a sok adminisztrátornak?
Fogalmam sincs, miért kéne hogy a nyugat fizesse, de neked biztos van :)

maroz 2015.10.14. 07:36:22

@Jean Sol Partre: "Ha az Audinak nem érné meg, mert túl sokat kérnénk, akkor nem jönne ide és baszhatnánk a befektetésünket, mert nem lenne hol dolgozni."

Az Audi vagy húsz éve jött ide, tán még annyi se. Mintha előtte soha semmi munka nem került volna Magyarországon, ugye..

De mindegy, értem az álláspontodat. Neked érdeked a multi és a neoliberális rendszert védened, hiszen te ezekkel jól jársz, én rosszul járok velük, tehát támadni fogom. Az, hogy ki-ki a saját érdeke szerint cselekszik és gondolkodik teljesen normális, tehát lezárhatjuk ezt a szálat azzal, hogy mindketten követjük a saját érdekeinket, azok homlokegyenest ellentétesek, és majd ha egyszer lesz barrikád, akkor azon összefutunk és lerendezzük, ahogyan az érdekütközéseket le szokás rendezni. ;)

"Tudtál volna más megoldást, ahol nem takarékoskodunk? "

Most is tudok. Államosítani kéne a teszkókat, az audit, a..., minden olyan külföldit, aki már elég dagadtra zabálta magát nálunk. A teszkók száz százalékát, az audik 75-95%-át, és akkor nem kéne takarékoskodni, mert leszarhatnánk azokat, akik erre presszionálnak minket.

"Bármelyik másik államban ugyanez lenne a helyzet, mi köze ehhez a neoliberalizmushoz, a szocializmushoz vagy bármilyen más rendszerhez? "
Nem igaz. A centrumországokban sokkal, de sokkal jobb a tömegközlekedés, a vidék nincs évezredekkel lemaradva a fővárostól, kisvárosokban és falvakban is vannak műszaki boltok, közösségi házak, utak, járdák, hivatalok, hadd ne soroljam.

Hetven-kibaszott-kilenc kilométerre élek a fővárostól, és ha részt szeretnék venni ott egy esti, 18.00-tól kezdődő közösségi eseményen, akkor el kell indulnom itthonról nem sokkal ebéd után, és ha a program végéről nem állok fel és nem indulok meg a pályaudvar felé sovány malac vágtában, akkor aznap már nem tudok hazajönni. De ha szerencsém van és elérem az utolsó vonatot, akkor van rá bő 70% esélyem, hogy az pont annyit fog késni, hogy már ne érje el a csatlakozást az aznapi utolsó buszomhoz. Szóval ha minden klappol, akkor este 11-re már itthon is vagyok. És csak ugyanazt csináltam, mint egy budapesti: "beugrottam" egy kis esti programra. Légvonalban 79,2 kilométerre élek a nulla kilométerkőtől. Hát nem, sajnálom, de én elég sokszor kihúztam már a seggem a tanyámról, és tudom milyen a centrumországokban a tömegközlekedés, a vidék és a város eltérései, és piszkosul nem igaz, hogy bármelyik államban az lenne a helyzet, mint nálunk.

"Biztosan van valami előnye annak, hogy az ember faluban lakik, mondjuk biztosan sokkal hamarabb jutsz lóhoz, vagy csirkéhez, mint a Bercsényi utcaiak."
Nem igaz. Lóhoz jutni iszonyatosan drága, ezt csak az elit engedheti meg magának. A csirkét falun is a teszkókból veszik, vagy a helyi kisbótokból, a legolcsóbb, feltehetőleg a lófasz se tudja honnan származó ipari szart. Minőségi baromfit a kiemelt bevásárlóközpontokban kapsz, és néhány budapesti elitpiacon.

"vagy beköltözöl a Bercsényi utcába (ez esetben persze elveszted a verenyelőnyödet ló vagy csirke esetére)"
Nincs pénzem beköltözni a Bercsényi utcába. Nincs semmiféle versenyelőnyöm, a magyar vidék a kisember számára semmi előnyt nem rejt.

Tehát akkor fogadjam el, hogy ilyen az élet, nekem ez a neoliberális repülő csak azt tudja rendszerszinten nyújtani, hogy minden egyes alkalommal garantáltan lezuhanok?

Miért nem azt írod, hogy igen, durván nemet kell mondani a megszorításokra, a közügyeink leépítésére, mert ha így folytatjuk, akkor egy borzalmas országot építünk? Lesznek a fővárosiak közül azok, akik elit helyen élnek, elit körülmények között, és lesz az összes többi, aki hozzám hasonlóan egyre hátrányosabb helyzetben él, egyre kilátástalanabbul, és egyre dühösebben.

Látod, ezért mondják arra az ideológiára, amit te is követsz hogy nemzetellenes, mert minket, vidéki kisembereket ennyire szarba se vesz. Számomra a neoliberális ideológia pontosan azt mondja, amit te is: költözz el a centrumba, vagy törődj bele, hogy te ki vagy rekesztve a legtöbb jóból. Az, hogy nem tudok, mert erre nincsenek erőforrásaim már nem érdekli őket, akkor marad a második a lesajnálás, így jártál, kis hülyém, de hát ilyen a zélet, törőggy bele és vakargasd csak otthon a disznód oldalát, ha már neked ezt dobta a gép.

"Ha egyszer a szívsebészre meg aszpirinre sincs pénz, honnan lesz kajája a sok adminisztrátornak?
Fogalmam sincs, miért kéne hogy a nyugat fizesse, de neked biztos van :)"

Számomra átláthatónak tűnt a példám: van egy adott pénz, tehát nem igaz, hogy nincs, mert van, szóval VAN PÉNZ, de nem korlátlanul, hanem korlátosan. VAN 100 egység, amit egészségügyre fordíthatunk, és ezt többféleképpen is eloszthatjuk.

NAPJAINKBAN, a neoliberális rendszerben ez úgy van elosztva, hogy egyesek megkapják a szívátültetést is, míg más embereknek aszpirin sem jut. EZ MA VAN ÍGY.

Az én utópiámban ez NEM VAN ÍGY. Negatív, tagadva, tehát ott az lenne, hogy a RENDELKEZÉSÜNKRE ÁLLÓ 100 egység erőforrást másként, igazságosabban osztanánk el, és abból NEM finanszíroznánk szívátültetéseket.

maroz 2015.10.14. 08:19:27

@Jean Sol Partre: Na, nezd meg, igy gatolja az unios transzfer azt, hogy nalunk tenyleg korszeru oktatast lehessen csinalni:

kakukkfeszek.blog.hu/2015/10/14/az_autogyarak_titokban_oktatjak_a_csalast_az_egyetemeinken

Jean Sol Partre 2015.10.14. 10:39:01

@maroz: "Mintha előtte soha semmi munka nem került volna Magyarországon, ugye.."

De, volt. Mégis jutott az Audinak is elég munkás, tehát vagy volt szabad kapacitás, vagy valakik (munkások) jobban járnak az Audival. Ha mások kárára járnak jobban, az az állam dolga, hogy ne hagyja, és ez rendszerfüggetlen.

"Neked érdeked a multi és a neoliberális rendszert védened, hiszen te ezekkel jól jársz"

Nekem kibaszottul nem érdekem a neoliberális rendszert védenem, nem járok különösen jól vele és úgy gondolom, bármilyen más rendszerben is jól járnék, életerős munkaképes ember vagyok, sok mindenhez értek és gyorsan tanulok, mit ne tudnék megcsinálni?
Semmi közöm a neoliberalizmushoz, nem is érdekel. Az utópiádat kritizálom csak, meg főleg azt az attitűdöt, hogy kenjünk minden hibát másra, olyan messzire hogy a saját felelősség árnyéka se vetődhessen ránk.

"Államosítani kéne a teszkókat, az audit"

Ja, zabrálni, mint anno a kommunisták. Gondolod, hogy _bárki_ bármit hajlandó lenne idehozni utána? Aki teheti elhúzna innen a picsába, ezt már játszottuk, köszi szépen. Amúgy is szimpatikus hozzáállás, várjuk meg amíg valaki felépít itt valamit aztán einstand, a Pásztor fivéreket is hogy szerették érte. És nyilván a németek is szó nélkül hagynák, hogy az ő tulajdonukat lenyúljuk, talán még a támogatások összegét is növelnék, hogy be tudjuk varrni a lyukat a seggünkön végre.
Padlássöprést is rendeznél a kulákoknál?

"A centrumországokban sokkal, de sokkal jobb a tömegközlekedés, a vidék nincs évezredekkel lemaradva a fővárostól, kisvárosokban és falvakban is vannak műszaki boltok, közösségi házak, utak, járdák, hivatalok, hadd ne soroljam"

Mert van rá pénzük, azért. Te meg már a szívbetegeket is halálra ítéled, honnan a picsából csinálnál pénzt közösségi házakra? Stadion nem kéne? Műszaki bolt meg akkor lesz, ha lesz kereslet, mert 10 évente egy Canon patronból nem fog megélni szegény boltos. Tudom, amikor épp nincs vásárló takarítson budit, de akkor meg minek küszködjön a műszaki bolttal? Vagy ha az sem gond, nyiss te egyet, közösségi műszaki bolt, akár be is jöhet.

"Minőségi baromfit a kiemelt bevásárlóközpontokban kapsz, és néhány budapesti elitpiacon."

Ahonan én származom, a rokonok még tartanak disznót is, csirkét is, kertjük is van, boltba csak kenyérért mennek. De az biztosan másik falu, ahol még megteremnek az ilyen jószágok. És csak kell valami más előnyének is lenni a falunak, mert sok ismerősöm költözött el, vagy tervezi, hogy elköltözik vidékre. A ló meg lehet, hogy drága, de pénzt is lehet vele keresni, és tuti, hogy falun jobban elvan, mint pesten a belvárosban.

"Tehát akkor fogadjam el, hogy ilyen az élet, nekem ez a neoliberális repülő csak azt tudja rendszerszinten nyújtani, hogy minden egyes alkalommal garantáltan lezuhanok?"

Ha elfogadod, hogy a természetben nincs verseny, hanem a normális rend az, hogy az erősebb kutya baszik és a pechesebb/gyengébb elpusztul, akkor nincs sok más lehetőséged. Ha mégis úgy gondolod, küzdenél kicsit, akkor próbálkozhatsz csökkenteni a hátrányodat. Ésszel, tervezéssel, felméred, nincs-e mégis valami előnyös a helyzetedben. Más nincs, remélhetjük, hogy az állam majd kiegyenlíti az esélykülönbségeket, de ahhoz ugye olyan kormányt kéne választani, amelyik ezzel törődik. Megoldható az neoliberálisan is, hogy építünk utakat, átalakítjuk a portált, ingyen adjuk az elektronikus aláírást, csinálun helyi adminisztrációt... Pénz és elhatározás kérdése. Például a stadionok helyett ezt is lehetett volna (bár én az egészségügybe és az oktatásba tenném elsőként).

"marad a második a lesajnálás, így jártál, kis hülyém, de hát ilyen a zélet"
Nem, ezt te mondod. Nincs, ne legyen verseny, azaz ne kelljen küzdeni, repüljön a sültgalamb a számba.
Nézd, édesapám igazi vidéki gyerek volt, saját erejéből lett diplomás, vért izzadt, hogy tanuljon. Első generációs lévén ő még nem olvasott sokat, igazából nem is volt elég jó a tudása, nekem csak azt tudta átadni, hogy a tudás fontos, de segíteni a tanulásban nem nagyon tudott. Én már megtanultam mindent és én már tanulni is tudok a gyerekeimmel, nem csak példát mutatni. Borzalmas nagy előnyben vannak ahhoz a gyerekhez képest, akinek a szüleinek még érettségije (ad abszurdum 8 általánosa) sincs, megvan az esélyük egy jó iskolához, egyetemhez, nyelvtudáshoz. De ehhez 3 generáció kellett és kitartó munka. És ez akkor is így lenne, ha közben bármilyen más rendszer lenne. Kivéve, ha tudunk egy olyan rendszert, amiben nem jelent előnyt ha tanulsz, ha értesz valamihez, de szerintem egy olyan rendszer életképtelen és ezt még nem sikerült megcáfolnod.

"a RENDELKEZÉSÜNKRE ÁLLÓ 100 egység erőforrást másként, igazságosabban osztanánk el, és abból NEM finanszíroznánk szívátültetéseket."

Ennek a rendszernek az igazságosságát akkor ítéld majd meg, ha te leszel szívbeteg és pár szimpla náthás miatt meg fogsz halni.

maroz 2015.10.14. 13:28:50

@Jean Sol Partre: "Gondolod, hogy _bárki_ bármit hajlandó lenne idehozni utána?"

Ha nincs jó ajánlat nincs üzlet, sajnálom. A tőke és a centrumországok legalább 30 éve lerabolnak minket, nekik dolgozunk, oda megy a munkánk haszna. Ideje lenne visszavenni egy kicsit.

"És nyilván a németek is szó nélkül hagynák, hogy az ő tulajdonukat lenyúljuk, talán még a támogatások összegét is növelnék, hogy be tudjuk varrni a lyukat a seggünkön végre."
Szinte biztos vagyok benne, hogy igen. Mit kezdhetnének? Mi is hagytuk, szó nélkül, tehát csak azt kapnák, amit mi tőlük. A támogatások miatt van lyuk a seggünkön, de ezt már elég sokszor leírtam. Láttad a mai posztom? Uniós pályázat.

"Padlássöprést is rendeznél a kulákoknál?"
Abszolút! Százmilliós vagyon fölött 98%-os vagyonadó, alatta progresszív. Visszavesszük, amit a Csányik és a társaik az országtól elraboltak. Ez miért fáj neked? Te lennél a Csányi? ;)

"Te meg már a szívbetegeket is halálra ítéled, honnan a picsából csinálnál pénzt közösségi házakra?"
Bizony. Ha számomra az a kérdés, hogy a rendelkezésemre álló erőforrásokból húsz ember életét mentem meg VAGY egy kiváltáságosét, akkor én nem haboznék dönteni. Házak vannak, mint a tetű, csak elfoglalják őket a doktordöménypéterek. A ház a legkevesebb. Visszafoglaljuk őket.

"Műszaki bolt meg akkor lesz, ha lesz kereslet, mert 10 évente egy Canon patronból nem fog megélni szegény boltos."
Kereslet nincs, mert itt az emberek nem tudnak dolgozni, elmenni nem tudnak, mert nincs tömegközlekedés, elköltözni nem tudnak, mert nincs rá pénzük, és kereslet akkor lenne, ha nem rabolná le a centrum a vidéket, mert mi se vagyunk alávalóbbak egy osztrák/német kisfalunál, és ott is van bolt, mert ott van pénz, hiszen mi is nekik dolgozunk.

"Vagy ha az sem gond, nyiss te egyet, közösségi műszaki bolt, akár be is jöhet."
Miért ajánlod ezt, amikor magad is megállapítottad, hogy nincs kereslet? Te ennyire nem érzed át az én helyzetem, számodra ennyire nem világos, hogy én teljesen komolyan beszélek, és nekem nagyon fáj, hogy ilyen egy vidéki ember élete? Neked ez az egész csak unaloműző hülyéskedés, tényleg ennyire nem vagy képes egy centi empátiára sem?

"A ló meg lehet, hogy drága, de pénzt is lehet vele keresni, és tuti, hogy falun jobban elvan, mint pesten a belvárosban."
Látod, ez is milyen. A ló ma egy üzlet, komoly befektetés, komoly tőke kell hozzá, és aki kellően nagy tőkét nyom bele az arat. A ló ma nem egy parasztjószág, hanem egy luxusállat, amit az elit kedvtelésére tartanak. Egsézen biztosan nem válna épülésedre, ha megpróbálnád megismerni a vidéket?

"Ha elfogadod, hogy a természetben nincs verseny, hanem a normális rend az, hogy az erősebb kutya baszik és a pechesebb/gyengébb elpusztul, akkor nincs sok más lehetőséged."
A természetben megfigyelt viselkedési jelenségek érdemben nem vetíthetőek át az emberi társadalmakra. Az az állítás, hogy a mai emberi civilizációnk mutatna bármilyen olyan jellegzetességet is, amit evolucionista, versengésre alapozó párhuzamokkal, modellekkel le lehetne írni egy butaság, különösen súlyosan butaság a szociáldarwinista változata, azaz a neoliberális ideológia azon része, mely szerint az emberi élet egy verseny, küzdeni kell az életbenmaradásért, egy meritokratikus megmérettetésben felül kell kerekedni, a jobb győz, a rosszabb elhullik, és ez jó az egész emberi fajnak.

Te azt nem értetted meg még mindig, hogy én a verseny valóságosságát nem ismerem el, a versenyt, mint emberi konstrukciót igen. Akár még el is fogadom alkalomadtán, bár ultizni nem tudok, de lehet, hogy egy vasárnap délután kihívom a családomat egy "ki tud szarabb szóviccet kitalálni?"-versenyre.

Én a munkások számára nem a versenyt látom kivezető útnak, hanem a küzdelmet. A harcot. Nekünk nincsenek eszközeink a versenyhez, viszont egyre jobbak leszünk a harcban. Az ugyanis, akinek már semmi veszítenivalója nincs, az egy idő után elkezd nem félni. Az ilyen piszokul veszélyes ellenség tud lenni, láttunk és látunk is rá példákat.

"De ehhez 3 generáció kellett és kitartó munka."
Ez társadalmilag, tehát nem csak az egyéni példákat nézve úgy néz ki, hogy a szintugráshoz kell 3% kitartó munka és 97% szerencse. Nekem, aki egy isten háta mögötti faluból indult teljesen egyértelműen szerencsém volt, a véletlenek alakulása miatt tudtam kitörni, és én visszanéztem, mert ezt így tartom tisztességesnek, és azt láttam, hogy ez az évjáratomból rajtam kívül másnak nem sikerült. Egynek se. Te az a szerencsés vagy, aki a szerencséjét saját magának, a saját ügyességének tulajdonítja, és nem veszed számításba, hogy ugyanaz az út, ami előtted egy szerencse miatt megnyílt az a nagy többség számára zárva maradt és ma is zárva van.

"És ez akkor is így lenne, ha közben bármilyen más rendszer lenne."
Ez nem igaz, ez az ezelőtti rendszerben is más volt, akkor tényleg nagyon sok vidéki ténylegesen fel is tudott zárkózni, sokkal nagyobb volt az átjárhatóság a társadalomban, mint ma.

maroz 2015.10.14. 13:39:43

@Jean Sol Partre: "És ez akkor is így lenne, ha közben bármilyen más rendszer lenne. Kivéve, ha tudunk egy olyan rendszert, amiben nem jelent előnyt ha tanulsz, ha értesz valamihez, de szerintem egy olyan rendszer életképtelen és ezt még nem sikerült megcáfolnod."

de hát hol mondtam én hogy ne tanulnánk, ne igyekeznénk a maival ellentétes módon úgy megszervezni a munkánkat, hogy abban ne a ma elvárt őrületes specializáció legyen a rendezőelv, hanem az, a közösség együtt ért valamihez, együtt tanul, és ez az önfejlődés természetesen előnyt jelent, de ezt az előnyt igazságosan fogjuk elosztani, és nem lesz az, hogy egy ember előnyéért 99 másik meggebed, mint ma.

"Ennek a rendszernek az igazságosságát akkor ítéld majd meg, ha te leszel szívbeteg és pár szimpla náthás miatt meg fogsz halni."

Tehát azt mondod, hogy én ne a közjót, ne azt nézzem, hogy kilencvenkilenc polgártársam szenved, közülük húsz úgyszintén halálos beteg, róluk feledkezzem meg, és csak azt nézzem, hogy a rendszer nekem jó-e. Igen, lehet így is nézni: leszarom, hogy fillérekért megmenthető lenne százezrek élete, neik semmit, nekem új szívet! Lehet így is nézni, mert sajnos ez van, a legtöbb ember a vélt érdeke szerint nézi, holott a valóságban ma a túlnyomó többségnek így se úgy se jutna szívátültetés, ne haragudj, de lehet, hogy még neked se, Csányinak három is, de azért mi, kisemberek kardoskodjunk egy olyasmiért, ami ugyan egy utópiában jól mutat, de a valóságban számunkra elérhetetlen.

Tehát nekem nem nehéz lemondanom a szívátültetésről, mert az számomra úgysem érhető el, így nem veszítek semmit. Ugyanez igaz a jelenlegi rendszer egyéb jóléti javaira is. Felőlem ne küldjön az unió egy fillért se, nekem eddig se jutott belőle ez után se fog, miért aggódnék én a transzferek miatt? Mi okom lenne arra, hogy ne támogassak egy brutális államosítást és a 98%-os vagyonadót? Egyet mondj!

Jean Sol Partre 2015.10.14. 14:13:09

@maroz: "A támogatások miatt van lyuk a seggünkön"

Tehát, ha kapunk pénzt, de hülyeségekre kell költenünk, akkor kevesebb pénzünk lesz, mintha egyáltalán nem kapnánk? Nem értem a matematikát.

"Ez miért fáj neked? "
Az adó nem padlássöprés, másra válaszoltál.

"hiszen mi is nekik dolgozunk."
Ha az Audinak dolgozol. Azért nem minden cég multi.

"húsz ember életét mentem meg"
aszpirinnal?

"Én a munkások számára nem a versenyt látom kivezető útnak, hanem a küzdelmet. A harcot."

Ki ellen?
Tisztára déja vu érzésem van. És sajnos tudom, az első próbálkozásból mi lett és azt is, hogy törvényszerű volt az eredmény.

"Te az a szerencsés vagy, aki a szerencséjét saját magának, a saját ügyességének tulajdonítja"

Nem, én az apám kitartásának tulajdonítom (és a nagyszüleimnek, akik felismerték, neki ez kell és hajlandóak voltak támogatni, tudva tudván, hogy ezzel elveszítik a munkáskezet otthon), ami az én szerencsém. Nekem ebben semmi érdemem, csak folytatnom kell, minden adott. Nyilván kellett hozzá szerencse is, nem is kevés.
Azt is tudom, milyen ma vidéken, elég sok rokonom él ott és én is gyakran járok túrázni, látok sok mindent. Igen, a tendencia rossz, egyre rosszabb és nehezebb lesz, nő a szakadék.
Ezen nem vitatkozunk. De mindezért a nyugatot hibáztatni és azt állítani, a kormányunk csak azt teszi amit tehet/tennie kell, ráadásul jól, mérhetetlen ostobaságnak tartom, és abszolút nem győztél meg semmivel az ellenkezőjéről. Lehet, rosszul ad pénz, lehet, le is nyúlja az egészet amit ad, lehet, amit nem nyúl le azt a mi korrupt vezetőink zsebébe szánja, de ettől még a mi országunkért a mi vezetőink a felelősek. És neoliberalizmusban is lehet tisztességesnek lenni, lehet figyelemmel lenni az emberekre.
Ha megfigyeled, a vasút megszüntetések, az iskolabezárások, a kórházak megszüntetése, az utak elhanyagolása mind mind saját hatáskörben történt, mindíg egyéni érdekek mentén, épp ki fekszik a kormánynál jól, rosszul, kicsinyes bosszúk, sajtát zsebre menő bulik döntöttek el minden ilyet. NEM a nyugat, nem a neoliberalizmus, hanem az aktuális kormány és az aktuális helyi hatalmasságok, oligarchiák passzolgatják a földeket, az utakat és a támogatásokat. Még az iskolák is azserint mozognak, melyik polgármester akarja lenyúlni a pénzeket, vagy hol kell egy igazgatói állás valakinek. És stadionod előbb lesz, mint műszaki boltod.
Végtelen empátiám van, de nem tudok azonosulni a másokra mutogató, másokat hibáztató hozzáállással.

Iszonyú szerencse kell ma kitörni a faluból, nekem sok kollégám van, akinek sikerült, ahogy elnézem, a szerencséjük legalább 70%-ban a szüleiket jelentette (nem vagyont, hanem elszántságot és iránymutatást), a maradéknak meg volt egy jó tanítója, aki elindított valamit.

De akkor tényleg mondd már el, mi az elképzelés. A munkásosztály harcba száll, einstandolja a gyárakat meg a kereskedelmi multikat. Aztán? Ha az Audi meg a Merci nem szállít alkatrészt akkor nem lesz mit gyártani, ott fog lerohadni mindkét gyár. A fél ország (akik úgy gondolják, ők jól járnak a neoliberalizmussal) emigrál. Az EU támogatások nyilván leállnak, de ha nem, úgyis felbontod a szerződéseket.
És aztán mi lesz? Átalakítod a munkahelyeket, hogyan? Mi volt ezekben a kísérletekben? Laknunk ezek szerint lesz hol, Dr Dömény úgyis az emigránsok között lesz. És mit fogunk enni? És mivel fűtünk télen? Mivel világítunk?

Jean Sol Partre 2015.10.14. 14:20:29

@maroz: "az önfejlődés természetesen előnyt jelent, de ezt az előnyt igazságosan fogjuk elosztani"

na ezt hogyan oldod meg, erre vagyok kíváncsi! meg arra, hogy amit évtizedeken át kell tanulni, hogy az ember jó legyen, ott hogy csinálod, hogy közben ne legyen specializáció?

"Tehát azt mondod, hogy én ne a közjót, ne azt nézzem, hogy kilencvenkilenc polgártársam szenved, közülük húsz úgyszintén halálos beteg, róluk feledkezzem meg, és csak azt nézzem, hogy a rendszer nekem jó-e"

Nem ezt mondom. Azt mondom, hogy az igazság, az igazságosság nagyon relatív.

"Mi okom lenne arra, hogy ne támogassak egy brutális államosítást"

Mert hülyeség? Mert értelmetlen? Mert éhenhalsz ha megteszed? Mert kipróbálták és nem jött be? Mert bizonyíthatóan nem működik?

maroz 2015.10.14. 17:28:36

@Jean Sol Partre: "Tehát, ha kapunk pénzt, de hülyeségekre kell költenünk, akkor kevesebb pénzünk lesz, mintha egyáltalán nem kapnánk? Nem értem a matematikát."

Közgazdaságtan, a kincsek átka:

ingyenebed.blog.hu/2006/12/06/a_kincsek_atka

"Ki ellen?"
Miért kéne valaki ellen?

"én az apám kitartásának tulajdonítom"
Igen, a szerencsét tipikusan annak szokták tulajdonítani. A kudarcot pedig a körülményekkel magyarázzák. Szociálpszichológia. :)

"mérhetetlen ostobaságnak tartom, és abszolút nem győztél meg semmivel az ellenkezőjéről."
Nem is akartalak. Esélyem sem lett volna, hiszen te mát eleve mérhetetlen ostobaságnak tartottad. No meg: ülj le, és gondold végig, hogy mi lenne annak a következménye, ha megváltoztatnád az álláspontod és elkezdenéd te is helyesnek gondolni? Hogyan élnél tovább? ;)

"Ha az Audi meg a Merci nem szállít alkatrészt akkor nem lesz mit gyártani, ott fog lerohadni mindkét gyár."
Akkor gyártunk azt, amire igény lesz az országban és van hozzá alapanyag. Ha pedig lerohad akkor visszaállítjuk a Natura 2000-et és vállat vonunk.

"A fél ország (akik úgy gondolják, ők jól járnak a neoliberalizmussal) emigrál."
Már ötezernél lezárnák az osztrákok a határt, de mi bajod azzal, ha az ember ott keresi a boldogságát, ahol szerinte jobb? Mi a baj azzal, ha valaki Németországban szeretné élni az életét? Menjen, sok sikert neki.

"Laknunk ezek szerint lesz hol"
Félmillió üres ingatlan van ma is az országban. Lakni nagyon sokaknak ma sincs hol. Budapesten nagyon sok vidéki fiatal számára ma egészen egyszerűen vagy lehetetlen, vagy csak komoly áldozatok árán lehetséges a lakhatás. Az ingatlanpiacot a spekulánsok uralják, a beruházások az ingatlanpiacon a külföldi tőke érdekeit szolgálják (igen, ma azért is a külföldnek küldjük a profitmilliárdokat, hogy hagynak minket a saját országunkban az ő ingatlanaikat üzemeltetni!), az önkormányzatoknak nem érdekük a bérlakásépítés, de szerencsére forrásuk sincs rá, mert erre az unió nem ad, most őszintén, mit veszítenénk mi, ha elmenne az Audi? Mi eddig se fértünk hozzá a lakhatáshoz tisztességgel, mi az, amit elveszítünk? A semmit? :)))

"És mit fogunk enni?"
Várj, megnézem.

Kukoricakrémleves és rizottó (csirkés vagy blőőőőe, vagy vega), jó lesz?

Amúgy meg: aki ma sem tud enni (1,2 millió honfitársunk, kb.), annak nem édesmindegy?

"És mivel fűtünk télen?"
Azzal, ami a rendelkezésünkre áll. Ma az ország összenergia-igénye 72 kWh/nap/fő, ennyit ma tudunk fedezni. Az én utópiámban ennek a tizedéből el lehet lenni. Ha marad, akkor exportáljuk. Megvesszük Szaúd-Arábiát, homokozónak.

Amúgy meg: aki ma sem tud (közel milliós ez a szám is), annak nem édesmindegy? Az mit veszít? Miért ne bólintana rá a teszkók államosítására? Neki nem teljesen mindegy?

"Mivel világítunk?"
Ez egy csekélynél is csekélyebb tétel, egyenesen vicc.

maroz 2015.10.14. 17:43:57

@Jean Sol Partre: "na ezt hogyan oldod meg, erre vagyok kíváncsi!"

Ha haszon képződik a munkánk után, akkor azt mindaddig, amíg a növekmény nem elég egy újabb ember eltartásához elosztjuk egymás közt igazságosan, ha pedig már elég, akkor bevonunk egy újabb munkatársat.

"meg arra, hogy amit évtizedeken át kell tanulni, hogy az ember jó legyen, ott hogy csinálod, hogy közben ne legyen specializáció?"
Elmondtam, hogy ebben a rendszerben nincs specializáció. Mindenki csinál mindent, és aki valamit különösen intenzíven szeretne azt támogatjuk, természetesen erőnkhöz mérten. Tehát mi évtizedeken át együtt tanulunk, nem specializálódunk, és mindig elfelejted a fundámentumot: nálunk minden ember alapból, örökké és elvitathatatlanul "jó".

"Azt mondom, hogy az igazság, az igazságosság nagyon relatív."
Annak, aki azzá teszi. Aki azt mondja, hogy egy rendszer csak akkor igazságos, ha annak ő mindig csak a nyertese és a haszonélvezője, nos, az tényleg durván relativizálja az igazságosságot, talán túl durván is.

Számomra a kérdés egyszerűbb: ha igazságosnak találom a rendszert, akkor abban az esetben is meg kell tartsam igazságosnak, ha én kerül a bré szomorúbbik oldalára. Igen, ha én húzom a kaszáslottón a szívbajt, akkor majd szépen bele fogok törődni, hogy nekem annyi. Így teszi ezt ma is több milliárd ember, miért kéne azt gondoljam, hogy több vagyok náluk? Mondom, én baloldali vagyok. ;)

"Mert hülyeség? Mert értelmetlen? Mert éhenhalsz ha megteszed? Mert kipróbálták és nem jött be? Mert bizonyíthatóan nem működik?"

Miért lenne nagyobb hülyeség nem támogatni, mint beletörődve ülni jövőtlenül, kilátástalanul, tengődni egyik napról a másikra? Ez nem hülyeség? Miért lenne értelmetlenebb államosítani, mint privatizálni, liberalizálni és deregulálni?

Amúgy meg kipróbálták, bejött, hatalmas fejlődést hozott, remekül működött, azt a korszakot még ma is úgy emlegetik, hogy a "dicső harminc év", és sok kisembernek ez a korszak, a brutális államosítások korszaka volt a legjobb időszak az évszázadból. Aztán ezt baszta el a neoliberális fordulat, miután letarolta a világot egy gusztustalan spekuláció.

Szóval miért is lenne értelmetlen kipróbálni egy bizonyíthatóan működő, kipróbált, bevált módszert azoknak, akik a mostani módszernek csak a vesztesei?

maroz 2015.10.14. 17:47:06

@Jean Sol Partre: rizottó, láttad? kapsz rizst! ;))

Jean Sol Partre 2015.10.14. 17:49:03

@maroz: "Igen, a szerencsét tipikusan annak szokták tulajdonítani. A kudarcot pedig a körülményekkel magyarázzák. Szociálpszichológia. :)"

Puszta szerencse az, ha nyersz a lottón, vagy pénzt találsz. Kitörni a faluból, ahhoz hiába van szerencséd, kell hozzá akarat és valamit tenni is.

Az összes többire pedig:
te viccelsz velem. A kérdés az, mitől lesz jobb, ha minden szarabb lesz? Azoknak is, sőt, azoknak leginkább, akiknek most is szar.

"No meg: ülj le, és gondold végig, hogy mi lenne annak a következménye, ha megváltoztatnád az álláspontod és elkezdenéd te is helyesnek gondolni?"

Mitől változtassam meg? Amiket itt válaszolgatsz, az nulla, annyit mondasz, mindenkinek hót mindegy, változtassunk, mert akinek szar annak szar. Ezen kéne gondolkoznom???

Ha az országból elmegy mindenki akinek kis gógyija van, akkor itt marad tőke, tudás és minden esély nélkül (tudom, eddig se volt neki) egy csomó ember akiknek akkor már koldulni sem lesz kitől. Próbálj már meg legalább egy épkázláb dolgot mondani, ami arról szól, hogyan lenne, mit csinálnál, hogy szerveznéd meg, mitől lenne pénz vagy étel, mert a kukoricakrémlevesed el fog fogyni bazdmeg.

maroz 2015.10.14. 19:07:13

@Jean Sol Partre: "A kérdés az, mitől lesz jobb, ha minden szarabb lesz? Azoknak is, sőt, azoknak leginkább, akiknek most is szar."

Azoknak nem lenne szarabb. Mit veszíthet az, aki ma sem tud enni, nem tud fűteni és semmi olyan jóléti javakhoz nem fér hozzá, amit elveszítenénk. Ráadásul egy csomó embernek ma pont hogy a legfontosabb hiányzik, a jövőkép, a remény, hogy valamikor jobb lesz. Akinek nincs jövőképe annak minden mindegy, tehát bátran kockáztathat. Az államosítás egy bevált dolog, utána soha nem látott jólét jött el a kisemberek számára is, tehát egy bizonyított, bevált dolog megpróbálását ne támogassa, amikor semmi más reménye, kilátása, jövőképe nincs? miért tenne így?

"Mitől változtassam meg? "
Félreértettél. Nem azt mondtam, hogy változtasd meg, hanem azt, hogy zavarj le egy gondolatkísérletet: mit kéne még megváltoztass, milyen egyéb véleményeidet kéne úgyszintén megváltoztatnod, hogy azok ne legyenek disszonánsak azzal, hogy a neoliberális világrendszer rossz. Játssz el egy pohár bambi mellett azzal a gondolattal, hogy megváltoztattad a véleményed, innentől te is azt hiszed el, hogy a neoliberális világrendszer rossz. Mi következne számodra ebből a váltásból? Tudnál reggel munkába menni nyugodt lélekkel így is? Hiszen akkor már te is egy kizsákmányolt bérrabszolga lennél a félperiférián. Fel tudnád ezt dolgozni? És mit csinálnál, maradnál továbbra is a multinál, amikor már tudod, hogy az kizsákmányolja az országot? Ha tegyük fel megváltoztatnád a véleményed, akkor tudnád visleni annak a következményeit is?

Gógyija mindenkinek van, azzal születik, ezt már sokadjára íratod le velem. Tudásunk is van, a teszkók előtt is volt, utánuk is lesz. Figyelj, ez nem olyan, mint a baszás, hogy ha a nyugat kihúzza belőlünk a farkát akkor lyuk marad a helyén. Ne ess bele a ceteris paribus hibájába.

"Próbálj már meg legalább egy épkázláb dolgot mondani, ami arról szól, hogyan lenne, mit csinálnál, hogy szerveznéd meg, mitől lenne pénz vagy étel, mert a kukoricakrémlevesed el fog fogyni bazdmeg."
Épkézláb volt: holnap ezt főzik a srácok. Megkérdezted, hogy mit fogunk enni. Erre mondtam én, hogy holnap pont rizottó lesz. Ha meg szeretnéd kóstolni, hogy milyen az az étel, amit egy szövetkezeti modell szerint működő munkaközösség készít holnap megteheted. Ma ez volt: www.facebook.com/gilicekonyha/photos/a.912082855516515.1073741828.910845662306901/1006697736055026/?type=3&theater

Ebéd közben szívesen elmondják neked, hogy hogyan szervezték meg, hogyan csinálják, és ha nem túl szétszórtak szerintem bármilyen kérdésedre szívesen válaszolnak.

maroz 2015.10.14. 19:09:55

@maroz: Bocsánat, félreérthetően fogalmaztam: nem csak holnap teheted meg, hanem minden munkanap. A heti menüt amikor nem felejtik el már hét elejére kiteszik, ha találsz valami kedvedre valót próbáld ki.

Jean Sol Partre 2015.10.14. 22:11:41

@maroz: "Ha haszon képződik a munkánk után, akkor azt mindaddig, amíg a növekmény nem elég egy újabb ember eltartásához elosztjuk egymás közt igazságosan, ha pedig már elég, akkor bevonunk egy újabb munkatársat."

Két kérdésem van ezzel kapcsolatban. Mitől képződik haszon? ÁÉs mi lesz azokkal, akiket még nem vontok be? Éhen halnak amíg nem lesz rájuk kapacitás?

"a rendszerben nincs specializáció. Mindenki csinál mindent"
Tehát nem lesz orvosotok, tanárotok, kutatóitok, talán mérnökeitek sem, és semmilyen más olyan tudással rendelkező emberetek, amihez manapság sokat kell tanulni, márpedig manapság elég sok mindenhez sokat kell tanulni. Nagyjából szakmunkás szintig lehet így eljutni, úgy tippelem, főleg, ha egyáltalán nincs specializáció, tehát tanulás mellett is ugyanannyira van befogva mindenki. Honnan a picsából lesz mindenkinek eladható terméke? Ki fogja megvenni azokat, ha bármelyik közösség elő tudja állítani ugyanazokat a cuccokat?

"Aki azt mondja, hogy egy rendszer csak akkor igazságos, ha annak ő mindig csak a nyertese és a haszonélvezője"

Megint félremagyarázol. Nem ez a kérdés, hogy én haszonélvezője vagyok-e. Ettől a ténytől függetlenül is nagyon sokféleképpen képzelik az emberek az igazságosságot.

"Miért lenne nagyobb hülyeség nem támogatni, mint beletörődve ülni jövőtlenül, kilátástalanul, tengődni egyik napról a másikra?"

Mert rosszabb helyzetbe kerülsz még annál is, ahol most vagy.

" azt a korszakot még ma is úgy emlegetik, hogy a "dicső harminc év""

Na igen. Csak pont azért bukott meg, mert gazdaságilag életképtelen volt. Nézd, még Kínában sem volt tartható a régi modell, ott is változtatnak, pedig.

"Az államosítás egy bevált dolog"

Ez így hazugság. Illetve azt jelenti, hogy a lopás bevált dolog. És a mai világban, ha ezt mondjuk Magyarországon próbálod bevezetni, pár év alatt kivéreztetnek, aztán az a remény is elszáll, amit most próbálnál beadni azoknak a szerencsétleneknek. Olyan ez, mint a rákot gyógyító csodaszerek, ugyanolyan kuruzsló lennél, egy előre tudhatóan teljes kudarcot sóznál rájuk mint reményt.

"hogy azok ne legyenek disszonánsak azzal, hogy a neoliberális világrendszer rossz."

Figyi, félreértésben vagy. Én nem mondom, hogy a neoliberális rendszer jó. Sőt, konkrétan leszarom a neoliberális rendszert. Én egyetlen egy dologban vitatkozom veled: hogy amit te a neoliberális rendszer helyett ajánlasz, az rossz. Rosszabb, mint a mostani, legyen az neoliberális vagy bármilyen. A bevezetése nem javítana, hanem rontana a helyzeten, kivitelezhetetlen, kudarcra ítélt utópia. És az a baj, hogy nem lehet a valóságra adaptálni, mert ha a megvalósíthatatlan elemeket kiveszed belőle, nem marad semmi. Pont a lényege az, ami elvileg lehetetlen. Kisközösségekben, speciális esetekben el tudom képzelni, hogy működhetnek bizonyos részek belőle, országos szinten nem.
Biztos szuper a Gilice, és még sok más munkahelyet el tudok képzelni ilyen alapon. De kórházat nem, egyetemet sem, semmiféle tudományos kutatóintézetet sem, de igazából még egy informatikai céget sem. És persze mondhatod, hogy sebaj, minek az nekünk, csak ezzel eltemeted a fejlődést, nem csak a kényelmi dolgokat, hanem az egészségügyi és egyebeket is.

Márpedig, ha a világ elhalad melletted, és más országokban már mindent gépesítenek, amihez a közösségeid értenek, akkor nem lesz legfeljebb csak kukoricakrémlevesed, de rizottód biztosan nem, mert meg nem terem, venni meg nem lesz miből. Ráadásul közben szépen meghaltok olyan betegségekben, amiket mindenhol máshol simán gyógyítanak, mert fel sem ismeritek majd, hogy mi az.

maroz 2015.10.15. 06:40:22

@Jean Sol Partre: "Mitől képződik haszon? ÁÉs mi lesz azokkal, akiket még nem vontok be? Éhen halnak amíg nem lesz rájuk kapacitás?"

Attól, hogy a munkánk során a tisztességes megélhetésünkhöz elegendő erőforrásoknál többet sikerül begyűjtenünk. Hogy még érthetőbb legyen: ha egy 8 fős munkaközösség egy idő után azt tapasztalja, hogy már kilenc főnek is elég lenne az, amit erőforrásokból begyűjtött, akkor befogad egy újabb munkatársat.

Miért halnának éhen? Mi nem veszünk el sem tőlük, sem előlük annyit, hogy emiatt kellene éhen halniuk. Éhen a neoliberális világrendszerben halnak meg az emberek, és nem teljesen értelek: a mai világrendszerben milliók halnak meg évente, mert nem jut nekik egy falat kenyér, egy korty víz vagy egy szem gyógyszer, miközben a világ másik felén megtiltják azt, hogy a lakók a ruháikat a napon szárítsák, mert olyan csúnya látván a teraszokra kiakasztott alsógatya.

Te nem látod, hogy milyen mókás az, amikor egy fiktív, utópikus rendszert olyasmikért tagadsz, ami ma is masszívan jelen van a neoliberális rendszerben. Kérded, hogy mi lesz azokkal, akiket nem vonunk be, és az én válaszom egyszerű: azok majd létrehozzák a saját munkaközösségüket, meg amúgy is, egy ilyen szövetkezeti munkahely nagyon nehezen viselné el a túl sok főt, hiszen folyamatosan egyeztetni kell, hogy a döntések konszenzussal meghozhatóak legyenek, az pedig 20-30 fő fölött már roppant nehézkes. Tehát aki nem a mi munkaközösségünkben fog dolgozni, az majd csinál magának vagy keres egy olyant, ahol megnyílt egy hely.

És akkor most te mond meg, hogy mi lesz azokkal, akiket ma, a neoliberális rendszerből kirekesztettek? Mi lesz a görög, a spanyol, a portugál, az olasz, és még sorolhatnám fiatalokkal, akiknek a 20-50%-a nem tud munkához jutni? Miért nem mondod azt, hogy fos az a jelenlegi rendszer, ami csak Európában emberek tízmilliót, de még inkább százmillióit rekeszti ki, zárja el a munkától?

Miért nem mondod azt, hogy fos ez a mai rendszer, hiszen a világban milliárdok, Magyarországon milliók éheznek?

Én mondtam működőképes alternatívákat. A neoliberalizmus nem tud mondani, amióta tart ez az agyrém azóta csak rosszabbodik a munkásosztály helyzete, a depriváltakról pedig már ne is ejtsünk szót. Mi a franc értelme lenne annak, hogy a melós egy ilyen rendszert támogasson, és féljen egy másiktól, ha ebben a rendszerben, most, ma ugyanúgy halnak éhen, tengődnek hihetetlen nyomorban, lébecolnak munka és életcél nélkül emberek, mint ahogyan te azt az én utópiámtól feltételezed?

Mondd meg, hogy mitől jobb az egy melósnak, ha most, az általad jónak tartott neoliberális rendszerben döglik éhen, mint ha megkockáztatja azt, hogy a neoliberalizmus totális tagadásával megpróbál létrehozni egy új, egy másmilyen rendszert? Mit veszít, ha nem jön be és majd abban is éhen fog dögleni? Konkrétan mondd már meg nekem, hogy mit veszít!

"Tehát nem lesz orvosotok, tanárotok, kutatóitok, talán mérnökeitek sem, és semmilyen más olyan tudással rendelkező emberetek, amihez manapság sokat kell tanulni, márpedig manapság elég sok mindenhez sokat kell tanulni."

Mindenki foglalkozhat gyógyítással, egymást segítjük a tanulásban, kutatunk, örömmel csapunk le a műszaki kihívásokra, a közösségünk emberekből fog állni és az ember (tényleg, hányszor kell még ezt leírjam?) alapból a tudás hordozója, ember nélkül nincs is tudás, tehát mivel mi emberek vagyunk így tudással is fogunk rendelkezni, szükségszerűen.

Manapság a munkásosztály és a depriváltak szinte semmit sem tanulnak, mert nem olyan a rendszer. A szerencsésebbekből egy szakmunkásképzőnek nevezett intézményben előállítanak biorobotokat, aztán mehetnek a futószalag mellé, csirkét belezni, míg a kevésbé szerencsések ülnek egy szabolcsi faluban és nem csinálnak semmit. Ehhez képest a mi közösségünkben már ma többet tanulhat valaki fél év alatt, ha bekapcsolódik a közösség életébe, mint amennyi 12 év alatt ráragad a közoktatásban.

"Mert rosszabb helyzetbe kerülsz még annál is, ahol most vagy."
Konkrétan?

"Csak pont azért bukott meg, mert gazdaságilag életképtelen volt."
Mondom: soha nem látott gazdasági növekedést hozott és annak a haszna igazságosabban volt elosztva, mint ma. Virágzott a kultúra, a tudomány, az emberek szabadok voltak, éltek, élvezték az életet, voltak reményeik, volt jövőképük. A világtörténelemben addig még soha nem látott, nem tapasztalt jólét jött el, mi a fenét írjak még? Konszenzus van abban, legalábbis tudtommal nem sokan vitatják, hogy az államosítási hullám utáni harminc év csodálatos, dicsőséges fejlődési szakasz volt, ezt tudtommal senki nem vitatja, és az sem igaz, hogy önmaga miatt, a belső ellentmondásai miatt bukott volna, meg hanem pusztán egy újszerű, addig nem nagyon ismert mértékű spekuláció teremtett olyan helyzetet, hogy az egész világ válságba került, és a tőkések által megijesztett kisember engedte eldobni ezt a bizonyítottan jobb rendszert, és hagyta, hogy fokozatosan rátelepedjen a neoliberalizmus. Államosítani megint, mert az jó volt!

maroz 2015.10.15. 07:07:38

@Jean Sol Partre: "pár év alatt kivéreztetnek, aztán az a remény is elszáll, amit most próbálnál beadni azoknak a szerencsétleneknek"

A zömüket már 25 évvel ezelőtt kivéreztették. Milyen reményeik vannak nekik ma? Mondd már meg konkrétan, ne csak célozgass: mit veszítene egy mai munkás vagy deprivált?

"Olyan ez, mint a rákot gyógyító csodaszerek, ugyanolyan kuruzsló lennél, egy előre tudhatóan teljes kudarcot sóznál rájuk mint reményt."
Miért nem olvasol utána ennek az államosítás-dolognak? Nem kudarc, hanem dicső évtizedeket, soha nem látott fejlődést, jólétet, szabadságot hozott el az államosítás, és érdemben még ma is ezeken az akkor megszerzett alapokon állunk. Miért mondod azt a XX. század legnagyobb sikersztorijára, hogy "tudhatóan kudarc"?

Nem lehet, hogy csak simán tájékozatlan vagy a témában?

"És az a baj, hogy nem lehet a valóságra adaptálni"
Megadtam mindent, innen már rád hagynám a dolgot. Elmondtam, hogy két éve működik, adaptálták, folyik a modellkísérlet. Odamehetsz, de ha ciki, akkor olyan félévente vannak "nyílt napok", közösségtalálkozók, ahol elmondják, hogy hogyan csinálják, lehet tőlük kérdezni, szerintem még a padlást is megmutatják neked, mert miért ne.

Miért nem mész el oda, és miért nem győződsz meg te magad arról, hogy miként folyik a valóságra adaptálás, mik a nehézségek, hogyan igyekeznek megküzdeni vele? Budapesten élsz, nem?

"De kórházat nem, egyetemet sem, semmiféle tudományos kutatóintézetet sem, de igazából még egy informatikai céget sem."
Ezek a neoliberális világrendszer által preferált szervezeti egységek. Igen, ezeket tagadni kell, mert borzalmasak. Mutass már nekem egyetlen munkás habitusú embert, aki bármelyik hazai kutatóintézetben tudománnyal foglalkozik! Mutass egy melóst, aki egy informatikai cégnél dolgozik! Mutass egy depriváltat bármelyik helyen! Mi a szart sajnáljon egy melós, pláne egy munkanélküli azon, hogy pár kivételezett ember iszonyúan jól élhet egy rigid és átjárhatatlan, akadémiai jellegű tudományban? Írd már le végre, hogy ő ezeknek az eltűnésével mit veszítene! Mi lenne az ő konkrét, számára is azonosítható veszteség?

"Márpedig, ha a világ elhalad melletted, és más országokban már mindent gépesítenek, amihez a közösségeid értenek, akkor nem lesz legfeljebb csak kukoricakrémlevesed, de rizottód biztosan nem, mert meg nem terem, venni meg nem lesz miből. Ráadásul közben szépen meghaltok olyan betegségekben, amiket mindenhol máshol simán gyógyítanak, mert fel sem ismeritek majd, hogy mi az."

Az államosítások idején a világban a gyermekhalandóságot illetően a legnagyobb távolság a legjobb és a legrosszabb mutatók között 15,78-szoros volt. Ez 2010-re 53,11-re nőtt. Ma emberek milliói, de inkább milliárdjai halnak meg olyan betegségekben, amelyeket máshol simán gyógyítanak. Egyszer végre elmondhatnád, hogy konkrétan mit is veszítene az, akinek nincs semmije. Miért kéne ő féljen?

És persze: miért félted az én rendszerem, miért tartod működésképtelennek olyan feltételezett jelenségek miatt, amelyek a mai világrendszerben, a neoliberalizmusban is durván jelen vannak? Ha most nem zavar, hogy miközben te milliárdok számára elképzelhetetlen jólétben élsz egyre több embernek nem jut fedél a feje fölé, nem jut mindennap egy meleg kanál a hasába, nem fér hozzá nem hogy tisztességes és tartást adó munkához, de semmilyenhez sem, ha megbetegszik megdöglik, mert nem fér hozzá a gyógyításhoz, szóval tényleg nem értem a logikádat.

Jean Sol Partre 2015.10.15. 10:52:53

@maroz: naszóval.
Azt mondod, a mai neoliberális rendszerben millióknak nincs munkája. Így igaz.
Ha hirtelen államosítunk mindent mondjuk Magyarországon, akkor mitől lesz munkája azoknak, akiknek eddig nem volt? Az államosított munkahelyeken többen férnek el? Vagy ki ad nekik munkát nagy hirtelen?
Ha pedig akkro majd alakítanak kisközösségeket, akkor vajon mi a lófasz akadályozza meg őket most, hogy ugyanezt csinálják? És ez a mai akadály mitől hárul el varázsütésre attól, hogy az Audit államosítjuk?

" Konkrétan mondd már meg nekem, hogy mit veszít!"
A maradék esélyt.

"Mondom: soha nem látott gazdasági növekedést hozott és annak a haszna igazságosabban volt elosztva, mint ma. Virágzott a kultúra, a tudomány, az emberek szabadok voltak, éltek, élvezték az életet, voltak reményeik, volt jövőképük"

Hazudsz.

"Nem lehet, hogy csak simán tájékozatlan vagy a témában?"

Én éltem benne, nekem nem adhatod be a napfényes ábrándos romantikus hazugságaidat. Tudom milyen volt, eleget tapasztaltam.

"Elmondtam, hogy két éve működik, adaptálták, folyik a modellkísérlet"

Tanulj meg olvasni végre. Azt mondtam, kisközösségekben, egy-egy munkahelyen működhet, konyhát, szerelőműhelyt, péket meg hasonlókat simán el tudok képzelni. Országot meg nem, mert egy országban ennél sokkal több kell.

"Mindenki foglalkozhat gyógyítással, egymást segítjük a tanulásban, kutatunk, örömmel csapunk le a műszaki kihívásokra, a közösségünk emberekből fog állni és az ember (tényleg, hányszor kell még ezt leírjam?) alapból a tudás hordozója, ember nélkül nincs is tudás, tehát mivel mi emberek vagyunk így tudással is fogunk rendelkezni, szükségszerűen. "

Bazdmeg, ha nem lesz specializálódás, akkor ki a faszom lesz képes budipucolás közben egy orvosi egyetemnyi tudást magára szedni???

"Ezek a neoliberális világrendszer által preferált szervezeti egységek. Igen, ezeket tagadni kell, mert borzalmasak."

Tehát akórház a neoliberális rendszer csökevénye. Figyi, kapsz még egy esélyt arra, hogy valami értelmes választ adj, aztán befejezem veled.

"Miért kéne ő féljen?"

Nem kell féljen. De nem is nyer vele semmit, sőt, veszít. Most van kitől koldulnia, guberálhat valaki szemetében és ha végre nem ostobán választ majd kormányt, akkor javulhat is a helyzete. A te rendszeredben simán éhenhal, ha csak téged meg nem főz.

"Ha most nem zavar"

Mondtam, zavar. De a te utópiád jobban zavar, mert ott mindenkinek rosszabb lesz, miközben nem lesz jobb senkinek. Ezt magyarázom mióta, ha nem érted, nem tehetek róla. Vitatkozhatunk azon, hogy igazam van-e, de ha folyton kifordítod a szavaim akkor befejeztem.

maroz 2015.10.15. 12:09:28

@Jean Sol Partre: "Az államosított munkahelyeken többen férnek el? "

Például. De ha a kiskereskedelmi piacunk 57%-a nem 6 darab multié lenne, akkor csak ezen a placcon simán, még a mai rendszerben is hely nyílna 20 000 ezer önfoglalkoztató jellegű kisvállalkozás számra, és ez durván 100 000 embernek adna egy méltó, tisztességes, emberi tartással is járó megélhetést. Ma, nem az én utópiámban. De a lényeget leírtad, a nem elsősorban a neoliberális piac igényeinek megfelelően szervezett munkahelyeken többen férnek el. Ezért kéne államosítani.

"A maradék esélyt."
Konkrétan? Mire?

"Én éltem benne, nekem nem adhatod be a napfényes ábrándos romantikus hazugságaidat. Tudom milyen volt, eleget tapasztaltam."
Az ötvenes évek Franciaországában éltél??? Mesélj, milyenek voltak a tapasztalataid?

"Tanulj meg olvasni végre. Azt mondtam, kisközösségekben, egy-egy munkahelyen működhet, konyhát, szerelőműhelyt, péket meg hasonlókat simán el tudok képzelni. "

Igyekszem. Én is elmondtam neked legalább ötször, hogy ez a modell a munkahely újragondolásáról szól és nem egy országéról. Az életünk legfontosabb terepe az a hely, ahol a munkát végezzük, és ebből következően ha ezt az intézményt sikerül egy alternatív modellel megújítani, akkor ennek hatására az egész nagy rendszer is át fog alakulni, hiszen minden más csak a munkaszervezés következménye. Tehát ésszerű, hogy aki modellkísérletre adja a fejét az a munkahelynek esik neki, hiszen erre konkrét lehetősége is van.

A munkahely újszerű szervezése pedig majd kihat az egész társadalomszerkezetre, de hogy milyen lesz, azt nem lehet most megmondani, adj 100 évet és ki fogja magát alakulni organikusan.

"Bazdmeg, ha nem lesz specializálódás, akkor ki a faszom lesz képes budipucolás közben egy orvosi egyetemnyi tudást magára szedni???"
Miért szedne? Mi érdekem nekem, hogy legyenek roppant specializálódott orvosok? Mi a faszom jó van nekem ebben, ha én ehhez ma sem tudok hozzáférni? Mit veszítenék? A kurvanagy semmit?

"Figyi, kapsz még egy esélyt arra, hogy valami értelmes választ adj, aztán befejezem veled."

(Affaszba, ha ezt előbb olvasom, akkor nem gépelek ennyit. Mindegy, akkor ami már megvan az maradjon, nem törlöm ki.)

Te viszont emiatt a mondatod miatt tőlem már nem kapsz több esélyt. Ott a jobb hasábban a szöveg, Házirendetlenség, olvasd el, és köszönöm, hogy a vendégem voltál, minden jót!

Jean Sol Partre 2015.10.15. 12:19:36

@maroz:
"Mi érdekem nekem, hogy legyenek roppant specializálódott orvosok? Mi a faszom jó van nekem ebben, ha én ehhez ma sem tudok hozzáférni?"

rossz válasz, csá.

maroz 2015.10.15. 12:49:32

index.hu/gazdasag/2015/10/15/lehuzzak_a_rolot_a_videki_okmanyirodak/

Jean Sol Partre 2015.10.15. 21:19:45

@emberkécske: ez az ember nem orvos. Az orvos az valaki más. Olyan ember, aki 6 évet csak azzal tölt, hogy kurva sokat tanul, meg persze előtte is, hogy tudjon eleget ahhoz, hogy egyetemista lehessen. Már ha nem kell ehelyett vécét pucolnia. De persze az nem baj, mert az egész közösség együtt magolja majd esténként az anatómiát. Persze csak a régi könyvekből, mert addigra nem lesz olyan, aki tanítani tudná, hisz az bűnos specializáció.

emberkécske 2015.10.16. 09:29:15

@Jean Sol Partre: Gondolom nem olvastad el a cikket.
A dolog arról szól, hogy a sok évig tanult nagyon speciálisan képzett orvos helyesen felismeri a betegséget, megírja a receptet, hiszen a tudománynak hála rendelkezésre áll a gyógyszer. Viszont egy gyökér megvette a gyógyszergyárat a szabadalommal együtt, és ahelyett, hogy dupla sebességre kapcsolta volna a gyártósort, hadd jusson mindenkinek, szépen 55- szörösére emelte a gyógyszer árát.
Lehet, hogy te még megengedheted magadnak, de mondjuk a vécépucolók már megdöglenek.Pedig milyen fejlett az orvostudomány.

Jean Sol Partre 2015.10.16. 09:38:58

@emberkécske: gondolom nem olvastad el, amit írtam.
Tudom, miről szól a cikk, olvastam már vagy két hete. Szerinted ennek mi köze van ahhoz, hogy kell-e orvos és kiküszöbölhetjük-e a specializálódást az életünkből? Ha a specializáltan képzett orvos budit pucolt volna, a gyógyszer fel se lenne találva és a kuruzslónak fogalma se lenne róla, hogy egyáltalán szükség lenne rá. De a vécé tiszta lenne. Vagy nem, mert a vécépucolók megdöglenek.
Ez nem baloldaliság, hanem a rossz értelemben vett proliöntudat, amikor az ostoba azt hiszi, mindent meg tud tenni mert a csőszerelést is milyen gyorsan megtanulta, a tudósok meg a többi hülyék meg csak a rohadt elit aki élősködik és nincs is szükség rájuk.
Az egész szívsebész vita értelmetlen, hiszen még aszpirinje se lenne, ha a világ úgy működne, ahogy szeretné. Ellopja az Audi gyárat, feléli aztán kész.

maroz 2015.10.16. 10:23:40

@emberkécske: Romániában pár évvel ezelőtt még várólisták voltak a diagnosztikai laborvizsgálatoknál is. Az egészségbiztosítási pénztár területileg volt szervezve, ha az adott megyében 23-ára elfogyott a keret, akkor következő hónap elsejéig már nem végezték el a vizsgálatokat, illetve a gyógyszertár sem adta ki a támogatott gyógyszert, csak teljes áron. És nyilván, akinek sürgős volt és volt pénze, az ment a magánlaborba és a magánegészségügybe.

De most olvasom, hogy Magyarországon a gyerekek kb. 17%-a munkanélküli családban él. Nekik mi jut? Nekik miért is lenne jó a szívátültetés, amikor abban a buliban ők még donorok se lehetnek, mert az életvitelük miatt negyven éves korukra hetven éves a szívük.

Valójában Jean Sol Partre itt most egy habitusból beszél, azt mondja, amit az ő helyzetében élő embernek mondania kell.

Ez a helyzet elég egyértelmű: bérmunkás, aki valamivel többet kap, mint az átlagos bérmunkás, a munkaelosztásban rá olyan feladatokat bíznak, amelyek a többi munkás szemében valamilyen kivételezett státuszt biztosítanak ennek az embernek, és még a többi munkás is elhiszi róluk, hogy a képességeik tartják őket a helyükön, és nem az a hamis állítás, hogy a munkaszervezés csak így, csak ebben a specializálódott formában lenne lehetséges.

Ez aztán már meg is szüli azt a strukturális kényszert, amelynek a hatására a munkáselitnek foggal-körömmel fenn kell tartania ezt a specializációra alapuló munkaszervezést, hiszen ha ez megszűnne, akkor jó eséllyel a munkáselit 80%-áról kiderülne, hogy a tőke által ráerőltetett státusza (vezető szakember/kreatív szakember) nélkül ő sem több, mint az összes többi vizesnyolcas melós. Tehát a munkáselit védeni fogja a specializációt.

Logikai tévedése triviális, a létezőt szükségszerűnek tekinti, és ezzel az ideológiája konzervatívként azonosítható, a létező elleni bármilyen támadást "ad consequentiam" érveléssel utasítja el, miközben még ő maga sem ismeri el, hogy amikor a következményekre hivatkozik, akkor valójában nem azok élethelyzetét félti, akiknek a változtatás az érdeke lenne, hanem a sajátját.

Az érvelése folyton olyan veszteségek körül jár, amelyek a nagy többségnek vagy egyáltalán nem, vagy csak elenyésző mértékű veszteséget jelentene, ezzel szemben a munkáselit, pláne a munkásarisztokrácia számára súlyosakat és a tőke számára meg egyenesen végzeteset, és a munkáselit tagja tipikusan elvárná a többségtől, köztük azoktól is, akik éheznek, fáznak, meghalnak, mert nekik már nem jut egy pirula sem, hogy de igenis, ne lázadjanak, hanem dolgozzanak vagy dögöljenek meg csöndben, és miért?

Azért, hogy a munkáselit és a munkásarisztokrácia ne veszítsen a jelenlegi jólétéből! Ezek az emberek csak teszik, amit a saját habitusuk diktál nekik. Elárulják a saját osztályukat egy tányér pho-levesért, beállnak a kizsákmányolási láncba és engedelmesen eltapossák az alattuk lévő melóst, ami miatt lelkiismeret-furdalásuk keletkezik, és ezt a melós dehumanizálásával, a munka felosztásával "értékesre" és "kevésbé értékesre", az elfoglalható magasabb pozíciók meritokratikus alátámasztásával ("aki jobb, aki jobban küzd, az jogosan foglal el magasabb pozíciókat!"), az osztályhovatartozás tagadásával éri el, és mindennek következtében immáron a saját érdemesültsége tudatában, masszívan elnyomva a dehumanizált munkásokat, a tőke érdekeivel tökéletesen azonosulva képes élni egy hamis polgári életet, és mindezért neki kötelessége egyetérteni ezzel a neoliberális rendszerrel, kötelessége az ez ellen irányuló minden támadást kivédeni, hiszen ez a rendszer neki relatíve jó, a szolidaritás képességét mire munkáselit lett teljesen kiirtották belőle, tehát az nem érdekli, hogy míg neki a jó a nagy többségnek meg élhetetlen, kész, vége, egy ilyen emberrel már csak akkor tudsz szót érteni, ha kiszakad a habitusából.

Ha például lesz egy balesete, megrokkan, emiatt elszegényedik, nagyonvidékre kényszerül költözni, nos, ha mindez bekövetkezik, akkor egy ilyen ex-munkáselittel immáron az új habitusában olyan teljes egyetértés mellett tudok diskurálni, hogy az már egyenesen unalmas is!

(rövidebben: Jean Sol Partre a helytartó slapajának a figuráját hozta, aki egy kimosdatott néger, és veri a többi négert, mert ha nem tenné, akkor megszűnne az ő jóléte.)

Jean Sol Partre 2015.10.16. 10:57:52

@emberkécske: de persze ez a fontos, ha van 1 azaz egy gyökér aki visszaél a helyzetével, akkor számoljuk fel az egész rendszert és térjünk vissza a középkorba. Minden ember okosnak születi. Majd együtt tanulunk. Nem tudni kitől, mert a tanár budit pucol. Köpölyözés, piócás ember. Meg frontális lobotómia. Leginkább az utóbbi.

Jean Sol Partre 2015.10.16. 11:17:34

@maroz: te konkrétan elmebeteg vagy. Az ég adta világon nem értettél meg semmit abból amit mondtam, azt sem, mi a munkám (nem irányítok és nem szervezek embereket és ezt el is mondtam, nem vagyok munkásarisztokrácia, kreatív annyiban a munkám, hogy gondolkodnom kell, mint az összes többi kollégámnak is) és azt sem, milyen veszteségekről beszéltem. Te saját magadat árulod el és a nálad szerencsétlenebb sorstársaidat, kihasználod a helyzetüket, hogy valami hatalmat csikarj ki magadnak, kibaszott gőgös proletáröntudatod és a mérhetetlen irigységed elvakít. Ha te budit pucolsz, mindenkinek budit kell pucolnia, mert te magad tartod alantasnak ezt a munkát és bassza a csőröd, hogy ha másnak nem kell. Én csináltam mindenféle munkát, budipucolással felérőt is, meg másmilyet is, és ha úgy alakul pucolok budit is. De ettől még tudom, hogy mit jelent érteni valamihez, mit jelent tudni valamit.
Azt, hogy milyen jövő várna az emberekre a te rendszeredben, magad árulod el. Csináljanak forradalmat, mert ma nem jutnak rendes orvosi ellátáshoz, de még csak nem is rejted véka alá, hogy a forradalom után sem fognak, pláne, hogy addigra orvosok sem lesznek. Ennyivel lesz jobb a te rendszered, _senkinek_ nem lesz esélye hogy meggyógyuljon, de te legalább örülni fogsz, mert neked ennyi a lényeg. Dögöljön meg a szomszéd tehene.

Rólad beszél a szakértő: www.youtube.com/watch?v=wvVPdyYeaQU

emberkécske 2015.10.16. 12:00:26

@maroz: "Ha például lesz egy balesete, megrokkan, emiatt elszegényedik, nagyonvidékre kényszerül költözni"
Akartam is valami ilyesmit írni neki, de rájöttem, hogy nem éri meg a fáradságot(két ujjal gépelek).

maroz 2015.10.16. 12:31:06

@Jean Sol Partre: Nem rólad beszéltem hanem egy figuráról, amit te is hozol. Habitus, de ez téged nem érdekel, tehát egyszerűbben mondom:

A gyarmatosító ültetvényes által kimosdatott és pozícióba helyezett bennszülött figuráját hozod. Ennek a figurának van többféle megjelenése, például az ültetvény intendánsa, aki nem is biztos, hogy bennszülött, de ha mégis, akkor az már fehérnek tartja magát, és innen szépen lefelé, bezárólag a hajcsárral, aki konkrétan is veri a bennszülött-társait.

Persze vannak ennek a figurának olyan megjelenései is, mint például a kreatív bennszülötté kimosdatott nigger, aki a raktár egy kényelmes sarkában ül és festi a gyapotládákra a Gazda logóját. Már majdnem művésznek érzi magát, szakembernek, aki akár fehér is lehetne, ha ez a sok koszos nigger le nem húzná, akik egy szem igyekezetet sem mutatnak, így meg is érdemlik a sorsukat.

Ez a figura, a kreatív rabszolga figurája frusztrált, retteg a kimosakodatlanoktól, mert tudja, hogy ha a Gazdit elzavarnák, akkor megszűnnének az ő kiváltságai is, ezért mindent el fog követni, hogy ez a rendszer fennmaradjon, ami a részéről érthető is és el is lehet fogadni, hiszen ez a figura csak azt teszi, ami az érdeke.

Nem a figura a hibás, nem a kimosdatott nigger a hibás, hanem a rendszer, a gyarmatosító, amelyik kimosdatta és elhitette vele, hogy ettől a kis zuhanytól ő már vagy majdnem fehér ember lett, de minimum ezerszer különb, mint a többi koszos nigger. A figura, ha bele merne nézni a tükörbe, és felismerné, hogy ő is fekete, akkor ebbe belehalna, így kerüli a tükröket, vagy ha nagyon erősen elé tartana valaki egyet, azt inkább összetöri.

Ilyen ez a neoliberális rendszer, ezt teszi velünk, így osztja meg a munkásosztályt.

maroz 2015.10.16. 12:34:51

@Jean Sol Partre: Tehát jól érts meg: én nem rád haragszom, nem gyűlöllek, nem szeretnélek bántani, mert én arra a rendszerre haragszom, amelyik számodra csak ezt a pozíciót hagyta nyitva arra, hogy egy picit jobban érvényesülhess, mint a többi millió polgártársad. Nem ellened irányul a kritikám, nem a személyed ellen, hanem a rendszer ellen.

Jean Sol Partre 2015.10.16. 15:05:31

@maroz: A rendszer amiben én létezem és dolgozom teljesen más, mint amilyennek képzeled, és én is más pozícióban vagyok benne mint ahogy gondolod.
Te egy képzelt személyről beszélsz, és vele is vitatkozol. És mondhatok én bármit, nem érted amit mondok, mindent úgy hallasz meg, mint ha az elképzelt személy mondaná. Értem én, hogy nem haragszol rám, én sem rád, de semmi értelme úgy vitatkozni, hogy amit én írok, az csak ürügy ahhoz, hogy válaszolj a nemlétező vitapartnerednek, arra, amit te gondolsz, hogy ő gondolna arról amiről írok.

Jean Sol Partre 2015.10.16. 15:25:47

@emberkécske: ez egy ostoba leegyszerűsítő cikk. Nem mond sokat a valóságról, ráadásul a vagyon amiről beszél leginkább részvények és tulajdonjogok, nem valódi pénzre váltható. Jól hangzó féligazság amiből leginkább semmiféle következtetés nem vonható le, de jól lehet vele hergelni a népet (mint látszik).

maroz 2015.10.16. 17:00:27

@Jean Sol Partre:

1. Multinál dolgozol.
2. "kreatív" munkakörben.
3. Feltételezhetőleg az átlagnál jobban keresel.
4. A nálad elesettek irányába a habitusodtól megszokottnál is kevesebb, fillérre kereken nulla empátiát mutatsz.
5. Foggal-körömmel véded az előnyeidet.
6. A saját helyzetedet érdemnek tekinted, ezért lenézel mindenki mást, és úgy érvelsz, hogy ők a csekélyebb érdemeik miatt vannak alattad.
7. Valószínűsíthetően jelentőset veszítenél a neoliberális rendszer bukásával, és a narratíváid alapján rettegsz attól, hogy neked is általad alantasnak mondott munkákat elvégezz.
8. Tehát kritikátlan rendszerapologéta is vagy, a rendszer jó, elvtársak, a rendszerrel semmi baj, legfeljebb adódnak kisebb hibák, elvtársak, de azok javíthatóak.

Tökéletes kimosdatott bennszülött vagy, ne viccel már. Ültetvényesnél dolgozol már eleve, mi az, amiben tévednék? :))

Jean Sol Partre 2015.10.16. 17:54:54

@maroz:
1. igen. Ott dolgozom, ahol lehet. 3 gyerekem van, nem hagyom őket éhenhalni a te kedvedért. Ráadásul jó is itt dolgozni, jók a körülmények, a kollégák, a hangulat, a csapatok, végre szabadságra is tudok menni, és fizetnek is, minden hónapban. Örülök neki. Kreatív, igen. Baj? Irigyled?

2. ennek mi köze mihez? Baj, ha az ember a fejét is használja? Idegen dolog ez neked?

3. igen. Irigyled? Vígasztaljon, volt amikor sokkal kevesebbet kerestem, volt amikor semmit, konkrétan az éhezés szélén voltunk.

4. apád faszát (és akkor még finom voltam).

5. hazudsz. Nem az én előnyeimet védem, hanem azt állítom, a te rendszeredben se lenne jobb annak, akinek most a legrosszabb. Cserébe közösségileg rosszabb lenne mindenkinek.

6. hazudsz. Mondj egyetlen példát amiből ez következne.

7. attól függ, a te ősközösségi tolvaj bandáddal biztosan veszítenék, mert életképtelen lenne és mind éhenhalnánk. Más rendszerekben szerintem simán ellennék.
Mutass akár egy mondatot, amiből az következne, hogy alantasnak gondolok más munkákat, hazudsz megint.

8. azt gondolom, sok hiba javítható lenne, igen. A legtöbb hiba amiről beszélsz ugyanis nem a neoliberalizmus hibája, hanem a hozzánemértő korrupt politikusoké. De nem ez a lényeg, felőlem bárki megdöntheti a neoliberalizmust és csinálhat jobbat. A te általad felvázolt rendszerre viszont azt gondolom, hogy ostoba, életképtelen, az irigység és a butaság szülte, pár jó elem felhasználásával egy nem működő ábránd, ahol mindenki rosszul jár viszont cserébe senki nem jár jól.

Nagyjából mindenben tévedsz. Rólam is, meg a világról is.

Nem baloldali vagy, hanem irigy, lusta és olyan, aki mástól várja hogy megoldódjanak a problémái. Az olyan problémái is, amiket saját maga okozott, lásd festékpatron.

Te továbbra is Stephen-el (www.imdb.com/character/ch0255324/?ref_=tt_cl_t5) vitatkozol, szóval a továbbiakat intézd közvetlenül neki.

maroz 2015.10.16. 18:50:08

@Jean Sol Partre: "Ott dolgozom, ahol lehet. 3 gyerekem van, nem hagyom őket éhenhalni a te kedvedért."

Ezt mondja a kimosakodott nigger is. Nekem is három gyerekem van, nem mentem el multihoz, és lepődj meg, nem haltak éhen.

Igaz, hogy nekem így többet kellett dolgoznom, de a profit az enyém, és saját magamon kívül nem zsákmányolok ki senkit. Sajnos részese vagyok egy olyan rendszernek, amiben sajnos munkásokat zsákmányolnak ki, tehát nem mondhatom el azt, hogy az én hasznomban nincs kizsákmányolás, ez zavar, de nem tudok vele mit kezdeni.

Szóval látod, itt is mennyire fülön csíphető az, hogy te valójában nem a puszta egzisztenciádat félted, hiszen mi, nem multinál dolgozó nemkreatív nemelit melósok milliói is felneveltük a gyerekeinket, és az a kibaszott nyírségi zsákfaluban munka nélkül tengődő cigány is felneveli a sajátjait, tehát tapasztalatból tudjuk, hogy nem mondasz igazat, nem az életét félted a gyerekeidnek, hanem csak attól rettegsz, hogy ha nem a gyarmatosítónál élveznéd a kiváltságaidat akkor neked is pont olyan szarul menne, mint nekünk, millióknak. Amit kikérsz magadnak, mert neked a te jóléted jár, a többit leszarod.

Képes vagy baszdmeg a melósoknak a szemébe mondani, hogy gyerekgyilkos szar mindenki, aki nem fekszik be a multinak, és még azt gondolod magadról, hogy lenne benned empátia. Érdekes logika.

De a legfontosabb: sajnos neked fogalmad sincs, hogy mit értek én neoliberalizmus alatt, és mivel én a neoliberalizmus alatt azt értem, ami a közelfogadott így meg merem tippelni, hogy neked fogalmad sincs, hogy mi az a neoliberalizmus. Na, ezért tudod te könnyen védeni.

Jean Sol Partre 2015.10.16. 21:00:04

@maroz: "hiszen mi, nem multinál dolgozó nemkreatív nemelit melósok milliói is felneveltük a gyerekeinket, és az a kibaszott nyírségi zsákfaluban munka nélkül tengődő cigány is felneveli a sajátjait, tehát tapasztalatból tudjuk, hogy nem mondasz igazat, nem az életét félted a gyerekeidnek, hanem csak attól rettegsz, hogy ha nem a gyarmatosítónál élveznéd a kiváltságaidat akkor neked is pont olyan szarul menne, mint nekünk, millióknak."

Mondom én, hogy egy kibaszott irigy fasz vagy. Leszarom, mit értesz neoliberalizmus alatt (ezt már mondtam neked, ráadásul te csak mantrázod, hogy én nem tudom, mi alatt mit értesz meg hogy gondolsz, de persze ha rákérdezek se mondasz róla semmit, szerintem neked sincs fogalmad róla, csak baszakodsz itt), mert nem azt védem.

Én azt az ostobaságot támadom, amit te helyette akarsz.

És igen, azt gondolom, hogy ha megtehetnéd, hogy jobb körülményeket biztosíts a gyerekeidnek és te nem teszed meg, akkor még egy rohadt egoista önző állat is vagy. Vagy csak egyszerűen nem vett fel a multi mert nem feleltél meg neki.

A cigány a nyírségi faluban nem teheti meg, ott se multi, se bármi más munkalehetőség, őt nem kárhoztatom a gyerekéért, sőt, ő tényleg a rendszer áldozata és segítségre szorul. Sajnos szociális rendszert és az ő lehetséges munkahelyeit pont azok a kormányok verték szét akikre te azt mondod, lopjanak csak és amúgy pont jól csinálják amit kell.

"Sajnos részese vagyok egy olyan rendszernek, amiben sajnos munkásokat zsákmányolnak ki, tehát nem mondhatom el azt, hogy az én hasznomban nincs kizsákmányolás, ez zavar, de nem tudok vele mit kezdeni."

Ezzel bezzeg nem tudsz mit kezdeni. Tehát te részese vagy a kizsákmányolásnak, és nem ég le a bőr a képedről, ráadásul mindezért rosszabb körülményeket is biztosítasz a gyerekeidnek, és még van pofád máson számonkérni, hol dolgozik, ez a cinizmus felsőfoka, ne haragudj. És akkor még lázítanád a szerencsétlen valóban nincsteleneket, hogy lopjanak neked egy Audi gyárat. Hát gyönyörű.

maroz 2015.10.16. 22:17:41

@Jean Sol Partre: "És igen, azt gondolom, hogy ha megtehetnéd, hogy jobb körülményeket biztosíts a gyerekeidnek és te nem teszed meg, akkor még egy rohadt egoista önző állat is vagy."

Jobb körülményeket úgy is lehet biztosítani, ha az ember közben megpróbálja megőrizni a tisztességét. Göbbelsnek hat gyereke volt, ő is elmondhatta, hogy csak jobb körülményeket akart biztosítani nekik. Nehéz ügy ez, mert mit teszel majd, ha egyszer csak eléd áll a gyereked és megkérdi: apa, te miért is hazudtad azt annak idején, hogy miattam, az én sorsom miatt aggódsz és nem a saját kiváltságaidért? Nem szégyelled, hogy velem takaróztál, miközben csak a saját jólétedet nézted?

"Tehát te részese vagy a kizsákmányolásnak, és nem ég le a bőr a képedről"
De, sajnos az enyémről leég, ne tévessz össze saját magaddal. Nem vagyok boldog, hogy úgy kell dolgoznom, ahogy, de legalább annyit elmondhatok, hogy szabad ember vagyok és nem kell egy gyarmatosító multi cipőjét csókolgatnom.

"ráadásul mindezért rosszabb körülményeket is biztosítasz a gyerekeidnek"
Nekem nem tették szóvá a gyerekeim, hogy hiányzott volna nekik az ájfón, meg a guccsi, meg a mit tudom én mi jóságok, amelyekért neked cizellálnod kell a multi gályáját, hogy megvehesd a saját gyerekeidnek. Nálunk jól elvoltunk anélkül is, hogy pénzzel és javakkal kellett volna megvásárolnunk a gyerekeink jóindulatát. Nagyon sajnálom, hogy nálatok így alakult, és te most emiatt kénytelen vagy akaratod ellenére is egy gyarmatosító multinak termelni a profitot. Szomorú ez, hidd el.

"És akkor még lázítanád a szerencsétlen valóban nincsteleneket, hogy lopjanak neked egy Audi gyárat."
Államosítsanak, és nem csak nekem, hanem neked is. Valahogy úgy, ahogyan a francia állam államosította a Renault-t, amikor a kisemberek rosszul éltek.

Csak hát te nem hogy a neoliberalizmust, mint fogalmat nem vagy hajlandó megérteni, hanem az államosítást sem. És nem, nem azért, mert én ne magyaráznám, hiszen azt is megpróbáltam neked elmagyarázni, hogy a kisembernek igenis az államosítás hozott el soha nem látott jólétet, és fogadjuk, hogy te nem ugrottál egyből és nem kezdtél meg ennek utánaolvasni, pedig hogy meglepődnél!

De te nem lepődhetsz meg, mert akkor esetleg meg kéne változtasd a véleményed, viszont azt nem engedi a habitusod, így minél tovább beszélgetsz velem annál inkább rákényszerülsz, hogy egyre durvább eszközökkel hárítsd el a számodra fájdalmas információkat, így ostobázni, idiótázni, faszozni fogsz engem, megpróbálod a szövegkörnyezetből kiragadott állításaim gunyoros kiforgatásával (pucoljon budit az orvos) érvényteleníteni az információim, személyeskedsz, minősítgetsz és szemmel láthatóan egyre inkább elveszítesz minden kontrollt.

Látod, ilyen súlyos személyiségtorzulást okozhat az, ha egy kimosdatott bennszülött elé valaki mindenáron tükröt akar állítani. Inkább ezerszer idiótábbnak mutatod magad, mint amekkora valójában lehetsz, csak nehogy fel kelljen ismerned magad a tükörben, majd nemsokára jön az a fázis, amit már említettem neked, hogy szét fogod törni a tükröt. Az indulataidat elnézve ettől már nem járhatsz távol.

Miközben meg én olyan nyugodt vagyok, hogy ez még engem is meglep. Szokatlan. Talán az lehet az oka, hogy veled ellentétben én teljes harmóniában vagyok magammal, tudom ki vagyok, tudom hol a helyem és nem kell meghasonlanom amiatt, hogy a gyarmatosító gazdámat és a rendszerét kellene védenem. Kezdek olyan szabadságfélét érezni, és ez ad egy kis nyugalmat.

Jean Sol Partre 2015.10.17. 00:54:25

@maroz: :D
lassan el kéne mennünk sörözni. Ott jól eldumcsizhatnánk, időnként jól pofán vernénk egymást, de érdekes lenne, szerintem sokkal kevesebb különbség van köztünk, mint ahogy kinéz.

Nyilván egyikünk véleménye se változna meg, de jól szórakoznánk.

maroz 2015.10.17. 08:20:54

@Jean Sol Partre: De hát én nem érzek rá késztetést, hogy pofán verjelek, miért nem hiszed el végre? Én a külföldi tőkésre haragszom, nem rád.

Kedden a Gólyában?

www.facebook.com/events/999756306746645/

"A következő hónapokban az Egyesület új programmal jelentkezik, melynek célja a jelenlegi migrációs és menekültügyi helyzet szakmai szempontú elemzése meghívott vendégek segítségével. A Gólyában tartott "Menedék Műhelyeken" a műhelyek házigazdái - Kováts András és Soltész Béla - olyan szakértőket vagy közéleti személyiségeket kérnek fel álláspontjuk bemutatására, akik határozott elképzeléssel rendelkeznek arról, hogy mit kellene csinálni, és ennek cikk vagy interjú formájában már hangot is adtak.

A "Menedék Műhelyek" azonban nem egyszerű előadások. A házigazdák igyekeznek a vendégek minden állítását és javaslatát a lehető legtöbb szempontból kritika és vita tárgyává tenni, és ugyanerre kérik a közönséget is. Előre kiküldött szövegek segítségével a közönség tagjai is felkészülhetnek, hogy jól informált vitapartnerekként beszálljanak a közös problémaelemzésbe és megoldáskeresésbe.

A program célja a migrációról és menekültügyről szóló nyílt, demokratikus, tényekre és kidolgozott érvrendszerekre épülő társadalmi vita beindítása, amely képes meghaladni és leleplezni a leegyszerűsítő és zsigeri diskurzusokat. Közös érdekünk, hogy megtanuljunk szabadon és szakmai igényességgel beszélni egymással az elkövetkezendő évek egyik legfontosabb társadalmi kérdéséről.

Az év beszélgetéseinek az időpontjai:

Szeptember 22.
Október 20.
November 24.
December 15."

A sör nem tudom milyen ott, én sajnos nagyon nem szeretem, de mintha szokott volna időnként lenni valami kézműves is, vagy mi, viszont Bambiból van vagy tízféle, és kávét is elég jót főznek ha éppen nem füstöl el a presszógép hosszabbítója.

Jean Sol Partre 2015.10.19. 09:11:57

@maroz: "De hát én nem érzek rá késztetést, hogy pofán verjelek, miért nem hiszed el végre?"

Én néha érzek :D

A Gólya jó ötlet, bár engem a menekültügy kevésbé köt le már. Sajnos nekem családi okokból jó ideig minden estém foglalt, de utána amint lehet, nyélbe üthetjük a találkozót.

maroz 2015.10.19. 12:41:06

@Jean Sol Partre: Szokott lenni nyílt nap, ami pont arról szól, hogy elmesélik mivel indultak, mire jutottak a két év alatt, mik a buktatók, mit gondoltak rosszul és mire javították ki, ésatöbbi. Közben meg lehet kérdezni is tőlük, és akkor nekem jó lenne, mert nem csak engem basztatnál egyedül. ;)) Megkérdezem a fiamtól, hogy van-e a titkos tervekben ilyen akció a közeljövőben, és ha igen, akkor azon akár egy blogtalit is lehetne csinálni, ha lennének érdeklődők. :)

Jean Sol Partre 2015.10.19. 15:00:14

@maroz: a közeljövőben én csak kórházat látogatok esténként, nem műhelybeszélgetéseket meg kocsmákat, sajnos. Amúgy érdekelne, de nem mostanában.
süti beállítások módosítása